Virksomhedsplan 2013/14

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Virksomhedsplan 2013/14"

Transkript

1 Et godt sted at være, lære, være tryg og glad, blive holdt af og om, opleve en masse, skabe venskaber og få gode minder med i rygsækken. Børnehuset Ullerslev Lundsager Ullerslev Tlf blh@bornehuset-ullerslev.dk Hjemmeside: Virksomhedsplan 2013/14

2 Side 1 Børnehusets historie tilsyn og nuværende bestyrelse Personalet i børnehuset Side 2 Målsætning for det pædagogiske arbejde Side 3 Handleplan for det pædagogiske arbejde a) Mariehønsene b) Sommerfuglene c) Græshopperne Side 4 Målsætning for personalesamarbejdet Side 5 Handleplan for personalesamarbejdet a) Mariehønsene b) Sommerfuglene c) Græshopperne Side 6 Målsætning for forældresamarbejdet Handleplan for forældresamarbejdet Side 7 Læreplanstemaer indbygges i hverdagen Side 8 Årsplan 2013

3 Børnehusets historie. En kreds af borgere i Ullerslev dannede foreningen børnehaveforeningen, som kom til at ligge under Landsforeningen af Frie børnehaver og Fritidshjem, med det formål at få oprettet børnehaver i området. Anstrengelserne lykkes og i 1971 åbnede Børnehuset som en selvejende institution med tilknytning til landsforeningen frem til I november 2010 blev børnehuset en privat aldersintegreret institution, som modtager børn i alderen 0 6 år. Ligesom de kommunale institutioner drives Børnehuset for offentlige midler. Men hvor det i de kommunale institutioner er kommunen, der er ansvarlig for driften, så er det i en privat institution en bestyrelse, der har den overordnede ledelse og det overordnede ansvar for driften. Tilsyn. Nyborg kommune fører tilsyn med institutionen for at sikre sig at bestyrelse og personale lever op til gældende regler på området. Bestyrelse og personale er forpligtet til at samarbejde omkring det pædagogiske tilsyn. Bestyrelsen : Formand: Næstformand: Bestyrelsesmedlem Bestyrelsesmedlem Bestyrelsesmedlem Suppleant Personalet: Leder og pædagog Souschef og pædagog Pædagog Pædagog Jette Lundegaard Hanne Krogh Præst Kenneth Findsen Cathrine Black Christensen Dana Iov Bettina Hye Knudsen Birgit Lund Hansen Lone Storm Frank Andersen Sine Hansen Ny pædagog Pædagogisk medhjælper Pædagogisk medhjælper Pædagogisk medhjælper Heidi Jørgensen Ulla Nielsen Jan Nielsen

4 Målsætning for det pædagogiske arbejde Vi har formuleret 5 værdier som er omdrejningspunktet for vores arbejde i børnehuset. Disse er: 1. Omsorg, 2. Trivsel, 3. Venskab, 4. Selvstændighed, 5. leg og udfoldelse. Vi har valgt disse værdier ud fra en overbevisning om, at gode grundlæggende kerneværdier, giver de bedste pædagogiske resultater. Vi har valgt at beskrive hvordan værdierne kommer til udtryk i det daglige pædagogiske arbejde, således at læseren kan danne sig et indtryk af hvad og hvordan vi arbejder i Ullerslev børnehus. Vi er engagerede i vores hverdag og samarbejder om at udvikle pædagogik og vi diskuterer pædagogiske emner og drager omsorg for børnene med hjertet på rette sted. Mariehønsene 0 3 år. Det er vores mål at børnene lærer sociale spilleregler, lærer at omgåes hinanden, og at de bliver selvhjulpne med mod på at lære og udvikle nye kompetencer. Børnene kan forvente kærlige voksne, der giver knus, opmærksomhed, tager udgangspunkt i det enkelte barn, der hvor det er, og lader barnet udvikle sig ud fra dette udgangspunkt. Voksne der sætter kærlige grænser, giver børnene struktur på deres dag, genkendelighed og tryghed, voksne der giver børnene udfordringer og oplevelser, som de kan huske og snakke med deres forældre om. Voksne der er meget opmærksomme på hvordan børnene trives og som har et tæt samarbejde med forældrene om barnets hele udvikling. Det endelige mål, er at barnet kan fortsætte sin hverdag på sommerfuglestuen, når barnet fylder 3 år.

5 Sommerfuglene: 3 4½ år Det er vores mål at børnene videreudvikler deres sociale kompetencer, selvstændighed og udvikler en forståelse for deres omverden og det der findes i denne. Børnene skal lære at være en del af en gruppe og kunne sætte sig ind i andres måde at opleve tingene på. Børnene skal udfordres på deres færdigheder, således at de lærer at håndtere blyant, saks og forskellige materialer. Børnene skal lære at forstå en besked og handle derefter. Børnene lærer at de er nødt til at vente på tur, og at man ikke kan snakke hele tiden, men at andre også gerne vil fortælle. Børnene forventes nu så selvhjulpne at de selv kan tage jakke på og nemme sko( sko med velcro ) på. Børnene kan gå på toilet, men hjælpes dog stadig efter besøget, om nødvendigt. Børnene skal have mulighed for at lege med hinanden og uden voksenindblanding, for det er i legen at vores børn lærer dem selv og deres omverden at kende. De bearbejder oplevelser og bruger deres fantasi i legen. De præsenteres for udfordringer, der passer til deres udvikling og de voksne hjælper og vejleder i løsningen af udfordringerne. En udfordring kunne være at rydde op, når man har leget, en anden at klippe billeder ud til en planche, en tredje at være en del af en god leg uden at blive sur og slå når det ikke lige går som man selv vil. Børnene lærer at blive en god kammerat, hvor man trøster, puster på sår og passer på hinanden. Græshopperne: 4½ - 6 år Det er vores mål at børnene videreudvikler deres selvhjulpenhed og selvstændighed, både i forhold til dem selv, og til deres omverden. Børnene lærer at arbejde med, hvordan de kan undgå mobberi, og at de kan være med til at gøre det rart og trygt for alle børn, ved at være en god kammerat. Børnene lærer at sidde stille og lytte til flere beskeder, som de skal handle på. De lærer at tale efter hinanden, og vente på tur. Børnene lærer at aflæse hinandens signaler og ansigter: (Er du glad, ked, sur eller bange). De videreudvikler deres sociale kompetencer og øver sig i at aflæse, hvordan andre har det. Børnene skal præsenteres for opgaver, der gør dem parat til den kommende skolegang, og der øves i skolelignende aktiviteter. Børnene hjælper med at dække bord, de spiser med kniv og gaffel. De øver dato, dag, årstid og får på skift mulighed for at øve sig i dette ved en tavle. Børnene oplever sig selv som en del af en gruppe og er med i en samling, hvor der snakkes om oplevelser i weekend, eller i dagligdagen. Børnene skal, inden de skal i skole, have fået så stor selvstændighed og selvværd/selvtillid, at de er klar til næste udfordring som er skolen.

6 Handleplan for det pædagogiske arbejde Vi har valgt at arbejde med sanseintegration fremadrettet, da vi oplever at vi har nogle børn, der har nogle udfordringer både kropsligt og udviklingsmæssigt. Sanseintegration er et redskab til at arbejde med barnets motorik, almene bevægelse, barnets psykiske udvikling og med barnets sanser. Vi har et redskab til afdækning af barnets udfordringer, som kan give os et godt indblik i, hvilke lege, udfordringer barnet skal tilbydes for at udvikle sig optimalt. Vi vil evaluere efter et ½ års tid, og derefter målrette vores arbejde med sanseintegration yderligere, bl. a. ved et kursus mere i brugen af sanseintegration som pædagogisk arbejdsredskab. På den måde kan vi øge vores kompetencer inden for sanseintegration med udgangspunkt i vores egen praksis. Her med fokus på præcis vores børns udfordringer. Vi vil arbejde med børnenes sociale kompetencer, da det er en af de emner i læreplanstemaerne der er mest synlig i vores børnehave. Aldersgruppen 0 6 år arbejder hele tiden med at udvikle relationer og på at være sammen med andre børn og voksne på en ordentlig måde, hvilket udvikler børnenes evne til at sætte sig ind i hvordan andre mennesker har det. Her kommer venskab ind, som en særlig relation, noget vi lægger meget stor vægt på, at børnene får mulighed for at danne og udvikle. Vi vil tilbyde børnene en bred vifte af pædagogiske aktiviteter, som alle tager udgangspunkt i det enkelte barns udvikling, behov og alder. Aktiviteterne vil vi kommunikere ud på vores tavler i huset og igennem daglig kontakt med forældrene. Vi vil tilbyde koloni igen i år og tager alle renlige børn med. De børn, der ikke er renlige vil vi naturligvis tilbyde pasning i børnehaven. Natble er selvfølgelig undtagelsen, den sørger vi for. Det er en pædagogisk beslutning, som udspringer i at tiden skal bruges til andet og mere end bleskift, og at der kan være logistiske udfordringer på stedet, som gør at det bliver meget vanskeligt at skifte bleer mange gange om dagen. Der er lavet en årsplan, som er indsat sidst i nærværende virksomhedsplan, hvor I kan se årets gang i børnehaven.

7 Målsætning for personalesamarbejdet 1. Humor 2. Engagement 3. Fagligt mod 4. Medindflydelse 5. Samarbejde Vi har valgt at lade humor være den første værdi i vores beskrivelse. Det har vi fordi humor er en meget vigtig faktor i et godt samarbejde. Humoren er en brobygger og en opløfter i dagligdagen. Den korteste vej mellem to mennesker er et smil. Vi vil hinanden i Ullerslev børnehus og vi mener det når vi siger at vi har fagligt mod. Vi tør gå nye veje, vi tør slå plejer ihjel og prøve uudforskede steder. Vi arbejder tæt sammen og vi mener at det er et fælles ansvar, at alle børn trives, er trygge og glade for deres børnehave. Vi er fælles om beslutninger og vi sætter os grundigt ind i forudsætningerne for at tage beslutninger. Vi drager omsorg for hinanden både fagligt og personligt, for det skal være sjovt, trygt og meningsfyldt at gå på arbejde. Vi er engagerede i vores arbejde, og ved, at et åbent og anerkendende samarbejde, gør den pædagogiske indsats både mere faglig, konstruktiv og udviklende.

8 Handleplan for personalesamarbejdet. Vi vil videreudvikle vores samarbejde med PPR (pædagogisk,psykologisk)- rådgivningen og med Nyborg kommunes ressourcepersoner. Vi har en god grobund, for et rigtig godt samarbejde, og det skal vi fortsætte med at vande. Vi vil til stadighed arbejde med udvikling af vores samarbejde,undersøge og udforske de pædagogiske redskaber, som vi ønsker at tage i anvendelse det kommende år. Vi vil sætte fokus på ressourcer, og ikke kun udfordringer. Vi vil deltage i et målrettet kursus omkring sanseintegration, således at vi videreudvikler det redskab vi har i støbeskeen allerede nu. Vi vil på personalemøder løbende diskutere hvordan vores pædagogik virker i dagligdagen og være meget opmærksomme på om vi er på rette vej. Vi vil værne om den daglige kontakt med vores forældre og fortælle de gode historier fra deres barns dag i børnehaven. Vi vil være medspillere når forældrene har brug for os og vi vil være ved deres side i opdragelsen af deres børn som et trygt supplement til hjemmet. Vi vil arbejde videre med vores kommende skolebørn i et tæt samarbejde med forældre, skole og PPR, således at vi ikke sender børn for tidligt i skole med fare for et unødvendigt nederlag. Derudover vil vi være i kontakt med de kommende børnehaveklasselærere omkring skolebørnene for at sikre at de får så god en start som muligt. Vi afholder forældresamtaler som tidligere, når barnet har været hos os i 3 måneder og derudover efter behov. Vi er altid åbne overfor en bekymringssnak eller bare en snak om de tanker forældrene har gjort sig om barnet trivsel. Vi afholder fællesspisning i førskolegruppen for at ryste forældre og børn sammen og for at forældrene kan få et indtryk af hvilke børn, deres barn måske skal gå i skole sammen med. Og så er fællesspisning meget hyggelig.

9 Målsætning for forældresamarbejdet. 1. Medansvar 2. Tryghed 3. Ærlighed 4. Samarbejde 5. Gensidig respekt Forældrene har et medansvar for at deres børn er klar til dagen i børnehaven. Børnene skal være udhvilede og være sunde og raske, så de kan lære og udvikle sig. Forældrene skal samtidig føle tryghed i at vi passer godt på deres barn og sørger for at barnet får gode og spændende oplevelser i børnehaven. Forældrene skal kunne være sikre på, at deres barn er i gode hænder og at de via dialog kan få at vide hvordan deres barn trives og udvikler sig. Forældrene skal kunne føle sig trygge ved at være ærlige omkring deres liv og være sikre på at de oplysninger de måtte give os, er i gode hænder og bliver bevaret fortroligt. Forældrene skal også kunne føle sig trygge ved, at vi arbejder engageret på at være et godt supplement til hjemmet, også når PPR rådgivningen inddrages for at hjælpe yderligere. Forældrene skal vide at det er for at give barnet de allerbedste betingelser for trivsel, at vi samarbejder med kommunens ressourcepersoner, og at det er i et tæt samarbejde med forældrene. Forældrene kan altid kontakte en medarbejder og få en snak både om dagligdagen og når det er noget mere alvorligt. Vi mener at dialogen er et meget vigtigt arbejdsredskab i samarbejdet. Forældrene kan forvente respekt fra medarbejdernes side og det modsatte er naturligvis også tilfældet. For når der er gensidig respekt omkring samarbejdet, så udvikler det sig altid i en positiv retning. Forældrene kan altid forvente inddragelse i alt hvad der vedrører deres børn og at intet skriftligt forlader børnehaven uden at forældrene har set, læst og eventuelt godkendt dette. Forældrene har mulighed for at melde sig i børnehavens bestyrelse ved dennes generalforsamling og ad den vej få indflydelse på børnehavens virke. Bestyrelsen består af forældre og er kendetegnet ved at der er et både tæt og godt samarbejde mellem bestyrelsen og medarbejderne i børnehaven. Forældrene er altid velkommen i børnehaven og er medarbejdernes samarbejdspartnere i forhold til børnenes trivsel og udvikling

10 Handleplan for forældresamarbejdet. Forældrene kan trygt henvende sig til medarbejderne i børnehaven, angående stort og småt. Forældrene vil blive inviteret til fællesspisning i årets løb og der vil være juleklippedag og andre arrangementer, hvor forældrene er velkommen til at være med. Forældrene vil blive inddraget i 2 årlige arbejdsdage, hvor børnehaven forskønnes med maling, træarbejde og reparationer af forskellig art. Der vil endvidere blive en dag i sensommeren med klipning af hæk, hvor forældre forventes at deltage. Forældrene kan stille op til bestyrelsesvalg og/ eller deltage i valg af bestyrelsen og opfordres til at møde op og deltage i valget. Forældrene kan deltage i børnehavens årlige loppemarked og være med til at lære hinanden at kende og udvikle venskaber med hinanden. Forældrene bliver inviteret til forældresamtale i børnehaven og her vil de få en masse at vide om børnenes trivsel og udvikling. Samtidig kan forældrene stille spørgsmål og har de bekymringer, så kan de tages op her. Den daglige dialog vægtes højt og er et meget vigtigt redskab i det daglige forældresamarbejde.

11 Læreplanstemaerne er: Læreplanstemaer set i hverdagen og anvendt i praksis 1. Personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Naturen og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Læreplanstemaerne vil I kunne se i det daglige pædagogiske arbejde i børnehaven. Når børnene bager, bruger de både deres sprog, krop og deres sociale kompetencer. Når børnene laver mad i bålhytten og er på koloni, handler det både om sociale kompetencer og om natur og kultur. Når barnet selv kan tage tøj på, selv gå på toilet, vaske hænder, være en god kammerat, være med i fællesskabet og føle sig stor, så handler det om personlig udvikling. Vi har valgt at lade læreplanstemaerne indgå i vores hverdag, og så fokusere på et tema, som griber ind i et par temaer i læreplanen. Dette er som tidligere omtalt sanseintegration og dette hører under temaet krop og bevægelse, sprog, sociale kompetencer og personlig udvikling. Noget af det vil vi komme til at arbejde meget med og andet vil ikke fylde så meget. Det er altid med udgangspunkt i, hvor det enkelte barn har sine udfordringer og hvor vi kan sætte ind, for at få det bedste resultat. Nemlig et trygt og glad barn, der stortrives.

12 Årsplan. Januar Vinteraktiviteter Februar Vinteraktiviteter Marts fastelavn April påskefrokost med besøg af påskeharen Forårsprojekt (vi laver sanseskov) arbejdsdag i tidsrummet kl Maj forårsprojektet fortsætter Juni Sankt Hans Koloni (ingen dato endnu) Afslutning for kommende skolebørn kl Juli SOMMER SOMMER August Modtagelse af nye børn og velkommen tilbage til de gamle børn September Arbejdsdag i tidsrummet kl Oktober Haloween Fest for de gamle børn (nuværende skolebørn) sammen med græshopperne kl Sommerfuglene u(hygger) med ansigtsmaling og (u)hygge tur ud og skræmme lidt. November Vinter/juleprojekt Julegaveværksted December Vi juler med juletur til kirken med risengrød bagefter Fakkeloptog med efterfølgende gløgg og æbleskiver

13

Børnehuset Ullerslev Lundsager 1 5540 Ullerslev Tlf. 6335 0884 E-mail: blh@bornehuset-ullerslev.dk Hjemmeside: www.bornehuset-ullerslev.

Børnehuset Ullerslev Lundsager 1 5540 Ullerslev Tlf. 6335 0884 E-mail: blh@bornehuset-ullerslev.dk Hjemmeside: www.bornehuset-ullerslev. Et godt sted at være, lære, være tryg og glad, blive holdt af og om, opleve en masse, skabe venskaber og få gode minder med i rygsækken. Børnehuset Ullerslev Lundsager 1 5540 Ullerslev Tlf. 6335 0884 E-mail:

Læs mere

Virksomhedsplan 2017/18

Virksomhedsplan 2017/18 Et godt sted at være, lære, være tryg og glad, blive holdt af og om, opleve en masse, skabe venskaber og få gode minder med i rygsækken. Børnehuset Ullerslev Lundsager 1 5540 Ullerslev Tlf. 6335 0884 E-mail:

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn

Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn Vuggestuen Lærkebos værdigrundlag og pædagogiske grundsyn 1. VÆRDIGRUNDLAG Vuggestuen Lærkebo er en afdeling i Skejby Vorrevang Dagtilbud, og Lærkebos og dagtilbuddets værdigrundlag bygger på Aarhus Kommunes

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå.

Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå. Værdier Leveregler og hvordan vi arbejder i Vuggestuen Himmelblå. Disse værdier og vores praksis evalueres en gang årligt i oktober måned NÆRVÆR Vi anser det for overordentligt vigtigt at vi voksne er

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner I Skovparkens Børnehus arbejder vi ud fra de 6 læreplanstemaer i vores pædagogiske praksis. Da vi også er en del af Grønne spirer projekt, som sætter fokus på miljø, udeliv og et

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering D. 1. juli 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere

Læs mere

forord I dagplejen får alle børn en god start

forord I dagplejen får alle børn en god start Små skridt Denne bog tilhører: forord I dagplejen får alle børn en god start Denne bog er til jeres barn, der nu er startet i dagplejen. Den vil blive fyldt med billeder, tegninger og små historier om

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave

BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave BEVÆGELSESPOLITIK Eventyrhuset børnehave Alle børn skal opleve glæden ved at udforske verden med kroppen Børn er ikke kun hoved, men i høj grad krop. De oplever verden gennem kroppen, og det er vigtigt,

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave.

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. 1. Barnets alsidige personlige udvikling. Børns personlige udvikling trives bedst i en omverden, der er lydhør og medlevende. Voksne, der engagerer sig i og

Læs mere

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde

Friluftsliv i børnehøjde. Personale og forældre. Gård-snak Børn i naturlig balance. Engagement, tillid og samarbejde Engagement, tillid og samarbejde Vi viser vejen! Et godt børneliv kræver synlige og troværdige voksne, der kan og vil vise vej. Vi er professionelle! Vi er et engageret personale, som tør stå ved vores

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8.

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. den pædagogiske assistentuddannelse. Buerup Skole og SFO. Buerupvej 19. 4450 Jyderup. Ca.52. 5 12 år. Kl. 6.30 8. PAU-studerende PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE den pædagogiske assistentuddannelse Buerup Skole og SFO BESKRIVELSE AF PRAKTIKSTEDET: Praktikstedets navn Adresse Postnr. og by. Tlf.nr. Mail- adresse. Hjemmeside.

Læs mere

Pjece. - til forældre til kommende skolebørn i Lærkereden. Skolestart - august 2016

Pjece. - til forældre til kommende skolebørn i Lærkereden. Skolestart - august 2016 Pjece - til forældre til kommende skolebørn i Lærkereden Skolestart - august 2016 Kære forældre Et ny og spændende kapitel i dit barns liv starter i forbindelse med den kommende skolestart. Der er meget

Læs mere

Personlige kompetencer Ønskede tilstande: Børnene skal have mulighed for at opleve: Tegn på, at børnene er på vej:

Personlige kompetencer Ønskede tilstande: Børnene skal have mulighed for at opleve: Tegn på, at børnene er på vej: Efter at børnehaven Kollegieparken blev privatiseret 1. juli 2011, har vi valgt fortsat at benytte de ønskede tilstande som Hjørring kommune har sat som mål for de forskellige områder i læreplanen. Personlige

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Dalgården revideret 2016 Et væsentligt omdrejningspunkt i børnenes hverdag er måltiderne. At få mad i maven er et grundlæggende behov, og måltiderne giver samtidig

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

I disse krav og formuleringer ligger der en del informationer om, hvad det er vi vægter i det pædagogiske arbejde.

I disse krav og formuleringer ligger der en del informationer om, hvad det er vi vægter i det pædagogiske arbejde. Indledning: I forbindelse med Espebo Børnecenters ansøgning om at blive privatiseret under De Frie Børnehaver og Fritidshjem, ønsker vi at benytte lejligheden til at orientere om de forhold, som vi finder

Læs mere

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Ændringer fra Æblehuset: Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Motorik Børnecenter Æblehuset, er beliggende i en lille landsby nær Skærbæk. Beliggende ved skov, idrætshal

Læs mere

Priser Prisen fastsættes af skolens bestyrelse. Der gives søskenderabat svarende til de kommunale takster. Der kan desuden søges friplads.

Priser Prisen fastsættes af skolens bestyrelse. Der gives søskenderabat svarende til de kommunale takster. Der kan desuden søges friplads. VIRKSOMHEDSPLAN Fribørnehuset Øster Jølby, Præstbrovej 276, 7950 Erslev, 97741157 Overordnet Fribørnehuset Øster Jølby er et Grundtvig-koldsk børnehus for børn fra 24 uger til skolestart. Fribørnehuset

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV. Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV. Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk 1 Vi har taget udgangspunkt i både vejledningen til læreplanen og Pædagogisk Perspektivplan. Det

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Faktaoplysninger: Børnetal og stuer: Vuggestuen i Tusenfryd er delt op i stuer. Der er plads til ca. 12 børn på hver stue. Alt efter antal af børn i afdelingen er barnet tilknyttet

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017

Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017 Pædagogisk udviklingsplan 2016-2017 Indsæt billede Marker rammen nedenfor, og tryk slet. I stedet sætter du dit eget billede ind. Tryk på indsæt i menuen og derefter tryk på billede så finder du billedet

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen.

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen. Vuggestue 2012/2013 Forord: Vuggestuepædagogik er både omsorg, trivsel og læring. Det lille barn er tidligt i stand til at imitere, og det viser, at det lille barn er et lærende barn. Vi arbejder meget

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Vængebo

Velkommen til Børnehaven Vængebo Velkommen til Børnehaven Vængebo Rudersdalsvej 91 A 2840 Holte 46 11 35 10 Indholdsfortegnelse Hjertelig velkommen... 2 En ny start... 2 Normering... 2 Åbningstid... 3 Hent og Fix ordning... 3 Vængebo

Læs mere

ER DU HELLER IKKE TANKELÆSER?

ER DU HELLER IKKE TANKELÆSER? ER DU HELLER IKKE TANKELÆSER? SÅ LÆS OM VORES FORVENTNINGER TIL FORÆLDRE HER > Elsted Dagtilbud INDHOLD Det gode samarbejde 3 Generelt samarbejde 4 Pædagogisk samarbejde 6 Sociale kompetencer 8 Hjælp til

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Kerneydelser. Hvis der er vikarer skal de udføre det praktiske arbejde, såsom ordne vogn, servere mad, rydde op.

Kerneydelser. Hvis der er vikarer skal de udføre det praktiske arbejde, såsom ordne vogn, servere mad, rydde op. Kerneydelser Aflevering: Skal være tryg for forældre og børn. Barnet skal altid mødes af et pædagogisk personale, der er specielt forholder sig til barnet i denne situation. Det pædagogiske personale skal

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Grundlæggende værdier... 4 Læringssyn pædagogisk tilgang... 5 Barnets alsidige personlige udvikling... 6 Barnets alsidige personlige udvikling... 7 Sociale kompetencer...

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Naturen er et ekstra læringsrum og udelivet har stor betydning for os, da vi mener det er vigtigt at børnene får et godt kendskab til naturen, og hvordan og hvad

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i alderen 0-2 år og børn i aldersgruppen 3 år til barnets skolestart.

Læs mere

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN INDLEDNING Naturbørnehaven Gl. Tølløse A/S er en aldersintegreret institution for børn i alderen 9 måneder til 6 år (skolestart). Vi er blevet godkendt af Holbæk kommune til 60 børneenheder, deraf 15 vuggestuepladser.

Læs mere

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe.

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe. læreplaner: Tema: 2009 Målgruppe: ½ 2 år: xxxxx 3 6 år: Barnet skal blive mere selvhjulpent og udvikle dets selvværd. Målet skal være medvirkende til, at udvikle barnet til et helt harmonisk individ. Barnet

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN.

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Vi er beliggende i et område med en blanding af ejer og lejeboliger. Der er mange grønne områder og stisystemer,

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Vores værdigrundlag skal sikre et fælles fundament i institutionen som helhed og et fælles mål for det pædagogiske arbejde i Tilst SFO.

Vores værdigrundlag skal sikre et fælles fundament i institutionen som helhed og et fælles mål for det pædagogiske arbejde i Tilst SFO. Værdigrundlag. Idræts SFO Universet Tilst Skole Vores værdigrundlag er et dynamisk stykke arbejdspapir Værdierne er grundlaget,visioner er der hvor vi vil hen, og kan opfattes som vejledninger i den retning

Læs mere

Velkommen til Børnehaven

Velkommen til Børnehaven Mariehønen 1 Velkommen til Børnehaven Mariehønen har op til 39 børn fordelt på to basisgrupper, lyseblå og mørkeblå, med primær voksentilknytning. Vores ressourcegruppe indgår primært i Mariehønen med

Læs mere

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010

Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 1 Udarbejdet af N. J. Fjordsgades Skoles SFO 1. Marts 2010 Identitet Hvem er vi? Hvad vil vi gerne kendes på? 2 Vores overordnede pædagogiske opgave er fritidspædagogisk Endvidere er omsorg, sociale relationer

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer.

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. De pædagogiske læreplaner indholder følgende temaer: Personlige kompetencer Sociale kompetencer Sproglige kompetencer Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen.

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen. Farvekodesystemet Farvekodesystemet i dokumentationen af praksis på baggrund af de seks temaer For at gøre arbejdet med de seks temaer overskueligt både for personalet, forældre og børn bruger vi et farvekodesystem.

Læs mere

Børnehaven Møllegården. Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre

Børnehaven Møllegården. Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre Børnehaven Møllegården Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre 01-07-2014 Velkommen i Børnehaven Møllegården, vi håber, I alle falder godt til! I denne brochure kan I læse lidt om alt

Læs mere

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen

BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen BørneHuset Troldehøj Forældrefolderen 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Velkommen i Troldehøj... 4 Hverdagen i Troldehøj... 5 Kort om Troldehøj... 6 Åbningstid... 7 Indkøring af nye børn...

Læs mere

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT Som årstidsdagplejer skal man introducere dagplejebørnene for årstidens skiften højtider og traditioner, der er forbundet hermed ud fra børnenes præmisser. Gennem arbejdet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner isfo

Pædagogiske læreplaner isfo Pædagogiske læreplaner isfo Forord Med Pædagogiske læreplaner i SFO er der skabt en fælles kommunal ramme for arbejdet med udviklingen af lokalt baserede læreplaner for skolefritidsordningerne på skolerne

Læs mere

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021 Silkeborg Kommune Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 4 Trivsel... 5 Samspil... 6 Rammer for læring, trivsel og samspil... 7 Side 2 af 7 Indledning Vi ser læring og trivsel

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Velkommen i Svalen. En daginstitution for de 0-6 årige. Et godt sted at være

Velkommen i Svalen. En daginstitution for de 0-6 årige. Et godt sted at være Velkommen i Svalen Et godt sted at være En daginstitution for de 0-6 årige Skolegade 2, Holbøl 6340 Kruså. Tlf. : 73 76 84 45 Mail:svalen@aabenraa.dk Hjemmeside: svalen-holbøl.dk eller svalen-holboel.dk

Læs mere

Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole

Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole Vuggestuen / v Nørre Aaby Realskole 0 Privat institution Profil Hvad kendetegner institutionen? Hvad vil I gerne være kendt for? Hvem er I? Hvad lægger I vægt på i det daglige arbejde med børnene? I vores

Læs mere

Børnehuset Møllegades læreplan

Børnehuset Møllegades læreplan Børnehuset Møllegades læreplan I henhold til lov om social service 8 skal de enkelte dagtilbud udarbejde en læreplan. Læreplanen bygger på det børnesyn der kommer Sønderborg Kommune har vedtaget. Er livssyn

Læs mere

Velkommen i småbørnsgruppen Filurerne i Børnegården

Velkommen i småbørnsgruppen Filurerne i Børnegården Velkommen i småbørnsgruppen Filurerne i Børnegården De største børn på vej på koloni Børnegården er en daginstitution med børn i alderen 2 6 år. Børnene er opdelt i 3 grupper, Filurerne som er de mindste

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune.

Pædagogiske læreplaner. SFO er. Holbæk Kommune. Pædagogiske læreplaner SFO er Holbæk Kommune. Indholdsfortegnelse: Indholdsfortegnelse:... Forord.... Særlige krav til pædagogiske læreplaner.... Sammenhæng i børnenes hverdag:... Anerkendelse af fritidspædagogikken....

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

VELKOMMEN I MIT HJEM

VELKOMMEN I MIT HJEM VELKOMMEN I MIT HJEM Jeg hedder Mari-Louise og har arbejdet som dagplejer siden 2001. Var lige væk 8 måneder i 2008. Hvor jeg arbejdede i køkkenet hos Frømandskorpset i Kongsøre. Mit hjem, som udover mig

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige:

Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: 0,5-1,5 årige: Læreplan for Krop og bevægelse: I hvilke situationer oplever vi at børn lærer noget om- Krop og bevægelse. Når børn: Kravler op og ned af stole/borde osv. Spiser selv: bruger kniv, gaffel, fingre, drikker

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Læreplan for Privatskolens vuggestue

Læreplan for Privatskolens vuggestue Læreplan for Privatskolens vuggestue Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset. Hasselhusets Værdier. Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04. Respekt.

Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset. Hasselhusets Værdier. Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04. Respekt. Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04 Hasselhuset er en del af Solbjergs dagtilbud 8411. Vi er en integreret institution, som åbnede i foråret

Læs mere

Gæstehuset GÆSTEHUSE. DAGPLEJEN Aalborg kommune Stationsvej 5, 9280 Storvorde Tlf. 99823100 www.aksos.dk/dagplejen/

Gæstehuset GÆSTEHUSE. DAGPLEJEN Aalborg kommune Stationsvej 5, 9280 Storvorde Tlf. 99823100 www.aksos.dk/dagplejen/ Gæstehuset GÆSTEHUSE DAGPLEJEN Aalborg kommune Stationsvej 5, 9280 Storvorde Tlf. 99823100 www.aksos.dk/dagplejen/ Gæstedagpleje - så står du aldrig uden pasning Når du har valgt en kommunal dagplejer,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering I Børnehaven Landsbyhaven er de pædagogiske læreplaner en ganske naturlig del af vores dagligdag. Vi arbejder meget målrettet med at synliggøre de overordnede

Læs mere

Bregnen Naturbørnehaves læreplan.

Bregnen Naturbørnehaves læreplan. Bregnen Naturbørnehaves læreplan. Vores læreplan er delt op i 6 læreplanstemaer. Hvert tema indeholder vores mål og metode. Som noget nyt har vi indledt arbejdet med at implementere børnemiljøet i læreplanen.

Læs mere

Mål og handleplan SFO Højvangskolen

Mål og handleplan SFO Højvangskolen Mål og handleplan SFO Højvangskolen Overskrift MEDINDFLYDELSE Sammenhæng SFO tid er børnenes frie tid og skal derfor opleve en SFO, hvor de har stor indflydelse på hvad de vil udfylde dagen med. Mål Børnene

Læs mere