Nr. 4 - uge 16. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Nr. 4 - uge 16. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om:"

Transkript

1 Nr. 4 - uge 16 I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Ensilering af 1. slæt græs Efterafgrøder i majs Ukrudtsbekæmpelse i majs

2 GrovfoderNyt 12. Apr 2019 Bedriften lige nu Af Anders Christiansen Så blev det pludselig koldt igen. Ikke helt unormalt for april, der jo, som bekendt, kan være lunefuld. Kulden har medført at såningen af majs godt kan udsættes lidt, da jordtemperaturen er faldet igen. Der skulle dog snart komme lunere forhold, hvorfor tiden nu kan udnyttes til at få gjort markerne klar til såning, uden at forcere noget. Dette nummer handler bl.a. om ukrudt i majs. Det er selvfølgelig tidligt at omtale dette emne, men det er nødvendigt, allerede nu at strategien er på plads. Græsmarkerne gror heller ikke så hurtigt i kulden. Fortsætter det kølige vejr frem mod maj, kan der forventes højt sukkerindhold og lavt proteinindhold i de slæt der tages i maj. Det ser vi næsten også hvert år, så det er heller ikke den store overraskelse. De der har planlagt at høste grønrug, skal hele tiden holde øje med afgrøden. Som beskrevet i et tidligere nummer af GrovfoderNyt, kan afgrøden miste meget af sin foderværdi, hvis der høstes for sent. Ensilering af græs Af Laurits Rasmussen (lar@centrovice.dk) Græsmarkerne er i år midt i april noget længere fremme end i 2018, så der kan forventes, at 1. slæt måske skal tages tidligere i år end i Vejrudsigten lover stigende dag- og nattemperaturer, hvilket vil gavne væksten, der har været bremset lidt ned med nattefrost og dagtemperaturer under 10 grader. I år er der på mange bedrifter noget mindre beholdninger af majsensilage, hvorfor en del af ensilagen fra 1. slæt skal opfodres lige så snart, den er færdigensileret, hvor den i andre år måske har kunnet ligge til omkring 1. oktober. Tilsætning af mælkesyrebakterier? Opfodringen af græsensilage i sommerperioden kan give lidt udfordringer med holdbarheden især hvis tørstofprocenten bliver for høj - d.v.s. over godt 35% tørstof. For at stabilisere ensilagen under udtagningen kan der ved ensileringen tilsættes heterofermentative mælkesyrebakterier, der producerer eddikesyre under ensileringen, hvorved væksten af skimmelsvampe og varmedannelse reduceres efter åbning af silo/stak. Der sælges også homofermentative mælkesyrer, som fremmer produktionen af mælkesyre og reducerer proteinnedbrydningen lidt i græsensilagen. Tilsætning af homofermentative mælkesyrebakterier har en tendens til at forringe holdbarheden af ensilagen efter åbning, så de må kun anvendes som tilsætning, hvis græsset ikke er blevet for tørt ved forvejring, således at der forventes god holdbarhed under opfodringen.

3 Valg af slættidspunkt Det optimale slættidspunkt kan findes ved at bruge slætprognosen og prognosen for fortørring. Der skal indsendes en hurtiganalyse for at kunne anvende slætprognosen. Alternativt ses på afgrøden i marken, hvor en middelhøj foderværdi generelt opnås, når afgrøden er i begyndende skridning. Jo større kløverandel, desto højere fordøjelighed forventes. Der bør ikke ensileres med under 1,05 kg tørstof/fe, da græsensilagen så nemt giver tynd afføring og for hurtig passagehastighed i fordøjelseskanalen. Ellers bør der tages hensyn til race og det antal FE, køerne skal æde pr. dag sammen med den øvrige foderration. Hvis græsensilagen skal wrappes, kan udgiften til presning/wrapning nedsættes 13%, hvis græsset skårlægges med 1,15 kg tørstof/fe i f.h.t. 1,3 kg tørstof/fe. Skårlæg ikke for dybt Slætmarker med rajsvingel bør ikke skårlægges for dybt. En stubhøjde på 8 cm levner marken mulighed for en hurtigere genvækst. Stubhøjden tjekkes! Tørstofprocent ved ensilering Ensileringstabet og køernes foderoptagelse taler for en tørstofprocent på omkring 32 37% ved ensilering i silo eller stak. Ved ensilering i wrapballer tilstræbes 45 50% tørstof for at få flest mulige foderenheder i ballerne. Brug jeres erfaringer fra tidligere til at vurdere, om græsset skal fortørre 1 eller 2 dage. Hvis græsset skårlægges, crimpes/stængelbrydes og bredspredes på hele arealet i samme arbejdsgang, sænkes fortørringstiden. Der vendes efter behov, hvis der er vanskelige fortørringsforhold, eller der er et tykt lag. Når den ønskede tørstofprocent nærmer sig, lægges græsset sammen i et velformet skår. Hvis det tørrer hårdt, skal græsset samles tidligere end i køligt vejr. Efterafgrøder i majs Af Anders Christiansen (abc@centrovice.dk) Med introduktionen af endnu flere efterafgrødetyper i fremtiden er de fynske kvægbrugere ved at løbe tør for hensigtsmæssige arealer at så dem. Det kan betyde at efterafgrøder i majs kan blive nødvendige for at overholde alle kravene-derfor denne artikel. Efterafgrøden skal senest sås i majsens stadium 16 med en såteknik, der giver en sikker og høj markspiringsprocent. Du kan så alm. rajgræs, hundegræs, strandsvingel eller en blanding af alm. rajgræs og cikorie. Såning af efterafgrøde i majs kan være aktuelt:

4 For at opfylde kravet om efterafgrøder. På bedrifter der gør brug af kvægundtagelsen med op til 230 kg N/ha. Her må kun anvendes rent græsudlæg, græsudlæg med under 50 procent kløver eller lucerne. Der må ikke bruges græsudlæg iblandet cikorie. Ikke så almindeligt på Fyn. Hvor man af miljømæssige årsager ønsker at holde jorden bevokset hele året. Hvor man ønsker en græsbevoksning på marken for at modvirke erosion eller begrænse udslæbning af jord på vejene. MFO-græsudlæg i majs skal sås senest 30. juni. For at opfylde kravet om miljøfokusområder (MFO), SKAL græsudlægget være veletableret og dækkende fra begyndelsen af september og frem til og med 19. oktober. Græsudlægget må dog først destrueres 8 uger efter høst af majsen. Der må ikke må bruges plantebeskyttelsesmidler i denne periode, og dette skal kunne kontrolleres. Derfor udsættes udbetaling af støtten til tidligst i midten af januar måned. Høstes majsen senere end 15. november, kan græsudlægget ikke tælle som MFO. Græsudlæg i majs som MFOefterafgrøde kan være risikabelt, hvis udlægget ikke lykkes tilstrækkeligt godt. Marker med hanespore, grøn skærmaks eller større mængder kvik er mindre egnede til etablering af efterafgrøder i majs. Såmetode Det har aldrig været mere nødvendigt end nu, at efterafgrøder i majs etableres sikkert og godt. Efterafgrøder skal sås med en såmetode, der sikrer en hurtig fremspiring og en høj markspiringsprocent. Det kan opnås, hvis frøene placeres i 1,5 til 2,0 cm dybde med fast jord omkring frøene, så vandet kan trække hen til frøene. Græsset sås, så der er 20 cm mellem efterafgrøde og majsrække. Det kan opnås ved at så efterafgrøden i tre såspor med 18 cm afstand eller i fire såspor med 12 cm afstand. Efterafgrøden skal fremstå veletableret og dækkende på arealet. Den bedste såmetode Radsåning af efterafgrøden, hvor et trykhjul sikrer en ensartet og præcis sådybde, og jorden klemmes til omkring frøene, så de har kontakt med fast jord. Denne metode giver en sikker fremspiring - også under tørre forhold. Se billede 1 og 2. Det kan godt være at grejet ikke findes på Fyn endnu, men det skal det måske snart!

5 Billede 1. Thyregod A/S har udviklet en teknik, der kan monteres på deres radrenser. Frøene radsås i tre såspor med slæbeskær og tryk- og dybdestyringshjul. Foto: Henning Sjørslev Lyngvig.

6 Billede 2. Enkelte maskinststationer har selv udviklet udstyr til radsåning af efterafgrøder med trykhjul. Billedet viser en radrenser monteret med udstyr, som radsår efterafgrøden i fire såspor mellem to majsrækker. Frøene sås med slæbeskær og en bred tryk- og dybdestyringshjul. Foto: Henning Sjørslev Lyngvig. Den dårligste metode Bredspredning af efterafgrøden med en spredeplade er den mest risikable metode, og den giver som regel en lav markspiring - især under tørre forhold. Såtidspunkt, arter og udsædsmængder Efterafgrøden skal være spiret godt frem, før majsen lukker rækkerne i begyndelsen af juli. Omvendt må efterafgrøden ikke blive så kraftig, at majsen generes. Alm. rajgræs egner sig til forholdsvis sen såning, fordi den vokser hurtigt til. En blanding af alm. rajgræs og cikorie egner sig til sen såning. Cikorie har en stor spirevillighed. Den udvikler en dybtgående pælerod, som kan samle kvælstof op i større dybde end alm. rajgræs. Da den har små frø, skal den radsås med dybdestyring. Hundegræs kan sås tidligt, men er bedst egnet til senere såning. Hundegræs starter forholdsvis langsomt, men kan vokse kraftigt til sidst i vækstperioden, fordi den tåler skygge. Strandsvingel af fodertypen egner sig kun til tidlig såning, fordi den vokser langsomt i hele vækstperioden. Strandsvingel af en sildig plænetype kan sås samtidig med majsen - enten lige før eller lige efter. Metoden egner sig kun på arealer: med en god kvælstofforsyning, for eksempel hvor kløvergræs er forfrugt hvor der ikke er behov for at bekæmpe græsukrudt, for eksempel kvik, grøn skærmaks, hanespore og énårigt rapgræs som kan vandes. Tabel 1. Såtidspunkt, efterafgrøde og udsædsmængde *) Udsædsmængderne er baseret på såmetoder, der sikrer en god markspiring. **) Tæller ikke med til opfyldelse af kravet om græs eller græsefterafgrøder på bedrifter, der gør brug af kvægundtagelsen med op til 230 kg N/ha.

7 MFO-efterafgrøder Efterafgrøder til opfyldelse af kravet om miljøfokusområder (MFO) bør så vidt muligt sås i andre afgrøder end i majs, da det kan være usikkert at opnå en tilstrækkeligt dækkende efterafgrøde i majs fra begyndelsen af september. Hvis man alligevel ønsker at etablere MFO-efterafgrøde i majs, er der en rimelig sikkerhed for, at efterafgrøden kan være dækkende fra begyndelsen af september, hvis man vælger én af følgende metoder: Såning af 6 til 8 kg sildig diploid alm. rajgræs på andet behandlingstidspunkt mod ukrudt, når majsen har fire blade. Radrensning erstatter anden sprøjtning, og efterafgrøden sås i forbindelse med radrensning eller umiddelbart efter radrensning. Der skal benyttes en såteknik, som sikrer en hurtig og sikker fremspiring, for eksempel radsåning med trykhjul og dybdestyring. Cirka to uger efter såning af efterafgrøden kan der efter behov udføres en sprøjtning mod tokimbladet ukrudt. Såning af langsomt voksende plænetyper af strandsvingel enten lige før eller lige efter majssåning. Denne metode egner sig kun på arealer, som kan vandes, hvor der er kløvergræs som forfrugt, og hvor der ikke er behov for bekæmpelse af græsukrudt. Kontrollen bedømmer dækningsgraden samlet for hele arealet, dvs. både mellem rækker og i sårækken. Hvor der ikke er græsudlæg omkring majsrækken, vil kravet til dækning i græsstriben mellem rækkerne være højere, så dækningen som gennemsnit af hele arealet kan overholde kravene til dækning. Hvis man vælger at opfylde MFOforpligtigelsen ad denne vej, er det derfor vigtigt, at der etableres udlæg og anmeldes flere ha med majs, end der er behov for til at opfylde kravet. Billedet viser en veletableret efterafgrøde af alm. rajgræs den 16. september Foto: Martin Mikkelsen, SEGES.

8 Ukrudt i majs Af Anders Christiansen (abc@centrovice.dk) Strategi Før såbedstilberedning Ved pløjefri etablering er det vigtigt at nedvisne ukrudt med glyfosat inden jordbearbejdningen begynder. Før fremspiring Inden majsens fremspiring kan tidligt fremspiret ukrudt og ukrudt, som har overlevet tilberedningen af såbedet, sprøjtes bort med omkring 360 gr. glyphosat pr. ha. Man skal være 100 pct. sikker på, at majsen ikke er begyndt at stikke bladspiren frem! Mod ærenpris er DFF/Legacy godkendt til mindre anvendelse før fremspiring. (Se Grovfodernyt nr ) Efter fremspiring Den sikreste strategi: Hellere at komme en dag for tidligt end en dag for sent. Brug følgende retningslinjer for sprøjtetidspunkter: 1. Sprøjt første gang inden ukrudtet har mere end 1-2, dvs. på helt småt ukrudt. Det er normalt dage efter såning. Ærenpris og storkenæb må kun have første løvblad på vej. 2. Sprøjt anden gang ca. 14 dage efter første sprøjtning, når et nyt hold ukrudt er spiret frem med højst 1-2. Græsser vil have 2-3 blade, hvis MaisTer ikke er med i første sprøjtning. Hvis der er kvik, vil de nye kvikskud have nået at få 3-4 blade, som er nødvendig for at opnå god effekt af MaisTer. 3. Efter yderligere 14 dage vurderes behovet for en tredje sprøjtning. Hanespore og grøn skærmaks bekæmpes så sent som muligt i forhold til majsens 8-bladstadie. Middelvalg Callisto-midlerne, Callisto, Meristo, Starship og Border m.fl. er bredt virkende mod de fleste arter af tokimbladet ukrudt samt hanespore. Max dosis er 1,5 l/ha. Vær opmærksom på, at nogle stærkere formulerede produkter endnu ikke er godkendt, her vil maxdosis blive 0,3 l/ha. Handelsnavne kunne være Evolya og Tocalis. og Fighter 480 er blandingspartnere til forbedring af effekt mod storkenæb. Fighter 480 er klart det bedste produkt mod storkenæb, men miljøprofilen er ikke så god. Brug derfor kun Fighter 480 når storkenæb er den dominerende ukrudtsart. MaisTer er eneste middel med effekt mod alle arter af græsukrudt, herunder hanespore og grøn skærmaks. Enårig rapgræs og andre græsser findes i de fleste marker, og MaisTer vil derfor være aktuel i de fleste strategier. Hanespore og skærmaks bekæmpes bedst på 1-2 bladstadiet, mens andre græsser gerne må få 2-3 blade. MaisTer er mod almindelige græsser aktuel i 2. og/eller 3. sprøjtning. Mod hanespore er det nødvendigt at tilpasse strategien efter om fremspiringen sker tidligt i et varmt forår eller sent i et køligt forår. Se nedenfor. Fluroxypyr-midlerne Starane 333 HL, Flurostar 180 og Tomahawk 200 EC er under gode temperaturforhold en god

9 blandingspartner til at øge effekten mod pileurter. Max. dosis er henholdvis 0,15, 0,3 og 0,3 liter pr. ha. Legacy 500 EC og DFF er godkendt til mindre anvendelse i majs før fremspiring til bekæmpelse af ærenpris, hvor denne udgør et problem. Maxdosis 0,075 l/ha, dog ikke over 0,05 l/ha på sandjord. Xinca/Maya bidrager til at styrke effekten mod en række arter, herunder ærenpris. Der er dog risiko for svidning af majsen så fordelene opvejer ikke ulemperne. Onyx er et nyt navn for et produkt som tidligere har været anvendt i majs nemlig Lentagran 45 WP, dog i en ca. 30 pct. stærkere formulering. Midlet har effekt mod hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, forglemmigej, pengeurt, sort natskygge og vedbend ærenpris. Midlet markedsføres som blandingspartner til Callisto-midlerne for at opnå tilstrækkeligt bredt virkningsspektrum. Baseret på erfaringer, da aktivstoffet sidst var i anvendelse i majs, er det tvivlsomt om produktet bidrager med noget nyt, udover muligvis at minimere resistensdannelse. Der er behov for flere forsøg til at vise, hvordan midlet kan bidrage og være konkurrencedygtigt. Så lige nu anbefaler vi det ikke. Bekæmpelsesforslag i majs (nedenstående dokumenter er vedhæftet bagerst i papirudgaven af GrovfoderNyt nr ) Ukrudtsbekæmpelse i majs Ukrudtsbekæmpelse i majs med udlæg af rajgræs Ukrudtsbekæmpelse i majs med udlæg af strandsvingel Ukrudtsarterne Effekttabel ukrudt i majs For rodukrudt vil det oftest være nødvendigt med opfølgende behandling på genvækst for at opnå de angivne effekter. Rangordningen af midlernes effekt mod enkelte arter giver viden om, hvilke midler der bør være basis mod forskellige ukrudtsarter. Ærenpris Timing er afgørende for god bekæmpelse af ærenpris, dvs. at der skal sprøjtes så snart den begynder at sætte første par. Der bør som minimum anvendes 0,65 l Callisto pr. ha. Blanding med, MaisTer lige som olietilsætning øger effekten. Xinca er teoretisk også en mulighed. Pas dog på med at bruge Xinca med olie, da svidningsrisikoen er for stor. Legacy/DFF skal anvendes før fremspiring med 0,05-0,075 l pr. ha. Den laveste dosis anvendes på skarp sandjord. Virkningen af disse midler er dårlig, hvis jorden er tørret ud og er knoldet eller begge dele.

10 Legacy 500 SC/DFF vil ofte give hvidfarvede pletter på de nederste blade. Der er ikke set negativ påvirkning af udbytter. Storkenæb Storkenæb bekæmpes bedst med Fighter 480 eller. Fighter 480 er under gode temperaturforhold det mest effektive middel, og vil være det foretrukne middel, hvis storkenæb er blevet store. MaisTer har udmærket effekt på små storkenæb. Callisto har utilstrækkelig effekt mod storkenæb, så snart planterne har fået. Pileurter Callisto og har god effekt mod pileurter. Ved anvendelse af MaisTer uden blanding med Callisto tilsættes Starane 333 HL (f.eks. 0,1-0,15 liter pr. ha) eller Tomahawk 200/Flurostar 180 (f.eks. 0,2-0,25 liter pr. ha) mod pileurter. Fluroxypyr-midlerne bør kun bruges i majs frem til 6-bladstadiet. Senere anvendelse giver risiko for, at majsplanterne danner luftrødder og vælter. Hejrenæb Callisto er mere effektiv mod hejrenæb end mod storkenæb, men rettidighed mod hejrenæb er også vigtig. Tilsætning af til Callisto eller MaisTer kan forbedre effekten mod hejrenæb. Sort natskygge Natskygge fremspirer ofte sent og bliver derved mindre påvirket af de tidlige sprøjtninger. Derfor foreslås en tre-split strategi på arealer med natskygge. Callisto og MaisTer er effektive mod sort natskygge. Callisto kan anvendes uanset majsens størrelse. Gul okseøje Det er afgørende for en god effekt mod gul okseøje, at bekæmpelse udføres, mens ukrudtsplanterne kun har 0-2. Callisto og MaisTer er effektive mod gul okseøje. Hundepersille MaisTer har vist sikker effekt mod hundepersille og bør foretrækkes mod denne.

11 Agertidsel og gråbynke Callisto har god effekt mod både agertidsel og gråbynke. Skuddene skal være godt fremme på sprøjtetidspunktet, dog må gråbynkerne ikke blive for store, dvs. max cm. Benyt en 3-delt sprøjtning med 0,35-0,5 liter Callisto pr. ha hver gang der er nye skud tilstrækkeligt fremme. I første sprøjtning skal der dog primært tages hensyn til størrelsen af det øvrige ukrudt. Callisto kan anvendes uanset majsens størrelse. Vær opmærksom på, at Starship max. må anvendes to gange. Andet rodukrudt MaisTer er meget effektiv mod kærgaltetand, agermynte og agersvinemælk. Mod agersnerle vil der være omkring 90 pct. effekt ved g pr. hektar. Følfod er set nedvisnet med MaisTer, men den skal formentlig nedvisnes to år i træk, før der er tilstrækkelig langtidseffekt. Mod rodukrudt anbefaler vi generelt en skæv fordeling af MaisTer-dosen, største mængde i sidste behandling. Hanespore og grøn skærmaks De to arter er blevet et større og større problem rundt omkring, derfor denne udvidede omtale. Sprøjteforslagene er ligeledes trukket ud af den generelle anbefaling. Selvom af biologien er nogenlunde den samme, har Callisto kun effekt mod hanespore!! De følgende strategier gælder derfor kun for hanespore. Strategien for bekæmpelse vil afhænge af hvornår hanesporer spirer frem. I et koldt forår vil der ske fremspiring sent og over en lang periode. Tabel 1 viser en mulig strategi, hvor der ikke skal sås efterafgrøde. En strategi skal tage hensyn til, at MaisTer kun må bruges to gange. MaisTer kan anvendes indtil majsen har 8 blade. Tabel 1. Bekæmpelse af hanespore ved sen fremspiring i et koldt forår Tabel 2 er et forslag til strategi, når der er varmt i april og hanespore spirer frem sammen med majsen. Den sene sprøjtning med Callisto er tiltænkt pletter/marker, med en stor bestand af hanespore. Tabel 2. Bekæmpelse af hanespore ved tidlig fremspiring samtidig med majsen Ved etablering af en evt. efterafgrøde er det vigtigt at gennemføre en effektiv bekæmpelse af hanespore/grøn skærmaks inden såning af efterafgrøden. Når det er et koldt forår sker fremspiring af hanespore sent, og der går lang tid før der skal sås efterafgrøde. Derfor er der i tabel 3 forslag om to sprøjtninger inden såning af efterafgrøde.

12 Mængden af MaisTer bør ikke være større end 100 g/ha, idet højere dosis vil give for stor skade på udlægget. Efter fremspiring kan der pletvis suppleres med Callisto mod små nyfremspirede hanespore. Tabel 3. Strategi mod hanespore i majs med efterafgrøde ved sen fremspiring i et koldt forår Ved tidlig fremspiring, som eksempelvis i 2018, vokser majsen hurtigt, så ofte vil der ikke være tid til to sprøjtninger. Det er vigtigt at anvende en dosis af MaisTer, som giver en effektiv bekæmpelse. Tabel 4. Strategi mod hanespore i majs med efterafgrøde ved tidlig fremspiring i et varmt forår Mod grøn skærmaks anvendes samme strategier som i tabel 1-4, bortset fra at Callisto ikke har effekt og dermed ikke kan anvendes til pletsprøjtning efter fremspiring af udlæg. Ved strategien i tabel 1 er det vigtigt at vælge tilstrækkelig høj dosis af Maister i 2. sprøjtning, så der er sikker effekt mod grøn skærmaks. Langsigtet indsats mod hanespore og grøn skærmaks Frø af hanespore og grøn skærmaks har en levetid i jorden på 6-7 år, og nogle få op til år. Derfor er det vigtigt at få majs ind i sædskifte, inden bestandene har opformeret sig til et niveau, hvor de er svære at bekæmpe effektivt. Frøene bliver primært spredt med jord på maskiner og med planterester på majssnitteren og vogne. Det gør det vanskeligt at undgå spredning, men det er værd at gøre så meget så muligt for undgå at slæbe jord og afgrøderester fra inficerede marker videre til rene marker. Sædskifte er bedste middel mod opformering, fordi begge arter er skyggefølsomme og klarer sig på grund af den sene fremspiring ikke godt i vinter- og vårkorn samt andre afgrøder, der giver konkurrence på deres fremspiringstidspunkt. Sådan ser de ud:

13 Sprøjteteknik Anvend lavdrifts- eller refleksdyse 025 eller 03 under gode sprøjteforhold. Under ugunstige vindforhold anvendes en kompakt luftinjektionsdyse eller tilsvarende grov forstøvning. Anvend en højere vandmængde for at kompensere for de større dråber, dvs. minimum 150 l pr. ha. Ved anvendelse af luftassistance eller luftsprøjter er det vigtigt at sænke lufttrykket, så der ikke sker tilbageslag fra jordoverfladen. MERE Centrovice.dk Find din planteavlsmedarbejder Alle artikler fra GrovfoderNyt Ret din profil

14 1. Ukrudtsbekæmpelse i majs 2. Ukrudtsbekæmpelse i majs med udlæg af rajgræs 3. Ukrudtsbekæmpelse i majs med udlæg af strandsvingel

15 Ukrudtsbekæmpelse i majs Skadegørere Tidspunkt Løsning hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort natskygge, vejpileurt, ærenpris hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, ærenpris hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, ærenpris hejrenæb, hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, kornblomst, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, ærenpris Agersennep, agerstedmoder, bleg pileurt, burresnerre, enårig rapgræs, ferskenpileurt, fuglegræs, hejrenæb, hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, kornblomst, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, ærenpris 2. sprøjtning 7-10 dage senere, når næste hold ukrudt er spiret frem 2. sprøjtning 7-10 dage senere, når næste hold ukrudt er spiret frem 2. sprøjtning 7-10 dage senere, når næste hold ukrudt er spiret frem 2. sprøjtning 7-10 dage senere, når næste hold ukrudt er spiret frem + Renol + Renol Starane 333 HL + Fighter Renol Fighter Renol Fighter Dosis pr. ha. (0, ,4) - (0, ,67) (0,4 + 5,6 + 0,5) - (0,5 + 5,6 + 0,5) (0, ,45) - (0, ,67) (0,4 + 5,6 + 0,5) - (0,6 + 5,6 + 0,5) 0, ,67 (0,4 + 0,3 + 0,5) - (0,6 + 0,4 + 0,5) (0,5 + 0, ,45) - (0,5 + 0, ,67) (0,4 + 5,6 + 0,5) - (0,6 + 5,6 + 0,5) (0,5 + 0, ,45) - (0,5 + 0, ,67) BI 0,47-0,73 1,14-1,37 1,16-1,29 1,51-1,93 1,59-1,92 Pris Bemærkninger Sprøjtning og en til to radrensninger. "Almindelig" tokimbladet ukrudtsbestand og enårig rapgræs. Tilpas dosis så der er sikkerhed for, at sprøjtningen er effektiv. Min. 0,6 l/ha Callisto ved ærenpris. Tilsæt Harmony 50 SX eller Figther 480 mod storkenæb. "Almindelig" ukrudtsbestand incl. storkenæb og enårig rapgræs. Laveste dosis når ukrudt har fra kimblade til første små. Vigtigt at øge dosis, hvis sprøjtningen er forsinket og ukrudt har mere end 1-2. Hvis mange ærenpris øges dosis til min. 0,6 l Callisto i første sprøjtning. "Almindelig" ukrudtsbestand incl. storkenæb og enårig rapgræs. Laveste dosis når ukrudt har fra kimblade til første små. Vigtigt at øge dosis, hvis sprøjtningen er forsinket og ukrudt har mere end 1-2. Hvis ærenpris øges dosis til min. 0,6 l Callisto. Mange storkenæb og hejrenæb samt enårig rapgræs. Vigtigt at sprøjte på små storkenæb med max. 1 løvblad. Fighter 480, som er det mest effektive middel mod storkenæb, anvendes under gode temperaturforhold. Mange storkenæb og hejrenæb samt enårig rapgræs Vigtigt at sprøjte på små storkenæb med max. 1 løvblad. Fighter 480, som er det mest effektive middel mod storkenæb, anvendes under gode temperaturforhold. Fighter anvendes i første sprøjtning, hvis temperaturforhold er gode på det tidspunkt, ellers

16 Skadegørere Tidspunkt Løsning hejrenæb, hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, korsblomstret ukrudt, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, ærenpris hejrenæb, hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, korsblomstret ukrudt, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, ærenpris Agermynte, agersvinemælk, alm. hanespore, græsukrudt, grøn skærmaks, kvik, kærgaltetand, storkenæb, tokimbladet frøukrudt, ærenpris Agermynte, agersvinemælk, alm. hanespore, græsukrudt, grøn skærmaks, kvik, kærgaltetand, storkenæb, tokimbladet frøukrudt, ærenpris hejrenæb, hvidmelet Før afgrødens fremspiring Forår på ukrudtets stadium (0-2 ) 2. sprøjtning 7-10 dage senere, når næste hold ukrudt er spiret frem 2. sprøjtning dage senere Dosis pr. ha. Legacy 500 SC 0,05-0,075 + Renol + Renol 3. sprøjtning 2. sprøjtning dage senere + (0, ,67) - (0, ) 0,75 + 5,6 + 0,5 (0, ,45) - (0, ,67) 0,75 + 5,6 + 0,5 0, (50 + 0,67) - (75 + 1) (0,5 + 5, ) - (0,5 + 5, ,2) (0, ,8) - (0, ) 3. sprøjtning Callisto 0,75 Fighter Starane 333 HL + Renol 0,3 + 0,3 + 0,1 + 0,5 BI ,44-1,71 2,04-2,21 2,27-2,47 Pris Bemærkninger vil det være en fordel at anvende Harmony SX i første sprøjtning, og dernæst Fighter 480 i anden sprøjtning, når der er gode temperaturer. Hvis mange ærenpris øges dosis til min. 0,6 l Callisto i første sprøjtning. Mange ærenpris samt enårig rapgræs Mindre anvendelse af Legacy og DFF til bekæmpelse af ærenpris. Tilsæt evt. et glyphosat-middel. En eller to sprøjtninger efter fremspiring efter behov. Mange ærenpris samt enårig rapgræs Vigtigt at sprøjte på små ærenpris med max. første hold på vej. Olietilsætning forstærker effekt. Dosis af Callisto i anden sprøjtning justeres efter opnået effekt i første sprøjtning. Hanespore, grøn skærmaks. Sen fremspiring. Forvent at fremspiring af hanespore og skærmaks sker over lang tid, så det er nødvendigt at 'gemme' Maister, så de sent fremspirede også bekæmpes. MaisTer må max. anvendes to gange og med max. 150 g MaisTer pr. ha ialt. Mod hanespore med 1-2 blade har 0,75 l Callisto god effekt, men har ikke effekt mod grøn skærmaks g MaisTer i alt bekæmper kvik. Hanespore, grøn skærmaks. Tidlig fremspiring. MaisTer må max. anvendes to gange og med max. 150 g MaisTer pr. ha ialt. Mod sent fremspirende hanespore med 1-2 blade har 0,75 l Callisto god effekt, men har ikke effekt mod grøn skærmaks g MaisTer i alt bekæmper kvik. 1, "Almindelig" ukrudtsbestand incl. storkenæb samt græsser. Vigtigt at sprøjte på små

17 Skadegørere Tidspunkt Løsning gåsefod, hyrdetaske, kamille, korsblomstret ukrudt, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, pileurt, rajgræs, rød tvetand, snerlepileurt, sort natskygge, vejpileurt, vindaks, ærenpris Agertidsel, gråbynke, spildkartofler, tokimbladet frøukrudt, vandpileurt 2. sprøjtning 7-10 dage senere, når næste hold ukrudt er spiret frem 3. sprøjtning dage efter 2. sprøjtning 2. sprøjtning dage senere 2. sprøjtning dage senere Dosis pr. ha. 0, ,4 0, ,4 Xinca (0,5 + 0,2) - (0,75 + 0,4) + Renol (0, ,45) - (0, ,67) 0,5 + 5,6 + 0,5 (0, ,45) - (0, ,67) 3. sprøjtning Callisto 0,5 BI 1,04-1,65 1,61-1,71 Pris Bemærkninger storkenæb med max. 1 løvblad. Fighter 480, som er det mest effektive middel mod storkenæb, anvendes under gode temperaturforhold. Fighter anvendes i første sprøjtning, hvis temperaturforhold er gode på det tidspunkt, ellers vil det være en fordel at anvende Harmony SX i første sprøjtning, og dernæst Fighter 480 efter behov i anden sprøjtning, når der er gode temperaturer. "Almindelig" tokimbladet ukrudtsbestand og enårig rapgræs. Hvis ærenpris øges dosis til min. 0,6 l Callisto i første sprøjtning. Agertidsel og /eller gråbynke. Sprøjt på skud af tidsler/gråbynke der er cm og gentag igen hver gang nye skud er fremme. Tilsæt efter behov Fighter 480 mod storkenæb og/ eller mod græsser. Max. 1,5 l Callisto i alt. Starship må kun anvendes 2 gange Dansk Landbrugsrådgivning

18 Ukrudtsbekæmpelse i majs med udlæg af rajgræs Skadegørere Tidspunkt Løsning hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort natskygge, vejpileurt, ærenpris hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, ærenpris hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, ærenpris burresnerre, fuglegræs, hejrenæb, hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, kornblomst, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, ærenpris hvidmelet gåsefod, 2. sprøjtning 7-10 dage senere, når næste hold ukrudt er spiret frem 2. sprøjtning 7-10 dage senere, når næste hold ukrudt er spiret frem 2. sprøjtning 7-10 dage senere, når næste hold ukrudt er spiret frem + Renol + Renol Starane 333 HL + + Renol Fighter Olie + Dosis pr. ha. (0, ,4) - (0, ,67) (0,4 + 5,6 + 0,5) - (0,5 + 5,6 + 0,5) (0, ,45) - (0, ,67) (0,4 + 5,6 + 0,5) - (0,6 + 5,6 + 0,5) 0, ,67 (0,4 + 5,5 + 0,5) - (0,5 + 5,5 + 0,5) (0,5 + 0,4 + 0,5) - (0,5 + 0,5 + 0,5) 0,75 + 5, ,67 BI 0,47-0,73 1,14-1,37 1,16-1,29 1,35-1,51 Pris Bemærkninger Sprøjtning og en til to radrensninger. "Almindelig" tokimbladet ukrudtsbestand og enårig rapgræs. Tilpas dosis så der er sikkerhed for, at sprøjtningen er effektiv. Min. 0,6 l/ha Callisto ved ærenpris. Tilsæt Harmony 50 SX eller Figther 480 mod storkenæb. "Almindelig" ukrudtsbestand incl. storkenæb og enårig rapgræs. Laveste dosis når ukrudt har fra kimblade til første små. Vigtigt at øge dosis, hvis sprøjtningen er forsinket og ukrudt har mere end 1-2. Hvis mange ærenpris øges dosis til min. 0,6 l Callisto i første sprøjtning. "Almindelig" ukrudtsbestand incl. storkenæb og enårig rapgræs. Laveste dosis når ukrudt har fra kimblade til første små. Vigtigt at øge dosis, hvis sprøjtningen er forsinket og ukrudt har mere end 1-2. Hvis ærenpris øges dosis til min. 0,6 l Callisto. "Almindelig" ukrudtsbestand samt mange storkenæb og hejrenæb. Vigtigt at sprøjte på små storkenæb med max. 1 løvblad. Fighter 480, som er det mest effektive middel mod storkenæb, anvendes under gode temperaturforhold. Fighter anvendes i første sprøjtning, hvis temperaturforhold er gode på det tidspunkt, ellers vil det være en fordel at anvende Harmony SX i første sprøjtning, og dernæst Fighter 480 i anden sprøjtning, når der er gode temperaturer. 1, Hanespore, grøn skærmaks og "almindelig" ukrudtsbestand. Sen fremspiring. Tilstræb om

19 Skadegørere Tidspunkt Løsning hyrdetaske, kamille, kvik, pileurt, rajgræs, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, vindaks, ærenpris hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, kvik, pileurt, rajgræs, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, vindaks, ærenpris Agertidsel, gråbynke, spildkartofler, tokimbladet frøukrudt, vandpileurt 2. sprøjtning dage senere 2. sprøjtning dage senere + + Renol Starane 333 HL Dosis pr. ha. BI Pris Bemærkninger ,67 muligt 10 dage mellem sprøjtning med MaisTer og såning af rajgræs. Der er en vis risiko for hæmning af efterafgrøde ved anvendelse af 100 g/ha Maister. Evt. pletsprøjtning mod hanespore med 0,75 l/ha Callisto efter fremspiring af udlæg. (0,75 + 5, ,67) - (0,75 + 5, ,67) 0,5 + 5,6 + 0,5 0,5 + 0,15 3. sprøjtning Callisto 0,5 1,47-1, Hanespore, grøn skærmaks og "almindelig" ukrudtsbestand. Tidlig fremspiring. Tilstræb om muligt 10 dage mellem sprøjtning med MaisTer og såning af rajgræs. Der er en vis risiko for hæmning af efterafgrøde ved anvendelse af 100 g/ha Maister. Evt. pletsprøjtning mod hanespore med 0,75 l/ha Callisto efter fremspiring af udlæg. 1, Agertidsel og /eller gråbynke. Sprøjt på skud af tidsler/gråbynke der er cm og gentag igen hver gang nye skud er fremme. Tilsæt efter behov Harmony SX/Fighter 480 mod storkenæb. Max. 1,5 l Callisto i alt. Starship må kun anvendes 2 gange. Rajgræs kan sås 1 uge efter sprøjtning med Callisto. Rajgræs med 2-3 blade tåler Callisto Dansk Landbrugsrådgivning SEGES

20 Ukrudtsbekæmpelse i majs med udlæg af strandsvingel Skadegørere Tidspunkt Løsning hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort natskygge, vejpileurt, ærenpris burresnerre, fuglegræs, hejrenæb, hvidmelet gåsefod, hyrdetaske, kamille, kornblomst, pileurt, rød tvetand, snerlepileurt, sort vejpileurt, ærenpris Sort natskygge Forår på nyfremspiret ukrudt + Renol Dosis pr. ha. (0, ,4) - (0, ,67) (0,5 + 5,5 + 0,5) - (0,6 + 5,5 + 0,5) BI 0,47-0,73 0,70-0,77 Callisto 0,4-0,5 0,27-0,33 Pris Bemærkninger Sprøjtning og en til to radrensninger. "Almindelig" tokimbladet ukrudtsbestand og enårig rapgræs. Tilpas dosis så der er sikkerhed for, at sprøjtningen er effektiv. Min. 0,6 l/ha Callisto ved ærenpris. Tilsæt Harmony 50 SX eller Figther 480 mod storkenæb. "Almindelig" ukrudtsbestand samt mange storkenæb og hejrenæb. Vigtigt at sprøjte på små storkenæb med max. 1 løvblad. Anvend evt. Figther 480 i stedet for Harmony, hvis der er gode temperaturforhold. Følges op med radrensning. Sort natskytte. Når udlæg har et til to blade Dansk Landbrugsrådgivning SEGES

21 Effekttabel ukrudt i majs

22 Callisto, 0,75 l/ha (mesotrion) Fighter 480 0,5 l/ha (bentazon) Harmony 50 SX, 5,6 g/ha (thifensulfur on-methyl) MaisTer, 75 g/ha (foramsulfur on+iodosulf uron) Starane 333 HL 0,15 l/ha (fluroxypyr) Stomp CS, 1,0 l/ha (pendimeth alin) Xinca, 0,5 l/ha (bromoxynil) Ukrudtsarter Tokimbladet frøukrudt Agerkål **** ** **** ***** Agersennep ***** *** **** ***** ** - **** Agerstedmoder ***** * ** ***** * ** * Alm. brandbæger - ** ** ***** ** - *** Burresnerre *** *** - ***** **** - ** Fliget brøndsel ** - - **** Forglemmigej ***** - *** **** **** ** *** Fuglegræs ***** *** **** ***** *** ** * Gul okseøje **** *** * **** - - * Gulurt *** - ** *** - - ** Hanekro ***** * **** ***** **** - ** Haremad - * *** - ** - ** Hejrenæb * **** *** *** * - *** Hundepersille ** - - **** * - ** Hvidmelet gåsefod ***** *** **** ***** * ** **** Hyrdetaske ***** - **** ***** - - ** Jordrøg **** - - **** * - *** Kamille **** ** **** ***** * - *** Kornblomst *** - ** *** * - *** Kornvalmue * - *** **** - *** *** Krumhals ** *** * * *** * - Liden nælde *** *** * **** * - - Nat limurt ***** - *** ***** ** - - Pengeurt ***** - **** ***** ** - **** Pileurt, fersken **** ** **** **** **** - *** Snerlepileurt **** ** *** *** **** - *** Sort natskygge ***** - * ***** * - **** Spergel ***** * **** ***** ** - - Spildraps **** *** **** ***** * - *** Storkenæb * ***** *** *** * * *** Svinemælde **** - - ***** - - **** Tvetand **** * **** **** ** ** *** Vejpileurt **** * *** *** *** - ** Vikke **** - - * - - ** Vortemælk Ærenpris **** * ** * * ** ** - * Ikke aktuel eller ingen data Svag effekt (40-50 %) ** Nogen effekt (51-70 %) *** Middel til god effekt (71-85 %) **** Meget god effekt (86-95 %) ***** Specialmiddel (over 95 %) 1)Rodukrudt Oftest kræves flere behandlinger

23 Callisto, 0,75 l/ha (mesotrion) Fighter 480 0,5 l/ha (bentazon) Harmony SX, 11,25 g/ha (thifensulfur on-methyl) MaisTer, 75 g/ha (foramsulfur on+iodosulf uron) Starane 333 HL 0,15 l/ha (fluroxypyr) Stomp CS, 1,0 l/ha (pendimeth alin) Xinca, 0,5 l/ha (bromoxynil) Græsukrudt Agerrævehale **** - - Enårig rapgræs ***** - ** - Flyvehavre ***** Grøn skærmaks * - - **** Hanespore *** - - ***** Rajgræs **** Vindaks ***** Vårbyg ***** Rodukrudt Agermynte 1) * - - *** Agerpadderok 1) ** Agersnerle 1) *** - - *** * - - Agersvinemælk 1) *** - - **** Agertidsel 1) **** - - ** Følfod 1) **** Gråbynke 1) *** - - * Kruset skræppe 1) - - ** *** ** - - Kvik 1) **** Kærgaltetand 1) **** ** - - Spildkartofler 1) **** * - - Vandpileurt 1) *** - *** *** ** * Ikke aktuel eller ingen data Svag effekt (40-50 %) ** Nogen effekt (51-70 %) *** Middel til god effekt (71-85 %) **** Meget god effekt (86-95 %) ***** Specialmiddel (over 95 %) 1) Rodukrudt Oftest kræves flere behandlinger

24 CENTROVICE Dambovej Vissenbjerg Vis på Google Maps KONTAKT Tlf. nr Fax nr Du har modtaget denne mail fordi du er tilmeldt nyhedsbrevet GrovfoderNyt. Ønsker du at framelde GrovfoderNyt, kontakt din planteavlskonsulent.

GrovfoderNyt. Bedriften lige nu. Aktuelt i marken INDHOLD. Bedriften lige nu Ukrudt i majs

GrovfoderNyt. Bedriften lige nu. Aktuelt i marken INDHOLD. Bedriften lige nu Ukrudt i majs GrovfoderNyt Nr. 3-26. april 2017 INDHOLD Aktuelt i marken Bedriften lige nu Ukrudt i majs Bedriften lige nu I skrivende stund, (d. 21/4) er jordtemperaturen ikke over 7 grader på en kold lokalitet på

Læs mere

GrovfoderNyt. Bedriften lige nu. Aktuelt i marken INDHOLD. Bedriften lige nu Ukrudt i majs Ukrudtsbekæmpelse i etablerede græsmarker

GrovfoderNyt. Bedriften lige nu. Aktuelt i marken INDHOLD. Bedriften lige nu Ukrudt i majs Ukrudtsbekæmpelse i etablerede græsmarker GrovfoderNyt NR. 3-2 6. april 2 01 6 INDHOLD Aktuelt i marken Bedriften lige nu Ukrudt i majs Ukrudtsbekæmpelse i etablerede græsmarker Bedriften lige nu Lige nu kæmper de fleste med at få sået det sidste

Læs mere

vårbyg, vårhvede og havre uden udlæg ukrudt

vårbyg, vårhvede og havre uden udlæg ukrudt forglemmigej haremad hejrenæb, bleg, fersken spergel, alm. Express ST/ Nuance WG MiniMet/Accurate 20 WG SweDane Contakt 0,3 tabl. 6 gr. 0,45 0,48 0,50 Obs! () anvendes gang pr. vækstår (3. aug-3. Der sprøjtes

Læs mere

Etablering af efterafgrøder og ukrudtsbekæmpelse v. Hans Kristian Skovrup. www.slf.dk

Etablering af efterafgrøder og ukrudtsbekæmpelse v. Hans Kristian Skovrup. www.slf.dk Etablering af efterafgrøder og ukrudtsbekæmpelse v. Hans Kristian Skovrup Krav til efterafgrøder Pligtige efterafgrøder 10-14 % af efterafgrødegrundareal - mest på husdyrbrug På brug med 2,3 DE 70 % af

Læs mere

Sådan bekæmpes ukrudt i korn til foråret. Stefan Fick Caspersen

Sådan bekæmpes ukrudt i korn til foråret. Stefan Fick Caspersen Sådan bekæmpes ukrudt i korn til foråret Stefan Fick Caspersen Bekæmpelse af græs - hvad lærte vi i 2014? Mild vinter = stort græsukrudt i foråret Stort græsukrudt = højere doseringer for at opnå samme

Læs mere

Landmandstræf Vind over ukrudtet HVER GANG!

Landmandstræf Vind over ukrudtet HVER GANG! Landmandstræf 2013 2-0 Vind over ukrudtet HVER GANG! Vindaks i vinterhvede Vindaks Efterår: 0,75 l/ha Boxer + 0,03 l/ha DFF Efterår: 1,5 l/ha Boxer + 0,04 l/ha DFF + 0,2 l/ha Oxitril CM Forår: 110 g/ha

Læs mere

Nr. 8 - uge 32. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Etablering af kløvergræs. Foto: SEGES

Nr. 8 - uge 32. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Etablering af kløvergræs. Foto: SEGES Nr. 8 - uge 32 Foto: SEGES I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Etablering af kløvergræs GrovfoderNyt 5. Aug 2019 Bedriften lige nu Af Anders Christiansen (abc@centrovice.dk)

Læs mere

Bro adway ekæmper en lang række græs- og bredbladede ukrud tsarter

Bro adway ekæmper en lang række græs- og bredbladede ukrud tsarter 2-0 Sikker sejr over ukrudt i foråret Stefan Fick Caspersen 5078 0720 Hans Raun 2271 7020 2-0 ukrudt Træfsikker løsning mod græs- og alt bredbladet o Broadway bekæmper en lang række græs- og bredbladede

Læs mere

KORNSTRATEGI. Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Solutions for the Growing World

KORNSTRATEGI. Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Solutions for the Growing World KORNSTRATEGI Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn Solutions for the Growing World Det er lettere at overholde reglerne, når du ikke kan overtræde dem Med Broadway, Mustang

Læs mere

VINTERHVEDE - VÅRHVEDE - VINTERBYG - VÅRBYG - HAVRE - TRITICALE - RUG

VINTERHVEDE - VÅRHVEDE - VINTERBYG - VÅRBYG - HAVRE - TRITICALE - RUG Express Gold 33 SX Bred basis for ukrudtsbekæmpelse i vintersæd VINTERHVEDE - VÅRHVEDE - VINTERBYG - VÅRBYG - HAVRE - TRITICALE - RUG REGISTRERINGSNUMMER 11-66 AKTIVSTOF FORMULERING DOSERING EMBALLAGE

Læs mere

Aktuelt om ukrudt. ved Poul Henning Petersen & Jens Erik Jensen. Landskontoret for Planteavl. Landbrugets Rådgivningscenter

Aktuelt om ukrudt. ved Poul Henning Petersen & Jens Erik Jensen. Landskontoret for Planteavl. Landbrugets Rådgivningscenter Aktuelt om ukrudt ved Poul Henning Petersen & Jens Erik Jensen Hussar Gode erfaringer fra 2002 Bekæmper rajgræs med 75-100 g/ha tidligt forår Opfølgning med 50-70 g/ha forår mod rajgræs og vindaks efter

Læs mere

1 Bekæmpelse af Enårig Rapgræs og Tokimbladet ukrudt i vintersæd.

1 Bekæmpelse af Enårig Rapgræs og Tokimbladet ukrudt i vintersæd. Nyhedsbrev nr. 1 2012/13 11. september 2012 1 Bekæmpelse af Enårig Rapgræs og Tokimbladet ukrudt i vintersæd. Brug 1,0 1,25 Boxer + 0,05 DFF + 0,15 Oxitrill. 2 Bekæmpelse af Rajgræs. Brug Boxer, hæv dosseringen

Læs mere

Ukrudtsbekæmpelse i foråret. Stefan Fick Caspersen 50 78 07 20

Ukrudtsbekæmpelse i foråret. Stefan Fick Caspersen 50 78 07 20 Ukrudtsbekæmpelse i foråret Stefan Fick Caspersen 50 78 07 20 Det enkle middelvalg i korn Dow produkter er ikke omfattet af SUbegrænsningerne. Metaboliterne fra florasulam og pyroxsulam er ikke de samme

Læs mere

Fakta om regler for 1,7- og 2,3 DE/ha

Fakta om regler for 1,7- og 2,3 DE/ha Fakta om regler for 1,7- og 2,3 DE/ha Pligtige Efterafgrøder: 14% af korn, majs og raps-arealet Overskud af efterafgrøder kan gemmes Overskud kan konverteres til kvælstof Manglende efterafgrøder koster

Læs mere

HERBICIDRESISTENS I PRAKSIS

HERBICIDRESISTENS I PRAKSIS Koldkærgaard, 22. oktober 2015 Poul Henning Petersen og Jens Erik Jensen HERBICIDRESISTENS I PRAKSIS DET SIMPLE BUDSKAB OM HERBICIDRESISTENS Hver gang vi sprøjter, bliver der selekteret Frø fra planter

Læs mere

Konsulentmøde - Middelfart August 2007

Konsulentmøde - Middelfart August 2007 Konsulentmøde - Middelfart - 21. August 2007 Vintersæd Vinterraps Billigere at købe blomster ved gartneren end selv dyrke dem i kornet! 1 l/ha Stomp Pentagon+ 0,03 l/ha DFF bekæmper effektivt mere end

Læs mere

Kornstrategi Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Seriøst planteværn

Kornstrategi Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Seriøst planteværn Kornstrategi Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet i korn Seriøst planteværn Anbefalinger for Broadway Anbefalinger for Broadway Bredbladet 110 g 165 g 220 g Græs 110 g 165 g 220 g Agerrævehale

Læs mere

Aktuelt om ukrudt optimal anvendelse af nye midler i korn og frøgræs samt ukrudt ved reduceret jordbehandling

Aktuelt om ukrudt optimal anvendelse af nye midler i korn og frøgræs samt ukrudt ved reduceret jordbehandling Indlæg på Seminar om Planteværn 23 arrangeret af Landbrugets Rådgivningscenter Aktuelt om ukrudt optimal anvendelse af nye midler i korn og frøgræs samt ukrudt ved reduceret jordbehandling Poul Henning

Læs mere

Agropro Stefan Fick Caspersen

Agropro Stefan Fick Caspersen Agropro 2018 Stefan Fick Caspersen Belkar Bekæmpelse af kamille i vinterraps Kamille bekæmpes om efteråret med Belkar Kamille bekæmpes om foråret med Galera eller Matrigon 72 SG Galera Anbefalet dosering

Læs mere

UKRUDTSBEKÆMPELSE I FORÅRET. Stefan Fick Caspersen 50 78 07 20

UKRUDTSBEKÆMPELSE I FORÅRET. Stefan Fick Caspersen 50 78 07 20 UKRUDTSBEKÆMPELSE I FORÅRET Stefan Fick Caspersen 50 78 07 20 Det enkle middelvalg i korn Middel SU-restriktioner Afstand til vandmiljø Broadway Catch Regnfast efter Additiv PG26N - Mustang Forte Primus

Læs mere

KORNSTRATEGI. Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Solutions for the Growing World

KORNSTRATEGI. Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Solutions for the Growing World KORNSTRATEGI Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn Solutions for the Growing World Forebyg resistens ved at planlægge din sprøjtestrategi rigtigt og flere år frem Resistens

Læs mere

KORNSTRATEGI. Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Solutions for the Growing World

KORNSTRATEGI. Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Solutions for the Growing World KORNSTRATEGI Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn Solutions for the Growing World Aryle Active er et helt nyt aktivstof til bekæmpelse af bredbladet ukrudt, som indgår i ukrudtsmidlerne

Læs mere

Nye ukrudtsmidler i korn Blandingspartnere Græsukrudt

Nye ukrudtsmidler i korn Blandingspartnere Græsukrudt Nye ukrudtsmidler i korn Blandingspartnere Græsukrudt v. Johannes Jensen Udskrevet d. 29. januar 2008, dias nr. 1 Komposition af Catch Udskrevet d. 29. januar 2008, dias nr. 2 Florasulam kendt fra Primus

Læs mere

planteværn Vejledning i

planteværn Vejledning i Vejledning i planteværn 2014 redigeret af JES ERIK JESE PETER KRYGER JESE LISE ISTRUP JØRGESE GHITA CORDSE IELSE STIG FEODOR IELSE KLAUS PAASKE POUL HEIG PETERSE THIFESULFURO-METHYL + TRIBEURO-METHYL Middelnavn,

Læs mere

RAPSSTRATEGI. Bekæmpelse af ukrudt efterår og forår. Solutions for the Growing World

RAPSSTRATEGI. Bekæmpelse af ukrudt efterår og forår. Solutions for the Growing World RAPSSTRATEGI Bekæmpelse af ukrudt efterår og forår Solutions for the Growing World Fakta om Bekæmper vigtige ukrudtsarter Bekæmper både stort og småt ukrudt Mange mulige sprøjtedage Visuelle symptomer

Læs mere

Konsulenttræf 2013 Ukrudtsbekæmpelse i foråret. Stefan Fick Caspersen Hans Raun

Konsulenttræf 2013 Ukrudtsbekæmpelse i foråret. Stefan Fick Caspersen Hans Raun Konsulenttræf 2013 Ukrudtsbekæmpelse i foråret Stefan Fick Caspersen Hans Raun 2012 Salgsstop Selektivitetsforsøg og screening 2013 Catch afmeldes i majs Stadig godkendt i vårbyg, vårhvede, havre og frøgræs

Læs mere

Bekæmpelse af ukrudt efterår og forår. Rapsstrategi

Bekæmpelse af ukrudt efterår og forår. Rapsstrategi Bekæmpelse af ukrudt efterår og forår Rapsstrategi Unik virkemåde Sikker anvendelse Uovertruffen effekt Eminent frihed Aryle active Fakta om Bekæmper vigtige ukrudtsarter Bekæmper både stort og småt ukrudt

Læs mere

Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Kornstrategi

Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Kornstrategi Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn Kornstrategi Unik virkemåde Sikker anvendelse Uovertruffen effekt Eminent frihed Aryle active Moderne fleksibilitet Aryle Active er et

Læs mere

Ukrudtsbekæmpelse i kartofler

Ukrudtsbekæmpelse i kartofler 1 af 5 02-04-2008 13:31 Et dokument fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret www.landscentret.dk Find mere faglig information på www.landscentret.dk/landbrugsinfo Udskrevet 2. april 2008 LandbrugsInfo

Læs mere

Op til 75% af udbyttet grundlægges i efteråret med bl.a. en effektiv. Trin 1:ukrudtsbekæmpelse. 60-85% effekt. > 85% effekt

Op til 75% af udbyttet grundlægges i efteråret med bl.a. en effektiv. Trin 1:ukrudtsbekæmpelse. 60-85% effekt. > 85% effekt > 85% effekt Burresnerre Enårig rapgræs Fuglegræs Haremad Hyrdetaske Hønsetarm Rød tvetand Storkronet ærenpris 60-85% effekt Hanekro Hejrenæb Hundepersille Mark ærenpris Mark forglemmigej Melde Pengeurt

Læs mere

KORNSTRATEGI. Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Solutions for the Growing World

KORNSTRATEGI. Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn. Solutions for the Growing World KORNSTRATEGI Enkle og effektive løsninger mod græs- og bredbladet ukrudt i korn Solutions for the Growing World Unik virkemåde Sikker anvendelse Uovertruffen effekt Eminent frihed Moderne fleksibilitet

Læs mere

SVAG VINTERSÆD 2018 SÅDAN KOMMER DEN GODT I GANG I ÅR. v/lars Skovgaard Larsen,

SVAG VINTERSÆD 2018 SÅDAN KOMMER DEN GODT I GANG I ÅR. v/lars Skovgaard Larsen, SVAG VINTERSÆD 2018 SÅDAN KOMMER DEN GODT I GANG I ÅR v/lars Skovgaard Larsen, lsl@vkst.dk Såning i for våd jord? Dårlig rodudvikling efterår -især lerjord er følsom Især problemer med en efterfølgende

Læs mere

Afgrøder fri for generende ukrudt Vækst-stimulatorer i vårbyg Vækstregulering i vårbyg Carsten Fabricius: mob

Afgrøder fri for generende ukrudt Vækst-stimulatorer i vårbyg Vækstregulering i vårbyg Carsten Fabricius: mob Afgrøder fri for generende ukrudt Vækst-stimulatorer i vårbyg Vækstregulering i vårbyg Carsten Fabricius: mob. 23383423 Ukrudtsbekæmpelse i vårbyg Blandinger er vigtige i vårbyg eksempler Blandingspartner

Læs mere

Ukrudtsbekæmpelse forår 2014 Vintersæd

Ukrudtsbekæmpelse forår 2014 Vintersæd Ukrudtsplaner 2014 Efterårsbehandlet - god effekt Sp/kl Pris kr/ha Kamille + snerlepileurt + burresnerre (ikke stedmoder, Ærenpris og raps) SU resistent fuglegræs 1 0,5 l Starane XL x 126 Kamille + snerlepileurt

Læs mere

Billednøgle for ukrudt, sygdomme og skadedyr i landbrugsafgrøder

Billednøgle for ukrudt, sygdomme og skadedyr i landbrugsafgrøder Billednøgle for ukrudt, sygdomme og skadedyr i landbrugsafgrøder Plantebeskyttelse - med omtanke Bliv dus med markens skadegørere At kende ukrudtet fra det spirer frem og vide, hvordan svampe og skadedyr

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31 Vi må snyde os til høst indimellem regnbygerne. Raps er klar til høst de fleste steder og mange er nu også i gang. Den sidste hvede og vårbyg

Læs mere

Ukrudtsbekæmpelse. Vintersæd. Vårsæd. Vinterraps. Hestebønner

Ukrudtsbekæmpelse. Vintersæd. Vårsæd. Vinterraps. Hestebønner Ukrudtsbekæmpelse Vintersæd Vårsæd Vinterraps Hestebønner Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd Udfordringer Græsukrudt Tidlig såning Resistens Færre midler Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd (Effektiv, økonomisk og

Læs mere

Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug

Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug Ukrudtsbekæmpelse i økologisk jordbrug Ilse A. Rasmussen Afd. for Plantebeskyttelse og Skadedyr Forskningscenter Flakkebjerg Danmarks JordbrugsForskning Frøukrudt Mekanisk ukrudtsbekæmpelse Afgrøde/ ukrudt

Læs mere

Nr. 1 - uge 10. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om:

Nr. 1 - uge 10. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Nr. 1 - uge 10 I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Etablering af kløvergræs Gennemsyn af græsmarker Gødskning af græsmarker Majs efter græs GrovfoderNyt 6. Mar 2019 Bedriften

Læs mere

Ukrudt i vintersæd. Resultater fra årets ukrudtsforsøg og strategier for næste vækstsæson. Poul Henning Petersen og Jens Erik Jensen

Ukrudt i vintersæd. Resultater fra årets ukrudtsforsøg og strategier for næste vækstsæson. Poul Henning Petersen og Jens Erik Jensen Ukrudt i vintersæd Resultater fra årets ukrudtsforsøg og strategier for næste vækstsæson Poul Henning Petersen og Jens Erik Jensen Gode beslutninger er baseret på erfaringer, erfaringer er baseret på dårlige

Læs mere

SPRØJTEFRIST 2 måneder. Må ikke anvendes nærmere end 10 m fra vandmiljø (vandløb og søer)

SPRØJTEFRIST 2 måneder. Må ikke anvendes nærmere end 10 m fra vandmiljø (vandløb og søer) ALLY ST AKTIVSTOF Metsulfuron-methyl 50 %. ANVENDELSESOMRÅDE Ukrudtsbekæmpelse i korn om foråret. SPRØJTEFRIST 2 måneder. Må ikke anvendes nærmere end 10 m fra vandmiljø (vandløb og søer) VIRKEMÅDE Ally

Læs mere

FRØMARKEN I DET TIDLIGE FORÅR V/ KENNETH SVENSSON

FRØMARKEN I DET TIDLIGE FORÅR V/ KENNETH SVENSSON FRØMARKEN I DET TIDLIGE FORÅR V/ KENNETH SVENSSON Lidt om: Gødskning Situationen i marken Ukrudtsbehandling Græsser Tokimbladet Nye regler i udlægsmarker!!!! Svampebehandling i rødsvingel?? Gødskning:

Læs mere

TRIBENURON-METHYL. Express ST. Midler. Uddrag af bogen "Vejledning i Planteværn 2015" udgivet af Landbrugsforlaget

TRIBENURON-METHYL. Express ST. Midler. Uddrag af bogen Vejledning i Planteværn 2015 udgivet af Landbrugsforlaget TRIBEURO-METHYL Middelnavn, registreringsnr., pakningsstørrelse og firma Express ST, reg.nr. 3-164, 1x10 tabletter á 7,5 g, Du Pont Express SX, reg.nr. 3-177, 100 g, Du Pont Danmark ApS uance WG, reg.nr.

Læs mere

Intet. Afgrøde Skadegører Dosis l/ha Tidspunkt og bemærkninger Vintersæd efterår

Intet. Afgrøde Skadegører Dosis l/ha Tidspunkt og bemærkninger Vintersæd efterår DIFLUFENICAN Middelnavn, registreringsnr., pakningsstørrelse og firma DFF, reg.nr. 18-416, 1,0 l, Bayer CropScience Legacy 500 SC, reg.nr. 396-26, 1 l, Adama Northern Europe B.V. Sempra, reg.nr. 594-4,

Læs mere

Stedmoder, ager Tvetand. - angiver manglende oplysninger eller helt utilstrækkelig effekt. * angiver utilstrækkelig effekt ved max. dosis.

Stedmoder, ager Tvetand. - angiver manglende oplysninger eller helt utilstrækkelig effekt. * angiver utilstrækkelig effekt ved max. dosis. Tabel 1. Tokimbladet ukrudt i vinterhvede om foråret, ukrudt med 5-6 løvblade, 11-40 ukrudtsplanter pr. m 2. Nødvendig dosis i g, liter eller tab. pr. ha. Kilde: Planteværn Online. Forudsætninger: Vinterhvede

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Høsten er så småt i gang. Vinterbyg er de fleste steder færdighøstet og vinterraps og græsfrø er netop i gang. Vinterbyg skuffer med små kerner

Læs mere

Nr. 6 - uge 21. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Mikronæringsstoffer til majs Hvedehelsæd, skal-skal ikke?

Nr. 6 - uge 21. I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Mikronæringsstoffer til majs Hvedehelsæd, skal-skal ikke? Nr. 6 - uge 21 I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Mikronæringsstoffer til majs Hvedehelsæd, skal-skal ikke? GrovfoderNyt 22. Maj 2019 Bedriften lige nu Af Anders Christiansen

Læs mere

Korndyrkningsdag DLG/DLS

Korndyrkningsdag DLG/DLS Korndyrkningsdag DLG/DLS v/ planteavlskonsulent Bent Buchwald bbu@dlsyd.dk - 54840984 Agerrævehale - kommet for at blive - værre? Program Resistent ukrudt hvor langt er vi? Tokimbladet ukrudt Græsukrudt

Læs mere

Radrensning giver merudbytte i vårsæd

Radrensning giver merudbytte i vårsæd Radrensning giver merudbytte i vårsæd I 2016 alene er der opnået merudbytte på 3,1 hkg. pr. ha. ved radrensning i vårsæd med 25 cm rækkeafstand. Det samlede gennemsnitlige merudbytte for begge forsøgs

Læs mere

www.dupontagro.dk DuPont Danmark ApS Langebrogade 1 1411 København K Tlf.: 32479800

www.dupontagro.dk DuPont Danmark ApS Langebrogade 1 1411 København K Tlf.: 32479800 DuPont Planteværn Konsulenttræf 20. august 2015 Fredercia Søren Severin: Tlf.: 23814720 www.dupontagro.dk DuPont Danmark ApS Langebrogade 1 1411 København K Tlf.: 32479800 Lexus -mod ukrudt i vintersæd

Læs mere

Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017

Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017 Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017 Af Knud R. Nielsen Indholdsfortegnelse TIRSDAG DEN 23. MAJ... 3 TIRSDAG DEN 6. JUNI... 5 TIRSDAG DEN 27. JUNI... 5 FREDAG DEN 7. JULI... 7 BESØG DEN 8.

Læs mere

Gasbrænding af ukrudt i økologiske majs

Gasbrænding af ukrudt i økologiske majs Gasbrænding af ukrudt i økologiske majs Ukrudtet skal bekæmpes Utilstrækkelig ukrudtsbekæmpelse i økologisk majs medfører et stort udbyttetab og en ensilagekvalitet, som ikke er velegnet til højt ydende

Læs mere

Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse om foråret i korn, på græsarealer og i fodermajs

Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse om foråret i korn, på græsarealer og i fodermajs Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse om foråret Væske: nettoindhold 5 L Vær opmærksom på, at Arbejdstilsynet har regler for anvendelsen. Læs nærmere i den eventuelt lovpligtige leverandørbrugsanvisningen

Læs mere

- ETABLERING, GØDSKNING OG PLANTEVÆRN

- ETABLERING, GØDSKNING OG PLANTEVÆRN VINTERRAPS - ETABLERING, GØDSKNING OG PLANTEVÆRN Danish Agro har i dette nyhedsbrev samlet en række gode råd og anbefalinger for håndteringen af vinterraps, herunder etablering, gødskning ved etablering,

Læs mere

Landskonsulent Poul Henning Petersen

Landskonsulent Poul Henning Petersen Nyt fra landsforsøgene 2010 Anbefalede strategier for bekæmpelse af ukrudt i korn og raps Landskonsulent Poul Henning Petersen Det Europæiske Fællesskab ved Den Europæiske Fond for Udvikling af Landdistrikter

Læs mere

Grovfoder Martin Mikkelsen, SEGES PlanteInnovation

Grovfoder Martin Mikkelsen, SEGES PlanteInnovation Grovfoder 2018 Martin Mikkelsen, SEGES PlanteInnovation Grovfoder 2018 Majs Græs Grovfoder generelt Majs Strategi for kvælstof Startgødning Placeret gylle Efterafgrøder KVÆLSTOF TIL MAJS Foto: Ølstrup-Hover

Læs mere

Activus 40 WG. Midler

Activus 40 WG. Midler Pendimethalin Middelnavn, registreringsnr., pakningsstørrelse og firma Activus 40 WG, reg.nr. 396-36, 10 l, Makhteshim-Agan Inter-Pendimethalin 330, reg.nr. 221-140, 10 l, Inter-Trade A/S Stomp, reg.nr.

Læs mere

Reduceret jordbearbejdning og ukrudt

Reduceret jordbearbejdning og ukrudt Markbrug nr. 246 Januar 2002 Reduceret jordbearbejdning og ukrudt Gitte Rasmussen & Peter Kryger Jensen, Afdeling for Plantebeskyttelse Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Danmarks JordbrugsForskning

Læs mere

Tidsler, melder og raps

Tidsler, melder og raps Tidsler, melder og raps Sådan bekæmpes de! Sakskøbing, 6. februar 2018 1 Tidsler, melder og raps Sådan bekæmpes de! Dette kan du gøre allerede nu Bladdække Raps 1 uge efter 3. sprøjtning 520-2016/2017

Læs mere

Dyrkning af hestebønner i 2017 sådan! v. Casper Andersen

Dyrkning af hestebønner i 2017 sådan! v. Casper Andersen Dyrkning af hestebønner i 2017 sådan! v. Casper Andersen Indhold Jordtype og forfrugt Plantetal P og K? Sortsvalg Ukrudtsbekæmpelse Svampe Skadedyr Disciplin med sprøjten! Jordtype og forfrugt 4 foregående

Læs mere

REGULERING AF UKRUDT. Thor Bjørn Kjeldbjerg, Økologikonsulent Agri Nord, planteavl

REGULERING AF UKRUDT. Thor Bjørn Kjeldbjerg, Økologikonsulent Agri Nord, planteavl REGULERING AF UKRUDT Thor Bjørn Kjeldbjerg, Økologikonsulent Agri Nord, planteavl Forebyg at ukrudtet tager overhånd Undgå at ukrudtet spredes fra pletter rundt på markerne ved f.eks. jordbearbejdning

Læs mere

løsning til det hele Nyt produkt giver danske landmænd de bedste muligheder for ukrudtsbekæmpelse nogensinde.

løsning til det hele Nyt produkt giver danske landmænd de bedste muligheder for ukrudtsbekæmpelse nogensinde. løsning til det hele Nyt produkt giver danske landmænd de bedste muligheder for ukrudtsbekæmpelse nogensinde. samler alle styrker i gør det væsentlig nemmere at få rene marker og øge høstudbyttet. Med

Læs mere

Lexus. Konsulenttræf 21. august DuPont Danmark ApS Langebrogade København K Tlf.: mod ukrudt i vintersæd

Lexus. Konsulenttræf 21. august DuPont Danmark ApS Langebrogade København K Tlf.: mod ukrudt i vintersæd Konsulenttræf 21. august 2014 Søren Severin: Tlf.: 23814720 www.dupontagro.dk DuPont Danmark ApS Langebrogade 1 1411 København K Tlf.: 32479800 Lexus -mod ukrudt i vintersæd Strategi 2009 1 Lexus Lexus

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 39

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 39 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 39 Flere er i tvivl om det stadig er for tørt til ukrudtssprøjtning. Jeg mener at med

Læs mere

Når ukrudtet beskytter sig mod sprøjtemidler

Når ukrudtet beskytter sig mod sprøjtemidler Når ukrudtet beskytter sig mod sprøjtemidler Værd at vide om resistens Solutions for the Growing World Forebyg resistens ved at planlægge din sprøjtestrategi rigtigt og flere år frem Sammensat af tre stærke

Læs mere

Kendetegn: Betydning:

Kendetegn: Betydning: Kimbladene er bredt ægformede og med hel bladrand. Løvbladene er bredt ægformede med små indskæringer i bladranden. I de tidlige stadier kan agerstedmoder forveksles med storkronet ærenpris og andre ærenprisarter,

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 38

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 38 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 38 Mange er nu rigtig langt med etablering af vintersæd, og spørgsmålet er derfor nu, hvornår skal ukrudtsbekæmpelse iværksættes? Normalt er det

Læs mere

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs

Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi. Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Producentsammenslutningen Det Økologiske Akademi Dyrkning af korn til foder og konsum og frøgræs Korn til foder og konsum Havre Vårbyg Vårhvede Vårtriticale Rug Vintertriticale Vinterhvede (Spelt, emmer,

Læs mere

Bedriften lige nu Fodersituationen og behovet for supplerende grovfoder Udlæg af kløvergræs i august Slåning af arealer med græs, brak og MFO-bræmmer

Bedriften lige nu Fodersituationen og behovet for supplerende grovfoder Udlæg af kløvergræs i august Slåning af arealer med græs, brak og MFO-bræmmer Nr. 6 - uge 27 I denne udgave af GrovfoderNyt kan du læse om: Bedriften lige nu Fodersituationen og behovet for supplerende grovfoder Udlæg af kløvergræs i august Slåning af arealer med græs, brak og MFO-bræmmer

Læs mere

Hvordan kan Planteværn Online bruges til at planlægge indkøb af pesticider?

Hvordan kan Planteværn Online bruges til at planlægge indkøb af pesticider? Hvordan kan Planteværn Online bruges til at planlægge indkøb af pesticider? Januar 2011 Indhold Side: 1 Planlæg indkøb af herbicider 2 1.1 Forskelligt ukrudt kræver forskellige behandlinger 2 1.2 Hvilke

Læs mere

Få pulsen op i græsmarken. Karsten Attermann Nielsen Planteproduktion

Få pulsen op i græsmarken. Karsten Attermann Nielsen Planteproduktion Få pulsen op i græsmarken Karsten Attermann Nielsen Planteproduktion De tre grundpiller En god arrondering med mulighed for sædskifte Et målrettet valg af kløvergræsblanding og strategi for udnyttelsen

Læs mere

Ally ST. Vælg løsning efter markens behov. Ally ST - Ukrudtsbekæmpelse i al vintersæd. Derfor Ally ST: Aktuelle blandingspartnere til Ally ST

Ally ST. Vælg løsning efter markens behov. Ally ST - Ukrudtsbekæmpelse i al vintersæd. Derfor Ally ST: Aktuelle blandingspartnere til Ally ST Ally ST Vælg løsning efter markens behov 2011. DuPont. All rights reserved. DuPont Oval Logo, DuPont, The miracles of science, and Express and Ally are trademarks of DuPont or its affiliates Ally ST -

Læs mere

Græs til Planteavlskonsulent Søren Greve Olesen

Græs til Planteavlskonsulent Søren Greve Olesen Nytårskur Grovfoder Græs til 2016 Planteavlskonsulent Søren Greve Olesen Vi skal snakke om Overblik over græsblandinger Græsarter Rajgræs Rajsvingel Type: Rajgræs Type: Strandsvingel Strandsvingel Rød-

Læs mere

Kendetegn: Betydning:

Kendetegn: Betydning: Kimbladene er behårede og ovale til cirkulære med hel bladrand. Der er en indskæring i spidsen af bladet. Løvbladene er ovale til ægformede med skarpt, savtakket bladrand. De er beklædt med brandhår. Liden

Læs mere

HØR HVORDAN DU UNDGÅR PLAGSOMME UKRUDTSARTER. NYE ARTER SOM EKSEMPELVIS VÆSELHALE SPREDER SIG VOLDSOMT I DISSE ÅR.

HØR HVORDAN DU UNDGÅR PLAGSOMME UKRUDTSARTER. NYE ARTER SOM EKSEMPELVIS VÆSELHALE SPREDER SIG VOLDSOMT I DISSE ÅR. Webinar 4. december kl. 9.15 LANDSKONSULENT POUL HENNING PETERSEN HØR HVORDAN DU UNDGÅR PLAGSOMME UKRUDTSARTER. NYE ARTER SOM EKSEMPELVIS VÆSELHALE SPREDER SIG VOLDSOMT I DISSE ÅR. Integreret plantebeskyttelse

Læs mere

Mere kvælstof til kvægbrugeren. af Planteavlskonsulent Erik H. Bjergmark

Mere kvælstof til kvægbrugeren. af Planteavlskonsulent Erik H. Bjergmark Mere kvælstof til kvægbrugeren af Planteavlskonsulent Erik H. Bjergmark Mere kvælstof I dag 20,34 % undergødskning 2/3 i 2016 svarer til 13,56 ca. 17 % mere i 2016 Hvorfor 17 % 17 % af 80 er 93,6 Hvor

Læs mere

Kl. Emne Titel Indlægsholder Intro Velkommen, program for dagen Otto Nielsen, NBR

Kl. Emne Titel Indlægsholder Intro Velkommen, program for dagen Otto Nielsen, NBR Kl. Emne Titel Indlægsholder 09.30 Intro Velkommen, program for dagen Otto Nielsen, NBR 09.40 Dyrkning 2018 Hvordan gik dyrkningsåret 2018 Jørgen Jakobsen, Nordic Sugar 09.50 Roesorter Er nogle roesorter

Læs mere

Læs altid etiket og brugsanvisning grundigt før anvendelse.

Læs altid etiket og brugsanvisning grundigt før anvendelse. LXXXXXXX DENM/05T PPE XXXXXXX Ukrudtsmiddel Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i fodermajs. Læs altid etiket og brugsanvisning grundigt før anvendelse. Gældende fra 26. november 2015: Dette plantebeskyttelsesmiddel

Læs mere

Fokus på ukrudt i frøgræs - udfordringer og resultater

Fokus på ukrudt i frøgræs - udfordringer og resultater 9. januar 2018 Fokus på ukrudt i frøgræs - udfordringer og resultater Solvejg K. Mathiassen, Institut for Agroøkologi Jubilæumskonference for frøavlerforeningerne, januar 2018 Mål for ukrudtsbekæmpelse

Læs mere

Aulum Sprøjteplaner forår 2019

Aulum Sprøjteplaner forår 2019 Aulum 2019 Sprøjteplaner forår 2019 Vårbyg 2019 Foderbyg Bredbladet ukrudt 0,2 l/ha Pixxaro Senest st. 39 5 g/ha Ally eller Express sx 0,03 l/ha Diflanil + 0,15 l/ha Sprede/klæbe Ukrudt, græsser og bredbladet

Læs mere

Kløvergræs Danmarks bedste. Landskonsulent Karsten A. Nielsen

Kløvergræs Danmarks bedste. Landskonsulent Karsten A. Nielsen Kløvergræs Danmarks bedste proteinfoder Landskonsulent Karsten A. Nielsen Dagens menu 1. Såning af kløvergræs 2. Nye græsarter hvad kan de? 3. Gødskning af kløvergræs - som er udlagt i sensommeren 4. Slætstrategi

Læs mere

Situationen i marken. Plantenyt nr. 11 den 30. april 2014. Planteavlskonsulent Charlotte Hansen Telefon 5484 0982 Mail: chh@dlsyd.

Situationen i marken. Plantenyt nr. 11 den 30. april 2014. Planteavlskonsulent Charlotte Hansen Telefon 5484 0982 Mail: chh@dlsyd. Plantenyt nr. 11 den 30. april 2014 - Situationen i marken - Miljøfokus udyrket mark/græs - Svampebekæmpelse i vårbyg - Svampebekæmpelse i vinterraps - Kørerspor i vinterraps - Ukrudtsbekæmpelse i majs

Læs mere

GrovfoderNyt nr. 1 14. april 2014

GrovfoderNyt nr. 1 14. april 2014 GrovfoderNyt nr. 1 14. april 2014 Indhold Bedriften lige nu. Etablering af majs. Husdyrgødning til majs hvordan håndteres det? Efterafgrøder i majs. Bedriften lige nu Dette begyndende forår har budt på

Læs mere

Møde 4. marts 2015. Ensilage og afgræsning af gode marker Hø

Møde 4. marts 2015. Ensilage og afgræsning af gode marker Hø Møde 4. marts 2015 Ensilage og afgræsning af gode marker Hø Projekt Økologer tænker i helheder Selvforsyning Harmoni Sådan får man en god fremspiring Max sådybde: 1 cm for hvidkløver og småfrøet græs

Læs mere

Ukrudtsmiddel Må kun anvendes til bekæmpelse ukrudt i majs. Læs altid etiket og brugsanvisning grundigt før anvendelse. L170365 DENM/01R PPE 4019443

Ukrudtsmiddel Må kun anvendes til bekæmpelse ukrudt i majs. Læs altid etiket og brugsanvisning grundigt før anvendelse. L170365 DENM/01R PPE 4019443 L170365 DENM/01R PPE 4019443 Ukrudtsmiddel Må kun anvendes til bekæmpelse ukrudt i majs. Læs altid etiket og brugsanvisning grundigt før anvendelse. Product names marked or, the ALLIANCE FRAME the SYNGENTA

Læs mere

planteværn Vejledning i

planteværn Vejledning i Vejledning i planteværn 2014 redigeret af JES ERIK JESE PETER KRYGER JESE LISE ISTRUP JØRGESE GHITA CORDSE IELSE STIG FEODOR IELSE KLAUS PAASKE POUL HEIG PETERSE METSULFURO-METHYL Middelnavn, registreringsnr.,

Læs mere

GrovfoderNyt. Bedriften lige nu. Aktuelt i marken INDHOLD

GrovfoderNyt. Bedriften lige nu. Aktuelt i marken INDHOLD GrovfoderNyt NR. 2-17. april 2 01 5 INDHOLD Aktuelt i marken Bedriften lige nu Etablering af majs. Husdyrgødning til majs hvordan håndteres det? Efterafgrøder i majs. Ny viden Bedriften lige nu Foråret

Læs mere

Total-N, i tørstof. Tørstof, pct. Aske, pct. pct. i tørstof

Total-N, i tørstof. Tørstof, pct. Aske, pct. pct. i tørstof Tabel 14. Udbytte i efterafgrøder til biogasproduktion. (T7) Led nr. Forsøgsbehandling Såtidspunkt Gødskning efter høst af hovedafgrøden, kg N pr. ha Tørstof, pct. Aske, pct. Total-N, i tørstof pct. i

Læs mere

v/ Ole Harild 21. februar 2017

v/ Ole Harild 21. februar 2017 Ukrudtbekæmpelse hvordan gør vi det bedst? Vintersæd Vinterraps Vårsæd Frøgræs Hestebønner Resistens Radrensning v/ Ole Harild 21. februar 2017 Tidlig såning først i september Ukrudt har ekstra gode betingelser

Læs mere

STARSHIP. Ukrudtsmiddel T5171B/02

STARSHIP. Ukrudtsmiddel T5171B/02 STARSHIP Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt og kræver gyldig autorisation. Analyse: Mesotrion 100 g/l (9,4% w/w) Formulering: Midlet er et suspensionskoncentrat

Læs mere

Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd. DuPont. Lexus

Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd. DuPont. Lexus Ukrudtsbekæmpelse i. vintersæd DuPont Lexus Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd Fortsat vigtig med effektiv ukrudtsbekæmpelse i efteråret Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd Lexus i DuPont mix : Meget bred løsning

Læs mere

Ukrudtsmiddel. Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i majs

Ukrudtsmiddel. Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i majs Starship Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i majs Gældende fra 26. november 2015: Dette plantebeskyttelsesmiddel må kun købes af professionelle og anvendes erhvervsmæssigt og kræver gyldig autorisation.

Læs mere

BAYER ANBEFALER TIL SÆSON 2016

BAYER ANBEFALER TIL SÆSON 2016 BAYER ANBEFALER TIL SÆSON 2016 Hussar Plus OD - NYHED - mere sikker og effektiv græsukrudtsmidlet der samler alle styrker i en Prosaro, Proline Xpert og Proline en stærk familie Folicur Xpert den bedste

Læs mere

Størst udbytte i Anvil, Award og Aastar

Størst udbytte i Anvil, Award og Aastar Majs sorter til helsæd Størst udbytte i Anvil, Award og Aastar Figur 1 viser en oversigt over sorter, der har været i forsøg i 2006 og 2007. Blandt de nye sorter, som kun har været med i landsforsøgene

Læs mere

Friskgræsanalyser i Vestjylland 2015 - uge 22

Friskgræsanalyser i Vestjylland 2015 - uge 22 Friskgræsanalyser i Vestjylland 2015 - uge 22 1. slæt græs er tæt på at være klar. Det er nu, det gælder om at være vågen for at få taget græsset ved den rette kvalitet. Vi har døjet med ustadigt vejr

Læs mere

planteværn Vejledning i

planteværn Vejledning i Vejledning i planteværn 2014 redigeret af JENS ERIK JENSEN PETER KRYGER JENSEN LISE NISTRUP JØRGENSEN GHITA CORDSEN NIELSEN STIG FEODOR NIELSEN KLAUS PAASKE POUL HENNING PETERSEN PENDIMETHALIN Middelnavn,

Læs mere

Vintersæd - opfølgende ukrudtsbekæmpelse

Vintersæd - opfølgende ukrudtsbekæmpelse Planteavlsnyt Vintersæd - opfølgende ukrudtsbekæmpelse 21. marts. 2016 Gefion Heldigvis er langt de fleste vintersædsmarker ukrudtsbehandlede med god effekt i efteråret. Er markene behandlet i efteråret

Læs mere

Slut med Totril, Aramo og måske Stomp hva gør vi så? Årsmøde i løgavlerforeningen 2015

Slut med Totril, Aramo og måske Stomp hva gør vi så? Årsmøde i løgavlerforeningen 2015 Slut med Totril, Aramo og måske Stomp hva gør vi så? Årsmøde i løgavlerforeningen 2015 SCIENCE AND TECHNOLOGY Institut for Agroøkologi, Flakkebjerg Peter Hartvig Baggrund 2008 2009 Offentliggørelse af

Læs mere

Sikker majsdyrkning. v/ Martin Ringsing, Agri Nord, planteavl

Sikker majsdyrkning. v/ Martin Ringsing, Agri Nord, planteavl Sikker majsdyrkning v/ Martin Ringsing, Agri Nord, planteavl Disposition Sorter og økonomi Etablering efter græs Undergrundsløsning Delt gødskning Bekæmpelse af svampe Pløjefri dyrkning, hvordan? Sorter

Læs mere

Græsmarken og grovfoder til får og geder. Karsten Attermann Nielsen Planteproduktion

Græsmarken og grovfoder til får og geder. Karsten Attermann Nielsen Planteproduktion Græsmarken og grovfoder til får og geder Karsten Attermann Nielsen Planteproduktion Intet er så forskelligt som afgræsning: Med får Med geder Intet er så forskelligt som forholdene: Marginal jord Intensive

Læs mere