Hovedresultater for TALIS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hovedresultater for TALIS"

Transkript

1 Fortroligt indtil 16. juni 2009 Hovedresultater for TALIS Dette notat indeholder en oversigt over de resultater fra TALIS 2008, som vurderes at være væsentlige set ud fra et dansk perspektiv. De internationale resultater udkommer i en international rapport, der offentliggøres elektronisk d. 16. juni 2009 på OECD s hjemmeside. Dette notat og link til den internationale rapport kan findes på Skolestyrelsens hjemmeside: fra den 16. juni Notatet består af følgende afsnit: Formål Metoden bag TALIS undersøgelsen Lærerne og deres skoler Lærernes professionelle og faglige udvikling Undervisningspraksis, lærerholdninger og lærer-elevforhold Evaluering af skoler og lærere Lærernes jobtilfredshed Skoleledelse Styrelsen for Evaluering og Kvalitetsudvikling af Grundskolen Snaregade 10A 1205 København K. Tlf Fax skolestyrelsen@skolestyrelsen.dk 12. juni 2009 Sags nr.: I notatet er der fokuseret på de danske resultater, som sammenholdes med resultaterne fra Norge og Island samt gennemsnittet for samtlige lande, der har deltaget i TALIS. De komplette resultater kan findes i den internationale rapport. Der offentliggøres en dansk rapport i efteråret Formål OECD har gennem godt 20 år arbejdet med at få udviklet indikatorer inden for uddannelsesområdet. Der gennemføres for eksempel hvert tredje år de store PISA-undersøgelser af unges kompetencer. Der har imidlertid også været ønsker om at få en undersøgelsesrække, som belyser læringsmiljøet og arbejdsforholdene for lærere, og til det formål har OECD udviklet TALIS-undersøgelsen, hvis forkortelse står for Teaching and Learning International Survey. TALIS planlægges gentaget Det er planen, at TALIS gentages med regelmæssige mellemrum, hvor man efter tur undersøger forskellige uddannelsesniveauer. Den første runde drejer sig om lærerne i grundskolens ældste klasser, i Danmark klasse. Undersøgelsens temaer TALIS indsamler oplysninger af skolepolitisk interesse, først og fremmest om lærernes professionelle udvikling, lærernes holdning til undervisning og deres pædagogiske praksis, evaluering og feedback til lærerne, samt skoleledelsens rolle og funktioner.

2 Metode 23 lande er med i den internationale opgørelse af TALIS Der indgår 24 lande i TALIS, heraf 17 OECD-lande og 7 partnerlande. I den offentliggjorte undersøgelse indgår der kun 23 lande, da Holland ikke kunne indsamle tilstrækkelig mange besvarelser og derfor ikke indgår i den internationale sammenligning. Fra Norden deltager udover Danmark også Norge og Island. 2 Landene i TALIS OECD lande Partner lande Australien Korea Slovakiet Brasilien Belgien (FL) Mexico Spanien Bulgarien Danmark Nederlandene Tyrkiet Estland Irland Norge Ungarn Litauen Island Polen Østrig Malta Italien Portugal Malaysia Slovenien Spørgeskemaer besvaret af ca. 200 skoler i hvert land TALIS blev i Danmark gennemført i marts og april Undersøgelsen er gennemført ved, at ca. 200 repræsentativt udvalgte skoler har deltaget i undersøgelsen i hvert land. På hver skole har skolelederen og 20 tilfældigt valgte lærere, der underviser i kl., udfyldt et spørgeskema. Der indgår derfor to spørgeskemaer i undersøgelsen: ét til skoleledere og ét til lærere. Der er i Danmark indgået besvarelser fra 157 skoler, 115 skoleledere og lærere. For at opnå et tilstrækkeligt dækkende billede af landene i TALIS, skal der ideelt set indgå 200 skoler fra hvert land og indhentes oplysninger fra 20 lærere på hver skole. Danmark opnåede en svarprocent på 73 blandt lærerne. Antallet af skoler og lærere fra Danmark er mindre end det ønskede antal, og baggrunden herfor er, at ganske mange skoler og lærere ikke ønskede at deltage. Den manglende deltagelse er blevet analyseret af OECD, og det har vist sig, at den ikke har en negativ indflydelse på repræsentativiteten af de danske data. Metodiske forbehold ved tolkning af TALIS Tre forhold gør sig gældende, når resultaterne af TALIS læses og fortolkes: 1. Undersøgelsens resultater viser lærernes og skoleledernes egne vurderinger og holdninger til undersøgelsens temaer.

3 2. Resultaterne viser sammenhænge mellem lærere og deres holdninger, men resultaterne giver ingen forklaringer på årsager og sammenhænge. 3. Den internationale sammenligning må foretages med det forbehold, at kulturelle forskelle har indflydelse på lærernes og skolelederens besvarelser. 3 Lærernes og skolernes profil Flest lærere er kvinder I alle landene i TALIS er flertallet (69 %) af lærerne kvinder, idet der dog er en variation fra 52 % i Tyrkiet og op til 85 % i Letland. Danmark ligger med hensyn til andelen af kvindelige lærere på 58 %. Flest skoleledere er mænd For skolelederne er billedet til gengæld modsat. I TALIS er 45 % af skolelederne kvinder. I Danmark er andelen af kvindelige skoleledere på 35 %, mens tallet er 41 % i Norge og 49 % i Island. Oversigtstabel 1: Køn og alder Danmark Norge Island TALISgennemsnit Andel kvindelige Lærere 58 % 60 % 69 % 69 % Skoleledere: 38 % 41 % 49 % 45 % Aldersfordeling lærere Under 29 år 8 % 9 % 14 % 15 % år 30 % 31 % 26 % 28 % år 23 % 20 % 31 % 30 % år 31 % 28 % 23 % 24 % Over 60 år 8 % 12 % 7 % 4 % Stor andel af lærerne er over 50 år Aldersfordelingen varierer landene imellem, og Danmark har med 39 % over 50 år en betydelig andel, som nærmer sig pensionsalderen. Skolelederne har en endnu højere andel over 50 år, nemlig 79 %, mens 3 % er under 40 år, og 19 % er år. Danske lærere er fastansat Danmark er det land i TALIS, der har den næsthøjeste andel af lærere, der er fastansat (97 %), kun overgået af Malaysia (98 %). Til sammenligning er 90 % af lærerne i Norge og 75 % i Island fastansat, mens TALISgennemsnittet er 85 %. Danske skoler og klasser er mindre end TALIS-gennemsnittet Skolerne har i gennemsnit et elevtal på knap 490, mens en række lande, herunder Danmark har noget mindre skoler, jf. nedenstående tabel. Klassekvotienterne varierer også en del, men er lig de nordiske landes i TALIS. Skolerne har ud over lærere også ansat administrativt og pædagogisk personale, i Danmark fx pædagoger i fritidsordningerne. Raten af pædagogisk personale i forhold til antal lærere varierer fra land til land. I Danmark er der ansat en pædagogisk medarbejder for hver 9 lærere,

4 mens der er flere pædagogiske medarbejdere pr. lærer i Island og Norge. Dette er i modsætning til Belgien, Tyrkiet og Østrig, hvor der er en pædagog ansat pr lærere. 4 Oversigtstabel 2: Gennemsnitlige elevtal, klassekvotienter, personaleintensitet TALISgennem- Danmark Norge Island snit Antal elever pr. skole Klassekvotienten Antal lærere pr. pædagogisk medarbejder Mangel på lærere I mange lande er skolelederen af den opfattelse, at mangel på personale hæmmer undervisningens kvalitet en del. I Danmark underviser 28 % af lærerne på skoler, hvor skolelederen mener, at der er nogen eller meget mangel på kvalificerede lærere. I Norge og Island gælder det for henholdsvis 30 % og 39 %, mens TALIS-gennemsnittet er 38 %. Figur 1

5 Undervisningen påvirkes af manglende forberedelse Skolelederne har vurderet, om en række forhold har negativ betydning for undervisningen. Figur 1 viser, hvor mange % af lærerne der underviser på skoler, hvor skolelederen har vurderet, at undervisningen påvirkes negativt af mangel på kvalificerede lærere, at lærerne møder uforberedt, og at eleverne forstyrrer undervisningen. I Danmark underviser 11 % af lærerne på skoler, hvor skolelederen mener, at undervisningen i nogen eller høj grad er påvirket af manglende pædagogiske forberedelse. Dette er forholdsvist lavt i forhold til de andre lande. Det fremgår endvidere af den internationale rapport, at 14 % af de danske lærere arbejder på skoler, hvor skolelederen mener, at lærerne ankommer for sent på skolen og dermed forringer undervisningen. 5 Urolige elever påvirker undervisningens kvalitet Skolelederne har også vurderet, hvordan elevernes opførsel påvirker undervisningen. I Danmark arbejder 57 % af lærerne på skoler, hvor skolelederen vurderer, at eleverne forstyrrer undervisningen negativt. Det fremgår af ovenstående figur, at de danske elever ikke forstyrrer mere end eleverne i de andre lande, og den internationale rapport viser, at det er lidt under TALIS-gennemsnittet på 60 %. Lærernes professionelle udvikling En fjerdedel af de danske lærer har ikke været på kompetenceudvikling af en dags varighed Lærere har, som andre fagpersoner, brug for jævnligt at få opdateret deres kvalifikationer, og det sker under en række forskellige former fra kompetencegivende videreuddannelser over kurser til coaching fra andre lærere. Det er i gennemsnit 89 % af lærerne i TALIS, som har deltaget i en eller anden form for faglig kompetenceudvikling af mindst en dags varighed de seneste 18 måneder. Dette gælder for 76 % af de danske lærere, og 24 % har således ikke deltaget i kompetenceudvikling af mindst en dags varighed de seneste 18 måneder. De 76 % af de danske lærere, der har deltaget i kompetenceudvikling, har i gennemsnit været på kompetenceudvikling i 13 dage. Dette tal er for TALIS-gennemsnittet 17 dage. Der er stor variation landene imellem i forhold til, hvor stor andel af lærerne der har været på kompetenceudvikling og i hvor mange dage. I yderpunkterne ligger Spanien, hvor 100 % af lærerne har deltaget i kompetenceudvikling i 26 dage og Mexico, hvor 92 % af lærerne har været på kompetenceudvikling i 37 dage. Sammen med Danmark ligger Tyrkiet, hvor 75 % af lærerne har været på kompetenceudvikling i 15 dage. I Irland har 90 % af lærerne deltaget i kompetenceudviklingsaktiviteter, og de har været afsted i 6 dage, hvilket er det laveste antal dage i undersøgelsen. I de nordiske lande er der i Island 77 % af lærerne, der har deltaget i kompetenceudvikling, og de har i gennemsnit deltaget i 13 dage. I Norge har 87 % af lærerne været på kompetenceudvikling, og her har de været afsted i gennemsnit 11 dage.

6 I gennemsnit har alle danske lærere brugt 10 dage på faglig kompetenceudvikling, mens TALIS-gennemsnittet er 15 dage. 6 Frivilligt for danske lærere at deltage i kompetenceudvikling I nogle lande er deltagelse i professionel udvikling obligatorisk, i andre lande sker det på mere frivillig basis. I Danmark er 35 % af den faglige kompetenceudvikling, som lærerne har deltaget i, obligatorisk. Til sammenligning er 50 % og 56 % af kompetenceudviklingen i Island og Norge obligatorisk, og TALIS-gennemsnittet er 51 %. I Spanien, hvor alle lærere har deltaget i kompetenceudvikling, har 69 % af aktiviteterne været obligatoriske. Hyppig dialog med kolleger Den hyppigste form for professionel udvikling i Danmark og TALIS er uformel dialog med kolleger og dernæst deltagelse i kurser/workshops og læsning af faglitteratur, mens den sjældneste er observation på andre skoler. Efteruddannelse vurderes generelt af lærerne at have en høj værdi for deres arbejde. Oversigtstabel 3: Andel lærere, der inden for de seneste 18 måneder har deltaget i nogle af nedenstående faglige udviklingsaktiviteter TALIS- Danmark Norge Island gennemsnit Kurser/workshops 81 % 73 % 72 % 81 % Konferencer/seminarer 42 % 40 % 52 % 49 % Videreuddannelse 15 % 18 % 19 % 25 % Observationsbesøg på andre skoler 10 % 19 % 60 % 28 % Lærernetværk med henblik på faglig udvikling 44 % 35 % 83 % 40 % Fordybelse i et fagligt relevant emne 52 % 12 % 18 % 35 % Mentorordning, coaching eller observation arrangeret af skolen 18 % 22 % 33 % 35 % Læsning af videnskabelige/ undervisningsfaglige publikationer 77 % 64 % 83 % 78 % Uformel drøftelse med dine kolleger om, hvordan undervisningen kan forbedres 90 % 94 % 95 % 93 % Danske lærere udtrykker behov for kompetenceudvikling med henblik på at undervise elever med særlige behov Lærerne er blevet bedt om at vurdere, hvor de har behov for faglig kompetenceudvikling. Blandt de danske lærere er der flest (25 %), der udtrykker et stort behov for professionel udvikling omkring undervisning af elever med særlige behov. Dette behov deles af deres internationale kolleger. Et andet område, hvor de danske lærere ønsker mere kompetenceudvikling, er it-anvendelse i undervisningen (20 %). Til gengæld er der under 10 % af lærerne, der udtrykker et stort behov for at kompeten-

7 7 ceudvikle indenfor styring af undervisningen, viden om og forståelse af deres linjefag, skoleledelse og administration, vejledning af elever, undervisning af elever med forskellig kulturel baggrund samt elevernes disciplinære og adfærdsmæssige problemer. Figur 2: Lærernes vurdering af, hvor de har behov for kompetenceudvikling Områder med størst behov for professionel udvikling TALIS DNK Elever med særlige behov Anvendelse af IT i undervisningen Disciplin og adfærd Fagdidaktisk løft i linjefag Fagfagligt løft i linjefag Vejledning af elever Ajourføring af mine fagområder Evaluering af elever Elever med anden etninsk baggrund Styring af undervisningen Skoleledelse og administration Lærerne vil gerne have mere kompetenceudvikling I TALIS har i gennemsnit 55 % af lærerne ønsket at deltage i mere faglig kompetenceudvikling inden for de seneste 18 måneder, end de rent faktisk gjorde. I Danmark gælder det for 48 % af lærerne, mens det på Island gælder for 38 % og 70 % af lærerne i Norge. Manglende opbakning til kompetenceudvikling i Danmark Der viser sig at være flere grunde til, at lærere ikke får den professionelle udvikling, de kunne ønske sig. Internationalt set er den hyppigste grund, at det ikke passer ind i lærernes skema. Danmark skiller sig ud ved at være det land, hvor flest lærere (38 %) angiver, at arbejdsgiveren ikke støtter, at man får efteruddannelse TALIS-gennemsnittet er 15 %. Både i Danmark og i TALIS er der desuden 42 % af lærerne, der angiver, at der ikke var et passende udbud af efteruddannelsestilbud. Undervisningspraksis, lærerholdninger og lærer-elevforhold Konstruktivistisk holdning til elevernes læring i Danmark Der er overordnet set to forskellige holdninger til, hvordan man får elever til at opnå ny viden. Den behavioristiske, hvor læreren gennem sit virke overfører viden til eleverne, og den konstruktivistiske, hvor læreren ved at skabe situationer får viden til at opstå hos eleverne. Der er kun et enkelt land, Italien, hvor den behavioristiske synsvinkel har en vis domi-

8 nans, mens de fleste lande, bl.a. de nordiske inkl. Danmark hælder til den konstruktivistiske opfattelse. 8 Danske lærere samarbejder meget I undervisningen indgår i forskelligt omfang strukturerede, problemorienterede og elevcentrerede aktivitetsformer, og de varierer over de forskellige fag. Den største variation findes dog blandt individuelle lærere. Lærere udveksler i betydelig grad ideer og tanker om deres undervisning og om eleverne samt koordinerer deres arbejde med hinanden. På dette felt er der en tydelig variation landene imellem, og Danmark ligger som det sjette land i rækken af lande med mest samarbejde. Lærerne bruger undervisningstid til at opretholde ro i klassen Lærerne i TALIS har svaret på, hvordan de anvender deres tid i en bestemt klasse. I gennemsnit anvendes 80 % af lærernes tid til undervisning, mens den resterende del anvendes til administrative formål og til at holde ro og orden. De danske lærere anvender 81 % af tiden i en bestemt klasse på at undervise, 7 % på administrative opgaver og 12 % på at opretholde ro og orden i klasselokalet. Lærer-elev forholdet er godt Lærer-elevforholdet varierer en del landene imellem, og det vurderes for de nordiske lande relativt godt. Variationen fra lærer til lærer inden for de enkelte skoler er ganske betydelig. På tværs af skoler er der en positiv sammenhæng mellem et godt lærer-elevforhold og elevernes sociale baggrund samt faglige niveau. Evaluering af skoler og lærere Flertal af danske lærere arbejder på skoler, der har selvevalueret 68 % af lærerne i Danmark arbejder på skoler, der har udarbejdet en selvevalueringsrapport mindst en gang. Selvevaluering er relativt set den hyppigste evalueringsmetode, skoler benytter. Dernæst kommer ekstern evaluering, hvor personer udefra vurderer skolen, men det er dog en fremgangsmåde, der er mindre almindelig i Danmark end i de fleste andre lande. Offentliggørelse af resultater af evalueringer synes i høj grad at være et dansk særkende. Oversigtstabel 4: Andel lærere, der underviser på skole, hvor følgende er foregået TALISgennemsnit Danmark Norge Island Skolen har udarbejdet en selvevalueringsrapport en gang, 2-4 gange, en gang om året, mere end en gang om året 68 % 74 % 89 % 80 % Skolen har aldrig udarbejdet en selvevalueringsrapport 32 % 26 % 11 % 20 % Der er foretaget en 47 % 64 % 82 % 70 %

9 Danmark Norge Island TALISgennemsnit ekstern evaluering en gang, 2-4 gange, en gang om året, mere end en gang om året Der er aldrig foretaget en ekstern evaluering 53 % 36 % 18 % 30 % Resultaterne af evalueringen blev offentliggjort 85 % 58 % 79 % 55 % 9 Flertal af danske lærere evalueres af deres leder mindst en gang om året De fleste lærere får jævnligt feedback fra skolelederne. I gennemsnit er der 22 % af lærerne i TALIS, der aldrig har fået evaluering eller feedback fra deres skoleleder. Dette tal er for danske lærere kun 14 %, og 68 % modtager evaluering eller feedback mindst en gang om året. Det er mindre hyppigt, at lærerne i Danmark får tilbagemeldinger fra kolleger eller andre medlemmer af skolens ledelse end skolelederen, og det er endnu mere sjældent, at lærere vurderes af eksterne evaluatorer. Oversigtstabel 5: Lærernes besvarelse af, om de har modtaget evaluering/feedback fra skoleleder, andre medlemmer af ledelsen eller eksterne personer Mindre end en gang hvert andet år En gang hvert andet år 3 eller flere gange om året Hver måned eller mere end en gang om måneden En gang To gange Aldrig om året om året Evaluering og/eller feedback fra skolelederen Danmark 14 % 9 % 9 % 37,5 % 8,5 % 16 % 6 % Norge 26 % 13 % 5 % 28 % 9 % 11 % 7 % Island 23 % 6 % 4 % 22 % 15 % 16 % 14 % TALISgennemsnit 22 % 9 % 4,5 % 23 % 12 % 17 % 12 % Evaluering og/eller feedback fra andre lærere eller medlemmer af skolens ledelse Danmark 21 % 7 % 2 % 10 % 9 % 27 % 24 % Norge 28 % 11 % 2 % 10 % 6 % 17 % 25 % Island 29 % 7 % 3 % 7 % 7 % 18 % 29 % TALISgennemsnit 29 % 7 % 3 % 13 % 10 % 19 % 20 % Evaluering og/eller feedback fra ekstern person eller myndighed Danmark 70 % 9 % 2 % 6 % 5 % 5 % 4 % Norge 78 % 12 % 1 % 4 % 2 % 2 % 1 % Island 70 % 8 % 2 % 6 % 3 % 6 % 6 % TALISgennemsnit 51 % 19 % 5 % 13 % 5 % 4 % 2 %

10 Resultater af test og afgangsprøver har ringe betydning for evalueringer Lærerne er blevet bedt om at vurdere, hvilken betydning en række forhold blev tillagt i de gennemførte evalueringer og feedback fra skolelederen. Ifølge lærerne har elevernes testresultater og resultaterne af elevernes afgangsprøver ingen eller mindre betydning (hhv. 56 % og 60 %). Til gengæld er det lærernes opfattelse, at deres samarbejde med lederen og kollegerne, ledelse af klasserne samt elevernes feedback på lærernes undervisning har nogen eller stor betydning i den gennemførte evaluering. Skolelederens vurdering af, hvilke forhold der har betydning i evalueringen, er ikke helt sammenstemmende med lærernes opfattelse. Halvdelen af lederne (hhv. 49 % og 45 %) mener således, at elevernes testresultater og afgangsprøver har betydning for evalueringen. 10 Oversigtstabel 6: Danske læreres og skolelederes opfattelse af, hvilken betydning en række forhold havde for den gennemførte evaluering Lærernes vurdering Ved ikke Ingen/ om det mindre indgik betydning Nogen/ stor betydning Skoleledernes vurdering Ved ikke Ingen/ om det mindre indgik betydning Nogen/ stor betydning Elevernes testresultater 21 % 56 % 23 % 6 % 45 % 49 % Resultater af elevernes afgangsprøver 20 % 60 % 20 % 3 % 52 % 45 % Andre resultater af elevernes læring 15 % 47 % 38 % 2 % 27 % 71 % Elevernes feedback på min undervisning 13 % 34 % 53 % 1 % 25 % 74 % Hvor godt jeg samarbejder med skoleleder og kolleger 10 % 27 % 63 % 2 % 25 % 72 % Direkte evaluering af min klasseundervisning 19 % 48 % 33 % 4 % 55 % 41 % Lærernes ledelse af klasserne 11 % 34 % 55 % 2 % 15 % 83 % Undervisning af elever med særlige behov 17 % 50 % 33 % 3 % 20 % 77 % Elevdisciplin og adfærd 11 % 39 % 50 % 1 % 11 % 88 % Evaluering har ingen betydning for danske læreres løn og karriere Evalueringer af lærere kan ifølge skolelederne bl.a. anvendes til at give anerkendelse ved at ændre lærerens ansvarsområde med henblik på at gøre jobbet mere attraktivt eller i form af muligheder for deltagelse i aktiviteter til faglig udvikling, men også til at udarbejde en udviklings- eller uddannelsesplan til forbedring af undervisningen. Evalueringen spiller til gengæld en meget lille rolle i forbindelse med løn- og karriereforhold. Danske lærere modtager ikke anerkendelse på baggrund af evalueringerne Blandt lærerne er det en udbredt opfattelse, at evalueringen ikke medførte en ændring i lønnen. 95 % af de danske lærere har således svaret, at evalueringen ikke medførte en ændring af lønnen. Lærerne har heller ikke givet udtryk for, at andre former for anerkendelse er udbredt, idet hhv. 74 % og 75 % har svaret, at evalueringen ikke medførte ændringer eller

11 kun mindre ændringer i muligheden for faglig udvikling eller officiel anerkendelse fra ledelsens eller kollegers side. 11 Kvalitet af lærernes indsats evalueres ikke I øvrigt gælder det, at 30 % af de danske lærere mener, at evalueringen ikke indeholdt en vurdering af kvaliteten af deres indsats, og 64 % mener, at evalueringen ikke indeholdt forslag til forbedring af visse aspekter i deres indsats. Tolerance i Danmark overfor lærere, der ikke gør en tilfredsstillende indsats Det er også lærernes opfattelse at der i lærerjobbet generelt er en stor tolerance over for lærere, som til stadighed udviser dårlige resultater. 65 % af de danske lærere er således meget uenige eller uenige i, at en lærer på skolen afskediges i tilfælde af vedvarende utilfredsstillende indsats. Lærerne er også meget uenige eller uenige i (62 %), at skolelederen har effektive metoder til evaluering af, om en lærer yder en god eller dårlig indsats. Lærernes jobtilfredshed Lærerne er alt i alt meget tilfredse med deres job I Danmark er 89 % af lærerne enige eller meget enige i udsagnet, Jeg er alt i alt meget tilfreds med mit job. TALIS-gennemsnittet for tilfredshed er 90 %. De mindst tilfredse lærere findes i Australien, Ungarn og Tyrkiet (hhv. 82, 83 og 83 % er enige eller meget enige i udsagnet). De mest tilfredse lærere findes i Italien, Slovenien og Belgien, hvor 95 % af lærerne i alle tre lande er enige eller meget enige i udsagnet. I Norge er 91 % enige, og i Island 90 % enige i udsagnet. Langt den største variation findes mellem lærerne på de enkelte skoler. Det disciplinære klima i klasserne spiller i denne forbindelse en betydelig rolle. Skoleledelse Der kan identificeres fem typer af ledelsesadfærd i TALIS-landenes skoler: Ledelse efter mål: Inden for denne type øver lederen indflydelse ved at sætte sætte mål for skolen og for lærernes undervisning. Der sættes mål for elevernes resultater i tests og prøver, og der er fokus på, om lærernes professionelle udvikling svarer til skolens mål. Ledelse med fokus på pædagogisk praksis: Her arbejder lederne med lærere for at forbedre deres svage sider og diskuterer undervisningsmæssige udfordringer med lærerne, herunder i særlig grad disciplinære spørgsmål. Lederne bruger meget tid på at forbedre lærernes undervisning. Supervision af undervisningen: Her har lederne ofte direkte observationer af lærernes pædagogiske praksis og kommer med forslag til, hvordan lærerne kan forbedre deres undervisning. Der er ligeledes stor opmærksomhed på elevernes faglige arbejde og indsats. Ledelse med fokus på dokumentation: Her ser lederne deres rolle i at vise internt og eksternt, at man lever op til centralt og lokalt

12 stillede krav, og at lærerne i øvrigt forbedrer deres undervisningsmæssige kvalifikationer. Der er også fokus på, at man skal overbevise forældrene om behovet for nye ideer og procedurer på skolen Bureaukratisk ledelse: Bureaukratiske ledere lægger stor vægt på, at alle i skolen følger de officielle regler. De sikrer, at de administrative procedurer fungerer, og de er optagede af skemalægning og rapportering til myndighederne. 12 Danske skoleledere udøver ledelse med fokus på pædagogisk praksis TALIS-resultaterne er beregnet som indeks, hvoraf det fremgår, om skolelederne i det enkelte land udøver de fem former for ledelsesadfærd over eller under TALIS-gennemsnittet. De danske skoleledere er over gennemsnittet og kun overgået af Brasilien, når det gælder ledelse med fokus på pædagogisk praksis. Til gengæld er de danske skoleledere under gennemsnittet, når det gælder den øvrige ledelsesadfærd. De danske skoleledere er dem, der udøver mindst ledelse med fokus på dokumentation og bureaukratisk ledelse, og de ligger meget lavt, når det gælder ledelse efter mål (næstsidst) og ledelse med supervision af undervisningen (tredje sidst). To ledelsesstile De fem typer af ledelsesadfærd kan inddeles i to overordnede kategorier af ledelsesstil, der karakteriserer den tilgang, skolelederne har til ledelse: pædagogisk og administrativ ledelse. Den pædagogiske ledelsesstil (herefter pædagogisk ledelse) er sammensat af de tre første typer af ledelsesadfærd, ledelse efter mål, ledelse med fokus på pædagogisk praksis og supervision af undervisningen. Ved pædagogiske ledelse er der fokus på målsætning, forbedring af skolens undervisning, og observation af lærerne i klasserne. Den administrative ledelsesstil er sammensat af ledelse med fokus på dokumentation og bureaukratisk ledelse og fokuserer på dokumentation og overholdelse af regler. Variation i ledelsesstil Selv om der er nationale variationer i typer af dominerende ledelsesprincipper, er der imidlertid også betydelige variationer mellem skolerne inden for alle lande. Der er således ikke nogen lande, hvor pædagogisk ledelse ikke forekommer. Det gælder også, at selv om lederne er meget optaget af pædagogisk ledelse, udøver de også administrativ ledelse. Ser man på de individuelle ledere forekommer tilfælde, hvor ledere ligger højt på den ene dimension og lavt på den anden, ligesom der ses ledere, der ligger højt på begge og lavt på begge. Pædagogisk og administrativ ledelsesstil blandt danske skoleledere De danske skoleledere ligger under TALIS-gennemsnittet i både pædagogisk ledelse og administrativ ledelse. 10 lande ligger over gennemsnittet, når det gælder pædagogisk ledelse. Danmark er i en gruppe på 13 lande, der ligger under gennemsnittet for, hvor meget skolelederen anvender denne ledelsesstil. Dette skyldes primært, at Danmark ligger meget lavt i to af de tre typer af ledelsesadfærd, som udgør pædagogisk ledelse. Der er 9 lande, bl.a. Norge og Island, der ligger lavere end Danmark, når det gælder skoleledelsens udøvelse af pædagogisk ledelse.

13 13 I Danmark udøver skolelederne administrativ ledelse under TALISgennemsnittet, og Danmark er det land, der ligger lavest i udøvelse af denne ledelsesstil. Nedenstående figur viser alle TALIS landenes gennemsnit for pædagogisk ledelse og administrativ ledelse. Figuren viser, at de to ledelsesstile ikke udelukker hinanden, idet skolelederne i de syv lande i øverste højre hjørne alle udøver begge ledelsesstile i en eller anden grad. Skolelederne i de ni lande - her iblandt Danmark, der placerer sig i nederste venstre hjørne, anvender kun i moderat grad de to ledelsesstile. Figur Lower score in Instructional Leadership and Higher score in Administrative Leadership Higher score in Instructional Leadership and Higher score in Administrative Leadership Bulgaria Malaysia Turkey Norway Mexico Brazil Italy Ireland Hungary Portugal Austria Slovak Republic Slovenia Lithuania Malta Poland Belgium Korea Spain Australia Iceland Estonia Lower score in Instructional Leadeship and Lower score in Administrative Leadership Denmark Higher score in Intructional Leadership and Lower score in Administrative Leadership Kilde: Den internationale TALIS rapport Erfaring betyder mere administrativ og pædagogisk ledelse OECD har i analysen af skoleledernes besvarelser set på sammenhænge mellem en række faktorer og skoleledernes ledelsesstil. TALIS viser ingen sammenhæng internationalt mellem ledelsesstil og skolernes autonomi eller skoleledernes professionelle eller demografiske baggrund som fx uddannelse, køn og alder. I Danmark har skolelederens erfaring som leder dog positiv effekt på udøvelse af både pædagogisk og administrativ ledelse. For yderligere uddybning af ovenstående henvises til den internationale rapport på

TALIS Lærere og skoleledere om undervisning, kompetenceudvikling. perspektiv. 5 Forord. 6 1 Indledning. 6 1.1 Metoden bag TALIS-undersøgelsen

TALIS Lærere og skoleledere om undervisning, kompetenceudvikling. perspektiv. 5 Forord. 6 1 Indledning. 6 1.1 Metoden bag TALIS-undersøgelsen TALIS Lærere og skoleledere om undervisning, kompetenceudvikling og evaluering i et internationalt perspektiv Forfatter: Niels Egelund, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus Universitet Redaktion:

Læs mere

TALIS LÆRERE OG SKOLELEDERE OM UNDERVISNING, KOMPETENCEUDVIKLING OG EVALUERING I ET INTERNATIONALT PERSPEKTIV

TALIS LÆRERE OG SKOLELEDERE OM UNDERVISNING, KOMPETENCEUDVIKLING OG EVALUERING I ET INTERNATIONALT PERSPEKTIV NORDISK MILJØMÆRKNING TALIS LÆRERE OG SKOLELEDERE OM UNDERVISNING, KOMPETENCEUDVIKLING OG EVALUERING I ET INTERNATIONALT PERSPEKTIV Forfatter: Niels Egelund, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, Aarhus

Læs mere

PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater

PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater PISA Problemløsning 2012: Kort opsummering af de væsentligste resultater Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultaterne fra PISA Problemløsning 2012. Notatet består af følgende afsnit: Fire

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del Bilag 233 Offentligt TALIS 2013. OECD s lærer- og lederundersøgelse

Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del Bilag 233 Offentligt TALIS 2013. OECD s lærer- og lederundersøgelse Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del Bilag 233 Offentligt TALIS 2013 OECD s lærer- og lederundersøgelse TALIS 2013 OECD s lærer- og lederundersøgelse Danmarks Evalueringsinstitut Design:

Læs mere

Resumé TALIS 2013. OECD s lærer- og lederundersøgelse

Resumé TALIS 2013. OECD s lærer- og lederundersøgelse Resumé TALIS 2013 OECD s lærer- og lederundersøgelse KAPITEL 1 Resumé Hvad er TALIS 2013? TALIS er OECD s internationale undersøgelse af forhold i og omkring undervisningen i grundskolen og på ungdomsuddannelser.

Læs mere

Danmarks samlede resultater i PISA 2006

Danmarks samlede resultater i PISA 2006 s samlede resultater i PISA 2006 PISA har på skift ét af fagene læsning, matematik og naturfag som hovedområde. I 2000 var hovedområdet læsning, i 2003 var hovedområdet matematik, og i 2006 var hovedområdet

Læs mere

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning

Indkomster. Indkomstfordelingen 2007 2009:2. 1. Indledning Indkomster 2009:2 Indkomstfordelingen 2007 1. Indledning Revision af datagrundlag Revision af metode Begrænsninger i internationale sammenligninger I bestræbelserne på at få skabt et mere dækkende billede

Læs mere

Hovedresultater for TALIS 2013

Hovedresultater for TALIS 2013 Hovedresultater for TALIS 2013 Dette notat indeholder en oversigt over de vigtigste resultater fra den danske afrapportering af OECD s Teaching and Learning International Survey (TALIS) 2013. De samlede

Læs mere

Julehandlens betydning for detailhandlen

Julehandlens betydning for detailhandlen 18. december 2 Julehandlens betydning for detailhandlen Af Michael Drescher og Søren Kühl Andersen Julehandlen er i fuld gang, og for flere brancher er julehandlen den vigtigste periode i løbet af året.

Læs mere

Vejledning om valg af uddannelse og erhverv. Kvantitativ undersøgelse blandt elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser

Vejledning om valg af uddannelse og erhverv. Kvantitativ undersøgelse blandt elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser Vejledning om valg af uddannelse og erhverv Kvantitativ undersøgelse blandt elever i grundskolen og de gymnasiale uddannelser Vejledning om valg af uddannelse og erhverv Kvantitativ undersøgelse blandt

Læs mere

Bilag om folkeskolens resultater 1

Bilag om folkeskolens resultater 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 00 - Fax 33 11 16 65 Bilag om folkeskolens resultater 1 I. Oversigt over danske

Læs mere

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget

Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 178 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 178 fra Finansudvalget Tabel 1 og 2 nedenfor viser den faktiske (effektive) gennemsnitlige

Læs mere

Lav dansk eksportvækst siden finanskrisen blandt OECD-lande

Lav dansk eksportvækst siden finanskrisen blandt OECD-lande Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 45 60 32 24. april 2014 Uanset om man måler på udviklingen i eksporten i mængder eller i værdi, har Danmark klaret sig svagt sammenlignet med andre OECD-lande

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse i 3g og 2./3.hf, Greve Gymnasium 2008 Undersøgelsens hovedresultater, sammenskrevet af skolens kvalitetsstyregruppe.

Spørgeskemaundersøgelse i 3g og 2./3.hf, Greve Gymnasium 2008 Undersøgelsens hovedresultater, sammenskrevet af skolens kvalitetsstyregruppe. Spørgeskemaundersøgelse i 3g og 2./3.hf, Greve Gymnasium 2008 Undersøgelsens hovedresultater, sammenskrevet af skolens kvalitetsstyregruppe. I april/maj 2008 gennemførte skolen for femte gang en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r

Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Djøfernes holdninger til barselsorlov og afskedigelsesvilka r Oktober 2011 1 Indhold Løn til fædre under orlov... 3 Øremærkning af barsel til fædre... 3 Mænd vil gerne holde længere orlov... 4 Mænd og

Læs mere

Europaudvalget 2006 2714 - beskæftigelse m.v. Offentligt

Europaudvalget 2006 2714 - beskæftigelse m.v. Offentligt Europaudvalget 2006 2714 - beskæftigelse m.v. Offentligt Folketingets Europaudvalg Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk OKJ/ J.nr. 4449-820

Læs mere

Offentlig høring om den kommende brug af UHF-båndet til tv-transmission: Lamy-rapporten

Offentlig høring om den kommende brug af UHF-båndet til tv-transmission: Lamy-rapporten Offentlig høring om den kommende brug af UHF-båndet til tv-transmission: Lamy-rapporten Fields marked with are mandatory. Felter med en skal udfyldes. 1 Deltagerens profil Jeg svarer som: Enkeltperson

Læs mere

PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning. Gå-hjem-møde

PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning. Gå-hjem-møde PISA 2015 Danske unge i en international sammenligning Gå-hjem-møde Oversigt over resultaterne i PISA 2015 Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005 Høje-Taastrup Kommune Trivselsundersøgelse 2005 April 2005 Trivselsundersøgelsen 2005 Hovedrapport Forord... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Indledning... 6 3. Udførelse og udviklingsmuligheder i arbejdet...

Læs mere

Evaluering Opland Netværkssted

Evaluering Opland Netværkssted Evaluering Opland Netværkssted November 2015 1 Indholdsfortegnelse Indhold Evalueringsrapportens struktur... 3 Intro til spørgeskemaundersøgelsen... 3 Antal brugere gennem Oplands første år... 3 Evaluering

Læs mere

Resume af elevtrivselsundersøgelse 2012 Brønderslev Gymnasium og HF-kursus

Resume af elevtrivselsundersøgelse 2012 Brønderslev Gymnasium og HF-kursus Vurdering Resume af elevtrivselsundersøgelse 2012 1 Resume af elevtrivselsundersøgelse 2012 I uge 43 & 44 2012 gennemførte i samarbejde med analysefirmaet Ennova en omfattende elevtrivselsundersøgelse

Læs mere

Forældretilfredshed 2015

Forældretilfredshed 2015 Antal svar: 23, svarprocent: 77% INFORMATION OM UNDERSØGELSEN Forældretilfredshed 2015 er et samarbejde mellem Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO) og konsulentvirksomheden SURVIO. Formålet er

Læs mere

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Brøndby Kommune Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Høj tilfredshed og stor fastholdelsesgrad drevet af glæde ved de nærmeste forhold ved arbejdet 1.950 medarbejdere deltog fin svarprocent på 75 totalt,

Læs mere

Verifikation af miljøteknologi (ETV)

Verifikation af miljøteknologi (ETV) Verifikation af miljøteknologi (ETV) 20/02/2008-21/03/2008 Der er 371 svar ud af 371, der opfylder dine kriterier 0. DELTAGELSE Land DE - Tyskland 63 (17%) NL - Nederlandene 44 (11.9%) CZ - Tjekkiet 30

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2011

Statistik om udlandspensionister 2011 N O T A T Statistik om udlandspensionister 2011 22. juni 2012 J.nr. 91-00024-10 Sekretariatet Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde ca. 2 mia. kroner i 2011.

Læs mere

Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten

Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Notat Vedrørende: Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Sagsnavn: Ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Sagsnummer: 17.01.10-P00-1-16 Skrevet af: Louise Bisgaard

Læs mere

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige

Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 1 Hovedresultater: Delrapport om selvstændige 93 pct. af de selvstændige akademikere er tilfredse eller meget tilfredse med deres job, og kun 2 pct. tilkendegiver utilfredshed De selvstændige forventer

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2012

Trivselsundersøgelse 2012 Aabenraa Kommune Trivselsundersøgelse 2012 Rapportspecifikationer Gennemførte 2290 Inviterede 3817 Svarprocent 60% INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info om undersøgelsen 3 Overblik 4 Tema 1-4 6

Læs mere

Hvad er god skolegang for plejebørn? Niels Egelund, professor, dr.pæd. Direktør, Center for Strategisk Uddannelsesforskning Aarhus Universitet

Hvad er god skolegang for plejebørn? Niels Egelund, professor, dr.pæd. Direktør, Center for Strategisk Uddannelsesforskning Aarhus Universitet Hvad er god skolegang for plejebørn? Niels Egelund, professor, dr.pæd. Direktør, Center for Strategisk Uddannelsesforskning Aarhus Universitet Hvad kendetegner generelt den gode skole? Hvad særlige udfordringer

Læs mere

Hovedresultater fra ICCS - Politisk dannelse og demokratisk forståelse

Hovedresultater fra ICCS - Politisk dannelse og demokratisk forståelse Styrelsen for Evaluering og Kvalitetsudvikling af Grundskolen Snaregade 10A 1205 København K. Tlf. 3392 6200 Fax 3392 6182 E-mail skolestyrelsen@skolestyrelsen.dk www.skolestyrelsen.dk Hovedresultater

Læs mere

TRIVSELSRAPPORT 2012

TRIVSELSRAPPORT 2012 TRIVSELSRAPPORT 2012 Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger Vestfyns Handelsskole og Handelsgymnasium Rapport for hele skolen Indhold: Overordnet resultat overfor landsgennemsnittet... 3 To læsetips...

Læs mere

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016

FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 2016 Finland Storbritannien EU-28 FAKTAARK: DANMARKS DIGITALE VÆKST 216 31. maj 216 har et godt digitalt udgangspunkt har et godt digitalt udgangspunkt. Vi har en veludbygget digital infrastruktur (mobilnetværk,

Læs mere

Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på uddannelse

Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på uddannelse Danskernes holdninger til barselsorlov opdelt på Januar 2012 Indhold Lovgivningen om lønmodtagernes rettigheder er ude af trit med et moderne arbejdsmarked... 2 Danskerne vil have mere barselsorlov til

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 18 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens Tema: har den anden laveste andel af langtidsledige i EU har den

Læs mere

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse

MTU 2011 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse MTU 11 Medarbejdertilfredshedsundersøgelse Svarprocent: 78% (7 besvarelser ud af 9 mulige) Enhedsrapport Indhold Indhold Introduktion til undersøgelsen 3 Hovedresultater: Arbejdsglæde og Loyalitet 5 Hvordan

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Skole og Kultur. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit:

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Skole og Kultur. Sådan læses rapporten Rapporten er opdelt i flg. afsnit: Rapport - Trivselsundersøgelsen 12 - Skole og Kultur Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø, eventuelt

Læs mere

Skemaet er opdelt i to dele: DEL 1: ARBEJDE I ÉT LAND og DEL II: ARBEJDE I TO ELLER FLERE LANDE. E-mail adr.

Skemaet er opdelt i to dele: DEL 1: ARBEJDE I ÉT LAND og DEL II: ARBEJDE I TO ELLER FLERE LANDE. E-mail adr. Udbetaling Danmark April 2014 International Social Sikring ANSØGNINGSSKEMA TIL BRUG FOR AFGØRELSE OM SOCIAL SIKRING Jf. EF FORORDNING 883/2004 ved arbejde i EØS og/eller Schweiz SAMMEN MED SKEMAET SKAL

Læs mere

Oversigt over resultaterne i PISA Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA

Oversigt over resultaterne i PISA Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA Oversigt over resultaterne i PISA 2015 Ved Hans Hummelgaard, formand for det danske PISA-konsortium og analyse- og forskningschef i KORA Formålet med PISA Måle, om unge har kompetencer, der kan bruges

Læs mere

Trivsel og social baggrund

Trivsel og social baggrund Trivsel og social baggrund Den nationale trivselsmåling i grundskolen, 2015 Elevernes trivsel præsenteres i fire indikatorer - social trivsel, faglig trivsel, støtte og inspiration samt ro og orden. Eleverne

Læs mere

Forældretilfredshed 2013

Forældretilfredshed 2013 Antal svar: 51, svarprocent: 75% INFORMATION OM UNDERSØGELSEN Forældretilfredshed 2013 er et samarbejde mellem Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO) og konsulentvirksomheden SURVIO. Formålet er

Læs mere

Tabelrapport. Læseudvikling på mellemtrinnet. Faktorer forbundet med læsefremgang fra 4.- 6. klasse

Tabelrapport. Læseudvikling på mellemtrinnet. Faktorer forbundet med læsefremgang fra 4.- 6. klasse Tabelrapport Læseudvikling på mellemtrinnet. Faktorer forbundet med læsefremgang fra 4.- 6. klasse Fejl! Henvisningskilde ikke fundet. Danmarks Evalueringsinstitut Trykt hos Rosendahls Schultz Grafisk

Læs mere

Internationale læseundersøgelser og PIRLS

Internationale læseundersøgelser og PIRLS Internationale læseundersøgelser og PIRLS 1991 2000 2000 2003 2006 2006 2009 2010 2011 Programme for International Student t Assessment PISA 2006 PISA 2006 resultatet PISA 2006 Læsning H N K 600 Korea

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 44 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Ugens tendens Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Akutjob målrettet ledige sidst i dagpengeperioden Aftale

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

TRIVSELSRAPPORT 2014. Århus Købmandsskole. Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på de gymnasiale ungdomsuddannelser

TRIVSELSRAPPORT 2014. Århus Købmandsskole. Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på de gymnasiale ungdomsuddannelser TRIVSELSRAPPORT 2014 Århus Købmandsskole Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på de gymnasiale ungdomsuddannelser Indhold: Overordnet resultat overfor landsgennemsnittet...3 To læsetips...4 Udvikling

Læs mere

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget

Notat. Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt. Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 177 Offentligt Notat Tabeller til besvarelse af spørgsmål 177 fra Finansudvalget Tabel 1-4 nedenfor viser den lovbestemte pensionsalder i alle

Læs mere

Livskvalitet og krisen i Europa

Livskvalitet og krisen i Europa 14. maj 2014 Livskvalitet og krisen i Europa Af Nicolai Kaarsen Danmark og de fleste andre europæiske lande blev ramt relativt hårdt af den finansielle krise med stigende ledighed og faldende produktion

Læs mere

It på ungdomsuddannelserne

It på ungdomsuddannelserne It på ungdomsuddannelserne En kortlægning af it som pædagogisk redskab på gymnasier og erhvervsuddannelser Relevans og målgruppe Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) kortlægger i denne rapport brugen af

Læs mere

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2011

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2011 Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 11 Marts 11 Svarprocent: 73% (151 besvarelser ud af 7 mulige) Skolerapport Indhold og forord Indhold Overordnet resultat: Trivsel er, Sammenligninger

Læs mere

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2014

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2014 Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 14 Maj 14 Svarprocent: 91% (5 besvarelser ud af 55 mulige) Netværksrapport Indhold og forord Indhold Overordnet resultat: Trivsel er, Sammenligninger

Læs mere

Velkommen til Kaffemøde

Velkommen til Kaffemøde Velkommen til Kaffemøde Høj svarprocent Høj svarprocent, højt engagement - det forpligter Scandi Standard total 87% Danpo total 94% Group Operations, Danpo 96% Group Procurement 100% HR 100% Ledergruppen,

Læs mere

Grænser for inklusion 2. Nordiske Konference Center for Høretab Fredericia 12. marts 2009

Grænser for inklusion 2. Nordiske Konference Center for Høretab Fredericia 12. marts 2009 Grænser for inklusion 2. Nordiske Konference Center for Høretab Fredericia 12. marts 2009 Niels Egelund Professor i specialpædagogik Medlem af Skolerådets formandskab, Børnerådet og Kvalitetsgruppen Vigtige

Læs mere

Bilagsrapport til kvalitetsrapport for dagtilbudsområdet 2012. Web udgave. Uddannelse og Arbejdsmarked

Bilagsrapport til kvalitetsrapport for dagtilbudsområdet 2012. Web udgave. Uddannelse og Arbejdsmarked Bilagsrapport til kvalitetsrapport for dagtilbudsområdet 2012 Uddannelse og Arbejdsmarked Indhold Vuggestuepladser... 3 Udvikling i antal huse fordelt på de enkelte dagtilbud... 4 Ferieåbent... 5 Oprindelsesland

Læs mere

De unge er hårdest ramt af stigende arbejdsløshed

De unge er hårdest ramt af stigende arbejdsløshed De unge er hårdest ramt af stigende arbejdsløshed Både den registrerede og den stikprøvebaserede arbejdsløshed bekræfter, at de unge er hårdest ramt af arbejdsløshed. Ifølge Eurostat skal vi 17 år tilbage

Læs mere

Mål for 2020 EU lige nu Danmark. 11,1 pct. 7,7 pct. 37,9 pct. 44,1 pct. 93,9 pct. 98,3 pct. Læsning: 17,8 pct. Matematik: 22,1 pct.

Mål for 2020 EU lige nu Danmark. 11,1 pct. 7,7 pct. 37,9 pct. 44,1 pct. 93,9 pct. 98,3 pct. Læsning: 17,8 pct. Matematik: 22,1 pct. 24/11 2015 TKW & ELH Education and Training Monitor 2015 I EU s Education and Training Monitor 2015 (ET monitor 2015) redegøres der for, at Danmark klarer sig godt på uddannelsesområdet og fremhæver Danmarks

Læs mere

L G A Q I E U A R A L C B R I N D V L T I I T C A R A A A V Z X O W M D

L G A Q I E U A R A L C B R I N D V L T I I T C A R A A A V Z X O W M D Navn: Klasse: A: B: L G A Q I E U A R A L C B R I N D V C: D: I T C L T I A R A A A V Z X O W M D Materiale ID: SBX.13.1.1.da Lærer: Dato: Klasse: A: BULGARIA B: ICELAND L G A Q I E U A R A L C B R I N

Læs mere

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2014

Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 2014 Specialundervisningsnetværket Elevtilfredshedsundersøgelse 214 Maj 214 : ADHD Svarprocent: 68% (13 besvarelser ud af 19 mulige) Netværksrapport Indhold og forord Indhold Overordnet resultat: Trivsel er,

Læs mere

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne

Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE Evaluering af skolereformen Rapport fra workshop med skolebestyrelserne EMNE FOR DENNE RAPPORT Denne rapport er resultatet af workshop for skolebestyrelserne i Stevns Kommune.

Læs mere

VTU 2014 Virksomhedstilfredshedsundersøgelse

VTU 2014 Virksomhedstilfredshedsundersøgelse VTU 14 Virksomhedstilfredshedsundersøgelse Social- og sundhedsskolen Silkeborg Svarprocent: 84% (26 besvarelser ud af 31 mulige) Skolerapport Introduktion Indholdsfortegnelse Indledning og datagrundlag

Læs mere

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - med supplerende skemaer til brug ved seniorsamtaler (SUS) og lederudviklingssamtaler (LUS). I dette dokument er samlet alle skemaer, hjælpespørgsmål, vejledning

Læs mere

SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET

SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET SENIORER PÅ ARBEJDSMARKEDET Marts 2012 Indledning Vedtagelsen af tilbagetrækningsreformen i december 2011 får stor betydning for fremtidens arbejdsmarked. Reformen betyder, at flere vil blive tilskyndet

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.1.2010 KOM(2009)713 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Overvågning af CO 2 -udledningerne fra fabriksnye personbiler i EU: data

Læs mere

TRIVSELSRAPPORT 2014. Århus Købmandsskole. Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på EUD Grundforløb

TRIVSELSRAPPORT 2014. Århus Købmandsskole. Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på EUD Grundforløb TRIVSELSRAPPORT 2014 Århus Købmandsskole Nøgletalsanalyse af elevernes vurderinger på EUD Grundforløb Indhold: Overordnet resultat overfor landsgennemsnittet...3 To læsetips...4 Udvikling i forhold til

Læs mere

Roskilde Kommune. Trivselsundersøgelse 2007/2008 TEKNISK FORVALTNING. Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: 79% Svarprocent:

Roskilde Kommune. Trivselsundersøgelse 2007/2008 TEKNISK FORVALTNING. Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: 79% Svarprocent: Trivselsundersøgelse 2007/2008 TEKNISK FORVALTNING Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: Svarprocent: 462 366 79% INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLD Info om undersøgelsen 1 Overblik 2 Temaoversigt

Læs mere

Hvordan står det til med forebyggelsen i Danmark - Forsikring & Pensions Forebyggelsesbarometer

Hvordan står det til med forebyggelsen i Danmark - Forsikring & Pensions Forebyggelsesbarometer 14. MAJ 213 Hvordan står det til med forebyggelsen i - Forsikring & Pensions Forebyggelsesbarometer AF ANDREAS ØSTERGAARD NIELSEN Barometeret Forsikring & Pensions forebyggelsesbarometer rangerer i forhold

Læs mere

Dansk eksportvækst har været lav siden finanskrisen blandt OECD-lande

Dansk eksportvækst har været lav siden finanskrisen blandt OECD-lande Af Specialkonsulent Martin Kyed Direkte telefon 33 45 60 32 25. november 2013 Dansk eksportvækst har været lav siden finanskrisen blandt OECD-lande Uanset om man måler på udviklingen i eksporten i mængder

Læs mere

3. Det nye arbejdsmarked

3. Det nye arbejdsmarked 3. Det nye arbejdsmarked 3.1 Sammenfatning 87 3.2. Store brancheforskydninger de seneste 2 år 88 3.3 Stadig mange ufaglærte job i 93 3.1 Sammenfatning Gennem de seneste årtier er der sket markante forandringer

Læs mere

Aktiv i IDA. En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA

Aktiv i IDA. En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA Aktiv i IDA En undersøgelse om de aktive medlemmer i IDA Ingeniørforeningen 2012 Aktiv i IDA 2 Hovedresultater Formålet med undersøgelsen er at få viden, der kan styrke arbejdet med at fastholde nuværende

Læs mere

Ungdomsarbejdsløsheden i EU er den højeste i 14 år

Ungdomsarbejdsløsheden i EU er den højeste i 14 år Ungdomsarbejdsløsheden i EU er den højeste i år Arbejdsløsheden for de -9-årige i EU er i dag ca. ½ pct. Det er det højeste niveau siden 1997, hvor ungdomsledigheden var,8 pct. Det er specielt i Spanien

Læs mere

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked

Rapport - Trivselsundersøgelsen 2012 - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked Rapport - Trivselsundersøgelsen - Rådhuset, Job og Arbejdsmarked Denne rapport sammenfatter resultaterne af trivselsmålingen. Den omfatter standardspørgeskemaet i Trivselmeter om trivsel og psykisk arbejdsmiljø,

Læs mere

Køge Gymnasium HF. Elevtrivselsundersøgelse 2010. Datarapportering ASPEKT R&D A/S

Køge Gymnasium HF. Elevtrivselsundersøgelse 2010. Datarapportering ASPEKT R&D A/S Køge Gymnasium HF Elevtrivselsundersøgelse Datarapportering ASPEKT R&D A/S Undersøgelsen på Køge Gymnasium, HF Køge Gymnasium, HF - Elevtrivselsundersøgelse Der har deltaget i alt elever ud af mulige.

Læs mere

Evaluering af kandidatuddannelsen i Didaktik, dansk

Evaluering af kandidatuddannelsen i Didaktik, dansk Evaluering af kandidatuddannelsen i Didaktik, dansk Der blev i foråret 2009 udbudt undervisning på to moduler på kandidatuddannelsen i Didaktik, dansk: Tekst og mundtlighed tekst og og. På Tekst og mundtlighed

Læs mere

UndervisningsMiljøVurdering

UndervisningsMiljøVurdering K i r k e H y l l i n g e s k o l e Bygaden 51, 4070 Kirke Hyllinge, tlf. 46 43 35 35, fax 46 43 35 20, mobil 24 48 45 56/20 48 26 23, www.krhskole.dk, krhskole@bramsnaes.dk Den 11. januar 2005 UndervisningsMiljøVurdering

Læs mere

Udenlandske vandringer. External migration

Udenlandske vandringer. External migration Udenlandske vandringer External migration 144 - Udenlandske vandringer Tabel 75. Indvandrede husstande fordelt efter flytte- og husstandstype 2001 Households immigrated, by type of movement and type of

Læs mere

Brugertilfredshed på aktivitetscentrene daghjem 2012. 1. Indledning... 2. 1.1 Kvalitet inden for givne rammer... 3

Brugertilfredshed på aktivitetscentrene daghjem 2012. 1. Indledning... 2. 1.1 Kvalitet inden for givne rammer... 3 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 1.1 Kvalitet inden for givne rammer... 3 1.2 Undersøgelsens fokusområder og opbygning... 3 2. Spørgeskemaundersøgelsen... 5 2.1 Hvad betyder tallene i tabellerne?...

Læs mere

Husk feltet med Øvrige bemærkninger ved pkt. 10, når der er noget, der kræver yderligere forklaring og/eller vedlæg gerne dokumentation.

Husk feltet med Øvrige bemærkninger ved pkt. 10, når der er noget, der kræver yderligere forklaring og/eller vedlæg gerne dokumentation. Udbetaling Danmark International Social Sikring ANSØGNINGSSKEMA TIL BRUG FOR AFGØRELSE OM SOCIAL SIKRING ved arbejde i EØS og/eller Schweiz, efter EF- FORORDNING 883/2004 SAMMEN MED SKEMAET SKAL DU INDSENDE

Læs mere

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center

Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende. Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center Tilfredshedsundersøgelse Brugere og pårørende Bofællesskaber og støttecenter Socialpædagogisk Center 1 Indhold Samlet opsummering...4 Indledning...6 Undersøgelsesmetode...6 Læsevejledning...8 Del-rapport

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende

Indkomstfremgang for indkomstgrupper (decilgrænser), , med og uden studerende Danmarks Statistik pegede for nyligt på, at den laveste indkomstgruppe (bund pct.) har oplevet et fald i de reale disponible indkomster de seneste år (fra -1). Det fremgik desuden, at de øvrige indkomstgrupper

Læs mere

7. Internationale tabeller

7. Internationale tabeller 7. Internationale tabeller 3 - Internationale tabeller Tabel 7. Skovareal fordelt efter træart Skovareal i alt Løvtræ Nåletræ Blandet skov 000 ha Albanien 030 607 46 78 Belgien 646 3 73 5 Bosnien-Hercegovina

Læs mere

Bygholm Dyrehospital. Kundetilfredshed 2012

Bygholm Dyrehospital. Kundetilfredshed 2012 Bygholm Dyrehospital Kundetilfredshed 2012 HOVEDKONKLUSIONER 114 gennemførte besvarelser giver umiddelbart et validt billede af tilfredsheden på Bygholm Dyrehospital, men antallet er relativt lavt dataindsamlingsperiodens

Læs mere

1 ALKOHOLFORBRUGET I DANMARK

1 ALKOHOLFORBRUGET I DANMARK 1 ALKOHOLFORBRUGET I DANMARK Afsnittet belyser alkoholsalget, grænsehandelen og alkoholforbruget i Danmark. Oplysningerne stammer fra: Danmarks Statistiks Statistikbank Skatteministeriets opgørelser om

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0138 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0138 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0138 Offentligt DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.3.2011 KOM(2011) 138 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE

Læs mere

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling 2016. Kvalitetstilsynet med folkeskolen

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling 2016. Kvalitetstilsynet med folkeskolen Kvalitetstilsynet med folkeskolen Det fremgår af aftalen om et fagligt løft af folkeskolen fra juni 2013, at det eksisterende kvalitetstilsyn udvikles, så det tager udgangspunkt i de nationalt fastsatte

Læs mere

VTU 2014 Virksomhedstilfredshedsundersøgelse

VTU 2014 Virksomhedstilfredshedsundersøgelse VTU 14 Virksomhedstilfredshedsundersøgelse Hansenberg Svarprocent: 38% (31 besvarelser ud af 786 mulige) Skolerapport Introduktion Indholdsfortegnelse Indledning og datagrundlag Tilfredshed og Det fremtidige

Læs mere

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011

Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Undersøgelse om distancearbejde, april 2011 Hovedresultater: Mere end to ud af fem danskere benytter distancearbejde i deres nuværende job Blandt danskere der distancearbejder gælder det, at næsten hver

Læs mere

Vejledning til læseren

Vejledning til læseren OECD Regions at a Glance Summary in Danish OECD Regions at a Glance Sammendrag på dansk Hvorfor OECD Regions at A Glance? Vejledning til læseren I de seneste år er regionale udviklingsspørgsmål kommet

Læs mere

lavtlønnede ligger marginalskatten i Danmark (43 pct.) på niveau med OECD-gennemsnittet 4.

lavtlønnede ligger marginalskatten i Danmark (43 pct.) på niveau med OECD-gennemsnittet 4. Danmark har den 3. højeste marginalskat i OECD for højtlønnede Marginalskatten for højtlønnede i Danmark er den 3. højeste i OECD. Med 63 pct. ligger marginalskatten 14 pct.point over gennemsnittet i OECD

Læs mere

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015

Tilsynserklæring for Ådalens Privatskole 2015 1. Indledning Denne tilsynserklæring er udarbejdet af tilsynsførende Lisbet Lentz, der er certificeret til at føre tilsyn med frie grundskoler. Vurderingerne i erklæringen bygger på data, som jeg har indsamlet

Læs mere

Evaluering af. projekt Aktiv Fritid. Evaluering af. projekt Aktiv Fritid

Evaluering af. projekt Aktiv Fritid. Evaluering af. projekt Aktiv Fritid Evaluering af Evaluering af projekt Aktiv Fritid projekt Aktiv Fritid Opfølgning på børn fra de to første - Opfølgning på børn fra de to første projektår projektår Lilhauge Lilhauge Svarrer Svarrer 01-08-2014

Læs mere

Handelsskolen Viborg. Uddybende kvalitetsresultater samt opfølgningsplan. Herunder resultaterne for de enkelte områder fra 2011: Grundforløb:

Handelsskolen Viborg. Uddybende kvalitetsresultater samt opfølgningsplan. Herunder resultaterne for de enkelte områder fra 2011: Grundforløb: Uddybende kvalitetsresultater samt opfølgningsplan. Herunder resultaterne for de enkelte områder fra 2011: Grundforløb: 1 Hovedforløb: 2 3 Opfølgnings/handlingsplan: Opfølgning og evaluering på sidste

Læs mere

Roskilde Kommune Trivselsundersøgelse 2011/12

Roskilde Kommune Trivselsundersøgelse 2011/12 Trivselsundersøgelse 2011/12 Resultat for: Antal udsendte: Antal gennemførte: Svarprocent: - Total 57 4862 84 % INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLD Info om undersøgelsen 1 Overblik 2 Temaoversigt Tema 1 - Din

Læs mere

Analyse 1. april 2014

Analyse 1. april 2014 1. april 2014 Mange udenlandske akademikere er overkvalificeret til deres job Af Kristian Thor Jakobsen Analysen ser nærmere på, hvor mange akademikere med forskellig oprindelse der formelt set er overkvalificeret

Læs mere

Høj løn og høj beskæftigelse går hånd i hånd i Europa

Høj løn og høj beskæftigelse går hånd i hånd i Europa Høj løn og høj beskæftigelse går hånd i hånd i Europa Politikerne gentager igen og igen, at høje danske lønomkostninger skader beskæftigelsen, og bruger påstanden som argument for nødvendigheden af lønnedgang.

Læs mere

Analyse 19. marts 2014

Analyse 19. marts 2014 19. marts 2014 Børnepenge til personer, hvor børnene ikke opholder sig i Danmark Af Kristian Thor Jakobsen I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Læs mere

N O T A T. Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger.

N O T A T. Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger. N O T A T Filial eller netbank 24. oktober 2013 Antallet af bankfilialer i Danmark falder i takt med at flere og flere danskere anvender bankernes digitale løsninger. Ved seneste opgørelse i 2012 brugte

Læs mere

International sammenligning af skat på arbejdsindkomst i 2013

International sammenligning af skat på arbejdsindkomst i 2013 International sammenligning af skat på arbejdsindkomst i 2013 Denne side viser en international sammenligning af skat på arbejdsindkomst. Her vises tal for både gennemsnits- og marginalskatterne for otte

Læs mere

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau

Marginalskatter i OECD- lande bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 10. december 2013 bortfald af topskat vil sende den danske topmarginalskat ned på konkurrencedygtigt niveau Dette notat sammenligner marginalskatten

Læs mere

VIRKSOMHEDSTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2014 OPSAMLING SOCIAL- OG SUNDHEDSSKOLEN FREDERICIA-VEJLE-HORSENS

VIRKSOMHEDSTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2014 OPSAMLING SOCIAL- OG SUNDHEDSSKOLEN FREDERICIA-VEJLE-HORSENS VIRKSOMHEDSTILFREDSHEDSUNDERSØGELSE 2014 OPSAMLING SOCIAL- OG SUNDHEDSSKOLEN FREDERICIA-VEJLE-HORSENS 1 Virksomhedstilfredshedsundersøgelse 2014 - opsamling Introduktion Som et led i Social- og Sundhedsskolen

Læs mere

DISCUS A/S. Rapport om fremdriften i Socialfondens Integrationsindsats

DISCUS A/S. Rapport om fremdriften i Socialfondens Integrationsindsats Rapport om fremdriften i Socialfondens Integrationsindsats Evaluering af EVU/Socialfondens integrationsindsats August 2006 1. Indledning 3 2. Sammenfatning og konklusioner 4 3. De fire ansøgningsrunder

Læs mere