Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE"

Transkript

1 Januar 2019 VIRKSOMHEDERNES FINANSIERINGSMULIGHEDER - EN TEMPERATURMÅLING MED FOKUS PÅ SMV ERNE

2 FORORD I takt med det økonomiske opsving i dansk økonomi gennem de seneste fem år har bankerne konsolideret sig og gradvist lempet deres kreditstandarder over for virksomhederne. Samtidig er renterne i Danmark fulgt med de europæiske renter ned til et historisk lavt niveau. Det har styrket finansieringsmulighederne for danske virksomheder, hvilket bekræftes af et panel af DI s medlemsvirksomheder, hvor et klart flertal i 2018 oplevede gode finansieringsmuligheder. Et nærmere kik i tallene viser, at rentefaldet har været særligt udtalt på mindre lån, hvilket kommer især de små og mellemstore virksomheder (SMV er) til gode. Samtidig har bankernes lempelser i kreditstandarderne over de senere år været omtrent lige store for de mindre som de større virksomheder. DI s panelundersøgelse bekræfter da også, at både små, mellemstore og store virksomheder har oplevet en klar bedring i finansieringsklimaet, siden opsvinget satte ind. Tallene viser dog også, at selvom de mindste virksomheder også oplever bedre finansieringsmuligheder, er det gennemsnitlige niveau klart mindre end for de større virksomheder. Det hænger sandsynligvis sammen med, at der blandt de mindste virksomheder er flere, der har problemer med at dokumentere den soliditet og lønsomhed, der skal til, for at virksomheden er kreditværdig.

3 Erhvervsvirksomhedernes renteudgifter er faldet markant Renterne er over de seneste år faldet til historisk lave niveauer. Det gælder også de effektive renter på nye virksomhedslån, jf. figur 1. Her er renten faldet fra ca. 3 pct. for et virksomhedslån i bankerne i 2014 til et niveau omkring 1¼ pct. igennem andet halvår I december 2018 var den effektive rente på virksomhedslån 1,2 pct. Også for realkreditinstitutternes lån til erhverv er renten faldet; hvor det svingede omkring 2 pct. (inkl. bidrag) i 2014, har niveauet i 2018 ligget i lejet 1-1,5 pct., med en aftagende tendens gennem andet halvår, hvor den sluttede på 1,2 pct. i december Figur 1: Renten på nye erhvervslån på historisk lavt niveau Pct. 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0, Pengeinstitutter Realkreditinstitutter Note: Effektive rentesatser for nye virksomhedslån, 3 mdr. glidende gennemsnit. I opgørelsen er der set bort fra lån baseret på repo-forretninger, jf. boks A. Seneste observationer er december Kilde: Finans Danmark på baggrund af Nationalbankens rentestatistik. Det lave renteniveau for erhvervsudlån afspejler blandt andet ECB s meget lempelige pengepolitik, der slår igennem i Danmark som følge af fastkurspolitikken. Desuden er konkurrencen mellem bankerne taget til i takt med, at de har konsolideret sig i årene efter krisen og har oparbejdet et betydeligt indlånsoverskud. Det har medvirket til, at virksomhederne oplever markant lavere renter end for blot få år siden, når de skal låne penge i banken. Bankernes udlånsrente til en virksomhed varierer med den risiko, der er forbundet med det konkrete udlån. Det kan give væsentlige forskelle i de renter, forskellige virksomheder oplever at kunne låne til i banken. Det betyder også, at mindre virksomheder umiddelbart kan opleve et andet som oftest højere renteniveau end store virksomheder.

4 I de tilgængelige opgørelser af renter skelnes der ikke mellem store og små erhvervskunder. Men vi kan opdele renten på erhvervsudlån efter lånets størrelse (jf. boks B). Med det udgangspunkt, at de små lån er typiske for mindre virksomheder, mens store lån i hovedreglen er relevant for større virksomheder, kan vi dermed få et bedre billede af udviklingen i renter, som små og mellemstore virksomheder kan låne til, ved at følge udviklingen i renten på små lån. For de små lån var renten gennemsnitligt 4,7 pct. i 2014, og den er faldet støt og mærkbart siden: I 2018 er var det gennemsnitlige renteniveau 2,9 pct., jf. figur 2. Renten på store lån til virksomhederne er også faldet i perioden. I 2014 var renteniveauet 1,3 pct., hvor det i 2018 var 0,6 procent. Renten er således faldet mere på små end på store lån: Hvor renten på et lille lån var 3,4 pct.- point højere end på et stort lån i 2014, var forskellen i 2018 indsnævret til 2,3 pct.-point. De seneste års rentefald har dermed været særligt gunstige for virksomheder med små lån, når vi opgør det i renteudgifter pr. lånt krone. Figur 2. Bankernes udlånsrenter til virksomheder er faldet Pct. 5,0 4,0 3,0 2,0 1,0 0, Små lån Store lån Note: Renten dækker nyudlån og er et gennemsnit over 12 måneder. Seneste observationer er december Store hhv. små lån er over hhv. under over 7,5 mio. kr. Kilde: Finans Danmark på baggrund af Nationalbankens MFI-statistik

5 Boks A: Renterne på virksomhedernes lån afhænger blandt andet af sikkerhedsstillelser Virksomhederne stiller ved de fleste erhvervsudlån med pant og sikkerheder, hvilket påvirker den rente, der skal betales. En særlig mulighed for at stille med sikkerhed især på lån med kort løbetid er en såkaldt repo-forretning i forbindelse med erhvervsudlånet. En repo-forretning er et lån udstedt med sikkerhed i værdipapirer. Den høje sikkerhed gør, at renten på lån med en bagvedliggende repo-forretning er mindre end renten på øvrige udlån, jf. figur A1. Figur 1a. Udlån med repo-forretning har lavere rente Pct. 4,0 3,5 3,0 2,5 2,0 1,5 1,0 0,5 0, Alle erhvervslån Erhvervslån ekskl. repo Note: Rentebetalingen for alle erhvervslån viser den samlede betaling både med og uden repoforretninger. Erhvervslån ekskl. repo viser virksomhedernes rentebetaling, når virksomheder ikke stiller andre aktiver som sikkerhed for lånet. Data er udelukkende fra virksomheder i selskabsform jf. Nationalbankens definitioner. Kilde: Finans Danmarks beregninger på baggrund af Nationalbankens rentestatistik. Da denne analyse har et særligt sigte på finansieringsmulighederne for de små og mellemstore virksomheder, fokuserer vi her på udlån uden repo-forretninger under den antagelse, at de er mere dækkende for almindelige erhvervsudlån til SMV-segmentet.

6 Boks B: Små og store lån Nationalbankens offentliggør månedligt pengeinstitutternes renter på nye forretninger til erhvervsudlån opdelt på forskellige lånestørrelser samt sikkerheder. Lånene til virksomheder (ikke-finansielle selskaber) inddeles størrelsesmæssigt i kategorierne under 2 mio. kr., mellem 2 og 7,5 mio. kr. samt over 7,5 mio. kr. De store lån defineres i notatet, som lån over 7,5 mio. kr., men de små lån er alle lån under 7,5 mio. kr. Det svarer til, hvad Nationalbanken typisk anvender i deres udgivelser. Rentestatistikken omfatter ikke personligt ejede virksomheder i husholdningssektoren, som altså ikke indgår i denne analyse. Kreditpolitikken er blevet lempet løbende siden 2014 Selv om renten på erhvervsudlån naturligvis er central, er den ikke det eneste forhold, der bestemmer virksomhedernes finansieringsmuligheder. Mere generelt er mulighederne bestemt af bankernes kreditpolitik, hvor også risikovilligheden og samspillet mellem virksomhedens forretning og den generelle økonomiske situation indgår. Nationalbanken spørger hvert kvartal bankerne, om de har strammet eller lempet kreditpolitikken såvel over for virksomhederne generelt som over for SMV erne specifikt. Siden 2014 har bankerne oplyst, at de løbende har lempet i kreditpolitikken, jf. figur 3. Som en af de væsentligste årsager peger bankerne på udtalt konkurrence med de øvrige banker. Den lange periode med lempelser skal ses i sammenhæng med, at bankerne strammede kreditpolitikken markant under og umiddelbart efter, at den finansielle krise toppede. Hertil kommer, at bankerne siden da har konsolideret sig og opbygget et betydeligt indlånsoverskud. Endelig spiller det også ind, at den generelle økonomiske fremgang har styrket virksomhedernes forretningsmuligheder, hvilket reducerer de økonomiske risici og giver grundlag for en lempeligere kreditpolitik. De små og mellemstore virksomheder har nydt godt af de samme lempelser i bankernes kreditstandarder, som de store virksomheder. Det fremgår af, at bankerne har indberettet samme lempelser for SMV-segmentet som for virksomhederne generelt, jf. figur 3.

7 Figur 3. Bankernes kreditstandarder er lempet over for både små og store virksomheder Nettotal Lempelser Stramninger Alle virksomheder SMV'er Note: Et positivt nettotal indikerer, at kreditstandarden er lempet. Nettotallet udtrykker ændring i kreditpolitikken i forhold til kvartalet før, hvor tallene er vægtet med bankernes størrelse. Kilde: Finans Danmark på baggrund af Nationalbankens udlånsundersøgelse til og med 4. kvartal Virksomhederne ser positivt på finansieringsklimaet Virksomhederne oplever også selv, at deres finansieringsmuligheder er forbedret under de senere års opsving i dansk økonomi. Det fremgår af opgørelser fra Dansk Industri, som siden 2012 har spurgt et panel på knap 500 af deres medlemsvirksomheder, hvordan de vurderer mulighederne for at skaffe adgang til finansiering. Ifølge DI s virksomhedspanel oplever virksomhederne således, at finansieringsklimaet løbende er forbedret siden 2012, hvor niveauet ramte bunden. I 2017 oplevede godt tre ud af fem virksomheder, at adgangen til finansiering var god, mens kun en ud af omtrent syv virksomheder oplevede dårlig adgang til finansiering. Og virksomhedernes finansieringsmuligheder er fortsat på omtrent samme gode niveau i Det fremgår af Dansk Industris virksomhedspanel, jf. figur 4.

8 Figur 4. Virksomhederne: Finansieringsklimaet styrket under opsvinget Hvordan oplever din virksomhed mulighederne for at skaffe adgang til finansiering med hensyn til mængde og pris? Pct Dårlige/meget dårlige Meget gode/gode Neutrale Nettotal (højre akse) Nettotal Note: Nettotallet er beregnet ved at tildele virksomhedernes vurdering af finansieringssituationen værdi mellem -1 og 1. Meget god/dårlig tildeles værdien 1/-1 og god/dårlig tildeles værdien 0,5/-0,5. Neutral tildeles værdien 0. Kilde: DI s virksomhedspanel til og med 4. kvartal Deler vi virksomhederne op efter størrelse (målt ved antal ansatte), gælder det både for de små, mellemstore og store virksomheder, at finansieringsklimaet er bedret markant, siden det økonomiske opsving satte ind i 2013, jf. figur 5. I modsætning til situationen i , har et vægtet flertal af virksomheder i alle størrelser, inklusive de mindste (1-20 ansatte), i de seneste år oplevet finansieringsmulighederne som positive. DI s undersøgelse afslører samtidig, at der blandt de store og mellemstore virksomheder er flere, som oplever gunstige finansieringsmuligheder, end blandt de små virksomheder. Denne forskel gjaldt både i kølvandet på den finansielle krise og under de senere års vedvarende opsving. Når de mindste virksomheder har en generel tendens til at opleve mindre gunstige finansieringsmuligheder, hænger det naturligt sammen med, at vi i dette segment finder flere, der ikke kan påvise stærke nøgletal over for deres bank. En stærk track record på virksomhedens nøgletal underbygger dens kreditværdighed og styrker dens muligheder og vilkår for at få lån. Det er en indbygget del af en sund og robust kreditpolitik. Denne sammenhæng mellem virksomhedens nøgletal og dens mulighed for at få lån er blandt andet påvist i en analyse, Finans Danmark udarbejdede i 2017 på baggrund af Danmarks Statistiks spørgeundersøgelse af små og mellemstore virksomheders adgang til

9 finansiering i Undersøgelsen påviste således, at virksomheder i SMV-segmentet med en stærk soliditet og en god lønsomhed havde klart bedre muligheder for at opnå lån i banken. Nationalbanken har i flere analyser fundet tilsvarende sammenhænge. 2 Figur 5. Virksomhederne: Finansieringsklima bedret for alle virksomhedsstørrelser gennem opsvinget Hvordan oplever din virksomhed mulighederne for at skaffe adgang til finansiering med hensyn til mængde og pris? Nettotal ansatte ansatte ansatte Over 100 ansatte Note: Virksomhedernes svar er opdelt på antallet af ansatte. Se i øvrigt figur 4. Kilde: DI s virksomhedspanel til og med 3. kvartal Finans Danmarks analyse Hvilke virksomheder får ja i banken, november 2017 ( 2 Kreditgivning i et lavrentemiljø, Kvartalsoversigt 2. kvt. 2016, Danmarks Nationalbank, samt referencer deri.

Positive vurderinger af finansieringsklimaet

Positive vurderinger af finansieringsklimaet ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE januar 216 Positive vurderinger af finansieringsklimaet 2 blev året med de mest positive vurderinger af finansieringssituationen. Virksomhederne vurderede finansieringsklimaet

Læs mere

Historisk mange virksomheder finder det nemt at låne penge

Historisk mange virksomheder finder det nemt at låne penge Mar. 11 Jun. 11 Sep. 11 Dec. 11 Mar. 12 Jun. 12 Sep. 12 Dec. 12 Mar. 13 Jun. 13 Sep. 13 Dec. 13 Mar. 14 Jun. 14 Sep. 14 Dec. 14 Mar. 15 Jun. 15 Sep. 15 Dec. 15 Mar. 16 Jun. 16 Sep. 16 Dec. 16 Mar. 17 Thorbjørn

Læs mere

UDLÅNSREDEGØRELSE. Overblik over udviklingen i kreditmulighederne i Danmark

UDLÅNSREDEGØRELSE. Overblik over udviklingen i kreditmulighederne i Danmark UDLÅNSREDEGØRELSE Overblik over udviklingen i kreditmulighederne i Danmark FEBRUAR 217 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Sammenfatning... 2. Udvikling i samlede udlån... 5 3. Bidragssatser og renter på realkreditlån....

Læs mere

Dårlige finansieringsmuligheder

Dårlige finansieringsmuligheder Januar 213 Dårlige finansieringsmuligheder koster arbejdspladser Af konsulent Nikolaj Pilgaard De sidste to år har cirka en tredjedel af de mindre og mellemstore virksomheder oplevet, at det er blevet

Læs mere

Kreditsituationen strammer til for store virksomheder

Kreditsituationen strammer til for store virksomheder DI November 211 Nikolaj Pilgaard, EØK Kreditsituationen strammer til for store virksomheder Frem til foråret 211 blev finansieringssituationen for virksomhederne gradvist forbedret, men tendensen er nu

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Virksomhedernes syn på finansieringsklimaet

Virksomhedernes syn på finansieringsklimaet EØK ANALYSE juni 215 Virksomhedernes syn på finansieringsklimaet Ifølge DIs medlemsvirksomheder har finansieringssituationen været i klar bedring de seneste par år, og den positive udvikling fortsætter

Læs mere

Virksomhedernes opfattelse af adgangen til lånefinansiering

Virksomhedernes opfattelse af adgangen til lånefinansiering Dansk Industri 04. jun. 14 Virksomhedernes opfattelse af adgangen til lånefinansiering Tine Roed Direktør, Dansk Industri Kreditklemme definition? Direktør Jørgen A. Horwitz, Finansrådet: En kreditklemme

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK ANALYSE DANMARKS NATIONALBANK 21. FEBRUAR 2019 NR. 4 Risici i kreditgivningen til erhverv er stigende Ny indikator for risici i kreditgivningen Risici stiger typisk i opsving Ensartet udvikling på tværs

Læs mere

Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder

Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder Juni 211 Knap hver fjerde virksomhed oplever fortsat dårlige finansieringsmuligheder Af økonomisk konsulent Nikolaj Pilgaard Der er sket en gradvis bedring i virksomhedernes oplevelse af finansieringsmulighederne

Læs mere

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet

Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet DI Ultimo august MOGR Rentemarginalen stiger mere i Danmark end i Euroområdet Rentemarginalen, der måler forskellen mellem udlåns- og indlånsrenten, er inden for det seneste år øget mere i Danmark end

Læs mere

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013

Danmark. Flere årsager til faldende bankudlån. Makrokommentar 31. juli 2013 Makrokommentar 31. juli 213 Danmark Flere årsager til faldende bankudlån Bankernes udlån er faldet markant siden krisens udbrud. Denne analyse viser, at faldet kan tilskrives både bankernes strammere kreditpolitik

Læs mere

Stadig forskel på store og små virksomheder, når de går i banken

Stadig forskel på store og små virksomheder, når de går i banken Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, +45 2328 9685 JULI 217 Stadig forskel på store og små virksomheder, når de går i banken Virksomheder med under 5 ansatte synes det er blevet nemmere og billigere at

Læs mere

Virksomhederne finder det fortsat nemt og billigt at låne penge

Virksomhederne finder det fortsat nemt og billigt at låne penge ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 216 finder det fortsat nemt og billigt at låne penge svarer også i marts 216, at det er både nemt og billigt at låne penge. Det har dog ikke fået dem til udnytte mulighederne

Læs mere

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen SMV erne har i den grad lagt krisen bag sig. Beskæftigelsen i de små og

Læs mere

UDLÅNSREDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark, 2. halvår 2013

UDLÅNSREDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark, 2. halvår 2013 UDLÅNSREDEGØRELSE Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark, 2. halvår 2013 JUNI 2014 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Udviklingen i kreditinstitutternes

Læs mere

UDLÅNS- REDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark

UDLÅNS- REDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark UDLÅNS- REDEGØRELSE Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark NOVEMBER 218 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Sammenfatning... 3 2. Udviklingen i kreditinstitutternes samlede udlån... 4 3. Udviklingen

Læs mere

Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik. Statistisk Forening 8. september 2009

Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik. Statistisk Forening 8. september 2009 Den nye statistik over ændringer i penge- og realkreditinstitutternes kreditpolitik Statistisk Forening 8. september 29 Oversigt Nationalbankens udlånsundersøgelse - Fakta om udlånsundersøgelser - Population

Læs mere

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen

Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen . marts 9 af Jeppe Druedahl og chefanalytiker Frederik I. Pedersen (tlf. 1) Rentevåbnet løser ikke vækstkrisen Analysen viser, at de renter, som virksomhederne og husholdninger låner til, på trods af gentagne

Læs mere

Finansieringssituationen fortsat stram

Finansieringssituationen fortsat stram Oktober 13 Finansieringssituationen fortsat stram Finansieringssituationen er blevet en smule dårligere på prisen ifølge virksomhederne, mens adgangen til kapital er nogenlunde uændret. Samlet er finansieringssituationen

Læs mere

Vanskelige finansieringsvilkår. investeringer

Vanskelige finansieringsvilkår. investeringer Januar 214 Vanskelige finansieringsvilkår dæmper MMV ernes investeringer Af konsulent Nikolaj Pilgaard, nipi@di.dk og konsulent Mathias Secher, mase@di.dk Mere end hver femte virksomhed med op til 1 ansatte

Læs mere

Udviklingen i kreditmulighederne i Danmark. 2. halvår 2012

Udviklingen i kreditmulighederne i Danmark. 2. halvår 2012 Udviklingen i kreditmulighederne i Danmark 2. halvår 2012 2. september 2013 4 Udviklingen i kreditmulighederne i Danmark, 2. halvår 2012 Udviklingen i kreditmulighederne i Danmark Publikationen kan hentes

Læs mere

Historisk nemt at låne penge

Historisk nemt at låne penge Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, +45 3377 4616 Mathias Busk Tjørnum, stud.polit mabt@di.dk, +45 3377 4591 APRIL 2019 Historisk nemt at låne penge Virksomhederne har det bedste finansieringsklima i

Læs mere

Ny og mere detaljeret

Ny og mere detaljeret Ny og mere detaljeret MFI-statistik Jens Uhrskov Hjarsbech og Andreas Kuchler, Statistisk Afdeling Indledning og sammenfatning Nationalbanken har offentliggjort en ny MFI-statistik, der bygger på nye,

Læs mere

BANKERNE STRAMMER GREBET

BANKERNE STRAMMER GREBET BANKERNE STRAMMER GREBET Denne analyse af knap 1.000 mindre virksomheders kassekreditrente omkring 1. maj 2008 viser, at der er store forskelle på, hvad virksomhederne betaler for kassekreditten. Kassekreditrenten

Læs mere

kraka Danmarks uafhængige tænketank Konference om kreditadgang, d. 4.6.2014. Palle Sørensen

kraka Danmarks uafhængige tænketank Konference om kreditadgang, d. 4.6.2014. Palle Sørensen kraka Danmarks uafhængige tænketank Konference om kreditadgang, d. 4.6.2014. Palle Sørensen Kreditpolitik før og under krisen Formål: Hvorfor faldt acceptraten? a) Bankinterne forhold b) Virksomhedernes

Læs mere

UDLÅNS- REDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark

UDLÅNS- REDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark UDLÅNS- REDEGØRELSE Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark SEPTEMBER 217 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Sammenfatning... 4 2. Udviklingen i kreditinstitutternes samlede udlån... 5 3. Udviklingen

Læs mere

UDLÅNSREDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark, 1. halvår 2013

UDLÅNSREDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark, 1. halvår 2013 UDLÅNSREDEGØRELSE Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark, 1. halvår 2013 DECEMBER 2013 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Sammenfatning... 4 2. Udviklingen i kreditinstitutternes samlede udlån...

Læs mere

Myter og fakta om bankerne

Myter og fakta om bankerne Myter og fakta om bankerne December 2012 FORORD Myter og fakta om bankerne Der har de seneste år været massivt fokus blandt politikere, medier og offentligheden generelt på banksektoren. Det er forståeligt

Læs mere

De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre

De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE december 15 De syv magre år hos forbrugerne er endelig ovre 15 ser ud til at blive året, hvor væksten i privatforbruget endelig tager fat igen efter krisen. Efter syv magre år,

Læs mere

Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig

Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig Udlånet til de mindste virksomheder falder stadig Af seniorøkonom Jens Hjarsbech Efter flere år med faldende udlån øger bankerne igen for alvor udlånet til virksomhederne. Den øgede aktivitet går dog stadig

Læs mere

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau

DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau Klaus Rasmussen, chefanalytiker kr@di.dk, 3377 3908 OKTOBER 2018 DI's Virksomhedspanel: Udsigterne for beskæftigelsen på rekordniveau DI s medlemsvirksomheder ser positivt på årets sidste kvartal. Deres

Læs mere

UDLÅNSREDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark

UDLÅNSREDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark UDLÅNSREDEGØRELSE Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark OKTOBER 2015 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Udviklingen i kreditinstitutternes samlede

Læs mere

KREDITGIVNING I ET LAVRENTEMILJØ

KREDITGIVNING I ET LAVRENTEMILJØ KREDITGIVNING I ET LAVRENTEMILJØ Svend Greniman Andersen og Andreas Kuchler, Økonomi og Pengepolitik INDLEDNING OG SAMMENFATNING Konkurrencen om kreditinstitutternes erhvervskunder er øget de seneste år,

Læs mere

Medlemsundersøgelse offentliggjort 16. maj 2012 på Håndværksrådets repræsentantskabsmøde.

Medlemsundersøgelse offentliggjort 16. maj 2012 på Håndværksrådets repræsentantskabsmøde. Barske finansieringsvilkår for små og mellemstore virksomheder Medlemsundersøgelse offentliggjort 16. maj 2012 på Håndværksrådets repræsentantskabsmøde. For yderligere oplysninger kontakt: Adm. direktør

Læs mere

Engroshandlen fortsætter optur i 2018

Engroshandlen fortsætter optur i 2018 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 Engroshandlen fortsætter optur i 20 Engroshandlen lå godt 6 pct. højere i 20 end i 20, og den positive udvikling er fortsat ind i 20. De positive

Læs mere

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til

DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Michael Meineche mime@di.dk APRIL 2017 DI s Virksomhedspanel: Nu tager opsvinget til Dansk økonomi kommer op i et højere gear i andet kvartal 2017, forudser DI s medlemmer. Forventningerne er steget på

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2017

Status på udvalgte nøgletal januar 2017 Status på udvalgte nøgletal januar 217 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling De seneste nøgletal giver en positiv afslutning på året og peger også på en pæn

Læs mere

Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 2009

Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 2009 N O T A T Møde med økonomi- og erhvervsministeren og organisationer om kreditsituationen d. 13/8 29 Den verdensomspændende økonomiske krise har ført til et så markant fald i efterspørgslen efter varer,

Læs mere

SPØRGESKEMA BILAG. A. Generelle spørgsmål

SPØRGESKEMA BILAG. A. Generelle spørgsmål BILAG SPØRGESKEMA A. Generelle spørgsmål 1. Der ønskes indsendt oplysninger om følgende foranstaltninger under de midlertidige EF-rammebestemmelser: (i) begrænset støtte, som er forenelig med fællesmarkedet

Læs mere

Tina Christoffersen og Marie Jakobsen, Statistisk Afdeling

Tina Christoffersen og Marie Jakobsen, Statistisk Afdeling 9 Ny rentestatistik Tina Christoffersen og Marie Jakobsen, Statistisk Afdeling INDLEDNING Med virkning fra januar 2003 er der tilvejebragt en ny og væsentligt forbedret rentestatistik for monetære finansielle

Læs mere

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal

KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal 24. november 23 Af Frederik I. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 12 og Thomas V. Pedersen, direkte telefon 33 55 77 18 Resumé: KONJUNKTURSITUATIONEN-udsigterne for 3. og 4. kvartal De seneste indikatorer

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2017

Status på udvalgte nøgletal maj 2017 Status på udvalgte nøgletal maj 217 Steen Bocian, Cheføkonom, Dansk Erhverv Status på den økonomiske udvikling De økonomiske nøgletal i ind- og udland er fortsat ganske fornuftige men der er dog også forhold,

Læs mere

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4

PULJEAFKAST FOR 2014 UDVIKLINGEN I 2014 2 UDDYBENDE KOMMENTARER TIL DE ENKELTE PULJER 3 BESKATNING AF PENSIONSAFKAST 4 PULJEAFKAST FOR 2014 23.01.2015 Udviklingen i 2014 2014 blev et år med positive afkast på både aktier og obligationer. Globale aktier gav et afkast målt i danske kroner på 18,4 pct. anført af stigninger

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2014

Status på udvalgte nøgletal maj 2014 Status på udvalgte nøgletal maj 214 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der har været stor fokus på produktivitetsudviklingen i dansk erhvervsliv de seneste

Læs mere

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1

PRESSEMEDDELELSE. Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 10. december 2003 PRESSEMEDDELELSE Første offentliggørelse af rentestatistik for MFI-sektoren i euroområdet 1 Den Europæiske Centralbank (ECB) offentliggør i dag en ny, harmoniseret rentestatistik. Fra

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2011

Status på udvalgte nøgletal november 2011 Status på udvalgte nøgletal november 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Status på Dansk økonomi Turbulensen i verdensøkonomien synes aftaget en smule den seneste måned, men usikkerheden

Læs mere

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer

Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Den 9. december 11 Stort overskud på betalingsbalancen skyldes manglende investeringer Overskuddet på betalingsbalancen er rekordhøjt. Det store overskud er dog ikke et resultat af, at det går godt for

Læs mere

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld

Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld 23 Rente og udbytte af Danmarks udlandsgæld Frank Øland Hansen og Lill Thanning Hansen, Statistisk Afdeling INDLEDNING I 998 var den gennemsnitlige nettoforrentning af Danmarks udlandsgæld 8,7 pct. Dette

Læs mere

Behov for en stram finanslov

Behov for en stram finanslov EØK ANALYSE november 15 Behov for en stram finanslov Regeringen har lagt op til at stramme finanspolitikken i 16 og indlægge en sikkerhedsmargin til budgetlovens grænse. DI bakker op om at stramme finanspolitikken

Læs mere

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen

Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen n o t a t Lav efterspørgsel forklarer det faldende bankudlån men udlånet forventes at stige igen 8. december 29 Kort resumé Henover året har der været megen fokus på faldet i bankernes udlån til virksomhederne.

Læs mere

SMV er forventer fortsat fremgang, men sakker bagud i investeringer

SMV er forventer fortsat fremgang, men sakker bagud i investeringer Claus Aastrup Seidelin, seniorchefkonsulent clas@di.dk, 2779 6422 JANUAR 19 SMV er forventer fortsat fremgang, men sakker bagud i investeringer Små og mellemstore virksomheder (SMV er) 1 venter fortsat

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet

Udsigt til fremgang i byggeriet Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 NOVEMBER Udsigt til fremgang i byggeriet Få nye byggerier betyder, at bygge- og anlægsinvesteringerne i dag ligger på et lavt niveau. Men der

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2016

Status på udvalgte nøgletal januar 2016 Status på udvalgte nøgletal januar 216 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Der var fremgang i økonomien i 215, men det blev vækstmæssigt ikke jubelår. Der

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal maj 2011

Status på udvalgte nøgletal maj 2011 Status på udvalgte nøgletal maj 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk afdeling Ledighed: Uændret ledighed Den sæsonkorrigerede bruttoledighed lå i marts på 162.4, svarende til 5,9 pct. af arbejdsstyrken.

Læs mere

Økonomisk Analyse. Investeringer og virksomhedernes kreditvilkår

Økonomisk Analyse. Investeringer og virksomhedernes kreditvilkår Økonomisk Analyse Investeringer og virksomhedernes kreditvilkår NR. 2 3. marts 211 2 Investeringer og virksomhedernes kreditvilkår Investeringerne er faldet ekstraordinært meget i forbindelse med tilbageslaget

Læs mere

Små og mellemstore virksomheders finansieringsmuligheder. - Før, under og efter finanskrisen

Små og mellemstore virksomheders finansieringsmuligheder. - Før, under og efter finanskrisen Små og mellemstore virksomheders finansieringsmuligheder - Før, under og efter finanskrisen Færre små og mellemstore virksomheder søger lånefinansiering nu end de gjorde før og under finanskrisen Andel

Læs mere

UDLÅNS- REDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark

UDLÅNS- REDEGØRELSE. Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark UDLÅNS- REDEGØRELSE Redegørelse om udviklingen i kreditmulighederne i Danmark JUNI 216 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Sammenfatning... 3 2. Udviklingen i kreditinstitutternes samlede udlån... 4 3. Udviklingen

Læs mere

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013 Øjebliksbillede. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for. kvartal 1 Det første halve år af 1 har ikke været noget at skrive hjem om. Både nøgletal fra dansk økonomi generelt og nøgletal for byggeriet viser, at

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2017

Status på udvalgte nøgletal april 2017 Status på udvalgte nøgletal april 217 Steen Bocian, Cheføkonom, Dansk Erhverv Status på den økonomiske udvikling Vi har økonomisk fået en god start på 217. De globale nøgletal peger op, og prognoserne

Læs mere

Den Sociale Kapitalfond Analyse Portræt af de særligt sociale virksomheder i Danmark

Den Sociale Kapitalfond Analyse Portræt af de særligt sociale virksomheder i Danmark Den Sociale Kapitalfond Analyse Portræt af de særligt sociale virksomheder i Danmark November 216 Kontakt: Analysechef Kristian Thor Jakobsen Tlf.: 322 6792 Den Sociale Kapitalfond Management ApS HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

Analyse 12. april 2013

Analyse 12. april 2013 12. april 2013. 2015-planen fra 2007 ramte plet på beskæftigelsen i 2011, trods finanskrisen I fremskrivningen bag 2015-planen fra 2007 ventede man et kraftigt fald i beskæftigelsen på 70.000 personer

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal april 2015

Status på udvalgte nøgletal april 2015 Status på udvalgte nøgletal april 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling De indkomne økonomiske nøgletal i 215 peger i retning af, at dansk økonomi forsat

Læs mere

Den Sociale Kapitalfond Analyse Portræt af de særligt sociale virksomheder i Danmark

Den Sociale Kapitalfond Analyse Portræt af de særligt sociale virksomheder i Danmark Den Sociale Kapitalfond Analyse Portræt af de særligt sociale virksomheder i Danmark November 2016 Kontakt: Analysechef Kristian Thor Jakobsen Tlf.: 3022 6792 Den Sociale Kapitalfond Management ApS HOVEDKONKLUSIONER

Læs mere

Analyse af udviklingen i kreditstandarder for nyudlån

Analyse af udviklingen i kreditstandarder for nyudlån Finanstilsynet 30. april 2014 Analyse af udviklingen i kreditstandarder for nyudlån 1. Indledning Finanstilsynet har foretaget en analyse af, hvorvidt konkurrencesituationen blandt pengeinstitutterne giver

Læs mere

Status på økonomiske nøgletal april 2019

Status på økonomiske nøgletal april 2019 NØGLETAL APRIL 219 Status på økonomiske nøgletal april 219 Af: Kristian Skriver, økonom I løbet af de seneste måneder har historierne om udviklingen i europæisk økonomi ikke været specielt opløftende.

Læs mere

Solide og lønsomme virksomheder får oftere et ja i banken

Solide og lønsomme virksomheder får oftere et ja i banken Solide og lønsomme virksomheder får oftere et ja i banken Banken står klar med kapital og vil gerne låne ud til sunde og kreditværdige erhverv. Solid egenkapital og en lønsom forrentning er afgørende,

Læs mere

Eksportoptimisme giver forårsstemning

Eksportoptimisme giver forårsstemning DI ANALYSE april 2015 Eksportoptimisme giver forårsstemning DI s Virksomhedspanel spår fremgang i 2. kvartal af 2015, og virksomhederne er mere optimistiske, end de har været seneste kvartaler. Det er

Læs mere

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018

Kreditinstitutter. Halvårsartikel 2018 Kreditinstitutter Halvårsartikel 2018 Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...1 2. Kreditinstitutter i Danmark...2 3. Fortsat høje overskud på trods af lave renteindtægter...4 4. Udlånsvækst i danske kreditinstitutter...5

Læs mere

Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv

Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv 1K 213 2K 213 3K 213 4K 213 1K 214 2K 214 3K 214 4K 214 1K 21 2K 21 3K 21 4K 21 1K 216 2K 216 Fakta om økonomi August 216 Ref.: Økonomi & Analyse, LO Brugen af deltidsansatte steget i flere serviceerhverv

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal marts 2017

Status på udvalgte nøgletal marts 2017 Status på udvalgte nøgletal marts 217 Steen Bocian, Cheføkonom, Dansk Erhverv Status på den økonomiske udvikling Vi har rent økonomisk fået en god start på 217. De globale nøgletal peger generelt op, og

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Salget af videnrådgivning taber pusten

Salget af videnrådgivning taber pusten Salget af videnrådgivning taber pusten Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den indenlandske omsætning i videnrådgiverbranchen er faldet i starten af 2012. Forventningerne til 3. kvartal 2012 er dog

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2015

Status på udvalgte nøgletal august 2015 Status på udvalgte nøgletal august 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Den seneste måneds nøgletal angiver, ligesom i juli, overvejende, at dansk

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal November 2013

Status på udvalgte nøgletal November 2013 Status på udvalgte nøgletal November 213 Fra: Dansk Erhverv, Makro & Analyse Status på den økonomiske udvikling De danske nøgletal sender tvetydige signaler for tiden. På den ene side er indikatoren, der

Læs mere

Investeringerne i små og mellemstore virksomheder hænger fortsat i bremsen

Investeringerne i små og mellemstore virksomheder hænger fortsat i bremsen 3. juni 17 Investeringerne i små og mellemstore virksomheder hænger fortsat i bremsen Erhvervslivets investeringer er faldet markant efter den økonomiske krise og har de senere år trods bedre konjunkturer

Læs mere

Efter kapitaltilførsel. Uden kapitaltilførsel

Efter kapitaltilførsel. Uden kapitaltilførsel Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 212-13 ERU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 91 Offentligt Økonomi- og Erhvervsministeriet Finansministeriet 14. januar 29 Udlånsvækst med/uden statslig kapital

Læs mere

Engroshandlen oplever fremgang

Engroshandlen oplever fremgang Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 DECEMBER Engroshandlen oplever fremgang Engroshandlen ligger 7 pct. højere i end i 26, når der ses på perioden januar til oktober. Beskæftigelsen følger

Læs mere

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN

LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN LEMPELIG PENGEPOLITIK EN MEDVIRKENDE ÅRSAG TIL FINANSKRISEN Den nuværende finanskrise skal i høj grad tilskrives en meget lempelig pengepolitik i USA og til dels eurolandene, hvor renteniveau har ligget

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal januar 2015

Status på udvalgte nøgletal januar 2015 Status på udvalgte nøgletal januar 215 211 Fra: Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling Reviderede tal for væksten i 3. kvartal viser en BNP-stigning på,4 pct. ift.

Læs mere

Danmark er dårligt rustet til en ny krise

Danmark er dårligt rustet til en ny krise Kirstine Flarup Tofthøj og Peter N. H. Vaporakis kift@di.dk, 3377 4649 MAJ 2019 Danmark er dårligt rustet til en ny krise Da finanskrisen brød ud i 2008, blev økonomien understøttet af et stort rentefald

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal december 2015

Status på udvalgte nøgletal december 2015 Status på udvalgte nøgletal december 215 Fra: 211 Dansk Erhverv, Politisk Økonomisk Afdeling Status på den økonomiske udvikling 215 bliver samfundsøkonomisk set ikke noget jubelår, men det ser dog indtil

Læs mere

Handelsvirksomhederne er optimistiske

Handelsvirksomhederne er optimistiske Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 JUNI 20 Handelsvirksomhederne er optimistiske DI Handels medlemmer ser positivt på det kommende 3. kvartal 20, hvor forventningerne også generelt er højere

Læs mere

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017 33 pct. færre konkurser i 1. kvartal 217 Det seneste år er antallet af konkurser herhjemme faldet med næsten 7 svarende til et fald på 33 pct. Samtidig udgør aktive virksomheder, hvor der er høj omsætning

Læs mere

Indberetningsvejledning Nationalbankens udlånsundersøgelse

Indberetningsvejledning Nationalbankens udlånsundersøgelse DANMARKS NATIONALBANK Statistisk Afdeling Version 3 Juli 2011 Indberetningsvejledning Nationalbankens udlånsundersøgelse 1. Baggrund og generelle forhold Udlånsundersøgelsen er en kvalitativ statistik,

Læs mere

nye job i sommerhalvåret

nye job i sommerhalvåret Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent khpe@di.dk, 3377 3432 JUNI 2018 18.000 nye job i sommerhalvåret DI s medlemmer forventer fremgangen fortsætter ind i efteråret. Svarene fra vores medlemmer indikerer,

Læs mere

Status på økonomiske nøgletal juni 2019

Status på økonomiske nøgletal juni 2019 NØGLETAL JUNI 219 Status på økonomiske nøgletal juni 219 Af: Kristian Skriver, økonom Fremgangen i dansk økonomi kom fint fra start i 219 med en vækst på,2 pct. i 1. kvartal. Trods væksten var en anelse

Læs mere

Pænt omsætningsniveau i engros

Pænt omsætningsniveau i engros Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 SEPTEMBER 20 Pænt omsætningsniveau i engros Omsætningen inden for engroshandlen i årets syv første måneder er 4,3 pct. højere set ift. samme periode sidste

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal august 2017

Status på udvalgte nøgletal august 2017 Status på udvalgte nøgletal august 217 Steen Bocian, Cheføkonom, Dansk Erhverv Status på den økonomiske udvikling Dansk økonomi er på vej mod det første år siden 26 med vækst på over 2%. De økonomiske

Læs mere

Lav oliepris og lave renter har sparket privatforbruget ud af dvalen

Lav oliepris og lave renter har sparket privatforbruget ud af dvalen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE marts 2016 Lav oliepris og lave renter har sparket privatforbruget ud af dvalen Vi oplever i disse år fornyet vækst i forbruget. Over de sidste to år er privatforbruget steget

Læs mere

marts 2018 Indtjening i sektoren

marts 2018 Indtjening i sektoren marts 218 Indtjening i sektoren Bank- og realkreditkoncerners årsregnskaber 217 INTRODUKTION Fremgangen i dansk økonomi har for alvor bidt sig fast. De gode tider slår også igennem i bankerne, som har

Læs mere

1. Engroshandlen løftede sig i 2016

1. Engroshandlen løftede sig i 2016 Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 MARTS 20 1. Engroshandlen løftede sig i 20 Engroshandlen har igennem 20 haft en positiv fremgang. Omsætningen i 20 landede en smule over niveauet i 20. Den

Læs mere

Stram finanslov overgår Kartoffelkuren

Stram finanslov overgår Kartoffelkuren Stram finanslov overgår Kartoffelkuren Regeringens økonomiske plan skrider med ca. 10 mia. kr. alene i 2010 som følge af overskridelsen af regeringens målsætning om nulvækst i det offentlige forbrug i

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK NATIONALBANKENS ANALYSER AF PRODUKTIVITET I DANMARK Morten Spange, DØRS, Dagsorden og litteratur Produktivitet på makro- og brancheniveau. Andersen og Spange (212); Jensen og Jørgensen

Læs mere

Status på udvalgte nøgletal november 2017

Status på udvalgte nøgletal november 2017 Status på udvalgte nøgletal november 217 Steen Bocian, Cheføkonom, Dansk Erhverv Status på den økonomiske udvikling Nye tal har vist, at vi allerede sidste år fik en vækst på 2 pct. et mål, som vi ellers

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 3 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Færre langtidsledige end for et år siden Virksomhedsrettede tiltag hjælper svage ledige i beskæftigelse Ugens tendens Ingen nettotilgang

Læs mere

Renten faldet med 2 %-point for små og mellemstore virksomheder

Renten faldet med 2 %-point for små og mellemstore virksomheder Renten faldet med 2 %-point for små og mellemstore virksomheder Små og mellemstore virksomheders rente på kassekreditten er faldet med 2 %-point de seneste 2,5 år. Det er positivt, men det er fortsat bemærkelsesværdigt,

Læs mere

Rente- og valutamarkedet

Rente- og valutamarkedet 2. marts 2010 Rente- og valutamarkedet Markedskommentarer og prognose Fokus siden november Recessionen går på hæld holdbart opsving på vej Nøgletal har væeret blandet men nogle har overrasket positivt

Læs mere

Engroshandlen gik lidt frem i juli

Engroshandlen gik lidt frem i juli Joachim Nørgaard Strikert jons@di.dk, 3377 4844 SEPTEMBER Engroshandlen gik lidt frem i juli Engroshandlen fik et fint løft i slutningen af, og har ind i været ret jævn på udviklingen, dog med et lille

Læs mere