Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Vadehavet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Vadehavet"

Transkript

1 Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Vadehavet Bestyrelsen for Nationalpark Vadehavet har med det fremsendte debatoplæg skabt et godt redskab for styring af nationalparken de næste seks år. Rapporten giver grundlag for en positiv udvikling af nationalparken. Danmarks Naturfredningsforening (DN) takker for muligheden for at komme med ideer. Foreningens bidrag sker med udgangspunkt i, at det vigtigste formål med nationalparken er at bevare, styrke og udvikle naturen. DN mener, at Nationalpark Vadehavets vision, mission og overordnede formål mere tydeligt skal præge den kommende nationalparkplan, og dermed være styrende for de aktiviteter og projekter som der kan arbejdes med og støttes op om. Hvis vision om at Nationalpark Vadehavet er internationalt kendt som et enestående marks-, gest- og tidevandsområde med værdier i verdensklasse. Nationalparken benyttes, beskyttes og udvikles i et bæredygtigt samspil mellem natur og mennesker, skal være Nationalpark Vadehavets ledestjerne, er der i langt større grad behov for at arbejde for at beskytte og styrke disse verdensklassenaturværdier. De indsatser og projekter der prioriteres i nationalparkplanen skal derfor medvirke til at beskytte og styrke naturværdierne. Herunder er DNs kommentarer og ændringsforslag til selve debatoplægget. Generelle forslag. Der bør lægges vægt på, at nationalparken og nationalparkbestyrelsen skal arbejde som en fondsbestyrelse. DN foreslår derfor, at de nuværende driftsopgaver man har bundet sig til bør ophøre. Det er en vigtig opgave at sikre nationalparken. DN imødeser derfor at en samlet bestyrelse også fremadrettet står sammen om synligt og aktivt at forsvarer nationalparkens arealer og interesser, når der sker uønskede indgreb, som det fx blev set med Natura 2000 områderne der planlægges udtaget. Planen bør også i højere grad lægge op til flere arts- og naturspecifikke projekter, som der var god erfaring med i første planperiode.

2 Hvis der planlægges aktiviteter i eller omkring nationalparken, der umiddelbart eller med tiden kan komme til at skade eller ændre på naturen i parken, anser DN det for særligt vigtigt, at bestyrelsen reagerer med rettidig henvendelser til myndighederne. Det vil fx være rimeligt, at nationalparken går aktivt ind i sagen om udbygningen af Esbjerg havn en udbygning som sandsynligvis kommer til at betyde en uønsket reduktion af arealet i Nationalpark Vadehavet. Nationalparken har i samarbejde med verdensarvsområdet vedtaget at arbejde med bæredygtig udvikling. Her skal der fokuseres på tre ben: Miljømæssig, socialt og økonomisk udvikling. Der kan også overvejes at tage en juridisk dimension med i arbejdet. Planen bør forholde sig til alle dimensionerne i bæredygtig udvikling. Hidtil har der været en tendens til at den økonomiske dimension bliver opprioriteret og den at miljømæssige og naturmæssige kvalitet i nationalparken får en sekundær betydning. Dette er uheldigt også set i lyset af Rigsrevisionens rapport. DN opfordrer derfor til, at der ændres på denne prioritering. Der er behov for at sandsynliggøre, hvordan et projekt kan bidrage til at styrke naturværdier på kort og langt sigt. Samtidig er der brug for en systematisk og professionel monitering af naturværdierne og evaluering af projekternes positive såvel negative effekter på naturen. I evalueringsrapporten fokuseres på kapacitetsopbygning. Det er uden tvivl en god idé, når bevidstheden om en nationalpark skal opbygges, men her i 2. planlægningsperiode bør der udvikles andre metoder, der arbejder med at udvikle beboere og lodsejeres indstilling til at være en del af et værdifuldt naturområde. DN anbefaler at tænke nationalparkens bestyrelse og forvaltning ind i en forandringsagent rolle. Bor man i Vadehavet betyder det, at man skal lære at leve med og i de forhold Vadehavet nu engang tilbyder. Det betyder også, at borgerne må leve med en dramatisk og dynamisk natur. Det kan det ind imellem knibe med, hvilket ses på tendens til at kalde på kystbeskyttelse fordi kysten eroderes. Men i Vadehavet må borgerne huske at leve med dynamikken og sætte pris på den. Det er både det nemmest og også det, som gør livet i Vadehavet interessant. Det bør fremgå tydeligt i planen, at kystbeskyttelse og gravning i vandrende vader, ikke kan foregå i nationalparken. Konkrete aktivitetsforslag. Inden for afgrænsningen af Nationalpark Vadehavet er der en del private haver. DN savner, at der er visioner for hvordan private haver kan bidrage til at udvikle og forbedre biodiversiteten i parken. Der kan for eksempel være fokus på, at haver kan blive til gode levesteder for insekter.

3 Der er mange grønklit dale på Rømø og Fanø. Den specielle klitflora i dem vil have gavn af en hjælpende hånd. F.eks. grønklitdalen lige syd for Lakolk på Rømø. Se også Bilag 1, hvor DN Esbjerg præsenterer 2 konkrete bud på forslag til aktiviteter. Indsatsområde 1. Natur og landskab Nationalpark Vadehavet har samlet de 3 første målsætninger fra nationalparkbekendtgørelsen som et samlet indsatsområde. DN mener, at det er vigtigt, at dette indsatsområder får en langt større vægtning i den kommende planperiode. Naturen må ikke blot udgøre 1/6 del af nationalparkens budget og arbejdsindsats. Den bør udgøre mindst 40 % og de øvrige fem indsatser 5-10 % hver. DN støtter op om de to eksisterende samarbejdsprojekter om at udvikle Mandøs natur og forbedring af naturen i Tøndermarsken. DN opfordre Nationalpark Vadehavet til at anvende disse to nye store naturindsatsområder som læringsmiljøer til at udvikle og sikre monitorering og evalueringen af naturværdier. Derudover kan nationalparken samarbejde med Esbjerg Kommune, Den Danske Naturfond, Naturstyrelsen og Mandøboerne om udvikling af Mandøs natur, men også rekreativ infrastruktur samt bæredygtige turisme- og fødevareoplevelser på Mandø. Der kan ske samarbejde med Tøndermarsk Initiativet om forbedring af naturen, især ynglende engfugle og snæbel, men også med formidling, ruter og stier. Ligeledes kan der indgås et samarbejde med Esbjerg Kommune, for at få udarbejdet en plan for naturen på Fanø - lige som det gøres på Rømø. DN er enige i, at der som en ny indsats skal udarbejdes en oversigt over værdifuld og sårbar natur. Denne skal vel ses i sammenhæng med forslag til indsatser der kan bevare natur, landskab og særlige arter? Indsatsområde 2. Kultur og kulturhistorie Gennem tiderne er der i Vadehavsregionen udviklet et forfinet samspil mellem naturbetingelserne i området og de mennesker der levede der. Vadehavets befolkning tilpassede sig naturbetingelserne og forandrede også på dem med den teknologi, som nu engang var til rådighed. Det er blevet til det vi i dag betragter som værdifulde kulturmiljøer og kulturlandskaber. Kulturmiljøerne skal bevares. Det er en væsentlig opgave for nationalparken. Men den ånd som skabte kulturmiljøerne skal også bevares (eller genopdages). Kun på den måde giver det mening at lave en nationalpark med

4 natur og mennesker. Hvis det ikke sker, så vil væsentlige natur- og kulturmiljøer forsvinde. Eksempler på samspillet som måske skal genlæres: Vadehavet dynamik skaber forandring geologiske tilstande nedbryder og opbygger. Begynder kysten at eroderes, er det en naturlig tilstand, som ikke straks skal resultere i kystbeskyttelsesforanstaltninger. Ændres anløbsmulighederne til de mindre og gamle anløbssteder, så er det naturens gang i Vadehavet. Det skal meget væsentlige samfundsøkonomiske begrundelser til for straks at begynde at lave nye sejlrender. At engene i nationalparken begynder at blive våde er også naturligt. Det bør ikke straks resulterer i krav om grøftegravning, dræning, vandløbs regulering o.a. Indsatsområde 3. Friluftsliv Der beskrives en målsætning (nr. 7) om, at særligt sårbare naturområder skal beskyttes mod slitage og forstyrrelser gennem formidling og planlægning af zoner, stiforløb m.v. Dette kan DN kun bakke op om. DN mener at nationalparkplanen skal uddybes så den i højere grad skal sandsynliggøre hvordan de friluftsliv og turisme projekter, som nationalparken indgår i eller støtter, bidrager til en bæredygtig udvikling. Her må det være af afgørende betydning, at projekttiltagene i særlig grad bidrager til at styrke de naturværdier i verdensklasse, som fremhæves i visionen. DN er enig i at visitor management, dvs. styring hvor man gerne vil have gæster og hvor de ikke bør være, er vigtig, især for kunne leve op til målsætning nr. 7. DN mener ikke det nationalparkens opgave aktivt at bidrage til flere besøgende både efterår, vinter og forår. Denne sæsonudvidelse kan vente og nationalparken bør i stedet fokusere på, hvordan visitor management kan anvendes i højsæsonen således at naturen ikke belastes unødigt. DN bakker op om udviklingen af Code of conduct og at denne kobles med visitor management, dvs. styring af gæster og brugere i nationalparkens område med særligt fokus på følsomme naturområder og hensyn til lokalbefolkningen. Nationalpark Vadehavet efterspørger i debatoplæg forslag og ideer til indsatser som udvikler ruter, stier og rekreative støttepunkter. DN mener, at Code of conduct og en bæredygtig vistormanagement skal opprioriteres og være på plads inden nye tiltag iværksættes.

5 DN mener ikke, at nationalparken skal arbejde for at flere kan komme ud og opleve nationalparken og Verdensarven før Code of conduct, visitormanagement mv. er på plads, og kan danne grundlag for nye tiltag. DN mener, at nationalparken i næste planperiode bør afvikle sine projekter af driftsmæssig karakter. Det vil fx være at ophøre med afmærkning af sejlruter i Vadehavet. Indsatsområde 4. Undervisning, forskning, natur- og kulturformidling DN bakker op om at nationalparkens samarbejde med netværket Vadehavets Formidlerforum (VFF) fortsætter med en kommunikationsplatform og koordinerende funktion forankret hos nationalparken. DN mener, at nationalparken kun i begrænset omfang skal bruge ressourcer på events, hvor formålet blot er at synliggør nationalparken og Verdensarven. Indsatsområde 5. Lokalsamfund, erhverv og turisme DN er positiv over for at Nationalpark Vadehavet støtter op om samarbejde med lokale partnerne, aktiviteter og projekter, som bidrager til en positiv og bæredygtig lokal udvikling, som er til at leve af og med. DN mener dog ikke, at nationalparken skal tage rolle som den part der initiere og bruger medarbejderressourcer på denne type aktiviteter og projekter. DN kan derfor ikke bakke op om den nye indsats om, at Nationalparken Vadehavet skal i arbejdet med at udvikle partnerprogrammet udvide viften af partnere til sektorer og brancher der dels kan understøtte nationalparkens værdier, dels kan skabe nye værdier for nationalparkens natur, kultur og lokale udvikling. Indsatsområde 6. Trilateralt Vadehavssamarbejde og Verdensarv Når der planlægges for nye indsatser hvor Nationalpark Vadehavet indgår i bæredygtige samarbejde internationalt, bør det være indsatser og samarbejder med fokus på natur og biodiversitet. Med venlig hilsen DN Tønder, DN Esbjerg, DN Varde, DN Fanø og Annette Eigaard, Naturpolitisk medarbejder (aei@dn.dk)

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE

NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE NATIONALPARK VADEHAVET PROJEKTKONSULENT JOHN FRIKKE Indhold Vadehavet / Nationalpark Vadehavet? Historien Loven Geografien Organisationen Økonomien Nationalparkplanen, vision og målsætninger Aktiviteterne

Læs mere

Evaluering af første planperiode

Evaluering af første planperiode Evaluering af første planperiode 2013-2018 Mål: Hvorfor evaluere Lov og bekendtgørelse Hvert 6. år Redegørelse + evaluering = blive dygtigere på kvalificeret grundlag Metode: Sådan har vi evalueret Redegørelse

Læs mere

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier

Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver. Friluftslivet i Danmark mål, midler og værdier Nationalpark Skjoldungernes Land - betydning og perspektiver Friluftslivet i Danmark 2018 - mål, midler og værdier Nationalparkchef Anders Bülow 8. maj 2018 Nationalparker i verden Områder med enestående

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land

Bekendtgørelse om Nationalpark Skjoldungernes Land BEK nr 521 af 27/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 5. maj 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen j.nr. NST-909-00037 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

#Debatoplæg. til ideer og forslag til aktiviteter og projekter til nationalparkplan

#Debatoplæg. til ideer og forslag til aktiviteter og projekter til nationalparkplan #Debatoplæg til ideer og forslag til aktiviteter og projekter til nationalparkplan 2019 2025 2 Debatoplæg til Nationalparkplan 2019 25 NATIONALPARK VADEHAVET #SKYLINE INDHOLD 04 FORORD 05 VISION, MISSION

Læs mere

NP Vadehavet. Betydning for turisme-og erhvervsudvikling

NP Vadehavet. Betydning for turisme-og erhvervsudvikling NP Vadehavet Betydning for turisme-og erhvervsudvikling Nationalpark som begreb Kendt fra hele verden Yellowstone -verdens første nationalpark i 1872 Grønlands nationalpark fra 1974 -verdens største med

Læs mere

Nationalpark Vadehavet PLAN

Nationalpark Vadehavet PLAN Nationalpark Vadehavet 2019-2024 PLAN KORT FORTALT Nationalpark Vadehavet blev indviet i 2010 og er landets største nationalpark. Formålet er at bevare, beskytte og styrke områdets natur og de kulturhistoriske

Læs mere

Bekendtgørelse om Nationalpark Mols Bjerge

Bekendtgørelse om Nationalpark Mols Bjerge BEK nr 868 af 27/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 26. december 2016 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, j.nr. 010-00222 Senere ændringer til

Læs mere

Landsbyen & fremtidens landskaber

Landsbyen & fremtidens landskaber Landsbyen & fremtidens landskaber Om samarbejdsdrevne landskabsstrategier Lone S. Kristensen & Jørgen Primdahl, Planlægning & Landskab, IGN Planlovsdage 2019 13/03/2019 2 Oversigt Budskaber Om landsbyen

Læs mere

STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV

STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV STRATEGI FOR VADEHAVET SOM VERDENSARV 2016-2020 21 April 2017 BAGGRUND Med optagelsen af den danske del af Vadehavet på UNESCOs verdensarvsliste i 2014 og etableringen af Nationalpark Vadehavet i 2010

Læs mere

Miljøvurdering af Nationalparkplan Skjoldungernes Land

Miljøvurdering af Nationalparkplan Skjoldungernes Land Sammenfattende redegørelse vedrørende Miljøvurdering af Nationalparkplan NATIONALPARKPLAN 2017-23 FOR NATIONALPARK SKJOLDUNGERNES LAND Sammenfattende redegørelse vedrørende Miljøvurdering af Nationalparkplan

Læs mere

Høringssvar fra Dansk Ornitologisk Forening til Nationalparkplan Vadehavet 2013-18

Høringssvar fra Dansk Ornitologisk Forening til Nationalparkplan Vadehavet 2013-18 Nationalpark Vadehavet Havnebyvej 30 6792 Rømø 29. juni 2012 Høringssvar fra Dansk Ornitologisk Forening til Nationalparkplan Vadehavet 2013-18 Dansk Ornitologisk Forening (DOF) har med stor interesse

Læs mere

Velkommen til Nationalparkskolen

Velkommen til Nationalparkskolen Velkommen til Nationalparkskolen Målet med introduktionskurset(basiskursus 1) er, at du får: kendskab til Nationalpark Thys organisation, lovgivningen bag og planerne for udvikling i nationalparken. kendskab

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND. en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND en mulighed for dig som lodsejer NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen har i de sidste

Læs mere

Partnerundersøgelse. 13. september Tilfredshedsundersøgelse af partnere i Nationalpark Vadehavets partnerprogram. Af Jannik Lorenzen.

Partnerundersøgelse. 13. september Tilfredshedsundersøgelse af partnere i Nationalpark Vadehavets partnerprogram. Af Jannik Lorenzen. Partnerundersøgelse 13. september 2016 Tilfredshedsundersøgelse af partnere i Nationalpark Vadehavets partnerprogram. Af Jannik Lorenzen Forord Én af Nationalpark Vadehavets 12 målsætninger lyder på, at

Læs mere

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune

Strategi for natur og friluftsliv. Lemvig Kommune Strategi for natur og friluftsliv Lemvig Kommune 2019-2022 Om vision, politik og strategi i Lemvig Kommune Denne strategi tager udgangspunkt i Lemvig Kommunes vision: Vi er stolte af vore forpligtende

Læs mere

Nationalpark Det Sydfynske Øhav..?

Nationalpark Det Sydfynske Øhav..? Nationalpark Det Sydfynske Øhav..? Sekretariatschef Rico Boye Jensen Ærø, Februar 2009 Meget kort om os! Program Nationalpark Det Sydfynske Øhav.? Hvad er en dansk nationalpark. Hvad skal der ske Hvorfor

Læs mere

April Notat til Statsrevisorerne om beretning om etableringen af nationalparker i Danmark

April Notat til Statsrevisorerne om beretning om etableringen af nationalparker i Danmark Statsrevisorerne 2013-14 Beretning nr. 6 Rigsrevisionens notat af 9. april 2014 Offentligt Notat til Statsrevisorerne om beretning om etableringen af nationalparker i Danmark April 2014 18, STK. 4-NOTAT

Læs mere

Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020. februar 2015

Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020. februar 2015 Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020 februar 2015 1 Indhold Kort resumé af strategien... 2 Formalia... 2 Strategiens vision og handlingsplan, mål,

Læs mere

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION

NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND 1 // NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND VISION VISION NATIONALPARK KONGERNES NORDSJÆLLAND Hillerød, Gribskov, Fredensborg, Halsnæs og Helsingør Kommuner og Naturstyrelsen

Læs mere

Nationalpark Vadehavet

Nationalpark Vadehavet DN Esbjerg s Vadehavsudvalgs forslag til den kommende Nationalparksplan. ============================================================ Nationalpark Vadehavet Att.: Bestyrelsesformand Bent Poulsen. 1 Vedr.:

Læs mere

Naturpolitik Handleplan

Naturpolitik Handleplan Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Naturpolitik Handleplan 2018-2021 Udgivet af Nyborg Kommune 2018 WEB: Find og download handleplanen som pdf på Fotos: Nyborg Kommune Udgivelsestidspunkt August 2018 2

Læs mere

FANØ. Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017

FANØ. Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017 FANØ Forslag til tillæg til Kommuneplanstrategi 2017 INDHOLD Fra strategi til kommuneplan 2 Beskrivelse af Grønt Danmarkskort 3 Byrådets målsætning 4 2 Fra strategi til kommuneplan Fanø Byråd har vedtaget

Læs mere

Udviklingsstrategi. for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden November 2017

Udviklingsstrategi. for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden November 2017 Udviklingsstrategi for LAG Fanø-Varde under landdistriktsprogrammet for perioden 2014 2020 November 2017 Indhold Kort resumé af strategien... 2 Formalia... 2 Strategiens vision og handlingsplan, mål,

Læs mere

Formidler- og guidekorps for Nationalpark Skjoldungernes Land

Formidler- og guidekorps for Nationalpark Skjoldungernes Land Velkommen til opstartsmøde Formidler- og guidekorps for Nationalpark Skjoldungernes Land Gershøj Kro og Badehotel den 8. marts Program Opstartsmøde i Nationalparkens formidlerkorps 15.00: Kaffe, kage og

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BENYTTELSE AF NATIONALPARK MOLS BJERGES LOGO

RETNINGSLINJER FOR BENYTTELSE AF NATIONALPARK MOLS BJERGES LOGO RETNINGSLINJER FOR BENYTTELSE AF NATIONALPARK MOLS BJERGES LOGO Baggrund...3 Oversigt over typer af logoer...14 Retningslinjer for benyttelse af Nationalpark Mols Bjerges logo: Inden for branding af fødevarer...4

Læs mere

Høringsmøde på Rømø om Nationalpark Vadehavet

Høringsmøde på Rømø om Nationalpark Vadehavet Høringsmøde på Rømø om Et bud på udviklingsperspektiver ved v/ borgmester Laurids Rudebeck 10. august 2010 1. Udviklingsperspektivet er grundlaget for vores positive indstilling til 2. Nogle konkrete bud

Læs mere

Introduktion til Nationalpark Thy. Nationalparkskolen 2018

Introduktion til Nationalpark Thy. Nationalparkskolen 2018 Introduktion til Nationalpark Thy Nationalparkskolen 2018 Nationalpark et internationalt brand Stærkere brand end Michelin-guiden (344 mio. hits på google ift. 6,7 mio.) Yellowstone var den første i verden

Læs mere

Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet

Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet Projektbeskrivelse Museerne ved Vadehavet har netop afsluttet en gennemgang de bevaringsværdige bygninger i området, der blandt andet havde

Læs mere

Tilbudsmateriale. Udvikling af destinationsstrategi og handlingsplan for Tøndermarsken

Tilbudsmateriale. Udvikling af destinationsstrategi og handlingsplan for Tøndermarsken Tilbudsmateriale Udvikling af destinationsstrategi og handlingsplan for Tøndermarsken Konsulentopgave: Udvikling af destinationsstrategi og handlingsplan for Tøndermarsken Opdragsgiver Tønder Kommune ønsker

Læs mere

Møde i Nationalparkbestyrelsen den 29. januar 2014 Mødested: Blue Water, Trafikhavnskaj 9, 6701 Esbjerg

Møde i Nationalparkbestyrelsen den 29. januar 2014 Mødested: Blue Water, Trafikhavnskaj 9, 6701 Esbjerg Endelig dagsorden Udsendt 22. januar 2014 Møde i Nationalparkbestyrelsen den 29. januar 2014 Mødested: Blue Water, Trafikhavnskaj 9, 6701 Esbjerg Mødet finder sted fra kl. 15.00 til senest 19.30 Der vil

Læs mere

Nationalpark Vadehavet Den 28. juni 2012 Tønnisgaard, Havnebyvej 30, 6792 Rømø

Nationalpark Vadehavet Den 28. juni 2012 Tønnisgaard, Havnebyvej 30, 6792 Rømø WWF Verdensnaturfonden Svanevej 12 2400 København NV Tlf. 35363635 wwf@wwf.dk www.wwf.dk Nationalpark Vadehavet Den 28. juni 2012 Tønnisgaard, Havnebyvej 30, 6792 Rømø WWF Verdensnaturfondens høringssvar

Læs mere

Tillæg nr. 7 til Kommuneplan for Lemvig Kommune

Tillæg nr. 7 til Kommuneplan for Lemvig Kommune Tillæg nr. 7 til Kommuneplan 2017-29 Lemvig kommunalbestyrelse har den DATO vedtaget forslag til tillæg nr. 7 til Kommuneplan 2017-29 for Lemvig Kommune for Naturpark Nissum Fjord. Kommuneplantillægget

Læs mere

Høringssvar til forslag til nationalparkplan indkommet senest 16. august 2018 med sekretariatets bemærkninger

Høringssvar til forslag til nationalparkplan indkommet senest 16. august 2018 med sekretariatets bemærkninger Høringssvar til forslag til nationalparkplan indkommet senest 16. august 2018 med sekretariatets bemærkninger 1 Dato og indsender Høringssvar Sekretariatets indstilling til bestyrelsen samt bemærkninger

Læs mere

Indledning. Vi vil på de kommende sider komme med vores forslag til Nationalparkplanen.

Indledning. Vi vil på de kommende sider komme med vores forslag til Nationalparkplanen. Indledning Sydvestjysk Udviklingsforum (SVUF) er en fælleskommunal forening. Medlemmerne er Varde, Esbjerg, Tønder, Fanø og Vejen kommuner. SVUF har fokus på vækst og udvikling samt sikring af gode rammebetingelser

Læs mere

IDEKATALOG TIL NATIONALPARKPLAN VADEHAVET INDSENDT AF

IDEKATALOG TIL NATIONALPARKPLAN VADEHAVET INDSENDT AF IDEKATALOG TIL NATIONALPARKPLAN VADEHAVET INDSENDT AF - et natur & kulturformidlingscenter - INTRODUKTION Vadehavets Formidlerforum blev dannet under Nationalpark Vadehavets pilotprojektfase og har siden

Læs mere

ANSØGNING TIL FRILUFTSRÅDET. Fra Skjoldungeland til Nationalpark

ANSØGNING TIL FRILUFTSRÅDET. Fra Skjoldungeland til Nationalpark Oktober 2012 ANSØGNING TIL FRILUFTSRÅDET Fra Skjoldungeland til Nationalpark På de sidste bestyrelsesmøder i nationalparkprojekt Skjoldungelandet er det vurderet, at fortsat udviklings- og forankringsarbejde

Læs mere

Nationalpark Skjoldungernes Land. Lodsejerforeningens generalforsamling 20. marts

Nationalpark Skjoldungernes Land. Lodsejerforeningens generalforsamling 20. marts Nationalpark Skjoldungernes Land Lodsejerforeningens generalforsamling 20. marts Indhold Nationalpark Skjoldungernes Land lidt status Projekteksempler Partnerskabsprogram - hvad tilbydes en partner med

Læs mere

Sammenfattende redegørelse for miljøpåvirkninger af Nationalpark Skjoldungernes Land.

Sammenfattende redegørelse for miljøpåvirkninger af Nationalpark Skjoldungernes Land. NOTAT Sammenfattende redegørelse for miljøpåvirkninger af Nationalpark Skjoldungernes Land. Arealdrift, friluftsliv og partnerskaber J.nr. NST-909-00037 Ref. evats Den 18. marts 2015 1. Indledning Bekendtgørelse

Læs mere

Velkommen til Nationalparkskolen

Velkommen til Nationalparkskolen Velkommen til Nationalparkskolen Målet med introduktionskurset(basiskursus 1) er, at du får: kendskab til Nationalpark Thys organisation, lovgivningen bag og planerne for udvikling i nationalparken. kendskab

Læs mere

Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune

Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune LAG Nyborg Vilkår for projektstøtte i Nyborg kommune LAG Nyborg - kort fortalt Denne folder informerer om LAG Nyborg og vilkårene for at søge projektstøtte herfra. (LAG står iøvrigt for: Lokal AktionsGruppe).

Læs mere

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ

TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk. Politik for NATUR OG MILJØ TÆTTERE PÅ DET GODE LIV vordingborg.dk Politik for NATUR OG MILJØ VISION Kommunens overordnede natur- og miljøvision: Vordingborg Kommune har et smukt kystlandskab og en mangfoldig natur, der får kommunen

Læs mere

Høringssvar fra Verdens Skove ang. Bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Høringssvar fra Verdens Skove ang. Bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland Høringssvar fra Verdens Skove ang. Bekendtgørelse om Nationalpark Kongernes Nordsjælland Af Verdens Skove Dansk Natur Gruppe Redigeret af Kenneth Buk Oktober 2017 Miljø- og udviklingsorganisationen Verdens

Læs mere

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020

Fokus for Friluftsrådet. frem mod 2020 Vores vision FRILUFTSLIV FOR ALLE i en rig natur på bæredygtigt grundlag. Friluftsrådets vision er, at alle har gode muligheder for at dyrke friluftsliv i en spændende natur. Naturen er grundlaget for

Læs mere

Mulighedernes Danmark

Mulighedernes Danmark Mulighedernes Danmark Stine Lea Jacobi Programchef Realdania 12. oktober 2017 Agenda Hvem er Realdania? Udfordringer og muligheder Tre tilgange til udvikling To nye indsatser Opsamling Realdanias mission

Læs mere

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept.

Natur- og. friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014. Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Grønt Råd Fremlagt på Grønt Råds møde d. 23. sept. Natur- og friluftsstrategi Ringsted Kommune 2014 Forslag v. Aksel Leck Larsen Formand f. Fremlagt på s møde d. 23. sept. 2014 Foto: Aksel Leck Larsen Naturpolitik Ringsted Kommune rummer en storslået natur

Læs mere

http://www.dn-esbjerg.dk/udvalg_aktivitetsudvalget/udvalg_vadehavsudvalget/dn_esbjerg_vadehavsgrp.htm

http://www.dn-esbjerg.dk/udvalg_aktivitetsudvalget/udvalg_vadehavsudvalget/dn_esbjerg_vadehavsgrp.htm Ideer til nationalparkplanen udarbejdet i samarbejde mellem: DN Esbjerg (http://www.dn-esbjerg.dk) Vadehavsudvalget http://www.dn-esbjerg.dk/udvalg_aktivitetsudvalget/udvalg_vadehavsudvalget/dn_esbjerg_vadehavsgrp.htm

Læs mere

NATURPARK LILLEBÆLT. Møde Grønt Råd Kolding 11. okt. 2018

NATURPARK LILLEBÆLT. Møde Grønt Råd Kolding 11. okt. 2018 NATURPARK LILLEBÆLT Møde Grønt Råd Kolding 11. okt. 2018 VELKOMMEN I NATURPARK LILLEBÆLT Naturpark Lillebælt er Danmarks største naturpark. En marin naturpark med det strømmende bælt som kerne, omkranset

Læs mere

Erhvervspolitik for Fanø Kommune

Erhvervspolitik for Fanø Kommune Erhvervspolitik for Fanø Kommune 2015-2020 Vedtaget i Fanø Byråd den 16.02.2015 Vision Fanø kommunes vision er at være mødested for et mangfoldigt, kvalitetsbevidst og bæredygtigt erhvervsliv. Udviklingen

Læs mere

Naturparker. Foto: Danske Naturparker og Vejdirektoratet.dk

Naturparker. Foto: Danske Naturparker og Vejdirektoratet.dk Naturparker Naturpark Åmosen (2014) (Sorø, Kalundborg og Holbæk Kommuner) Naturpark Vesterhavet (2014) (Varde Kommune) Naturpark Maribosøerne (2014) (Guldborgsund og Lolland Kommuner) Naturpark Amager

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark. Januar 2016

Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark. Januar 2016 Notat til Statsrevisorerne om beretning om etablering af nationalparker i Danmark Januar 2016 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om etablering af nationalparker i Danmark (beretning

Læs mere

Kommentarer /Svar A. Kommentaren er taget til efterretning.

Kommentarer /Svar A. Kommentaren er taget til efterretning. Fælles kommunal hvidbog for Natura 2000-område nr. 110, Odense Fjord Nr. Afsender (Dato for Resumé (inddelt i emner) modtagelse) 110.1 Styrelsen for Vandog Naturforvaltning 15-12-2016 A. Styrelsen for

Læs mere

Nr. Indsiger Indsigelse Forslag til svar 1 Danmarks Naturfredningsforening Greve Afdeling v/ Per Breddam

Nr. Indsiger Indsigelse Forslag til svar 1 Danmarks Naturfredningsforening Greve Afdeling v/ Per Breddam Greve Kommune Center for Teknik & Miljø Indsigelse til Forslag til Strategi for Kommuneplan 2013 og Lokal Agenda 21 Nr. Indsiger Indsigelse Forslag til svar 1 Danmarks Naturfredningsforening Greve Afdeling

Læs mere

Rømø-Tønder Turistforening Turismeudviklingsstrategi 2017. August, 2014

Rømø-Tønder Turistforening Turismeudviklingsstrategi 2017. August, 2014 Rømø-Tønder Turistforening Turismeudviklingsstrategi 2017 August, 2014 Hals Agenda 7. Marts 2013 1. Baggrund 2. Mission 3. Vision 4. Indsatsområder 1. Baggrund Turismeudviklingsstrategi 2017 er udarbejdet

Læs mere

Forslag til Nationalpark Vadehavet

Forslag til Nationalpark Vadehavet F O R S L A G T I L N A T I O N A L P A R K M O L S B J E R G E 1 Forslag til Nationalpark Vadehavet Informations- og debathæfte Informations- og debathæfte 2 F O R S L A G T I L N A T I O N A L P A R

Læs mere

Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen

Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring og livskvalitet. Udeskolerne har aktiv læring i verdensklasse. Erhvervslivet inspireres af naturen i produkter

Læs mere

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet

Danske Naturparker. - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Danske Naturparker - En mærkningsordning der koordineres af Friluftsrådet Syv pilotprojekter fra 2009-2012 Naturpark Vesterhavet Naturpark Åmosen Naturpark Randers Fjord Naturpark Præstø Fjord Naturpark

Læs mere

Rådsmøde 24. okt Middelfartsalen på KulturØen Havnegade Middelfart

Rådsmøde 24. okt Middelfartsalen på KulturØen Havnegade Middelfart Rådsmøde 24. okt. 2016 Middelfartsalen på KulturØen Havnegade 6-10 5500 Middelfart Kl. 16.00 16.30 Nyt siden sidst Velkommen - ved formand Johannes Lundsfryd Jensen Nyt siden sidst og status ved projektleder

Læs mere

Debatoplæg RASKnatur

Debatoplæg RASKnatur RASKnatur Danmarks Jægerforbunds natursyn 2016 1 Indledning Danmarks Jægerforbund er en interesseorganisation for jægere, og vi arbejder for vores vision MEST MULIG JAGT OG NATUR, hvor jagten er en del

Læs mere

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG

Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG Revidering af Grønt Danmarkskort DEBATOPLÆG December 2018 Fjordskrænterne langs Limfjordskysten indgår i Grønt Danmarkskort som særlige naturområder Baggrund for Projektet Thisted Kommune har som en del

Læs mere

Udvikling i landdistrikterne - Lokal udviklingsstrategi og muligheder for støtte

Udvikling i landdistrikterne - Lokal udviklingsstrategi og muligheder for støtte Udvikling i landdistrikterne - Lokal udviklingsstrategi og muligheder for støtte Fødevareministeriets Netværkscenter Hvad er en udviklingsstrategi? En overordnet beskrivelse af de aktiviteter, aktionsgruppen

Læs mere

Høringssvar vedr. Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Mols Bjerge

Høringssvar vedr. Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Mols Bjerge Nationalpark Mols Bjerge Grenåvej 12 8410 Rønde. Fremsendt pr. mail til mols@danmarksnationalparker.dk 6. juni 2017 Høringssvar vedr. Forslag til Nationalparkplan 2018-2024 for Nationalpark Mols Bjerge

Læs mere

Sjællad sleden. Naturparker i Region Sjælland ved regionsrådsmedlem Henning Fougt

Sjællad sleden. Naturparker i Region Sjælland ved regionsrådsmedlem Henning Fougt Sjællad sleden Naturparker i Region Sjælland ved regionsrådsmedlem Henning Fougt Hvad skal I bl.a. høre om? Naturparker som mulighed Regional Udviklingsstrategi Regional analyse Naturparknetværk Støtte

Læs mere

Nationalpark Skjern Å formidlingsforum

Nationalpark Skjern Å formidlingsforum Returadresse Kjærgaardsvej 8 6950 Ringkøbing _ Miljø og Natur miljo.natur@rksk.dk Sagsbehandler Jakob Bisgaard 99741546 jakob.bisgaard@rksk.dk Dato 25. februar 2009 Sagsnummer 2007023795A Nationalpark

Læs mere

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver

Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nødebo den 8. maj 2018 Nationalpark Thy - Betydning og perspektiver Nationalpark Thy hvor og hvorfor. Nationalparkens betydning for Thyboerne, gæsterne og for investeringslysten. Hvad vi satser på fremadrettet

Læs mere

Plan09 projektet: Landskabsstrategier, 1. workshop, Salling Jørgen Primdahl. Landskabsdiagnose om landskabets karakter og tilstand

Plan09 projektet: Landskabsstrategier, 1. workshop, Salling Jørgen Primdahl. Landskabsdiagnose om landskabets karakter og tilstand Plan09 projektet: Landskabsstrategier, 1. workshop, Salling 3.-4.10.08 Jørgen Primdahl Landskabsdiagnose om landskabets karakter og tilstand Landskabsstrategier- proces og sammenhænge: Overordnede mål

Læs mere

Folkemødet den 23. februar

Folkemødet den 23. februar Folkemødet den 23. februar Input fra erhvervsdebatterne på Folkemødet: Fokus på vores styrkepositioner: Turisme, oplevelsesøkonomi Uddannelse af kvalificeret arbejdskraft Fokus på fælles løsninger og samarbejde

Læs mere

KYSTBESKYTTELSESSTRATEGI

KYSTBESKYTTELSESSTRATEGI KYSTBESKYTTELSESSTRATEGI - en strategisk indsats for smukkere kyster Åben Land Konference 9. 10. juni 2011 Vicedirektør Carl-Christian Munk-Nielsen, Kystdirektoratet Fremtidens jernkyst? Hele kysten Nutidens

Læs mere

Projektansøgning om tilskud fra Nationalpark Vadehavet

Projektansøgning om tilskud fra Nationalpark Vadehavet Projektansøgning om tilskud fra Nationalpark Vadehavet Følgende bør du have klar, inden du starter udfyldningen af ansøgningsskemaet (kontakt evt. Nationalparksekretariatet for vejledning): Personlige

Læs mere

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at sand- og ralfodre, på de vilkår som fremgår nedenfor.

Kystdirektoratet giver hermed tilladelse til at sand- og ralfodre, på de vilkår som fremgår nedenfor. Jørn Lynge Albertsen Kystdirektoratet J.nr. 15/00233-29 Ref. Sanne Fanøe Zimmer 20-01-2016 Ny tilladelse til kystbeskyttelse i form af sandfodring på Hedelyngen 28, matr. 4aa, Langø, Stubberup, Kerteminde

Læs mere

Plan for Nationalpark Vadehavet

Plan for Nationalpark Vadehavet Plan for Nationalpark Vadehavet 2019-2024 TITEL: Nationalparkplan 2019-2024 FORSIDE: Langlituren, FOTO Red Star UDGIVER: Nationalpark Vadehavet GRAFISK DESIGN: Kirk & Kløgt, Ribe INDHOLDSFORTEGNELSE 5

Læs mere

Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Nationalpark Kongernes Nordsjælland Nationalpark Kongernes Nordsjælland (Lidt om Esrum Kloster) - Den lange vej; om etableringsprocessen - Hvad er særligt ved NP KN? (i forhold til andre danske nationalparker) - Effekt (erhvervsliv, grundejere

Læs mere

MODERNISERING AF NATURBESKYTTELSESLOVEN

MODERNISERING AF NATURBESKYTTELSESLOVEN J e n s C h r i s t i a n G o l d i n g F o r m a n d T e k n i k - o g M i l j ø u d v a l g e t MODERNISERING AF NATURBESKYTTELSESLOVEN Moderne Naturforvaltning konference 27. September 2018 Flersidig

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Naturkvalitetsplanen i korte træk

Naturkvalitetsplanen i korte træk Naturkvalitetsplanen i korte træk Hvordan skal de beskyttede naturområder udvikle sig frem mod 2025 Hvad er beskyttet natur? Naturkvalitetsplanen gælder for de naturtyper som er beskyttet mod tilstandsændringer

Læs mere

Forslag til nationalparkplan

Forslag til nationalparkplan Forslag til nationalparkplan 2019 2025 TITEL: Forslag til nationalparkplan 2019 2025 FORSIDE: Tøndermarsken, foto Ulrik Pedersen UDGIVER: Nationalpark Vadehavet GRAFISK DESIGN: Kirk & Kløgt, Ribe INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Projekt. Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen

Projekt. Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen Projekt Springflod - en kulturfestival i Vadehavsregionen Projektbeskrivelse maj 2006 Springflod en kulturfestival i Vadehavsregionen Kortfattet beskrivelse af projektet Målet er at skabe en kulturfestival,

Læs mere

Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Skjoldungernes Land

Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Skjoldungernes Land Dato: 20. februar 2017 Til: Nationalpark Skjoldungernes Land Skrevet af: Annette Eigaard, 31 19 32 42, aei@dn.dk Bemærkninger til Forslag til Nationalparkplan 2017 2023 for Nationalpark Skjoldungernes

Læs mere

Danske Naturparker. - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet. Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017

Danske Naturparker. - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet. Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017 Danske Naturparker - en mærkningsordning koordineret af Friluftsrådet Præsentation for Grønt Råd i Ringsted 7. juni 2017 Kirsten Østerbye, politisk konsulent, kos@friluftsraadet.dk Friluftsrådet paraply

Læs mere

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision

2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET. INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen. Rammer og vision 2. GENERATION TEKNIK & MILJØUDVALGET INDLEDNING Ved udvalgsformand Flemming Jantzen Rammer og vision Der er i Guldborgsund Kommune en stor udfordring med den ændrede demografi. Der bliver færre borgere

Læs mere

Hvidbog over høringsbidrag indkommet til Planstrategi 19

Hvidbog over høringsbidrag indkommet til Planstrategi 19 Hvidbog over høringsbidrag indkommet til Planstrategi 19 I hvidbogen behandles de indkommende idéer og forslag, som Svendborg Kommune har modtaget i forbindelse med offentliggørelsen af Planstrategi 19.

Læs mere

Mærkningsordningen er gældende i en 5-årig periode, hvorefter den kan fornyes, og omfatter 10 kriterier

Mærkningsordningen er gældende i en 5-årig periode, hvorefter den kan fornyes, og omfatter 10 kriterier Uddrag af Referat fra Middelfart Kommunes Byrådsmøde d. 24. juni 2014 om Naturpark Lillebælt. 835. Etablering af Naturpark Lillebælt. Ansøgning til Friluftsrådet. Sagsnr.: 2013-007244 Sagsbehandler: Præsentation:

Læs mere

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017

NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 NATURSTRATEGI GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 Teknik- & Miljøudvalgets ambitioner for natur er: Skabe mulighed for rekreativ anvendelse af naturen og at skaffe bedre adgang til natur Bevare, udvikle og pleje

Læs mere

Tilladelsen til sand- og ralfodring må ikke benyttes før der foreligger en afgørelse fra kommunen herom.

Tilladelsen til sand- og ralfodring må ikke benyttes før der foreligger en afgørelse fra kommunen herom. Jes Anker Mikkelsen og Marlene Füchsel Mikkelsen Almevej 6 2900 Hellerup Kystdirektoratet J.nr. 14/00228-40 Ref. Marianne Jakobsen 08-04-2015 Tilladelse til sand- og ralfodring ud for matr.nr. 4s og 4dk

Læs mere

Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav.

Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Bilag 2 Marts 2012 Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Med udpegningen af de hidtidige fem danske nationalparker er der skabt fokus på nogle af de største og mest karakteristiske

Læs mere

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi

Vand og Affald. Virksomhedsstrategi Vand og Affald 2012 2016 Virksomhedsstrategi forord Vand og Affalds virksomhedsstrategi 2012 2016 er blevet til i samarbejde med virksomhedens medarbejdere, ledelse og bestyrelse. I løbet af 2011 er der

Læs mere

Fremtidens Landskaber

Fremtidens Landskaber Fremtidens Landskaber Kommuneplanlægning Jammerbugt Kommune Det åbne land i kommuneplanen Tirsdag d. 31. maj SEGES, Aarhus N Udgangspunktet for udvikling af metoden Metoden er baseret på en landskabskarakterkortlægning

Læs mere

forslag til indsatsområder

forslag til indsatsområder Dialogperiode 11. februar til 28. april 2008 DEN REGIONALE UDVIKLINGSSTRATEGI forslag til indsatsområder DET INTERNATIONALE PERSPEKTIV DEN BÆREDYGTIGE REGION DEN INNOVATIVE REGION UDFORDRINGER UDGANGSPUNKT

Læs mere

Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning

Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning Evaluering af Naturvejlderordningen Høring af Friluftsrådets medlemsorganisationer i forbindelse med evaluering af Naturvejlederordning Kære medlem af Friluftsrådet Ineva og Alexandra Instituttet varetager

Læs mere

Naturpark Maribosøerne blev etableret i 1992, med Storstrøms Amt som den drivende kraft.

Naturpark Maribosøerne blev etableret i 1992, med Storstrøms Amt som den drivende kraft. Naturpark Maribosøerne - historik 1991-2014 Maribosøerne er et meget højt prioriteret naturområde. Søerne med enge og skove er landskabsfredede. Fredningen er fra 1954 med visse tilføjelser og justeringer

Læs mere

Mandø er i dag meget afhængige af turismen i sommermånederne. Turismen er tilsvarende afhængig af, at der er en fast bosætning på øen året rundt.

Mandø er i dag meget afhængige af turismen i sommermånederne. Turismen er tilsvarende afhængig af, at der er en fast bosætning på øen året rundt. Postadresse Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 21. januar 2015 Journal nr. Journal nr. Notat Sagsbehandler Peter Raben Nebeling Telefon direkte 76 16 1324 E-mail pne@esbjergkommune.dk Oplæg, Smart Island

Læs mere

Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN

Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN Integrerede planprojekter og stiplanlægning erfaringer fra DIAPLAN Lone Kristensen Lektor i Landskabsforvaltning, Skov & Landskab, Københavns Universitet Indholdet Noget Diaplan og dets organisering og

Læs mere

NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17

NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17 NATUR- OG LANDSKABSTEMA KP17 STRATEGISK FOKUS OG LOVGIVNING FOKUS PÅ: Naturen og Landskabet som ressource Sammenhæng mellem by og land OBLIGATORISKE AFSNIT, SOM ER NYE I KP17: Grønt Danmarkskort OBLIGATORISKE

Læs mere

Natura 2000-handleplan

Natura 2000-handleplan Forslag til Natura 2000-handleplan 2016 2021 Vadehavet Skallingen og Langli Natura 2000-område nr. 89 Fuglebeskyttelsesområde F55 Titel: Forslag til Natura 2000-handleplan 2016-2021 Vadehavet Skallingen

Læs mere

D. 17. november 2013 Høringssvar til Tillæg nr. 4 Stiplan til Kommuneplan 2013 Danmarks Naturfredningsforening i Slagelse Kommune afgiver høringssvar til Slagelse Kommunes forslag til Tillæg nr. 4 til

Læs mere

Høringssvar Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Skjoldungernes Land

Høringssvar Forslag til Nationalparkplan for Nationalpark Skjoldungernes Land Nationalpark Skjoldungernes Land Ledreborg Allé 2 B 4320 Lejre npskjold@danmarksnationalparker.dk Lejre februar 2017 Høringssvar Forslag til Nationalparkplan 2017-23 for Nationalpark Skjoldungernes Land

Læs mere

Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED. bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse

Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED. bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse Strategi for samarbejdet mellem Sociale Forhold og Beskæftigelse og civilsamfundet VÆR MED bliv frivillig i Sociale Forhold og Beskæftigelse strategi Aktivt medborgerskab er en grundpille i et velfungerende

Læs mere

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016

Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Tilskud til naturpleje og friluftsliv 2016 Vejledning og ansøgningsskema Har du en god idé? I 2016 er det igen muligt af få tilskud til naturpleje, naturgenopretning og friluftsprojekter i Hedensted Kommune.

Læs mere

Natur- og Friluftspolitik VISION

Natur- og Friluftspolitik VISION Natur- og Friluftspolitik VISION I samskabelse skal borgere og kommune arbejde for flere muligheder for frilufts liv samtidigt med at kommunens naturkvalitet forbedres. Natur- og friluftspolitik Når mennesker

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Ved Vesterhavet Januar 2015

Aftale mellem Varde Byråd og Ved Vesterhavet Januar 2015 Sagsnr 14-9734 Doknr 136620-14 Aftale mellem Varde Byråd og Ved Vesterhavet Januar 2015 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune i ét med naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag.

Læs mere