KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber"

Transkript

1 KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber AKTIVITETER: 1. Redskabsaktiviteter/redskabsbane 2. Kongens efterfølger 3. Blindemakker 4. Bombe 5. Stopdans 6. Balance, spænde, rulle og vende GENERELLE TILPASNINGER: > Det kan være en god idé at lave en mindre bane med færre stationer og at gentage samme opstilling, så eleven kender de fysiske rammer. > Ikke alle elever behøver at anvende de samme redskaber eller at udføre de samme øvelser. > Nogle elever kan have brug for et bredere balanceunderlag og for eksempel gå på en bænk i stedet for en bom. > I tilpasningerne til redskabsgymnastik skal ændringerne tage udgangspunkt i bevægelsen og ikke i færdigheden. For eksempel skal underviseren gøre sig overvejelser om, hvilke bevægelser der går forud for at kunne lave en kolbøtte eller en håndstand. Kolbøtte tager for eksempel udgangspunkt i at rulle, vende og dreje. Det kan man i stedet gøre på en lige eller skrå måtte. Ved håndstand tages der udgangspunkt i at have vægt på armene. Det kan man for eksempel gøre ved at lege trillebør eller ved at løfte sig selv siddende. > I balanceøvelserne er det en god idé at få eleverne ud af eventuelle hjælpemidler og ned på gulvet eller på skumplinte. SYNSVANSKELIGHEDER: > Det er en god idé at skabe en taktil forbindelse mellem banens enkelte elementer for at vise retning, for eksempel ved at lægge tove ud på gulvet, der kan følges med fødderne.

2 107

3 KLASSE AKTIVITETER: 1. Redskabsaktiviteter/redskabsbane Klassen inddeles i fire hold. Hvert hold indretter en redskabsbane i en fjerdedel af hallen. Lav en liste med de redskaber, det enkelte hold skal sætte op. 2. Kongens efterfølger Lav Kongens efterfølger rundt på redskabsbanen. Der kan anvendes løbemusik. SYNSVANSKELIGHEDER: > Guide verbalt gennem aktiviteten. > Lav øvelsen to og to.

4 Blindemakker Eleverne går sammen to og to. Den ene har blindemaske på, den anden fører den blinde rundt på redskabsbanen. Det er vigtigt i fællesskab at tale om forventningerne til den, der fører sin blinde makker rundt. 4. Bombe Eleverne skal i makkerpar bære en bombe (for eksempel en ærtepose) fra den ene ende af redskabsbanen til den anden uden at tabe den. Begge skal hele tiden røre bomben. Variation: Aflever bomben til makkeren. Den, der har bomben, skal stå stille. Den anden skal bevæge sig forbi makkeren på redskabet og derefter modtage bomben. SYNSVANSKELIGHEDER: > En bombe kan eventuelt bæres over skulderen eller ryggen, da en elev i synsvanskeligheder i større udstrækning har brug for sine hænder og arme til orientering.

5 KLASSE 5. Stopdans Eleverne bevæger sig rundt på banen til musik. Når musikken stopper, skal eleverne lave det, læreren bestemmer, for eksempel balance/rulle/hoppe ned. 6. Balance, spænde, rulle og vende Lad eleverne bevæge sig frit rundt på redskabsbanen og forsøge at udfordre sig selv. Eleverne kan træne det at spænde op ved at gå sammen to og to og lege trillebør eller øve håndstand og vejrmøller. Elever, som ikke kan stå på hænder, kan øve spænding ved at ligge på maven på et rullebræt og spænde op. Der øves balance på bænke og bom. Eleverne kan også gå, mens de balancerer med påfuglefjer på en finger eller gå på streger på gulvet. Når der skal øves rulle/vende anvendes en bom og to bænke til at skabe en skrå flade. Herpå lægges en madras, som eleverne kan trille ned ad. Man kan anvende skrå skumplinte til kolbøtter både forlæns og baglæns samt til at rulle som en blyant (med armene over hovedet). For at træne det at vende kan man arbejde med en plint foran en madras. Her springer eleverne ned fra plinten og drejer i luften. Man kan bruge et springbræt til at hoppe over på en madras, hvor der øves afsæt og vendes i luften. Man kan også springe fra en ribbe til madrassen. Sammensatte bevægelser De fire hold bliver i det område, de satte op i starten af timen. De skal nu fokusere på at sætte bevægelser sammen. Giv eksempler i rundkredsen, før eleverne går i gang. Hver gruppe får udleveret en ipad. De aftaler og øver sig på en sammensat bevægelse, som de filmer. ipaden bliver på stedet. Grupperne bevæger sig på signal fra læreren over til et nyt område, ser den tidligere gruppes video på ipad og forsøger at efterligne bevægelserne. Fortsæt, til alle grupperne har været på alle områderne.

6 111

7 KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Boldbasis og boldspil AKTIVITETER: 1. Ståtrold med befrierbold 2. Kaste- og gribeøvelser 3. Bagger- og fingerkast 4. Kidsvolley GENERELLE TILPASNINGER: > En voksen eller en kammerat kan vise eleven rundt i legen ved at løbe ved siden af eleven og eventuelt holde vedkommende i hånden, eller ved at være med i legen. Det giver tryghed og viser eleven, hvordan man skal gøre. > Eleven kan være på et afgrænset område. > Boldens materiale, størrelse, svævefase og vægt kan varieres efter elevens formåen. > Der kan laves særlige regler om, at berøring af bolden tæller, som at den er grebet. > En kammerat kan hjælpe eleven med at kaste/gribe. SYNSVANSKELIGHEDER: > Brug bløde bolde i stærke farver. > Sørg for, at banen er tydeligt afgrænset.

8 113 AKTIVITETER: 1. Ståtrold med befrierbold Eleverne leger en variant af fangelegen ståtrold, som passer til boldtemaet. Spred bolde rundt på gulvet i hallen svarende til cirka en tredjedel af antallet af elever. Alle elever kan skyde hinanden, og når man bliver ramt, stiller man sig med spredte ben. Eleverne kan befri en kammerat ved at finde en bold på gulvet og kaste den til den døde, som kaster tilbage og dermed er befriet. Bolden lægges på gulvet igen. KOGNITIVE VANSKELIGHEDER: > Eleven kan have sin egen bold, som ikke deles med andre. > Eleven kan være fanger under hele legen. > Eleven får en makker, der kan hjælpe med at samle boldene op. > Man befrier ved at løbe rundt om eleven i stedet for at kaste.

9 KLASSE 2. Kaste- og gribeøvelser Eleverne skal kaste til hinanden med fokus på at aflevere og gribe med begge hænder. Læreren viser teknikken. Eleverne kan eventuelt tælle, hvor mange afleveringer de kan nå uden at tabe bolden. Spil smørklat. Eleverne går sammen tre og tre. To af eleverne stiller sig overfor hinanden og kaster bolden til hinanden. Den tredje elev står i midten og forsøger at få fat i bolden. Lykkes det, bytter han plads med den elev, der kastede bolden. > En kurv bindes fast på kørestolen. Det gælder så om at ramme kurven (smørklatten), når eleven er i midten. > En makker kan hjælpe med at kaste. 3. Bagger og fingerkast Læreren viser de to kasteformer (bagger- og fingerkast). Eleverne skal kaste og gribe med begge hænder (bagger-kast) eller over hovedet (finger-kast). Eleverne tæller rigtige kast/grib og begynder derefter at kaste til hinanden over nettet. GENERELLE TILPASNINGER: > Eleverne kan spille med en ballon eller en større og lettere bold for at tage farten af, så der bliver længere tid til at reagere. > Nogle elever kan have brug for en fast makker. > Nogle elever kan have brug for at have en fast plads i hallen. > Eleven kan placeres på en yderbane i hallen, da det skaber mindre forvirring. SYNSVANSKELIGHEDER: > Brug bolde i klare og stærke farver. > Benyt motorisk eller taktil instruktion af kasteteknikkerne.

10 Kidsvolley Læreren viser og fortæller om kidsvolley level 0-1. Eleverne spiller på en badmintonbane fire og fire sammen (eller det antal, der passer). Se reglerne for kidsvolley på: kidsvolley.net GENERELLE TILPASNINGER: > Det er okay at lade bolden ramme jorden på trods af reglerne i level 0 og 1. > Bolden skal blot ramme armen eller hånden, for at det tæller som grebet. > Eleven kan blive på samme felt, når de andre elever bytter plads. > Eleven kan aflevere bolden til en makker ved siden af sig, der så kaster bolden over nettet > Sænk nettet. > Eleven kan have flere liv end øvrige elever, før vedkommende er ude. SYNSVANSKELIGHEDER: > Råb elevens navn, før der skydes til vedkommende.

11 KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Dans og udtryk AKTIVITETER: 1. Dansefanger 2. Stilbilleder 3. Rytme-sjippetove GENERELLE TILPASNINGER: > Hvis der er flere aktiviteter i gang på samme tid, kan eleven blive på samme sted igennem hele timen. > Læreren inspirerer til bevægelser og sørger for, at eleverne kan se hinandens bevægelser. > Det giver tryghed at være sammen med en god kammerat. AKTIVITETER: 1. Dansefanger Dansefanger er en fangeleg med masser af glæde og samarbejde. Eleverne finder sammen to og to og holder hinanden i hånden. Der spilles musik med masser af rytme gerne samba eller anden karnevalsmusik. Flere par er fangere og får overtrækstrøjer på. De må på intet tidspunkt slippe hinandens hænder. Alle andre løber rundt to og to med hinanden i hånden. Et par fanges ved at blive rørt på skulderen. Når det sker, danser parret over for hinanden. De må danse lige, som de vil. Man bliver befriet ved, at et andet par kommer og stiller sig foran det dansende par og hver tager en fanget danser under armen og svinger rundt. De fangede elever er nu befriet og har fået ny partner. De løber videre sammen som et nyt par. Efter nogle minutter vælges nye fangere.

12 117 GENERELLE TILPASNINGER: > Hvis en elev har svært ved at bytte partner, kan vedkommende blive i samme makkerpar efter en befrielse. > Brug et markeringsbånd eller en løbesnor mellem hænderne, hvis det er svært at holde i hånden. > En el-stol kan blinke for at vise, at eleven er fanget. HØREVANSKELIGHEDER: > Angiv karakteren af og rytmen i musikken visuelt. SYNSVANSKELIGHEDER: > Eleverne kan gå i stedet for at løbe rundt mellem hinanden. > Sig navnet på eleven, før vedkommende mærker en berøring (hånd på skulder). 2. Stilbilleder Eleverne deles op i grupper af tre-fem elever. Eleverne skal nu danne billeder med deres kroppe. Det er en god idé at give eleverne et emne inden start, for eksempel fødselsdag, konfirmation eller en tivolitur. Læg en måtte på gulvet eller lav et afgrænset område, som eleverne skal være på, når billedet skal tages. Eleverne kan enten fremvise deres billede en gruppe ad gangen, eller underviseren kan gå rundt til grupperne og tage billeder undervejs. GENERELLE TILPASNINGER: > Nogle elever kan have brug for at være fotografen hele tiden.

13 KLASSE 3. Rytme-sjippetove Eleverne deles op i grupper af fire-seks elever. Hver gruppe får to sjippetove. To elever sidder på gulvet over for hinanden med et sjippetov i hver hånd, som de bevæger indad og udad til rytmen i musikken. De andre elever skal nu hoppe over sjippetovene, som bevæger sig på gulvet. Øvelsen minder om at hoppe i elastik. Eleverne skiftes til at bevæge sjippetovene. Kom gerne med forslag til måder at passere sjippetovene på. Det kan være at dyppe en fod i midten, at hoppe ud og ind af midten, at lave en vejrmølle over og så videre Eleverne skal anvende musikken i bevægelserne. Grupperne kan eventuelt få til opgave at sammensætte tre-fem bevægelser til en koreografi. > Ikke alle elever behøver at komme over sjippetovene på samme måde. > Elever i kørestol kan sidde i midten og stikke armene ind og ud mellem sjippetovene, som er hævet til hovedhøjde. SYNSVANSKELIGHEDER: > Sjippetovene skal være i en tydelig farve og gerne tykke. > Eleven guides til, hvornår der skal hoppes.

14 119

15 KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Fysisk træning AKTIVITETER: 1. Opvarmning 2. Cirkeltræning GENERELLE TILPASNINGER: > Når der arbejdes med specifikke kompetencer, er det en god idé at arbejde på forskellige niveauer. > Eleverne kæmper mod sig selv om at forbedre deres tid, kaste længere og så videre > Det skal give mening at lave aktiviteten. Alle skal ikke nødvendigvis lave det hele. AKTIVITETER: 1. Opvarmning Eleverne inddeles i grupper af fire-fem elever. Med den viden, de har fra tidligere undervisning, skal hver gruppe sammensætte et opvarmningsprogram. De skal anvende stikordene: Pulsen op Store muskelgrupper (ryg, mave, lår og arme). Eleverne skiftes til at foreslå en aktivitet, som de gennemfører sammen. Det minder om kongens efterfølger, men med en større grad af samarbejde og refleksion. I oplægget til eleverne er det en god idé at komme med ideer til øvelser. 2. Cirkeltræning Intro til cirkeltræning: Cirkeltræning er ideelt til at designe specifikke træningsprogrammer, der passer til den enkeltes behov. I cirkeltræning kan man kombinere konditionstræning med øvelser, der involverer bestemte muskelgrupper. Cirkeltræning kan udføres på alle niveauer. Gennemgå alle øvelserne i fællesskab, inklusive øvelser med tilpasninger.

16 121 Eleverne er ofte gode til at komme med ideer til en tilpasning, hvis der er en elev, der ikke kan udføre en bestemt øvelse. Start med at øve, at eleverne skifter station og er klar inden for 30 sekunder, og tag derefter en runde med fuld gas. Eleverne arbejder i makkerpar, og begge parter er hele tiden i gang. Ved skift af post evaluerer parrene, hvordan øvelsen var (hård eller nem, gjorde man det rigtigt osv). KOGNITIVE VANSKELIGHEDER: > Bliv på stedet, men skift aktivitet. > Aftal på forhånd, hvem makkeren er. > Arbejd alene i stedet for to og to. SYNSVANSKELIGHEDER: > Vis øvelserne taktilt og beskriv dem verbalt

17 KLASSE Stationer: 1 1. Benskift over grøft (marker grøften med for eksempel sjippetov og spring over). > Brug fitness-elastik: Hold benet løftet i elastikken og forsøg at presse benet ned Løft en basketball (eller lettere bold) op over hovedet, ned foran kroppen, ned til fødderne og gentag. > Løft bolden med støtte fra en kammerat. > Løft bolden med én arm. > Lav bevægelsen uden bold Sjip eller løb op og ned af en stepbænk. > Træn store lårmuskler, for eksempel ved skiftevis at løfte benene i siddende stilling. 4. Skiftevis sidde og rejse sig fra en bænk med armene foran kroppen. > Brug ribben som støtte Sprællemænd. > Armene ud til siden og samle foran kroppen (uden at bruge benene). 6. Kravl op i en ribbe og ned igen. > Ligge på ryggen og cykle med benene.

18 Løb fra side til side på badmintonbanen. > Køre/cykle/gå/rulle fra side til side. 8. Rygøvelse: Lig på maven og løft modsat arm og ben. > Løft en kropsdel ad gangen. 9. Spring eller kravl over en skumplint. > Lav forskellige højder på skumplinten. > Kravl eller kryb på et fladt underlag. 10. Lav armbøjninger på plinten (eventuelt på knæ). > Brug fitness-elastikker eller skub på en stor bold. Lad eventuelt en person give modstand til bolden. 11. Lig på ryggen hop op til stående ned på maven. > Lav planken. 12. Hop twist. > Vrid i ryggen fra siddende stilling. Til sidst giver eleverne hinanden massage med en skumbold i makkerparrene. Byt efter cirka tre minutter. Slut af med afslapning til stille musik. Øvelserne kan ændres efter lyst og behov.

19 KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Løb, spring og kast AKTIVITETER: 1. Kryds-og-bolle-stafet 2. Evighedsstafet 3. Løbebane 4. Springbane 5. Isvaffel Kaste præcist 6. Kaste langt GENERELLE TILPASNINGER: > Når der arbejdes med specifikke kompetencer, er det en god idé at arbejde på forskellige niveauer. > Eleverne kæmper mod sig selv om at forbedre deres tid, kaste længere og så videre > Det skal give mening at lave aktiviteten. Alle skal ikke nødvendigvis lave det hele. AKTIVITETER: 1. Kryds-og-bolle-stafet Eleverne deles i to hold. Opstil en spilleplade bestående af ni kegler, som stilles op tre gange tre. Der skal være en løbebane på meter fra startstedet til spillepladen. Det gælder for holdene om at få tre på stribe ved at placere overtrækstrøjer på keglerne. De tre første løbere på hvert hold står klar med en overtrækstrøje i hånden (forskellige farver til hvert hold). Første mand på hvert hold løber ned og lægger en overtrækstrøje på en kegle (max én trøje per kegle). Når de kommer tilbage til rækken, løber næste mand på hvert hold ned til spillepladen med en overtrækstrøje, som de lægger på to nye kegler. Når de er tilbage, løber tredje mand afsted og placerer igen en trøje. Når de tre trøjer per hold er sat i spil, har de efterfølgende løbere ikke en trøje med. De løber i stedet hen til spillepladen, hvor de må flytte en af holdets trøjer til en mere fordelagtig kegle. Når et af holdene har fået tre på stribe, har de vundet.

20 125 GENERELLE TILPASNINGER: > Lav forskellige længder på løbebanerne, så alle har en fair chance for at nå hen og lægge en trøje. > Marker banen med sjippetove i stedet for kegler, så kørestole kan køre henover. KOGNITIVE VANSKELIGHEDER: > Det kan være en god idé med med en hjælper eller en udpeget strateg, der kan overskue pladen og forudbestemme, hvor man skal kaste trøjen. SYNSVANSKELIGHEDER: > Vis på brætspil, hvad der foregår på banen. Lad eleven bestemme næste træk, når det er hans/ hendes tur. > Hav en makker til at løbe hen til banen med.

21 KLASSE 2. Evighedsstafet Deltagerne deles i mindst to hold. Lav en kreds med cirka otte kegler, afhængig af antal elever pr. hold. Holdene fordeler sig rundt ved keglerne, så der står én fra hvert hold ved hver kegle. Der skal dog stå to elever fra hvert hold ved den kegle, hvor aktiviteten starter. Første deltager løber frem til næste kegle, hvor depechen afleveres til den ventende holdkammerat, som løber videre til kegle nummer tre. Her afleveres depechen igen og så videre Sådan fortsættes der i et antal runder eller en fastsat tid. > Er holdene for ulige, kan man justere længden af banen mellem intervallerne, for eksempel med en anden farve kegler. Nogle elever kommer så til at løbe noget længere end andre. SYNSVANSKELIGHEDER: > Der kan være elever, der har brug for en løbemakker. De kan eventuelt bruge en løbepind/-snor, som de begge holder i

22 Løbebane Opsæt en løbebane og løb på tid. Eleverne kan hjælpe hinanden med at tage tid. GENERELLE TILPASNINGER: > Lav forskellige afstande og lav eventuelt forhindringer undervejs. > Der kan være en løbebane, der er kortere, eller som har streger i siden, der ikke må røres. > Nogle elever kan have brug for en løbemakker. > Løb kan også foregå på en race-runner eller cykel. Se billede side 129 øverst. SYNSVANSKELIGHEDER: > Eleverne kan løbe to og to. > Makkerpar kan eventuelt holde en løbepind/ -snor imellem sig for at skabe et godt flow. Se billede.

23 KLASSE 4. Springbane Opsæt en springbane med ringe, bænke, sjippetov med mere, som eleverne skal hoppe over. Den kan eventuelt være ved siden af en springgrav. Det er vigtigt at instruere eleverne i, at der er nogle steder på banen, der skal hoppes med samlede ben, andre steder med skridt, mens de til sidst skal sammensættes til tre-spring. > På springbanen, hvor det gælder om at øve sig i at springe/ skabe en afstand, kan aktiviteten være noget andet, der skaber en afstand. Det kan være at trille en bold til et bestemt område, skubbe noget frem til et felt eller selv at komme frem til et felt igennem eller uden om en forhindring. 5. Kaste præcist Isvaffel Eleverne øver sig to og to med en kegle og en tennisbold. En elev holder keglen omvendt, så den ligner en isvaffel. Den anden elev kaster en tennisbold, der skal lande i isvaflen. Afstanden kan varieres. > Skyde præcist med en armbrøst. Se billede 6. Kaste langt Der opstilles en bane med opmålinger af hver fem-ti meter. Det er en god idé at sætte et jordspyd eller en kegle hver femte meter, så det er nemt at se på afstand, hvor langt eleverne kaster. Lad eleverne hjælpe hinanden med at forbedre kasteteknikken ved for eksempel at give gode råd og måle afstanden. GENERELLE TILPASNINGER: > Anvend forskellige typer af bolde. > Brug en teamlauncher (se billede).

24 129 Løbebane. Elever i bevægelsesvanskeligheder kan bruge en armbrøst til at skyde præcist. Elever kan kaste langt ved at bruge en teamlauncher.

DEL 4 TILPASNINGER TIL KOMPETENCEOMRÅDER

DEL 4 TILPASNINGER TIL KOMPETENCEOMRÅDER DEL 4 TILPASNINGER TIL TILPASNINGER TIL 71 Dette afsnit giver eksempler på overordnede, generelle tilpasninger til seks kompetenceområder: Løb, spring og kast, Kropsbasis, Boldbasis, Dans og udtryk, Redskabsaktiviteter

Læs mere

DEL 5 KOMPETENCEOMRÅDER OG AKTIVITETER MED TILPASNINGER KLASSE

DEL 5 KOMPETENCEOMRÅDER OG AKTIVITETER MED TILPASNINGER KLASSE DEL 5 KOMPETENCEOMRÅDER OG AKTIVITETER MED TILPASNINGER 82 KOMPETENCEOMRÅDER OG AKTIVITETER MED TILPASNINGER På de næste sider gennemgår vi undervisningsforløb og aktiviteter med eksempler på tilpasninger

Læs mere

KLASSE. KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter. AKTIVITETER: 1. Rulle og spænde

KLASSE. KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter. AKTIVITETER: 1. Rulle og spænde 130 KOMPETENCEOMRÅDER 6. - 7. KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter AKTIVITETER: 1. Rulle og spænde > Arbejd på flere niveauer på samme tid. > Lad stationerne indeholde forskellige aktiviteter,

Læs mere

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber 86 KOMPETENCEOMRÅDER 1. - 2. KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskaber AKTIVITETER: På tur i Junglen: 1. På opdagelse rundt på banen. Mærk, føl og løft 2. Fotograf: Lydløse og rolige bevægelser rundt i junglen

Læs mere

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege

2.-3. klasse Kast, spring og løb Del 7: Lege Del 7: Lege Apport Fido: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Apport Fido. Eleverne er sammen to og to. 1 bold. Bolde i forskellige størrelser og materiale. Ingen bane. Den ene elev er hunden Fido

Læs mere

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle.

Træning af motorik - Kravle / krybe. Du skal bruge følgende redskaber: Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Træning af motorik - Kravle / krybe Træning af motorik - Kravle / krybe Denne opstilling træner motorik ved at krybe og kravle. Byg to tunneler, hvor den ene er høj og den anden er lav. Kravl under den

Læs mere

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter

KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter 148 KOMPETENCEOMRÅDER 3. 8. - 5. 9. KLASSE KOMPETENCEOMRÅDE: Redskabsaktiviteter 1. Parkour GENERELLE TILPASNINGER: > Sørg for, at stationerne indeholder aktiviteter på forskellige niveauer. > Lav en redskabsbane

Læs mere

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane

0.-1. klasse Boldtilvænning og Leg Skudbane Skudbane En skudbane (20 x 15 meter) kan laves ud af fem-seks mindre skud- og motorikbaner sammensat ud fra forskellige fokuspunkter. Eleverne introduceres til de forskellige skud- og motorikbaner og ikke

Læs mere

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl.

Kidsvolley-lektioner med fuld fart på kl. Kidsvolley-lektioner med fuld fart på 0.-3. kl. Kaste og gribe 10 min. Eleverne fordeles rundt i gymnastiksalen/hallen. Parvis om en bold. Alle bolde kan bruges. Studs bolden til makker, som griber den.

Læs mere

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD

ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD ØVELSER TIL UNDERVISNING I HØVDINGEBOLD 1 ØVELSER Nedenstående øvelser og spil er tænkt som inspiration til undervisning i høvdingebold. Målgruppen er 4.-5. klassetrin, men flere af øvelserne vil med justering

Læs mere

Boldøvelser kun med bold

Boldøvelser kun med bold Boldøvelser kun med bold Dræber og frelserbold Materialer: To forskellige bolde. 4 kegler. Område på banen: Afgrænset område markeres med de 2 kegler. Spillerniveau: Let øvet. Beskrivelse: Der spilles

Læs mere

totalhåndbold Del 1: Lege

totalhåndbold Del 1: Lege totalhåndbold Del 1: Lege 0-15 minutter Forklaring og instruktion til Ståtrold med bold Antal elever Udstyr Bane Beskrivelse og regler Variationer Eleverne deles i grupper á 15-25 elever Kegler/ markeringer-

Læs mere

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege

2.-3. klasse boldtilvænning og boldteknik Del 1: Lege Del 1: Lege Transportbåndet: Start Mål 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Transportbåndet. Eleverne deles i grupper á 4-6 elever. 5-6 bolde i forskellige størrelser og materialer til hver gruppe.

Læs mere

Find vej gennem tunnelen

Find vej gennem tunnelen Grundmotorisk bevægelse: Krybe Find vej gennem tunnelen Træne motoriske færdigheder som at krybe og koordinere på en sjov måde. Skabe bevægelsesglæde gennem udfoldelse og leg uden fokus på konkurrence

Læs mere

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk

Aktive Lege. Kom godt i gang med Kids Walk Aktivitetshæfte Kom godt i gang med Kids Walk Her er et par ideer til, hvordan I kan gøre Kids Walk mere varieret og samtidig få trænet børnenes balance, koordination, reflekser og samarbejdsevne. Børneulykkesfonden

Læs mere

Bane 1 (pomfritgrav):

Bane 1 (pomfritgrav): Bane 1 (pomfritgrav): Børnene skal svinge sig ud i pomfritgraven ved hjælp af tovene - et tov i hver hånd. I ringene skal børnene prøve at hænge med hovedet nedad eller slå kolbøtter. Hoppe i mønster i

Læs mere

Koordinationsøvelser uden bold

Koordinationsøvelser uden bold Koordinationsøvelser uden bold Det er helt afgørende at arbejde bevidst med koordination og bevægelsestræning for at give børnene det motoriske grundlag, der gør dem i stand til at udføre teknikkerne og

Læs mere

BFO Rosenlund. fælleslege

BFO Rosenlund. fælleslege BFO Rosenlund fælleslege Indhold 1.Det gyldne skind... 2 2.Fangelege... 3 3.Stjæl æg... 4 4.Høvdingebold... 5 5.Katten efter musen... 5 6.Rundbold... 6 7.Fang fanen... 7 8.Jord... 8 9.Stik bold... 8 10.Alle

Læs mere

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36

Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening. Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Springhæfte Valsgaard Gymnastikforening Under udvikling af GymLab Side 1 af 36 Indhold Træning af motorik Kravle/Krybe fra 3 år... 4 Træning af motorik Klatre fra 3 år... 5 Træning af motorik Trille/Rulle

Læs mere

Aktivitetsanalyseskema Forløb 6

Aktivitetsanalyseskema Forløb 6 Motorikbane 1: Pomfritgrav Beskrivelse af aktiviteten Børnene skal svinge sig ud i pomfritgraven ved hjælp af tovene - et tov i hver hånd. I ringene skal børnene prøve at hænge med hovedet nedad eller

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv.

Styret af legen. Stafet, som varieres ved at udøverne løber, hopper, hopper på ét ben, løber baglæns osv. Udholdenhedstræning UDHOLDENHEDSTRÆNING 6-13 ÅR Trin / alder Træningstype Arbejde Pause Intensitet Gentagelser FUNdamentals Lære at træne 6-13 år Lege Simple stafetter Gå, løbe, cykle, ski Styret af legen

Læs mere

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS STYRKEØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD FLEKSIBEL MOTIONSFODBOLD SUNDT, SJOVT OG SOCIALT FORORD TIL STYRKEØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER

[ E-KATALOG ] POWERPAUSER [ E-KATALOG ] POWERPAUSER Powerpauser er ideer til den gode pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen. Med disse powerpauser

Læs mere

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok.

BEMÆRK Fem gentagelser er temmelig sikkert nok. BEN- OG FODARBEJDE 1. ØVELSE - STIGETRÆNING Målmanden tager enkeltstep i trinene. Ved enden af stigen ligger hun sig på maven. Rejser sig i grundstillingen, hvorefter træneren / målmandsmakkeren laver

Læs mere

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet

Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet EKSTRA ØVELSER Bevægelsesaktiviteter i salen Bilag 1 Øvelser ved start på bevægelsesaktivitet Gå rundt i salen mellem hinanden i rask gang (musik). Stop musikken og spørg om deltagerne så hinanden hvad

Læs mere

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER:

MUSKEL-LEDSANSEN KAMPLEG LEG MED. FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: VARIATIONER: KAMPLEG FORMÅL: Erfaringer med at dosere kræfter og placere sig klogt i fx en dyst LEG: I skal bruge: 2 aquaorme I har begge en aquaorm i hånden, som I skal fægte med. Først kan det gælde om at ramme hinandens

Læs mere

Individuelle kompetencer Læringsmål

Individuelle kompetencer Læringsmål Individuelle kompetencer Læringsmål Gribeteknik 1. Gribetrekant/pilespids 2. Skovlen 3. Sækken 4. Stakit og låg 5. Bold til krop Andre teknikker 1. Udgangs-/grundstilling 2. Faldteknik 3. 1:1 Spil med

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Opvarmningsleg - Ståtrold. Opvarmningsleg - Ram minuttet OPVARMNING OPVARMNING Nr.999 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Nr.9991 Alder: 9-99 år - Tid: 10 min. Opvarmningsleg - Ram minuttet 3-99 Deltagerne løber af sted uden ur. Opgaven er at komme tilbage fra en lunte/løbetur i området

Læs mere

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling

Floorball. Undervisningsmateriale. Dansk Floorball Union Uddannelse skole - indskoling Floorball Undervisningsmateriale Udarbejdet i samarbejde med Hørsholm Rungsted Floorball Klub 1 Indhold Rammerne... 4 Storytelling... 4 Opvarmning... 4 Fælles øvelser... 4 Stationsbaserede øvelser... 5

Læs mere

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd Kidsvolley Kidsklubsamling Peter Morell Opvarmning Øvelser med balloner 1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og

Læs mere

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej

1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Teknikmærke 1. Forlæns kolbøtte + hop og drej Beskrivelse: Lav en almindelig forlæns kolbøtte! I det du lander laver du et hop, hvor du roterer en hel omgang rundt om dig selv. (360 grader.) Land i balance

Læs mere

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min

FALDSTART. Løb, spring og kast. Sprint. Grundform. 15 min FALDSTART Gå sammen i par. Den ene af jer er løber og står klar bag en linje. Den anden står med siden til ca. to-tre meter længere fremme og holder en arm udstrakt i skulderhøjde. Løberen laver en faldstart,

Læs mere

Trivsel og Bevægelse i Skolen

Trivsel og Bevægelse i Skolen Trivsel og Bevægelse i Skolen Indholdsfortegnelse : Politi og røvere Udbryderkongen Grænselegen Hvad er klokken Hr. Løve De blå de må gå s.1 s.2 s.3 s.4 s.5 : Sjipning Trylleelastik Diabolo Kendama Jonglering

Læs mere

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse

9 SJOVE. Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse 9 SJOVE Nemme og anderledes aktiviteter, hvor cykelslanger indgår i flere af disse Samarbejde vil være omdrejningspunktet for de 7 lege i kompendiet. Aktiviteterne kan foregå både inde- og udendørs og

Læs mere

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid.

Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Hurlumhejdage i Herning Et samarbejde mellem Herning Bibliotekerne Midtjysk Fysioterapi Herning Svømmehal Herning Fremad Fodboldeksperimentarium Leg, sjov og far-barn kvalitetstid. Herning Svømmehal Leg

Læs mere

Årsplan Idræt 2-5. Uge Forløb/Undervisningen Fokuspunkter Materialer Uge Udendørslege To mand frem for en enke Ståtrold Stafet

Årsplan Idræt 2-5. Uge Forløb/Undervisningen Fokuspunkter Materialer Uge Udendørslege To mand frem for en enke Ståtrold Stafet Årsplan Idræt 2-5 Nogle af de store fokuspunkter i løbet af året bliver, samarbejde, fairplay, træning af motorik og teknikker. Ydermere vil der være fokus på sundhed gennem idræt. Undervisningen vil tage

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke til bolden - vristspark 7. Sparke til bolden

Læs mere

Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016

Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016 Gymnastik Fagplan for 6. Klasse Skoleåret august 2015-2016 Lærere: Edmund Davis. Udendørs aktiviteter: Hvis vejret tillader det, vil alle gymnastiktimerne primært foregå udendørs i den næste periode, frem

Læs mere

Inspiration til sjov bevægelse i skolen

Inspiration til sjov bevægelse i skolen Inspiration til sjov bevægelse i skolen Kære lærer og pædagog Aktiv Året Rundt ønsker med disse 14 kort at give inspiration til masser af bevægelse i løbet af skoledagen med årets tema ZIGZAG. Vi ønsker

Læs mere

Skadesforbyggende øvelser

Skadesforbyggende øvelser Ankel Skadesforbyggende øvelser 1. Ankel 2 & 2 balance Stå på et ben, undgå overstræk i standknæet, sæt håndfladerne mod hinanden og pres dem mod hinanden i mens der spændes i maven (navlen suges ind)

Læs mere

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC

DBBF inspirationsmateriale. Basketball øvelses ABC DBBF inspirationsmateriale Type Oprindelige forfatter Opsummering Målgruppe Krav Problemområder Materialer Arbejdskraft Faciliteter Senest opdateret Basketball øvelses ABC Øvelser og beskrivelse af Fundamentals

Læs mere

Øvelser til forhånd og baghånd

Øvelser til forhånd og baghånd Øvelser til forhånd og baghånd Forhånd og baghånd kan integreres i de fleste øvelser. Her er en masse øvelser, som giver mulighed for at lege forhånd og baghånd ind. En øvelse har altid et fagligt formål,

Læs mere

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt

Trille og Trolles. terningleg. Oversigt Trille og Trolles terningleg Før vi går i gang: Vi skal bruge 1 (stor) terning og en hulahopring, som placeres midt på gulvet. Vi udvælger 6 opgaver fra oversigten. Vi lægger de seks terningbrikker ud

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Op på måtten. Komme i og op ELEMENTSKIFT ELEMENTSKIFT

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Op på måtten. Komme i og op ELEMENTSKIFT ELEMENTSKIFT Nr.10376 Nr.10375 Alder: 4-6 år - Tid: 3 min. Op på måtten Elementskift: Lære at komme fra bunden og Komme i og op Lære at komme i vandet og op igen uden op på flyderedskab hjælp Måtte eller stort flydereskab

Læs mere

Årsplan svømning 0.A+B 2013-2014

Årsplan svømning 0.A+B 2013-2014 Årsplan svømning 0.A+B 2013-2014 Alle elever bedes medbringe badetøj og håndklæde. Hvis barnet har let ved at fryse, kan det anbefales, at bruge en svømmedragt med korte arme og ben. Fra starten og indtil

Læs mere

PROGRAM 1. Stolefodbold i f.eks. 15 minutter. Stolemotion

PROGRAM 1. Stolefodbold i f.eks. 15 minutter. Stolemotion PROGRAM 1 Aktivitet: Stolefodbold og Stolemotion Test: Rejse-sig-sætte-sig-test Stolefodbold i f.eks. 15 minutter (min. 8 deltagere) Placér gruppen i en rundkreds, så hver enkelt stol støder op til hinanden.

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Skating school. Indholdsfortegnelse

Skating school. Indholdsfortegnelse Skating school Kompendiet er delt op i to dele: 1. Elementerne i de forskellige tests listet op i den rækkefølge, de skal gennemgås. Tallet i parentesen angiver det sted i videoen, hvor elementet vises.

Læs mere

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet

1. Gå på hænder. 2. Gå bagover i bro + overslag. 3. Kraftsspring uden hovedet Teknikmærke 1. Gå på hænder Beskrivelse: Hænderne sættes på madrassen, hvorefter der sættes af med fødderne fra madrassen, således at man står på sine hænder. Gå derefter mindst 3 m fremad. 2. Gå bagover

Læs mere

under at gribe øvelsen. hænderne i gribestilling. Her skal pegefinger og tommeltot pege imod hinanden og ellers

under at gribe øvelsen. hænderne i gribestilling. Her skal pegefinger og tommeltot pege imod hinanden og ellers Nr.3493 Alder: 8-10 år - Tid: 12 min. Nr.3492 Alder: 8-10 år - Tid: 8 min. At gribe bolden De 2 spillere står overfor hinanden med ca. 2 og 2 sidelæns løb på et mål eller ca. 10-15 m før der skiftes retning.

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege

2.-3. klasse totalhåndbold & street handball Del 13: Lege Del 13: Lege Fang slangens hale: 0-10 minutter Forklaring og instruktion til Fang slangens hale. Eleverne deles i grupper á 4-5 elever. Kegler/markeringer. 5x5 meter. Hver gruppe får et areal markeret

Læs mere

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale

Formål Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Formål Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring, flikflak Materiale Materiale Nr.5623 Alder: 2-80 år - Tid: 10 min. Nr.5487 Alder: 6-80 år - Tid: 5 min. Skråtstillet springbord Forøvelser til kolbøtter, salto, vejrmålle, Abegang i bomme Træne styrke i arme og skuldre. kraftspring,

Læs mere

PIGERAKET TRÆNINGSPAS

PIGERAKET TRÆNINGSPAS FODBOLDØVELSER PIGERAKET TRÆNINGSPAS EN DEL AF NOGET STØRRE 2 KÆRE TRÆNER Din klub har valgt at afholde Pigeraketten og derfor også valgt at sætte fokus på det fodboldtilbud, som netop jeres klub tilbyder

Læs mere

Den røde trå d. Långhøj KFUM

Den røde trå d. Långhøj KFUM Den røde trå d Långhøj KFUM Indledning: Den røde tråd i Langhøj KFUM er bygget på følgende grundlæggende principper som værende de helt centrale ved god håndbolduddannelse: Angrebsmæssigt: - at kunne kaste

Læs mere

Revideret Lege hæfte

Revideret Lege hæfte Legehæfte Lege hæfte Indhold Haleleg... 3 Dødbold... 3 Ståtrold... 4 Fiskesuppe... 4 Hønemor/Alle mine kyllinger... 5 Politi og røver... 5 Hospitalsleg... 6 Gulerod... 6 Fangeleg... 6 Katten efter musen...

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Fodboldtræning med de yngste. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål.

Spil. Lege spil. Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Lege spil Store: Fodtennis Her spiller vi fodtennis over et net. Eller i kan spille over et håndboldmål. Spil Futsal De forskellige grupper skal spille Futsal kampe mod hinanden. Såfremt grupperne er store

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Slangen. Haleleg LØBELEGE - FARTLEGE LØBELEGE - FARTLEGE. Variation. Nr.10162 Haleleg Nr.10161 som placeres i buksekanten. Herefter skal alle mod alle samle flest mulige haler ved at stjæle dem fra de andre. Man må kun fange en hale ad gangen, som så skal placeres sammen

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Hanekamp. Nærværkamp KOORDINATIONSTRÆNING KOORDINATIONSTRÆNING. Formål. Nr.5006 Alder: 8-50 år - Tid: 8 min. Nr.5002 Alder: 5-80 år - Tid: 5 min. Hanekamp 10-20 spillere At spillerne arbejder med koordination, motorik og balance. Succes Nærværkamp 2 spillere sammen. Gerne

Læs mere

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence

Balance. Kast med begge hænder. Klask hænder. Frøhop. Konkurrence. Konkurrence Kast med begge hænder Balance Stå på ét ben. Placer modsatte fod på indersiden af knæet. Se, hvem der kan stå i længst tid. Lav en bedst af tre. Stå med parallelle fødder. Kast en bold op ad en mur skiftevis

Læs mere

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen

Samarbejdsøvelser. Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Samarbejdsøvelser Samlet, udtænkt og videreudviklet af Rasmus Fredslund Hansen Indhold Indhold... 1 Tennisbolde og nedløbsrør... 2 Kravle igennem hulahopring... 3 Kravle igennem spindelvæv... 4 Binde knude...

Læs mere

Børne og Juniorholdet

Børne og Juniorholdet Tirsdag d. 5. januar 15 min Opvarmning: Kædetik og kongens efterfølger (en træner er den, brug alle hallen loftet udenfor) (fælles) 1. gruppe 6 x 30 m løbeskole 5 stk. af 15 m reaktionsøvelser 2. gruppe

Læs mere

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen*

Skoliose-Øvelser. Sanne Kjeldsteen* Skoliose-Øvelser Sanne Kjeldsteen* *Jeg gør opmærksom på, at jeg hverken er fysioterapeut eller decideret fagperson. Øvelserne i denne e-bog er baseret på mine 10+ års erfaring som underviser i yoga- og

Læs mere

Brug bolden 3. Idéer på spil

Brug bolden 3. Idéer på spil Brug bolden 3 Idéer på spil Indhold i dette hæfte: Bordtennis.............................. 3 Tennis................................... 7 Fodbold................................. 12 Håndbold................................

Læs mere

!////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// HIK U1 Pige Sommerprogram //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Minimum træninger om ugen Ugentligt: 1 x løb (eller anden

Læs mere

10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA

10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA 10 LEGE TIL DANSK FOR ALLE DYR I AFRIKA Lege Nr. 1 Fangeleg. Kødædere og planteædere Kort til fangeleg 1 og 2 (bilag 1) To elever udvælges til at være fangere. Den ene får et kort med en giraf. Den anden

Læs mere

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4

Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Motorisk træning Materiale fra U-8 Inspirationskurset i Hobro d. 6.-7. september 2013 Udviklingskonsulent Anna Heide, JHF Kreds 4 Hermed inspiration til motorisk træning og forskellige rammer, man kan

Læs mere

Småspil og volleyspecifikke lege

Småspil og volleyspecifikke lege Småspil og volleyspecifikke lege Småspil i undervisningen er en spændende og udfordrende måde for eleverne at arbejde med tekniske elementer. I dette afsnit præsenteres en masse småspil, der alle bygger

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Brug bolden - fra 6 til 66

Brug bolden - fra 6 til 66 Brug bolden - fra 6 til 66 1 Brug Bolden -Fra 6 til 66 er udgivet af DGI i forbindelse med Boldens Arena ved Landsstævne 2009. Idé: Bente O. Larsen, Per Baltzer, Kaj Mathiesen, Henning Olsen og Thomas

Læs mere

Idrætsforløb i 1. klasse Formål. Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen.

Idrætsforløb i 1. klasse Formål. Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen. Idrætsforløb i 1. klasse 2016 Formål Formålet er at styrke hvert barns glæde ved idræt samt evnen og lysten til at samarbejde og bevæge sig sammen. Mål Vi arbejder hen imod kompetencemålene ved afslutning

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Benøvelse med. Armstrækning viskestykke FITNESS BASKET FITNESS BASKET. Nr.8846 Nr.8840 Benøvelse med Armstrækning viskestykke Fokus: Styrke, arme og core. Fokus: udholdenhed. Viskestykke eller lignende som let kan glide over trægulv. Start i armstræk position og sænk dig

Læs mere

BRAIN BREAK Fang fluen BRAIN BREAK: Shake it up

BRAIN BREAK Fang fluen BRAIN BREAK: Shake it up BRAIN BREAK: Shake it up BRAIN BREAK Fang fluen Eleverne skal ryste hhv. højre arm, venstre arm, højre ben og venstre ben på tælling. Der tælles i 1. runde til otte, 2. runde til 4, 3. runde til 2 og 4.

Læs mere

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset?

SUSET. Hvad giver dig et sug i maven? Hvad får dig til at opleve suset? SUSET Når det drejer sig om højder, har vi tit grænser, der skal overvindes. Overvinder vi disse grænser, kan vi få et sug i maven, fordi vi gør noget, som vi ikke troede, vi turde. Også selv om det ikke

Læs mere

Frikvartersaktiviteter

Frikvartersaktiviteter Trivsel og Bevægelse i Skolen Eksempelsamling Frikvartersaktiviteter Indholdsfortegnelse CHASE: Politi og røvere s.1 Udbryderkongen s.2 Grænselegen s.3 Hvad er klokken Hr. Løve s.4 De blå de må gå s.5

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Find dit dyr. Bowling DE YNGSTE DE YNGSTE. Variation. Variation. Formål.

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Find dit dyr. Bowling DE YNGSTE DE YNGSTE. Variation. Variation. Formål. Nr.9155 Alder: 4-6 år - Tid: 8 min. Nr.9152 Find dit dyr af et af 3 dyr. Spillerne deles i tre hold. Hvert hold får et dyrenavn. Hvert hold leder en efter Bowling række bag en kegle i passende afstand

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk

Psykiatrifonden og DGI. Boost trivslen i foreningslivet. Øvelseshæfte til trænere. dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk Psykiatrifonden og DGI Boost trivslen i foreningslivet Øvelseshæfte til trænere dgi.dk/boost og psykiatrifonden.dk 2 ww.dgi.dk Boost trivslen i foreningslivet, Øvelseshæfte til trænere Udgivet af: DGI

Læs mere

Håndbold i skolen - alle børn i spil

Håndbold i skolen - alle børn i spil Håndboldforløb 0.- 1. klasse Boldtilvænning og leg Håndbold i skolen - alle børn i spil KÆRE HÅNDBOLDFORENINGER- OG FRIVILLIGE, SKOLER, LÆRERE OG PÆDAGOGER. Dansk Håndbold Forbund (DHF) præsenterer her

Læs mere

Træningsøvelser til motorikpakken

Træningsøvelser til motorikpakken Dansk Squash Forbund Motorikpakken 1 Træningsøvelser til motorikpakken Rekvisitter Skumbold m. plasthud Navn & beskrivelse Stikbold Alle mod alle det gælder om at ramme de andre og selv undgå at blive

Læs mere

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse TRÆNING 1 kl. 17:00 Kl. 17:05 Samling Opvarmning (1 øvelse) Tagfat (1 eller 2 fangere) - når man bliver fanget er det udenfor firkanten til træneren evt. variation med kædetagfat Kl. 17:15 Kl. 17:20 Opdeling

Læs mere

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang.

Børn i bevægelse. Legekoncept med 14 sjove lege. Baggrund. Brug legene hver dag. Legene kan du også finde på: Idé. Sådan kommer I/du i gang. Børn i bevægelse Legekoncept med 14 sjove lege Legene stimulerer børns motoriske udvikling og kan gøre bevægelse til det lette valg i hverdagen for professionelle, der arbejder med udvikling af børns motorik.

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Flow / kommunikation træning Bane 2 Stige Hurtige fødder Bane 3 Bevægelighedstræning Bane 4 Touch Tid Anbefales til: Teknisk

Læs mere

Motorikken Niveau 4. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund

Motorikken Niveau 4. Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Motorikken Udarbejdet af KFUMs Idrætsforbund Indledning Vi vil med dette materiale være med til at opfordre og motivere alle lærere til at tage mere fat i den grundlæggende træning, og dermed på sigt udvikle

Læs mere

Kom-i-gang-lege. Jorden Rundt. Variation: Flere i midten. Husk at tage et tilsvarende antal stole ud.

Kom-i-gang-lege. Jorden Rundt. Variation: Flere i midten. Husk at tage et tilsvarende antal stole ud. Kom-i-gang-lege Frugtsalat 5-10 minutter stole Alle elever står på en stol i en rundkreds. Der er en stol mindre end antallet af elever, den sidste elev står derfor i midten. Alle får nu tildelt navnet

Læs mere

Forsvarstræning med 5 stationer

Forsvarstræning med 5 stationer Forsvarstræning med 5 stationer Intervaltræning arbejde 30 sek / hvile 30 sek. Sammen 2 og 2. God i forbindelse med opvarmning. Ved alle øvelser arbejdes der med mindst én fod i gulvet ( slæbende ), lidt

Læs mere

Boldøvelser - med ketsjer og bold

Boldøvelser - med ketsjer og bold Boldøvelser - med ketsjer og bold Drible med bolden Materialer: 1 bold og ketsjer pr. spiller. Område på banen: I servefelterne eller andet afgrænset område. Spillerniveau: Begynder. Beskrivelse: Bolden

Læs mere

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen.

OFF SEASON Styrketræning med fokus på kropstamme. Programmet skal gennemføres mindst 3 4 gange om ugen. OFF SEASON 2012 På de følgende sider følger de træningsprogrammer, som alle spillere skal arbejde med i løbet af sommerperioden (fra start juni til slut august). Styrketræning med fokus på kropstamme Programmet

Læs mere

Lektionsplaner. Indeatletik i folkeskolen. for 4. 6. klasse

Lektionsplaner. Indeatletik i folkeskolen. for 4. 6. klasse Lektionsplaner Indeatletik i folkeskolen for 4. 6. klasse Dette materiale er udarbejdet af Dansk Atletik Forbund v/ronja Egsmose, oktober 2007 Materialet er målrettet mod folkeskolelærere, der ønsker at

Læs mere

Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere. Praksis hæfte. Udarbejdet af Lars Dalhoff

Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere. Praksis hæfte. Udarbejdet af Lars Dalhoff Øvelser til fysisk træning af børn og unge ha ndboldspillere Praksis hæfte Udarbejdet af Lars Dalhoff Træningsøvelser inspiration til fysisk træning af børn Opvarmning og koordinationstræning: (handler

Læs mere

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull

NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG. Titel på øvelse: Push and pull NYCIRKUS LEGE I DANSK MED FOKUS PÅ KROP, DRAMA OG LEG Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i

Læs mere

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3

Teknikmærker. FC Skanderborgs teknikmærke. Indholdsfortegnelse. FC Skanderborg. Spillernavn: Baggrund side 2. Teknikmærkerne og afvikling side 3 FC Skanderborg Teknikmærker FC Skanderborgs teknikmærke Spillernavn: Indholdsfortegnelse Baggrund side 2 Teknikmærkerne og afvikling side 3 Øvelse 1: Jonglering side 4 Øvelse 2: Løb/dribling med bolden

Læs mere

Spillerniveau: Alle. De mindste kan evt. holde med en hånd på pålægget.

Spillerniveau: Alle. De mindste kan evt. holde med en hånd på pålægget. Stafetter Sandwich-stafet Materialer: 1 ketsjer og bold pr. spiller. De mindste kan evt. holde med en hånd på pålægget. Beskrivelse: Der skal bygges en sandwich med ketsjer og bold, og derefter løbes hurtigst

Læs mere

Teknisk progression Kuglestød

Teknisk progression Kuglestød Teknisk progression Kuglestød Kuglestød kræver først og fremmest en god fornemmelse for at holde korrekt på kuglen og lave et korrekt udstød. Herefter skal man lære at finde den fornemmelse efter at have

Læs mere