Fotografering med skyer og i gråvejr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fotografering med skyer og i gråvejr."

Transkript

1 Fotografering med skyer og i gråvejr. Fordi det er gråvejr betyder ikke at det også er dårligt fotovejr. Man kan sagtens tage flotte, og her i artiklen giver vi lidt inspiration til hvordan. Den første halvdel af sommeren 2015 har været meget regnfuld og gråvejrsagtig. I den almindelige opfattelse af, hvad godt sommervejr er, har det været en ret sur af slagsen, men fra fotografens synspunkt, har der været ekstra meget at se på. Billede 1 Objektiv: mm. L IS USM Brændevidde: 105mm. Blænde: f:4.0 Eksponeringstid: 1/500 ISO: 50. Billedstabilisering: Ja Flash: Nej Ind til nu har det været en perfekt sommer set fra en fotografs synspunkt. Jeg har i de sidste 14 dage været ude og fotografer lidt rundt omkring til denne artikel.

2 Billede 2 Objektiv: mm. L IS USM Brændevidde: 24mm. Blænde: f:32 Eksponeringstid: 1.5 sek. ISO: 50 Kamera på stativ. Polfilter: Ja Flash: Nej Der blæste en kraftig vind, derfor valgte jeg at lave en lang eksponering for at få bevægelse i græsset og havet. Det giver næsten malerisk effekt til billedet. Forsøger du dig med teknikken, så husk at stille dig så kameraet kommer i læg for vinden og, brug fjernudløser eller forsinket tidsudløser. Som du kan se på skyerne, så er der huller i dem. Jeg ventet på at solen skindet igennem for at få lidt kraftigere skygger og højlys i forhold til baggrunden, og da det var omkring solnedgang, så fik jeg lange flotte skygger i græsset. Som udgangspunkt er der tre måder at fotografere på. Den første er observationsmåden, hvor fotografen observerer omstændighederne, og tager billeder af de motiver, han finder. Det er absolut den letteste måde at fotografere på, og det er typisk ved natur- og makromotiver, at denne teknik anvendes. Fremgangsmåden anvendes også til reportagefotografering, som dog er noget vanskeligere at håndtere end natur- og makrofotografering. Her gælder det simpelthen om at få det bedste ud af situationen eller om muligt komme tilbage på et andet tidspunkt, når lysforholdene er gunstigere.

3 Billede 3 Objektiv: mm. L IS USM Brændevidde: 24mm. Blænde: f:22 Eksponeringstid: 1/10 sek. ISO: 100 Billedstabilisering: Ja Polfilter: Ja Flash: Nej Når du har en mørk baggrund og en lidt lysere forgrund, så kan det se helt magisk ud på billeder. Det er desværre bare sjældent at du lige står på det rette sted på det tidspunkt når lyset er sådan. Men billedet her, så kom jeg kørne over en bakketop i min bil, da jeg så omstændighederne. Der var så en ting at gøre, ind til siden med bilen og ud med kameraet. Ser du godt efter, så kan du se det regner i baggrunden. Skab billedet fra bunden Den næste måde er, hvor du som fotograf skaber billedet fra bunden. Det vil sige lægger lyset og placerer motivet i den bedst mulige vinkel. Det er klart den vanskeligste måde at arbejde på, for her bestemmer du som fotograf alt. For at opnå det optimale billedresultat kræver det, at fotografen mestrer grundteknikken, og har forståelse for påvirkningen af lys, skygger, refleksioner, kompositioner, beskæring og farvesammensætning, ligesom alt andet skal være i orden.

4 Billede 4 Objektiv: 85mm. 1.2L USM Programindstilling: M Brændevidde: 85mm. Blænde: f:1,2 Eksponeringstid: 1/10 sek. ISO: 400 Her et lidt specielt effektfoto. Det er regnvejr og aften. I baggrunden står der en normal gadelyslampe. Jeg har indstillet min EX 580 flash til stroboskoplys. Jeg har så fokuseret manuelt inden på ca. ½ meter og så eksponeret billedet på hvidbalance så billedet bliver meget koldt i farverne. Den sidste måde er en kombination af de to nævnte. Det kunne være, at fotografen finder en flot sten og ønsker at fotografere den, men omgivelserne lever ikke op til, hvad fotografen kunne ønske sig. Derfor placerer fotografen stenen et andet sted, hvor omgivelserne og lyset er bedre.

5 Billede 5 Objektiv: 100mm. Makro Programindstilling: M Brændevidde: 100mm. Blænde: f:2.8 Eksponeringstid: 1/90 sek. ISO: 400 Fotograferet i regnvejr Noget af det værste lys fotografen kan udsættes for er, når solen en sommerdag står højt på himlen. Der falder lyset så meget fra oven, at det skaber stor kontrast med alt for dybe skygger og for kraftigt højlys. Når det er overskyet, virker skyerne som en stor softboks, som bløder op for hårde skygger og kraftigt højlys.

6 Billede 6 Objektiv: 100mm. Makro Brændevidde: 100mm. Blænde: f:4 Eksponeringstid: 1/180 sek. ISO: 400 Polfilter: Ja Selv om erotiske billeder ikke er tilladt her på kameratest.dk, så har jeg dog tilladt mig at omgås denne regel en smule i den gode undervisnings tjeneste. Billedet er taget en dag med tilsvarende lysforhold og på samme tidspunkt som billede nummer 2 Skyernes fremtræden kan i sig selv være meget dramatiske, især hvis du anvender et polfilter til at opnå yderligere tegning af skyerne. Det kræver dog, at du står i den rette vinkel i forhold til, hvordan lyset fra skyen reflekteres. Polfiltret kan også anvendes til at fjerne refleksioner fra et motiv. I meget gråvejr mister polfiltret dog sin effekt, fordi dette filter kun virker ved retningsbestemt lys. Lyset i overskyet vejr er diffust; det kommer i alle retninger og mister sin egenskab. Husk at polfiltret tager ca. 1½ blænde af lyset.

7 Billede 7 Objektiv: 85mm. 1.2L USM Brændevidde: 85mm. Blænde: f:1,2 Eksponeringstid: 1/8000 sek. ISO: 100 Det er ikke alle billeder der egner sig til en beskæring i 3:2 format. Her var jeg klar over at jeg vi beskærer billedet når jeg kom hjem med det i computeren. Lysets farvetemperatur på en skyfri himmel er til kelvingrader alt efter de atmosfæriske forhold. Ændringer af lyskilden, eksempelvis ved at en sky går for solen, påvirker ofte farvetemperaturen. Derfor kan det være en rigtig god ide, at hvidbalancen står på indstillingen overskyet, så korrigeres hvidbalancen rimeligt tilfredsstillende. Det bedste vil naturligvis være at foretage en manual hvidbalance måling.

8 Billede 8 Objektiv: 100mm. Makro Programindstilling: M Brændevidde: 100mm. Blænde: f:2.8 Eksponeringstid: 1/750 sek. ISO: 200 Lyset bliver så dejlig blødt i gråvejr, men farverne bliver også meget blå og kedelige i det, derfor så juster du det ind så det flotte farver igen kommer frem når du skal lave din Raw konvertering. Så kan man altid diskuter om det er rigtig eller forkert at ændre på farven af lyset inden for en hvis grænse. Inden du begynder at fotografere, skal du lægge godt mærke til, hvordan skyerne ser ud. Der er i fotografisk forstand to slags gråvejr. Skylagene kan være varierer i tykkelse og højde, ligesom de kan fremtræde lysere eller mørkere i forhold til hinanden. Har gråvejret alle eller visse af disse karakteristika, vil du typisk stå over for en ustabil lyskilde. Det vil sige, lyset kommer og forsvinder i tide og utide. Den bedste måde at arbejde med kameraet på under de lysforhold er ved at anvende et af de kreative autoprogrammer. Det vil sige AV, (blændeprioriteret) TV (lukkertidsprioriteret) eller P (programmeret), hvor kameraet vælger en kombination af både lukkertid og blænde.

9 Billede 9 Objektiv: 85mm. 1.2L USM Brændevidde: 85mm. Blænde: f:1,2 Eksponeringstid: 1/8000 sek. ISO: 100 Når jeg skal ude og køre hvor jeg tror jeg kan komme forbi flotte motiver og jeg kan se der er spændene lysforhold til stede, så kan jeg godt finde på at have kameraet liggende ved siden af mig. Kommer jeg forbi noget der er super flot, så kan jeg lige køre ind til side og tage et hurtigt billede. Undgår at gør det mens du køre da din opmærksomhed vil være væk for vejen i alt forlang tid. Intet billede er et menneskeliv vær. Husk det. Med et ensfarvet, jævnt skydække, vil lyskilden sandsynligvis være stabil. I så fald tager du først nogle testbilleder på et af autoprogrammerne og tjekker efterfølgende histogrammet. Når du synes, den perfekte kombination af tid, blænde og ISO værdi er fundet, skifter du til manuel indstilling og overfører værdierne til kameraet. Hvidbalancen køre du igen på programmet sky eller du udfører en manuel hvidbalance måling.

10 Billede 10 Objektiv: 100mm. Makro Brændevidde: 100mm. Blænde: f:2.8 Eksponeringstid: 1/750 sek. ISO: 200 Skyet vejr og makro billeder er en rigtig god kombination. Husk at eksponeringstiden skal være den dobbelte af den brændvidde, du anvender. Optager du eksempelvis med brændvidden 100 mm, skal eksponeringstiden være 1/200 sekund eller kortere. Det sikrer i rimelig grad, at du ikke oplever rystede, håndholdte optagelser i eksempelvis kraftig blæst eller for den sags skyld makrofotografering. I så fald kan du meget vel få behov for endnu kortere eksponeringstider - prøv dig frem i alle tilfælde.

11 Billede 11 Objektiv: mm. L IS USM Programindstilling: M Brændevidde: 24mm. Blænde: f:22 Eksponeringstid: 4 sek. ISO: 50 Kamera sat på en sten. Polfilter: Ja Flash: Nej Her en aften hvor der var noget dramatisk lys og skyer som jeg vil forsøge at udnytte. Jeg kørte derfor til Kastrup havn. Her kravlet jeg ud på de sten der ligger rundt om havnen, og fandt så dette motiv. Det er Sveriges broen der ses i det fjerne i venstre side af billedet. Har du stativ, så anvend det, hvis du ikke kan opnå den ønskede eksponeringstid på grund af utilstrækkelige lysforhold. Vær opmærksom på, at har du et objektiv med billedstabilisering, skal billedstabiliseringen slås fra, når du optager på stativ. Ved aktiveret billedstabilisering fortæller du kameraet, at det skal kompensere for rystelser ved håndholdt optagelse. Står kameraet på stativ, vil det forsøge at kompensere for ikke eksisterende rystelser og resultatet bliver netop rystede og/eller uskarpe optagelser.

12 Billede 12 Objektiv: 85mm. 1.2L USM Brændevidde: 85mm. Blænde: f:1,2 Eksponeringstid: 1/500 sek. ISO: 100 Her igen fra samme aften i Kastrup hvor der stod noget strandgræs eller siv eller hvad de nu heder Til de mere avancerede fotografer giver et stativ også mulighed for at arbejde med billeder i HDR formatet. Husk dog, at du ikke må ændre blændeværdierne, når du udfører dine over- og undereksponeringer. Det er kun lukkertiden og til nød ISO værdierne, du må ændre. Det er fordi billedets dybdeskarphed ændres, når du skifter blændeåbning. Det vil naturligvis give problemer, når du lægger alle optagelserne sammen til én stor HDR billedfil. HDR=High dynamic Range.

13 Billede 13 Objektiv: 85mm. 1.2L USM Brændevidde: 85mm. Blænde: f:1,4 Eksponeringstid: 1/350 sek. ISO: 100 Her fra havnen i Kastrup. Det er noget fiskenet der ligger i en kasse Da der ikke er så meget lys i gråvejr, kan du lettere påvirke motivet med flashlys. Har du eksempelvis mulighed for trådløs flashfotografering. Det vil sige en masterflash samt en slaveflash, kan du med lidt kreativitet opnå ret fede effekter.

14 Billede 14 Objektiv: mm. L IS USM Programindstilling: M Brændevidde: 24mm. Blænde: f:6.7 Eksponeringstid: 1/180 sek. ISO: 100 På stativ Polfilter: Ja Flash: Ja For at trække himlen ned så den bliver mørkere blå, så er vi nød til tilfør billedet noget kraftigere og kunstigt lys. Oven i det, så får jeg bedre tegning i skyerne ved brug af et pol filter. For at få lys nok, så bruger jeg en EX 580 flash og en EX 430 som jeg holder u hånden og sigter det sted i billedet hvor jeg vil have dem til at belyse græsset. Derfor bruger jeg tidudløser funktionen på kameraet hvor der så er monteret en Speedlite ST-E2 for at udløse de to håndholdte flash. Regnvejr Regnvejr skal ikke være en dårlig undskyldning for ikke at komme ud og lave fede billeder. En stor frostpose eller to plus lidt gaffatape kan være løsningen. Du skal bare huske, når du pakker kameraet ind, at alle overlap udføres, så vandet ikke trænger ind. Har du modlysblænde på objektivet, så tape posen på den. Hvis du undervejs har behov for at skifte Ramkort, batteri eller måske objektiv, skal du huske at designe den hjemmelavede regnfrakke, så du har mulighed for et tilbehørsskift.

15 Her en af de dage hvor det virkelig regner. Så var det om at pakke kameraet godt ind. Jeg bruger to frostposer og noget gaffa. I eksemplet her, har jeg også monteret og pakket min Speedlight Speciel flash MT-24EX Twin Lite ind i tilfælde af jeg vil bruge den til nogle af optagelserne. Billede 15 Her så et af billederne fra dagen. Billede nummer 5 er fra samme lille fototur som tog en times tid.

16 Objektiv: 100mm. Makro Brændevidde: 100mm. Blænde: f:2.8 Eksponeringstid: 1/125 sek. ISO: 500 Gråvejrsoptagelser i sort-hvid kan blive fantastisk flotte. Noget der kan give endnu mere dramatik til sort-hvide billeder er et polfilter, som vi har berørt, men også et farvefilter kan gøre en stor forskel. Med dit Canon kamera har du mulighed for at lægge et digitalt farvefilter ind i optagelsen. Vær dog opmærksom på, at det kun gælder JPG billeder. Ønsker du samme effekt med RAW filer, kan du med Canon DPP RAW-konverteringsprogrammet lægge de samme farvefiltrer ind over billedet som fremkaldeinstrukser. Billede 16 Objektiv: mm. L IS USM Programindstilling: M Brændevidde: 24mm. Blænde: f:22 Billedet er fremkaldt i farver, men konveneret i Photoshop til sort hvid, for at have lidt bedre kontrol med farvekanalerne i konverteringen. Selve fototeknikken er den samme som på billede 2

17 Eksponeringstid: 4 sek. ISO: 50 Kamera på stativ. Polfilter: Ja Flash: Nej De farver som filtret har, bliver lysere og de modsatte farver bliver mørkere. Det vil sige, at bruger du et grønt filter og fotografere noget grønt, får du lysere toner i det grønne. Bruger du et rødt filter og fotografere himlen, bliver den meget mørk og dramatisk. Vær opmærksom på, at du også kan påvirke kontrasten og gråtonerne på JPG optagelser ved at ændre hvidbalancen. Billede 17 Objektiv: 85mm. 1.2L USM Brændevidde: 85mm. Blænde: f:4 Eksponeringstid: 1/750 sek. ISO: 200 Her igen et billede fra Kastrup da solen lige var gået under nogle skyer og meget tæt på solnedgang.

18 Til sidst lidt information for den tekniske fotograf. I gråvejr kan opleves et spekter fra lysstyrke EV 8,5 til EV14. Ved EV14 vil der kun være en lille tynd sky foran solen. EV 8,5 (den laveste EV værdi jeg i Danmark til dato har målt i dagtimerne) var på en meget skyet gråvejrsdag. I det øjeblik solen kommer tættere på horisonten, så reduceres lyset og farvetempraturen også, så her kan du sagtens komme under EV 8,5 Billede 18 Objektiv: 100mm. Makro Brændevidde: 100mm. Blænde: f:2.8 Eksponeringstid: 1/350 sek. ISO: 200 Igen et eksempel på at skyet vejr og makro billeder er en rigtig god kombination, farverne skal dog lige have lidt gas for at få gang i billedet igen. Kilde: