Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering"

Transkript

1 28. oktober 2009 Rev. 6./11. november 2009 Svar på spørgsmål om Nyt BBRs adresser og adressekonvertering Sag 07/ mli 1. Indledning Dette notat skal søge at svare på en række spørgsmål som KL har modtaget, om hvilke adresser, der skal optræde i Nyt BBR og hvordan datakonverteringen af eksisterende adresser foretages. Der er bl.a. stillet spørgsmål til de såkaldte administrative adresser, som også kaldes fiktive adresser eller U-adresser. Der har også vist sig at være spørgsmål om de oplysninger, der skal registreres om en adresse i Nyt BBR. 2. Baggrund 2.1 Adressebekendtgørelsen og Nyt BBR Reglerne for kommunens registrering af adresser i Nyt BBR findes i 24 i Bekendtgørelse om vejnavne og adresser. Bestemmelserne trådte i kraft 1. juli 2007, hvor det var forventningen at Nyt BBR skulle i gangsættes. Supplerende oplysninger findes i vejledningen Fastsættelse af adresser, som EBST i marts 2009 har udsendt til alle kommuner. Vejledningen findes tillige på adresse-info.dk og på bbr.dk. I nærværende forbindelse er især vejledningens kapitel 6 relevant. 2.2 Overførsel af eksisterende data til Nyt BBR Hovedprincipperne for overførslen af eksisterende adresser til Nyt BBR blev fastlagt mellem EBST, Kombit, KL og KMD i juni For Københavns kommune blev der aftalt særlige procedurer, som tager hensyn til de specifikke forhold dér; disse særlige regler omtales ikke i dette notat. Det er KMD som udfører den konkrete datakonvertering og som har tilrettelagt den forberedende datavask, herunder de kontrollister som udsendes til kommunerne. Spørgsmål herom bør derfor rettes til KMD via Kombit. EBST kan imidlertid beskrive hovedprincipperne og baggrunden for adresserne i BBR, herunder hvordan reglerne i adressebekendtgørelsen udmønter sig ved aftalerne om datakonvertering.

2 2/8 3. Adresserne i Nyt BBR Nyt BBR vil være det officielle basisregister for adresser. Alle gældende adresser skal således være registreret i BBR. I adressebekendtgørelsens 24 er de væsentligste bestemmelser fastsat således: 24. Kommunalbestyrelsen registrerer samtlige fastsatte adgangs- og enhedsadresser i bygnings- og boligregisteret (BBR). Registreringen skal ske i umiddelbar forlængelse af, at den pågældende adressebetegnelse er fastsat og i takt med, at de øvrige oplysninger, jf. stk. 2-7, er til rådighed. Stk. 2. For hver registrering knyttes information om ikrafttrædelsesdatoen for den pågældende oprettelse, ændring eller nedlæggelse. Stk. 3. For hver adgangsadresse registreres, hvilket postnummer adressen er beliggende i, hvilken navngiven vej adressen hører til samt det fastsatte husnummer. I en periode indtil den navngivne vej eller husnummeret er fastsat, kan en adgangsadresse registreres uden disse oplysninger. Stk. 4. For hver adgangsadresse registreres, hvilket jordstykke adressen er beliggende på, samt hvilken bygning, teknisk anlæg, adgangsvej og indgangsdør adgangsadressen er knyttet til. Stk. 5. For hver adgangsadresse registreres i BBR endvidere oplysningerne om det adressepunkt, som efter reglerne i 13 repræsenterer adressens geografiske beliggenhed. ( ) ( ) 3.1 Hvilke adresser skal i BBR? Nye adresser skal selvsagt fastsættes og registreres i BBR efter disse regler, men kommunens eksisterende adresser skal også opfylde bekendtgørelsens krav. Det følger omvendt, at hvis kommunen evt. opererer med adressebetegnelser som ikke følger reglerne i adressebekendtgørelsen, må de ikke registreres i BBR. 3.2 BBRs adresser er synlige i form af husnummerskilt Man skal være opmærksom på, at ejere efter BBR-lovens 3 c, stk. 1 er forpligtet til at opsætte husnummerskilt med den fastsatte og gyldige adresse som registreres i Nyt BBR. Det er derfor vigtigt både for ejeren og for kommunen at vide præcis hvilke gyldige adresser der findes i BBR.

3 3/8 3.3 Udvidet brug af BBRs adresser Adresserne i Nyt BBR vil blive distribueret til og anvendt af et stort antal eksterne it-systemer og brugere som er afhængig af gode adresseoplysninger. Hertil kommer, at enhver adresse i BBR skal være knyttet til et adressepunkt, så den kan vises på et digitalt kort, i webløsninger og i de mange GPS-systemer som borgerne anskaffer sig i disse år. Findes en adresse i BBR, vil den blive vist på kortet, i GPS en osv. Denne udstrakte brug af BBRs adresser betyder således, at det bliver endnu mere vigtigt at adresserne er registreret uden snavs eller fejl. 4. Adresser som overføres til nyt BBR, herunder manuelle adresser 4.1 Hovedreglen Hovedreglen er, at alle adresser som er gældende i blot ét af de nuværende registre BBR, KRR og ESR, skal overføres maskinelt til Nyt BBR, før dette sættes i drift, således at kommunen ikke skal indberette adresser igen. Det er en forudsætning at adressen har gyldigt vejnavn/vejkode og husnummer. Dvs. at også adresser som kun findes i et af registrene, f.eks. ESR, vil blive konverteret til Nyt BBR. Adresser som alene optræder i ESR som adresse for en opkrævningsejendom, udgået ejendom eller som en ejendom uden matrikelnummer, konverteres dog ikke. 4.2 Manuelle adresser Konverteringen omfatter således også såkaldt manuelle adresser som kommunen har oprettet direkte i KRR med et tilhørsforhold til et bestemt jordstykke/matrikelnummer. Der er flere oplysninger om nye foreløbige adresser i afsnit 6.8 herunder. 5. Administrative adresser ( Fiktiv adresse, U-adresse ) 5.1 Baggrund I forbindelse med adresseprojektet blev der i KRR indført en mulighed for, at kommunen kunne afmærke såkaldt administrative adressebetegnelser. Afmærkningen omfattede adressebetegnelser som kommunen havde oprettet alene af hensyn til interne, administrative formål, og som ikke skulle videregives til ekstern brug eller til visning på kort o.l. Adresserne kaldtes også fiktive adresser. Den anvendte markeringskode U blev bestemt af KMD ud fra betydningen adresse uegnet til koordinatfastsættelse.

4 4/8 Det havde ikke nogen betydning for kommunens markering af adressens særlige status, om der evt. allerede var knyttet koordinater til adressen. (Anvendelse af koden U er årsagen til at disse adresser også kaldes Uadresser, hvilket er uheldigt, da U også anvendes i en helt anden adresseattribut, som fortæller at en gældende og fuldgod adresse ikke (endnu) har koordinater, dvs. med betydningen uden koordinater.) Det er en del af forhistorien, at kommunerne til de administrative adresser ofte har anvendt særlige husnummerserier f.eks. 999, 990, 550, 401 e.l., eller særlige bogstaver som X, Y, Z, T e.l., dvs. uden at følge de gældende regler for husnumre. Administrative adresser er tillige beskrevet og forklaret i vejledningen Fastsættelse af vejnavne og adresser i afsnit Hovedreglen vedr. administrative adresser i Nyt BBR Såfremt kommunen selv, ved at følge de beskrevne regler og vejledninger, har markeret en adresse som administrativ, dvs. uegnet til ekstern brug, følger det logisk, at den ikke kan betragtes som en gældende adresse, der kan overføres til det nye BBR og videregives herfra til brugerne. 5.3 Behandling af administrative adresser forud for Nyt BBR Ved behandlingen af administrative adresser forud for datakonverteringen, har kommunen flere muligheder: Enten kan man beslutte, at en administrativ adresse kan godkendes som en gyldig adresse. I så fald skal kommunen blot slette sin U -markering i KRR. Det må i så fald være forudsætningen, at adressen registreres korrekt og opfylder de almindelige krav og regler til en adresse. Eksempelvis skal vejnavn/vejkode være gyldigt, husnummeret skal være fastsat korrekt som en del af husnummerrækkefølgen og adressen skal kunne knyttes til et adressepunkt, så den kan vises på et kort. Endelig skal adressen være egnet til at skilte, da det vil komme til at fremgå af en fremtidig BBR-ejermeddelelse, at ejeren i BBR-loven er forpligtet til at opsætte skilt med de fastsatte husnumre. Alternativt kan kommunen beslutte at ændre BBR-registreringen af den pågældende ejendom, bygning eller enhed, så den anvender en ny eller en eksisterende, gyldig adresse. Herefter kan den administrative adresse slettes. 5.4 Særlig regel for administrative adresser uden husnummer Efter ønske fra den kommunale følgegruppe er der lavet en særlig ordning for adresser som kommunen har afmærket som administrative, men som ikke er tildelt et husnummer (husnummer = 0).

5 5/8 Aftalen betyder, at disse administrative adresser overføres til Nyt BBR, som nye foreløbige adresser, på vej til at blive gældende. (I København er der som tidligere nævnt lidt andre regler.) Der er typisk tale om manuelle adresser o.l., som er oprettet for at identificere beliggenheden af sekundære eller ubebyggede jordstykker til en ejendom (f.eks. en landbrugsejendom), et vejareal eller lignende. Da adresserne oprettes som sagsadresser vil kommunerne relativt let kunne fremsøge dem i Nyt BBR og evt. slette dem helt. 5.5 Nærmere oplysninger om tilrettelæggelsen af konverteringen Nærmere oplysninger om den præcise tilrettelæggelse af datakonverteringen, kontrollisterne osv., kan fås hos Kombit og KMD. 6. Krav til registrering af adresser i Nyt BBR De gældende regler for registrering af adresser i BBR findes som nævnt i adressebekendtgørelsens 24. Af bestemmelsene fremgår det at kommunen i BBR som minimum skal registrere disse oplysninger: 6.1 Vejnavn som adressen er knyttet til. BBRs vejnavne og vejkoder overføres fra CPRs vejregister hvor kommunen har registreret dem i forbindelse med vejnavnets oprettelse jf. bekendtgørelsens 23. Ved registreringen i BBR kommune skal adressen derfor blot knyttes til det rigtige vejnavn og vejkode. 6.2 Husnummer som er fastsat for adressen Ved registreringen i BBR skal kommunen angive det husnummer inkl. evt. bogstav som er fastsat for adgangsadressen. 6.3 Postnummer som adressen er beliggende i. Hvis kommunen har ajourført CPRs vejregister korrekt jf. bekendtgørelsens 23, fremkommer det rigtige postnummer automatisk i BBR kommune, straks efter at husnummeret registreres. 6.4 Jordstykke som adgangsadressen er beliggende på. Ved registreringen i BBR skal kommunen angive det jordstykke, som adressen fysisk er beliggende på. Ved jordstykke forstås et sammenhængende areal som har sin egen matrikelbetegnelse jf. udstykningsloven og som i øvrigt er registreret i matriklen. Jordstykket angives derfor i BBR ved hjælp af ejerlav og matrikelnummer. I de undtagelsestilfælde, hvor adressen er placeret på et umatrikuleret areal (f.eks. i et havneområde), kan oplysningen ikke registreres; I BBR kommune skal dette markeres med koden umt. Hvis en sådan adresse

6 6/8 hører til en ESR-ejendom kan ejendomsnummeret dog registreres særskilt. Bemærk her, at uanset at BBR hér registrerer det matrikelnummer, som adgangsadressen ligger på, kan den i Nyt BBRs bygnings- og boligdel (BOB) knyttes til ejendomme, bygninger, tekniske anlæg mv. selv om de evt. ligger på andre matrikelnumre. 6.5 Adressepunkt dvs. geografiske oplysninger om adgangsadressens beliggenhed Adressepunktet kan ikke registreres i BBR kommune; de skal således registreres v.hj.a. andre applikationer (i lighed med RAP) som anvender de nye OIOXML-snitflader til Nyt BBR. Oplysningerne skal ajourføres mindst en gang om året. Nyt BBR er dog forsynes med en funktionalitet som automatisk (ved brug af matrikelnummerets koordinater) tildeler et foreløbigt adressepunkt til en adresse, dvs. indtil kommunen indberetter det rigtige, præcise adressepunkt. 6.6 Ikrafttrædelsesdato for adressen Ved registreringen i BBR skal kommunen angive hvornår adressen er gyldig fra, f.eks. dags dato. 6.7 Registrering af jordstykke og adressepunkt i et hug Hvis kommunen anvender en ekstern BBR adresseapplikation som er baseret på OIOXML-snitfladerne, og som har indberetningsmulighed i et kortvindue, vil registreringen af punkt 6.4 og 6.5 jordstykke hhv. adressepunkt, kunne ske på én gang: Når adressens beliggenhed markeres med et klik på kortet vil applikationen opsamle koordinaterne til adressepunktet. Samtidig vil applikationen, via en eksisterende webservice hos KMS, kunne forespørge matriklen om hvilket jordstykke/matrikelnummer der ligger på stedet. I så fald vi der derfor kun være tre yderligere oplysninger der skal registreres om adgangsadressen i BBR: Vejnavn, husnummer og dato for ikrafttræden. 6.8 Registrering af foreløbige, nye adresser Det fremgår af 24 stk. 3, andet punktum, at en adgangsadresse kan registreres i BBR selv om vejnavn/vejkode og/eller husnummeret endnu ikke er kendt. En sådan ny foreløbig adresse kan være praktisk i de situationer hvor der indgår et længere sagsforløb, f.eks. i forbindelse med en udstykning. Adressen kan dog først godkendes som gældende, når den har såvel vejnavn som husnummer.

7 7/8 En ny foreløbig adresse skal dog, ligesom gældende adresser, altid være registreret i BBR med en beliggenhed på et bestemt jordstykke/matrikelnummer. 6.9 Registrering af en sag om ændring af en eksisterende adresse Nyt BBR vil også have mulighed for at registrere et sagsforløb, hvor en eksisterende adresse skal ændres, f.eks. således at den skal have et nyt husnummer. Dette kan ske ved hjælp af en såkaldt sagsadresse, der kan betragtes som en adresseændring der er undervejs, svarende til en byggesag på et eksisterende hus. Sådanne sagsadresser kan være praktiske i de situationer, hvor en ændring af en eller flere adresser afventer partshøring, politisk behandling eller klagefrist, før ændringerne kan sættes i kraft. Af samme årsag kan både sagsadresser og foreløbige adresser tillige anvende et husnummer som allerede er i brug på vejnavnet, når blot de endelige adresser har entydige husnumre Registrering af bygninger og boliger mv. som adressen er knyttet til Adressebekendtgørelsens 24 stk. 4 bestemmer afslutningsvis, at kommunen i BBR skal registrere hvilken bygning, teknisk anlæg og indgangsdør adgangsadressen er knyttet til. Dette sker ikke i Nyt BBRs adressedel, men i bygnings- og boligdelen (BOB). Her knyttes adgangsadressen til den opgang samt de bygninger og tekniske anlæg mv. som den pågældende adresse eventuelt hører til. I takt med, at der på ejendommen opføres bebyggelse eller tekniske anlæg mv., vil flere nye entiteter i BOB eventuelt skulle knyttes til adgangsadressen. I BOB fungerer adressen således som en simpel attribut, der beskriver beliggenheden af den pågældende entitet. Man kan også sige at BOB bare udnytter de adresser, der er oprettet i BBRs adressedel Ajourføring af registreringen i Nyt BBRs adressedel De grundlæggende registreringer i BBRs adressedel vil normalt ikke være påvirket af, at der sker ændringer i BOB, f.eks. i takt med at der opføres bebyggelse på ejendommen. Der kan dog opstå behov for at ajourføre (flytte) adressepunktet, hvis en bygning opføres på en ubebygget grund eller hvis en eksisterende bygning ændres. Der kan også opstå behov for ændring hvis det jordstykke som adressen er beliggende på, udstykkes, således at den kommer til at ligge på et nyt jordstykke med et nyt matrikelnummer. I så fald skal matrikeloplysningen naturligvis ajourføres.

8 8/8 Nyt BBR har en funktionalitet som kan kontrollere, om det adressepunkt som kommunen har registreret, ligger på dét matrikelnummer som kommunen har registreret for adressen. Andre BBR adresse-applikationer vil kunne foretage den samme kontrol og tilbyde en automatisk opdatering eller med ét klik