Vejledning i brugen af e-mærket på færdigpakninger

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning i brugen af e-mærket på færdigpakninger"

Transkript

1 Vejledning i brugen af emærket på færdigpakninger Indhold 1. Indledning Definitioner Sådan anmelder du brugen af emærket Generelle krav til dig som importerer emærkede færdigpakninger Generelle krav til dig som producerer emærkede færdigpakninger Sådan er kravene til nettoindholdet Disse tolerancer gives der i forhold til nettoindholdet Sådan mærker du din færdigpakning Egenkontrol Dokumentation Markedskontrol hos producenten eller importør Vildledende færdigpakning Procedure ved fejlemner Drænet vægt og glaserede produkter Bilag 1 Dokumentation Bilag 2 Anvendelse af vægte Indledning Sikkerhedsstyrelsen (herefter SIK) har udgivet BEK nr. 547 af 28/05/2018 Bekendtgørelse om e mærkning af færdigpakkede varer (herefter nævnt som BEK nr. 547) som er den gældende bekendtgørelse om emærkning af færdigpakkede varer. BEK nr. 547 ændrer ikke ved kravene til påfyldningen af færdigpakninger i forhold til tidligere bekendtgørelser, men ændrer på måden hvorpå man som producent tilmelder sig ordningen og måden hvorpå myndighederne udfører kontrol. emærkeordningen stammer tilbage fra 1976 og har det formål at nedbryde handelsbarriere mellem de europæiske lande og dermed gøre det nemmere for de erhvervsdrivende at handle med hinanden. SIK er myndighed på området for emærkningsordningen i Danmark.

2 SIK sikrer at der udføres markedskontrol i Danmark. SIK har til opgave at kontrollere at de færdigpakninger der produceres i eller importeres til landet, overholder de regler der beskrives i direktiv 76/211/EEC, direktiv 2007/45/EC samt BEK nr emærket kan kun benyttes på færdigpakninger som er fyldt og lukket uden slutbrugerens tilstedeværelse og hvor nettoindholdet er i intervallet fra 5 gram til 10 kilogram eller fra 5 milliliter til 10 liter. emærket er frivilligt at bruge, men bruges det, skal reglerne i direktiv 76/211/EEC, direktiv 2007/45/EC og bekendtgørelse nr. 547 følges. BEK nr. 547 kan hentes på vores hjemmeside sik.dk, hvor der også vil være kontaktoplysninger hvis der er spørgsmål til ordningen. Her kan du også downloade en fil med det emærke der skal sættes på færdigpakningen. 2. Definitioner Metrologisk sporbar: Lodder der benyttes til at udføre egenkontrol, skal være kalibreret. Færdigpakning: En vare er færdigpakket når den uden køberens tilstedeværelse er pakket i en emballage som ikke kan ændres uden at pakningen åbnes eller ændres synligt. EØS lande: EØS landene er alle EUlande samt Norge, Island og Lichtenstein. 100% kontrol: Alle færdigpakninger vejes på en verificeret vægt. WELMEC: En sammenslutning af europæiske myndigheder der udgiver vejledninger på metrologi området baseret på direktiver fra EU. 3. Sådan anmelder du brugen af emærket Hvis du som dansk erhvervsdrivende ønsker at mærke dine færdigpakninger med emærket eller hvis du som dansk importør ønsker at importere emærkede færdigpakninger fra et ikke EØSland, også kaldet et tredje land, da skal du anmelde dig til SIK via et anmeldelses dokument på virk.dk. Her bliver du bedt om at oplyse firmanavn, adresse, CVR og Pnummer. Selvom du har flere produkter du vil emærke, så behøver du kun registrere dig én gang. Har du to eller flere Pnumre, da skal du oprette dig med ét Pnummer ad gangen. Så snart du har indberettet dine informationer kan du bruge emærket. Du vil også få en bekræftelse på at dine informationer er modtaget af SIK. Når du har anmeldt dig vil tilladelsen til at bruge emærket gælde indtil du selv vælger at afmelde det eller du af myndighederne bliver pålagt at stoppe brugen af det. Importerer du emærkede varer, der bliver produceret i et andet EØSland, da er det producenten som skal sikre sig at færdigpakninger lever op til gældende regler og du behøver ikke anmelde dig på virk.dk når produktet produceres i EØS. Er du tilmeldt emærkningsordningen før da skal du ikke foretage dig yderligere, da din tilmelding automatisk overgår til SIK. Anmeldelse og brug af emærket er, over for myndighederne, uden omkostninger for producenter og importører.

3 4. Generelle krav til dig som importerer emærkede færdigpakninger Ønsker du at importere emærkede færdigpakninger fra et tredje land, da bliver det dig som importør, der har opgaven at dokumentere producentens korrekte brug af emærket over for de danske myndigheder. Har du tiltro til at producenten leverer en troværdig dokumentation for hans egenkontrol, da kan dette bruges som dokumentation. Se mere om dette i punkt 10. Viser det sig at færdigpakningerne ikke lever op til reglerne for emærkning eller at dokumentationen er mangelfuld, da kan du som importør blive bedt om at trække varerne tilbage eller levere yderligere dokumentation. I yderste instans kan det betyde at du ikke længere kan importere den færdigpakning som sagen drejer sig om. Du skal sikre dig at færdigpakninger er korrekt mærket og ikke vildleder slutbrugeren. Se mere om dette i punkt 8 og punkt 12. Eksempel: Hvis et dansk supermarked importerer emærket vin fra Australien, da skal supermarkedet ligge inden med eller kunne fremskaffe dokumentation der dokumentere at producenten overholder reglerne for brugen af emærket. I sidste ende er det dog supermarkedet som er ansvarlig for at det importerede produkt, som importeres ind i EU, overholder reglerne for emærkning. 5. Generelle krav til dig som producerer emærkede færdigpakninger Ønsker du at producere emærkede færdigpakninger i Danmark, da er det dig der har ansvaret for at dokumentere det korrekte brug af emærket over for de danske myndigheder. Kan du levere en troværdig dokumentation for egenkontrol, da kan dette bruges som dokumentation. Se mere om dette i punkt 10. Viser det sig at færdigpakningerne ikke lever op til reglerne for emærkning eller at dokumentationen er mangelfuld, da kan du som producent blive bedt om at trække varerne tilbage eller levere yderligere dokumentation. Bliver anmodningen ikke fulgt kan det i yderste instans betyde at du ikke længere kan emærke den færdigpakning som sagen drejer sig om. 6. Sådan er kravene til nettoindholdet I BEK nr. 547 bilag 1 punkt 1.1, 1.2 og 1.3 har vi listet 3 betingelser til nettovægten som skal opfyldes: 1 Det faktiske indhold af færdigpakningerne må i gennemsnit ikke være mindre end den nominelle mængde. Det betyder at du faktisk godt må have mindre nettomængde i nogle af færdigpakningerne i en batch (kaldes også at underfylde) end du angiver på dem, men at det samlede gennemsnit på batchen aldrig må komme under den nettomængde der er angivet på pakningen. Der gælder dog specifikke regler for hvor meget du må underfylde, men læs mere om det i punkt 7.

4 2 Andelen af de færdigpakninger der udviser negativ afvigelse ud over den negative tolerance, skal være tilstrækkelig lille til at sætte partier af færdigpakninger i stand til at bestå reference metoden. Her arbejdes der med pakninger der er underfyldte i en grad så der nu er mindre i pakningen end hvad den negative tolerance tillader. Dermed bliver pakningen til et TU1 emne (læs mere om TU1 i kapitel 7). Antallet af TU1 emner er der ingen grænser for så længe partiet kan bestå den statistiske test efter reference metoden. Det anbefales dog at der ikke findes mere end 2,0 til 2,5% TU1 emner i en produktions batch. Se mere i punkt 7. 3 Ingen færdigpakninger, der udviser en negativ afvigelse ud over det dobbelte af den negative tolerance, kan forsynes med emærket. I punkt 7 beskrives nærmere grænserne for indholdet i færdigpakningerne, men får du fyldt så lidt i din pakning at den bliver et TU2 emne (læs mere om TU2 i kapitel 7), da må pakningen aldrig blive mærket med emærket. Producenten skal sikre at disse pakker bliver identificeret og kasseret. 7 Disse tolerancer gives der i forhold til nettoindholdet Når du benytter emærket kan du tillade dig at underfylde nogle af dine pakninger. Der er faktisk ikke nogen grænse for hvor mange underfyldte færdigpakninger du har, så længe mængden bare ikke er mindre end den negative tolerance som ses i tabel 1. Du skal bare sikre dig at gennemsnittet af partiet ikke er under det angivne nettoindhold, samt at pakningen ikke er underfyldt i sådan en grad at det bliver et TU2 emne. Der følger en beskrivelse af dette i tabel 1 herunder. I tabellen vises hvor stor tolerancen er for forskellige vægtgrupper. Tolerancerne er i nogle tilfælde angivet i % og i andre tilfælde i gram eller milliliter. Er de angivet i % for den nominelle mængde du skal bruge, da skal der omregnes til enten gram eller milliliter. Se et eksempel under tabellen. Tabel 1 Nominel mængde Qn i gram eller milliliter fra 5 til 50 fra 50 til 100 fra 100 til 200 fra 200 til 300 fra 300 til 500 fra 500 til 1000 fra 1000 til Negativ tolerance (TNE) i % af Qn gram eller milliliter 9 4,5 4, ,5 Når den negative tolerance er angivet i %, skal den udregnede negative tolerance oprundes til nærmeste tiendedel (0,1) gram eller millimeter, inden den anvendes til udregning af tolerancegrænserne for TU1 og TU2 emner. Eksempel:

5 For en færdigpakning med en nominel mængde på 145 g, vil den maksimale negative tolerance være 4,5% af de 145 g, hvilket giver en negativ tolerance på 6,525 g. Dette rundes op til 6,6 g. Tager man den nominelle mængde på 145 g og fratrækker den negative tolerance på 6,6 g som vi fandt ovenfor, så finder vi TU1: TU1 = 1456,6=138,4 g De færdigpakninger der i dette tilfælde ligger i intervallet mellem 145 g og 138,4 g bliver betragtet som lovlige emner og man kan have lige så mange færdigpakninger i dette område man ønsker, så længe det samlede gennemsnit er 145 g eller mere. Fordobler vi den negative tolerance og fratrækker den fra den nominelle mængde, så finder vi TU2: TU2 = x 6,6 = ,2 = 131,8 g De færdigpakninger der i dette tilfælde ligger i intervallet mellem 138,4 g (TU1) og 131,8 g (TU2), kaldes TU1 emner. Der må gerne forefindes TU1 emner i en produktions batch, men det anbefales ikke at have mere end mellem 2,0% og 2,5% da det ellers kan være svært at bestå en reference test som ved beregning beviser at gennemsnittet i en batch er overholdt. De færdigpakninger der har en lavere vægt end TU2 grænsen (de 131,8 g) må ikke påføres e mærket. Resultatet af det gennemgåede eksempel forsøges vist i tabel 2 herunder. De 145 gram er den nominelle mængde. Det grønne område viser det lovlige område. I det gule område finder vi TU1 emnerne. I det røde område finder vi TU2 emnerne. Tabel 2 Angiver du din nettomængde i milliliter eller liter, da skal dette omregnes til gram for at der kan udføres en kontrolvejning af færdigpakningen. For at omregne dette til gram, skal du kende

6 densiteten på indholdet. Densiteten findes ved en temperatur på 20 grader celsius. Denne omregning behøver ikke være angivet på pakningen. Eksempel: Vi har en pakning på 500 ml med en densitet på 980 kg/m3. Først findes den negative tolerance for et indhold på 500 ml ved at se i tabel 1 som findes tidligere i denne vejledning. Tabellen viser det er 15 ml. TU1 bliver da 50015=485 ml og TU2 bliver 50030=470 ml Herefter omregnes TU1 til gram baseret på densiteten: 485x0,980 = 475,3 g Herefter omregnes TU2 til gram baseret på densiteten: 470x0,980 = 460,6 g Når du vejer dine færdigpakninger skal du huske at fratrække den emballage de er pakket i. Du har som pakker ansvaret for hele tiden at holde dig opdateret med massen af emballagen og sikre dig at den masse som anvendes som tara er repræsentativ for de emballager du fylder. Der må ikke senere i produktionen tilføjes klistermærker eller andet til emballagen, for så skal dette indgå når du vejer emballagen som beskrevet herover. emærkningsreglerne har ingen grænse for hvor meget man må overfylde sine pakninger. 8 Sådan mærker du din færdigpakning Når du mærker dine færdigpakninger med emærket, da er der regler for hvor oplysningerne om nettoindhold og emærket skal placeres og hvad størrelsen af tegnene skal være. Når du angiver nettoindhold skal det være med en af følgende enheder: Kilogram Gram Liter Centiliter Milliliter Minimumshøjden af ovenstående angivelser kan ses i følgende tabel: Tabel 3 Nominel netto Minimum talhøjde 50 g eller 5 cl 2mm 200 g eller 20 cl 3mm 1000 g eller 100 cl 4mm >1000 g eller 100 cl 6mm emærket kan downloades fra sik.dk og det skal have en minimumshøjde af 3 mm. Mærket skal placeres i samme synsfelt som nettoindholdet (nominel netto). Færdigpakningen skal være mærket således at det er muligt at finde frem til producenten eller importøren af færdigpakningen.

7 Er produktet et private label produkt, da skal det firma der nu står på pakken kunne oplyse hvem der er producenten. Firmaet skal også kunne oplyse om, hvordan man kan se på færdigpakningen (mærket) hvor den kommer fra. 9 Egenkontrol Hvordan en egenkontrol skal udføres er individuel fra produktion til produktion, men systemet skal kunne anerkendes af SIK. Først og fremmest skal det sikres at den egenkontrol der udføres bliver ordentligt dokumenteret. Dette kan gøres ved at dokumentation og resultater gemmes fysisk eller elektronisk. SIK kan bede om at få indsendt dokumentation. Et egenkontrol system bør som minimum indeholder følgende punkter: 1. Beskrivelse af produktionsanlægget, hvordan det er opbygget og vedligeholdt. 2. Beskrivelse af grænser for indholdet i færdigpakninger og argumenter for at netop disse grænser er valgt. 3. Procedure for handling når en fejl af fyldning opdages. 4. Dokumentation for at ovennævnt bliver fulgt. 5. Dokumentation der viser at personalet er passende uddannet. 6. Anvendelse af verificerede måleinstrumenter Se mere i bilag 1 Stikprøver Fører du en produktion hvor der ikke laves 100% kontrol, da skal der udføres stikprøvekontrol. Denne form for kontrol medfører at der udtages et nærmere beregnet antal færdigpakninger ved opstart af et batch, ved afslutning af et batch, i et tidsinterval her imellem og efter justering af fyldemaskinen. Intervallet for stikprøver er forskelligt fra produkt til produkt, men normalt er tidsintervallet mellem hvert kvarter eller hver halve time. I nogle tilfælde kan intervallet hæves til hver time, men der må aldrig gå mere end en time mellem intervallerne. Det er altid producentens ansvar, at der udføres kontrol med et tilstrækkeligt interval, til at sikre overholdelse af reglerne. For at beregne antallet af emner der skal udtages, bruges formlen fra WELMEC 6.6 afsnit 4.5.2:

8 hvor (n) er antallet af emner der skal udtages. Eksempel: 100% kontrol Fører du en produktion hvor der anvendes en tjekvejer som vejer samtlige færdigpakninger, da er det vigtigt at virksomheden har en procedure for, hvordan denne vægt samt udsmiderfunktionen kontrolleres. Til dette anvendes en godkendt ikkeautomatisk vægt. For at kontrollere tjekvejeren, tager man en færdigpakning fra produktionsbåndet og udfører en kontrolvejning på den ikkeautomatiske vægt. En evt. forskel noteres. Man skal også huske at funktionsteste den mekanisme som kasserer de færdigpakninger der vejer for lidt. Det gøres ved at man tager en af de færdigpakninger der normalt bliver vejet på tjekvejeren, fjerner noget af indholdet således at vægten af pakningen kommer ned i TU2 området og så kører man den over vægten og sikrer sig at mekanismen fjerner færdigpakningen fra båndet. Bliver denne færdigpakning ikke kasseret, da stoppes produktionsbåndet øjeblikkeligt og fejlen repareres. På sik.dk kan du finde bekendtgørelser og vejleding for vægte og brugen af disse: For anvendelse af automatiske vægte: Bekendtgørelse 592 af For anvendelse af ikkeautomatiske vægte: Bekendtgørelse 591 af Måleudstyr Måleudstyr som bruges til egenkontrol skal være verificeret/certificeret, metrologisk sporbar og passe til formålet. En lovlig vægt har et europæisk typegodkendelses certifikat baseret på enten direktiv 2014/32/EU (MID) eller direktiv 2014/31/EU (NAWI). Vægten skal bl.a. være mærket med CE mærket, M mærket, to cifre der angiver hvornår M mærkningen blev anbragt samt identifikationsnummer på det notificerede organ der har udstedt overensstemmelseserklæringen. En vægt der passer til formålet skal have en passende verifikationsværdi (angivet med lille e ) i forhold til det emne den skal veje. Benyttes en vægt med verifikationsværdi på 0,1 g kan den anvendes til alle pakningsstørrelser. Benyttes en vægt med verifikationsværdi på 1 g kan den

9 anvendes til færdigpakninger med et nominelt nettoindhold på 110 g eller mere. Se mere om anvendelse af vægte i bilag 2 Benyttes lodder for egenkontrol, da skal disse være kalibreret. Er man som vægtejer eller bruger i tvivl om hvordan man sikrer sig at vægten lever op til gældende regler eller lever op til reglerne om emærkning, da anbefales det at kontakte en kompetent virksomhed på området og få en introduktion til hvordan egenkontrollen kan udføres. Man kan også lave en aftale med virksomheden om at udføre disse kontroller på vegne af vægtejeren eller udføre regelmæssig reverifikation. 10 Dokumentation Som producent eller importør skal du kunne dokumentere at emærkereglerne overholdes. Dette kan gøres på flere måder: Producent eller importør kan fremlægge dokumentation der viser at producenten foretager fabrikationskontrol efter retningslinjer der er godkendte af medlemsstaternes kompetente myndigheder og som sikrer at reglerne for brugen af emærket overholdes. I punkt 9 og i bilag 1 listes en række punkter som dokumentationen fra producentens side bør indeholde. Som importør kan du vælge at veje alle færdigpakninger og derfor have mulighed for at påtage dig ansvaret for pakningernes indhold. Som importør kan du også fremvise dokumentation for egenkontrol fra producenten og samtidig selv udføre dokumenteret stikprøvekontrol for at validere dette. Der findes også andre muligheder til dig som importerer fra 3. lande og de er beskrevet i WELMEC guide 6.3 afsnit 4.6 og WELMEC guide 6.4 afsnit Dokumentationen skal opbevares i minimum 5 år. Det betyder at vælger du at veje alle færdigpakninger eller udføre stikprøvekontrol, da skal du ligge inde med dokumentationen for dette i minimum 5 år. Bliver du som importør bedt om at fremvise et certifikat fra producenten eller fremvise hans egenkontrol med de producerede færdigpakninger, da behøver du ikke ligge inde med denne dokumentation, men skal kunne fremskaffe den på ønske fra myndighederne. 11 Markedskontrol hos producenten eller importør Du kan blive udtaget til måleteknisk kontrol, hvor myndighederne vil gennemgå din dokumentation og der vil muligvis også blive udført stikprøvekontrol på færdigpakningerne og udført inspektion af produktionslinjer og procedurer. SIK har ansvaret for at der bliver ført markedskontrol med emærket i Danmark. Det gælder de færdigpakninger der bliver produceret i landet, samt de færdigpakninger der importeres til landet fra andre lande end EØS landende. Markedskontrollen kan blive udført af SIKs egne medarbejdere eller et privat firma som har fået overdraget opgaven. Markedskontrollen bliver gennemført med en risikobaseret tilgang, som er karakteriseret ved at kontrollen bliver udført hvor risikoen for fejl er størst. De producenter der viser forståelser for reglerne og som udfører en dokumenteret og korrekt egenkontrol eller som lader sig underkaste kontrol fra en uvildig virksomhed, vil ikke blive udsat for kontrol i en grad, som den producent der ikke kan fremvise den ønskede dokumentation. Selvom dokumentationen synes dækkende, kan

10 SIK dog som myndighed til hver en tid vælge at lave en stikprøve kontrol af de producerede eller importerede færdigpakninger, for på den måde at kontrollere rigtigheden af dokumentationen fra producenten. En markedskontrol vil typisk foregå på den måde at vi udbeder os en form for dokumentation, som dokumentere en fornuftig kontrol eller egenkontrol og at reglerne for brugen af emærket overholdes. Herefter gennemgår vi dokumentationen, hvorefter vi kan vælge at afsluttet kontrollen, bede om yderligere dokumentation eller at bede om adgang til produktionen eller lageret. Finder vi overtrædelser vil der i første omgang blive vejledt i, hvordan disse overtrædelser kan rettes. Opleves disse overtrædelser gentagne gange kan det resultere i et krav om stop af brugen af e mærket eller en politianmeldelse. 12 Vildledende færdigpakning Det er ikke tilladt at producere vildledende færdigpakninger. Det skal forstås på den måde at man ikke må få en slutbruger til at tro at der er mere i pakken end der egentlig er. Man må for eksempel ikke lave en usynlig ekstra bund inde i et rør med chips, sådan at den nederste del af røret ikke indeholder chips. Eller fylde creme i et glas hvor bundens tykkelse udgør det halve af glassets højde. Der er dog varer som kan have svært ved at leve op til denne regel. Det kan være porøse materialer som morgenmadsprodukter, der kan falde sammen under transporten, hvilket er svært at gøre noget ved. Forbrugeren skal have en rimelig chance for at vurdere om færdigpakningens størrelse også afspejler indholdet. 13 Procedure ved fejlemner Producenten skal have en procedure der beskriver hvad der skal foretages af handlinger hvis der viser sig at findes TU1 eller TU2 emner i en produktions batch. Der bør også være en procedure for hvad producenten skal gøre ved en afsluttet batch, hvis der findes fejl i denne som gør at batchen ikke overholder emærkningsreglerne. Den ansvarlige for vejningen eller prøveudtagningen skal gøre sig bekendt med denne procedure og proceduren skal være en del af dokumentationen. 14 Drænet vægt og glaserede produkter I direktiverne for brugen af emærket, er det ikke specificeret hvordan man som producent skal forholde sig ved kontrol af glaserede produkter eller ved produkter i lage. Vi vil anbefale at følge OIML R 87 eller WELMEC 6.8 når der udføres egenkontrol på disse produkter. For produkter i lage skal emærket gælde for den nominelle mængde for både produktet og lagen. Angivelsen af den drænede mængde må altså ikke anvendes sammen med emærket. Den drænede vægt skal dog angives på pakningen. For glaserede produkter angives nettovægten ekskl. glasering.

11 Bilag 1 Dokumentation Uddrag af bilag 3 for WELMEC guide 6.3 angående hvad producenter bør kunne dokumentere. Dokumentationen skal gemmes i minimum 5 år.

12 Bilag 2 Anvendelse af vægte

1. Indledning. August 2014 Side 2

1. Indledning. August 2014 Side 2 Indhold Side 1. Indledning 2 2. Vejledning til anmeldelse 3 3. Vejledning til dokumentation 3 4. Krav til nettoindhold 4 5. Tolerancer 4 6. Vejledning til mærkning 5 7. Statistik 6 8. Anvendelse af vægte

Læs mere

Bekendtgørelse om e-mærkning af færdigpakkede varer 1

Bekendtgørelse om e-mærkning af færdigpakkede varer 1 Bekendtgørelse om emærkning af færdigpakkede varer 1 I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 28. juni 2016, fastsættes efter

Læs mere

Vejledning om e-mærkning

Vejledning om e-mærkning Vejledning om emærkning August 2017 Indhold Side 1. Indledning 2 2. Vejledning til anmeldelse 3 3. Vejledning til dokumentation 4 4. Krav til nettoindhold 4 5. Tolerancer 5 6. Vejledning til mærkning 5

Læs mere

Information om - mærkning af færdigpakninger da

Information om - mærkning af færdigpakninger da 19237da Information om mærkning af færdigpakninger Indledning mærkning af færdigpakninger er en frivillig ordning som tilbydes alle typer af Danske virksomheder, som fremstiller færdigpakninger med et

Læs mere

Bekendtgørelse om EØF-mærkning (e-mærkning) af færdigpakkede varer 1)

Bekendtgørelse om EØF-mærkning (e-mærkning) af færdigpakkede varer 1) BEK nr 997 af 08/10/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 7. oktober 2016 Ministerium: Erhvervs og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi og Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 6443500008 Senere ændringer

Læs mere

Afregningsgodkendte Vægte

Afregningsgodkendte Vægte Min baggrund Afregningsgodkendte Vægte 16 års erfaring med typegodkendelse af vægte Deltager i standardisering arbejdet for vægte i OIML regi Medlem af WELMEC s arbejdsgruppe for vægte Medlem af WELMEC

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte 1)

Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte 1) BEK nr 592 af 29/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 515-10-00013 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Bekendtgørelse om flasker som målebeholdere 1)

Bekendtgørelse om flasker som målebeholdere 1) BEK nr 590 af 29/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 4. august 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 5151000014 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Bekendtgørelse om flasker som målebeholdere 1

Bekendtgørelse om flasker som målebeholdere 1 Bekendtgørelse om flasker som målebeholdere 1 I medfør af 15, stk. 1, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 28. juni 2016, fastsættes efter bemyndigelse i henhold

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1976L0211 DA 11.04.2009 002.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 20. januar 1976 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1)

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1) BEK nr 1075 af 10/11/2008 Udskriftsdato: 8. juli 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen, j.nr. 08/02645 Senere

Læs mere

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅD RÅDETS DIREKTIV. af 20. januar 1976

(Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅD RÅDETS DIREKTIV. af 20. januar 1976 21. 2. 76 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr. L 46/ 1 II (Retsakter hvis offentliggørelse ikke er obligatorisk) RÅD RÅDETS DIREKTIV af 20. januar 1976 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning

Læs mere

CE mærkning af murværkskonsoller i henhold til DS/EN 845-1: 2003 + A1:2008

CE mærkning af murværkskonsoller i henhold til DS/EN 845-1: 2003 + A1:2008 VTO - Vils Tegloverliggere A/S Næssundvej 171 7980 Vils Att.: Thomas Jensen 2012.06.13 [emnenr]/[ordrenr] ehk/[init] CE mærkning af murværkskonsoller i henhold til DS/EN 845-1: 2003 + A1:2008 Murværkskonsoller,

Læs mere

Bilag 7. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af ikke-automatiske vægte. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Bilag 7. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af ikke-automatiske vægte. Kapitel 1. Anvendelsesområde Bilag 7 Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af ikke-automatiske vægte I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 28. juni

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af målesystemer til kvantitativ måling af andre væsker end vand og udmåling af luftformig gas i portioner 1)

Bekendtgørelse om anvendelse af målesystemer til kvantitativ måling af andre væsker end vand og udmåling af luftformig gas i portioner 1) BEK nr 593 af 29/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 515-10-00013 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Bilag 6. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Bilag 6. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte. Kapitel 1. Anvendelsesområde Bilag 6 Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 28. juni 2016,

Læs mere

Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse

Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse UDKAST Vejledning om krav til analyser og næringsdeklaration ved kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse I denne vejledning beskrives de krav, der stilles til analyser af næringsstoffer (vitaminer

Læs mere

Fødevarestyrelsen. Nye regler for spirevirksomheder. 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM

Fødevarestyrelsen. Nye regler for spirevirksomheder. 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM Fødevarestyrelsen FØDEVARESTYRELSEN 25.07.2013 J.nr. 2013-28-2301-01326/NLN/CAM Nye regler for spirevirksomheder 1 Indledning Europa Kommissionen har i marts 2013 vedtaget fire nye forordninger, som skal

Læs mere

Retningslinjer, lovgivning og standarder, herunder MID inden for vand, varmeenergi og andre væsker end vand.

Retningslinjer, lovgivning og standarder, herunder MID inden for vand, varmeenergi og andre væsker end vand. Retningslinjer, lovgivning og standarder, herunder MID inden for vand, varmeenergi og andre væsker end vand. Kurt Rasmussen, FORCE Technology Specialist, Typeprøvning og Udvikling ktr@force.dk Indhold

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER L 146/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2016/879 af 2. juni 2016 om fastsættelse i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU)

Læs mere

Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse

Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse 26. april 2017 Vejledning om krav til analyser og deklaration af kosttilskud samt virksomhedens risikoanalyse I denne vejledning beskrives de krav, der stilles til analyser af næringsstoffer (vitaminer

Læs mere

Verifikation og kalibrering af vægte

Verifikation og kalibrering af vægte Verifikation og kalibrering af vægte - hvorfor? - hvordan? Verificeret: 1. kvartal 2008 Gyldig til: 1. april 2012 FORCE Technology, Måleteknik, Kemisk Analyse og Ledelsessystemer Tlf. 76 96 16 00 Tlf.

Læs mere

Metrologi læren om måling. Billedet findes på:

Metrologi læren om måling. Billedet findes på: Metrologi læren om måling Billedet findes på: http://www.ncsli.org/misc/cubit.cfm Metrologi læren om måling Christan V af Danmark indfører i 1683 et sammenhængende system af måleenheder i hele kongeriget,

Læs mere

MID efter NLF Vand-, gas-, varmeenergimålere. Målesystemer til andre væsker end vand. Claudi Johansen, Sikkerhedsstyrelsen

MID efter NLF Vand-, gas-, varmeenergimålere. Målesystemer til andre væsker end vand. Claudi Johansen, Sikkerhedsstyrelsen MID efter NLF Vand-, gas-, varmeenergimålere. Målesystemer til andre væsker end vand Claudi Johansen, Sikkerhedsstyrelsen Hvorfor NLF? Hvad er NLF? EU-direktiver efter den nye metode er udstedt over en

Læs mere

Bekendtgørelse om bemyndigelse af laboratorier til at udføre måleteknisk kontrol

Bekendtgørelse om bemyndigelse af laboratorier til at udføre måleteknisk kontrol BEK nr 322 af 29/03/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 23. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 644-35-00026 Senere ændringer

Læs mere

Vejledning i produktion af sædekorn på baggrund af store partier

Vejledning i produktion af sædekorn på baggrund af store partier Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Planter Februar 2014 Vejledning i produktion af sædekorn på baggrund af store partier 1 Indledning Det muligt at producere partier af

Læs mere

ATEX Forum Program. Sikkerhedsstyrelsen: Peter Serup og Jan Roed Arbejdstilsynet: Fleming Lindegaard. Intro om NLF og Blue Guide v/ AT & SIK

ATEX Forum Program. Sikkerhedsstyrelsen: Peter Serup og Jan Roed Arbejdstilsynet: Fleming Lindegaard. Intro om NLF og Blue Guide v/ AT & SIK ATEX Forum 2016 Sikkerhedsstyrelsen: Peter Serup og Jan Roed Arbejdstilsynet: Fleming Lindegaard Program Intro om NLF og Blue Guide v/ AT & SIK Særligt for importører, distributører og fabrikanter v/ AT

Læs mere

Aftale om tilslutning til ordningen

Aftale om tilslutning til ordningen MELLEM ANSØGER/FORHANDLER (i det følgende kaldet virksomheden) Navn på virksomhed (står på certifikatet) CVR nr. for virksomhed Adresse på virksomhed Postnr. By, land Kontaktperson Tlf./ mobil nr. Mail

Læs mere

DEN NYE MÅLERVEJLEDNING OG EGENKONTROL. Uffe Schifter-Holm

DEN NYE MÅLERVEJLEDNING OG EGENKONTROL. Uffe Schifter-Holm DEN NYE MÅLERVEJLEDNING OG EGENKONTROL Uffe Schifter-Holm AGENDA Egenkontrol af fjernvarmemålere Ny bekendtgørelse i 2018 Ny måleteknisk vejledning fra CLM-erfagruppe Fjernaflæsning og forbrugsdata Nye

Læs mere

Bekendtgørelse om måleteknisk kontrol med målere, der anvendes til måling af forbrug af køleenergi i fjernkøleanlæg og centralkøleanlæg 1)

Bekendtgørelse om måleteknisk kontrol med målere, der anvendes til måling af forbrug af køleenergi i fjernkøleanlæg og centralkøleanlæg 1) BEK nr 1178 af 06/11/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 4. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 515-10-00005 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler

Udkast til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler Udkast til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1 I bekendtgørelse nr. 1423 af den 16. december 2009 om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske

Læs mere

Sammendrag. af Olietankbekendtgørelsen

Sammendrag. af Olietankbekendtgørelsen Sammendrag af Olietankbekendtgørelsen Sammendrag af Olietankbekendtgørelsen Olietankbekendtgørelsen er en bekendtgørelse om indretning, etablering og drift af olietanke og rørledninger, der udgives af

Læs mere

Nye krav trin-for-trin

Nye krav trin-for-trin Nye EU-krav 15. sep. 15 Nye krav trin-for-trin Indlæg på seminar om nye EU-krav v/annette Dragsdahl, DI og Jan Roed, Sikkerhedsstyrelsen Hvilke nye områder berøres? Lovgivning vedrørende elektromagnetisk

Læs mere

FORBRUGERBESKYTTELSE PBA. BEKENDTGØRELSE PÅ FORBRUGSMÅLERE

FORBRUGERBESKYTTELSE PBA. BEKENDTGØRELSE PÅ FORBRUGSMÅLERE 8. MAJ 2018 FORBRUGERBESKYTTELSE PBA. BEKENDTGØRELSE PÅ FORBRUGSMÅLERE Gastekniske dage 2018 FORBRUGERBESKYTTELSE PBA. BEKENDTGØRELSE PÅ FORBRUGSMÅLERE Sikkerhedsstyrelsen Ændringer i bekendtgørelsen Hvad

Læs mere

Bilag 1. Udkast til. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Bilag 1. Udkast til. Kapitel 1. Anvendelsesområde Bilag 1 Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af måleinstrumenter til måling af forbrug af vand, gas, el eller varme I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling,

Læs mere

Bilag 8. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af flerdimensionale måleinstrumenter. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Bilag 8. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af flerdimensionale måleinstrumenter. Kapitel 1. Anvendelsesområde Bilag 8 Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af flerdimensionale måleinstrumenter I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i juni og juli 2011

Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i juni og juli 2011 Erhvervs- og Byggestyrelsen kommer på kontrolbesøg i juni og juli 2011 Vi kontrollerer, om de fritbærende undertagsprodukter, du sælger eller anvender, er CE-mærkede, og om de egenskaber, der kræves i

Læs mere

MÅLETEKNISK VEJLEDNING (MV nr. 02.46-07, udg. 4)

MÅLETEKNISK VEJLEDNING (MV nr. 02.46-07, udg. 4) . MÅLETEKNISK VEJLEDNING (MV nr. 02.46-07, udg. 4) Retningslinjer for målesystemer, der er overensstemmelseserklærede i henhold til EU-direktivet om måleinstrumenter (MID), før og efter installation i

Læs mere

Styrelsen kan ikke nå rundt til samtlige salgssteder, men der vil blive udvalgt 20-30 besøgssteder, som får et uanmeldt kontrolbesøg.

Styrelsen kan ikke nå rundt til samtlige salgssteder, men der vil blive udvalgt 20-30 besøgssteder, som får et uanmeldt kontrolbesøg. 9. december 2010 Erhvervs- og Byggestyrelsen kontrollerer CE-mærkning af vinduer og yderdøre Erhvervs- og Byggestyrelsens markedsovervågning af byggevarer har til formål at sikre, at de produkter, der

Læs mere

- og de enkelte aktørers rolle

- og de enkelte aktørers rolle CE-mærkning 13. sep. 11 CE-mærkning - og de enkelte aktørers rolle Indlæg på temadagen for fyrværkeribranchen Tirsdag den 13. sept. 2011 v/annette, DI Annette Chefkonsulent i Europapolitisk Funktion, DI

Læs mere

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning

CE mærkning. Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning CE mærkning af Byggevarer Få svar på de vigtigste spørgsmål om CE mærkning > > Hvad kan du læse om? > > Hvad er CE mærkning? > > Hvilke byggevarer skal CE mærkes? > > Produkter med CE mærke > > Hvor skal

Læs mere

Vejledning i produktion af sædekornspartier, hvor der ikke foretages analyse på prøve fra alle partier (Produktion af store partier)

Vejledning i produktion af sædekornspartier, hvor der ikke foretages analyse på prøve fra alle partier (Produktion af store partier) Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Planter August 2012 Vejledning i produktion af sædekornspartier, hvor der ikke foretages analyse på prøve fra alle partier (Produktion

Læs mere

Typegodkendelse af målere. FORCE Technology

Typegodkendelse af målere. FORCE Technology Typegodkendelse af målere Michael Møller Nielsen FORCE Technology MID omfatter følgende MI-001 vandmålere MI-002 gasmålere og volumenkonverteringsenheder MI-003 elforbrugsmålere MI-004 varmeenergimålere

Læs mere

Tønder Forsynings kontrolsystem til overvågning af vandmåleres nøjagtighed

Tønder Forsynings kontrolsystem til overvågning af vandmåleres nøjagtighed Tønder Forsynings kontrolsystem til overvågning af vandmåleres nøjagtighed Gældende fra 7. april 2016 Udarbejdet den 07-04-2016 Revideret den 07-06-2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 1.1. Baggrund

Læs mere

Verifikation og kalibrering af vægte

Verifikation og kalibrering af vægte Verifikation og kalibrering af vægte - hvorfor? - hvordan? Verificeret: 1. kvartal 2008 Gyldig til: 1. april 2012 FORCE Technology, Måleteknik og Ledelsessystemer Tlf. 76 96 16 00 Tlf. 43 26 70 00 e-mail:

Læs mere

Kontrolmanual for vandmålere i drift Marts 2010

Kontrolmanual for vandmålere i drift Marts 2010 Kontrolmanual for vandmålere i drift Marts 2010 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...1 1.1 Baggrund og formål...1 1.2 Turnusudskiftning og statistisk stikprøvekontrol...1 1.3 Referencer...1 1.4 Ansvar...1

Læs mere

Kølemålere: Regelsæt og håndtering. DFDS Seaways

Kølemålere: Regelsæt og håndtering. DFDS Seaways DFDS Seaways 2017 04 26 Af Jesper Eriksen(JE), Kamstrup Kølemålere har længe været en fast del af Kamstrups produktsortiment. I dette indlæg fortæller Kamstrup om erfaringerne med lovgivning, godkendelsesprocedurer,

Læs mere

Bilag 9. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Bilag 9. Kapitel 1. Anvendelsesområde Bilag 9 Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af målesystemer til kvantitativ måling af andre væsker end vand og udmåling af luftformig gas i portioner I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om

Læs mere

ANDELSSELSKABET ELKENØRE STRANDS VANDVÆRK

ANDELSSELSKABET ELKENØRE STRANDS VANDVÆRK ANDELSSELSKABET ELKENØRE STRANDS VANDVÆRK Kontrolsystem for vandmålere i drift. Vandværkets manual for stikprøvekontrol af vandmålere. Indholdsfortegnelse side 1. Indledning 2 1.1 Baggrund og formål 2

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1)

Lovtidende A. Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1) Lovtidende A Bekendtgørelse om udstyr i skibe 1) I medfør af 3, stk. 1, nr. 1 og nr. 6, 4, stk. 1, og 32, stk. 8, i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse nr. 72 af 17. januar 2014, som sat i

Læs mere

Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter. Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter Indledning... 3

Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter. Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter Indledning... 3 NOTAT Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter Indholdsfortegnelse Aktørafgrænsning lov om elektroniske cigaretter... 1 Indledning... 3 08-08-2019 J.nr. C15-01-00001 CCL Fire væsentlige pointer

Læs mere

NY MÅLERBEKENDTGØRELSE MM. Uffe Schifter-Holm Dansk Fjernvarme

NY MÅLERBEKENDTGØRELSE MM. Uffe Schifter-Holm Dansk Fjernvarme NY MÅLERBEKENDTGØRELSE MM. Uffe Schifter-Holm Dansk Fjernvarme Bekendtgørelse om anvendelse af måleinstrumenter til måling af forbrug af vand, gas, el eller varme. Afløser fire nuværende bekendtgørelser

Læs mere

AUTOMATISK VÆGT TIL VEJNING AF KØRETØJER I BEVÆGELSE

AUTOMATISK VÆGT TIL VEJNING AF KØRETØJER I BEVÆGELSE Udgave: 1 Dato: 2011-03-16 Gyldig til: 2013-03-16 Systembetegnelse: TS 24.65. 002 AUTOMATISK VÆGT TIL VEJNING AF KØRETØJER I BEVÆGELSE Producent Esit Elektronik Ltd. Sti. Ansøger Art Type Anvendelse Esit

Læs mere

Bekendtgørelse om fremstilling, indførsel og distribution af aktive stoffer til fremstilling af lægemidler 1)

Bekendtgørelse om fremstilling, indførsel og distribution af aktive stoffer til fremstilling af lægemidler 1) BEK nr 1360 af 18/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1211494 Senere ændringer til

Læs mere

VÆRLØSE KOMMUNE Dato: 12. januar 2000

VÆRLØSE KOMMUNE Dato: 12. januar 2000 VÆRLØSE KOMMUNE Dato: 12. januar 2000 Teknisk Forvaltning Notat: Kontrolmanual Journal: Sag 3845 Manual for kontrol af forbrugsvandmålere i drift i Værløse Kommunes vandforsyning. Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

I medfør af 19 i lov om psykologer m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 229 af 8. marts 2012, som ændret ved lov nr. 190 af 27. februar 2017, fastsættes:

I medfør af 19 i lov om psykologer m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 229 af 8. marts 2012, som ændret ved lov nr. 190 af 27. februar 2017, fastsættes: BEK nr 568 af 19/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 16. december 2017 Ministerium: Børne- og Socialministeriet Journalnummer: Børne- og Socialmin., j.nr. 2016-1465 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Det europæiske erhvervspas Brugervejledning for professionelle

Det europæiske erhvervspas Brugervejledning for professionelle Det europæiske erhvervspas Brugervejledning for professionelle 28. september 2018 1. udgave Europa-Kommissionen GD GROW R2 Det europæiske erhvervspas BRUGERVEJLEDNING Det europæiske erhvervspas BRUGERVEJLEDNING

Læs mere

Kontrolsystem for vandmålere i drift. Juli 2017

Kontrolsystem for vandmålere i drift. Juli 2017 Kontrolsystem for vandmålere i drift Juli 2017 Indhold 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund og formål... 3 1.2 Inddeling i partier... 3 1.3 Dobbelt stikprøvekontrol... 3 1.4 Enkel stikprøvekontrol... 3 1.5 Udskiftning

Læs mere

Trin for Trin guide til en S1 autorisation

Trin for Trin guide til en S1 autorisation Trin for Trin guide til en S1 autorisation Autorisationssystemet MAB Her ses forsiden af Miljøstyrelsens IT system (MAB). Til venstre ses en liste over gyldige autorisationer. I dette tilfælde er der en

Læs mere

PRÆSENTATION SIKKERHEDSSTYRELSEN. Modernisering af de legalmetrologiske regler. Karen Rud Michaelsen

PRÆSENTATION SIKKERHEDSSTYRELSEN. Modernisering af de legalmetrologiske regler. Karen Rud Michaelsen 2017 PRÆSENTATION SIKKERHEDSSTYRELSEN Modernisering af de legalmetrologiske regler Karen Rud Michaelsen OM OS Har ansvaret for teknisk sikkerhed i Danmark Myndighed under Erhvervsministeriet Sikkerhed

Læs mere

Revideret instruks om kontrol med fødevarer, der er mærket med GDA

Revideret instruks om kontrol med fødevarer, der er mærket med GDA Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen KONTOR FOR ERNÆRING 03.05.2010 J.nr.: 2010-20-2301-00416/ANFL Revideret instruks om kontrol med fødevarer, der er mærket med GDA Indledning

Læs mere

AUTOMATISK VÆGT TIL VEJNING AF KØRETØJER I BEVÆGELSE

AUTOMATISK VÆGT TIL VEJNING AF KØRETØJER I BEVÆGELSE Udgave: 2 (erstatter 1. udgave af 2009-06-09) Dato: 3. marts 2011 Gyldig til: 2019-06-09 Systembetegnelse: TS 24.65. 001 AUTOMATISK VÆGT TIL VEJNING AF KØRETØJER I BEVÆGELSE Producent Tunaylar Baskül San.

Læs mere

Aarhus Vand A/S KONTROLSYSTEM FOR VANDMÅLERE I DRIFT

Aarhus Vand A/S KONTROLSYSTEM FOR VANDMÅLERE I DRIFT Aarhus Vand A/S KONTROLSYSTEM FOR VANDMÅLERE I DRIFT Indhold 1. INDLEDNING... 1 1.1 Baggrund og formål... 1 1.2 Statistisk stikprøvekontrol.... 1 1.3 Udskiftning uden stikprøve... 1 1.4 Referencer....

Læs mere

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff

REACH og CLP. ved import fra ikke-eu-lande. Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012. Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff REACH og CLP ved import fra ikke-eu-lande Seminar Eigtveds Pakhus den 3. oktober 2012 Arbejdstilsynets oplæg v/ Ida Scharff Importørens ansvar i forhold til Sikkerhedsdatablade og Eksponeringsscenarier

Læs mere

Meddelelse om indledning af en antidumpingprocedure vedrørende importen af compactdiske til indspilning (CD-R'er) med oprindelse i Indien

Meddelelse om indledning af en antidumpingprocedure vedrørende importen af compactdiske til indspilning (CD-R'er) med oprindelse i Indien TRADE/2002/294/DA Meddelelse om indledning af en antidumpingprocedure vedrørende importen af compactdiske til indspilning (CD-R'er) med oprindelse i Indien Kommissionen har modtaget en klage i henhold

Læs mere

CE-mærkning af facader. Ansvar og opgaver Kort fortalt

CE-mærkning af facader. Ansvar og opgaver Kort fortalt CE-mærkning af facader. Ansvar og opgaver Kort fortalt Hovedregler: Alle facader skal CE-mærkes efter DS/EN 13830. Alle vinduer skal CE-mærkes efter DS/EN 14351-1. Om det er en facade eller et vindue,

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om tilladelse til og kontrol med håndtering af humane væv og celler 1)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om tilladelse til og kontrol med håndtering af humane væv og celler 1) BEK nr 459 af 10/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 14. august 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1610649 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Kontrolsystem for vandmålere i drift

Kontrolsystem for vandmålere i drift Kontrolsystem for vandmålere i drift 1 INDHOLDSFORTEGNELSE Side 1. INDLEDNING 3 1.1 Baggrund og formål 3 1.2 Statistisk stikprøvekontrol 3 1.3 Udskiftning uden stikprøve 3 1.4 Overførsel af kontrolresultater

Læs mere

CE mærkning (EN 1090)

CE mærkning (EN 1090) CE mærkning (EN 1090) - Opgaver og konsekvenser, således som Lemvigh-Müller opfatter det. Kort historie CE betyder nu European Conformity = Europæisk overensstemmelse CE mærkning er indført og lavet af

Læs mere

Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre.

Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre. Side 1 Nye regler for CE mærkning af byggevarer, herunder vinduer og yderdøre. vil med denne skrivelse forsøge at udtrække essensen af den nye byggevareforordning, og hvad det reelt betyder for producenter

Læs mere

AML Akkreditering til Reverifikation (i udkast) Akkreditieringsdag 14. juni 2018

AML Akkreditering til Reverifikation (i udkast) Akkreditieringsdag 14. juni 2018 AML Akkreditering til Reverifikation (i udkast) Akkreditieringsdag 14. juni 2018 1 Baggrund Sikkerhedsstyrelsens krav til at foretage reverifikation af måleinstrumenter er ændret i maj 2018 og kravet om

Læs mere

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning

SPT. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries. Ny Kosmetikforordning Information til foreningens medlemmer Ny Kosmetikforordning Kgs. Lyngby den 4. januar 2010 Den nye Kosmetikforordning blev offentliggjort i EU s Lovtidende den 22. december 2009. Forordningen (der er dateret

Læs mere

MID, modul D. Forskelle imellem den gamle og den nye version Overgangen mellem de to udgaver Et konkret eksempel på MID, modul D audit

MID, modul D. Forskelle imellem den gamle og den nye version Overgangen mellem de to udgaver Et konkret eksempel på MID, modul D audit MID, modul D Forskelle imellem den gamle og den nye version Overgangen mellem de to udgaver Et konkret eksempel på MID, modul D audit Blue Guide 5.1.7 *) : Modul D: Overensstemmelse med EU-typen baseret

Læs mere

Velkommen. Pressebriefing om CE-godkendt fyrværkeri

Velkommen. Pressebriefing om CE-godkendt fyrværkeri Velkommen Pressebriefing om CE-godkendt fyrværkeri Fyrværkeribrancheforeningen Etableret den 17. april 1923. Idet produktion af fyrværkeri i Danmark stort set er ophørt, er navnet ændret til Fyrværkeribrancheforeningen.

Læs mere

VEJLEDNING. om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af

VEJLEDNING. om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af GÆLDENDE FRA DECEMBER 2017 VEJLEDNING om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler. Indhold INDLEDNING...

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Forslag til Bruxelles, den 3.12.2008 KOM(2008) 801 endelig 2008/0227 (COD) C6-0467/08 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ophævelse af direktiv 71/317/EØF,

Læs mere

KALIBRERINGSCERTIFIKAT

KALIBRERINGSCERTIFIKAT Side 1 af 5 KALIBRERINGSCERTIFIKAT Udarbejdet i henhold til Dansk Akkrediterings ovennævnte registringsnummer 1. For: Henrik Tofteng A/S Nyager 6 265 Brøndby 2. er i overensstemmelse med DANAK's retningslinier

Læs mere

Leder Netværk d. 15. april 2016 Sådan kontrollerer vi målere Brian Ramsgaard, Målerlaboratoriet v/ Midtfyns Vandforsyning

Leder Netværk d. 15. april 2016 Sådan kontrollerer vi målere Brian Ramsgaard, Målerlaboratoriet v/ Midtfyns Vandforsyning Leder Netværk d. 15. april 2016 Sådan kontrollerer vi målere Brian Ramsgaard, Målerlaboratoriet v/ Midtfyns Vandforsyning Hvad er formålet med kontrol af vandmålere? EU Parlamentets betragtninger i MID

Læs mere

Tilsyn i praksis. Pia Westphalen

Tilsyn i praksis. Pia Westphalen Tilsyn i praksis Pia Westphalen 11-12-2012 Sekretariat for Ecodesign og Energimærkning af Produkter Sekretariat nedsat af Energistyrelsen til at varetage opgaver vedrørende administration og koordinering

Læs mere

INTRODUKTION TIL CE-MÆRKNING AF ELEKTRISKE PRODUKTER

INTRODUKTION TIL CE-MÆRKNING AF ELEKTRISKE PRODUKTER INTRODUKTION TIL CE-MÆRKNING AF ELEKTRISKE PRODUKTER Hvem er folderen skrevet til? De fleste elektriske produkter, der skal sælges i Danmark og de øvrige EU-lande, skal CE-mærkes. CE-mærkningen skal gøre

Læs mere

Måleteknisk vejledning. Michael Møller Nielsen FORCE Technology

Måleteknisk vejledning. Michael Møller Nielsen FORCE Technology Måleteknisk vejledning Michael Møller Nielsen FORCE Technology Hvem er Michael? Chairman for Europas standardisering for fjernvarme/varmeenergi-kølemålere CEN/TC176 Formand for S222, DS, måling af væskestrøm

Læs mere

Fødevarevirksomheder, som har udstyr af ældre dato. Fødevarevirksomheder skal autoriseres eller registreres, før de kan starte produktion.

Fødevarevirksomheder, som har udstyr af ældre dato. Fødevarevirksomheder skal autoriseres eller registreres, før de kan starte produktion. August 2013 Brugt procesudstyr og overensstemmelseserklæringer/dokumentation for overholdelse af gældende regler for fødevarekontaktmaterialer (materialer og genstande). Brugt procesudstyr omfatter produktionsmaskiner,

Læs mere

Måleteknisk vejledning om egenkontrol af vandmålere i brug. CLM.VAND.01, udg. 1

Måleteknisk vejledning om egenkontrol af vandmålere i brug. CLM.VAND.01, udg. 1 Måleteknisk vejledning om egenkontrol af vandmålere i brug CLM.VAND.01, udg. 1 Denne måletekniske vejledning beskriver i detaljer udførelsen af egenkontrol af kold- og varmtvandsmålere. Den beskriver bedste

Læs mere

Bekendtgørelse om kosttilskud 1)

Bekendtgørelse om kosttilskud 1) BEK nr 1239 af 27/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. marts 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2017-27-31-00296 Senere ændringer

Læs mere

9. oktober 2012. 40 Nr. 983. Bilag B

9. oktober 2012. 40 Nr. 983. Bilag B 9. oktober 2012. 40 Nr. 983. Bilag B Moduler for overensstemmelsesvurdering EF-TYPEAFPRØVNING (modul B) 1. Et bemyndiget organ konstaterer og attesterer, at et prøveeksemplar, som er repræsentativt for

Læs mere

PRESSEORIENTERING FYRVÆRKERI I DANMARK FYRVÆRKERIBRANCHEFORENINGEN, DECEMBER 2014

PRESSEORIENTERING FYRVÆRKERI I DANMARK FYRVÆRKERIBRANCHEFORENINGEN, DECEMBER 2014 PRESSEORIENTERING FYRVÆRKERI I DANMARK FYRVÆRKERIBRANCHEFORENINGEN, DECEMBER 2014 FYRVÆRKERIBRANCHEFORENINGEN Brancheforeningen består p.t. af 9 virksomheder, der importerer nytårsfyrværkeri og 7 virksomheder,

Læs mere

Kapitel 1 Anvendelsesområde

Kapitel 1 Anvendelsesområde Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som psykolog samt til anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer I medfør af 19 i lov om psykologer m.v. som

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 18.4.2018 C(2018) 2205 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 18.4.2018 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2015/2447 for så vidt angår procedurereglerne

Læs mere

Energimærkning. Anbefalingerne, lovgivningen og fødevarekontrollen. v/else Molander Fødevarestyrelsen, Ernæring

Energimærkning. Anbefalingerne, lovgivningen og fødevarekontrollen. v/else Molander Fødevarestyrelsen, Ernæring Energimærkning Anbefalingerne, lovgivningen og fødevarekontrollen v/else Molander Fødevarestyrelsen, Ernæring Anbefalingerne Kalorier på menutavlen Energimærkning på mad eller drikke, der sælges i fastfoodkæder,

Læs mere

Brugervejledning til anmelder

Brugervejledning til anmelder Version 0.8 ERHVERVSSTYRELSEN ANMELDELSE AF TJENESTEYDELSER I RUT Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING...3 2 ADGANG TIL RUT...3 2.1 Login...4 2.1.1 Login med brugernavn og password...5 2.1.2 Oprettelse af

Læs mere

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm

Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm RESUME for Eltra PSO-F&U projekt nr. 3136 Juli 2002 Nye metoder til bestemmelse af KCl i halm Indhold af vandopløselige salte som kaliumchlorid (KCl) i halm kan give anledning til en række forskellige

Læs mere

Vejledning. Kontrolinstansers efterprøvning af kvalitetsledelsessystemer for autoriserede virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet

Vejledning. Kontrolinstansers efterprøvning af kvalitetsledelsessystemer for autoriserede virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet 1/15 Vejledning Kontrolinstansers efterprøvning af kvalitetsledelsessystemer for autoriserede virksomheder på el-, vvs- og kloakinstallationsområdet og for virksomheder med virksomhedsgodkendelse på gasområdet.

Læs mere

Notat vedr. farligt gods

Notat vedr. farligt gods 8. maj 2003 Til: Medlemmerne i DGF Reinsurance Notat vedr. farligt gods Dette notat er sammenstykket af uddrag fra ADR-konventionen - udgave 1. juli 2001, med den hensigt at skabe et overordnet overblik

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.4.2019 C(2019) 2962 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 25.4.2019 om sikring af, at det elektroniske kvoteregister for markedsføring af hydrofluorcarboner

Læs mere

Indhold. Horsens Vand A/S Alrøvej Horsens tlf.:

Indhold. Horsens Vand A/S Alrøvej Horsens tlf.: Indhold 1 Indledning... 2 1.1 Baggrund og formål... 2 1.2 Inddeling i partier... 2 1.3 Dobbelt stikprøvekontrol... 2 1.4 Enkel stikprøvekontrol... 2 1.5 Udskiftning eller service uden stikprøve... 3 1.6

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/31/EU

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/31/EU 29.3.2014 Den Europæiske Unions Tidende L 96/107 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2014/31/EU af 26. februar 2014 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning vedrørende tilgængeliggørelse på markedet

Læs mere

om procedurer for klager over påståede overtrædelser af betalingstjenestedirektiv 2

om procedurer for klager over påståede overtrædelser af betalingstjenestedirektiv 2 EBA/GL/2017/13 05/12/2017 Retningslinjer om procedurer for klager over påståede overtrædelser af betalingstjenestedirektiv 2 1 1. Compliance- og indberetningsforpligtelser Guidelines Status for disse retningslinjer

Læs mere

BILAG. 2) at udføre inspektioner og kontrolbesøg på stedet (på regionalt og/eller lokalt niveau): Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion

BILAG. 2) at udføre inspektioner og kontrolbesøg på stedet (på regionalt og/eller lokalt niveau): Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion BILAG FÆLLES FORMULAR TIL FORELÆGGELSE AF DEN FØRSTE RAPPORT OM GENNEMFØRELSEN AF DIREKTIV 2004/42/EF FOR PERIODEN 1. JANUAR 2007 TIL 31. DECEMBER 2007 1. Generelle oplysninger og administrative ordninger

Læs mere

Fakta om Fjerkræ. EU handelsnormer for Fjerkrækød 1

Fakta om Fjerkræ. EU handelsnormer for Fjerkrækød 1 EU handelsnormer for Fjerkrækød 1 Senest opdateret: Januar 2009 Siden 1990 har der eksisteret handelsnormer for fjerkrækød, der omsættes indenfor EU. Handelsnormerne er et sæt spilleregler for, hvordan

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 3. maj Bekendtgørelse om verificering af vægten på pakkede containere. 29. april Nr. 397.

Lovtidende A Udgivet den 3. maj Bekendtgørelse om verificering af vægten på pakkede containere. 29. april Nr. 397. Lovtidende A 2016 Udgivet den 3. maj 2016 29. april 2016. Nr. 397. Bekendtgørelse om verificering af vægten på pakkede containere I medfør af 1, stk. 3, 3, stk. 1, nr. 1, 2, 6 og 10, 4, stk. 2, 24, stk.

Læs mere