Højvangskolens handleplan for sprog og skriftsprog

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Højvangskolens handleplan for sprog og skriftsprog"

Transkript

1 Højvangskolens handleplan for sprog og skriftsprog Indhold: Den almene indsats i undervisningen Den særlige og fokuserede indsats Evalueringsplan samt oversigt over PLF-møder Handleplan for læseindsatser samt kompetenceudvikling af pædagogisk personale

2 Den almene indsats i undervisningen: Mål/Indsats Tiltag Tegn Evaluering Fælles indsatsområder på tværs af klasser/afdelinger PLF-møder med afsæt i testresultater. Se afsnit ang. evalueringsplan senere i dokumentet. Mål for indsatsen: en tydelig progression og kontinuitet i arbejdet med elevernes skriftsproglig udvikling at den enkelte lærer, det enkelte team og læsevejlederen sikrer en tydelig og målrettet indsats for årgangen, klasserne, grupper af elever samt den enkelte elev at kvalificere undervisningen på årgangen, for den De frivillige Nationale tests benyttes som et evalueringsredskab. Inden den obligatoriske test testes eleverne med den frivillige test F1. Den frivillige F2 tages i det efterfølgende skoleår som evaluering på den obligatoriske Nationale test. Se i øvrigt evalueringsplanen senere i dokumentet. Dansklærere på en årgang, læsevejledere samt afdelingsleder deltager i PLF-møderne 2-3 gange om året. På PLF-møderne analyseres og fortolkes data, hvorefter der planlægges nye tiltag eller justeres på allerede igangværende tiltag. PLF-mødet kan også medføre aftaler om co-learningsforløb mellem team/lærer og vejleder. På baggrund af PLF-møderne laves der aftaler om indsatser for enkelte elever eller grupper af elever. Herefter udarbejdes handleplaner i et At der i det enkelte team arbejdes målrettet med at udvikle og evaluere elevernes skriftsproglige udvikling. Positiv progression i alle tests. Læsevejleder inviterer til PLF-møder.

3 enkelte klasse samt for den enkelte elev samarbejde mellem læsevejleder, team og lærer. Målstyret undervisning Mål for indsatsen: at det enkelte forløb og den konkrete aktivitet giver mening for den enkelte elev at eleverne ved, målet med den konkrete aktivitet er Alle årgange/undervisere udarbejder årsplaner med afsæt i Fælles Mål og med fokus på målstyret undervisning. Alle undervisere udarbejder læringsmål og tegn på læring for de enkelte forløb. Forløbene beskrives og evalueres i MinUddannelse. Læsevejledere følger op på årgangenes årsplaner i starten af skoleåret og efterfølgende på PLF-møderne med henblik på at sikre, at færdigheds- og vidensmålene inden for kompetenceområdet læsning bliver inddraget i undervisningen jf. Fælles Mål. Alle årgange har årsplaner, hvor målstyret læring bliver bærende fra skoleårets start. Ledelsesopfølgning i MinUddannelse samt indblik i hverdagen Alle elever kender eget læseniveau. Faglig læsning -læsning er i fokus i alle fag Mål for indsatsen: Eleverne lærer aktivt at benytte forskellige læseforståelsesstrategier Årgangens team planlægger forløb med faglig læsning, hvor der arbejdes med forskellige læseforståelsesstrategier. Læsevejlederen kan være behjælpelig med vejledning. Alle lærere på en årgang arbejder med faglig læsning og læseforståelsesstrategier, som passer netop til deres fag. Elevernes læseresultater forbedres.

4 afhængig af fag og formål. (Matematiklærerne på Højvangskolen har haft dette område som fokusområde i skoleåret 16/17-17/18). (I skoleåret 18/19 bliver det fokusområde for alle skolens undervisere med henblik på at kvalificere undervisernes kompetencer inden for området). Alle lærere arbejder med læsning, som en komponent i deres fag. Læsebånd for indskolingen (0-3.klasse) Mål for alle elever - differentieret efter, hvor eleverne befinder sig i deres læseudvikling: Arbejde med sprog og skriftsprog Udvikling af ordkendskab og begrebsdannelse Tilegne sig sikre afkodningsstrategier Tilegne sig enkle læseforståelsesstrategier Mestre lydret stavning Eleverne undervises i niveauinddelt læsebåndshold to gange ugentligt ud fra nedenstående trin i læseudviklingen: Fonologik & lydering Sproglege Afkodningsstrategier (læse-uglerne) Lydstavning/børnestavning Ordforråd/ordkendskab Gentagen læsning Flydende læsning Læseforståelsesstrategier Notatteknikker Der er opstillet kriterier, mål og tegn på læring for de enkelte læsebåndshold. Læsebåndslærere og dansklærere evaluerer løbende på tegn på læring og mål. Evalueringsmøder er planlagt fra årets start. Der læses med eleverne i august og december med henblik på at sikre, at alle elever er placeret rette sted i læsebåndet.

5 Mellemtrin (4.-6.klasse) Mål for alle elever: Fastholde lyst, glæde og motivation i arbejdet med sprog og skriftsprog Videreudvikle ordforråd/ordkendskab og begrebsdannelse Mestre flydende læsning Opnå en læsehastighed svarende til det pågældende klassetrin (se Forenklede Fælles Mål 2018) Videreudvikling af forståelsesstrategier med fokus på faglig læsning Gradvis mestring af korrekt ortografisk stavning Læse og skrive aktivt og meningssøgende Individuel læsning på eget niveau Sikre gode læsevaner Læseforståelsesstrategier og notatteknikker Undervisning og træning i læseteknikker Træne læsehastighed ex. med fartkort og læsning Kontekstorienteret staveundervisning Undervisning i forskellige teksttyper Eleverne er bevidste om hvilke læsestrategier de behersker og kan benytte. Eleverne er bevidste om hvilke notatteknikker de behersker og kan benytte. Evaluering i forhold til evalueringsplan sker løbende og min 2 gange årligt.

6 Udskoling (7.-9.klasse) Mål for alle elever: Fastholde lyst, glæde og motivation i arbejdet med sprog og skriftsprog Videreudvikling af ordforråd/ordkendskab og begrebsdannelse Opnå en læsehastighed svarende til det pågældende klassetrin Videreudvikling af forståelsesstrategier Mestring af korrekt ortografisk stavning Læse og skrive aktivt og meningssøgende Sikre fortsat læseudvikling Læsevejleder og dansklærere samarbejder om at kvalificere årsplanerne. På baggrund af testresultater samt plf-møder undervises eleverne differentieret i hold på den enkelte årgang. Læseundervisningen har særligt fokus på: o Lix og hastighed o Læsestrategier o Afkodning o Konteksorienteret staveundervisning o Læseforståelse Vejledere og dansklærere har fælles sprog om skriftsproget. Vejledere og dansklærerne har refleksive samtaler om undervisningen. Eleverne oplever progression i skriftsproget. Se evalueringsplan senere i dokumentet. Fokus på tosprogede elever Mål: at kvalificere undervisningen af tosprogede elever på skolen To-sprogsvejleder, sprog-pædagog og læsevejleder samarbejder om indsatserne for skolens to-sprogede elever. To-sprogsvejleder, sprog-pædagog og læsevejleder deltager i flere årlige sparringsmøder med tale-høre-konsulent og to- Teamet omkring en tosproget elev arbejder målrettet med: -ordforråd -ordkendskab -begrebsforståelse Se evalueringsplan senere i dokumentet.

7 at skolens to-sprogede elever får et øget ordforråd, ordkendskab samt begrebsforståelse sprogs-konsulent med henblik på at kvalificere indsatserne for de enkelte elever på Højvangskolen. På disse møder skærpes fokus og viden om arbejdet med den særlige indsats for tosprogede elever. To-sprogs-vejleder afdækker Højvangskolens nyankomne to-sprogede elevers kompetencer ved hjælp af undervisningsministeriets materiale her til. To-sprogsvejleder udarbejder handleplan for indsatserne for den enkelte elev i samarbejde med elevens kontaktlærer. To-sprogsvejleder sikrer, at alle elevens undervisere har kendskab til elevens udfordringer og hvilke indsatser og tiltag der bør indgå i undervisningen af eleven. To-sprogsvejleder tilrettelægger supplerende undervisning i samarbejde med sprogpædagog og læringskoordinator, hvis dette vurderes at være hensigtsmæssig Fokus på overlevering af elever i skriftsproglige vanskeligheder Ledelsen sikrer et overleveringsmøde i april før skolestart, hvor børnehavens personale overlevere viden om konkrete elevers Eleverne udvikler sig kontinuerligt. Læsevejleder følger op på handleplaner.

8 Mål: at sikre at viden om den enkelte elevs skriftsproglige udfordringer gives videre til nye undervisere skriftsproglige vanskeligheder. Skolepædagoger, børnehaveklasseledere, læringskoordinator, sprogpædagog, læsevejleder og ledelse deltager på dette møde. Skolens læsevejleder og sprogpædagog sikrer efterfølgende, at der bliver udarbejdet handleplaner for hver elev i skriftsproglige vanskeligheder. De modtagende lærere kan i samarbejde med læsevejledere sikre en fortsat læring. Se evalueringsplan senere i dokumentet. Sprogpædagog sikrer særlige tilrettelagt indsats for elevet i skriftsproglige vanskeligheder i førskoleforløbet Rød Tråd. Børnehaveklasseledere arbejder fortsat i samarbejde med sprogpædagog omkring eleverne i skriftsproglige vanskeligheder i 0.klasse og evaluere indsatserne jvnf. evalueringsplanen senere i dokumentet. På PLF-møde i foråret i 0. klasse deltager årgangens kommende dansklærere for at sikre, at den nødvendige viden om elever i skriftsproglige vanskeligheder overleveres. Fra 1. klasse til og med 9. klasse sikres overleveringsmøder mellem afgivende og modtagende teams, med skriftlig dokumentation og handleplaner på elever i skriftsproglige vanskeligheder. Læsevejleder

9 deltager i møderne og er tovholder på handleplanerne for elever i skriftsproglige vanskeligheder. Læsevejlederne vurderer på deres oplevelser og indtryk fra PLF-møderne, om der er brug for yderligere inddragelse og videndeling blandt teamets undervisere. Ift. overlevering til ungdomsuddannelser skal eleven uanset om de er uddannelsesparate eller ej, udfylde deres studievalgsportfolio, som er overleveringsdokument til ungdomsuddannelsen. Skolen sender en særlig skriftsproglig beskrivelse til forældre til uddannelsesparate elever, som de selv skal vedhæfte deres ansøgning til en ungdomsuddannelse på optagelse.dk. Hvis eleven ikke er uddannelsesparat sendes denne beskrivelse også til vores UU-vejleder, som sørger for at få den overleveret til den relevante uddannelse, typisk Step10 eller Kommende FGU. For elever som skal på Step10 afholdes et formelt overleveringsmøde mellem klasseteamet og repræsentanter fra Step10 med deltagelse af ledelse. På dette møde overleveres handleplaner på de ikke-uddannelsesparate elever, og relevant info omkring uddannelsesparate elever der skal på Step10.

10 Ved UPV screeningen i 7. klasse er der skærpet fokus på elever i skriftsproglige vanskeligheder. Mellem hver UPV proces er der status- og opfølgningsmøder mellem teamet, UU-vejleder og skolens ledelse, ligesom der afholdes mere specifikke handleplansmøder mellem skole og hjem, med deltagelse af skolens læringscenterkoordinator. I forhold til en aftale lavet i Ungeforum, er der en formel tilbagemeldingsproces fra gymnasiet og erhvervsuddannelser, efter en smileyordning, hvor skolen vurderes ift. vores evne til at vurdere om de elever vi sender videre som uddannelsesparate, rent faktisk også formår at blive i ungdomsuddannelsen.

11 Den særlige og fokuserede indsats: Klassetrin Evaluering Hvornår Hvem er ansvarlig 0. kl. Generel afdækning: Sprogvurdering Ordblinderisikovurderingen tages af børnehaveklasselærerne. Inden efterårsferien Børnehaveklasselederne

12 Indviduel afdækning: Sprogvurdering: De elever, der placerer sig i særlig indsats, bliver individuelt afdækket af børnehaveklasselærerne. I de kommende uger efter sprogvurderingen Børnehaveklasselederne Ordblinderisikovurderingen: Læsevejlederen laver individuel undersøgelse på de elever, som placerer sig i risikogruppen. I de kommende uger efter Ordblinderisikovurderingen Læsevejleder Indsats: Hold (afhængig af antal klasser) på årgangen delt efter niveau, hvor risikogruppen er samlet og får undervisning i bogstavkendskab samt lydtræning. Efter jul Børnehaveklasselederne 1.kl. Generel afdækning: Ordlæseprøve 1 Ordblinderisikotesten slut oktober/november og april Dansklæreren

13 Særlig afdækning: De elever, der placerer sig i automatisering første gang, kan testes med ordlæseprøve 2 i april. De elever, der placerer sig i før-fasen eller erkendelsesfasen skal have en særlig indsats. Dansklærerne (vejledt af læsevejlederen) Dansklæreren tager del 1 og 2 i ordblinderisikotesten på de elever, som i 0. klasse placerede sig i risikogruppen. Hvis der fortsat er elever, som placerer sig i risikogruppen tager læsevejlederen del 3. I de kommende uger efter Ordblinderisikovurderingen Indsats: Hold på årgangen delt efter niveau, hvor risikogruppen er samlet og får undervisning i bogstavkendskab samt lydtræning. Fingernemt (supplerende) Læsebånd -niveauinddelt læseundervisning Efterår

14 2. kl. Generel afdækning: Nationale test F1 Obligatorisk Nationale test ST2 og DVO Efterår Forår maj Dansklæreren Særlig afdækning: De elever, der placerer sig i dyslektiske vanskeligheder eller hvor der er tvivl, tages den udvidede DVO. (Elbros ordlister og fonemsubtraktion) Indsats: Forløb om afkodningsstrategier (Gyldendal) Differentieret læsekursus ud fra Læsemesteren Fingernemt 2 I de kommende uger efter DVO Efter jul Læsevejlederen

15 3. kl. Generel afdækning: Nationale test F2 ST3 I 3 klasse introduceres eleverne for IntoWords. (MiVo) Efterår Forår Læsevejleder og dansklærer Særlig Indsats: På baggrund af DVO testen udvælges de elever, som skal modtage VAKS undervisning. Der undervises i den første strategi Lyd for lyd i efteråret og der undervises i de to næste strategier rim og vokalalarm i foråret. Differentieret forløb om ortografiske afkodningsstrategier. (læsevejleder) Supplerende underviser/læsevejleder Dansklærerne vejledt af læsevejleder

16 4. kl. Generel afdækning: Læsetjek; Læsemåleren og Læseræseren (Frilæsning.dk) Nationale test F1 Obligatorisk Nationale test ST4 august/september Efterår Forår april/maj

17 Særlig afdækning: Der kan ordblindetestes efter endt vaksforløb. Indsats: Holddeling; Læseformål, tekstyper, læseteknikker, læsestratgier, hastighedtræning og staveraketten, fejltyper (ST-prøver). Læsevejleder Supplerende underviser Læsevejleder / it-person Særlig indsats: It-rygsæk med kursus fra læsevejleder i Intowords + tilmelding til Nota, møde med forældre udlevering af forældrefolder; Plfmøde m/team. De elever der modtog vaksundervisning i 3. klasse fortsætter med de sidste to vaks strategier i efteråret klip og spion. Supplerende undervisning: styrke afkodningsfærdigheder (Pt foregår det ad hoc).

18 5. kl Generel afdækning: Nationale test F2 Obligatorisk frivillig Nationale test ST5 Efterår Forår marts Indsats: Holddeling ud fra fejltyper (ST-prøver) Holddeling; Læseformål, tekstyper, læseteknikker, læsestratgier, hastighedtræning og staveraketten (afkodning, tekstforståelse og sprogforståelse) Supplerende underviser Læsevejleder / it-person Teamet og læsevejleder Særlig Indsats: It-kursus (ordblinde) - Into Words Supplerende undervisning (lille hold for ordblinde elever) Indstilling til Fine Readers i Østbirk Dansklæreren

19 6. kl Generel afdækning: Nationale test F1 Obligatoriske Nationale test ST 6 eefterår Forår april Indsats: Holddeling ud fra fejltyper (ST-prøver) Holddeling; Læseformål, tekstyper, læseteknikker, læsestratgier, hastighedtræning og staveraketten (afkodning, tekstforståelse og sprogforståelse) Supplerende underviser Læsevejleder / it-person Teamet og læsevejleder Særlig Indsats: It-kursus (ordblinde) - Into Words Supplerende undervisning (lille hold for ordblinde elever) Dansklæreren

20 7. kl Generel afdækning: Nationale test F2 Gyldendal webprøver, læsning og skrivning ST7 Efterår marts Indsats: Holddeling ud fra fejltyper (ST-prøver) Holddeling; Læseformål, tekstyper, læseteknikker, læsestratgier, hastighedtræning og staveraketten (afkodning, tekstforståelse og sprogforståelse) Særlig Indsats: It-kursus (ordblinde) - Into Words Supplerende undervisning (lille hold for ordblinde elever) Supplerende underviser Læsevejleder / it-person Dansklæreren

21 8. kl Generel afdækning: Nationale test F1 Obligatoriske nationale test Gyldendal webprøver, læsning og skrivning Terminsprøver Afklaring og afprøvning af særlige vilkår ST8 Efterår Forår april Indsats: Holddeling ud fra fejltyper (ST-prøver) Holddeling; Læseformål, tekstyper, læseteknikker, læsestratgier, hastighedtræning og staveraketten (afkodning, tekstforståelse og sprogforståelse) Særlig Indsats: It-kursus (ordblinde) - Into Words Supplerende undervisning (lille hold for ordblinde elever) Supplerende underviser Læsevejleder / it-person Dansklæreren

22 9. kl Generel afdækning: Terminsprøver ST9 januar Dansklærere + supplerende underviser Dansklæreren Indsats: Holddeling ud fra fejltyper (ST-prøver) Holddeling; Læseformål, tekstyper, læseteknikker, læsestratgier, hastighedtræning og staveraketten (afkodning, tekstforståelse og sprogforståelse) Særlig Indsats: It-kursus (ordblinde) - Into Words Supplerende undervisning (lille hold for ordblinde elever) It-vejleder

23 Højvangskolens procedure, når en elev er testet ordblind: Dansklærer og læsevejleder mødes og udarbejder handleplan og forbereder møde med forældre. Forældre og elev indkaldes til møde med dansklærer og læsevejleder. Her informeres om, hvad det vil sige at være ordblind og handleplanen gennemgås. Forældrefolder udleveres og gennemgås. Forældre og elev informeres om den kommende proces. Læsevejleder informerer teamet om den enkelte elevs vanskeligheder, handleplanen gennemgås og der er fokus på lærernes opgaver Læsevejlederen udleverer folder til lærerne over deres opgaver i forbindelse med undervisning af den ordblinde elev. Læsevejleder fortæller elevens klasse om, hvad det vil sige at være ordblind.

24 Evalueringsplan samt oversigt over PLF-møder (Evalueringsplanen er gældende i skoleåret 18/19) Årgang Efterår Deadline man. kl 12 PLF Forår Deadline man. kl 12 PLF 0. årgang Sprogvurdering (uge 38) Digitalt uge 39 Tirsdag kl (uge 40) Ordblinderisikotest (uge 13-17) - Vi afventer endelig tidspunkt fra TEFL Obs på gentestning af sprogvurdering uge 19 Tirsdag kl (uge 20) 1. årgang Ordlæseprøve 1 (uge 39) uge 40 Mandag kl (uge 41) Ordblinderisikotest - røde elever fra sidste skoleår (uge 3) - MB uge 5 MB indklader til et møde omkring resultaterne (uge 5) Ordlæseprøve (uge 4) uge 21 Mandag kl (uge 6) Ordblinderisikotest (uge 18-20) Vi afventer endelig tidspunkt fra TEFL Mandag kl (uge 22)

25 2. årgang F1 National test (uge 45) Onsdag kl (uge 47) ST2 (uge 14) Obligatorisk National test (uge 17) DVO (uge 21) MB tester individuelt uge 15 uge 22 PLF i egen team u. vejleder - Staveindsats planlægges Onsdag kl (uge 18) MB indklader til et møde omkring resultaterne 3. årgang ST3 (uge 37) uge 38 Tirsdag kl (uge 39) ST3 (uge 8) uge 9 Tirsdag kl (uge 10) MIVO (uge 35) F2 National test (uge 46-48) PLF i eget team i uge indkald evt. vejleder efter behov 4. årgang ST4 (uge 40) F1 National test (uge 44) uge 41 Tirsdag kl PLF i eget team i uge 43 - indkald evt. vejleder efter behov Tirsdag kl (uge 46) ST4 (uge 6) Obligatorisk National test (uge15) uge 9 Tirsdag kl (uge 10) Tirsdag kl (uge 19)

26 5. årgang ST5 (uge 37-38) F2 National test (uge 46-48) Uge 39 Tirsdag kl (uge 44) PLF i eget team i uge indkald evt. vejleder efter behov ST5 (uge 9) uge 10 Tirsdag kl (uge 11) 6. årgang ST6 (uge 37-38) uge 39 PLF i eget team i uge indkald evt. vejleder efter behov ST6 (uge 5) uge 6 Mandag kl (uge 8) F1 National test (uge 46) Mandag kl (uge 48) Obligatorisk National test (uge 15) Mandag kl (uge 18) 7. årgang ST7 (uge 37) F2 National test (uge 46-48) uge 39 Torsdag kl (uge 43) PLF i eget team i uge indkald evt. vejleder efter behov ST7 (uge 6) Uge 8 Torsdag kl (uge 9) 8. årgang ST8 (uge 37-38) Uge 39 PLF i eget team i uge indkald evt. vejleder efter behov ST8 (uge 8) uge 9 Mandag kl (uge 10) F1 National test (uge 43) Mandag kl (uge 45) Obligatorisk National test (uge 17) Mandag kl (uge 19) 9. årgang ST9 grammatip (uge 37-38) Uge 39 Torsdag kl (uge 44) Terminsprøver - retskrivning + læsning (uge 4) Mandag kl (uge 5)

27 F2 National test (uge 46-48) PLF i eget team i uge indkald evt. vejleder efter behov

28 Handleplan for Højvangskolens Læseindsatser Mål At 82 % af eleverne skal være gode til at læse i Nationale Test At andelen af de allerdygtigste elever i læsning skal stige år for år At andelen af elever med dårlige resultater i læsning i Nationale Test skal reduceres At ændre den daglige praksis i undervisningen, så der kommer større fokus på læsekompetencer og læsestrategier At udvikle lærernes kompetencer inden for læseundervisning Indsatser i skoleåret 16/17 Kompetenceløft: Internt kompetenceforløb for dansklærere i Klasse v. Læsekonsulent. Forløbet indeholdt 3 kursusgange med praksisprøvninger imellem kursusgangene. Kursets indhold: Læseudvikling fra klasse, læseundervisningens mål og metoder, læseformål, læsning i årsplaner for dansk. Læsebånd: Eleverne i klasse er i 2 lektioner om ugen på niveaudelte læsehold med udgangspunkt i LUS. Elever der ikke har knækket læsekoden og elever i skriftsproglige vanskeligheder har deltaget på mindre hold med materialet Fingernemt Aktionslæringsforløb. Fokus på læseundervisning på 4. årgang. 2 lektioner ugentligt med udgangspunkt i elevernes lixniveau. Der er undervist i læsestrategier, læseteknikker samt flydende læsning og læsehastighed. Særlig indsats: Igangsat arbejde med stave/læseraketten for elever under klasseniveau på 5. årgang ud fra testresultater nationaltest og stprøve. Forældrefolder: Læsevejlederne har lavet en folder om begynderlæsning og skolens indsatser. Input i nyhedsbrev: Læseinput fra læsevejlederen i nyhedsbrevet. Evalueringsplan: For hele skolen er der udviklet et evalueringshjul som tager afsæt i de kommunale anbefalinger. Evalueringshjulet er suppleret med plf-møder, så læsevejlederne afholder 2-3 årlige plf-møder med hver årgang, hvor der tages afsæt i dataanalysecirklen

29 Indsatser i skoleåret 17/18: Evalueringshjul og plf-møder: Læsevejlederne reviderer vores evalueringshjul i forhold til de kommunale anbefalinger og udarbejder plan over plf-møder. Plf-møderne afholdes ud fra samme struktur som skoleåret 16/17, men med særligt fokus på: Rammesætning i starten af mødet, fælles tilgang til data og overblik, ændring af praksis fremadrettet. PLF-møder: Udvikling af plf-mødernes kvalitet i samarbejde med læsekonsulent: Planlægning, forberedelse, afvikling, evaluering og opfølgning. Læsebånd i indskolingen: Det niveudelte læsebåndet i indskolingen fortsætter med to ugentlige lektioner. MB er tovholder for læsebåndet. Læsebåndet har i skoleåret 16/17 taget afsæt i lus-trappen. I skoleåret 17/18 tager læsebåndet afsæt i læsestrategier og læsekompetencer. Der bliver opstillet læringsmål for de enkelte hold, som skal opfyldes for at den enkelte elev kan rykke videre til næste hold. Særlig tilrettelagt undervisning: Læsevejlederne skemalægger ugentlige lektioner, hvor der arbejdes intensivt på små hold. Der bliver afsat tid i læsebåndstiden til indskolingselever efter test-perioden. I samarbejde mellem dansklærerne og læsevejlederne tilrettelægges særlige indsatser i studiecafeerne. Enkelte af pædagogerne får skemalagte lektioner i satellitten, som kan bruges til holdundervisning efter vejledning fra læsevejlederne. Årsplaner: Læsevejlederne laver et oplæg for dansklærerne på årg. om at arbejde med læseundervisning i den daglige danskundervisning. Hvert team arbejder efterfølgende med at udvikle en årsplan for læseundervisningen. Læsevejlederne deltager i teammøder i august, hvor de giver vejledning og feedback til de udarbejdede årsplaner. Co-learning: På 3. årgang afvikles co-learningsforløb med fokus på læseundervisning herunder udvikling af den daglige praksis i forhold til læseundervisning.

30 Indsatser i skoleåret 18/19 Fortsat fokus på læseundervisningen i indskolingen og mellemtrinnet, men øget fokus og indsatser i udskolingen. Læseindsats for udskolingen o Oplæg og workshops ang. evalueringsplan samt kvalificering af årsplaner o Interne kurser ang. ST-prøver, afkodning og læseundervisning (Herunder: læseudvikling, konteksorienteret stavning, differentieret skriftsprog) o CO-learning-forløb hvor læseresultater viser, at der er brug for support Fortsat fokus på den generelle læseindsats for alle undervisere Opstart af nye lærere: Læsevejlederne mødes med nyansatte dansklærere med henblik på at give en indsigt i Højvangskolens læseindsatser samt afklare, om den nyansatte har brug for vejledning i forhold til læseundervisning Arbejde med at øge kvaliteten og mængden af læsningen hjemme. Indsatsen starter på årg. og kan senere udvides til flere årgange: Opstart af læsekontrakter i samarbejde mellem vejledere, lærere og elever. Samarbejde om organisering. Info og viden til forældre, lærere og elever om, hvad læsning også er: Eks. lytte til lydbøger. Opmærksomhedspunkter: Hvordan informerer vi bedst forældrene på forældremøderne om, hvordan de støtter deres børns læseudvikling? Hvordan gør vi elevernes læseudvikling og progression synlig for eleven selv? Indsatser i skoleåret 19/20 Fagliglæsning i alle fag Gøre elevernes læseudvikling og progression synlig for eleven selv Informere forældrene bedre om, hvordan de bedst støtter deres børns læseudvikling

Gadstrup Skoles læsehandleplan

Gadstrup Skoles læsehandleplan Gadstrup Skoles læsehandleplan Indledning Gadstrup Skoles læsehandleplan er udarbejdet på baggrund af Roskilde Kommunes Læsehandleplan 2016-2020. Handleplanen beskriver skolens nuværende og kommende indsats

Læs mere

Handleplan for læsning Mønsted & Sparkær Skoler 2018

Handleplan for læsning Mønsted & Sparkær Skoler 2018 Handleplan for læsning Mål 1 Alle elever videreudvikler alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag. Skolens handleplan for læsning Mønsted

Læs mere

Handleplan for læsning på Knudsøskolen.

Handleplan for læsning på Knudsøskolen. Status: En målrettet indsats i læsning på alle klassetrin, der giver positive resultater i diverse læseevalueringer. (LUS, sprogscreening, DVO, OS, SL samt Nationale test). Af tiltag kan nævnes: 1. Målrettet

Læs mere

Indhold 0. årgang:... 2 Efterår:... 2 Forår:... 2 Overleveringsmøde 0.årg/1.årg: årgang:... 2

Indhold 0. årgang:... 2 Efterår:... 2 Forår:... 2 Overleveringsmøde 0.årg/1.årg: årgang:... 2 Handleplan for skriftsproglig udvikling Utterslev Skole NB: LST = Læse/skriveteknologi, fx AppWriter, diktafonfunktion o.l. Indhold 0. årgang:... 2... 2... 2 Overleveringsmøde 0.årg/1.årg:... 2 1. årgang:...

Læs mere

Læse og skrivestrategi. En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016.

Læse og skrivestrategi. En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016. Læse og skrivestrategi En beskrivelse af læse og skrivestrategien i en revideret udgave, december 2016. Indledning Denne reviderede udgave af Læse- og skrivestrategien afløser Læse- og skrivestrategien

Læs mere

Horsens Kommune. Bankagerskolens handleplan for læsning og skrivning

Horsens Kommune. Bankagerskolens handleplan for læsning og skrivning Horsens Kommune Bankagerskolens handleplan for læsning og skrivning Udarbejdet januar 2012 Bankagerskolens handleplan for læsning og skrivning Læsning er en dimension i ALLE fag, og derfor er og vil det

Læs mere

Skolens handleplan for sprog og læsning

Skolens handleplan for sprog og læsning Skolens handleplan for sprog og læsning Indhold Skolens handleplan for sprog- og læsning..... 3 Inspiration til skolens handleplan for sprog og læsning.... 7 2 Skolens handleplan for sprog og læsning Skolens

Læs mere

Handleplan for læsning Sødalskolen August 2012

Handleplan for læsning Sødalskolen August 2012 Sødalskolen August 2012-1 - Generelt om læsning på Sødalskolen Mål Alle elever videreudvikler alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag. Forældre

Læs mere

-Årshjul for læsevejledning på Morten Børup Skolen

-Årshjul for læsevejledning på Morten Børup Skolen -Årshjul for læsevejledning på Morten Børup Skolen 2018-19 Læsevejledning 0. 3. klasse AKTIVITET INDHOLD LÆSEVEJLEDERENS ROLLE AUGUST Information om årshjulet og testning på 0. 8. 21.8.: 1. danskfagudvalgsmøde

Læs mere

Kommunal evaluering af dansk (skriftsprog), matematik og engelsk i Syddjurs kommune

Kommunal evaluering af dansk (skriftsprog), matematik og engelsk i Syddjurs kommune Kommunal evaluering af dansk (skriftsprog), matematik og engelsk i Syddjurs kommune Mål for læsning og matematik i relation til de nationale mål Syddjurs Kommunes læse- og matematikmål ligger i forlængelse

Læs mere

GUNGEHUSSKOLEN. Ordblindehandleplan. Indledning. august Indledning

GUNGEHUSSKOLEN. Ordblindehandleplan. Indledning. august Indledning GUNGEHUSSKOLEN Ordblindehandleplan Indledning Samlet testplan på Gungehusskolen Testplan med fokus på elever i risiko for ordblindhed 0. -2.klasse Undervisnings af elever med afkodningsvanskeligheder (Alle

Læs mere

Handleplan for læsning Sparkær Skole

Handleplan for læsning Sparkær Skole Skoleåret 2014/15 Indholdsfortegnelse: Handleplan for læsning Indholdsfortegnelse:... - 1 - Målet for læsning:... - 2 - Veje til målet:... - 2 - den aktuelle viden på området.... - 3 - Læsevejledning på

Læs mere

Kommunal testplan for dansk

Kommunal testplan for dansk Lejre Kommune Center for Skoletilbud Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Dato: 13. august 2015 Skolekonsulent Louise Elmquist Kommunal testplan for dansk Lejre Kommune Formål

Læs mere

TESTHANDLEPLAN 2014-2015

TESTHANDLEPLAN 2014-2015 TESTHANDLEPLAN 2014-2015 2 Testhandleplan Test og prøver på På tages der løbende læsetest, stavetest, matematiktest mv. af alle skolens elever. Brugen af test er en del af s evalueringskultur, der har

Læs mere

Handleplan for læsning Holmebækskolen

Handleplan for læsning Holmebækskolen Handleplan for læsning Holmebækskolen 2014-2015 Indskolingen: Børnehaveklasse 2.klasse I indskolingen har vi følgende fokuspunkter: Undervisningen tilrettelægges således, at den sikrer, at eleverne i børnehaveklassen

Læs mere

Kommunal evaluering i forhold til skriftsprog og matematik i Syddjurs kommune

Kommunal evaluering i forhold til skriftsprog og matematik i Syddjurs kommune Kommunal evaluering i forhold til skriftsprog og matematik i Syddjurs kommune Mål for læsning og matematik i relation til de nationale mål Syddjurs Kommunes læse- og matematikmål ligger i forlængelse af

Læs mere

Hornum skole. Dette arbejder vi med i alle årgange:

Hornum skole. Dette arbejder vi med i alle årgange: 2015 Hornum skole Dette arbejder vi med i alle årgange: Læsebånd Læsekontrakter Flydende læsning Faglig læsning: o Læsestrategier o Notatteknik Motivering for læsning Evaluering Gældende pr. 1. august

Læs mere

Kommunal evaluering i forhold til skriftsprog og matematik i Syddjurs kommune

Kommunal evaluering i forhold til skriftsprog og matematik i Syddjurs kommune Kommunal evaluering i forhold til skriftsprog og matematik i Syddjurs kommune Mål for læsning og matematik i relation til de nationale mål Syddjurs Kommunes læse- og matematikmål ligger i forlængelse af

Læs mere

TØNDER DISTRIKTSSKOLE

TØNDER DISTRIKTSSKOLE Sprog- og læsehandleplan 2016-17 Indledning Gode sprog-og læsefærdigheder spiller en vigtig rolle i børn og unges personlige og faglige udvikling. Læsefærdigheder er nøglen til uddannelse, job og deltagelse

Læs mere

Handleplan med indsatser for arbejdet med ordblinde elever på Hanssted Skole

Handleplan med indsatser for arbejdet med ordblinde elever på Hanssted Skole Skole: Hanssted Skole, Rødbyvej 2, 2500 Valby Periode: 2018-2019 Hvordan forstår vi ordblindhed? Nogle elever viser så store vanskeligheder med at lære at læse, fordi de bliver ved med at have svært ved

Læs mere

Test og handlinger for alle elever med særligt fokus på elever i læsevanskeligheder Opdateret februar 2017

Test og handlinger for alle elever med særligt fokus på elever i læsevanskeligheder Opdateret februar 2017 Test og handlinger for alle elever med særligt fokus på elever i læsevanskeligheder Opdateret februar 2017 Klassetrin Hvilke(n) test? Obligatoriske gruppeprøver og andre test, der kan vise tegn på sprog-

Læs mere

Tjørnelyskolen prioriterer læsning og udvikling af elevernes læsekompetence særligt højt.

Tjørnelyskolen prioriterer læsning og udvikling af elevernes læsekompetence særligt højt. Tjørnelyskolen prioriterer læsning og udvikling af elevernes læsekompetence særligt højt. I denne læsepolitik vil I kunne læse om mål for læsning, tiltag på skolen og forventninger til jer som forældre.

Læs mere

Læsehandleplan for Kastrupgårdsskolen 2018/19. Formålet med læsehandleplanen. Status

Læsehandleplan for Kastrupgårdsskolen 2018/19. Formålet med læsehandleplanen. Status Læsehandleplan for Kastrupgårdsskolen 2018/19 Formålet med læsehandleplanen Formålet med læsehandleplanen er at vedligeholde og styrke indsatsen omkring elevernes læsefærdigheder og -kompetencer. Der har

Læs mere

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen

STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD. evaluering, test og tiltag i skolen STANDARD FOR ELEVER I SKRIFTSPROGSVANSKELIGHEDER I ALMENE SKOLETILBUD evaluering, test og tiltag i skolen Forord: Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i

Læs mere

Strategi for Sprog og Læsning

Strategi for Sprog og Læsning Strategi for Sprog og Læsning Forord Barnets sprog- og læseudvikling begynder allerede i spædbarnsalderen i det tætte samspil mellem barn og forældre. Sundhedspleje og dagtilbud støtter gennem bevidst

Læs mere

Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning.

Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning. Mejrup Skoles Handleplan for Sprog og Læsning. Mål og indsats for læsning i almenundervisningen. Indskolingen: Vi prioriterer, at alle børn får en god start, hvor de oplever læsning og skrivning som meningsfulde

Læs mere

Forskning viser, at forældre er rollemodeller for deres børn, både når de taler, skriver og læser.

Forskning viser, at forældre er rollemodeller for deres børn, både når de taler, skriver og læser. Mål for læsning på Møllehøjskolen Alle elever videreudvikler og udfordres på alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag. Forældrerollen i forhold

Læs mere

Lolland Kommunes skriftsprogsstrategi er en del af kommunens Børneog ungepolitik og læsning er politisk indsatsområde i Lolland Kommune.

Lolland Kommunes skriftsprogsstrategi er en del af kommunens Børneog ungepolitik og læsning er politisk indsatsområde i Lolland Kommune. Notat Version 3 03.07-2014 Lolland Kommunes læse- og skriftsprogsstrategi 2014 Vision Lolland Kommunes skriftsprogsstrategi er en del af kommunens Børneog ungepolitik og læsning er politisk indsatsområde

Læs mere

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen

Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Standard for elever i skriftsprogsvanskeligheder i almene skoletilbud evaluering, test og tiltag i skolen Indholdet i nedenstående plan skal sikre, at alle elever i skriftsprogsvanskeligheder i Skanderborg

Læs mere

Læsehandlingsplan. Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2

Læsehandlingsplan. Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2 Læsehandlingsplan Hovedområde Fokuspunkter Side Indledning 2 Læsning i børnehaveklassen Forudsætninger for læsning 3 Begynderundervisning Læseangrebs-strategier Forståelses-strategier Læselyst 4 Den fortsatte

Læs mere

HANDLEPLAN FOR LÆSNING LØGSTRUP SKOLE 2012-2013. Indhold:

HANDLEPLAN FOR LÆSNING LØGSTRUP SKOLE 2012-2013. Indhold: HANDLEPLAN FOR LÆSNING LØGSTRUP SKOLE 2012-2013 Indhold: Mål Generel læseudvikling Overgange Læsevanskeligheder Evaluering IT og læsning PLC og læsning Må l: Alle elever skal udvikle alderssvarende læsefærdigheder,

Læs mere

LØGUMKLOSTER DISTRIKTSSKOLE HANDLEPLAN UPV 7.ÅRGANG UDDANNELSE OG JOB [Vælg en dato]

LØGUMKLOSTER DISTRIKTSSKOLE HANDLEPLAN UPV 7.ÅRGANG UDDANNELSE OG JOB [Vælg en dato] LØGUMKLOSTER DISTRIKTSSKOLE HANDLEPLAN UPV 7.ÅRGANG UDDANNELSE OG JOB 2016-2017 [Vælg en dato] Indeholder en handleplan for det indledende arbejde med Uddannelsesparathedsvurderingen og emnet uddannelse

Læs mere

Læse-skrivehandleplan

Læse-skrivehandleplan Tønder, 30. maj 2018 Læse-skrivehandleplan 2018-20 Indledning Gode sprog-og læsefærdigheder spiller en vigtig rolle i børn og unges personlige og faglige udvikling. Læsefærdigheder er nøglen til uddannelse,

Læs mere

Retningslinjer og procedure for afdækning af ordblindhed (dysleksi) i Egedal Kommune

Retningslinjer og procedure for afdækning af ordblindhed (dysleksi) i Egedal Kommune Retningslinjer og procedure for afdækning af ordblindhed (dysleksi) i Egedal Kommune Formål Set i lyset af en national indsats for ordblinde i Danmark, så har Egedal Kommune over de seneste to år iværksat

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune opretter pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen

Handleplan for læsning på Blåbjergskolen Handleplan for læsning på Blåbjergskolen I et moderne velfærdssamfund med stigende mængder af skriftlige informationer er det af afgørende betydning for det enkelte menneske at tilegne sig tilstrækkelige

Læs mere

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2010-2011 Læsepolitikkens formål: Formål med Ellekildeskolens læsepolitik er at sikre: at læseindsatsen og læseudviklingen styrkes. at færre børn udvikler læsevanskeligheder

Læs mere

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013

ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013 ELLEKILDESKOLENS LÆSEPOLITIK 2012-2013 Læsepolitikkens formål: Formål med Ellekildeskolens læsepolitik er at sikre: at læseindsatsen og læseudviklingen styrkes. at færre børn udvikler læsevanskeligheder

Læs mere

Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside.

Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside. Dato 7. marts 2019 Notat Ramme for ordblindindsats i Esbjerg Kommune Esbjergs Kommunes Ramme for ordblindeindsats beskriver de minimumstiltag, den enkelte skole skal gøre i forhold til at afdække og understøtte

Læs mere

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen?

Afdeling 1. Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Hvad er skolens overordnede formål med læseindsatsen? Handleplan for skrivning og læsning på Rækker Mølle Skolen 2010/2011. Afdeling 1 Hvad er skolens overordnede formål med At gøre Rækker Mølle Skolen til en skole, der er kendt for at sende eleverne videre

Læs mere

Langhøjskolens ordblindehandleplan

Langhøjskolens ordblindehandleplan Langhøjskolens ordblindehandleplan 1 I ordblindehandleplanen beskrives Langhøjskolens beredskab for at opdage hhv. elever med risiko for læsevanskeligheder, elever med læsevanskeligheder og elever med

Læs mere

Rudersdals indsats for ordblinde elever

Rudersdals indsats for ordblinde elever Rudersdals indsats for ordblinde elever Hvad kan forventes af Skole og Familie? Hvad kan forventes af skolerne? Hvordan får eleven diagnosen ordblindhed? - hvem, hvad, hvornår, hvilken 7. november 2017

Læs mere

Læsevejledere i grundskolen netværkværksmøder

Læsevejledere i grundskolen netværkværksmøder Læsevejledere i grundskolen netværkværksmøder Videndelingsoplæg - 20 minutter Niveaudelt læsetræningsforløb afsæt i resultaterne fra Tekstlæseprøve 3 & 2 Hogrefe. Tankerne bag etablering og gennemførelse

Læs mere

Skriftsprogsindsats på Vorgod-Barde Skole

Skriftsprogsindsats på Vorgod-Barde Skole Skriftsprogsindsats på Vorgod-Barde Skole Målstyringsværktøjet er rammen, inden for hvilken den enkelte skole formulerer sig skriftligt om sin egen indsats på skriftsprogsområdet. Intentionen er: Den enkelte

Læs mere

Skolens samlede evaluering

Skolens samlede evaluering Skolens samlede evaluering Som friskole er vi forpligtet til at foretage en evaluering af skolens samlede undervisning og udarbejde en plan for opfølgningen på evalueringen. Skolen beslutter selv, hvordan

Læs mere

Handleplan for læsning på Stilling Skole

Handleplan for læsning på Stilling Skole Skanderborg Kommunes mål for læsning: - (Overordnet) Alle børn og unge udvikler læsefærdigheder, der gør dem i stand til aktivt at anvende deres læsning i personlig udvikling, uddannelse og aktiv deltagelse

Læs mere

Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole

Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole Læsepolitik 2010/11 Vadgård skole Forord Læsepolitikken danner rammen for indsatsen på læseområdet på Vadgård skole. Læsepolitikken er Vadgård skoles bud på hvordan, der sikres kvalitet i læseindsatsen

Læs mere

Høringssvar vedr. Kvalitetsrapporten 2018 Skolen på Grundtvigsvej

Høringssvar vedr. Kvalitetsrapporten 2018 Skolen på Grundtvigsvej Frederiksberg Kommune Marts 2018 Høringssvar vedr. Kvalitetsrapporten 2018 Skolen på Grundtvigsvej Hermed indgives høringssvar vedr. Kvalitetsrapporten 2018 for Skolen på Grundtvigsvej. Høringssvaret er

Læs mere

Kompetencecenter på Sebber Skole

Kompetencecenter på Sebber Skole Kompetencecenter på Sebber Skole Skoleår 2011-2012 Mål Skolens kompetencecenter tilrettelægger den specialpædagogiske indsats og giver sparring til lærere og pædagoger med henblik på at udvikle kompetencer

Læs mere

Børnehaveklasselæreren og. Undervisningen er differentieret, alle elever ud vikler skriftsproglige undervisning tager forside/bagside og brug af

Børnehaveklasselæreren og. Undervisningen er differentieret, alle elever ud vikler skriftsproglige undervisning tager forside/bagside og brug af Handleplan for læsning i indskolingen på Rougsøskolen. Indskolingen 0. kl. Handleplan for læsning Alle elever skal have en god læsestart. De fleste er klar til at begynde en egentlig læseundervisning i

Læs mere

Funder-Kragelund Skoles læsepolitik

Funder-Kragelund Skoles læsepolitik Funder-Kragelund Skoles læsepolitik Læsning er en langsommelig affære - men vidunderligt at lære Vi underviser i læsning for at sikre os, at eleverne gennem hele deres skoleforløb udvikler læselyst og

Læs mere

Obligatorisk evaluering og tidspunkt

Obligatorisk evaluering og tidspunkt Obligatorisk evaluering og tidspunkt Alder/Klas se-trin 3 år Sprogvurdering Rambøll Sprog, Sprogvurdering 3-6 5 år / inden skolestart Når barnet er 3 år Sprogvurdering Rambøll Sprog, Sprogvurdering 3-6

Læs mere

Ansøgningsskema til rammeforsøg om mere fleksible muligheder for at tilrettelægge skoledagen (der udfyldes et ansøgningsskema for hver skole)

Ansøgningsskema til rammeforsøg om mere fleksible muligheder for at tilrettelægge skoledagen (der udfyldes et ansøgningsskema for hver skole) Bilag 2 Ansøgningsskema til rammeforsøg om mere fleksible muligheder for at tilrettelægge skoledagen (der udfyldes et ansøgningsskema for hver skole) 1. Kommunens navn Horsens Kommune 2. Folkeskole omfattet

Læs mere

Den fastlagte evaluering - dansk Klasse Staveprøve Læseprøve Ansvarlig Klasselæsekonference. VM Forår: Ordkendskabsprøve 0.- LH 1.kl.

Den fastlagte evaluering - dansk Klasse Staveprøve Læseprøve Ansvarlig Klasselæsekonference. VM Forår: Ordkendskabsprøve 0.- LH 1.kl. Kapitel 2: af elevernes udbytte af undervisningen På Forberedelsesskolen er evaluering en naturlig del af undervisningen. Den foregår dels løbende og i forskellig form - dels på fastlagte tidspunkter i

Læs mere

Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0

Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0 Strategi for elever med ordblinde problematikker på Langholt skole Vers. 1.0 Nedenstående strategi skal anvendes på Langholt skole i forbindelse med elever, der udviser tegn på ordblinde problematikker

Læs mere

En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune. Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder

En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune. Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder Baggrund Børn, som i dag begynder i dagtilbud og skoler,

Læs mere

Skolens samlede evaluering

Skolens samlede evaluering Skolens samlede evaluering Som friskole er vi forpligtet til at foretage en evaluering af skolens samlede undervisning og udarbejde en plan for opfølgningen på evalueringen. Skolen beslutter selv, hvordan

Læs mere

Vejledning og indsatser for arbejdet med ordblinde elever

Vejledning og indsatser for arbejdet med ordblinde elever Skole: Valby Skole Periode: 2018/19 Hvordan forstår vi ordblindhed Nogle elever viser så store vanskeligheder med at lære at læse, fordi de bliver ved med at have svært ved at koble bogstav og lyd. Det

Læs mere

Ordblindepolitik, Sortebakkeskolen.

Ordblindepolitik, Sortebakkeskolen. Udarbejdet den 30. april 2018. Ordblindepolitik, Sortebakkeskolen. Vision At ordblinde elever får den støtte, de har brug for, for at kunne deltage aktivt og ligeværdigt i skolelivet og for at blive så

Læs mere

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring

Temahæfte. Inklusion. Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år. - læsning, sprog og læring Temahæfte Inklusion Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år - læsning, sprog og læring I Egedal Kommune inkluderes elever med læse- og skrivevanskeligheder i almenundervisningen. I Egedal Kommune

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Mål for læsning på Møllehøjskolen Alle elever videreudvikler og udfordres på alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videnstilegnelse i alle skolens fag. Forældrerollen i

Læs mere

En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune. Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder

En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune. Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder En strategi for sprog - og læseudvikling i Holbæk Kommune Sprog og læsning, samt initiativer til inklusion af elever i sprog og læsevanskeligheder Baggrund Børn, som i dag begynder i dagtilbud og skoler,

Læs mere

OBLIGATORISK SPROGVURDERING I BØRNEHAVEKLASSEN I BALLERUP KOMMUNE

OBLIGATORISK SPROGVURDERING I BØRNEHAVEKLASSEN I BALLERUP KOMMUNE OBLIGATORISK SPROGVURDERING I BØRNEHAVEKLASSEN I BALLERUP KOMMUNE 1 Indholdsfortegnelse procedure for obligatorisk sprogvurdering i børnehaveklassen... 3 Indledning... 3 Lovgrundlaget for den obligatoriske

Læs mere

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan.

Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Formålet Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan. Mål 1: Mindst 80 procent af eleverne skal være gode til at læse og regne i de nationale test. Udfordringer: INDSATS AKTIVITET

Læs mere

Lolland Kommunes læsestrategi

Lolland Kommunes læsestrategi Lolland Kommunes læsestrategi Indledning Lolland Kommunes læsestrategi er en del af kommunens børne- og ungepolitik og læsning er politisk indsatsområde i Lolland Kommune. Det politiske fokus på læsning

Læs mere

Indsatser for arbejdet med ordblinde elever klasse

Indsatser for arbejdet med ordblinde elever klasse Revideret udgave september 2017 Indsatser for arbejdet med ordblinde elever 0.-9. klasse Guide udarbejdet af Marianne Glarborg Ellingsen, Læsekonsulent i samarbejde med Nota Revideret udgave september

Læs mere

At alle elever videreudvikler alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag.

At alle elever videreudvikler alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag. Læsning på Vestre Skole Vestre Skoles mål for læsning er: At alle elever videreudvikler alderssvarende læsestrategier og læsefærdigheder, som de anvender til videntilegnelse i alle skolens fag. Dette sikres

Læs mere

Handleplan for læsning; indskoling, 3. klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring

Handleplan for læsning; indskoling, 3. klasse. - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring - Læsekompetenceplan for Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring S - status/sammenhæng - M - målsætning - T - tiltag og handlinger - T - tegn - E - evaluering - Læseudvikling - progression - CKF

Læs mere

Forord. Mål. Tiltag. Læsehappenings

Forord. Mål. Tiltag. Læsehappenings Forord Læsning er et vigtigt element i de fleste fag i skolen. Læsning er vejen til oplevelser, til viden og uddannelse. Når vi skal højne den faglige viden, er det helt nødvendigt med en god læsefærdighed.

Læs mere

Læsehandlingsplan Langholt Skole

Læsehandlingsplan Langholt Skole Læsehandlingsplan Langholt Skole Forord Læsning og IT Læsebånd Klassekonferencer Yngste team Børnehaveklassen 1. klasse 2. klasse 3. klasse Ældste team 4. klasse 5. klasse 6. klasse Forord På Langholt

Læs mere

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen

Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen Forandringsmodel Strategi for implementering af folkeskolereformen på Genner Univers skoledelen 2018 Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så

Læs mere

Læsebånd Friskolen Østerlund

Læsebånd Friskolen Østerlund Læsebånd Friskolen Østerlund Rent teknisk er et læsebånd et bånd af tid, hvor eleverne arbejder fokuseret med læsning af mange forskellige typer tekster. Hos os har vi placeret dette bånd af tid på alle

Læs mere

Kompetencecenter for Læsning i Aarhus. Oplæg Strandby skole. Indskolingen

Kompetencecenter for Læsning i Aarhus. Oplæg Strandby skole. Indskolingen i Aarhus Oplæg Strandby skole Indskolingen Program o Rammer for o Hvordan kan et forløb se ud? o Hvordan opdager man læseskrivevanskeligheder tidligt i indskolingen? o Hvad stiller man op med elever i

Læs mere

Hedensted kommunes ordblindeprocedure

Hedensted kommunes ordblindeprocedure Hedensted kommunes ordblindeprocedure Ordblindeforeningen den 21. maj 2016 Anette Høj Madsen, Læsekonsulent 1 Fakta Elever: Ca. 5810 21 folkeskoler 13 fødeskoler (0.-6. kl.) 1 skole (7.-9. kl.) 5 frie

Læs mere

Indsatser for arbejdet med ordblinde elever klasse

Indsatser for arbejdet med ordblinde elever klasse Indsatser for arbejdet med ordblinde elever 0.-9. klasse Guide udarbejdet af Marianne Glarborg Ellingsen, Læsekonsulent i samarbejde med Nota Hvordan forstås ordblindhed? Nogle elever viser store vanskeligheder

Læs mere

Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune

Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune Esbjergs Kommunes Ramme for ordblindeindsats beskriver de minimumstiltag, den enkelte skole skal gøre i forhold til at afdække og understøtte elever med ordblindevanskeligheder.

Læs mere

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM SKOLEAFDELINGEN OG UU SILKEBORG klasse

SAMARBEJDSAFTALE MELLEM SKOLEAFDELINGEN OG UU SILKEBORG klasse SAMARBEJDSAFTALE MELLEM SKOLEAFDELINGEN OG UU SILKEBORG 7. - 10. klasse Skoleåret 2018/2019 SKOLEÅRET 2018/2019 1 Introduktion Formål Samarbejdsaftalen skal medvirke til at afklare opgave- og ansvarsfordelingen

Læs mere

Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet

Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet Handleplan for læsning på Rougsøskolen Mellemtrinnet - Læsehastighed - automatisering af læsefærdigheder - Læselyst Den fortsatte læsning: - At læse for at lære Læsemåde - Læse skønlitt./faglitt. Romaner

Læs mere

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Tinglev Skole

Strategi for implementering af folkeskolereformen på Tinglev Skole Strategi for implementering af folkeskolereformen på Tinglev Skole 2019 2015-2020 Strategi for folkeskolerne i Aabenraa Kommune 2015-2020 Alle elever i Aabenraa Kommune skal blive så dygtige, som de kan

Læs mere

Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14

Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14 Kontraktmål for Frydenhøjskolen 2013-14 Mål 1: Mål der knytter sig til Højere faglighed Styrke faglig læsning og skrivning (målet er 2-årigt) Vi vil fortsætte arbejdet med at styrke den faglige læsning

Læs mere

Tilbud til elever i læsevanskeligheder

Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder Tilbud til elever i læsevanskeligheder i Faaborg-Midtfyn Kommune - en beskrivelse Faaborg-Midtfyn Kommune oprettede pr. 1. august 2014 et tilbud til elever i vanskeligheder

Læs mere

OBLIGATORISK SPROGVURDERING I BØRNEHAVEKLASSEN I BALLERUP KOMMUNE

OBLIGATORISK SPROGVURDERING I BØRNEHAVEKLASSEN I BALLERUP KOMMUNE OBLIGATORISK SPROGVURDERING I BØRNEHAVEKLASSEN I BALLERUP KOMMUNE 1 Indholdsfortegnelse procedure for obligatorisk sprogvurdering i børnehaveklassen... 3 Indledning... 3 Lovgrundlaget for den obligatoriske

Læs mere

Dansk-som andetsprog på Præstegårdsskolen i Esbjerg

Dansk-som andetsprog på Præstegårdsskolen i Esbjerg Dansk-som andetsprog på Præstegårdsskolen i Esbjerg Information om den supplerende undervisning. Den supplerende undervisning i dansk som andet-sprog fra sprogstøttecenteret tilbyder følgende: Læseprojekt.

Læs mere

Forord. Mål. Tiltag. Læsehappenings

Forord. Mål. Tiltag. Læsehappenings Forord Læsning er et vigtigt element i de fleste fag i skolen. Læsning er vejen til oplevelser, til viden og uddannelse. Når vi skal højne den faglige viden, er det helt nødvendigt med en god læsefærdighed.

Læs mere

Tal- og ordblindecenter. Skoleudvalgsmøde 19. juni 2018

Tal- og ordblindecenter. Skoleudvalgsmøde 19. juni 2018 Tal- og ordblindecenter Skoleudvalgsmøde 19. juni 2018 Intensivt forløb - kapacitet - Omfatter elever i almenklasserne fra 4.-6. klasse - 10 ugers intensivt forløb - 6 forløb årligt (3 for ordblinde og

Læs mere

Status for sprog og læsning i indskolingen

Status for sprog og læsning i indskolingen Status for sprog og læsning i indskolingen Sprog og læsning Der arbejdes ud fra læsebogssystemet Tid til dansk. I 0. klasse er der fokus på det talte sprog, bogstaverne og børnestavning. Læsevejlederen

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Handleplan for læsning Forord Byrådet vedtog i forbindelse med budget 2009 et service og kvalitetsmål om, at der skulle udarbejdes en fælleskommunal læseplan for Skanderborg Kommune. Formålet med Handleplan

Læs mere

Dybkærskolens handleplan for sprog- og læsefærdigheder fra 4.-6. klasse 2014-2015

Dybkærskolens handleplan for sprog- og læsefærdigheder fra 4.-6. klasse 2014-2015 Anbefalinger fra Silkeborg kommunes læsepolitik for at opnå forenklede Fælles Mål for læsning 2014. Metoder/undervisning Materialer/aktiviteter Ansvar Evaluering Det anbefales at man: Fokuserer på konsolidering

Læs mere

Plan for evaluering af Johannesskolens samlede undervisning

Plan for evaluering af Johannesskolens samlede undervisning Plan for evaluering af Johannesskolens samlede undervisning Med denne evalueringsplan redegøres for en samlet plan over, hvordan vi arbejder med evaluering på Johannesskolen. Evalueringsplanen revideres

Læs mere

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016

Handleplan for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 for styrkelse af elevernes læsekompetencer i Roskilde Kommunes folkeskoler 2012-2016 Indhold: Indledning side 3 Tiltag - og handleplaner side 4 Evaluering side 8 Arbejdsgruppen: Vagn F. Hansen, Pædagogisk

Læs mere

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk

Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk Fælles rammebeskrivelse for faget Dansk 1. Baggrund og formål Det blev den 7. april 2014 politisk besluttet, at skolevæsenet i Frederikssund Kommune skal have en fælles kvalitetsramme for centrale fag

Læs mere

Procesplan for Læsning som indsatsområde i Faaborg-Midtfyn Kommune Mål og Delmål

Procesplan for Læsning som indsatsområde i Faaborg-Midtfyn Kommune Mål og Delmål Procesplan for Læsning som indsatsområde i FaaborgMidtfyn Kommune Mål og Delmål Det overordnede mål for læsning som kommunal indsats på skoleområdet At alle børn og unge udvikler læsefærdigheder, der gør

Læs mere

Dato 1. maj Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside.

Dato 1. maj Den enkelte skole skal ud fra rammen udarbejde en plan for indsatsen på skolen. Planen skal være tilgængelig på skolens hjemmeside. Dato 1. maj 2017 Sagsbehandler Ulla Visbech Notat Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune Esbjergs Kommunes Ramme for ordblindeindsats beskriver de minimumstiltag, den enkelte skole skal gøre i forhold

Læs mere

Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune

Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune Ramme for ordblindeindsats i Esbjerg Kommune Esbjergs Kommunes Ramme for ordblindeindsats beskriver de minimumstiltag, den enkelte skole skal gøre i forhold til at afdække og understøtte elever med ordblindevanskeligheder.

Læs mere

Handleplan for læsning

Handleplan for læsning Handleplan for læsning Handleplan for læsning på Hejnsvig Skole På Hejnsvig Skole anser vi læsning som den grundlæggende forudsætning for læring i alle fag. Vi vil gerne arbejde for at eleverne igennem

Læs mere

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner.

Skoleledelsen udvikler i samarbejde med medarbejdere og i dialog med forældre mål og strategier, som udmøntes i handleplaner. 28.10.17 Langhøjskolen skolen som fælles projekt Inklusionshandleplan Langhøjskolen har tydelig retning og lederskab i forhold til arbejdet med inkluderende læringsmiljøer, hvilket sikrer en tydeligere

Læs mere

Skoleåret 2013/2014. 10.06.13 Viborg Kommune

Skoleåret 2013/2014. 10.06.13 Viborg Kommune Skoleåret 2013/2014 10.06.13 Viborg Kommune Indholdsfortegnelse Overgang fra dagtilbud til skole... 3 Indskoling: 0. 3. årgang... 3 Læseudvikling progression... 3 Børnehaveklassen:... 3 1. årgang:... 4

Læs mere

Ordblindhed & andre skriftsproglige vanskeligheder

Ordblindhed & andre skriftsproglige vanskeligheder Ordblindhed & andre skriftsproglige vanskeligheder Definition Hvad er ordblindhed Markante vanskeligheder med udnyttelse af skriftens lydprincip, dvs. langsom og upræcis omsætning af bogstaver og bogstavfølger

Læs mere

Handleplan for læsning; udskoling. - Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring

Handleplan for læsning; udskoling. - Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring Handleplan for læsning; udskoling - Læsekompetenceplan i Egedal Kommune 0 18 år; læsning, sprog og læring S - status/sammenhæng - M - målsætning - T - tiltag og handlinger - T - tegn - E - evaluering -

Læs mere