ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet"

Transkript

1 Carsten Niebuhrs Gade København V Telefon Fax info@tbst.dk tbst.dk Notat BS Til høringsparterne Høring over udkast til tre bekendtgørelser på byggeområdet Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har udarbejdet udkast til følgende tre bekendtgørelsesændringer på byggeområdet: ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner Bekendtgørelserne sendes i samlet høring med frist for svar den 1. maj De tre bekendtgørelser ændres samtidig, da ændringerne i BR18 afføder konsekvensændringer i både certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet og certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner. Ændringerne skal derfor bl.a. sikre, at der er overensstemmelse mellem reglerne i BR18 og de to certificeringsbekendtgørelser. Der foretages desuden en række indholdsmæssige ændringer, som er beskrevet nedenfor. I de to certificeringsbekendtgørelser, der nyaffattes, er de væsentlige ændringer markeret med gul. Ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder bestemmelser, der: Præciserer reglerne for skurvogne opstillet på en byggeplads. Side 1 (7)

2 Undtager visse transportable konstruktioner, som Forsvaret og Beredskabsstyrelsen bruger, fra kravet om byggetilladelse. Samler og præciserer reglerne for transportable konstruktioner samt for camping-, festival- og salgsområder. Regulerer vedligeholdelse uden byggetilladelse Simplificerer reglerne for den certificerede statikers og brandrådgivers virke. Forenkler regler for kontrol af den tekniske dokumentation for brand- og konstruktionsklasser. Udvider den statiske dokumentation for konstruktionsklasse 2-4. Indfører regler for kontrol af udførelsen i overensstemmelse med det nationale anneks til Eurocode 0. Opdaterer bestemmelserne vedr. brandtekniske installationer. Præciserer henvisning til vejledning om indsatstaktisk traditionelt byggeri. Nyaffattelse af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet indeholder bestemmelser, der: Forpligter certificeringsorganet til at orientere kommunalbestyrelsen, hvor der er er væsentlige fejl i byggeriet eller hvor en certificeret mister sin certificering. Forenkler systemet for opretholdelse af certificering. Præciserer reglerne for den certificerede statikers og brandrådgives virke. Nyaffattelse af bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner indeholder bestemmelser, der: Præciserer og opdaterer reglerne for certificering af transportable konstruktioner. 1. Bygningsreglement 2018 Nedenfor beskrives de væsentligste forslag til ændringer i bygningsreglementet (BR18) Præcisering af reglerne for skurvogne opstillet på en byggeplads Reglerne for transportable konstruktioner, herunder skurvogne, der skal stå på en byggeplads, præciseres, da der har været tvivl om reglerne hos kommunerne og i branchen. Det tydeliggøres, at transportable konstruktioner, der skal stå på eller i tilknytning til en byggeplads, er undtaget fra kravet om byggetilladelse. Undtagelsen forudsætter, at der er givet en byggetilladelse til det pågældende byggearbejde, og at der ikke overnattes i den transportable konstruktion. Hvis der skal overnattes i en transportabel konstruktion Side 2 (7)

3 på en byggeplads, er der krav om en byggetilladelse til den transportable konstruktion fra kommunalbestyrelsen. Samtidig præciseres det, at det er den konkrete anvendelse af konstruktionen, som er afgørende for, hvilke af bygningsreglementets tekniske krav, som konstruktionen skal leve op til. Samling og præcisering af reglerne for transportable konstruktioner samt for camping-, festival- og salgsområder På baggrund af ønsker fra kommunerne og branchen, og for at gøre det nemmere og mere brugervenligt at finde og forstå reglerne for transportable konstruktioner, samles reglerne for transportable konstruktioner. Derudover præciseres det, at transportable konstruktioner og camping-, festival- og salgsområder er undtaget fra kravet om færdigmelding, ibrugtagningstilladelse og stikprøvekontrol. Undtagelse af visse transportable konstruktioner, som Forsvaret og Beredskabsstyrelsen bruger, fra kravet om byggetilladelse Beredskabsstyrelsen og Forsvaret har oplyst, at de bl.a. anvender transportable telte, containere, broer mv. til deres operative mobile opgaver, herunder til forberedelse til internationale udsendelser, akutte beredskabsindsatser og fortrolige øvelser. Med den foreslåede ændring undtages disse opstillinger fra kravet om byggetilladelse, men skal fortsat leve op til bygningsreglementets tekniske bestemmelser, herunder de konstruktive krav, brandkrav mv. Vedligeholdelse uden byggetilladelse Med genindførelse af bestemmelsen undtages vedligeholdelsesarbejder, ombygning og andre forandringer i bestående bebyggelse, der har betydning for energiforbruget i bygningen, for kravet om byggetilladelse. Det betyder, at det fx er muligt at foretage udskiftning af vinduer i en hel facade, der dækker flere enheder uden ansøgning om byggetilladelse. Enklere regler for den certificerede statikers og brandrådgivers virke Reglerne for den certificerede statikers og brandrådgivers virke forenkles. Det sker ved, at der indføres ét minimum for den certificeredes virke. Dette står i modsætning til i dag, hvor man sondrer mellem, at den certificerede kan være aktiv eller ledende projekterende eller aktiv eller ledende kontrollerende for den tekniske dokumentation. Den certificerede skal redegøre for sit planlagte virke i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse og redegøre for sit faktiske virke i forbindelse med færdigmeldingen. Side 3 (7)

4 Med ændringen kan den certificerede vælge at varetage sit virke ved at udarbejde, kontrollere eller godkende den tekniske dokumentation, hvilket er angivet med den samlende betegnelse udfærdige. Dette resulterer i større fleksibilitet ved organiseringen af byggearbejdet. Forenkler regler for kontrol af den tekniske dokumentation for brandog konstruktionsklasser På nuværende tidspunkt er minimumsniveauerne for kontrol af dokumentation for brandforhold og bærende konstruktioner relateret til den certificeredes virke. Med ændringen relateres minimumsniveauet for kontrol af dokumentation til selve dokumentationen uanset, hvilken rolle den certificerede har i byggeprojektet. Dette resulterer i en større fleksibilitet ved organisering af byggearbejdet, da andre end den certificerede kan udfærdige dokumentationen. Det betyder også, at bilag 4 og 5 om kontrol af dokumentationen tydeligere knyttes til selve den tekniske dokumentation for byggeriet frem for den certificeredes virke. Den statiske dokumentation for konstruktionsklasse 2-4 udvides Dokumentation for bærende konstruktioner i konstruktionsklasse 2-4 udvides til også at omfatte dokumentation for de anvendte byggevarer i den udførte bærende konstruktion. Dokumentationen skal indgå i den samlede tekniske dokumentation, der indsendes til bygningsmyndigheden i forbindelse med færdigmeldingen af byggeriet. Kravet skal bidrage til at sikre, at de anvendte byggevarer understøtter, at kravene i bygningsreglementet er overholdt. Indførelse af regler for kontrol af udførelsen Som følge af revisionen af det nationale anneks til Eurocode 0 Projekteringsgrundlag for bærende konstruktioner og den kommende publicering af DS 1140 Almen kontrol af udførelse af bærende konstruktioner med henblik på statisk sikkerhed sættes DS/EN 1990 s anneks B5 i kraft. Det betyder, at kontrol af dokumentation for bærende konstruktioner fremadrettet også vil omfatte krav til kontrollen af selve udførelsen. Kontrol af dokumentation af brandforhold i byggeriet følger samtidigt principperne i DS/EN 1990 med tilhørende nationale anneks, herunder regler for kontrol af udførelsen. Opdatering af bestemmelserne vedr. brandtekniske installationer Det er indsat bestemmelser om brandtekniske installationer i garageanlæg. Bestemmelserne fremgik også af BR15 og blev ved en fejl ikke indført i BR18. Desuden er der foretaget en række ændringer i henvisningerne til standarder i kravene om de brandtekniske installationer for at sikre, Side 4 (7)

5 at bestemmelserne er fyldestgørende og omfatter de relevante installationer. Præcisering af henvisning til vejledning om indsatstaktisk traditionelt byggeri I 510 præciseres det, at det alene er kapitel 5 i Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 vedrørende udførelse af indsatstaktisk traditionelt byggeri, der henvises til i bestemmelsen, og ikke vejledningen som helhed. Vejledningen har været i bred kommentering og forventes udgivet inden bekendtgørelsens ikrafttrædelse. 2. Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Nedenfor beskrives de væsentligste forslag til ændringer i certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet. Forpligter certificeringsorganet til at orientere kommunalbestyrelsen, hvor der er er væsentlige fejl i byggeriet eller hvor en certificeret mister sin certificering. I tilfælde, hvor certificeringsorganet får kendskab til fejl eller mangler, som kan have betydning for byggeriets sikkerhed, eller certificeringsorganet fratager en certificeret statikers eller brandrådgivers certificering, forpligtiges certificeringsorganet til at meddele det til bygningsmyndigheden i de kommuner, hvor den certificerede har virket på projekter i det forgangne år. Herved tilvejebringes et grundlag for, den lokale bygningsmyndigheds vurdering af, om informationerne giver anledning til, at kommunen undersøger om de byggeprojekter, hvorpå den certificerede har virket, generelt er udfordret i forhold til at opfylde bygningsreglementet. Forenkling af systemet for opretholdelse af certificering Opretholdelse af en rådgivers certificering ændres, så den certificerede skal re-certificeres hvert femte år. Formålet med den femårige kontrol er at sikre, at den certificerede har ajourført og opretholdt sine kvalifikationer og kompetencer. Herudover skal den certificeredes virke årligt kontrolleres på baggrund af minimum ét afsluttet projekt og efter hvert 10. projekt, som den certificerede har virket på. Præcisering af den certificerede statikers eller brandrådgivers virke Der henvises til afsnittet om Enklere regler for den certificerede statikers og brandrådgivers virke nederst på side 3. Side 5 (7)

6 3. Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner Nedenfor beskrives de væsentligste forslag til ændringer i certificeringsordning for transportable konstruktioner. Præcisering og opdatering af reglerne for certificering af transportable konstruktioner Reglerne for certificering af transportable konstruktioner præciseres, og grundlaget for certificeringsorganets inspektion tydeliggøres. Det præciseres, at inspektionsrapporten skal indeholde pladsfordelingsplaner for telte til mere end 150 personer, og at pladsfordelingsplanen skal anbringes et synligt sted på konstruktionen sammen med certifikatet. Det præciseres samtidig, at der kan udarbejdes forskellige pladsfordelingsplaner for samme konstruktion alt efter anvendelse. Økonomiske og administrative konsekvenser (for erhvervsliv og borgere) Ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 og nyaffattelse af bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner vurderes ikke at medføre økonomiske konsekvenser for hverken stat, kommuner/regioner eller virksomheder. Nyaffattelse af bekendtgørelse om certificeringsordning for tekniske forhold i bygningsreglementet kan bidrage til et højere kontrolniveau, men samtidig indeholder ændringen en række administrative forenklinger af kontrolsystemet, som kan være med til at gøre ordningen mere fleksibel. Det vurderes ikke, at ændringerne medfører større økonomiske eller administrative konsekvensen for erhvervslivet eller borgere. Det foreslås, at bekendtgørelserne træder i kraft den 1. juli Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen anmoder om, at eventuelle bemærkninger sendes til vores hovedmailadresse info@tbst.dk, cc. til byggeri@tbst.dk senest 1. maj 2019, mærket j.nr. BS Eventuelle spørgsmål til udkastet kan rettes til Emil Engel Magnussen og Mia Lee på mail byggeri@tbst.dk eller til info@tbst.dk. Der vedlægges en liste over høringsparterne. Høringsmaterialet kan også ses på Høringsportalen på hvor modtagne høringssvar også vil blive offentliggjort. Det bemærkes, at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen normalt ikke orienterer hørte parter, når en bekendtgørelse, BJ eller BL er blevet udstedt. Side 6 (7)

7 Vores nyhedsbrev indeholder også information om de udstedte regler. Tilmelding til nyhedsbrevet kan ske på vores hjemmeside Med venlig hilsen Emil Engel Magnussen Fuldmægtig Side 7 (7)

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner,

Nye konstruktions- og brandklasser Overførsel af driftsmæssige bestemmelser for hoteller mv., plejeinstitutioner, Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat 04-05-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til bygningsreglement 2018 og bekendtgørelse om certificeringsordning

Læs mere

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der:

Til høringsparterne. Den nye bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) indeholder derudover ændringer, der: Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Til høringsparterne Notat BS0400-00248 07-10-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om bygningsreglement

Læs mere

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes.

Derudover foretages der en række ændringer til BR15, kap. 1, som konsekvens af, at anmeldelsesbegrebet i kap. 1.5 afskaffes. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00147 19-04-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til ændring af bygningsreglement 2015 (BR15)

Læs mere

BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN

BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 11. oktober 2017 STATUS PÅ BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN Høring over BR18 og certificeringsordningen: 5.

Læs mere

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017

BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Onsdag den 22. november 2017 BYGGELOVSDAG 2017 NYT FRA STYRELSEN Generelt Serviceeftersyn af byggeskadeforsikringsordningen Genbrugte

Læs mere

BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer

BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer BR18 - BRANDKRAV OG VEJLEDNINGER Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Ersün Züfer BR18 OG VEJLEDNINGER SIDEN 1. JULI 2018 GÆLDER KUN BR18 OVERGANG MED TEKNISK BYGGESAGSBEHANDLING OG CERTIFICERINGSORDNING

Læs mere

Personcertificering Statik

Personcertificering Statik Personcertificering Statik Beskrivelse af certificeringsordning for dokumentation af statiske forhold i bygningsreglementet Udgave 4 25-06-2019 Side 1 af 16 Beskrivelse af certificeringsordning for dokumentation

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1)

Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) Bekendtgørelse om certificeringsordninger for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) I medfør af 15 B og 30, stk. 2, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016,

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1)

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1) BEK nr 1616 af 13/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 25. januar 2018 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1 1. ------IND- 2017 0432 DK- DA- ------ 20170921 --- --- PROJET Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet 1 I medfør af 15 B, og 30, stk. 2, i byggeloven,

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet I medfør af 15 B, og 30, stk. 2, i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september 2016,

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v.

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udlejning af almene boliger m.v. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BO0103-00038 07-03-2019 Høring over udkast til bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere

BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere BR18 og certificeringsordning for statikere og brandrådgivere Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Annemarie Poulsen og Anne-Sofie Bang Lassesen Onsdag den 17. januar 2018 Program Generelt

Læs mere

Orientering om BR

Orientering om BR Certificeringsordningen for Konstruktioner og Brand Hvordan påvirker det byggeriets parter Emne: De udførendes syn på den nye ordning Sted: IDA Syn og Skøn. Dato: 22. februar 2018 v. /Niels Strange Om

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland)

Høring over udkast til bekendtgørelser om arbejdsmiljø i luftfartøjer (Kun ændringer for Færøerne og Grønland) Til: - Færøernes Landsstyre - Grønlands Selvstyre Cc: - Rigsombudsmanden for Færøerne - Rigsombudsmanden for Grønland Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om Trafik-, Byggeog Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på vejtransportområdet

Høring over udkast til bekendtgørelse om Trafik-, Byggeog Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på vejtransportområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høring over udkast til bekendtgørelse om Trafik-, Byggeog Boligstyrelsens gebyrer og afgifter på vejtransportområdet

Læs mere

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar)

Bygningsreglement Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Orientering om det nye samarbejde (fordeling af roller og ansvar) Bygningsreglement 2018 Trådte i kraft 1. januar 2018 Overgangsperiode indtil 1. juli 2018 Det nye Kommunen skal

Læs mere

FRI Høringssvar til Udkast om bekendtgørelse om certificeringsordninger for dok. af tekniske forhold

FRI Høringssvar til Udkast om bekendtgørelse om certificeringsordninger for dok. af tekniske forhold Skabelon til kommentering FRI Høringssvar til Udkast om bekendtgørelse om certificeringsordninger for dok. af tekniske forhold Afsender: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Inge Ebbensgaard ime@frinet.dk

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om godkendelse af assessorer og sagkyndige

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr

Til høringsparterne. Høring over udkast til bekendtgørelse om detailforskrifter for køretøjers indretning og udstyr Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Til høringsparterne Sagsnr.:TS2060100-00070 Dato: 15-04-2019 Sagsbehandler: SAJF Høring over udkast til bekendtgørelse om

Læs mere

BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver)

BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver) BR18 s betydning for bygningsautomatik (Installationsopgaver) Status BR18 Ikrafttrædelse den 1. januar 2018 Certificeringsbekendtgørelse for brand- og statik-områderne Overgangsperiode mellem BR15 og BR18

Læs mere

Nyt fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri og bolig v. Nanna Fannikke

Nyt fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri og bolig v. Nanna Fannikke Nyt fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri og bolig v. Nanna Fannikke Nyt fra Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nyt domicil på Kalvebod

Læs mere

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold:

Ud over kapitel 5, så indeholder følgende kapitler krav, der vedrører brandsikringsforhold: Version: 11.12.2018 Bygningsreglements vejledning til kap 5 - Brand INTRODUKTION 0.1.0. Regulering af brandsikkerhed i byggeri Den overordnede ramme for reguleringen af byggeri er byggeloven. Byggeloven

Læs mere

Udkast til vejledning til BR18 kapitel 32, certificerede statiker og brandrådgivers virke

Udkast til vejledning til BR18 kapitel 32, certificerede statiker og brandrådgivers virke Kbh 21. dec. 2018 Udkast til vejledning til BR18 kapitel 32, certificerede statiker og brandrådgivers virke 531 Formålet med den certificerede statiker og brandrådgivers virke er at sikre, at: 1) byggeriet

Læs mere

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring.

Hermed fremsendes Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens udkast til BL 9-25 om servicemål for ventetider i sikkerhedskontrol, 1. udgave, i høring. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Til høringsparterne Høring over udkast til BL 9-25 Hermed fremsendes Trafik-, Bygge-

Læs mere

Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand. Thomas Cornelius,

Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand. Thomas Cornelius, Certificeringsordningen Konstruktioner og Brand Thomas Cornelius, tch@cornel.dk PROGRAM 19.00 19.10 Velkomst Civilingeniør Thomas Cornelius, syn og skønsmandforeningen. 19.10 19.30 Certificeringsordningen

Læs mere

2) Skal der søges om tilladelse til overnatning og i givet fald hos hvilken myndighed?

2) Skal der søges om tilladelse til overnatning og i givet fald hos hvilken myndighed? Beskæftigelsesudvalget 2017-18 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 515 Offentligt MINISTEREN Beskæftigelsesudvalget Folketinget Dato J. nr. 18. oktober 2018 2018-4409 Frederiksholms Kanal 27 F 1220

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner I medfør af 2, stk. 4, 15 A, stk. 2 og 3, og 30, stk. 2, 1. pkt., i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement Skabelon til kommentering Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 Afsender: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Inge Ebbensgaard ime@frinet.dk Tel 60776094 Generelle

Læs mere

Høring over bekendtgørelse om havneforordningen

Høring over bekendtgørelse om havneforordningen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 bts@tbst.dk www.tbst.dk Høring over bekendtgørelse om havneforordningen Høringsbrev Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen sender hermed

Læs mere

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST Funktionsafprøvning og BR18 - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner BEK nr 880 af 03/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3016/3039-0557

Læs mere

Den gode ansøgning. Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål

Den gode ansøgning. Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål Den gode ansøgning Forløbet for en byggesag Hjælpeværktøjer Spørgsmål 1 Byggesagsprocessen 2 Forhåndsdialog Afklaring af projektet i en tidlig fase Kræver det dispensation Kræver det tilladelse fra andre

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner.

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner. C E RTIFI CE RI NG SORDNIN GEN Ref. RBH Byggeri og energieffektivitet Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner. I medfør af 2, stk. 4, 15 A og 30, stk. 2 og 5 i

Læs mere

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet

Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på jernbaneområdet Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedrørende udkast til bekendtgørelse om godkendelse af køretøjer på

Læs mere

Ændring af bygningsreglementet

Ændring af bygningsreglementet Ændring af bygningsreglementet I bekendtgørelse nr. 810 af 28. juni 2010 om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10), som ændret ved bekendtgørelse nr. 1309 af 29. november 2010, bekendtgørelse

Læs mere

NYT BYGNINGSREGLEMENT - NYE ROLLER, NYE KRAV, NY METODE. Rasmus Damkjær-Ohlsen Teamkoordinator, byggemyndigheden

NYT BYGNINGSREGLEMENT - NYE ROLLER, NYE KRAV, NY METODE. Rasmus Damkjær-Ohlsen Teamkoordinator, byggemyndigheden NYT BYGNINGSREGLEMENT - NYE ROLLER, NYE KRAV, NY METODE Rasmus Damkjær-Ohlsen Teamkoordinator, byggemyndigheden Disposition Ny struktur i Bygningsreglementet helt overordnet Ny måde at inddele byggeri

Læs mere

Hermed sendes udkast til bekendtgørelsen om gebyrer for vejtransportområdet i høring med frist for bemærkninger senest den 25.

Hermed sendes udkast til bekendtgørelsen om gebyrer for vejtransportområdet i høring med frist for bemærkninger senest den 25. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens gebyrer for vejtransportområdet

Læs mere

Vejledning om certificeringsordning for transportable konstruktioner:

Vejledning om certificeringsordning for transportable konstruktioner: Maj 2014 Byggeri og energieffektivitet Vejledning om certificeringsordning for transportable konstruktioner: Telte, tribuner, scener mm. Side 1 1 Indhold DEL 1 JURIDISKE FORHOLD ANSVAR OG PLIGTER VED CERTIFICERINGSORDNINGEN...

Læs mere

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen

Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer i jernbaneinfrastrukturen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7221 8888 info@trafikstyrelsen www.trafikstyrelsen.dk Høringsbrev Høring vedr. udkast til bekendtgørelse om ibrugtagningstilladelse for delsystemer

Læs mere

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning

Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 72 21 88 00 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til ændrede bekendtgørelser om flyvning med droner Trafik-, Bygge-

Læs mere

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen.

og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. BYGNINGSREGLEMENT 2018 KAPITEL 28 141 og at de tilstødende bygværkers funktion og tilstand ikke forringes under og efter udførelsen. 496 Dokumentation for de bærende konstruktioner for bygværker, som er

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR OPSTILLING AF TELTE, SCENER, TRIBUNER OG ANDRE TRANSPORTABLE KONSTRUKTIONER

RETNINGSLINJER FOR OPSTILLING AF TELTE, SCENER, TRIBUNER OG ANDRE TRANSPORTABLE KONSTRUKTIONER RETNINGSLINJER FOR OPSTILLING AF TELTE, SCENER, TRIBUNER OG ANDRE TRANSPORTABLE KONSTRUKTIONER Hvis I skal sætte telte og scener op, kræver det ofte en tilladelse. Læs her, hvornår der skal søges tilladelse

Læs mere

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST

Funktionsafprøvning og BR18. - Niels Bruus Varming, TBST Funktionsafprøvning og BR18 - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november

Læs mere

VEJLEDNING UDFYLDELSE AF ANSØGNING OM CERTIFICERING I BRANDKLASSE 2, 3 & 4 ELLER SOM TREDJEPARTSKONTROL

VEJLEDNING UDFYLDELSE AF ANSØGNING OM CERTIFICERING I BRANDKLASSE 2, 3 & 4 ELLER SOM TREDJEPARTSKONTROL VEJLEDNING UDFYLDELSE AF ANSØGNING OM CERTIFICERING I BRANDKLASSE 2, 3 & 4 ELLER SOM TREDJEPARTSKONTROL Vejledning til ansøgning Vejledning til ansøgning er udarbejdet som en hjælp og et værktøj til at

Læs mere

BR18 og Ecodesign. - Niels Bruus Varming, TBST

BR18 og Ecodesign. - Niels Bruus Varming, TBST BR18 og Ecodesign - Niels Bruus Varming, TBST BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND FOR BR18 OG CERTIFICERINGSORDNINGEN BAGGRUND Initiativ i Vækst og udvikling i hele Danmark fra november 2015. LOVFORSLAG

Læs mere

CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET. Principper og rammer for implementering

CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET. Principper og rammer for implementering CERTIFICERINGSORDNING FOR TEKNISK DOKUMENTATION I BYGGERIET Principper og rammer for implementering v. Martin Barnkob Lindgreen, vicedirektør i Trafik- og Byggestyrelsen oktober 2016 Formålet med certificeringsordningen

Læs mere

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri

garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering af alment byggeri Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Sagsnr.: BO0103-00036 Dato: 14-12-2018 Sagsbehandler: jhan Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Til Center for Miljø og Teknik, bygningsmyndigheden

Til Center for Miljø og Teknik, bygningsmyndigheden Et notat fra: ygningsmyndigheden OVERORDNEDE PRINCIPPER FOR EMYNDIGELSE for valgperioden 2018 til 2021 (emyndigelsesplan) Fra Miljø- udvalget 14/17010 Oprettet: 13. marts 2018 Sidst opdateret: - - - Til,

Læs mere

Vejledning til BR18, kapitel 30, kontrol af dokumentation af brandforhold

Vejledning til BR18, kapitel 30, kontrol af dokumentation af brandforhold Skabelon til kommentering Vejledning til BR18, kapitel 30, kontrol af dokumentation af brandforhold Afsender: Dansk Byggeri, Nørre Voldgade 106, 1358 København K Torben Hessing-Olsen Mail toh@danskbyggeri.dk,

Læs mere

Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling

Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling August 2014 Byggeri og energieffektivitet Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling af transportable telte og konstruktioner: Telte, tribuner, scener mm. Side 1 1 Indhold DEL 1 JURIDISKE

Læs mere

Opdateret af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen december 2018

Opdateret af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen december 2018 Opdateret af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen december 2018 Bygningsreglementets vejledning om opstilling af transportable telte og konstruktioner, herunder tribuner, scener, messestande, portaler, tårne

Læs mere

Bygningsreglementet og funktionsafprøvning. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Installationskonferencen

Bygningsreglementet og funktionsafprøvning. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Installationskonferencen Bygningsreglementet og funktionsafprøvning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Installationskonferencen 2018 2018-09-25 Hvad skal vi snakke om? Bygningsreglement, vejledninger og standarder

Læs mere

BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG. v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017

BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG. v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017 BRANDSTRATEGI I EN STØRRE SAMMENHÆNG v/ Brian Vestergård Jensen, afd. leder Brandrådgivning 5. oktober 2017 HVEM ER DBI? DBI er Danmarks førende videncenter for brandsikkerhed og sikring. Vi kombinerer

Læs mere

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret

Den 14. december 2011 til den 11. januar 2012 sendte Energistyrelsen et udkast til en revideret HØR ING SN OT AT EK ST ERNE HØR INGSPART ER 25. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk godkendelsesordning for konstruktion, fremstilling, opstilling,

Læs mere

Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre

Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre Ét er et søkort at forstå, et andet skib at føre [Den politiske kandestøber, Holberg] Lidt om mig Uddannelse: Civilingeniør, Byggeri og Anlæg (Energi og Indeklima) AAU 2007 Master i brandsikkerhed DTU

Læs mere

Til høringsparterne. Høring over udkast til BL 9-15

Til høringsparterne. Høring over udkast til BL 9-15 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat TS31200-00312 03-07-2017 Til høringsparterne Høring over udkast til BL 9-15 Hermed fremsendes Trafik-,

Læs mere

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave.

- BL 7-14, Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, - BL 7-100, Bestemmelser, der supplerer SERA-forordningen, 2 udgave. Til høringsparterne Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 pers@tbst.dk www.tbst.dk Høring over udkast til BL-ændringer om lufttrafikregler og procedurer for tale-radiokommunikation

Læs mere

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder

Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder UDKAST 19.10.2018 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Bekendtgørelse om fysisk forandring af hårde ghettoområder Notat BO0103-00020 19-10-2018 I

Læs mere

Godkendt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 20. marts 2018 kl. 12:00 16:15 IDA Mødecenter, København

Godkendt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 20. marts 2018 kl. 12:00 16:15 IDA Mødecenter, København Godkendt REFERAT Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 20. marts 2018 kl. 12:00 16:15 IDA Mødecenter, København Fra Statikeranerkendelsesudvalget deltog: Henrik Mørup, Jeppe Jönsson, Aase Marie Hou,

Læs mere

Hvis du er i tvivl om hvilke regler, der gælder for netop dit arrangement/telt eller lignende, er du velkommen til at kontakte byggesagskontoret.

Hvis du er i tvivl om hvilke regler, der gælder for netop dit arrangement/telt eller lignende, er du velkommen til at kontakte byggesagskontoret. Retningslinjer for opstilling af telte, scener, tribuner og andre transportable konstruktioner samt indretning af markedspladser, festivalområder og midlertidige campingområder Indledning Den 1. januar

Læs mere

I denne vejledning gennemgås de opgaver og minimumskrav, der er knyttet til den certificerede brandrådgivers virke.

I denne vejledning gennemgås de opgaver og minimumskrav, der er knyttet til den certificerede brandrådgivers virke. Udkast til vejledning til certificeret brandrådgivers virke for byggeri i brandklasse 2 KAP 34 545-551 Certificeret brandrådgivers virke I denne vejledning beskrives den certificerede brandrådgivers virke

Læs mere

Herudover omfatter høringen nogle ændringsforslag til bekendtgørelserne, som har anden oprindelse.

Herudover omfatter høringen nogle ændringsforslag til bekendtgørelserne, som har anden oprindelse. 1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Sagsnr.:TS20000-00085 Dato: 01-03-2017 Sagsbehandler: SJO Til høringsparterne Høring over udkast til ændring af bekendtgørelser

Læs mere

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Finanstilsynet og Finans Danmark. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om statsgaranti, garantiprovision og aflønningsprovision i forbindelse med finansiering

Læs mere

BYGNINGSREGLEMENT 2018 ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER

BYGNINGSREGLEMENT 2018 ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER BYGNINGSREGLEMENT 2018 ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER Hvad gælder reglementet for? 1 hovedreglen: BR18 gælder for al bebyggelse, medmindre det er undtaget. Det finder altså anvendelse på nyopførelser, tilbygninger,

Læs mere

Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav

Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav Stikprøvekontrol af de tekniske emner Funktionsafprøvning af tekniske installationer Dagslyskrav Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for byggeri Byggelovsdage 2018 19. November 2018 Stikprøvekontrol

Læs mere

Vejledning om certificering af statikere og brandrådgivere rev 1

Vejledning om certificering af statikere og brandrådgivere rev 1 Version: 04-12-2018 Vejledning om certificering af statikere og brandrådgivere rev 1 Indhold 1 INDLEDNING... 4 1.1 CERTIFICERINGSORDNINGERNE... 5 1.2 CERTIFICERING AF PERSONER... 5 1.3 KVALIFIKATIONER

Læs mere

Fremtidens Byggesagsbehandling

Fremtidens Byggesagsbehandling Fremtidens Byggesagsbehandling Kompetent og Ubureaukratisk Hvordan? Regeringens lovforslag om certificering betyder følgende: Teknisk sagsbehandling skal ikke længere foretages af kommunerne, men skal

Læs mere

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning

Høringsnotat. Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav til visse førere af køretøjer i vejtransport. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat Sagsnr.: TS2010000-00047 Dato 29. november 2017 LC Ændring af bekendtgørelse om kvalifikationskrav

Læs mere

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018

Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018 Center for Miljø og Teknik januar 2018 Takstblad for byggesagsbehandling i Glostrup Kommune for 2018 Et bilag fra: Bygningsmyndigheden Inkl. instruks for opgørelse af sagsbehandlingstid Gyldig fra den

Læs mere

DI Bygs kommentarer til j.nr. TS udkast til bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet fastsat af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

DI Bygs kommentarer til j.nr. TS udkast til bekendtgørelse om gebyrer på byggeområdet fastsat af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen 28. november 2017 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Att.: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Sendt til info@tbst.dk Kopi til rshj@tbst.dk DI Bygs kommentarer til j.nr. TS00108-00074 - udkast til bekendtgørelse

Læs mere

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København

Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Referat Anerkendelsesordningen for statikere Anerkendelsesudvalget Tirsdag 3. februar 2015, kl. 13.00-17.30 Ingeniørhuset, København Anerkendelsesudvalget: Henrik Mørup (formand), Niels-Jørgen Aagaard

Læs mere

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer

Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Bygningsreglement 2008 De vigtigste ændringer Brian Vestergård Jensen, DBI Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / BR 08 Historik Bygningsreglement 1995 Tillæg 1-15, heraf Tillæg 8 og 14 (nye

Læs mere

Myndigheders behov og krav til universiteternes forskningsbaserede myndighedsbetjening

Myndigheders behov og krav til universiteternes forskningsbaserede myndighedsbetjening Myndigheders behov og krav til universiteternes forskningsbaserede myndighedsbetjening Kontorchef Christian Vesterager Center for Byggeri AAU-seminar om forskningsbaseret myndighedsbetjening 30.1.2018

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10) BEK nr 883 af 03/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 12. maj 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3016/3039-0557

Læs mere

Inspektionsrapport. Transportable telte og konstruktioner. Ejer ID: 50109-002. Statisk dokumentation, Materialedata,

Inspektionsrapport. Transportable telte og konstruktioner. Ejer ID: 50109-002. Statisk dokumentation, Materialedata, Inspektionsrapport Transportable telte og konstruktioner Ejer ID: 50109-002 Inspektion Dato Statisk dokumentation, Materialedata, 30-04-2015 Montagevejledning Vedligeholdelsesvejledning mv. Inspicering

Læs mere

Høringsbrev Udkast til bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner

Høringsbrev Udkast til bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner H Ø RI NGSNO T AT 23. juni 2014 Ref. RBH Byggeri og energieffektivitet Høring af forslag til certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner, tilhørende vejledning og konsekvensændring

Læs mere

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18)

Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Skabelon til høringssvar Bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglementet 2018 (BR18) Afsender: Bygherreforeningen Borgergade 111 1300 København K Henrik L. Bang Mobil 4042 5575 hlb@bygherreforeningen.dk

Læs mere

BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig?

BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig? BR18: Hvad gør bygningsreglementet egentlig for den sunde bolig? Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Center for Byggeri Indeklimaets Temadag 2018 2018-09-25 Hvad skal vi snakke om? Bygningsreglement, vejledninger

Læs mere

BYGGE LOVS DAGE 2014

BYGGE LOVS DAGE 2014 BYGGE LOVS DAGE 2014 INDBYDELSE TIL BYGGELOVSDAGE 2014 Forum for Danske Bygningsmyndigheder, DABYFO indbyder i samarbejde med Energistyrelsen herved ledere og medarbejdere fra de kommunale bygnings- og

Læs mere

Bilag 6. Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION

Bilag 6. Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION Bilag 6 Vejledning REDEGØRELSE FOR DEN STATISKE DOKUMENTATION INDLEDNING Redegørelsen for den statiske dokumentation består af: En statisk projekteringsrapport Projektgrundlag Statiske beregninger Dokumentation

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelser på byggeområdet. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelser på byggeområdet. 1. Indledning Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Sagsnr.: BS0400-00233 Bekendtgørelser på byggeområdet 1. Indledning Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen

Læs mere

Det gør såmænd vores myndigheder. TBST Transport Bygge og Boligstyrelsen 26. september 2017

Det gør såmænd vores myndigheder. TBST Transport Bygge og Boligstyrelsen 26. september 2017 Det gør såmænd vores myndigheder. TBST Transport Bygge og Boligstyrelsen 26. september 2017 BR 18 Paradigmeskift. Nye ord og begreber i BYGGESAGSBEHANDLINGEN Nye ansvarsforhold, for rigtigheden af udført

Læs mere

Jeg er nød til endnu engang at ulejlige jer med en forespørgsel om reglerne for lavenergi.

Jeg er nød til endnu engang at ulejlige jer med en forespørgsel om reglerne for lavenergi. From: Bo Christiansen Sent: Mon, 29 Jan 2018 10:18:21 +0100 To: Stine Pedersen Cc: Mia Christiernson Subject: SV: Regler om lavenergi Attachments: Signaturbevis.txt Kære Stine Pedersen Erhvervsstyrelsens

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om bygningsreglement 2018 (BR18) I bekendtgørelse nr. 1615 af 13. december 2017 om bygningsreglement 2018 (BR18), som ændret ved bekendtgørelse nr. 606 af 29.

Læs mere

Til høringsparterne på vedlagte liste Sagsnummer: Dato: 3. november 2016

Til høringsparterne på vedlagte liste Sagsnummer: Dato: 3. november 2016 Til høringsparterne på vedlagte liste Sagsnummer: 16-0171-00006 Dato: 3. november 2016 Høring over udkast til bekendtgørelse om administration og revision af promille- og produktionsafgiftsfonde m.v. indenfor

Læs mere

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter

Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige vej- og jernbaneprojekter Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Dato 8. maj 2017 Bekendtgørelse om overvågning, samordnet procedure og offentliggørelse ved VVM af statslige

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Energistyrelsen har i alt modtaget 9 høringssvar.

HØRINGSNOTAT. Energistyrelsen har i alt modtaget 9 høringssvar. HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for Systemanalyse, Energieffektivisering og Global Rådgivning Dato 21. november 2016 J nr. 2016-9145 Høringsnotat vedr. ændring af bekendtgørelser om en godkendelsesordning

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens byggesagsbehandling af Cityringen og dens afgreninger

Bekendtgørelse om Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens byggesagsbehandling af Cityringen og dens afgreninger BEK nr 1092 af 30/08/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk certificeringssordning for vindmøller.

Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk certificeringssordning for vindmøller. HØR ING SN OT AT M IN IST ER IEL L E HØ R ING S P ART ER x. Juni 2012 J.nr. 2110/1181-0208 Ref. spo Skriftlig høring om udkast til bekendtgørelse om teknisk certificeringssordning for vindmøller. Den 14.

Læs mere

Aalborg den 8. januar 2009.

Aalborg den 8. januar 2009. Beredskabsstyrelsen Center For Forebyggelse Fuldmægtig Bo Andersson Datavej 16 3460 Birkerød Aalborg den 8. januar 2009. Høringssvar til udkast til Bekendtgørelse om driftsmæssige forskrifter for hoteller

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2009-10 B 132 Svar på Spørgsmål 4 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 20. august 2010 Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2010-157-0112

Læs mere

Godkendt offentligt REFERAT Møde i Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 13. juni 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København

Godkendt offentligt REFERAT Møde i Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 13. juni 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København Godkendt offentligt REFERAT Møde i Statikeranerkendelsesudvalget tirsdag den 13. juni 2017 kl. 12:00 17:00 IDA Mødecenter, København Fra Statikeranerkendelsesudvalget deltog: Henrik Mørup, Ole Meinicke

Læs mere

Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard,

Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard, DOKNR-xx-xxxx Ref.: IME E-mail: ime@frinet.dk 2. maj 2019 Til: Fra: Høringsversion til interesserede parter i byggeriet Inge Ebbensgaard, ime@frinet.dk BR18 Dokumentation af bygningsreglementets krav Summary

Læs mere

Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking

Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking Bygningsreglement 07/08/09? v/ejner Jerking Økonomi- og erhvervsminister i Bendt Bendtsen offentliggjorde 23. maj 2007 en ny handlingsplan for byggeriet - 24 konkrete initiativer: Højere kvalitet og forbrugerbeskyttelse

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER), Aalborg Lufthavn, Værnsfælles Forsvarskommando Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Ændring af BL 3-10, Bestemmelser om luftfartshindringer, hvor bilag 1 erstattes af et nyt bilag 1. Indledning

Læs mere

Nye håndbøger fra DBI

Nye håndbøger fra DBI Nye håndbøger fra DBI Torsdag d. 3. november 2011 Brian V. Jensen bvj@dbi-net.dk Tlf. 61201663 Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 / 2011 / Passiv Brandsikring Ny håndbog om småhuse Behov,

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Høringsnotat Notat BO0106-00036 29-09-2017 Bekendtgørelse om mærkning af demensegnede plejeboliger 1. Indledning

Læs mere

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning

Høringsnotat. BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm. 1. Indledning Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Notat Høringsnotat BL 6-08 om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjeneste mm 1. Indledning Trafik-,

Læs mere

Mini- og husstandsmøller i Danmark

Mini- og husstandsmøller i Danmark Mini- og husstandsmøller i Danmark Kommunernes planlægning, regler og godkendelser Sekretariatschef Kåre Albrechtsen Vindmøllesekretariatet September 2011 1 De grundlæggende regelsæt: Byggelovgivningen

Læs mere