FAQ til efteruddannelsesudvalgene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FAQ til efteruddannelsesudvalgene"

Transkript

1 FAQ til efteruddannelsesudvalgene Delmål Hvad er et delmål? Et delmål er en del af en arbejdsmarkedsuddannelse, der er godkendt til særskilt udbud. Hvordan er processen for oprettelse og godkendelse af delmål? Der ansøges om godkendelse af delmål via ansøgningsskemaer, som vil kunne findes sammen med øvrige ansøgningsskemaer på uddannelsesadministration.dk. Ansøgningen kan enten ske i forbindelse med godkendelse af nye arbejdsmarkedsuddannelser, eller der kan ansøges om godkendelse af delmål til eksisterende uddannelser. Uddannelsesadministration.dk er blevet opgraderet i juni 2018, så der nu kan tilføjes delmål til arbejdsmarkedsuddannelser. Delmålene kan formelt godkendes pr. 1. januar 2019 (i forbindelse med den forventede ikrafttrædelse af ny lovgivning). Områdekonsulenter og udvalg kan dog allerede nu drøfte delmål, der er lagt i uddannelsesadministration.dk, hvormed det alene kan være den endelige godkendelse, der udestår. Fra 1. januar 2020 vil delmål kun kunne udbydes, hvis der er udviklet og tilknyttet en prøve til delmålet, eller hvis STUK har givet dispensation for udvikling af prøve. Skal hele arbejdsmarkedsuddannelsen deles op i delmål, hvis der ønskes delmål til en uddannelse? Der er ikke krav om, at alle dele af en arbejdsmarkedsuddannelse skal indgå i delmål, selvom visse dele af uddannelsen gør. Skal den samlede varighed af delmålene svare til det pågældende måls varighed? Nej, dels er der ikke noget krav om, at hele målet opdeles i delmål, jf. ovenfor, dels kan dele af et mål indgå i flere delmål. Er der prøver til delmål? Det fremgår af lovforslaget, at der skal udvikles prøver til delmål uanset aktiviteten på målet. Dispensationsmuligheden i forhold til prøver gælder også delmål. Det fremgår også, at dispensationsmuligheden er betinget af meget tungvejende grunde af primært pædagogisk karakter eller ud fra ressourcemæssige hensyn. Hvad er minimumsvarigheden for et delmål? Delmål forventes at kunne have en varighed af mindst 0,5 dag. Hvordan takstfastsættes delmål? Delmål takstindplaceres som arbejdsmarkedsuddannelsen, de er delmål til. Kan delmål udlægges?

2 Ja, delmål kan udlægges særskilt. Som hidtil kan arbejdsmarkedsuddannelser ved aftale udlægges til andre godkendte AMU-udbydere. Udlægningen giver mulighed for at kunne udbyde både arbejdsmarkedsuddannelser og eventuelle tilhørende delmål eller evt. blot delmål alene. Kan delmål udliciteres? Ligesom udlægninger af uddannelser kan også udliciteringer af uddannelser afgrænses, og man vil f.eks. kunne nøjes med at udlicitere et delmål. Kan enkeltfag opdeles i delmål? Nej. Ønsker et udvalg, at en del af et enkeltfag skal udbydes særskilt, må det søge denne del godkendt som en ny arbejdsmarkedsuddannelse. Må delmål markedsføres særskilt? Delmål må gerne markedsføres særskilt, og dette vil blive systemunderstøttet i efteruddannelse.dk. Arkiv Hvilke konsekvenser har det, at en arbejdsmarkedsuddannelse er i arkiv? En arbejdsmarkedsuddannelse i arkiv er ikke underlagt annonceringsforpligtelsen, men institutionerne kan stadig udbyde uddannelsen. Hvis der ikke er aktivitet på uddannelsen i løbet af en periode på tre år i arkiv, nedlægges den. Uddannelser, der giver merit til eud, forbliver på arkivet trods inaktivitet. Hvilke arbejdsmarkedsuddannelser kommer i arkiv? Arbejdsmarkedsuddannelser/enkeltfag uden aktivitet de seneste tre år kommer i arkiv. Undtaget fra dette er certifikatuddannelser, adgangsuddannelser, som er uddannelser, der uden at være certifikatuddannelser sætter deltagerne i stand til at opfylde andre almindeligt gældende, autoritativt fastsatte krav til færdigheder, når et bestemt arbejde skal udføres - herunder i de tilfælde, hvor adgangsuddannelsen er en betingelse for optagelse på en certifikatuddannelse - og uddannelser, der indgår i kontraktuddannelser. Efteruddannelsesudvalgene kan herudover ansøge om, at en uddannelse, som har haft en begrænset aktivitet og/eller en meget faldende aktivitet, kommer i arkiv. Hvordan kommer en arbejdsmarkedsuddannelse ud af arkiv? Hvis der er aktivitet på en arbejdsmarkedsuddannelse i arkiv, kan udvalget vælge at søge om, at uddannelsen kommer ud af arkiv. Hvis udvalget ikke reagerer, vil uddannelsens arkivperiode først udløbe tre år efter aktiviteten. Hvordan finder efteruddannelsesudvalgene ud af, at der er aktivitet på en uddannelse i arkiv? STUK vil årligt udsende oversigter til efteruddannelsesudvalgene over aktiviteten på uddannelser i arkiv. Kan arbejdsmarkedsuddannelser nedlægges uden arkivperiode? Ja. Hvis udvalget vurderer, at der ikke er behov for en arbejdsmarkedsuddannelse, kan udvalget som hidtil indsende en ansøgning om, at uddannelsen nedlægges. Hvordan håndteres arbejdsmarkedsuddannelser, der bør nedlægges i forbindelse med 3-års reglen, inden arkivfunktionen er klar, hvis man gerne vil have gemt uddannelserne i arkivet til senere brug?

3 Udsendelse af lister til efteruddannelsesudvalgene over de arbejdsmarkedsuddannelser, der falder for 3-års reglen i 2018 er udskudt i forbindelse med trepartsaftalen og gennemgang af arbejdsmarkedsuddannelser. Arbejdsmarkedsuddannelser, der står til at blive nedlagt pga. manglende aktivitet de seneste tre år, vil automatisk blive overført til arkivet, så snart arkivfunktionen er tilgængelig. Der vil blive udsendt en oversigt over, hvilke uddannelser, der overføres til arkiv. Kan et delmål komme i arkiv? Et delmål følger altid moder-uddannelsen. Det betyder, at hvis en uddannelse kommer i arkiv, følger dets delmål med, og at en uddannelse og delmål også følges ad ud af arkivet. Aktivitet på ét delmål vil derfor bevirke, at udvalget vil kunne beslutte, at moder-uddannelsen (og dermed delmålet) flyttes ud af arkiv. Tæller arbejdsmarkedsuddannelser i arkiv med, når antallet af uddannelser opgøres? Det kommer an på formålet med optællingen. Hvis det handler om, hvor mange uddannelser der i alt kan udbydes, tæller arkiv-uddannelser med. Andre opgørelser kan være relevante i andre sammenhænge f.eks. aktive ift. treårsreglen. Sammenlægning af arbejdsmarkedsuddannelser Hvordan lægger man to uddannelser sammen til en? Sammenlægning foregår ved, at der ansøges om godkendelse af en ny uddannelse, hvori det angives, at uddannelsen er resultat af en sammenlægning og nedlæggelse af de hidtidige uddannelser. Skal alle eksisterende arbejdsmarkedsuddannelser indgå i en eller anden sammenlægning? Nej. Sammenlægning af to eller flere uddannelser kan finde sted, når det er fagligt velbegrundet. Det kan ske ud fra ønsker om eksempelvis at skabe bedre overblik, skabe øget aktivitet på uddannelserne eller at skabe en mere effektiv uddannelse, idet overlappende elementer fra to eller flere uddannelser elimineres. Hvad er vilkårene for at sammenlægge uddannelser på tværs af efteruddannelsesudvalg og takstgrupper? Efteruddannelsesudvalgene opfordres til at samarbejde også i forbindelse med sammenlægning af uddannelser. Takstindplacering vil ske på samme måde, som det sker ved andre nye uddannelser, hvor efteruddannelsesudvalgene angiver ønske til takstindplacering på baggrund af bl.a. krav til udstyr til undervisningen. Prøver Hvilke arbejdsmarkedsuddannelser skal der udvikles prøver til? Fra det tidspunkt, hvor der indføres krav om prøver, skal der som udgangspunkt være udviklet prøver til alle nye uddannelser, alle delmål og enkeltfag samt på eksisterende uddannelser og enkeltfag, der har en aktivitet på 0,5 årselev eller mere i løbet af de seneste 12 måneder. STUK vil årligt trække en aktivitetsoversigt for uddannelser, som der ikke er udviklet prøver til med begrundelsen om lav aktivitet. Datagrundlaget for aktivitetsopgørelsen er AMU-statistikken på ministeriets hjemmeside. Der er udsendt en vejledning til efteruddannelsesudvalgene om, hvordan data trækkes. Efteruddannelsesudvalgene har dermed også selv mulighed for at følge udviklingen løbende.

4 Hvis der ved den årlige opgørelse er uddannelser, hvor aktiviteten det seneste år er steget til 0,5 årselev eller mere, er efteruddannelsesudvalget forpligtet til at udvikle prøve til uddannelsen i løbet af det kommende år. Loven forventes at træde i kraft den 1. januar 2019 og det vil derfor blive aktiviteten i 2018, som er afgørende for hvor mange uddannelser, der skal udvikles prøver til inden udgangen af Der er mulighed for at få dispensation for udvikling af prøver, hvis meget tungtvejende grunde foreligger. Indstillinger om dispensation for udvikling af prøve skal indsendes til udvalgets områdekonsulent. Må der udvikles prøver til uddannelser med aktivitet på mindre end 0,5 årselev? Ja. Efteruddannelsesudvalgene vurderer selv, om der også skal udvikles prøve til en uddannelse med lav aktivitet. Oprettelse af delmål til uddannelser med lav aktivitet forudsætter, at der udvikles en prøve til delmålet. Hvem udarbejder prøverne? Tilvejebringelsen af prøver (og herunder bedømmelseskriterier) er udvalgenes ansvar. Opgaven løses i samarbejde med skoler og andre relevante samarbejdspartnere. På certifikatuddannelser, hvor en anden myndighed stiller krav til prøven, er det samme myndighed, der er ansvarlig for eventuel udvikling af prøve. Må AMU-udbyderne selv udforme prøver? Udgangspunktet er, at det er efteruddannelsesudvalgene, der udvikler prøver. Udvalget overlader dog i særlige tilfælde dele af prøvens beskrivelse til AMU-udbyderne. Det skal ske, hvis efteruddannelsesudvalget vurderer, at en central prøve vil føre til en begrænsning af fleksibiliteten i udbydernes valg i tilrettelæggelsen af undervisningen. I denne situation skal udvalget i nødvendigt omfang overlade beskrivelsen af følgende eller visse dele af følgende til AMU-udbyderne: prøverammer, forlægget med de spørgsmål, opgaver eller lignende, hvis besvarelse danner grundlag for bedømmelsen, bedømmelsesgrundlag bedømmelseskriterier. Den enkelte AMU-udbyder vil skulle beskrive og dokumentere sine valg. Efteruddannelsesudvalget vil altid som minimum skulle fastlægge prøvegrundlag (som oftest vil være målformuleringen) og prøveform som afsæt for AMU-udbydernes videre beskrivelse. Hvornår udarbejdes prøverne? Prøverne udarbejdes i løbet af 2018 og frem til udgangen af Hvornår begynder man at bruge prøverne? Lovforslaget indebærer, at der fra begyndelsen af 2019 (i praksis 1. februar) skal afholdes prøve, hvis prøven findes en måned før, uddannelsen starter. Fra 1. januar 2020 kan uddannelser, der ligger på eller over aktivitetsgrænsen på 0,5 årselev i 2018, og som ikke har fået dispensation for prøveudvikling, ikke udbydes uden en tilknyttet prøve. Der er dog den undtagelse, at hvis aktiviteten i 2019 igen er under 0,5 årselev, vil dette kunne føre til dispensation for prøveudvikling, hvorfor uddannelsen fortsat vil kunne udbydes uden prøve.

5 Hvordan kommer prøverne til at se ud? Prøver udarbejdes i et enkelt format og tilpasses uddannelsen, så afholdelse af prøven bliver en naturlig del af uddannelsen/delmålet/enkeltfaget. Prøverne kan være praktiske, mundtlige og skriftlige eller en kombination af disse. Skal hele målformuleringen afspejles i prøven? Udgangspunktet er, at prøven til en uddannelse skal afspejle alle elementer af uddannelsens målformulering. I helt særlige situationer, hvor der er elementer af uddannelsens målformulering, som ikke kan indgå i prøven, skal udvalget beskrive dette tydeligt i uddannelsesadministration.dk (i prøvefanens felt Beskrivelse af prøven, afsnittet Prøvegrundlag ). AMU-udbyderne skal informere deltagerne om prøvegrundlaget. Men information om prøvegrundlaget vil ikke komme til at indeholde det eventuelle konkrete udvalg af kompetencer, viden eller færdigheder, udvalget måtte have foretaget til prøven af hensyn til hemmeligholdelse af prøven for deltagerne samt sikring af, at det fortsat er alle de kompetencer, viden og færdigheder, der står i målformuleringen, som skal læres. Kan det være forskelligt fra uddannelse til uddannelse, hvor mange spørgsmål man skal have besvaret korrekt for at bestå? Det er helt op til efteruddannelsesudvalget at foretage den faglige vurdering af, hvad hver enkelt prøve skal indeholde, hvordan den skal bedømmes, og hvad bedømmelseskriterierne for en bestået præstation skal være. Svaret er derfor, at det godt kan være forskelligt fra uddannelse til uddannelse. Kan bedømmelseskriteriet på en uddannelse fastsættes svarende til et 2-tal på 7-trinsskalaen? Der vil efter lovændringen fortsat ikke blive givet karakterer på AMU. Den bagvedliggende betingelse for bevisudstedelsen er fortsat, at målene med uddannelsen er nået. Opgaven for efteruddannelsesudvalgene er altså at udvikle prøver, hvis løsning bedømt efter de rette bedømmelseskriterier netop belyser, om deltageren har nået målene med uddannelsen. Det er som udgangspunkt efteruddannelsesudvalget, der foretager den faglige udvælgelse af, hvad prøven skal omfatte og kriterierne for, hvornår prøven er bestået. Dette beskrives i uddannelsesadministration.dk under punktet beskrivelse af prøven og vil også afspejle sig i bedømmelsesgrundlaget og bedømmelseskriterierne for prøven. Har deltagere, der ikke har bestået prøven, mulighed for at gå til omprøve? Deltagere, der ikke har bestået prøven, skal have mulighed for at deltage i en omprøve, der skal afholdes indenfor fire uger fra uddannelsens afslutning. Institutionen kan tillade deltagelse i en yderligere omprøve, hvis det er begrundet i ganske særlige forhold. Reglerne om prøver finder tilsvarende anvendelse på omprøver. Omprøve og ombedømmelse, der er tilbudt som konklusion på behandlingen af en klage, medregnes ikke i det ovennævnte antal omprøver. Skal prøverne være hemmelige? Udvalgene opfordres til at udarbejde flere varianter af prøven, da dette vil gøre det muligt for skolerne at sikre, at deltagerne ikke på forhånd ved, præcis hvilken prøve de vil skulle tage. Der vil ikke være krav om, at prøvematerialet er ukendt for underviserne, da prøverne vil skulle anvendes flere gange.

6 Påvirker beståelse af prøver adgangen til VEU-godtgørelse? Nej. Der er ingen kobling mellem adgang til VEU-godtgørelse og prøveresultat. Skal der være særlige prøver til kursister med læse-/skriveudfordringer? Nej, men det er forventningen, at det (i lighed med, hvad der fx gælder på erhvervsuddannelserne) vil være op til institutionen at beslutte, om den vil tilbyde særlige prøvevilkår til deltagere med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, til deltagere med tilsvarende vanskeligheder samt til deltagere med et andet modersmål end dansk, når det vurderes, at dette er nødvendigt for at ligestille disse deltagere med andre i prøvesituationen. Institutionerne vil endvidere få mulighed for at give bl.a. denne målgruppe dispensation fra at aflægge prøver. Hvordan bliver processen fra efteruddannelsesudvalget har udviklet en prøve til AMU-udbyderne kan gennemføre prøven? Uddannelsesadministration.dk er blevet opdateret, og prøvegrundlag, prøveform, bedømmelsesgrundlag og bedømmelseskriterier kan indarbejdes for hvert mål og delmål. Efter UVMs godkendelse har institutionerne adgang til informationen. Efteruddannelsesudvalgene er ansvarlige for, at institutionerne får den fornødne vejledning til prøveafholdelse. Vil det være muligt på kursusforløb, der består af flere kurser, at prøveafviklingen samles til sidst i forløbet? Medmindre udvalget har bestemt andet, vil det være op til AMU-udbyderen at tage stilling til, om prøverne kan samles, og om det er praktisk muligt i forhold til det hold, der går på kurserne. Der vil kunne være flere praktiske hensyn at tage, f.eks. hvis der er deltagere, der kun deltager på enkelte arbejdsmarkedsuddannelser i forløbet. Disse deltagere vil skulle tilbydes prøve, når de afslutter. Vil skolerne selv kunne vælge, om en skriftlig prøve skal afholdes på papir eller digitalt? Ja, det er op til AMU-udbyderen selv at vælge system eller papir. Udover det rent tekniske, som indebærer, at deltagerne skal kunne finde ud af at svare på en elektronisk prøve, bør der ikke være forskel på, om en prøve stilles på papir eller vises og besvares via elektronisk platform. Hvem skal sikre, om skolerne har fået indtastet prøven korrekt i deres egne digitale systemer? Det er AMU-udbyderens ansvar at få indtastet og opdateret prøver korrekt i eventuelle egne digitale prøvesystemer, eftersom det er op til AMU-udbyderne selv, om de vil have et system eller ej. AMUudbyderne har dermed også ansvaret for eventuelle fejl og konsekvenser i form af at skulle stille en omprøve til rådighed. Vil uddannelsernes varighed blive ændret efter indførelsen af prøver? Nej. Det er hensigten, at prøveafholdelse vil ske inden for den normale, centralt fastsatte varighed af uddannelserne. Hvordan finansieres prøveudvikling og prøveafholdelse? Der er afsat en central pulje til prøveudvikling, som vil blive udmeldt til efteruddannelsesudvalgene. Selve prøveafholdelsen vil skulle finansieres inden for institutionernes taxameterbevilling.

7 Hvilke oplysninger skal institutionerne opbevare om prøverne? Institutionen opbevarer i 30 år efter prøvens afslutning de oplysninger, der er nødvendige for at udstede beviser. Hvis en undervisningsinstitution ophører med at eksistere, skal den sikre anden betryggende opbevaring. Beviser Er det kun ved bestået prøve, at der udstedes bevis? På uddannelser, delmål og enkeltfag, hvortil der er udviklet prøve, vil der blive udstedt et bevis, når deltageren har bestået prøve. Der kan også udstedes bevis, hvis deltageren har fået dispensation for prøven, eller hvis en realkompetencevurdering viser, at deltageren har kompetencerne i forvejen. Når der ikke er udviklet en prøve til en uddannelse, vil deltageren få udstedt et bevis, når underviseren bedømmer, at deltageren har nået de centralt fastsatte handlingsmål. Det vil fremgå af AMU-beviset, hvorvidt uddannelsen er prøvebelagt, og om deltageren i så fald har aflagt prøven, fået dispensation til prøven eller har fået beviset på baggrund af en realkompetencevurdering. Det er endvidere forventningen, at uddannelsesinstitutionerne som hidtil vil skulle bekræfte tilstedeværelsen for så vidt angår de deltagere, der har deltaget i undervisningen på en uddannelse, et delmål eller et enkeltfag, men som ikke har nået målene/bestået prøven. Eftersom prøven bliver obligatorisk på alle uddannelser, hvortil der er udviklet prøve, vil deltagere, der ikke tager prøven, alene kunne få en deltagerbekræftelse. Undtaget her fra er tilfælde, hvor deltageren har fået dispensation fra at tage prøven eller hvor en IKV resulterer i en vurdering af, at deltageren allerede har kompetencerne. Tids- og procesplan for udvalgenes uddannelsesgennemgang og arbejde med prøver 13. juni 2018 Muligt at taste delmål, prøveoplysninger mm. i uddannelsesadministration.dk Fra d. 13. juni 2018 er det muligt for udvalgene at taste delmål, prøveoplysninger m.m. i uddannelsesadministration.dk, og udvalget kan begynde at indsende ansøgninger som et resultat af uddannelsesgennemgangen til udvalgets områdekonsulent i STUK. 31. december 2018 Frist for indsendelse af ansøgninger i forbindelse kursusrevision Udvalgene skal senest d. 31. december 2018 have indsendt de ansøgninger om opdeling i delmål, sammenlægning af uddannelser mm., som er opstået på baggrund af uddannelsesgennemgangen til udvalgets områdekonsulent i STUK. 1. januar 2019 udbydere kan udbyde delmål og der er krav om prøveafholdelse, når godkendt prøve findes en måned før uddannelsens påbegyndelse Fra d. 1. januar 2019 kan udbyderen udbyde delmål. Fra d. 1. januar 2019 skal uddannelser og delmål afholdes med prøve, hvis der er tilknyttet en prøve en måned før, uddannelsen starter.

8 18. januar 2019 Endelig afrapportering af uddannelsesgennemgangen Udvalgene skal senest d. 18. januar 2019 indsende den endelige afrapportering af uddannelsesgennemgangen. Der er udsendt en skabelon for den afsluttende rapport, som skal benyttes. Den afsluttende rapport sendes til udvalgets områdekonsulent i STUK. 31. januar 2019 Indsendelse af statusredegørelse for udvikling af prøver Udvalgene skal senest d. 31. januar 2019 indsende en statusrapport for arbejdet med prøver. Der er udsendt en skabelon for statusrapporten, som skal benyttes. Den afsluttende rapport sendes til Josefine Daugaard i STUK på Josefine.Daugaard@stukuvm.dk og til eutkvo@stukuvm.dk. 1. januar 2020 Alle arbejdsmarkedsuddannelser og delmål skal afholdes med prøve, medmindre uddannelsen er fritaget herfor (eller den enkelte deltager har fået dispensation).

TUR administrativ konference 28. maj Nyt i AMU. v/ Maja Schiøth Dyrby, Kontor for Voksen- og Efteruddannelser.

TUR administrativ konference 28. maj Nyt i AMU. v/ Maja Schiøth Dyrby, Kontor for Voksen- og Efteruddannelser. TUR administrativ konference 28. maj 2019 Nyt i AMU v/ Maja Schiøth Dyrby, Kontor for Voksen- og Efteruddannelser Side 1 Indhold Ny regler i AMU-bekendtgørelsen med fokus på: 1. Fleksibilitet 2. Arkiv

Læs mere

Foreløbige forventninger til test og prøver i AMU

Foreløbige forventninger til test og prøver i AMU Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Erhvervsrettet Uddannelse og Tilskud Foreløbige forventninger til test og prøver i AMU Med henblik på at styrke kvaliteten, validiteten og overførbarheden

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL AMU-PRØVER

SPØRGSMÅL OG SVAR TIL AMU-PRØVER SPØRGSMÅL OG SVAR TIL AMU-PRØVER Spørgsmål og svar til AMU-prøver Rammerne for beskrivelse og afholdelse af prøver er fastsat i AMU-loven og AMUbekendtgørelsen. Reglerne er uddybet og forklaret i institutionsvejledningen.

Læs mere

PRØVER I ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSERNE SAMT REVISION AF UDDANNELSERNE Webinar den 11. december

PRØVER I ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSERNE SAMT REVISION AF UDDANNELSERNE Webinar den 11. december PRØVER I ARBEJDSMARKEDSUDDANNELSERNE SAMT REVISION AF UDDANNELSERNE Webinar den 11. december 2018 1 Program for webinaret Trepartsaftalen Status på revision af AMU inden for Industriens Fællesudvalg Undervisningsministeriets

Læs mere

HAKLs dialogmøder 2018

HAKLs dialogmøder 2018 HAKLs dialogmøder 2018 HAKLs arbejde med implementering af Et moderniseret AMU v/formandskabet for HAKL og sekretariatet 1 Disposition 1. Opfølgning på VEU-trepartsaftalen lovgivningsinitiativer på vej

Læs mere

Vejledning til skabelon: Prøvebeskrivelse til prøver i AMU

Vejledning til skabelon: Prøvebeskrivelse til prøver i AMU Vejledning til skabelon: Prøvebeskrivelse til prøver i AMU Denne vejledning hjælper dig til at udfylde en skabelon til beskrivelse af prøver i AMU. Skabelonen skal anvendes af dig, der på vegne af Industriens

Læs mere

Lovtidende A. Bekendtgørelse om arbejdsmarkedsuddannelser m.v.

Lovtidende A. Bekendtgørelse om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. Lovtidende A Bekendtgørelse om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. I medfør af 2, stk. 5, 6, stk. 3, 9, stk. 2, 10, stk. 9, 10 a, stk. 2, 3, 4, og 5, 11, stk. 4, 12, stk. 2, 13, 14, stk. 3, 14 a, stk. 4, 15,

Læs mere

Bekendtgørelse om arbejdsmarkedsuddannelser m.v.

Bekendtgørelse om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. BEK nr 1795 af 27/12/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 22. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/15497 Senere

Læs mere

Vejledning til skabelon: Prøvebeskrivelse til prøver i AMU

Vejledning til skabelon: Prøvebeskrivelse til prøver i AMU Vejledning til skabelon: Prøvebeskrivelse til prøver i AMU Denne vejledning hjælper dig til at udfylde en skabelon til beskrivelse af prøver i AMU. Skabelonen skal anvendes af dig, der på vegne af Industriens

Læs mere

Prøvebestemmelser Grundfagsprøver

Prøvebestemmelser Grundfagsprøver Prøvebestemmelser Grundfagsprøver Social- og Sundhedsassistentuddannelsen Social- og sundhedsassistent Januar 2017 SOSU OJ 1 Prøvebestemmelser for prøve i grundfag, Social- og Sundhedsuddannelsen, Social-

Læs mere

Vejledning om. Pulje til udvikling af prøver på AMU-området 2019

Vejledning om. Pulje til udvikling af prøver på AMU-området 2019 Vejledning om Pulje til udvikling af prøver på AMU-området 2019 Indhold 1. Generel information om puljen... 3 1.1. Puljens baggrund og formål... 3 1.2. Hvem kan få tilskud?... 4 1.3. Rammen for tilskud...

Læs mere

Ramme for grundforløbsprøve. PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018

Ramme for grundforløbsprøve. PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018 Ramme for grundforløbsprøve GF2 PAU, SSH, SSA og SSA EUX August 2018 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 286 af 18/04/2018 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 448 af 07/05/2018

Læs mere

Regler for afholdelse af prøver

Regler for afholdelse af prøver Regler for afholdelse af prøver for uddannelserne på Erhvervsakademiet Lillebælt Ikrafttrædelse september 2015 Indhold 1. Generelt... 3 2. Adgang til prøver... 3 2.1 Ordinære prøver... 3 2.2 Omprøve...

Læs mere

Prøvebestemmelser Farmakologi og medicinhåndtering Social og Sundhedsassistent uddannelsen

Prøvebestemmelser Farmakologi og medicinhåndtering Social og Sundhedsassistent uddannelsen Prøvebestemmelser Farmakologi og medicinhåndtering Social og Sundhedsassistent uddannelsen Social og sundhedsassistent Januar 2017 Indholdsfortegnelse REGLER FOR PRØVER... 3 FORMÅL... 3 MÅL... 3 FORUDSÆTNING

Læs mere

Prøvebestemmelser Obligatorisk prøve i farmakologi og medicinhåndtering Social- og Sundhedsassistentuddannelsen Sosu-Aarhus

Prøvebestemmelser Obligatorisk prøve i farmakologi og medicinhåndtering Social- og Sundhedsassistentuddannelsen Sosu-Aarhus Prøvebestemmelser Obligatorisk prøve i farmakologi og medicinhåndtering Social- og Sundhedsassistentuddannelsen Sosu-Aarhus Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen August 2015 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag til lokal undervisningsplan. Social- og sundhedshjælper. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for. uddannelsen. Gældende fra Januar 2017

Bilag til lokal undervisningsplan. Social- og sundhedshjælper. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for. uddannelsen. Gældende fra Januar 2017 Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for Social- og sundhedshjælper uddannelsen Gældende fra Januar 2017 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I

Læs mere

Bilag 3 Prøveformer og prøvers tilrettelæggelse Gældende fra 1. januar 2016

Bilag 3 Prøveformer og prøvers tilrettelæggelse Gældende fra 1. januar 2016 Bilag 3 Prøveformer og prøvers tilrettelæggelse Gældende fra 1. januar 2016 I henhold til Bekendtgørelse om prøver i erhvervsrettede videregående uddannelser, Bekendtgørelse om diplomuddannelser samt studieordningen

Læs mere

Tidsplanen for udbudsrunden er følgende:

Tidsplanen for udbudsrunden er følgende: Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Erhvervsrettet Uddannelse og Tilskud Orientering om AMU-udbudsrunde 2019 Det blev besluttet i trepartsaftale om styrket og mere fleksibel voksen-,

Læs mere

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for Social- og Sundhedsassistenter

Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for Social- og Sundhedsassistenter Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for for Social- og Sundhedsassistenter Marts 2016 1 Indholdsfortegnelse BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN 3 BESTEMMELSER

Læs mere

Prøvebestemmelser for grundfag på GF2-SOSU (afdelingen i Aarhus)

Prøvebestemmelser for grundfag på GF2-SOSU (afdelingen i Aarhus) Prøvebestemmelser for grundfag på GF2-SOSU (afdelingen i Aarhus) Formål Formålet med prøven er at dokumentere, i hvilken grad eksaminanden opfylder de mål og krav, der er fastsat for uddannelsen og dens

Læs mere

LUU-AMU møde den

LUU-AMU møde den LUU-AMU møde den 21.11.18 Interne råd og udvalg Temadrøftelse 1: Sikring af skolens position som AMU udbyder Forandringer i sundhedsvæsenet der afstedkommer øget behov for VEU Regionalt sundhedsvæsen med

Læs mere

Gaffeltruckkonference. Side 1

Gaffeltruckkonference. Side 1 Gaffeltruckkonference 2018 Side 1 Side 2 Nye medarbejdere i TUR: Uddannelseskonsulent Johnny Bengtson Uddannelseskonsulent Fatima Hachem Jurist Louise Sonne Dyreborg Praktikpladskonsulent xxxx Billede

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve PAU August 2017

Ramme for afsluttende prøve PAU August 2017 Ramme for afsluttende prøve PAU August 2017 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1638 af 15/12/2016 bekendtgørelse om den pædagogiske assistentuddannelse. BEK. nr. 41 af 16/01/2014 bekendtgørelse

Læs mere

Regler for afholdelse af prøver

Regler for afholdelse af prøver Regler for afholdelse af prøver for fuldtidsuddannelserne på Erhvervsakademiet Lillebælt Ikrafttrædelse 1. september 2016 Indhold Generelt... 3 Adgang til prøve... 3 Sygdom... 3 Prøveafholdelse... 4 Prøvedeltagelse...

Læs mere

Generelle prøvebestemmelser. April 2013.

Generelle prøvebestemmelser. April 2013. Generelt. Reglerne i de generelle prøvebestemmelser tager udgangspunkt i Ministeriet for Børn og Undervisnings bekendtgørelse om prøver og eksamen i grundlæggende erhvervsrettede uddannelser nr. 863 af

Læs mere

Vejledning om. Pulje til udvikling af prøver på AMU-området 2018

Vejledning om. Pulje til udvikling af prøver på AMU-området 2018 Vejledning om Pulje til udvikling af prøver på AMU-området 2018 Indhold 1. Generel information om puljen... 3 1.1. Puljens baggrund og formål... 3 1.2. Hvem kan få tilskud?... 4 1.3. Rammen for tilskud...

Læs mere

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015

Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015 Ramme for grundforløbsprøve GF2 SOSU og GF2 PAU August 2015 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 298 af 24/03/2015 bekendtgørelse

Læs mere

Ny eksamensbekendtgørelse for bachelor-, kandidat- og masteruddannelser

Ny eksamensbekendtgørelse for bachelor-, kandidat- og masteruddannelser Studieadministrative medarbejdere på bachelor- og kandidat- og masteruddannelsesområdet Ny eksamensbekendtgørelse for bachelor-, kandidat- og masteruddannelser Ministeriet for Forskning, Innovation og

Læs mere

BEDØMMELSESPLAN OG PRØVEBESTEMMELSER FOR GRUNDFORLØBET

BEDØMMELSESPLAN OG PRØVEBESTEMMELSER FOR GRUNDFORLØBET BEDØMMELSESPLAN OG PRØVEBESTEMMELSER FOR ET Opdateret marts 2014 Bilag til lokal undervisningsplan 1 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE 2 BEDØMMELSER I SKOLEUDDANNELSEN 3 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet

Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet Ramme for prøve i grundfagene på SOSU- hovedforløbet De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser- Hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af

Læs mere

Prøvebestemmelser Fagprøve. Social- og Sundhedshjælper uddannelsen

Prøvebestemmelser Fagprøve. Social- og Sundhedshjælper uddannelsen Prøvebestemmelser Fagprøve Social- og Sundhedshjælper uddannelsen Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen Januar 2017 1 Regler for fagprøve på social- og sundhedshjælper uddannelsen. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA 2017

Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA 2017 Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA 2017 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/04/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 41 af 16/01/2014 bekendtgørelse

Læs mere

Eksamensreglement Erhvervsuddannelserne (EUD)

Eksamensreglement Erhvervsuddannelserne (EUD) Eksamensreglement Erhvervsuddannelserne (EUD) Hovedbekendtgørelse (EUD) nr. 1010 af 22.09.2014 og bekendtgørelse om prøver og eksamen nr. 41 af 16.01.14 og bekendtgørelse om karakterskala nr. 262 af 20.03.07

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH August 2018

Ramme for afsluttende prøve SSH August 2018 Ramme for afsluttende prøve SSH August 2018 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1117 af 18/08/2016 bekendtgørelse om social- og sundhedshjælperuddannelsen. BEK. nr. 41 af 16/01/2014 bekendtgørelse

Læs mere

Generelle prøvebestemmelser Revideret maj 2016 Generelle prøvebestemmelser

Generelle prøvebestemmelser Revideret maj 2016 Generelle prøvebestemmelser Generelle prøvebestemmelser Gældende for elever, der er påbegyndt uddannelse efter 1. august 2015 0 Indholdsfortegnelse Generelt... 2 Prøver i områdefag... 2 Prøver i grundfag... 2 Afsluttende prøve...

Læs mere

REGLER VEDR. PRØVE VED AFSLUTNINGEN AF MODUL AF MODUL 10: IMMUNKEMISKE ANALYSER

REGLER VEDR. PRØVE VED AFSLUTNINGEN AF MODUL AF MODUL 10: IMMUNKEMISKE ANALYSER REGLER VEDR. PRØVE VED AFSLUTNINGEN AF MODUL AF MODUL 10: IMMUNKEMISKE ANALYSER Nærværende dokument udgør en del af det lokale bilag til Studieordning for uddannelsen til professionsbachelor i biomedicinsk

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSA August 2018

Ramme for afsluttende prøve SSA August 2018 Ramme for afsluttende prøve SSA August 2018 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 755 af 08/06/2018 bekendtgørelse om social- og sundhedsassistentuddannelsen. BEK. nr. 41 af 16/01/2014 bekendtgørelse

Læs mere

Bilag til. aftale om udlicitering af opgaver i forbindelse med arbejdsmarkedsuddannelser

Bilag til. aftale om udlicitering af opgaver i forbindelse med arbejdsmarkedsuddannelser Bilag til aftale om udlicitering af opgaver i forbindelse med arbejdsmarkedsuddannelser 1. Definition af udlicitering/indledning Ved udlicitering forstås, at en institution, der af Ministeriet for Børn

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om obligatoriske sprogprøver i grundskolen

Udkast til bekendtgørelse om obligatoriske sprogprøver i grundskolen Udkast til bekendtgørelse om obligatoriske sprogprøver i grundskolen I medfør af 5, stk. 6, 3. pkt., 11 a, stk. 6, og 56, stk. 2, i lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse nr. 1510 af 14. december 2017,

Læs mere

[AMU nr. + titel + dato]:

[AMU nr. + titel + dato]: [AMU nr. + titel + dato]: Prøveskabelon til Mundtlig prøve med udgangspunkt i case 0. Faktaoplysninger 1. Prøveform Mundtlig prøve med udgangspunkt i case 2. Arbejdsmarkedsuddannelsens nr.: xxxxx 3. Arbejdsmarkedsuddannelsens

Læs mere

Prøvebestemmelser Fagprøve. Social- og Sundhedshjælper uddannelsen

Prøvebestemmelser Fagprøve. Social- og Sundhedshjælper uddannelsen Prøvebestemmelser Fagprøve Social- og Sundhedshjælper uddannelsen Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen Januar 2017 1 Regler for fagprøve på social- og sundhedshjælper uddannelsen. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om erhvervsfaglig studentereksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux) m.v.

Bekendtgørelse af lov om erhvervsfaglig studentereksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux) m.v. LBK nr 1086 af 30/08/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 18/11147 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1746

Læs mere

B-SOSU Bestyrelsesforeningen for Social- og sundhedsskoler

B-SOSU Bestyrelsesforeningen for Social- og sundhedsskoler Høring over AMU-bekendtgørelse kvitterer med dette høringssvar for Børne- og undervisningsministeriets henvendelse vedrørende høring over udkast til ny bekendtgørelse om arbejdsmarkedsuddannelser. Indledningsvist

Læs mere

Prøvebestemmelser Fagprøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Prøvebestemmelser Fagprøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Prøvebestemmelser Fagprøve Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen August 2015 1 Regler for fagprøve på social- sundhedsuddannelsen, trin 1, Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Læs mere

Den ændring, der følger af 10, nr. 2, i lov nr af 27. december 2016 om ændring af lov om institutioner

Den ændring, der følger af 10, nr. 2, i lov nr af 27. december 2016 om ændring af lov om institutioner LBK nr 926 af 03/07/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 11. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/09245 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1746 af

Læs mere

Tillæg til studieordning for professionsbachelor i optometri. KEA, august 2014.

Tillæg til studieordning for professionsbachelor i optometri. KEA, august 2014. Tillæg til studieordning for professionsbachelor i optometri. KEA, august 2014. Indholdsfortegnelse 1. Rammer for tillægget til studieordningen... 3 1.1. Overgangsordninger... 3 2. Prøver og eksamen på

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSA (trin 2) August 2016

Ramme for afsluttende prøve SSA (trin 2) August 2016 Ramme for afsluttende prøve SSA (trin 2) August 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/04/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 370 af 15/03/2016 bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene

Ramme for prøve i grundfagene Ramme for prøve i grundfagene på SOSU-hovedforløbet De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af

Læs mere

Ramme for prøve i områdefag PAU

Ramme for prøve i områdefag PAU Ramme for prøve i områdefag PAU De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse nr. 816 af 20/07/2012 om uddannelserne

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH Januar 2017

Ramme for afsluttende prøve SSH Januar 2017 Ramme for afsluttende prøve SSH Januar 2017 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/05/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1117 af 18/08/2016 bekendtgørelse om social-

Læs mere

Ramme for prøve i grundfagene

Ramme for prøve i grundfagene Ramme for prøve i grundfagene på PAU De bekendtgørelser der refereres til er: Lovbekendtgørelse nr 510 af 19/5/2010 om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr 1514 af 15/12/2010 om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Juni 2016

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Juni 2016 Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Juni 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 367 af 19/04/2016 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 270 af 15/03/2016 bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Januar 2016

Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Januar 2016 Ramme for afsluttende prøve SSH (trin 1) Januar 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1642 af 15/12/2015 bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA Marts 2016

Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA Marts 2016 Ramme for prøve Farmakologi og medicinhåndtering SSA Marts 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1642 af 15/12/2015

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om erhvervsfaglig studentereksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux) m.v.

Bekendtgørelse af lov om erhvervsfaglig studentereksamen i forbindelse med erhvervsuddannelse (eux) m.v. LBK nr 927 af 03/07/2017 Udskriftsdato: 9. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/09245 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1746 af 27/12/2016 LOV

Læs mere

Retningslinjer for gennemførelse og bedømmelse af certifikatprøve i. Almen fødevarehygiejne - Obligatorisk certifikat

Retningslinjer for gennemførelse og bedømmelse af certifikatprøve i. Almen fødevarehygiejne - Obligatorisk certifikat Retningslinjer for gennemførelse og bedømmelse af certifikatprøve i Almen fødevarehygiejne - Obligatorisk certifikat Januar 2014 Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 2 Grundlag for arbejdsmarkedsuddannelsen

Læs mere

Prøvebestemmelser Prøve i områdefag. Social- og Sundhedsassistentuddannelsen

Prøvebestemmelser Prøve i områdefag. Social- og Sundhedsassistentuddannelsen Prøvebestemmelser Prøve i områdefag Social- og Sundhedsassistentuddannelsen Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen November 2014 1 Prøvebestemmelser for prøve i områdefag, Social- og Sundhedsuddannelsen,

Læs mere

Den kommende AMU-udbudsrunde - muligheder/konsekvenser for uddannelsesinstitutionerne

Den kommende AMU-udbudsrunde - muligheder/konsekvenser for uddannelsesinstitutionerne Den kommende AMU-udbudsrunde - muligheder/konsekvenser for uddannelsesinstitutionerne Koordinationsforum v/rar Nordjylland 10. december 2018 A. Neil Jacobsen, EUC Nord Tidsplanen for udbudsrunden Det blev

Læs mere

Vejledning til skabelon til AMU-uddannelsesmål

Vejledning til skabelon til AMU-uddannelsesmål Vejledning til skabelon til AMU-uddannelsesmål Skabelon til uddannelsesmål findes på FUHA s hjemmeside Link til skabelonen på fuha-info.dk under Efteruddannelse/For udviklere Skabelonen er udtryk for at

Læs mere

Prøvebestemmelser UDDANNELSESSPECIFIKKE FAG

Prøvebestemmelser UDDANNELSESSPECIFIKKE FAG Prøvebestemmelser UDDANNELSESSPECIFIKKE FAG Grundforløb 2, Social- og Sundhedsuddannelsen Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen November 2015 Prøvebestemmelser for prøve i det uddannelsesspecifikke

Læs mere

Prøveallonge For Diplomuddannelsen i ledelse

Prøveallonge For Diplomuddannelsen i ledelse Prøveallonge For Diplomuddannelsen i ledelse Gældende fra 01.01.2013 for studieordningen for Diplomuddannelsen i Ledelse vedrørende prøveformer, bedømmelsesformer og bedømmelsesgrundlag. I henhold til

Læs mere

Ramme for standpunktsbedømmelse August 2015

Ramme for standpunktsbedømmelse August 2015 Ramme for standpunktsbedømmelse August 2015 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 41 af 16/01/2014 bekendtgørelse om prøver

Læs mere

Eksamensreglement for: Markedsføringsøkonom og top-up bachelor i International Handel og Markedsføring på VIA TMH i Horsens

Eksamensreglement for: Markedsføringsøkonom og top-up bachelor i International Handel og Markedsføring på VIA TMH i Horsens Eksamensreglement for: Markedsføringsøkonom og top-up bachelor i International Handel og Markedsføring på VIA TMH i Horsens JSO.22.12.2009 Indhold 1. Generelt... 2 2. Adgang til prøve... 2 2.1 Ordinære

Læs mere

AMU trepartsaftale oktober 2017

AMU trepartsaftale oktober 2017 AMU trepartsaftale oktober 2017 Hovedpunkter Side 1 AMU-systemet AMU-systemet er en del af den danske flexicurity-model, og alle brancher bør have adgang til relevante AMU-kurser. Antallet af kurser er

Læs mere

Antal af prøver på Hovedforløb i grundfag: Ved start på hovedforløb opgøres det hvor mange/hvilke grundfagsprøver du skal til eksamen i.

Antal af prøver på Hovedforløb i grundfag: Ved start på hovedforløb opgøres det hvor mange/hvilke grundfagsprøver du skal til eksamen i. Eksamensreglement for elever Information om eksamen: 1. Merit/eksamen 2. Indstilling til eksamen 3. Antal prøver 4. Regler ved mundtlig eksamen 5. Regler ved skriftlig eksamen 6. Fælles regler for mundtlig

Læs mere

Prøvereglement UCSJ Fysioterapeutuddannelsen Campus Roskilde og Campus Næstved. Gældende for prøver påbegyndt 1. september 2014 eller senere.

Prøvereglement UCSJ Fysioterapeutuddannelsen Campus Roskilde og Campus Næstved. Gældende for prøver påbegyndt 1. september 2014 eller senere. Prøvereglement UCSJ Campus Roskilde og Campus Næstved Gældende for prøver påbegyndt 1. september 2014 eller senere. Indhold Prøvereglement UCSJ, Campus Roskilde og Campus Næstved... 3 Gældende rammer for

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om almen voksenuddannelse og om anerkendelse af

Bekendtgørelse af lov om almen voksenuddannelse og om anerkendelse af LBK nr 1073 af 04/09/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 22. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 056.63P.391 Senere ændringer

Læs mere

Eksamensreglement Campus Næstved Forår 2011

Eksamensreglement Campus Næstved Forår 2011 Eksamensreglement Campus Næstved Forår 2011 Eksamensreglement Eksamensreglementet er generelt og gældende for prøver ved Bioanalytikeruddannelsen, Ergoterapeutuddannelsen, Fysioterapeutuddannelsen & Sygeplejerskeuddannelsen

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om pædagogikum i de gymnasiale uddannelser

Bekendtgørelse af lov om pædagogikum i de gymnasiale uddannelser LBK nr 786 af 21/06/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 26. september 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/07586 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Aftale om udlagt undervisning 2018

Aftale om udlagt undervisning 2018 Aftale om udlagt undervisning 2018 Aftalens parter: Der indgås hermed aftale om udlagt undervisning mellem: Godkendte skole Afholdende skole Skolens navn Business College Syd EUC Syd Adresse Post nr. Sdr.

Læs mere

Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og sundhedsassistent

Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og sundhedsassistent Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og sundhedsassistent De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser - hovedbekendtgørelsen Bekendtgørelse

Læs mere

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet PAU

Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet PAU Ramme for afsluttende prøve for grundforløbet PAU De bekendtgørelser der refereres til er: Bekendtgørelse nr. 439 af 29/04/2013 af lov om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr. 834 af 27/06/2013 om erhvervsuddannelser

Læs mere

Eksamensinformation skoleåret 12/13

Eksamensinformation skoleåret 12/13 Eksamensinformation skoleåret 12/13 Der er kommet ny eksamensbekendtgørelse, der trådte i kraft 1. september 2012 og har virkning for eksamener efter denne dato. Dette skriv indeholder to dele; en del

Læs mere

Aftale om udlagt undervisning 2019

Aftale om udlagt undervisning 2019 Aftale om udlagt undervisning 2019 Aftalens parter: Der indgås hermed aftale om udlagt undervisning mellem: Godkendte skole Afholdende skole Skolens navn Business College Syd Haderslev Handelsskole Adresse

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger om udbud til erhvervsuddannelsen til ambulancebehandler.

Indkaldelse af ansøgninger om udbud til erhvervsuddannelsen til ambulancebehandler. Udbydere af erhvervsuddannelser Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: Regionsrådene Kopi: Transporterhvervets Uddannelser Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms

Læs mere

Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og Sundhedsassistent

Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og Sundhedsassistent Ramme for prøve i områdefag Trin 2 Social- og Sundhedsassistent De bekendtgørelser der refereres til er: Lovbekendtgørelse nr 510 af 19/5/2010 om erhvervsuddannelser Bekendtgørelse nr 1514 af 15/12/2010

Læs mere

UDKAST til Bekendtgørelse om uddannelse af skuespillere ved Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole

UDKAST til Bekendtgørelse om uddannelse af skuespillere ved Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole UDKAST til Bekendtgørelse om uddannelse af skuespillere ved Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole I medfør af 10, stk. 1 og 5, og 15, stk. 2, i lov om videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner,

Læs mere

Til samtlige uddannelsesinstitutioner godkendt til at udbyde arbejdsmarkedsuddannelser. Tilrettelæggelse af arbejdsmarkedsuddannelser

Til samtlige uddannelsesinstitutioner godkendt til at udbyde arbejdsmarkedsuddannelser. Tilrettelæggelse af arbejdsmarkedsuddannelser Til samtlige uddannelsesinstitutioner godkendt til at udbyde arbejdsmarkedsuddannelser Afdelingen for erhvervsrettet voksenuddannelse Vester Voldgade 123 1552 København V Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail

Læs mere

Prøvebestemmelser Afsluttende prøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Prøvebestemmelser Afsluttende prøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Prøvebestemmelser Afsluttende prøve Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen 1 Indholdsfortegnelse REGLER FOR PRØVER... 2 FORMÅL... 2 MÅL... 2 KOMPETENCEMÅL FOR

Læs mere

Bilag til lokal undervisningsplan GF1. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF1

Bilag til lokal undervisningsplan GF1. Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for GF1 Bedømmelsesplan og prøvebestemmelser for 1 Indholdsfortegnelse 1 BEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 2 VURDERING OG STANDPUNKTSBEDØMMELSE I SKOLEUDDANNELSEN... 3 3 BESTEMMELSER FOR PRØVER... 3 4 PRØVERS

Læs mere

FAQ - de nye danskprøver

FAQ - de nye danskprøver Dato: 30. august 2012 FAQ - de nye danskprøver I. Danskprøven på A1-niveau Om ikrafttræden: 1. Hvornår træder prøven i kraft? Bestået danskprøve på A1-niveau er normalt en betingelse for opholdstilladelse

Læs mere

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i engelsk på F-, D- og C-niveau GF1 og GF1 EUX

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i engelsk på F-, D- og C-niveau GF1 og GF1 EUX Dato: 27.10.2016 Prøvevejledning Grundfagsprøve i engelsk på F-, D- og C-niveau GF1 og GF1 EUX Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen tager udgangspunkt i: Bekendtgørelse om prøver og eksamen i

Læs mere

September 2019 Ansøgere får svar på ansøgninger om udbudsgodkendelser Nye udbudsgodkendelser træder i kraft Gamle udbudsgodkendelser udløber

September 2019 Ansøgere får svar på ansøgninger om udbudsgodkendelser Nye udbudsgodkendelser træder i kraft Gamle udbudsgodkendelser udløber Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Afdelingen for Erhvervsrettet Uddannelse og Tilskud Indkaldebrev - AMU-udbudsrunde 2019 Alle nuværende AMU-udbydere samt øvrige interesserede private uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i Engelsk i D- og C-niveau. Social- og sundhedsassistentuddannelsen gældende for optagene til og med 1903.

Prøvevejledning. Grundfagsprøve i Engelsk i D- og C-niveau. Social- og sundhedsassistentuddannelsen gældende for optagene til og med 1903. Dato: 07.10.2019 (revideret) Prøvevejledning Grundfagsprøve i Engelsk i D- og C-niveau Social- og sundhedsassistentuddannelsen gældende for optagene til og med 1903. Generelt Retningslinjerne i prøvevejledningen

Læs mere

Chaufførfaglærerkonference Nyt fra TUR

Chaufførfaglærerkonference Nyt fra TUR Nyt fra TUR 2 1. AMU Udbudsrunden. 2. Logbøger til GVU. 3. Mogens Findalen fonden. 4. Faglæreruddannelse 2010. 5. Nyt fra TUR forlag. 6. Nye muligheder i Multitest 7. Udvikling af Svendeprøveregler 8.

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

REGLER VEDR. PRØVE VED AFSLUTNINGEN AF MODUL 7/6: UDVIDET BIOKEMI OG BIOANALYSE SAMT UDVIDET HUMANBIO- LOGI OG BIOANALYSE

REGLER VEDR. PRØVE VED AFSLUTNINGEN AF MODUL 7/6: UDVIDET BIOKEMI OG BIOANALYSE SAMT UDVIDET HUMANBIO- LOGI OG BIOANALYSE REGLER VEDR. PRØVE VED AFSLUTNINGEN AF MODUL 7/6: UDVIDET BIOKEMI OG BIOANALYSE SAMT UDVIDET HUMANBIO- LOGI OG BIOANALYSE Nærværende dokument udgør en del af det lokale bilag til Studieordning for uddannelsen

Læs mere

Prøvebestemmelser Afsluttende prøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Prøvebestemmelser Afsluttende prøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Prøvebestemmelser Afsluttende prøve Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen 1 Indholdsfortegnelse REGLER FOR PRØVER... 2 FORMÅL... 2 MÅL... 2 Kompetencemål for

Læs mere

Guidelines og gode råd til overholdelse af regelsættet for AMU

Guidelines og gode råd til overholdelse af regelsættet for AMU Undervisningsministeriet Guidelines og gode råd til overholdelse af regelsættet for AMU Januar 2011 COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Århus C Telefon 87 39 66 00 Telefax 87 39 66 60 wwwcowidk Undervisningsministeriet

Læs mere

BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF

BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF BEDØMMELSESPLAN EKSAMEN NATURFAG 1. HF NORDJYLLANDS LANDBRUGSSKOLE 2011 Grundfaget Naturfag afsluttes med en eksamen på 1. Hovedforløb. I følgende dokument beskrives, hvorledes Nordjyllands Landbrugsskole

Læs mere

Ramme for prøve uddannelsesspecifikt fag SSA (trin 2) Marts 2016

Ramme for prøve uddannelsesspecifikt fag SSA (trin 2) Marts 2016 Ramme for prøve uddannelsesspecifikt fag SSA (trin 2) Marts 2016 Der refereres til følgende bekendtgørelser: BEK. nr. 1010 af 22/09/2014 bekendtgørelse om erhvervsuddannelser. BEK. nr. 1642 af 15/12/2015

Læs mere

Uddannelsesmål med detaljer. Handlingsorienteret målformulering for arbejdsmarkedsuddannelserne

Uddannelsesmål med detaljer. Handlingsorienteret målformulering for arbejdsmarkedsuddannelserne Side 1 af 3 Nummer: Titel: Kort titel: Varighed: Godkendelsesperiode: Status (EUU): Status (UVM): xxxxx Facility Management værdier og jobområde FM værdier og jobområde 2,0 dage. 01-05-2012 og fremefter

Læs mere

område (talentbekendtgørelsen).

område (talentbekendtgørelsen). BEK nr 1605 af 19/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 31. januar 2018 Ministerium: Uddannelses- og Forskningsministeriet Journalnummer: Uddannelses- og Forskningsmin., Styrelsen for Forskning og Uddannelse,

Læs mere

Prøvevejledning for grundforløbsprøven på Grundforløb 2 SSH og SSA. Online. Elev og censor. SOSU Esbjerg

Prøvevejledning for grundforløbsprøven på Grundforløb 2 SSH og SSA. Online. Elev og censor. SOSU Esbjerg Prøvevejledning for grundforløbsprøven på Grundforløb 2 SSH og SSA Online Elev og censor SOSU Esbjerg Grundforløbsprøven er obligatorisk. Grundforløbet afsluttes med en prøve der ud fra onlineundervisningen

Læs mere

Til ansøgere om udbud af den pædagogiske assistentuddannelse udbudsrunden

Til ansøgere om udbud af den pædagogiske assistentuddannelse udbudsrunden Til ansøgere om udbud af den pædagogiske assistentuddannelse udbudsrunden 2017 Kopi: Rådet for de Grundlæggende Erhvervsrettede Uddannelser Kopi: Regionsrådene Kopi: Det faglige udvalg Udbudsrunden 2017:

Læs mere

Fredag den 28. august 2009

Fredag den 28. august 2009 Til alle institutioner og private udbydere af arbejdsmarkedsuddannelser Til alle efteruddannelsesudvalg Afdelingen for erhvervsrettet voksenuddannelse Vester Voldgade 123 1552 København V Tlf. 3392 5600

Læs mere

selvstyrets bekendtgørelse nr. 7 af 14. april 2015 om merit og anden fritagelse for undervisningen i den gymnasiale uddannelse. I medfør af 40, stk. 5 i Inatsisartutlov nr. 13 af 22. november 2011 om den

Læs mere

Prøvebestemmelser Afsluttende prøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen

Prøvebestemmelser Afsluttende prøve. Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Prøvebestemmelser Afsluttende prøve Social- og Sundhedshjælperuddannelsen Afdelingen for Social- og Sundhedsuddannelsen 1 Indholdsfortegnelse REGLER FOR PRØVER... 2 FORMÅL... 2 MÅL... 2 Kompetencemål for

Læs mere

Oprettelse af ansøgningsgrundlag for EUD+, EU Socialfond eller taxakurser på EASYskole

Oprettelse af ansøgningsgrundlag for EUD+, EU Socialfond eller taxakurser på EASYskole Oprettelse af ansøgningsgrundlag for EUD+, EU Socialfond eller taxakurser på EASYskole 27-01-2015/version 1.1 Indhold Indhold... 1 Generelt... 1 Oprettelse af ansøgningsgrundlag og registrering af tilstedeværelse

Læs mere