TRAFIKFORHOLD PÅ BRÅBYVEJ I HASLEV INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2. 2 Sammenfatning 3

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TRAFIKFORHOLD PÅ BRÅBYVEJ I HASLEV INDHOLD. 1 Indledning og baggrund 2. 2 Sammenfatning 3"

Transkript

1 FAXE KOMMUNE TRAFIKFORHOLD PÅ BRÅBYVEJ I HASLEV ADRESSE COWI A/S Parallelvej Kongens Lyngby TLF FAX WWW cowi.dk TEKNSIK NOTAT INDHOLD 1 Indledning og baggrund 2 2 Sammenfatning 3 3 Baggrundsoplysninger Beskrivelse af området Besigtigelse 6 4 Trafiktællinger Snittælling Krydstælling Sammenfatning på tællinger og målinger 9 5 Løsningsforslag Samlet for alle alternativer Alternativ Alternativ Alternativ Andre forslag fra TMU behandlingen 22. april Økonomioverslag 14 Bilag A. Resultater fra krydstælling kl Bilag B Oversigtsskema med sammenligning af alternativer 18 PROJEKTNR. A DOKUMENTNR. 001 VERSION 2.0 UDGIVELSESDATO UDARBEJDET LAAG KONTROLLERET BIKT GODKENDT LAAG

2 2/21 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 1 Indledning og baggrund Faxe Kommune har anmodet COWI om at vurdere forholdene på Bråbyvej i Haslev ved Haslev Privatskole, herunder krydset Bråbyvej/Grøndalsvej/Jens Chr. Skous Vej samt strækningen Bråbyvej mellem krydset og Sdr. Gangsti mod vest. Opdraget til denne undersøgelse fremgår af den politiske behandling i TMU: Sagsnr: G behandlet den 22. april 2015: 1. Stierne på Skoleengen ønskes opdelt således, at cyklister og fodgængere adskilles. Der færdes både cyklister og fodgængere på stierne og denne trafik færdes i begge retninger. Dette giver anledning til utryghed og mange trafikale konflikter. 2. Der efterlyses cykelstier langs Bråbyvej. Både på strækningen fra boligområdet ved Carl J. Ulrichs Vænge til stisystemet ved Skoleengen og på strækningen fra Sdr. Gangsti frem til krydset ved Grøndalsvej/Jens Chr. Skous Vej. Bråbyvej er den primære adgangsvej til motorvejens nordgående tilslutningsanlæg ved Høsten, og den store og ikke mindst tunge trafikbelastning giver anledning til utryghed og trafikfarlige situationer for bløde trafikanter, der færdes langs Bråbyvej netop her. 3. Der efterlyses sti på den private fællesvej Jens Chr. Skous Vej fra krydset ved Bråbyvej frem til Haslev Privatskole samt belysning på denne. 4. Der efterlyses lysregulering i krydset Grøndalsvej/Bråbyvej/Jens Chr. Skous Vej, som kan forbedre trafikafviklingen og sikre de bløde trafikanter, der skal krydse Bråbyvej netop her. 5. Afskærmning af stier mod Bråbyvej med hegn, som kan forhindre skolebørn i at cykle direkte ud på Bråbyvej. 6. Forbedret færdselsskiltning med advarselstavler om skolebørn eventuelt suppleret med blinklys og 40 km/t hastighedsbegrænsning i spidsbelastningstimerne på Bråbyvej på strækningen fra krydset ved Grøndalsvej/Jens Chr. Skous Vej til Sdr. Gangstis udmunding til Bråbyvej. 7. Opsætning af bomme for enden af Sdr. Gangsti ved Bråbyvej således, at skolebørn ikke kan køre direkte ud på Bråbyvej. 8. Forbedret oversigtsforhold ved Sdr. Gangstis udmunding til Bråbyvej samt ved krydset Grøndalsvej/Bråbyvej/Jens Chr. Skous Vej. 9. Politi og ATK- målinger (Automatisk Trafik Kontrol) på Bråbyvej i retning mod byen. Arbejdet tager udgangspunkt i ovenstående og indeholder: Indsamling og analyse af baggrundsoplysninger. Besigtigelse med deltagelse fra Faxe Kommune. Udarbejdelse og vurdering af tre alternative løsninger samt varianter af disse. Deltagelse i møde med repræsentanter fra Haslev Privatskole, Vibeengskolen og grundejerforeningen i området ved privatskolen, hvor alternative løsninger er fremlagt. Gennemførelse af snittælling på Bråbyvej ved nr. 25 samt krydstælling i krydset Bråbyvej/Grøndalsvej/ Jens Chr. Skous Vej for at kvalificere de alternative løsninger. Afrapportering.

3 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 3/21 2 Sammenfatning Nærværende notat omhandler vurdering af tre løsningsforslag til forbedring af de trafikale forhold omkring Bråbyvej især for de lette trafikanter. Opdraget til denne undersøgelse fremgår af den politiske behandling i TMU: Sagsnr: G behandlet den 22. april 2015: I bilag B findes et oversigtsskema med sammenligning af de tre løsningsforslag. For både alternativ 1 og 2 forekommer der en variant, hvor krydset mellem Bråbyvej / Grøndalsvej og Jens Chr. Skous Vej signalreguleres. Følgende kan sammenfattes ud fra tabellen i bilag B: Signalregulering i krydset Bråbyvej / Grøndalsvej / Jens Chr. Skous Vej giver klart det bedste resultat både trafiksikkerhedsmæssigt og trafikafviklingsmæssigt og giver større tryghed i krydset. Trafikafviklingsmæssigt er signalreguleringen dog kun nødvendig i morgen og eftermiddagsmyldretiden på skoledage. Løsningen anbefales. Cykelsti på Bråbyvej mellem krydset Bråbyvej / Grøndalsvej / Jens Chr. Skous Vej og Sdr. Gangsti giver de sikreste forhold for cyklister og fodgængere på strækningen og dermed større tryghed. Størst tryghed fås ved enkeltrettede stier i begge sider af vejen som anbefales. Signalregulering med trykknap i stikrydsningen ved Sdr. Gangsti vil forbedre sikkerheden og trygheden væsentligt og kan samtidig virke som fartdæmpende foranstaltning på Bråbyvej. Løsningen anbefales. Sti og ny belysning på Jens Chr. Skous Vej vil forbedre trygheden for fodgængere og cyklister - herunder de mange skolebørn på vejen væsentligt. I vintertiden vil der ellers være mørkt på strækningen, især når børnene er på vej til skole. Løsningen anbefales. Sti gennem det fredede hegn kommer kun forholdsvis få cyklister til gode og der er risiko for ulykker, når cyklisterne passerer carporte og udkørsler på Jens Martin Knudsens Vej. Alternativet løser ikke utrygheden for de lette trafikanter der fortsat færdes langs Bråbyvej. Uden tiltag i krydset Bråbyvej / Grøndalsvej / Jens Chr. Skous Vej vil der ikke være forbedringer i trafikafviklingen og risikoen for ulykker i krydset. Løsningen uden andre ændringer kan dermed ikke anbefales. Herudover fremgår der yderligere tre ønsker af den politiske behandling i TMU: Sagsnr: G behandlet den 22. april 2015: En cykelsti frem til krydset ved Bråbyvej/Ny Ulsevej/Vestre Ringvej anbefales ikke, da det er mere sikkert at cyklende skolebørn mod Vibeengskolen anvender Søndre Sti mod tunellen under Vestre Ringvej i stedet for at krydse denne i niveau i signalkrydset. Angående opdeling af stierne på Skoleengen vil dette kræver en breddeudvidelse af stierne for at overholde anbefalingerne i Vejreglerne. Dette er ikke behandlet yderligere i notatet. Der anbefales at kommunen kontakter politi vedrørende ATK- målinger (Automatisk Trafik Kontrol) på Bråbyvej.

4 4/21 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 3 Baggrundsoplysninger 3.1 Beskrivelse af området Bråbyvej er en trafikvej i den sydlige del af Haslev. Vejen forbinder rute 269 (Ny Ulsevej) og boligområdet syd for denne med Haslev by og videre mod Køgevej, hvor der er adgang til Sydmotorvejen mod København. Figur 3-1 Oversigt over området. Haslev Privatskole er til højre i billedet og Vibeengskolen til venstre. Bråbyvej har ÅDT på ca køretøjer. Byzonetavlen findes nord for Ny Ulsevej og der er ingen randbebyggelse på de første 250 m nord for Ny Ulsevej. På norsvest siden af Bråbyvej forløber en dobbeltrettet cykel og gangsti (fællessti) adskilt fra vejen med rabat og af et hegn. Stien går fra Sdr. Gangstis i øst og fortsætter langs rute 269 mod nord. Elever til Vibeengskolen kan krydse rute 269 via en tunnel tæt på skolen. Umiddelbart vest for den første bebyggelse i byzonen på Bråbyvej skal trafikanter der vil videre ad Bråbyvej krydse vejen i retning mod øst. Herfra er der ikke noget cykelanlæg langs Bråbyvej. Der er i sommeren 2015 opsat bomme på nordsiden (se Figur 3-2).

5 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 5/21 Figur 3-2 Stikrydsning. Bommene er opsat sommeren 2015 efter en alvorlig ulykke med en krydsende cyklist. Mod øst herfra er der ingen cyklistfaciliteter men fortov langs vejens nordlige side. Adgang til Haslev Privatskole sker i krydset Bråbyvej/ Grøndalsvej/ Jens Chr. Skous Vej se Figur 3-3. Krydset er et firbenet kryds med Bråbyvej som den overordnede vej. Adgangsvej mod Haslev Privatskole, Haslev Forsyning samt et større boligområde er mod syd (Jens Chr. Skous Vej). Vejen er den eneste mulighed for at komme til/fra området ved skolen idet Tycho Brahes Vej er lukket ved Jens Chr. Skous Vej. Jens Chr. Skous Vej er privatfællesvej. Figur 3-3 Krydset Bråbyvej/ Grøndalsvej/ Jens Chr. Skous Vej set mod nord. Der er fodgængerovergang med støttehelle over Bråbyvej i krydsets østlige del forholdsvis langt fra krydset og fodgængerovergang med støttehelle over Grøndalsvej mod nord. Krydset er placeret på en hævet flade (rampe på Bråbyvej i

6 6/21 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ begge sider af krydset). På Bråbyvej er der heller og venstresvingsbaner til begge sider. Der er cykelbaner på Grøndalsvej mod nord. 3.2 Besigtigelse Der er foretaget besigtigelse i området tre gange to gange inden for morgenmyldretiden og en gang i skoleferien. Herudover er der registreret adfærd i området i forbindelse med tællingen (se senere). Adfærdsregistreringer i krydset viser, at størstedelen af elever fra Jens Chr. Skous Vej i retning mod vest trækker cyklen i fodgængerovergangene over Bråbyvej og Grøndalsvej hvorefter de fleste cykler langs Bråbyvej på fortovet i nordlig side. For de cyklister der anvendte kørebanen oplevedes vejbredden ved hellen på Bråbyvej for smal. Køretøjer kommer ret tæt på cyklisterne ved overhaling pga. manglende bredde. 4 Trafiktællinger Der er foretaget trafiktællinger ved slanger i perioden 28. september til 5. oktober 2015 suppleret med en krydstælling i krydset Bråbyvej/Grøndalsvej/Jens Chr. Skous Vej den 30. oktober kl til Snittælling Der er foretaget maskinel tælling 25 m syd for Bråbyvej nr. 25 i perioden 28. september til 5. oktober Resultaterne viser en årsdøgntrafik på køretøjer (gennemsnit for et helt år alle ugens dage) og hverdagsdøgntrafik på for begge retninger. Der er på hverdage registreret 291 lastbiler, busser og sættevogne (6%), på lørdage 56 (2%) og 42 (1%) om søndagen. Tabel 4-1. Resultat af trafiktælling og hastighedsmåling Hverdage Lørdag Søndag Årsdøgntrafik Hverdagsdøgntrafik Lastbiler, busser og sættevogne Højest timetrafik er om morgenen kl. 7 8 på hverdage. Antal køretøjer varierer mellem 530 (onsdag) og 576 (tirsdag). Til sammenligning er trafikmængden i spidstimen om eftermiddagen kl. 15 og 16.noget mindre eller mellem 452 (tirsdag) og 497 (mandag).

7 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 7/21 Den gennemsnitlige hastighed er målt til 51 km/t på hverdage, 53 km/t på lørdage og 52 km/t på søndage se Tabel 4-2. Samtidig kører 15% af trafikanterne mere end 59 km/t på hverdage, 61 km/t på lørdage og 60 km/t på søndage (85%- fraktilen). Tabel 4-2. Resultat af trafiktælling og hastighedsmåling Hverdage Lørdag Søndag Gennemsnitshastighed 51 km/t 53 km/t 62 km/t 85%-fraktil 59 km/t 61 km/t 60 km/t Antal (andel) 50 km/t eller mindre (41%) (34%) (38%) Antal (andel) mellem 50 og 60 km/t (47%) (49%) (48%) Antal (andel) mellem 60 og 70 km/t 518 (10%) 483 (14%) 397 (12%) Antal (andel) over 70 km/t 95 (2%) 100 (3%) 65 (2%) 49% af trafikanterne overskrider hastighedsgrænsen på 50 km/t på hverdage, 66 % om lørdagen og 62% om søndagen. Forholdsvis mange overskrider hastighedsgrænsen om natten og forholdsvis få i morgenspidstimen, hvor trafikmængden er størst. Gennemsnitshastigheden er højst om natten og lavest om morgenen kl. 7 9 som hænger sammen med store forskelle i trafikmængderne. 4.2 Krydstælling Figur 4-1 til Figur 4-4 viser trafikken i spidstimen mellem 7.15 og Figur 4-1 Krydstælling for trafik fra vest i spidstimen kl

8 8/21 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ Samlet er der talt 300 personbiler (inkl. varevogn og MC) der kommer fra vest ind i krydset. Størstedelen eller 50% af disse (151) kører ligeud imens 36% (109) kører mod højre og 13% (40) kører mod venstre. Figur 4-2 Krydstælling for trafik fra nord i spidstimen kl Samlet er der talt 69 personbiler (inkl. varevogn og MC) der kommer fra nord ind i krydset. Størstedelen eller 55% af disse (38) kører mod højre imens 38% (26) kører lige ud og 7% (5) mod venstre. Figur 4-3 Krydstælling for trafik fra øst i spidstimen kl Samlet er der talt 182 personbiler (inkl. varevogn og MC) der kommer fra øst ind i krydset. Størstedelen eller 74% af disse (134) kører ligeud imens 19% (35) kører mod venstre og 7% (13) kører mod højre. En stor del af de fodgængere der krydser Bråbyvej i fodgængerovergangen er skoleelever mod Haslev Privatskole der kommer med skolebussen Skolebussen hol-

9 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 9/21 der umiddelbart øst for krydset (retning mod vest) og eleverne går i østsiden af Jens Chr. Skous Vej op mod skolen. Figur 4-4 Krydstælling for trafik fra syd i spidstimen kl Samlet er der talt 150 personbiler (inkl. varevogn og MC) der kommer fra syd ind i krydset. Størstedelen eller 57% af disse (85) kører mod venstre imens 23% (34) kører mod højre og 21% (31) kører lige ud. I bilag A findes resultaterne for hele tælleperioden fra 7.15 til Sammenfatning på tællinger og målinger Samlet set kan der konkluderes at: Ved Bråbyvej nr. 25 (umiddelbart vest for krydset) er årsdøgntrafikken på køretøjer (gennemsnit for et helt år alle ugens dage) og hverdagsdøgntrafik på for begge retninger. Der er på hverdage registreret 291 lastbiler, busser og sættevogne, på lørdage 56 stk. og 42 om søndagen. Højest timetrafik på hverdage er om morgenen kl. 7 8 eller mellem 530 (onsdag) og 576 (tirsdag). Den gennemsnitlige hastighed er målt til 51 km/t på hverdage, 53 km/t på lørdage og 52 km/t på søndage. 49% af trafikanterne overskrider hastighedsgrænsen på 50 km/t på hverdage. Der er mange venstresvingende fra Jens Chr. Skous Vej i spidstimen om morgenen. Omkring kl er talt 25 biler i kø i retning mod krydset. Køen blev først afviklet kl Der er mange fodgængere der krydser Bråbyvej i fodgængerovergangen især når skolebussen har sat elever af umiddelbart øst for fodgængerovergangen. I spidstimen er der registreret otte cyklister fra Grøndalsvej mod vest, 17 fra Bråbyvej øst og mod vest samt tre cyklister fra Jens Chr. Skous Vej mod vest. Hertil kommer 10 børn fra Jens Chr. Skous Vej der trækker cyklen i de to fodgængerovergange. Samlet er der hermed 38 cyklister i retning mod vest på Bråbyvej i spidstimen 13 af disse kommer fra Jens Chr. Skous Vej.

10 10/21 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 5 Løsningsforslag Der er udarbejdet tre alternative hovedforslag til forbedring af trafikafviklingen og for især at forbedre forholdende for cyklister på vejen mellem de to skoler. De tre alternativer findes i bilag 1 3 som skitseforslag. Der er udarbejdet overslag over omkostningerne ved de foreslåede løsninger. 5.1 Samlet for alle alternativer Samlet for alle tre alternativer gælder: Etablering af en signalreguleret fodgængerovergang ved Sdr. Gangsti med trykknap. Dette sikrer krydsning af Bråbyvej ved stien såfremt de krydsende anvender trykknappen og bilisterne respekterer signalerne. Overgangen suppleres med et yderligere bomanlæg på sydsiden af Bråbyvej for et reducere risikoen for cyklister der ikke stopper op ved anlægget. Figur 5-1. Signalreguleret fodgængeovergang ved Sdr. Gangsti. Variable tavler der viser 40 km/t hastighedsbegrænsning morgen (f.eks ) og eftermiddag (f.eks ) på skoledage på Bråbyvej. Tidspunkterne aftales med de to skoler. Samtidig flyttes byzonetavlen så den er tættere på bebyggelsen og det dermed kan forventes større respekt af hastighedsgrænsen fra bilisternes side. Reduktionen i hastighedsgrænsen kan forventes et føre til reduktion i den faktisk kørte hastighed på strækningen.

11 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 11/21 Figur 5-2 Variable hastighedsgrænse og flytning af byzonetavle. Tilsvarende variabel tavle opsættes ca. 100 m øst for krydset med Grøndalsvej. Fodgængerovergang ved skolen, P-forbud på Jens Chr. Skous Vej, gennemført fortov i T-krydset (overkørsel) samt opstramning af kiss & ride anlægget foran skolen. Figur 5-3. Tiltag ved Haslev Privatskole. COWI kan ikke anbefale en rundkørselsløsning i krydset med Grøndalsvej idet erfaringen viser, at der i en rundkørsel er uændret risiko for cyklistulykker i forhold til et vigepligtsreguleret kryds. Herudover viser krydstællingen at der er ét stort antal venstresvingende i krydset i myldretiden til og fra skolen. Erfaringsvis er rundkørsler ikke gunstige for trafikafviklingen hvis der er mange venstresvingene, idet disse cirkulerer forbi to vejgrene hvor bilisterne herfra må vente. Samtidig er rundkørsler også mere arealkrævende end vigepligtsreguleret kryds. 5.2 Alternativ 1 Alternativ 1 indeholder herudover følgende: Dobbeltrettet fællessti på Bråbyvej fra Sdr. Gangsti til Jens Chr. Skous Vej placeret i sydlig side. Ekspropriationer sker kun i sydsiden. Opstramning af geometri i krydset Bråbyvej / Grøndalsvej / Jens Chr. Skous Vej inkl. fjernelse af ramper, flytning af heller, flytning af fodgængerovergang over Bråbyvej, etablering af venstresvingsbane fra øst samt opstribning. Cykelbane på eksisterende belægning i østlig side på Jens Chr. Skous Vej og enkeltrettet fællessti i grus i vestlig side.

12 12/21 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ Som en variant hertil signalreguleres krydset Bråbyvej / Grøndalsvej / Jens Chr. Skous Vej. Figur 5-4 Dobbeltrettet fællessti samt signalregulering af krydset Bråbyvej / Grøndalsvej / Jens Chr. Skous Vej. Alternativ 1 kan ses i tegning A Alternativ 2 Alternativ 2 indeholder ud over det der er nævnt i afsnit 5.1 følgende: Enkeltrettet delt sti i nordlig og sydlig side af vejen på Bråbyvej fra Sdr. Gangsti til Jens Chr. Skous Vej. Ekspropriationer sker kun i sydsiden idet vejens midte flyttes mod syd. Opstramning af geometri i krydset Bråbyvej / Grøndalsvej / Jens Chr. Skous Vej inkl. fjernelse af ramper, flytning af heller, flytning af fodgængerovergang over Bråbyvej, etablering af venstresvingsbane fra øst samt opstribning. Cykelbane på eksisterende belægning i østlig side på Jens Chr. Skous Vej og belyst delt sti i asfaltbelægning i vestlig side. Som en variant hertil signalreguleres krydset Bråbyvej / Grøndalsvej / Jens Chr. Skous Vej. Figur 5-5 Fortov, enkeltrettede cykelstier og signalregulering af krydset Bråbyvej / Grøndalsvej/ Jens Chr. Skous Vej.

13 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 13/21 Alternativ 2 kan ses i tegning A Alternativ 3 Alternativ 3 indeholder ud over det der er nævnt i afsnit 5.1 følgende: Dobbeltrettet fællessti i forlængelse af Jens Chr. Skous Vej ved forsyningen og med rampeanlæg gennem fredet beplantning til boligvejen for boligerne på matrikel 20ø. Venstresvingsbane i krydset Bråbyvej / Grøndalsvej med plads til fem køretøjer svarende til vejudvidelse på 100 m² pga. de mange venstresvingende i morgenmyldretiden. Der er oplyst at arealet ejes af kommunen. Der etableres ingen tiltag langs Jens Chr. Skous Vej, Bråbyvej eller på boligvejen på matrikel 20ø frem til Sdr. Gangsti. Figur 5-6 Mulig placering af fællessti mellem Jens Chr. Skous Vej og matrikel 20ø. Der er ikke udarbejdet skitseprojekt for alternativ Andre forslag fra TMU behandlingen 22. april En cykelsti frem til krydset ved Bråbyvej/Ny Ulsevej/Vestre Ringvej anbefales ikke, da det er mere sikkert at cyklende skolebørn mod Vibeengskolen anvender Søndre Sti mod tunellen under Vestre Ringvej i stedet for at krydse denne i niveau i signalkrydset. Angående opdeling af stierne på Skoleengen ville dette kræver en breddeudvidelse af stierne for at overholde anbefalingerne i Vejreglerne. Dette er ikke taget med her. Der anbefales at kommunen kontakter politi vedrørende ATK- målinger (Automatisk Trafik Kontrol) på Bråbyvej.

14 14/21 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 5.6 Økonomioverslag Der er udarbejdet overordnet anlægsoverslag baseret på skitseprojekt for de tre alternativer se Tabel 5-1. Mere præcis overslag kan udarbejdes når detailprojektering er gennemført. Tabel 5-1 Overslag Beløb i kr. Hovedpost Betegnelse Alt. 1 Alt. 2 Alt. 3 1 ARBEJDSPLADS 10% af post JORDARBEJDER 3 VEJAFVANDING 4 BUNDSIKRING 5 STABILE UBUNDNE BÆRELAG 6 VARMBLANDET ASFALT 7 BROLÆGNING 8 KØREBANEAFMÆRKNING 9 AFMÆRKNINGSMATERIEL 10 SIGNALANLÆG (fodgængerovergang) 11 BELYSNING 12 AREALERHVERVELSE 13 EVENTUELLE TILLÆGSARBEJDER Sum UFORUDSETE UDGIFTER, 20% Sum inkl. uforudsete udgifter ekskl. signalregulering Signalregulering Sum inkl. uforudsete udgifter inkl. signalregulering/venstresvingsbane * Venstresvingsbane udgør kr heraf * Til anlægsoverslaget er følgende betingelser og forudsætninger gældende:

15 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 15/21 Overslaget er uden flytning af jordvold og evt. etablering af støjskærm langs Bråbyvej ved matrikel 20ø. Indeholder ikke forundersøgelser, opmåling, detailprojektering, udbud og tilsyn. Omkostninger i forbindelse med etablering af strømforsyning er ikke inkluderet. Angivelse af arealer er baseret på opmåling på kort og ikke opmåling i marken. Vejlovens gæsteprincip forudsættes at være gældende for ledningsomlægninger. Omkostninger til ledningsomlægninger er ikke inkluderet i overslaget. Eksisterende afvandingssystem forudsættes funktionsdueligt. Udgifter til afværge- og miljøforanstaltninger er ikke inkluderet, da omfanget er ukendt. Anlægsarbejderne kan gennemføres kontinuerligt og fortløbende. Overslaget indeholder ikke geotekniske undersøgelser. Omkostninger i forbindelse med arkæologi mm er ikke indregnet. Jordarbejder forudsættes at gå i jordbalance.

16 16/21 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ Bilag A. Resultater fra krydstælling kl Figur Figur 0-4 viser samlet antal trafikanter i perioden onsdag den 30. september Figur 0-1 Krydstælling for trafik fra vest kl Samlet er der talt 534 personbiler (inkl. varevogn og MC) der kommer fra vest ind i krydset. Størstedelen eller 58% af disse (311) kører ligeud imens 24% (129) kører mod højre og 18% (94) kører mod venstre. De 18 af de cyklister der kørte ligeud var en skoleklasse på tur. Figur 0-2 Krydstælling for trafik fra nord kl Samlet er der talt 147 personbiler (inkl. varevogn og MC) der kommer fra nord ind i krydset. Størstedelen eller 59% af disse (87) kører mod højre imens 27% (39) kører mod lige ud og 14% (21) mod venstre. En stor del af de fodgængere der krydser Grøndalsvej er en børnehaveklasse på 42 inkl. voksne på tur, der krydser i fodgængerovergangen to gange og en anden børnehaveklasse på 24 elever. Samme gruppe krydsede også fodgængerovergangen over Bråbyvej.

17 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 17/21 Figur 0-3 Krydstælling for trafik fra øst kl Samlet er der talt 385 personbiler (inkl. varevogn og MC) der kommer fra øst ind i krydset. Størstedelen eller 81% af disse (310) kører ligeud imens 12% (45) kører mod venstre og 8% (30) kører mod højre. En stor del af de fodgængere der krydser Bråbyvej i fodgængerovergangen er skolelever mod Haslev Privatskole der kommer med skolebussen. Herudover er der registreret en børnehaveklasse på 42 inkl. voksne på tur, der krydser i fodgængerovergangen to gange. Samme gruppe krydsede også fodgængerovergangen over Grøndalsvej. Herudover en 7. klasse på vej fra konfirmandundervisning. De 18 cyklister der kørte ligeud var en skoleklasse på tur samme klasse som cyklede den anden vej tidligere (se Bråbyvej fra vest). Figur 0-4 Krydstælling for trafik fra syd kl Samlet er der talt 187 personbiler (inkl. varevogn og MC) der kommer fra syd ind i krydset. Størstedelen eller 55% af disse (102) kører mod venstre imens 25% (47) kører lige ud og 20% (38) kører mod højre.

18 18/21 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ Bilag B Oversigtsskema med sammenligning af alternativer Generel løsning Alternativ 1 Alternativ 2 Alternativ 3 Signalreguleret fodgængerovergang ved Sdr. Gangsti med trykknap. Variable tavle der viser 40 km/t hastighedsbegrænsning morgen (f.eks., ) og eftermiddag (f.eks ) på skoledage på Bråbyvej. Fodgængerovergang ved skolen og P-forbud på Jens Chr. Skous Vej samt opstramning af kiss & ride anlæg foran skolen. Specifik løsning Dobbeltrettet fællessti på Bråbyvej fra Sdr. Gangsti til Jens Chr. Skous Vej placeret i sydlig side. Enkeltrettet delt sti i nordlig og sydlig side af vejen på Bråbyvej fra Sdr. Gangsti til Jens Chr. Skous Vej. Dobbeltrettet fællessti i forlængelse af Jens Chr. Skous Vej ved forsyningen og til boligvejen for boligerne på matrikel 20ø. Sikkerhed for børn til og fra Jens Chr. Skous Vej mod Vibeengskolen (13 cyklister kl ) Sikkerhed for børn fra Bråbyvej nordøst for krydset og mod Vibeengskolen (25 cyklister ) Opstramning af geometri i krydset Bråbyvej / Grøndalsvej / Jens Chr. Skous Vej alternativt med signalregulering i krydset. Cykelbane på eksisterende belægning i østlig side på Jens Chr. Skous Vej og enkeltrettet fællessti i grus i vestlig side. Skal krydse Jens Chr. Skous Vej mod bilernes kørselsretning. Større risiko for ulykker end ved enkeltrettede stier, da de skal cykle på dobbeltrettet fællessti. Risikoen bliver mindre hvis krydset signalreguleres. Skal krydse Bråbyvej to gange i krydset med Grøndalsvej som giver større risiko for ulykker end ved enkeltrettede cykelstier. Opstramning af geometri i krydset Bråbyvej / Grøndalsvej / Jens Chr. Skous Vej alternativt med signalregulering i krydset. Cykelbane på eksisterende belægning i østlig side på Jens Chr. Skous Vej og belyst delt sti i asfaltbelægning i vestlig side. Cykler mod sydvest i den rigtige side af vejen. Etablering af signalkryds betyder væsentlig forbedrede krydsningsmuligheder. Kan fortsætte i samme side af vejen. Venstresvingsbane i krydset Bråbyvej / Grøndalsvej / Jens Chr. Skous Vej. Der etableres ingen tiltag langs Jens Chr. Skous Vej og Bråbyvej. Krydser Bråbyvej ved Søndre Gangsti og skal dermed ikke gennem krydset Jens Chr. Skous Vej eller langs Bråbyvej. Skal færdes på boligvejen af Bråbyvej gennem eksisterende private parkeringspladser, hvor beboerne bakker ud fra begge sider samtidig med børnene cykler forbi. Her vil der være risiko for ulykker. Har ingen glæde af forslaget idet omvejen er for lang og ikke vil blive benyttet. Børnene vil dermed fortsætte med at cykle langs Bråbyvej på vejen / fortovet som det er tilfældet i dag.

19 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 19/21 Sikkerhed for børn langs Bråbyvej fra sydvest og mod privatskolen (13 cyklister ) Sikkerhed for børn langs Bråbyvej fra nordøst og mod privatskolen (0 cyklister idet de nok svinger tidligere) Løsningsforslag ift. tiltag på Bråbyvej Fremkommelighed fodgængere Fremkommelighed cyklister Skal skifte side (krydse) ved Søndre Gangsti i signalreguleret fodgængerovergang med trykknap). Kan benytte dobbeltrettet fællessti. Projektet på Bråbyvej vest for krydset har ingen effekt, mens tiltagene på Jens Chr. Skous Vej med cykelbane og enkeltrettet fællessti vil have en sikkerhedsmæssig effekt. Signalkryds giver mindre risiko for ulykker og større tryghed. Dobbeltrettet fællessti langs Bråbyvej vil kunne have en gavnlig effekt for øvrige lette trafikanter, som ikke er skolebørn. Fremkommeligheden forbedres på Bråbyvej fra Sdr. Gangsti til Grøndalsvej ved etablering af fællessti og på Jens Chr. Skous Vej. Der kan forekomme gene/ nedsættelse i fremkommeligheden for trafikanter på stien, da de færdes med forskellig hastighed på samme areal (fællessti). Fremkommeligheden forbedres på Bråbyvej fra Sdr. Gangsti til Grøndalsvej ved etablering af fællessti og på Jens Chr. Skous Vej. Der kan forekomme gene/ nedsættelse i fremkommeligheden for trafikanter, da de færdes med forskellig hastighed på samme areal (fællessti). Skal skifte side (krydse) ved Søndre Gangsti i signalreguleret fodgængerovergang med trykknap). Kan benytte enkeltrettet delt sti som betyder at der ikke vil være konflikter med modkørende cyklister. Projektet på Bråbyvej vest for krydset har ingen effekt, mens tiltagene på Jens Chr. Skous Vej med cykelbane og enkeltrettet delt sti vil have en sikkerhedsmæssig effekt. Signalkryds giver mindre risiko for ulykker og større tryghed. Enkeltrettede delte stier langs Bråbyvej vil kunne have en gavnlig effekt for øvrige lette trafikanter, som ikke er skolebørn. Fremkommeligheden forbedres på Bråbyvej fra Sdr. Gangsti til Grøndalsvej ved etablering af enkeltrettet delte stier og på Jens Chr. Skous Vej. Fremkommeligheden forbedres på Bråbyvej fra Sdr. Gangsti til Grøndalsvej ved etablering af enkeltrettet delte stier og på Jens Chr. Skous Vej. Skal skifte side (krydse) ved Søndre Gangsti i signalreguleret fodgængerovergang med trykknap). Kan benytte boligvej og rampe til Jens Chr. Skous Vej. Projektet har ingen indflydelse på børnenes færden. Ikke aktuelt da der i dette alternativ ikke laves noget langs Bråbyvej. Fremkommeligheden forbedres kun for fodgængere ml. Sdr. Gangsti og Jens Chr. Skous Vej, som benytter rampeanlægget. For fodgængere på Bråbyvej vil fremkommeligheden ikke ændres. Fremkommeligheden forbedres kun for cyklister ml. Sdr. Gangsti og Jens Chr. Skous Vej, som benytter rampeanlægget. For cyklister på Bråbyvej vil fremkommeligheden ikke ændres.

20 20/21 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ Fremkommelighed bilister Trafiksammensætning Trafiksikkerhed Tryghed Belysning på Jens Chr. Skous Vej Fremkommeligheden forbedres ved etablering af dobbeltrettet fællessti, da cyklister og fodgængere (især mod øst) fjernes fra kørebanen. Ved signalregulering forbedres trafikafviklingen for bilister fra Jens Chr. Skous Vej og Grøndalsvej væsentligt, men forringes for bilister på Bråbyvej. Etablering af signalanlægget ved Sdr. Gangsti vil kunne opholde bilisterne. Fodgængere, cyklister og bilister separeres på Bråbyvej mellem Sdr. Gangsti og Jens Chr. Skous Vej. Fodgængere og cyklister deler areal på strækningen. Dobbeltrettet fællessti er mindre sikker end etablering af enkeltrettet fortov og cykelsti, da der er risiko for påkørsel ved færdsels i begge retninger og med blandet trafik / hastighedsniveau. Dog væsentlig forbedring i forhold til nuværende situation. Forbedring af trygheden for både fodgængere og cyklister, som fjernes fra kørebanen. Trygheden forbedres ikke i lige så høj grad som ved alternativ 2, da der etableres fællessti (blandet trafik uden adskillelse). Der foretages ikke ændring i nuværende belysning på Jens Chr. Skous Vej. Fremkommeligheden forbedres ved etablering af enkeltrettet delte stier, da lette trafikanter i begge kørselsretninger fjernes fra kørebanen. Ved signalregulering forbedres trafikafviklingen for bilister fra Jens Chr. Skous Vej og Grøndalsvej væsentligt, men forringes for bilister på Bråbyvej. Etablering af signalanlægget ved Sdr. Gangsti vil kunne opholde bilisterne. Fodgængere, cyklister og bilister separeres på Bråbyvej mellem Sdr. Gangsti og Jens Chr. Skous Vej. Sikker løsning for trafikanter i begge kørselsretninger og for børn til både Vibeengskolen og privatskolen. Væsentlig forbedring i forhold til nuværende situation. Forbedring af trygheden for både fodgængere og cyklister, som fjernes fra kørebanen og adskilles via delt sti. Belysning forbedrer trygheden. Eksisterende belysning på Jens Chr. Skous Vejs østlige side nedlægges og der etableres ny og bedre belysning i vejens øst side. Etablering af signalanlægget ved Sdr. Gangsti vil kunne opholde bilisterne. Venstresvingsbane på Jens Chr. Skous Vej vil forbedre trafikafviklingen for de bilister der skal ligeud eller til højre. Cyklister og bilister deler kørebanen, men der vil være færre skolebørn langs Bråbyvej. Stien gennem den fredede beplantning får vigepligt på boligvejen i bunden af en bakke (dal), som ikke er mest optimalt hvor der er risiko for ulykker mellem biler på privatvejen og stitrafikanter. Utryghed ved fællessti, passage ved parkering på boligvejen samt at stien er beliggende uden for øvrigt vejnet og skjult. Der foretages ikke ændring i nuværende belysning på Jens Chr. Skous Vej og den nye sti belyses ikke.

21 NOTAT VEDR. ALTERNATIVERNE PÅ BRÅBYVEJ 21/21 Beplantning Økonomisk overslag Beplantning på berørte matrikler vil berøres. Beplantningen er ikke fredet og vil blive erstattet ved arealerhvervelsen. 4,4 mio. inkl. signalanlæg 3,3 mio. uden signalanlæg Beplantning på berørte matrikler vil berøres. Beplantningen er ikke fredet og vil blive erstattet ved arealerhvervelsen. 6,4 mio. inkl. signalanlæg 5,3 mio. uden signalanlæg Det er nødvendigt at gennembryde et bæltet af fredet hegn ml. boligvejen til matrikel 20ø til Jens Chr. Skous Vej matrikel 21ck. 1,4 mio. inkl. venstresvingbane 1,0 mio. ekskl. venstresvingsbane