Ringsted, september, 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ringsted, 17.-18. september, 2015"

Transkript

1 Ringsted, september, 2015

2 Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning FFM og matematiske kompetencer FFM, læringsmålsstyring og matematiske kompetencer

3 Hvad betyder synlig læring? Det synlige aspekt refererer først og fremmest til at gøre elevernes læring synlig for lærerne Det synlige aspekt refererer også til at gøre undervisningen synlig for eleverne, så de lærer at blive deres egne lærere (Hattie, 2013)

4 Hvorfor synlig læring? de største effekter på elevernes lærings forekommer, når lærerne lærer af deres egen undervisning, og når eleverne bliver deres egne lærere (dvs. udvikler selvregulerende egenskaber som selvovervågning, selvevaluering og selvundervisning) ( ) Det er således synlig undervisning og læring af både lærere og elever, der gør forskellen. (Hattie, 2013)

5 Hvordan praktiseres synlig læring? Synlig læring forekommer, når læring er det eksplicitte og tydelige mål, når det er behørigt udfordrende, og når læreren og eleven begge (på hver sin måde) søger at finde ud af, om og i hvilken grad målet er nået. Synlig undervisning og læring forekommer, når der er en bevidst praksis, som sigter mod at opnå mestring af målet, når der gives og søges feedback, og når der er aktive, passionerede og engagerede mennesker, som deltager i læringshandlingen. (Hattie, 2013)

6 Største effekter på elevernes læring forekommer, når lærerne lærer af deres egen undervisning, og når eleverne bliver deres egne lærere. Synlig læring skal bruges til (populært sagt), at gøre læreren til den lærende og eleverne til deres egne lærere. Synlig læring omfatter derfor bl.a. læringsmål, der er tydelige for eleverne, og løbende evaluering samt feedback (læringsmålstyring).

7 En væsentlig begrundelse for at indføre Forenklede Fælles Mål var, at det skulle være lettere for lærere at styre deres undervisning efter læringsmål. (Master for forenkling af Fælles Mål)

8 Fag Kompetenceeller stofområde Kompetence mål Færdigheds- og vidensområde Faser Fag f/v f/v f/v f/v f/v 3 f/v

9

10

11 Faserne følger ikke klassetrin og rækkefølgen er (kun) en anbefaling Målene bygger ovenpå Færdighedsmålene er i fokus

12 Problembehandling Modellering Ræsonnement & tankegang Repræsentation & symbolbehandling Kommunikation Hjælpemiddel Tal og algebra Geometri og måling Statistik og sandsynlighed

13 Problembehandling Modellering Ræsonnement & tankegang Repræsentation & symbolbehandling Kommunikation Hjælpemiddel Tal og algebra Geometri og måling Statistik og sandsynlighed Eleven kan gennemføre enkle modelleringsprocesser. Eleven kan anvende og tolke grafiske fremstillinger af data. Eleven kan gennemføre og præsentere egne statistiske undersøgelser.

14

15 Diagnosticere elevers læringsudbytte hvad kan eleven? Nedbryde Fælles Mål til mål for undervisningsforløb - hvilke konkrete mål skal nås hvornår? Opstille tegn for målopnåelse hvilke indikatorer gør det synligt, at eleven har nået et mål? Undervisning rettet mod eksplicitte læringsmål og indikatorer, som er synlige for eleverne. Evaluere om mål nås og give feedback - formativ evaluering Tilrettelægge videre forløb på grundlag af den information formativ evaluering giver planlægge den videre undervisning på baggrund af evaluering.

16

17 To eller tre små historier om læringsmålstyret, kompetenceorienteret matematikundervisning

18 Problembehandling Modellering Ræsonnement og tankegang Repræsentation og symbolbehandling Kommunikation Hjælpemiddel Tal og algebra Geometri og måling Statistik og sandsynlighed Eleven kan skelne mellem enkelttilfælde og generaliseringer Eleven kan udvikle og vurdere matematiske ræsonnementer, herunder med inddragelse af digitale værktøjer Eleven kan undersøge egenskaber ved linjer knyttet til polygoner og cirkler

19 I det første modul var lærerens pejlemærker undersøgelse af egenskaber ved linjer knyttet til trekanter og matematiske ræsonnementer Hun beskrev målene sådan overfor eleverne: I skal kunne gennemføre en undersøgelse af, hvordan en trekant kan deles i to lige store dele I skal prøve at forklare, hvorfor en trekant kan deles i to lige store dele på netop den måde (overbevise os andre)

20 Hvordan kan man dele en trekant i to lige store dele?

21 I kan forklare, hvorfor en trekant kan deles i to lige store dele på netop den måde eleven viser med beregninger (evt. i et geometriprogram), at udvalgte retvinklede og spidsvinklede trekanter ligedeles af en median eleven forklarer ud fra et eksempel, at en median inddeler grundlinjen i en trekant i to lige store dele, og hvordan det deraf følger af deres formel for arealet af en trekant, at medianen deler trekanten i to lige store dele eleven giver et egentligt bevis for, at en median kan dele en vilkårlig trekant i to lige store dele

22 Læringsmål Tegn Elev 4 Elev 3 Elev 1 Elev 1 I skal prøve at forklare, hvorfor en trekant kan deles i to lige store dele på netop den måde (overbevise os andre) eleven viser med beregninger (evt. i et geometriprogram), at udvalgte retvinklede og spidsvinklede trekanter ligedeles af en median eleven forklarer ud fra et eksempel, at en median inddeler grundlinjen i en trekant i to lige store dele, og hvordan det deraf følger af deres formel for arealet af en trekant, at medianen deler trekanten i to lige store dele eleven giver et egentligt bevis for, at en median kan dele en vilkårlig trekant i to lige store dele

23

24

25

26 Dagens program: Vi skal snakke om minus. Regne minus (6-7 stykker på tavlen). I skal vise og forklare jeres metode på video.

27

28

29

30 Tid? Formulering af læringsmål og tegn på læring? Læringsmål og matematiske kompetencer? Synliggøre læringsmål? Synliggøre undervisning for eleverne og synliggøre læring for læreren? Give retning for både elever og lærere i undervisningen? Give mulighed for at arbejde målrettet? Formulering af læringsmål og tegn på læring?