Bilag 9. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 9. Kapitel 1. Anvendelsesområde"

Transkript

1 Bilag 9 Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af målesystemer til kvantitativ måling af andre væsker end vand og udmåling af luftformig gas i portioner I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 28. juni 2016, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 4, stk. 3: Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Bekendtgørelsen finder anvendelse på målesystemer, der anvendes til kvantitativ måling af andre væsker end vand eller til udmåling af luftformig gas i portioner, og hvor betaling erlægges på grundlag af målingen, jf. dog stk. 2. Stk. 2. Undtaget fra bestemmelsen i stk. 1 er målesystemer, der anvendes til udskænkning af drikkevarer på restauranter og lignende. Stk. 3. Anvendelse af denne bekendtgørelse er underlagt Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 764/2008 af 9. juli 2008 om procedurer for anvendelsen af visse nationale tekniske forskrifter på produkter, der markedsføres lovligt i en anden medlemsstat, med senere ændringer. Kapitel 2 Definitioner 2. I denne bekendtgørelse forstås ved: 1) Udstyrsleverandør: Fabrikant, importør eller forhandler af målesystemer omfattet af 1, stk. 1.

2 2) Instrumentejer: En virksomhed, der har rådighed over et eller flere målesystemer, og som anvender målesystemet til formål omfattet af 1, stk. 1. 3) Reverifikation: De operationer, som konstaterer og bekræfter, at et målesystem i brug, opfylder forskriftsmæssige krav og opfylder samme nøjagtighedskrav som et nyt tilsvarende målesystem i det aktuelle brugsområde. 4) Delverifikation: De operationer, som konstaterer og bekræfter, at hydraulikken med tilhørende fælles komponenter opfylder forskriftsmæssige krav og opfylder samme nøjagtighedskrav som et nyt tilsvarende målesystem i det aktuelle brugsområde. 5) Hydraulik: En enhed som typisk består af en pumpe, en luftudskilleranordning, et måleorgan, en impulsgiver, en slange, og en pistol eller et fyldningsmundstykke. 6) Forsegling: Fysiske eller elektroniske foranstaltninger, der skal sikre målesystemet mod indgreb. Kapitel 3 Krav til udstyrsleverandøren 3. Udstyrsleverandøren af et målesystem til kvantitativ måling af andre væsker end vand, der fungerer efter andre måleprincipper eller har andre konstruktionsmæssige udformninger end forudsat i bilag 7 i bekendtgørelse om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter, samt målesystemer til udmåling af luftformig gas i portioner, må kun markedsføre eller sælge målesystemer omfattet af 1, stk. 1, hvis målesystemet 1) opfylder tilsvarende krav til funktion og nøjagtighed, som et målesystem omfattet af bekendtgørelse om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter, 2) opfylder de krav i bilag 1 i bekendtgørelse om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter, som er relevante for målesystemets funktion og nøjagtighed, og de nøjagtighedskrav i bilag 7 i bekendtgørelse om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter, som er relevante i forhold til målesystemets anvendelsesområde, og 3) er mærket med navnet på udstyrsleverandøren og med typebetegnelse, serienummer, produktionsnummer eller anden form for angivelse, der tydeligt identificerer målesystemet.

3 Stk. 2. Et målesystem, jf. stk. 1, som er i overensstemmelse med anerkendte danske eller internationale standarder eller OIML rekommendationer eller dele heraf, formodes at være i overensstemmelse med kravene i stk. 1 nr. 1 og Som dokumentation for, at et målesystem, jf. 3, stk. 1, som markedsføres eller sælges til anvendelse omfattet af 1, stk. 1, opfylder kravene i 3, stk. 1, skal udstyrsleverandøren sikre, at følgende kan stilles til rådighed for Sikkerhedsstyrelsen: 1) Oplysninger om hvem, der har fremstillet målesystemet. 2) Oplysninger om målesystemet, der entydigt identificerer det ved angivelse af typebetegnelse, serienummer, produktionsnummer eller lignende. 3) Generel beskrivelse af målesystemets konstruktion og funktion. 4) Dokumentation for udførte undersøgelser, tests eller egenkontrol, der viser, at målesystemet opfylder nøjagtighedskravene jf. 3, stk. 1, nr. 2. Stk. 2. Anvendes der ikke anerkendte standarder eller OIML rekommendationer, jf. 3, stk. 2, eller anvendes de kun delvist, skal udstyrsleverandøren sikre, at følgende kan stilles til rådighed for Sikkerhedsstyrelsen: 1) Konstruktions- og produktionstegninger samt tilhørende beskrivelser og forklaringer. 2) Beskrivelser, der angiver, at målesystemet opfylder kravene i 3, stk. 1, nr. 2. Kapitel 4 Krav til instrumentejeren 5. Instrumentejeren skal til formål omfattet af 1, stk. 1, anvende målesystemer, der lever op til kravene i bekendtgørelse om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter, og som er mærkede i henhold til bekendtgørelse om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter eller målesystemer omfattet af 3. Stk. 2. Instrumentejeren skal sikre, at målesystemet er installeret i henhold til fabrikantens anvisninger. 6. Instrumentejeren skal, for målesystemer omfattet af bekendtgørelse om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter, anvende et målesystem, som er egnet til nøjagtig måling i den anvendelse, som forventes eller kan forventes. Som grundlag for valget af målesystem skal instrumentejeren anvende

4 de af fabrikanten deklarerede værdier, jf. bilag 1, punkt 1.3, og bilag 7, punkt 1, i bekendtgørelse om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter, for 1) det klimatiske, mekaniske og elektromagnetiske miljø, som målesystemet er bestemt til anvendelse i, samt for strømforsyning og andre påvirkende størrelser, som kan påvirke målesystemets nøjagtighed, og 2) tilladte driftsbetingelser. Nøjagtighedsklasser 7. Instrumentejeren skal anvende nøjagtighedsklasserne i bilag 7, punkt 7, i bekendtgørelse om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter, der afhænger af, til hvilket anvendelsesområde målesystemet bruges, eller bedre. Egenkontrol 8. Instrumentejeren skal etablere en egenkontrol, der giver tilstrækkelig sikkerhed for, at brugstolerancen, jf. stk. 2, for målesystemer, der anvendes i henhold til 1, stk. 1, ikke overskrides. Stk. 2. Brugstolerancen er lig med det dobbelte af de maksimalt tilladelige fejl for nye tilsvarende målesystemer. Stk. 3. Instrumentejeren må ikke lade et målesystem indstille til at udnytte de maksimalt tilladelige fejl eller systematisk favorisere en bestemt part. Stk. 4. Instrumentejeren skal efter anmodning fra Sikkerhedsstyrelsen kunne dokumentere, at målesystemer i brug lever op til stk. 1. Reverifikation og delverifikation 9. Når forseglingen på et målesystem, der anvendes i henhold til 1, stk. 1, er brudt, eller målesystemet har været udsat for indgreb, der kan påvirke målesystemets måleevne, skal instrumentejeren sikre, at målesystemet ikke anvendes, før det er reverificeret, jf. dog 11. stk. 2. Instrumentejeren skal sikre, at målesystemet som minimum reverificeres i overensstemmelse med det aktuelle brugsområde. stk. 3. Et målesystemet må kun anvendes i det brugsområde, hvori det er reverificeret.

5 10. En reverifikation består af følgende operationer: 1) Identifikation af målesystemet, hvor det konstateres, om målesystemet svarer til de identificerbare karakteristika, der er anført i den aktuelle EU-typeafprøvningsattest, den aktuelle nationale typegodkendelse eller EØF-typegodkendelse eller i anden tilsvarende teknisk dokumentation, der viser, at målesystemet opfylder de gældende regler. 2) Konstatering af, at målesystemets fejlvisning ligger inden for de maksimalt tilladelige fejl. 3) Forsegling af målesystemet, hvis det opfylder kravene i nr. 1 og 2. Stk. 2. Reverifikation skal udføres efter den eller de relevante standarder, OIML rekommendationer eller WELMEC Guides samt angivelserne i den aktuelle EU-typeafprøvningsattest, den aktuelle nationale typegodkendelse eller EØF-typegodkendelse eller tilsvarende relevant teknisk dokumentation. 11. Når forseglingen på én af hydraulikkerne på en multiproduktstander er brudt, eller dele af én hydraulik på multiproduktstanderen udskiftes, kan instrumentejeren foretage delverifikation af multiproduktstanderen i stedet for reverifikation jf. 9. Stk. 2. Instrumentejeren skal sikre, at hydraulikken som minimum delverificeres i overensstemmelse med det aktuelle brugsområde. Stk. 3. En hydraulik må kun anvendes i det brugsområde, hvori den er delverificeret. 12. En delverifikation består af følgende operationer: 1) Identifikation af hydraulikken, med tilhørende fælles komponenter, hvor det konstateres, om hydraulikken med tilhørende fælles komponenter svarer til de identificerbare karakteristika, der er anført i den aktuelle EU-afprøvningsattest, den aktuelle nationale typegodkendelse eller EØF-typegodkendelse eller i anden tilsvarende teknisk dokumentation, der viser, at hydraulikken, med tilhørende fælles komponenter, opfylder de gældende regler. 2) Konstatering af, at fejlvisningen på hydraulikken med tilhørende fælles komponenter ligger inden for de maksimalt tilladelige fejl. 3) Forsegling af hydraulikken, med tilhørende fælles komponenter, hvis den opfylder kravene i nr. 1 og 2. Stk. 2. Delverifikation skal udføres efter den eller de relevante standarder, OIML rekommendationer eller WELMEC Guides samt angivelserne i den aktuelle EU-typeafprøvningsattest, den aktuelle nationale typegodkendelse eller EØF-typegodkendelse eller tilsvarende relevant teknisk dokumentation.

6 13. Det påhviler instrumentejeren at rekvirere reverifikation eller delverifikation hos en virksomhed, som 1) er etableret i Danmark og gennem en akkreditering fra DANAK Den Danske Akkrediteringsfond eller et tilsvarende akkrediteringsorgan, som er medunderskriver af relevante EA eller IAF multilaterale aftaler om gensidig anerkendelse, er kvalificeret til at foretage reverifikation eller delverifikation efter denne bekendtgørelse, eller 2) midlertidigt leverer tjenesteydelser i Danmark, og som er lovligt etableret i et andet EU/EØS-land, hvor virksomheden lovligt kan udføre reverifikation eller delverifikation af den pågældende type målesystem. Stk. 2. Virksomheden opkræver betaling for reverifikation eller delverifikation. Stk. 3. Instrumentejeren skal efter anmodning fra Sikkerhedsstyrelsen kunne dokumentere, at den virksomhed, der har reverificeret eller delverificeret instrumentejerens målesystemer, lever op til kravene i stk Virksomheder, der reverificerer eller delverificerer målesystemer i henhold til 13, stk. 1, nr. 1, skal efter anmodning fra Sikkerhedsstyrelsen stille data fra udførte reverifikationer eller delverifikationer til rådighed for Sikkerhedsstyrelsen til brug for Sikkerhedsstyrelsens kontrolopgaver. Kapitel 5 Indgreb i målesystemet 15. Ingen må uberettiget foretage indgreb i målesystemer omfattet af denne bekendtgørelse eller på anden måde påvirke målesystemets korrekte funktion og måleevne. Kapitel 6 Kontrol 16. Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med, at denne bekendtgørelse overholdes.

7 Stk. 2. Sikkerhedsstyrelsen kan kræve at få meddelt alle oplysninger, der er nødvendige for udførelse af kontrollen efter stk. 1. Kapitel 7 Straffebestemmelser 17. Med bøde straffes den, der 1) overtræder 3, stk. 1, 4-7, 8, stk. 1 og 3, 9 og 11 og 13, stk. 1, 2) reverificerer målesystemer omfattet af denne bekendtgørelse uden at leve op til kravene i 13, stk. 1, 3) uberettiget foretager indgreb i målesystemer jf. 15, eller 4) tilsidesætter oplysningspligten i 16, stk. 2. stk. 2. Der kan pålægges selskaber mv. (juridiske personer) straffeansvar efter reglerne i straffelovens 5. kapitel. Kapitel 8 Ikrafttræden og overgangsbestemmelser 18. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli Stk. 2. Følgende bekendtgørelser, vejledninger, måletekniske direktiver og måletekniske meddelelser ophæves: 1) Bekendtgørelse nr af 17. oktober 2006 om måleteknisk kontrol med måleudstyr, der anvendes til kvantitativ måling af andre væsker end vand samt af luftformig gas i portioner. 2) Vejledning nr af 16. januar 2008 om målere og målesystemer til andre væsker end vand Procedurer og omfang af prøvning ved verifikation Måleteknisk vejledning (MV , udg. 5). 3) Måleteknisk direktiv nr af 29. marts 2000 om volumen-væskemåler/-anlæg Bestemmelse af fejl for måler (måleorgan) eller måleanlæg MDIR ) Måleteknisk direktiv nr af 19. december 2001 om VERIFIKATIONSMÆRKAT Volumenmålere/- Måleanlæg MDIR , udg. 3.

8 5) Vejledning nr af 17. oktober 2008 om måleudstyr til kvantitativ måling af andre væsker end vand samt af luftformig gas i portioner. Ansøgning om typegodkendelse, tillægsgodkendelse, forlængelse af typegodkendelsens gyldighedsperiode og OIML-certifikat. Måleteknisk Vejledning (MV , udg. 6). 6) Vejledning nr af 17. oktober 2008 om bekendtgørelse om måleteknisk kontrol med måleudstyr til kvantitativ måling af andre væsker end vand samt af luftformig gas i portioner. Måleteknisk Vejledning (MV , udg. 2). 7) Vejledning nr af 16. januar 2008 om målere og målesystemer til andre væsker end vand Procedurer og omfang af prøvning ved verifikation Måleteknisk vejledning (MV , udg. 5). 8) Måleteknisk direktiv nr af 3. august 1999 om VOLUMEN-VÆSKEMÅLER/-ANLÆG Bestemmelse af maksimal volumengennemstrømning (kapacitet) MDIR , udg. 2. 9) Måleteknisk direktiv nr af 3. august 1999 om VOLUMEN-VÆSKEMÅLER/-ANLÆG Prøvning ved mindste verificerede volumen MDIR , udg ) Måleteknisk direktiv nr af 21. september 1992 om prøvning ved start af tankning med åben pistol (MDIR ). 11) Måleteknisk direktiv nr af 1. juni 1993 om volumen-væskemåler/anlæg. Prøvning af kroneforvalg (MDIR ). 12) Måleteknisk direktiv nr af 3. august 1999 om volumenvæskemålere/-anlæg Procedurer ved typegodkendelse af målegasanlæg udstyret med systemer for dampgenvinding (gasretur) samt for godkendelse af gasretursystemer til påbygning på godkendte måleanlæg i trafiksektoren. Omfang af (type)prøvning til verifikation. MDIR , udg ) Måleteknisk direktiv nr af 21. september 1992 om prøvning af prisudregning (MDIR ). 14) Måleteknisk meddelelse nr. 252 af 1. april 2009 om målere/målesystemer til væsker andre end vand (MM. 252). 15) Måleteknisk meddelelse nr. 180 af 14. maj 2003 om REVERIFIKATION AF MÅLERE i visse typer måleanlæg (MM. 180). 16) Måleteknisk meddelelse nr. 165 af 8. april 2002 om delverifikation af måleanlæg i trafiksektoren (benzin og dieselstandere) i forbindelse med plombebrud af måleorgan/impulsgiver (MM. 165). 17) Måleteknisk meddelelse nr. 161 af 18. december 2001 om ombygning af måleanlæg i trafiksektoren (benzin og dieselstandere) i forbindelse med bortfald af grundprodukt/blendkvalitet (MM. 161). 18) Vejledning nr af 9. maj 2011 om præcisering af forhold ved verifikation i forbindelse med tilslutning af enheder til målere/målesystemer til andre væsker end vand, der er godkendte i henhold til nationale regler (MV ).

9 19) Vejledning om retningslinjer for målesystemer til andre væsker end vand, der er overensstemmelseserklærede i henhold til Bekendtgørelse nr af 25/ om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter (MV , udg. 5). 20) Måleteknisk meddelelse nr. 124 af 5. januar 1999 om orientering om NY UDFORMNING af VERIFIKATIONSMÆRKAT til VOLUMENMÅLERE/-MÅLEANLÆG (MM. 124). 21) Måleteknisk meddelelse nr. 177 af 11. juni 2003 om PÅSKRIFTER PÅ VOLUMENMÅLERE TIL VÆSKER BORTSET FRA VAND (MM. 177). 22) Måleteknisk meddelelse nr. 190 af 3. marts 2004 om verifikationsskilt til målere/måleanlæg til olie og benzin; krav til materiale og plombering (MM. 190). 23) Måleteknisk meddelelse nr. 192 af 1. april 2004 om vejledning i korrekt plombering af målere/måleanlæg i trafiksektoren (MM. 192). 24) Måleteknisk meddelelse nr. 234 af 17. juli 2007 om instruks til laboratorier, som er bemyndigede til reverifikation af målesystemer til udmåling af andre væsker end vand (MM 234). 25) Måleteknisk meddelelse nr. 247 af 26. september 2008 om vedr. øreafrunding på måleinstrumenter med prisudregning (MM. 247). 26) Måleteknisk meddelelse nr. 179 af 11. juni 2003 om OPHÆVELSE af JUSTERVÆSNETS CIRKULÆRER IV nr vedr. VOLUMENMÅLERE TIL VÆSKER BORTSET FRA VAND (MM. 179). 27) Måleteknisk meddelelse nr. 151 af 23. januar 2001 om INDEX OVER GYLDIGE TYPEGODKENDELSESATTESTER (MM. 151). 28) Måleteknisk meddelelse nr. 145 af 13. juni 2000 om måleanlæg på depoter, læsseramper og lignende stationære anlæg (MM. 145). 29) Måleteknisk meddelelse nr. 14 af februar 1987 om fortolkning af bestemmelser for luftafgangsrør på luftudskillere indgående i måleanlæg i trafiksektoren (MM. 14). 30) Måleteknisk meddelelse nr. 27 af juni 1989 om vedr. MÅLEANLÆG I TRAFIKSEKTOREN (MM. 27). 31) Måleteknisk meddelelse nr. 147 af 20. december 2000 om tilslutning af måleanlæg i trafiksektoren (standere) til centralpumpeanlæg (MM. 147). 32) Måleteknisk meddelelse nr. 198 af 17. november 2004 om prøvning af maksimal udleveringshastighed (kapacitet) for volumenmåleanlæg i trafiksektoren (standere) (MM. 198). 33) Måleteknisk meddelelse nr. 224 af 18. oktober 2006 om orientering om regler for hvornår udstyr, som tilsluttes til brandstofstandere, skal være godkendt og om overgangsregler herfor i forbindelse med, at MID træder i kraft (MM. 224). 34) Måleteknisk meddelelse nr. 178 af 11. juni 2003 om KRAV TIL VOLUMENMÅLERE TIL MÆLK OG ANDRE FØDEMIDLER (MM. 178).

10 35) Måleteknisk meddelelse nr. 187 af 16. januar 2004 om vejledning i opfyldelse af Sikkerhedsstyrelsens bestemmelser for måling af olieprodukter i forbindelse med påbygning af doseringsanlæg på tankvogns måleanlæg og rampe målere (MM. 187). 36) Måleteknisk meddelelse nr. 194 af 25. maj 2004 om oversigt over krav til måleanlæg på tankvogne, ramper, tankbåde etc. (MM. 194). 37) Måleteknisk meddelelse nr. 197 af 17. november 2004 om verifikation af målere med to mekaniske tælleværker, hvoraf et er temperaturkompenseret (MM. 197). 38) Måleteknisk meddelelse nr. 199 af 17. november 2004 om målere og måleanlæg til tankning af fly på flyvepladser og i lufthavne (MM. 199). 39) Måleteknisk meddelelse nr. 241 af. 3. januar 2008 om NATIONAL FØRSTEGANGSVERIFIKATION OG REVERIFIKATION udført i to trin. Gældende for målere/måleanlæg, hvor måleren også har en selvstændig typegodkendelse (for eksempel ikke er en del af en typegodkendt brændstofstander) (MM. 241). 40) Måleteknisk meddelelse nr. 257 af 28. januar 2010 om reverifikation af målere i visse typer målesystemer til andre væsker end vand (MM. 257). 41) Vejledning nr af 1. oktober 2003 om index for love, bekendtgørelser, direktiver og standarder vedr. legal metrologi. Måleteknisk direktiv (MDIR , udg. 64). 42) Vejledning nr af 18. marts 1983 om vedrørende Statens Metrologiråds bekendtgørelse om foreløbig ordning vedrørende måleteknisk kontrol. Statens Metrologiråds bekendtgørelse nr. 95 af 15. februar Stk. 3. De målesystemer, som lovligt er taget i anvendelse i henhold til reglerne i stk. 2, og som anvendes til kvantitativ måling af andre væsker end vand, samt luftformig gas i portioner, uden at være omfattet af bekendtgørelse om tilgængeliggørelse på markedet af måleinstrumenter, er fortsat lovlige at anvende, såfremt instrumentejeren sikrer, at de overholder 8-13 i nærværende bekendtgørelse. 19. Bekendtgørelsen gælder ikke for Færøerne og Grønland.

11 Udkast til Vejledning om instrumentejerens egenkontrol af målesystemer til kvantitativ måling af andre væsker end vand og udmåling af luftformig gas i portioner i brug omfattet af bekendtgørelse om anvendelse af målesystemer til kvantitativ måling af andre væsker end vand og udmåling af luftformig gas i portioner I henhold til 8 i bekendtgørelse om anvendelse af målesystemer til kvantitativ måling af andre væsker end vand og udmåling af luftformig gas i portioner har instrumentejeren ansvaret for, at målesystemer til kvantitativ måling af andre væsker end vand og udmåling af luftformig gas i portioner (herefter målesystemer), overholder brugstolerancen. Brugstolerancen for målesystemer Instrumentejeren skal i henhold til 8, stk. 1 i bekendtgørelsen etablere en egenkontrol, der giver tilstrækkelig sikkerhed for, at målesystemer i brug overholder brugstolerancen. Brugstolerancen for målesystemer omfattet af bekendtgørelsen er det dobbelte af de maksimalt tilladelige fejl, som gælder for nye tilsvarende målesystemer jf. 8, stk. 2. Eksempler på egenkontrol Det følger af bekendtgørelsens 8, stk. 1, at instrumentejeren skal etablere passende egenkontrol for målesystemer i brug. Egenkontrollen kan fx baseres på: Kontrolmåling med passende intervaller. Det passende interval for kontrolmålingen baseres på instrumentejerens egen vurdering og erfaring. I de tilfælde, hvor fabrikanten har angivet en levetid for et målesystem, bør der også tages højde herfor ved fastsættelsen af det passende interval for kontrolmålingen. Reverifikation med passende intervaller, der som udgangspunkt anbefales at være hvert 3. år. I de tilfælde, hvor fabrikanten har angivet en levetid for et målesystem, bør der også tages højde herfor ved fastsættelsen af reverifikationsintervallet. I henhold til bekendtgørelsens 8, stk. 4, skal egenkontrollen kunne dokumenteres over for Sikkerhedsstyrelsen.

12 Uanset hvilken form for egenkontrol der vælges, så er det til enhver tid instrumentejerens ansvar at sikre, at målesystemer i brug ikke overskrider brugstolerancen.

13 Skabelon for vurdering af erhvervsøkonomiske konsekvenser i bekendtgørelser Titel på bekendtgørelse: Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af målesystemer til kvantitativ måling af andre væsker end vand og udmåling af luftformig gas i portioner Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet Bekendtgørelsen medfører positive administrative konsekvenser for erhvervslivet på 8,7 mio. kr. Baggrunden for lettelsen er, at der ikke længere i bekendtgørelsen vil blive stillet et krav om, at målesystemerne skal reverificeres hvert andet år. Derimod vil det i en vejledning til bekendtgørelsen blive anbefalet, at der foretages reverifikation af målesystemerne hvert tredje år. Bekendtgørelsen medfører ingen økonomiske konsekvenser for erhvervslivet. Kvantificeringsskema for erhvervsøkonomiske konsekvenser Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet Administrative konsekvenser for erhvervslivet Positive konsekvenser/mindreudgifter (hvis ja, angiv omfang) Ingen konsekvenser Negative konsekvenser/merudgifter (hvis ja, angiv omfang) Ingen konsekvenser 8,7 mio. kr. Ingen konsekvenser

Bekendtgørelse om anvendelse af målesystemer til kvantitativ måling af andre væsker end vand og udmåling af luftformig gas i portioner 1)

Bekendtgørelse om anvendelse af målesystemer til kvantitativ måling af andre væsker end vand og udmåling af luftformig gas i portioner 1) BEK nr 593 af 29/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 515-10-00013 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Bilag 6. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Bilag 6. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte. Kapitel 1. Anvendelsesområde Bilag 6 Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 28. juni 2016,

Læs mere

Bilag 8. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af flerdimensionale måleinstrumenter. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Bilag 8. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af flerdimensionale måleinstrumenter. Kapitel 1. Anvendelsesområde Bilag 8 Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af flerdimensionale måleinstrumenter I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820

Læs mere

Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte 1)

Bekendtgørelse om anvendelse af automatiske vægte 1) BEK nr 592 af 29/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 515-10-00013 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Bilag 7. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af ikke-automatiske vægte. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Bilag 7. Udkast til. Bekendtgørelse om anvendelse af ikke-automatiske vægte. Kapitel 1. Anvendelsesområde Bilag 7 Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af ikke-automatiske vægte I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 28. juni

Læs mere

Bilag 1. Udkast til. Kapitel 1. Anvendelsesområde

Bilag 1. Udkast til. Kapitel 1. Anvendelsesområde Bilag 1 Udkast til Bekendtgørelse om anvendelse af måleinstrumenter til måling af forbrug af vand, gas, el eller varme I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling,

Læs mere

Bilag 2. Udkast til. Kapitel 2 Definitioner

Bilag 2. Udkast til. Kapitel 2 Definitioner Bilag 2 Udkast til Bekendtgørelse om varmefordelingsmålere, der anvendes som grundlag for fordeling af varmeudgifter I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling,

Læs mere

AML Akkreditering til Reverifikation (i udkast) Akkreditieringsdag 14. juni 2018

AML Akkreditering til Reverifikation (i udkast) Akkreditieringsdag 14. juni 2018 AML Akkreditering til Reverifikation (i udkast) Akkreditieringsdag 14. juni 2018 1 Baggrund Sikkerhedsstyrelsens krav til at foretage reverifikation af måleinstrumenter er ændret i maj 2018 og kravet om

Læs mere

Bekendtgørelse om varmefordelingsmålere, der anvendes som grundlag for fordeling af varmeudgifter 1)

Bekendtgørelse om varmefordelingsmålere, der anvendes som grundlag for fordeling af varmeudgifter 1) BEK nr 546 af 28/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 10. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 515-10-00013 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om måleteknisk kontrol med målere, der anvendes til måling af forbrug af køleenergi i fjernkøleanlæg og centralkøleanlæg 1)

Bekendtgørelse om måleteknisk kontrol med målere, der anvendes til måling af forbrug af køleenergi i fjernkøleanlæg og centralkøleanlæg 1) BEK nr 1178 af 06/11/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 4. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 515-10-00005 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om bemyndigelse af laboratorier til at udføre måleteknisk kontrol

Bekendtgørelse om bemyndigelse af laboratorier til at udføre måleteknisk kontrol BEK nr 322 af 29/03/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 23. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 644-35-00026 Senere ændringer

Læs mere

Bilag 3. Udkast til. Kapitel 2 Definitioner

Bilag 3. Udkast til. Kapitel 2 Definitioner Bilag 3 Udkast til Bekendtgørelse om krav til målerinstallatører, som monterer, skalerer og servicerer varmefordelingsmålere I medfør af 15, stk. 1, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling,

Læs mere

MÅLETEKNISK VEJLEDNING (MV nr. 02.46-07, udg. 4)

MÅLETEKNISK VEJLEDNING (MV nr. 02.46-07, udg. 4) . MÅLETEKNISK VEJLEDNING (MV nr. 02.46-07, udg. 4) Retningslinjer for målesystemer, der er overensstemmelseserklærede i henhold til EU-direktivet om måleinstrumenter (MID), før og efter installation i

Læs mere

Udkast til. Bekendtgørelse om varmefordelingsmålere, der anvendes som grundlag for fordeling af varmeudgifter

Udkast til. Bekendtgørelse om varmefordelingsmålere, der anvendes som grundlag for fordeling af varmeudgifter Udkast til Bekendtgørelse om varmefordelingsmålere, der anvendes som grundlag for fordeling af varmeudgifter I medfør af 15, stk. 1 og 3, og 22, stk. 4, i lov om erhvervsfremme, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

NY MÅLERBEKENDTGØRELSE MM. Uffe Schifter-Holm Dansk Fjernvarme

NY MÅLERBEKENDTGØRELSE MM. Uffe Schifter-Holm Dansk Fjernvarme NY MÅLERBEKENDTGØRELSE MM. Uffe Schifter-Holm Dansk Fjernvarme Bekendtgørelse om anvendelse af måleinstrumenter til måling af forbrug af vand, gas, el eller varme. Afløser fire nuværende bekendtgørelser

Læs mere

Systembetegnelse: IV MÅLEANLÆG. Ingen typeangivelse.

Systembetegnelse: IV MÅLEANLÆG. Ingen typeangivelse. Den Danske Akkrediteringsog Metrologifond TYPEGODKENDELSESATTEST Nr.: Udgave: Dato: 08-3716 1 2006-10-27 Gyldig til: 2016-10-29 MÅLEANLÆG Producent Ansøger Art Type Formål og omfang Anvendelse Producenter

Læs mere

Verifikation og kalibrering af vægte

Verifikation og kalibrering af vægte Verifikation og kalibrering af vægte - hvorfor? - hvordan? Verificeret: 1. kvartal 2008 Gyldig til: 1. april 2012 FORCE Technology, Måleteknik, Kemisk Analyse og Ledelsessystemer Tlf. 76 96 16 00 Tlf.

Læs mere

2016-10-29 Systembetegnelse: IV - 370 MÅLEANLÆG. Producenter af mælketankvogne o.lign. Ingen typeangivelse.

2016-10-29 Systembetegnelse: IV - 370 MÅLEANLÆG. Producenter af mælketankvogne o.lign. Ingen typeangivelse. Den Danske Akkrediteringsog Metrologifond TYPEGODKENDELSESATTEST Nr.: Udgave: Dato: 08-3717 1 2006-10-27 Gyldig til: 2016-10-29 MÅLEANLÆG Producent Ansøger Art Type Formål og omfang Anvendelse Producenter

Læs mere

VEJ nr 9231 af 17/10/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 27. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 593 af 29/05/2018

VEJ nr 9231 af 17/10/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 27. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 593 af 29/05/2018 VEJ nr 9231 af 17/10/2008 Udskriftsdato: 27. juni 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: 644-35-00024 Senere ændringer til forskriften BEK nr 593 af 29/05/2018 Vejledning om bekendtgørelse

Læs mere

Verifikation og kalibrering af vægte

Verifikation og kalibrering af vægte Verifikation og kalibrering af vægte - hvorfor? - hvordan? Verificeret: 1. kvartal 2004 Gyldig til: 1. april 2008 FORCE Technology, Kvalitet og Måleteknik Tlf. 76 96 16 00 Tlf. 43 26 70 00 e-mail: vejning@force.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner I medfør af 2, stk. 4, 15 A, stk. 2 og 3, og 30, stk. 2, 1. pkt., i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september

Læs mere

Bekendtgørelse om PCB, PCT og erstatningsstoffer herfor 1)

Bekendtgørelse om PCB, PCT og erstatningsstoffer herfor 1) BEK nr 47 af 12/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 25. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-105-00005 Senere ændringer

Læs mere

Verifikation og kalibrering af vægte

Verifikation og kalibrering af vægte Verifikation og kalibrering af vægte - hvorfor? - hvordan? Verificeret: 1. kvartal 2008 Gyldig til: 1. april 2012 FORCE Technology, Måleteknik og Ledelsessystemer Tlf. 76 96 16 00 Tlf. 43 26 70 00 e-mail:

Læs mere

Måleteknisk vejledning om egenkontrol af vandmålere i brug. CLM.VAND.01, udg. 1

Måleteknisk vejledning om egenkontrol af vandmålere i brug. CLM.VAND.01, udg. 1 Måleteknisk vejledning om egenkontrol af vandmålere i brug CLM.VAND.01, udg. 1 Denne måletekniske vejledning beskriver i detaljer udførelsen af egenkontrol af kold- og varmtvandsmålere. Den beskriver bedste

Læs mere

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1)

Bekendtgørelse om markedsføring, salg og markedskontrol af byggevarer 1) BEK nr 1075 af 10/11/2008 Udskriftsdato: 8. juli 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen, j.nr. 08/02645 Senere

Læs mere

FORBRUGERBESKYTTELSE PBA. BEKENDTGØRELSE PÅ FORBRUGSMÅLERE

FORBRUGERBESKYTTELSE PBA. BEKENDTGØRELSE PÅ FORBRUGSMÅLERE 8. MAJ 2018 FORBRUGERBESKYTTELSE PBA. BEKENDTGØRELSE PÅ FORBRUGSMÅLERE Gastekniske dage 2018 FORBRUGERBESKYTTELSE PBA. BEKENDTGØRELSE PÅ FORBRUGSMÅLERE Sikkerhedsstyrelsen Ændringer i bekendtgørelsen Hvad

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner BEK nr 880 af 03/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3016/3039-0557

Læs mere

Systembetegnelse: IV MÅLEANLÆG

Systembetegnelse: IV MÅLEANLÆG Den Danske Akkrediteringsog Metrologifond TYPEGODKENDELSESATTEST Nr.: Udgave: Dato: 08-3694 1 2006-11-21 Gyldig til: 2016-10-29 MÅLEANLÆG Producent Ansøger Art Type Formål og omfang Anvendelse Producenter

Læs mere

Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling 1

Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling 1 Forslag til ændring af bekendtgørelse nr. 891 af 9. oktober 1996 om individuel måling af el, gas, vand og varme Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling 1 I medfør af 4 A,

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed i net- og informationssystemer af betydning for skibes sikkerhed og deres sejlads 1)

Bekendtgørelse om sikkerhed i net- og informationssystemer af betydning for skibes sikkerhed og deres sejlads 1) BEK nr 46 af 15/01/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Søfartsstyrelsen, j.nr. 2018030032 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

MID efter NLF Vand-, gas-, varmeenergimålere. Målesystemer til andre væsker end vand. Claudi Johansen, Sikkerhedsstyrelsen

MID efter NLF Vand-, gas-, varmeenergimålere. Målesystemer til andre væsker end vand. Claudi Johansen, Sikkerhedsstyrelsen MID efter NLF Vand-, gas-, varmeenergimålere. Målesystemer til andre væsker end vand Claudi Johansen, Sikkerhedsstyrelsen Hvorfor NLF? Hvad er NLF? EU-direktiver efter den nye metode er udstedt over en

Læs mere

Retningslinjer, lovgivning og standarder, herunder MID inden for vand, varmeenergi og andre væsker end vand.

Retningslinjer, lovgivning og standarder, herunder MID inden for vand, varmeenergi og andre væsker end vand. Retningslinjer, lovgivning og standarder, herunder MID inden for vand, varmeenergi og andre væsker end vand. Kurt Rasmussen, FORCE Technology Specialist, Typeprøvning og Udvikling ktr@force.dk Indhold

Læs mere

27. NOVEMBER 2018 ANNA RADOOR ABRAHAMSEN SIKKERHEDSSTYRELSEN. Flowtemadag 2018 Vand og varmeenergi

27. NOVEMBER 2018 ANNA RADOOR ABRAHAMSEN SIKKERHEDSSTYRELSEN. Flowtemadag 2018 Vand og varmeenergi 27. NOVEMBER 2018 ANNA RADOOR ABRAHAMSEN SIKKERHEDSSTYRELSEN Flowtemadag 2018 Vand og varmeenergi RAMMERNE FOR EGENKONTROL Kort om Sikkerhedsstyrelsen Regelsanering af metrologi området Egenkontrol SIKKERHEDSSTYRELSEN

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed i net- og informationssystemer af betydning for skibes sikkerhed og deres sejlads 1

Bekendtgørelse om sikkerhed i net- og informationssystemer af betydning for skibes sikkerhed og deres sejlads 1 Bekendtgørelse om sikkerhed i net- og informationssystemer af betydning for skibes sikkerhed og deres sejlads 1 I medfør af 3, stk. 1 nr. 2, 5 og 7, 6, nr. 3, og 32, stk. 9, i lov om sikkerhed til søs

Læs mere

PRÆSENTATION SIKKERHEDSSTYRELSEN. Modernisering af de legalmetrologiske regler. Karen Rud Michaelsen

PRÆSENTATION SIKKERHEDSSTYRELSEN. Modernisering af de legalmetrologiske regler. Karen Rud Michaelsen 2017 PRÆSENTATION SIKKERHEDSSTYRELSEN Modernisering af de legalmetrologiske regler Karen Rud Michaelsen OM OS Har ansvaret for teknisk sikkerhed i Danmark Myndighed under Erhvervsministeriet Sikkerhed

Læs mere

Afregningsgodkendte Vægte

Afregningsgodkendte Vægte Min baggrund Afregningsgodkendte Vægte 16 års erfaring med typegodkendelse af vægte Deltager i standardisering arbejdet for vægte i OIML regi Medlem af WELMEC s arbejdsgruppe for vægte Medlem af WELMEC

Læs mere

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond MÅLETEKNISK MEDDELELSE Oversigt over krav til måleanlæg på tankvogne, ramper, tankbåde etc. MM.194 25. maj 2004 side 1 af 11 ----------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

DEN NYE MÅLERVEJLEDNING OG EGENKONTROL. Uffe Schifter-Holm

DEN NYE MÅLERVEJLEDNING OG EGENKONTROL. Uffe Schifter-Holm DEN NYE MÅLERVEJLEDNING OG EGENKONTROL Uffe Schifter-Holm AGENDA Egenkontrol af fjernvarmemålere Ny bekendtgørelse i 2018 Ny måleteknisk vejledning fra CLM-erfagruppe Fjernaflæsning og forbrugsdata Nye

Læs mere

Statistisk stikprøvekontrol af koldt - og varmtvandsmålere. BEK nr MV udg /11/2016. Statistisk stikprøvekontrol

Statistisk stikprøvekontrol af koldt - og varmtvandsmålere. BEK nr MV udg /11/2016. Statistisk stikprøvekontrol Erhvervs- og Vækstministeriet af koldt - og varmtvandsmålere BEK nr. 1034. MV 02.36-01 udg. 10 Anne Marie Nielsen amn@kamstrup.com Service Engineer Kamstrup Metering Service. Ansvarlig for stikprøvekontrol.

Læs mere

Metrologi læren om måling. Billedet findes på:

Metrologi læren om måling. Billedet findes på: Metrologi læren om måling Billedet findes på: http://www.ncsli.org/misc/cubit.cfm Metrologi læren om måling Christan V af Danmark indfører i 1683 et sammenhængende system af måleenheder i hele kongeriget,

Læs mere

Forslag. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 7. maj til

Forslag. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 7. maj til 2008/1 LSV 123 (Gældende) Udskriftsdato: 10. oktober 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Byggestyrelsen, j.nr. 08/01430 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling

Læs mere

Systembetegnelse: TS

Systembetegnelse: TS Den Danske Akkrediteringsog Metrologifond Nr.: 08-3526 TYPEGODKENDELSESATTEST Udgave: Dato: 1 2006-01-02 Gyldig til: 2016-10-29 Typegodkendelse udstedt i henhold til 16 i Sikkerhedsstyrelsens bekendtgørelse

Læs mere

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER

(Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER 10.1.2019 L 8 I/1 II (Ikke-lovgivningsmæssige retsakter) FORORDNINGER EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING (EU) 2019/26 af 8. januar 2019 om supplering af EU-typegodkendelseslovgivningen for så vidt

Læs mere

Anvendelsesområde. Definitioner

Anvendelsesområde. Definitioner Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1 I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 2 og 6, 7 a, stk. 1, 80, stk. 1 og 2, 92 og 110, stk. 3, i lov om miljøbeskyttelse,

Læs mere

Statistisk stikprøvekontrol af koldt -og. BEK nr Måleteknisk Vejledning MV

Statistisk stikprøvekontrol af koldt -og. BEK nr Måleteknisk Vejledning MV Økonomi- og Erhvervsministeriet Statistisk stikprøvekontrol af koldt -og varmtvandsmålere BEK nr. 1034. Måleteknisk Vejledning MV 02.36-01 01 udg. 10 Anne Marie Nielsen amn@kamstrup.com Service Engineer

Læs mere

Måleteknisk vejledning. Michael Møller Nielsen FORCE Technology

Måleteknisk vejledning. Michael Møller Nielsen FORCE Technology Måleteknisk vejledning Michael Møller Nielsen FORCE Technology Hvem er Michael? Chairman for Europas standardisering for fjernvarme/varmeenergi-kølemålere CEN/TC176 Formand for S222, DS, måling af væskestrøm

Læs mere

Bekendtgørelse om ombygning og væsentlig reparation af elevatorer mv.

Bekendtgørelse om ombygning og væsentlig reparation af elevatorer mv. BEK nr 677 af 27/06/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 2. januar 2018 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 200700018137 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om mærkning og registrering af hunde 1)

Bekendtgørelse om mærkning og registrering af hunde 1) BEK nr 1044 af 10/08/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juni 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2017-15-31-00372 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1)

Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1) BEK nr 1175 af 22/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 17. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-5201-00056 Senere ændringer

Læs mere

UDKAST. Kapitel 3 Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer

UDKAST. Kapitel 3 Anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer Bekendtgørelse om anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer erhvervet i udlandet vedrørende udøvelse af erhverv i forbindelse med offshore olie- og gasaktiviteter m.v. 1 I medfør af 4 a, 50, stk.

Læs mere

Bekendtgørelse om flasker som målebeholdere 1

Bekendtgørelse om flasker som målebeholdere 1 Bekendtgørelse om flasker som målebeholdere 1 I medfør af 15, stk. 1, i lov om erhvervsfremme og regional udvikling, jf. lovbekendtgørelse nr. 820 af 28. juni 2016, fastsættes efter bemyndigelse i henhold

Læs mere

Måleteknisk vejledning om kontrolsystem for koldt- og varmtvandsmålere i drift (MV 02.36-01, udg. 10)

Måleteknisk vejledning om kontrolsystem for koldt- og varmtvandsmålere i drift (MV 02.36-01, udg. 10) Side 1 af 10 VEJ nr 9567 af 18/10/2013 Gældende Offentliggørelsesdato: 19-10-2013 Erhvervs- og Vækstministeriet Ændrer i/ophæver VEJ nr 9227 af 17/10/2008 Oversigt (indholdsfortegnelse) Bilag 1 Dobbelt

Læs mere

Bekendtgørelse om flasker som målebeholdere 1)

Bekendtgørelse om flasker som målebeholdere 1) BEK nr 590 af 29/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 4. august 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 5151000014 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer 1)

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer 1) BEK nr 797 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 13. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr.142-0008 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion 1)

Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion 1) Bekendtgørelse om regulering af luftforurening fra brændeovne og brændekedler samt visse andre faste anlæg til energiproduktion 1) I medfør af 7, stk. 1, nr. 1 og 5, 7 a, stk. 1 og 2, 16, stk. 1 og 2,

Læs mere

Leder Netværk d. 15. april 2016 Sådan kontrollerer vi målere Brian Ramsgaard, Målerlaboratoriet v/ Midtfyns Vandforsyning

Leder Netværk d. 15. april 2016 Sådan kontrollerer vi målere Brian Ramsgaard, Målerlaboratoriet v/ Midtfyns Vandforsyning Leder Netværk d. 15. april 2016 Sådan kontrollerer vi målere Brian Ramsgaard, Målerlaboratoriet v/ Midtfyns Vandforsyning Hvad er formålet med kontrol af vandmålere? EU Parlamentets betragtninger i MID

Læs mere

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond METROLOGI Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde Tlf.: 77 33 95 00 Fax: 77 33 95 01 E-post: danak@danak.dk www.dansk-metrologi.dk TYPEGODKENDELSESATTEST Udgave: 1 *

Læs mere

Bekendtgørelse om adgang for inseminører fra visse lande til at inseminere husdyr 1)

Bekendtgørelse om adgang for inseminører fra visse lande til at inseminere husdyr 1) BEK nr 1292 af 15/12/2009 (Historisk) Udskriftsdato: 17. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2009-20-2301-00251 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber m.v. 1)

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber m.v. 1) BEK nr 593 af 31/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 20. maj 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0001 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om kosttilskud 1)

Bekendtgørelse om kosttilskud 1) BEK nr 1239 af 27/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 30. marts 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2017-27-31-00296 Senere ændringer

Læs mere

Gyldig til: Systembetegnelse: TS

Gyldig til: Systembetegnelse: TS Udgave nr.: 1 Udstedelsesdato: 2017-03-03 Gyldig til: 2027-03-03 Typegodkendelse er udstedt i henhold til bekendtgørelse, om måleteknisk kontrol med måleudstyr, der anvendes til kvantitativ måling af andre

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 28.2.2018 C(2018) 1116 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) / af 28.2.2018 om ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/799 af 18. marts

Læs mere

Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1

Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1 Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-50 Bestemmelser om godkendelse af luftfartsforetagender til at udføre erhvervsmæssig lufttransport, som ikke er omfattet af EU-AIR-OPS 1 Udgave 5, 6. juni 2014 I medfør

Læs mere

Bekendtgørelse om brandfarlige og brændbare væsker 1)

Bekendtgørelse om brandfarlige og brændbare væsker 1) Bekendtgørelse om brandfarlige og brændbare væsker 1) I medfør af 33, stk. 1 og stk. 6, nr. 2, og 70, stk. 4, i beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 660 af 10. juni 2009, som ændret ved lov nr. 514

Læs mere

ANDELSSELSKABET ELKENØRE STRANDS VANDVÆRK

ANDELSSELSKABET ELKENØRE STRANDS VANDVÆRK ANDELSSELSKABET ELKENØRE STRANDS VANDVÆRK Kontrolsystem for vandmålere i drift. Vandværkets manual for stikprøvekontrol af vandmålere. Indholdsfortegnelse side 1. Indledning 2 1.1 Baggrund og formål 2

Læs mere

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber og koncerner 1)

Bekendtgørelse om rapporter om solvens og finansiel situation for gruppe 1- forsikringsselskaber og koncerner 1) BEK nr 1761 af 15/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 7. februar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 162-0036 Senere ændringer til

Læs mere

BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 798 af 26/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 8. oktober 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0009 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhed for elektrisk materiel 1)

Bekendtgørelse om sikkerhed for elektrisk materiel 1) BEK nr 1285 af 04/11/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 115-01-00005 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om autorisation til installering, eftersyn, kontrol og reparation af takografer iii

Bekendtgørelse om autorisation til installering, eftersyn, kontrol og reparation af takografer iii Bekendtgørelse om autorisation til installering, eftersyn, kontrol og reparation af takografer iii I medfør af 86 a, stk. 1, 3 og 4, og 118, stk. 9, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 38 af 5.

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 3. maj Bekendtgørelse om verificering af vægten på pakkede containere. 29. april Nr. 397.

Lovtidende A Udgivet den 3. maj Bekendtgørelse om verificering af vægten på pakkede containere. 29. april Nr. 397. Lovtidende A 2016 Udgivet den 3. maj 2016 29. april 2016. Nr. 397. Bekendtgørelse om verificering af vægten på pakkede containere I medfør af 1, stk. 3, 3, stk. 1, nr. 1, 2, 6 og 10, 4, stk. 2, 24, stk.

Læs mere

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer

Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer Bekendtgørelse om tilladelse til forvaltere af alternative investeringsfonde til markedsføring til detailinvestorer I medfør af 5, stk. 7, og 190, stk. 4, i lov nr. 598 af 12. juni 2013 om forvaltere af

Læs mere

Systembetegnelse: IV 166 s MÅLEANLÆG. Maksimum

Systembetegnelse: IV 166 s MÅLEANLÆG. Maksimum Erhvervsfremme Styrelsen Erhvervsministeriet Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Tlf. 35 46 60 00 Fax 35 46 60 01 E-post efs@efs.dk www.efs.dk 9. TILLÆG TIL TYPEGODKENDELSESATTEST 1983-743/000-37

Læs mere

Bekendtgørelse om eftersyn af ventilations- og klimaanlæg i bygninger 1)

Bekendtgørelse om eftersyn af ventilations- og klimaanlæg i bygninger 1) BEK nr 1104 af 20/09/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 10. februar 2017 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Transport- og Energiministeriet,/nEnergistyrelsen, j. nr. 030203/3006-0015

Læs mere

Forslag. Lov om indretning m.v. af visse produkter 1)

Forslag. Lov om indretning m.v. af visse produkter 1) Til lovforslag nr. L 89 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 7. februar 2013 Forslag til Lov om indretning m.v. af visse produkter 1) Kapitel 1 Formål 1. Lovens krav til indretning

Læs mere

Bekendtgørelse om fremstilling, indførsel og distribution af aktive stoffer til fremstilling af lægemidler 1)

Bekendtgørelse om fremstilling, indførsel og distribution af aktive stoffer til fremstilling af lægemidler 1) BEK nr 1360 af 18/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1211494 Senere ændringer til

Læs mere

BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1406 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20165000572 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Forslag. Lov om indretning m.v. af visse produkter 1)

Forslag. Lov om indretning m.v. af visse produkter 1) 2012/1 LSV 89 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2019 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdstilsynet, j.nr. 20120030285 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 7. februar

Læs mere

Bekendtgørelse om PCB, PCT og erstatningsstoffer herfor 1)

Bekendtgørelse om PCB, PCT og erstatningsstoffer herfor 1) Bekendtgørelse om PCB, PCT og erstatningsstoffer herfor 1) I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 2 og 7, 7 a, stk. 1, 44, stk. 1, 45, stk. 2, 80, stk. 2, og 110, stk. 3, i lov om miljøbeskyttelse, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1)

Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som. indsamlingsvirksomhed 1) Udkast til bekendtgørelse om Affaldsregistret og om godkendelse som indsamlingsvirksomhed 1) I medfør af 7 b, 44, stk. 1, 4 og 5, 45 d, 73, 79 b, stk. 1, 80, stk. 1 og 2, 88, 89 b, 92 og 110, stk. 3, i

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1)

Bekendtgørelse om begrænsning af udslip af dampe ved benzinpåfyldning af motorkøretøjer 1) BEK nr 1158 af 07/12/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 17. november 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin. Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52104-00001 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond METROLOGI Dyregårdsvej 5B, 2740 Skovlunde Tlf.: 77 33 95 00 Fax: 77 33 95 01 E-post: danak@danak.dk www.dansk-metrologi.dk TYPEGODKENDELSESATTEST Udgave: 2 (erstatter

Læs mere

Bekendtgørelse om føring af elkabler og vandrør 1)

Bekendtgørelse om føring af elkabler og vandrør 1) BEK nr 649 af 31/05/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 7. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 715-10-00028 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

1) er myndig og ikke er under værgemål efter værgemålslovens 5 eller under samværgemål efter værgemålslovens

1) er myndig og ikke er under værgemål efter værgemålslovens 5 eller under samværgemål efter værgemålslovens BEK nr 63 af 18/01/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2016 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Geodatastyrelsen, j.nr. KMS-301-00035

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer 1)

Bekendtgørelse af lov om fremstilling, præsentation og salg af tobaksvarer 1) LBK nr 1022 af 21/10/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 18. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 2008-1433-320 Senere ændringer

Læs mere

Vejledning om godkendelse som opkøber af råmælk 2019

Vejledning om godkendelse som opkøber af råmælk 2019 Vejledning om godkendelse som opkøber af råmælk 2019 Marts 2019 Vejledning om godkendelse som opkøber af råmælk 2019 Denne vejledning er udarbejdet af Landbrugsstyrelsen i 2019 Miljø- og Fødevareministeriet

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område BEK nr 594 af 26/05/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 12. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport- og Bygningsmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS 20000-00069

Læs mere

Typeprøvning i henhold til MID (vand- og varmeenergimålere)

Typeprøvning i henhold til MID (vand- og varmeenergimålere) Typeprøvning i henhold til MID (vand- og varmeenergimålere) Regelsættet som ligger til grund for typegodkendelse af vandmålere og varmeenergimålere i EU Hvilke kriterier skal opfyldes for typegodkendelse?

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 13.1.2017 COM(2017) 13 final 2017/0005 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Det Blandede EØS-Udvalg

Læs mere

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond

Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond Den Danske Akkrediterings- og Metrologifond METROLOGI Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 7, 00 København Ø Tlf.: 00 Fax: 0 E-post: danak@danak.dk www.dansk-metrologi.dk Nr.: 00-70-9 * TYPEGODKENDELSESATTEST

Læs mere

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart

Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart Statens Luftfartsvæsen Bestemmelser for Civil Luftfart BL 5-42 Bestemmelser om generelle krav til støjemission ved start og landing med subsoniske jetflyvemaskiner Udgave 3, 15. februar 1999 I medfør af

Læs mere

Bekendtgørelse om uddannelse af personer, der udfører boringer på land 1)

Bekendtgørelse om uddannelse af personer, der udfører boringer på land 1) BEK nr 915 af 27/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 26. februar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, j.nr. 010-00222 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer, påhængskøretøjer og motorredskaber 1)

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 40-kørsel for godkendte eller registrerede traktorer, påhængskøretøjer og motorredskaber 1) BEK nr 1573 af 01/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 28. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr.

Læs mere

T Y P E G O D K E N D E L S E S A T T E S T. Gyldig til 2016-04-23 Systembetegnelse: TS 22.48-002 MÅLEANLÆG. Tankvogn med niveaumåling (Dip Stick)

T Y P E G O D K E N D E L S E S A T T E S T. Gyldig til 2016-04-23 Systembetegnelse: TS 22.48-002 MÅLEANLÆG. Tankvogn med niveaumåling (Dip Stick) T Y P E G O D K E N D E L S E S A T T E S T Dato: 2014-04-23 Udgave 2 Gyldig til 2016-04-23 Systembetegnelse: TS 22.48-002 MÅLEANLÆG Producent måleanlæg Ansøger Art Type Anvendelse DEZIDATA GmbH, Industriestr.

Læs mere

Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling 1)

Bekendtgørelse om individuel måling af el, gas, vand, varme og køling 1) BEK nr 563 af 02/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3002/3004-0001

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner j. nr. UDKAST 3. august 2012 Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, og 110, stk. 3,

Læs mere

Typegodkendelse af målere. FORCE Technology

Typegodkendelse af målere. FORCE Technology Typegodkendelse af målere Michael Møller Nielsen FORCE Technology MID omfatter følgende MI-001 vandmålere MI-002 gasmålere og volumenkonverteringsenheder MI-003 elforbrugsmålere MI-004 varmeenergimålere

Læs mere

VEJ nr 9238 af 17/10/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 27. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 582 af 28/05/2018

VEJ nr 9238 af 17/10/2008 (Historisk) Udskriftsdato: 27. juni Senere ændringer til forskriften BEK nr 582 af 28/05/2018 VEJ nr 9238 af 17/10/2008 Udskriftsdato: 27. juni 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: 644-35-00024 Senere ændringer til forskriften BEK nr 582 af 28/05/2018 Vejledning om bekendtgørelse

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR DET INDRE MARKED, ERHVERVSPOLITIK, IVÆRKSÆTTERI OG SMV'ER

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR DET INDRE MARKED, ERHVERVSPOLITIK, IVÆRKSÆTTERI OG SMV'ER EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR DET INDRE MARKED, ERHVERVSPOLITIK, IVÆRKSÆTTERI OG SMV'ER Bruxelles, den 6. marts 2019 SPØRGSMÅL OG SVAR I FORBINDELSE MED DET FORENEDE KONGERIGES UDTRÆDEN AF

Læs mere

Bekendtgørelse om indberetning af drifts- og sikkerhedshændelser m.v. for udbydere af betalingstjenester 1)

Bekendtgørelse om indberetning af drifts- og sikkerhedshændelser m.v. for udbydere af betalingstjenester 1) BEK nr 1428 af 03/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 7. april 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet j.nr. 1910-0026 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Økonomi- og Erhvervsministeriet

Økonomi- og Erhvervsministeriet Økonomi- og Erhvervsministeriet Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø Tlf. 35 46 60 00, Fax 35 46 60 01, E-post ebst@ebst.dk, www.ebst.dk Nr.: 2002-7053-1722 * TYPEGODKENDELSESATTEST Udgave:

Læs mere