Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter:"

Transkript

1 Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter: A. Mental sundhed 1) Andelen af borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune, som er sygemeldt med stres, depression og andre psykiske problemer falder 2) Andelen af unge som ved udskolingsundersøgelse i 8. klasse oplever at have et godt liv er på mindst 80 % 3) Andelen af borgere i Ringkøbing- Skjern Kommune, som har en god selvvurderet trivsel og livskvalitet bliver højere end de nuværende 76 % 4) Andelen af borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune, som føler sig uønsket alene, bliver lavere end de nuværende 5,3 % B. Bevægelse i 1) Andelen af borgere i Ringkøbing- Skjern Kommune, som er fysisk aktive i, bliver højere end de nuværende 72 % 2) Antallet af medlemsskaber i idrætsforeninger og andre fællesskaber omkring bevægelse i stiger Forslag til indsatser: Overordnet i forhold til mange af indsatserne gælder at der er behov for en effektiv og gennemarbejdet kommunikationsstrategi. Det har flere gange været diskuteret i de forskellige forpligtende samarbejder at de tilbud, som efterspørges af borgerne i mange tilfælde eksisterer i et eller andet omfang, men at der ikke er nok der kender til tilbuddene. Sort tekst er eksisterende indsatser. Rød tekst er indsatser som er nye eller kun netop startet op eller som skal ændres fra sin nuværende form.

2 Sundhed & Omsorg Indsats Mad og samvær. Et tiltag hvor borgerne (de ældre) opfordres til at anvende måltidet som socialt samvær (fællesskab) ex. skovturskasse, delvis råvarekasse, årstidsmiddag eller kulturmiddag. Maden anvendes som redskab til fællesskabet. Belønningsstruktur i forhold til uddeling af paragraf-18 midlerne, så aktiviteter med inkluderende fællesskaber prioriteres højt (med inkluderende menes fællesskaber, hvor det er let at komme med selv om men ikke er en del af fællesskabet i forvejen, f.eks. hvor de frivillige har særligt opmærksomhed på at sige godt velkommen til nye deltagere) Ex. søndagsmiddage for enlige som organiseres i socialhumanitære organisationer m.m. Søndagsaktiviteter. Sidste søndag i hver måned afholdes en søndagsaktivitet et sted i kommunen i samarbejde imellem DGI, Sundhedscenter Vest og naturvejlederne. Aktiviteterne har fokus på at vise forskellige områder i kommunen og fokus på at få de ikke motionsvante motiveret til at være fysisk aktive. Relation til mental sundhed Relation til bevægelse i Da indsatsen primært er rettet mod de ældre borgere vil gode resultater på denne aktivitet ikke nødvendigvis afspejle en effekt på de målte tal i og, da tallene dækker over alle borgere fra 16 år og op efter. For at kunne forvente ændrede tal, bør der derfor også være indsatser målrettet de andre aldersgrupper. Beslutning om gennemførelse af denne indsats kan ikke være i det forpligtende samarbejde. Den ligger i Social og sundhedsudvalget/frivilligrådet? Hvor kriterier for uddeling af 18 midlerne besluttes. Alle aktiviteterne er let tilgængelige forstået på den måde at der ikke er nogle særlige adgangskrav eller speciel påklædning påkrævet for at kunne deltage. Det åbner desuden op for muligheden for at folk efterfølgende selv kan komme de

3 Indsats Fokus på kommunikation og tilgængelighed ved i højere grad at bruge facebook, borgerserviceskærme og andre skærme, fortælle vidt og bredt om aktiviteter og udlevere flyers/foldere om aktiviteter i relevante fora, mere fokus på overskrifter og tekstformat i avisannoncer mm. Desuden fortælle de gode historier i pressen og bruge vores aktiviteter til at sætte fokus på andre temaer, som f.eks. ensomhed i forbindelse med 75-årsfødselsdage. Relation til mental sundhed Fokus på kommunikation er en indsats i forhold til mentalt sundhed fordi mange ikke kender til de tilbud om aktiviteter og samvær, som vi har i kommunen selv om disse aktiviteter måske netop er det borgerne efterspørger. Arrangementer som f.eks. 75-års fødselsdagene bruges til at sætte fokus på ensomhed ved f.eks. at spørge de deltagende borgere hvordan vil det føles at komme alene ind i et lokale som det her og se at flere stole er markeret som optaget og man er derfor nødt til at sætte sig i den anden ende af bordet Relation til bevægelse i forskellige steder, når de først har fået området/aktiviteten præsenteret. Fokus på kommunikation er en indsats i forhold til bevægelse i fordi mange ikke kender til de tilbud om aktiviteter og samvær, som vi har i kommunen selv om disse aktiviteter måske netop er det borgerne efterspørger.

4 Land, By & Kultur, Museerne og DGI Indsats Relation til mental sundhed Relation til bevægelse i Nature Moves. Forskningsprojekt i samarbejde med SDU. SDU laver dataindsamling på alle 5. og 7. klasser og i forhold til friluftsliv. Efter dataindsamlingen kommer der konkrete forsalg til indsatser. Sunde udfordringer via facebook. f.eks. månedlige udfordringer i stil med tal med nogen du ikke kender tre gange den næste måned, sig godmorgen til dine kollegaer mindst tre dage om ugen, sæt dig og fokuser på din vejrtrækning 5 minutter hver dag mm. De sunde udfordringer er med til at styrke både egen og andres mentale sundhed og styrke fællesskaber, både i form af nogle af udfordringernes karakter, f.eks. at tale med folk man ikke kender, og fordi det at deltage i udfordringerne i sig B.1 B.1 Nogle af udfordringerne vil også handle om f.eks. at gå en tur i skoven eller tage din nabo med til Indsatsen er derfor også relevant i forhold til bevægelse i. Indsatsen er primært rettet mod 5. og 7. klasses elever i folkeskolerne. Disse elever er uden for aldersgruppen der måles i Hvordan Har Du Det og Det (til måling af B.1) kan derfor ikke forventes at man kan se en direkte afledt effekt på tallene herfra. Det kan dog stadig få betydning i det omfang der ud fra data iværksættes indsatser som også kan bruges af andre end denne aldersgruppe.

5 Indsats Relation til mental sundhed Relation til bevægelse i selv er en form for virtuelt fællesskab. Søndagsaktiviteter. Sidste søndag i hver måned afholdes en søndagsaktivitet et sted i kommunen i samarbejde imellem DGI, Sundhedscenter Vest og naturvejlederne. Aktiviteterne har fokus på at vise forskellige områder i kommunen. Fokus på kommunikation og tilgængelighed ved i højere grad at bruge facebook, borgerserviceskærme og andre skærme, fortælle vidt og bredt om aktiviteter og udlevere flyers/foldere om aktiviteter i relevante fora, mere fokus på overskrifter og tekstformat i avisannoncer og brug af alternative formidlingsmetoder mm. Desuden fortælle de gode historier i pressen. Fokus på kommunikation er en indsats i forhold til mentalt sundhed fordi mange ikke kender til de tilbud om aktiviteter og samvær, som vi har i kommunen selv om disse aktiviteter måske netop er det borgerne efterspørger. Alle aktiviteterne er let tilgængelige forstået på den måde at der ikke er nogle særlige adgangskrav eller speciel påklædning påkrævet for at kunne deltage. Det åbner desuden op for muligheden for at folk efterfølgende selv kan komme de forskellige steder, når de først har fået området/aktiviteten præsenteret. Fokus på kommunikation er en indsats i forhold til bevægelse i fordi mange ikke kender til de tilbud om aktiviteter og samvær, som vi har i kommunen selv om disse aktiviteter måske netop er det borgerne efterspørger.

6 Indsats Relation til mental sundhed Relation til bevægelse i Aktive byrum og skabe rum for 3. halvleg ved at have gode rammer. Vise brugen af de eksisterende og nye byrum, f.eks. ved små film/billeder optaget i forbindelse med aktiviteter i områderne. Fortælle den gode historie og derigennem udbrede kendskabet til områderne og skabe lyst til at bruge dem. B.1 Stifinderen er et vigtigt redskab til at informere om mulighederne for f.eks. bænke, cykel- og gåruter bålsteder mm. Krop og Kompetencer 1-årigt projekt under Dagtilbud & Undervisning. Der er modtaget fondsmidler til at uddanne alle ledere, lærere og pædagoger i folkeskolerne til bedre at kunne gøre bevægelse en del af for eleverne. Projektet er i samarbejde med DIF, DGI og VIA. B.1 Krop og kompetencer kan have effekt på andelen af unge, som er med i idrætsfællesskaber, da foreningslivet også har en vigtig rolle i projektet. I sidste ende er projektet tænkt til at skabe mere bevægelse i for skoleelever. Disse indgår ikke i den gruppe, der måles på i B.1 (Hvordan Har Du Det), men kan på sigt have en indirekte effekt, hvis det lykkes at skabe bevægelsesglæde blandt skoleeleverne, så de fortsat vil bevæge sig i når de bliver ældre.

7 Børn og unge Indsats Krop og Kompetencer 1-årigt projekt under Dagtilbud & Undervisning. Der er modtaget fondsmidler til at uddanne alle ledere, lærere og pædagoger i folkeskolerne til bedre at kunne gøre bevægelse en del af for eleverne. Projektet er i samarbejde med DIF, DGI og VIA. Tænk Efter i 7. og 8. klasse Temadage for alle elever i 7. og 8. klasse og deres forældre omhandlende trivsel, venskaber, alkohol, rygning, kriminalitet, gruppepres og fællesskaber. Relation til mental Relation til bevægelse i sundhed B.1 Tænk Efter har også betydning for ensomhed og fællesskaber, da en del af temadagene handler om hvad man kan gøre for at hjælpe dem som måske ikke har så mange venner. Krop og kompetencer kan have effekt på andelen af unge, som er med i idrætsfællesskaber, da foreningslivet også har en vigtig rolle i projektet. I sidste ende er projektet tænkt til at skabe mere bevægelse i for skoleelever. Disse indgår ikke i den gruppe, der måles på i B.1 (Hvordan Har Du Det), men kan på sigt have en indirekte effekt, hvis det lykkes at skabe bevægelsesglæde blandt skoleeleverne, så de fortsat vil bevæge sig i når de bliver ældre. Eleverne i folkeskolen er uden for målegruppen i og (Hvordan Har Du Det) men det kan som ovenfor have betydning på sigt. Beredskabsplanen og herunder også særligt fokus Fokus på de særligt sårbare børn vil ikke

8 Indsats Relation til mental sundhed på børn i familier med misbrug. A.1 Relation til bevægelse i få indflydelse på målepunkterne på nuværende tidspunkt, men forhåbentlig som ovenfor på sigt gøre at flere har det bedre. Fokus på børn i familier med misbrug har i mange år været en indsats med nøglepersoner på de enkelte skoler og daginstitutioner. En del af indsatsen fremover vil være at skabe nyt liv i det gamle projekt igen, begyndende med en undersøgelse af om indsatsen virker efter hensigten eller om der skal gøres noget andet for at indsatsen kan fungere optimalt.

9 Beskæftigelse, Handicap & Psykiatri Følgende er en bruttoliste af forslag til indsatser, hvoraf flere vil kræve ressourcer at igangsætte. Det kan derfor ikke forventes at alle indsatser kan i gangsættes, men det har ikke været muligt at nå at prioritere hvilke indsatser, der skal arbejdes med først. Prioritering af indsatseerne er sat på som punkt på møde i det forpligtende samarbejde for Beskæftigelse og Handicap & Psykiatri d. 26. juni. De endelige indsatser vil herefter blive skrevet ind i et skema tilsvarende ovenfor. Grå indsatser er indsatser som er nye indsatser. Grønne indsatser er indsatser som er generelle indsatser for hele Sundhedspolitikken. Hvide indsatser er igangværende indsatser/samarbejder, som skal styrkes. Indsats MENTAL SUNDHED FYSISK AKTIVITET Handling og BEMÆRKNINGER Målrettet tilbud for mænd med angst og depression (en tilpasset kopi af Derudaf se nedenstående). Dette tilbud skal indeholde fysisk aktivitet. Et nyt tilbud, som skal etableres i samarbejde mellem Kompetencecenter Skjern og Sundhedscenter Vest? KRAM på kompetence centrene i SYD og NORD sundhedsscreening og opfølgning på screeningerne. I etableringsfasen skal det afgøres, hvad dette tilbud skal indeholde. Et nyt tiltag, som skal etableres i samarbejde mellem Kompetencecenter Ringkøbing-Skjern og Sundhedscenter Vest? Mestringsforløb målrettet borgere kontanthjælp, passiv forsørgelse m.m. Der er generelt efterspørgsel på mestringsforløb fra beskæftigelsesområdet uden, at det klart er defineret hvad et mestringsforløb er og i hvilken kontekst det skal

10 udbydes. Dette skal afklares på en workshop, som planlægges inden sommeren 2015 med deltagelse fra Beskæftigelsen og Sundhedscenter Vest. Mental sundhed og bevægelse målrettet udviklingshæmmede som får bostøtte og botilbud. Mental sundhed og bevægelse målrettet udviklingshæmmede som får bostøtte og botilbud Et nyt tiltag, som skal etableres i samarbejde mellem Handicap og Psykiatri og Sundhedscenter Vest. Synlighed og tilgængelighed af tilbud i naturen. Denne indsats er et generelt indsats i mange sammenhænge i hele Sundhedspolitikken. DERUDAF et målrettet tilbud til yngre depressionsramte kvinder, som er på passiv kontanthjælp. Dette tilbud indeholder fysisk aktivitet. Et tilbud der er etableret og det er besluttet, at det skal fortsætte, fremadrettet skal der være mere fokus på samarbejde med relevante samarbejdspartnere i udslusningsfasen ex. netværk, selvhjælpsgrupper og andre. KRAM på Unge på broen (unge, som er uddannelses parate eller kontanthjælpsmodtager). I dette tilbud er der inkluderet fysisk aktivitet. Dette samarbejde er etableret mellem Beskæftigelsen og Sundhedscenter Vest evalueres løbende.

11 Sundhedsscreeninger og opfølgning på screeningerne. Sundhedsfremme indsatser i Socialpsykiatrien (ex. Sundt Samvirke) I dette tilbud er der og skal der fremadrettet inkluderes fysisk aktivitet. Dette tilbud skal gentænkes i et samarbejde mellem Socialpsykiatrien og Sundhedscenter Vest. Rehabiliteringsteamet (helhedsvurdering af borgere med nedsat arbejdsevne) En helhedsindsats, hvor der også sigtes på fysisk aktivitet. Dette forventes meget højt prioriteret - også politisk, da det er platformen for al samarbejde målrettet omkring borgere med nedsat arbejdsevne. Forløbsprogrammet for depression. I programmet ligger anbefalinger til fysisk aktivitet. Sikre samarbejde omkring implementering af forløbsprogrammet hvordan skal afklares? Borgerrettede indsatser i forhold til psykisk sårbare. Genetablere samarbejdet mellem Handicap og Psykiatri, PsykInfo Midt og Sundhedscenter Vest.

Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter:

Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter: Forslag til indsatser i sundhedspolitikken Målepunkter: A. Mental sundhed 1) Andelen af borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune, som er sygemeldt med stres, depression og andre psykiske problemer falder 2)

Læs mere

10. Ældrepolitikkens og Sundhedspolitikkens indsatser

10. Ældrepolitikkens og Sundhedspolitikkens indsatser Ringkøbing-Skjern Kommune Social- og Sundhedsudvalget 24. juni 2015 10. Ældrepolitikkens og Sundhedspolitikkens indsatser 15-008565 Sagsfremstilling Byrådet har udarbejdet og godkendt kommunens vision,

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE en del af Side 12 SUNDHEDSPOLITIK FOR NATURENS RIGE forebyggelse INDHOLD 03 Indledning 04 Forslag

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE

SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE en del af SUNDHEDSPOLITIK FOR NATURENS RIGE forebyggelse INDHOLD 03 Indledning 04 Forslag til indsatser 06 Aximaion et et rempore 07 Velos peruptaspel is

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK I NATURENS RIGE

SUNDHEDSPOLITIK I NATURENS RIGE SUNDHEDSPOLITIK I NATURENS RIGE en del af SUNDHEDSPOLITIK FOR NATURENS RIGE VISION FOR SUNDHEDSPOLITIKKEN RINGKØBING-SKJERN KOMMUNE ER ET TRYGT OG SUNDT STED AT LEVE MED AKTIVE BORGERE, DER I FÆLLESSKAB

Læs mere

Sundhed og Omsorgs opfølgning på Ældrepolitikken og Sundhedspolitikken

Sundhed og Omsorgs opfølgning på Ældrepolitikken og Sundhedspolitikken Sundhed og Omsorgs opfølgning på Ældrepolitikken og Sundhedspolitikken Dette notat er en samling af de tværgående konklusioner fra DBA-aftaleenhederne i Sundhed og Omsorg. Konklusionerne er indsamlet og

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE en del af Side 11 SUNDHEDSPOLITIK FOR NATURENS RIGE forebyggelse INDHOLD 03 Indledning 04 Forslag til

Læs mere

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014

Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Resultater fra kortlægning af forebyggelsespakkerne - Socialudvalget den 14. maj 2014 Forebyggelsespakkerne Udgivet af Sundhedsstyrelsen Forebyggelsespakkerne: indeholder vidensbaserede faglige anbefalinger

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan

gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan gladsaxe.dk Sammen om mental sundhed Handleplan 2019-2020 Sammen om mental sundhed Med Gladsaxe Kommunes sundhedspolitik ønsker vi, at alle i Gladsaxe skal have de bedste rammer og forudsætninger for

Læs mere

Mental sundhed er et relativt nyt fokusområde indenfor forebyggelse og sundhedsfremme og i KL-notatet fra 2009, fremgår det at:

Mental sundhed er et relativt nyt fokusområde indenfor forebyggelse og sundhedsfremme og i KL-notatet fra 2009, fremgår det at: Mulige emnefelter inden for Sundhedsudvalgets ressort På Sundhedsudvalgets område foreslår administrationen, at prioriteringsdrøftelserne frem mod de maksimalt tre konkrete mål tager i følgende temaer:

Læs mere

KKR Psykiatriens rammepapir opfølgning Frederikssund

KKR Psykiatriens rammepapir opfølgning Frederikssund KKR Psykiatriens rammepapir opfølgning Frederikssund Skal-indsats 2014-16 Forebyggelse og sundhedsfremme - Fokus på mistrivsel og mental sundhed i jobcentre med henblik på tidlig opsporing og indsats Fokus

Læs mere

Børn og Families Strategiplan

Børn og Families Strategiplan Børn og Families Strategiplan 2017-2019 KERNEOPGAVEN Kerneopgaven i Børn og Familie er at skabe udvikling, sundhed, læring og trivsel for børn og unge i Ringkøbing- Skjern Kommune på et højere niveau,

Læs mere

Hvad er mental sundhed?

Hvad er mental sundhed? Mental Sundhed Hvad er mental sundhed? Sundhedsstyrelse lægger sig i forlængelse af WHO s definition af mental sundhed som: en tilstand af trivsel hvor individet kan udfolde sine evner, kan håndtere dagligdagens

Læs mere

Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune

Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune Politik for Handicap og Psykiatri i Ringkøbing-Skjern kommune Ringkøbing-Skjern Kommunes vision Naturens Rige er udtryk for, at byrådet gennem naturen vil sikre borgerne det gode liv og at skabe vækst

Læs mere

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER

SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER SUNDHEDSPROFILEN OG DEN BORGERRETTEDE FOREBYGGELSE I KOMMUNERNE PÅ TVÆRS AF FORVALTNINGER Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Forskningschef Aalborg Kommune Adj. professor Aalborg

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervs- og bosætningskommune, der skaber rammer og muligheder for trivsel, kvalitet og vækst. Derfor laver

Læs mere

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg

Sundhedspolitik Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg Sundhedspolitik 2020 Omsorgs- og Forebyggelsesudvalg 25.3.19 Involvering i - og kvalificering afsundhedspolitikken Langsigtet rammepolitik med principper og pejlemærker 2 årige strategier Handleplaner

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE. Sundhedspolitik

SOLRØD KOMMUNE. Sundhedspolitik SOLRØD KOMMUNE Sundhedspolitik Titel: Sundhedspolitik 2019 X Udgivet af: Solrød Kommune, Solrød Center 1, 2680 Solrød Strand. Tiltrådt på Byrådsmøde den X. Skriv til Solrød Kommune på e-mail: forebyggelse@solrod.dk

Læs mere

Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef

Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef Aftale mellem Socialsektionen og Job- og Borgerservicechef Michael Maaløe 1. Indhold Styringsmodellen i Silkeborg Kommune baserer sig på gensidige aftaler mellem institutionslederne og den budgetansvarlige

Læs mere

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune

Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune Udkast Forebyggelses- og Sundhedsfremmepolitik for Furesø Kommune 2019-2022 Politisk forord Alle borgere i Furesø kommune skal have adgang til at leve et sundt og aktivt liv, hele livet. Langt de fleste

Læs mere

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1

Indsatskatalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 katalog til udmøntning af sundhedspolitikken Sammen om Sundhed 2012-2018 del 1 1 Oversigt over sundhedsindsatser til udvikling/udmøntning Forebyggelsespakke/ sundhedsområde Tobak Udvikling af målrettede

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vejen Kommune Rådhuspassagen 3 6600 Vejen E-mail: post@vejen.dk www.vejen.dk Foto: Colourbox Udarbejdelse: Social & Ældre Lay out og tryk: Vejen Kommune Udgivet:

Læs mere

Temaplan for psykisk sundhed

Temaplan for psykisk sundhed Temaplan for psykisk sundhed 2016-2024 Vision Temaplaner Drifts- og udviklingsplaner Den overordnede vision er, at Vejen Kommune vil være en attraktiv erhvervsog bosætningskommune, der skaber rammer og

Læs mere

Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK

Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK Brønderslev Kommunes FRITIDS OG IDRÆTSPOLITIK Ønsket er, at politikken skal fremstå vedkommende, relevant, værdifuld og retningsskabende for hele området Forord Brønderslev Kommune har en ambition om,

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Sundhedspolitik Sammen om sundheden i Gladsaxe Vores sundhed er afgørende for, at vi kan leve det liv, vi gerne vil. Desværre har ikke alle mennesker de samme

Læs mere

FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED. Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL

FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED. Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL FLERE SKAL LEVE ET LIV MED BEDRE MENTAL SUNDHED Oplæg ved Lisbeth Holm Olsen Center for forebyggelse i Praksis, KL eller stress. Tal for mental sundhed i Hjørring Kommune Stigning i andelen af borgere

Læs mere

BilagSSU_141201_pkt.05.01. Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte

BilagSSU_141201_pkt.05.01. Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte Sammen om sundhed med omtanke for den enkelte Hvidovre Kommunes Sundheds- og forebyggelsespolitik 2015-2018 1 Kære borger i Hvidovre De største udfordringer for sundheden er rygning, alkohol, fysisk inaktivitet,

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den XX 1 Forord Hans Nissen (A) Formand, Social- og Sundhedsudvalget 2 Indledning Det er Fredensborg Kommunes ambition at borgere med psykosociale handicap

Læs mere

Notat 29. november Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare. Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed.

Notat 29. november Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare. Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed. Notat 29. november 2017 Notat vedr. idrætsordninger for psykisk sårbare Et sundt liv handler både om kost, motion og mental sundhed. Statistik fra psykiatrien i Region Syddanmark viser at: Danskere med

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som praktiksted for pædagogisk assistentelever

Ansøgning om godkendelse som praktiksted for pædagogisk assistentelever Ansøgningsskema Ansøgning om godkendelse som praktiksted for pædagogisk assistentelever For udfyldelse af skemaet se Vejledning til ansøgning om godkendelse som praktiksted for pædagogisk assistentelever.

Læs mere

SUNDHED PÅ TVÆRS. Sund By Netværksdage, den 11. april Mikala Poulsen, Lisbeth Holm Olsen og Karen Eriksen, Center for Forebyggelse i praksis, KL

SUNDHED PÅ TVÆRS. Sund By Netværksdage, den 11. april Mikala Poulsen, Lisbeth Holm Olsen og Karen Eriksen, Center for Forebyggelse i praksis, KL Sund By Netværksdage, den 11. april 2016 Mikala Poulsen, Lisbeth Holm Olsen og Karen Eriksen, Center for Forebyggelse i praksis, KL Agenda KL-husets bud på hvilke dagsordner, der rører sig på velfærdsområderne

Læs mere

Sundhedspolitik. sunde borgere i alle aldre

Sundhedspolitik. sunde borgere i alle aldre Sundhedspolitik sunde borgere i alle aldre Indholdsfortegnelse Forord....................... 3 Pejlemærke og principper.............. 4 Indsatsområder.................... 5 1. Sunde børn, unge og familier

Læs mere

En karakteristik af de 24-årige i RKSK på offentlig forsørgelse

En karakteristik af de 24-årige i RKSK på offentlig forsørgelse Det tværgående arbejde med at støtte de unge mod det gode liv En karakteristik af de 24-årige i RKSK på offentlig forsørgelse Udarbejdet i samarbejde med Analyse, Viden & Strategi November 2017 Indhold

Læs mere

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN

FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN FOREBYGGELSE - SUNDE RAMMER FOR BORGERNES LIV I HELE KOMMUNEN Tine Curtis, Leder af Center for Forebyggelse i praksis, KL Adj. professor Aalborg Universitet og Syddansk Universitet Danskernes sundhed De

Læs mere

18. september #sundinaturen

18. september #sundinaturen Fysisk aktivitet & udeliv: Hvad virker? Og hvordan ved vi det? Dokumentation og evaluering af sundhedsfremmende, forebyggende og rehabiliterende indsatser med natur- og friluftsaktiviteter 18. september

Læs mere

Indsatser på tværs af beskæftigelse og sundhed

Indsatser på tværs af beskæftigelse og sundhed Indsatser på tværs af beskæftigelse og sundhed Job- og borgerservicechef Michael Maaløe Silkeborg Kommune 1 Krav til alle niveauer Niveau Politisk Organisation Ledelse Faglig Drift vilje og investering

Læs mere

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst

Ansøgning. Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst Sundhedsudvalgets puljemidler 2016 Samarbejde mellem Center for Sundhed og Omsorg og Center for Arbejdsmarked om opstart af indsatserne LÆR AT TACKLE angst og depression og LÆR AT TACKLE job og sygdom

Læs mere

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune

Strategi for Handicap & Psykiatri. Lemvig Kommune Strategi for Handicap & Psykiatri Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014

Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Forebyggelsespakkerne som redskab til at skabe kvalitet i forebyggelsen KLs Sundhedskonference, januar 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet Det overordnede udfordringsbillede

Læs mere

Status på Sundhedspolitikken

Status på Sundhedspolitikken Status på Sundhedspolitikken Rebild Kommunes sundhedspolitik blev vedtaget i december 2013 og er gældende for perioden 2014 til 2018. Rebild Kommunes sundhedspolitik indeholder en vision, værdier og 5

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Bilag 2: Midtvejsspørgeskema udsendt til kommunerne

Bilag 2: Midtvejsspørgeskema udsendt til kommunerne Bilag 2: Midtvejsspørgeskema udsendt til kommunerne Kortlægning af kommunernes arbejde med implementering af forebyggelsespakkernes anbefalinger Kortlægningen gennemføres af Center for Interventionsforskning

Læs mere

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.

Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni. Velkommen til temadagen Samarbejde om borgernes sundhed og trivsel i almene boligområder Sundheds- og kvartershuset, Aalborg Øst 9. juni.2015 Lisbeth Holm Olsen og Eva Michelle Burchard Center for Forebyggelse

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. februar 2013 1 Forord I et debatmøde i efteråret 2012 med deltagelse af borgere, medarbejdere, foreninger, organisationer, samarbejdspartnere

Læs mere

Valgfri uddannelsesspecifikke fag social- og sundhedshjælperuddannelsen. Valgfri uddannelsesspecifikke fag

Valgfri uddannelsesspecifikke fag social- og sundhedshjælperuddannelsen. Valgfri uddannelsesspecifikke fag Valgfri uddannelsesspecifikke fag Social- og sundhedshjælperuddannelsen gældende fra januar 2017 1 Indholdsfortegnelse: Samarbejde med borgeren med demens og pårørende 3 Kost og motion til udsatte grupper

Læs mere

Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen.

Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen. Arbejdsgruppe: Samarbejde med private virksomheder om sundhedsfremme på arbejdspladsen. Gruppens formål: Formålet med gruppens arbejde er at udarbejde et oplæg til en overordnet/generisk model til etablering

Læs mere

Velkommen til temadagen. Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes?

Velkommen til temadagen. Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Velkommen til temadagen Systematisk tidlig opsporing ved frontpersonale Hvad skal der til, for at det lykkes? Formål Viden og inspiration Erfaringsudveksling - til det videre arbejde med implementering

Læs mere

Handleplan. 2. At definere målgrupperne til forløbet Livsstilscafe i Ballerup kommune

Handleplan. 2. At definere målgrupperne til forløbet Livsstilscafe i Ballerup kommune Handleplan Aktionslæringsgruppen Handleplan Enhed, kontaktperson i ALG Bjørn Hother Pedersen Beskriv formålet med ALGs handleplan og udfordring Ballerup Kommunes udfordring er følgende: Hvordan får vi

Læs mere

Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for 2014 og 2015

Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for 2014 og 2015 Bilag til Sundhedspolitik, samlet udmøntningsplan for og Arbejdsmarkedsområdet I tæt dialog med Center for Arbejdsmarked har Center for Sundhed udarbejdet udkast til en samlet udmøntningsplan - primært

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ]

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Folketinget, lokale 2-080, fredag den 14. oktober 2016 kl ] Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: Psykiatri og Lægemiddelpolitik Sagsbeh.: SUMSAH Koordineret med: Sagsnr.: 1609031

Læs mere

Hjælpeskema til praktikerklæring, social- og sundhedshjælperuddannelsen

Hjælpeskema til praktikerklæring, social- og sundhedshjælperuddannelsen Hjælpeskema til praktikerklæring, social- og sundhedshjælperuddannelsen Hjælpeskemaet udfyldes med elevens personlige oplysninger. Praktikstedet markerer i skemaet, hvilket niveau (begynder, rutineret,

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelsesområdet

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelsesområdet R A P P O R T Strategi for sundhedsfremme og forebyggelsesområdet SUNDHEDSCENTER VEST MAJ 2013 S t r a t e g i f o r s u n d h e d s f r e m m e o g f o r e b y g g e l s e S i d e 2 I N D H O L D S F

Læs mere

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED

FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED FREMME AF UNGES MENTALE SUNDHED PSYKIATRIFONDENS PROGRAM UNGE, MISTRIVSEL OG MENTAL SUNDHED MISTRIVSEL OG MENTAL SUNDHED 1 PROGRAM Fremme af Unges Mentale Sundhed Ung og mistrivsel Ung og mental sundhed

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN - HANDICAP Vestmanna Allé 8 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet: Bostøtten

Læs mere

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN

SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN SERVICEDEKLARATION BOSTØTTEN SOCIALPSYKIATRIEN Vestmanna Allé 9700 Brønderslev Telefon: 5087 5248 Afdelingsleder: Inger Thorup Jensen E-mail: inger.thorup.jensen@99454545.dk Præsentation af tilbuddet:

Læs mere

Sundhedspolitikken har tre overordnede pejlemærker:

Sundhedspolitikken har tre overordnede pejlemærker: At nyde livet er sundt Sundhedspolitikken blev vedtaget i Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen i foråret 2015. Formålet med en årlige rapport er at gøre status på implementeringen af

Læs mere

Hvad virker? Sundheds- og beskæftigelsesindsatsen i nærområdet: Den 17. november 2014

Hvad virker? Sundheds- og beskæftigelsesindsatsen i nærområdet: Den 17. november 2014 Sundheds- og beskæftigelsesindsatsen i nærområdet: Hvad virker? Den 17. november 2014 Eva Michelle Burchard, konsulent i Center for Forebyggelse i praksis, KL De syv anbefalinger 1. Fælles mål og indsatser

Læs mere

Ny viden om mental sundhed - Forebyggelsespakken og nye initiativer. Mille Pedersen M: T:

Ny viden om mental sundhed - Forebyggelsespakken og nye initiativer. Mille Pedersen M: T: Ny viden om mental sundhed - Forebyggelsespakken og nye initiativer Mille Pedersen M: mikp@sst.dk T: 72 22 75 51 Agenda Fælles forståelse af mental sundhed Ny viden og initiativer på området Anbefalinger

Læs mere

Indhold Sundhedsfremme og forebyggelse... 3 Hvorfor en strategi for sundhedsfremme og forebyggelse?... 4 Organisering og kompetencer...

Indhold Sundhedsfremme og forebyggelse... 3 Hvorfor en strategi for sundhedsfremme og forebyggelse?... 4 Organisering og kompetencer... Strategi for Sundhedsfremme og forebyggelse Sundhedscenter Vest 2016 Indhold Sundhedsfremme og forebyggelse... 3 Hvorfor en strategi for sundhedsfremme og forebyggelse?... 4 Organisering og kompetencer...

Læs mere

Idræts- og bevægelsespolitik

Idræts- og bevægelsespolitik Idræts- og bevægelsespolitik 2019-2023 Vision 2011-2023 Høje-Taastrup Kommune arbejder for et mangfoldigt idrætsliv, hvor alle borgere, uanset udgangspunkt, har mulighed for at opleve glæde, udfordring

Læs mere

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser Politiske pejlemærker 2019

Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser Politiske pejlemærker 2019 Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser Politiske pejlemærker 2019 Med visionen som drivkraft Udvalget for Specialiserede Borgerindsatser har den politiske vision, at Slagelse Kommunes indsatser på

Læs mere

IDRÆTTENS SOCIALE RUMMELIGHED. Arkitektur for fremtidens idrætstilbud til udsatte

IDRÆTTENS SOCIALE RUMMELIGHED. Arkitektur for fremtidens idrætstilbud til udsatte IDRÆTTENS SOCIALE RUMMELIGHED Arkitektur for fremtidens idrætstilbud til udsatte DANMARKS IDRÆTSFORBUND DIF GET2SPORT DIF HAR INTENSIVERET OG INVESTERET I INKLUSION AF UDSATTE GRUPPER I IDRÆTTEN DIF politisk

Læs mere

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse

Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse Punkt 4. Orientering om KL's udspil om sundhedsfremme og forebyggelse 2018-007141 Sundheds- og Kulturforvaltningen fremsender til Sundheds- og Kulturudvalgets orientering KL's udspil om sundhedsfremme

Læs mere

INVITATION TIL FOLKESUNDHEDSMØDE 28. JANUAR KL PIXI-DEBATOPLÆG TIL SUNDHEDSPOLITIK

INVITATION TIL FOLKESUNDHEDSMØDE 28. JANUAR KL PIXI-DEBATOPLÆG TIL SUNDHEDSPOLITIK INVITATION TIL FOLKESUNDHEDSMØDE 28. JANUAR KL. 18.00-20.30 PIXI-DEBATOPLÆG TIL SUNDHEDSPOLITIK 2018-19 Sammen om Sundhed Kommunalbestyrelsen ønsker med dette debatoplæg at sætte retning for det forebyggende

Læs mere

Oversigt over forvaltningernes indsatser i Københavns Kommunes sundhedspolitik Længe Leve København

Oversigt over forvaltningernes indsatser i Københavns Kommunes sundhedspolitik Længe Leve København Oversigt over forvaltningernes indsatser i Københavns Kommunes sundhedspolitik 2011-14 Længe Leve København Teknik- og Miljøforvaltningen: Fortsætte udbyggelsen af et sammenhængende netværk af gåruter,

Læs mere

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018.

1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik for 2015-2018. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sundhed og Omsorg Dato 13. juni 2014 Aarhus kommunes Sundhedspolitik 1. Resume Sammen om sundhed mere af det der virker er Aarhus Kommunes sundhedspolitik

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

Unges mentale sundhed og trivsel. Veronica Pisinger, Videnskabelig Assistent Statens Institut for Folkesundhed

Unges mentale sundhed og trivsel. Veronica Pisinger, Videnskabelig Assistent Statens Institut for Folkesundhed Unges mentale sundhed og trivsel Veronica Pisinger, Videnskabelig Assistent Statens Institut for Folkesundhed vepi@sdu.dk Viden der skaber folkesundhed Databasen børns sundhed Den nationale sundhedsprofil

Læs mere

Besvarelse af 10 dages forespørgsel fremsendt af Socialdemokratiet vedr. ældres psykiske og fysisk helbred. SUNDHED OG OMSORG Aarhus Kommune

Besvarelse af 10 dages forespørgsel fremsendt af Socialdemokratiet vedr. ældres psykiske og fysisk helbred. SUNDHED OG OMSORG Aarhus Kommune Besvarelse af 10 dages forespørgsel fremsendt af Socialdemokratiet vedr. ældres psykiske og fysisk helbred På baggrund af Sundhedsstyrelsens landsdækkende rapport Ældreprofilen 2019 har Socialdemokratiet

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Fokus frem mod 2020 Indsæt logo SHIFT Indsæt Billede

Fokus frem mod 2020 Indsæt logo SHIFT Indsæt Billede Fokus frem mod 2020 Strukturelle forhold Der iværksættes et arbejde for at skabe en større motivation for idrætsforeningernes optag af medlemmer over 25 år DGI og DIF bidrager med erfaringer fra andre

Læs mere

INFORMATION OM SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE I EGET HJEM, OPGANGSBOFÆLLESSKAB OG BOTILBUD I HOLBÆK KOMMUNE. August 2017

INFORMATION OM SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE I EGET HJEM, OPGANGSBOFÆLLESSKAB OG BOTILBUD I HOLBÆK KOMMUNE. August 2017 INFORMATION OM SOCIALPÆDAGOGISK STØTTE I EGET HJEM, OPGANGSBOFÆLLESSKAB OG BOTILBUD I HOLBÆK KOMMUNE. August 2017 2 Indhold Indledning og generelle vilkår... 4 Socialpædagogisk støtte i eget hjem (SEL

Læs mere

Glostrup Kommunes Kronikerstrategi

Glostrup Kommunes Kronikerstrategi Glostrup Kommunes Kronikerstrategi Lev livet godt, hver dag hele livet Hvis man som borger i Glostrup Kommune ønsker at leve livet godt, hver dag hele livet, så kræver det, at man allerede fra fødslen

Læs mere

Notat til Sundheds- og omsorgsudvalget vedrørende ny retning, mål og fremadrettet indsats. Ny retning

Notat til Sundheds- og omsorgsudvalget vedrørende ny retning, mål og fremadrettet indsats. Ny retning 1 Forebyggende Hjemmebesøg Notat til Sundheds- og omsorgsudvalget vedrørende ny retning, mål og fremadrettet indsats. Ny retning Baggrund Forebyggende hjemmebesøg har været en del af MSO s indsats, siden

Læs mere

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER

TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER . TEMADAG TEMADAG OM UDVIKLING AF SUNDHEDSPOLITIKKER Karen K. Eriksen og Eva M. Burchard Konsulenter i Center for Forebyggelse i praksis, KL Center for Forebyggelse i praksis Formål 2016-2018 Center for

Læs mere

Hvad er de største sundheds- og forebyggelsespolitiske udfordringer for kommunerne?

Hvad er de største sundheds- og forebyggelsespolitiske udfordringer for kommunerne? Hvad er de største sundheds- og forebyggelsespolitiske udfordringer for kommunerne? Temadag om Aalborg Kommunes næste sundhedspolitik, 17. juni 2014 Tine Curtis, centerchef Adj. professor, Syddansk Universitet

Læs mere

Sund i Naturen Møde i følgegruppen Hvordan går det derude? 20. Marts 2018

Sund i Naturen Møde i følgegruppen Hvordan går det derude? 20. Marts 2018 Sund i Naturen Møde i følgegruppen Hvordan går det derude? 20. Marts 2018 Konsulent og projektleder, Christina Bjørk Petersen, E-mail: cbp@friluftsraadet.dk Tel: 24644229 Projekt Sund i Naturen Udvalgte

Læs mere

Aftaler for Socialpsykiatrien. Psykiatri- og Handicapområdet

Aftaler for Socialpsykiatrien. Psykiatri- og Handicapområdet Aftaler 2019-2020 for Socialpsykiatrien Psykiatri- og Handicapområdet 2 2019-2020 Dialogbaserede aftaler Psykiatri- og Handicapområdet i Ikast-Brande Kommune er ligesom de andre fagområder en del af det

Læs mere

Sundhedsvision og målsætninger WEBUDGAVE

Sundhedsvision og målsætninger WEBUDGAVE Sundhedsvision og målsætninger 1 Indhold Forord...3 Overordnet vision:...5 Borgere i Bevægelse...5 Målsætning 1: Sundhed for Alle...6 Målsætning 2: Sundhed på arbejdspladser...7 Målsætning 3: Sundhed i

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Forord... 4 Vision, mål og værdier... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn og unge... 9 Den mentale

Læs mere

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE

FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE FREMME AF MENTAL SUNDHED HOS UNGE VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 2014-2016 PSYKIATRIFONDEN.DK VEJLEDNING TIL TRIVSELSMÅLINGEN WHO-5 WHO-5 Sundhedsstyrelsen skriver: WHO-5 er et mål for trivsel.

Læs mere

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune

Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse. Lemvig Kommune Strategi for sundhedsfremme og forebyggelse Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune

Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune Forebyggelsespakker Mental Sundhed Lene Dørfler Udvikling og Forebyggelse Silkeborg Kommune 1 Hvad sker der på forebyggelsesområdet? Regeringen har stigende fokus på forebyggelse Regeringsgrundlaget nationale

Læs mere

Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold. 10. klasse

Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold. 10. klasse Læseplan for valgfaget sundhed og sociale forhold 10. klasse Indhold Indledning 3 Trinforløb for 10. klassetrin 4 Sundhed og sundhedsfremmende aktiviteter 4 Hygiejne og arbejdsmiljø 6 Kommunikation 7 Uddannelsesafklaring

Læs mere

Plan for det psykosociale område

Plan for det psykosociale område Plan 2020 - for det psykosociale område J. nr. 00.01.00P22 1 Forord Borgmesteren skriver et forord, når den korte version af Plan 2020 er vedtaget. J. nr. 00.01.00P22 2 Begreber vi anvender Gladsaxe Kommune

Læs mere

Godkendelse af handleplan i relation til Sundhedspolitik

Godkendelse af handleplan i relation til Sundhedspolitik Punkt 4. Godkendelse af handleplan i relation til Sundhedspolitik 2019-22 2018-090901 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen indstiller, at Beskæftigelsesudvalget godkender handleplan i relation til Sundhedspolitik

Læs mere

Folkesundhedsarbejdet og organiseringen af Sundhedsrådet i RKSK. Sundhedsrådet d. 10. april 2018

Folkesundhedsarbejdet og organiseringen af Sundhedsrådet i RKSK. Sundhedsrådet d. 10. april 2018 Folkesundhedsarbejdet og organiseringen af Sundhedsrådet i RKSK Sundhedsrådet d. 10. april 2018 Lidt om sundhed fra udarbejdelsen af den nuværende Sundhedspolitik Sundhed handler om at have det bedst muligt

Læs mere

Broen til Bedre Sundhed PRÆSENTATION. Region Sjælland

Broen til Bedre Sundhed PRÆSENTATION. Region Sjælland Broen til Bedre Sundhed BROEN TIL BEDRE SUNDHED PRÆSENTATION Region Sjælland BROEN TIL BEDRE SUNDHED INTERVENTION Velkommen til Broen til Bedre Sundhed! Et unikt udviklingsprogram med aktiviteter indenfor

Læs mere

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet

Læringscenter Syd Herning Kommune KVALITETSRAPPORT. Hjernen&Hjertet Herning Kommune KVALITETSRAPPORT 2017 Hjernen&Hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 FORORD 3 2 PRÆSENTATION AF DAGTILBUDDET 4 3 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 5 4 BØRNENES PROFIL 6 4.1 Børnenes kompetencer (læreplanstemaerne)

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1

gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 gladsaxe.dk Sammen om et sundt liv i Gladsaxe Udkast til Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik 1 2 Indledning Vision Et godt helbred er udgangspunktet for at kunne trives fysisk, psykisk og socialt. I Gladsaxe

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2015

SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2015 SUNDHEDSPOLITIK 2 SUNDHEDSPOLITIK INDHOLD Vision, mål og værdier... 4 Sundhed - et fælles ansvar... 5 Sundhed og trivsel blandt udsatte borgere... 7 Sundhed og trivsel blandt børn

Læs mere

En tværgående politik for inkluderende beskæftigelse

En tværgående politik for inkluderende beskæftigelse En tværgående politik for inkluderende beskæftigelse Indledning Den traditionelle sammenkobling mellem handicap og beskyttet beskæftigelse har betydet, at mange borgere med handicap aldrig har fået chancen

Læs mere

Forebyggelse og tidlig opsporing for brugere af Rudersdal Aktivitetsog Støttecenter (RAS).

Forebyggelse og tidlig opsporing for brugere af Rudersdal Aktivitetsog Støttecenter (RAS). Forebyggelse og tidlig opsporing for brugere af Rudersdal Aktivitetsog Støttecenter (RAS). Kortlægningsprojekt i perioden 1. september 2012 31. 12 2012 Projektets baggrund Borgere med psykosociale handicap

Læs mere

ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE

ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE ALLERØD KOMMUNE SUNDHEDSPOLITIK ALLERØD KOMMUNE 2017-2020 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Indledning... 4 Vision... 5 Værdigrundlag... 5 kens indsatsområder... 6 1. Trivsel og

Læs mere

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE

PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE PLADS til alle POLITIK FOR SOCIALT UDSATTE BORGERE /2 Vi vil samarbejdet med de socialt udsatte Den første politik for socialt udsatte borgere udkom i 2009. Den politik var og er vi stadig stolte over.

Læs mere

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune

SUNDHEDS- POLITIK i Faaborg-Midtfyn Kommune SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Vi har,

Læs mere

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK SUND SAMMEN ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK Kolofon Udgivet: Udarbejdet af Odense Kommune Fotografer: VisitOdense Odense Kommune Colourbox INDHOLDSFORTEGNELSE Sund Sammen - forord... 4 Et sundere arbejdsmarked...

Læs mere

Værdighedspolitikken Udkast

Værdighedspolitikken Udkast Udkast Værdighedspolitikken // 2016 Forord Ringkøbing-Skjern Kommunes værdighedspolitik beskriver kommunens overordnede værdier og prioriteringer på ældreområdet, herunder blandt andet personlig hjælp,

Læs mere