John Hannover og Anette Sand. Moms og momsfradrag en guide til iværksættere og selvstændige

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "John Hannover og Anette Sand. Moms og momsfradrag en guide til iværksættere og selvstændige"

Transkript

1 John Hannover og Anette Sand Moms og momsfradrag en guide til iværksættere og selvstændige

2 Moms og momsfradrag en guide til iværksættere og selvstændige af Anette Sand og John Hannover Regnskabsskolen ApS 2015 Udgivet af Regnskabsskolen Wesselsgade København N Tlf Forsideillustration: Sats og layout: Emil Grønkær Svendsen 2. udgave, 1. oplag Denne bog er udgivet som trykt bog og som e-bog. ISBN (trykt): ISBN (e-bog): Gengivelse af denne bog eller dele heraf er ikke tilladt uden skriftlig tilladelse fra Anette Sand ApS i følge gældende dansk lov om ophavsret. Bogen er udtryk for forfatternes fortolkning af gældende love og praksis. Der tages forbehold for fejl, mangler og udeladelser. Det understreges, at bogen er ment som inspiration til erhvervsdrivende og ikke kan sidestilles med konkret rådgivning udført af revisorer eller andre rådgivere. Forfattere og/eller udgiver kan på ingen måde gøres erstatningsansvarlig for de informationer, som findes i bogen uanset om disse informationer mod forventning skulle være ukorrekte. Forfatter og/eller udgiver kan derfor ikke pålægges ansvar for skader eller tab, der direkte eller indirekte er pådraget på grundlag af de informationer, som findes heri.

3 Indhold 1. Indledning Momsregistrering og momsord Skal du momsregistreres? Hvordan og hvor ofte indberettes og betales? Salgsmoms, købsmoms, momstilsvar (momsangivelse) og momsdifference. Indbetalingsmåde og skattekonto. 3. Momsen i Danmark er 25 % Til private oplyses priser inklusive moms og til virksomheder oplyses priser eksklusive moms. Moms er 25 % af pris eksklusive moms og det er 20 % af pris inklusive moms. 4. Vi betaler alle moms positive og negative momsangivelser Alle betaler moms men det er sælgers ansvar at afregne korrekt til SKAT. Negativ momsangivelse udløser tilbagebetaling til virksomhed. Det er typisk ved etablering og ekspansion. 5. Betingelser for at kunne løfte momsen af regningerne Moms kan kun trækkes fra for momspligtige aktiviteter. Udtages en vare eller ydelse til andre formål kan købsmoms ikke fratrækkes. Momsbeløb skal fremgå af faktura. 6. Indtægter og udgifter uden moms Mange momsfrie aktiviteter er omfattet af lønsumsafgift. Kort fokus på sundhedspleje, undervisning, foredrag, bankforretninger og gebyrer, journalistik, velgørende arrangementer, og momssats = 0. Bemærk at en købsfaktura kan indeholde både momsede og momsfrie ydelser. 7. Kørsel og anden befordring Personbefordring er ikke omfattet af moms og kan derfor ikke trækkes fra. Fokus på virksomhedens biler: Hvide-, gule- og papegøjeplader, leasing samt varevogne med blandet forbrug. Udgifterne for de forskellige biltyper adskilles. Kort om kørselsgodtgørelse og broafgifter.

4 8. Personaleudgifter Som hovedregel kan moms af personaleudgifter fratrækkes men der er mange særregler da personaleudgifter kan erstatte medarbejdernes private udgifter. Fokus på arbejdstøj, motion, skærmbriller, gaver, mad, kantineordninger, drikkevarer og frugt, flytteudgifter, lægeerklæringer og rejseudgifter. 9. Blandede driftsmidler, herunder mobiltelefon og PC hjemme Moms fordeles forholdsmæssigt mellem firma og privat oftest 50/50. Husk at fri mobiltelefoni udløser beskatning. 9. Blandede driftsmidler, herunder mobiltelefon og PC hjemme Moms fordeles forholdsmæssigt mellem firma og privat oftest 50/50. Husk at fri mobiltelefoni udløser beskatning. 10. Repræsentation (og grænsen mellem salg og repræsentation) Repræsentation er professionel gæstfrihed og emnet er ofte til diskussion fordi man har begrænset fradrag for moms og skat af repræsentation men man har fuldt fradrag, hvis udgifter kan benævnes reklame. Fokus på gaver, restaurant og hotel samt receptioner og fester m.fl. 11. Indtægter og udgifter med moms Repetition samt fokus på særlige emner som ofte debatteres: Sponsorater, medlemskaber af foreninger/netværk samt forbrug af egne varer. 12. Tab på debitorer Tabes et tilgodehavende så kan moms fra den faktura tilbageføres (refunderes). Der er strenge krav som skal opfyldes, såsom at salgsmomsen tidligere er betalt og at muligheder for inddrivelse er udtømt. Bagatelgrænse: hvis tilgodehavende er under kr er kravene lempeligere. 13. Blandede momsede og ikke-momsede aktiviteter Har virksomheden blandede aktiviteter adskilles indtægter og udgifter i momsfrie og momspligtige. Driftsudgifter der har blandet formål fordeles forholdsmæssigt baseret på tidligere erfaring. 14. Reguleringsforpligtelse (ændret brug af et investeringsgode)...56 Har man momspligtige og momsfrie aktiviteter kan fordelingen af et investerings- godes anvendelse ændre sig, og så skal momsen reguleres (op eller ned). Det er aktuelt ved større investeringer hos virksomheder med væsentlige udsving i fordeling af aktiviteter samt ved frasalg af godet eller virksomheden.

5 15. Kunstnermoms...60 Kunstnere er ikke pligtige af momsregistrere sig før årligt salg udgør kr Det en fordel at være momsregistreret fordi salgsmoms beregnes som kun 5 % af bruttobeløbet inklusive moms. En række forudsætninger skal være opfyldt. 16. Brugtmoms...64 Ved salg af brugte varer beregnes moms som et nettobeløb 25 % af 80 % af avance. Beregning kan ske individuelt eller efter samlemetode. Bemærk særregler for biler. 17. Udlægsordningen Salgsmoms af udlæg til udgifter der viderefaktureres 1:1 til kunder kan udelades. Det kræves at man ikke har fortjeneste på udlæg og at sammenhæng mellem salg og udlæg kan dokumenteres. For forsendelsesudgifter er der en samleordning. 18. Moms vedrørende fast ejendom og byggegrunde Byggeri påbegyndt efter 1. januar 2011 skal momses og øvrige er momsfrie. SKAT har en særlig vejledning angående salg af byggegrunde. 19. Moms af IT-udstyr med omvendt betalingspligt Hvis salg af IT-udstyr til andre virksomheder er mere end 50 % af omsætningen så er salget omfattet af omvendt betalingspligt. 20. Biydelser og moms Salgsmoms af biydelser følger samme regler som hovedydelsen. Det kan være usikkert om der er tale om 2 hovedydelser eller hoved- og biydelse. 21. Lukning af virksomhed salg af aktiver Sælges aktiver til momsregistreret 3. mand ansættes salgsmomsen til 0. Udtager virksomhedsejere aktiver privat opgøres salgsmoms efter særlige regler. 22. Handel ud over Danmarks grænser Momsmæssigt adskilles køb og salg i 3 kategorier: Danmark, EU og 3. lande. Ved handel inden for EU er der særlige regler for momspligtige kunder/leverandører. 23. Salg af varer i EU Ved salg af varer inden for EU skelnes mellem momspligtige og momsfrie kunder. Ved salg til momsfrie kunder anvendes dansk moms. Ved større omsætning til et andet EU-land skal man momsregistreres i det land. Salg til momspligtige kunder er momsfrit forudsat nogle krav opfyldes herunder indberetning til SKAT og Intrastat (=udenrigshandelstal).

6 24. Salg af ydelser i EU Ved salg af ydelser inden for EU skelnes mellem momspligtige og momsfrie kunder. Ved salg til momsfrie kunder anvendes dansk moms uanset omfang. Salg til momspligtige kunder er momsfrit men er omfattet af omvendt betalingspligt. Der ses på undtagelser samt særregler for elektroniske ydelser til private. 25. Krav til fakturaen og opsamling på salget til momspligtige virksomheder i EU Sælger er ansvarlig for og hæfter for at informationer på faktura er korrekte. EU-handel med momspligtige virksomheder adskilles i varer og ydelser og indberettes månedsvis. 26. Moms af varekøb i EU-lande Virksomheders varekøb fra EU-lande er momsfrit men er omfattet af omvendt betalingspligt. Momsen kan fratrækkes som købsmoms samme omfang som virksomheden har momspligtige aktiviteter. 27. Moms af ydelseskøb i EU-lande Virksomheders ydelseskøb fra EU-lande er momsfrit men er omfattet af omvendt betalingspligt hvis ydelsen anvendes i Danmark. Momsen kan fratrækkes som købsmoms i samme omfang som virksomheden har momspligtige aktiviteter. 28. Momsrefusion fra andre EU-lande En virksomhed betaler måske mindre udgifter i et andet EU-land inklusive moms (for eksempel ved rejser). Man skal søge om refusion af momsbeløbet efter reglerne i købslandet i det omfang at virksomhedens aktivitet er momspligtig. 29. Køb og salg uden for EU Alle eksportører og alle importører skal være registreret. Ved eksport skal udførselsangivelse skal indsendes elektronisk og varer skal forevises ved toldekspeditionssted. Ved import skal enhedsdokument indsendes elektronisk og varer skal forevises ved toldekspeditionssted. Inden indkøb og import skal man kende relevante toldsatser og punktafgifter. 30. Genindførsel af varer, der har været midlertidigt ude af EU Anvendes ATA-Carnet kan udstillinger, vareprøver m.m. udføres og genindføres uden toldbehandling. Der er særregler for reparationer, forarbejdning m.v.

7 31. Fejl i momsangivelsen Man kan begå fejl og bilag kan dukke op efter moms er angivet. Mindre fejl rettes ofte i næste periode (i samme år) mens væsentlige fejl efterangives. 32. Hvor kan du få hjælp Hvis du ikke kan betale Bilag Stikordsregister

8 1. Indledning 1. Indledning Velkommen til Moms og momsfradrag. Formålet med bogen er at forklare, hvordan momssystemet fungerer for de iværksættere, selvstændige og kommende bogholdere, som kun har lille eller slet ingen erfaring med moms i forvejen. Det er ikke en udtømmende momsbog men en emnet taget i betragtning kortfattet vejledning i de mest almindelige regler og de spørgsmål, som dukker op i de fleste virksomheder om moms. Hvis du leder efter en mere fyldestgørende momsvejledning, kan du få den gratis på SKATs hjemmeside. Den juridiske vejledning indeholder også momsvejledningen og det er et skrift på mange tusinde A4-sider, som bliver opdateret to gange om året. Bogen her handler om moms i forbindelse med køb og salg af almindelige varer og ydelser i Danmark og udlandet. Særregler og mange henvisninger til afgørelser og domme kan du finde i SKATs juridiske vejledning, hvor der er nogle udmærkede afsnit om f.eks. ammekøer, moms af intimmassage og den momsmæssige behandling af dødsattester. Selvom vi gerne vil have mange eksempler med på denne begrænsede plads, har vi forsøgt at holde os til emner, som er af almen interesse. For selvom reglerne skulle være enkle, er de det ikke. SKAT har lavet en undersøgelse, hvor 40 % af virksomhederne havde fejl i momsafregningerne. 40 %! Men størstedelen af fejlene er helt forståelige. Det er kun et mindretal, som bevidst forsøger at snyde med momsen og de kender så reglerne udmærket. Størstedelen af de virksomheder, som SKAT fandt fejl hos var virksomheder, som gerne ville løse momsopgaven korrekt men som bare ikke kunne gennemskue alle reglerne. Der er derfor stor sandsynlighed 8

9 for, at du på et tidspunkt møder et emne, som er specielt for din virksomhed og da foreslår vi, at du ringer til SKAT for at forhøre dig. Men indtil da: God fornøjelse med læsningen og procentregningen. Anette Sand og John Hannover 9

10 2. Momsregistrering og momsord 2. Momsregistrering og momsord Moms er en merværdiafgift eller en forbrugsskat som vi lægger på varer og ydelser, som sælges til Danmark og nogle gange også, når vi sælger til udlandet. I øjeblikket er momsen 25 %. Det betyder, at der skal lægges 25 % oveni salgsprisen på en vare eller ydelse, når den sælges. Det er sælgerens ansvar, at momsen bliver lagt oveni prisen, og at den bliver afregnet til SKAT. For at sikre, at det ikke har betydning for momsens størrelse, om den købes direkte hos producenten eller går gennem flere led, kan virksomheder trække købsmomsen fra, når de køber varer eller ydelser, som har forbindelse med deres momspligtige salg. Man bliver som erhvervsdrivende momsregistreret hos Erhvervsog Selskabsstyrelsen. Det gøres ved hjælp af en elektronisk indberetning på virk.dk. Det er ikke nødvendigt at registrere sig og afregne moms, før man har en omsætning eller kan se, at omsætningen vil løbe op på kr. inden for 12 på hinanden følgende måneder, altså inden for et år. For kunstnere er grænsen kr. Læs mere om kunstnermoms senere i bogen. Dog må man gerne registrere sig før grænsen er nået og det kan være en fordel, hvis man eksempelvis er i en etableringsfase, hvor der er flere udgifter end indtægter, og hvor man derfor får refunderet moms altså har negative momsafregninger. Ved registrering forpligter man sig for en periode af 24 mdr. Man kan derfor ikke afregistrere og forsætte virksomhed uden moms inden for den periode, men man kan naturligvis ophøre som virksomhed og dermed afslutte momsregistreringen. 10

11 Hvis du ikke har mange etableringsudgifter, kan det måske ikke betale sig at blive momsregistreret, før de kr. er nået. Det gælder især, hvis du sælger til private forbrugere, som ikke kan trække momsen fra nogen steder og som derfor kan få varen billigere. Her vil du så have en konkurrencefordel. Du kan også lade kunden betale det samme for varen, som de er vant til, og din indtjening vil derfor være større end dine konkurrenters. Det er dog vigtigt at forstå, at pligten til at lade sig momsregistrere indtræder lige så snart, at man kan forvente at omsætte for over kr. over en 12 måneders periode. Undlader man at lade sig registrere, hvis man burde have kunnet forudse dette, så kan SKAT pålægge dig moms af alt det, du har solgt uden moms og du kan få en bod på et tilsvarende beløb. Rådet må være, at du lader dig momsregistrere så snart du kan forudse, at du formentlig vil omsætte for kr. på 12 måneder og det kunne for eksempel være, når du sælger for ca kr. om måneden og du har en stigende omsætning. Det er vigtigt også at forstå, at grænsen på kr. er omsætning og ikke indtjening. Her er et eksempel på en beregning af din indtjening som momsegistreret og ikke-momsregistreret. Vi regner med, at kunden skal betale den samme pris for varen, fordi det er en forbruger, som er ligeglad med, om pengene lander hos SKAT eller hos dig: Ikke momsregistreret: Varesalg Varekøb inkl. ikke fradragsberettiget moms Bundlinjen, ikke momsregistreret

12 2. Momsregistrering og momsord Momsregistreret: Heraf moms Netto Varesalg Varekøb Bundlinjen, hvis du er momsregistreret I det ovenstående eksempel, skal der altså afregnes kr = kr i moms. Momsregistreringen medfører, at virksomheden bliver tilmeldt SKATs momssystem og skal indberette oplysninger om moms. I starten skal det ske hvert kvartal. I slutningen af hvert år placerer SKAT så alle virksomheder i en af tre grupper: Månedlig momsafregning: Virksomheder med en omsætning på over 50 mio. kr. Kvartalsvis momsafregning: Virksomheder med en omsætning på mellem 5 og 50 mio. kr. Dette gælder også for alle nyoprettede virksomheder med en omsætning på under 50 mio. kr. i første registreringsår. Registreres virksomheden midt i et år vil det normalt også gælde hele det efterfølgende år. Derefter overgår man automatisk til halvårlig momsafregning Halvårlig momsafregning: Virksomheder med en omsætning på under 5 mio. kr. 12

13 Moms og momsfradrag en guide til iværksættere og selvstændige Moms er ikke bare et spørgsmål om at betale, hvad du skal. Det handler også om at få de momsfradrag, du er berettiget til. I Moms og momsfradrag en guide til iværksættere og selvstændige får du anvisninger på, hvordan momsen skal beregnes og afregnes. Bogen starter med helt enkle momsberegninger og de principper, der ligger til grund for momsfradragene, og den har særlige afsnit om de mest stillede spørgsmål: Håndtering af moms på personaleudgifter, kørsel og repræsentation, kunstnermoms, brugtmoms og udlægsmoms. Momsbehandlingen ved køb og salg i den øvrige verden behandles også, og du får et overblik over, hvad denne arbejdsopgave indebærer. Anette Sand har igennem Regnskabsskolen undervist over iværksættere i emner inden for bogføring, regnskab, løn og virksomhedsudvikling og er forfatter til en række bøger om emner inden for økonomi og administration. John Hannover arbejder med iværksætterrådgivning og virksomhedsrådgivning og kommer fra en aktiv karriere som CEO i en svensk børsnoteret koncern. e-bog: ISBN

Bogen om moms i Danmark

Bogen om moms i Danmark Bogen om moms i Danmark Bogen om moms i Danmark af Anette Sand Regnskabsskolen ApS. 2012 Udgivet af Regnskabsskolen Wesselsgade 2 2200 København N Tlf. 3333 0161 www.regnskabsskolen.dk Forsideillustration:

Læs mere

Bogen om moms i Danmark

Bogen om moms i Danmark Bogen om moms i Danmark Moms er ikke bare et spørgsmål om at betale, hvad du skal. Det handler også om at få de momsfradrag, du er berettiget til. I Bogen om moms får du anvisninger på, hvordan momsen

Læs mere

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG 1. Moms og skat 2. Momsafregning for begyndere 3. Momsafregning ved køb/salg i udlandet 4. Særlige regler 5. Løsning af momsopgave 6. Demonstration af momsangivelse PAUSE..

Læs mere

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG

MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG MOMS OG SKATTEMÆSSIGE FRADRAG 1. Moms og skat 2. Momsafregning for begyndere 3. Momsafregning ved køb/salg i udlandet PROGRAM 4. Særlige regler 5. Løsning af momsopgave 6. Demonstration af momsangivelse

Læs mere

Anette Sand. Bogen om moms

Anette Sand. Bogen om moms Anette Sand Bogen om moms 6. Indtægter og udgifter uden moms Hvis der så bare var konsekvens i tingene. Men det er der ikke. Det er nemlig ikke alle indtægter og udgifter, der er moms på. Næsten ikke alle.

Læs mere

Løn og lønbogføring for begyndere. med overgangsordningen til den nye ferielov. Anette Sand

Løn og lønbogføring for begyndere. med overgangsordningen til den nye ferielov. Anette Sand Løn og lønbogføring for begyndere med overgangsordningen til den nye ferielov Anette Sand Løn og lønbogføring for begyndere med overgangsordningen til den nye ferielov Anette Sand Løn og lønbogføring for

Læs mere

Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift. 21. februar 2013

Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift. 21. februar 2013 Den Danske Fondsmæglerforening Kursus om moms og lønsumsafgift 21. februar 2013 Program Brush up på Deutsche Bank dommen / dansk praksis Registreringsforhold moms og lønsumsafgift Moms Salgsmoms Udenlandske

Læs mere

Anette Sand. Bogen om bogføring for begyndere

Anette Sand. Bogen om bogføring for begyndere Anette Sand Bogen om bogføring for begyndere Bogen om bogføring for begyndere af Anette Sand Regnskabsskolen A/S 2014 Udgivet af Regnskabsskolen Wesselsgade 2 2200 København N Tlf. 3333 0161 www.regnskabsskolen.dk

Læs mere

NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering

NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering NOTAT Aalborg Universitet momshåndtering momsnotat.2008.1.4.08.u.ændringer.doc 15-07-08 Side 1 af 9 1. GENERELT: 3 2. SALGSMOMS: 3 2.1 Overordnet 3 2.2 indtægtstyper - momsmæssigt 3 2.3. Momspligtige forskningsindtægter(omsætning)

Læs mere

Bogen om nøgletal af Jesper Laugesen og Anette Sand

Bogen om nøgletal af Jesper Laugesen og Anette Sand Bogen om nøgletal Bogen om nøgletal af Jesper Laugesen og Anette Sand Regnskabsskolen A/S 2013 Udgivet af Regnskabsskolen A/S Wesselsgade 2 2200 København N Tlf. 3333 0161 www.regnskabsskolen.dk Redaktion:

Læs mere

Søren Revsbæk og Anette Sand. Bogen om fradrag. i erhvervsdrivende virksomheder

Søren Revsbæk og Anette Sand. Bogen om fradrag. i erhvervsdrivende virksomheder Søren Revsbæk og Anette Sand Bogen om fradrag i erhvervsdrivende virksomheder Bogen om fradrag Bogen om fradrag for selskaber og selvstændige i erhvervsdrivende virksomheder 1 Bogen om fradrag i erhvervsdrivende

Læs mere

Skat for selvstændige. med virksomhedsordningen. Søren Revsbæk

Skat for selvstændige. med virksomhedsordningen. Søren Revsbæk Skat for selvstændige med virksomhedsordningen Søren Revsbæk Skat for selvstændige med virksomhedsordningen Søren Revsbæk Skat for selvstændige med virksomhedsordningen? af Søren Revsbæk Regnskabsskolen

Læs mere

CAKIs miniguide til moms

CAKIs miniguide til moms 1 Når du driver virksomhed, skal du kende de momsregler, der gælder for den type virksomhed, som du har. Det skal du have sat dig ind i, inden du registrerer din virksomhed og får dit CVR-nummer, for under

Læs mere

Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom

Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom Indholdsfortegnelse Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom Indledning Registrering Udlejning Bortforpagtning Salg Hvordan du bliver registreret Registrering i mindst 2 år Moms af

Læs mere

Denne guide er til alle der drømmer om at drive egen virksomhed men specielt målrettet dem der starter en enkeltmandsvirksomhed.

Denne guide er til alle der drømmer om at drive egen virksomhed men specielt målrettet dem der starter en enkeltmandsvirksomhed. Iværksætter guide Denne guide er til alle der drømmer om at drive egen virksomhed men specielt målrettet dem der starter en enkeltmandsvirksomhed. Det skyldes at jeg som udgangspunkt altid anbefaler personer

Læs mere

Informationsmøde for nye virksomheder

Informationsmøde for nye virksomheder Informationsmøde for nye virksomheder Læs mere i På vej mod egen virksomhed Hvad er vigtigt at vide: Om din virksomhed er en erhvervsmæssig virksomhed Om din virksomhed er registreret for de rigtige pligter

Læs mere

Denne bog er udgivet som trykt bog og som e-bog. ISBN (trykt): ISBN (e-bog):

Denne bog er udgivet som trykt bog og som e-bog. ISBN (trykt): ISBN (e-bog): Forstå dit regnskab og dine konkurrenters af Anette Sand Regnskabsskolen ApS 2017 Udgivet af Regnskabsskolen Wesselsgade 2 2200 København N Tlf. 3333 0161 www.regnskabsskolen.dk Forsideillustration: Shutterstock

Læs mere

Bogen om moms i Danmark

Bogen om moms i Danmark Bogen om moms i Danmark Moms er ikke bare et spørgsmål om at betale, hvad du skal. Det handler også om at få de momsfradrag, du er berettiget til. I Bogen om moms får du anvisninger på, hvordan momsen

Læs mere

Deloitte vurderer, at AffaldVarme Århus skal være opmærksomme på følgende i relation til håndtering af momsen ved udbetaling af overdækningsbeløb:

Deloitte vurderer, at AffaldVarme Århus skal være opmærksomme på følgende i relation til håndtering af momsen ved udbetaling af overdækningsbeløb: Deloitte Statsautoriseret Revisionsaktieselskab CVR-nr. 24 21 37 14 Papirfabrikken 26 8600 Silkeborg Telefon 89 20 70 00 Telefax 89 20 70 05 www.deloitte.dk Notat Tilbagebetaling af overdækning - moms

Læs mere

Fra den 1. april 2007 er museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser

Fra den 1. april 2007 er museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser Vejledning om de moms- og afgiftsmæssige konsekvenser i forbindelse med at museers indtægter fra forundersøgelser og arkæologiske undersøgelser er blevet momspligtige Fra den 1. april 2007 er museers indtægter

Læs mere

Bogen om bogføring med e-conomic

Bogen om bogføring med e-conomic Køb bogen online trykt eller som pdf-fil Klik Her! Anette Sand Bogen om bogføring med e-conomic Bogen om bogføring med e-conomic af Anette Sand Regnskabsskolen A/S 2014 Udgivet af Regnskabsskolen Wesselsgade

Læs mere

Moms ved handel med udlandet

Moms ved handel med udlandet Moms ved handel med udlandet En praktisk vejledning Maj 2010 STATSAUTORISERET REVISIONSAKTIESELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB International - et verdensomspændende netværk af uafhængige revisionsfirmaer

Læs mere

Moms Skoler og andre institutioners salg af pakkerejser

Moms Skoler og andre institutioners salg af pakkerejser RSM plus er Danmarks 7. største revisions- og rådgivningsvirksomhed med egen IT- og skatteafdeling. RSM plus beskæftiger i alt ca. 200 medarbejdere fordelt på 8 kontorer, og er et selvstændigt medlem af

Læs mere

Nr. 7. Marts 2009. Nye momsregler ved salg af varer og ydelser til interesseforbundne parter

Nr. 7. Marts 2009. Nye momsregler ved salg af varer og ydelser til interesseforbundne parter Nr. 7 Marts 2009 AP Nyt er et nyhedsbrev til klienter og forretningsforbindelser, hvor vi orienterer om nye regler og aktuelle emner inden for skat, selskabsret og regnskab. Ind imellem sætter vi desuden

Læs mere

Informationsmøde for nye virksomheder. Læs mere i På vej mod egen virksomhed

Informationsmøde for nye virksomheder. Læs mere i På vej mod egen virksomhed Informationsmøde for nye virksomheder Læs mere i På vej mod egen virksomhed Hvad er vigtigt at vide: Om din virksomhed er en erhvervsmæssig virksomhed Om din virksomhed er registreret for de rigtige pligter

Læs mere

November 2012 Rev. december 2012. Efterskolernes. Momsvejledning

November 2012 Rev. december 2012. Efterskolernes. Momsvejledning November 2012 Rev. december 2012 Efterskolernes Momsvejledning INDHOLD Indhold og forord side 2 Momsregistrering side 3 Momspligtig omsætning side 5 Momsfri omsætning side 6 Omsætning udenfor momsloven

Læs mere

Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v. (Momspakken m.v.

Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v. (Momspakken m.v. Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v.(momspakkenm.v.) Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter

Læs mere

Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel

Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel Indholdsfortegnelse Delvis fradragsret for moms - hvis du kører turist- eller rutekørsel Delvis fradragsret for moms Delvis fradrag for moms af fællesudgifter Lønsumsafgift af indtægter ved rutekørsel

Læs mere

7.5 Investeringsgoder

7.5 Investeringsgoder Moms Forlaget Andersen 7.5 Investeringsgoder Af Senior VAT Consultant Mette Danielsen, Ernst & Young P/S mette.danielsen@dk.ey.com Indhold Denne artikel omhandlende investeringsgoder har følgende indhold:

Læs mere

Momsinstruks Version.: 30.06.2007

Momsinstruks Version.: 30.06.2007 Indholdsfortegnelse MOMSINSTRUKS FOR AARHUS UNIVERSITET... 2 INDLEDNING... 2 HOVEDPRINCIPPER... 2 1) HVOR DER HANDLES... 3 2) HVEM DER HANDLES MED... 3 INDLAND... 3 UDLAND... 3 3) HVAD DER HANDLES... 3

Læs mere

rækker en hånd ud til busbranchen

rækker en hånd ud til busbranchen skat rækker en hånd ud til busbranchen Af: SKAT/ Foto: SKAT SKAT har i 2012 haft busbranchen under lup og gennemført et pilotprojekt med fokus på delvist fradrag i busvirksomheder. Erfaringsmæssigt kan

Læs mere

Moms ved handel med udlandet

Moms ved handel med udlandet Moms ved handel med udlandet En praktisk vejledning STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB BEIERHOLM medlem af HLB International - et verdensomspændende netværk af uafhængige revisionsfirmaer og virksomhedsrådgivere

Læs mere

4.2 Registreringspligtig person

4.2 Registreringspligtig person Moms Forlaget Andersen 4.2 Registreringspligtig person Af Senior VAT Consultant Susanne Johnsen, Ernst & Young P/S susanne.johnsen@dk.ey.com Indhold Denne artikel omhandlende registreringspligtig person

Læs mere

GUIDE. Moms og foreninger

GUIDE. Moms og foreninger GUIDE Moms og foreninger Udskrevet: 2017 Indhold Moms og foreninger.............................................................. 3 2 Guide Moms og foreninger Dette er en guide om de regler for moms, vi

Læs mere

Handler du med udlandet?

Handler du med udlandet? Handler du med udlandet? Fakta om momspakken Sidste år vedtog EU et direktiv, den såkaldte Momspakke, som fra 1. januar i år har ændret den måde, din virksomhed skal håndtere og rapportere moms, hvis I

Læs mere

Forord... 9. Kapitel 1: Reglerne... 10

Forord... 9. Kapitel 1: Reglerne... 10 Indhold Forord.............................. 9 Kapitel 1: Reglerne..................... 10 1.1 Hvad betyder fradrag....................... 11 Virksomhedens indtægter minus de fradragsberettigede udgifter

Læs mere

Iværksætterguide. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet din ide er, desto større chance er der for, at netop din virksomhed overlever.

Iværksætterguide. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet din ide er, desto større chance er der for, at netop din virksomhed overlever. Iværksætterguide Forretningsplan Når du går i gang med at overveje mulighederne for at starte egen virksomhed, er der en masse spørgsmål, som du gerne må forholde dig til. Det har vist sig at jo mere gennemarbejdet

Læs mere

Momslovens anvendelsesområde

Momslovens anvendelsesområde Moms for foreninger Agenda Momslovens anvendelsesområde Moms og tilskud Momsfritagelser Moms af kursusaktiviteter Udlejning af fast ejendom Den generelle momsfradragsret Energi- og lønsumsafgift Kantinemoms

Læs mere

Moms og skattemæssige fradrag

Moms og skattemæssige fradrag Iværksætter Moms og skattemæssige fradrag Program 1. Moms og skat 2. Momsafregning for begyndere 3. Momsafregning ved køb/salg i udlandet 4. Særlige regler 5. Løsning af momsopgave 6. Demonstration af

Læs mere

R s. Få styr på momsen ved handel med ydelser over landegrænser. Indledning. Hvad er en tjenesteydelse?

R s. Få styr på momsen ved handel med ydelser over landegrænser. Indledning. Hvad er en tjenesteydelse? R s Få styr på momsen ved handel med ydelser over landegrænser RSM plus er Danmarks 7. største revisions- og rådgivningsvirksomhed med egen IT- og skatteafdeling. RSM plus beskæftiger i alt ca. 200 medarbejdere

Læs mere

Søren Revsbæk. Bogen om skat. med virksomhedsordningen

Søren Revsbæk. Bogen om skat. med virksomhedsordningen Søren Revsbæk Bogen om skat med virksomhedsordningen Bogen om skat med virksomhedsordningen Bogen om skat med virksomhedsordningen Bogen om skat med virksomhedsordningen af Søren Revsbæk Regnskabsskolen

Læs mere

KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI

KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI KOM GODT I GANG MED DIT BOGHOLDERI OM MIG Jonas Martinsen Uddannet revisor Arbejdet i EY JM Regnskabsservice startede maj 2015 Kontakt: Tlf. 60535492 Mail: jm@jmregnskabsservice.dk www.jmregnskabsservice.dk

Læs mere

Skat og moms får du dine fradrag?

Skat og moms får du dine fradrag? Skat og moms får du dine fradrag? Søren Revsbæk og Anette Sand Skat og moms får du dine fradrag? Søren Revsbæk og Anette Sand Skat og moms får du dine fradrag? af Søren Revsbæk og Anette Sand Regnskabsskolen

Læs mere

Skat og moms får du dine fradrag?

Skat og moms får du dine fradrag? Skat og moms får du dine fradrag? Søren Revsbæk og Anette Sand køb DEN FULDE UDGAVE AF Skat og moms får du dine fradrag? KLIK NEDENFOR Skat og moms får du dine fradrag? www.regnskabsskolen.dk/butik/boger/skat-moms-fradrag/

Læs mere

Økonomi, når du starter virksomhed

Økonomi, når du starter virksomhed Økonomi, når du starter virksomhed 7 ting, du skal vide og 4 ting, du skal gøre Ejerforhold PMV Personligt ejet mindre virksomhed IVS Iværksætterselskab EMV Enkeltmandsvirksomhed ApS Anpartsselskab I/S

Læs mere

Økonomi, når du starter virksomhed

Økonomi, når du starter virksomhed Økonomi, når du starter virksomhed 7 ting, du skal vide og 4 ting, du skal gøre 1 Ejerforhold PMV Personligt ejet mindre virksomhed IVS Iværksætterselskab EMV Enkeltmandsvirksomhed ApS Anpartsselskab I/S

Læs mere

Eksempler efter regelsæt for refusionsmoms:

Eksempler efter regelsæt for refusionsmoms: Statens Administration, ØSC 8. april 2011 Oversigtsskema til vejledning om afløftning af moms på købsfakturaer Skemaet indeholder områder, hvor der kan være forskelle fra hovedreglen om fuld fradragsret

Læs mere

Moms på personalegoder og firmabiler 27. februar Revision. Skat. Rådgivning.

Moms på personalegoder og firmabiler 27. februar Revision. Skat. Rådgivning. Moms på personalegoder og firmabiler Revision. Skat. Rådgivning. Betingelser for momsfradrag Generelt og særlige kategorier af udgifter 2 Momsfradrag Generelt Der er tre former for fradragsret Fuldt momsfradrag

Læs mere

Moms Grænseoverskridende transaktioner

Moms Grænseoverskridende transaktioner Moms Grænseoverskridende transaktioner RSM plus er Danmarks 7. største revisionsog rådgivnings-virksomhed med egen IT- og skatteafdeling. RSM plus beskæftiger i alt ca. 200 medarbejdere fordelt på 8 kontorer,

Læs mere

Supplerende besvarelse af spørgsmål 118, alm. del, stillet af Folketingets Skatteudvalg den 12. november 2004

Supplerende besvarelse af spørgsmål 118, alm. del, stillet af Folketingets Skatteudvalg den 12. november 2004 Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 62 O 8. april 2005 Supplerende besvarelse af spørgsmål 118, alm. del, stillet af Folketingets Skatteudvalg den 12. november 2004 Spørgsmål 118: Ministrene bedes, som

Læs mere

Det er derfor vigtigt, at der til den enkelte postering er valgt den rigtige momskode.

Det er derfor vigtigt, at der til den enkelte postering er valgt den rigtige momskode. Dato: 9. november 2011 Kirkeministeriets vejledning til årsafslutning vedrørende moms 2011 Kirkeministeriet KM-1 Kirkeministeriet har i løbet af 2010 og 2011 opsamlet erfaringer vedrørende menighedsrådenes

Læs mere

Instruks Momshåndtering

Instruks Momshåndtering Instruks Momshåndtering Instruks momshåndtering (pkt 4-3-3 ajourført) -05-01-15 Side 1 af 10 1. FORMÅL 3 1.1. Baggrund 3 1.2. Formål 3 2. ANSVARLIG 3 3. TERMINER 4 4. FREMGANGSMÅDE 4 4.1. Definitioner

Læs mere

Moms ved køb og salg af ydelser fra 1. januar 2010. hvad skal du vide?

Moms ved køb og salg af ydelser fra 1. januar 2010. hvad skal du vide? Moms ved køb og salg af ydelser fra 1. januar 2010 hvad skal du vide? Moms ved køb og salg af ydelser januar 2010 Copyright BDO ScanRevision, januar 2010 Alle rettigheder forbeholdes. Mekanisk, fotografisk,

Læs mere

Personalegoder. Januar 2017 STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB

Personalegoder. Januar 2017 STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB Personalegoder Januar 2017 STATSAUTORISERET REVISIONSPARTNERSELSKAB Forord Gratis guide til selvstændige om personalegoder Denne guide udgives af Salary og er den første i en række af værdifulde guides

Læs mere

MOMSFORHOLD. for AARHUS UNIVERSITET

MOMSFORHOLD. for AARHUS UNIVERSITET MOMSFORHOLD for I. Indledning Denne vejledning har til formål at give en kort introduktion til en række momsemner. Håndbogen er ikke udtømmende, men vi har valgt at beskrive de emner, der erfaringsmæssigt

Læs mere

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt

Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt Skatteudvalget 2014-15 (2. samling) SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 133 Offentligt 23. november 2015 J.nr. 15-2816833 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 133 af 23.

Læs mere

Egen virksomhed få styr på reglerne

Egen virksomhed få styr på reglerne Egen virksomhed få styr på reglerne MAJ 2006 Kære virksomhedsejer Tillykke med at du har startet egen virksomhed. Vi håber, det bliver til glæde for dig, og vi er glade for, at du dermed bidrager til det

Læs mere

Undgå at blive snydt Få styr på dine momsnumre

Undgå at blive snydt Få styr på dine momsnumre Undgå at blive snydt Få styr på dine momsnumre Indhold Kontakt Sandra Erichsen T: 8932 5654 E: sae@pwc.dk Irene Drejsig Petersen T: 3945 3424 E: idp@pwc.dk Hvad skal du være opmærksom på ved en leverance

Læs mere

Vejledning til momskompensation for 2016.

Vejledning til momskompensation for 2016. Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Økonomisk-Administrativt Center Vejledning til momskompensation for 2016. Momsudgifter. Ministeriet for Børn, Undervisning

Læs mere

DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING

DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING Denne vejledning er udarbejdet af et uafhængigt tredjeparts revisionsselskab Januar 2019 DANMARK SKATTEMÆSSIGE OVERVEJELSER VEDRØRENDE KORTTIDSUDLEJNING Nedenstående er en vejledning, der kan hjælpe dig

Læs mere

Erhverv. Moms ved eksport. Moms. Opdeling af virksomheden Forskudsvis udbetaling af moms og energiafgifter Intern fakturering.

Erhverv. Moms ved eksport. Moms. Opdeling af virksomheden Forskudsvis udbetaling af moms og energiafgifter Intern fakturering. Moms ved eksport Opdeling af virksomheden Forskudsvis udbetaling af moms og energiafgifter Intern fakturering Erhverv September1997 Moms Forord Denne vejledning henvender sig til virksomheder med eksport

Læs mere

Handel med Storbritannien efter Brexit

Handel med Storbritannien efter Brexit Marts 2019 Handel med Storbritannien efter Brexit Hvad betyder et no deal-scenarie for din virksomheds told-, skatte-, afgifts- og momsforhold? 2 Indholdsfortegnelse Handel med Storbritannien efter Brexit

Læs mere

www.pwc.dk Momsvejledning 2015 En praktisk vejledning til de danske momsregler

www.pwc.dk Momsvejledning 2015 En praktisk vejledning til de danske momsregler www.pwc.dk Momsvejledning 2015 En praktisk vejledning til de danske momsregler Denne publikation er udarbejdet alene som en generel orientering om forhold, som måtte være af interesse, og gør det ikke

Læs mere

Vejledning til momskompensation for 2014.2.

Vejledning til momskompensation for 2014.2. Undervisningsministeriet Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Økonomisk-Administrativt Center Vejledning til momskompensation for 2014.2. Momsudgifter. Undervisningsministeriet (UVM) kan kompensere institutionerne

Læs mere

Nyt fra Roesgaard & Partners

Nyt fra Roesgaard & Partners Nyt fra Roesgaard & Partners August 2014 Rådgivning - økonomisk vejledning Factoring (belåning af fakturaer) Virksomheden har mulighed for at belåne tilgodehavender fra salg. I praksis betyder det, at

Læs mere

Regnskab: Eksempel 2010

Regnskab: Eksempel 2010 Blandaware ApS Blandalen 22 3459 Blåstrup Regnskab: Side 2 Omsætning 259 - Vareforbrug og fremmed arbejde 1.605 - DÆKNINGSBIDRAG I -1.346 - Lønninger 0 - DÆKNINGSBIDRAG II -1.346 - Øvrige omkostninger

Læs mere

Inspiration til succes

Inspiration til succes Inspiration til succes Moms- og afgiftsregler for restaurationsbranchen Januar 2018 Moms- og afgiftsregler for restaurationsbranchen Der er mange relevante moms- og afgiftsregler for restaurationsbranchen.

Læs mere

Moms ved handel med udlandet

Moms ved handel med udlandet Moms ved handel med udlandet En praktisk vejledning S T A T S A U T O R I S E R E T R E V I S I O N S P A R T N E R S E L S K A B BEIERHOLM medlem af RSM International - et verdensomspændende netværk af

Læs mere

www.pwc.dk Momsvejledning 2016 En praktisk vejledning til de danske momsregler

www.pwc.dk Momsvejledning 2016 En praktisk vejledning til de danske momsregler www.pwc.dk Momsvejledning 2016 En praktisk vejledning til de danske momsregler Denne publikation er udarbejdet alene som en generel orientering om forhold, som måtte være af interesse, og gør det ikke

Læs mere

Folketingen vedtog i vækstpakken en ændring af momsfristerne. Nedenfor er kort gengivet de vedtagne ændringer.

Folketingen vedtog i vækstpakken en ændring af momsfristerne. Nedenfor er kort gengivet de vedtagne ændringer. Vores faglighed Din sikkerhed Nyhedsbrev oktober 2013 Vedlagt følger nyhedsbrev oktober 2013 om aktuelle emner indenfor vort fagområde, som vi mener, kan have almen interesse for vore kunder og forretningsforbindelser.

Læs mere

Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den

Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den Start virksomhed / Momsregistrering - sådan udfyldes den http://webregforum.pro.dir.dk/log/eogs/library/startblanket-revideret2-prod-maj06.pdf I denne artikel gennemgår vi - rubrik for rubrik - blanketten

Læs mere

7.3 Ingen eller særlig fradragsret

7.3 Ingen eller særlig fradragsret Moms Forlaget Andersen 7.3 Ingen eller særlig fradragsret Af Director Rune Grøndahl, KPMG rgroendahl@kpmg.dk Indhold Denne artikel omhandlende ingen eller særlig fradragsret har følgende indhold: 1. Indledning

Læs mere

Bogen om skat for selvstændige

Bogen om skat for selvstændige Bogen om skat for selvstændige Bogen om skat for selvstændige af Søren Revsbæk Regnskabsskolen ApS 2011 Udgivet af Regnskabsskolen Wesselsgade 2 2200 København N Tlf. 3333 0161 Redaktion: Anette Sand regnskabsskolen.dk

Læs mere

Vejledning og kommentarer til opdatering

Vejledning og kommentarer til opdatering Vejledning og kommentarer til opdatering Program: SummaSummarum Version: 3.6 Frigivelsesdato: 21. december 2009 Nye momsregler pr. 1. januar 2010 Folketinget har vedtaget lovforslag (L19) om ændringer

Læs mere

Moms. Møder, events, kongresser, konferencer m.v. I DANMARK. Børsen 1. December 2017

Moms. Møder, events, kongresser, konferencer m.v. I DANMARK. Børsen 1. December 2017 Moms Møder, events, kongresser, konferencer m.v. I DANMARK Børsen 1. December 2017 Good Things.and the bad one? Sikkerhed LOCALHOOD God infrastruktur Gå-afstand til alt og kort transport til lufthavn Danish

Læs mere

8.3 Handel med ydelser

8.3 Handel med ydelser Moms Forlaget Andersen 8.3 Af Senior VAT Manager Rune Grøndahl, Ernst & Young P/S rune.groendahl@dk.ey.com Indhold enne artikel omhandlende handel med varer har følgende indhold: 1. Indledning 2. Hovedregelsydelser

Læs mere

Guide til kørsel i virksomheden

Guide til kørsel i virksomheden Guide til kørsel i virksomheden Hej virksomhedsejer Møder med kunder og forretningspartnere kan være altafgørende for, om virksomheden kan skabe indtægter og overleve år efter år. Derfor kan kørsel være

Læs mere

Anette Sand. Bogen om bogføring med e-conomic. 2. udgave

Anette Sand. Bogen om bogføring med e-conomic. 2. udgave Anette Sand Bogen om bogføring med e-conomic 2. udgave Bogen om bogføring med e-conomic af Anette Sand Regnskabsskolen A/S 2015 Udgivet af Regnskabsskolen Wesselsgade 2 2200 København N Tlf. 3333 0161

Læs mere

Høringssvar Udkast til styresignal om moms personalets private brug af virksomhedens

Høringssvar Udkast til styresignal om moms personalets private brug af virksomhedens SKAT Jura, Afgifter og Lovkoordinering Østbanegade 123 2100 København Ø Pr. mail: juraskat@skat.dk 17. januar 2017 Høringssvar Udkast til styresignal om moms personalets private brug af virksomhedens aktiver

Læs mere

REVISORMANUAL 2013-1 OG EU MOMSMANUAL 2013

REVISORMANUAL 2013-1 OG EU MOMSMANUAL 2013 REVISORMANUAL 2013-1 OG EU MOMSMANUAL 2013 REVISORMANUAL 2013-1 Af Thorbjørn Helmo Madsen I RevisorManualen finder du de vigtigste regler, satser og beløbsgrænser samlet i et alfabetisk opslagsværk. VERSION

Læs mere

Momsvejledning. ectrl Light

Momsvejledning. ectrl Light Momsvejledning ectrl Light Side 1 af 23 01-11-2011 Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 OPSÆTNING AF MOMS... 4 Momskoder... 5 Momsgruppe... 6 Varemomsgrupper... 8 Finanskonteringsgruppe... 9 Momsafregningsperioder...

Læs mere

Bliv selvstændig - med ro i maven

Bliv selvstændig - med ro i maven Bliv selvstændig - med ro i maven Du har taget en stor beslutning om at blive selvstændig. Det betyder, at der er mange regler, du skal sætte dig ind i, så du får en rigtig god start på din nye tilværelse

Læs mere

Aalborg Universitet. Moms ved samhandel med udlandet Decentral vejledning

Aalborg Universitet. Moms ved samhandel med udlandet Decentral vejledning Aalborg Universitet Moms ved samhandel med udlandet Decentral vejledning Økonomiafdelingen 17-01-2014 Indholdsfortegnelse 1. Moms ved køb af varer og tjenesteydelser i andre EU-lande... 2 1.1. Køb af varer

Læs mere

Notatet har udelukkende til formål at behandle de nye regler vedrørende levering af ydelser, der trådte i kraft 1. januar 2010.

Notatet har udelukkende til formål at behandle de nye regler vedrørende levering af ydelser, der trådte i kraft 1. januar 2010. Århus 20. december 2010 J.nr. 222644/MEA Delacour Dania Danske Havne NOTAT Notat vedr. moms på ydelser Den 1. januar 2010 blev der gennemført en ændring af den danske momslov. Ændringen har væsentlig betydning

Læs mere

Skatteudvalget (2. samling) L 32 - Bilag 15 Offentligt. 18. januar. Til Folketinget - Skatteudvalget

Skatteudvalget (2. samling) L 32 - Bilag 15 Offentligt. 18. januar. Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget (2. samling) L 32 - Bilag 15 Offentligt 18. januar 2008 J.nr. 2007-211-0005 Dato: Til Folketinget - Skatteudvalget L 32- Forslag til Lov om ændring af momsloven og forskellige andre love

Læs mere

Agenda. Regnskabskonferencen 2019 PwC

Agenda. Regnskabskonferencen 2019 PwC Agenda Vouchers / gavekort Salgsfremmeordninger Den digitale markedsplads MOSS ændringer fra 1. januar 2019 Holdingselskabers fradragsret Transportydelser leveret af underleverandør Fradragsret ved berigtigelse

Læs mere

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 246 Offentligt. J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg

Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 246 Offentligt. J.nr. Til Folketingets Skatteudvalg Skatteudvalget SAU alm. del - Svar på Spørgsmål 246 Offentligt J.nr. J.nr. 07-079332 Dato : 6. juni 2007 Til Folketingets Skatteudvalg Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 245 og 246 af 9. maj 2007. (Alm.

Læs mere

Opsætning og afregning af moms og afgifter

Opsætning og afregning af moms og afgifter Opsætning og afregning af moms og afgifter I Mamut Stellar er det muligt at opsætte en momsafregning, hvor du enten kan vælge Manuel indberetning/ periodeaflæsning (beløbene flyttes IKKE til Momsafregningskontoen),

Læs mere

GUIDE. Skat og foreninger

GUIDE. Skat og foreninger GUIDE Skat og foreninger Udskrevet: 2016 Indhold Skat og foreninger................................................................ 3 Moms og foreninger..............................................................

Læs mere

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 152 af 21. december 2016 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S).

Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 152 af 21. december 2016 (alm. del). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jesper Petersen (S). Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 161 Offentligt 29. juni 2018 J.nr. 2017-59 Til Folketinget Skatteudvalget Hermed sendes endeligt svar på spørgsmål nr. 152 af 21. december

Læs mere

Momsinstruks. for. Aarhus Universitet

Momsinstruks. for. Aarhus Universitet AU Momsinstruks for Aarhus Universitet Side 1 af 40 1. MOMSINSTRUKS FOR AARHUS UNIVERSITET... 4 1.1 Indledning... 5 1.2 Juridiske grundlag... 5 1.3 Definitioner... 5 1.3.1 Eksempler på varer... 6 1.3.2

Læs mere

Moms. Moms. Dannelse og bogføring af moms i Navision sker ud fra oplysninger fra kunde/leverandør og momsoplysninger fra varen.

Moms. Moms. Dannelse og bogføring af moms i Navision sker ud fra oplysninger fra kunde/leverandør og momsoplysninger fra varen. Moms Dannelse og bogføring af moms i Navision sker ud fra oplysninger fra kunde/leverandør og momsoplysninger fra varen. Navision håndterer flere landes momsregler bl.a. differentieret moms. Denne fleksibilitet

Læs mere

10 måder at snyde SKAT

10 måder at snyde SKAT 10 måder at snyde SKAT - Helt lovligt Fradragsguiden til freelancere, håndværkere og andre selvstændige, som vil spare tusindvis af kroner årligt billy 10 måder at snyde SKAT - Helt lovligt Fradragsguiden

Læs mere

GUIDE TIL HANDYHANDERE. Sidst opdateret i januar 2014. Om guiden

GUIDE TIL HANDYHANDERE. Sidst opdateret i januar 2014. Om guiden GUIDE TIL HANDYHANDERE Sidst opdateret i januar 2014 Om guiden Med denne guide vil vi gerne give dig nogle gode råd i forbindelse med de opgaver, du udfører for dine opgavestillere. Vi har sammenfattet

Læs mere

1. Introduktion... 2. 1.1 Forholdet mellem kunde og kandidat... 2. 1.2 Grundlæggende regler... 2

1. Introduktion... 2. 1.1 Forholdet mellem kunde og kandidat... 2. 1.2 Grundlæggende regler... 2 GUIDE TIL KANDIDATER Sidst opdateret i marts 2010 Om guiden Med denne guide vil vi gerne give dig nogle gode råd i forbindelse med de opgaver, du udfører for dine kunder. Vi har sammenfattet de vigtigste

Læs mere

Din fremtid som Freelancer. lønmodtager eller selvstændig

Din fremtid som Freelancer. lønmodtager eller selvstændig Din fremtid som Freelancer lønmodtager eller selvstændig 2 Med denne pjece vil vi forsøge at klarlægge en række forhold, som du skal være opmærksom på, hvis du ønsker dagpenge. Pjecen er ment som en hjælp

Læs mere

Spørgsmål. Samrådsspørgsmål C Hvilke initiativer vil ministrene tage for at sikre en reel nedsættelse af færgetaksterne på 95 mio.

Spørgsmål. Samrådsspørgsmål C Hvilke initiativer vil ministrene tage for at sikre en reel nedsættelse af færgetaksterne på 95 mio. Udvalget for Landdistrikter og Øer 2016-17 ULØ Alm.del endeligt svar på spørgsmål 14 Offentligt 10. november 2016 J.nr 16-1557282. Moms, Afgifter og Told KER, AFL Samrådsspørgsmål A-D - Tale til besvarelse

Læs mere

Momspjece. momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else

Momspjece. momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else DA N S K G O L F U N IO N Momspjece momspligt eller -fritagelse fr a dr ag godtgør else APRIL 2011 Forord Golfklubber og andre amatøridrætsforeninger skal ligesom almindelige erhvervsvirksomheder forholde

Læs mere

Forretningsbetingelser for Patriotisk Selskab

Forretningsbetingelser for Patriotisk Selskab Forretningsbetingelser for Patriotisk Selskab 1. Anvendelse og gyldighed A. Nærværende forretningsbetingelser er gældende for enhver ydelse fra Patriotisk Selskab, medmindre betingelserne er fraveget ved

Læs mere

Fælles forståelse mellem Skatteministeriet og FSR danske revisorer om et nyt moms- og skattetjek for små og mellemstore

Fælles forståelse mellem Skatteministeriet og FSR danske revisorer om et nyt moms- og skattetjek for små og mellemstore Fælles forståelse mellem Skatteministeriet og FSR danske revisorer om et nyt moms- og skattetjek for små og mellemstore virksomheder Oktober 2017 I Danmark er der knap 600.000 små og mellemstore virksomheder.

Læs mere