ADR BASIS KURSUS FOR CHAUFFØRER, DER SKAL TRANSPORTERE FARLIGT GODS I EN TJENESTEBIL.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ADR BASIS KURSUS FOR CHAUFFØRER, DER SKAL TRANSPORTERE FARLIGT GODS I EN TJENESTEBIL."

Transkript

1 ADR BASIS KURSUS FOR CHFFØRER, DER SKAL TRANSPORTERE FARLIGT GODS I EN TJENESTEBIL.

2 SIKKERHEDSRÅDGIVER FOR Den koordinerende sikkerhedsrådgiver Cathrin Guldager Sørensen (Trine) Mobil: Mail: Jeg står til rådighed og er uddannet til at kunne hjælpe dig med svar på spørgsmål vedrørende farligt gods, du kan ringe eller skrive til mig, når du har brug for hjælp.

3 SIKKERHED

4 INTRODUKTION TIL KURSET Det er arbejdsgivernes ansvar at deres medarbejdere har den relevante uddannelse. Du vil i dette kursus få indblik i hvad farlig gods er, hvorfor du skal have dette kursus og ikke mindst hvad dit ansvar er omkring transport af farlig gods. Jeg vil hjælpe dig med at forstå, hvordan man lovligt og sikkert håndterer farligt gods. Kurset giver dig en kapitel 1.3 uddannelse i henhold til ADR. Du vil herefter modtage et kursusbevis.

5 HVORFOR ER DETTE KURSUS VIGTIGT? Alle, der er involveret i forsendelse af farligt gods skal følge reglerne: Det er vigtigt at følge reglerne og følge dem korrekt, da det kan medføre at en anden person kan komme til skade. 2. Enhver, som er involveret i vejtransport af farligt gods efter bestemmelserne, skal udvise forsigtighed og agtpågivenhed, så skade på liv, helbred, miljø eller materielle værdier forebygges. 28. Fører af køretøjer til vejtransport af farligt gods samt andet personale, som er involveret i vejtransport af farligt gods, skal opfylde de uddannelseskrav, som følger af ADR.

6 HVILKE REGLER? ADR Vejtransport af farligt gods i Danmark er reguleret af flere regelsæt. I Danmark er det Transport- og Bygningsministeriets bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods der gælder og i den står der at vi skal følge ADR-konventionen. Europæisk konvention om international transport af farligt gods ad vej kaldes i daglig tale blot for ADR, det er en konvention der gælder i hele verden, dog skal man være opmærksom på nationale regler. ADR er en forkortelse, som kommer fra det franske navn Accord européen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route.

7 1.3 UDDANNELSE Krav til chauffører med 1.3 uddannelse: 1. Generel uddannelse. Medarbejderen skal være bekendt med de almindelige farlig gods regler. 2. Funktionsspecifik uddannelse: Medarbejderen skal have detaljeret kendskab til reglerne indenfor arbejdsområdet. 3. Sikkerhedsuddannelse: Medarbejderen skal kende til de farer og risici, der kan være forbundet med håndtering af farligt gods og have kendskab til sikker håndtering og forholdsregler ved uheld.

8 GENEREL UDDANNELSE Krav til chauffører med 1.3 uddannelse: 1. Generel uddannelse. Medarbejderen skal være bekendt med de almindelige farlig gods regler.

9 HVAD ER FARLIGT GODS Farligt gods er genstande eller stoffer, som udgør en akut fare for helbred, miljø, værdier og sikkerhed. Det kan f.eks. være et ætsende stof, hvor du kan få varige men, øjet tager skade ved kontakt med stoffet. Det kan være et stof der ændre surheden i et å løb med fiskedød til følge eller stoffet kan ødelægge køretøjet og/eller andre kan komme til skade, hvis ikke det er synligt at der er en fare forbundet med håndteringen af varen. Hvis en genstand eller et stof er mærket med et faresymbol, så er det som regel også Farligt Gods.

10 EKSEMPLER PÅ FARLIGT GODS? Spraydåser Maling Batterier Patroner Nødsignaler Sprit Komprimeret luft (gas) Kemikalier og reagenser

11 HVILKE KEMIKALIE ER FARLIGT GODS? Farligt gods er genstande eller stoffer, som udgør en akut fare for helbred, miljø, værdier og sikkerhed: Det kan f.eks. være et ætsende stof, hvor du kan få varige men. Det kan være et stof der ændre surheden i et å løb med fiskedød til følge. Det kan være et stof der kan ødelægge køretøjet. Hvis en genstand eller et stof er mærket med et af ovenstående faresymboler, så er det som regel også Farligt Gods.

12 KEMIKALIER DER IKKE ER FARLIGT GODS! Klassificeringen af farlige kemikalier (CLP) og farlig gods (ADR, IMDG, IATA) stemmer ikke helt overens! Kemikalier der er hud- eller øjenirriterende, er ikke farligt gods. Kemikalier der akut toksiske i kategori 4, er ikke farligt gods. Kemikalier der giver alvorlige øjenskader, er ikke farligt gods. Kemikalier der er kræftfremkaldende, er ikke farligt gods. Kemikalier der er mutagene, er ikke farligt gods. Kemikalier der er reproduktionstoksiske, er ikke farligt gods. Kemikalier der STOT, aspirations toksiske, er ikke farligt gods.

13 KLASSIFICERING, EMBALLERING, PAKNING OG MÆRKNING Klassificeringen af farlige kemikalier, emballering, pakning og mærkning af forsendelser, foretages af de medarbejdere der er uddannet i dette!

14 UN NR. Alt farligt gods, der transporteres, skal henføres til et bestemt UN-nummer. Et UN nr. er et fircifret nummer og man skriver altid bogstaver UN med stort foran nummeret. UN numre inddeles i 4 betegnelser: Individuelle betegnelser, nøje defineret stof. F.eks. UN 1170 Ethanol Gruppe betegnelser, en nøje defineret gruppe F.eks. UN 1266 Parfumeprodukter Specifikke n.o.s. betegnelser, omfatter en gruppe med specifikke egenskaber, f.eks. UN 1987 Alkoholer, n.o.s. Generelle betegnelser, omfatter en gruppe med en eller flere egenskaber, f.eks. UN1993 Brandfarlig væske, n.o.s. n.o.s = not otherwised specified

15 KLASSERNE Klasse 1 Eksplosive stoffer og genstande Klasse 2 Gasser (2.1 brandfarlige gasser, 2.2 ikke brandfarlige og ikke giftige gasser og 2.3 giftige gasser) Klasse 3 Brandfarlige væsker Klasse 4.1 Brandfarlige faste stoffer, selvnedbrydende stoffer og faste desensibiliserende ekspolsivstoffer. Klasse 4.2 Selvantændende stoffer Klasse 4.3 Stoffer der udvikler brandfarlige gasser ved kontakt med vand Klasse 5.1 Oxiderende stoffer Klasse 5.2 Organiske peroxider Klasse 6.1 Giftige stoffer Klasse 6.2 Smittefarlige stoffer Klasse 7 Radioaktive stoffer Klasse 8 Ætsende stoffer Klasse 9 Forskellige farlige stoffer og genstande

16 HVORDAN FINDER JEG UN NR. OG FAREKLASSE PÅ MIT FARLIGE GODS? I pkt. 14 i Leverandørens Sikkerhedsdatablad (SDS/MSDS): UN 1170 ETHANOL Fareklasse 3 Emballage gruppe II

17 UN GODKENDTE EMBALLAGER PLAST EMBALLAGER HAR KUN EN HOLDBARHEDS TID PÅ 5 ÅR!

18 UN GODKENDTE EMBALLAGER Skal lukkes på den måde, som emballagen er godkendt med!

19 EMBALLAGE GRUPPER PG Pakke gruppe I Meget farlige stoffer Pakke gruppe II Farlige stoffer Pakke gruppe III Mindre farlige stoffer Krav til kvaliteten af emballagerne: Pakke gruppe I X kvalitet (X) Pakke gruppe II Y kvalitet (X, Y) Pakke gruppe III Z kvalitet (X, Y, Z) På har vi indført en regel: Der anvendes kun X-kvalitet til Kemikalier Der anvendes kun Y-kvalitet til Klinisk Risikoaffald

20 STØD OG VÆSKEABSORBERENDE Stødabsorberende Ved Væsker skal der også puttes absorberende materiale i. Vermikulite er et super materiale, god til at absorbere og er let.

21 FARLIGT GODS PAKNING

22 HVORDAN MÆRKES EN EMBALLAGE? På hvert kolli skal der være påskrevet tydeligt og holdbart: UN efterfulgt af det UN-nummer, som svarer til indholdet. UN nummeret og bogstaverne UN skal være mindst 12 mm høje. Dog emballage mindre end 30 kg/l er kravet minimum 6 mm og for emballager mindre end < 5 kg/l, skal de være af en passende størrelse. Hvis emballagen indeholder gods i klasse 1 (eksplosiver) eller 2 (gasser), så skal den tekniske godsbetegnelse skrives efter UN-nummeret. UN 1170 Primær fareseddel (sættes ved siden af UN nummeret) Sekundær fareseddel (hvis det er angivet, sættes ved siden af den primære). Retningspile på modstående sider. Eksempel på en farlig gods forsendelse: 70% ethanol i en 5 liter plastic dunk i en papkasse.

23 OVERSIGT OVER FARESEDLER

24 FARLIG GODS TRANSPORTDOKUMENT ADR Transportdokument Multimodal Afsenders navn og adresse (tlf.) Modtagers navn og adresse (tlf.) UN nr. og godsbetegnelse Emballagegruppe Antal af kolli Den samlede mængde i kg/l af hvert UN nr. Evt. tunnelrestriktionskode.

25 SAMMENLÆSNING Sammenlæsning er, når man transporterer forskellige typer farligt gods på samme køretøj. Alt farligt gods, der ikke inkluderer eksplosive stoffer, må som hovedregel godt sammenlæsses. Kolli med giftige og smittefarlige stoffer skal holdes adskilt fra f.eks. fødevarer.

26 KRAV TIL KØRETØJ/MANDSKAB. Godkendt køretøj (attest). Mærkning af køretøjet. Skriftlige anvisninger. ADR bevis og billedlegitimation. Sikkerhedsudstyr (stopklods, advarselsmarkeringer, øjenskyllevæske og 2 stk. 8 kg ildslukkere. Sikkerhedsudstyr til mandskab (en vest, håndlygte, handsker og beskyttelsesbriller). Yderligere udstyr ( en skovl, kloakafdækning, opsamlingsbeholder, åndedrætsværn (6.1).

27 FUNKTIONSSPECIFIK OG SIKKERHEDSUDDANNELSE 2. Funktionsspecifik uddannelse: Medarbejderen skal have detaljeret kendskab til reglerne indenfor arbejdsområdet. 3. Sikkerhedsuddannelse: Medarbejderen skal kende til de farer og risici, der kan være forbundet med håndtering af farligt gods og have kendskab til sikker håndtering og forholdsregler ved uheld.

28 HVEM ER ANSVARLIG FOR HVAD? Afsender At overholde kravet om en sikkerhedsrådgiver. At godset er klassificeret korrekt. At godset er emballeret og pakket korrekt. At godset er mærket korrekt. At transportdokumentet er udarbejdet og følger godset.

29 HVEM ER ANSVARLIG FOR HVAD? Transportøren (vognmanden) At overholde kravet om en sikkerhedsrådgiver. At den krævede dokumentation er med køretøjet At der ikke er mangler, fejl eller lækager på køretøj og gods. At køretøjet er godkendt til opgaven. At det krævede udstyr er til stede og funktionel. At chaufføren forstår og er i stand til at udføre instruktionerne i de skriftlige anvisninger.

30 HVEM ER ANSVARLIG FOR HVAD? Chauffør Afvise farligt gods, hvis emballagen er beskadiget eller forkert mærket. Afvise farligt gods der ikke må sammenlæsses. Afvise farligt gods, hvis transportdokumentet ikke indeholder tilstrækkelige oplysninger. Kontrollere at gods og transportdokument stemmer overens. Visuelt kontrollere køretøjet og dens ladning ikke har åbenlyse mangler, utætheder eller revner. Sikre at sikkerhedsudstyret er intakt og hensigtsmæssigt placeret på køretøjet. Medbringe billedlegitimation.

31 HVEM ER ANSVARLIG FOR HVAD? Modtager Modtageren skal modtage godset uden udsættelse, med mindre der er tvingende årsager til ikke at modtage det. Razzia foretages af politiet

32 HVORDAN GØR VI DET NEMMEST OG STADIG SÅ DET ER SIKKERT?

33 VI GØR BRUG AF LEMPELSER, SOM ER EN DEL AF REGELSÆTTET

34 BEGRÆNSET MÆNGDER Begrænset mængder - Limited Quantities (LQ) er en undtagelse, hvor der er tale om mindre mængder i inder emballage, der pakkes ned i en ydre emballage (kombinationsemballage) Netto mængden pr. pakke, må ikke overstige den værdi du finder i stoflisten. LQ værdien er en værdi der varierer, alt afhængigt hvilke UN nr. der er tale om. Brutto vægten på pakken må ikke overstige 30 kg. (20 kg for kl.1)

35 BEGRÆNSET MÆNGDER - ETHANOL Begrænset mængder - Limited Quantities (LQ) F.eks. 70% ethanol har en LQ på 1 liter I ADR. På landevej kan man fragte 70% ethanol I 1 liter dunke i en papkasse, op til 30 kg.

36 BEGRÆNSET MÆNGDER Regler der skal overholdes: Krav om 1.3 uddannelse Karv om surring Køretøjer over 12 tons skal mærkes foran og bagpå med begrænset mærke. Lempelse af reglerne: Ingen krav til UN godkendte emballager, men skal pakkes i en kombinations emballage. Ingen krav om mærkning af kolli, dog skal begrænset mærke påsættes. Ingen krav til køretøjet, mærkning og sikkerhedsudstyr. Ingen krav om transportdokument og skriftlige anvisninger. Ingen forbud mod at medbringe passager. Ingen krav om opsyn af køretøj. Frimængde

37 FRIMÆNGDEN ETHANOL Gælder kun for landevej, der kan køres op til 1000 point under frimængden. Man skal aflæse en transportkategori i stoflisten, hvor man så ganger mængden af det farlige gods med en faktor, der afhænger af transport kategorien. s Sikkerhedsrådgiver hjælper med dette! Ethanol i 5 liter dunke kan ikke sendes som begrænsede mængde, men kan så sendes som frimængde, hvis den totale mængde ikke kommer over 333 kg. F.eks 3 x 5 liters dunke ethanol pakkes ned i en ydre UN godkendt emballage, der mærkes med UN1170, fareseddel 3 (brandfarlig væske) og 2 retningspile. UN 1170

38 FRIMÆNGDEN Regler der skal overholdes: Krav om 1.3 uddannelse Krav til UN godkendt emballage. Kolli skal mærkes med UN nr., faresedler og retningspile. Krav om transportdokument med angivelse af point. Der kan være forbud mod sammenlæsning. Karv om surring. Køretøjet skal være forsynet med en 2 kg ildslukker. Gnistfri lampe i lukkede køretøjer. Føreren må ikke åbne emballagen, der indeholder farligt gods. Rygning er forbudt under håndtering. Opsyn med køretøjet. UN 1170

39 FRIMÆNGDEN Lempelse af reglerne: Ingen krav om de skriftlige anvisninger. Ingen specielle krav til køretøjet. Ingen krav til sikkerhedsudstyr (undtagen 2 kg ildslukker). Ingen forbud mod at medbringe passager. Ingen krav om opsyn af køretøj. UN 1170

40 UDSTYR I BILEN Der er krav om at der i bilen findes en 2 kg brandslukker. Skal være forsynet med et segl, der angiver, at den ikke har været anvendt. Skal være forsynet med et mærke, der angiver, at den er i overensstemmelse med en europæisk standard (EN 3) samt en dato for næste periodiske eftersyn eller alternativt den maksimalt tilladte anvendelsesperiode. Skal trykprøves mindst hver 5. år Skal fastmonteres lettilgængelig og være beskyttet mod vejrliget.

41 UDSTYR I BILEN Derudover er der ingen krav til særligt udstyr, men det anbefales at medtage følgende: Engangshandsker Beskyttelsesbriller Øjenskylle eller dunk med vand Opsamlingsmateriale Åndedærtsværn

42 SIKKER LASTNING OG LOSNING!

43 LASTSIKRING AF FARLIG GODS Udstyr der med fordel kan anvendes til at lastsikre farlig gods

44 LASTNING, LOSNING & HÅNDTERING Bestemmelser for pålæsning og håndtering står beskrevet i ADR 7.5 Bestemmelserne er afhængige af UN nummeret. Hvis der er nogle bestemmelser, så overføres de til chaufførens tjekliste under punktet Lastning, losning og håndtering.

45 CHFFØRENS TJEKLISTE Farligt gods lastet på transportenheden. Her står UN nummer, mængde og hvad det kan lastes på beskrevet. Desuden vises der hvordan kolli skal mærkes. Frimængder Betyder at hvis mængderne ikke overstiger frimængden, er der ikke de helt store krav til bilen. Chaufføren skal kun have en kapitel 1.3 uddannelse. Lastning, losning og håndtering. Her står der, hvis der er nogle sammenlæsningsforhold. F.eks. må giftige kemikalier ikke læsses sammen med fødevarer o.l. Her står der beskrevet, hvis der er nogle Tillægsbestemmelser, F.eks. så kan der stå ved gasflasker, at de ikke må udsættes for stød.

46 CHFFØRENS TJEKLISTE Bestemmelser for køretøjets mandskab og udstyr samt drift og dokumentation. Her står der hvilke dokumenter der skal følge godset, Her står der beskrevet, hvis der er krav til brandslukningsmateriel. Der skal minimum altid medtage en ildslukker på 2 kg. Bestemmelser som køretøjets mandskab skal forholde sig til. Her kan der stå beskrevet nogle bestemmelser, som mandskabet skal forholde sig til. F.eks. kan det være at det er forbudt at gå ind i køretøjet med belysningsanordninger med åben ild. F.eks. så kan der stå ved gasflasker, at de ikke må udsættes for stød.

47 LASTNING AF GASFLASKER CV 9 Kolli må ikke kastes eller udsættes for stød. Beholdere skal stuves på køretøjet på en sådan måde, at de ikke kan vælte eller falde ned. CV 10 Flasker skal lægges parallelt med eller vinkelret på køretøjets længdeakse, dog skal flasker, der ligger tæt på ladtes forvæg, lægges vinkelret på den nævnte akse. Flasker, der står tilstrækkelig sikkert i egnede anordninger, som effektivt forhindre dem i at vælte, kan anbringes i opretstående stilling. Flasker, der ligger faldt ned, skal være sikket og behørigt fastkilet, fastgjort eller sikret, så de ikke kan forskubbe sig.

48 LASTNING AF GASFLASKER CV 36 Kolli skal helst læsses i åbne eller ventilerede køretøjer eller åbne eller ventilerede containere. Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal dørene til køretøjets eller containerens lastrum være mærket: ADVARSEL INGEN VENTILATION ÅBNES FORSIGTIGT

49 TJEKLISTE TIL BIL BEGRÆNSET MÆNGDE Der skal sættes kryds i alle felter før transporten: Billedlegitimation (gælder alle medlemmer af køretøjets mandskab) Bevis for gennemført basisuddannelse (1.3) Materiel til læsning, fastgøring af ladning og andet gods i bilen, herunder også hjælpemidler som sækkevogn. Emballeringen af godset skal være intakt. Begrænset mærke på gods.

50 TJEKLISTE TIL BIL FRIMÆNGDEN Der skal sættes kryds i alle felter før transporten: Transportdokument. Billedlegitimation (gælder alle medlemmer af køretøjets mandskab). Bevis for gennemført basisuddannelse (1.3). Materiel til læsning, fastgøring af ladning og andet gods i bilen, herunder også hjælpemidler som sækkevogn. Emballeringen af godset skal være intakt. UN nr. og Faresedler på gods. 1 stk. Ildslukke 2 kg lettilgængelig. Håndlygte gnistfri

51 UHELD Uheld er et udslip af indhold, hvis der er sket personskade, materiel skade eller miljøskade, eller hvis myndighederne har været inddraget. Et uheld kunne være, at du vælter bilen og emballagen falder ud og går i stykker og indholdet skal suges op, for ikke at lave skade på miljøet. Hvis du bliver involveret i et uheld, så skal s sikkerhedsrådgiver have besked lige efter du har ringet 112, da der skal udarbejdes en uheldsrapport senest 24 timer efter uheldet.

52 HÆNDELSER Hændelse er en utilsigtet hændelse, der ikke er defineret som et uheld. Hvis du f.eks. oplever at der er en emballage, som bliver utæt under transporten, er der tale om en hændelse. Hændelsen skal evt. indberettes som en arbejdsskade og igen skal s sikkerhedsrådgiver have besked herom, således at der udrabejdes en hændelsesrapport, så der kan træffes foranstaltninger, så hændelsen ikke kan gentages. Hvis du har mistanke om at du får noget farligt gods på din hud eller i bilen, skal du både rengøre hud og bil. Vask med vand og sæbe og evt. desinficer følgende. Brug ikke rengøringsprodukter der indeholder klor!

53 SLUT PÅ KURSUS OG 1.3 BEVIS Hvad må du så køre med i en tjenestebil? Du må køre med: Begrænset mængder (LQ). Med 1000 point farligt gods under frimængderne Du skal have hjælp fra s sikkerhedsrådgiver til at beregne mængdegrænser nogle gange skal mængden ganges med en faktor 1 og andre gange med en faktor 50!

54

PAKNING OG FLYTNING AF KEMIKALIER

PAKNING OG FLYTNING AF KEMIKALIER PAKNING OG FLYTNING AF KEMIKALIER SIKKERHED SIKKERHEDSRÅDGIVER FOR Den koordinerende sikkerhedsrådgiver Cathrin Guldager Sørensen (Trine) Mobil: 2073 0477 Mail: tgs@au.dk Jeg står til rådighed og er uddannet

Læs mere

Regler for transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie - for transportør og afsender

Regler for transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie - for transportør og afsender Regler for transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie - for transportør og afsender Folderen giver en kort introduktion til reglerne ved transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie,

Læs mere

Case-study. Løsningsforslag. Dansk Kemiproduktion A/S (DKP)

Case-study. Løsningsforslag. Dansk Kemiproduktion A/S (DKP) Case-study Løsningsforslag Dansk Kemiproduktion A/S (DKP) Vejledende løsningsforslag i forbindelse med case opgaven der blev stillet til sikkerhedsrådgivereksamen onsdag d. 23. september 2009. 1) Vægtes

Læs mere

ITD Fyrværkeribranchen 2017 VEJTRANSPORT AF FYRVÆRKERI 2017

ITD Fyrværkeribranchen 2017 VEJTRANSPORT AF FYRVÆRKERI 2017 ITD Fyrværkeribranchen 2017 STI FTET 17. APRIL 1 923 ÆR KE NI NG EN FYRV VEJTRANSPORT AF FYRVÆRKERI 2017 RI BRANCHEFO RE 1 Denne pjece henvender sig til afsendere og transportører involveret i vejtransport

Læs mere

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2011

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2011 Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2011 Bødetaksterne er alene vejledende, og det skal understreges, at den endelige bødeberegning henhører under domstolene. Bødekataloget er opdelt

Læs mere

Særlige bestemmelser for national vejtransport, der udføres med køretøjer, der er registreringspligtige i Danmark, af affald, der er farligt gods

Særlige bestemmelser for national vejtransport, der udføres med køretøjer, der er registreringspligtige i Danmark, af affald, der er farligt gods Bilag 3 Særlige bestemmelser for national vejtransport, der udføres med køretøjer, der er registreringspligtige i Danmark, af affald, der er farligt gods 1. Særlige bestemmelser for emballering, mærkning

Læs mere

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2013

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2013 (Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 788 af 27. juni 2013 om vejtransport af farligt gods) Bødetaksterne er alene vejledende, og det skal understreges, at den endelige bødeberegning henhører under domstolene.

Læs mere

Sikkerhedsrådgivermanual

Sikkerhedsrådgivermanual Formål: Ansvar: Definitioner: Sikre at farligt gods bliver udleveret korrekt i henhold til gældende lovgivning. Alle ansatte beskæftiget med udlevering af farligt gods. Farligt gods-lovgivning: ADR samt

Læs mere

Kort og godt om farligt gods 2016

Kort og godt om farligt gods 2016 Kort og godt om farligt gods 2016 Bilbranchen I samarbejde med DI - ATL Skriftlige anvisninger De skriftlige anvisninger skal svare til nedenfor viste fire sides model for så vidt angår form og indhold.

Læs mere

Farligt gods. Skriftlige anvisninger i henhold til ADR 2017 SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR 2017

Farligt gods. Skriftlige anvisninger i henhold til ADR 2017 SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR 2017 Farligt gods Skriftlige anvisninger i henhold til ADR 2017 SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR 2017 SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation

Læs mere

Sikkerhedsrådgivereksamen Eksempel på Caseløsning

Sikkerhedsrådgivereksamen Eksempel på Caseløsning Vejledende løsning af caseopgaven fra sikkerhedsrådgivereksamen d. 1. marts 2012 1) Vægtes 20 % a) Chaufføren ringer og spørger dig til råds. Hvad vil du gøre i situationen? [5 %]. b) Begrund, om den nævnte

Læs mere

Transport af farligt gods Herunder Planteværn

Transport af farligt gods Herunder Planteværn Transport af farligt gods Herunder Planteværn Konklusion og sammenfatning Generelt bør landbruget sørge for at få leveret planteværnsmidler på bedriften, da de hermed kan undgå at overtræde ADR-bestemmelserne.

Læs mere

FARLIGT GODS- FORSENDELSER Til virksomheder der selv håndterer farligt gods.

FARLIGT GODS- FORSENDELSER Til virksomheder der selv håndterer farligt gods. FARLIGT GODS- FORSENDELSER Til virksomheder der selv håndterer farligt gods. Danske Fragtmænd håndterer og distribuerer hver dag store mængder forsendelser med farligt gods (ADR). I transportforløbet skal

Læs mere

ADR-KONVENTIONEN 2019

ADR-KONVENTIONEN 2019 7. marts 2018 ECE/TRANS/WP.15/240 Draft amendments to annexes A and B of ADR 8. juni 2018 ECE/TRANS/WP.15/240/Add. 1 Draft amendments to annexes A and B of ADR - Addendum 8. juni 2018 ECE/TRANS/WP.15/240/Corr.

Læs mere

Prøveeksamen 1 - ADR Sikkerhedsrådgiverkursus

Prøveeksamen 1 - ADR Sikkerhedsrådgiverkursus Opgave 1 Hvilke(n) af følgende virksomheder er omfattet af bekendtgørelsen om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods? A. Virksomheder, der udelukkende transporterer, læsser, aflæsser eller afsender

Læs mere

Flytning af kemikalier ved Aarhus Universitet.

Flytning af kemikalier ved Aarhus Universitet. Først og fremmest skal du finde ud af hvilke kemikalier du har i laboratoriet, du kan trække en liste i Kiros. Du logger dig ind, det navn du har givet dit rum, står oppe i bjælken, derefter trykker du

Læs mere

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen.

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen. Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen. Kataloget er revideret i oktober 2008 og har været gældende for Roskilde og Helsingør politikredse m.fl.. Benyttes nu af alle 12 politikredse.

Læs mere

Generel beskrivelse for emballering af begrænsede mængder (LQ).

Generel beskrivelse for emballering af begrænsede mængder (LQ). LQ Emballering Formål: Indhold: Ref.: At sikre korrekt emballering af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen men pakket som begrænset mængde (LQ). Generel

Læs mere

Farligt gods Kapitel 1.3 kursus

Farligt gods Kapitel 1.3 kursus Farligt gods Kapitel 1.3 kursus Farligt gods i landbruget? 2 Foto: TISFoto: TIS Bornholms Landbrug Regelsæt ADR 2015 - Vejtransport af farligt gods National bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods

Læs mere

BILAG A Generelle bestemmelser og bestemmelser for farlige stoffer og genstande

BILAG A Generelle bestemmelser og bestemmelser for farlige stoffer og genstande BILAG A Generelle bestemmelser og bestemmelser for farlige stoffer og genstande 1-1 Del 1 Generelle bestemmelser ADR 2013 INDHOLDSFORTEGNELSE DEL 1 Bilag A Generelle bestemmelser og bestemmelser for farlige

Læs mere

LÆRINGSPLAN FOR. kurset. ADR kapitel 1.3 Chauffør uddannelse

LÆRINGSPLAN FOR. kurset. ADR kapitel 1.3 Chauffør uddannelse Version 28. Oktober 2014 LÆRINGSPLAN FOR kurset ADR kapitel 1.3 Chauffør uddannelse Udarbejdet af: SSG Steffen M. Carlsen, HJK-LOG9 Dato og år: SEP 2016 Side 1 af 11 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forside Indholdsfortegnelse

Læs mere

At sikre korrekt modtagelse af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen.

At sikre korrekt modtagelse af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen. FG Modtagelse Formål: Indhold: At sikre korrekt modtagelse af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen. Generel beskrivelse for modtagelse af farligt gods.

Læs mere

Regler for transport af Lithium batterier i henhold til ADR 2017

Regler for transport af Lithium batterier i henhold til ADR 2017 Regler for transport af Lithium batterier i henhold til ADR 2017 Lithium batterier er klassificeret som farligt gods, da de kan overophede og selvantænde under givne omstændigheder. Lithium Metal Batterier

Læs mere

DEKRA Sikkerhedsrådgivning

DEKRA Sikkerhedsrådgivning DEKRA Sikkerhedsrådgivning Skriftlige anvisninger i henhold til ADR 2019 03.2017 - Sikkerhedskort ADR Sikkerhedsrådgiver: Benny Plesner 70 60 65 00/20 67 82 07 benny.plesner@dekra.dk Bestemmelser for forsendelse

Læs mere

Notat vedr. farligt gods

Notat vedr. farligt gods 8. maj 2003 Til: Medlemmerne i DGF Reinsurance Notat vedr. farligt gods Dette notat er sammenstykket af uddrag fra ADR-konventionen - udgave 1. juli 2001, med den hensigt at skabe et overordnet overblik

Læs mere

Case-study i Vej - ADR:

Case-study i Vej - ADR: Eksaminandens navn: Vejledende løsning Fødselsdato: BEMÆRK: Bedømmelse af case-study sker kun såfremt opgaven er forsynet med oplysning om eksaminandens navn og fødselsdato samt er underskrevet af pågældende

Læs mere

ADR Ansvar

ADR Ansvar Hvad siger loven? Afsenderens ansvar er angivet i ADR afsnit 1.4.2.1. a) Kontrollere at det farlige gods er klassificeret og tilladt til transport. b) Give transportøren oplysninger og data på en sporbar

Læs mere

SKRIFTLIGE ANVISNINGER. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation

SKRIFTLIGE ANVISNINGER. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation SKRIFTLIGE ANVISNINGER Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation I tilfælde af en ulykke eller en nødsituation, der kan opstå eller forekomme under transport, skal medlemmerne af køretøjets

Læs mere

Pt. gælder bilag 3 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 818 af 28. juni 2011 om vejtransport af farligt gods for sådan transport.

Pt. gælder bilag 3 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 818 af 28. juni 2011 om vejtransport af farligt gods for sådan transport. Til affald danmark, DAKOFA, Dansk Industri, Kommunekemi A/S, FASID, Rigspolitiet, KL, FKB og RenoSam samt deltagere i møde den 4. december 2009 i Beredskabsstyrelsen 21. juni 2012 Transport af affald,

Læs mere

Vejledning i Tøris-forsendelser med fly

Vejledning i Tøris-forsendelser med fly Sider: 1 af 6 Vejledning i Tøris-forsendelser med fly Begynd her: Hvordan skal din forsendelse transporteres? Muligheder: 1. Fly (IATA) 2. Landevej (ADR) 3. Skib (IMDG) Fly inkl. med landevej som for-

Læs mere

SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation

SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR. Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation SKRIFTLIGE ANVISNINGER I HENHOLD TIL ADR Foranstaltninger i tilfælde af ulykke eller nødsituation I tilfælde af en ulykke eller en nødsituation, der kan opstå eller forekomme under transport, skal medlemmerne

Læs mere

ÅRSRAPPORT FOR: Flytte- og Vognmandsforretningen John Hansen A/S Jorisvej København S CVR: FOR PERIODEN:

ÅRSRAPPORT FOR: Flytte- og Vognmandsforretningen John Hansen A/S Jorisvej København S CVR: FOR PERIODEN: ÅRSRAPPORT FOR: Flytte- og Vognmandsforretningen John Hansen A/S Jorisvej 19 2300 København S CVR: 16048909 FOR PERIODEN: 11.02.2017-10.02.2018 UDARBEJDET AF: v/sikkerhedsrådgiver Navn Erklæring fra ekstern

Læs mere

At sikre korrekt udfyldelse af de krævede dokumenter ved en transport i henhold til ADR/RID-konventionen.

At sikre korrekt udfyldelse af de krævede dokumenter ved en transport i henhold til ADR/RID-konventionen. FG Dokumenter Formål: Indhold: At sikre korrekt udfyldelse af de krævede dokumenter ved en transport i henhold til ADR/RID-konventionen. Generel beskrivelse for udfyldelse af dokumenter til en farlig gods

Læs mere

Sikkerhedsrådgivermanual

Sikkerhedsrådgivermanual 1. Dokumentation Ved transport af radioaktive stoffer, skal dokumentationen suppleres med følgende: Klassenummeret 7. Betegnelsen eller symbolet for det eller de pågældende radionuklider. En beskrivelse

Læs mere

Farligt gods Seminar november 2016

Farligt gods Seminar november 2016 1 Opdatering af UN reglerne 18. -> 19. udgave 5. -> 6. udgave 2 1 En del ændringer i undtagelser vedrørende drivmidler på transporterende motorer, maskiner og køretøjer Første ændring 1.1.3.2 a) Gas i

Læs mere

Prøveeksamen 3 eksempel på sikkerhedsrådgivereksamen

Prøveeksamen 3 eksempel på sikkerhedsrådgivereksamen Opgave 1 Hvilke af følgende aktiviteter er omfattet af bekendtgørelsen om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods A. Nødtransport med henblik på redning af menneskeliv B. Transport af farligt

Læs mere

Hvilke af følgende virksomheder er omfattet af bekendtgørelsen om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods?

Hvilke af følgende virksomheder er omfattet af bekendtgørelsen om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods? Prøveeksamen nummer 5 Fødselsdato: Eksaminandens underskrift: Eksamensvagtens underskrift: Tidspunkt for aflevering: Multiple-choice i VEJ ADR: Opgave 1 Hvilke af følgende virksomheder er omfattet af bekendtgørelsen

Læs mere

Dangerous goods specialists and training

Dangerous goods specialists and training Transport af lithiumbatterier og -celler Lithiumbatterier og -celler kan være undtaget fra at følge farligt gods-bestemmelserne ved transport, under forudsætning af, at visse krav overholdes. Dette notat

Læs mere

VEJLEDNING OM VEJTRANSPORT AF FARLIGT GODS

VEJLEDNING OM VEJTRANSPORT AF FARLIGT GODS VEJLEDNING OM VEJTRANSPORT AF FARLIGT GODS Emne: Affald Generelt Erhvervsmæssig vejtransport af affald, der er farligt gods, skal ske i overensstemmelse med bestemmelserne i den til enhver tid gældende

Læs mere

Generel beskrivelse for emballering af undtagne mængder (EQ).

Generel beskrivelse for emballering af undtagne mængder (EQ). EQ Emballering Formål: Indhold: Ref.: At sikre korrekt emballering af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen men pakket som undtagne mængder (EQ). Generel

Læs mere

Ansvarsfordeling ved farligt affald

Ansvarsfordeling ved farligt affald Ansvarsfordeling ved farligt affald Hvordan deles ansvar og opgaver, når transportøren udfører en del af opgaverne for eller på vegne af afsenderen? v/ Torkil Hansen - Rigspolitiet Lastbilchauffør ville

Læs mere

Transport af lithiumbatterier og celler

Transport af lithiumbatterier og celler Lithiumbatterier og -celler kan være undtaget fra at følge farligt gods-bestemmelserne ved transport, såfremt visse krav er opfyldt. Dette notat er udarbejdet med henblik på at lette forståelsen af disse

Læs mere

Fødselsdato: Case-study i VEJ ADR

Fødselsdato: Case-study i VEJ ADR Eksaminandens navn: Vejledende løsning Fødselsdato: BEMÆRK: Bedømmelsen af case-study sker kun såfremt opgaven er forsynet med oplysning om eksaminandens navn og fødselsdato samt er underskrevet af pågældende

Læs mere

Håndtering af farligt affald. Miljøforum Fyn 21. marts 2011

Håndtering af farligt affald. Miljøforum Fyn 21. marts 2011 Håndtering af farligt affald Miljøforum Fyn 21. marts 2011 Stena Metal koncernen Jern og metal Returpapir Farligt affald WEEE Aluminium Stål Olie Trading Finans Miljøteknik Stena i Danmark Stena Jern &

Læs mere

Seminar om ADR 2011 Fredericia d. 25. november 2010. Rigspolitiet har meldt afbud: Torkil Hansen kan/må ikke deltage i dag.

Seminar om ADR 2011 Fredericia d. 25. november 2010. Rigspolitiet har meldt afbud: Torkil Hansen kan/må ikke deltage i dag. Rigspolitiet har meldt afbud: Torkil Hansen kan/må ikke deltage i dag. Rigspolitiet servicerer 12 politikredse Nationalt Færdselscenter servicerer kredsenes færdselsafdelinger Tungvognssektionen hjælper

Læs mere

Informationssystemet

Informationssystemet Informationssystemet Gennemgang af, hvordan informationssystemet er bygget, hvordan vi kan bruge det i forbindelse med et kemikalieuheld og hvilke oplysninger skal vi bruge, for vi kan bruge informationssystemet.

Læs mere

At sikre korrekt afmærkning af emballager indeholdende stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID- konventionen.

At sikre korrekt afmærkning af emballager indeholdende stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID- konventionen. FG Mærkning Formål: Indhold: Ref.: At sikre korrekt afmærkning af emballager indeholdende stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID- konventionen. Generel beskrivelse for

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Anvend de samme værnemidler som nævnt under punkt 8. Spild tørres op med klud, der bortskaffes efter forskrifterne i punkt 13.

Sikkerhedsdatablad. Anvend de samme værnemidler som nævnt under punkt 8. Spild tørres op med klud, der bortskaffes efter forskrifterne i punkt 13. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Udarbejdet den: 14-01-2008 / ABB Anvendelse: Som lugtfjerner i airconditionsanlæg. 2. Fareidentifikation

Læs mere

Farligt gods Seminar november 2016

Farligt gods Seminar november 2016 Klassificering Principper for klassificering 2.0.0.2 Med testdata og godkendelse er det tilladt at tilføje en fareseddel der ikke er nævnt i stoflisten kolonne 3a eller 5. - under en passende samlebetegnelse

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PRnummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 13042007 Udarbejdet den: 13042007 / HBN Anvendelse:

Læs mere

Nyt fra Beredskabsstyrelsen

Nyt fra Beredskabsstyrelsen Du spørger, om det pågældende kursus kan erstatte en kapitel 1.3 uddannelse. Først og fremmest: Det er måske bare et formuleringsmæssigt spørgsmål, men det skal understreges, at hvis der er krav om kapitel

Læs mere

Prøveeksamen 2 A. IMDG. ( ) B. RID. ( ) C. ICAO. ( ) D. ADR. ( ) Hvilket UN-nummer og klasse skal en blanding bestående af følgende to stoffer have?

Prøveeksamen 2 A. IMDG. ( ) B. RID. ( ) C. ICAO. ( ) D. ADR. ( ) Hvilket UN-nummer og klasse skal en blanding bestående af følgende to stoffer have? Opgave 1 Hvilke af følgende regelsæt skal transport af farligt gods mellem Haderslev og Harwich, England ske i overensstemmelse med, når transporten udføres som vejtransport mellem Haderslev og Esbjerg

Læs mere

Farligt gods Seminar november 2016

Farligt gods Seminar november 2016 Bureau Veritas HSE Fra sikkerhedsdatablad til affald teori og praktik Jette Røgen A day with Bureau Veritas (video) Seniorrådgiver & eksamineret sikkerhedsrådgiver, civilingeniør, kemi Hvad er kemikalieaffald?

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Revideret den: 17-06-2005 / LW Anvendelse: Kobber og messing pudsemiddel. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer

Læs mere

LÆRINGSPLAN FOR. kurset. ADR kap. 1.3 Afsender, pakker og Modtager

LÆRINGSPLAN FOR. kurset. ADR kap. 1.3 Afsender, pakker og Modtager Version 28. Oktober 2014 LÆRINGSPLAN FOR kurset ADR kap. 1.3 Afsender, pakker og Modtager Udarbejdet af: SSG Steffen M. Carlsen, HJK-LOG9 Dato og år: SEP 2016 Side 1 af 9 INDHOLDSFORTEGNELSE Side Forside

Læs mere

Sikkerhedsdatablad - Shellac Politur, Knastelak 3500

Sikkerhedsdatablad - Shellac Politur, Knastelak 3500 Udarbejdet for: Udarbejdet af: =============== ============== BORUP KEMI I/S ======= Sikkerhedsdatablad ========= CHEMTOX Bækgårdsvej 53 efter Arbejdsministeriets Miljørådgivning Torvet 7 4140 Borup bekendtgørelse

Læs mere

Vejtransport med farligt gods. ADR kapitel 1.3 - kursus. ADR kapitel 1.3 kursus 2015

Vejtransport med farligt gods. ADR kapitel 1.3 - kursus. ADR kapitel 1.3 kursus 2015 Vejtransport med farligt gods ADR kapitel 1.3 - kursus 2015 En stor tak til v/ Chefkonsulent Vagn Theilgaard der har stillet kursusmateriale og viden til rådighed for dette kursus. Kursusindhold: Præsentation

Læs mere

ADR 2011. chaufførens farligt gods. guide. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

ADR 2011. chaufførens farligt gods. guide. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros ADR 2011 chaufførens farligt gods guide Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Forord Arbejdstilsynet har haft guiden til gennemsyn og finder, at indholdet i den er i overensstemmelse med arbejdsmiljølovgivningen.

Læs mere

CHAUFFØRENS FARLIGT GODS GUIDE

CHAUFFØRENS FARLIGT GODS GUIDE ADR 2009 CHAUFFØRENS FARLIGT GODS GUIDE Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Forord Arbejdstilsynet har haft vejledningen til gennemsyn og finder, at indholdet i den er i overensstemmelse med

Læs mere

FARLIGT GODS GT- KONFERENCE 2010. Hvilke (farligt gods) regler kan mon gælde?

FARLIGT GODS GT- KONFERENCE 2010. Hvilke (farligt gods) regler kan mon gælde? Hvilke (farligt gods) regler kan mon gælde? Hvilke (farligt gods) regler kan mon gælde? En ikke på alle måder uddybende gennemgang og tolkning af diverse regler, hovedsageligt knyttet til uddannelse, i

Læs mere

Store ændringer i ADR 2017

Store ændringer i ADR 2017 Store ændringer i ADR 2017 Er der ikke Her er de vigtigste Ændringerne i ADR-konventionen angives fortrinsvist i den rækkefølge som bestemmelserne er listet i ADR- konventionen Stil gerne spørgsmål undervejs

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Meget brandfarlig. Irriterer øjnene. Gentagen udsættelse kan give tør eller revnet hud. Dampe kan give sløvhed og svimmelhed.

Sikkerhedsdatablad. Meget brandfarlig. Irriterer øjnene. Gentagen udsættelse kan give tør eller revnet hud. Dampe kan give sløvhed og svimmelhed. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 50762 Udarbejdet den: 22-06-2007 / JST Anvendelse: Produktet anvendes som opløsnings- og rensningsmiddel.

Læs mere

Prøveeksamen 4 - rettevejledning

Prøveeksamen 4 - rettevejledning Opgave 1 Hvilke af følgende regelsæt skal transport af farligt gods mellem Haderslev og Harwich, England ske i overensstemmelse med, når transporten udføres som vejtransport mellem Haderslev og Esbjerg

Læs mere

Case-study. Løsningsforslag. Farligt gods Transport A/S - Esbjerg

Case-study. Løsningsforslag. Farligt gods Transport A/S - Esbjerg Case-study Løsningsforslag Farligt gods Transport A/S - Esbjerg 1. Vægtes 10 % Beskriv kort, hvad du vil gøre her og nu for at afhjælpe de to akutte situationer (Fyrværkeritransporten og benzintransporten)

Læs mere

Sikkerhedsdatablad Efter Arbejdsministeriets bekendtgørelse 485/16 juni 1995

Sikkerhedsdatablad Efter Arbejdsministeriets bekendtgørelse 485/16 juni 1995 Sikkerhedsdatablad Efter Arbejdsministeriets bekendtgørelse 485/6 juni 995. Identifikation af stoffet/materialet PR-nummer: Revideret den: 08--2000/ JRØ Leverandør: Henkel Byggeteknik A/S Rørhaven 4 700

Læs mere

BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens

BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens gennemførelse 8-1 8-2 DEL 8 Bestemmelser for køretøjers mandskab og udstyr, transportens gennemførelse samt dokumentation 8-3 8-4 KAPITEL 8.1

Læs mere

BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens gennemførelse

BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens gennemførelse BILAG B Bestemmelser for transportmateriel og transportens gennemførelse 8-1 8-2 DEL 8 Bestemmelser for køretøjers mandskab og udstyr, transportens gennemførelse samt dokumentation 8-3 8-4 KAPITEL 8.1

Læs mere

Sterling Kobber og messing langtidsvirkende Varenr. 5-21 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden

Sterling Kobber og messing langtidsvirkende Varenr. 5-21 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Revision: 15-07-2010 / LBN Anvendelse: Kobber og messing pudsemiddel. 2. Fareidentifikation Xn

Læs mere

Eksempel på en multiple choice opgave til eksamen for sikkerhedsrådgivere

Eksempel på en multiple choice opgave til eksamen for sikkerhedsrådgivere Eksempel på en multiple choice opgave til eksamen for sikkerhedsrådgivere Følgende sæt består af 40 opgaver, hvilket svarer til det antal, der stilles til eksamen. Hver opgave består af et spørgsmål og

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Dankemi Bilplejemidler, Kolding ApS Erstatter den: 05-09-2007. Jernet 35

Sikkerhedsdatablad. Dankemi Bilplejemidler, Kolding ApS Erstatter den: 05-09-2007. Jernet 35 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdet den: 22-04-2008 / LBN Dankemi Bilplejemidler, Kolding ApS Jernet 35 Anvendelse:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 26-11-2007 Revision: 10-11-2004 / HBN Erstatter den:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Jokisch Alu-N. 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren

Sikkerhedsdatablad. Jokisch Alu-N. 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Udarbejdelsesdato: 03122004 Udarbejdet den: 03-12-2004 / JN Anvendelse: Bearbejdningsvæske til aluminium. Leverandør:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Tværvej 6

Sikkerhedsdatablad. Tværvej 6 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdet den: 17-09-2009 / LFH WoodCare Denmark A/S Tværvej 6 Anvendelse: Overfladebehandling

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad). Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 5-0-2006 / JST Anvendelse: Lim Leverandør: Renia-Gesellschaft mbh Postfach

Læs mere

Nyt fra Beredskabsstyrelsen

Nyt fra Beredskabsstyrelsen Scandic Bygholm 17. 18. december 2015 Tilsyn 2015: Siden december 2014 har der været 5 tilsyn hvoraf 3 var administrative tilsyn. 4 af disse tilsyn havde BRS ingen bemærkninger til Scandic Bygholm 17.

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Udarbejdet den: 10-11-2005 / GPS Anvendelse: Rengøringsmiddel Leverandør: Tana-Chemie GmbH

Læs mere

ADR 2013. farligt gods. guide. 5-2-1010 Yellow Black PANTONE Red 032 C Stans. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros

ADR 2013. farligt gods. guide. 5-2-1010 Yellow Black PANTONE Red 032 C Stans. Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros ADR 2013 farligt gods guide 5-2-1010 Yellow Black PANTONE Red 032 C Stans Branchearbejdsmiljørådet for transport og engros Forord Arbejdstilsynet har haft guiden til gennemsyn og finder, at indholdet i

Læs mere

FARLIGT GODS - KONFERENCE

FARLIGT GODS - KONFERENCE VELKOMMEN TIL FARLIGT GODS - KONFERENCE 2018 Vejledende program for Farligt Gods konferencen 2018 Torsdag Den 20. - 21.december på Hotel Koldingfjord 11:30-12:00 Ankomst og indkvartering 12:00-13:00 Frokost

Læs mere

Siden sidst. Brand og førstehjælp ADR juni 2017 hos Rescue and Safety Center, Korsør

Siden sidst. Brand og førstehjælp ADR juni 2017 hos Rescue and Safety Center, Korsør Brand og førstehjælp ADR 26. - 28. juni 2017 hos Rescue and Safety Center, Korsør Nyt kursus for nye sikkerhedsrådgiver forventes afholdt snarest i det nye år Repetitionskurser efter behov. Er der behov.?

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Indtagelse Fremkald ikke opkastning. Skyl munden grundigt og drik meget vand. Søg læge. Vis lægen dette sikkerhedsdatablad.

Sikkerhedsdatablad. Indtagelse Fremkald ikke opkastning. Skyl munden grundigt og drik meget vand. Søg læge. Vis lægen dette sikkerhedsdatablad. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: Udarbejdelsesdato: 15112007 Revision: 15112007 / HBN Erstatter den: 02122004 Anvendelse: Rustløsner,

Læs mere

20-11-2012. Steen Larsen Orla Madsen. Peter Lindholt. Torkil Hansen Freddy Agerskov Anders Eggert Bent Blaabjerg Kim Vejlø.

20-11-2012. Steen Larsen Orla Madsen. Peter Lindholt. Torkil Hansen Freddy Agerskov Anders Eggert Bent Blaabjerg Kim Vejlø. Steen Larsen Orla Madsen Tungvognscenter Nord i Aalborg Peter Lindholt Tungvognscenter Syd i Vejle Henrik Madsen Kurt Krüth Henning Kudsk Tungvognscenter Øst i Karlslunde Susanne Jensen Torkil Hansen Freddy

Læs mere

Speciale Chauffør 1. Farligt gods (ADR) Timetal. Hovedforløb område-fag. Farligt gods (ADR)

Speciale Chauffør 1. Farligt gods (ADR) Timetal. Hovedforløb område-fag. Farligt gods (ADR) Odense Tekniske Skole Uddannelsesindgang Mekanik, Transport og logistik Afdeling Transport og Logistik Uddannelsesfamilie Transport og Logistik Uddannelse Godschauffør Renovationschauffør Speciale Chauffør

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: Udarbejdelsesdato: 26112007 Revision: 26112007 / HBN Erstatter den: 24112004 Anvendelse: Til brug

Læs mere

Sikkerhedsdatablad Shellak Politur, Filtreret 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren

Sikkerhedsdatablad Shellak Politur, Filtreret 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren Sikkerhedsdatablad Shellak Politur, Filtreret 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Leverandør: Revideret den: 13-10-2003 Cab-Dan ApS Mådevej 80 6705 Esbjerg Ø Anvendelse:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 215-535-7 200-659-6 200-838-9 Se punkt 16 for ordlyd af R-sætninger

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 215-535-7 200-659-6 200-838-9 Se punkt 16 for ordlyd af R-sætninger Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 08-05-2005 / GR Anvendelse: Malingsfjerner. Leverandør: FR Kemi ApS Tåstruphøj 36 4300 Holbæk Tlf.:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-578-6 64-17-5 ukendt ukendt

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-578-6 64-17-5 ukendt ukendt Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 15-11-2007 Udarbejdet den: 15-11-2007 / HBN Erstatter

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) . Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PRnummer: 02352 Revideret den: 502006 / JST Anvendelse: Lim til limning af bl.a. PVC. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Leverandørbrugsanvisning

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. I henhold til 2001/58/EF

Sikkerhedsdatablad. I henhold til 2001/58/EF 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 17-05-2002/ AN Anvendelse: til biler. Fjerner snavs, insekter, trafikfilm og is. Sikkerhedsdatablad I henhold til 2001/58/EF

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 215-181-3 215-185-5. 1-5 5-10 Se punkt 16 for ordlyd af R-sætninger

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 215-181-3 215-185-5. 1-5 5-10 Se punkt 16 for ordlyd af R-sætninger Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1688573 Revideret den: 22-06-2007 / JST Anvendelse: Rensning af afløb. 2. Fareidentifikation

Læs mere

LÆRINGSPLAN FOR. kurset. ADR kapitel 1.3 Chef/leder/administrativ uddannelse

LÆRINGSPLAN FOR. kurset. ADR kapitel 1.3 Chef/leder/administrativ uddannelse Version 28. Oktober 2014 LÆRINGSPLAN FOR kurset ADR kapitel 1.3 Chef/leder/administrativ uddannelse Udarbejdet af: SSG Steffen M. Carlsen, HJK-LOG9 Dato og år: SEP 2016 Side 1 af 7 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 201-553-2 202-327-6

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 201-553-2 202-327-6 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: 1710451 Leverandør: Udarbejdet den: 10102007 / MBM Geltop as Storhaven 10 Mølholm Anvendelse:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning)

Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning) Sikkerhedsdatablad (Leverandørbrugsanvisning) 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Leverandør: Udarbejdelsesdato: 26-09-2008 Ide-Ren. ApS Revision: 23-06-2010

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Saugskærvej 21

Sikkerhedsdatablad. Saugskærvej 21 Sikkerhedsdatablad. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 2069598 Leverandør: Revideret den: 07-0-2009 / MPE A. Walsteds Baadeværft A/S Erstatter den: 3-02-2008

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 201-116-6 202-859-9 229-962-1

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 201-116-6 202-859-9 229-962-1 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Under anmeldelse Udarbejdet den: 12-05-2009 / LFJ Anvendelse: Hærder. Anvendes sammen med Flexovoss

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-578-6 232-350-7

Sikkerhedsdatablad. Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 200-578-6 232-350-7 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 17-05-2002/ AN Anvendelse: Polering af ædle træsorter 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Sikkerhedsdatablad

Læs mere

Prøveeksamen 3 Rettevejledning

Prøveeksamen 3 Rettevejledning Opgave 1 Hvilke af følgende aktiviteter er omfattet af bekendtgørelsen om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods A. Nødtransport med henblik på redning af menneskeliv ( ) B. Transport af farligt

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 203-448-7 200-827-9 232-455-8

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 203-448-7 200-827-9 232-455-8 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PRnummer: Udarbejdelsesdato: 19112007 Revision: 19112007 / HBN Erstatter den: 12092006 Anvendelse: Fødevaregodkendt

Læs mere

Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 788 af 27. juni 2013 om vejtransport af farligt gods

Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 788 af 27. juni 2013 om vejtransport af farligt gods Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 788 af 27. juni 2013 om vejtransport af farligt gods Kapitel 1 Anvendelsesområde og definitioner 1. Bekendtgørelsen gælder for transport af farligt gods ad vej, som

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD GRAM STAIN KIT, R40080

SIKKERHEDSDATABLAD GRAM STAIN KIT, R40080 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren. Produktets navn og/eller nummer. PR-nr.: Ikke anmeldepligtig Udstedelsesdato: 31.01.2010 Firmanavn, adresse og telefonnummer: Importør: Udenlandsk

Læs mere

R-sætninger (Risikoangivelser) 1

R-sætninger (Risikoangivelser) 1 R-sætninger (Risikoangivelser) 1 De R-sætninger, der i medfør af 13, nr. 7, litra b, skal påføres etiketten, skal anføres med det nedenfor nævnte ordvalg. Kombineres flere sætninger skal det ske på den

Læs mere