SUZHOU På de næste sider er et par billeder fra 2005 inden befolkningseksplosionen for alvor tog fart.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SUZHOU 2005. På de næste sider er et par billeder fra 2005 inden befolkningseksplosionen for alvor tog fart."

Transkript

1 SUZHOU 2005 I løbet af 2005 rejste jeg med mellemrum til den over år gamle by, Suzhou for at følge installationsarbejderne på Grundfos nye fabrik, i alt blev det i denne periode til 5 gange á 2-3 uger, hvor der godt nok blev arbejdet længe hver dag og kun var fri om søndagen. Men alligevel nåede jeg at komme godt rundt i byen og to af gangene var jeg så heldig, at først Anne kunne tage med og senere både hende, Nana og mine svigerforældre. Og vi har alle det til fælles, at vi godt nok ser det "man skal se", men allerhelst søger væk fra de almindelige turistmål og ud i sidegaderne. Og her møder man kineserne i deres private sfære. På de næste sider er et par billeder fra 2005 inden befolkningseksplosionen for alvor tog fart. Forventningens glæde ved mellemlandingen i Helsingfors Det kan godt betale sig at bestille flybilletterne i god tid og bruge noget tid på at surfe mellem de mange udbydere. Typisk er vi kommet af sted for DKK t/r pr. person. Og så kan vi godt anbefale Finnair.

2 Shiguan Jie En af hovedgaderne i byen, med sin allé af skæve platantræer. I denne gade er der mange forskellige små butikker, hvor man kan gøre en god handel. Det er tilladt at prutte om priserne i de fleste forretninger. Shiguan Jie De skyggefulde platantræer i april

3 Guanquan Jie Gågaden i Suzhou med mange modeforretninger og stormagasiner. Her 1. maj På gaden finder du også McDonalds og Kentucky Fried Chicken, hvis du er blevet træt at kinesisk mad. I parallelgaden mod syd er der rigtig mange kinesiske restauranter. Guanquan Jie Gågaden på en almindelig hverdag. Prøv også at gå ned i sidegaderne, specielt omkring templet. Her finder du rigtig mange billige forretninger og boder, hvor du kan gøre et godt køb af især tøj - også smart tøj til pigerne.

4 Taoist-templet Xunmiao. Templet ligger midt på gågaden. En tur ind i sidetemplerne er også en oplevelse. Indgangene ligger midt mellem de små butikker på siden af templet. Der er et spændende folkeliv på pladsen foran templet. Gå derhen tidligt om morgenen og oplev de lokale lave Tai-chi eller spille på det lokale strengeinstrument Erhu. Suzhous hutonger Der er stadig flere områder tilbage med hutonger. Meget at kinesernes dagligdag foregår udendørs eller for åbne døre, vask, madlavning, spisning, snakken med naboen og det daglige håndarbejde. Bemærk kødet der hænger til tørre.

5 Suzhous hutonger En af de mange smalle gyder, der løber gennem hutongerne. Den lokale billardsalon Et eksempel på friluftslivet i hutongerne. Her mødes kvarterets voskne og unge om billardbordene.

6 Snak i en frokostpause Kineserne sidder ofte på hug, når de venter eller blot som her har en lille samtale - og så er det jo passende at kunne, når man skal besøge et af de berømte (berygtede) kinesiske toiletter. Et lille trick for en vesterlænding: benyt handicaptoiletter - det ligner vores. Den rullende grønthandler Et ikke sjældent syn er de mobile handlende med ladcykel, lastbil eller blot ved at rulle et tæppe ud på gaden og faldbyde sine varer. En kontrast til hoved- og handelsgadernes forretninger.

7 Gadefejere Her i 2005 har gadefejerne deres eget tøj på, men når vi senere besøgte byen i 2012 var alle blevet uniformerede med arbejdstøj og selvlysende grønne jakker. Det mobile gadekøkken Et meget almindeligt element i gadebilledet i myldretiden om morgenen og aftenen. Her stopper mange på vej til og fra arbejde for at få sig en bid. Midt på dagen er køkkenerne væk.

8 Der tændes op til aftensmaden I mange af hutongerne foregår madlavningen stadig under åben ild, eller rettere opvarmede briketter. Briketterne, der ligner runde mursten tændes udenfor indtil de er glødende og anvendes så under komfuret i køkkenet. Se min fårekylling På fugle- og blomstermarkedet i Pishi Jie kan man bl.a. købe fårekyllinger, som kineserne bruger som kæledyr og nogle som kampdyr. Men man kan også få alt andet indenfor dyre- og blomsterverdenen. Hvis man er alt for dyreelskende skal man nok ikke gå ind på markedet, for kineserne har et andet forhold til dyr

9 Nordpagoden Tidligere kunne man gå fra Administratorens have gennem hutongerne til Nordpagoden, men i dag er området gennemskåret af nyopførte "hutonger" omgivet af en høj mur og bevogtet. Men selvfølgelig bedre levevilkår for beboerne, hvis det altså er de samme, som bor der nu. Nordpagoden Lidt tættere på Suzhous største pagode, mens der er hængt tøj til tørre i hutongerne. Man ser konstant vasketøj hænge uden på husene, men man ser heller aldrig en kineser med beskidt tøj. Igen en skærende kontrast mellem de faldefærdige hutonger og deres beboere.

10 Taget slår et svaj De kinesiske tage er ofte afsluttet med et tag og nogle stenfigurer, som her portalen foran Nordpagoden. Efter sigende skulle de onde ånder så ikke kunne sætte sig på og rutche ned fra taget. Budhaen foran Nordpagoden Et velkendt element i Kina er budha, der findes i mange afskygninger, men altid med sine lange øreflipper og tykke mave. Da jeg selv ikke er særlig slank, bliver jeg tit slået på maven af en smilende kineser og kaldt Budha - en gemytlig "mobning", som tit har været med til at indlede en snak på fingersprog og fagter.

11 Changmen porten Selvom det er lidt dobbelt, for men betyder port. En af de gamle byporte omkring Suzhou. Da vi et par år senere kom forbi var porten flyttet, så den trafikalt lå bedre og den gamle fæstningsbygning over porten var genopført i sin gamle stil. Selvbetjening i fiskeafdelingen i Auchan Et af Suzhous "Bilka er" er Auchan, hvor man bl.a. kan få alt frisk fra havet og selv vælge ud. Et besøg værd, både for at se de mange fremmedartede udbud og for at handle billigt ind.

12 Lidt udvalg i fiskeafdelingen Der er ikke husdyr, der her er til salg, men et par delikatesser til aftensmaden. Der byder sig mange fremmedartede madvarer i Kina - hønsefødder, andenæb, kyllingehjerner, slanger, levende rejer m.v.. Frisk forsyninger Med simple transportmidler bringes de friske forsyninger frem til restaurenterne og de ER friske. Selvom det er fremmedartet, er der mange gode kød og fiskeretter og en stor variation i salater

13 Kinesisk aftensmad på Yang-Yang. I nr. 420 på Shiquan Jie ligger restauranten Yang-Yang, som absolut kan anbefales, også selv om den i år er blevet bygget om og mere mondæn end som på billedet her fra God mad, engelsk menukort med fotos, venligt personale og så er det rimelige priser. Mandarinfisk Prøv f.eks. mandarinfisken, som på fornurlig vis bliver skåret ud, så de enkelte stykker er til at tage med pindene. På engelsk kaldes retten egernfisk.

14