NYHEDSBREV OM LEDELSE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NYHEDSBREV OM LEDELSE"

Transkript

1 NYHEDSBREV OM LEDELSE September årgang Udsendes til flere end Kære læser! Jeg kan lige så godt sige det lige ud, jeg går ind for møder med en dedikeret mødeleder. Læs hvorfor i dette nummer af nyhedsbrevet. Selvom krisen stadig rumler, så slås der heldigvis stadig stillinger op. Få en kvikguide til, hvordan du laver en god ansættelse. Jan H. Carlsen, afdelingschef i Dansk Supermarked har overtaget stafetten og svarer på 5 skarpe spørgsmål til en leder. Herudover vil vi også gerne slå et slag for vores nye forløb for projektledergruppen. Vi gør også opmærksom på, at du på vore hjemmeside kan læse alle de gode artikler, som vi tidligere har bragt her i nyhedsbrevet God læselyst! Susanne Teglkamp Direktør og redaktør Indhold i dette nummer: 1. Møder uden mødeleder duer bare ikke! 2. Udvikling af ledermøderne - ½ dags seminar for ledergruppen 3. Stil skarpt på projektledergruppen 4. En kvikguide til den gode ansættelse 5. Kend og brug hinanden bedre i ledergruppen 6. 5 skarpe til en leder 7. De 5 mest læste artikler i august måned 8. Stands sladder ved kilden en udvalgt artikel fra Business.dk 9. Lederstillinger Hvis ikke du ønsker at modtage nyhedsbrevet fremover, kan du blot afmelde det på afmeld@teglkamp.dk.

2 1. Møder uden mødeleder duer bare ikke! Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent og ledelsesrådgiver. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på For et stykke tid havde jeg lejlighed til at observere en møderække i en gruppe af ledere. Gruppen var midlertidigt sammensat for at løse et konkret problem. Gruppen bestod af stærke personligheder, der alle havde både meninger og holdninger til det problem, man var blevet sat sammen for at løse. Der var ikke udpeget nogen mødeleder for gruppen, hvilket gav rigtig mange udfordringer for gruppens arbejde. Der var til en start ikke nogen, der tog det formelle lederskab for gruppen. Men som det ofte går, vil der på et tidspunkt være en der tager uformelt lederskab. Det uformelle lederskab kan tages på mange måder. En af måderne kan være at tage taletid, hvilket var præcist, hvad en af gruppens deltagere gjorde. Han tog ordet, talte meget og længe. Til en start lyttede alle høfligt. Men irritationsniveauet og stressniveauet steg. Man begyndte at afbryde hinanden. Der var hverken mål eller retning for møderne. Frustrationen blandt deltagerne var stor. Der kom ikke rigtig nogen resultater og alle sad med en fornemmelse af at spilde tiden. Ingen i gruppen satte spørgsmålet om mødeafviklingen på dagsordenen eller foreslog, at der blev udpeget en formel mødeleder. På et tidspunkt forsøgte en anden af gruppens deltagere at tage det uformelle lederskab. Han sendte en dagsorden ud til mødet og tog på det kommende møde styringen af mødets gennemførelse. Det var jo interessant at se, om gruppens deltagere, ville acceptere den selvbestaltede mødeleder. Men gruppens deltagere kunne meget hurtigt registrere, at der kom langt mere fremdrift på møderne, frustrationsniveauet faldt og alle kunne i virkeligheden slappe af, fordi de ikke skulle kæmpe om taletid og i øvrigt om mødelederrollen. Det uformelle lederskab blev accepteret af alle. Denne oplevelse var interessant både ud fra et gruppedynamisk perspektiv og ud fra et mere jordnært perspektiv: hvor meget det betyder at have en mødeleder. En god mødeleder skaber fremdrift, holder retning og sikrer at alle komme til orde og at ingen tager hele taletiden. Jeg har oplevet mange andre sammenhænge, hvor der ikke har været udpeget en formel mødeleder. Som regel er der hurtigt en, der bliver udpeget af de øvrige i gruppen eller selv tager mødelederrollen. Og min oplevelse er, at det letter gruppens arbejde betydeligt. Der hvor det

3 kan trække ud med at få udpeget en mødeleder, sker der enten det, at der bliver rigtig meget snak og meget få resultater eller at der kommer kamp om positionerne i gruppen. Begge dele er sjældent særligt effektivt. Anbefalinger På baggrund af mine observationer og mine erfaringer i øvrigt kan jeg derfor anbefale følgende: Udpeg en mødeleder Hvis der ikke er udpeget en mødeleder, så sørg for at udpege en. Det behøver ikke nødvendigvis at være den samme mødeleder fra gang til gang. Det vigtigste er, at mødelederen tager opgaven alvorligt og rent faktisk kan og vil lede mødet. Og husk i øvrigt, at en mødeleder ikke behøver at være den, der har flest stjerner på skulderen. En mødeleders fornemmeste opgave er at sikre en god mødeafvikling. Mødelederen behøver ikke at have beslutningskompetence udover selve afviklingen af mødet. Definer behovet for mødeledelse Find ud af hvor meget eller hvor lidt mødeledelse, I har brug for. Det er ikke alle grupper, der har brug for en meget stram mødestyring, det kommer meget an på hvilke opgaver gruppen skal løse og gruppens medlemmer i øvrigt. Evaluer mødeledelsen Skab Jer en god vane, hvor I bruger 5 minutter sidst på mødet til at evaluere, hvordan mødet er gået. Har der været for meget eller for lidt mødeledelse? Skal strukturen være anderledes næste gang? 2. Udvikling af ledermøderne ½-dags seminar for ledergruppen Ledergruppen er basen for vores virke. Det er her vi skaber fælles fodslag om mål og strategier. Det er her, vi drøfter konkrete problemstillinger og udfordringer. Den tid vi bruger i ledergruppen og ikke mindst, hvordan vi bruger den, har stor betydning for virksomhedens udvikling og resultater. Teglkamp & Co har udviklet et lederseminar, som sætter fokus på ledermøderne, på at gøre dem bedre, mere relevante og interessante at deltage i. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere. 3. Stil skarpt på projektledergruppen - fra enkeltstående projektledere til gruppe af projektledere Mange uddannelser har fokus på projektledelsesdisciplinen. Til gengæld er det ikke så tit, at der stilles skarpt på, hvad det vil sige at være en del af en projektledergruppe. Det råder Teglkamp & Co. bod på med et forløb for projektledergruppen. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere.

4 4. En kvikguide til den gode ansættelse Susanne Teglkamp, er konsulent og direktør i Teglkamp & Co. Hun er uddannet jurist og reserveofficer og har et bredt erfaringsgrundlag fra ansættelser i det private erhvervsliv og i det offentlige. Hun har tung ledelsesmæssig erfaring og har bl.a. været kommunaldirektør, HR-direktør i to forskellige it-virksomheder og udviklingschef. Hun har i mange år arbejdet som managementkonsulent og ledelsesrådgiver. Susanne arbejder som udgangspunkt med ledelse i øjenhøjde. Det vil sige, at hun møder lederne på deres bane, tager udgangspunkt i virksomhedernes udfordringer og arbejder ud fra en praktisk tilgang til udfordringerne. Se mere på At gennemføre en god ansættelse er faktisk ikke noget man gør med venstre hånd. Der er en god grund til, at mange rekrutteringsfirmaer tilbyder sig med hjælp i forbindelse med rekrutteringer og at de fleste også har en god forretning ud af det. Men selvfølgelig kan man også gennemføre rekrutteringen selv, hvis man går til det man tilpas ydmyghed og respekt for opgaven. I den sidste ende er det ris til egen r.., hvis man springer over hvor gærdet er lavest og sjusker med ansættelsesprocessen. Hvis du vælger at gennemføre rekrutteringen selv, kan du blive hjulpet lidt på vej af efterfølgende kvikguide. 1) Gør dit forarbejde ordentligt! Jo bedre du gør dit forarbejde, desto mere sikker kan du være på at få fat i den helt rigtige kandidat til dit ledige job. Derfor start med at finde ud af, hvad det egentlig er for et job, hvad skal vedkommende lave i jobbet, hvad er de største udfordringer og hvilke kompetencer kræver det at udfylde stillingen. Overvej også hvad du er villig til at betale i løn og benefits. Inden du slår stillingen op, skal du også overveje, om der måske kunne være en god kandidat inhouse en kandidat, som enten kan træde direkte ind i jobbet eller som måske med lidt oplæring vil kunne udfylde jobbet. Overvej også om du vil gennemføre rekrutteringen selv eller om du vil have hjælp til det. Hvis du vælger det sidste, kan du under alle omstændigheder bruge denne kvikguide som inspiration til, hvad du kan forlange af det rekrutteringsfirma, du vælger at indgå aftale med. 2) Lav en god jobannonce Lad være med at falde for fristelsen for at genbruge en gammel jobannonce. Jobbet kan have ændret sig meget siden sidst, det var slået op. Tænk over, hvad de vigtigste budskaber er, du vil have kommunikeret til den potentielle ansøger. Husk også at en jobannonce samtidig er en mulighed for at profilere virksomheden.

5 Du har ikke brug for at få 100 ansøgninger til stillingen, det er både besværligt og tidkrævende at håndtere. Derfor vær præcis med jobindhold og krav til kandidaterne, så du undgår for mange irrelevante ansøgninger. 3) Slå stillingen op det rigtige sted Start med at spørge dig selv eller endnu bedre en tilsvarende medarbejder, hvor vedkommende ville se efter nyt job. I langt de fleste tilfælde kommer du ikke udenom at lægge den på nettet selvfølgelig på jeres egen hjemmeside men også på nogle af de store jobsites. Derudover skal du overveje, om den også skal i det trykte medie. Annoncerne er væsentlig dyrere og processen er mere besværlig og du får ikke nødvendigvis den samme effekt som en jobannonce på det elektroniske medie. Til gengæld kan det trykte medie have betydning for en bredere profilering af dit firma. 4) Behandl ansøgerne ordentligt Selvom det er tidkrævende, så behandl alle ansøgere ordentligt. De kan blive dine næste kunder eller de kan blive badwill ambassadører altså gå rundt og tale dårligt om din virksomhed, fordi de har fået en dårlig oplevelse. Besvar deres forespørgsler, giv besked om, at I har modtaget ansøgningen, giv afslag og giv en begrundelse, hvis den efterspørges. 5) Udvælgelse til 1. samtale Reelt kan du kun udvælge ansøgere på grund af fakta. Fakta finder du sjældent i selve ansøgningen men derimod i CVet. Lav en liste over de 5 vigtigste krav til kandidaten. Sorter CVer i 3 bunker: 1. bunke opfylder kandidaterne alle de 5 vigtigste krav. 2. bunke indeholder kandidater, der opfylder de fleste krav og som måske har nogle andre relevante kompetencer. 3 bunke indeholder de kandidater, som kun opfylder få eller ingen af de stillede krav. Kandidaterne i den 3. bunke kan du sådan set godt give afslag allerede nu. 6) Den indledende samtale Ved de fleste jobs vil det være en god idé at starte med en indledende samtale på minutter. Brug tiden på at præsentere virksomheden og jobbet. Præsentationen skal være mere, end kandidaten har kunnet læse sig til i selve stillingsopslaget. Få et indtryk af kandidatens faglige kvalifikationer og i øvrigt om kemien er i orden mellem jer. Husk at kandidaten skal have mest taletid. Og husk at stille åbne spørgsmål og ikke selv give svarene. 7) Overvej om I skal bruge persontest Der er mange fordele ved at bruge en persontest i forbindelse med ansættelsesprocessen. Du kommer hurtigere meget tættere på kandidaten og på kandidatens personlige kompetencer i forhold til jobbet. Sørg for at det er en professionel test og at de, der forestår afviklingen af testen er certificerede og professionelle i deres håndtering af testen. Husk at testen kun er et værktøj. Dialogen med kandidaten og hvad du hører og ser, er det vigtigste. 8) 2. samtalen I de fleste ansættelsesforløb vil det give god mening at invitere 2-3 kandidater videre til en 2. runde. Her skal I sætte lidt længere tid af. Denne samtale er noget dybere og giver mere plads til dialogen med kandidaten. Det kan være en god idé at stille kadidaten et par opgaver, som kandidaten skal forholde sig til. Opgaven skal gerne afspejle nogle af de udfordringer, der kan være i jobbet. Efter 2. samtalen skal I gøre regnebrættet op. Hvem opfylder kravene bedst, hvem har I den bedste kemi med og hvem har det største potentiale i forhold til jobbet og virksomheden generelt?

6 9) Glem ikke at tage referencer! Nu har processen allerede varet længe og I er måske tæt på den sidste i måneden. Det kunne være fristende at springe referencerne over. Men lad være! Det er mange gange set, at referencerne har givet oplysninger om kandidater, der er ret afgørende. F.eks. fik jeg en gang på en reference på en økonomichef oplyst, at han havde været lidt for kreativ i sit tidligere job. Referencerne skal bruges til at bekræfte det billede, I har af kandidaten. 10) forhandling om ansættelsesvilkårene Det er selvfølgelig rart at få en kandidat billigt, men pres nu ikke kandidaten for meget ned i pris. Hvis kandidaten føler sig presset men alligevel siger ja til jobbet, vil han hurtigt blive utilfreds med lønnen og det vil øge risikoen for, at han søger hurtigt væk. Og så har hele det store arbejde jo været spildt. 11) Sæt et godt introduktionsprogram sammen Ansættelsesprocessen slutter ikke med kandidatens underskrift på kontrakten. Den slutter først, når du har sammensat et godt introduktionsprogram og sørget for, at det også bliver afviklet. Held og lykke med ansættelsen af din næste medarbejder! 5. Kend og brug hinanden bedre i ledergruppen Al erfaring og undersøgelser viser, at der er en tæt sammenhæng mellem graden af kendskab til hinanden og den succes ledergruppen opnår. Teglkamp & Co. tilbyder et ½ dags seminar kombineret med et individuelt sparringsmøde, som sætter fokus på ledergruppens teamprofil og hvorledes de personlige kompetencer bedst muligt kommer i spil i ledergruppen. Gå ind på vores hjemmeside og læs mere skarpe til en leder Jan H. Carlsen er 52 år, gift Lisbeth og far til Alex og Emma. Han arbejder hos Dansk Supermarked.Dansk Supermarked er Danmarks største detailkoncern, der består af syv detailkæder og to stormagasiner, der dagligt forsyner kunderne med fødevarer og non-food. Som afdelingschef med 25 medarbejdere har Jan stået for afvikling af drift, logistik, budget og ledelse af medarbejdere de seneste 5 år. Før Dansk Supermarked arbejdede han 12 år i England som International Marketingchef og Udviklingschef. Jan H. Carlsen er uddannet Cand. Merc. fra CBS. 1) Hvorfor blev du leder? Jeg er vokset op i et hjem hvor især min mor lært mig at tage ansvar og have pligter. Jeg opdagede snart at der også fulgte belønninger med disse. Ret tidligt begyndte jeg at dyrke sport, fodbold, badminton og håndbold. Især håndbolden havde min store forkærlighed.

7 Jeg er ikke et minut i tvivl om at jeg fra dengang især i starten af min karriere blev et konkurrencemenneske med et for øje, nemlig at vinde eller i det mindste at gøre en god figur, både som spiller, håndboldtræner og håndbolddommer. Efter endt uddannelse som Cand. Merc. kom der for alvor gang i min karriere og jeg klatret op af karrierestigen og endelig blev jeg leder! Jeg opdagede dog snart, at et er at opnå titlen, et andet var at mestre rollen som leder. Da jeg fik mine første leder jobs som bosat i udlandet var udfordringerne ikke mindre spændende. Der er klar forskel på hvordan og hvor godt man mestre en rolle som leder i et andet land, forskellige brancher, forskellige virksomhedskulturer etc. og det er i sig selv med til at fastholde interessen for at være leder til dato. 2) Hvilke er dine vigtigste ledelsesmæssige udfordringer lige nu? I vores virksomhed har der i det seneste år været fokus på vores nye store projekt Tid til salg. Projektet har sit udspring i LEAN teorierne og som konsulent har haft McKinsey med på sidelinjen. I vores organisation har det naturligvis betydet, at der har været sat fokus på alle opgaver og alle tænkelige typer af spild af arbejdstider og funktioner. Man kan næppe sige LEAN uden også at sige forandringsledelse og netop dette emne har fyldt rigtig meget i vores organisation gennem de seneste måneder. Isen er smeltet under nogen, nogle pingviner er flygtet og andre er blevet skudt, hvis man skal sige det lidt populært. Projektet har i høj grad vendt op og ned på en organisation med +25 år på bagen med mange regler, traditioner og normer. Som projektets titel mere end antyder, har vores kunder og ønsket om at give dem den allerbedste betjening været i fokus. At vi i samme periode også lige har ændret på vores logistik systemer med opførelsen af et gigantisk nyt automatiseret centrallager, har ikke gjort udfordringerne mindre. 3) Har du haft et ledelsesmæssigt modbillede - og hvad lærte du af det? Jeg beklager til en vis grad at måtte sige at det/de ledelsesmæssige modbilleder jeg typisk har mødt har været kollegaer på samme ledelsesniveau som jeg selv som er blevet forfremmet til en højere stilling. Ikke på grund af det faktum at de er blevet forfremmet i stedet for mig selv, for jeg har enten ikke selv været et emne eller rent faktisk ikke været interesseret i jobbet. Denne situation har jeg desværre oplevet 2 gange i min karriere. Hver gang har resultatet været det samme, nemlig at den person som er blevet forfremmet nærmest glemmer de grundlæggende regler for situationsbestemt ledelse, fordi ligegyldig hvad en sag drejer sig om, så kender de jo allerede svaret, løsningen etc. De har bare haft meget svært ved at lade mig gøre mit arbejde og glemmer at gøre deres eget job, nemlig ledelse. Resultatet er at man som medarbejder føler sig til overs, bliver mere passiv/mindre pro-aktiv, bliver mere de-motiveret etc. Jeg har også oplevet ledere som bruger deres position til at optræde direkte uprofessionelt med råben og skrigen. I dag har jeg kun hovedrysten til overs for dem og husker dem kun for alt det de gjorde forkert som ledere og intet andet. Husk at bevarer selvkontrollen og hvis du har en lang karriere foran dig som leder kan dine veje krydse tidligere ansatte i fremtiden på måder, som du ikke kan forstille dig i dag. Det gælder som leder om at udstikke strategien, kommunikere budskabet og målene, tildele opgaver og ressourcer og lade dine medarbejdere udfører deres arbejde og følge op på deres resultater.

8 4) Hvordan håndterer du stress? Stress mig? Det har jeg da aldrig haft...nåh ja så var der lige dengang da... det har vi da vist alle oplevet eller levet med i perioder. Det siges at stress er størst ved dødsfald i nær familie, ved giftemål, ved flytning af bopæl og skifte af job. Heldigvis har jeg været forskånet for det første og da jeg har været lykkelig gift i...mange år...har disse begivenheder ikke været årsag til stress i mit liv. Når man imidlertid har valgt at prøve lykken i et andet land og selvom om England kun er +/- 1 times flyvning afstand er flytninger fra land til land årsagen til de mest stressende perioder i mit liv. Det kan være stressende at flytte til et andet land, men når man tror, at man ved hvad man vender tilbage til og bliver overrasket, giver det anledning til stress. En måde jeg med held har håndteret stress på er ved at parkerer problemet, positiv tænkning, samt afslapning og andre aktiviteter end arbejde. Det hjælper naturligvis også med fysisk aktivitet og det behøver ikke at være den samme aktivitet livet igennem. Jeg spiller ikke håndbold mere, men i stedet for er jeg begyndt at løbe på in-line rulleskøjter. Det er sgu sjovt, især når man starter på begynder holdet med de yngste sammen med din datter! 5) Hvilke råd vil du give til nyudnævnte ledere, der gerne vil godt på vej? Sig op med det samme. Det giver alt for meget bøvl i dit liv...eller kom bare an...jeg er stadig konkurrencemenneske! Nej vel! Som nyudnævnt leder gælder det først og fremmest om at komme i gang. Stik fingeren i jorden. Hvordan er kulturen i virksomheden? Få afklaret de interne regler og procedure. Hold dig ikke tilbage med at spørge ind til forhold som du er i tvivl om eller som du ikke umiddelbare forstår. Måske er der også andre som ikke forstår disse. Lad være med at lytte til sladder, men prøv selv at danne dig et godt indtryk af de forskellige personer som er ansat omkring i organisationen. Tag positiv imod de udfordringer som du bliver stillet, måske er du netop ansat til at ændre gamle vaner og rutiner også selvom du vil møde modstand fra forskellige interessent grupper. Undgå at promovere ideer og tanker fra tidligere positioner som noget der bare skal overfører til din nye virksomhed/organisation. Glem ikke dit gamle netværk eller hvis du ikke har noget at søge at få etableret et godt fagligt netværk. Vær ikke bange for i den forbindelse evt. at få en mentor. Jeg har selv tidligere være mentor hos Civiløkonomerne. Husk også lige at mærk efter om den stilling du netop har sagt ja til nu også er den rigtige for dig. Klø på! Held og lykke! 7. De 5 meste læste artikler i august måned Vi har samlet de 5 mest downloadede artikler og undersøgelser fra vores hjemmeside i august måned: 1) Det gør man bare ikke! 2) Undersøgelse af hvordan afskedigelser håndteres og opleves 3) Kære medarbejdere, hvorfor er I ikke mere effektive? 4) Drop MUS og indfør samtalen! 5) Feedback til lederen Du kan læse dem på

9 8. Stands sladder ved kilden Bragt i Business.dk onsdag den 31. august 2011 Af Ulla Gunge Hansen Arbejdspladskultur. Onde rygter og halve sandheder skader arbejdsmiljøet og er et fælles ansvar for et team at få bugt med. Smalltalk, hyggesnak og udveksling af meninger og viden i løbet af arbejdsdagen er med til at opbygge og vedligeholde gode relationer mellem kolleger, som igen er medvirkende til at skabe et godt, tillidsfuldt og rart miljø at være i. Men er det sladder, brok og rygtedannelse, som bliver formidlet mellem kolleger, kan det have store konsekvenser for samarbejdet og trivslen. Her har både lederen og medarbejderne et stort ansvar. Sådan lyder konklusionen fra ledelsesrådgiver Trine Dilèng, Lederne, i Ugens Dilemma på Business.dk, hvor en teamleder oplever en af sine ansatte, Kirsten, ikke bare løbe med halve vinde, men faktisk ligefrem fortælle usandheder, hvad du som leder altså ikke kan sidde overhørig.»opdager du som leder, at der er rygtedannelse, skal du skride ind, for det skal stoppes,«siger Trine Dilèng, der derfor anbefaler lederen løsning tre, hvor lederen tager en samtale med Kirsten og fortæller hende, at hun skal stoppe med at fortælle ting videre, når hun ikke ved, om det er sandt.»det er vigtigt, at Kirsten bliver gjort opmærksom på, hvordan hun fremover skal agere, hvis der er noget, hun er i tvivl om eller usikker på,«siger Trine Dilèng, der altså anbefaler samme løsning, som mere end hver tredje læser da også har peget på som deres foretrukne. En sag for hele teamet Ifølge ledelsesrådgiveren er det dog et fælles anliggende at få standset den arbejdskultur, som hidtil har givet plads til sladder.»det er også vigtigt, at de andre medarbejdere inddrages, fordi det gælder den daglige kommunikation og kulturen i afdelingen. Her har alle et ansvar, og det kunne være et oplagt emne at tage op på den næste teamdag,«siger Trine Dilèng. Helt konkret skal sladderen standses der, hvor den starter.»«gå til kilden«er en enkel og god leveregel at indføre og kan være et skridt på vejen til at komme sladder til livs. Ved at gå til den person, der kender og kan gøre noget ved problemstillingen, kan megen sladder og rygtekultur stoppes på et tidligt tidspunkt,«siger ledelsesrådgiveren Artiklen er bragt med tilladelse fra Business.dk. Du kan læse flere artikler på eller på

10 9. Opslåede lederstillinger Vil du have et overblik over ledige lederstillinger? Så gå ind på vores site Vi har lavet en aftale med både Jobindex og StepStone. Det betyder, at vi på vores site har samlet de ledige lederstillinger, der er slået op på henholdsvis Jobindex og StepStone. Held og lykke med jobjagten!

Undersøgelse af Lederkompetencer

Undersøgelse af Lederkompetencer Undersøgelse af Lederkompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvad vi synes kendetegner den gode leder. I alt 401

Læs mere

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse

Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Danskerne tager arbejdet med på ferie resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har gennemført en internetbaseret undersøgelse af, hvorvidt vi holder ferie

Læs mere

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale

Kunsten at gå til jobsamtale. Kunsten at gå til en god jobsamtale Kunsten at gå til en god jobsamtale Tillykke Du er nu udvalgt til at komme til samtale hos en virksomhed omkring et job. Du skal derfor i gang med at forberede dig på at præsentere dig selv, så du bliver

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

Bilag 6. Transskription af interview med Emil

Bilag 6. Transskription af interview med Emil Bilag 6 Transskription af interview med Emil Alder? 18 år gammel Hvilket klassetrin? Jeg går i 2.g Dig med tre ord? Engageret målrettet, det ved jeg ikke hvad det tredje skulle være. Pligtopfyldende? Hvad

Læs mere

Karriereudvikling resultat af undersøgelse

Karriereudvikling resultat af undersøgelse Karriereudvikling resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af hvordan vi forholder

Læs mere

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne

Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Undersøgelse af hvorledes den aktuelle situation påvirker virksomhederne Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af hvorledes

Læs mere

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse

Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Udviklingssamtaler resultat af undersøgelse Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. I marts, april og maj måned 2006 gennemførte Teglkamp & Co. en internetbaseret undersøgelse af, hvordan virksomheder

Læs mere

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist

Balance i hverdagen. Af: Annette Aggerbeck, journalist Denne artikel er fremstillet for Sygeforsikringen Danmark. Den indgår i det andet nummer af deres elektroniske nyhedsbrev Nyt & Sundt, som er produceret i samarbejde med Netdoktor. Balance i hverdagen

Læs mere

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER

JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER JEG HAR LÆRT AT SE MIT LIV I FARVER Anne Rosenvold er uddannet Cand. Scient. Soc. fra RUC. Hun er uddannet coach, har boet nogle år i Australien, arbejdet med ind- og udstationerede familier, hun er foredragsholder,

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE JANUAR 2005 Kære læser! Velkommen til årets første nummer af nyhedsbrev om ledelse. Ved udgangen af det gamle år iværksatte jeg en lille læserundersøgelse. Tak for alle besvarelserne

Læs mere

KARRIERE-COCKTAIL AARHUS UNIVERSITET KARRIERE-COCKTAIL ARNE N. SKOV REGNSKABSCHEF 17. NOVEMBER 2015

KARRIERE-COCKTAIL AARHUS UNIVERSITET KARRIERE-COCKTAIL ARNE N. SKOV REGNSKABSCHEF 17. NOVEMBER 2015 PLANLÆGNING AF JOBSØGNINGSPROCES Emnepunkter: Indledende jobsøgningsfase Ansøgning, CV Jobsamtale Efter samtalen INDLEDENDE BEMÆRKNINGER Der findes ingen klare anbefalinger for hvordan man sikrer sig det

Læs mere

Netværk for fællesskabsagenter

Netværk for fællesskabsagenter Netværk for fællesskabsagenter Konsulentdag KL d.21.10.14 Jacqueline Albers Thomasen, Sund By Netværket At komme til stede lyt til musikken og: En personlig nysgerrighed Væsentlige pointer fra sidst? Noget

Læs mere

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud.

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Wennemoes Bolig På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Ingen bolig passer til vores liv, hele livet. Vi bor alene, vi flytter

Læs mere

Guide til lønforhandling

Guide til lønforhandling Side 1 af 6 Hovedpunkter Bemærkninger til de enkelte trin Marts 2011 Forhandling én gang årligt? De fleste privatansatte funktionærer har anført i deres ansættelseskontrakt, at de forhandler løn én gang

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Opdateret Lederskab. Når afvikling sker ud fra en god etik. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Nr. 7 2008

Opdateret Lederskab. Når afvikling sker ud fra en god etik. - et nyhedsbrev for ledere om lederskab og ledelse. Nr. 7 2008 ISSN 1901- Nr. 7 2008 Tema: Medarbejder-udvikling eller -afvikling Når afvikling sker ud fra en god etik Ledelse af medarbejdere er en kongedisciplin for ledere. Medarbejder-udvikling er et plus-ord. Afvikling

Læs mere

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF

Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller. Forældre med handicap i DHF Forældre med handicap i DHF Man skal have mod til at være sig selv! Interview med Rasmus Møller Rasmus Møller er lærerstuderende, benamputeret og far til August på 3 år. Og Rasmus og hans kone venter en

Læs mere

Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen. Hvad bliver du syg af?

Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen. Hvad bliver du syg af? Lang tids sygdom? Det sker kun for naboen Syg i længere tid? Det sker ikke for mig. Ofte syg i kortere perioder? Nej, heller ikke. Det sker for naboen, måske, men ikke mig. Sådan tænker de fleste af os,

Læs mere

Tilbagemeldinger fra kurset. Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012

Tilbagemeldinger fra kurset. Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012 Tilbagemeldinger fra kurset Ambassadørernes tilbagemeldinger Fra klimaambassadør kurset lørdag den 2. juni 2012 6 7 timer på et kursus lørdag er noget af en mundfuld, men tiden blev udnyttet på en fornuftig

Læs mere

Bilag 10. Side 1 af 8

Bilag 10. Side 1 af 8 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 Transskribering af interview m. medarbejder 6, 17.april

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE SEPTEMBER 2005

NYHEDSBREV OM LEDELSE SEPTEMBER 2005 NYHEDSBREV OM LEDELSE SEPTEMBER 2005 Kære læser! Det er sæson for teambuilding og der findes rigtig mange forskellige tilbud. Nyhedsbrevet sætter fokus på teambuilding som mere end blot et par timer i

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side Studiejob Hvordan finder jeg et relevant studiejob? Det spørgsmål er der mange studerende, der stiller sig selv. Nogle har måske et par gode bud men ved du også, at kan hjælpe? Fokus I 2008 har vi sat

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2014 11. årgang Udsendes til godt 5.900 Kære læser! Tillid er en vigtig ingrediens, hvis man vil være en ledergruppe og ikke bare en gruppe af ledere. Tillid er en vigtig

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE December 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.900 Kære læser! Kan alle blive ledere eller skal man have et særligt leder gen? Få svaret i nyhedsbrevets første artikel. Det er desværre

Læs mere

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL

SÅDAN NÅR DU DINE MÅL Hvad drømmer du om? Hvad vil du gerne opnå? DIT MÅL Hvor vil du placere dit mål på en skala fra 1-10? SKALA SKALA FORSKEL FORSKEL Hvorfor er du ikke allerede i mål? HVORFOR Skal dine overbevisninger ændres?

Læs mere

Hjælp til jobsøgningen

Hjælp til jobsøgningen Hjælp til jobsøgningen FOA Århus Jobmatch Hjælp til jobsøgningen I denne folder finder du inspiration til jobsøgning. Da det kan være længe siden, du sidst har lavet enten ansøgning, CV eller andet relateret

Læs mere

Hockey et fællesskab med regler i SSF1896

Hockey et fællesskab med regler i SSF1896 Hockey et fællesskab med regler i SSF1896 Et hæfte om retningslinjer når du er aktiv spiller i SSF1896 1 Hockey et fællesskab med regler Du har valgt at spille ishockey i SSF1896 Enten starter du nu som

Læs mere

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin.

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Breve til kopiering Trin for Trin Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin lærer børnene færdigheder, som de

Læs mere

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard

1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard Den 1. maj 2009 Det talte ord gælder 1. maj-tale LO s næstformand Lizette Risgaard 1. maj tale af LO s næstformand Lizette Risgaard. Har I det godt? Det ser sådan ud. Jeg har det også godt. Det er klart,

Læs mere

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark

Rådgivningsmetodik. Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011. Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Rådgivningsmetodik Norsk Landbruksrådgivning 13. januar 2011 Solvejg Horst Petersen Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Danmark Hvad er god rådgivning? To og to Hvad kendetegner god rådgivning?

Læs mere

30.10.2009 CA a-kasse 1

30.10.2009 CA a-kasse 1 Løn, kontrakt, forhandling 30.10.2009 CA a-kasse 1 Eftermiddagens program 14.25 Introduktion 14.30 Løn og kontrakt Marielle Høgenhaug, C3 Ledelse og Økonomi 15.10 Pause 15.20 Forhandlingsteknik Jimmy Buchmann,

Læs mere

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært.

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Det første skridt er tit det sværeste tag fat i din kollega Vidste du, at hver femte dansker på et eller andet

Læs mere

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 -

Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt. - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt - Kommunikation på bedriftsniveau - 1 - Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det leteste at sætte gode initiativer i gang

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Februar 2011 8. årgang Udsendes til flere end 5.550 Kære læser! Der er pres på lederne i disse år. Mange ledere slås med nedskæringer og øgede krav til effektivitet og kvalitet. Så

Læs mere

TeamUddannelse en værdifuld ramme om læring af professionskompetencer

TeamUddannelse en værdifuld ramme om læring af professionskompetencer NFT 4/2005 TeamUddannelse en værdifuld ramme om læring af professionskompetencer af Flemming Steffensen Alle uddannelsesinstitutioner arbejder intenst på at finde veje til at skabe større effekt i læring,

Læs mere

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440

Bachelorprojekt Bilag 4 fil nr. 3 Tysk Karin Rostgaard Henrichsen Studienummer: 30290440 Klasse: 6.x og y Fag: Tysk (Observering af 2. rang) Dato: 24.10.12. Situation: Stafette mit Zahlen Temaer: Igangsætning og mundtlighed Tema Person Beskrivelse: Hvad bliver der sagt? Hvad sker der? Igangsætning

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

PERSONDATAFORORDNINGEN ER DIN ORGANISATION KLAR TIL DEN NYE VIRKELIGHED?

PERSONDATAFORORDNINGEN ER DIN ORGANISATION KLAR TIL DEN NYE VIRKELIGHED? PERSONDATAFORORDNINGEN ER DIN ORGANISATION KLAR TIL DEN NYE VIRKELIGHED? PERSONDATA I NYE RAMMER... PERSONDATAFORORDNINGEN ER EN REALITET. DERMED BØR VIRKSOM- HEDER OG OFFENTLIGE MYNDIGHEDER NU BEGYNDE

Læs mere

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen:

Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Eksempler på elevbesvarelser af gådedelen: Elevbesvarelser svinger ikke overraskende i kvalitet - fra meget ufuldstændige besvarelser, hvor de fx glemmer at forklare hvad gåden går ud på, eller glemmer

Læs mere

Portræt af to anerkendte danske glaspustere Der er en lille gruppe af meget talentfulde glaspustere i Danmark, der har potentiale til at udfordrer

Portræt af to anerkendte danske glaspustere Der er en lille gruppe af meget talentfulde glaspustere i Danmark, der har potentiale til at udfordrer Portræt af to anerkendte danske glaspustere Der er en lille gruppe af meget talentfulde glaspustere i Danmark, der har potentiale til at udfordrer markedet for internationalt glaskunst. På de næste sider

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Medarbejderkonference september 2011 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Prøv www.brydvanen.dk Få inspirationsmail på www.habitmanager.com

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

DIALOG. om indvandrere på arbejdspladsen. Dialogværktøj til tillidsrepræsentanten

DIALOG. om indvandrere på arbejdspladsen. Dialogværktøj til tillidsrepræsentanten DIALOG om indvandrere på arbejdspladsen Dialogværktøj til tillidsrepræsentanten Maj 2005 2 DIALOG OM INDVANDRERE PÅ ARBEJDSPLADSEN Der er brug for dialog LO Århus har i 2004 gennemført en undersøgelse

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5

Prøve i Dansk 2. Skriftlig del. Læseforståelse 2. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Prøve i Dansk 2 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 2 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 2: Opgave 3 Opgave 4 Opgave 5 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

2016 Sebastian Trabjerg Tenniskonsulenten.dk. All rights reserved. Denne E- bog må kun benyttes til personligt brug.

2016 Sebastian Trabjerg Tenniskonsulenten.dk. All rights reserved. Denne E- bog må kun benyttes til personligt brug. 1 Introduktion Du har garanteret hørt denne sætning før Din serv skal være et våben og en fordel for dig Men er den nu også det? Eller er det mere et redskab som du bruger til at sætte bolden i gang med?

Læs mere

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Værdierne i Nomeco udtrykker vores holdninger og adfærd, og

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER

Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER Bilag 11 - Transskribering, Kvinde 28 år RESPONDENTEN OM DE SOCIALE MEDIER 1. Hvilke sociale medier har du anvendt den seneste måneds tid? Facebook Instagram Snapchat Bruger en lille smule YouTube, hvis

Læs mere

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer

Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse. Agnes Ringer Dilemmaer i den psykiatriske hverdag Sprog, patientidentiteter og brugerinddragelse Agnes Ringer Disposition Om projektet Teoretisk tilgang og design De tre artikler 2 temaer a) Effektivitetsidealer og

Læs mere

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer

Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Undersøgelse omkring udvikling og anvendelse af kompetencer Af: Susanne Teglkamp, Direktør i Teglkamp & Co. Teglkamp & Co. har netop afsluttet en internetbaseret undersøgelse af i hvor høj grad vi oplever

Læs mere

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5

Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Samtaleredskab - kompetencekort Redskab 5 Formål Kortene kan bruges til at starte en fælles drøftelse om hinandens arbejdsområder og udviklingsønsker, gennem at give indblik i, hvad der optager ens kollegaer

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf.

Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Michael Svennevig: TEATER I TRÆSTUBBEN. 119 s. 98,- kr. Forlaget Epigraf. Udkommer den 31.8.2014 i forbindelse med Teater i Træstubben, Teaterdage på Vesterbro og i Charlottenlund 1 Et kammerspil og tre

Læs mere

Sådan skaber du dialog

Sådan skaber du dialog Sådan skaber du dialog Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe ejerskab og engagement hos dine medarbejdere. Øge medarbejdernes forståelse for forskellige spørgsmål og sammenhænge (helhed og dele).

Læs mere

TILLYKKE NY TILLIDSVALGT

TILLYKKE NY TILLIDSVALGT TILLYKKE NY TILLIDSVALGT KÆRE TILLIDSVALGT (TV) Først og fremmest vil vi ønske dig velkommen i din nye rolle som frontfigur for kollegerne på din arbejdsplads og ikke mindst, som aktiv medspiller i HK

Læs mere

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - med supplerende skemaer til brug ved seniorsamtaler (SUS) og lederudviklingssamtaler (LUS). I dette dokument er samlet alle skemaer, hjælpespørgsmål, vejledning

Læs mere

Baggrunds materiale omkring:

Baggrunds materiale omkring: Baggrunds materiale omkring: Bagrund Rev A Side 1 Hockey og godt miljø er en del af i OIK Vi ønsker at OIK skal være et rart sted at komme, med en ordentlig omgangstone både spillerne imellem, men i høj

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere 1. Overordnet målsætning Med en bevidst rekrutteringsstrategi ønsker vi at fastholde og tiltrække medarbejdere, der kan medvirke til, at Gentofte

Læs mere

Det svære liv i en sportstaske

Det svære liv i en sportstaske Det svære liv i en sportstaske Konference: "Når man skal dele ansvaret for et barn Christiansborg, den 31. marts 2011 Formand Peter Albæk, Børns Vilkår Hvordan deler man et barn? Svært at bo to steder

Læs mere

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB

DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB DREJEBOG VEJEN TIL DIT NYE JOB INDHOLD Start din jobsøgning med at klarlæg dit/dine jobmål 3 Læg en plan 3 Her gik det særligt godt 3 Kom godt i gang med din ansøgning og CV 4 Dine faglige kompetencer

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2

Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Ledermøderne energifyldte eller energiforladte? Del 2 Af: Susanne Teglkamp, Teglkamp & Co. Fra Susanne Teglkamps helt nye bog: Ledergruppen i udvikling bring potentialet frem, bringes her 2. del af et

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

Virksomhedsnavn Totalrapport

Virksomhedsnavn Totalrapport Virksomhedsnavn Totalrapport Antal besvarelser: 124 Denne rapport indeholder besvarelser for 124 respondenter og undersøgelsen har en svarprocent på 0%. Undersøgelsen blev gennemført i perioden 04-09-2014-10-10-2014.

Læs mere

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Quick ringeguide til jobkonsulenter Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Generelle råd til samtalen Vær godt forberedt Halvér dit taletempo Tal tydeligt med entusiasme og

Læs mere

Aktiv lytning og spørgeteknik

Aktiv lytning og spørgeteknik Aktiv lytning og spørgeteknik Det økologiske Akademi Niveau 2 Eva Gleerup Udviklingskonsulent, Videncentret for Landbrug Nu skal I høre! Lytte Hvorfor lytte? For at kende kundens billede af situationen

Læs mere

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende.

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. I denne powerpoint finder du som leder eller personaleansvarlig forskellige slides og øvelser, du kan bruge til at sætte spot på sygefraværet

Læs mere

Gode råd om at drikke lidt mindre

Gode råd om at drikke lidt mindre 4525/Gode råd om at drikke 21/08/02 13:16 Side 1 (1,1) Yderligere hjælp I nogle tilfælde er det ikke nok at arbejde med problemet selv. Der er så mulighed for at henvende dig et sted, hvor man har professionel

Læs mere

Faxe Kommune Rekruttering af kommunaldirektør. 24. april 2013

Faxe Kommune Rekruttering af kommunaldirektør. 24. april 2013 Faxe Kommune Rekruttering af kommunaldirektør 24. april 2013 1. Indledning Faxe Kommune har rettet henvendelse til KL s Konsulentvirksomhed (KLK) med henblik på bistand til rekruttering af ny kommunaldirektør.

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen?

Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Henrik Mortensen August 2006 Temadag 2006 Aalborghallen 8. august 2006 Indledende oplæg Er fremtiden sikret i Aalborg Skolevæsen? Velkommen tilbage fra sommerferie velkommen tilbage til et nyt skoleår

Læs mere

1-1 Usability evaluering af den simple udgave

1-1 Usability evaluering af den simple udgave BILAG 1 s. 2 af 19 Bilag 1 1-1 Usability evaluering af den simple udgave...5 1-2 Heuristisk inspektion af den simple udgave...6 1-3 Usability evaluering af den avancerede udgave...8 1-4 Heuristisk inspektion

Læs mere

Interviews med frivillige og kommunale medarbejdere

Interviews med frivillige og kommunale medarbejdere Interviews med frivillige og kommunale medarbejdere To frivillige og to medarbejdere tre historier om samarbejdet mellem frivillige og kommunale medarbejdere i Rudersdal Kommune. Kom med på besøg hos det

Læs mere

NYHEDSBREV OM LEDELSE

NYHEDSBREV OM LEDELSE NYHEDSBREV OM LEDELSE Januar 2012 9. årgang Udsendes til flere end 5.700 Kære læser! Jeg håber, at du er kommet godt ind i det nye år. For mit eget vedkommende er året startet med, at jeg har udgivet en

Læs mere

500.000 kr. = prisen for en fejlansættelse*

500.000 kr. = prisen for en fejlansættelse* *Kilde: Randstad/Funktionærniveau 500.000 kr. = prisen for en fejlansættelse* Øg chancen for at nye talenter bliver i virksomheden i mere end 3 år med 58 %. + Få 4 tips fra de bedste onboarding forløb.

Læs mere

Innovationsledelse i hverdagen

Innovationsledelse i hverdagen Innovationsledelse i hverdagen Af Erik Staunstrup, Nyt Perspektiv, medlem af IFLI Artiklen rejser spørgsmålet hvorvidt innovationsledelse kan læres og hvis det kan, hvordan det så kan implementeres i hverdagen?

Læs mere

Dette er et værktøj for dig, som vil: Dette værktøj indeholder: Herunder et arbejdspapir, der indeholder:

Dette er et værktøj for dig, som vil: Dette værktøj indeholder: Herunder et arbejdspapir, der indeholder: 360 evaluering af din kommunikation Dette er et værktøj for dig, som vil: have feedback på dine kommunikationsevner forbedre din kommunikation afstemme forventninger med dine medarbejdere omkring din måde

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

Arbejdsløs og hvad så?

Arbejdsløs og hvad så? Frederiksberg Arbejdsløs og hvad så? Orientering fra El-fagets arbejdsløshedskasse Januar 2012 Arbejdsløs og hvad så? Vi vil i denne pjece prøve, at besvare nogle af de mest stillede spørgsmål. Du har

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

GODE RÅD TIL SPECIALEPROCESSEN

GODE RÅD TIL SPECIALEPROCESSEN 5 trin i en god specialeproces: Den rigtige indstilling Tidlig start på forberedelsesfasen Planlægning af processen Gode arbejdsvaner Passende start på jobsøgningen Der er ingen universel løsning på, hvordan

Læs mere

+ 4 ting, som giver MUS samtalen værdi

+ 4 ting, som giver MUS samtalen værdi Den ene (værdiskabende) ting som ledere med mange direkte rapporterende medarbejdere ville ønske, de havde vidst fra starten. + 4 ting, som giver MUS samtalen værdi Den ene værdiskabende ting Den ene ting,

Læs mere

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016!

Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Skriftlig beretning til årsmøde i DGI Sønderjylland 2016! Solen skinner udenfor lige nu, og der er så småt begyndt at komme knopper på træer og buske og forårsblomsterne begynder at stå i fuldt flor. Jeg

Læs mere

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER

INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER INSPIRATIONSKATALOG - TIL ARBEJDET MED SOCIAL KAPITAL OG UDVIKLING AF IDÉER Idéudvikling i forhold til jeres kerneopgave og igangsætning af idéerne er ikke noget, der kører af sig selv. Der er behov for,

Læs mere

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald?

Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Det handler om meget mere end kraftspring og rullefald? Perspektiver på tweens, ungdom og gymnastik i en synes godt om -kultur! Middelfart 17.november 2013 Hvad er der på dagsordenen? De digitale indfødte

Læs mere

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår.

Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. Bilag H - Søren 00.06 Benjamin: Det første jeg godt kunne tænke mig at du fortalte mig lidt om, det var en helt almindelig hverdag, hvor arbejde indgår. 00.11 Søren: En ganske almindelig hverdag? 0014

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere