Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år"

Transkript

1 Aarhus Universitetshospital Administrationen Økonomi og Regnskab Økonomienheden Nørrebrogade 44 DK-8000 Århus C Tel Økonomiske udfordringer på AUH de kommende år Baggrund Samlingen af AUH under fælles tag i årene frem mod 2019/2020 giver en lang række muligheder for at optimere og effektivisere patientforløbene. På den baggrund er AUH blevet pålagt et effektiviseringskrav på 8% af budgettet i forbindelse med udflytningen. De 8% svarer til 475 mio kr. som skal leveres i 2019/2020, når hele hospitalet er udflyttet. Alle personalegrupper på AUH vil blive berørt af dette. Dato: 4. sept Ref.: GLB Tel gunhbirk@rm.dk Side 1 En del af de 475 mio kr. afleveres i form af en budgetreduktion og en del forudsættes leveret i form af en produktivitetsforbedring (udover det sædvanlige årlige på 2-3%). Budgetreduktionen realiseres via de 42 effektiviseringstiltag, der allerede nu arbejdes med. Udover de permanente effektiviseringer/besparelser der skal realiseres som en del af 8%-kravet, er der store engangsudgifter forbundet med den fysiske udflytning. De flytterelaterede udgifter udgør således samlet omkring 1,1 mia kr. i perioden frem til Disse flytteudgifter skal delvist finansieres af AUH s driftsbudget. Derudover kan det konstateres, at der er en markant opdrift i udgifterne på en række områder, som udfordrer den økonomiske balance på driftsbudgettet. Der er således behov for en samlet vurdering af økonomien på AUH i årene frem. Nærværende notat omhandler årene 2014 og Udgifter i relation til flytningen De samlede udgifter i relation til udflytningen er opgjort til ca. 1,1 mia kr. Der er ikke kun tale om udgifter til selve flytningen, men også udgifter der er afledt af flytningen. Der er indledt drøftelser med Regionens direktion om, at Regionen finansierer en del af udgifterne. Resten skal finansieres af AUH s driftsbudget.

2 HL har i samråd med centerledelserne besluttet, at udgifterne i forbindelse med samlingen af AUH under fælles tag finansieres ved at fremrykke tidspunktet for realisering af de planlagte effektiviseringer mest muligt. Da AUH først skal levere de 475 mio kr. efter udflytningen i 2019/2020, vil hospitalet kunne disponere over effektiviseringsprovenuet i perioden fra realisering af effektiviseringen frem til da. Set over hele perioden vil en fremrykning af effektiviseringstiltagene være tilstrækkelig til at finansiere AUH s andel af flytteudgifterne. I de første år er balancen mellem finansiering og udgifter dog udfordret. Det har imidlertid været muligt at skubbe enkelte flytteudgifter i 2014/2015 til senere år, så der for 2014 og 2015 under ét er balance, jf. nedenstående oversigt. Engangsudgifter i relation til udflytning 64,7 144,6 Forventet finansiering RM -21,7-67,7 Egen finansiering/leasing -30,7-22,4 Effektiviseringstiltag -16,4-51,3 Engangsudgifter/-indtægter i alt -4,1 3,2 +=udgift -=indtægt/besparelse Side 2 Som det fremgår, vil der være flytterelaterede udgifter for henh. 64,7 mio og 144,6 mio kr. i 2014 og Disse udgifter dækker mange forskellige tiltag, men blandt de væsentligste kan nævnes øgede ejendomsskatter/grundskyld, udgifter til rokader og midlertidige flytninger inden den endelige udflytning, etablering af P-anlæg, klinisk dobbeltdrift i perioden omkring udflytningen af de enkelte afdelinger, dobbeltdrift af bygninger (vedligehold, opvarmning mv.) i udflytningsfasen, samt organisation i Teknisk Afdeling, som skal sikre at de nye bygninger er i orden og funktionsdygtige inden afdelingerne flytter ud. Den samlede besparelse på effektiviseringstiltag udgør 16,4 mio i 2014 og 51,3 mio i 2015, hvoraf langt den største del kommer fra lukning af senge. Derudover realiseres der i mindre udstrækning besparelser på køkkendrift, medicinforbrug på sengeafdelingerne, vask af senge, samling af laboratorier og på reduktion i lejemål. Besparelsen på disse øvrige tiltag udgør henh. ca. 3 mio og ca. 16 mio i 2014/2015. Tiltagene er en del af de i alt 42 effektiviseringstiltag, der arbejdes med. Den endelige udmøntning er endnu ikke konkretiseret, men vil ske i den takt effektiviseringerne indfases. Ubalance på driftsbudgettet Det kan konstateres, at der på en række områder er stigende udgifter, som der ikke er finansiering til i AUH s driftsbudget. De præcise merudgifter i 2014 og 2015 er ikke kendte for alle områderne, men i nedenstående skema fremgår, hvad den forventede merudgift i forhold til 2013 vil være:

3 AUH's bidrag til etablering af ny it-platform i RM (bl.a. "Regionscitrix"). Leasingydelse. 10,0 10,0 Ekstra elevpladser som AUH i lighed med andre offentlige arbejdspladser er pålagt at øge (opdrift ift. 2013) 6,0 12,0 Bidrag til RM's investeringsplan (ny fra 2014) 16,0 32,0 Diverse 8,0 13,0 I alt 40,0 67,0 +=udgift -=indtægt/besparelse Som det fremgår af skemaet skal AUH bidrage med henh. 16 og 32 mio kr. i 2014 og 2015 til Regionens investeringsplan. Det indgår i Regionens budgetforslag til 2014, at alle Regionens hospitaler bidrager med 0,25% af driftsbudgettet til Regionens investeringsplan på anlægsområdet. Bidragene til investeringsplanen tæller med i det samlede effektiviseringsbidrag på 8%. Side 3 Som det også fremgår, er der afsat 8 mio i 2014 og 13 mio i 2015 til diverse som en reserve. Samlet økonomisk udfordring de kommende år Den samlede økonomiske udfordring for AUH kan dermed opgøres som følger: Likviditetsbalance i relation til udflytningen -4,1 3,2 Ufinansierede merudgifter/besparelser i driften 40,0 67,0 I alt 35,9 70,2 +=udgift -=indtægt/besparelse Sparekatalog En stor del af spare- og effektiviseringspotentialet på AUH de kommende år indgår allerede i de 42 effektiviseringstiltag, der arbejdes med. HL vurderer dog, at det vil være muligt at realisere besparelser i både 2014 og IT-området I forbindelse med byggeriet af Det Nye Universitetshospital er der afsat midler til investering og yderligere skalering af it-området. Dette er en væsentlig medvirkende faktor til, at det nuværende hospital fysisk kan være i de nye rammer. Det betyder også, at nuværende arbejdsgange og opgaver skal ændres og bliver overflødiggjort, hvilket vil ændre hverdagen for alle personalegrupper. Investeringer i indførelsen af henh. digital diktering integreret til EPJ, elektronisk indkaldelse samt ankomstregistrering for alle ambulante besøg vil i høj grad medvirke til at lette de manuelle processer og opgaver, og er første skridt på vejen til en mere effektiv opgaveløsning.

4 HL har besluttet at fremrykke investeringen i den nødvendige teknologi, så det kan tages i anvendelse allerede fra Investeringerne i IT-udstyret finansieres centralt på hospitalet. Derudover er der lavet en række andre investeringer i teknologi, som indebærer mulighed for effektiviseringer. Det drejer sig bl.a. om ny it som understøtter afsendelse af SMS-remindere via MidtEPJ, scannere der er integreret med MidtEPJ således at dokumenter kan indscannes til MidtEPJ arkiv, smart-booking i MidtEPJ, booking af tolk i MidtEPJ samt funktion i MidtEPJ som understøtter udarbejdelsen af meddelelsesbreve. Disse tiltag ér implementeret eller bliver det i løbet af de næste 6 mdr. HL har besluttet, at der på den baggrund realiseres en besparelse på 15 mio i 2014 og 30 mio fra Besparelsen ligger helt overvejende på løn, men der vil også være en reduceret udgift til papir, print, kuverter, mv. Side 4 I nedenstående tabel er det specificeret, hvad udgiften til planlagte ITinvesteringer/-driftsudgifter vil være i 2014 og 2015 samt hvilken besparelse, der kan realiseres via disse investeringer. Effektivisering, løn -13,9-27,8 Effektivisering, øvrige udgifter -1,1-2,2 Investering og drift 7,2 6,3 Nettobesparelse -7,8-23,7 +=udgift -=besparelse HL vurderer, at besparelsen på løn helt overvejende ligger på lægesekretærområdet. Besparelsen vil derfor blive udmøntet til centrene fordelt efter afdelingernes udgifter til lægesekretærer. Indkøbsaftaler Indkøb og Medicoteknik har i 2012 og 2013 indgået en række nye aftaler på vareområdet. Disse aftaler udgør samlet et relativt set stort potentiale for at nedbringe udgifterne til indkøb. Den konkrete besparelse ved de enkelte indkøbsaftaler vil afhænge af i hvilken udstrækning aftalerne benyttes ved indkøb. Det vurderes, at der samlet er mulighed for at nedbringe udgifterne til indkøb med minimum 10 mio i 2014 og yderligere 10 mio i 2015 ved at benytte indkøbsaftaler, som træder i kraft i 2013 (2. halvår) eller En besparelse via optimeret brug af indkøbsaftaler kan realiseres uden påvirkning af patientforløb eller personalenormeringer. Besparelserne i relation til indkøbsaftaler vil blive udmøntet til de afdelinger, der har mulighed for at anvende de konkrete indkøbsaftaler. Der er et

5 rapporteringssystem på vej fra Indkøb og Medicoteknik, som skal sikre et overblik over de konkrete besparelsesmuligheder på afdelingsniveau. Fragt (Midttransport) Midttransport blev etableret i 2012, og indebærer en række muligheder for at reducere udgifterne til fragt og persontransport. Der er således i 2012 etableret et gratis regionalt rutenet for transport af gods, og en central disponentfunktion, så alle transportbehov kan blive løst billigst muligt. I det omfang afdelingerne er opmærksomme på at ændre rutiner og optimere brugen af det gratis rutenet, billigere transporter via den centrale disponentfunktion samt koordinering af faste transportbehov, vurderes det, at der er et stort potentiale for at nedbringe udgifterne til fragt og transport. Side 5 Også her er der tale om besparelser, der kan realiseres uden konsekvenser for patienter eller personale. HL vurderer, at der kan realiseres en besparelse ved optimal udnyttelse af tilbuddene i Midttransport på 5 mio kr. fra Besparelsen fordeles som en grønthøster med personalebudgettet som fordelingsnøgle. Besparelse på administration Administration blev ved fusionen til AUH pålagt en besparelse på 20 mio. kr. I forbindelse med effektiviseringstiltagene er det planlagt at der skal ske en yderligere besparelse på i alt 4 mio. kr., bl.a. i forbindelse med de muligheder der bliver for at samle Administrationen. Besparelsen indfases med 0,5 mio. kr. i 2014 og 1,0 mio. kr. i Puljer HL har gennemgået de centrale puljer og vurderer, at de kan reduceres med ca. 14 mio kr. i 2014 og Det vurderes, at reduktionen af de centrale puljer kun i begrænset omfang vil påvirke afdelingerne. Ovenstående besparelser er summeret i nedenstående skema. IT-området (netto) -7,8-23,7 Fragt (Midttransport) -5,0-5,0 Indkøb (ILM/indkøbsaftaler) -10,0-20,0 Administration -0,5-1,0 Centrale puljer -14,0-14,0 Besparelser i alt -37,3-63,7 -=besparelse

6 Balance herefter Som det fremgår af nedenstående skema vil der med de beskrevne tiltag være balance i 2014, mens der udestår en mindre ubalance i Samlet budgetubalance 35,9 70,2 Samlet spareprovenu -37,3-63,7 Balance herefter -1,4 6,5 Den samlede ubalance i de to år udgør således ca. 5 mio kr. hvilket vil kunne håndteres inden for den løbende økonomistyring. Side 6

Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg Viborg

Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg Viborg Aarhus Universitetshospital Palle Juul-Jensens Boulevard 99 DK-8200 Aarhus N Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg 26 8800 Viborg Høringssvar fra AUH s Hoved-MEDudvalg

Læs mere

Plan for øget produktivitet på Aarhus Universitetshospital. 1. Indledning

Plan for øget produktivitet på Aarhus Universitetshospital. 1. Indledning Aarhus Universitetshospital Administrationen Økonomi og Regnskab Økonomienheden Nørrebrogade 44 DK-8000 Århus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Plan for øget produktivitet på Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Omstillings- og besparelsestiltag på Hospitalsenheden Horsens som følge af effektiviseringskrav ifm. nybyggeri/ombygning

Omstillings- og besparelsestiltag på Hospitalsenheden Horsens som følge af effektiviseringskrav ifm. nybyggeri/ombygning Omstillings- og besparelsestiltag på Hospitalsenheden Horsens som følge af effektiviseringskrav ifm. nybyggeri/ombygning Hvad betyder Investeringsplanen for HE Horsens? Horsens skal gennemføre en Generalplan

Læs mere

Bevillingsændringer Region Midtjylland

Bevillingsændringer Region Midtjylland Sundhedsoverblik pr. 28. februar 2015 Bevillingsændringer Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 0. OVERBLIK... 3 1. SUNDHEDSOMRÅDET... 4 Skema 1: Regulering af budget 2015 og frem til hospitalsmedicin

Læs mere

Omstilling og effektivisering

Omstilling og effektivisering Nr. 39 Område: Indsatsområde: Emne: Aftaleholder: Fagudvalg: Funktion: Omstilling og effektivisering Plan og kultur Afbureaukratisering og effektivisering Reduktion i Plan og Kulturs personale Christian

Læs mere

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger

Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger 22. august 2018 Fremlæggelse af Direktørgruppens forslag til besparelser, herunder effektiviseringskataloget Fælles om nye løsninger Indledning Det vedlagte materiale udgør Direktørgruppens forslag til,

Læs mere

NOTAT. Sammenfatning af nødvendige tiltag på behandlingspsykiatriområdet

NOTAT. Sammenfatning af nødvendige tiltag på behandlingspsykiatriområdet NOTAT Sammenfatning af nødvendige tiltag på behandlingspsykiatriområdet Regionshuset Viborg Regionsøkonomi, Budget og Analyse Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk

Læs mere

Opfølgning effektiviseringkrav, Nyt OUH pr. 4. kvartal 2018

Opfølgning effektiviseringkrav, Nyt OUH pr. 4. kvartal 2018 111 Organisatorisk effektiviseringsgevinst 1. Arbejdsgange 1.1.1 Reduceret sengemasse og ændring af arbejdsgange i klinikken I henhold til dimensioneringen af Nyt skal reducere antallet af sengepladser

Læs mere

Samlet handleplan for økonomien på Aarhus Universitetshospital Oplæg til høring i MED-systemet

Samlet handleplan for økonomien på Aarhus Universitetshospital Oplæg til høring i MED-systemet Samlet handleplan for økonomien på Aarhus Universitetshospital 2019 Oplæg til høring i MED-systemet 23. maj 2019 Høring af den samlede handleplan for AUH s økonomi 2019 23. maj 3. juni 2019 LMU'erne kan

Læs mere

Effektiviseringsgevinsten ved DNV. FSTA Årskonference d. 2. oktober 2013 v. Økonomichef Preben Lynggaard Sørensen

Effektiviseringsgevinsten ved DNV. FSTA Årskonference d. 2. oktober 2013 v. Økonomichef Preben Lynggaard Sørensen Effektiviseringsgevinsten ved DNV FSTA Årskonference d. 2. oktober 2013 v. Økonomichef Preben Lynggaard Sørensen Disposition 2 Lidt om Hospitalsenheden Vest DNV-Gødstrup Effektiviseringskravet Rammerne

Læs mere

Forslag til finansiering af mammografiscreeningsprogrammet i Region Midtjylland Bilag til Regionsrådets møde den 20. februar 2008 Punkt nr.

Forslag til finansiering af mammografiscreeningsprogrammet i Region Midtjylland Bilag til Regionsrådets møde den 20. februar 2008 Punkt nr. Region Midtjylland Forslag til finansiering af mammografiscreeningsprogrammet i Region Midtjylland Bilag til Regionsrådets møde den 20. februar 2008 Punkt nr. 8 Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning

Læs mere

Budgetnotat vedrørende flerårig effektiviseringsstrategi for Københavns Kommune. 03-09-2010. Sagsnr. 2010-55058

Budgetnotat vedrørende flerårig effektiviseringsstrategi for Københavns Kommune. 03-09-2010. Sagsnr. 2010-55058 Økonomiforvaltningen Center for økonomi & HR NOTAT Budgetnotat vedrørende flerårig effektiviseringsstrategi for Københavns Kommune. Baggrund Københavns Kommune vil i de kommende år stå overfor en række

Læs mere

DNU Effektiviseringer

DNU Effektiviseringer DNU Effektiviseringer 23.11.2017 Netværksdage om sygehusbyggeri 12/9 2018 Anders Ryelund, Planlægning, Aarhus Universitetshospital Historik 2010: Region Midtjylland tilsagn om KF midler til DNU-projektet

Læs mere

Spareplaner for sygehusene i 2017

Spareplaner for sygehusene i 2017 3. oktober 2017 Spareplaner for sygehusene i 2017 Regionerne skal finde besparelser for ca. 1,2 mia. kr. på sygehusenes budgetter i 2017. Det kan koste over 1200 stillinger, selvom en del af besparelserne

Læs mere

7. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår

7. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår 7. Godkendelse af budget 2017 og overslagsår Bestyrelsen godkendte på bestyrelsesmødet den 17. august 2016 forslag til budget 2017 og overslagsår med forbehold for efterfølgende regulering blandt andet

Læs mere

Tema 1: Akutområdet og det præhospitale område

Tema 1: Akutområdet og det præhospitale område A. Spareplanens spor nr. 1: Akutområdet og det præhospitale område B. Forslag nr.: 9 C. Spareforslag overskrift: 9. Reduktion i udgifterne til børneområdet (pædiatri) D. Beskrivelse af området I Region

Læs mere

Budget 2019 Fordeling af besparelser i 2019 og 2020

Budget 2019 Fordeling af besparelser i 2019 og 2020 Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Budget 2019 Fordeling af besparelser i 2019 og 2020 Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk I forbindelse med vedtagelsen

Læs mere

Indledning. Effektiviseringsmodeller. Notat. Dato: 14. august Kopi til: Valg af effektiviseringsmodel

Indledning. Effektiviseringsmodeller. Notat. Dato: 14. august Kopi til: Valg af effektiviseringsmodel Budget og Regnskab Dato: 14. august 2017 Sagsbehandler: vpjb6 Notat Dato: 14. august 2017 Kopi til: Emne: Valg af effektiviseringsmodel Indledning Notatet beskriver alternative modeller for, hvordan Byrådets

Læs mere

2. behandling af budgetforslag 2012 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 28. september 2011

2. behandling af budgetforslag 2012 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 28. september 2011 2. behandling af budgetforslag 2012 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 28. september 2011 Indledning: Jeg vil gerne indlede 2. behandlingen af forslaget til budget 2012 med at kvittere for den

Læs mere

Indledende faser (konkurrence/ byggeprogram) Ansøgning om endeligt tilsagn Dispositionsforslag ,6 247,8 238,7 247,8

Indledende faser (konkurrence/ byggeprogram) Ansøgning om endeligt tilsagn Dispositionsforslag ,6 247,8 238,7 247,8 Effektiviseringsskema A: oversigtstabel af effektiviseringstiltag Mio. kr., 2016-priser Ansøgning om endeligt tilsagn 28.5.2010 Indledende faser (konkurrence/ byggeprogram) 2.4.2014 Dispositionsforslag

Læs mere

Effektivisering i forbindelse med samling af Aarhus Universitets- hospital under fælles f

Effektivisering i forbindelse med samling af Aarhus Universitets- hospital under fælles f Effektivisering i forbindelse med samling af Aarhus Universitets- hospital under fælles f tag ved Birgitta Bælum, B Chefkonsulent Nyborg 28. august 2013 Disposition for oplæg Lidt om Effektiviseringskravet

Læs mere

3. Hvad betyder det for mig og for vores afdeling?

3. Hvad betyder det for mig og for vores afdeling? 3. Hvad betyder det for mig og for vores afdeling? Friklinik 2 Psykiatri og Social Konsekvenser af spareforslagene for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Friklinik Friklinikken nedlægges som selvstændig afdeling,

Læs mere

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals

Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals Principper for tildeling af driftsmidler til ældreomra det ved etablering af nye plejecentre i Banebyen og Skals 1. Indledning Byrådet har godkendt etableringen af 100 nye plejehjemspladser i det nye Plejecenter

Læs mere

Bilag 4: Direktionens forslag til et budget i balance

Bilag 4: Direktionens forslag til et budget i balance Haderslev Kommune Økonomi & Løn - Fælles stabe Bygning C, Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 74342711 / 23720311 slor@haderslev.dk 09-08-2017 Sagsident: 17/10069 Sagsbehandler:

Læs mere

Behov for en spareplan samt håndtering af økonomisk udfordring Økonomidirektør Per Grønbech

Behov for en spareplan samt håndtering af økonomisk udfordring Økonomidirektør Per Grønbech Behov for en spareplan 2016-2019 samt håndtering af økonomisk udfordring 2015. Økonomidirektør Per Grønbech Baggrund for en spareplan Økonomiske udfordring i budget 2015 Stigende udgifter til medicin og

Læs mere

Besluttet i budget 2019 Konsekvens

Besluttet i budget 2019 Konsekvens Besluttet i budget 2019 Konsekvens Lukning af urologisk Med forslaget nedlægges urologisk afdeling på (urinvejskirurgisk) afdeling på Regionshospitalet Viborg Regionshospitalet Viborg, og aktiviteten flyttes

Læs mere

Forslag til besparelser i psykiatrien. Generelle plancher

Forslag til besparelser i psykiatrien. Generelle plancher Forslag til besparelser i psykiatrien Generelle plancher Psykiatri og Social Hvad vil jeg komme ind på? 1. Hvorfor og hvor meget skal der spares? 2. Hvordan er forslag til besparelser fundet? 3. Hvad betyder

Læs mere

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes.

Endvidere indgår udmøntningen af råderumskataloget og bortfald af ældrepuljen i det omfang disse aktiviteter fortsættes. 1 Udvalget for Social og Sundhed Oversigt over udmøntning af nye ønsker til driftsbudgettet for 2016 Ved Byrådets budgetforlig blev der blandt andet truffet beslutning om at budgettet for Udvalget for

Læs mere

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser.

Der er udarbejdet en foreløbig budgetbalance forud for kommunalbestyrelsens budgetdrøftelser. NOTAT Modtagere: Kommunalbestyrelsen Bornholms Regionskommune Center for Økonomi, It og Personale Budget og indkøb oep@brk.dk www.brk.dk CVR: 26 69 63 48 9. august 2018 Foreløbig budgetbalance 2019 Der

Læs mere

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden

1. Konkretisering af budgetaftalens konsekvenser for finansiering af Investeringsplan2028 og andre aktiviteter i budgetperioden Notat Vedrørende: Salgsindtægter, baseline Indledning I forbindelse med aftale om budget 2019-2022 blev Investeringsplan2028 også vedtaget. Med Investeringsplan2028 afsættes samlet 1.160 mio. kr. over

Læs mere

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013

Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 2010-2013 Vejen Kommunes låneoptagelse samt køb af ejendomme i perioden 21-213 Baggrund I forbindelse med budgetlægningen for 214 har der været en række politiske drøftelser om udviklingen i den kommunale gæld samt

Læs mere

Bornholms Regionskommune Budget Udvidelsesforslag. Nuværende budget Merudgift

Bornholms Regionskommune Budget Udvidelsesforslag. Nuværende budget Merudgift Udvidelsesforslag Udvalg: Bevilling: Center: Social- og Sundhedsudvalget 33 Sundhed Center for Sundhed Emne: Genoptræningen Forslag nr. 1.000 kr. 2017-priser 2018 2019 2020 2021 Nuværende budget 13.426

Læs mere

Sundhedsudvalget

Sundhedsudvalget Sundhedsudvalget 26-05-2014 Drøftelse af, hvad forslaget til økonomisk politik betyder for s økonomi og service Budget for 2015-2018 Udfordringer og effektiviseringer Udfordringer Pres udefra Genoptræning

Læs mere

Økonomi helårligt:

Økonomi helårligt: Bilag 1 Implementeringsplan for effektiviseringer 2014-2019 Revideret 29.10.2014 Anvendt fremskrivningsprocent 2013-2014: 1,21%. Oversigten viser vedtagne effektiviseringsmål samt tidsplanen for deres

Læs mere

Spørgsmål: Jeg ønsker en status på Region Hovedstadens brug af regeringens satspulje på 2.2 mia. til psykiatrien i perioden

Spørgsmål: Jeg ønsker en status på Region Hovedstadens brug af regeringens satspulje på 2.2 mia. til psykiatrien i perioden Center for Økonomi Budget og Byggestyring Kongens Vænge 2 3400 Hillerød POLITIKERSPØRGSMÅL Spørgsmål nr.: 046 Dato: 9. marts 2016 Stillet af: Charlotte Fischer (B) Besvarelse udsendt den: 28. april 2016

Læs mere

Notat om forslag til Investeringsplan for 2011

Notat om forslag til Investeringsplan for 2011 Regionshuset Viborg Afdeling for Sundhedsplanlægning Aktivitets- og investeringsplanlægning Notat om forslag til Investeringsplan for 2011 Skottenborg 26 8800 Viborg www.regionmidtjylland.dk 0. Baggrund

Læs mere

Spørgsmål nr.: 048 Dato: 29. august 2018 Stillet af: Annie Hagel (Ø) Besvarelse udsendt den: 5. september 2018

Spørgsmål nr.: 048 Dato: 29. august 2018 Stillet af: Annie Hagel (Ø) Besvarelse udsendt den: 5. september 2018 Center for Økonomi Region Hovedstaden Kongens Vænge 2 3400 Hillerød SPØRGSMÅL TIL FORSLAG TIL BUDGET 2019-2022 Spørgsmål nr.: 048 Dato: 29. august 2018 Stillet af: Annie Hagel (Ø) Besvarelse udsendt den:

Læs mere

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014

Notat. Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav. Den 1. september 2014 Notat Den 1. september 2014 Opsamling på høring vedrørende udmøntning af effektiviseringskrav i Børn og Unge (0,7 pct.) Med vedtagelsen af budgettet for 2013 og 2014 blev det besluttet, at Aarhus Kommune

Læs mere

Spareplan Ortopædkirurgi HEV LMU

Spareplan Ortopædkirurgi HEV LMU Spareplan 2015-2019 Ortopædkirurgi HEV LMU - 28.04.2015 www.regionmidtjylland.dk Hvorfor skal vi spare Stigende udgifter til medicin og nye behandlinger Effektiviseringskrav i forbindelse med byggerier

Læs mere

1 5 ) Samling af intensiv kapacitet + 10.a ændring af struktur for akutlægebiler. 2 Samarbejdsrelationer mellem sektorer

1 5 ) Samling af intensiv kapacitet + 10.a ændring af struktur for akutlægebiler. 2 Samarbejdsrelationer mellem sektorer Høringssvar til Spareplan 2015-2019 i Region Midtjylland Det Sygeplejefaglige Råd (DSYR) - Hospitalsenheden Horsens Høringsfristen er fredag den 8. maj 2015, kl. 12.00 Tema Forslag nr. Høringssvar 1 5

Læs mere

Belægningssituationen Region Midtjylland

Belægningssituationen Region Midtjylland Kvartalsrapporten pr. 30. juni 2013 Belægningssituationen Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 0. INDLEDNING... 3 1. SUNDHEDSOMRÅDET... 3 Regionshospitalet Randers... 3 Hospitalsenheden Vest... 3 Hospitalsenhed

Læs mere

Hospitalers, virksomheders og koncerncentrenes forslag til effektiviseringer og bedre ressourceudnyttelse

Hospitalers, virksomheders og koncerncentrenes forslag til effektiviseringer og bedre ressourceudnyttelse Opgang Blok A Afsnit 1. sal Center for Økonomi Budget og Byggestyring Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Telefon 38 66 50 00 Direkte 38 66 59 17 Mail oekonomi@regionh.dk Web www.regionh.dk CVR/SE-nr: 30113721

Læs mere

Budgetønske Oversigt over bidrag til råderumspulje

Budgetønske Oversigt over bidrag til råderumspulje 2010-2013 Oversigt over bidrag til råderumspulje Råderumspulje total 75.000 75.000 75.000 75.000 I alt specifikke bidrag til råderumspulje 47.500 46.500 46.500 46.500 Forsikring Reduktion af opsparing

Læs mere

Notat kommunale effektiviseringseksempler

Notat kommunale effektiviseringseksempler Notat om kommunale effektiviseringseksempler Gode kommunale eksempler på realisering af effektiviseringspotentialer kan fx findes inden for områderne: Afbureaukratisering Digitalisering Anvendt borgernær

Læs mere

Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg Viborg

Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg Viborg Aarhus Universitetshospital Administrationen Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C Tel. +45 7845 0000 www.auh.dk Region Midtjylland Regionsgården Skottenborg 26 8800 Viborg Høringssvar fra AUH s Hoved-MEDudvalg

Læs mere

Budgetopfølgning 3 behandles i fagudvalgene ultimo august og i Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen hhv. 13. og 24. september.

Budgetopfølgning 3 behandles i fagudvalgene ultimo august og i Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen hhv. 13. og 24. september. Vedrørende forventet regnskab 2018 Dato: 13.08.2018 Center for Økonomi og Personale horsholm.dk Udfordring på forventet regnskab 2018 I forbindelse med administrationens oplæg til budgetopfølgning 3, 2018

Læs mere

SMARTE mål for. 1. At målene i den økonomiske politik efterleves.

SMARTE mål for. 1. At målene i den økonomiske politik efterleves. SMARTE mål for budgetproces 1. At målene i den økonomiske politik efterleves. Afrapportering Årsresultat i balance: Årsresultatet er ikke i balance, da der forudsættes kassetræk på 13 mio. kr. Kassetrækket

Læs mere

Forslag til ændringer i økonomi- og aktivitetsstyringen i psykiatrien Det faktiske mindreforbrug i afdelinger kendes for sent.

Forslag til ændringer i økonomi- og aktivitetsstyringen i psykiatrien Det faktiske mindreforbrug i afdelinger kendes for sent. Bilag 2: Forslag til ændringer i økonomi- og aktivitetsstyringen i psykiatrien 2016 1. Formål I 2014 og 2015 har de psykiatriske afdelinger haft et betydeligt mindreforbrug, som har været med til at generere

Læs mere

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag

BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg BUDGET 2015-18 Direktionens reviderede budgetforslag Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Indledning 10. september 2014 Afsættet for budgetlægningen

Læs mere

BUDGET Direktionens budgetforslag

BUDGET Direktionens budgetforslag BUDGET 2017-20 Direktionens budgetforslag Skærpede mål for kommunens økonomi Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Siden 2007, hvor målsætningen

Læs mere

Bevillingsændringer Region Midtjylland

Bevillingsændringer Region Midtjylland Sundhedsoverblik pr. 31. august 2014 Bevillingsændringer Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 0. OVERBLIK... 3 1. SUNDHEDSOMRÅDET... 4 Skema 1: Udgifter til nye behandlinger... 4 Skema 2: Udmøntning

Læs mere

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen

1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen 7.9.2015 1. behandling af budgetforslag 2015 for Region Midtjylland Regionsrådsmødet d. 7. september 2015 Regionsrådsformand Bent Hansen Indledning I dag førstebehandler regionsrådet budget 2016. På sundhedsområdet

Læs mere

Budgetprocedure for budget

Budgetprocedure for budget Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling Dato 31. januar 2017 Budgetprocedure for budget 2018-2021 1. Resume Procedureindstillingen beskriver hvordan budgetlægningen for

Læs mere

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget

9. oktober Vedtagne reduktionsforslag. Budget 9. oktober 2013 Vedtagne reduktionsforslag Budget 2014-17 Nr. R-101 X Reduktion af budget til arbejdsskader Politikområde 105 Tværgående udgifter Økonomiudvalget Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring

Læs mere

På disse områder er der for 2016 budgetteret på baggrund af de kendte forudsætninger som f.eks. aktivitetsvækst, overenskomster(tandlæger) m.m.

På disse områder er der for 2016 budgetteret på baggrund af de kendte forudsætninger som f.eks. aktivitetsvækst, overenskomster(tandlæger) m.m. Dato: 5. august 2016 Brevid: 3017538 Opfølgning på Økonomi - og handlingsplanen 2016-2018 I Økonomi og handlingsplanen indgår en række budgetinitiativer, der blev fastlagt i forbindelse med budgetlægningen

Læs mere

Opfølgning på effektiviseringskravene i kvalitetsfondsprojekterne

Opfølgning på effektiviseringskravene i kvalitetsfondsprojekterne N O T A T Opfølgning på effektiviseringskravene i kvalitetsfondsprojekterne I de endelige tilsagn til kvalitetsfondsbyggerierne er der angivet et effektiviseringskrav svarende til en procentandel af de

Læs mere

8. Landdistriktsudvalget

8. Landdistriktsudvalget 8. Landdistriktsudvalget Drift Bevillingsområder: 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet af bevillingen. Desuden vises budgetbeløbene for 2019: Mio. kr. Servicerammen

Læs mere

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere)

Initiativ 2011 2012 2013 Fælles strategi for indkøb og logistik 100 300 500 Benchmarking (herunder effektiv anvendelse af CT-scannere) N O T A T Mindre spild, mere sundhed Regionernes mål for mere sundhed for pengene frem mod 2013 Effektivisering af driften i sundhedsvæsnet har været et højt prioriteret område for regionerne, siden de

Læs mere

Baggrund for spareplanen

Baggrund for spareplanen Spareplan 2016-2019 Fælles ansvar for sundhed og økonomi - 5 års balance Baggrund for spareplanen Økonomiske udfordring i budget 2015 Stigende udgifter til medicin og nye behandlinger Effektiviseringskrav

Læs mere

Indfrielse af effektiviseringsgevinster Oplæg ved Netværksdage september 2015

Indfrielse af effektiviseringsgevinster Oplæg ved Netværksdage september 2015 Indfrielse af effektiviseringsgevinster Oplæg ved Netværksdage 1.-2. september 2015 Sessionens mål Dele viden om arbejdet med at indfri effektiviseringsgevinster på baggrund af oplæg om de to modeller

Læs mere

Bevillingsændringer Region Midtjylland

Bevillingsændringer Region Midtjylland Budgetreguleringen pr. 31. oktober 01 Bevillingsændringer Region Midtjylland Indholdsfortegnelse 0. OVERBLIK... 3 1. SUNDHEDSOMRÅDET... 4 Skema 1: Palliativ døgnvagt...4 Skema : Udbygning af palliative

Læs mere

politikområde Tværgående Puljer

politikområde Tværgående Puljer Bemærkninger til budget 2019 politikområde Tværgående Puljer Politikområdet består af diverse puljer, som vedrører hele kommunen. F.eks lønpuljer, fleksjobpuljer, barselspuljer samt kommunens råderumspuljer.

Læs mere

Budgetstrategi 2014 2017

Budgetstrategi 2014 2017 Budgetstrategi 2014 2017 Indledning Den økonomiske situation Kommunerne står i en vanskelig økonomisk situation. Finanskrisen har betydet stagnerende vækst, faldende skatteindtægter og stigende ledighed.

Læs mere

Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver til hospitalerne

Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver til hospitalerne Regionshuset Viborg Koncernøkonomi Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Økonomisk gennemgang af det første år med overflytning af hospitalsrekvirerede blodprøver

Læs mere

Notat. Omfordeling af meraktivitetsmidler på gigtområdet

Notat. Omfordeling af meraktivitetsmidler på gigtområdet Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Notat Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.regionmidtjylland.dk Omfordeling af meraktivitetsmidler på gigtområdet

Læs mere

Bilag til dagsordenspunkt: DNU: Godkendelse af Omprioriterings- og spareplan for DNU-projektet samt status på økonomiske reserver

Bilag til dagsordenspunkt: DNU: Godkendelse af Omprioriterings- og spareplan for DNU-projektet samt status på økonomiske reserver Bilag til dagsordenspunkt: DNU: Godkendelse af Omprioriterings- og spareplan for DNU-projektet samt status på økonomiske reserver Nærværende notat uddyber de økonomiske udfordringer i DNU-projektet samt

Læs mere

Evaluering af flytning af hospitalsrekvirerede blodprøverne til hospitalerne

Evaluering af flytning af hospitalsrekvirerede blodprøverne til hospitalerne Regionshuset Viborg Økonomi, Aktivitet og Effekt Koncernøkonomi Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Evaluering af flytning af hospitalsrekvirerede blodprøverne til

Læs mere

Serviceopgaver -11,4-9,6 18,0-27,6-9,6 18,0-27,6-9,6 18,0-27,6-9,6 18,0-27,6

Serviceopgaver -11,4-9,6 18,0-27,6-9,6 18,0-27,6-9,6 18,0-27,6-9,6 18,0-27,6 Østsjællands Beredskab Sagsnr. 278396 Brevid. 2306391 Ref. MLW Dir. tlf. 4631 3943 mariewaar@oesb.dk NOTAT: Budget 2017-2020 efter Beredskabskommissionens møde 13 05 2016 (2) 18. august 2016 Jf. vedtægter

Læs mere

Region Midtjyllands langfristede gæld inkl. leasing i perioden

Region Midtjyllands langfristede gæld inkl. leasing i perioden Midtjylland Koncernøkonomi Regnskab Skottenborg 26 8800 Viborg Tlf. 7841 0000 Midtjyllands langfristede gæld inkl. leasing i perioden 2020-2023 Dato 16.09.2019 Rasmus Therkelsen 7841 0413 rasthe@rm.dk

Læs mere

På denne baggrund kan den interne omstillingspulje anvendes til f.eks. at udskyde nogle af effektiviseringerne i 2016.

På denne baggrund kan den interne omstillingspulje anvendes til f.eks. at udskyde nogle af effektiviseringerne i 2016. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT 29-10-2015 Bilag 2 - Status på økonomien i 2016 Baggrund og konklusion Med Børne- og Ungdomsudvalgets 2. behandling af budgetforslag

Læs mere

8. Landdistriktsudvalget

8. Landdistriktsudvalget 8. Landdistriktsudvalget Drift Bevillingsområder: 1. Beskrivelse af området Nedenstående tabel viser hvilke områder, der er omfattet af bevillingen. Desuden vises budgetbeløbene for 2020: Mio. kr. 2020-priser

Læs mere

INVESTERINGSFORSLAG Forslagets titel:

INVESTERINGSFORSLAG Forslagets titel: INVESTERINGSFORSLAG Forslagets titel: Kort resumé: Effektivisering af kommunal dagbehandling Københavns Kommunes dagsbehandlingstilbud er dyrere i enhedsprisen end eksterne dagbehandlingstilbud. ser et

Læs mere

Budget 2014 beregning af udgifter til Psykiatriudvalgets prioriteringer

Budget 2014 beregning af udgifter til Psykiatriudvalgets prioriteringer KONCERN PLAN, UDVIKLING OG KVALITET Enhed for Hospitals- og Psykiatriplanlægning Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang Blok B Telefon 3866 5000 Direkte 3866 6015 Web www.regionh.dk Journal nr.: 12004541

Læs mere

Ændringer i økonomien siden B2014-2017

Ændringer i økonomien siden B2014-2017 Bilag 2 Dato 20-08-2014 Ændringer i økonomien siden B2014-2017 Tabellen viser de væsentligste ændringer i økonomien i budgetforslaget for 2015-2018. Ændringerne er kommet til, siden Byrådet sidst har behandlet

Læs mere

1. budgettilpasning 2016 for Fælles formål og administration samt Regional Udvikling

1. budgettilpasning 2016 for Fælles formål og administration samt Regional Udvikling Afdeling: Økonomisk Sekretariat Udarbejdet af: Journal nr.: E-mail: myp@rsyd.dk Dato: 25. maj 2016 Telefon: 2159 9203 Notat 1. budgettilpasning 2016 for Fælles formål og administration samt Regional Udvikling

Læs mere

Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget

Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Økonomivurdering for 3. kvartal 2017 for Sundhedsudvalget Side 1 af 8 Pleje og Omsorg Ifølge denne økonomivurdering forventer vi et samlet et merforbrug på 2,0 mio. kr. i forhold til det korrigerede budget

Læs mere

INVESTERINGSFORSLAG Forslagets titel:

INVESTERINGSFORSLAG Forslagets titel: INVESTERINGSFORSLAG Forslagets titel: Kort resumé: BU06/BCXX - Effektivisering af kommunal dagbehandling Københavns Kommunes dagsbehandlingstilbud er dyrere i enhedsprisen end eksterne dagbehandlingstilbud.

Læs mere

Notat om Region Midtjyllands langfristede gæld inkl. leasing i perioden

Notat om Region Midtjyllands langfristede gæld inkl. leasing i perioden Notat om Midtjyllands langfristede gæld inkl. leasing i perioden 2018-2021 1 Indledning Der bliver hvert år ved budgetlægningen lavet et notat, som redegør for regionens langfristede gæld og nettorenteudgifter.

Læs mere

Samråd i Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 25. februar 2016 om udflytning af statslige arbejdspladser. Det talte ord gælder.

Samråd i Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 25. februar 2016 om udflytning af statslige arbejdspladser. Det talte ord gælder. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2015-16 ULØ Alm.del Bilag 92 Offentligt Talepapir 24. februar 2016 Samråd i Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget den 25. februar 2016 om udflytning af statslige arbejdspladser

Læs mere

13. Direktion og sekretariater

13. Direktion og sekretariater 2015-18 13. 2015-18 2015-18 Præsentation har som overordnet formål at bidrage til, at det politiske og administrative system kan fungere hensigtsmæssigt, ved at politikkerne får et tilstrækkeligt grundlag

Læs mere

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område

NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område Sagsnr. 286217 Brevid. 2486696 NOTAT: Forberedelse af mulige budgetforbedringer på Plan- og Teknikudvalgets område 16. januar 2017 Baggrund og formål Af tillægsaftale til budgetforliget for 2017 fremgår,

Læs mere

BUDGET Direktionens justerede budgetforslag

BUDGET Direktionens justerede budgetforslag BUDGET 2017-20 Direktionens justerede budgetforslag Skærpede mål for kommunens økonomi Økonomi Økonomi og Udbud Rådhuset Ramsherred 5 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 48 52 Siden 2007, hvor målsætningen

Læs mere

Regionshuset Viborg. Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel

Regionshuset Viborg. Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel Regionshuset Viborg Sundhedsplanlægning Hospitalsplanlægning Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Udvikling vedrørende aktiviteten på sterilisationer, refertilisationer

Læs mere

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag

Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Halvårsregnskab 2014 Dok.nr.: 1693 Sagsid.: 14/17602 Initialer: ps Åben sag Indledning Folketinget vedtog den 26. februar 2011 en ændring af Lov om kommunernes styrelse. Ændringen indebærer, at kommunerne

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2016 Driftsforslag Nr. R-501 X Generel driftsreduktion af Ungdommens Uddannelsesvejledning Politikområde 502 Arbejdsmarkedsindsats Tiltag (sæt ) Strukturændring Serviceændring Effektivisering Andet Ungdommens Uddannelsesvejledning

Læs mere

Rigshospitalet. Effektiviseringer på Det Ny Rigshospital erfaringer v./ Marianne Værn Thomsen, Rigshospitalets Økonomiog Planlægningsafdeling

Rigshospitalet. Effektiviseringer på Det Ny Rigshospital erfaringer v./ Marianne Værn Thomsen, Rigshospitalets Økonomiog Planlægningsafdeling Effektiviseringer på Det Ny Rigshospital erfaringer v./ Marianne Værn Thomsen, Rigshospitalets Økonomiog Planlægningsafdeling Netværksdage om sygehusbyggeri 30.-31. august Effektiviseringer Det Ny Rigshospital

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 politikområde Tværgående Puljer

Bemærkninger til budget 2018 politikområde Tværgående Puljer Bemærkninger til budget 2018 politikområde Tværgående Puljer Politikområdet består af diverse puljer, som vedrører hele kommunen. F.eks lønpuljer, fleksjobpuljer, barselspuljer samt kommunens råderumspuljer.

Læs mere

Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud til borgere med stof- og alkoholmisbrug.

Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud til borgere med stof- og alkoholmisbrug. Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Ufinansierede udvidelsesforslag 172 Udvidelse af misbrugsbehandlingstilbud Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud

Læs mere

Budgetopfølgning 1/2012

Budgetopfølgning 1/2012 Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 1/ Økonomi- og Planudvalget Budgetopfølgning 1/ 23.04. Greve Kommune Direktionen Budgetopfølgning 1/ A. Samlet oversigt Netto, mio. kr. A B C D E F G H I J Oprindeligt

Læs mere

EFFEKTIVISERINGSFORSLAG Forslagets titel: Bedre udnyttelse af arbejdstiden - budgetanalysens fase 1

EFFEKTIVISERINGSFORSLAG Forslagets titel: Bedre udnyttelse af arbejdstiden - budgetanalysens fase 1 EFFEKTIVISERINGSFORSLAG Forslagets titel: Bedre udnyttelse af arbejdstiden - budgetanalysens fase 1 Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: Teknik- og Miljøforvaltningen har, med

Læs mere

Tema om effektivisering

Tema om effektivisering Tema om effektivisering Temadag for Byrådet den 19. juni 2017 Eksempler på effektivisering 2 Virtuel faglig sparring mellem SOSUhjælper og sygeplejerske 3 Intelligente senge i hjemmeplejen 4 Timer Traktormonteret

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. 1. Indledning

Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social. 1. Indledning Psykiatri og Social Administrationen Opfølgning budgetforlig 2009 for Psykiatri og Social Økonomiafdelingen Tingvej 15 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 PsykiatriSocial@rm.dk www.rm.dk Opfølgning budgetforlig

Læs mere

Spareforslaget, og herunder den fremtidige organisering, konkretiseres yderligere, hvis forslaget vedtages politisk.

Spareforslaget, og herunder den fremtidige organisering, konkretiseres yderligere, hvis forslaget vedtages politisk. 1. Forslag nr.: 7.2 2. Spareforslag overskrift: Fælles ledelse på Regionshospitalet Viborg, Silkeborg, Skive og Hammel Neurocenter 3. Beskrivelse af spareforslag (herunder beskrivelse af faglige argumenter

Læs mere

Bilag 11. Den 31.maj2011. Oplæg tilfremtidigtanlægsniveau/udmøntning afanlægsniveau herunderledig prioriteringsrum. Aarhus Kommune

Bilag 11. Den 31.maj2011. Oplæg tilfremtidigtanlægsniveau/udmøntning afanlægsniveau herunderledig prioriteringsrum. Aarhus Kommune Bilag 11 Den 31.maj2011 Oplæg tilfremtidigtanlægsniveau/udmøntning afanlægsniveau herunderledig prioriteringsrum. Formålog baggrund Formåletmedde te notater atpræsentere etoplæg tildetfremtidige investeringsniveauiaarhuskommune,herunder

Læs mere

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes.

Samtidig med at der foretages en stram styring af budget 2008 og budgetlægningen for 2009, skal kommunens vækststrategi understøttes. Notat En offensiv og balanceret - økonomistyring. 17. januar 2008 Forslag: I forbindelse med gennemførelsen af 3. budgetopfølgning for kunne det konstateres at det budgetværn der er afsat i 2008 ikke kan

Læs mere

Hvad er der ikke fundet plads til af nye initiativer i 2009

Hvad er der ikke fundet plads til af nye initiativer i 2009 Regionshuset Viborg Sundhedsstaben Sundhedøkonomi Skottenborg 26 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Hvad er der ikke fundet plads til af nye initiativer i 2009 Dette notat søger

Læs mere

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune

Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Økonomisk Politik for Ishøj Kommune Godkendt i Byrådet den 24.06.2014 Indledning Af aftalen om den kommunale økonomi for 2014 fremgår, at KL og regeringen er enige om, at det fremover skal være obligatorisk

Læs mere

Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger

Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Budget og Regnskab NOTAT Bilag 1 Gennemgang af finansieringsbehov i budget 2015 og forslag til løsninger Finansieringsbehov Børne- og Ungdomsudvalget skal

Læs mere

Referat fra mødet i Beredskabskommissionen. (Indeholder åbne dagsordenspunkter)

Referat fra mødet i Beredskabskommissionen. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Referat fra mødet i Beredskabskommissionen (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Onsdag den 23. april 2014 Mødested: Brandstationen - L1 Mødetidspunkt: Kl. 12:00-14:00 Medlemmer: Formand: Jacob

Læs mere