Sejleraften en trimaften med sejlmager Mads Christensen fra OneSails.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sejleraften en trimaften med sejlmager Mads Christensen fra OneSails."

Transkript

1 Sejleraften en trimaften med sejlmager Mads Christensen fra OneSails. Af Jan Hovald Petersen En spændende aften, hvor mange vigtige trim muligheder og nye sejltyper blev gennemgået. Og mange interessante vinkler på opsætning af mast og sejl blev gennemgået. Der var mødt 24 deltagere, så det blev et livligt møde med god spørgelyst og med spændende svar. Jeg prøvede at fange det vigtigste! Henrik Andersen bød Mads Christensen velkommen og Mads takkede for invitationen og begyndte med at fortælle lidt om firmaet, der er relativt nyt. OneSails har også sat fokus på tursejler sejl og Mads begyndte med at opsummere gode tips til sejlads og fokus på sejltyper og trim til tursejlads og i øvrigt gode råd, så båden sejler optimalt. Og til det hører også bunden (afrenset og god bundmaling) og at al kraft fra sejlene sendes videre til båden som fart. Bådens bund fik nogle gode kommentarer. Bundmalingens evne til at hindre begroning er vigtig. Og man skal FAKTISK forvente at bunden er slimet og med en vis begroning så et godt råd er at rense den undervejs, hvis man vil sejle optimalt.

2 Masten skal sættes rigtigt: At sætte masten eller masterne, lige i båden er en af de vigtigste opgaver at udføre for at få et godt trim. Man skal måle længden af 2 af vanterne (styrbord og bagbords topvanter) liggende på gulv eller jord inden man sætter dem på og evt. forskel i længden skal noteres* og det skal der tages højde for, når man sætter masten for at få de til at stå lige. Båden kan (sørgeligt nok) have små og nærmest usynlige skævheder, der netop konstateres ved at måle sådanne hovedmål også det må man forsøge at tage med i noteringen*. Princippet er derefter, at man nu kan måle om der er lige langt mellem top af mast til dæk i begge sider (justeret for evt. noterede skævheder m.m.*). Mads pointerede at man bør lave sig et trimskema, så man hurtigere kan sætte masten op hver gang ved at bruge skemaet og han viste et eksempel på et sådant skema. *Eks. på et trimskema Skemaet behøver ikke at være fint a la bogtryk, men kan blive tidsbesparende fordi du hurtigt kan sætte mast og trimme i tiden fremover. Og du kan tilføje nye trim, som du erfarer under sejlads.

3 Mastehældningen er også et alvorligt emne, som Mads ser det. Han nævnte, at moderne master med brøkdelsrig helst skal hælde ca. 3 grader, mens masthead master normalt skal hælde ca. 1 grad bagud. Det kan man kontrollere ud fra de viste trim-tips: Han nævnte også, at kapsejlende både hele tiden skal trimme mastens krumning (især ved brøkdelsrig) - bl.a. ved at bruge agterstags justeringer m.m. Et kendt fænomen er at selv de bedste sejlbåde har små skævheder, der måske opdages ved at måle på skibets form f.eks. ved at placeringen af masteåbningen i dækket eller ruftaget ikke er lige langt fra dækkanten i begge sider. Det fører til endnu en kompensation i trimskemaet ved opsætningen af masten. Er mastesporet i skibets bund også lidt skævt kan man nærmest ikke justere for det i trimskemaet. Det kan evt. flyttes ved en reparation. Sejlenes tilstand Ældre sejl f.eks. Dacron sejl kan blive både slidte og hule og påvirkede af sollys. Afhængig af sejlenes tilstand kan f.eks. mastekrumning være vigtigste hjælpemiddel til at få et hulet sejl til at stå bedst muligt under kryds og ved kurser tæt på vinden. Sejlpinde anbefales i dag som helt gennemgående fra agterlig til forlig mest typisk er 3 4 gennemgående sejlpinde. Har man sejl med sejlpinde, der kun er knyttet til agterlig er der mulighed for at især den øverste sejlpind med fordel kan gøres gennemgående da sejlet så vil komme til at stå mere roligt i kurser tæt på vinden og muligheden for at båden kan gå lidt højere. Bådens hastighed i vandet afgøres meget af sejlenes tilstand, hvorfor ældre sejl enten skal udskiftes, evt. omsys visse steder for at øge bådens fart.

4 Aerodynamikken omkring sejl og båd En hemmelighed fra de senere års mange aerodynamiske beregninger og forsøg med at frembringe de ideelle sejl f.eks. i forbindelsen med de store internationale kapsejladser blev vist i form af nogle meget beskrivende strømnings-billeder. Det samlede billede for luftstømmene omkring en sejlbåd med fok og storsejl sat er ganske beskrivende for hvor trækket, der driver båden fremad, kommer. Det røde og brune område på storsejlets læside viser de øgede vindhastigheder og det aerodynamiske træk, der ville drive båden mod læ, men p.g.a. bådens form (køl, skrogform og ror) driver båden fremad. Luv side Læside Sejltyper Mads kom ind på de mange sejltyper, der findes i dag ved brug af forskellige film- og fibertyper. En god omtale fik det klassiske Dacron sejl, idet der nu er lignende nye typer, der støbes i formen og således forbliver ret så stabile (huler ikke som et klassisk Dacron-sejl). Og også omtale af de såkaldte kode sejl og Genakere, der kan blive en god fornyelse til en klassisk sejlergarderobe, hvis man som

5 foreslået får lavet en slags bovspryd til at fastholde den nedre skødbarm på sejlet. Hvis man køber nye sejl er det værd at beslutte sig for om det skal være tursejler-sejl eller man vil prøve nogle mere konkurrence rettede sejl. De klassiske Dacronsejl har fået en moderne efterfølger, der nærmest kan sammenlignes med støbte sejl. Rygtevis er denne sejltype dog stadig i den lidt dyre ende. Storsejlet Sejlets form er vigtig for de dynamiske kræfter og Mads kom ind på flere trimmuligheder under sejlads afhængig af vejret og vindens styrke m.m. Han fremdrog eksempler på indstillinger af bomudhal afhængig af vejret og skødevognen og skødepunktets placering. Bomudhalets skødepunkts placering i let eller hård vind er vigtig for sejlets facon, såvel som hvor hårdt man fastgør storfaldet. For mange tursejlere stiller man ikke meget på disse dele, men det er måske det man kan beskæftige sig med på lange stræk? Et eksempel, der for undertegnede gav eftertanker var et af de viste billede med kommentarer: Mine kommentarer: Så det med trimstreger til kontrol i let/mellemluft er en god ide tickles er sat på storsejlet. Opgaven bliver så at trimme masten v.h.a. trimstregerne at få største dybde A bliver 40 45% inde i sejlet målt fra masten. Det er ikke ligetil med en masthead mast, men skal forsøges (mastespor og kiler i mastehul i ruftag, evt. baby stag m.m.).a synes udfra de røde trimstreger at skulle ligge mellem 11-8%. Storsejlets trim i rimelig hårdt vejr og på kryds er noget anderledes. Mads viste billeder, hvor man på kryds flader storsejlet mest muligt og forsøger at opnå et vis twist i sejlet (undgå at kappen i sejlet lukker i toppen). Man kan med fordel køre skødepunktet ud til luv

6 ud over midterlinien (centerlinien). Brugen af Cunningham halet blev fremhævet af Mads flere gange og illustreret med et billede af hvordan man bruger det. Forsejlet fok, genua, genakker m.fl. Der eksisterer i dag en række af mulige fokkesejl, der har forskellige fordele for sejleren. Den normale krydsfok er nemmest i hurtige vendinger og af stor betydning for kapsejladsfolk, hvor man ved at en hurtig vending kan blive altafgørende. Og sejlgarderoben om bord til konkurrencer har det med at vokse og det kræver mandskab og snilde at sætte de forskellige sejl det ene efter det andet. For tursejleren er den klassiske rulle-genua i centrum og er ved mange både den egentlige motor d.v.s. det sejl, der giver mest fremdrift. Mads foreslog en række tip om hvordan man trimmer forsejlet: Brug af gennakker kontra spiler

7 For mange tursejlere er brugen af gennakker en vigtig nyhed, der på nogen måde skal konkurrere med spileren i sejlgarderoben, men en gennakker er ifølge Mads noget andet. Trimmet rigtigt kan du sejle agten for tværs i højere hastighed og hurtigere end med spiler. Og gennakkeren er nemmere at sætte der findes sogar rulle gennakkere. En vigtig nyhed for gennakker brugere er, at den nye løsninng er at den kan furles eller rulles. Mads fortalte kort om denne nyhed kaldt IFS og sagde bl.a. at det var baseret på, at der var ligesom en slags neutral-linie ned gennem gennakkeren, hvorom man kunne rulle sejlet op og rulle det ud igen. Det skal blive spændende at se i funktion.

8 Videnskab og håndværk! Sejlmageri har udviklet sig meget gennem årene ligesom både sejl og materialer har ændret sig. Men udover dette fremhævede Mads også, at der er kommet mere og mere videnskab ind i sejlmageriet og stærk konkurrence om at lave vigtige hemmelige nyheder f.eks. de formstøbte sejl. Og måske nu IFS gennakkeren. Og at man må for enhver pris skjule sine landvindinger, der måske er så markante at de kan patenteres. Så Mads viste fotos, der skulle illustrere udviklingen. Før var det 80% håndværk nu er det 80% videnskab og 20% håndværk. Sejl og vedligehold: Mads Christensen fra Sail1 sagde at han vil være behjælpelig med at besvare spørgsmål og gerne vejlede ved både trimning, reparation og evt. køb af nye sejl. Han anbefalede også en praksis, hvor man om efteråret sender sejlene til check og evt. reparation og sejlet bliver klargjort i løbet af vinteren (sejlhotel). Firmaet har mange salgs- og service steder globalt.

9 Spørgsmål Der var en stor spørgelyst hos de fremmødte og undertegnede holdt sig ikke tilbage (jeg ville jo også skrive nærværende artikel og anmeldelse). Til slut viste Mads en række gode tip, der er lige at gå til:

10 Til slut viste Mads en fin vinter - beklædning til din båd/jeres båd, hvis den overvintrer i vandet. Det er særlig vigtigt ved meget træværk om bord, at man beskytter det mod råd om vinteren. Og Sail1 er også leveringsdygtig i konfektionering af en vinterfrakke til båden. Alt i alt en meget god og spændende aften, der gav meget på videnbanken. Tak til Mads Christensen fra OneSails. JHP

"PLATONISK TRIM" Trimning af forsejl:

PLATONISK TRIM Trimning af forsejl: "PLATONISK TRIM" Trimning af forsejl: Følgende artikel er oprindeligt skrevet af Poul Viesmose og tidligere offentliggjort i Drabant 22-Nyt Årgang 11 nr. 6. 1) Uldsnore og faconstriber. For at kunne vurdere,

Læs mere

Let vind Mellem vind Hård vind

Let vind Mellem vind Hård vind Forsejl Fok Som udgangspunkt skal skødepunktet S være i et punkt på skødeskinnen, hvor en tænkt linje fra midten M af forliget skærer gennem skødebarmen. På en gennemsnitsbåd i mellem luft, skal dybden

Læs mere

Mads Christensen. nesails Annual Meeting. Trimaften Snekkersten Amsterdam

Mads Christensen. nesails Annual Meeting. Trimaften Snekkersten Amsterdam Mads Christensen nesails Annual Meeting Trimaften Snekkersten 2018 www.onesails.com Amsterdam 20.11.2014 Agenda 1. Sejl og forberedelser 2. Mastetrim 3. Trim af sejl 4. Sejldug 5. Vedligehold 6. Spørgsmål

Læs mere

Mads Christensen Trim til tur 2017 Egå

Mads Christensen Trim til tur 2017 Egå Mads Christensen nesails Annual Meeting Trim til tur 2017 Egå www.onesails.com Amsterdam 20.11.2014 Agenda 1. Sejl og forberedelser 2. Mastetrim 3. Trim af sejl 4. Sejldug 5. Vedligehold 6. Spørgsmål Agenda

Læs mere

BÅDEJER TRIMGUIDE-SERIENRIEN. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen

BÅDEJER TRIMGUIDE-SERIENRIEN. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen erer dit rig- og sejltrim l trim af bådens rig. EN gør for at sejle hurtigt. Trimning handler bare i lige så høj grad om at få en komfor- tabel sejlads i al slags vejr. Når jeg er med familien på sommertur,

Læs mere

GENUA OG FOK NEMT TRIM AF TRIM FOR TURSEJLERE:

GENUA OG FOK NEMT TRIM AF TRIM FOR TURSEJLERE: TRIM FOR TURSEJLERE: NEMT TRIM AF GENUA OG FOK HER VISER SEJLMAGER LARS JENSEN HVORDAN MAN LET, OG UDEN BØVL, TRIMMER SEJLGLÆDEN FREM I CRUISING-BÅDEN MED FOK OG GENUA. TEKST HENRIK HANSEN & LARS JENSEN

Læs mere

Sejleraften med tema Mast og Rig

Sejleraften med tema Mast og Rig Sejleraften med tema Mast og Rig foredrag af firmaet JOHN MAST s direktør, Steen Christensen. Af Jan Hovald Petersen Der var mødt ca. 25 personer til aftenens foredrag, der mest skulle handle om master

Læs mere

Trim og andet godt. En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93

Trim og andet godt. En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93 Trim og andet godt En historie fortalt af Søren Andresen DEN 93 Begyndelsen Lad mig først med, at sige at denne gennemgang, kun skal ses som vejledende. Det er ikke den ende gyldige sandhed, men et udtryk

Læs mere

BÅDEJER. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen

BÅDEJER. Af Henrik Hansen & Lars Jensen, Bådmagasinet Foto: Henrik Hansen Grafik: Lasse Hansen BÅDEJER SEJLER bringer i 2015 en serie på fire artikler om, hvordan du optimerer dit rig- og sejltrim og får den bedste sejladsoplevelse. Første artikel er en guide til trim af bådens rig. Her er gode

Læs mere

Trimguide til cruisingsejlads

Trimguide til cruisingsejlads Trimguide til cruisingsejlads www.northsails.dk Nye sejl Nye sejl Nye sejl giver ekstra sejlglæde Det er dejligt at få nye, flotte og velfungerende sejl, der er lette at trimme. Og trimningen er vigtig

Læs mere

H-BÅD TRIMGUIDE. Denne trimvejledning er lavet med hjælp fra H-bådseksperter og udleveres kun i forbindelse med køb af sejl.

H-BÅD TRIMGUIDE. Denne trimvejledning er lavet med hjælp fra H-bådseksperter og udleveres kun i forbindelse med køb af sejl. H-BÅD TRIMGUIDE Denne trimvejledning er lavet med hjælp fra H-bådseksperter og udleveres kun i forbindelse med køb af sejl. De angivne værdier er erfaringsværdier og kan afhængigt af de enkelte båd- og

Læs mere

viden giver sejlglæde //

viden giver sejlglæde // øyvind bordal // magne klann Sejlerbogen viden giver sejlglæde // Sektion 1 Grundlæggende sejlads Sejlerbogen Sejlerbogen//Viden giver sejlglæde Blue Ocean Media FORFATTERE Øyvind Bordal, Magne Klann FOTO

Læs mere

Introduktion af William Friis-Møller. Sejlads erfaring:

Introduktion af William Friis-Møller. Sejlads erfaring: Velkommen Introduktion af William Friis-Møller CV 2 år rådgivende ingeniør firma i Køge 2 år planlægger på Helsingør Værft 25 år Teknisk Chef (Skibsaptering) 4 år Service Chef hos X-Yachts 1½ år Sælger

Læs mere

TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS

TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS NYE SEJL GIVER EKSTRA SEJLGLÆDE Det er dejligt at få nye, flotte og velfungerende sejl, der er lette at trimme. Og trimningen er vigtig for cruisingsejlere, for det handler

Læs mere

Nr. 12. Fokus på tursejlads

Nr. 12. Fokus på tursejlads Nr. 12. Fokus på tursejlads En ny sejlersæson lokker forude, og mange af jer har måske klargjort båden og bestilt vognmand. Det er altid dejligt at se båden glide ned i sit rette element og høre den velkendte

Læs mere

Fokus på tursejlads artikel nr. 11

Fokus på tursejlads artikel nr. 11 Fokus på tursejlads artikel nr. 11 En sommer går på hæld og mange af os har sejlet i vores dejlige både på tur- og kapsejlads. Dette år er et særligt år med fejringen af vores gamle Folkebåd. 75 år er

Læs mere

Optimist Trim Guide fra UK Sails

Optimist Trim Guide fra UK Sails Optimist Trim Guide fra UK Sails Der er ikke nogen præcis facitliste på hvordan vores Optimistsejl skal trimmes. Det afhænger nemlig af flere faktorer, bl.a: Sejlerens vægt Sejlerens fysiske styrke Sejlerens

Læs mere

Fokus på tursejlads - nr. 13

Fokus på tursejlads - nr. 13 Fokus på tursejlads - nr. 13 Efter en helt igennem fantastisk sommer med mange solskinstimer og mange gode timer på vandet, må jeg sige, at denne sommer bliver husket i mange år frem. Det gode og stabile

Læs mere

SeaWind Ejeres Forening (SWEF) SeaWind klasseregler

SeaWind Ejeres Forening (SWEF) SeaWind klasseregler SeaWind klasseregler 1. GENERELT OM KLASSEN: SeaWind er en entypebåd. Klassens mål er kapsejlads, hvor skipperens dygtighed til at trimme og sejle båden vil være afgørende for at vinde. Reglernes hensigt

Læs mere

Manual. 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler

Manual. 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler Manual 1. Samleanvisning. 2. Check før sejlads. 3. Trimning. 4. Vedligehold. 5. Reservedelsliste. 6. Klasseregler. - Mangler 7. Nyt fra SUPERNOVA. - Mangler 8. Stikordsregister. - Mangler Trampolinens

Læs mere

HVORDAN DU RIGGER DIN BÅD PÅ EN HENSIGTSMÆSSIG MÅDE. Indhold: Inden masten sættes i Mastheadriggede både Brøkdelsriggede både Trimning på vandet

HVORDAN DU RIGGER DIN BÅD PÅ EN HENSIGTSMÆSSIG MÅDE. Indhold: Inden masten sættes i Mastheadriggede både Brøkdelsriggede både Trimning på vandet HVORDAN DU RIGGER DIN BÅD PÅ EN HENSIGTSMÆSSIG MÅDE Indhold: Inden masten sættes i Mastheadriggede både Brøkdelsriggede både Trimning på vandet LEMVIG SEJLKLUB Postbox 173 7620 Lemvig Sejladsudvalget Januar

Læs mere

INTERNATIONAL 806 DANSKE KLASSEREGLER (STANDARDKLASSE)

INTERNATIONAL 806 DANSKE KLASSEREGLER (STANDARDKLASSE) 1 af 7 1 Formål Formålet med disse bestemmelser er at sikre, at bådene i denne klasse er så ens som muligt i relation til fart og sikkerhed. 2 Sikring af ensartede både 2.1 Specialklubbens bestyrelse har

Læs mere

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer.

Så i løbet af den første vinter gik jeg i gang med diverse ændringer. OBS! Vær opmærksom på, at en ændring af masten med slæder og skinner på masten ikke er i overensstemmelse med klassereglerne. Båden er således ikke en klassebåd. Folkebåd til en singlehand hygge-sejler

Læs mere

D. 20. juni 1997 Trimanvisninger for Tejsten Let vind: Frisk vind: Mellemvind: Læns: Hold stor krumning i sejlene. Slæk på bomudhal, Cunningham og hækstag. Skødepunkter for forsejl sættes forud. Der må

Læs mere

Rigtrim en brugbar arbejdsgang

Rigtrim en brugbar arbejdsgang RIGTRIM SEJL OG RIG HÅNDBOG I TRIM Rigtrim en brugbar arbejdsgang Bogen er lige udkommet på forlaget Blue Ocean Media. Bag udgivelsen står Øyvind Bordal, mangeårig journalist for Bådmagasinet og fotograf/

Læs mere

RACEBOATS. Ved transport tages forstaget og trapezwire af husk knuder eller kugler i begge ender af faldene.

RACEBOATS. Ved transport tages forstaget og trapezwire af husk knuder eller kugler i begge ender af faldene. Information om tilrigning af 29er og sejlads tips 1. udgave 29er tilrignings manual 29eren er enkel og tilrigges på få minutter. Du skal først sikre dig at alle fald, vant og forstag er klar og uden knuder.

Læs mere

FORTOLKNINGER AF REGEL 42, FREMDRIVNINGSMIDLER

FORTOLKNINGER AF REGEL 42, FREMDRIVNINGSMIDLER FORTOLKNINGER AF REGEL 42, FREMDRIVNINGSMIDLER FORTOLKNINGER AF ANVENDTE BEGREBER Når et begreb anvendes som defineret herunder, er det skrevet i kursiv. Andre begreber, som har betydning i regel 42, er

Læs mere

Inden spileren skal ned for sidste gang!

Inden spileren skal ned for sidste gang! Sep. 2014 Inden spileren skal ned for sidste gang! Kære Gæve Ylvasejlere Efteråret banker på, og snart skal vi have skruet på vinterstativet, men kig lige ud af vinduet!! Der ER nogle sejladser, der kan

Læs mere

& e-twist by lars from. Evosion 34 performance racer

& e-twist by lars from. Evosion 34 performance racer & e-twist by lars from Evosion 34 performance racer Evosion 34 Evosion 34, et nyudviklet koncept. En anderledes performance racer, der sætter nye standarder for, hvad man kan forvente af komfort, anvendelighed

Læs mere

Båd, nyheder og brugte både til salg - Ny klassiker fra Tyskland

Båd, nyheder og brugte både til salg - Ny klassiker fra Tyskland Seite 1 von 8 Søgning Båd Artikler Nyheder SØG NYHEDER ARTIKLER BåDE TIL SALG På GADEN NU ABONNEMENT MEDIEINFO KONTAKT OS LINKS KONKURRENCE DS-DEBAT NYHEDSARKIV OL ATHEN RSS SØNDAGSSKOLEN Powerlinks Bådforhandlere

Læs mere

Vedtaget på ekstraordinær generalforsamling d. 04. Juli 2003.

Vedtaget på ekstraordinær generalforsamling d. 04. Juli 2003. Klasseregler: Vedtaget på ekstraordinær generalforsamling d. 04. Juli 2003. Formålet med klassereglerne: Formålet med reglerne er, at bådene på sigt vil blive mere ens, hvad angår rig og sejl. Reglerne

Læs mere

Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015. Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif

Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015. Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif Horsens Sejlklub Velkommen til nye sejlere 2015 Hjælp til hvad udstyret hedder på jollen samt gode råd og fif Hvad hedder udstyret på optimistjollen Længde: Bredde: Skrogvægt: 230 cm 113 cm 35 kg Sejlareal:

Læs mere

NATIONAL ÉNTYPEKLASSE

NATIONAL ÉNTYPEKLASSE MÅLESKEMAER 2005 SPÆKHUGGER NATIONAL ÉNTYPEKLASSE Sejl: DEN... DASP bygge:... Byggeår:... Ejer: Navn:... Adresse:... Telf. :... Sejlklub:... 01.01 01.02 01.03 01.04 01.05 01.06 01.07 01.08 A.11.3 D.8.2

Læs mere

Sejlads på HMI. - en introduktion

Sejlads på HMI. - en introduktion Sejlads på HMI - en introduktion Forord Formålet med dette lille hæfte, er at forberede dig på sejlads. Hæftet skal kunne bruges som et lille opslagsværk til sejlads, og til reglerne på HMI! Sejlerlærerne

Læs mere

Håndbog i Meginjollen

Håndbog i Meginjollen Et nyt Sprog Håndbog i Meginjollen af Finn R. Andersen (Megin 443) Et nyt sprog En god ven af mig bor i Mexico City langt fra havet og sejlbare søer. I forbindelse med sin uddannelse skulle han tilbringe

Læs mere

Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012

Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012 Tessa Boathandling - rolle-/processkema - version 2.2-6/5-2012 Rorsmand Kryds Spiler op Trim til Gør spiler klar Spiler op -Storskøde - Hækstag -Hiv spiler op - Meld spiler oppe - Slæk hækstag, men så

Læs mere

Velkommen Trim Arbejdsplan og Kommunikation Taktik Afrunding og Spørgsmål. Tak for i Dag

Velkommen Trim Arbejdsplan og Kommunikation Taktik Afrunding og Spørgsmål. Tak for i Dag Velkommen Trim Arbejdsplan og Kommunikation Taktik Afrunding og Spørgsmål. Tak for i Dag Båden under vandlinien Hvorfor er min bund vigtig? En god start på sæsonen Holder ikke sæsonen ud Opsætning af rig

Læs mere

Drabanternes»drabelige«kamp

Drabanternes»drabelige«kamp 100 siders fordybelse når du rigtig skal slappe af OPDATERING AF ELEKTRONISK SØKORT: Sådan gør du og så meget koster det Drabanternes»drabelige«kamp 70 er kølbåd med stærkt jollepræg er genfødt Sådan får

Læs mere

Tessa Boathandling - roller/processer - 7 mand Version

Tessa Boathandling - roller/processer - 7 mand Version Tessa Boathandling - roller/processer - 7 mand Version 1-2013 Rorsmand Kryds kurs (ved Start) Trim til kryds - Storskøde/løjgang - Hækstag - Fok Ind - tjek læen - Outhaul justeres - Evt. fald/ Cunningham/

Læs mere

HMIs gummibåde har fastmonteret VHF, ligesom stationær VHF altid står tændt på lærerværelset ved sejlads.

HMIs gummibåde har fastmonteret VHF, ligesom stationær VHF altid står tændt på lærerværelset ved sejlads. Kølbådsejlads Sejladsområde (perioden fra søsætning sidst i marts til bådoptagning midt oktober). 1. Sejlads i synlig afstand fra havnen eller stranden ved HMI. 2. Sejlads efter aftale rundt om Hou Røn

Læs mere

Sæl diplom. At han/hun kan: At han/hun ved: At han/hun tør: har vist

Sæl diplom. At han/hun kan: At han/hun ved: At han/hun tør: har vist Sæl diplom Tømme båden for vand. Svømme m med redningsvest Få båden til at ligge stille i vindøjet og få den til at sejle igen. Lave råbåndsknob og ottetalsknob. Nævne navnene på holdkammeraterne og træneren.

Læs mere

Ejer rorsmands forpligtelser ved Kapsejlads:

Ejer rorsmands forpligtelser ved Kapsejlads: 1 Dansk Knarr Klub Ejer rorsmands forpligtelser ved Kapsejlads: Gyldigt klassebevis: For at starte som klassebåd i kapsejlads skal båden være udstyret med et gyldigt klassebevis. Klassebeviset er udstedt

Læs mere

VEDBÆK SEJLKLUB MANUAL H-BÅD LÆS DETTE FØR DU SEJLER!! Spørgsmål? Forslag til forbedringer? Kontakt Bådsmændene: Henning 26112290 eller Mads 26244067

VEDBÆK SEJLKLUB MANUAL H-BÅD LÆS DETTE FØR DU SEJLER!! Spørgsmål? Forslag til forbedringer? Kontakt Bådsmændene: Henning 26112290 eller Mads 26244067 VEDBÆK SEJLKLUB MANUAL H-BÅD LÆS DETTE FØR DU SEJLER!! Spørgsmål? Forslag til forbedringer? Kontakt Bådsmændene: Henning 26112290 eller Mads 26244067 Velkommen ombord! Du står nu på en af klubbens skønne

Læs mere

SJOV JOLLE. til hele familien

SJOV JOLLE. til hele familien TEKST HENRIK HANSEN FOTO HENRIK HANSEN & BENETEAU SJOV JOLLE til hele familien First 14 med gennaker fra franske Beneteau er en helt ny, enkel og let jolle, der kan sejles fleksibelt som enmands- eller

Læs mere

Grundlæggende trim og træning

Grundlæggende trim og træning Grundlæggende trim og træning Introduktion Det er vigtigt at alle der har en Wayfarer jolle får den optimale fornøjelse ud af det. I det følgende er der gjort meget ud af at beskrive hvilke ting der gør

Læs mere

kapsejlads start bådhåndtering bådfart taktik & strategi

kapsejlads start bådhåndtering bådfart taktik & strategi Bådhåndtering 4.3 Her starter al kapsejlads det her er bunden af pyramiden. En almindelig mandskabs-størrelse i en kølbåd er 4-8 personer, og når så mange hænder skal arbejde sammen på meget lidt plads

Læs mere

Teakarbejde! et godt eksempel på at du kan gøre en masse selv og få gode resultater.

Teakarbejde! et godt eksempel på at du kan gøre en masse selv og få gode resultater. Teakarbejde! et godt eksempel på at du kan gøre en masse selv og få gode resultater. Af Jan Hovald Petersen Et medlem af sejlklubben, Ole Steen Nielsen, har repareret sine kistebænke med ny teak aptering

Læs mere

Jeg er glad for at du har henvendt dig til os for at få oplysninger om dine påtænkte sejlkøb.

Jeg er glad for at du har henvendt dig til os for at få oplysninger om dine påtænkte sejlkøb. Tilbud 25840 Hans Jørgensen Havløkkevej 9 4600 Køge 4600 Køge Kundenr: 53652404 København d. 8. oktober 2007 Jeg er glad for at du har henvendt dig til os for at få oplysninger om dine påtænkte sejlkøb.

Læs mere

NEWS Nyheder. Lodrette sejlpinde. Er en dug bare en dug? Code-sejl. Performance guide Downwind Upwind. Jip Top.

NEWS Nyheder. Lodrette sejlpinde. Er en dug bare en dug? Code-sejl. Performance guide Downwind Upwind. Jip Top. NEWS 2012 2012 Nyheder Lodrette sejlpinde Er en dug bare en dug? Code-sejl Performance guide Downwind Upwind Jip Top Sail Scan Alt om vores sejl northsails.dk 2012 Vi ser frem mod en sæson med spændende

Læs mere

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch

Detaljerne tæller når det gælder. Fotograf Mick Anderson. Henriette Koch Detaljerne tæller når det gælder Fotograf Mick Anderson Henriette Koch 2 Bogen er til gratis download 1. udgave marts 2003 6. udgave marts 2015 Forfatter: Henriette Koch Forord Der findes bøger om sejlads,

Læs mere

TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS

TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS TRIMGUIDE TIL CRUISING SEJLADS NYE SEJL GIVER EKSTRA SEJLGLÆDE Det er dejligt at få nye, flotte og velfungerende sejl, der er lette at trimme. Og trimningen er vigtig for cruisingsejlere, for det handler

Læs mere

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt

!!!!! af Brian Kristensen! http://akrylkunst.dk. Tegne et ansigt af Brian Kristensen http://akrylkunst.dk side 1 af 6 Denne quick guide viser i korte steps hvordan man tegner de rigtige proportioner i et ansigt. For at have et fundament når du tegner et ansigt er det

Læs mere

KLASSEBESTEMMELSER FOR YLVA

KLASSEBESTEMMELSER FOR YLVA 1 KLASSEBESTEMMELSER FOR YLVA 2011 afsnit indhold side nr. 1. Almindelige bestemmelser 2 2. Skrog, dæk, ror, køl og aptering 2 3. Mast, bom, spilerstage, stående og løbende rig 3 4. Sejl 4 5. Sikkerhedsudstyr

Læs mere

Praktisk sejlads. udarbejdet af skoleudvalget. 24. februar 2015

Praktisk sejlads. udarbejdet af skoleudvalget. 24. februar 2015 Praktisk sejlads udarbejdet af skoleudvalget 24. februar 2015 Indhold Sikkerhed 3 Forsikringsforhold............................. 3 Søvejsregler................................ 3 Kulde...................................

Læs mere

Kapsejladsreglerne. Tirsdagskapsejlads Bugt Kredsen. April 2008, Søren Badstue

Kapsejladsreglerne. Tirsdagskapsejlads Bugt Kredsen. April 2008, Søren Badstue Kapsejladsreglerne Tirsdagskapsejlads Køge Bugt Kredsen April 2008, Søren Badstue Definitioner Holde klar: En båd holder klar når den anden båd ikke skal ændre sin kurs. Plads er den plads en båd behøver

Læs mere

Vinterunderholdning 2

Vinterunderholdning 2 Vinterunderholdning 2 Sune Thorsteinsson Dec 2011 Repetetion af Sidste gang Lidt mere om Sejlet og finnen Sammensætning Hvordan sejler man i forhold til vinden? Vi skal kigge på følgende begreber: Vindretning

Læs mere

NEWS. Endnu hurtigere. Endnu mere effektiv. Endnu hårdere. N e w s l e t t e r N o r t h S a i l s A/S. www.northsails.dk Nr.

NEWS. Endnu hurtigere. Endnu mere effektiv. Endnu hårdere. N e w s l e t t e r N o r t h S a i l s A/S. www.northsails.dk Nr. www.northsails.dk Nr. 1/2013 N e w s l e t t e r N o r t h S a i l s A/S NEWS Endnu hurtigere Interview med Burns Fallow, sejldesigner og manager for North Sails New Zealand. Ydermere er han chef sejldesigner

Læs mere

KONSTRUKTION OG KONCEPT

KONSTRUKTION OG KONCEPT TEKST & FOTO TROELS LYKKE Smarteste cockpit på markedet Jeanneau har tænkt ud af boksen med denne Sun Odyssey 440. Innovativ, kaldte vi båden i den internationale jury i European Boat of the Year, hvor

Læs mere

En købsguide - Før du køber en Albin Vega. Dette dokument er ment som sammenfatning af plusser og minusser af Albin Vegaen.

En købsguide - Før du køber en Albin Vega. Dette dokument er ment som sammenfatning af plusser og minusser af Albin Vegaen. En købsguide - Før du køber en Albin Vega. Dette dokument er ment som sammenfatning af plusser og minusser af Albin Vegaen. Hjemmeside: www.albinvega.dk mailto: vegateknik@albinvega.dk Vegaen er en stærk,

Læs mere

PRÆSENTATION AF PROJEKT TIL SEJLSKOLESKIB GEORG STAGE III GS III SØFARTSTEKNISK FORENING / SKIBSTEKNISK SELSKAB 2010-12-06

PRÆSENTATION AF PROJEKT TIL SEJLSKOLESKIB GEORG STAGE III GS III SØFARTSTEKNISK FORENING / SKIBSTEKNISK SELSKAB 2010-12-06 PRÆSENTATION AF PROJEKT TIL SEJLSKOLESKIB GEORG STAGE III GS III SØFARTSTEKNISK FORENING / SKIBSTEKNISK SELSKAB INDHOLD AF PRÆSENTATION Baggrund og erfaring ASD Sejlskibsprojekter Skibstyper Rigning Georg

Læs mere

Nem, rummelig og hurtig familiebåd

Nem, rummelig og hurtig familiebåd Brugtbåd Omega 30A Nem, rummelig og hurtig familiebåd Omega 30 er et glimrende bud på familiens første båd, fordi det er en velsejlende og hurtig båd, der er bygget i god kvalitet. Den holder sin brugtpris

Læs mere

Brugte forsejl, salgsliste

Brugte forsejl, salgsliste Brugte forsejl, salgsliste Salgsbetingelser for brugte sejl: Priserne på vore brugte sejl er sat så tilpas lavt for at sikre dig at du får mest muligt sejl for pengene. Når vi sætter et sejl på listen,

Læs mere

Velkommen tilbage. Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/

Velkommen tilbage. Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/ Egå sejlklub Duelighedsbevis 7. Aften Vinteren 2015/16 Velkommen tilbage 7. Aften : af søvejsregler 13 (11) 16 (vigeregler) Gennemgang opgave 36-59 næsten alle af kurser, strøm, afdrift, misvisning og

Læs mere

2. Myndighed. Højeste administrative myndighed er Luffe Klubben, med den nødvendige godkendelse af Dansk Sejlunion.

2. Myndighed. Højeste administrative myndighed er Luffe Klubben, med den nødvendige godkendelse af Dansk Sejlunion. KLASSEBESTEMMELSER FOR LUFFE 37 februar 2013 Seneste ændringer ( 2. 9. stk. b & c, 10. stk. b, 15, 16. stk. 1 samt 18. stk. a.) vedtaget på den ekstraordinære generalforsamling den 31. januar 2013 i Nyborg.

Læs mere

Brugte forsejl, salgsliste

Brugte forsejl, salgsliste Brugte forsejl, salgsliste Salgsbetingelser for brugte sejl: Priserne på vore brugte sejl er sat så tilpas lavt for at sikre dig at du får mest muligt sejl for pengene. Når vi sætter et sejl på listen,

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen

Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen Trolling Master Bornholm 2016 - regler for konkurrencen Sted: Tejn Havn Alle både skal under konkurrencen afgå fra og komme tilbage til Tejn Havn af hensyn til muligheden for at håndhæve kontrollen af

Læs mere

GRAFISK DESIGN. Proces. Ideudvikling. »Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider«

GRAFISK DESIGN. Proces. Ideudvikling. »Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider« P f t r o o i l o 1 H GRAFISK DESIGN»Jeg er blevet bedt om at udvikle nogle ideer til at udvikle John Frandsens nuværende annoncesider«proces For at udvikle annoncen måtte jeg først klarlægge, hvad der

Læs mere

279 kr. med de to bøger. vejl. pris 400 kr. PS: Se indersiden, hvis du kun ønsker at købe én af bøgerne! Medlemsblad Nr.

279 kr. med de to bøger. vejl. pris 400 kr. PS: Se indersiden, hvis du kun ønsker at købe én af bøgerne! Medlemsblad Nr. Medlemsblad Nr. 36 februar 2014 Klubpakken med de to bøger 279 kr vejl. pris 400 kr. PS: Se indersiden, hvis du kun ønsker at købe én af bøgerne! Afbestillingsfrist 24. februar. Bøgerne leveres primo marts

Læs mere

ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE

ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE Ouantum Sails 2012 Grafisk tilrettelæggelse Flemming Hansen www.sejlernyt.dk Tegninger og foto: Quantum Sails

Læs mere

MÅLESKEMAER BB10m NATIONAL ÉNTYPEKLASSE. DANSK BB10m KLUB. BB 10 meter. Bygger:.. Registreringsnr.: Byggenr.:.. Produktionsår:. Nation Sejlnr.

MÅLESKEMAER BB10m NATIONAL ÉNTYPEKLASSE. DANSK BB10m KLUB. BB 10 meter. Bygger:.. Registreringsnr.: Byggenr.:.. Produktionsår:. Nation Sejlnr. MÅLESKEMAER BB10m NATIONAL ÉNTYPEKLASSE Bygger:.. Bygge:.. Produktionsår:. BB 10 meter Registrerings: Nation Sejl DANSK BB10m KLUB Sejl:... Bygge:... Byggeår:... Ejers Navn:... Adresse:... Telf. :... Sejlklub:...

Læs mere

MEDLEM AF: DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden er sidst redigeret februar 2009

MEDLEM AF: DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden er sidst redigeret februar 2009 Quantum Sail Design Group (Tidl. Dan-Sails) Side 1 Side 2 Quantum Sail Design Group (tidl. Dan-Sails) Quantum Sail Design Group (Tidl. Dan-Sails) MEDLEM AF: DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden

Læs mere

NEWS. Pioneren. Båden på foil. Få succes. N e w s l e t t e r N o r t h S a i l s A/S. www.northsails.dk Nr. 1/2014

NEWS. Pioneren. Båden på foil. Få succes. N e w s l e t t e r N o r t h S a i l s A/S. www.northsails.dk Nr. 1/2014 www.northsails.dk Nr. 1/2014 N e w s l e t t e r N o r t h S a i l s A/S NEWS Båden på foil Udviklingen og produktionen af sejl har traditionelt været det North Sails har koncentreret sig om og det vi

Læs mere

MEGIN BOWLEN DM i MEGIN JOLLE og 19 august

MEGIN BOWLEN DM i MEGIN JOLLE og 19 august MEGIN BOWLEN 2018 DM i MEGIN JOLLE 17-18 og 19 august Det var med store sejladsmæssige forventninger vi spændte jolle-traileren for bilen inden afgang til dette års DM i Megin Joller dette år i Fredriksværk

Læs mere

ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE

ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE ALT OM DUGKVALITET, SEJLFACONER, TRIM OG UDSTYR TURSEJLADS KAPSEJLADS ONE DESIGN KLASSEBÅDE Ouantum Sails 2017 Grafisk tilrettelæggelse Flemming Hansen www.sejlernyt.dk Tegninger og foto: Quantum Sails

Læs mere

STORSEJL (+45) RESEN SAILS

STORSEJL (+45) RESEN SAILS STORSEJL (+) 70 77 70 71 1 MÅLESKEM STORSEJL P E Halsbarm Halsbarm Halsbarm Halsbarm H1 H2 Nummer på (gamle) masteslæder Tykkelse på tov til bom Målene tastes ind på din ordreside. u har fået email med

Læs mere

Sådan bygges en International One Metre

Sådan bygges en International One Metre Sådan bygges en International One Metre En artikel af Robert Bruun Mariager Oprindelig var jeg Seawindsejler Seawind er et færdigfabrikat fra Modelfirmaet Kyosho. I denne klasse er alle bådene fuldstændig

Læs mere

Skipperweekend. Gensynets glæde er stor!

Skipperweekend. Gensynets glæde er stor! Gensynets glæde er stor! Skipperweekend 12-13. september 2015 Vi havde arrangeret en skipperweekend hvor vi nyuddannede skippere kunne komme ud og blive luftet og lære at sejle med vore dejlige både. Det

Læs mere

Instruktørerne på sejlerskolen skal sikre, at dette formål kan opfyldes for den enkelte elev.

Instruktørerne på sejlerskolen skal sikre, at dette formål kan opfyldes for den enkelte elev. Instruktørpolitik og uddannelse af instruktører Mål og formål Kvindelig Sejlklubs sejlerskole har et ambitiøst mål om at uddanne dygtige sejlere. Klubben har siden 1951 drevet en officielt anerkendt sejlerskole,

Læs mere

HMS BOUNTYS DÆKSBÅD. Side 1 af 8. DK Byggevejledning 19004

HMS BOUNTYS DÆKSBÅD. Side 1 af 8. DK Byggevejledning 19004 Side 1 af 8 Generelle tips For at samle denne model, foreslår vi at du følger billederne trin for trin. Følg alle trinene nøjagtigt. Tag al den tid du har brug for. Se først på billederne og læs al dokumentationen

Læs mere

Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin

Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin Side I Håndbog i MEGIN-joller Til brug i Grejbanken på Brejning Efterskole v. 1.03.01-20040606 anden info på www.brejning.dk/megin Formålet med hæftet er at man på forhånd har mulighed for at danne sig

Læs mere

KOMMANDOER. Det er altid styrmandens ansvar at båden manøvreres korrekt. Det er ikke en undskyldning at roerne ikke gjorde, hvad der blev sagt.

KOMMANDOER. Det er altid styrmandens ansvar at båden manøvreres korrekt. Det er ikke en undskyldning at roerne ikke gjorde, hvad der blev sagt. En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i alle situationer, der kan opstå på en rotur. Det er en god idé at øve kommandoerne i praksis. I kritiske situationer

Læs mere

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund.

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge var tidligere en betydningsfuld

Læs mere

Regler for Kapsejlads

Regler for Kapsejlads Regler for Kapsejlads og afvikling af Megin bowlen Indledning Nærværende skriv er Meginclub Danmarks beskrivelse af de praktiske del omrking afvikling af foreningens årlige kapsejllads. Skrivelsen er delt

Læs mere

Quantum Fusion M Smartsail

Quantum Fusion M Smartsail Quantum Fusion M Smartsail Redigeret januar 2005 Side 1 Det begynder med et 3 dimensionalt design af sejlet, hvad enten det Fusion Radial eller Fusion M. Redigeret januar 2005 Side 2 Q Fusion M SmartSails

Læs mere

sejlglæden Jeg vil ikke slippe

sejlglæden Jeg vil ikke slippe Min LIEBHAVERBÅD og jeg Esse 750 Jeg vil ikke slippe sejlglæden Efter en alvorlig sygdom valgte Michael Ring, Vedbæk, at sælge sin store 40 fods familiebåd og har i stedet købt en herlig Esse 750 sportsbåd,

Læs mere

Kaldes også lænsestag, slørstag eller hækstag. Wire, der går fra mastetop til hækken til støtte for masten Ankerlys

Kaldes også lænsestag, slørstag eller hækstag. Wire, der går fra mastetop til hækken til støtte for masten Ankerlys Vinklen mellem den styrede kurs og den sejlede kurs Afdrift Afrigger At tage hele riggen af båden Agten for tværs En. ca. retning i forhold til båden mellem tværs og agter Agterlys Hvidt lys, der lyser

Læs mere

Sommertur beretning for Freja i uge

Sommertur beretning for Freja i uge Skipper: Diego Børresen Lladó, Stig Bang (co-skipper) Besætning: Clara Matthiessen, Lars Løye Ernsted, Liv Skovholm Samlet konklusion: Frække Freja - "uld mod uld" :-) En uge i kapsejladsens ånd :-) Mange

Læs mere

2016 Sidste tur. en halv time foran og ARGO var også på vej. 24 sømil blev logget.

2016 Sidste tur. en halv time foran og ARGO var også på vej. 24 sømil blev logget. 2016 Sidste tur Fredag Så er vi startet på årets sidste tur. Efter et laaangt kryds til Oddesundbroen, hvor vi ventede et kvarter, krydsede vi videre til Jegind Tap, hvor vinden nu var øget fra 7-9 til

Læs mere

Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans "Kringle" Nielsen, Toldbodgade Nyborg

Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans Kringle Nielsen, Toldbodgade Nyborg Et fritidsliv med sejlads 8 af Hans "Kringle" Nielsen, Toldbodgade Nyborg I sidste halvdel af 1960erne opstod et stærkt ønske hos børnene om også at komme med ud at sejle, især hos de to ældste på 5 og

Læs mere

TEKNISKE KRAV TIL SHIPMAN 28 SOM STANDARDBÅD. Båden skal opfylde følgende tegninger og specifikationer:

TEKNISKE KRAV TIL SHIPMAN 28 SOM STANDARDBÅD. Båden skal opfylde følgende tegninger og specifikationer: TEKNISKE KRAV TIL SHIPMAN 28 SOM STANDARDBÅD Båden skal opfylde følgende tegninger og specifikationer: Linietegning Olle Enderleins konstruktion nr. 395-1 (17/9-1969) eller modificeret udgave dateret d.

Læs mere

OVERSIGT MEDLEM AF: DANSK SEJLMAGERMESTER FORENING, DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden er sidst redigeret januar 2007

OVERSIGT MEDLEM AF: DANSK SEJLMAGERMESTER FORENING, DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden er sidst redigeret januar 2007 OVERSIGT MEDLEM AF: DANSK SEJLMAGERMESTER FORENING, DANBOAT OG DANSK INDUSTRI. Informationsguiden er sidst redigeret januar 2007 Her bor Quantum Sails... 5 Quantum Sails Danmark... 6 Cruising linie...

Læs mere

Hvordan laver man et perfekt indkast?

Hvordan laver man et perfekt indkast? Hvordan laver man et perfekt indkast? www.flickr.com1024 683 Indhold Hvorfor har jeg valgt at forske i det perfekte indkast... 3 Reglerne for et indkast... 4 Hjørnespark VS indkast... 5 Hvor langt kan

Læs mere

DANSK ACCENT KLUB. Klassebestemmelser for ACCENT 26

DANSK ACCENT KLUB. Klassebestemmelser for ACCENT 26 DANSK ACCENT KLUB Klassebestemmelser for ACCENT 26 23. februar 1992 5. 1. Almindelige bestemmelser. 1.1 Formålet med disse bestemmelser og de officielle tegninger er at sikre skrogets, dækkets, kølens

Læs mere

Brugte sejl, salgsliste

Brugte sejl, salgsliste Brugte sejl, salgsliste Men er budgetet ikke lige til nye sejl, så har vi et stort udvalg i brugte sejl. Listen er sorteret efter 1: Sejltype 2: Forligslængde. Selvom det brugte sejl ikke stammer fra en

Læs mere

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter.

VARIGHED: LANGT FORLØB. Byg EN NEM HULE. Gå ind på dr.dk/byg og find flere seje byggeprojekter. VARIGHED: LANGT FORLØB Byg EN NEM HULE Byg EN NEM HULE Varighed: Langt forløb Denne hule kan du bygge derhjemme, evt. sammen med en voksen. Husk at få hjælp af en voksen, når der skal bruges stiksav og

Læs mere

KLASSEBESTEMMELSER FOR YLVA

KLASSEBESTEMMELSER FOR YLVA 1 KLASSEBESTEMMELSER FOR YLVA 2013 afsnit indhold side nr. 1. Almindelige bestemmelser 2 2. Skrog, dæk, ror, køl og aptering 2 3. Mast, bom, spilerstage, stående og løbende rig 3 4. Sejl 4 5. Sikkerhedsudstyr

Læs mere

Start 2 er de hurtige både, startflag romer II (sort på hvid bund) hejses før startprocedure.

Start 2 er de hurtige både, startflag romer II (sort på hvid bund) hejses før startprocedure. SSS Mandags kapsejlads regler Gældende fra mandag 2. maj 2016 Fast overdommer Vi har fået fast afløser til dommerbåden StorSpræl, og han vil hver mandag gå ud før start med dommerbåden og blive ude og

Læs mere

Nu er det 9. sæson med den familie- og begyndervenlige mandagsdyst. I 2014 var vi 9 både med, og der deltog vel typisk 4-7 både hver mandag.

Nu er det 9. sæson med den familie- og begyndervenlige mandagsdyst. I 2014 var vi 9 både med, og der deltog vel typisk 4-7 både hver mandag. Kapsejlads for sjov Kapsejlads for sjov 2015 BALLAD KAPSEJLADS FOR SJOV er i gang igen! Man kan stadig nå at tilslutte sig. Nu er det 9. sæson med den familie- og begyndervenlige mandagsdyst. I 2014 var

Læs mere

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer.

KOMMANDOER. 15.1 Formål. 15.2 Indledning. At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.1 Formål KOMMANDOER At give viden om hvilke kommandoer der anvendes i forskellige rosituationer. 15.2 Indledning En god styrmand skal kunne give sit mandskab korrekte, præcise og klare kommandoer i

Læs mere

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10

Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, Mellem Himmel og Jord, 6-10 adresse afsender adressen afsendere adresser afsenderen adresserne afsenderne afstand aften afstande aftenen afstanden aftner afstandene aftnerne alder ballon alderen ballonen aske balloner asken ballonerne

Læs mere