Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 28 Bilag 5 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 28 Bilag 5 Offentligt"

Transkript

1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 28 Bilag 5 Offentligt Sorsigvej Ribe Telefon: Mail: info@fstyr.dk KAGR Sagsnr.: TS Dato: Notat til brug for teknisk gennemgang af L 28 Forsøgsordninger Med lovforslaget lægges op til, at der indsættes en bemyndigelsesbestemmelse i færdselsloven, der giver ministeren hjemmel til at fastsætte nærmere krav for anvendelse af små motoriserede køretøjer, herunder eksempelvis bestemmelser om alders- og hastighedsgrænser, krav om kørekort til de pågældende køretøjer, brug af signaler mv. De små motoriserede køretøjer er alle omfattet af færdselslovens definition af et motordrevet køretøj, da de alle er forsynet med en motor som drivkraft. Køretøjerne er dog ikke alle umiddelbart dækkede af den typeinddeling af motordrevne køretøjer, som fremgår af færdselslovens kategorier i 2. Da køretøjerne ikke hidtil har kunnet anvendes lovligt på færdselslovens område, findes der ikke erfaringer med disse køretøjer, og det vil derfor være vanskeligt på nuværende tidpunkt at vurdere, hvorvidt de mest hensigtsmæssigt skal placeres i eksisterende kategorier, eller om der skal laves nye kategorier i færdselsloven. Der er således behov for at tilvejebringe sådanne erfaringer og viden om køretøjerne generelt, hvilket kan ske gennem de foreslåede forsøgsordninger. Når der er opnået et tilstrækkeligt erfaringsgrundlag gennem disse forsøgsordninger, vil der blive taget stilling til, hvordan køretøjerne skal indarbejdes i færdselsloven. En eventuel permanentgørelse af forsøgsordningerne vil kræve en senere ændring af færdselsloven, hvorfor Folketinget her igennem vil blive del af denne proces. Udenlandske erfaringer Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen iværksatte i efteråret 2015 en screening af en række andre europæiske landes regulering af alterna- Side 1 (12) Færdselsstyrelsen er en del af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

2 tive, selvbalancerende køretøjer. Screeningen omfattede selvbalancerende, elektrisk drevne køretøjer uden styr og motoriserede løbehjul. Resultatet af screeningen viser overordnet, at der i de undersøgte lande ikke er lavet særskilt lovgivning på området. Derimod har de undersøgte lande udarbejdet vejledninger for, hvordan køretøjerne kan klassificeres under den eksisterende lovgivning. Køretøjerne bliver i visse lande betragtet enten som knallert eller cykel, mens enkelte lande tillader kørsel på fortov med begrænset hastighed. Screeningen viser samtidigt, at der på grund af køretøjernes status som nyt transportmiddel endnu ikke findes tilgængelig statistik om trafiksikkerheden i de undersøgte lande. I Norge, som ikke indgår i screeningen, har det siden juli 2014 været lovligt at anvende selvbalancerende køretøjer. Køretøjerne klassificeres i Norge som motorredskab, og reglerne indeholder krav til køretøjet, føreren og anvendelsesområdet for køretøjet. De selvbalancerende køretøjer må ikke være bredere end 85 cm og ikke veje mere end 70 kg. Køretøjet må have en maksimal konstrueret hastighed på højest 20 km i timen, og køretøjet eller fører skal være udstyret med lygter, reflekser og signalhorn eller klokke. Køretøjerne skal opfylde en række krav til bremselængde, og føreren skal minimum være 16 år gammel. Føreren er ved kørsel omfattet af den gældende promillegrænse i Norge (0,2 promille) og må ikke bruge håndholdt telefon. De norske regler indeholder ikke yderligere krav om brug af sikkerhedsudstyr, ansvarsforsikring eller krav om kørekort. Køretøjerne kan anvendes på fortov, gang- og cykelstier. De selvbalancerende køretøjer må derudover anvendes på veje med en hastighedsgrænse på 60 km i timen, og i gågader (dog ikke i ensrettede gader). I Norge arbejdes der pt. på at udvide reglerne til også at omfatte andre typer af små elektriske køretøjer. I forbindelse med udarbejdelse af forsøgsordningerne vil relevante erfaringer fra Norge indgå i arbejdet. Evaluering og dataindsamling Eftersom der er tale om introduktion af helt nye køretøjstyper på færdselslovens område, er det ikke hensigtsmæssigt på forhånd at fastsætte, hvor lang forsøgsperioden skal være for de enkelte køretøjer. Det er vigtigt, at der tilvejebringes et tilstrækkeligt erfarings- og datagrundlag vedrørende anvendelsen af de pågældende køretøjer. Hvornår dette er opnået, afhænger bl.a. af, hvornår og med hvilken hastighed og intensitet befolkningen begynder at anvende de små motoriserede køretøjer på færdselslovens område. Side 2 (12)

3 Der er derfor ikke fastlagt en tidsbegrænsning på forsøgsordningerne. I stedet vil forsøgsordningerne løbende blive evalueret. Evalueringerne vil blive gennemført årligt med inddragelse af tilgængelige data fra eksempelvis traditionelle kilder såsom Politiet, Vejdirektoratet og skadestuedata. Færdselsstyrelsen vil tage kontakt til de relevante myndigheder med henblik på en drøftelse af, hvordan det sikres, at de nødvendige data vil blive registreret i forbindelse med eventuelle ulykker, der involverer de nye køretøjstyper. Oplysninger fra Forsikring og Pension kan eventuelt også være relevante som et supplement, da det formodes, at førere, der er involveret i ulykker, vil anmelde eventuelle skader til deres ulykkesforsikringsselskab. Inddragelse af relevante myndigheder m.v. Færdselsstyrelsen vil i forbindelse med udarbejdelse af de bekendtgørelser, der skal implementere forsøgsordningerne indbyde relevante aktører herunder bl.a. Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, Dansk Fodgænger Forbund, Dansk Erhverv og Rigspolitiet til dialogmøde således, at disse organisationer får mulighed for at bidrage med deres erfaring og viden i forbindelse med udformningen af forsøgsordningerne. Kommunikation Forsøgsordningerne må forventes at betyde, at der kommer flere forskellige typer køretøjer i færdselsbilledet. Det vil derfor være hensigtsmæssigt, at både førere og medtrafikanter får information herom, eventuelt ved en kommunikationsindsats omkring de nye køretøjer, kravene til køretøjerne og til deres anvendelse. Indsatsen kan gennemføres af Rådet for Sikker Trafik for nogle af de finanslovsmidler, der er reserveret til færdselssikkerhedskampagner som følge af ny lovgivning. Krav til køretøjer og deres anvendelse På nuværende tidspunkt er der identificeret seks forskellige køretøjstyper, som kan indgå i de forsøgsordninger, som lovforslaget skal udmøntes i. Køretøjerne kan inddeles i tre hovedtyper: 1) Ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer med én aksel, samt motoriserede skateboards foreslås reguleret ensartet, således at der fastsættes enslydende krav til køretøjerne og deres anvendelse. Køretøjerne har de samme fysiske karakteristika såsom små hjul og manglende styr, hvilket gør dem mere Side 3 (12)

4 påvirkelige af ydre faktorer som eksempelvis vejens beskaffenhed, og de er vanskeligere at have kontrol over 2) Motoriserede kickbikes og motoriserede løbehjul foreslås tilsvarende reguleret ensartet med enslydende krav til køretøjerne og deres anvendelse. De to køretøjstyper har mange ligheder såsom styr, hvorfra de styres og bremses 3) Endelig foreslås Speed Pedelecs reguleret selvstændigt, da de adskiller sig fra de andre køretøjstyper ved, at de med ren motorkraft kan køre ca. 20 km i timen, men samtidigt er udstyret med pedaler, som gør det muligt for førere at træde køretøjet op i en højere hastighed 1) Ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards Anvendelsesområde Denne køretøjstype omfatter en-akslede køretøjer med et eller to hjul, uden styr eller anden form for håndbetjent styretøj, som med gyroskopteknologi og en eller flere elektriske motorer sørger for at opretholde førerens balance samt de motoriserede skateboards uden styr. Køretøjerne minder om de elektrisk drevne en-akslede køretøjer (Segways), der er omfattet af bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v. Segways klassificeres i dag som cykel og skal derfor opfylde kravene herfor, samt en række supplerende krav. Den største tekniske forskel mellem Segways og de nye typer af selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards er, at de ikke har monteret styr. Segways må benyttes på færdselslovens område på lige fod med en cykel, dog med den begrænsning, at køretøjet må have en maksimal topfart på 20 km i timen. Ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards er, som nævnt oven for, karakteriseret ved at have mindre hjul og være uden styr, hvilket gør dem let påvirkelige af underlaget og mindre kontrollerbare. Da de samtidig kan have en tophastighed på op til 20 km i timen for de en-akslede og op til 40 km i timen for de motoriserede skateboards, foreslås det ikke, at køretøjerne må anvendes sammen med gående på eksempelvis fortov, da hastighedsspredningen vil være for stor. Det foreslås derfor, at de ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards skal anvendes på samme færdselsareal som cykler (dvs. cykelsti, hvis sådan forefindes og ellers på vej), når køretøjet anvendes inden for bymæssig bebyggelse. Side 4 (12)

5 Ved kørsel uden for bymæssig bebyggelse foreslås det, at køretøjerne alene kan anvendes, såfremt der er et afgrænset cykelareal (cykelsti). Baggrunden herfor er, at vejenes beskaffenhed og indretning i disse tilfælde gør det vanskeligt på forsvarlig vis at føre de pågældende køretøjer uden et styr. Derfor bør de ikke føres, hvor cykelarealet ikke er afgrænset fra vejen. Køretøjerne kan som i dag anvendes uden begrænsning uden for færdselslovens område. Det foreslås som supplement hertil, at de tillades på opholds- og legeområder, dvs. områder, der er særligt skiltede som sådanne områder (f.eks. visse villaveje). Ved kørsel på opholds- og legeområder vil de særlige regler for kørsel på disse områder skulle efterleves, som f.eks. overholdelse af den lave hastighedsgrænse, der typisk er 15 km i timen eller lavere, samt de særlige adfærdsregler, hvor kørende altid skal udvise særlige hensyn til gående og legende personer. Alderskrav Det fremgår af Rådet for Sikker Trafiks informationsmateriale, at de fleste børn, der har øvet sig en del, kan cykle alene i trafikken, når de er omkring år. Lokale forhold såsom tæt trafik og specielle farer såsom komplicerede kryds, dårligt udsyn eller snævre forhold kan betyde, at de skal være lidt ældre. Da de ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards pga. deres små hjul samtidig er betydeligt mere påvirkelig af udefrakommende elementer, så som vejens beskaffenhed end cykler, foreslås en aldersbegrænsning på 15 år. Det foreslås derudover, at børn under 15 år kan anvende køretøjerne i følgeskab med en myndig person (minimum 18 år). Dermed vil det være muligt for forældre at give deres børn tilstrækkelig erfaring i kørsel på disse køretøjer i trafikken, inden børnene selv lovligt kan føre dem alene, hvilket vurderes at være gavnligt for færdselssikkerheden. Det foreslås endvidere, at køretøjerne kan anvendes på skiltede opholds- og legeområder uden at være underlagt et alderskrav for føreren. Dette vil give børn større mulighed for at opnå rutine i kørsel med de små motoriserede køretøjer, før de eventuelt i følgeskab med en myndig person (minimum 18 år) begiver sig ud på mere trafikerede områder. I forbindelse med evaluering af forsøgsordningerne vil det kunne indgå, om det vil være færdselssikkerhedsmæssigt forsvarligt at sænke Side 5 (12)

6 aldersbegrænsningen yderligere for så vidt angår kørsel uden for opholds- og legeområder. Krav til køretøjernes hastighed Der foreslås en hastighedsbegrænsning for køretøjerne på 20 km i timen, når de anvendes på færdselslovens område svarende til det nuværende krav for elektrisk drevne en-akslede køretøjer (Segways). De ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer, der pt er tilgængelige, ses foreløbigt kun konstruerede med en tophastighed på 20 km i timen. På nuværende tidspunkt forventes det, at der vil blive tale om fastsættelse af en konstruktionsbestemt hastighedsgrænse (modsat en fartbegrænsning). Dette vil af hensyn til de håndhævelsesmæssige aspekter blive drøftet nærmere med politiet. Krav til lys Motordrevne køretøjer skal efter færdselslovens 33 a altid anvende nærlys også uden for lygtetændingstiden. Bestemmelsen kan dog fraviges i forsøgsordningen. For de køretøjer der allerede i dag anvendes på cykelstierne, gælder der i dag krav om anvendelse af lygter i lygtetændingstiden. Det foreslås, at et lignende krav skal gælde for de ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards. De nærmere krav til selve lygterne, deres funktion og placering, herunder om lygter kan placeres på føreren, skal nærmere afklares. Sikkerhedsudstyr I dag er der ikke fastsat krav om sikkerhedsudstyr til førere af cykler. Det foreslås derfor heller ikke, at der skal fastsættes krav om sikkerhedsudstyr til førere af ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt skateboards. 2) Motoriserede kickbikes og motoriserede løbehjul Anvendelsesområde Motoriserede kickbikes og løbehjul adskiller sig fra de ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer ved altid at have to aksler og ved at have et styr. Køretøjerne minder i deres udformning om henholdsvis en cykel uden sadel og pedaler, henholdsvis et almindeligt løbehjul. Da motoriserede kickbikes og motoriserede løbehjul generelt minder mere om en cykel og er mere stabile og dermed mere kontrollerbare end ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards pga. de større hjul, foreslås der ikke den tilsvarende begrænsningen i anvendelsen uden for bymæssig bebyggelse. Samtidigt Side 6 (12)

7 udfylder denne type køretøjer et større mobilitetsmæssigt potentiale end ét og tohjulede selvbalancerede køretøjer samt motoriserede skat. Dvs., at motoriserede kickbikes og motoriserede løbehjul også kan anvendes udenfor bymæssig bebyggelse, selvom der ikke er anlagt cykelsti. Køretøjerne kan uden begrænsning anvendes uden for færdselslovens område. Det foreslås tilsvarende de ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt skateboards, at motoriserede kickbikes og løbehjul kan anvendes på opholds- og legeområder, dvs. områder, der er særligt skiltede som sådanne områder (f.eks. visse villaveje). Alderskrav Det foreslås, at alderskravet for anvendelse af disse køretøjer fastsættes på samme vis som for ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards. Det vil sige, at der foreslås en aldersbegrænsning på 15 år, hvis køretøjerne skal føres uledsaget, men at børn under 15 år kan anvende køretøjerne i følgeskab med en myndig person (minimum 18 år). Det foreslås endvidere, at køretøjerne kan anvendes på skiltede opholds- og legeområder uden at være underlagt et alderskrav for føreren. I forbindelse med evaluering af forsøgsordningerne vil det kunne indgå, om det vil være færdselssikkerhedsmæssigt forsvarligt at sænke aldersbegrænsningen yderligere for så vidt angår kørsel uden for opholds- og legeområder. Der skal i det hele henvises til betragtningerne for så vidt angår ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards. Krav til køretøjernes hastighed Der foreslås en hastighedsbegrænsning for køretøjerne på 20 km i timen, når de anvendes på færdselslovens område svarende til det nuværende krav for elektrisk drevne en-akslede køretøjer (Segways). På nuværende tidspunkt forventes det, at der vil blive tale om fastsættelse af en konstruktionsbestemt hastighedsgrænse (modsat en fartbegrænsning). Dette vil af hensyn til de håndhævelsesmæssige aspekter blive drøftet nærmere med politiet. Der findes typer af motoriserede løbehjul, der er konstrueret med en saddel og med tophastigheder på op til 60 km i timen. Disse køretøjer vil ikke være omfattet af forsøgsordningen. Side 7 (12)

8 Sådanne køretøjer vil have mulighed for eventuelt at opnå typegodkendelse efter Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 168/2013 af 15. januar 2013 om godkendelse og markedsovervågning af to og trehjulede køretøjer samt quadricykler. I så fald vil køretøjerne være kategoriseret som henholdsvis knallert eller motorcykel, afhængigt af køretøjets konstruktionsmæssige tophastighed, og vil derfor i enhver sammenhæng skulle følge færdselslovens gældende regler for henholdsvis knallert eller motorcykel. Krav til lys Motordrevne køretøjer skal efter færdselslovens 33 a altid anvende nærlys også uden for lygtetændingstiden. Bestemmelsen kan fraviges i forsøgsordningen. For at tydeliggøre, at det er et særligt køretøj, og derved skærpe de øvrige trafikanters opmærksomhed over for dem, foreslås der et generelt krav om anvendelse af lys også uden for lygtetændingstiden. På disse køretøjer vil der i modsætning til ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards umiddelbart kunne monteres lygter på selve køretøjet. Sikkerhedsudstyr Der foreslås som for de ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards ikke krav om brug af sikkerhedsudstyr. 3) Speed Pedelecs Anvendelsesområde En Speed Pedelec adskiller sig fra en almindelig elcykel, idet den kan køre mere end 6 km i timen på ren motorkraft (typisk 18 km i timen), uden at føreren samtidigt træder i køretøjets pedaler. Derudover kan en Speed Pedelec yde assistance op til 45 km i timen, når føreren samtidig træder i pedalerne. Speed Pedelecs kategoriseres i dag som en stor knallert på grund af køretøjets assisterede maksimalhastighed på 45 km i timen. Det betyder, at køretøjet og føreren skal opfylde de krav, der gælder i forhold til stor knallert for at kunne færdes på færdselslovens område. Køretøjet skal derfor udstyres med hvid nummerplade, føreren skal have erhvervet kørekort til kategori AM og anvende styrthjelm, og køretøjet skal køre på vejen ligesom en almindelig stor knallert. Ovennævnte krav er ikke hensigtsmæssige, når der tages højde for Speed Pedelecs øvrige egenskaber. Køretøjet opnår kun hastigheden, der matcher stor knallert, når der samtidig trædes i pedalerne, og køretøjet er generelt mere spinkelt konstrueret end en stor knallert. Side 8 (12)

9 Det foreslås derfor, at Speed Pedelecs, der på ren motorkraft alene kan køre op til km i timen, må føres som en cykel, og på de betingelser, der gælder for cykler, dog med de tilpasninger, der er nævnt nedenfor. Dette medfører, at Speed Pedelecs ikke skal kunne anvendes på samme færdselsareal som gående, herunder fortov, men at de skal kunne anvendes på samme færdselsareal som cykler (dvs. cykelsti, hvis sådan forefindes og ellers på vej). Som for motoriserede kickbikes og motoriserede løbehjul foreslås der ikke fastsat en begrænsning uden for bymæssig bebyggelse. Dvs., at Speed Pedelecs også kan anvendes udenfor bymæssig bebyggelse, selvom der ikke er anlagt cykelsti. Speed Pedelecs vil ligeledes kunne anvendes på opholds- og legeområder, dvs. områder, der er særligt skiltede som sådanne områder (f.eks. visse villaveje). Alderskrav Det foreslås, at alderskravet for anvendelse Speed Pedelecs fastsættes på samme vis som de øvrige køretøjer. Det vil sige, at der foreslås en aldersbegrænsning på 15 år, hvis køretøjerne skal føres uledsaget, men at børn under 15 år kan anvende køretøjerne i følgeskab med en myndig person (minimum 18 år). Det foreslås endvidere, at køretøjerne kan anvendes på skiltede opholds- og legeområder uden at være underlagt et alderskrav for føreren. I forbindelse med evaluering af forsøgsordningerne vil det kunne indgå, om det vil være færdselssikkerhedsmæssigt forsvarligt at sænke aldersbegrænsningen yderligere for så vidt angår kørsel uden for opholds- og legeområder. Der skal i det hele henvises til betragtningerne for så vidt angår ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards. Krav til hastighed Det forventes, at der vil blive fastsat en konstruktionsbestemt hastighedsgrænse på 20 km i timen for så vidt angår den rene motorkraft. For Speed Pedelecs foreslås der dog ikke en særlig hastighedsbegrænsning for den samlede assisterede fart (dvs. hvad føreren ved pedalkraft selv kan præstere), da der ligeledes ikke er en hastighedsgrænse for cykler eller el-cykler. Færdselslovens 41 vil imidlertid Side 9 (12)

10 være relevant, hvorefter et køretøjs hastighed til enhver tid skal være afpasset efter forholdene med særligt hensyn til andres sikkerhed. Krav til lys Der foreslås krav til anvendelse af lys som for motoriserede kickbikes og løbehjul. Dvs., at der foreslås et generelt krav om anvendelse af lys også uden for lygtetændingstiden. På disse køretøjer vil der i modsætning til ét- og tohjulede selvbalancerende køretøjer samt motoriserede skateboards umiddelbart kunne monteres lygter på selve køretøjet. Sikkerhedsudstyr Der foreslås som for de øvrige køretøjer ikke krav om brug af sikkerhedsudstyr. EU-regulering Inden for EU er der en række direktiver og forordninger, som er relevante for de køretøjer, der vil blive omfattet af forsøgsordningerne. Der er tale om regler, som stiller sikkerhedsmæssige krav til produkternes konstruktion. Det er derimod overladt til de enkelte medlemsstater at fastsætte regler for, hvordan og under hvilke betingelser produkterne kan anvendes. De EU-retlige regler om typegodkendelse af køretøjer fungerer på den måde, at hvis et køretøj er typegodkendt efter de EU-retlige regler, kan medlemsstaterne ikke fastsætte yderligere nationale krav til køretøjernes konstruktion. Medlemsstaterne kan heller ikke helt forbyde brug af køretøjet. Medlemsstaterne kan dog fortsat fastsætte nationale regler for anvendelsen, herunder f.eks. begrænsninger for anvendelsesområde, lygteføring, sikkerhedsudstyr m.v. De EU-retlige regler medfører ikke et krav om, at de pågældende køretøjer skal typegodkendes. Men hvis køretøjet ikke er typegodkendt, kan medlemsstaterne frit regulere alle forhold i tilknytning til køretøjerne og deres anvendelse (herunder også et generelt forbud mod anvendelse). Den relevante typegodkendelsesforordning i forhold til forsøgsordningerne er Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 168/2013 af 15. januar 2013 om godkendelse og markedsovervågning af to- og trehjulede køretøjer samt quadricykler. Disse typegodkendelsesregler finder anvendelse, uanset om et køretøj indgår i en forsøgsordning eller ej. Hvis det viser sig, at der er køretøjer omfattet af forsøgsordningerne, som opnår en typegodkendelse efter forordning 168/2013/EU, vil Danmark være forpligtet til at anerkende dette. Side 10 (12)

11 Speed Pedelecs er direkte omfattet af Europa-Parlamentets og Rådets forordning 168/2013/EU. Speed Pedelecs betegnes i forordningen som en cykel med motor. Hvis en Speed Pedelec er typegodkendt skal Danmark anerkende den. Det vil sige, at vi ikke kan fastsætte yderligere krav til konstruktionen, og at vi ikke kan fastsætte et totalt forbud mod dens anvendelse. Danmark kan dog fastsætte nærmere regler for deres anvendelse i Danmark. De selvbalancerende køretøjer er ikke omfattet af forordning 168/2013/EU, og de kan derfor ikke typegodkendes efter de gældende regler. Kickbikes og motoriserede løbehjul er som udgangspunkt heller ikke omfattet af forordning 168/2013/EU og kan derfor heller ikke typegodkendes efter de gældende regler. Visse motoriserede løbehjul er konstrueret med en saddel og med tophastigheder over 20 km i timen. Sådanne køretøjer vil eventuelt kunne opnå en typegodkendelse efter forordning 168/2013/EU, men disse køretøjer vil ikke være omfattet af forsøgsordningen på grund af den højere konstruktive hastighed. Såvel selvbalancerende køretøjer som kickbikes og motoriserede løbehjul kan være omfattet af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/42/EF af 17. maj 2006 om maskiner og om ændring af direktiv 95/16/EF eller Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/48/EF af 18. juni 2009 om sikkerhedskrav til legetøj. De to direktiver indeholder produktsikkerhedsregler. For at sikre, at disse direktiver overholdes vil Arbejdstilsynet og Sikkerhedsstyrelsen blive kontaktet med henblik på en nærmere drøftelse af dette spørgsmål. Spirituskørsel og kørsel under påvirkning af bevidsthedspåvirkende stoffer m.v. Kørsel med motordrevne køretøjer under påvirkning af spiritus eller bevidsthedspåvirkende stoffer, sygdom m.v. er reguleret i færdselslovens , stk. 1, og 54, stk. 1, omhandler henholdsvis spirituskørsel og narkokørsel med motordrevne køretøjer. Ifølge 53, stk. 1, gælder der en promillegrænse på 0,5 for kørsel med alkohol i blodet, og ifølge 54, stk. 1, gælder der en såkaldt bagatelgrænse for kørsel med bevidsthedspåvirkende stoffer i blodet. Bestemmelserne i 53, stk. 2, og 54, stk. 2, indeholder regler om det såkaldte førerevnekriterie (konkret vurdering af førerens evne til at føre motordrevent køretøj) ved kørsel med henholdsvis alkohol og bevidsthedspåvirkende stoffer m.v. i blodet. Side 11 (12)

12 Ifølge 54, stk. 3, må bl.a. cykel ikke føres eller forsøges ført af nogen, der som følge af påvirkning af spiritus og bevidsthedspåvirkende stoffer m.v., er ude af stand til at køre cyklen på betryggende måde. De små motoriserede køretøjer, som vil blive omfattet af forsøgsordningerne, er omfattet af færdselslovens definition af motordrevet køretøj, hvorfor de som udgangspunkt vil være omfattet af bestemmelserne om promillegrænsen og bagatelgrænsen i 53, stk. 1, og 54, stk. 1. På nuværende tidspunkt er det ikke endeligt afdækket, om der kan være behov for at fravige disse regler, men fælles for alle køretøjerne vil være, at de som minimum vil blive omfattet af reglerne for kørsel på cykel under påvirkning af spiritus og bevidsthedspåvirkende stoffer m.v. (dvs. et førerevnekriterie). Politiet vil blive inddraget i den nærmere vurdering heraf således, at de håndhævelsesmæssige aspekter også afdækkes. Side 12 (12)

Små motoriserede køretøjer

Små motoriserede køretøjer Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 L 28 Bilag 5 Offentligt Små motoriserede køretøjer Teknisk gennemgang af lovforslag om ændring af færdselsloven (bemyndigelse til at fastsætte regler om små

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 409 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 409 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 409 Offentligt UDKAST til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Bemyndigelse til at fastsætte regler om små motoriserede køretøjer)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 28 Folketinget 2017-18 Fremsat den 4. oktober 2017 af Ole Birk Olesen (transport-, bygnings- og boligministeren) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven 2017/1 LSF 28 (Gældende) Udskriftsdato: 6. august 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2016-4348 Fremsat den 4. oktober 2017

Læs mere

Samrådsspørgsmål A om forskellige forhold vedrørende L 28 (lovforslaget om små motoriserede

Samrådsspørgsmål A om forskellige forhold vedrørende L 28 (lovforslaget om små motoriserede Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 L 28 Bilag 8 Offentligt TALEMANUSKRIPT Samrådsspørgsmål A om forskellige forhold vedrørende L 28 (lovforslaget om små motoriserede køretøjer) Side 1 af 10

Læs mere

Rådet for Sikker Trafik har modtaget ovenstående i høring og har følgende bemærkninger:

Rådet for Sikker Trafik har modtaget ovenstående i høring og har følgende bemærkninger: Til Transport, Bygnings- og Boligministeriet trm@trm.dk Ref: journalnr: 2016-4348 10. august 2017 Høringssvar vedr. Udkast til forslag til lovforslag om små motoriserede køretøjer Rådet for Sikker Trafik

Læs mere

Færdsel - Cyklister og forsøgsordning med speed pedelecs (færdselslovens 49-50)

Færdsel - Cyklister og forsøgsordning med speed pedelecs (færdselslovens 49-50) Færdsel - Cyklister og forsøgsordning med speed pedelecs (færdselslovens 49-50) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: færdsel; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 16.11.2018 Status: Gældende Udskrevet: 12.1.2019

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Til høringsparterne Sagsnr.:TS2060100-00070 Dato: 15-04-2019 Sagsbehandler: SAJF Høring over udkast til bekendtgørelse om

Læs mere

Høringsnotat. 1. Indledning

Høringsnotat. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00219 Dato: 09-07-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer, påhængskøretøjer og motorredskaber 1)

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer, påhængskøretøjer og motorredskaber 1) BEK nr 1573 af 01/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr.

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Dato: 06-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs Indledning Færdselsstyrelsen har den

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af færdselsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af færdselsloven Til lovforslag nr. L 28 Folketinget 2017-18 Betænkning afgivet af Transport-, Bygnings- og Boligudvalget den 30. november 2017 Betænkning over Forslag til lov om ændring af færdselsloven (Bemyndigelse

Læs mere

Retsudvalget L 71 B - Bilag 9 Offentligt

Retsudvalget L 71 B - Bilag 9 Offentligt Retsudvalget L 71 B - Bilag 9 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 30. april 2007 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2006-801-0009 Dok.: KSE40944 Ændringsforslag til Forslag til lov om

Læs mere

Når man kører på skateboard i trafikken, skal man køre på - Vejen - Cykelstien - Fortovet - Det er ikke tilladt at køre på skateboard i trafikken

Når man kører på skateboard i trafikken, skal man køre på - Vejen - Cykelstien - Fortovet - Det er ikke tilladt at køre på skateboard i trafikken Trafik Quiz De rigtige svar er markeret med fed. 1. 2. 3. 4. 5. Hvor meget reduceres fodgængeres risiko for at komme til skade i mørke, hvis de bærer reflekser? - 15 % - 25 % - 55 % - 85 % Når man kører

Læs mere

Redegørelse om behovet for en mere cyklistvenlig færdselslov inden for Justitsministeriets område

Redegørelse om behovet for en mere cyklistvenlig færdselslov inden for Justitsministeriets område Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Bilag 457 Offentligt Folketinget Trafikudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 8. september 2010 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 39 Folketinget 2011-12 Fremsat den 23. november 2011 af transportministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Forbud mod visse konstruktive ændringer,

Læs mere

Høringsnotat. 1. Indledning

Høringsnotat. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Sagsnr.: TS20000-00194 Dato: 23-11-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om forsøgsordning for selvbalancerende køretøjer og motoriserede

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 27 Offentligt Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger Indholdsfortegnelse 1. Lovforslagets formål 2. Lovforslagets indhold 3. Forbud mod visse

Læs mere

Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag i Hillerød Cyklistregler

Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag i Hillerød Cyklistregler Trafiknetværk Nordsjælland Vej-Skole-Politiseminar Torsdag 19-01-2017 i Hillerød Cyklistregler Svend Erik Petersen, fhv. konsulent Rigspolitiet Nationalt, Færdselscenter Lov- og regelgrundlag: Færdselsloven,

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1)

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) LOV nr 565 af 18/06/2012 Udskriftsdato: 16. februar 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-801-0004 Senere ændringer til forskriften LBK nr 1055

Læs mere

2. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af færdselsloven

2. udkast. Betænkning. Forslag til lov om ændring af færdselsloven Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 (Omtryk - 29-11-2017 - Betænkningsbidrag fra EL) L 28 Bilag 9 Offentligt Til lovforslag nr. L 28 Folketinget 2017-18 Betænkning afgivet af Transport-, Bygnings-

Læs mere

Bekendtgørelse om Tivolitog. Indhold

Bekendtgørelse om Tivolitog. Indhold Bekendtgørelse om Tivolitog Indhold Afsnit 1: Politiets meddelse og tilladelse Side 3 Afsnit 2: Synsvirksomhedens godkendelse. Side 4 Afsnit 3: Tivolitogets anvendelse. Side 5 Afsnit 4 Straf, betaling

Læs mere

Vejledning til ansøgning om forsøg med selvkørende motorkøretøjer

Vejledning til ansøgning om forsøg med selvkørende motorkøretøjer Dato 29. juni 2017 Sagsbehandler Søren Madsen Mail snm@vd.dk Telefon Dokument 17/09032 Side 1/7 Vejledning til ansøgning om forsøg med selvkørende motorkøretøjer Krav til oplysninger der skal indgå i en

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og ungdomsskoleloven 1)

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og ungdomsskoleloven 1) Retsudvalget REU alm. del - Bilag 273 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 19. januar 2009 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2008-801-0027 Dok.: EHL40599 Udkast til Forslag til Lov om

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

1. En cykel og påhængs eller sidevogn hertil skal være således indrettet og holdes i en sådan stand, at den kan benyttes uden fare eller ulempe.

1. En cykel og påhængs eller sidevogn hertil skal være således indrettet og holdes i en sådan stand, at den kan benyttes uden fare eller ulempe. Bekendtgørelse om cyklers indretning og udstyr m.v.1) I medfør af 50, stk. 2 3, 68, stk. 1 og 2, 69, stk. 2, 70, stk. 3, 83, 84, stk. 1, 85, stk. 1 og 118, stk. 5, 7 og 10, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1)

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) Til lovforslag nr. L 137 Folketinget 2010-11 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 10. maj 2011 Forslag til Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) (Knallertkørekort

Læs mere

3. august 2006 EM 2006/47. Forslag. til. (Spirituskørsel, alderskrav til førere af snescootere i byområder, selepligt mv.)

3. august 2006 EM 2006/47. Forslag. til. (Spirituskørsel, alderskrav til førere af snescootere i byområder, selepligt mv.) 3. august 2006 EM 2006/47 Dok.: MKO40577 Forslag til Lov om ændring af færdselsloven for Grønland (Spirituskørsel, alderskrav til førere af snescootere i byområder, selepligt mv.) 1 I færdselslov for Grønland

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00189 Dato: 04-12-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 1. Indledning

Læs mere

Trafiksikkerhedspolitik i Falck

Trafiksikkerhedspolitik i Falck Trafiksikkerhedspolitik i Falck Indholdsfortegnelse Indledning 1.0 Hvem er omfattet af Falcks trafiksikkerhedspolitik 1.1 - Falcks mål med trafiksikkerhedspolitik 1.2 - Direkte mål for trafiksikkerhedspolitikken

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Informationsmøde om forsøgsordning for selvkørende biler

Informationsmøde om forsøgsordning for selvkørende biler Informationsmøde om forsøgsordning for selvkørende biler Transport-, Bygnings- og Boligministeriet 6. juni 2017 Side 1 Kontaktpersoner Vejdirektoratet: Bo Ekman be@vd.dk Søren Madsen snm@vd.dk Færdselsstyrelsen

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse nr. 789 af 16. juni 2017 om assessorer i forbindelse

Vejledning til bekendtgørelse nr. 789 af 16. juni 2017 om assessorer i forbindelse Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Sagsnr.: TS20000-00118 Dato: 01-07-2017 Vejledning til bekendtgørelse nr. 789 af 16. juni 2017 om assessorer i forbindelse

Læs mere

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer UDKAST af 9. november 2015 J.nr.TS2060604-8 Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer I medfør af 70, stk. 4, og 118, stk. 7, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr.1386 af 11. december 2013, fastsættes

Læs mere

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer 1)

Bekendtgørelse om slæbning af køretøjer 1) BEK nr 485 af 25/05/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 13. januar 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS2060604-8

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING. Konsolideret lovgivningsdokument. 31. maj /0315(COD) PE1

EUROPA-PARLAMENTET ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING. Konsolideret lovgivningsdokument. 31. maj /0315(COD) PE1 EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Konsolideret lovgivningsdokument 31. maj 2001 2000/0315(COD) PE1 ***I EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved førstebehandlingen den 31. maj 2001 med henblik på vedtagelse

Læs mere

Dansk Bilbrancheråd har modtaget ovenstående høring, men har ingen bemærkninger.

Dansk Bilbrancheråd har modtaget ovenstående høring, men har ingen bemærkninger. From: Johanne Berner Hansen Sent: 9. april 2019 09:43 (UTC +02) To: Færdselsstyrelsen Cc: Camilla Jøker Bach Subject: TS20000-00219; Høring - bekendtgørelser om forsøgsordning for små motoriserede køretøjer

Læs mere

Hermed følger til delegationerne dokument - D036128/02 BILAG.

Hermed følger til delegationerne dokument - D036128/02 BILAG. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 18. december 2014 (OR. en) 16977/14 ADD 1 TRANS 597 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget: 15. december 2014 til: Vedr.: Generalsekretariatet for

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om kørekort til stor knallert og lille motorcykel for 16-årige

Forslag til folketingsbeslutning om kørekort til stor knallert og lille motorcykel for 16-årige 2013/1 BSF 72 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 28. marts 2014 af Kristian Pihl Lorentzen (V), Kim Christiansen (DF) og Villum Christensen (LA)

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og trehjulede motordrevne køretøjer. (EFT L 188 af 29.7.1993, s.

RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og trehjulede motordrevne køretøjer. (EFT L 188 af 29.7.1993, s. 1993L0033 DA 11.05.1999 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV 93/33/EØF af 14. juni 1993 om tyverisikring på to- og

Læs mere

Trafiksikkerhedspolitik i Falck 2014-2015

Trafiksikkerhedspolitik i Falck 2014-2015 Trafiksikkerhedspolitik i Falck 2014-2015 Indholdsfortegnelse. Indledning. 1.0 Hvem er omfattet af Falcks trafiksikkerhedspolitik. 1.1 - Falcks mål med trafiksikkerhedspolitik. 1.2 - Direkte mål for trafiksikkerhedspolitikken

Læs mere

Nyt europæisk kørekort skal give større sikkerhed, tryghed og mere fri bevægelighed

Nyt europæisk kørekort skal give større sikkerhed, tryghed og mere fri bevægelighed EUROPA-KOMMISSIONEN MEMO Bruxelles, den 18. januar 2013 Nyt europæisk kørekort skal give større sikkerhed, tryghed og mere fri bevægelighed Den 19. januar bliver der indført et nyt europæisk kørekort som

Læs mere

Herudover omfatter høringen nogle ændringsforslag til bekendtgørelserne, som har anden oprindelse.

Herudover omfatter høringen nogle ændringsforslag til bekendtgørelserne, som har anden oprindelse. 1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Sagsnr.:TS20000-00085 Dato: 01-03-2017 Sagsbehandler: SJO Til høringsparterne Høring over udkast til ændring af bekendtgørelser

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM DET SÅKALDTE IDENTITSKRAV I GRUNDLOVENS 41, STK. 2, I FORHOLD TIL ET AF MINISTEREN STILLET ÆNDRINGSFORSLAG TIL

Læs mere

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt

Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17 ERU Alm.del foreløbigt svar på spørgsmål 84 Offentligt MINISTEREN Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget Folketinget Dato J. nr. 28. september 2017 2016-5643

Læs mere

KNALLERT - SIKKERT AF STED

KNALLERT - SIKKERT AF STED KNALLERT - SIKKERT AF STED Velkommen til den evaluerende knallertprøve A Du har ti minutter til at besvare alle spørgsmålene. Du skal lave en ring om det rigtige svar. Efter prøven er slut, skal du aflevere

Læs mere

3/24/2017. Færdselstavler. Oplysningstavler. Ophængt pilafmærkning. E 92 Teksttavle

3/24/2017. Færdselstavler. Oplysningstavler. Ophængt pilafmærkning. E 92 Teksttavle Færdselstavler Oplysningstavler Ophængt pilafmærkning E 92 Teksttavle Præcisering af tilladte tavletyper som variable tavler står i bilag 1 Vognbaner ved kryds E 16 Vognbaneforløb/-skift A 43 bruges ikke

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2018 COM(2018) 289 final 2018/0142 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring og berigtigelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1)

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) Civil- og Politiafdelingen Dato: 27. juli 2010 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2008-801-0027 Dok.: HAA40808 Forslag til Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) (Knallertkørekort

Læs mere

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0380 Bilag 1 Offentligt Notat Dato 13. september 2012 J.nr. TS2060503-68 Nærheds- og Grundnotat om Europa-Kommissionens udkast til forordning om periodisk syn af køretøjer

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til ny dimensionsbekendtgørelse

Til høringsparterne. Høring over udkast til ny dimensionsbekendtgørelse Til høringsparterne Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Høring over udkast til ny dimensionsbekendtgørelse J.nr.: TS2060103-413 Dato 23. september 2016 Hermed

Læs mere

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 71, stk. 1,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 71, stk. 1, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/20/EF af 8. april 2003 om ændring af Rådets direktiv 91/671/EØF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning vedrørende obligatorisk anvendelse af

Læs mere

Driveteam s lille teoribog

Driveteam s lille teoribog Driveteam s lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t Indenfor tættere bebygget område 80 km/t Udenfor tættere bebygget område 80 km/t Motortrafikvej 130 km/t Motorvej Bilens maksimum mål: (alle mål

Læs mere

Klage over Ballerup Kommunes afgørelse om forbud med buskørsel i Egebjerg-nord

Klage over Ballerup Kommunes afgørelse om forbud med buskørsel i Egebjerg-nord Dato 18. maj 2016 Sagsbehandler Tom Løvstrand Mortensen Mail tlm@vd.dk Telefon +45 7244 3119 Dokument 16/00741-5 Side 1/6 Klage over Ballerup Kommunes afgørelse om forbud med buskørsel i Egebjerg-nord

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler1)

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler1) Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler1) (Knallertkørekort og sanktioner ved ulovlig kørsel på knallert m.v.) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. 1 Indholdsfortegnelse Brugsanvisning...side 1 Brugervejledning side 2 Tilpasning..side 3 Din første tur...side 3 Justering af sadel styr kæde side 4 Vedligeholdelse og rengøring..side 4 Ekstra udstyr.side

Læs mere

Udkast. til. bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1

Udkast. til. bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1 Udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1 1 I bekendtgørelse nr. 312 af 25. marts 2015 om kørekort, som senest ændret ved bekendtgørelse nr. 1713 af 16. december 2016, foretages

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1) BEK nr 201 af 27/02/2017 Udskriftsdato: 21. februar 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, j.nr.ts2100101-00012

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1)

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) Lovforslag nr. L 137 Folketinget 2010-11 Fremsat den 9. februar 2011 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) (Knallertkørekort og sanktioner

Læs mere

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven. (Nedsættelse af aldersgrænsen for kørekort til stor knallert)

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven. (Nedsættelse af aldersgrænsen for kørekort til stor knallert) Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 227 Offentligt Udkast til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Nedsættelse af aldersgrænsen for kørekort til stor knallert) I

Læs mere

Dronninggårdskolens trafikpolitik Juni 2008

Dronninggårdskolens trafikpolitik Juni 2008 s trafikpolitik Juni 2008 Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og personale kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også på længere sigt,

Læs mere

City køreskolens lille teoribog

City køreskolens lille teoribog City køreskolens lille teoribog Generelle hastigheder: 50 km/t Indenfor tættere bebygget område 80 km/t Udenfor tættere bebygget område 80 km/t Motortrafikvej 130 km/t Motorvej Bilens maksimum mål: (alle

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 228 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del Bilag 228 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del Bilag 228 Offentligt DEPARTEMENTET Til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Transportudvalg 21. december 2015 Dato J. nr. 2015-461 Transport- og Bygningsministeriet

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.12.2017 C(2017) 8871 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 20.12.2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande,

Læs mere

Thisted Kommune Teknik og Erhverv Kirkevej Hurup. Telefon

Thisted Kommune Teknik og Erhverv Kirkevej Hurup. Telefon Uheldsrapport 8 Thisted Kommune Teknik og Erhverv Kirkevej 9 77 Hurup Telefon 997 77 E-mail: teknisk@thisted.dk Udarbejdet i samarbejde med Sweco Danmark A/S, marts 9 Indholdsfortegnelse GRUNDLAGET FOR

Læs mere

Færdselsloven gælder for alle også for dig. Ved at følge loven signalerer du ansvarlighed over for dine kunder og dine medtrafikanter.

Færdselsloven gælder for alle også for dig. Ved at følge loven signalerer du ansvarlighed over for dine kunder og dine medtrafikanter. guide 2014 2 København er cyklernes by At cykle er sundt, det er godt for miljøet og så giver cyklisterne København en unik identitet, som sætter vores hovedstad på verdenskortet. Vi er stolte af vores

Læs mere

C11_1 C11_2 C12. Højresving forbudt

C11_1 C11_2 C12. Højresving forbudt C11_1 Højresving forbudt Forbuddet gælder kun i det kryds eller ved den indkørsel, hvor tavlen er opsat, medmindre andet er angivet med undertavle. C11_2 Ventresving forbudt Forbuddet gælder kun i det

Læs mere

UDKAST. Bascon. 1 Indledning. Sofieskolen, Bosted på Damsagervej. 1.1 Damsagervej. Trafikanalyse NOTAT 22. januar 2016 TVO

UDKAST. Bascon. 1 Indledning. Sofieskolen, Bosted på Damsagervej. 1.1 Damsagervej. Trafikanalyse NOTAT 22. januar 2016 TVO UDKAST Bascon Trafikanalyse NOTAT 22. januar 2016 TVO 1 Indledning Bascon har anmodet Via Trafik om at vurdere de trafikale konsekvenser af at udvide bostedet på Damsagervej fra 9 til 18 lejligheder. Herudover

Læs mere

National Strategisk Analyse i politiet

National Strategisk Analyse i politiet TRAFIKSIKKERHED National Strategisk Analyse i politiet Rigspolitiet udgiver i august publikationen Strategisk Analyse 217, som behandler udviklingen inden for alle typer af kriminalitet, trafiksikkerhed

Læs mere

Tilblivelsen af færdselslovens 54

Tilblivelsen af færdselslovens 54 Tilblivelsen af færdselslovens 54 Retslægerådet 6. oktober 2015 Niels Waage Færdselsloven 1976 54, stk. 1 Et motordrevet køretøj må ikke føres eller forsøges ført af nogen, som på grund af sygdom, svækkelse,

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 Hydevad 6230 Rødekro Tlf. 74 66 92 42 Fax 74 66 92 94 www.ji.dk iversen@ji.dk - 1 -

Jørn Iversen Rødekro ApS Hydevadvej 48 Hydevad 6230 Rødekro Tlf. 74 66 92 42 Fax 74 66 92 94 www.ji.dk iversen@ji.dk - 1 - - 1 - Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/68/EF

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/68/EF L 203/52 Den Europæiske Unions Tidende 5.8.2009 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/68/EF af 13. juli 2009 om komponenttypegodkendelse af lygter og lyssignaler til landbrugs- og skovbrugshjultraktorer

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/62/EF af 13. juli 2009 om anbringelsessted for bagnummerplade på to- og trehjulede motordrevne køretøjer

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/62/EF af 13. juli 2009 om anbringelsessted for bagnummerplade på to- og trehjulede motordrevne køretøjer L 198/20 Den Europæiske Unions Tidende 30.7.2009 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/62/EF af 13. juli 2009 om anbringelsessted for bagnummerplade på to- og trehjulede motordrevne køretøjer (kodificeret

Læs mere

Vejledning til ansøgning om dispensation til registrering af restkøretøjer for køretøjer, der er typegodkendt efter direktiv 2007/46/EF

Vejledning til ansøgning om dispensation til registrering af restkøretøjer for køretøjer, der er typegodkendt efter direktiv 2007/46/EF Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 18-06-2018 Vejledning til ansøgning om dispensation til registrering af restkøretøjer for køretøjer, der er typegodkendt

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 542 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved lov nr. 658 af 8. juni 2016, fastsættes efter

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del Svar på Spørgsmål 671 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del Svar på Spørgsmål 671 Offentligt Trafikudvalget 2008-09 TRU alm. del Svar på Spørgsmål 671 Offentligt Folketinget Trafikudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 23. april 2009 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011 Sag 138/2011 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jytte Lindgård, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg den

Læs mere

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen.

(EØS-relevant tekst) (1) Ved forordning (EU) 2015/2283 er der fastsat bestemmelser om markedsføring og anvendelse af nye fødevarer i Unionen. 30.12.2017 L 351/55 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2017/2468 af 20. december 2017 om administrative og videnskabelige krav til traditionelle fødevarer fra tredjelande, jf. Europa- Parlamentets

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.3.2019 C(2019) 2031 final KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 14.3.2019 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 305/2011

Læs mere

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji.

Jørn Iversen Rødekro Aps. Hydevadvej 48 Hydevad DK-6230 Rødekro Tel.: +45 74669242 Fax.: +45 74669294 e-mail.: iversen@ji.dk Web.: www.ji. - 1 - Indholdsfortegnelse Brugsanvisning 3 Brugervejledning 4 Før du kører ud på din første tur 4 Din første tur 5 Tilpasning af din cykel 6 Justering af sadel 6 Lås 6 Justering af styr 7 Håndbremse og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Civilafdelingen Udkast Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Letbaner og konstruktiv bestemt hastighed for motorredskaber) Dato: 9. juli 2014 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Jacob Guldborg Rasmussen

Læs mere

Bylderup-Bov Kristne Friskoles trafikpolitik

Bylderup-Bov Kristne Friskoles trafikpolitik Bylderup-Bov Kristne Friskoles trafikpolitik Vores ambition er at give de bedste forudsætninger for, at elever, deres forældre og lærere kan færdes sikkert omkring skolen i og uden for skoletiden. Også

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument ***II FÆLLES HOLDNING

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument ***II FÆLLES HOLDNING EUROPA-PARLAMENTET 1999 Mødedokument 2004 C5-0029/1999 19/07/1999 ***II FÆLLES HOLDNING Vedr.: FÆLLES HOLDNING (EF) Nr. /99 FASTLAGT AF RÅDET DEN 20. MAJ 1999 MED HENBLIK PÅ VEDTAGELSE AF EUROPA-PARLAMENTETS

Læs mere

Færre trafikulykker hvad er status fra Færdselssikkerhedskommissionen?

Færre trafikulykker hvad er status fra Færdselssikkerhedskommissionen? Færre trafikulykker hvad er status fra Færdselssikkerhedskommissionen? Rie Hultqvist Visby, Vejdirektoratets trafiksikkerhedsafdeling Vejforum 2016 Færdselssikkerhedskommissionen Kommissionen er sammensat

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS 2100101-0015 Dato: 21-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om kørekort 1. Indledning Færdselsstyrelsen har

Læs mere

Tillægsbetænkning afgivet af Retsudvalget den 0. maj udkast. Tillægsbetænkning. over

Tillægsbetænkning afgivet af Retsudvalget den 0. maj udkast. Tillægsbetænkning. over Til lovforslag nr. L 71 B Folketinget 2006-07 Tillægsbetænkning afgivet af Retsudvalget den 0. maj 2007 1. udkast Tillægsbetænkning over Forslag til lov om ændring af færdselsloven (Befordring af børn

Læs mere

SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN

SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN SKILLEVEJ TRIN FOR TRIN TIL LÆREREN Oversigt over forløbet Materialet er designet til at vare en dobbeltlektion: Intro (5-10 minutter) Rammesæt og beskriv forløbet. Brug mikrositet sikkertrafik.dk/skillevej,

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr I bekendtgørelse nr. 434 af 29. april 2014 om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med campingvogn og andet registreringspligtigt påhængskøretøj til bil 1

UDKAST. Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med campingvogn og andet registreringspligtigt påhængskøretøj til bil 1 Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100-kørsel med campingvogn og andet registreringspligtigt påhængskøretøj til bil 1 I medfør af 43, stk. 11, og 118, stk. 8, 1. pkt., i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult.

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00080 Dato: 03-05-2016 Høringsnotat Bekendtgørelse om forbud mod udførelse, salg og markedsføring af

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Færdselskontoret Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-801-0021 Dok.: 1370852 KOMMENTERET OVERSIGT over høringssvar om

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 56 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 56 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 56 Offentligt Udkast Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Forhøjelse af hastighedsgrænsen for campingvogne og andre påhængskøretøjer, traktorer

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION

DEN EUROPÆISKE UNION DEN EUROPÆISKE UNION EUROPA-PARLAMENTET RÅDET Bruxelles, den 9. juni 2009 (OR. en) 2006/0161 (COD) PE-CONS 3682/1/08 REV 1 CODIF 129 ENT 225 CODEC 1155 RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: EUROPA-PARLAMENTETS

Læs mere

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186

Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige værnemidler, KOM (2014) 186 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14 ERU Alm.del Bilag 245 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 24. april 2014 Forslag til Europa-Parlaments og Rådets forordning om personlige

Læs mere

Høringsnotat. Følgende organisationer m.v. kan tilslutte sig forslaget eller har ikke haft bemærkninger til forslaget:

Høringsnotat. Følgende organisationer m.v. kan tilslutte sig forslaget eller har ikke haft bemærkninger til forslaget: Transportudvalget 2011-12 L 39 Bilag 1 Offentligt Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat Vedrørende forslag til lov om

Læs mere

NOTAT til Folketingets Europaudvalg

NOTAT til Folketingets Europaudvalg Miljø- og Planlægningsudvalget MPU alm. del - Bilag 119 O Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh.: Sagsnr.: Dok.: EU-kontoret Jessika Heltberg Auken JAU40018 NOTAT til Folketingets Europaudvalg

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 215 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 215 Offentligt Trafikudvalget TRU alm. del - Svar på Spørgsmål 215 Offentligt Udkast MINISTEREN Folketingets Trafikudvalg Christiansborg 1240 København K Dato 6. januar 2009 Dok.id J. nr. 004-u18-778 Frederiksholms Kanal

Læs mere