Rådet udtalte: Slagtesvin nr. 1:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Rådet udtalte: Slagtesvin nr. 1:"

Transkript

1 Skrivelse af 30. december 2014 fra Fyns Politi Ved den kødkontrolmæssige undersøgelse af slagtesvin konstateredes i 3 omgange flere svin med slagmærker og overtallige tatoveringsmærker og tatoveringsmærker over næseryg og pander. Ved histologisk undersøgelse af flere præparater vurderedes slaglæsionerne at være 4-6 timer gamle i forhold til aflivningstidspunkter. Rådet udtalte: Spørgsmål 1-1: Såfremt oplysningerne vedr. forhold 1 lægges til grund, herunder udtalelsen fra Københavns Universitet, skal anmodes om en vurdering af, hvorvidt de to grise har været behandlet uforsvarligt, grovere uforsvarligt, og hvorvidt forholdet har haft karakter af mishandling? Svar ad 1-1: Det fremgår af embedsdyrlægens erklæring af 15. juli 2013 samt af det ledsagende billedmateriale, at denne ved den kødkontrolmæssige undersøgelse efter slagtning konstaterede slagmærker på 2 svin ud af en leverance på 118 svin leveret 27. juni Slagtesvin nr. 1: Slagtekroppen havde et slagmærke langs ryggen ca. 20 cm lang og en bredde på ca. 1 cm. --- Slagmærket havde forårsaget blødninger ned i hud, underhuden og fedtvæv. Slagtesvin nr. 2: Slagtekroppen havde 2 slagmærker langs ryggen over 25 cm og en bredde på ca. 1 cm Slagmærkerne havde forårsaget blødninger i hud, underhud, fedtvæv og muskulatur. Præparatet fra slagtesvin 2 blev udskåret i sammenhæng med leverandøridentifikation og indsendt til patoanatomisk undersøgelse på Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet. Det fremgår af obduktionserklæringen af 14. juli 2014, at der ved inspektion af præparatet fandtes multiple blødninger i huden med togskinnekonfiguration, hvor blødningerne var parallelle med en opklaring imellem. Blødningerne varierede i længde fra ca. 4 cm til ca. 23 cm og bredden varierede fra 0,3 til 0,5 cm. Opklaringen imellem blødningerne havde en bredde på ca. 0,4 til 1,5 cm. Ved gennemskæringen af hudblødningerne fandtes disse at strække sig ned i underhuden og i den underliggende muskulatur. Ved den histologiske undersøgelse fandtes ensartede forandringer i de udtagne hudstykker. I underhuden fandtes blødninger langs bindevævsdragene, neutrofile granulocyter og enkelte makrofager. I den underliggende muskulatur fandtes nekrotiske muskelfibre med og uden infiltration af neutrofile granulocyter. I interstitierne fandtes ødem og stedvise ansamlinger af neutrofile granulocyter og enkelte makrofager.

2 Læsionerne er forenelige med at være opstået efter et stumpt traume. Baseret på de histopatologiske forandringer vurderes læsionerne at have en alder på ca. 4-6 timer i forhold til aflivningstidspunktet. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe. Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Lægges ovennævnte til grund finder Rådet, at de beskrevne slagtesvin har været udsat for et eller flere slag med et stumpt instrument ca. 4-6 timer før slagtetidspunkter. Slagene har medført blødninger i hud, underhud og i det underliggende muskelvæv. Svinene har derved været udsat for en betydelig grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe, ligesom de ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rådet vil karakterisere forholdet som uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1 og 2. Spørgsmål 1-2: Svar ad 1-2: Spørgsmål 2-1: Såfremt oplysningerne i forhold 2 lægges til grund, herunder udtalelsen fra Københavns Universitet, skal anmodes om en vurdering af, hvorvidt de tre svin har været behandlet uforsvarligt, grovere uforsvarligt, og hvorvidt forholdet har haft karakter af mishandling. Svar ad 2-1: Det fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 15. juli 2013 samt af det ledsagende billedmateriale, at denne ved den kødkontrolmæssige undersøgelse af 3 slagtesvin ud af en leverance på 185 svin den 3. juli 2013 konstaterede følgende: Slagtesvin 1: Slagtekroppen havde over 10 slagmærker og desuden havde slagtesvinet et halebid. Slagmærkerne var smalle i deres udformning ( jernbanestribet ); slagmærkerne var lange, over 15 cm. Slagmærkerne havde forårsaget blødninger/vævsbeskadigelse i hud, underhud, fedtvæv og muskulatur.

3 Slagtesvin 2: Slagtekroppen havde over 3 slagmærker. Slagmærkerne var smalle i deres udformning ( jernbanestribet ); slagmærkerne var lange, over 15 cm. Desuden var der et slagmærke som var meget bredere end de andre. Slagmærkerne havde forårsaget blødninger/vævsbeskadigelse i hud, underhud, fedtvæv og muskulatur. Nogle af blødningerne gik helt ned i muskulaturen, måske ej helt tydelig blødning i selve muskulaturen, når man betragter det med det blotte øje, men mikroskopisk? Slagtesvin 3: Slagtekroppen havde 2 slagmærker. Slagmærkerne var smalle i deres udformning ( jernbanestribet ); slagmærkerne var lange, over 15 cm. Desuden var der et slagmærke som var meget bredere end de andre. Slagmærkerne havde forårsaget blødninger/vævsbeskadigelse i hud, underhud, fedtvæv og muskulatur. Der blev udtaget præparater af læsionerne sammen med leverandøridentifikation. Sektion for Patologi, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, KU SUND modtog d. 13. juni præparater til patoanatomisk undersøgelse. Af obduktionserklæringen af 14. juli 2014 fremgår: Ved inspektion af præparaterne fandtes multiple blødninger i huden i togskinnekonfiguration, hvor blødningerne var parallelle med en opklaring imellem. Blødningerne varierede i længde fra 6 cm til ca. 35 cm. Bredden på blødningerne varierede fra ca. 0,2 cm til 0,6 cm. Opklaringen mellem blødningerne havde en bredde på ca. 0,3 til 0,8 cm. Omkring flere blødninger fremstod huden svagt, diffus blå. Endvidere fandtes blødninger med en bredde på ca. 0,4 til ca. 0,6 cm og en længde på ca. 2,5 cm til ca. 13 cm. Derudover fandtes yderst på halen en cirkulær ulceration (sårdannelse) med en diameter på ca. 2 cm. Ved gennemskæring af hudblødningerne fandtes disse at strække sig ned i underhuden Ved den histologiske undersøgelse fandtes ensartede forandringer i de udtagne hudstykker. I underhuden fandtes blødning og få neutrofile granulocyter og enkelte makrofager. I den underliggende muskulatur fandtes flere nekrotiske muskelfibre infiltreret primært af neutrofile granulocyter. I interstitierne fandtes cellulær infiltration med både neutrofile granulocyter og makrofager. Læsionerne er forenelige med at være opstået efter stumpt traume. Baseret på de histo-patologiske forandringer vurderes læsionerne at have en alder på ca. 4-6 timer i forhold til aflivningstidspunktet. Lægges ovennævnte til grund finder Rådet, at de beskrevne slagtesvin har været udsat for mange (mere end 10) slag med et stumpt instrument ca. 4-6 timer før slagtetidspunktet. Slagene har medført blødninger i hud, underhud og i det underliggende muskelvæv. Svinene har derved været udsat for en høj grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe, ligesom de ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og

4 sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rådet vil karakterisere forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1 og 2. Spørgsmål 2-2: Svar ad 2-2: Spørgsmål 3-1: Kan Rådet tilslutte sig udtalelsen fra Fødevarestyrelsen af 20. juni 2014 for så vidt angår besvarelsen af spørgsmål 1 og 2 i udtalelsen. De bedes nærmere begrunde Deres svar. Svar ad 3-1: Der henvises til Rådets besvarelse af samme spørgsmål (J.nr ) af 19. december 2014 til Fyns Politi. Spørgsmål 3-2: Har Rådet i øvrigt bemærkninger til udtalelsen fra Fødevarestyrelsen af 20. juni 2014? Svar ad 3-2: Spørgsmål 3-3: Såfremt ovennævnte lægges til grund, herunder udtalelsen fra Fødevarestyrelsen, skal anmodes om Rådets vurdering af, hvorvidt de tre svin har været behandlet uforsvarligt, grovere uforsvarligt, og hvorvidt forholdet har haft karakter af mishandling. Svar ad 3-3: Det fremgår af embedsdyrlægens anmeldelse af 21. marts 2014 samt af det ledsagende billedmateriale, at 3 slagtesvin ud af 128 leveret til slagtning 6. marts 2014 var blevet påført flere tatoveringsmærker heraf flere over næseryg og pande. Ved at få påført overtallige tatoveringsmærker, heraf flere i hovedet har de 3 slagtesvin været udsat for en høj grad af smerte, lidelse, angst og væsentlig ulempe, ligesom de ikke har været behandlet omsorgsfuldt under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige og sundhedsmæssige behov i overensstemmelse med anerkendte praktiske og videnskabelige erfaringer. Rådet vil karakterisere forholdet som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1 og 2. Spørgsmål 3-4:

5 Svar ad 3-4: Der henvises til Rådets generelle udtalelse af 12. maj 2009 om overdreven anvendelse af tatoveringshammer. Spørgsmål 4: Hvis det lægges til grund, at den omhandlede gris muligt ad flere omgange er blevet påført i alt 10 tatoveringer, anmodes om, hvorvidt et sådan antal tatoveringer er udtryk for uforsvarlig behandling, grovere uforsvarlig behandling eller grovere uforsvarlig behandling med karakter af mishandling. Svar ad 4: Det fremgår af embedsdyrlægens udaterede anmeldelse samt af det ledsagende billedmateriale, at denne d. 27. august 2014 ved den kødkontrolmæssige undersøgelse konstaterede et slagtesvin, der var påført flere unødige slag med tatoveringshammer. Slagtesvinet var blevet tildelt 10 slag med tatoveringshammer fordelt således: Der er påført 5 tatoveringer med tatoveringsnummer X på venstre skinke og 5 tatoveringer med leverandørnummer Y på højre skinke. Rådet vurderer, at slagtesvinet ved at få påført et betydeligt og unødigt antal slag på kroppen med en tatoveringshammer, muligt af flere omgange, har været udsat for en høj grad af smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, ligesom det heller ikke har været behandlet omsorgsfuldt. Rådet vil karakterisere dette forhold som groft uforsvarlig behandling af dyr, jf. dyreværnslovens 1 og 2. Afgørelse: Tiltalte blev idømt bøde på kr. Forvandlingsstraffen var fængsel i 14 dage. Tiltalte skulle betale sagens omkostninger.

Rådet udtalte: Af obduktionsattest af 23. marts 2015 fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi fremgår:

Rådet udtalte: Af obduktionsattest af 23. marts 2015 fra Institut for Veterinær Sygdomsbiologi fremgår: 2016-32-0152-00069 Skrivelse af 22. juni 2016 fra Østjylland Politi Fra samme besætning ankom 5 slagtesvin med navlebrok til slagteriet. Under transporten var de adskilt fra de andre grise i samme rum.

Læs mere

På baggrund af sagsakterne skønnes de sygelige tilstande at have været til stede dels uger

På baggrund af sagsakterne skønnes de sygelige tilstande at have været til stede dels uger 2015-32-0152-00049 Udateret skrivelse fra Østjyllands Politi Efter en anmeldelse om mulige dyreværnsmæssige problemer på en svineejendom med plads til ca. 5000 smågrise i vægtintervallet 7-30 kg, aflægger

Læs mere

I en stald på ejendommen er der 3 bokse af træ, og i den ene ligger der en død hest.

I en stald på ejendommen er der 3 bokse af træ, og i den ene ligger der en død hest. 2015-32-0157-00014 Skrivelse af 29. juni 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi Udlejer af et landmandssted fandt 2. marts en død hest i stalden, som han udlejede og anmeldte forholdet. Ved embedsdyrlægens

Læs mere

Hest 1: Brun oldenborg hoppe. Stod i spiltov bundet ved halsrem og havde ifølge ejer stået sådan i ca. 1 år.

Hest 1: Brun oldenborg hoppe. Stod i spiltov bundet ved halsrem og havde ifølge ejer stået sådan i ca. 1 år. 2015-32-0150-00013 Skrivelse af 8. juni 2015 fra Nordjyllands Politi En dyreværnsorganisation anmeldte en hesteholder for misrøgt af sine heste. Fire heste havde ikke været ude af stalden i 1 år, havde

Læs mere

Rådet har tidligere besvaret spørgsmål i sagen vedrørende de pågældende personer ( ).

Rådet har tidligere besvaret spørgsmål i sagen vedrørende de pågældende personer ( ). 2016-32-0151-00043 Skrivelse af 4. april 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Politi og embedsdyrlæger aflagde i flere omgange kontrolbesøg i sigtedes besætninger, hvor der gentagne gange blev konstateret

Læs mere

Skrivelse af 2. juli 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi Rådet udtalte:

Skrivelse af 2. juli 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi Rådet udtalte: 2015-32-0153-00017 Skrivelse af 2. juli 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi En kæreste til en psykisk ustabil ung mand meldte ham for at have aflivet flere af hendes hunde og 2 katte. Han oplyste, at

Læs mere

27. Februar 2006. Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser

27. Februar 2006. Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser 27. Februar 2006 Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser 2003-20-053-00063 Skrivelse af 4. december 2003 fra politimesteren i Hjørring. Ved det levende syn fandtes en so at have sår på begge skuldre med

Læs mere

Rådet udtalte: Rådet har benyttet sagkyndig bistand ved udarbejdelse af udtalelsen.

Rådet udtalte: Rådet har benyttet sagkyndig bistand ved udarbejdelse af udtalelsen. 2017-32-0152-00088 Skrivelser af 14. februar 2017 og 11. maj 2017 fra Sydøstjyllands Politi Ved det levende syn af grise på samlestedet i Padborg, i forbindelse med lang transport af 821 grise fra Sjælland

Læs mere

Rådet udtalte: Af Politiets fremsendelsesskrivelse fremgår blandt andet:

Rådet udtalte: Af Politiets fremsendelsesskrivelse fremgår blandt andet: 2015-32-0152-00042 Skrivelse af 28. august 2015 fra Østjyllands Politi En so med tydelig udspilet bug og gangbesvær blev transporteret levende til slagteriet. Soen var ikke adskilt fra de andre dyr under

Læs mere

Spørgsmål 1: Kan uforsvarlighedsvurderingen som beskrevet af embedsdyrlæge E1 i bilag 7 tiltrædes?

Spørgsmål 1: Kan uforsvarlighedsvurderingen som beskrevet af embedsdyrlæge E1 i bilag 7 tiltrædes? 2011-20-051-00034/2013-32-051-00043 Skrivelse af 24. oktober 2011 fra Midt- og Vestjyllands Politi En dyrlæge anmeldte efter et sygebesøg hos en blandt mange heste i et erhvervshestehold ejeren til politiet,

Læs mere

Afgørelser til Det Veterinære Sundshedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende andre dyr

Afgørelser til Det Veterinære Sundshedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende andre dyr Afgørelser til Det Veterinære Sundshedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende andre dyr Januar: 2011-20-056-00023 Skrivelse af d. 5. maj 2011 fra Østjyllands Politi Plantedirektoratet aflagde kontrolbesøg

Læs mere

Prospektivt studium af slagmærker hos svin:

Prospektivt studium af slagmærker hos svin: : Typer, forekomst, sammenhænge og årsager Jens Frederik Agger 1, Henrik Elvang Jensen 2, Kristiane Barington 2, Søren Saxmose Nielsen 1 1 Institut for Produktionsdyr og Heste, og 2 Institut for Veterinær

Læs mere

Afgørelser til Det veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende svin

Afgørelser til Det veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende svin Afgørelser til Det veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende svin Januar: 2011-20-053-00064 Skrivelse af d. 16. juni 2011 fra Syd- og Sønderjyllands Politi En embedsdyrlæge konstaterede

Læs mere

Rådet udtalte: Vedrørende sagsnr spørges:

Rådet udtalte: Vedrørende sagsnr spørges: 2016-32-0157-00020/2017-32-0157-00022 Udateret skrivelse fra Nordsjællands Politi Politiet modtog en anmeldelse om vanrøgt på en besætning med blandet dyrehold. Ingen af dyrene havde adgang til vand eller

Læs mere

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 387 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K

Retsudvalget. REU alm. del - Svar på Spørgsmål 387 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 387 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 25. februar 2009 Kontor: Dyrevelfærdskontoret Sagsnr.:

Læs mere

Rådet udtalte: En senere optælling viste, at 136 grise ud af de 493 grise var døde under transporten.

Rådet udtalte: En senere optælling viste, at 136 grise ud af de 493 grise var døde under transporten. 2015-32-0152-00043 Skrivelse af 13. maj 2015 fra Syd- og Sønderjyllands Politi Under en transport med 493 grise døde 136 grise, idet strømmen til sættervognen ikke fungerede, således at den mekaniske ventilation

Læs mere

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende blandede besætninger

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende blandede besætninger Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende blandede besætninger Januar : Ingen indkomne afgørelser i januar 2012. Februar: 2011-20-057-00012 Skrivelse af d. 21. oktober

Læs mere

Spørgsmål 1: Hvorvidt skaderne på soen kan antages at være fremkommet i forbindelse med transport?

Spørgsmål 1: Hvorvidt skaderne på soen kan antages at være fremkommet i forbindelse med transport? 2014-32-0152-00018 Skrivelse af 20. juni 2014 fra Syd- og Sønderjyllands Politi Ved ankomst til et slagteri fandtes en so ved det levende syn at være tydelig halt på venstre forben og højre bagben. Soen

Læs mere

Skrivelse af 4. januar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Rådet udtalte:

Skrivelse af 4. januar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Rådet udtalte: 2016-32-0151-00036 Skrivelse af 4. januar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Fødevarestyrelsen var i forbindelse med kontrolkampagnen Halthed og klovsundhed i malkekvægsbesætninger på kontrolbesøg i

Læs mere

Skrivelse af 18. februar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Rådet udtalte:

Skrivelse af 18. februar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Rådet udtalte: 2016-32-0151-00041 Skrivelse af 18. februar 2016 fra Midt- og Vestjyllands Politi Ved et velfærdskontrolbesøg i et kreaturhold konstateredes magre dyr samt mudrede adgangsforhold til indendørsområdet.

Læs mere

Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn

Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn Kapitel 1 Lovens formål og anvendelsesområde 1. Landstingslovens formål er at sikre dyr forsvarlig behandling og bedst mulig beskyttelse mod smerte,

Læs mere

Vejledning til den grønlandske dyreværnslov

Vejledning til den grønlandske dyreværnslov 15. juni 2013 Vejledning til den grønlandske dyreværnslov Denne vejledning vil i hovedtræk gennemgå Landstingslov nr. 25 af 18. december 2003 om dyreværn. Lovens formål Lovens formål er at sikre dyr forsvarlig

Læs mere

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende heste

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende heste Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende heste Januar: Ingen afgørelser indkommet i januar 2012 Februar: Ingen afgørelser indkommet i februar 2012 Marts: 2011-20-051-00027

Læs mere

Fødevarestyrelsen Syge og tilskadekomne slagtesvin - Afrapportering af kontrolkampagne 2012

Fødevarestyrelsen Syge og tilskadekomne slagtesvin - Afrapportering af kontrolkampagne 2012 Fødevarestyrelsen Syge og tilskadekomne slagtesvin - Afrapportering af kontrolkampagne 2012 VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE OM VARETAGELSE AF SYGE OG TIL- SKADEKOMNE SVIN SAMT INDRETNING OG BRUG AF SYGESTIER

Læs mere

Veterinærrejseholdets afrapporterring om tematisk kontrolkampagne vedr. rullepølsesøer

Veterinærrejseholdets afrapporterring om tematisk kontrolkampagne vedr. rullepølsesøer Fødevarestyrelsen VETERINÆRREJSEHOLDET Veterinærrejseholdets afrapporterring om tematisk kontrolkampagne vedr. rullepølsesøer Veterinærrejseholdet har i perioden september-december 2010 gennemført 50 kontroller

Læs mere

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende kvæg

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende kvæg Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende kvæg Januar: Ingen afgørelser indkommet i januar 2012. Februar: 2011-20-052-00031 Skrivelse af 15. april 2011 fra Nordjyllands

Læs mere

Retrospektivt studium af slagmærker hos svin

Retrospektivt studium af slagmærker hos svin D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Retrospektivt studium af slagmærker hos svin Søren Saxmose Nielsen 1,* ; Anne Marie Michelsen

Læs mere

Det Veterinære Sundhedsråds årsberetning 2009 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Det Veterinære Sundhedsråds årsberetning 2009 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Det Veterinære Sundhedsråds årsberetning 2009 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Det Veterinære Sundhedsråd Kolofon Det Veterinære Sundhedsråd Årsberetning 2009 Denne årsberetning er udarbejdet

Læs mere

At gøre det rigtige. Danish Crown Oksekødsdivisionens politik for transportegnethed, indtransport og opstaldning af kreaturer. Vognmanden.

At gøre det rigtige. Danish Crown Oksekødsdivisionens politik for transportegnethed, indtransport og opstaldning af kreaturer. Vognmanden. Vognmanden Landmanden B esætningsdyrlægen Slagteriet At gøre det rigtige Danish Crown Oksekødsdivisionens politik for transportegnethed, indtransport og opstaldning af kreaturer SEPTEMBER 2005 FORORD Dyrevelfærd

Læs mere

Rådet udtalte: Af politiets sagsfremstilling fremgår:

Rådet udtalte: Af politiets sagsfremstilling fremgår: 2015-32-0153-00026 Skrivelse af 10. september 2015 fra Nordsjællands Politi Ejer af et hus, anmeldte lejer, idet han gennem længere tid havde observeret hunde og katte opholde sig inde i huset. Han havde

Læs mere

VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011

VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011 Fødevarestyrelsen FØDEVARESTYRELSEN 05.12.2011 VETERINÆRREJSEHOLDETS KAMPAGNE I MINKFARME I 2011 Fødevarestyrelsens Veterinærrejsehold har i perioden fra august til oktober gennemført en målrettet kontrolkampagne

Læs mere

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende. Forslag til Landstingslov nr. xx af yy.zz 2003 om dyreværn.

BETÆNKNING. Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg. vedrørende. Forslag til Landstingslov nr. xx af yy.zz 2003 om dyreværn. 05. december 2003 EM2003/156 BETÆNKNING Afgivet af Landstingets Erhvervsudvalg vedrørende Forslag til Landstingslov nr. xx af yy.zz 2003 om dyreværn. Afgivet til forslagets 2. behandling Landstingets Erhvervsudvalg

Læs mere

Medicin. Hvad kan jeg og hvad må jeg? v/ Dyrlæge Randi Worm

Medicin. Hvad kan jeg og hvad må jeg? v/ Dyrlæge Randi Worm Medicin Hvad kan jeg og hvad må jeg? v/ Dyrlæge Randi Worm Dyreværnsloven Hvad skal vi og hvad må vi? Bekendtgørelse af dyreværnsloven 1) Herved bekendtgøres dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 344

Læs mere

Efter bestemmelsen straffes den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt (stk. 1, 1. pkt.).

Efter bestemmelsen straffes den, som ved overanstrengelse, vanrøgt eller på anden måde behandler dyr uforsvarligt (stk. 1, 1. pkt.). Bøde for overtrædelse af dyreværnslovgivningen Den væsentligste bestemmelse om straf i sager om overtrædelse af dyreværnslovgivningen findes i dyreværnslovens 28. 28. Den, som ved overanstrengelse, vanrøgt

Læs mere

Kontrol af dyrevelfærd

Kontrol af dyrevelfærd Kontrol af dyrevelfærd 2 Kontrol af dyrevelfærd Hvorfor kontrollere dyrevelfærd? Enhver, der holder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres, vandes og passes under

Læs mere

Forensisk Veterinærpatologi

Forensisk Veterinærpatologi DYREVÆRN Forensisk Veterinærpatologi Københavns Universitet modtager årligt 50-60 dyreværnssager til forensisk patoanatomisk undersøgelse. Læs her, hvordan behandlingen af sagerne foregår KRISTIANE BARINGTON

Læs mere

Velfærd fisk. National og international lovgivninger og anbefalinger

Velfærd fisk. National og international lovgivninger og anbefalinger Velfærd fisk National og international lovgivninger og anbefalinger Velfærd fisk Når man opdrætter et dyr er man forpligtiget til at behandle dyret velfærdsmæssigt korrekt. Dette gælder også fisk Velfærd

Læs mere

Velfærd fisk. National og international lovgivninger og anbefalinger

Velfærd fisk. National og international lovgivninger og anbefalinger Velfærd fisk National og international lovgivninger og anbefalinger Velfærd fisk Når man opdrætter et dyr er man forpligtiget til at behandle dyret velfærdsmæssigt korrekt. Dette gælder også fisk Velfærd

Læs mere

Anmeldelse vedr. to ponyer på * adresse anonym *

Anmeldelse vedr. to ponyer på * adresse anonym * 14. oktober 2009 Til Politiet Lokalstationen Viborg Rødevej 1 8800 Viborg Anne C. Abildgaard På vegne af Hesteinternatet af 1999 Rørbækvej 7-7323 Give www.hesteinternatet.dk Tlf.: 22 17 32 75 Anmeldelse

Læs mere

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende hunde og katte

Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende hunde og katte Afgørelser til Det Veterinære Sundhedsråds udtalelser i dyreværnssager vedrørende hunde og katte Januar: Ingen afgørelser indkommet i januar 2012. Februar: Ingen afgørelser indkommet i februar 2012. Marts:

Læs mere

Billedet viser udseendet af livmodermunden ved en klinisk undersøgelse.

Billedet viser udseendet af livmodermunden ved en klinisk undersøgelse. Tekst til billede 1 Billedet viser udseendet af livmodermunden ved en klinisk undersøgelse. Skeden er udvidet med et såkaldt speculum. Lige under instrumentets øverste gren ses en blomkålslignende svulst,

Læs mere

Kære Miljø- og fødevareminister, dyrevelfærdsordfører og udvalgsmedlemmer,

Kære Miljø- og fødevareminister, dyrevelfærdsordfører og udvalgsmedlemmer, Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16 MOF Alm.del Bilag 302 Offentligt Sorø 25.02.2016 Kære Miljø- og fødevareminister, dyrevelfærdsordfører og udvalgsmedlemmer, Foreningen Fair Dog bifalder ministerens forslag

Læs mere

Emneord: Produktionsdyr. Printet den:15. april 2016

Emneord: Produktionsdyr. Printet den:15. april 2016 AM2012.08.21B - Uforsvarlig behandling af dyr, udøvelse af erhverv, produktionsdyr, tre kalve, ikke egnet til transport, 10 dg gamle, ikke afhelet navle, lang sagsbehandlingstid (2 år), bøde 13.000 kr.

Læs mere

Fødevarestyrelsen 3. juli 2013 J.nr Vejledning om fødevarekædeoplysninger

Fødevarestyrelsen 3. juli 2013 J.nr Vejledning om fødevarekædeoplysninger Vejledning om fødevarekædeoplysninger 1 Indledning Denne vejledning beskriver reglerne om fødevarekædeoplysninger, som gælder for alle dyrearter, undtagen vildtlevende vildt. Vejledningen retter sig især

Læs mere

Pressemeddelelse den 3. august 2012. Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland

Pressemeddelelse den 3. august 2012. Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland Pressemeddelelse den 3. august 2012 Hesteværnsag i Farsø i Nordjylland Der står 5 afmagrede heste hos en hesteejer i Farsø. Hesteejeren er blevet politianmeldt i sidste uge, og Preben Møller fra Aars politi

Læs mere

SUNDHEDSSTYRING. Dokumentation en oversigt 2018

SUNDHEDSSTYRING. Dokumentation en oversigt 2018 SUNDHEDSSTYRING Dokumentation en oversigt 2018 LOVGIVNING OG KONTROL - PRODUKTIONSSIKKERHED Sundhed hos dyr og mennesker Fødevaresikkerhed Image Sporbarhed Dyrevelfærd Antibiotikaforbrug HVILKE KONTROLLER

Læs mere

og nuværende specialkonsulent Klaus Horsted, DCA Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet.

og nuværende specialkonsulent Klaus Horsted, DCA Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug, Aarhus Universitet. AARHUS UNIVERSITET DCA - NATIONALT CENTER FOR FØDEVARER OG JORDBRUG Til Fødevarestyrelsen Vedr. bestillingen: Undersøgelse af karakteren af trædepudeforandringer hos økologiske slagtekyllinger. Fødevarestyrelsen

Læs mere

Rådet udtalte: Der blev undersøgt: 52 hunde, heraf 12 hvalpe 26 heste 64 kreaturer

Rådet udtalte: Der blev undersøgt: 52 hunde, heraf 12 hvalpe 26 heste 64 kreaturer 2014-32-0157-00001 Skrivelse af 1. april 2014 fra Midt- og Vestjyllands Politi Politiet aflagde sammen med Fødevarestyrelsen samt 2 praktiserende dyrlæger kontrolbesøg på en ejendom med blandet dyrehold,

Læs mere

EKSAMEN. NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester. Fredag den 6. januar 2012

EKSAMEN. NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester. Fredag den 6. januar 2012 AALBORG UNIVERSITET EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I (Blok 5) MedIS 3. semester Fredag den 6. januar 2012 4 timer skriftlig eksamen Evalueres efter 7-skalen. Ekstern censur Vægtning af eksamenssættets

Læs mere

Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade

Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade Anerkendelse af ryglidelse som arbejdsskade Henstillet til Den Sociale Ankestyrelse at tage en sag om anerkendelse af en arbejdsskade op til fornyet overvejelse og samtidig bemærket, at det efter min opfattelse

Læs mere

Bekendtgørelse nr. 1302 af 17. december 2012 om slagtning og aflivning af dyr Høringsudkast 08/11/2013 J.nr. 2013-15-2301-01358/KISE

Bekendtgørelse nr. 1302 af 17. december 2012 om slagtning og aflivning af dyr Høringsudkast 08/11/2013 J.nr. 2013-15-2301-01358/KISE Bekendtgørelse nr. 1302 af 17. december 2012 om slagtning og aflivning af dyr Høringsudkast 08/11/2013 J.nr. 2013-15-2301-01358/KISE Bekendtgørelse om slagtning og aflivning af dyr 1 I medfør af 4, stk.

Læs mere

DYREVELFÆRD UPDATE Niels-Peder Nielsen, SEGES Videncenter for Svineproduktion

DYREVELFÆRD UPDATE Niels-Peder Nielsen, SEGES Videncenter for Svineproduktion DYREVELFÆRD UPDATE Niels-Peder Nielsen, SEGES Videncenter for Svineproduktion Fagligt Nyt Middelfart, 22. september 2015 DISPOSITION Topmødeerklæringen Dyrevelfærd i DK 2015, kontrol 2014 Status DANISH

Læs mere

Spørgsmål 1: Har opbevaringen af krabberne i kasserne i 2 dage med daglig overrisling udsat krabberne for lidelse?

Spørgsmål 1: Har opbevaringen af krabberne i kasserne i 2 dage med daglig overrisling udsat krabberne for lidelse? 2015-32-0156-00015/ 2017-32-0156-00020 Skrivelse af 10. august 2015 fra Nordsjællands Politi Et pilotprojekt med indfangning og opbevaring af krabber i kasser eller pallekar blev iværksat. Krabberne skulle

Læs mere

Trikiner: Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark

Trikiner: Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark Fødevarestyrelsen December 2006 Rev. 2.0 Juli 2007 Rev. 3.0 Juli 2008 Trikiner: Beredskabsplan for fund af trikiner i dyr fra Danmark Beredskabsplanen dækker den situation, at der hos dyr, som har opholdt

Læs mere

Den nationale komité for landbrugsdyr ViD s referencegruppe Kontaktperson til FVST, TSTYR, FVM, JM og branche pol-nfae@politi.dk

Den nationale komité for landbrugsdyr ViD s referencegruppe Kontaktperson til FVST, TSTYR, FVM, JM og branche pol-nfae@politi.dk Rigspolitiet Nationalt Færdselscenter Politiassistent, ansat i 1992, Færdselspolitiet 1996 Dyretransport 2005, Fagansvarlig 2011 Den nationale komité for landbrugsdyr ViD s referencegruppe Kontaktperson

Læs mere

Det Veterinære Sundhedsråds Årsberetning 2010-2011

Det Veterinære Sundhedsråds Årsberetning 2010-2011 Det Veterinære Sundhedsråds Årsberetning 2010-2011 Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Det Veterinære Sundhedsråd Kolofon Det Veterinære Sundhedsråd Årsberetning 2010/2011 Denne årsberetning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.)

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod hold af ræve (Ophævelse af revisionsbestemmelse.) 1 I lov om nr. 466 af 12. juni 2009 om forbud mod hold af ræve, foretages følgende ændring: 1. 5 ophæves.

Læs mere

Afgørelser til Det veterinære Sundhedsråds udtalelser i ansvarssager vedrørende kvæg

Afgørelser til Det veterinære Sundhedsråds udtalelser i ansvarssager vedrørende kvæg Afgørelser til Det veterinære Sundhedsråds udtalelser i ansvarssager vedrørende kvæg Januar: Ingen afgørelser indkommet i januar 2012. Februar: Ingen afgørelser indkommet i februar 2012. Marts: Ingen afgørelser

Læs mere

Dyreværnslov. Kapitel 1

Dyreværnslov. Kapitel 1 Dyreværnslov DSK nr 11131 af 18/08/1993 (Gældende) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: (Visse

Læs mere

Meningsløs grusomhed, unødig lidelse, dårlig velfærd eller mangel på respekt? - Udviklingen i synet på, hvad det er, dyreværnslovgivning

Meningsløs grusomhed, unødig lidelse, dårlig velfærd eller mangel på respekt? - Udviklingen i synet på, hvad det er, dyreværnslovgivning Meningsløs grusomhed, unødig lidelse, dårlig velfærd eller mangel på respekt? - Udviklingen i synet på, hvad det er, dyreværnslovgivning skal beskytte dyr imod Peter Sandøe Københavns Universitet IPH (SUND)

Læs mere

Biopsi. Søren Schou. Sektion for Kæbekirurgi og Oral Patologi Institut for Odontologi, Aarhus Universitet

Biopsi. Søren Schou. Sektion for Kæbekirurgi og Oral Patologi Institut for Odontologi, Aarhus Universitet Biopsi Søren Schou Sektion for Kæbekirurgi og Oral Patologi Institut for Odontologi, Aarhus Universitet Definition Biopsi: Bios (gr.): Liv Opsis (gr.): Syn Vævsprøve taget fra en levende organisme m.h.p.

Læs mere

Bekendtgørelse om virksomhedsansat kontrolpersonale på fjerkræslagterier 1)

Bekendtgørelse om virksomhedsansat kontrolpersonale på fjerkræslagterier 1) BEK nr 1261 af 16/12/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 2. oktober 2016 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2011-20-2301-00688 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Sundhedsmæssig vurdering af fem scenarier for Månegrisen

Sundhedsmæssig vurdering af fem scenarier for Månegrisen D E T S U N D H E D S V I D E N S K A B E L I G E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Sundhedsmæssig vurdering af fem scenarier for Månegrisen Evaluering af staldteknologiers indflydelse

Læs mere

SMERTER. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk

SMERTER. AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk SMERTER AFDELING FOR PLEJE OG OMSORG vordingborg.dk Hvad er smerte? Smerte er en del af kroppens fysiologiske forsvar. Smerte er noget som alle mennesker kender til, men som kan opleves meget forskelligt.

Læs mere

Forbyd dyrebordeller og dyrepornofilm!!

Forbyd dyrebordeller og dyrepornofilm!! FORBYD ZOOFILI SEX IMELLEM DYR OG MENNESKER! Forbyd dyrebordeller og dyrepornofilm!! Det er ikke forbudt at dyrke sex med dyr i Danmark, forskere mener ikke at dyrene tager skade, men det mener vi, og

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning. katte m.v.

Forslag til folketingsbeslutning. katte m.v. B 60 (som fremsat): Forslag til folketingsbeslutning om mærkning og registrering af katte, kommunalt ansvar for herreløse katte m.v. Fremsat den 6. april 2005 af Kristen Touborg (SF) og Frode Sørensen

Læs mere

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME

NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME 20. JANUAR 2015 NY DOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGITRAUME Bilist, der blev påkørt bagfra med en hastighed på max. 12 km/t, mente, at en efterfølgende kronisk smertetilstand i skulder og overarm m.v.

Læs mere

Regel- og lovgrundlag. Niels Henrik Henriksen Dansk Akvakultur

Regel- og lovgrundlag. Niels Henrik Henriksen Dansk Akvakultur Regel- og lovgrundlag Niels Henrik Henriksen Dansk Akvakultur Lovgivning, baggrund EU-Forordning fra 2005 I Artikel 1 står der at reglerne gælder alle levende hvirveldyr. EU-Kommissionen fastslog i 2006

Læs mere

Syge dyr, Opstaldning, transportegnethed og transport

Syge dyr, Opstaldning, transportegnethed og transport Syge dyr, Opstaldning, transportegnethed og transport Indlæg Videncenter for Dyrevelfærds konference 21 nov. 2012 i København v/ Stig Jessen Dyrlæge 1991 1991-2003 2003-2006 2006 2009 2009- Stig Jessen

Læs mere

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således:

I... Dato: 20. april 2017 ~... Med sagens tilbagesendelse skal Retslægerådet besvare de supplerende stillede spørgsmål således: I, RETSLÆGERÅDET Adelgade 13 1304 København K Telefon: 33 92 33 34 Telefrue 39 20 45 05 J.nr. I 50E/E3-02461-2016 /alp 4 /, " \t{, 'i - ", I... Dato: 20. april 2017 t' Østre Landsret Bredgade 59 1260 København

Læs mere

Bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr 1)

Bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr 1) BEK nr 1402 af 27/11/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. marts 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2018-15-31-00431 Senere ændringer

Læs mere

Ad pkt. 2.1. Ordenspolitiets venterum Jeg udtalte følgende om ordenspolitiets venterum (der måler 107 x 260 cm):

Ad pkt. 2.1. Ordenspolitiets venterum Jeg udtalte følgende om ordenspolitiets venterum (der måler 107 x 260 cm): FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. januar 2004 afgav jeg en endelig rapport om min inspektion den 6. november 2003 af venterummene på politistationen i Esbjerg. I rapporten bad jeg Politimesteren i Esbjerg,

Læs mere

Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl. 15.00

Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl. 15.00 Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 894 Offentligt Dok.: MGO41002 Udkast til tale til ministeren til brug ved åbent samråd i Folketingets Retsudvalg torsdag den 12. maj 2011 kl.

Læs mere

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen, Foder og Fødevaresikkerhed/Enheden for EU og internationale forhold Sagsnr.: 2013-28-2301-01208/Dep sagsnr. 20200 Den 5. april 2013 FVM

Læs mere

Slutrapport for kampagnen Håndtering af syge og tilskadekomne dyr i konventionelle mælkeleverende kvægbesætninger og slagtesvinebesætninger

Slutrapport for kampagnen Håndtering af syge og tilskadekomne dyr i konventionelle mælkeleverende kvægbesætninger og slagtesvinebesætninger J. nr.: 2015-10-60-00116 30-08-2016 Slutrapport for kampagnen Håndtering af syge og tilskadekomne dyr i konventionelle mælkeleverende kvægbesætninger og slagtesvinebesætninger INDLEDNING Fødevarestyrelsen

Læs mere

Vejledning til loven om slædehunde samt hunde- og kattehold

Vejledning til loven om slædehunde samt hunde- og kattehold 15. juni 2013 Vejledning til loven om slædehunde samt hunde- og kattehold Denne vejledning vil i hovedtræk gennemgå Landstingslov nr. 18 af 30. oktober 1998 om slædehunde samt hunde- og kattehold, som

Læs mere

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Bilag 2 Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042 Beskrivelse af sager, hvori der er sket frakendelse af førerretten

Læs mere

Skrivelse af 13. november 2015 fra advokat Rådet udtalte:

Skrivelse af 13. november 2015 fra advokat Rådet udtalte: 2015-32-013-00008 Skrivelse af 13. november 2015 fra advokat En hest blev handlet og i forbindelse med handelsundersøgelsen blev den røntgenfotografereret. Efterfølgende blev hesten halt. Der blev bl.a.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 255/2014 (1. afdeling) Busselskabet Aarhus Sporveje ved Trafikselskabet Midttrafik I/S (advokat Carsten Led-Jensen) mod A (advokat Christian Riewe)

Læs mere

Retsudvalget. Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 345, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 30. maj.

Retsudvalget. Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 345, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 30. maj. Retsudvalget REU alm. del - Svar på Spørgsmål 345 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Lovafdelingen Dato: 26. juni 2007 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2007-792-0383

Læs mere

Om smerteoplevelse, følelser og bevidsthed hos forskellige dyrearter.

Om smerteoplevelse, følelser og bevidsthed hos forskellige dyrearter. Om smerteoplevelse, følelser og bevidsthed hos forskellige dyrearter. Björn Forkman Institut for Produktionsdyr og Heste Københavns universitet Dyreværnsloven 1. Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes

Læs mere

ORDINÆR EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET II. MedIS 5. semester. 3 timer skriftlig eksamen. Evalueres efter 7-skalen.

ORDINÆR EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET II. MedIS 5. semester. 3 timer skriftlig eksamen. Evalueres efter 7-skalen. AALBORG UNIVERSITET ORDINÆR EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET II MedIS 5. semester 3 timer skriftlig eksamen Evalueres efter 7-skalen. Ekstern censur Vægtning af eksamenssættets opgaver: Opgave 2

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 Sag 39/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Cirkulære. Moms af lægeerklæringer 1) Indledning

Cirkulære. Moms af lægeerklæringer 1) Indledning Cirkulære Dato 29. oktober 2004 År-nr. 2004-27 Afdeling/Kontor Retsafdelingen Momskontoret Journal nr. 99/01-309-00306 Moms af lægeerklæringer 1) Indledning 1. EF-domstolen har den 20. november 2003 afsagt

Læs mere

KLINISKE UNDERSØGELSER

KLINISKE UNDERSØGELSER CASE 2 Side 1 af 9 En 5-årig pige indlægges pga. tiltagende bleghed, appetitløshed og usædvanlig mange blå mærker. SYGEHISTORIE Barnet udviklede sig normalt og var sund og rask indtil for 3 uger siden,

Læs mere

Bekendtgørelse om bekæmpelse af bluetongue 1)

Bekendtgørelse om bekæmpelse af bluetongue 1) BEK nr 933 af 17/09/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 25. maj 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., Fødevarestyrelsen, j.nr. 2012-14-2301-01061 Senere ændringer til

Læs mere

Bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr 1)

Bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr 1) Høringsudkast Bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr 1) I medfør af 4 a, 14, stk. 3 og 4, og 28, stk. 5 og 7, i dyreværnsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 20 af 11. januar 2018nr. 50 af 11.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. november 2018 Sag 98/2018 Anklagemyndigheden mod T1 og T2 (for begge advokat Morten Knoth Knudsen) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Odense den

Læs mere

år vi en Kattelov? Oplægget 4 MinVenKatten Oplæg til katteloven, fremsat af Dansk Folkeparti, samt 1. behandling af forslaget i Folketinget

år vi en Kattelov? Oplægget 4 MinVenKatten Oplæg til katteloven, fremsat af Dansk Folkeparti, samt 1. behandling af forslaget i Folketinget år vi en Kattelov? Oplæg til katteloven, fremsat af Dansk Folkeparti, samt 1. behandling af forslaget i Folketinget Så er der endelig ved at ske noget omkring katteloven og forhåbentlig kan det medvirke

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om udendørs hold af svin

Forslag. Lov om ændring af lov om udendørs hold af svin 2008/1 LSF 108 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., Dyrevelfærdskontoret, j.nr. 2008-5400-0009 Fremsat den 28. januar 2009 af justitsministeren

Læs mere

Dyreværn Kilde: Emner: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

Dyreværn Kilde: Emner: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: Dyreværn Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: dyreværn;kompetence forelæggelse underretning; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 28.11.2017 Status: Gældende Udskrevet: 30.1.2019 Indholdsfortegnelse 1. Overblik

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. maj 2018 Sag 33/2018 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Henrik Dupont Jørgensen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Nykøbing

Læs mere

AM B2 Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

AM B2 Kilde: Emner: Stikord: Afgørelsestype: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: AM2014.06.10B2 Kilde: Retspraksis, Byretterne Emner: ;vold mod ældre, børn og unge Stikord: Familievold, vold mod børn, udøvet af far mod søn (F), 2 episoder, F som 4/5-årig væltet i højstol pga skub til

Læs mere

Oplysning af arbejdsskadesag

Oplysning af arbejdsskadesag Oplysning af arbejdsskadesag Fundet, at Sikringsstyrelsen burde have tilvejebragt et mere fyldestgørende grundlag for den afgørelse, der skulle træffes i en arbejdsskadesag ved at indhente oplysninger

Læs mere

Fristfastsættelse ved»karantæne«i forbindelse med udgangsforbud

Fristfastsættelse ved»karantæne«i forbindelse med udgangsforbud Fristfastsættelse ved»karantæne«i forbindelse med udgangsforbud Udtalt overfor Direktoratet for Kriminalforsorgen, at det ikke burde komme en indsat til skade, at en visitationsrapport ikke indgik i anstaltens

Læs mere

Den Centrale Videnskabsetiske. Før du beslutter dig. Forsøgspersoner til sundhedsvidenskabelige forsøg. Videnskabsetiske

Den Centrale Videnskabsetiske. Før du beslutter dig. Forsøgspersoner til sundhedsvidenskabelige forsøg. Videnskabsetiske Den Centrale Videnskabsetiske Komité Før du beslutter dig Forsøgspersoner til sundhedsvidenskabelige forsøg De Videnskabsetiske Komitéer i Danmark FØR DU BESLUTTER DIG - Forsøgspersoner til sundhedsvidenskabelige

Læs mere

Regel- og lovgrundlag. Niels Henrik Henriksen Dansk Akvakultur

Regel- og lovgrundlag. Niels Henrik Henriksen Dansk Akvakultur Regel- og lovgrundlag Niels Henrik Henriksen Dansk Akvakultur Lovgivning, baggrund EU-Forordning 1/2005 I Artikel 1 står der at reglerne gælder alle levende hvirveldyr EU-Kommissionen fastslog i 2006 at

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr

Høring over udkast til bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr Til parterne på vedlagt høringsliste Dyrevelfærd & Veterinærmedicin J.nr. 2018-15-31-00431 Ref. BEBTH Dato: 12-10-2018 Høring over udkast til bekendtgørelse om halekupering og kastration af dyr Høringen

Læs mere

Dupuytrens kontraktur kuskefingre. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1

Dupuytrens kontraktur kuskefingre. Patientinformation. 4. november 2016 Version 1 Dupuytrens kontraktur kuskefingre Patientinformation 4. november 2016 Version 1 Dupuytrens kontraktur kuskefingre Patientinformation Kære Patient Hensigten med denne pjece er, at give dig grundig information

Læs mere

Information om øjenlågsoperationer

Information om øjenlågsoperationer Information om øjenlågsoperationer Hvem henvender øjenlågsoperationer til? Med alderen mister huden og de dybere lag i øjenlågene, sin elasticitet. På de øvre øjenlåg viser dette sig som et tiltagende

Læs mere