Vejen til Go 52. Vejen til Go 1. Denne oversættelse af Karl Bakers "The way to Go" giver en introduktion til det Asiatiske brætspil Go.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejen til Go 52. Vejen til Go 1. Denne oversættelse af Karl Bakers "The way to Go" giver en introduktion til det Asiatiske brætspil Go."

Transkript

1 Vejen til Go 52 Vejen til Go 1 Denne oversættelse af Karl Bakers "The way to Go" giver en introduktion til det Asiatiske brætspil Go. Go blev første gang spillet for mellem år siden. Det tager 5 minutter at lære og resten af livet at mestre. Go bliver ofte sammenlignet med skak, men hvor skak er et enkelt slag, er Go en global krig. En af fascinationerne ved Go er spillets mangfoldighed på trods af de enkle regler. Hidtil har det været umuligt at lave Go programmer der overgår begynderen i styrke. Det er faktisk tvivlsomt om det nogensinde vil lykkedes for en computer, at kunne klare sig mod en professionel Go spiller. Desværre er Go ikke så udbredt i Danmark eller den vestlige verden. Det er vores håb at vi med det lille hæfte kan øge kendskabet til Go, så endnu flere mennesker kan få glæde at dette fantastiske spil.

2 Vejen til Go 2 Vejen til Go 51

3 Vejen til Go 50 Vejen til Go 3 Information om den Amerikanske Go Forening* Den Amerikanske Go Forening AGA er den nationale organisation for Go spillere i USA, den samarbejder med lignende organisationer i resten af verden. De: - Udgiver American Go Journal - Vedligeholder et computerbaseret rating system - Vedligeholder en website ( - Håndhæver og fremmer AGA rated turneringer - Organiserer den Amerikanske Go kongres og mesterskabet - Distribuerer en årlig klub liste og medlems liste - Arbejder for at udbrede et stærkt netværk af klubber. - Fremmer og udbreder det offentlige kendskab til Go AGA arbejder for at introducerer flere menneskers kendskab til dette herlige spil. *Redaktørens bemærkning: denne information er blevet opdateret siden den sidste udgivelse af "Vejen til Go" Vejen til Go af Karl Baker Sådan spilles det orientalske spil GO Udgivet af: Det Amerikanske Go Forbund Box 397 Old Chelsea StaLion New York, NY Oversat af Lene og Mogens Jakobsen

4 Vejen til Go 4 Vejen til Go 49 Dedikeret til Ann INSPIRERET AF HUNDREDVIS BEGEJSTREDE STUDERENDE Copyright 1986, 1998 Det Amerikanske Go Forbund Første udgave på papir Ved Det Amerikanske Go Forbund i 1986 Anden udgave på papir Ved Ishi Press International februar 1988 sten - en brik der er enten sort eller hvid. territorium - punkter der er blevet omringet af en af spillerne. to øjne - to separate punkter indenfor en gruppe af sten. udvide - lægge en sten direkte i forbindelse med en gruppe, for at øge antallet af friheder. Kan også betyde at man lægger en sten i nærheden af en anden, for at skabe forbindelse mellem dem, uden at de rører hinanden. øje - et punkt der er fuldstændigt omringet af sten med den samme farve. Tredje udgave på papir Ved Det Amerikanske Go Forbund 1997 Første elektroniske udgave Ved Det Amerikanske Go Forbund September 1998 Print produktion redigeret og udgivet af Roger B. White Med værdifuld hjælp fra mange GO entusiaster Elektronisk produceret af Bob Felic Dansk oversættelse af Lene og Mogens Jakobsen december 2001 NOTE: The way to GO og Vejen til Go er beskyttet af Copyright lovgivningen. Der er tilladt at at kopierer til eget brug. Kopier må omdeles gratis i papirform såvel som elektronisk, sålænge der ikke tages vederlag og at denne note medtages.

5 Vejen til Go 48 Vejen til Go 5 ORDFORKLARING atari - en melding om, at en af modstanderens grupper kun har en frihed tilbage, bruges også for den tilstand en gruppe med kun en frihed befinder sig i. dame - et punkt som ingen af spillerne kan omringe alene. død - om sten som ikke kan lave to øjne, eller skabe forbindelse til andre sten som har denne mulighed. erobre - det at besætte alle en gruppes friheder, og fjerne dem fra brættet. fange - en sten der er blevet fjernet fra brættet fordi den har mistet alle sine friheder. De opbevares i fangeskålen indtil spillet skal tælles op. forbindelse - sten af samme farve der ligger på nabo punkter. Bruges også når modstanderen ikke kan adskille grupperne eller stenene, selvom de ikke ligger på nabo punkter. frihed - et ubesat nabo punkt. Indhold Forord... 7 Introduktion... 8 Spillets historie... 8 Kapitel et Introduktion til GO.11 Kapitel to Liv og død Kapitel tre Afslutning af spillet Kapitel fire Reglen KO Kapitel fem Ordsprog for begyndere. 43 Ordforklaring gruppe - et vilkårligt antal forbundne sten. i live - en gruppe af sten der har to øjne. ko - en situation, hvor der erobrers og generobres. nabo - er punktet ved side af langs med en linie på brættet. pas - en melding der betyder at en spiller frafalder sit næste træk. punkt - et sted på brættet hvor en linie krydser en anden. point enhed for scoren.

6 Vejen til Go 6 Vejen til Go 47 "En ny sten er et nyt spil" Hver sten udstråler energi, og influerer i større eller mindre grad alle andre sten på brættet. Respekter energien fra din modspillers sten, ved at minde dig om at din modstanders sidste træk ændrede stillingen på brættet. Antag at han gør sit bedste (ligesom dig selv), for at finde det bedste træk i stillingen. "Hurtigt spil giver erfaring" Hold spillet i gang ved at spille i et rimeligt tempo. Man kan vinde meget ved at lave mange fejl, og lære af disse fejl som spillet skrider frem. Begyndere forbedrer sig hurtigt ved at spille hurtigt og mange spil. Det kan ligeledes opfattes som uhøfligt, at lade din modstander vente. De fleste uformelle spil, spilles i et livligt og regelmæssigt tempo. "Hvis Go brættet smider dig af, skal du tilbage med det samme" Beslutsomhed er din bedste allieret! Fejl er helt normale. Som begynder skal du værdsætte og nyde det privilegium du har til at lave fejl - des flere du laver des hurtigere bliver du bedre.

7 Vejen til Go 46 Vejen til Go 7 "Spil på de store punkter" Efterhånden som brættet fyldes med sten, bevæger spillet sig gradvist fra en fase med store slag om territorier og tilfangetagelse, til de mindre slag, indtil der ikke er nogle points tilbage på brættet. I figur 57 herunder er det sorts tur til at lægge en sten. Vil sort blokere og dræbe de tre hvide sten i bunden af brættet eller vil han fange den enlige sten i højre side af brættet? I gode tider opstår et klimax der løfter en til nye højder, men først skal fundamentet skabes, bredt, dybt og solidt... Winfred Ernest Garrison FORORD Spillet Go er på en gang både enkelt og komplekst. Det bruges på militære akademier i Østen, som en øvelse i militær strategi. Det benyttes også på vestlige filosofiske skoler som et middel til at forstå sammenspillet mellem intellekt og intuition. Figur 57. "Hold dine sten forbundet" At have forbindelse betyder at afstanden mellem egne sten ikke er større end de stadigvæk er forbundet. Selv hvis de ikke direkte rører hinanden kan de stadigvæk opfattes som forbundet, hvis de ikke kan forhindres i at blive forbundet. Sten der er blevet blokeret og ikke kan forbindes er i større fare for at blive omringet og fanget. I det foregående diagram havde hvid ikke formået at holde sine sten forbundet og som en konsekvens heraf mister han sin gruppe på tre sten. Sort vil naturligvis placere de tre sten i atari og tillade den ene sten at forbinde ikke omvendt. Det er let at lære at spille Go, men at mestre det er en livslang udfordring. I denne lille perle af at hæfte har Karl Baker skabt et mester værk af enkle og instruktive forklaringer, som giver en let introduktion til den interesserede begynder. På trods af deres enkelhed opfattes Go reglerne ofte som mærkelige af nybegynderen. Denne trin for trin vejledning giver nybegynderen en hjælpende hånd på vejen til at forstå de basale principper i spillet, sådan at man hurtigt kan kommer i gang med at spille. Dette hæfte giver nybegynderen en uvurderlig indsigt i Go spillets forunderlige verden. Roger B. White Det Amerikanske Go Forbund

8 Vejen til Go 8 Vejen til Go 45 INTRODUKTION Go er et strategispil. To spillere konkurrerer om at erobre mest territorium ved at placerer brikker på en glat træplade hvorpå der er tegnet et netmønster - typisk 19x19 linier. Hver spiller forsøger med sine brikker at omringe et område, ligesom hvis indhegner en mark. Senere kan hver spiller erobre modstanderens territorium. Formålet med dette spil er, at erobre mest territorium - et simpelt mål der på en gang giver spillet Go elegance og en fascinerende kompleksitet. SPILLETS HISTORIE Go blev skabt i Kina for ca år siden. Det kom til Japan omkring 800 e.kr. Spillere i Østasien har mestret spillet helt op til moderne tider. Go nåede den vestlige verden sent i 1800 tallet. Totalt logisk i design, har spillet bestået tidens prøve. Det har overlevet i sin originale form og er i dag det ældste spil i verden. Go er et spil på viden og evner, hvor der på ingen måde involveres elementer af tilfældighed. Hver spiller søger at erobre og kontrollerer mere territorium end modparten. Enhver handling har konsekvenser og vil være afgørende for slutresultatet. Hele spillet er synligt på brættet. Spillet begynder på et tomt bræt, undtagen hvis der spilles handicapspil (den mindst erfarne spiller får tildelt nogle sten der lægges på brættet). Handlingen i spillet er livlig og spændende, man springer fra front til front, og søger konstant at få fordel i sin position. Fra første sten bygger spillerene et unikt mønster. Faktisk er der så megen plads for individualitet at man mener intet spil er blevet gentaget med præcist samme mønster rækkefølge. Der er over forskellige mønstre man kan vælge imellem. Dette tal er langt større end det anslåede antal atomer i hele universet. Figur 56. Figur 56 ovenfor viser en serie af et-punkts-spring. Sort vil så forbinde punkterne, når hvid nærmer sig den sorte position. Et-punkts-springet er et vigtigt redskab ved skitsering af territorium, det er også meget anvendeligt når man forsøger at forstyrre udviklingen af modstanderens territorium. "Del og hersk" Det er fornuftigt at bruge nogle sten på at forhindre modstanderen i at forbinde sine sten. Sten der ikke er forbundet er meget lettere at angribe og omringe end forbudne sten. Hvis forsøget på at adskille modstanderens sten mislykkedes, kan man bruge det næste ordsprog. "Man skal ikke smide gode sten efter dårlige" Opgiv sten der ser ud til at forfølge en tabt sag. Disse sten kan blive værdifulde senere i spillet, men de vil være tabt med sikkerhed, hvis du presser din modstander til at slå dem ihjel med det samme og dermed fjerne dem fra brættet. Sten som er døde på brættet, er ironisk nok i en meget bedre position end fanger. Døde sten er ofte brugbare, og nogle gange undslipper de og kommer til live igen. Fanger er tabt for evigt.

9 Vejen til Go 44 Vejen til Go 9 af brættet to allerede eksisterende mure, langs siderne udgør de kun en Figur 54. Figur 55. Hjørne territorium: Læg mærke til at der kun skulle otte sten til at omringe tretten punkter i hjørnet. Prøv at sammenligne figur 54 med figur 55. Side territorium: Læg mærke til, at det krævede flere sten, dvs. flere træk, at omringe færre punkter langs med siden i figur 55, end det gjorde i hjørnet på figur 54. I midten af brættet er der ingen mure; det kræver derfor et stort antal sten at omringe et lille territorium i midten. "Et-punkts-springet er aldrig forkert" I stedet for at forbinde stenene direkte, spiller sort mere effektivt ved at forlænge med et punkt (og ofte mere) fra hans egne sten, se figur 56. Det er svært at beskrive den følelse der kan opstå I forbindelse med et spil go en følelse der stammer fra den kreative proces det er, at skabe og se mønstre på brættet. Go er et spil hvor selve spillet er vigtigere end hvem der vinder eller taber. I hvert spil vindes nogle slag mens andre tabes (yin og yang). Nummer to vil altid have sin del af æren for et godt parti. Kampen på Go brættet reflekter en personlig stræben imod balance og harmoni, et åndeligt såvel som et praktisk ideal. Succes på brættet er relateret til indre succes. Der er ingen tvivl om, at Go skærper koncentrations evnen. Spillets dynamik virker absorberende. De situationer der fremkommer i et spil Go er så komplekse, at det hidtil har været umuligt at skrive computer programmer, der er stærke nok til at kunne klare sig i en almindelig Go turnering. Om det nogensinde bliver muligt for en Computer at kunne spille lige op med en professional Go spiller er mere end tvivlsomt. Effektiv Go strategi er utrolig abstrakt. For eksempel kan en spiller lokke modstanderen til en serie af små sejre og herved sikre sig en mindre synlig men strategisk større triumf. Grådig og hovedløs aggression fører normalt til nederlag. En let løsning og deraf hurtig succes kan senere vise sig at blive en væsentlig hæmsko. Fejlberegninger er sjældent endeligt afgørende; tværtimod, succes skabes ofte ved effektivt at afbøje de angreb man udsættes for. Kombinationen af stillingsbedømmelse og overblik som er så nødvendig når Go spilles på et højt niveau, udskiller de mest kraftfulde computere og programmer som hjælpeløse, når de spiller mod erfarne menneskelig Go spillere. Go er en fælles oplevelse. Spillerne har brug for hinanden for at opnå et spændende parti. Hvis ikke modstanderen yder kvalificeret modstand bliver der intet spil ingen skuffelse, men heller ikke nogen mulighed, ingen risko og ingen belønning. Traditionelt værdsætter Go spillere hinanden, respekt er en del af spillet. 1 Den traditionelle måde at spille Go på foregår ved at to personer sidder overfor hinanden og spiller på et bræt tilsvarende findes der turneringer for programmører, hvor computere konkurrerer mod hinanden.

10 Vejen til Go 10 Vejen til Go 43 Måske er det vigtigste, at Go er en måde at kommunikerer med hinanden på, en venligsindet debat, hvor der argumenteres for og imod. Hvert brik kan opfattes som et argument, et respons på den øjeblikkelige position. Hver brik kan enten opfattes som et svar på modstanderens argumentation, en uddybelse af andre synspunkter eller en udforskning af nye områder. Go kan spilles på alle niveauer med lige stort udbytte. To nybegynderne der spiller mod hinanden kan opleve den samme spænding som to erfarne spillere. Når man spiller Go bliver man udsat for mange forskellige former for følelser. Faktisk er det udsigten til dette der er motivationen for at arbejde sig igennem de første kapitler af Vejen til Go. En Go spiller kæmper mindre med sin modstander end han gør med de modsat rettede impulser og følelser han oplever i sit indre KAPITEL FEM Ordsprog for begyndere: Ord for livet. Go ordsprog er generelle tommelfingerregler, en slags retningslinier man kan bruge i de uundgåelige øjeblikke hvor man bliver usikker og er i tvivl. Disse ordsprog er begyndelsen til den elementære del af Go strategi og taktik. Ofte vil det ene eller det andet ordsprog give et fremragende råd for en given situation, man kommer dog også ud for situationer, hvor de er en smule malplaceret. Når man anvender disse ordsprog, skal man som i alle situationer der vedrører Go, bruge sin sunde fornuft. "Den som tæller, vinder" Hvert træk ændre på antallet af friheder hvis det spilles opad tilstødende sten, både egne og modstanderens. Det er derfor en god ide, at holde øje med antallet af friheder for hver enkelt gruppe efter hvert træk. Når man får mere erfaring tager det kun nogle få sekunder at tælle friheder. Afledt ordsprog: "Den som ikke tæller friheder, taber med sikkerhed" "Gør krav på en andel" Skitser det territorium som du har tænkt dig at omringe. Først skal man udbygge hjørnerne, herefter siderne. I hjørnerne udgør kanten

11 Vejen til Go 42 Vejen til Go 11 Go er en ballet af komplementære mønstre der udspiller sig over brættet KAPITEL ET Indtroduktion til Go Dette kapitel bygger på eksempeler og -spørgsmål. Når du læser, så brug et stykke papir til af dække over svarene så du får mulighed for selv at svarer på opgaverne imens du læser. Prøv dit bedste på hvert spørgsmål. Læs forklaringen igennem igen hvis dit svar ikke var rigtigt. Starten Go spilles af to spillere på et bræt. Brættet indeholder vandrette og lodrette linier som krydser hinanden. De steder hvor linierne krydser hinanden kaldes et punkt. Hvert sted, hvor en linie røre en anden linie, er der et punkt. Der er således 361 punkter på et 19x19 bræt. Problem: Hvor mange punkter er der i de viste eksempler herunder. (Vær opmærksom på, at nogle af billederne viser brættets kant, mens dette er ikke er tilfældet på andre) Figur 1. Svar: Fire er korrekt Figur 2. Svar: Tolv (husk at medregne punktet i hjørnet).

12 Vejen til Go 12 Vejen til Go 41 Spørgsmål: Hvor skal hvid spille næste træk i figur 53?. Figur 3. Svar: Seksten I Go skal man ligesom i disse eksempler ignorer mellemrummene og fokusere på hver enkelt punkt. Svar: Et andet sted på brættet. Spørgsmål: Hvad kunne ske hvis ko reglen ikke eksisterede? Svar: Spillet ville aldrig blive færdigt, hvis bege spillere insisterede på at erobre og generobre og ingen af dem ville spille andetsteds. Spillet begynder med at brættet er tomt. Hvert punkt på brættet repræsenterer et vigtigt stykke territorium. Selve spillet handler om at afgrænse mere territorium end ens modspiller. Territorium afgrænses ved at lægge henholdsvis sorte og hvide sten på punkter på brættet. Spilleren der har de sorte brikker starter spillet. Spillerne skiftes til at lægge en sten på et punkt.. Når en sten først er lagt kan den aldrig flyttes til et andet punkt på brættet. Ko begrebet kan være vanskeligt at forstå, men bliver mere klart når man først kommer i gang med at spille. Du er nu klar til at anvende din opnåede viden om Go i et rigtigt parti. Vejen til Go er lagt! På figur 4 6 er vist hvorledes starten på et parti kunne være. Først lægger sort, herefter hvid, så sort osv. Figur 4.

13 Vejen til Go 40 Vejen til Go 13 Figur 5. Figur 52. Nu er den enlige hvide sten i atari og det er sorts tur til at lægge en sten (se figur 52). Som det ses, kan sort nu generobre den hvide sten direkte ved at spille i punktet O. Herefter kan hvid generobre sort ved at spille i K (se figur 51). Så kan sort fange hvid, hvorefter hvid kan fange sort, osv. For at forhindre denne meningsløse sekvens, må en spiller kun fange i ko efter at han har spillet et træk et andet sted på brættet. Når han har spillet på et andet punkt, kan han igen spille en sten i ko punktet. Denne simple regel forhindre at spillet ender i 'dødvande'. Figur 6. Spørgsmål: Antag at sort i figur 53 lige har erobret en hvid sten fra punktet K. Kan hvid generobre den sorte sten i næste træk? Svar: Nej. Læg mærke til hvorledes de hvide og sorte sten hver for sig begynder at danne en mur og herved omringe potentielt territorie. Det er dog stadigvæk for tidligt i spillet til at man kan erklære nogle punkter for totalt omringet. De sorte brikker forsøger at omringe territorium på højre side, mens de hvide brikker forsøge at omringe territoriet på venstre side. Resten af partiet kan ses i Kapitel 3. Figur 53.

14 Vejen til Go 14 Vejen til Go 39 Reglerne Fra hvert punkt på brættet udgår nogle liner. Det nærmest punkt langs en line kaldes for nabopunktet. Nabopunkter forekommer kun langs med linier. Ethvert tomt nabopunkt kaldes for en frihed. Spørgsmål: hvor mange friheder har stenene i figurerne 7-9? Slag kan forekomme alle steder på Go brættet og stor set på ethvert tidspunkt KAPITEL FIRE Figur 7. Svar: Stenen i figur 7 har fire friheder (hver frihed er markeret med en hvid streg). KO reglen. Ordet ko betyder evighed. I Go, refererer ko til en ret almindelig position, som ville tillade en uendelig serie af meningsløse træk, hvis ikke ko reglen fandtes. Figur 51 illustrer en ko position. Svar: Stenen i figur 8 har tre friheder (hver frihed er markeret med en hvid streg). Figur 8. Figur 9. Svar: Stenen i figur 9 har to friheder (hver frihed er markeret med en hvid streg). Bemærk at stenene langs kanten og i hjørnet har færre friheder end stenene i midten af brættet Friheder for en sten er lige så vigtige som det er for et menneske at trække vejret. Uden friheder/vejr dør man. Figur 51. Læg mærke til, at den enlige sorte sten der separer de øverste hvide sten fra de nederste hvide sten, er i atari. Denne stilling er af stor betydning for begge parter. De øverste hvide sten er døde på brættet, hvis de ikke får forbindelse til de nederste hvide sten. Hvis hvid derimod er i stand til at forbinde stenene, vil sort miste de tre hvide sten og punkterne de ligger på. Hvid kan fange den enlige sorte sten ved at spille på punktet K og hermed fratage stenen dens sidste frihed.

15 Vejen til Go 38 Vejen til Go 15 Forbindelser Når man først har placeret en sten på et punkt på brættet, kan den ikke flyttes til et andet punkt. Når en sten af samme farve placeres på en stens nabo punkt, kaldes stenene for forbundene. Disse sten betragtes nu som en gruppe. En enkelt sten eller flere sammenhængende sten kan betragtes som en gruppe. Spørgsmål: Hvor mange grupper er der i figurerne 10-14?. Svar: En gruppe Figur 10. Figur 11. Svar: Tre grupper. Læg mærke til at sten af samme farve der er forbundet, rører ved hinanden. For hurtigt at checke om sten er forbundene skal man derfor blot checke om de rører ved hinanden. Et mellemrum mellem sten separere grupperne Svar: To grupper, en sort og en hvid. Figur 12.

16 Vejen til Go 16 Vejen til Go 37 Svar: Seks grupper, to hvide og fire sorte. Husk at sten kun forbindes via linier, de forbindes ikke langs med diagonaler. Spørgsmål: Hvor mange dame punkter er der i det afsluttede parti du ser i figur 50?. Figur 13. Svar: En. Svar: Ni grupper, fire hvide og fem sorte. Figur 50. Spørgsmål: Hvad er den endelig score i figur 49-50? I figur 49 har sort en hvid fange og i figur 50 har sort en hvid fange og hvid har to sorte fanger?. Figur 14. Forbundne sten deler friheder, de har ligeså mange friheder som der er ubesatte nabo punkter til hele gruppen. Spørgsmål: Hvor mange friheder har de forbundne sten i figur 15- Svar til figur 49: Sort syv og hvid seks, så sort vinder med et point. Svar til figur 50: Sort femten og hvid nitten, så hvid vinder med fire point. Det er således let at se hvorfor omringet punkter er vitale - de tillader ikke kun sten at leve, de afgør den endelige score. Svar: Elleve Figur 15.

17 Vejen til Go 36 Vejen til Go 17 Enighed. Efter at ens modspiller har meldt pas, er det stadigvæk tilladt at fortsætte med spillet - sker dette fortsættes indtil der meldes pas af begge spillere i rækkefølge. Herefter skal spillerene nu afgøre status af hver enkelt gruppe på brættet (om de er i live eller døde på brættet). Hvis de ikke kan blive enige, skal spillet genoptages indtil situationen er helt klar for begge spillere. Fortsat spil vil afklare situationen ved at reducere antallet af friheder. Eventuelt vil nogle grupper miste alle deres friheder eller de vil kun omringe sikre punkter. En anden måde at afslutte spillet på er ved at opgive. En spiller kan frivilligt opgive et spil, hvis det er blevet uinteressant. Hvis du mister for mange sten, er det bedre at opgive spillet og begynde på et nyt. Optælling af point. Undersøg om alle dame punkter er udfyldt (med ekstra sten - ikke fanger). Herefter tælles hvert punkt der er omringet, som et point for den farve der har omringet punktet. Fratræk et point fra sorts samlede score for hver sort fange og et point fra hvids score for hver hvid fange. Vinderen er den der har flest point. Spørgsmål: Hvor mange dame punkter er der i det afsluttede parti du ser i figur 49?. Figur 16. Svar: Ti. Læs eventuelt ovenstående forklaring på friheder, hvis du havde svært ved at svare på de sidste to spørgsmål. Fanger Hvis en gruppe omringes, således at alle dens friheder er besat, er gruppen erobret. Gruppen erklæres nu for død, fjernes fra brættet og opbevares som fanger. Spørgsmål: På hvilket punkt/bogstav i figurerne 17,19,20,21, skal sort lægge en sten for at erobre den hvide gruppe? Svar: C er det korrekte punkt. Det hjælper muligvis at tænke på en frihed som et åndehul. Uden muligheden for at ånde dør stenen. Efter at sort har lagt en sten i punktet C opstår stillingen i diagram 18. Svar: Tre. Bekræft at både sorte og hvide sten kan besætte dame punktet uden at påvirke antallet af points som begge sider har omringet. Figur 17. Sort har herefter en hvid fange. Figur 49. Figur 18

18 Vejen til Go 18 Vejen til Go 35 Figur 19. Svar: C Prøv at overbevise dig selv om, at hvid har to øjne i hver af disse grupper. I gruppen i øverste højre hjørne er der et øje i området med de to døde sorte sten og et med to punkter til venstre for dette. I det nederste venstre hjørne, opdeler den enlige hvide sten gruppen i to øjne. Læg også mærke til, at der ikke er nogle sten i atari langs med grænserne. Alle murene er komplette og blokere for modstanderens sten. Spørgsmål: Er hvid klar til at melde pass i figur 46-48? Svar: Både punkterne A og B skal besættes før den hvide sten har mistet alle sine friheder. Svar: I figur 46 og 47 er svaret nej. I figur 48 er svaret Ja. Spillet i figur 48 er afsluttet. Hvis en af spillerne beslutter at fortsætte med spillet ved at forstærke sine grupper, vil han blot opnå, at han besætter punkter i sit eget territorium og herved reducere antallet af frie punkter. Figur 20. Som spillet skrider frem, bliver ydre friheder mindre og mindre vigtige, mens omringede punkter bliver vigtigere. Ofte ser man at der opstår nogle frie punkter mellem sten af modsat farve, som ingen af spillerne kan omringe, disse kaldes for dame (udtales dah meh). Dame er neutrale punkter, som ikke tilhører nogle af spillerne. Når spillet er afsluttet udfyldes dame punkterne skiftevis med sorte og hvide sten, indtil alle punkter på brættet er fuldstændigt omringet af enten sorte eller hvide sten. Svar: A. Den næste figur viser situationen efter at sort har placeret en sten på A, og har vundet de tre fanger. Spørgsmål: Hvor mange dame er der i figur 48?. Svar: En. Ingen af spilleren kan omringe X. Figur 21

19 Vejen til Go 34 Vejen til Go 19 Svar: Nej. To sten er i atari en hvid og en sort. Herudover er hverken sort eller hvids mur komplet. Figur 22 Ligeså snart en gruppe sten mister den sidste frihed, er gruppen fanget og erklæres for død alle stenen fjernes herefter fra brættet Figur 47. Figur 48. Svar: Ja. Dette eksempel ser måske lidt forvirrende ud ved første øjekast, da det indeholder alle de koncepter der hidtil er omtalt. Vi vil derfor simplificere dette,ved at kigge på hver enkelt Uanset hvor mange sten der er i en gruppe, vil flere friheder gøre den stærkere og mere sikker. På figur 22 øger sort antallet af friheder for sin gruppe ved at fange de tre hvide sten. Man kan også øge en gruppes friheder, ved at tilføje sten til gruppen. Spørgsmål: På hvilket af punkterne markeret med et bogstav, skal hvid spille for at tilføje friheder til den næsten fangede sten på figurerne 23-27? Tips: Tæl frihederne før og efter stenene er tilføjet. Først ser vi på de to hvide sten i øverste venstre hjørne. De har to friheder men ingen øjne og intet håb om at fange nogle sorte sten, derfor er de døde. Herefter ser vi på de to sorte sten i det øverste højre hjørne - de har kun to friheder, ingen øjne og intet håb om at fange nogle hvide sten. Sorts levende sten er forbundet gennem midten af brættet. Sort har et øje i det nederste højre hjørne og et andet i det øverste venstre hjørne. Læg mærke til, at hvid har to grupper, en i det øverste højre hjørne og en i det nederste venstre hjørne. De hvide grupper er ikke forbundet gennem midten af brættet. Figur 23. Svar:B. Hvid har kun en frihed nu: en hvid sten på punktet B vil give tre friheder til hvid. På punkterne A, C og D vil det ikke tilføje friheder der vil stadig være en.

20 Vejen til Go 20 Vejen til Go 33 "Omring tilstrækkelig territorium og øjne fremkommer af sig selv" Svar: A. Hvid har kun friheden A, og en hvid sten i punktet A vil give gruppen tre friheder, nemlig punkterne B, F og E. KAPITEL TRE Figur 24. Figur 25. Denne her er lidt sværere; tæl omhyggeligt. Svar: B Ved at lægge en hvid sten på B forøges antallet af friheder for den hvide gruppe fra to til fire. Hvis man placerer en hvid sten på D, vil der ikke komme flere friheder til gruppen. Afslutning af spillet. Der er fire ting man stræber imod når man spiller Go: (1) omringelse af territorium, (2) reducering af din modspillers territorie, (3) erobring af din modspillers sten, (4) beskyt egne sten. Vinderen af spillet har altid formået at gennemføre disse fire mål mere effektivt end modspilleren. De sidste træk. Spillet afsluttes ved at hver spiller i rækkefølge melder pas i stedet for at lægge en brik. At melde "pas" betyder egentligt, at man ikke mener der er yderligere mulighed for at forfølge et af de fire ovenfor nævnte mål. Med andre ord spilleren der melder pas mener, at alt territorium er fuldstændigt omringet, og at der ikke er nogle sten i atari langs med kanterne der er formet af modstanderens sten. Spørgsmål: Er sort klar til at melde pas i figurene 46-48?. Figur 26. Svar: B vil give en frihed mere nemlig fra fire til fem friheder. Figur 46. Svar: Nej. Hvids mur er ufuldstændig. Sort kan trænge ind på hvids territorium gennem hullet i hvids væg. Den nederste af sorts sten er også i atari; så sort kan redde den fra at blive fanget ved at forbinde den med de sorte nabo sten. Sort skal derfor bestemme sig til, hvilken af de to træk der er mest værdifulde.

21 Vejen til Go 32 Vejen til Go 21 Som vi ser, er en gruppe nødt til at have to øjne for at leve, eller den er nødt til at omringe et område der er stort nok til, at to øjne kan dannes uanset hvorledes modstanderen spiller. Dette koncept kan være en anelse vanskeligt at forstå, men bliver mere klart med tiden. Grundstenen I Go er forståelse af princippet om friheder. Svar: Ingen af disse punkter vil giver flere friheder til den hvide gruppe. Figur 27. Spillere tilføjer ofte sten til en gruppe, for at undgå at den skal blive fanget. Den tilføjede sten kan give nye friheder som vi lige har set det, eller den kan forbinde to grupper af sten og herved øge antallet af friheder Spørgemål: På hvilket punkt kan sort spille, for at redde gruppen med fem sten? Svar: Sorts truede femstens gruppe vil blive reddet ved at man spiller på punktet C, og hele gruppen får fire friheder (samt muligheden for at få flere friheder i senere træk). Figur 28.

22 Vejen til Go 22 Vejen til Go 31 Når en gruppe kun har en frihed tilbage, er den i atari. Spørgsmål: Se igen på figurerne På hvilke af figurerne er der sten i atari? Hvid kunne selvfølgelig have undgået denne situation ved, at spille først i punktet mellem A og B, hvor sort har placeret en sten, herefter ville hvid have to øjne og være i live. Svar: På figur 23, 24 og 28 En spiller som har fået sat en brik i atari, er ikke forpligtet til at redde denne. Den anden spiller er heller ikke forpligtet til, at tage en brik fra modstanderen selv om han kan! Sten kan forblive i atari til spillet er slut. Når man starter med at spille Go, er det god kotume at advare ens modstander om at hans gruppe er sat i atari. atari svare lidt til begrebet skak når man spiller skak. Hvis man siger atari betyder det blot, at man kan fange en gruppe i næste træk. Figur 44. Svar: I live. Hvis et omringet område er stort nok, kan det separeres i to øjne til enhver tid. I dette tilfælde har hvid omringet et område, som kan separeres i to øjne ved enten at spille I punktet A eller B. Hvis sort spiller i et af punkterne, kan hvid altid spille I det andet, og herefter kan sort ikke lægge flere sten, da de vil komme til at mangle frihe- Omringnings kapløb I ethvert parti Go, bruger spillerne meget tid på at finde flugtveje for egne sten og at forhindre modstanderens sten i at undslippe. Punkter der ligger indenfor sten der er erobret tilhøre territoriet for fangetageren. Derfor er det af vital betydning, om sten kan erobres eller de er i stand til at undslippe. Spørgsmål: Hvor bør sort spille i diagram 29? Figur 29. Svar: Sort bør lægge en sten således at han fra tager den hvide gruppe i hjørnet sin sidste frihed, hvorved den hvide gruppe fjernes fra brættet. Herved opstår der nye ekstra friheder for den sorte gruppe, samtidig med at han har fået fem hvide fanger - se figur 30. Hvis hvid derimod tillader at sort spiller i både A og B, kan han ikke længere lave to øjne, hvorfor den hvide gruppe vil dø. Figur 45. Læg mærke til, at hvis hvid forsøger at erobre de to sorte sten, kommer hans egen gruppe i Atari. Sort kan sætte hvid i Atari ved at lægge en sten mere, hvorefter hvid kan tage de tre sorte sten, hvorefter sort kan besætte hvids vitale punkt som tilfældet var i figur 43.

23 Vejen til Go 30 Vejen til Go 23 Figur 41. Svar: De hvide sten er døde. Der er kun et øje og ingen mulighed for at undslippe. Sort kan til enhver tid besætte punkterne A, B, og C og dermed fjerne de hvide sten. Hvis hvid er i trækket på figur 29 kan han fratage den sidste frihed for den sorte gruppe og hermed redde den hvide gruppe i hjørnet se figur 31. Figur 30. Svar: I live. Hvid har to øjne; sort kan ikke besætte begge hvide friheder uden at placere en af sine egne sten så den er uden friheder efter at trækket er fuldført Hvid har nu foruden de ekstra friheder også 6 sorte fanger. Figur 42. Figur 43. Svar: Død. Sort har placeret en sten indenfor hvids gruppe, præcis på det punkt der var hvids eneste mulighed for at lave to øjne. Hvis hvid spiller i et af punkterne A eller B har hans gruppe kun en frihed tilbage og er således i Atari. Læg mærke til, at sort kan sættes hvids gruppe i Atari ved at lægge en sten i et af punkterne A eller B. Hvis hvid herefter erobre de to sorte sten, kan sort blot lægge endnu en sten indefor hvids øje, hvorefter hvid igen er i Atari. Figur 31.

24 Vejen til Go 24 Vejen til Go 29 Svar: På figur 38 er der tre hvide sten, der er døde på brættet. Den enkelte sten i nederste højre hjørne, har kun en frihed tilbage. Hver sorte gruppe omkring har flere friheder. Svar : Svar: På figur 38 er der tre hvide sten, der er døde på brættet. Sorts friheder overstiger hvids friheder i nederste højre hjørne og i øverste højre hjørne. Hvid kan ikke undslippe eller omringe sort. To øjne Et punkt omringet af sten af samme farve kaldes et øje. En gruppe af punkter der er omringet af samme farve sten, kaldes også et øje. Sten lever ved at danne en formation som indeholder to øjne. Grupper med to øjne kan ikke fratages alle friheder og lever derfor helt sikkert. Det følgende eksempel viser nogle grupper med to øjne og nogle uden. Spørgsmål: Er hvid i live eller død i denne stilling? Svar: I live. Denne stilling har to øjne. Det ene har omringet to punkter, det andet indeholder et punkt. Selv hvis sort omringede alle punkterne uden om denne gruppe, vil den aldrig komme i Atari. Figur 40.

25 Vejen til Go 28 Vejen til Go 25 Spørgsmål: Hvor mange sorte sten er døde på brættet i de følgende eksempler. Tips: Tæl frihederne for hver gruppe sten der er involveret. Den gruppe med flest friheder vinder. Stens styrke kan altid måles ved antal friheder de er I stand til at beholde KAPITEL TO Figur 38. Figur 39. Svar: En. Den sorte sten i øverste venstre hjørne er fanget, og hvid behøver kun at fylde frihederne ud, for at fjerne den. Ved at tilføje endnu en sort sten vil situationen ikke ændre antallet at friheder eller hjælpe den med at undslippe Svar: Tre. De to sorte sten i øverste venstre hjørne har intet håb for at undslippe eller omringe territorium. Den sorte sten i midten af brættet er også opgivet med kun en enkelt frihed og ingen muligheder for at undslippe, imens de to hvide sten ved siden af har to friheder. Liv og Død I dette kapitel vil vi se på sikre formationer og formationer der er usikre. Sikker og udødelig I Go, forsøger spillerene altid at indkredse territorium, ofte det samme territorium på samme tid. Før eller siden mødes fjendtlige sten og de begynder at lægge sig op imod hinanden, friheder kommer og forsvinder ved hver enkelt træk. Det er vigtigt, at man holder øje med sikkerheden af hver enkelt gruppe involveret i slaget. Da sten bliver fanget, når alle dens friheder bliver besat af modstanderens sten gælder det altså, at sten ikke kan fanges hvis modstanderens sten ikke kan besætte alle dens friheder. Sten med sikre friheder har altid disse friheder omringet. Derfor må sikre friheder altid ligge indefor en formation. Spørgsmål: Kan sort besætte alle hvids friheder i figurerne Svar: Ja, hvid har ikke formået at omringe territorium og har derfor ikke nogle sikre friheder. Spørgsmål: Se på hvert af de to sidste figurer ovenfor, og afgør hvor mange hvide sten er døde på brættet? Figur 32.

26 Vejen til Go 26 Vejen til Go 27 Figur 33. Figur 34. Svar: Nej, hvid har med succes formået at omringe territorium. Hvis man forestiller sig, at sort begynder at udfylde det hvide territorium, ser man at sort løber tør for friheder før hvid. Derfor kan hvid ikke fanges. Svar: Nej.Hvid har omringet to separate friheder. Hvis sort forsøger, at besætte en af disse friheder, vil hans sten dø, da den ikke vil have nogle friheder, mens hvid stadigvæk har en frihed. Derfor kan de hvide sten ikke slås ihjel, sort kan ikke besætte hvids indre friheder. At undslippe eller ej! Sten der har en eller flere friheder, men som ikke har noget håb om at beholde disse friheder, kaldes for døde på brættet eller simpelthen døde. Sten der er døde på brættet forbliver på brættet så længe som de bevarer den sidste frihed (medmindre spillet er slut, i så fald fjernes de fra brættet som fanger). Spørgsmål: Er de sorte sten døde på brættet i figur 35-37? Figur 35. Figur 36. Figur 37. Svar: Ja. Der er ingen flugtmulighed for den sorte sten, men alligevel bliver den liggende på brættet, da den stadigvæk har en frihed tilbage. Svar: Nej. Sort kan hægte flere sten på de tre sammenhængende sten, og har herved mulighed for at komme længere ude på brættet, hvor han kan forsøge at omringe noget territorie. Hvis det er hvid i trækket, kan han forsøge at blokere sorts vej til flere friheder. Svar: Ja. Der sorte sten er helt omringet og har ikke mulighed for, at omringe nogle punkter eller fange nogle hvide sten. Derimod kan hvid fratage sort alle sine friheder, uden at de hvide sten kommer til at mangle friheder. Vi ser altså, at en gruppe sten kan dø ved at den er løst omringet selvom ikke alle dens friheder er taget. Sten dør hvis alle deres friheder kan tages, uanset om de tages eller ej.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. 14538i08 2/18/00 4:31 PM Page 1 Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. Forstærkningsfase - 1/3 af de besatte

Læs mere

Skak, backgammon & dam

Skak, backgammon & dam Skak, backgammon & dam da Spillevejledning Varenummer: 349 582 Made exclusively for: Tchibo GmbH, Überseering 18, 22297 Hamburg, Germany www.tchibo.dk Tchibo GmbH D-22290 Hamburg 92630AB6X6VII 2017-07

Læs mere

Spilstrategier. 1 Vindermængde og tabermængde

Spilstrategier. 1 Vindermængde og tabermængde Spilstrategier De spiltyper vi skal se på her, er primært spil af følgende type: Spil der spilles af to spillere A og B som skiftes til at trække, A starter, og hvis man ikke kan trække har man tabt. Der

Læs mere

Skak-regler. Inhold Förmål med spillet Forberedelset Flytning av brikkerne. Flyttning af hver enkel brik

Skak-regler. Inhold Förmål med spillet Forberedelset Flytning av brikkerne. Flyttning af hver enkel brik 1 / 5 29.7.2008 10:54 Skak regler Inhold Förmål med spillet Forberedelset Flytning av brikkerne Flyttning af hver enkel brik - Kongen - Dronningen - Tårnet - Løberen - Springeren - Bonden Spillet Skakmat

Læs mere

Go, go, go Søren Wengel Mogensen

Go, go, go Søren Wengel Mogensen 4 Blokkens spil Go, go, go Søren Wengel Mogensen Du har set Russell Crowe gøre det i A Beautiful Mind. Nu skal du gøre det i Famøs. Der er selvfølgelig tale om at spille go. Go er meget kort navn for et

Læs mere

Spilstrategier. Indhold. Georg Mohr-Konkurrencen. 1 Vindermængde og tabermængde 2. 2 Kopier modpartens træk 4

Spilstrategier. Indhold. Georg Mohr-Konkurrencen. 1 Vindermængde og tabermængde 2. 2 Kopier modpartens træk 4 Indhold 1 Vindermængde og tabermængde 2 2 Kopier modpartens træk 4 3 Udnyt modpartens træk 5 4 Strategityveri 6 5 Løsningsskitser 7 Spilstrategier De spiltyper vi skal se på her, er primært spil af følgende

Læs mere

Skak. Regler og strategi. Version 1.0. 1. september 2015. Copyright

Skak. Regler og strategi. Version 1.0. 1. september 2015. Copyright Skak Regler og strategi Version 1.0 1. september 2015 Copyright Forord At lære at spille skak er ikke svært. Det tager få minutter. At blive dygtig tager som regel årevis. Om man er dygtig eller ej, er

Læs mere

Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. -

Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. - Mark Jeays simple solution to the Rubik s cube oversat og redigeret af Jess Bonde. jess@rubiks.dk - http://www.rubiks.dk Trin 0 Introduktion & notation Trin 1 De tre øverste sidestykker Trin 2 Hjørner

Læs mere

Spilstrategier, Kirsten Rosenkilde, september 2007 1. Spilstrategier

Spilstrategier, Kirsten Rosenkilde, september 2007 1. Spilstrategier Spilstrategier, Kirsten Rosenkilde, september 2007 1 1 Spilstrategier Spilstrategier De spiltyper vi skal se på her, er spil af følgende type: Spil der spilles af to spillere A og B som skiftes til at

Læs mere

Hukommelsesspil. Introduktion. Scratch

Hukommelsesspil. Introduktion. Scratch Scratch 2 Hukommelsesspil All Code Clubs must be registered. By registering your club we can measure our impact, and we can continue to provide free resources that help children learn to code. You can

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

1, Kd7 2.Kb5 2.Kc5 Kc7 2, Kc7 3.Kc5, Kd7 4.Kb6 1, Kf7 2.Kc5, Kg6 3.Kc6! 3.Kd6 Kf5 3, Kg5 4.Kd7, Kf5 5.Kd6

1, Kd7 2.Kb5 2.Kc5 Kc7 2, Kc7 3.Kc5, Kd7 4.Kb6 1, Kf7 2.Kc5, Kg6 3.Kc6! 3.Kd6 Kf5 3, Kg5 4.Kd7, Kf5 5.Kd6 A) 1, Kd7 2.Kb5, der truer med at besætte nabofeltet b6 (du så vel, at 2.Kc5 besvares med Kc7 og remis). Sort må nu spille 2, Kc7. Hvid svarer med 3.Kc5, Kd7 4.Kb6 og vinder. B) 1, Kf7 2.Kc5, Kg6 Pas på!

Læs mere

RINGENES HERRE-RISK HUSKELISTE

RINGENES HERRE-RISK HUSKELISTE 46233i08 22/8/02 2:32 pm Page RINGENES HERRE-RISK HUSKELISTE FORSTÆRKNINGER. Tag en bataljon for hvert 3. territorium, du har. 2. Tag yderligere bataljoner for de områder, du kontrollerer. 3. Byt territoriekort

Læs mere

Bekrig Klonerne. Introduktion. Scratch. I dette projekt skal du lære, hvordan du laver et spil, hvor du skal redde Jorden fra monstre i rummet.

Bekrig Klonerne. Introduktion. Scratch. I dette projekt skal du lære, hvordan du laver et spil, hvor du skal redde Jorden fra monstre i rummet. Scratch 2 Bekrig Klonerne All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club.

Læs mere

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2006 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, 2600 Glostrup. www.hasbro.dk Made in Ireland 120614575108

Læs mere

Spillets formål og opsætning

Spillets formål og opsætning Steffen Benndorf og Reinhard Staupe Kun for sjov! Spillere: 2-6 Alder: 8 år og op Spilletid: ca. 15 minutter Spillets formål og opsætning Hver spiller for sit eget ark papir (der er seks forskellige ark)

Læs mere

Partners er et spil med mange klare regler og en masse uskrevne regler, som varierer alt efter, hvem man spiller sammen med.

Partners er et spil med mange klare regler og en masse uskrevne regler, som varierer alt efter, hvem man spiller sammen med. DM-GUIDEN 2. udgave Forord Velkommen til DM i Partners! Partners er et spil med mange klare regler og en masse uskrevne regler, som varierer alt efter, hvem man spiller sammen med. Ideen med spillet har

Læs mere

Baggrund for XP turnering

Baggrund for XP turnering Turnering Baggrund for turnering -turneringen blev en realitet i forbindelse med projektet Bring Minoriteterne i Spil (BMIS). Behovet for en ny turneringsform opstod i arbejdet på en række skoler, hvor

Læs mere

REGLEN: Et SÆT er tre terninger, hvor den enkelte egenskab er den samme på alle tre ELLER egenskaberne er forskellige på alle tre terninger.

REGLEN: Et SÆT er tre terninger, hvor den enkelte egenskab er den samme på alle tre ELLER egenskaberne er forskellige på alle tre terninger. SET CUBED A Curious Game of Clever Connections Spilleregler Para instrucciones en Español por favor visiten www.setgame.com Pour des instructions en Français veuillez visiter www.setgame.com Für Spielanleitungen

Læs mere

Indhold: Spillebræt 5 hære med 40 infanteri-, 12 kavaleri- og 8 artillerienheder i hver 43 kort 2 referencekort 5 terninger

Indhold: Spillebræt 5 hære med 40 infanteri-, 12 kavaleri- og 8 artillerienheder i hver 43 kort 2 referencekort 5 terninger REGLER FOR 2 TIL 5 SPILLERE, FRA 10 ÅR S P I L L E T O M V E R D E N S H E R R E D Ø M M E T 2010 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Produceret af: Hasbro SA, Route de Courroux 6, 2800 Delemont CH Repræsenteret

Læs mere

Tal i det danske sprog, analyse og kritik

Tal i det danske sprog, analyse og kritik Tal i det danske sprog, analyse og kritik 0 Indledning Denne artikel handler om det danske sprog og dets talsystem. I første afsnit diskuterer jeg den metodologi jeg vil anvende. I andet afsnit vil jeg

Læs mere

Før-skoleskak Undervisningsbog

Før-skoleskak Undervisningsbog Før-skoleskak Undervisningsbog Dansk Skoleskak - leg og læring Før-skoleskak - undervisningsbog Dansk Skoleskak 1. udgave, 1. oplag 2013 ISBN: 978-87-87800-88-4 Udgiver Dansk Skoleskak - Skoleskak.dk Før-skoleskak

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

LEKTION 4 MODSPILSREGLER

LEKTION 4 MODSPILSREGLER LEKTION 4 MODSPILSREGLER Udover at have visse fastsatte regler med hensyn til udspil, må man også se på andre forhold, når man skal præstere et fornuftigt modspil. Netop modspillet bliver af de fleste

Læs mere

LEKTION 29 FARVEBEHANDLING I MODPSIL

LEKTION 29 FARVEBEHANDLING I MODPSIL LEKTION 29 FARVEBEHANDLING I MODPSIL Modspillet betegnes ofte som bridgens stedbarn, da det regnes som den van-skeligste del af spillet. Allerede i Lektion 4 stiftede du første gang bekendtskab med nogle

Læs mere

Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter

Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter Thomas Bolander 2. juni 2018 Vejledning til opgaver Opgave 1 kan eventuelt springes over, hvis man har mindre tid. De resterende opgaver

Læs mere

Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter LØSNINGER

Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter LØSNINGER Matematikken i kunstig intelligens Opgaver om koordinerende robotter LØSNINGER Thomas Bolander 25. april 2018 Vejledning til opgaver Opgave 1 kan eventuelt springes over, hvis man har mindre tid. De resterende

Læs mere

Bindinger. En bundet brik kan ikke længere medregnes som forsvarer af en anden truet brik eller som angriber af modstanderens brikker.

Bindinger. En bundet brik kan ikke længere medregnes som forsvarer af en anden truet brik eller som angriber af modstanderens brikker. indgår i arsenalet af muligheder for taktisk spil. Først og fremmest benyttes den hæmmede bevægelighed til at angribe den bundne brik med flere brikker, indtil modparten ikke længere er i stand til at

Læs mere

LÆrerVeJLednIng til Skak I SkoLen det SkaL VÆre SJoVt at blive klogere! brug Låget på brættet materialer: Sådan kommer I I gang

LÆrerVeJLednIng til Skak I SkoLen det SkaL VÆre SJoVt at blive klogere! brug Låget på brættet materialer: Sådan kommer I I gang løber 3 point SKOLESKAK SKOLESKAK LÆRERVEJLEDNING til skak i skolen Det skal være sjovt at blive klogere! Dansk Skoleskak og Skolemælk har i samarbejde udviklet dette materiale for at skabe mere leg, læring

Læs mere

LEKTION 5 SPILFØRING I SANSKONTRAKTER

LEKTION 5 SPILFØRING I SANSKONTRAKTER LEKTIO 5 PILFØRIG I AKOTRAKTER elv om det er meget vanskeligt at opstille entydige regler for spilføringen, er der nogle principper, der næsten altid kan følges i sanskontrakter: 1. Tæl dine topstik 2.

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Side 1 af 8. Vejledning

Side 1 af 8. Vejledning Side 1 af 8 Vejledning Art. nr. 2079006 Pedalo - Stort spillebræt - spilsamling Læs og opbevar venligst vejledningen De efterfølgende sider indeholder spilanvisning til disse spil: Generel Information:

Læs mere

Noter om opgaver i diskret matematik, Kirsten Rosenkilde, Maj Diskret matematik

Noter om opgaver i diskret matematik, Kirsten Rosenkilde, Maj Diskret matematik Noter om opgaver i diskret matematik, Kirsten Rosenkilde, Maj 2007 1 Diskret matematik Disse noter er en introduktion til skuffeprincippet, grafteori, spilstrategier samt opgaver der kan løses ved farvelægning.

Læs mere

Noter om opgaver i diskret matematik, Kirsten Rosenkilde, Maj 2006 1. Diskret matematik

Noter om opgaver i diskret matematik, Kirsten Rosenkilde, Maj 2006 1. Diskret matematik Noter om opgaver i diskret matematik, Kirsten Rosenkilde, Maj 2006 1 Diskret matematik Disse noter er en introduktion til skuffeprincippet, grafteori, spilstrategier samt opgaver der kan løses ved farvelægning.

Læs mere

ORDLISTE. BWF Statutes, Sektion Gældende fra 01/01/2018

ORDLISTE. BWF Statutes, Sektion Gældende fra 01/01/2018 BWF Statutes, Sektion 4.1.5 ORDLISTE Gældende fra 01/01/2018 Denne sektion angiver den standardordliste, der skal anvendes af dommeren for at kontrollere kampen. Listen er ikke fuldkommen, og andre vendinger

Læs mere

BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA af Fred Gitelman

BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA af Fred Gitelman BRIDGE MASTER 2000 SCANDINAVIA af Fred Gitelman installeres fra det vindue, der automatisk dukker op, når cd en sættes i drevet: Klik ud for INSTALLATION på flaget svarende til den version, du vil have

Læs mere

ALDER 10+ Approval: ROD. File Name: B _Risk_Core_INST_15.indd. Originator: CF 2 5 SPILLERE

ALDER 10+  Approval: ROD. File Name: B _Risk_Core_INST_15.indd. Originator: CF 2 5 SPILLERE ALDER 10+ 2 5 SPILLERE 0516B7404108 Aa SPILLEVEJLEDNING HASBRO GAMING og HASBRO GAMING-logoet er varemærker, der tilhører Hasbro. 2015 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Produceret af: Hasbro SA, Rue

Læs mere

LEKTION 8 SPILFØRING I TRUMFKONTRAKTER

LEKTION 8 SPILFØRING I TRUMFKONTRAKTER LEKTIO 8 PILFRIG I TRUMFKOTRAKTER om omtalt i forrige lektion er der flere fordele ved at spille med en farve som trumf. Tilstedeværelsen af trumfer både på vores og modstandernes hænder gør imidlertid,

Læs mere

NORDALS SKOLESKAK KLUB. Side 24

NORDALS SKOLESKAK KLUB. Side 24 Hvid spiller derfor: 1.Kb2!, g3 Heller ikke andre bondetræk er stort bedre: 1..., f3 2.Db8, f2 3.Df4 og sort er færdig 1..., h2 2.Dg2, g3 3.Df3, Kh3 4.Kc2 osv. og iøvrigt heller ikke kongetræk: 1..., Kg3

Læs mere

Spillet om verdensherredømmet

Spillet om verdensherredømmet Spillet om verdensherredømmet 2004 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, DK-2600 Glostrup, Denmark. www.hasbro.dk 040414538108 K O

Læs mere

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse

- en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra klasse - en interaktiv danse- og musikforestilling for skoleklasser fra 1.-3. klasse I TOTAL!DANS! er børn publikum, og samtidig frie til at bevæge sig og deltage fysisk aktivt i koreografien, mens den sker.

Læs mere

Word-5: Tabeller (2007)

Word-5: Tabeller (2007) Word-5: Tabeller (2007) Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da programmet blev

Læs mere

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100%

Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Første kald: Sådan virker processen og hvorfor det er så vigtigt at følge den 100% Velkommen til miniforløbet Sådan skaber du dit gennembrud nu! Det er så dejligt at se så mange fantastiske kvinder tage

Læs mere

Dansk Skaksalg Vejledning til ur - DGT 2010

Dansk Skaksalg Vejledning til ur - DGT 2010 Indhold Knapper på uret... 2 Oversigt over programmer... 3 Standard indstilling... 3 Korrigere tiden - give ekstra/mindre tid... 4 Manuel opsætning... 4 Generelt ved manuel opsætning:... 4 1: Armageddon

Læs mere

5S-processen - Talspil

5S-processen - Talspil LEANREJSEN - Adobe full screen: Ctrl + L Brugerlicens DI ejer alle rettigheder til denne præsentation For filer i formatet Adobe giver DI en brugerlicens til alle danske virksomheder Brugerlicensen giver

Læs mere

Word-5: Tabeller og hængende indrykning

Word-5: Tabeller og hængende indrykning Word-5: Tabeller og hængende indrykning Tabel-funktionen i Word laver en slags skemaer. Word er jo et amerikansk program og på deres sprog hedder skema: table. Det er nok sådan udtrykket er opstået, da

Læs mere

Snooker regler. Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler.

Snooker regler. Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler. Snooker regler Den Danske Billard Union's spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til gældende internationale regler. 1. Beskrivelse og spillemateriel Snooker er et positions- og pointspil. Points

Læs mere

Skriftlig fremstilling

Skriftlig fremstilling Skriftlig fremstilling Det at skulle formulere noget skriftligt kan være meget svært. Især hvis det er noget, man ikke gør ret tit. Hvordan skal man dog komme i gang, hvordan skal det struktureres, og

Læs mere

Gul serie: Dette hæfte tilhører: Navn: Klasse:

Gul serie: Dette hæfte tilhører: Navn: Klasse: er derfor at fjerne springeren fra e6! Lad os forsøge: 30.Sf4+, Sxf4 31.b6, Se6 32.Kb5 (ikke b7 pga. Sc5+ som set før), Sd8 og sort vinder. Alt dette så hvid, hvorfor han opgav. DEN GULE SPRINGER Side

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

LEKTION 33 OPLYSNINGSDOBLINGER - DEL II

LEKTION 33 OPLYSNINGSDOBLINGER - DEL II LEKTION 33 OPLYSNINGSDOBLINGER - DEL II I Lektion 18 og 19 beskæftigede vi os udelukkende med oplysningsdoblinger direkte efter en 1-åbning i farve. Oplysningsdoblingen kan bruges både af offensiven og

Læs mere

Regler for Bordtenniskampe, dvs. materialer, borde, bat osv.

Regler for Bordtenniskampe, dvs. materialer, borde, bat osv. ITTF's Bordtennislove I dette dokument finder du den danske bordtennis unions oversættelse af ITTF's bordtennislove. Her kan du finde alt om, hvilke regler der er når man spiller en bordtenniskamp. ---

Læs mere

REDIGERING AF REGNEARK

REDIGERING AF REGNEARK REDIGERING AF REGNEARK De to første artikler af dette lille "grundkursus" i Excel, nemlig "How to do it" 8 og 9 har været forholdsvis versionsuafhængige, idet de har handlet om ting, som er helt ens i

Læs mere

Danmarks Bridgeforbund. Alertregler

Danmarks Bridgeforbund. Alertregler Danmarks Bridgeforbund Alertregler Pr. 1. januar 2008 Indledning Dette hæfte beskriver DBF s nye alertregler, som trådte i kraft den 1. september 2007, og som blev revideret pr. 1. januar 2008. Reglerne

Læs mere

LEKTION 1 INDLEDNING KAPITEL 1. HVAD ER BRIDGE

LEKTION 1 INDLEDNING KAPITEL 1. HVAD ER BRIDGE KAPITEL 1. HVAD ER BRIDGE LEKTION 1 INDLEDNING Bridgens oprindelse fortaber sig i det uvisse. Man har kendskab til, at der allerede i det 16. århundrede var et spil, der svagt mindede om nutidens bridge.

Læs mere

Når en spiller tager en vogn, modtager og placerer han kun brikker med forsiden opad på vognen. Brikker med forsiden nedad forbliver på vognen.

Når en spiller tager en vogn, modtager og placerer han kun brikker med forsiden opad på vognen. Brikker med forsiden nedad forbliver på vognen. Ekstra 2 spiller variant De normale spilleregler gennemføres med følgende ændringer: - hver spiller modtager 2 udvidelsesplader, som placeres med forsiden nedad ved siden af zoopladen.- Alle dyre- og yngelbrikker

Læs mere

Pointen med Differentiation

Pointen med Differentiation Pointen med Differentiation Frank Nasser 20. april 2011 c 2008-2011. Dette dokument må kun anvendes til undervisning i klasser som abonnerer på MatBog.dk. Se yderligere betingelser for brug her. Bemærk:

Læs mere

Boolsk algebra For IT studerende

Boolsk algebra For IT studerende Boolsk algebra For IT studerende Henrik Kressner Indholdsfortegnelse 1 Indledning...2 2 Logiske kredsløb...3 Eksempel:...3 Operatorer...4 NOT operatoren...4 AND operatoren...5 OR operatoren...6 XOR operatoren...7

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (8-mands)

Silkeborg IF spillestil (8-mands) Silkeborg IF spillestil (8-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 2.

Læs mere

Digital Choice 12 + MERE, MERE, MERE!

Digital Choice 12 + MERE, MERE, MERE! MERE, MERE, MERE! Digital Choice Gå ind på mytpchoice.dk for at downloade flere minikategorier. Der er mere end 100 minikategorier at vælge mellem, bl.a. Helte & Heltinder, Science Fiction & Fantasy, Rejser

Læs mere

Introduktion. Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos".

Introduktion. Hej og velkommen til Sådan tager du fantastiske landskabsfotos. Introduktion Hej og velkommen til "Sådan tager du fantastiske landskabsfotos". I denne guide vil jeg vise dig strategien for, hvordan du som begyndende fotograf tager et fantastisk foto af et landskab.

Læs mere

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch

Fang Prikkerne. Introduktion. Scratch Scratch 2 Fang Prikkerne All Code Clubs must be registered. Registered clubs appear on the map at codeclubworld.org - if your club is not on the map then visit jumpto.cc/ccwreg to register your club. Introduktion

Læs mere

3.2. Grundlæggende Spilleregler

3.2. Grundlæggende Spilleregler 3.2. Grundlæggende Spilleregler 3.2.1. 1 Skakspillets natur og mål 1.1 Et parti skak er et spil mellem to modstandere som skiftevis flytter deres brikker på et kvadratisk bræt, kaldet et "skakbræt". Spilleren

Læs mere

Boolsk algebra For IT studerende

Boolsk algebra For IT studerende Boolsk algebra For IT studerende Henrik Kressner Indholdsfortegnelse Indledning...3 Logiske kredsløb...4 Eksempel:...4 Operatorer...4 NOT operatoren...5 AND operatoren...5 OR operatoren...6 XOR operatoren...7

Læs mere

Mandags Chancen. En optimal spilstrategi. Erik Vestergaard

Mandags Chancen. En optimal spilstrategi. Erik Vestergaard Mandags Chancen En optimal spilstrategi Erik Vestergaard Spilleregler denne note skal vi studere en optimal spilstrategi i det spil, som i fjernsynet går under navnet Mandags Chancen. Spillets regler er

Læs mere

Matematik og dam. hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil. Jonas Lindstrøm Jensen

Matematik og dam. hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil. Jonas Lindstrøm Jensen Matematik og dam hvordan matematik kan give overraskende resultater om et velkendt spil Jonas Lindstrøm Jensen (jonas@imf.au.dk) March 200 Indledning Det klassiske spil dam spilles på et almindeligt skakbræt.

Læs mere

Kortspil. Et spil, tusind oplevelser

Kortspil. Et spil, tusind oplevelser Kortspil Et spil, tusind oplevelser 1 Oversigt over kortene i pakken 7 8 9 10 Knægt Top Konge Es 2 Prøv forskellige spil Bedstemor 3-5 7, 8, 9, 10, knægt, konge, es Bedstemor er et kortspil, der ligner

Læs mere

Dansk Squash Forbund Regler for squash

Dansk Squash Forbund Regler for squash Dansk Squash Forbund Regler for squash Minimum 5640 Clear Height 4570 50 1780 50 Front Wall Line Front Wall Service Line Board Side Wall Line 6400 for singles Between Playing Surfaces 1600 50 3100 50 1600

Læs mere

Lars Mæhle FUCK OFF I LOVE YOU. Roman. Oversat af Arko Højholt og Mads Heinesen. Vild Maskine

Lars Mæhle FUCK OFF I LOVE YOU. Roman. Oversat af Arko Højholt og Mads Heinesen. Vild Maskine Lars Mæhle FUCK OFF I LOVE YOU Roman Oversat af Arko Højholt og Mads Heinesen Vild Maskine FUCK OFF / I LOVE YOU er oversat fra nynorsk af Arko Højholt og Mads Heinesen. Copyright Det Norske Samlaget 2013

Læs mere

POWER GRID SPILLEREGLER

POWER GRID SPILLEREGLER POWER GRID SPILLEREGLER FORMÅL Hver spiller repræsenterer et energiselskab som leverer elektricitet til et antal byer. I løbet af spillet køber hver spiller et antal kraftværker i konkurrence med andre

Læs mere

VægtAgenten Betjeningsvejledning Version 3.0

VægtAgenten Betjeningsvejledning Version 3.0 Download og installation Dagligt brug Side 1 af 6 Trin 1: Denne vejledning beskriver, hvordan du Downloader og installerer VægtAgenten Vigtigt! Bruger du Windows 95 eller 98 så se her: Før du installerer

Læs mere

LEKTION 2 HONNØRPOINT OG ÅBNING 1UT

LEKTION 2 HONNØRPOINT OG ÅBNING 1UT LEKTION 2 HONNØRPOINT OG ÅBNING 1UT KAPITEL 5. HONNØRPOINT I bridge opererer man med honnørkort - eller blot honnører. Es, konge, dame, bonde (knægt) og 10 betegnes som honnørkort. Nogle gange bruges udtrykkene

Læs mere

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK)

ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) ESLC prøveredskaber: Vejledning for elever (DK) Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 2 PRØVERNE 3 2.1 Log in 3 2.2 Lydtjek til lytteprøven 5 2.3 Under prøven 5 3 Prøvens opgaver 7 3.1 Lytteopgaver 7 3.2

Læs mere

FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME

FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME FORBEREDELSE INDEN SPILLET Lokalet: Der skal være Wifi og projektor i lokalet, hvor arrangementet skal afholdes. Forberedelse: Medbring en computer til at facilitere

Læs mere

Kriterieplan for: Bringselmelding

Kriterieplan for: Bringselmelding Skrevet af: Helle Lund Pedersen, DcH Vestfyn, september 2010 Forudsætninger: Dette er en kriterieplan for selve bringselmeldingen, og ikke for træningen i at søge, løbemønster, blindsslag etc. Det forudsættes,

Læs mere

Der er felter, og på hvert af disse felter har tårnet træk langs linjen og træk langs rækken.

Der er felter, og på hvert af disse felter har tårnet træk langs linjen og træk langs rækken. SJOV MED SKAK OG TAL Af Rasmus Jørgensen Når man en sjælden gang kører træt i taktiske opgaver og åbningsvarianter, kan det være gavnligt at adsprede hjernen med noget andet, fx talsjov, og heldigvis byder

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Scoring Et hold scorer mål, ved at en spiller kaster disc en til en medspiller, som griber den i modstandernes målzone.

Scoring Et hold scorer mål, ved at en spiller kaster disc en til en medspiller, som griber den i modstandernes målzone. Bilag 1: Kort regelsæt: Ultimate Holdspillet Ultimate bygger på fair play og et regelsæt, som bl.a. betyder, at kampe spilles uden dommere. Hvert hold består af 7 spillere, og i rigtige kampe spiller man,

Læs mere

Den Danske Billard Union s spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til Internationale regler.

Den Danske Billard Union s spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til Internationale regler. Spilleregler for SNOOKER Den Danske Billard Union s spilleregler for Snooker, udarbejdet i henhold til Internationale regler. 1. - Beskrivelse og spillematriel. Snooker er et positions- og pointspil. Point

Læs mere

Det er MIT bibliotek!

Det er MIT bibliotek! Det er MIT bibliotek! Denne guide er skrevet til dig, som skal køre rollespillet Det er MIT bibliotek! Det er et rollespil, som giver unge i udskolingsklasserne en bedre forståelse for, hvorfor biblioteket

Læs mere

Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95. Angreb mod zoneforsvar

Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95. Angreb mod zoneforsvar Benny Lund: Angreb mod zoneforsvar C-kursus Redigeret af Jesper Nielsen den 23-07-95 Angreb mod zoneforsvar Hvorfor skal man som coach beskæftige sig med angreb mod forskellige former for zone forsvar.

Læs mere

VISUEL MIND MAPPING. Visuel Mind Mapping

VISUEL MIND MAPPING. Visuel Mind Mapping Visuel Mind Mapping 5 Visuel Mind Mapping - introduktion Kunne du tænke dig: At have overblik - også i pressede situationer - det gælder som taler, som referent, som mødeleder, i eksamenssituationer eller...?

Læs mere

Kom godt i gang med Funbridge Total Guide iphone

Kom godt i gang med Funbridge Total Guide iphone Kom godt i gang med Funbridge Total Guide iphone Gå ind i Appstore Klik på forstørrelsesglasset for at søge og tast funbridge Vælg den øverste funbridge din bridgeklub Herefter kommer dette billede frem.

Læs mere

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder

Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principperne om hvordan man opdager nye sandheder Principper del 1: Det første skridt mod sandheden Hvilke principper bør vi følge, eller hvilke skridt skal vi tage for at genkende sandheden i en eller

Læs mere

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage

Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop muligheder - og alt det der holder os tilbage Rygestop har været og er til stadighed en stor udfordring for rigtigt mange danskere. Mænd og kvinder kæmper med at få bugt med vanen. Alle prøver

Læs mere

QIANBALL DOUBLE REGLER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE. KFUMs Idrætsforbund.

QIANBALL DOUBLE REGLER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE. KFUMs Idrætsforbund. KFUMs IDRÆTSFORBUND PRÆSENTERER REGLER FOR QIANBALL DOUBLE KAMPE Sidste års medalje vindere. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund. KFUMs IDRÆTSFORBUND Revideret januar 2008. Danske double spilleregler for

Læs mere

RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010

RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010 RETNINGSLINIER FOR KAMPE SPILLET UDEN DOMMER - opdateret d. 15. marts 2010 Generelle retningslinjer for Referees/referee assistenten der virker ved turneringer hvor der spilles kampe spillet uden dommer:

Læs mere

Visuel Mind Mapping. Visuel Mind Mapping

Visuel Mind Mapping. Visuel Mind Mapping Visuel Mind Mapping 5 Visuel Mind Mapping - introduktion Kunne du tænke dig: At have overblik - også i pressede situationer - det gælder som taler, som referent, som mødeleder, i eksamenssituationer eller...?

Læs mere

Hej igen, og velkommen til den sidste uge af vores Garden Party Jacket! Lige om lidt er det slut, og du vil stråle i din nye flotte jakke!

Hej igen, og velkommen til den sidste uge af vores Garden Party Jacket! Lige om lidt er det slut, og du vil stråle i din nye flotte jakke! Hej igen, og velkommen til den sidste uge af vores Garden Party Jacket! Lige om lidt er det slut, og du vil stråle i din nye flotte jakke! I denne uge: Skød, kanter og montering Hvis du gik glip af "Information

Læs mere

Eleverne kan med egne ord beskrive, hvordan de med eksperimenter og problemløsning vil strukturere deres arbejde.

Eleverne kan med egne ord beskrive, hvordan de med eksperimenter og problemløsning vil strukturere deres arbejde. Trækfuglen Opgaveark Matematik, 1.-5. klasse Omfang: Fra 1 lektion og opefter Spil dig klog Også børnene i Dhakas slum elsker at lege og spille, når de har tid. Ofte sidder de og spiller forskellige former

Læs mere

2.1 Du har potentiale

2.1 Du har potentiale 21 DU HAR POTENTIALE - TEMAAFTEN / TEEN EQUIP / SIDE 1 AF 6 21 Du har potentiale Introduktion til denne Temaaften En tendens i samfundet kan være at vi fokuserer på nogle evner frem for andre, og at vi

Læs mere

FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME

FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME FACILITATORGUIDE FOR BDO BUSINESS GAME FORBEREDELSE INDEN SPILLET Lokalet: Der skal være WiFi og projektor i lokalet, hvor arrangementet skal afholdes. Forberedelse: Medbring en computer til at facilitere

Læs mere

Language: English / Danish

Language: English / Danish Rules of Coerceo by Coerceo Company Danish translation by Peter Brichs dansk Language: English / Danish Copyright Ingel dele af dette dokument må blive reproduceret, kopieret eller overført I nogen form

Læs mere

Sct. Kjeld. Inden afsløringen:

Sct. Kjeld. Inden afsløringen: Sct. Kjeld Inden afsløringen: Når vi tænker på en ikon, så vil mange af os have et indre billede af, hvordan en ikon ser ud. Hvis vi kunne se disse billeder ville de være forskellige. Ud fra hvad vi tidligere

Læs mere

Matematik, der afgør spil

Matematik, der afgør spil Artikeltype 47 Matematik, der afgør spil Sandsynlighedsregning vinder ofte. Kombinatorisk spilteori sejrer hver gang Mads Thrane Hvis du er træt af at tabe opvasketjansen i Sten Saks Papir eller Terning,

Læs mere

koordinatsystemer og skemaer

koordinatsystemer og skemaer brikkerne til regning & matematik koordinatsystemer og skemaer basis preben bernitt brikkerne til regning & matematik Koordinatsystemer og skemaer, basis 1. Udgave som E-bog 2003 by bernitt-matematik.dk

Læs mere