Bilag 1, Oversigt budgettilpasninger BSU

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 1, Oversigt budgettilpasninger BSU"

Transkript

1 Økonomiudvalget ( kr.) Bilag 1, Oversigt budgettilpasninger BSU Drift Nummer Navn 241 Investeringsmodel Handicap - investering Beskrivelse 241 Investeringsmodel Handicap - investering Handicapafdelingen arbejder på at tilegne sig elementer af Sverigestænkningen i den kommende udvikling af Handicapområdet ved at arbejde med øget netværksinddragelse og flere forebyggende indsatser. Dermed forventes det, at antallet af anbringelser og varigheden af anbringelser kan nedbringes, idet der vil være fokus på at yde de mindst indgribende indsatser over for barnet og familien. Dette kan gennemføres ved, at sagsbehandlerne får færre sager, som muliggør en tættere opfølgning og bedre mulighed for inddragelse af barnets netværk i sagsbehandlingen. Hermed bliver der bedre mulighed for at identificere de rette indsatser for barnet og familien, så barnet med den rette støtte i hjemmet kan blive længst muligt på de første trin af Indsatstrappen. Investeringsmodel: Handicapafdelingen blev i 2017, som en del af indsatsstrategien, opnormeret med 2 rådgivere. Bevillingen til dette udløber med udgangen af En forudsætning for, at Handicapafdelingen kan realisere de udvalgte elementer i Sverigestænkningen er dog en permanent ansættelse af disse 2 rådgivere svarende til en investering i handicapafdelingen på konto 6 på 0,9 mio. kr.

2 Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget ( kr.) Drift Nummer Navn Højkvalitetsdagtilbud Opnormering ressourcepædagoger Opnormering indsatspædagoger Ændret barn/voksenratio - scenarie 1 Ændret barn/voksenratio - scenarie 2 Minimumsnormering på 60 børn Tidlig forebyggende indsats Station Victor - Sundhedsplejen Gadeplandsmedarbejder Frivillighedsområdet - Headspace Investeringsmodel handicap - afkast Familieorienteret indsats for børn med overvægt Styrkelse af sundhedsplejen Private passere Styrkelse af familieplejeområdet

3 Beskrivelse Højkvalitetsdagtilbud 192 Opnormering ressourcepædagoger På nuværende tidspunkt er der ansat ressourcepædagoger svarende til 7,5 fuldtidsstillinger. Ressourcepædagogerne er fordelt på 6 børnehuse ud fra en vurdering af socioøkonomiske forhold. Hvis der ansættes yderligere 10 ressourcepædagoger, ligeledes fordelt på baggrund af socio-økonomiske forhold, vil det betyde en nettoudgift på 3,3 mio. kr. Flere ressourcepædagoger kan styrke følgende opgaver: - Skabe bedre deltagemuligheder for udsatte børn - Arbejde intensivt med særlige fokuspunkter i forhold til barnets udvikling og tidlig indsats. - Etablere tætte voksen/barn relationer - Muliggør leg og aktivitet i mindre børnegrupper - Styrke forældresamarbejde og forældrevejledning - Foretage en tidlig opsporing og tidlig indsats - Muliggøre en her og nu indsats, der kan iværksættes, aftrappes og afsluttes, når det er relevant, da det er i børnehuset indsatsen besluttes. - Styrke sprogindsatsen i samarbejde med sprogpædagoger. 193 Opnormering indsatspædagoger På nuværende tidspunkt er der ansat, hvad der svarer til en normering på 16 fuldtidsstillinger som indsatspædagoger, der er fordelt med støtte til 40 børn. Skulle alle 60 børn, der er søgt støtte til i 2017 tilgodeses, skal der opnormeres med 8 fuldtidsstillinger, hvilket medfører en merudgift på 3,3 mio. kr. Flere indsatspædagoger kan styrke følgende opgaver: - Arbejdet med længerevarende indsatser med børn flere steder. - Arbejdet i flere børnegrupper. - Støtte flere børns muligheder for aktivt at deltage i børnefællesskaber, der skaber betingelser for trivsel, læring og udvikling. - Styrke samarbejde med PPR og andre relevante tværfaglige samarbejdspartner - Kvalitet i pædagogisk sparring. Midlerne tildeles på baggrund af halvårlige undersøgelser.

4 194 Ændret barn/voksenratio - scenarie 1 Hjørring Kommune budgettildeler efter en barn/voksenratio på hhv. 9,01 barn pr. 1 voksen i børnehave og 4,61 barn pr. 1 voksen i vuggestue. I scenarie 1 nedsættes ratioen for vuggestue og børnehave til: 4 børn pr. 1 voksen i vuggestue svarende til en merudgift på netto 3,25 mio. kr. 7 børn pr. 1 voksen i børnehave svarende til en merudgift på netto 16,2 mio. kr. Ændringen af barn/voksen ration vil medføre en netto-merudgift på de kommunale institutioner på 19,4 mio. kr. svarende til 39 pædagoger og 24 pædagogmedhjælpere. Dertil kommer forøgelse af kommunens tilskud til privatinstitutioner og privatpasning på 3,6 mio. kr., hvilket betyder, at den samlede merudgift bliver netto 23 mio. kr. Det er i beregnerne forudsat, at de forøgede udgifter til lønrelaterede udgifter i de kommunale dagtilbud indgår i beregningen af forældrebetalingen, der dermed også forøges. Normeringen er en af de vigtigste faktorer for kvalitet. Det giver bl.a. mulighed for små børnegruppestørrelser, der giver børn bedre sociale interaktioner med hinanden, mindre drilleri samt færre tegn på stress. Personalet er bedre til at give positiv støtte til børnene samt medvirke til et bedre samarbejde blandt børnene, når der er færre børn pr. voksen. Gode overgange/brobygning er en vigtig faktor for barnets udvikling og den opgave kan kvalificeres med øget normering. 196 Ændret barn/voksenratio - scenarie 2 Hjørring Kommune budgettildeler efter en barn/voksenratio på hhv. 9,01 barn pr. 1 voksen i børnehave og 4,61 barn pr. 1 voksen i vuggestue. I scenarie 1 nedsættes ratioen for vuggestue og børnehave til: 4 børn pr. 1 voksen i vuggestue svarende til en merudgift på netto 3,25 mio. kr. 8 børn pr. 1 voksen i børnehave svarende til en merudgift på netto 7,12 mio. kr. Ændringen af barn/voksen ration vil medføre en netto-merudgift på de kommunale institutioner på 10,4 mio. kr. svarende til 21 pædagoger og 13 pædagogmedhjælpere. Dertil kommer forøgelse af kommunens tilskud til privatinstitutioner og privatpasning på 2 mio. kr., hvilket betyder, at den samlede merudgift bliver netto 12,4 mio. kr. Det er i beregnerne forudsat, at de forøgede udgifter til lønrelaterede udgifter i de kommunale dagtilbud indgår i beregningen af forældrebetalingen, der dermed stiger. Normeringen er en af de vigtigste faktorer for kvalitet. Det giver bl.a. mulighed for små børnegruppestørrelser, der giver børn bedre sociale interaktioner med hinanden, mindre drilleri samt færre tegn på stress. Personalet er bedre til at give positiv støtte til børnene samt medvirke til et bedre samarbejde blandt børnene, når der er færre børn pr. voksen. Gode overgange/brobygning er en vigtig faktor for barnets udvikling og den opgave kan kvalificeres med øget normering.

5 197 Minimumsnormering på 60 børn For at sikre bæredygtighed i de små børnehuse så de har samme barn-voksen ratio hen over dagen som de større børnehuse, vil det forudsætte en minimumstildeling til 60 børn. Skal alle børnehuse, der har færre end 60 børn have en tildeling svarende til en 60-børns-institution og dermed samme barn/voksenratio gennem dagen, vil det betyde en merudgift på 1,9 mio. kr. under forudsætning af den nuværende barn/voksenratio. Der gøres opmærksom på, at i Ifald barn/voksen-ratioen ændres jf. pkt. 194 og 196 vil det også få konsekvenser for dette forslag, idet udgiften pr. barn forøges. Ved scenarie 1, hvor der tages udgangspunkt i en ratio på 7 børn pr. 1 voksen i børnehaven forventes en yderligere udgift til 60-børntilskud på 0,5 mio. kr. udover de anførte 1,9 mio. kr. Ved scenarie 2, hvor der tages udgangpunkt i en ratio på 8 børn pr. 1 voksen i børnehaven forventes en yderligere udgift på 0,250 mio. kr. udover de anførte 1,9 mio. kr.

6 Tidlig forebyggende indsats 234 Station Victor - Sundhedsplejen Station Victor er presset, idet flere familier langt tidligere kommer ind i en tidlig og forebyggende indsats, hvilket også ses i forhold til, at Sundhedsplejen er blevet væsentlig dygtigere ift. at varetage flere forebyggende opgaver i eget regi, fremfor at familier sendes videre til familiebehandling eller andet tiltag. Station Viktor er derfor også medvirkende til, at en tidlig indsats kan betyde enten, at familien ikke får brug for et behandlingsforløb, eller at familien afdækkes i forhold til et specifikt tilbud. Med henblik på at fortsætte strategien med at fastholde indsatser i det almene område anbefales det, at Station Victor udvides med en medarbejder, således at de bedre kan matche et øget pres på tilbuddet. 238 Gadeplandsmedarbejder Det anbefales, at der etableres et gadeplansmedarbejderteam i Hjørring Kommune på børn- og ungeområdet. Da opgaven er stor og kommunen er geografisk bred foreslås det, at man ansætter to medarbejdere svarende til en udgift på 1,1 mio. kr. Hjørring Kommune har i dag ikke medarbejdere, der arbejder decideret på gadeplan og som er opsøgende i forhold til at skabe tidlig kontakt og relation til unge for at sikre fastholdelse i skole og uddannelsessystemet samt forhindre udsigten til iværksættelse af anbringelser og foranstaltninger. Indsatsen fra en gadeplansmedarbejder foregår i de miljøer, hvor de unge færdes. Indsatsen retter sig mod børn og unge, der er kriminalitetstruede og ofte har et problemgivende forbrug af rusmidler. Målgruppen er unge mellem år med problemer i forhold til familie, skole, venner, fritid, kriminalitet og eksperimenterende forbrug af rusmidler. Som gadeplansmedarbejder arbejder man både med enkelte unge og unge i grupper. Miljøet og andre aktører, forældre og professionelle omkring de unge er vigtige samarbejdsparter i den tidligere forebyggende indsats. Gadeplansmedarbejdere kan være en del af SSP korpset, men kan også tænkes ind i behandlingsmiljøet, idet der ofte vil være behov for medarbejdere, der er i stand til at løse komplekse og vanskelige opgaver med unge, som har behandlingsbehov. 239 Frivillighedsområdet - Headspace Der er taget skridt til at iværksætte både et større samarbejde med frivillighedsområdet, men også at tænke frivillighedsområdet langt mere strategisk ind. Det er vigtigt, at man følger vejen men starter op med anerkendte frivillighedsorganisationer, som kan dokumentere resultaterne såsom: - "Home Start" til småbørnsfamilier - "HeadSpace" til unge, der er et anonymt og gratis rådgivningstilbud til børn og unge i alderen år, foregår på de unges præmisser.

7 242 Investeringsmodel handicap - afkast Handicapafdelingen arbejder på at tilegne sig elementer af Sverigestænkningen i den kommende udvikling af Handicapområdet ved at arbejde med øget netværksinddragelse og flere forebyggende indsatser. Dermed forventes det, at antallet af anbringelser og varigheden af anbringelser kan nedbringes, idet der vil være fokus på at yde de mindst indgribende indsatser over for barnet og familien. Dette kan gennemføres ved, at sagsbehandlerne får færre sager, som muliggør en tættere opfølgning og bedre mulighed for inddragelse af barnets netværk i sagsbehandlingen. Hermed bliver der bedre mulighed for at identificere de rette indsatser for barnet og familien, så barnet med den rette støtte i hjemmet kan blive længst muligt på de første trin af Indsatstrappen. Ved investering i 2 rådgivere i Handicapafdelingen forventes hyppigere opfølgning og større forældreinddragelse i sagsbehandlingen. Hermed forventes det, anbringelsesmønsteret kan ændres, således at anbringelsestidspunktet for nogle børn og unge med handicap kan udskydes på baggrund af en anden/øget støtte i hjemmet i form af flere/andre typer forebyggende og hjemmebaserede indsatser. For nogle børn kan der arbejdes med kortere anbringelsesforløb med en specialiseret og intensiv indsats med efterfølgende hjembringelse som mål. Afkastet til investeringen forventes at være stigende, således at der det første år dog ikke forventes så stort et afkast grundet omstillingen til sverigestænkningen. Herefter stiger afkastet. Hvis den øgede normering på 2 rådgivere i Handicapafdelingen ikke kan fastholdes, vil den enkelte rådgivers sagstal gå fra ca. 39 sager til ca. 49 sager - og det vil ikke være realistisk at implementere en tættere opfølgning og større netværksinddragelse mht. at skabe en billigere anbringelsespraksis. 265 Familieorienteret indsats for børn med overvægt 550 Hjørring Kommune igangsatte i 2013 et projekt målrettet børn med overvægt. Formålet med projektet var at forebygge og minimere overvægt hos børn og unge gennem en familiebaseret indsats. På baggrund af positive resultater fra den 3-årige projektperiode foreslås det, at indsatsen videreføres, og at kapaciteten udvides til et årligt optag af ca. 35 børn og deres familier. Indsatsen skal delvist finansieres af Sundheds- Ældre og Handicap og Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. 202 Styrkelse af sundhedsplejen Sundhedsplejen har gennem de sidste år været igennem flere runder af besparelser, hvilket også betyder, at når man sammenligner sundhedsplejen med de øvrige kommuner bruger Hjørring Kommune forholdsvis færre kroner på sundhedsplejen. Da sundhedsplejen i forhold til indsatstrappen og strategien på børne- og familieområdet er yderst vigtige for at gennemføre strategien om den tidlige indsats anbefales det, at der sker en tilbagetrækning af en budgetreduktion, der blev vedtaget med budgettet for , der fuldt ud er indfaset i Derudover foreslås opnormeret med yderligere 1 stilling.

8 200 Private passere I 2014 besluttede BSU, at serviceniveauet for tilsyn med private passere omfatter: - Ét anmeldt besøg årligt, hvor tilsynet lægger vægt på børnenes almindelige trivsel, udvikling og læring samt børnepasserens kompetencer. - To uanmeldte besøg årligt, hvor tilsynet vurderer, om den private pasningsordning fortsat lever op til pasningsaftalen og tilser børnenes almindelige trivsel og udvikling samt børnepasserens kompetencer. - Ét årligt dialogmøde mellem forvaltningen og de private passere. For i højere omfang at sikre en tidligere opsporing af udsatte børn samt børn med udfordringer foreslås: - Ansættelse af yderligere 1 normering - Tilbagerulning af besparelse fra Det vil betyde, at der kan følges op på tilsynene både hos de private passere og de private institutioner. Mere fokus på faglig pædagogisk sparring og vejledning. Endelig vil det give mulighed for at afholde undervisning for de private passere. 240 Styrkelse af familieplejeområdet Den nye indsatsstrategi har skabt behov for at styrke familieplejeområdet, med: - Pres på familieplejen i forholdt til, at alle børn nu primært skal i plejefamilier eller netværksplejefamilie - Stor udviklings- og kvalitetsprojekt på vej både i forhold til konsulenter og plejefamilier på hele området med A. P. Møller projekt. - Målgruppen til aflastningsfamilier er blevet langt mere komplekse og kræver derfor også i dag supervision/mere råd og vejledning (aflastningsfamilier har tidligere i Hjørring Kommune ikke fået supervision) Familieplejekonsulenterne skal fremadrettet være langt mere aktive aktører i forhold til netværksanbringelser. Det foreslås derfor, at der udvides med en konsulent til familieplejen. Kørt den: 20 j 2017 Kl.: Side 1

Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud til borgere med stof- og alkoholmisbrug.

Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud til borgere med stof- og alkoholmisbrug. Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget Ufinansierede udvidelsesforslag 172 Udvidelse af misbrugsbehandlingstilbud Det foreslås, at Hjørring Kommunes misbrugsbehandlingstilbud bliver udvidet med et dagbehandlingstilbud

Læs mere

Tidlig forebyggende indsats Private passere

Tidlig forebyggende indsats Private passere Tidlig forebyggende indsats Private passere Udviklingen i antal private passere i perioden 2012-2017 100 80 60 40 20 0 Privatpassere 90 86 67 59 96 97 Børn hos private passere 500 448 455 410 400 367 314

Læs mere

Højkvalitetsdagtilbud Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget d. 15. maj Bilag 7. Plancher vedr. højkvalitetsdagtilbud

Højkvalitetsdagtilbud Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget d. 15. maj Bilag 7. Plancher vedr. højkvalitetsdagtilbud Højkvalitetsdagtilbud Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget d. 15. maj 2017 Bilag 7. Plancher vedr. højkvalitetsdagtilbud Følgende scenarier beskrives i tal, økonomi og faglig kvalitet 1) Flere ressourcepædagoger

Læs mere

NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge

NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge Børn og Unge Sagsnr. 302754 Brevid. 2827080 Ref. PIWI Dir. tlf. 46 31 59 62 piawi@roskilde.dk NOTAT: Bilag vedrørende omstilling af myndighedsarbejde og indsatser for udsatte børn og unge 31. maj 2018

Læs mere

Bilag 5. Oplæg angående det samlede budgetforslag. Budget Børne- Skole og Uddannelsesudvalget

Bilag 5. Oplæg angående det samlede budgetforslag. Budget Børne- Skole og Uddannelsesudvalget Budget 2018-2021 Børne- Skole og Uddannelsesudvalget DEL 1 BUDGETFORSLAG 2018-2021 Mio. kr. Budget 2018 Budget 2019 Budget 2020 Budget 2021 Sektor Undervisning 567,0 560,5 561,6 561,6 Sektor Dagtilbud

Læs mere

Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune

Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune Indsatsen på børne- og ungeområdet - Sverige-modellen i Fanø Kommune Ledelsesresumé En tidlig forebyggende indsats, er ikke kun en økonomisk investering, men også en investering i mennesker (Skandia, 2015).

Læs mere

Status på Herningmodellen Herunder Socialstyrelsens evaluering af omlægningen af praksis i Partnerskabsperioden

Status på Herningmodellen Herunder Socialstyrelsens evaluering af omlægningen af praksis i Partnerskabsperioden Status på Herningmodellen Herunder Socialstyrelsens evaluering af omlægningen af praksis i Partnerskabsperioden 2015-2017 Børne- og Familieudvalget 20. juni 2018 Publikationen Film om omlægning til en

Læs mere

Fælles Børn - Fælles Indsats

Fælles Børn - Fælles Indsats Fælles Børn - Fælles Indsats PIXIUDGAVE TIL FAGPROFESSIONELLE Faglig Strategi 2018-2022 Børne- og Familieområdet Opgaveløsningen i Fælles Børn - Fælles Indsats hører under Lov om Social Service. Derudover

Læs mere

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik

Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik Hjørring Kommunes Indsats- og Anbringelsespolitik 2016-2018 Lovgivningsmæssig baggrund Januar 2006 trådte Anbringelsesreformen i kraft. Anbringelsesreformen havde fokus på at styrke det faglige grundlag

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2017 viser en samlet forventet mindreudgift på ca. 14,8 mio. kr. Børne-

Læs mere

Udvikling i antal anbringelser halvår SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering

Udvikling i antal anbringelser halvår SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Socialforvaltningen Aarhus Kommune. Socialudvalget Orientering Til Til Kopi til Socialudvalget Orientering Side 1 af 7 Udvikling i antal anbringelser 2010-1. halvår 2015 Dette notat beskriver udviklingen på anbringelsesområdet i perioden 2010 til 2015. Særligt to

Læs mere

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer Punkt 3. Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer 2014-45827 Familie- og Socialudvalget indstiller, at Magistraten/byrådet godkender, at de afsatte midler til sociale normeringer i

Læs mere

NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge

NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 313600 Brevid. 3121839 Ref. MAUF Dir. tlf. 46315211 martinuf@roskilde.dk NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge

Læs mere

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau

Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Konsekvenserne såfremt udgifterne på det specialiserede børneområde skal ned på budgetniveau Børne- og Skoleudvalget tiltrådte den 11.1.2017, at der udarbejdes et notat om konsekvenserne, såfremt udgifterne

Læs mere

KORA Temamøde 21. maj Stinne Højer Mathiasen Programleder - Hernings Sverigesprogram

KORA Temamøde 21. maj Stinne Højer Mathiasen Programleder - Hernings Sverigesprogram KORA Temamøde 21. maj 2015 Stinne Højer Mathiasen Programleder - Hernings Sverigesprogram Fakta og organisation Herning Kommune: 86.864 indbyggere pr. 1. januar 2015 Børn og unge Center for udvikling og

Læs mere

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version )

Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version ) Mål i Budget 2018 Børn og Unge (version 220517) Serviceområde 10, 12 og 16 Fokusområde Alle børn skal være en del af fællesskabet. - Inklusion af børn og unge i dagtilbud og skoler. - Fastholdelse af børn

Læs mere

Midlerne blev fordelt på 124 institutioner, svarende til 85 daginstitutioner, 26 fritidshjem/kkfo er og 13 fritids-/juniorklubber.

Midlerne blev fordelt på 124 institutioner, svarende til 85 daginstitutioner, 26 fritidshjem/kkfo er og 13 fritids-/juniorklubber. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Fagligt Center NOTAT Til Børne- og Ungdomsudvalget Status på sociale normeringer på 0-13 års området Pædagogisk kvalitet i daginstitutionerne har afgørende

Læs mere

Bilag 7, Referat fra mini-budgetseminaret afholdt d. 12. juni 2017 Hjørring Kommune

Bilag 7, Referat fra mini-budgetseminaret afholdt d. 12. juni 2017 Hjørring Kommune Hjørring Kommune Internt notat Børne og Undervisning Sag nr. 00.30.10-Ø00-1-17 12-06-2017 Side 1. Referat mini-budgetseminar 12. juni 2017 Deltagere: Område-MED: Inger S. Jensen, David Nordstrøm, Dorthe

Læs mere

Bilag 1b - Alternativ version af TV01 - Omstilling af familieplejeomra det (TV01c)

Bilag 1b - Alternativ version af TV01 - Omstilling af familieplejeomra det (TV01c) Bilag 1b - Alternativ version af TV01 - Omstilling af familieplejeomra det (TV01c) BUSINESS CASE Forslagets titel: Kort resumé: Fremstillende forvaltning: Berørte forvaltninger: TV01c: Omstilling af familieplejeområdet

Læs mere

Indsats- og Anbringelsespolitik

Indsats- og Anbringelsespolitik Indsats- og Anbringelsespolitik Retning for arbejdet med udsatte børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2018 INDLEDNING LOVGIVNINGSMÆSSIG BAGGRUND INDHOLD Indledning... 2 Lovgivningsmæssig baggrund... 3

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR

Faglige pejlemærker. for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Faglige pejlemærker for den tidlige og forebyggende indsats i PPR Baggrund Som led i projektet Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR er der udviklet faglige pejlemærker for den tidlige

Læs mere

Der er behov for at revidere budgettet for anbringelser for 2015 på grund af fejl i beregningsgrundlaget samt nye opgaver.

Der er behov for at revidere budgettet for anbringelser for 2015 på grund af fejl i beregningsgrundlaget samt nye opgaver. Sagsnr. 00.01.00-P15-2-14 Cpr. Nr. Dato 28-2-2015 Navn Sagsbehandler Thomas Carlsen Revideret budget 2015 Der er behov for at revidere budgettet for anbringelser for 2015 på grund af fejl i beregningsgrundlaget

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 30. september 2018 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september 2018 forventes regnskabet

Læs mere

Notat til Børne- og Skoleudvalget

Notat til Børne- og Skoleudvalget Notat til Børne- og Skoleudvalget Uddybning af vejledende serviceniveau Udsatte børn og unge Børn og unge med handicap 28. oktober 2014 Skole og Familie Økonomi og drift Tlf. 46 11 42 13 ROGV@rudersdal.dk

Læs mere

Undersøgelse af kommunernes omstillinger til en tidlig og forebyggende indsat på børn, unge og familieområdet

Undersøgelse af kommunernes omstillinger til en tidlig og forebyggende indsat på børn, unge og familieområdet Notat Dato 29. april 2019 MEG Side 1 af 6 Undersøgelse af kommunernes omstillinger til en tidlig og forebyggende indsat på børn, unge og familieområdet Dansk Socialrådgiverforening (DS) ved gennem kontakt

Læs mere

Ønsker til kvalitetsudvikling af plejefamilieområdet

Ønsker til kvalitetsudvikling af plejefamilieområdet Notat Dato 12. oktober 2017 MEG Side 1 af 5 Ønsker til kvalitetsudvikling af plejefamilieområdet Baggrund tendenser i anvendelsen af plejefamilier Udviklingen af anbringelsesområdet er de sidste 5-10 år

Læs mere

Lige Muligheder Resultater fra omlægningen til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats

Lige Muligheder Resultater fra omlægningen til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Lige Muligheder Resultater fra omlægningen til en tidligere forebyggende og mere effektiv indsats Centerchef for Børn og Familier, Charlotte Ibsen Hvidovre Kommune den 6. marts 2018 Animationsfilm om konceptet

Læs mere

Særligt to strategier findes at være afgørende for den udvikling, der ses på anbringelsesområdet.

Særligt to strategier findes at være afgørende for den udvikling, der ses på anbringelsesområdet. Notat Til Til Kopi til Socialudvalget Orientering Aarhus Kommune Udvikling i antal anbringelser 2007-1. halvår Dette notat beskriver udviklingen på anbringelsesområdet i perioden 2007 til 1. halvår, herunder

Læs mere

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej

Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015. Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Kvalitet i sagsbehandlingen på børne- og ungeområdet DS konference d. 16.04.2015 Hernings Sverigesprogram Tættere på. Godt på vej Stinne Højer Mathiasen, Programleder Trine Nanfeldt, Teamleder Se også:

Læs mere

Handleplan på handicap og voksenområdet, Social Service og Familier

Handleplan på handicap og voksenområdet, Social Service og Familier Notat Sagsnr.: 27.00.00-A00-8-18 Dato: 11-05-2018 Titel: Handleplan på handicap og voksenområdet, Social Service og Familier Sagsbehandler: Lise Møller Jensen Handleplan på handicap og voksenområdet, Social

Læs mere

Afprøvningen af Tættere på familien finansieres ved omkonvertering. (konto 5) til Handicapcentret for Børns administrationsbudget

Afprøvningen af Tættere på familien finansieres ved omkonvertering. (konto 5) til Handicapcentret for Børns administrationsbudget Indstilling Til Fra Dato Aarhus Byråd via Magistraten Sociale Forhold og Beskæftigelse Klik her for at angive en dato. på handicapområdet for børn 1. Resume I byrådsindstilling Styrkelse af handicapområdet

Læs mere

Børn med særlige behov

Børn med særlige behov Formål og baggrund Børn med særlige behov Ramme for indsats og ekstra ressourcer Med afsæt i sloven 4, stk. 2 og Esbjerg Kommunes Børn og Ungepolitik arbejder ud fra en inkluderende tilgang. kan efter

Læs mere

Evaluering af forebyggelsesstrategien 2018

Evaluering af forebyggelsesstrategien 2018 Evaluering af forebyggelsesstrategien 2018 Det vi vil Udsatte børn og unge skal sikres de samme muligheder for personlig udvikling, sundhed og et selvstændigt voksenliv som deres jævnaldrende. Det kræver:

Læs mere

"Hånd i hånd med forældre" - en fokuseret indsats til børn i en udsat position

Hånd i hånd med forældre - en fokuseret indsats til børn i en udsat position Notat 30. april 2019 Sagsbeh.:AD J.nr.: 28.00.00-A00-5-19 Børne- og Ungeområdet "Hånd i hånd med forældre" - en fokuseret indsats til børn i en udsat position Dette notat giver nogle retninger, som vil

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2018 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2018 Driftsforslag Nr. U-301 Forslag Harmonisering af normeringen i distriktsspecialklasserne Politikområde 301 Folkeskoler og fritidstilbud Det foreslås, at kommunens seks distriktsspecialklasser for elever med generelle

Læs mere

B2016. Effektiviserings -forslag

B2016. Effektiviserings -forslag B2016 Effektiviserings -forslag Tættere på forslagene til effektiviseringer via øvrige tiltag HVORDAN? Øvrige effektiviseringer Tidligere, mere forebyggende indsatser er en investering, hvor afkastet kommer

Læs mere

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Politikområde 6: SUNDHEDSFREMME og FOREBYGGELSE Sundhedspolitik (tværgående) Sundhedsplejen tilbud til småbørnsfamilier Sundhedsplejen

Læs mere

Business Case. Projekt: Ned ad trappen ud i livet. Senest redigeret 27/ Side 1 / 10. Børne- og Ungerådgivningen.

Business Case. Projekt: Ned ad trappen ud i livet. Senest redigeret 27/ Side 1 / 10. Børne- og Ungerådgivningen. Business Case Projekt: Ned ad trappen ud i livet Dato Børne- og Ungerådgivningen 27. januar 2016 2016-001656-3 Børne- og Ungerådgivningen Strandpromenaden 4600 Køge www.koege.dk Tlf. 56 67 67 67 Kontakt:

Læs mere

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Børn & Læringsudvalget Marts 2019

Fællesmøde mellem Socialudvalget og Børn & Læringsudvalget Marts 2019 Fællesmøde mellem Socialudvalget og Børn & Læringsudvalget Marts 2019 Velkommen Fælles møde Fælles interesser Fælles udfordringer Fælles løsning håber vi. Hvad så vi hos Hvidovre Hvad har Hvidovre gjort?

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2018

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2018 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 1. Kvartal 2018 Formål med Ledelsestilsynet Ledelsestilsynet fungerer som løbende opfølgning på lovmedholdelighed, faglig kvalitet og god dokumentation og

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 3. Kvartal 24. oktober / Anja Franka Andersen, Kenneth Røn Christiansen, Trine Wittrup, Tina Rønstrup / sagsid: 18/10509 Formål med Ledelsestilsynet Ledelsestilsynet

Læs mere

TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet

TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet TEMADRØFTELSE BØRNE-, FRITIDS- OG KULTURUDVALGET 2. MAJ 2018 Indsatser for inklusion og børnefællesskaber på dagtilbudsområdet Forslag til den nye formålsparagraf Dagtilbudsområdet er reguleret af dagtilbudsloven,

Læs mere

Budget 2018 Temaforslag drift Udvalget for Børn og Unge

Budget 2018 Temaforslag drift Udvalget for Børn og Unge Oversigt over temaer Læring for alle - det starter i dagtilbud 5.000 5.000 5.000 5.000 Puljen til mere pædagogisk personale 2.300 2.300 2.300 2.300 Unge og rusmidler 75 295 295 295 Akuthus for 0-12årige

Læs mere

Justering praktisk pædagogisk støtte

Justering praktisk pædagogisk støtte Justering praktisk pædagogisk støtte Serviceudgift Børne- og Familie Forebyggende foranstaltninger Kontonr.: 5212000509 Budget ændring 0,000 0,000-1,441-2,016 Nedjustering af rammen til praktisk pædagogisk

Læs mere

1 Undervisnings- og Børneudvalget

1 Undervisnings- og Børneudvalget 1 Undervisnings- og Børneudvalget Politikområde 12: Dagtilbud 0 6 årige 1.1 Ændret forældrebetaling vedr. børn i specialtilbuddene Æsken og Galaksen Der er lovgivningsmæssigt grundlag for at opkræve forældrebetaling

Læs mere

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge Beskrivelse af brugere Brugerne er børn og familier med behov for særlig støtte, vejledning eller behandling. Der gives et bredt

Læs mere

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG REDUKTION Lb. Nr. BFU-OM-01 Tildelingsmodel til Dagplejen Udvalg: Børne- og Familieudvalget Område: Dagtilbud, dagplejen Funktion: 5.25.11 Dagplejen bliver i dag tildelt ressourcer med udgangspunkt i en

Læs mere

Sagsnr Bilag 2: Business case. Dokumentnr Sagsbehandler Maja Helvig Haxthausen

Sagsnr Bilag 2: Business case. Dokumentnr Sagsbehandler Maja Helvig Haxthausen KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for Politik NOTAT 19-05-2017 Bilag 2: Business case Satspuljeansøgning fra Socialforvaltningen i Københavns Kommune til puljen Mod en tidlig forebyggende og

Læs mere

lige MULIGHEDER En tidligere forebyggende og mere effektiv indsats PIXI

lige MULIGHEDER En tidligere forebyggende og mere effektiv indsats PIXI lige MULIGHEDER En tidligere forebyggende og mere effektiv indsats PIXI Hvidovre Kommune har, som en del af et partnerskabsprojekt med Socialstyrelsen, gennemført et lokalt udviklingsarbejde. Det lokale

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik

Sammenhængende børnepolitik FOREBYGGELSE TIDLIG INDSATS INDGRIBENDE INDSATS Sammenhængende børnepolitik Politik Stevns Kommunes sammenhængende børnepolitik har tre fokusområder: Forebyggelse, tidlig indsats og indgribende indsats.

Læs mere

Hjørring Kommune. 2. Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og. Undervisningsudvalgets område

Hjørring Kommune. 2. Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og. Undervisningsudvalgets område Hjørring Kommune Sag nr. 85.02.02-A26-1-17 03-01-2018 Side 1. Bilag 3 Oversigt over politikker, strategier og øvrigt på Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalgets område 1. Overleveringsmateriale til det

Læs mere

Status på økonomi og handleplan

Status på økonomi og handleplan Status på økonomi og handleplan Børn og familie August 2015 Tofteskovvej 4 7130 Juelsminde T: 79755000 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Udvikling i økonomien... 3 Udvikling i niveauet for anbringelser...

Læs mere

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet

Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Høringsmateriale budget 2020-2023 Fra Sundheds-, Ældre- og Handicap Til Handicaprådet Kapitel 4.6 Øget tilgang til substitutionsbehandling og vikar for lægekonsulent Overordnet type: DRIFT Budgettype:

Læs mere

Tabel 1 viser udviklingen i antal anbragte børn og unge pr. foranstaltning i hvor Herning Kommune er betalingskommune. Antal årsbørn 2012

Tabel 1 viser udviklingen i antal anbragte børn og unge pr. foranstaltning i hvor Herning Kommune er betalingskommune. Antal årsbørn 2012 PERSPEKTIVNOTAT BUDGET 2017-2020 Serviceområde 16 Børn og Familie Faktabeskrivelse Serviceområde 16 omfatter udgifter og indtægter vedrørende: Familieorienteret rådgivning og konsulentbistand Forebyggende

Læs mere

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.

Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Økonomirapport pr. 31. marts 2019 for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget. Drift På baggrund af prognoseberegningen ved økonomirapport 1 for perioden 1. januar 31. marts 2019 forventes regnskabet

Læs mere

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget:

Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Budgetmateriale vedr. Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget: Udvalg Budgettype Område Bemærkninger Budget 2020 Budget 2021 Budget 2022 Budget 2023 Resultat af trykprøvning af den demografiregulering,

Læs mere

Pol. Org. Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Bemærkninger. 003.00.01 Skoleområdet -375-1.500-1.500-1.500

Pol. Org. Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Bemærkninger. 003.00.01 Skoleområdet -375-1.500-1.500-1.500 BUDGET 2016-19 UDVALGET for BØRN OG UNGE REDUKTIONSBLOKKE Afsnit: Side: Oprettet:11.03.15 Rev.:28.04.15 1000 kr. DRIFT Pol. Org. Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Bemærkninger 003.00.01 Skoleområdet -375-1.500-1.500-1.500

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2017

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 1. Kvartal 2017 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 1. Kvartal 2017 Formål og indhold Formålet med at gennemføre ledelsestilsyn er, at: Sikre en lovmedholdelig og god kvalitet i sagsbehandlingen. Skabe grundlag

Læs mere

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats.

Flest mulige børn og unge skal have deres trivsel og udvikling sikret i den nære og almene indsats. Sagsnr. 00.00.00-A00-5-16 Cpr. Nr. Dato 8-5-2016 Navn Sagsbehandler Thomas Carlsen Forslag til Distriktsprojekt i 2017-2019 Næstved Kommune gennemfører i 2017-2019 et projekt i et skoledistrikt med fokus

Læs mere

Indstilling. Afprøvning af "Tættere på familien" Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4.

Indstilling. Afprøvning af Tættere på familien Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Sociale Forhold og Beskæftigelse Dato 4. december 2015 1. Resume I byrådsindstilling Styrkelse af handicapområdet for børn, tiltrådt af byrådet den 9. september

Læs mere

Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet. Høringsmateriale juni 2015

Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet. Høringsmateriale juni 2015 3 Kvalitetsstandard for aflastning på børn- og ungeområdet Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet

Læs mere

Fælles Indsats status maj 2019

Fælles Indsats status maj 2019 Fælles Indsats status maj 2019 Baseret på projektets baseline marts 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til projekt Fælles Indsats...3 Fælles indsats indgår i kontraktmål for

Læs mere

Økonomiudvalget Omprioriteringer indenfor rammen

Økonomiudvalget Omprioriteringer indenfor rammen 138 Tilbageførsel af budgetteret leasing Rådhus stue 329 Ydelseskontoret - udvidet bemanding I forbindelse med Budget 2017-2020 blev der indarbejdet et beløb til leasingydelse vedrørende stueetagen i Rådhuset.

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 3. Kvartal 2017

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 3. Kvartal 2017 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 3. Kvartal 2017 Formål med Ledelsestilsynet Ledelsestilsynet fungerer som løbende opfølgning på lovmedholdelighed, faglig kvalitet og god dokumentation og

Læs mere

Området for udsatte børn og unge i Socialforvaltningen står i de kommende år overfor følgende udfordringer, som følge af befolkningsudviklingen:

Området for udsatte børn og unge i Socialforvaltningen står i de kommende år overfor følgende udfordringer, som følge af befolkningsudviklingen: KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Kontoret for Tværgående Økonomi BILAG 18 Demografisk pres udsatte børn og unge 2015 Baggrund Det fremgår af budgetaftale 2014, at Økonomiforvaltningen og Socialforvaltningen

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelsen er en meget afgørende del af det samlede projekt og vi sætter derfor meget stor pris på din besvarelse.

Spørgeskemaundersøgelsen er en meget afgørende del af det samlede projekt og vi sætter derfor meget stor pris på din besvarelse. Projekt 'Udsatte børn i dagtilbud' Din kommune er én ud af 10 kommuner, der indgår i et samarbejdsprojekt med KL om tidlig opsporing og inklusion af udsatte børn i dagtilbud. Denne spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Fællesskabsmodellen. Notatet viser overordnet set tre tendenser, som BDO s investeringscase ikke tog højde for:

Fællesskabsmodellen. Notatet viser overordnet set tre tendenser, som BDO s investeringscase ikke tog højde for: Sagsnr.: 27.00.00-A00-5-18 Fællesskabsmodellen Indledning Med indførelse af Fællesskabsmodellen i februar 2017 i Ballerup var der ønske om en række kvalitetsmæssige effekter for børn og unge, bl.a.: Færre

Læs mere

Forvaltningens strategi (Udviklingsplan for Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge) er centreret omkring tre overordnede målsætninger:

Forvaltningens strategi (Udviklingsplan for Kvalitet i arbejdet med udsatte børn og unge) er centreret omkring tre overordnede målsætninger: Notat - Social & Myndighed Velfærdsforvaltningen fremsender status på det specialiserede børne- ungeområde i Social & Myndighed. For yderligere informationer se ledelsesinformationsmaterialet, som er offentliggjort

Læs mere

Børne- og Uddannelsesudvalget

Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalgets oprindelige bevilling udgør 30 % af Assens Kommunes samlede budget. Bevillingen indeholder budget til: Sundhedspleje for mødre og småbørn, samt

Læs mere

Danmark. Indledning. Ansvarsfordeling mellem stat, region og kommune NOTAT. Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark

Danmark. Indledning. Ansvarsfordeling mellem stat, region og kommune NOTAT. Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark NOTAT Titel Fra: Til: Tilbud til udsatte børn og unge i Danmark Elisabeth Marian Thomassen, Servicestyrelsen, Danmark Valuta för pengarna? Kvalitetssäkring och uppföljning av barns uppväxtvillkor i nordiska

Læs mere

Introduktion til dagtilbudsområdet

Introduktion til dagtilbudsområdet BFU 23.4.18 Introduktion til dagtilbudsområdet Dagtilbudsstruktur Personaleressourcer Tildelingsmodel Økonomi Styrelsesvedtægt Strategi for pædagogisk praksis KVALid SUS - status og udviklingssamtaler

Læs mere

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.]

DRIFT - ØNSKELISTEFORSLAG. Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag Ønskelisteforslag [Hele kr.] Børne- og undervisningsudvalgets ønskelisteforslag 2014 Nr. Ønskelisteforslag [Hele 1.000 kr.] ANLÆG: 1 Tandplejen indkøb af Digitale røgtenapparater 800 2 Pulje til It- hardware på 0-16 års området 1.500

Læs mere

Generel udvidelse af normering dagtilbud scenarie 1

Generel udvidelse af normering dagtilbud scenarie 1 Generel udvidelse af normering dagtilbud scenarie 1 Overordnet type: DRIFT Budgettype: Udvidelsesønsker (ufinansierede) Udgiftstype: Serviceudgift Udvalg: BFU Sektor: Dagtilbud Serviceområde (valgfrit):

Læs mere

Velfærd i en ny virkelighed udsatte børn og unge. Politisk Temadag i Syddanmark v. Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed

Velfærd i en ny virkelighed udsatte børn og unge. Politisk Temadag i Syddanmark v. Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Velfærd i en ny virkelighed udsatte børn og unge Politisk Temadag i Syddanmark v. Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Udsatte børn og unge Fremtiden er deres Vejen frem - Tre pejlemærker:

Læs mere

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 2 Kvalitetsstandard for fast kontaktperson for barnet, den unge eller hele familien Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau.

Læs mere

Børne- og ungdomsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik

Børne- og ungdomsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 18. september 2018 Børne- og ungdomsforvaltningens indsatsplan for Københavns Kommunes handicappolitik 2018-2022 Den 8. november

Læs mere

Børne- og Kulturforvaltningen har drøftet tolkningen af beslutningen med formanden for Børne- og Undervisningsudvalget.

Børne- og Kulturforvaltningen har drøftet tolkningen af beslutningen med formanden for Børne- og Undervisningsudvalget. GLADSAXE KOMMUNE Børne- og Kulturforvaltningen Familie og Rådgivning Udmøntning af byrådets beslutning om færrest mulige skift i forbindelse med den sammenhængende Børne- og Ungepolitik Dato: 13.10.2015

Læs mere

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET

TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET TILDELINGSMODEL PÅ 0-6 ÅRS OMRÅDET Indhold Indledning... 3 Nuværende tildelingsmodel...4 Åbningstid...4 Enheder... 4 Vikar... 4 Ekstra tildelinger...4 Belastningsgrad...4 Overblik over nuværende ressourcetildeling

Læs mere

Sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune

Sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune Sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune Dette er den sammenhængende børnepolitik for Stevns Kommune (jf. Servicelovens 19). Hovedformålet med børnepolitikken er, at synliggøre sammenhæng og strategi

Læs mere

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 2. Kvartal 2017

Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden. 2. Kvartal 2017 Ledelsestilsyn i Børn og Familie & Ungeenheden 2. Kvartal 2017 Formål og indhold Formålet med at gennemføre ledelsestilsyn er, at: Sikre en lovmedholdelig og god kvalitet i sagsbehandlingen. Skabe grundlag

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Velfærdsministeriet 10. december 2008 J.nr. 2008-3296 ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Vigtigt: Læs vejledningen til ansøgningsskemaet inden nedenstående udfyldes. Alle felter

Læs mere

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget Børneudvalget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2018-2021 Ændringer I 1000 kr. Regnskab 2016 Opr. 2017 Basisb 2018 BF 2018 BO 2019 BO 2020 BO 2021 Børneudvalgets beslutning - i alt 6.544 12.931 12.711

Læs mere

Viborg Kommune. Hald Ege Børnehave UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Hald Ege Børnehave UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Hald Ege Børnehave UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Barnet i centrum - forskningsprojekt 3 2 Sprogindsats 4 3 TOPI 5 2 1 Barnet i centrum

Læs mere

Kommunikation i øjenhøjde. Handleplan for Dagtilbud

Kommunikation i øjenhøjde. Handleplan for Dagtilbud Kommunikation i øjenhøjde Handleplan for Sæt kryds ved det eller de temaer, som indsatsen vedrører Samfundsdeltagelse og demokrati Boligforhold Indsats: Fokus på tidlig opsporing og kommunikation/information

Læs mere

Langsigtede mål , samt delmål for 2016

Langsigtede mål , samt delmål for 2016 Langsigtede mål 2014 2017, samt delmål for 2016 og koordineret samarbejde. Mål: Tidlig indsats Politikområde 01 og 03 Langsigtet mål: Flere børn og familiers vanskeligheder afhjælpes så tidligt som muligt

Læs mere

Det tværgående samarbejde -Udvikling af mødefora og forældresamarbejde

Det tværgående samarbejde -Udvikling af mødefora og forældresamarbejde Status for handleplan for det specialiserede børne-familieområde August 2019 Kommunalbestyrelsen har i april 2019 tiltrådt indstillingen om en handleplan for det specialiserede børne-familieområde. Handleplanen

Læs mere

Notatet omfatter forslag til nye procedurer vedrørende aftalemål for følgende aftaleenheder:

Notatet omfatter forslag til nye procedurer vedrørende aftalemål for følgende aftaleenheder: Notat Vedrørende: Aftalemål for aftaleenheder under Børn og skoleforvaltningen Sagsnavn: Aftalemål for Børn og Skole Sagsnummer: 17.01.00-A26-2-16 Skrevet af: Brian Høyer Lorentsen Mail: Brian.Hoyer.Lorentsen@randers.dk

Læs mere

Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen

Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen 3. C-BUR 19. december 2013 Høringssvar vedr. det udmeldte spareforslag for Center for Børne- og ungerådgivningen Sektorudvalget for Center for Børne- og ungerådgivningen ønsker generelt investeringer i

Læs mere

Rigsrevisionens beretning om Indsatsen over for anbragte børn

Rigsrevisionens beretning om Indsatsen over for anbragte børn Rigsrevisionens beretning om Indsatsen over for anbragte børn August 2016 Oplæg BSU 28.11.2016 Rigsrevisionen har afgivet beretning om indsatsen over for anbragte børn. Beretningen omhandler: - Social-

Læs mere

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben referat Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Hjørring Kommune Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. 10:10 Mødested: Rådhuset,

Læs mere

Børn og Unge. Overblik til Børne- og Skoleudvalgets møde den 15. januar 2018

Børn og Unge. Overblik til Børne- og Skoleudvalgets møde den 15. januar 2018 Børn og Unge Overblik til Børne- og Skoleudvalgets møde den 15. januar 2018 Indsatser overfor alle børn og unge Børn i optimal udvikling Specifikke behov for særlig støtte Væsentlige behov for særlig støtte

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Ikke indarbejdede ændringer Budget 2020-2023 I 1000 kr. Regnskab 2018 Opr. 2019 Basisbudget 2020 BF 2020 BO 2021 Ændringer BO 2022 BO 2023 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410 Daginst. - Flere specialgruppepladser

Læs mere

Introduktion til Familiegruppearbejdet. Familiegruppen Centrum Badehusvej

Introduktion til Familiegruppearbejdet. Familiegruppen Centrum Badehusvej Introduktion til Familiegruppearbejdet Familiegruppen Centrum Badehusvej 11 16.02.18 Familiegruppernes rammer De politiske fastsatte mål og rammer: o Lovgivning (primært Serviceloven) instruktion (en myndighedsafdeling)

Læs mere

Nøgletalsrapport. April 2014

Nøgletalsrapport. April 2014 Nøgletalsrapport April 2014 Området Dagpasning Nøgletal på Integrerede institutioner (vuggestue og børnehave) og dagpleje Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec Integrerede institutioner: Normeret

Læs mere

Til Børne- og ungdomsudvalget: orientering om ansøgning til puljer ifm. ny dagtilbudslov

Til Børne- og ungdomsudvalget: orientering om ansøgning til puljer ifm. ny dagtilbudslov KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 3. maj 2018 Til Børne- og ungdomsudvalget: orientering om ansøgning til puljer ifm. ny dagtilbudslov I juni 2017 indgik regeringen

Læs mere

Fagudvalg: Børne- og Uddannelsesudvalget

Fagudvalg: Børne- og Uddannelsesudvalget og Ejendomme August 2018 Fagudvalg: : Direktionens indstilling august 2018 Status den ultimo juni 2018 Budgetjusteringer 2019 2020 2021 2022 2019 2020 2021 2022 Budgetjusteringer: beskrivelse: Nr Prioritet

Læs mere

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud IKKE indarbejdede ændringer Nr. Funk- Børneudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning tion skab Opr. budget BF BO BO BO - serviceudgifter 2014 Ændr. udover vedtaget serviceniveau Pasningsordninger for børn

Læs mere

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud

Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud HOLBÆK KOMMUNE Dato: 17. november 2016 Sagsnr.: 16/54566 Notat Status på omfordeling af midler til styrket Læring og Trivsel i dagtilbud Byrådet besluttede ved budgetlægningen for 2015 at forøge bevillingen

Læs mere

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget

Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget Børn, Unge og Læring Ikke indarbejdede ændringer Budget 2019-2022 I 1000 kr. Regnskab 2017 Opr. 2018 Basisbudget 2019 BF 2019 BO 2020 Ændringer BO 2021 BO 2022 BUL s beslutning Dagtilbud til børn 3410

Læs mere