Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult"

Transkript

1 Ynglefuglerapport Nyord Enge 2018 Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult

2 Indledning Fugleværnsfonden indgik i foråret 2018 en aftale med konsulentfirmaet Avifauna Consult v. Henrik Haaning Nielsen om at foretage ynglefugleoptællinger på Nyord Enge. Denne rapport præsenterer resultaterne af overvågningen. Ynglefuglene på Nyord er blevet optalt efter en standardiseret metode i en lang årrække af Niels Peter Andreasen for Vordingborg Kommune, tidligere Storstrøms Amt. Efter denne metode optælles antallet af ynglefugle primært fra fugletårnet og fra veje og markveje. Engene gennemgås ikke, og der indsamles ikke data om ynglesucces hos engfuglene. Ønsket om en mere detaljeret viden om de ynglefugle der er vanskelige at dække på afstand, om fuglenes ynglesucces, samt hvilke dele af området fuglene udnytter under ungernes opvækst, har betydet, at ynglefugleoptællere fra Amphi Consult tidligere har gennemgået engene i 2012 og 2013, mens undertegnede nu har foretaget ynglefugletællinger efter samme optællingsmetodik i årene Vejrforholdene dette forår var præget af en varm, våd og solrig april, en varm og solrig maj med enkelte kraftige regnbyger, mens juni var tør, varm og solrig. De to enggennemgange blev gennemført i optimalt optællingvejr med svage vindforhold, varme temperaturer og uden nedbør. Den varme og generelt meget tørre periode i maj og juni havde stor indflydelse på engenes tilstand. Udtørringen var således meget markant, og engene skiftede fuldstændig karakter fra våde med vand i samtlige pander i maj til næsten helt udtørrede forhold i juni. I juni kortlagde jeg de få tilbageblevne områder med vand (Fig. 1). Det var således slående, at bestanden af svømmeænder var høj denne sæson på grund af våde forhold i maj. Udtørringen kan til gengæld have betydet, at områdets, fænologisk set, senere ynglende engfugle var påvirket af den markante udtørring af engene. Således sås ingen store kobbersnepper og brushøns i juni, ligesom det var slående at området indeholdte store flokke af rødben på besøget i juni, hvilke kan have indeholdt opgivne lokale ynglefugle. Det var alligevel meget bemærkelsesværdigt, at der igen i år var et højt antal af ungevarslende vadefugle. Det gjaldt særligt de fænologisk tidligt ynglende vadefugle. Vibe fortsatte sin markante fremgang, klyde ynglede på otte forskellige pladser på engene og der sås mange ungekuld i juni, men allerede enkelte på første enggennemgang i maj. Derudover havde en hættemågekoloni igen etableret sig direkte på engen. En sådan adfærd oplever man kun i ræve-fri områder, og årets resultater vidner om, at der kun er tale om en begrænset prædation. De samlede resultater i denne rapport vidner om en meget effektiv rævebekæmpelse igen i denne sæson. Udtørringen af engene har givetvis haft større negativ betydning denne sæson i forhold til prædation.

3 Fig. 1. Pander og loer med vand den 12. juni. De resterende områder er udtørrede. Metode Nyords strandenge blev gennemgået grundigt to gange, henholdsvis 20. maj og 12. juni. Gennemgangene blev gennemført således, at samtlige græsningsfenner blev gennemgået, og samtlige fugle med yngleadfærd blev noteret og kortlagt. Begge enggennemgange forløb problemfrit. Der blev ved registreringerne noteret al yngleadfærd, typisk hvor vidt der var tale om territoriehævdende, spillende (syngende) eller ungevarslende fugle. Tidsrum og vejrforhold på de enkelte tællinger var således: Den 20. maj, 06:00-16:30: Skydække 1/8. Vind øst 4 m/s. Temperatur +21⁰C. Sigt 25 Km. Den 12. juni, 06:00-16:00: Skydække 8/8. Vind vest 6 m/s. Temperatur +14⁰C. Sigt 20 Km.

4 Beskrivelse af området Nyords strandenge udgør 430 hektar. Talrige loer og vandhuller gør området varieret og kreaturafgræsning hjælper til med at holde området lavt græsset og åbent. Flere dele af strandengenes yderste bræmmer er bevokset med tagrør mens andre er åbnet op for kreaturafgræsning, hvilket bevirker at disse områder har fået karakter af mudret, åben og optrampet rørsump. Vandregimet fremstår ret forskellig på henholdsvis nordengen og sydengen. Således fremstår sydengen med vandfyldte pander i hele arealets størrelse. Nordengen fremstår meget tør på visse af de centrale dele, mens yderbræmmerne og de østlige dele fremstår våde. Græsningstrykket fremstod generelt på et godt niveau ved begge besøg, dog forekom enkelte parceller med høj vegetation. På nordengen er et lille areal ikke blevet afgræsset i mange år, og fremstår nu som tør, høj rørskov. Den yderste østlige bræmme af sydengen er et vigtigt område for ungeførende vadefugle, da det fremstår vådt og mudret og med mange muligheder for vadefugleunger at skjule sig. Se bl.a. kortlægningerne af rødben i juni (Fig. 24). Fig. 2. Nyord strandenge set fra Sydengen den 20. maj.

5 Fig. 3. Den vandfyldte pande på den sydøstlige del af nordengen husede bl.a. 32 ynglepar af klyde. Fig. 4. Den yderste bræmme af den østlige del af sydengen er et vigtigt område for ynglende og ungeførende rødben.

6 Fig. 5. Parti fra sydengen den 20. maj. Fig. 6. Den sydlige og sydøstlige del af sydengen er meget kortgræsset, bl.a. på grund af at kreaturafgræsningen bliver naturligt suppleret af store mængder fouragerende bramgæs tidligere på foråret. Bemærk vibereden nederst i billedet. 20. maj.

7 Fig. 7. Forholdene på engene var optimale for engens ynglefugle i maj. Fig. 8. Udtørringen af engene i juni var slående og det ændrede engenes tilstand radikalt. Den 12. juni.

8 Fig. 9. Selv Bredebæk var næsten udtørret den 12. juni. Fig. 10. Store udtørrede engflader karakteriserede Nyords enge den 12. juni.

9 Prædation En rørhøg sås fouragere på engene den 12.juni. Der sås ikke rørhøg i området den 20. maj. I år sås ingen fouragerende tårnfalke over engene. Den 20. maj rastede i alt tre havørne kortvarigt på engene. Det drejede sig om 2 adulte og en 2K. Den 12. juni rastede en adult og en 2K. Havørn udgør næppe en væsentlig prædator på ynglefuglene på Nyord. En adult fløj over Nyord by den 20. maj med en fisk i fangerne. Der sås spredte forekomster af gråkrager rundt omkring på engene. Deres tilstedeværelse betød altid markante reaktioner fra de ynglende engfugle. Store flokke af råger var helt fraværende denne sæson. Den markante fremgang hos stormmåge er givetvis et resultat af at der ikke forekommer ræve i området. Stormmåge er kendt for at være en prædator af æg og unger hos bl.a. vadefugle. Bestandsstigningen hos denne art kan givetvis få en vis betydning for de ynglende vadefugle. Imidlertid vil et stærkt fungerende engfuglesamfund have stor betydning for en begrænsning af prædationen. Oplever stormmågerne (og andre prædatorer) et stærkt kollektivt forsvar, hvor store mængder viber, rødben og klyder (og store kobbersnepper og havterner) skræmmer prædatoren væk med høje lyde og udfald, begrænser de helt sikkert prædationstrykket fra de flyvende prædatorer. Den 20. maj sås en havørn således blive bortjaget af 17 klyder og et stort antal viber Det var igen bemærkelsesværdigt, at der ikke på noget tidspunkt sås fouragerende vandrefalk på engene trods adskillige ynglepar af arten på Møn. Bl.a. yngler et par på Møn-broen blot ca. 6 kilometer væk. Vandrefalk er næppe en væsentlig prædator på Nyords ynglende engfugle. Ligesom i 2017 blev der ikke observeret ræv på nogle af tællingerne, ej heller spor som i At rævebekæmpelsen har været effektiv også i denne sæson, afspejles tydeligt i det store antal ungevarslende fugle, samt at der igen var etableret en hættemågekoloni direkte på engen. Det er bemærkelsesværdigt. Det samme er føromtalte fremgang hos stormmåge og den væsentlige fremgang hos vibe.

10 Resultater Nyord 20. maj juni Nordeng Sydeng Nordeng Sydeng Total Total Total Knarand Spidsand Skeand Atlingand Ederfugl Rørhøg Strandskade Klyde Stor Præstekrave Vibe i alt??????? Vibe - ungevarslende par Engryle Brushøne Stor Kobbersneppe Rødben i alt Rødben - ungevarslende par Stormmåge Hættemåge Fjordterne Havterne Mosehornugle Gul Vipstjert Tabel 1. Ynglefugle på Nyord Artsgennemgang Knarand Anas strepera 7 par Hele maj måned er optimal i forhold til at kortlægge par og ventehanner, hvorfor optællingen den 20. maj må betegnes som værende god i forhold til at danne sig et billede af områdets ynglebestand. I alt 7 par blev kortlagt og det er en flot fremgang i forhold til 2017 (4 par) og 2016 (0 Par). Fordelingen var 5 par på Nordengen og 2 par på sydengen (Fig. 13).

11 Spidsand Anas acuta 4 par Perioden 5. maj 10. juni er den bedste tidsperiode at registrere ynglende spidsænder. Dermed lå besøget den 20. maj optimalt. Tre par og en ventehan blev kortlagt. Fordelingen var to par på Nordengen og et par og en ventehan på Sydengen (Fig. 13). Arten blev ikke fundet ynglende i årene og Fig. 11. Spidsand, ventehan, Nyord den 20. maj 2017.

12 Skeand Anas clypeata par Generelt regnes perioden maj for den bedste tid til at registrere par og ventehanner af skeand. Besøget den 20. maj var dermed i den sene ende, men på tællingen sås kun en flok på 6 hanner, der ikke er medregnet i ynglefugletallet. Derudover flest enlige ventehanner (12) og par (4) samt ventehanner i småflokke (2 + 3) (Fig. 13). Fig. 12. Skeanderede, Nyord den 20. maj Atlingand Anas querquedula 6 par (Fig. 13). Der er tale om en bemærkelsesværdig yngleforekomst idet arten ikke blev registreret som ynglefugl i årene samt I 2017 fandtes et par. Den væsentlige forekomst skal sandsynligvis ses i forhold til optimale forhold på engene i maj samt muligvis også i forhold til det varme vejr i maj, der kan have bragt atlingænder til området.

13 Fig. 13. Svømmeænder, par og ventehanner. Ederfugl Somateria mollissima 0 par Der blev i år ikke fundet reder eller andre tegn på yngel. Rørhøg Circus aeruginosus 0 par

14 Strandskade Haematopus ostralegus 31 par Hele maj måned er det bedste tidspunkt at registrere ynglende strandskader, hvorfor besøget den 20. maj må betegnes som optimalt. Imidlertid var resultaterne ens de to tællinger imellem og med næsten samme fordeling af par. Resultatet var i maj 10 par på Nordengen og 21 par på Sydengen, mens den i juni var 9 par på Nordengen og 22 par på Sydengen. Årets bestand er en lille fremgang i forhold til På tællingen den 20. maj var 5 af parrene ungevarslende, mens samtlige 31 par var ungevarslende den 12. juni. Dermed er klækningssuccesen på 100%. Fig. 14. Strandskade, territorier og ungevarslende fugle den 20. maj.

15 Fig. 15. Ungevarslende strandskader den 12. juni. Klyde Recurvirostra avosetta 67 ynglepar 42 ungevarslende par Generelt er en tidlig kortlægning, omkring 10. maj, det mest optimale i forhold til at vurdere en given ynglebestand. Klyderne er kendt for i løbet af yngletiden at flytte meget rundt, formentlig især som reaktion på prædation samt eventuelt faldende vandstand. Derfor er årets resultat ikke helt optimalt til at vurdere områdets bestand. Alligevel vurderer jeg, at bestandstallet viser et udmærket billede af årets yngleforekomst. Det skyldes, at langt de fleste fugle var rugende den 20. maj. Enkelte ungekuld var dog nyklækkede. Det kan ikke udelukkes, at enkelte opgivne par kan have forladt området allerede den 20. maj, men billedet af en ynglebestand der trivedes, var tydelig. Fremgangen er bemærkelsesværdig, idet der i 2017 ynglede 17 par, i par og i 2015 ligeledes 2 par. I alt fandtes der ynglende klyder otte forskellige steder på Nyords enge (Fig. 17).

16 På anden enggennemgang den 12. juni fandtes 42 ungevarslende par og i alt 60 pullus i forskellige størrelser forskellige steder i området. Det kan ikke udelukkes, at der på dette tidspunkt var flere par, der havde vandret langt væk fra Nyord med deres unger, hvorfor en reel klækningssucces er vanskelig at beregne. På det foreliggende materiale hedder klækningssuccesen 63%. Stor Præstekrave Charadrius hiaticula 1 par. På enggennemgangen den 20. maj sås et par af stor præstekrave på den nordøstlige del af nordengen. Fig. 16. Stor præstekrave, ynglepar 2017.

17 Fig. 17. Ynglende klyde, havterne og hættemåge i Fig. 18. Ungevarslende klyde den 12. juni.

18 Vibe Vanellus vanellus 233 ungevarslende Vibe yngler tidligt, så en kortlægning af ynglepar bør ligge i perioden 25. april 15. maj. Derfor er tidspunkterne for enggennemgangene i forbindelse med denne opgave for sene til at foretage en optælling af områdets ynglepar. I stedet var der, i lighed med tællingerne i samt , sat fokus på de ungevarslende par for at kunne sætte et mål for ynglesuccesen. 233 ungevarslende blev registreret den 20. maj, mens der den 18. juni blev optalt 87 ungevarslende fugle. Der er tale om en markant fremgang på 42% i forhold til 2017 og som følger et støt stigende antal fugle med ynglesucces i forhold til 2015 (72), 2016 (138) og 2017 (164) samt væsentligt højere antal end i 2012 og 2013, hvor der blev registreret henholdsvis 18 og 19 ungevarslende (Amstrup, Bak og Thorup 2012 & 2013). Fig. 19. Ungevarslende viber, 20. maj.

19 Den store forskel mellem dette års tællinger i maj og juni skyldes at mange vibeunger er så store den 12. juni, at de fleste har forladt området på det tidspunkt. En del flokke på vaden omkring Nyord indeholdt således flyvefærdige ungfugle. Antallet af ynglefugle som er registreret ved fjernkortlægning i år, kendes ikke, hvorfor det ikke er muligt at beregne den reelle klækningssucces i denne rapport. Fig. 20. Ungevarslende viber, 12. juni.

20 Fig. 21. Relativt nyklækket pullus af vibe den 20. maj Engryle Calidris alpina schinzii 0 par Tidspunktet for de to optællinger lå optimalt til at registrere enten spillende fugle, eller ungevarslende fugle. Der blev ikke fundet ynglende engryler på enggennemgangene, men Niels Peter Andreasen, der er ansvarlig for fjernkortlægningerne af områdets ynglefugle, rapporterede om en enlig fouragerende engryle på Nordengen den 26. maj. (Niels Peter Andreasen i brev).

21 Brushane Philomachus pugnax 3 hunner Brushane yngler sent, og registreringen af ynglefugle skal ligge ultimo maj ca. 20. juni. Imidlertid vil der nogle år være tale om meget sent ynglende fugle (med klækning efter 20. juni). Det vurderes at årets ynglebestand er tre par. På tællingen den 20. maj sås en enlig han ca. 200 meter fra en hun på den nordøstlige del af Nordengen. Omkring den nordøstligste pande på Nordengen sås yderligere en hun og ikke langt derfra 5 hanner. Hunnen på Sydengen var ensom. Alle tre sete hunner var ikke en del af flokkene med hanner, men lettede foran mig i forbindelse med enggennemgangen. Desværre fandtes ingen på anden enggennemgang den 12. juni. Muligvis har de meget tørre forhold på engen i juni haft negativ indflydelse på eventuel manglende ynglesucces i år. Fig. 22. Brushane, hunner den 20. maj.

22 Stor Kobbersneppe Limosa limosa 3-5 par heraf 3 ungevarslende. Arten yngler tidligt, og kortlægges i reglen i forbindelse med optælling af ynglende viber, typisk i perioden 25. april 15. maj. Derfor ligger mine besøg lidt for sent til at vurdere områdets ynglebestand, men til gengæld optimalt til at optælle ungevarslende fugle. I forbindelse med første enggennemgang den 20. maj blev der registreret 2 par og 3 hanner. Det kan betyde at der er tale om fem par, men der er muligvis overrepræsentation af hanner i området. Niels Peter Andreasen som forestår fjernkortlægning af området, har således kun registreret tre par. Derfor den lidt forsigtige tilgang til opgørelsen af ynglebestanden fra min side. De havde tilsyneladende ringe ynglesucces. En hun og to hanner var ungevarslende den 20. maj, men ingen store kobbersnepper sås på anden enggennemgang den 12. juni. Fig. 23. Stor kobbersneppe. Territorier 2018.

23 Rødben Tringa totanus 162 par 143 ungevarslende par På første enggennemgang, den 20. maj, blev der registreret 162 par, hvoraf 23 par var ungevarslende. På anden enggennemgang, den 12. juni, blev der i alt registreret 159 par, hvoraf hele 143 var ungevarslende. Ud fra disse tal var årets klækningssucces 88%. Det er imidlertid interessant, at der den 12. juni tillige sås en del ansamlinger af rødben i større og mindre flokke. Nogle af disse flokke indeholdte flyvefærdige ungfugle. I alt taltes 235 rødben fordelt på 15 flokke. Nogle af dem er givetvis fugle der har ynglet på Nyord, mens andre eventuelt kommer fra nærliggende lokaliteter, eller måske er trækfugle på vej nordpå (eller sydpå). Dette års ynglebestand kommer til at lyde på antallet af par og ungevarslende fugle den 20. maj. Det er dog vigtigt at huske på at der potentielt har været flere, men at vurdere yderligere antal ynglepar ud fra flokkene den 18. juni anser jeg for usikkert. Desuden er det interessant at tallene fra henholdsvis 20. maj (162 par) og 12. juni (159 par) er så overensstemmende trods en anderledes fordeling (Fig. 24 og Fig. 25). Det er tillige interessant at se fordelingen af ungevarslende fugle den 12. juni. Bemærk især den østlige kystbræmme på Sydengen der udgør et meget vigtigt område for ungeførende fugle. Klækningssuccesen var i 2012 og %, i 2015 var den på 51%, i % og i %. De seneste to års klækningssucces er meget høje.

24 Fig. 24. Rødben. Territorier og ungevarslende fugle den 20. maj. Fig. 25. Rødben, territorier og ungevarslende fugle den 12. juni.

25 Stormmåge Larus canus 50 par I alt 48 par fandtes rugende eller varslende på Sydengen, mens der blot fandtes to par på Nordengen. Der er tale om en meget væsentlig bestandsfremgang, idet bestanden har ligget på mellem 8-14 par i årene Bestandsstigningen skal sikkert ses i lyset af fraværet af ræv. Se desuden bemærkninger i afsnittet om prædation. Fig. 26. Stormmåge, ynglepar 2018.

26 Hættemåge Chroicocephalus ridibundus 28 par Ligesom i 2017 var der etableret en koloni på engen ikke langt fra Bredebæk på sydengen (Fig. 17). Samtlige fugle virkede til at være ungevarslende den 12. juni. Der var tale om en ret sen yngleforekomst, fænologisk set, idet der på første enggennemgang den 20. maj blot blev registreret tre par. Havterne Sterna paradisaea 7 par 3 par med klækningssucces I alt syv par blev registreret den 20. maj. De fire havde etableret sig i en klydekoloni, mens de øvrige ynglede i Bredebæk (Fig. 17). Parrene fra Bredebæk var ungevarslende den 12. juni.

27 Gul Vipstjert Motacilla flava flava 30 par På de to gennemgange registreredes henholdsvis 27 og 30 par. På anden enggennemgang var tidspunktet i forhold til ungeperioden optimalt. I ungeperioden er parrene lettest at registrere, og derfor er tallet fra denne optælling benyttet som resultat over årets ynglebestand. Fig. 27. Gul vipstjert, ynglefugle maj og juni.

28 Tak Først og fremmest skal Fugleværnsfonden v. Søren Ring takkes for opgaven samt for gode råd og oplysninger. Lars Richter Nielsen fra Naturstyrelsen takkes for adgangstilladelse til reservatet. Niels Peter Andreasen takkes for udveksling af viden i løbet af sæsonen. Alle takkes for godt samarbejde. Referencer: Amstrup, O., Bak, M., Thorup, O. 2013: Ynglefugle og forvaltning på engene på Nyord Amphi Consult. Rapport til Fugleværnsfonden. Amstrup, O., Bak, M., Thorup, O. 2012: Ynglefuglene på engene på Nyord Amphi Consult. Rapport til Fugleværnsfonden. Andreasen, N.P. 2015: Naturovervågningsrapport Nyord Enge Rapport til Vordingborg Kommune, Afdeling for Teknik og Miljø, Fagsekretariat for Natur. Nielsen, H.H. 2015: Ynglefuglerapport Nyord Enge Rapport til Fugleværnsfonden. Nielsen, H.H. 2016: Ynglefuglerapport Nyord Enge Rapport til Fugleværnsfonden. Nielsen, H.H. 2017: Ynglefuglerapport Nyord Enge Rapport til Fugleværnsfonden.

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult Ynglefuglerapport Nyord Enge 2017 Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult Indledning Fugleværnsfonden indgik i foråret 2017 en aftale med konsulentfirmaet

Læs mere

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult, juni 2016

Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult, juni 2016 Ynglefuglerapport Nyord Enge 2016 Resultater af overvågningen foretaget for Fugleværnsfonden. Henrik Haaning Nielsen, Avifauna Consult, juni 2016 Indledning Fugleværnsfonden indgik i januar 2016 en aftale

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2014

Ynglefuglene på Tipperne 2014 Ynglefuglene på Tipperne 2014 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. august 2014 Ole Thorup og Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2013

Ynglefugle på Tipperne 2013 Ynglefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 12. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004

NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 NATUROVERVÅGNINGSRAPPORT NYORD ENGE 2004 for Storstrøms amt, Natur- og Plankontoret. Niels Peter Andreasen r~- 1. Tilsyn og optællinger: Nyord enge er besøgt regelmæssigt fra januar til oktober med hovedvægten

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2015

Ynglefuglene på Tipperne 2015 Ynglefuglene på Tipperne 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. september 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Ynglefugle på Tipperne 2012

Ynglefugle på Tipperne 2012 Ynglefugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. oktober 2012 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider: 7 Redaktør:

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2016

Ynglefuglene på Tipperne 2016 Ynglefuglene på Tipperne 2016 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. august 2016 Ole Thorup 1 & Thomas Bregnballe 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Styrelsen

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2018

Ynglefuglene på Tipperne 2018 Ynglefuglene på Tipperne 2018 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 27. november 2018 Ole Thorup 1 & Thomas Bregnballe 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Miljøstyrelsen

Læs mere

Ynglefuglene på Tipperne 2017

Ynglefuglene på Tipperne 2017 Ynglefuglene på Tipperne 2017 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 22. august 2017 Ole Thorup 1 & Thomas Bregnballe 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent: Miljøstyrelsen

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet . Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet M I L J Ø M I N I S T E R I E T Ynglende og rastende fugle i Vejlerne 2003 Af Palle A.F. Rasmussen og Henrik Haaning Nielsen Vejlerne, som

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012

Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Optællinger af ynglefugle i det danske Vadehav 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 24. april 2013 Ole Thorup Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Moniteringsrapport. LIFE-Engfugleprojektet LIFE/NAT/DK/158. (Restoration of Meadow Bird Habitats REMAB)

Moniteringsrapport. LIFE-Engfugleprojektet LIFE/NAT/DK/158. (Restoration of Meadow Bird Habitats REMAB) Moniteringsrapport LIFE-Engfugleprojektet 2006- LIFE/NAT/DK/158 (Restoration of Meadow Bird Habitats REMAB) Indledning For at kunne dokumentere effekten af de gennemførte tiltag i LIFE Engefugleprojektet

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2015 Ynglesæsonen 2015 var præget af ret usædvanlig vejr, med kulde og megen regn i juni og juli. Hvilken påvirkning det har haft for ynglefuglene er ikke direkte blevet

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T 2 Overvågning af fugle på Vejlerne 2001 Henrik Haaning Nielsen & Palle Rasmussen Vejlerne ligger nord for Limfjorden i Thy.

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne 2012

Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Rastende trækfugle på Tipperne 2012 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 11. april 2013 Ole Amstrup 1 Mogens Bak 1 Karsten Laursen 2 1 Amphi Consults 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Kystfugle i Det Sydfynske Øhav 2009

Kystfugle i Det Sydfynske Øhav 2009 Kystfugle i Det Sydfynske Øhav 2009 Rapport til Nationalparkundersøgelsen Det Sydfynske Øhav af Rasmus Bisschop-Larsen Datablad: Titel: Kystfugle i Det Sydfynske Øhav 2009 Forfatter Billeder Udarbejdet

Læs mere

Rastefugle på Tipperne 2013

Rastefugle på Tipperne 2013 Rastefugle på Tipperne 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 4. marts 2014 Ole Amstrup, Mogens Bak & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal sider:

Læs mere

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008

Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Ynglefugle på Hirsholmene i 2008 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel Juni 2009 Af Bjarke Huus Jensen 1, Jens Gregersen 2, Kjeld Tommy Pedersen 3 & Thomas Bregnballe 4 1 Skov- og Naturstyrelsen, Vendsyssel,

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2014 Notat fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 3. november 2014 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Ynglefuglene på Sprogø i 2018

Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Ynglefuglene på Sprogø i 2018 Tekst: Peter Pelle Clausen 2018 Naturkonsulent.dk Udarbejdet for Sund og Bælt A/S 1 Indhold Sammenfatning 3 Ynglepar, kystfugle 4 Oversigt over udviklingen i antallet af kystfugle

Læs mere

Vandfugle i Utterslev Mose

Vandfugle i Utterslev Mose Vandfugle i Utterslev Mose NOVANA 2006 Rapport udarbejdet af CB Vand & Miljø, november 2006. Konsulenter: Carsten Bjørn & Morten Wiuf Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG RESUMÉ...2 METODE...3 RESULTATER...4

Læs mere

Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle

Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle Optælling af ynglefuglene i 2018 på øerne og kysterne af Odense Fjord viser dramatiske tilbagegange for en række karakteristiske kyst-fugle Optælling af ynglefugle på øerne og langs kysterne af Odense

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2013 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 6. november 2013 Ole Thorup & Karsten Laursen Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen Antal

Læs mere

OVERVÅGNINGSPLAN FOR TRUEDE ENGFUGLE 2007 Thomas Vikstrøm, DOF,

OVERVÅGNINGSPLAN FOR TRUEDE ENGFUGLE 2007 Thomas Vikstrøm, DOF, OVERVÅGNINGSPLAN FOR TRUEDE ENGFUGLE 2007 Thomas Vikstrøm, DOF, 25-05-07 1. Metoder Generelt: Optællingsresultater der indtastes under Observationer i DOFbasen skal IBA-bearbejdes ved hjælp af DOFbasens

Læs mere

Danmarks Miljøundersøgelser, Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet. Overvågning af fugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord 2005

Danmarks Miljøundersøgelser, Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet. Overvågning af fugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord 2005 Overvågning af fugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord 25 Af Ole Amstrup (trækfugle) og Ole Thorup (ynglefugle) Arbejdsprogrammet for Tipperne 25 Fra slutningen af april til og med november blev der udført

Læs mere

Ynglefugle i Vadehavet

Ynglefugle i Vadehavet AARHUS UNIVERSITET Ynglefugle i Vadehavet DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE VADEHAVSFORSKNING 13. APRIL 2016 hvilken viden samles og hvordan bruges den? Eigil Ødegaard AARHUS UNIVERSITET DCE, INSTITUT FOR BIOSCIENCE

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2017

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2017 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2017 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 5. december 2017 Ole Thorup 1 & Thomas Bregnballe 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 6. oktober 2015 Ole Thorup 1 & Karsten Laursen 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Mandag d. 17. juni: Gråkragetur til Kølsen-Skals Engsø. Bedre vejr til en tur kan man næppe ønske sig, og der var da også møde 30 deltagere frem denne dag, så parkeringspladsen

Læs mere

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015

Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Rastende trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2015 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. januar 2016 Ole Amstrup, Mogens Bak og Karsten Laursen Institut for Bioscience

Læs mere

FOREKOMST AF YNGLEFUGLE I SKJERN ENGE PROJEKTOMRÅDE I 2011

FOREKOMST AF YNGLEFUGLE I SKJERN ENGE PROJEKTOMRÅDE I 2011 FOREKOMST AF YNGLEFUGLE I SKJERN ENGE PROJEKTOMRÅDE I 2011 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 14 2012 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side]

Læs mere

After-LIFE plejeplan for. Hjelmshoved. Periode: Lars Briggs og Kristoffer Hansen. Amphi Consult v./lars Briggs

After-LIFE plejeplan for. Hjelmshoved. Periode: Lars Briggs og Kristoffer Hansen. Amphi Consult v./lars Briggs After-LIFE plejeplan for Hjelmshoved Periode: 2012-2022 Lars Briggs og Kristoffer Hansen Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Hjelmshoved er projektområde nr. 6 i LIFE Baltcoast

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2011

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2011 YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2011 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 6 2011 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2011 Teknisk

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2012

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2012 YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2012 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 23 2013 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2012

Læs mere

Rastefugle trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2014

Rastefugle trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2014 Rastefugle trækfugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord, 2014 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 23. januar 2015 Ole Amstrup, Mogens Bak & Karsten Laursen Institut for Bioscience

Læs mere

Vurdering af omfanget af forstyrrelse af fuglelivet ved benyttelse af skydebane på det nordlige Fanø

Vurdering af omfanget af forstyrrelse af fuglelivet ved benyttelse af skydebane på det nordlige Fanø Vurdering af omfanget af forstyrrelse af fuglelivet ved benyttelse af skydebane på det nordlige Fanø Ole Thorup Vester Vedsted november-december 2016 Sammenfatning og konklusion Der er ingen indikationer

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2013

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2013 YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2013 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 35 2014 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2013

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet . Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet Overvågning af fugle på Tipperne og i Ringkøbing Fjord 24 Af Ole Thorup (ynglefugle Tipperne), Ole Amstrup (ynglefugle Ringkøbing Fjord,

Læs mere

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR

RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR RAPPORT FRA GRÅKRAGERNES SENESTE TUR Tirsdag d. 14. maj: Gråkragetur til Værnengene og Skjern Å. 15 deltagere vart kørt turen over til Værnengene denne flotte morgen og mødtes ved P-Pladsen ved krydset

Læs mere

Ynglende engfugle og vandfugle på Kalvebod Fælled 2017

Ynglende engfugle og vandfugle på Kalvebod Fælled 2017 7Atlaskriterier Atlas Atlas Ynglende engfugle og vandfugle på Kalvebod Fælled 2017 Rapport fra Tidal Consult til Dansk Ornitologisk Forening, København Oktober 2017 1 Datablad Titel: Ynglende engfugle

Læs mere

Ynglende kyst- og engfugle ved Nissum Fjord Jens Overgaard Christensen & Egon Østergaard

Ynglende kyst- og engfugle ved Nissum Fjord Jens Overgaard Christensen & Egon Østergaard Ynglende kyst- og engfugle ved Nissum Fjord 1983-21 Jens Overgaard Christensen & Egon Østergaard Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift 16 nr 4 212 Dansk Ornitologisk Forenings Tidsskrift 16, nr 4, 212

Læs mere

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl

Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Titel: Overvågning af skestork Platalea leucorodia som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A106

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2010

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2010 YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2010 Arbejdsrapport fra DMU nr. 264 2011 DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER AU AARHUS UNIVERSITET [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2010 Arbejdsrapport fra DMU nr. 264 2011 Henrik Haaning

Læs mere

YNGLENDE OG RASTENDE FUGLE I VEJLERNE

YNGLENDE OG RASTENDE FUGLE I VEJLERNE YNGLENDE OG RASTENDE FUGLE I VEJLERNE 2015-2017 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 136 2019 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side] YNGLENDE

Læs mere

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2016

Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2016 Optællinger af ynglefugle i Vadehavet 2016 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 26. oktober 2016 Ole Thorup 1 & Thomas Bregnballe 2 1 Amphi Consult 2 Institut for Bioscience Rekvirent:

Læs mere

Overvågning af ynglefugle i Vejlerne, 2007

Overvågning af ynglefugle i Vejlerne, 2007 Danmarks Miljøundersøgelser Aarhus Universitet Arbejdsrapport fra DMU nr. 242, 2008 Overvågning af ynglefugle i Vejlerne, 2007 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser Aarhus Universitet Arbejdsrapport fra

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2014

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2014 YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2014 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 83 2016 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2014

Læs mere

OVERVÅGNING AF YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2008

OVERVÅGNING AF YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2008 OVERVÅGNING AF YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2008 Arbejdsrapport fra DMU nr. 251 2009 DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER AU AARHUS UNIVERSITET [Tom side] OVERVÅGNING AF YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2008 Arbejdsrapport fra DMU

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T . Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Kystzoneøkologi M I L J Ø M I N I S T E R I E T 2 Ynglefugle i Vadehavet 2004 Af Ole Thorup Danmark overvåger sammen med Holland og Tyskland en række ynglende vandfugle

Læs mere

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2009 DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER. Arbejdsrapport fra DMU nr AU AARHUS UNIVERSITET

YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2009 DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER. Arbejdsrapport fra DMU nr AU AARHUS UNIVERSITET YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2009 Arbejdsrapport fra DMU nr. 259 2009 DANMARKS MILJØUNDERSØGELSER AU AARHUS UNIVERSITET [Tom side] YNGLEFUGLE I VEJLERNE 2009 Arbejdsrapport fra DMU nr. 259 2009 Jørgen Peter Kjeldsen

Læs mere

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012

Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lok. Nr. 5 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2012 Lokalitet: Blak Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 25.5.2012 Observatører: Pelle Andersen-Harild Kort over lokaliteten:

Læs mere

Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011

Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011 Overvågning af ynglende kystfugle i Nyborg Kommune 2011 Tekst & fotos: Lars Hansen Udarbejdet af naturkonsulent.dk for Nyborg Kommune Indhold Indledning.. 2 Knudshovedhalvøen 3 Holckenhavn Nor.. 8 Holckenhavn

Læs mere

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009

Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009 09-013 RØRHØG CIRCUS AERUGINOSUS MARSH HARRIER ROHRWEIHE Rørhøg Circus aeruginosus Art Census-område undersøgelse for Stigsnæs, Sydvestsjælland 1992 til 2009 af Benth Micho Møller Indledning. Census-undersøgelse

Læs mere

af Ole Thorup Ynglefugle i Vadehavet 2005 Danmarks Miljøundersøgelser Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet

af Ole Thorup Ynglefugle i Vadehavet 2005 Danmarks Miljøundersøgelser Afd. for Vildtbiologi og Biodiversitet Ynglefugle i Vadehavet 2005 af Ole Thorup Danmark overvåger sammen med Holland og Tyskland en række ynglende vandfugle i Vadehavet. Ynglefuglene optælles efter et fælles optællingsprogram i de tre lande,

Læs mere

Overvågning af fugle, sæler og planter 1999-2000, med resultater fra feltstationerne

Overvågning af fugle, sæler og planter 1999-2000, med resultater fra feltstationerne Miljø- og Energiministeriet Danmarks Miljøundersøgelser Overvågning af fugle, sæler og planter 1999-2, med resultater fra feltstationerne Faglig rapport fra DMU nr. 35 Danmarks Miljøundersøgelser Miljø-

Læs mere

Ynglefugle i Vadehavet 2001

Ynglefugle i Vadehavet 2001 Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Ynglefugle i Vadehavet 2 Naturovervågning Arbejdsrapport fra DMU, nr. 78 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Ynglefugle i Vadehavet 2 Naturovervågning

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2010 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Fugle på Nyord Enge 1982-1996

Fugle på Nyord Enge 1982-1996 STORSTRØMS AMT NATUR- OG PLANKONTORET PARKVEJ 37-48 NYKØBING F. TLF. 54 84 48 Fugle på Nyord Enge 1982-1996 Storstrøms Amt - Teknik-og miljøforvaltningen Natur- og plankontoret ST NATUF k STORSTRØMS AMT

Læs mere

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove

Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove Rapport om overvågning af fugle i Lille Vildmose, Tofte og Høstemark skove 2012 Flemming Ahlmann Hans Christophersen Tscherning Clausen Anton Thøger Larsen Thorkild Lund Claus Rømer Forord Denne overvågningsrapport

Læs mere

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S

Ynglende fugle ved Skenkelsø Sø 2013. Det nye vådområdes betydning for fuglelivet. Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Det nye vådområdes betydning for fuglelivet Notat til Egedal Kommune fra Orbicon A/S Rekvirent Egedal Kommune v/rikke Storm-Ringström Rådgiver Orbicon A/S, Ringstedvej 20, DK 4000 Roskilde Projektnummer

Læs mere

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009

Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Overvågning af Løvfrø Kolding kommune 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT for Kolding Kommune Teknisk Forvaltning Miljø Natur og Vand Overvågning af Løvfrø, Kolding kommune, 2009 Udarbejdet af AQUA CONSULT

Læs mere

Naturplejeprojekt for Agersøs strandenge, vadefugle og padder.

Naturplejeprojekt for Agersøs strandenge, vadefugle og padder. Kvækkende strandtudse Udarbejdet af Amphi-Consult/Rana-Consult v. Peer Ravn December, 2012 Naturplejeprojektet har understøttet bestanden af Stor Kobbersneppe. Baggrund for Naturprojekt for Agersøs strandenge,

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet - Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F60 Vidåen, Tøndermarsken og Saltvandssøen

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2014 I lighed med de foregående år er det især vandfuglene og fuglearter der er tilknyttet grusgravssøerne der er optalt. I år er der i forbindelse med Dansk Ornitologisk

Læs mere

After-LIFE plejeplan for. Bågø. Periode: Lars Briggs, Kristoffer Hansen og Ole Thorup. Amphi Consult v./lars Briggs

After-LIFE plejeplan for. Bågø. Periode: Lars Briggs, Kristoffer Hansen og Ole Thorup. Amphi Consult v./lars Briggs After-LIFE plejeplan for Bågø Periode: 2012-2022 Lars Briggs, Kristoffer Hansen og Ole Thorup Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Bågø er projektområde nr. 4 i LIFE Baltcoast

Læs mere

Ulvshale - Nyord - Naturstyrelsen

Ulvshale - Nyord - Naturstyrelsen Page 1 of 5 Ulvshale - Nyord Landskabet På det nordvestlige Møn ligger halvøen Ulvshale, og i forlængelse heraf øen Nyord. Landskabet er karakteristisk ved strandenge og rørsumpe, som danner overgang til

Læs mere

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018

GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 2018 GRIBSKOVOMRÅDET YNGLEFUGLE 18 Natura -område nr. 133 Af Per Ekberg, Caretakeransvarlig for Gribskov Figur 1 Rivaliserende sortspætter. Foto Per Ekberg Indholdsfortegnelse Gribskovområdet... 3 Indledning...

Læs mere

Om ynglebestandene af udvalgte vadefuglearter i Tøndermarskens Ydre koge og Margrethekog 2012 foreløbigt resultat

Om ynglebestandene af udvalgte vadefuglearter i Tøndermarskens Ydre koge og Margrethekog 2012 foreløbigt resultat Om ynglebestandene af udvalgte vadefuglearter i Tøndermarskens Ydre koge og Margrethekog 2012 foreløbigt resultat Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 25. juni 2012 Preben Clausen

Læs mere

YNGLENDE OG RASTENDE FUGLE I VEJLERNE 2018

YNGLENDE OG RASTENDE FUGLE I VEJLERNE 2018 YNGLENDE OG RASTENDE FUGLE I VEJLERNE 2018 Teknisk rapport fra DCE Nationalt Center for Miljø og Energi nr. 154 2019 AU AARHUS UNIVERSITET DCE NATIONALT CENTER FOR MILJØ OG ENERGI [Tom side] YNGLENDE OG

Læs mere

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014

Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lok. Nr. 26 Lokalitetsskema: Fælleskommunalt overvågningsprojekt i Roskilde Fjord 2014 Lokalitet: Selsø Sø Kommune: Frederikssund Besøgsdatoer: 14.05.2014 og 9.06.2014 Observatører: Erik Mandrup Jacobsen,

Læs mere

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014

FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 FUGLE VED VÆNGE SØ 2014 Vænge Sø blev færdigretableret i løbet af 2013 og vandstanden i søen nåede det planlagte niveau omkring årsskiftet. Fuglene er blevet systematisk optalt gennem hele 2014 bortset

Læs mere

After-LIFE plejeplan for. Urehoved-Dejrø. Periode: Lars Briggs og Kristoffer Hansen. Amphi Consult v./lars Briggs

After-LIFE plejeplan for. Urehoved-Dejrø. Periode: Lars Briggs og Kristoffer Hansen. Amphi Consult v./lars Briggs After-LIFE plejeplan for Urehoved-Dejrø Periode: 2012-2022 Lars Briggs og Kristoffer Hansen Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk 1 1. Lokalitetsbeskrivelse Dejrø er den del af NATURA 2000 området

Læs mere

FAGRAPPORT. August 2010 ... Optælling af edderfugle i Limfjorden april 2010

FAGRAPPORT. August 2010 ... Optælling af edderfugle i Limfjorden april 2010 FAGRAPPORT August 2010... Optælling af edderfugle i Limfjorden april 2010 Indhold Optælling af edderfugle i Limfjorden - april 2010... 1 Indledning... 3 Konklusion... 4 Metode... 5 Områderneoversigt...

Læs mere

Ynglefugle i Vadehavet 2007

Ynglefugle i Vadehavet 2007 Ynglefugle i Vadehavet 2007 af Ole Thorup Danmark overvåger sammen med Holland og Tyskland en række ynglende vandfugle i Vadehavet (Hälterlein m. fl. 1995). Hvert femte år foretages en komplet optælling

Læs mere

Forekomst af yngleog trækfugle i Skjern Å projektområde i 2006

Forekomst af yngleog trækfugle i Skjern Å projektområde i 2006 Danmarks Miljøundersøgelser Aarhus Universitet Arbejdsrapport fra DMU nr. 237, 2007 Forekomst af yngleog trækfugle i Skjern Å projektområde i 2006 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser Aarhus Universitet

Læs mere

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr.

Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura område nr. Betydningen af vildtreservatet Gamborg Inddæmning for fuglearter på udpegningsgrundlaget for Natura 2000- område nr. 112, Lillebælt Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. januar

Læs mere

Overvågning af fugle, sæler og planter , med resultater fra feltstationerne. Faglig rapport fra DMU, nr. 304

Overvågning af fugle, sæler og planter , med resultater fra feltstationerne. Faglig rapport fra DMU, nr. 304 Overvågning af fugle, sæler og planter 1998-99, med resultater fra feltstationerne Faglig rapport fra DMU, nr. 34 Miljø- og Energiministeriet Danmarks Miljøundersøgelser Overvågning af fugle, sæler og

Læs mere

Naturen. omkring Korsør

Naturen. omkring Korsør Naturen omkring Korsør Fra Korsør Lystskov med høj-stammet bøgeskov og dybe moser - over de mange vandfyldte lergrave omkring det lavvandede Korsør Nor - til de åbne marker og engdrag på Frølunde Fed -

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2011 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt

Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 2003 til 2008 Af Per Bomholt Rød Glente (Milvus milvus) i Danmark fra 23 til 28 Af Per Bomholt Foto: Bente Holm-Petersen Marts 27 Den Røde Glente ynglede i 28 spredt i ung moræne landskaberne i Danmark. Bestanden andrager ca. 7 registrerede

Læs mere

Ynglefugle i Vadehavet 2006 Ole Thorup

Ynglefugle i Vadehavet 2006 Ole Thorup Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og Biodiversitet Århus Universitet Ynglefugle i Vadehavet 2006 Ole Thorup Danmark overvåger sammen med Holland og Tyskland en række ynglende vandfugle i Vadehavet

Læs mere

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet

Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet M I L J Ø M I N I S T E R I E T Nyhedsbrev fra DMU Afdeling for Vildtbiologi og biodiversitet Rastende fugle i Vejlerne 2002 Af Henrik Haaning Nielsen & Palle A. F. Rasmussen Vejlerne, som ligger nord

Læs mere

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen

Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente på Fyn 2015 Af Per Rasmussen Rød Glente er nok den flotteste rovfugl i den danske fauna, og tilmed en art i fremgang. Arten findes kun i Europa, og vi har derfor en ekstra forpligtigelse til

Læs mere

Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen

Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen Rapportering af ynglefugle i DOFbasen Vejledning for artskoordinatorer og øvrige brugere af DOFbasen I starten af 2009 blev en forbedret onlineversion af DOFbasen taget i brug. Der optræder nu følgende

Læs mere

1. Enø overdrev med holme, Karrebæk Fjord

1. Enø overdrev med holme, Karrebæk Fjord 1. Enø overdrev med holme, Karrebæk Fjord Observatør: 1996/97/98/99/00/01/02/03: Jens Mortensen, /06/07/08/09: John Bang Jørgensen, /06/07/08/09: Karsten Christoffersen 16/5, 19/5 1996 11/6 2/4, 19/5 delvis

Læs mere

After-Life pleje plan for. Ulvshale. Periode: Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs

After-Life pleje plan for. Ulvshale. Periode: Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs After-Life pleje plan for Ulvshale 1. Lokalitetsbeskrivelse 1 Periode: 2012-2022 Niels Damm Amphi Consult v./lars Briggs www.amphi.dk Ulvshale er projektområde nr. 13 i LIFE BaltCoast projektet og er en

Læs mere

Tøndermarskens ynglefugle 2002

Tøndermarskens ynglefugle 2002 Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Tøndermarskens ynglefugle 22 Naturovervågning Arbejdsrapport fra DMU, nr. 182 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Tøndermarskens ynglefugle

Læs mere

Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl

Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl Overvågning af hvidbrystet præstekrave Charadrius alexandrinus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfatter: Thomas Bregnballe Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A132 3 Gyldig

Læs mere

Aktuelt. Hvorfor er mange af ynglefuglene i Tøndermarsken forsvundet?

Aktuelt. Hvorfor er mange af ynglefuglene i Tøndermarsken forsvundet? Aktuelt De ynglende engfugle Strandskade, Vibe, Dobbeltbekkasin, Stor Kobbersneppe, Brushane og Rødben i Tøndermarsken er aftaget voldsomt i antal siden midten af 1980erne, hovedsageligt som følge af øget

Læs mere

Titel: Overvågning af kystnære ternearter

Titel: Overvågning af kystnære ternearter Titel: Overvågning af kystnære ternearter Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Bregnballe & Thomas Eske Holm Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: Version: A181 1 Gyldig fra: 01.04.2017

Læs mere

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for engryle Calidris alpina schinzii og brushane Philomachus pugnax

Teknisk anvisning til kortlægning af levesteder for engryle Calidris alpina schinzii og brushane Philomachus pugnax Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestriske Naturdata, Danmarks Miljøundersøgelser Forfattere: Bjarne Søgaard & Stefan Pihl Dokumenttype: Teknisk anvisning Dok. nr: TA-OP-F1 Titel: Kortlægning levesteder

Læs mere

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl

Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Titel: Overvågning af rørhøg Circus aeruginosus som ynglefugl Dokumenttype: Teknisk anvisning Forfattere: Thomas Eske Holm & Bjarne Søgaard Aarhus Universitet TA henvisninger TA. nr.: A180 Version: 1 Oprettet:

Læs mere

Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening?

Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening? Vurdering af de danske fugles levesteder: Kan det gøres og giver det mening? Jesper Fredshavn, Stefan Pihl, Thomas Bregnballe, Thomas Eske Holm, Kevin Clausen og Lars Dalby Naturtilstand for levestedet

Læs mere

Natura plejeplan

Natura plejeplan Natura 2000- plejeplan for arter på Naturstyrelsens arealer 2. planperiode 2016-2021 i Natura 2000-område nr. N89 Vadehavet Delplan for Fuglebeskyttelsesområde F52 Mandø Titel: Natura 2000-plejeplan for

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner

Ynglende fugle i Roskilde Fjord Med registrering af naturforhold. Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Med registrering af naturforhold Rapport fra Orbicon A/S til Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner Rekvirent Rådgiver Frederikssund, Roskilde og Lejre Kommuner v/troels Karlog, Morten Vincents & Søren

Læs mere

Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2009

Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2009 2009 LARS HANSEN Overvågning af ynglende kystfugle i Kerteminde Kommune 2009 Udarbejdet for Kerteminde Kommune 1 Indhold Indledning og metode. 1 Anbefalinger... Status og udviklingstendenser for udvalgte

Læs mere

Forekomst af yngle- og trækfugle i seks EF-fuglebeskyttelsesområder

Forekomst af yngle- og trækfugle i seks EF-fuglebeskyttelsesområder Danmarks Miljøundersøgelser Miljøministeriet Forekomst af yngle- og trækfugle i seks EF-fuglebeskyttelsesområder i Vadehavets marsk Arbejdsrapport fra DMU, nr. 219 [Tom side] Danmarks Miljøundersøgelser

Læs mere

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2009

Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2009 Ynglende fugle i Roskilde Fjord 2009 - med registrering af naturforhold Rekvirenter Rådgiver Frederikssund Kommune Orbicon A/S Torvet 2 Ringstedvej 20 3600 Frederikssund 4000 Roskilde Tlf. 47 35 10 00

Læs mere