Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 13. april 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 13. april 2015"

Transkript

1 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk Referat Dato Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 13. april 2015 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt 2. Aktuelle sager Jesper Rasmussen orienterede om den netop offentliggjorte arbejdskraftsanalyse vedrørende Togfonden.dk, der påviser et øget og ikke dækket behov arbejdskraft for næsten alle områder, der er nødvendige for den fremtidige udbygning af jernbanen. Transportministeren har nedsat en arbejdsgruppe med Banedanmark og flere fagforbund for at se på udfordringerne på håndværkerfagene. Der afventes videre politiske drøftelser. Trafikstyrelsen orienterede om, at det overvejes om signifikansvurdering er det korrekte kriterium for afgørelse af, om en ændring kræver en ny ibrugtagningstilladelse. Denne overvejelse er afledt af, at Kommissionen har udsendt en ny henstilling (2014/897) om forhold vedrørende ibrugtagning og anvendelse af strukturelt definerede delsystemer og køretøjer og af at det er noteret at andre lande (blandt andet Sverige og Norge) har en anden tilgang. Trafikstyrelsen forventer, at den vil foreligge en endelig vurdering i løbet af i år, og at branchen vil blive inddraget i diskussionen af en eventuel ændring. Trafikstyrelsen oplyste, at Trafikstyrelsen i maj vil blive auditeret af et team sammensat af medlemmer fra andre nationale sikkerhedsmyndighede og ERA (Cross Audit). Det forventes, at fokus vil være på godkendelse af rullende materiel, udstedelse af sikkerhedscertifikat/-godkendelse og tilsyn med disse. Branchepanelet vil blive informeret om resultatet af denne audit på næste møde. Side 1 (14)

2 3. Modenhedsvurdering af sikkerhedsledelse i branchen 2014 I 2013 gennemførte Trafikstyrelsen den første måling af modenhedsniveauet i virksomhedernes sikkerhedsledelse. En lignende vurdering er gennemført for Trafikstyrelsen gennemgik vedlagte slideserie og orienterede i den forbindelse om, at modenhedsvurderingen er et godt udgangspunkt for en dialog med virksomhederne, og at det er tænkt som et værktøj for læring om funktionen af sikkerhedsledelsessystemet. 4. Anvendelse af simulator i lokomotivføreruddannelsen Behovsanalysen er nu afsluttet, og arbejdet med at fastlægge værtsskab er påbegyndt. Der er således indledt en drøftelse med Banedanmark om at de kan varetage dette værtsskab, idet det vil sikre at simulatoren/simulatorerne bliver placeret i et fagligt miljø, der kan vedligeholde og udbygge anvendelsen. Banedanmark kvitterede med, at man var i gang med at se på, hvordan opgaven kunne forankres i organisationen. 5. Helbredgodkendelser og lægeordning Trafikstyrelsen har gennem det seneste år undersøgt mulighederne for en omlægning og effektivisering af arbejdet med helbredsgodkendelser, herunder den tilknyttede lægordning. Morten Brok fremlagde hovedtrækkene i den afdækning, som Trafikstyrelsen har gennemført. En løsning med udpegede trafiklæger, som ville kunne træffe selvstændige afgørelser, som det er kendt fra luft- og søfart, er blevet undersøgt, bl.a. i samråd med Sundhedsstyrelsen. Vurderingen er dog at, det bedste løsning vil være videreføre og tilrette den nuværende ordning for helbredsgodkendelser, herunder at det som udgangspunkt er egen læge, der skal forestå undersøgelsen. Egen læges attest vil i de fleste tilfælde kunne danne udgangspunkt for helbredsgodkendelsen, og Trafikstyrelsens læge vil kun skulle ind over de specielle tilfælde. Muligheden for elektronisk post blev efterspurgt. Trafikstyrelsen undersøger mulighederne og vil vende tilbage senere med dette. 6. TSI implementeringsplaner I henhold til de vedtagne TSI er skal der udarbejdes nationale implementeringsplaner for tre TSI er: TSI INF, TSI ENE og TSI PRM. Marianne Zauner orienterede om, at for TSI INF og TSI ENE skal implementeringsplanerne være færdige i år. For begge har Trafik- Side 2 (14)

3 styrelsen tolket, at der alene er behov for at melde projekter ind, som allerede er vedtaget. Trafikstyrelsen forventer i den nærmeste fremtid at indkalde de relevante parter til arbejdsgruppemøder. Arriva meldte sin interesse som infrastrukturforvalter på Vestbanen. Vedrørende TSI PRM, hvor implementeringsplanen først skal afleveres primo 2017, vil der blive nedsat en arbejdsgruppe med deltagere fra Banedanmark, DSB, handicaporganisationerne og Trafikstyrelsen. Banedanmark kvitterede for den måde arbejdet med implementeringsplanerne er planlagt på. 7. Godkendelsesordning for assessorer Fra den 21. maj 2015 vil det være påkrævet at anvende akkrediterede assessorer ved ansøgning om ibrugtagningstilladelse i forbindelse med store projekter, og hvor der er krav om gensidig anerkendelse. For at skabe et sundt marked i Danmark er det planlagt, at der som supplement til den akkrediterede ordning etableres en dansk ordning- en national godkendelse i forbindelse med projekter, der ikke vil være omfattet af kravet om akkreditering. I den forbindelse har Trafikstyrelsen udarbejdet en bekendtgørelse om godkendelse af assessorer, der ikke ønsker at blive akkrediteret. Bekendtgørelsen er p.t. i offentlig høring. Tanken med denne godkendelsesordning er at understøtte assessormarkedet i Danmark, idet det er vurderingen at det kun vil være et fåtal virksomheder, der vil søge akkreditering. Det blev i den forbindelse oplyst at der kan være begrænset interesse for at agere som assessor, idet det vil forhindre at samme virksomhed vil kunne være rådgiver på de samme projekter. 8. Tunnelrestriktioner Jesper Rasmussen orienterede om den analyse, som DTU har gennemført for TS, Banedanmark og Sund & Bælt. Den viser, at transport af farligt gods ikke overraskende har en betydning for risikobilledet. Det er imidlertid også konstateret, at der i fleste scenarier ikke sker overskridelser af de fastlagte risikoacceptkriterier, selv om der samtidigt er passagertog i tunnelen. Det vil fremadrettet være muligt for Banedanmark og de andre involverede parter at anvende analysens resultater i forbindelse med Side 3 (14)

4 ansøgninger til Trafikstyrelsen om ændret udnyttelse af tunnellernes kapacitet. DTUs analyse eftersendes. 9. Status på 4. jernbanepakke Forhandlingerne om den tekniske søjle af 4. jernbanepakke er kommet langt og kan måske afsluttes under det nuværende formandskab, mens den politiske søjle fortsat udestår. Trafikstyrelsen oplyste, at de væsentligste udeståender i den tekniske søjle på nuværende tidspunkt er spørgsmålet om sondringen mellem retsakter, der er delegerede (dvs. landene skal hver især implementere dem i egen lovgivning), og der gennemføres direkte af Kommission som forordninger. 10. Forslag til næste møde 15. juni 2015 kl og 9. november 2015 kl Evt. Ingen emner Side 4 (14)

5 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk Referat Dato Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 15. juni 2015 Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt 2. Aktuelle sager Trafikstyrelsen orienterede om den netop vedtagne jernbanelov (lov nr. 686 af 27. maj 2015). Loven er trådt i kraft d. 15. juni. Det har dog ikke været muligt at gennemføre al følgelovgivningen, da Folketingsvalget har standset en række bekendtgørelser. Loven indebærer, at infrastrukturforvaltere ikke længere skal have tilladelse til at drive jernbanevirksomhed, mens kravet om gyldig ansvarsforsikring dog fortsat er gældende. Trafikstyrelsen vil heller ikke foretage vandelstjek eller tjek af egenkapital hos infrastrukturforvaltere efter den nye lov. Sekretariatet for Jernbanenævnet lægges ind under Trafikstyrelsen. Nævnet vil varetage samme type sager som før. Der vil i kraft af den nye lov og følgebekendtgørelser dog ikke være klageadgang til Jernbanenævnet over Trafikstyrelsens sikkerhedsmæssige afgørelser. Trafikstyrelsen er i færd med at planlægge årets sikkerhedskonference, som afholdes d. 28. oktober Temaet er Sikkerhed og konkurrence, der skal stille spørgsmålet: Hvordan vi håndterer sikkerheden under stigende konkurrence og fragmentering samt nye forretningsmodeller. Det stadigt stigende antal sager angående forsikringsansvar ved brug af entreprenører blev foreslået som et evt. emne til session på konferencen. Der kunne være almen interesse for dette på tværs af transportformerne, men i særdeleshed på jernbanen. Side 5 (14)

6 3. Arbejdskraftsanalyse vedrørende Togfonden.dk Trafikstyrelsen har sammen med andre ministerier udarbejdet en analyse af arbejdskraftbehov ifm. togfonden.dk. Trafikstyrelsen orienterede på mødet om den videre dialog med branchen. Formålet med analysen var at belyse, hvilket behov for arbejdskraft, der blev skabt som følge af infrastrukturanlæggene under Togfonden.dk. Samlet set udgør investeringerne under Togfonden.dk ca. 28,5 mia. kr. Analysen blev offentliggjort i april, se Rapporten ligger dermed klar til en evt. drøftelse på politisk niveau. På fagligt niveau har Banebranchen besluttet at afholde et tema-møde i august, hvor alle relevante parter inviteres. Trafikstyrelsen har ikke ansvar for arbejdskraftområdet, men vil gerne bidrage med den viden, som rapporten har tilvejebragt. Helt generelt er det Trafikstyrelsens vurdering, at branchen må aktivere en markedsføringskampagne for at tiltrække kvalificeret arbejdskraft, bl.a. ved at anvende praktikanter og deltage på diverse messer og konferencer, således at branchens omdømme styrkes og varetages bedre. På den lange bane vil en sådan indsats kunne betale sig. 4. Orientering om ERAs Cross Audit af Trafikstyrelsen i uge 21 ERA har gennemført en audit af Center for Jernbane med særligt fokus på udstedelse af sikkerhedscertifikater, tilsyn med jernbanevirksomheder og godkendelse af køretøjer. Det hold der besøgte Danmark bestod af ERA samt nationale myndigheder fra UK, Litauen og Ungarn. Trafikstyrelsens styrker blev vurderet som blandt andet følgende: Klare beslutningsveje og transparent grundlag God vejledning til branchen Samarbejdet med de nordiske lande God evaluering af de findings, der findes i på virksomhederne og at der følges op på dette (modenhedsvurderinger) Til gengæld blev der også listet områder med mulighed for forbedringer: Høj personaleomsætning Kompetencestyring Mere information om korridoren på engelsk på hjemmesiden Side 6 (14)

7 Manglende synlighed om hvordan mangler ved reguleringen bliver kommunikeret tilbage til dem, der udarbejder reglerne. Forsat mulighed for klagebehandling efter revision af loven. Ledelsen ser ikke alle afgørelser. Trafikstyrelsen modtager en rapport i løbet af sommeren omkring bedømmelse af styrelsens performance. Den vil blive delt med branchen, når den kommer. Cross audit er ikke en frivillig ordning og alle lande skal deltage dog er den uforpligtende i forbindelse med forslag til forbedringer. Fra dansk side er der et ønske om, at cross audit bliver mere bindende over tid. 5. Godkendelsesordning for assessorer Trafikstyrelsen orienterede om bekendtgørelse 654 af 08/05/2015 om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer, der trådte i kraft d. 21. maj I den forbindelse er der lavet en dansk ordning, hvor der ikke behøves akkreditering, men blot national godkendelse. Dette er i tilfælde, hvor gensidig anerkendelse ikke er et krav. Denne ordning har også virkning fra d. 21. maj Trafikstyrelsen har allerede modtaget 1 ansøgning under denne ordning. Der er i øvrigt en vejledning på vej på dette område. Der er også en vejledning til bekendtgørelse på vej på Infrastrukturområdet. Den forventes færdig primo juli. Der føres løbende tilsyn med assessorerne; udfører de deres arbejde korrekt, lever de op til kravene etc. Bekymringspunktet er dog, om assessorerne er klemt mellem deres kunde/branchen og deres egentlige opgave at udføre et neutralt stykke arbejde, der rent faktisk kan bruges. Det vil Trafikstyrelsen kigge nærmere på i det kommende års tid. 6. Anvendelse af simulator i lokomotivføreruddannelsen Banedanmark har sat en proces i gang, hvor de ved hjælp af en ekstern konsulent vil klarlægge kravspecifikationerne med det udgangspunkt at udarbejde en business case med henblik på udbud i begyndelsen af næste år. Hvor lang tid det vil tage er endnu ikke afklaret. Der vil blive nedsat både en styregruppe og arbejdsgruppe for dette projekt, med ekstern deltagelse. Både kommende kunder samt Side 7 (14)

8 arbejds- og styregruppen inddrages og høres i forbindelse med udarbejdelsen af kravsspecifikationerne. 7. Helbredgodkendelser og lægeordning Det er besluttet, at det offentlige skal kommunikere elektronisk med borgere og virksomheder, hvor det overhovedet er muligt. Trafikstyrelsen orienterede om status for dette. Ordningen vil blandt andet betyde: Omlægning af interne procedurer Besparelse på porto Udenlandske virksomheder og lokomotivfører Virksomhederne skal have egne procedurer for håndtering af digital post. Modulet installeres til september Den elektroniske kommunikation startes op i september i år, men det forventes at være en løbende overgang til et fuldt ud elektronisk system. Der kræves tilvænning både fra Trafikstyrelsens såvel som virksomhedernes side, som også skal være klar til at håndtere elektronisk kommunikation. Der foreligger desuden en udfordring i forbindelse med de virksomheder og medarbejdere, der ikke bor i Danmark. Dette bliver en undtagelse, der også skal håndteres. Banedanmark og DSB bliver inddraget i dialog om dette med Trafikstyrelsens kundecenter, der står for implementeringen. Det forventes, at DSB bliver den virksomhed, som systemet vil blive afprøvet på i første omgang. 8. Status på 4. jernbanepakke Forhandlingerne vedrørende den tekniske søjle er i den afsluttende fase og sidste møde er afholdt. Det vides dog ikke, hvorvidt Europa-Parlamentet vil lukke den tekniske søjle uden den politiske søjle. Der har senest været forhandlinger om overgangsordning for ERTMS (European Rail Traffic Management System), hvor Formandsskabet og Europa Parlamentet har accepteret det danske ønske. Det var vigtigt at få en overgangsordning, som gør det muligt at køre videre med et dansk set-up. Dette ser på nuværende tidspunkt ud til at være lykkedes. Side 8 (14)

9 9. Næste møde 9. november 2015 kl Evt. Ingen emner Side 9 (14)

10 Edvard Thomsens Vej København S Telefon Fax info@tbst.dk Referat Dato Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 9. november 2015 Deltagere Erik Amtoft, Cowi Per Henriksen, DI Carsten Holm Hansen, Arriva Carsten Dam Sønderbo-Jacobsen, DSB Christian Ahlgreen-Ussing, Alstom Benny Spangsborg, DB Schencker Martin Harrow, Banedanmark Steffen Lyngesen, Aarsleff Rail Stig Munck, Rambøll Rösli Gisselmann, Lokalbanen Leif Funch, Trafik- og Byggestyrelsen Marianne Clod Zauner, Trafik- og Byggestyrelsen Julie Lange, Trafik- og Byggestyrelsen Emil Hundrup Rasmussen, Trafik- og Byggestyrelsen Lars Mortensen, Trafik- og Byggestyrelsen Mari Ruuhi, Trafik- og Byggestyrelsen Dorthe Laursen, Trafik- og Byggestyrelsen Rasmus Hjorth, Trafik- og Byggestyrelsen 1. Godkendelse af dagsorden - Dagsordenen blev godkendt 2. Aktuelle sager - Ingen emner 3. Gebyrbekendtgørelsen Side 10 (14)

11 - Trafik- og Byggestyrelsen informerede om den igangværende høring af gebyrbekendtgørelsen til vurdering af bekendtgørelsens økonomiske og administrative konsekvenser. - Alle ændringer kan findes i den officielle høringsskrivelse, der blev fremsendt som baggrundsmateriale forud for mødet. Som baggrundsmateriale blev der i øvrigt fremsendt: i. Udkast til bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet ii. iii. Gebyr- og afgiftsregnskab for 2014 på jernbaneområdet Budget for de gebyr- og afgiftsfinansierede op-gaver på jernbaneområdet i I forbindelse med drøftelserne blev det blandt andet nævnt, at der har været meget store variationer inden for det enkelte gebyr, og at der bør tilstræbes større stabilitet. 4. TSI ENE (Energi) og TSI INF (Infrastruktur) - Trafik- og Byggestyrelsen opdaterede branchepanelet om implementeringsplanen for TSI INF og TSI ENE. Begge implementeringsplaner skal sendes til Kommissionen senest d. 31. december TSI ENE: Trafik- og Byggestyrelsen har udarbejdet implementeringsplanen i samarbejde med Banedanmark. Planen er i 1:1 overensstemmelse med Elektrificering-sprogrammet. - TSI INF: Trafik- og Byggestyrelsen har nedsat en arbejdsgruppe, der udarbejder et udkast til implementeringsplanen, som indeholder projekter, der allerede er truffet beslutning om. 5. Udkast til softwarevejledning - Trafik- og Byggestyrelsen fremlagde udkast til softwarevejledning, som blev fremsendt som baggrundsmateriale forud for mødet. Vejledningen skal være færdig inden nytår. - Vejledningen er centreret omkring, hvornår assessor skal inddrages samt i hvor høj grad, Trafik- og Byggestyrelsen skal in- Side 11 (14)

12 volveres i processen. Der er ingen nye krav, hvormed vejledningen primært indeholder anvisninger til bedste praksis. - Vejledningen omfatter alle jernbanesystemer, der har software (inkl. metro, letbaner etc.). Endvidere blev det pointeret, at security ikke indgår i denne vejledning. - DSB udtrykte, at der er stort behov for denne vejledning. Der har været gjort forsøg på, at få leverandørerne over i et andet regime, men der er udfordringer. DSB vil gerne drøfte dette yderligere. - DI spurgte, hvorvidt vejledningen har juridisk betydning, hvortil Trafik- og Byggestyrelsen kunne oplyse, at det er bekendtgørelsen, der gælder. Vejledningen vil blive op-dateret løbende i takt med ny viden og nye erfaringer. - Trafik- og Byggestyrelsen vil gerne modtage feedback på skrift og bad om, at der fremsendes enten feedback eller varsel om skriftlig feedback senest en uge efter branchepanelmødet. Feedback må gerne inkludere eksempler, der kan gøre vejledningen mere konkret. Vejledningen skal være færdig før jul. 6. CSM-RA - Trafik- og Byggestyrelsen informerede om de foreløbige resultater af analysen af assessormarkedet. - Analysen er baseret på et spørgeskema sendt til assessorerne. Derudover har der været afholdt møde med Banedanmark, og et møde med DSB er fastsat. Der foreligger en endelig rapport inden jul. - Styrelsen fortalte, at der er modtaget i alt 40 besvarelser fra assessorer. Der tegner sig et billede af et relativt velfungerende marked, som dog blandt andet påvirkes negativt af tidpres. - DSB oplever også problemer i forhold til mangel på de rette fagfolk. For megen viden og læring skal rekvireres i løbet af processen, hvilket bidrager til tidspresset. Med-arbejderne skal klædes bedre på til at håndtere arbejdet med assessorer via træning og uddannelse. 7. Anvendelse af simulator i lokomotivføreruddannelsen - Banedanmark informerede sammen med Trafik- og Byggestyrelsen om status på planen om at anvende simulator i lokomotivføreruddannelsen. Side 12 (14)

13 - Diskussionerne går pt på, hvad simulatoren skal kunne og ikke kunne. Bl.a. kan det være svært at anvende simulatoren til opnåelse af strækningskendskab mens anvendelse til vedligeholdelse af strækningskendskabet kan være nyttigt. - Projektet er midtvejs i forløbet med afrapportering i starten af december. Det afsluttende møde afholdes d. 8. december. Branchen er blevet anmodet om at give behovsinput. 8. Overimplementering af EU regler - Trafik- og Byggestyrelsen informerede kort om EU- Implementeringsudvalget (IU) arbejde med at vurdere om gældende og nye danske regler, som implementerer erhvervsrettede EU-regler, er udtryk for overimplementering til skade for dansk erhvervslivs konkurrencevilkår. - DI har til dato ikke stødt på tilfælde af overimplementering i forhold til Trafik- og Byggestyrelsen (jernbanen). 9. ERA s cross audit af Trafik- og Byggestyrelsen - ERA gennemførte i uge 21 en audit af Center for jernbane med særligt fokus på udstedelse af sikkerhedscertifikater, tilsyn med jernbanevirksomheder og godkendelse af køretøjer. - Konklusionen er, at Trafik- og Byggestyrelsen har den nødvendige organisatoriske kapacitet til at varetage Styrelsens aktiviteter samt, at Styrelsen leverer gode resultater i forhold til sikkerhedscertificering og tilsyn i henhold til kravene i både Sikkerhedsdirektivet og Interoperabilitetsdirektivet. Der blev dog udtrykt skepsis ved enkelte punkter, såsom: i. Den høje personaleomsætning. Dette anser Styrelsen dog ikke for at være et punkt til forbedring, da det er en fordel for den generelle dialog og samarbejde, at medarbejdere prøver kræfter med alle sider af jernbanesektoren (Styrelse, jernbanevirksomhed, infrastrukturforvalter etc.). ii. Derudover blev det påpeget, at Styrelsen kunne være bedre til at oplyse om tidsforbrug og tidshorisonter. Dette vil Styrelsen dog heller ikke gøre det store ved, da vi ikke skal jagte virksomhederne, hvis de har brug for mere tid til at opnå de rigtige resultater. Side 13 (14)

14 iii. Slutteligt noterede ERA, at det alene er sagsbehandleren, der godkender rullende materiel. Dette anses ikke for værende et område til forbedring eller ændring, da kontorchefen naturligvis bliver involveret i særlige og større sager. 10. Status på 4. jernbanepakke - Trafik- og Byggestyrelsen informerede om status på 4. jernbanepakke. Den tekniske del er forhandlet færdig og den politiske del er gået ind i den afsluttende fase og forventes afsluttet i foråret Branchens feedback på Sikkerhedskonferencen d. 28. oktober Generelt blev der givet positive tilbagemeldinger omkring konferencen på mødet, specielt i forhold til plenumoplæggene. - CSM-RA var et populært emne på konferencen. På mødet blev Trafik- og Byggestyrelsen og Banedanmark i den forbindelse enige om, at der skal udvikles fællesmål om CSM-RA i forhold til, hvordan processerne kan gøres mere omkostningseffektive. - DSB påpegede, at man for alvor skal gå i gang med security, så det tænkes ind i alle led. Det er ikke nyt for DSB, men muligheden og adgangen til området bliver større og større. Det er nu, vi skal i gang med drøftelser på dette område. 12. Næste møde: 19. april 2016, kl (mødeindkaldelsen er sendt). 13. Evt. - Der bliver fortsat arbejdet på at finde den bedste løsning på e- mail kommunikationen i forbindelse med helbredsgodkendelser. Det skal sikres, at virksomheden ikke bliver informeret om afgørelsen før den ansatte. Side 14 (14)

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016.

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 72 62 67 90 TS111-00010 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016 Deltagere 1. Benny

Læs mere

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011

Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den 6. december 2011 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41 78 0155 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Dato 8. december 2011 Referat af mødet med branchepanelet for interoperabilitet og sikkerhed den

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar 2018

Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar 2018 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72267094 Fax 7262 6790 kmo@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Referat fra møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 28. februar

Læs mere

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016.

TS Dato 20. april Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 72 62 67 90 TS111-00010 Dato 20. april 2016 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 19. april 2016

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Referat af Branchepanelets møde den 3. marts 2010

Referat af Branchepanelets møde den 3. marts 2010 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Dato 10.03.2010 Referat af Branchepanelets møde den 3. marts 2010 Deltagere

Læs mere

Referat af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012

Referat af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780155 Fax 7226 7070 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk af møde i Branchepanelet d. 28. februar 2012 Deltagere - Christian Algreen Ussing, Alstom

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet den 7. april 2014

Referat fra møde i Branchepanelet den 7. april 2014 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Journal TS111-00010 Dato 07.04.2014 Referat fra møde i Branchepanelet den

Læs mere

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013

Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jernbanen og EU-regler - status og vejen videre frem Sikkerhedskonferencen 31. oktober 2013 Jesper Rasmussen, vicedirektør Status: Jernbanesikkerheden er generelt høj i Danmark -Sikkerhedsrapport 2012

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Referat af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012

Referat af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780155 Fax 7226 7070 kax@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk af møde i branchepanelet d. 12. juni 2012 Deltagere - Christian Ahlgreen- Ussing, Alstom

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2014-21. januar 2014 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets tilsyn med

Læs mere

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne

TSI-OPE angiver (i kapitel 7.1 Principper) rammerne for gennemførelse af bestemmelserne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Notat CATE Journal TS10301-00015 Dato 12. november 2013 Opdatering af Danmarks gennemførelsesplan for TSI Drift og trafikstyring

Læs mere

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov

Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af ny jernbanelov Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - ændringsbekendtgørelser vedrørende klageadgangen m.v., som følge af

Læs mere

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane

Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn Jernbane Plan for Trafikstyrelsens sikkerhedstilsyn 2015 - Jernbane 30. januar 2015 Indledning I Trafikstyrelsen ønsker vi åbenhed omkring vores tilsynsaktiviteter. Derfor udgiver vi hvert år en plan for årets

Læs mere

Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 12. juni 2017

Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet den 12. juni 2017 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Referat TS111-00010 16-06-2017 Referat for møde i Branchepanelet for jernbanesikkerhed og interoperabilitet

Læs mere

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen.

Kravene til indholdet af den nationale implementeringsplan er angivet i TSI-OPE kapitel 7.1 Principper og 7.2 Retningslinier for gennemførelsen. Adelgade 13 1304 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Danmarks implementeringsplan for TSI Drift og trafikstyring (TSI-OPE) Danmarks nationale implementeringsplan

Læs mere

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes

Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes Grænseflader ved baneelektrificering Vejledning til hvornår CSM-RA processen skal anvendes 22. november 2017 Det er politisk besluttet at elektrificere dele af jernbanen i Danmark. Trafik-, Byggeog Boligstyrelsen

Læs mere

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016

CSM-RA i Danmark. - Den Danske Banekonference 2016 CSM-RA i Danmark - Den Danske Banekonference 2016 Dagsorden 1. Kort intro til Trafik- og Byggestyrelsen og Center for jernbane 2. Overordnede betragtninger om brugen af CSM-RA i Danmark, fordele og udfordringer,

Læs mere

4. Jernbanepakke - Den tekniske del

4. Jernbanepakke - Den tekniske del 4. Jernbanepakke - Den tekniske del Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Sikkerhedskonference 2016 Helle Viltoft og Leif Funch EU regulering på jernbaneområdet Udviklingen i EU reglerne på

Læs mere

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat - bekendtgørelse om tilladelse til at drive jernbanevirksomhed samt ændringsbekendtgørelse

Læs mere

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi?

CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? CSM Risikoledelse Giver CSM værdi? Trafik- og Byggestyrelsens Sikkerhedskonference 2015 Onsdag den 28. oktober 2015 kl. 13.45-15.00 Oplægsholdere Claus René Pedersson fra Banedanmark Lars Henrik Brockhoff

Læs mere

Sikkerhedskonference 2013

Sikkerhedskonference 2013 DI Transport 31. OKT 13 Sikkerhedskonference 2013 4. Jernbanepakke i et dansk perspektiv Den fælles ambition om det indre (transport-)marked Hvorfor pakkerne? Etableringen af et indre europæisk jernbanemarked

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af jernbaneloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (certificering af virksomheder, der udfører opgaver for andre end jernbanevirksomheder og infrastrukturforvaltere) 1. I jernbaneloven, nr. 686 af

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1

Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 1. pkt., 21 u, stk. 8, og 24 c, stk. 24, og 26, stk. 1, 1.pkt., i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr.

Læs mere

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat

Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Opsamling på dialogmøde om Entreprenører på eget sikkerhedscertifikat Afholdt torsdag d. 28. januar 2016 hos Banedanmark Program for mødet 1) Velkomst og formål ved Martin Harrow, områdechef for Kvalitet

Læs mere

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej!

Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Anlægsprojekter i infrastrukturen Nye krav på vej! Introduktion til ny bekendtgørelse om ibrugtagning af infrastruktur Lise Aaen Kobberholm Bekendtgørelsens formål Bekendtgørelsen fastsætter procedurer

Læs mere

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 saos@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk SAOS Høringsnotat om bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 10. juli 2018 Ophæver og erstatter meddelelsen af 27. februar 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES

Læs mere

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM

Bekendtgørelsen. Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Lidt om Common Safety Methods - CSM Bekendtgørelsen Generelt om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Lidt om Common Safety Methods - CSM Sessionens indhold - Bekendtgørelsen - Generelt om godkendelse og sikkerhed -Lidt om CSM

Læs mere

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12.

Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr af 12. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 www.trafikstyrelsen.dk Vejledning til ændret praksis for udstedelse af ibrugtagningstilladelse til infrastruktur efter bekendtgørelse nr. 1187

Læs mere

TSI er for begyndere

TSI er for begyndere TSI er for begyndere Sikkerhedskonferencen 2015 Mari Ruuhi Trafik- og Byggestyrelsen Jan Schneider-Tilli Banedanmark En mini TSI-skole 1. Hvad er TSI er? 2. TSI ernes indhold 3. TSI ernes relevans for

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet til Trafik- og Byggestyrelsen. 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat TS10901-00016 29-08-2016 Bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker på letbaneområdet

Læs mere

5. marts Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører:

5. marts Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører: Spørgsmål og svar vedr. sikkerhedscertificering af entreprenører: Kravene til virksomheder, der på eget ansvar udfører kørsel på jernbanenettet, er reguleret i lovgivningen inden for jernbaneområdet bl.a.

Læs mere

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0

Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB. April Version 1.0 Sikkerhedsledelsen SIKKERHEDSSPOLITIK FOR DSB April 2008 Version 1.0 Indhold 1. Indledning... 3 2. Mission... 3 3. Målsætning... 3 4. Dækningsområde og afgrænsning... 4 5. Ansvar og organisering... 4 6.

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet 1 I medfør af 21 h, stk. 1, 21 k, stk. 5, og 26, stk. 1, 1. pkt., og stk. 2, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt

TSI implementering og anvendelse. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt TSI implementering og anvendelse Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Hvad er TSI er? Navnet: Tekniske Specifikationer for Interoperabilitet Formål: Redskaber til harmonisering af de europæiske

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008

Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet. April 2008 Notat til Statsrevisorerne om beretning om Jernbanetilsynet April 2008 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om Jernbanetilsynet (beretning nr. 4/03) 31. marts 2008 RN

Læs mere

Referat af møde i Branchepanelet den 28. februar 2012

Referat af møde i Branchepanelet den 28. februar 2012 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Journal TS111-00010 Dato 05.03.2012 Referat af møde i Branchepanelet den 28.

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) L 320/8 Den Europæiske Unions Tidende 17.11.2012 KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1078/2012 af 16. november 2012 om en fælles sikkerhedsmetode for overvågning, der skal anvendes af jernbanevirksomheder

Læs mere

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat Sagshåndtering ved udstedelse af sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat efter bekendtgørelse nr. 147 af 30.01.2017 om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet 5. maj 2017

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 359 af 08/04/2014 Udskriftsdato: 7. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transportmin., Trafikstyrelsen, j.nr. TS10000-00059 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtag- ningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen 1.

Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtag- ningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen 1. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. 2012 UDKAST Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249

Læs mere

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer

Velkommen. Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt. Nye regler for godkendelse af køretøjer Velkommen Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Nye regler for godkendelse af køretøjer Vi er Katrine Frellsen Lars Mortensen Ahmed Lütfi Øzer Thomas Gram Rasmussen Sikkerhedskonferencen 27.

Læs mere

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng.

Staten yder alene et tilskud til anlægget af letbanen og har ingen direkte indflydelse i denne sammenhæng. MINISTEREN Borgerforeningen Mols Distriktsråd for Mols og Helgenæs Att.: Jørgen Ørgård Dato J. nr. 12. marts 2018 2018-1529 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Kære Jørgen Ørgård

Læs mere

Nye EU-krav på uddannelsesområdet

Nye EU-krav på uddannelsesområdet Nye EU-krav på uddannelsesområdet Indsæt billede her 8,1 cm. højt x 16,3 cm. bredt Trafikstyrelsens sikkerhedskonference 27. oktober 2011 Krav til certificering af lokomotivførere Implementeringen af direktiv

Læs mere

Høringsnotat. gebyrer og afgifter på jernbaneområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. gebyrer og afgifter på jernbaneområdet. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 rshj@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens og Jernbanenævnets gebyrer og afgifter på

Læs mere

Referat fra møde i Branchepanelet for luftfart den 12. november 2015

Referat fra møde i Branchepanelet for luftfart den 12. november 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 41780351 Fax 7262 6790 njo@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Referat Referat fra møde i Branchepanelet for luftfart den 12. november 2015 Deltagere - Patrick

Læs mere

Velkommen til jernbane session nr. 4. Håndtering af systemer med software (SW)

Velkommen til jernbane session nr. 4. Håndtering af systemer med software (SW) Velkommen til jernbane session nr. 4 Håndtering af systemer med software (SW) Hvem er vi? Lars Mortensen Trafik- og Byggestyrelsen Center for Jernbane lmo@tbst.dk Torben Lundbeck Trafik- og Byggestyrelsen

Læs mere

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS10503-00055 Anvendelse af CENELEC standarden EN50126 i forbindelse med godkendelse af nye letbanetog

Læs mere

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658.

Lovtidende A Udgivet den 27. juni Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. 22. juni Nr. 658. Lovtidende A 2012 Udgivet den 27. juni 2012 22. juni 2012. Nr. 658. Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer på jernbaneområdet m.v. I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u stk. 8, i lov om jernbane,

Læs mere

Udfordringer, organisering og sikkerhedsniveau

Udfordringer, organisering og sikkerhedsniveau Udfordringer, organisering og sikkerhedsniveau Statens jernbanetilsyn, Sikkerhetsseminar, Oslo, 10. oktober 2006 Programkoordinator Leif Funch Trafikstyrelsen, Danmark Organiseringen, Myndigheder, Sikkerhed

Læs mere

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1

Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 Bekendtgørelse om gennemførelse af ændringsdirektiv om udvikling af Fællesskabets jernbaner 1 I medfør af 26 i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1171 af 2. december 2004, fastsættes: 1. Bekendtgørelsen

Læs mere

Bestemmelser for Jernbane BJ

Bestemmelser for Jernbane BJ Bestemmelser for Jernbane BJ 5-3-2015 Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes efter bemyndigelse

Læs mere

Formålet med direktivet er at understøtte interoperabiliteten, ved at mindske de høje krav til sprogkundskaberne for grænseovergangssektioner.

Formålet med direktivet er at understøtte interoperabiliteten, ved at mindske de høje krav til sprogkundskaberne for grænseovergangssektioner. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 raha@tbst.dk www.tbst.dk Notat Dato 14. juni 2016 Sagsnr.: TS10601-00007 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om certificering

Læs mere

Velkommen til jernbanesession 11 Håndtering af SW ændringer. Forslagsstillers håndtering af systemer med software (SW) vejledning og praksis

Velkommen til jernbanesession 11 Håndtering af SW ændringer. Forslagsstillers håndtering af systemer med software (SW) vejledning og praksis Velkommen til jernbanesession 11 Håndtering af SW ændringer Forslagsstillers håndtering af systemer med software (SW) vejledning og praksis Hvem er vi? Lars Mortensen Trafik- og Byggestyrelsen Center for

Læs mere

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

Sikkerhedsledelse. AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I Sikkerhedsledelse AIS I Sikkerhedsledelse I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 5 Bekendtgørelse om sikkerhedscertifikat til jernbanevirksomheder nr. 14 I medfør af 21 h, 21 u og24 stk. 4, i lov om jernbane,

Læs mere

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn

Denn. Vejledning til veteranbanebekendtgørelsen. Tilsyn Denn Vejledning til kapitel 5 Tilsyn 13. januar 2012 {denne side er blank} 3 Vejledning til Forord Forord Generelt Bekendtgørelse nr. 1354 af 2. december 2010 om ikke erhvervsmæssig jernbanedrift () kan

Læs mere

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /...

BILAG. til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.5.2019 C(2019) 3561 final ANNEX 3 BILAG til KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) /... om ændring af Kommissionens forordning (EU) nr. 321/2013, (EU) nr. 1299/2014,

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet UDKAST Bekendtgørelse om krav til bemyndigede organer på jernbaneområdet I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, fastsættes efter bemyndigelse i henhold til 4 i bekendtgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1 I medfør af 56 og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj 2015, som ændret ved lov nr. 658 af 8. juni 2016, fastsættes efter

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2014 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

Som DIASTOLISK blodtryk bedes opgivet det tryk, ved hvilket lydene ophører. Behandles undersøgte med blodtrykssænkende medicin?

Som DIASTOLISK blodtryk bedes opgivet det tryk, ved hvilket lydene ophører. Behandles undersøgte med blodtrykssænkende medicin? Blodtryksskema for jernbanepersonale Cpr. nr.: Navn: Adresse: Husk at underskrive og medsende side 2. Edvard Thomsens Vej 14 Telefon 7221 8800 Fax 3338 1439 helbred@tbst.dk www.tbst.dk Til den undersøgende

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1)

Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1) BEK nr 542 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 23. maj 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Ekg, eller beskrivelse af Ekg fra anerkendt laboratorium, er vedlagt: Ja: Nej:

Ekg, eller beskrivelse af Ekg fra anerkendt laboratorium, er vedlagt: Ja: Nej: Diabeteserklæring for jernbanepersonale Cpr. nr.: Navn: Adresse: Husk at underskrive og medsende side 2. Edvard Thomsens Vej 14 Telefon 7221 8800 Fax 3338 1439 helbred@tbst.dk www.tbst.dk Højde og vægt

Læs mere

UDKAST. Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet

UDKAST. Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet UDKAST Bekendtgørelse om beredskabsarbejde på jernbane- og luftfartsområdet I medfør af 147 a, 149, stk. 10 og 152 a, i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 29. august 2013, og 8 d, stk.

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Lokaltog, SJ og DSB. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om certificering af lokomotivførere 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1) BEK nr 543 af 24/05/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1

Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 Bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige i forbindelse med godkendelse af jernbaneinfrastruktur og køretøjer 1 I medfør af 56, 64, stk. 4, og 102 i jernbaneloven, lov nr. 686 af 27. maj

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven Lovforslag nr. L 26 Folketinget 2017-18 Fremsat den 4. oktober 2017 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven (Certificering af virksomheder,

Læs mere

Regioner og KL anmodes om høring af lovforslagets eventuelle økonomiske konsekvenser i forhold til det udvidede totalbalanceprincip (DUT).

Regioner og KL anmodes om høring af lovforslagets eventuelle økonomiske konsekvenser i forhold til det udvidede totalbalanceprincip (DUT). DEPARTEMENTET Til diverse høringsparter, jf. høringsliste 22. maj 2015 Dato J. nr. 2015-273 Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 trm@trm.dk www.trm.dk Høring

Læs mere

i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Høringsnotat Bekendtgørelse om krav til akkreditering af assessorer på jernbaneområdet 1. Indledning

Læs mere

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen

Vejledning om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet. Infrastrukturbekendtgørelsen om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet Infrastrukturbekendtgørelsen 1. juli 2010 2 om godkendelse af Trafikstyrelsens bekendtgørelse om godkendelse af infrastruktur på jernbaneområdet beskriver

Læs mere

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat

Sagshåndtering ved udstedelse. efter bekendtgørelse nr. 147 af om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat Sagshåndtering ved udstedelse af sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat efter bekendtgørelse nr. 147 af 30.01.2017 om sikkerhedsgodkendelse og sikkerhedscertifikat på jernbaneområdet Version 2 24.

Læs mere

Banedanmarks samarbejde med assessorer

Banedanmarks samarbejde med assessorer Banedanmarks samarbejde med assessorer Trafik & byggestyrelsens sikkerhedskonference 2015 27.10.2015 1 Deltagere Lars Brockhoff TÜV SÜD Danmark Pia Messell Rambøll Carsten Rasmussen NIRAS Tom Møller Rasmussen

Læs mere

Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt

Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt RAVN Bane 2016 ApS Roholmsvej 12 F 2620 Albertslund Att.: Adm. dir. Jesper Ravn Fremsendt pr. mail til: jesper@ravn-bane.dk 15. april 2016 Afgørelse om afslag på anmodning om aktindsigt Kære Jesper Ravn,

Læs mere

REFERAT AF Bestyrelsesmøde nr. 74

REFERAT AF Bestyrelsesmøde nr. 74 REFERAT AF Bestyrelsesmøde nr. 74 Deltagere: Søren Skaarup formand Carsten Jørgensen Næstformand Lars Mott Kasserer Hans Jørn Pallesen Bestyrelsesmedlem Thomas Szücs Bestyrelsesmedlem André Schneider Bestyrelsesmedlem

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet

Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet Bekendtgørelse nr. af 2013 Bekendtgørelse om Trafikstyrelsens gebyrer og afgifter på jernbaneområdet I medfør af 4, stk. 8, 6, stk. 5, 21 u, stk. 8, i lov om jernbane, jf. lovbekendtgørelse nr. 1249 af

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 21.8.2015 COM(2015) 389 final 2015/0180 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om fastsættelse af den holdning, Unionen skal indtage på den 12. generalforsamling i OTIF

Læs mere

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG

10579/1/15 REV 1 ADD 1 IPJ 1 DPG Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 15. december 2015 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2013/0015 (COD) 10579/1/15 REV 1 ADD 1 TRANS 230 CODEC 987 PARLNAT 148 RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 5.2.2015 L 29/3 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/171 af 4. februar 2015 om visse aspekter af proceduren for udstedelse af licenser til jernbanevirksomheder (EØS-relevant tekst) EUROPA-KOMMISSIONEN

Læs mere

Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017

Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017 Vejledning om godkendelse af assessorer Bekendtgørelse nr. 543 af 24. maj 2017 15. december 2017 2 Vejledning om godkendelse af assessorer Indhold Indledning 3 Opbygning 3 Andre bekendtgørelser og vejledninger

Læs mere

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION. Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 28. oktober 2010 (29.10) (OR. en) 15582/10 TRANS 297 FØLGESKRIVELSE fra: Europa-Kommissionen modtaget den: 25. oktober 2010 til: Generalsekretariatet for Rådet

Læs mere

SUNDHEDSAFTALE

SUNDHEDSAFTALE Kommissorium for permanent arbejdsgruppe vedr. Patientrettet forebyggelse og kronisk sygdom Godkendt: Den administrative styregruppe den 27. marts 2015. Bemærkning: Baggrund Region Hovedstaden og kommunerne

Læs mere

CSM i praksis. Erfaringer med CSM Risikoledelse. 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll

CSM i praksis. Erfaringer med CSM Risikoledelse. 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll CSM i praksis Erfaringer med CSM Risikoledelse 14.05.2014 Banedanmark og Rambøll CSM i praksis Sessionens indhold Forordningen Fælles sikkerhedsmetode for risikoevaluering og vurdering (CSM RA) trådte

Læs mere

Status og tendenser på jernbaneområdet i et EUperspektiv. Jakob Karlshøj, kontorchef for Banekontoret, Transportministeriet

Status og tendenser på jernbaneområdet i et EUperspektiv. Jakob Karlshøj, kontorchef for Banekontoret, Transportministeriet Status og tendenser på jernbaneområdet i et EUperspektiv Jakob Karlshøj, kontorchef for Banekontoret, 1. Tendenser og udviklingen i EU-reguleringen 2. Et eksempel fra virkeligheden ønsket om øget jernbanegodstransport

Læs mere

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1)

Bestemmelser for drifts- og trafikstyringsregler (DTR) på jernbaneområdet 1) BEK nr 11034 af 16/07/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 1. marts 2017 Ministerium: Transport- og Bygningsministeriet Journalnummer: Trafik- og Byggestyrelsen, j.nr. TS10000-00088 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Rapport. Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S

Rapport. Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet. Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej København S Rapport Sikkerhedsrapport 2013 for Øresundsbro Konsortiet Til: Fra: cc: Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Øresundsbro Konsortiet Vester Søgade 10 1601 København V Transportstyrelsen,

Læs mere

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016

Til høringsparterne. Høringsbrev. Den 1. april 2016 Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsbrev Høring om tilladelse til test af jernbaneinfrastruktur - ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven 1)

Forslag. Lov om ændring af jernbaneloven 1) Til lovforslag nr. L 184 Folketinget 2018-19 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 23. april 2019 Forslag til Lov om ændring af jernbaneloven 1) (Implementering af dele af den tekniske

Læs mere

TSI undtagelser. Sikkerhedskonference Mari Ruuhi, Specialkonsulent, Trafik- og Byggestyrelsen

TSI undtagelser. Sikkerhedskonference Mari Ruuhi, Specialkonsulent, Trafik- og Byggestyrelsen TSI undtagelser Sikkerhedskonference 2016 Mari Ruuhi, Specialkonsulent, Trafik- og Byggestyrelsen TSI undtagelser Fokus på infrastruktur 0. Større arbejde 1. Midlertidige løsninger 2. Undtagelser i TSI

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) L 185/6 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2015/1136 af 13. juli 2015 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 402/2013 om den fælles sikkerhedsmetode til risikoevaluering og -vurdering

Læs mere

Korridor 3 eller - jernbanegods på vej til de varme lande

Korridor 3 eller - jernbanegods på vej til de varme lande Korridor 3 eller - jernbanegods på vej til de varme lande Rejsen begynder: Stockholm banegård Status og fremtidsperspektiver v./chefkonsulent Knud Elm-Larsen, TS TØF og Trafikstyrelsen, Banegodsseminar:

Læs mere

Banevejen på Viborg Station

Banevejen på Viborg Station Banevejen på Viborg Station Vejforum 2017 Viborg Baneby Program Viborg Baneby Banevejen Vejprojekt Baneprojekt Kommunikation Viborg Midtbyplan 2009 Stadig fortætning af Viborg midtby Omdannelse og fortætning

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter I medfør af 99, stk. 1 og 2, 112, stk. 1 og 113, stk. 1

Læs mere

Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere

Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere Ansøgning om godkendelse som uddannelsescenter for lokomotivførere i henhold til bekendtgørelse 1029.af 5. november 2012 som gennemfører Kommissionens afgørelse 2011/765/EU af 22. november 2011 om kriterier

Læs mere