Velkommen til workshop

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen til workshop"

Transkript

1 Velkommen til workshop Socialt ansvar på rengøringsområdet Ikast Svømmecenter

2 Program Klokken 11.15: Velkomst og program Tjek ind Indledende oplæg og rammesætning Gruppeinddeling og introduktion i grupperne Introduktion til arbejdet med at udfolde arketyperne Opstart på gruppearbejdet m. at udfolde arketyper Frokost ca Gruppearbejdet fortsættes. Hver gruppe skal på skift udfolde 3 ud af 9 arketyper. Kaffepause undervejs Opsamling i plenum grupperne præsenterer deres arbejde Tjek ud og den videre plan Tak for i dag kl

3 Tjek ind 1. Find en makker, der har samme håndtemperatur som dig selv 2. Alle danner to cirkler: Den ene makker er i den inderste cirkel, den anden i den yderste 3. Hils pænt på din makker, og fortæl på 1 minut: Dine forventninger til workshoppen - hvad håber du at få med, når du går hjem herfra? Hvad du selv kan byde ind med? 4. Den der har lavest højde starter. 5. Skift, så den anden makker fortæller 6. Personer i den yderste cirkel går et skridt til højre og får en ny makker. Gentag punkt 3.

4 Rammesætning: OPI-projektets baggrund Ikast-Brande Kommunes rengøringsopgave skal (gen)udbydes i foråret 2016 Elite Miljø og Ikast-Brande Kommune har etableret et OPIprojekt et offentligt-privat innovationspartnerskab I partnerskabet forsøger vi at undersøge og udforske emner, der kan hjælpe os i udbuddets eksperimentarium for socialt ansvar på rengøringsområdet

5 Eksperimentariets vision at ændre på produktions- og arbejdsforhold, så nedslidningsrisikoen reduceres, og det bliver muligt og attraktivt for flere mennesker at arbejde inden for rengøringsområdet - også for de som er på kanten af arbejdsmarkedet.

6 Visionen kræver at Der er tæt samarbejde og samspil mellem aktørerne Der eksperimenteres og nytænkes både i forhold til arbejdsmetoder, teknologi, organisering og ledelse, men også i forhold til forskellige former for beskæftigelsesindsatser. Der samtidigt leveres rengøring af høj og stabil kvalitet. Eksperimentariet kan måske kaldes et virksomhedscenter version 5.0

7

8 Emner der skal udforskes i OPI et 1. Borgernes (arke)typer og hvordan de kan komme i arbejde (7. oktober) (borgerinterviews) 2. Motivation: Hvordan får/fastholder både borger, jobcenter og rengøringsfirma motivationen? (22. oktober) 3. Hvilket samarbejde, organisering og struktur skal der være ift. aktørerne jobcenteret, rengøringsfirmaet og borger? (4. november)

9 Dagens formål og mål Formål: Arketyperne udforskes nærmere. Hvad hæmmer og fremmer, at disse borgere får et job? Hvad kan vi konkret gøre/gør vi allerede? Produktmål: Indsigter og antagelser som kan testes hos borgerne i næste trin (interviews m. borgere). Udvidet beskrivelse af arketyperne.

10 Værktøjet i dag er inspireret af:

11 Gruppefordeling Gruppe 1: Annette Vindstrup, Kurt Bang Nielsen, Birgit Thorup, Jan Kristensen. Facilitator: Kristina Hansen Gruppe 2: Simon Halskov, Flemming Storgaard, Lars Skov Iversen. Facilitator: Lisa Gramkow Østergaard Gruppe 3: Susanne Møller Nielsen, Mogens Toft, Christina Axel Larsen. Facilitator: Svend Østergaard

12 Opbyg relationer i gruppen To sandheder og en løgn Fup eller fakta i en ny variant 1. Stil jer op ude på gulvet i jeres grupper. 2. Hils på hinanden og fortæl to sandheder og en løgn om sig selv. (Den med lysest hår starter) 3. De andre skal nu gætte, hvad der er sandt og hvad der falsk. 4. Herefter er det den næstes tur Ca. 5 min. Når vi skal til frokost, så sæt dig med din gruppe.

13 De ni (ti) arketyper hvad skal der til for at en person med denne barriere får job? 1. Praktiske udfordringer transport og daginstitution gruppe 1 2. Kognitive udfordringer og mangelfulde sociale kompetencer gruppe 2 3. Manglende kulturel tilpasning gruppe 3 4. Manglende prestige i jobbet og dels dårlig løn gruppe 1 5. Manglende arbejdsidentitet gruppe 2 6. Fysik (kræfter, skavanker m.v.) gruppe 3 7. Kognitive udfordringer og misbrug gruppe 2 8. Psykiske udfordringer - stress, depression, angst m.v. gruppe 1 9. Psykosomatiske problemstillinger gruppe 3 10.Uden for kategori ekstra

14 Processen resten af dagen Hver gruppe skal nå igennem tre arketyper Gruppen svarer på spørgsmål (detektiv, antropolog, fremtidsforsker og kaptajn) til hver af typerne Fokus er primært på barrieren selvom arketyperne er beskrevet som hele mennesker Det gælder ikke om at være først færdig Skriv selv op på post-its. Der er en facilitator for hver gruppe. Gruppearbejdet slutter kl inkl. kaffepause. Som afslutning skal hver gruppe præsentere deres 3 arketyper, og hvordan disse bedst kommer i arbejde. 1 minut pr. arketype. 1 minut til kort respons Vælg en fremlægger

15 Dagens rammer Alle har ret til at byde ind vi skal have alle perspektiver i spil Vi tager ikke-bedømmende imod alle forslag og idéer Sig Ja og ikke Nej og ikke Ja men Vi kører det lidt tjept og kommer i flow, så vi ikke kommer til at tænke på alt det vi mangler at lave derhjemme!

16 Detektiven Fortid lineært Find fakta ud fra beskrivelsen af arketypen: Hvilke tidligere jobs har personen haft? Har personen en uddannelse? I hvilke situationer får personen problemer? Konstater hvad er personens væsentligste barrierer? I behøver ikke at skrive noget til denne. 5 min.

17 Antropologen Fortid - cirkulært Se barrieren fra forskellige perspektiver og vinkler Hvordan ser du på barrieren set fra din stol? Har du tidligere oplevet personer, du kender/borgere/andre have denne type af barriere? Hvordan har du tidligere oplevet, at denne person håndterede en sådan barriere? I hvilke sammenhænge har du oplevet, at barrieren er vanskeligst at håndtere for borgeren/din bekendte? I hvilke sammenhænge har du oplevet, at barrieren bliver nemmere at håndtere for borgeren/din bekendte? Hvad er den mest positive effekt, som du har oplevet, når det er lykkes for borgeren/din bekendte at håndtere denne udfordring?

18 Fremtid - cirkulært Fremtidsforskeren Find på idéer og nye muligheder fra jeres forskellige perspektiver uden begrænsninger i form af lovgivning, ressourcer osv. Forestil jer, at udfordringen med barrieren er overkommet og den ledige er kommet i job: Hvad kendetegner den nye ideelle situation? Beskriv så konkret som muligt (hvem gør hvad?) Forestil jer, hvilken positiv forskel det vil gøre at barrieren er løst Hvilke andre ideer og muligheder kan I se? Find gerne på mange. Hvem kan med fordel hjælpe med til at løse situationen? Tænk også uden for jeres egen kreds.

19 Fremtid lineært Kaptajnen Gør idéen realistisk sæt en retning Formuler sammen en fælles løsning: Hvilken af de skitserede muligheder tror I mest på? Hvilket første skridt skal der tages for at håndtere barrieren? Hvem gør hvad? Beskriv så konkret som muligt. Hvad skal der ske om 1-3 måneder? 3-6 måneder? Hvem er der brug for at involvere? Hvem kan hjælpe?

20 Opsamling i plenum Resultatet af kaptajnen for hver arketype præsenteres på skift Max. 1 min. pr. arketype Evt. kort respons fra de andre grupper max. 1 min.

21 Næste skridt 19. oktober: Lisa og Kristina gennemfører interviews med to borgere, der har svært ved at finde arbejde 22. oktober kl : gennemføres workshop om motivation. Foreløbigt program: 1. Oplæg fra Stine Bo fra Habitmanager. 2. Dernæst cafedrøftelser med cafeværterne: Robert Bagger, daginstitutionsleder Ikast-Brande Lissy Andersen, rengøringskontoret Herning Kommune Thomas Vesterby Mikkelsen Faglig koordinator jobcenter Århus På cafedrøftelserne arbejder vi på at få enkelte borgere med også. 3. Opsamling i plenum 4. november: Workshop vedr. hvilket samarbejde, organisering og struktur der skal være ift. aktørerne jobcenteret, rengøringsfirmaet og borger? Hernæst opsamling på OPI-forløbet og udarbejdelse af udbudsmateriale.

22 Tjek ud Stå i en stor cirkel Træd på skift lidt ind i cirklen, når du er klar og tjek ud : Hvad har jeg fået ud af workshoppen? Hvad tager jeg med mig hjem? Træd tilbage igen. Fortsættes indtil alle, der har lyst, har budt ind.