CSU-Slagelse. Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse. Tlf csu-slagelse.dk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CSU-Slagelse. Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse. Tlf csu-slagelse.dk"

Transkript

1 STU Årsrapport 2017

2 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf csu-slagelse@slagelse.dk csu-slagelse.dk

3 Indholdsfortegnelse 5 STU på CSU-Slagelse 7 Udvikling og tendenser i Støttebehov 10 Udvikling og tendenser generelt - i kommunerne 11 Perspektivering 12 Taksttabel for STU 2017

4 4 Forside billede er malet af elever på STU

5 5 STU på CSU-Slagelse STU på CSU-Slagelse er for unge under 25 år, der af fysiske eller psykiske grunde ikke, selv med specialpædagogisk støtte, vil kunne gennemføre en ungdomsuddannelse på normale vilkår. Uddannelsen består af en almen del, der indeholder fag om samfundsforhold, husholdning, økonomi og det at klare sig selv, en specifikt målrettet del, der med udgangspunkt i interesser og evner indeholder undervisning i arbejdsmarkedsforhold og træning i beskæftigelsesmæssige færdigheder, praktikophold i virksomheder og institutioner, der skal give den unge erfaring med arbejdsforhold og samarbejde på en arbejdsplads. Uddannelsen er særligt tilrettelagt og op til 3 års varighed. Vores STU består af klasserne; U,X,Y,Z og ASK-klassen. Målet med STU i U,X, Y & Z-klassen er at give unge med særlige behov en ungdomsuddannelse, hvor der bla. kan være tilknytning til det ordinære arbejdsmarked. Uddannelsen indeholder faglig, almendannende og praktisk undervisning. Uddannelsesforløbet skal sikre, at den unge får muligheder for beskæftigelse, og fortsat uddannelse skal afklares og udvikles med henblik på et så selvstændigt voksenliv som muligt. I U,X,Y og Z-klasserne har vi flere forskellige linjer: Håndværk, kunst, butik & produktion, idræt, medie, køkken, mennesker & omsorg, AVU og musik. Vi udvider jævnligt tilbuddet med nye linjer, hvis der er behov for det. Desuden har vi en lang række almendannende fag; dansk, historie, billedkunst, keramik, samfundsfag, historie, friluftsliv, fitness, design, it, engelsk, mv. U-klassen er primært unge med særlige behov, som har brug for trygge og velkendte rammer og en fast struktur. X, Y & Z-klassen er unge med særlige behov, hvor målet bla. er tilknytning til det ordinære arbejdsmarked. Vi har desuden en AVU-linje (AVU= Almen Voksen Uddannelse), som er forankret i vores Læse-Psyk.-afdeling. AVU-undervisningen er for de STU-elever som ønsker en 9.klasses afgangsprøve i dansk og matematik. ASK-Klassen: ASK står for Alternativ Supplerende Kommunikation. ASK er en fælles betegnelse for de mange måder, man kan kommunikere på, når talen ikke er tilstrækkelig. Der tages udgangspunkt i totalkommunikation i betydningen, at vi anvender alle kommunikative tilgange for at forstå og blive forstået. Der arbejdes med den kommunikative tilgang i forhold til den enkelte unge, og der tilbydes aktiviteter, der tager afsæt i dialog og samspil. Undervisningen tilpasses den unges kompetencer og tilrettelægges, så de unge selv bliver deltagere i processen. Der tages individuelle hensyn i et socialt fællesskab - med stor vægt på aktiviteter i ungdomsmiljøet.

6 6 De unge i ASK-klassen er unge med multible funktionsnedsættelser, som har brug for særlig støtte i hverdagen. Der er et forudsigeligt miljø, med en daglig rytme og en fast og genkendelig struktur. Unge på STU uddannelsen på CSU-Slagelse Antal elever Fra perioden , på en udvalgt dato. Vi har jævnfør ovenstående oplevet en relativ stor elevnedgang fra skoleåret og til skoleåret Det er forankret i forskellige ting. Vi er bla. vidende om en lille udskolingsårgang på Storebæltskolen, som selvfølgelig har betydning for vores optag.

7 7 Udvikling og tendenser i 2017 I 2017 har vi oplevet en elevnedgang. Det er første gang siden 2015, at elevtallet er faldet med relativt mange elever. Men det er vigtigt at pointere, at i 2015 / 2016 havde vi et så stort elevtal i vores STU, som vi aldrig havde haft før. Så elevnedgangen er set i lyset af det tal. Det har selvfølgelig givet en ændret organisering, som bla. kommer til udtryk i, at U-klassen er blevet slået sammen med den tidligere V-klasse. Vi er altså en klasse mindre i STU en på CSU-Slagelse. Vi oplever også, at flere af vores unge beskriver en ensomhed. At de savner selskab og aktivitet efter endt skoletid. Det har vi handlet på - og i den forbindelse er skoledagen blevet udvidet med et ekstra modul. Beskrivelsen af indholdet i dette modul er at finde senere i denne årsrapport. Desuden har vi oplevet en stor efterspørgsel efter undervisning på 9.klasses niveau, som er forankret i vores AVU-klasse. Denne klasses elevtal er steget i Der er både elever, der ønsker at tage afgangsprøve i matematik, dansk og engelsk, - men også i et enkelt fag. Vi har desuden STU-elever som er tilknyttet AVU-klassen, men som har særlige fagønsker, som tilbydes på VUC. I den forbindelse laves en kombination af fag på VUC og fag i AVU-klassen. Elevtallet i ASK har været stabilt. Men vi oplever stadig, at målgruppen i ASK har brug for særlig meget støtte. Mange af vores elever i ASK er 1:1 støttet. Antallet af STU uddannelsesforløb fordelt på køberkommuner. Næstved Kalundborg Ringsted Sorø Slagelse Desuden har vi en elev fra Faxe, en fra Hillerød og en fra Stevns. I 2013,14,15 & 16 har der også været elever fra forskellige omegnskommuner (København, Køge mv.) Det fremgår ikke af ovenstående tal.

8 8 Slagelse er den største køberkommune. Elevtallet fra Slagelse kommune er faldet en anelse i dette skoleår. Sorø har også købt lidt færre tilbud hos os i år end de foregående år. Men billedet er et øjebliksbillede. Det er bestemt ikke statisk i forhold til elevoptag fra Sorø. Vi har løbende elever, der kommer fra Sorø kommune. Primært elever over 18. Det er det samme billede, der tegner sig for Ringsted kommune. Støttebehov 2017 Støttebehov 2017 Antal elever Grundtakst Lille støtte Mellem støtte Stor støtte 1:1 støtte Tendenser: Vi har en del elever i ASK, hvor der er brug for 1:1 støtte, dvs. støttetimer i hele skoletiden (24 timers støtte ugentligt). Støtten bruges både i forbindelse med toiletbesøg, personlig pleje, omsorg, bespisningssituationer og til individuel træning og undervisning.

9 9 Udvikling og tendenser generelt - i kommunerne Udvikling og tendenser i Ringsted Kommune CSU Slagelse har en god kontakt til UU-vejledere og sagsbehandlere i Ringsted kommune. Kontakten opretholdes både gennem dialog omkring de enkelte forløb, men også gennem dialognetværket, hvor UU Vestsjælland er tovholder. Udvikling og tendenser i Sorø Kommune CSU-Slagelse har en god kontakt til UU-vejledere og sagsbehandlere i Sorø kommune. Kontakten opretholdes både gennem dialog omkring de enkelte forløb, men også gennem dialognetværket, hvor UU Vestsjælland er tovholder. Vi har flere særlige forløb, hvor vi i samarbejde med Sorø kommune laver skræddersyede forløb, som ikke nødvendigvis lægger sig op af de eksisterende tilbud. Det er unge, som har brug for undervisning i enrum og med meget få ændringer i hverdagen; det er unge, som sideløbende skal på VUC; det er unge, der i en kort periode har brug for at arbejde alene med en given opgave. Sorø kommune kontakter os løbende, når de har brug for STU-forløb. Udvikling og tendenser i Slagelse Kommune CSU-Slagelse har en god kontakt til UU-vejledere og sagsbehandlere i Slagelse kommune. Kontakten opretholdes både gennem dialog omkring de enkelte forløb, men også gennem dialognetværket, hvor UU Vestsjælland er tovholder. Vi oplever et tæt samarbejde med Jobcenteret, Center for Handicap og Psykiatri, samt Center for Børn & Unge. Vi har også her særlige forløb, hvor vi i samarbejde laver skræddersyede forløb, som ikke nødvendigvis lægger sig op af de eksisterende tilbud. Det er unge, som har brug for undervisning i enrum og med meget få ændringer i hverdagen; det er unge, som sideløbende skal på VUC; det er unge, der i en periode skal i en særlig aftalt praktik mv. Slagelse kommune kontakter os løbende, når de har brug for STU-forløb.

10 10 Perspektivering 2017 blev et anderledes år for STU en på CSU-Slagelse. For første gang gennem flere år var elevtallet dalende. Det betød at vi ved udgangen af skoleåret måtte regulere i vores medarbejdergruppe. Hen mod slutningen af 2017 ændrede elevtallet sig lidt og billedet er langsomt ved at være tilbage til det velkendte elevtal på omkring 70 unge mennesker. I mange år havde elever i STU en og særligt i vores ASK-tilbud, haft mulighed for at benytte sig af CSU-Slagelses klubtilbud. Et tilbud under 104 og 36 til de unge, som stadig var hjemmeboende og af forskellige årsager ikke kunne være alene hjemme om eftermiddagen. Efterspørgslen på dette tilbud faldt desværre også drastisk i skoleåret og vi måtte lukke vores klubtilbud ned ved udgangen af juni Blandt de unge i klasserne X, Y, Z, U og AVU oplevede vi en del unge som tog hjem fra skole uden at have anden aktivitet til resten af dagen. Uden fritidsaktivitet, uden vennerelationer, og flere unge fortalte at de var ensomme. Dette blev startskuddet til, at vi i august 2017 indførte det vi kalder 4-modul. Titlen er måske i Mangel af en bedre titel, men indholdet af dette modul har stærkt fokus på sociale aktiviteter, det relationsskabende og samvær. En time blev føjet til skemaet, hver dag. Der bliver spillet brætspil, dyrket fitness, friluftsliv, gået ture, løbet ture, lavet smykker og ikke mindst, så bliver der fremstillet noget spiseligt, så ingen går hjem med tom mave. Sideløbende er der mulighed for at få NADA (øreakupunktur), massage og mindfulness. I skoleåret har vi oplevet en del flere problematikker med unge, der har været på kant af loven. Det har betydet, at vi har samarbejdet med SSP, som bla. har været forbi til en undervisningsdag og foldet forskellig lovgivninger ud omkring rusmidler, tyveri, krænkelser mv. Det er problematikker, vi i høj grad stadig arbejder med. Vi har også haft elever uden bolig i 2017, hjemløse elever. Det har betydet, at personalets arbejdsopgaver ind imellem har fået en anden karakter. Hvor udgangspunktet for STU en er dannelse og opgaven en pædagogisk intervention, bliver hjemløshed i elevgruppen en ny social udfordring, som kræver andre blikke, andre tiltag. Det betyder ikke, at vi skal løse denne opgave, eller at vi har gjort det, men det betyder, at vi har måttet samarbejde med de unges netværk om at løse den. Det har været kerneopgaven for den enkelte unge. Livsmestring er mange ting. Men hvis man ikke har et sted at bo, kan det være svært at skulle forholde sig til det indhold, der er i STU en. Derfor har vi selvfølgelig ydet en stor indsats, som en del af det professionelle netværk, der er omkring de unge. Vores AVU-klassetilbud har haft stor succes i Flere af vores STU-elever ønsker en 9.klassesafgangsprøve i dansk, matematik og nogle også i engelsk.

11 11 Foranderlighed har været 2017s omdrejningspunkt. Svingende elevtal, nye tiltag, meget differentierede opgaver og en målgruppe der hele tiden ændrer sig. Det kræver en robust personalegruppe, som er klar på hele tiden at ændre kurs, kontekst, navigere i kaos, rumme de mange forskellige behov og stadig holde fanen højt, være innovative, have øje for nye spændende veje, løsninger, initiativer der alle har til formål at understøtte vores særlige sårbare målgruppe. Helle Brun, Souschef

12 12 Taksttabel for STU 1. januar 2017 Grundtakst Grundtakst indeholder: Undervisning, træning, praktiske aktiviteter, praktik svarende til 25t/uge jfr. lov og bekendtgørelse. Holdstørrelse:8-9 unge Personale: 1 Lærer 37 t/uge, 1 Socialpædagog 30 t/uge Vejledning : ½ t vejledning pr. hold/uge Praktik: Udgiftsneutral Hertil kan tilkøbes særlig støtte: Ex. Unge, der i en periode eller over hele året har brug for særlig støtte f.eks. vejledning til håndtering af særlige tilstande/hændelser og hjælp til social interaktion i uddannelsen. Unge, der har brug for lille støtte til daglige gøremål. Unge med periodevis behov for særligt støttet transport eller træning af selvstændig brug af offentlig transport. Ex. Unge, der har brug for særlig støtte f.eks. vejledning til håndtering af særlige tilstande/hændelser og hjælp til social interaktion i uddannelsen. Unge med særlige fysiske handicaps evt. med begrænsede kommunikations-muligheder, med behov for støtte til udførelse af daglige gøremål. Grundtakst: Pris år: ,- Pr. md.: ,- Pr. dag: 545,- Takst inkl. Lille Støtte Pr. år: ,- Pr. md.: ,- Pr. dag: 618,- Timetal: 5 /uge Takst inkl. Mellem Støtte Pr. år: ,- Pr. md.: ,- Pr. dag: 792,- Timetal: 10 /uge Ex. Multihandicappede unge, unge med intet eller lidt talesprog. Unge med behov for omfattende støtte i udførelsen af daglige gøremål. Unge som er afhængig af særlig støttet transport evt. m. særlig støtte under transporten. Takst inkl. Stor Støtte Pr. år: ,- Pr. md.: ,- Pr. dag: 916,- Timetal: 15 /uge Ex. Multihandicappede unge, unge med intet eller lidt talesprog. Unge med behov for omfattende støtte i udførelsen af daglige gøremål.unge som er afhængig af særligt støttet transport evt. m. særlig støtte under transporten. Takst inkl. 1:1 Støtte Pr. år: ,- Pr. md.: ,- Pr. dag: 1.146,- Timetal: 24 /uge

13 13 Transport: Transporten er ikke medtaget i takstberegningen. Slagelse Kommune fastlægger taksten på transport en gang årligt. Praktik Praktikvejledning Gennemførelsesvejledning mv. Den enkelte unge har brug for gennemførelsesvejledning i praktikkerne. Det vil fremgå af uddannelsesplanen. Ex. 1 Unge på STU-Ungdom vil have brug for lille eller ingen støtte til praktikforløb. Praktikken vil som regel ligge på 2. eller 3. år af uddannelsen. Praktiksted takst Transport til praktiksted kr ,- Praktikstøtte/vejl. 592,-/time Ex 2 Unge på STU-Erhverv har jfr. uddannelsesplanen stor brug for gennemførelsesvejledning. Der vil i gennemsnit ligge 8 ugers praktik pr. år.( Jfr. loven op til 280 t/år) Praktikbehovet er afhængigt af, tidspunktet i uddannelsen ex. 1.,2. eller 3. studieår. Praktiksted takst Transport til praktiksted kr ,- Praktikstøtte/vejl. 592,-/time Særligt tilrettelagt dansk, matematik, IT som en del af ungdomsuddannelsen Kan vælges som en selvstændig linje (se særligt tilrettelagte forløb/avu) eller som valgfag (max 5 t/uge) Undervisningen vil være en del af grundtaksten, men der kan forekomme en engangsudgift forbundet med udredning af det dansk /matematik - faglige niveau samt rådgivning og vejledning til evt. mulig prøveforberedende undervisning i dansk og matematik. Læse- matematik udredning: kr ,- Læse udredning: kr ,-

14 14 PAS-udredning PAS-afdækning gennem PAS konsulent, med indsigt i de unges særlige problemstillinger. Vil være en stor støtte for ressourceprofilen (se praktikområdet) PAS-afdækningen har tidl. været en del af indholdet i uddannelsen. Talepædagogiske ydelser Taleundervisning er ikke en del af grundtaksten. Der skal foreligge en talepædagogisk status, inden Kommunikationsafdelingen på CSU-Slagelse kan vurdere, om taleundervisning kan kompensere for handicappet. Denne kan evt. indhentes fra børnespecialskole eller lign. Hvis denne ikke kan indhentes, kan udredningsforløb tilkøbes på CSU-Slagelse. PAS-afdækning : kr ,- Udredningsforløb: 5 t. udredning, rapport samt afsluttende møde med gennemgang af rapportens konklusioner. I alt 6 t. a kr. 568,- = 3.408,- Særlige kommunikationshjælpemidler Jfr. uddannelsesplanen kan CSU-Slagelse være behjælpelig m. udredning og rådgivning og vejledning, samt opfølgende undervisning i brugen af hjælpemidlet. Arbejdstøj STU-Erhverv Kr ,-

15 Bagside billede er malet af elever på STU 15

16 Læseafdelingen Ordblindhed / talblindhed / it-hjælpemidler Psykiatriafdelingen Psykiske vanskeligheder og sindslidelser Kommunikationsafdelingen Erhvervet hjerneskade / talevanskeligheder Høreafdelingen Hørevanskeligheder Synsafdelingen Synsvanskeligheder / synshjælpemidler Ungdomsuddannelser (STU) Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse

STU. STU på CSU-Slagelse, kort om STU-afdelingen. Side 2 Årsberetning 2018

STU. STU på CSU-Slagelse, kort om STU-afdelingen. Side 2 Årsberetning 2018 Årsberetning STU 2018 Side 2 Årsberetning 2018 STU STU på CSU-Slagelse, kort om STU-afdelingen STU på CSU-Slagelse er for unge under 25 år, der af fysiske eller psykiske grunde ikke, selv med specialpædagogisk

Læs mere

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse STU Årsrapport 2016 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk http://csu.slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 STU på CSU-Slagelse 7 Udvikling og

Læs mere

Ungdomsuddannelsernes STU

Ungdomsuddannelsernes STU Ungdomsuddannelsernes STU 2015 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk http://csu.slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 6 STU på CSU-Slagelse 7 Udvikling

Læs mere

Ungdomsuddannelsernes S T U

Ungdomsuddannelsernes S T U Ungdomsuddannelsernes S T U CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk http://csu.slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 6 STU på CSU-Slagelse 7 Udvikling og

Læs mere

Ungdomsuddannelse (STU)

Ungdomsuddannelse (STU) Årsrapport 2012 Afdelingsleder Anna Lisa Larsen CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Afdelingsleder Anna Lisa Larsen Tlf. 58 57 57 47 Mobil

Læs mere

STUn i bye. STU-Ungdoms tilbudskatalog

STUn i bye. STU-Ungdoms tilbudskatalog STUn i bye http.dk gelse u.sla ://cs STU-Ungdoms tilbudskatalog 2015 Økonomi Tilbuddene i kataloget fra STU Ungdom finansieres gennem takster: (Jfr. Loven) 2. Unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige

Læs mere

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 ODSHERRED

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 ODSHERRED ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 ODSHERRED CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 5 Indledning 6 Befolkningstal - Vestsjælland

Læs mere

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE

STU ALLERØD SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE SÆRLIGT TILRETTELAGT LOKAL UNGDOMSUDDANNELSE ALLERØD KOMMUNE 2017 Indholdsfortegnelse Indledning og formål... 2 Målgruppe... 2 Lovgrundlag... 2 Uddannelsen... 2 Omfang og varighed... 3 Uddannelsesplan...

Læs mere

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov

Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Undervisningstilbud for unge og voksne med særlige behov Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov STU Specialundervisning for unge og voksen efter Lov om specialundervisning for voksne LSV Undervisningsforløb

Læs mere

Læseafdelingens tilbudskatalog 2016/2017

Læseafdelingens tilbudskatalog 2016/2017 Tilbudskataloget CSU-Slagelse Kontakt Om centret CSU- Slagelse Tilbudskataloget præsenterer de tilbud, der udbydes i Læseafdelingen på CSU-Slagelse. Kataloget ligger desuden på vores hjemmeside: http://csu.slagelse.dk

Læs mere

STU-TILBUD SÆRLIG TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE

STU-TILBUD SÆRLIG TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE STU-TILBUD SÆRLIG TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE MÅLGRUPPPE? Unge, som ikke er klar til at starte på en ordinær ungdomsuddannelse, kan søge om, at blive optaget på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse.

Læs mere

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU

Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Kvalitetsstandarder Handicap og Psykiatri Denne kvalitetsstandard gælder for særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (herefter benævnt STU) i Favrskov Kommune.

Læs mere

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017

Psykiatriafdelingens tilbudskatalog 2016/2017 Indhold Tilbudskataloget CSU-Slagelse Kontakt Om centret CSU- Slagelse Tilbudskataloget præsenterer de tilbud, der udbydes i Psykiatriafdelingen på CSU-Slagelse. Kataloget ligger desuden på vores hjemmeside:

Læs mere

HARRESØ STU. Særlig tilrettelagt uddannelsesforløb til unge under 25 år. Livet skal leves hele livet

HARRESØ STU. Særlig tilrettelagt uddannelsesforløb til unge under 25 år. Livet skal leves hele livet HARRESØ STU Særlig tilrettelagt uddannelsesforløb til unge under 25 år Livet skal leves hele livet OM STU STU står for Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse for unge under 25 år med særlige behov. Uddannelsens

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs Den nationale STU for unge med synsnedsættelse og yderligere funktionsnedsættelser (15-25 år) Derfor! STU på Synscenter Refsnæs

Læs mere

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 RINGSTED

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 RINGSTED ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 RINGSTED CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Befolkningstal - Vestsjælland

Læs mere

Et år på fri fagskole for dig på STU

Et år på fri fagskole for dig på STU Et år på fri fagskole for dig på STU MÅLGRUPPPE? Unge, som ikke er klar til at starte på en ordinær ungdomsuddannelse, kan søge om, at blive optaget på en særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse. Det er

Læs mere

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 SLAGELSE

ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 SLAGELSE ÅRSRAPPORT CSU-SLAGELSE 2017 SLAGELSE CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 5 Indledning 6 Befolkningstal - Vestsjælland

Læs mere

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Holbæk 1 2 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk 3 Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Høreafdelingen

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Formålet med ungdomsuddannelsen er, at den unge opnår personlige, sociale

Læs mere

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Kalundborg 1 2 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk 3 Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Kommunikationsafdelingen

Læs mere

Læse- og Psykiatriaafdelingens

Læse- og Psykiatriaafdelingens Læse- og Psykiatriaafdelingens CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Læseafdelingens arbejdsområder 7

Læs mere

Rehabiliterings- og Aktivitetscenter RESSOURCEFORLØB, BESKÆFTIGELSE & STU

Rehabiliterings- og Aktivitetscenter RESSOURCEFORLØB, BESKÆFTIGELSE & STU Rehabiliterings- og Aktivitetscenter RESSOURCEFORLØB, BESKÆFTIGELSE & STU Granhøjen er internationalt ISO 9001: 2008-certificeret Granhøjen er internationalt ISO-certificeret. Certificeringen er sket for

Læs mere

Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser

Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser Særligt tilrettelagte Ungdomsuddannelser Forberedelse til arbejde/uddannelse: Sociale kompetencer Praktik STU STU er Struer kommunes årige Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse for unge mellem 6 år og

Læs mere

BEHANDLINGSCENTRET ØSTERSKOVEN. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse - STU For unge med medfødt hjerneskade. Spastikerforeningen

BEHANDLINGSCENTRET ØSTERSKOVEN. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse - STU For unge med medfødt hjerneskade. Spastikerforeningen BEHANDLINGSCENTRET ØSTERSKOVEN Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse - STU For unge med medfødt hjerneskade Spastikerforeningen Hvad er STU STU er et treårigt uddannelsestilbud til unge mellem 15 og 25

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Kommuner og sagsbehandlere Parat til fremtiden STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede med multiple funktionsnedsættelser 16-25 år Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse

Læs mere

Emne: Redegørelse for aktiviteter på CSV

Emne: Redegørelse for aktiviteter på CSV Notatark Emne: Redegørelse for aktiviteter på CSV 2. marts 2018 - Sagsnr. 17/22616 - Løbenr. 45279/18 Notat vedr. aktiviteter på Center for Specialundervisning for Voksne Herværende notat er udarbejdet

Læs mere

Synsrådgivning for Skolebørn og Unge

Synsrådgivning for Skolebørn og Unge Synsrådgivning for Skolebørn og Unge Børn og unge med synshandicap CSU-Slagelse, Center for Specialundervisning, tilbyder rådgivning og vejledning vedrørende børn og unge med nedsat syn, som følge af

Læs mere

STU Greve Målgrupper og takster 2015

STU Greve Målgrupper og takster 2015 STU Greve Målgrupper og takster 2015 Målgrupper, generelt STU- Greve er for unge med betydelige generelle indlæringsvanskeligheder og udviklingsforstyrrelser inden for autismespektret, hvis vanskeligheder

Læs mere

Antal Antal STU- Erhverv STU Ungdom I alt

Antal Antal STU- Erhverv STU Ungdom I alt Ungdomuddannelerne (STU) årrapport 2013 STU på CSU-Slagele Unge under 25 år, der af fyike eller pykike grunde ikke, elv med pecialpædagogik tøtte, vil kunne gennemføre en ungdomuddannele på normale vilkår,

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder giver information om STU til dig, som er forældre til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

Virksomhedsaftale 2013 2014 for CSU-Slagelse. Virksomhedsaftale for CSU-Slagelse 2013

Virksomhedsaftale 2013 2014 for CSU-Slagelse. Virksomhedsaftale for CSU-Slagelse 2013 Virksomhedsaftale 2013 2014 for CSU-Slagelse Virksomhedsaftale for CSU-Slagelse 2013 Indledning Aftalen indgås mellem virksomhedslederleder Troels Jensen, CSU-Slagelse og chefen for Center for Handicap,

Læs mere

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU i Faaborg-Midtfyn Kommune Egeballe 4 5672 Broby Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) Hvordan kommer man ind på STU? Formålet med ungdomsuddannelsen er,

Læs mere

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Ringsted 1 2 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk 3 Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Kommunikationsafdelingen

Læs mere

Aftale mellem. Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge

Aftale mellem. Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge Aftale mellem Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune Og Birkeskolen - Et uddannelsestilbud for unge Om Undervisning efter Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov (STU) Rammeaftale 2019

Læs mere

1 Indhold 2 Indledning Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:...

1 Indhold 2 Indledning Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:... 1 Indhold 2 Indledning... 2 2.1 Lovgrundlag I lov om specialundervisning for voksne er det vedtaget, at kommunalbestyrelsen skal sørge for:... 2 3 Beskrivelse af målgruppe og tilbud... 2 3.1 Målgruppe...

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse Et STU-tilbud med syn på side 3 Formålet

Læs mere

Dagtilbud Autismecenter Nord-Bo kan give dagtilbud til personer, der er diagnosticeret med en autismespektrumforstyrrelse.

Dagtilbud Autismecenter Nord-Bo kan give dagtilbud til personer, der er diagnosticeret med en autismespektrumforstyrrelse. Dagtilbud Autismecenter Nord-Bo Autismecenter Nord-Bo er en ikke-erhvervsdrivende fond, og blev etableret i 1998 som et lære- og værested omfattende et individuelt tilrettelagt og struktureret pædagogisk

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud 2 Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud Formålet med hjælpen Formålet

Læs mere

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre

STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse. Information til forældre STU Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Information til forældre Pjecens formål: Denne folder giver information om STU til dig, som er forældre til eller værge for en ung, der kan være i målgruppen

Læs mere

Formål med kommunalt serviceniveau

Formål med kommunalt serviceniveau Formål med kommunalt serviceniveau Formålet med dette kommunale serviceniveau er, i forbindelse med Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, også benævnt som Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse

Læs mere

S T U S ø h ø j l a n d e t

S T U S ø h ø j l a n d e t S T U S ø h ø j l a n d e t Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse STU Søhøjlandet er et 3 årigt uddannelsestilbud for unge med særlige behov, der ikke kan gennemføre anden ungdomsuddannelse selv ikke med

Læs mere

Årsrapport 2012. Holbæk Kommune

Årsrapport 2012. Holbæk Kommune Årsrapport 2012 Holbæk Kommune CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Høreafdelingen

Læs mere

STU i byen. STU tilbudskatalog 2016/17

STU i byen.  STU tilbudskatalog 2016/17 STU i byen http://csu.slagelse.dk STU tilbudskatalog 2016/17 1. Formålet med ungdomsuddannelsen er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer

Læs mere

Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune. Indledning

Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune. Indledning Informationsfolder om Særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse i Ringkøbing-Skjern Kommune Indledning Formålet med denne folder om Særligt tilrettelagt Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov, også

Læs mere

STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse

STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse Til sagsbehandlere m.fl. STU Haderslev - en 3-årig ungdomsuddannelse Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Indholdsfortegnelse Formål... Målgruppen... Optagelse på uddannelsen... Særligt Tilrettelagt

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Kommuner og sagsbehandlere STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse Et STU-tilbud med syn på side 3 Formålet

Læs mere

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning

Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder. Indsatsområde: Udvikling/træning Sundhed & Omsorg Katalog over indsatsområder Indsatsområde: Udvikling/træning 1.2.1 At kommunikere Indsats med henblik på at afhjælpe og begrænse de handicappende virkninger af funktionsnedsættelser, der

Læs mere

STU. Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse

STU. Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse STU Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse Autismecenter Nord-Bo Autismecenter Nord-Bo er en ikke-erhvervsdrivende fond, og blev etableret i 1998 som et lære- og værested omfattende et individuelt tilrettelagt

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Elever og forældre STU på Synscenter Refsnæs For unge, der er blinde eller svagsynede Nu med mulighed for at vælge musiklinje STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse STU på Synscenter

Læs mere

STU. Den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse Ved CSV-Odense-Vestfyn-Brangstrup

STU. Den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse Ved CSV-Odense-Vestfyn-Brangstrup STU Den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse Ved CSV-Odense-Vestfyn-Brangstrup Hvem er vi? Treårig ungdomsuddannelse Udannelsestilbud for 16-25-årige unge med vidt forskellige vanskeligheder Består

Læs mere

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse

CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Slagelse 1 2 CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk 3 Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Kommunikationsafdelingen

Læs mere

STU - Medielinjen udbydes i samarbejde mellem CSU og VASAC Slagelse

STU - Medielinjen udbydes i samarbejde mellem CSU og VASAC Slagelse en STU uddannelse STU - Medielinjen udbydes i samarbejde mellem CSU og VASAC Slagelse ... Lidt om STU-Medielinjen - CSU Slagelse Medielinjen tilbyder undervisning til unge med særlige behov. I uddannelsen

Læs mere

EMU Klassen på Erhvervsskolen.

EMU Klassen på Erhvervsskolen. EMU Klassen på Erhvervsskolen. På Søbæk inkluderes ekskluderede børn og unge Erhvervs modning & Udviklings forløb. Vi visiterer Unge henvist fra Jobcenter efter Lov om aktiv beskæftigelse 32 Unge henvist

Læs mere

STU. Tag din STU på Harlekin Dagbeskæftigelse. - en forskel, der gør en forskel. - med indhold og perspektiv

STU. Tag din STU på Harlekin Dagbeskæftigelse. - en forskel, der gør en forskel. - med indhold og perspektiv Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse STU - med indhold og perspektiv www.hedehuset.dk - en forskel, der gør en forskel Tag din STU på Harlekin Dagbeskæftigelse Harlekin Dagbeskæftigelse og Bostøtte Botilbuddene

Læs mere

ALENE KAN VI NOGET, SAMMEN KAN VI MERE AUTISMECENTER SKIVE

ALENE KAN VI NOGET, SAMMEN KAN VI MERE AUTISMECENTER SKIVE ALENE KAN VI NOGET, SAMMEN KAN VI MERE AUTISMECENTER SKIVE DAGTILBUD H C Ørsteds Vej 1 7800 Skive Tlf: 9915 7225 DØGNTILBUD Bilstrupvej 28 7800 Skive Tlf: 9915 7200 AutismeCenter Skive tilbyder aktivitets-

Læs mere

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting

Camilla Brørup Dyssegaard, Ren Viden og Rambøll Management Consulting Specialpædagogisk støtte og inklusion på ungdomsuddannelserne for personer med psykiske funktionsnedsættelser et indblik i resultaterne fra et systematisk litteraturstudie Camilla Brørup Dyssegaard, Ren

Læs mere

Synsafdelingens kurser 2015

Synsafdelingens kurser 2015 Synsafdelingens kurser 2015 Kursusoversigt - 2015 Kursus Navn: ipad - Begyndere ipad - Øvede At leve med stærk synsnedsættelse CCTV kursus Udvidet brug af Daisy-afspiller Datoer: 9. april 21. august 8.

Læs mere

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN

OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN OM OVERGANGEN FRA BARN TIL VOKSEN - en folder til dig og dit netværk BØRNEOMRÅDET VOKSENOMRÅDET Aarhus Kommune Oplag 1 Marts 2019 BAGGRUNDSTEKST OM OVERGANG TIL VOKSEN Vi har lavet denne folder til dig,

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Elever og forældre Parat til fremtiden STU på Synscenter Refsnæs For unge blinde eller svagsynede med multiple funktionsnedsættelser 16-25 år Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse STU på

Læs mere

beskæftigelses-, sundheds- og uddannelsesrettede indsatser

beskæftigelses-, sundheds- og uddannelsesrettede indsatser Ressourceforløb Autismecenter Nord-Bo Autismecenter Nord-Bo er en ikke-erhvervsdrivende fond, og blev etableret i 1998 som et lære- og værested omfattende et individuelt tilrettelagt og struktureret pædagogisk

Læs mere

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse

Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse Et år på 10.Vest med oplevelser og læring bringer dig nærmere din ungdomsuddannelse 10.Vest Østergade 63 Tlf.: 74722910 www.10vest.dk 6270 Tønder Fax.: 74722919 10vest@10vest.dk Hvilken linje - og hvorfor?

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Elever og forældre STU på Synscenter Refsnæs For unge, der er blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs Indholdsfortegnelse STU på Synscenter Refsnæs tilbyder dig side

Læs mere

STU på Synscenter Refsnæs

STU på Synscenter Refsnæs Parat til fremtiden Elever og forældre STU på Synscenter Refsnæs For unge, der er blinde eller svagsynede Derfor! STU på Synscenter Refsnæs På den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) på Synscenter

Læs mere

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU

Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov - STU Godkendt i Voksen- og Plejeudvalgets møde den 23. maj 2013 Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 18. juni 2013

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud 2 Kvalitetsstandard for længerevarende botilbud Formålet med hjælpen Formålet med ophold i længerevarende botilbud er: - at du

Læs mere

Årsrapport ODSHERRED

Årsrapport ODSHERRED Årsrapport 2015 ODSHERRED CSU-Slagelse Rosenkildevej 88 B 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Høreafdelingen

Læs mere

Ansøgningsskema til STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse

Ansøgningsskema til STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Ungdommens Uddannelsesvejledning Job&Uddannelse Værkmestergade 13 A, 8000 Aarhus C Telefon 8940 5975 stu@msb.aarhus.dk www.stu-aarhus.dk Ansøgningsskema til STU Særlig Tilrettelagt Ungdomsuddannelse Ansøgningsfrist

Læs mere

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem.

Kommunernes opgaveløsning på området Opgaveløsningen er meget forskellig kommunerne i mellem. Baggrund om ViSP samarbejdet Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) er oprettet 1. august 2003 ved en sammenlægning af de hidtidige Specialskoler for Voksne i Næstved og i Nykøbing F. Borgerne har fri

Læs mere

Læseafdelingens årsrapport 2013. tendenser, udvikling og visioner

Læseafdelingens årsrapport 2013. tendenser, udvikling og visioner Læseafdelingens årsrapport 2013 tendenser, udvikling og visioner Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Indledning... 2 Læseafdelingens arbejdsområder... 2 Økonomi og lovområder... 3 Målgruppen i

Læs mere

Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til udviklingshæmmede

Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til udviklingshæmmede Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til udviklingshæmmede Herning VHP Dokument VHP Sagsgange Dokumentansvarlig Hans Grarup Titel Støtte i eget hjem og botilbud til udviklingshæmmede Socialpædagogisk

Læs mere

Workshop 5: Et tilbud om kombineret ungdomsuddannelse

Workshop 5: Et tilbud om kombineret ungdomsuddannelse Workshop 5: Et tilbud om kombineret ungdomsuddannelse Forhistorie Fri Ungdomsuddannelse Fleksuddannelse Kombineret Ungdomsuddannelse Et Danmark, der står sammen Til unge, der ikke har forudsætninger for

Læs mere

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen:

Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: Udover skolens generelle målsætning, er den specifikke målsætning for C afdelingen: at eleverne undervises i folkeskolens fagrække og at de, i den udstrækningen de har forudsætningerne, kan gå til Folkeskolens

Læs mere

Undervisningsplan for STU

Undervisningsplan for STU Undervisningsplan for STU Navn: Cpr nr.: Periode : XX Vejleder: Adresse: Postnr.: Tlf.nr : Mail- adresse: Sagsbehandler jobdelen: Overordnet mål: XX ønsker at blive afklaret omkring sin fremtid. Han ønsker

Læs mere

CSU STUDIEGÅRDEN Bopraktik, Kostskoleafdeling og Klubværelser

CSU STUDIEGÅRDEN Bopraktik, Kostskoleafdeling og Klubværelser CSU STUDIEGÅRDEN Bopraktik, Kostskoleafdeling og Klubværelser CSU Holbæk 15-06-2014 1 CSU STUDIEGÅRDEN Bopraktik, Kostskoleafdeling og Klubværelser på CSU Holbæk Hvem er CSU Holbæk?... 2 Hvad tilbyder

Læs mere

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen

Holme skoles specialklasser. - en naturlig del af skolen Holme skoles specialklasser - en naturlig del af skolen Profil for Holme Skoles specialklasser Kære forældre I denne pjece kan du læse om, hvordan vi ser på og organiserer en samlet skoledag for dit barn

Læs mere

CSU STUDIEGÅRDEN Bopraktik, Kostskoleafdeling og Klubværelser CSU Holbæk

CSU STUDIEGÅRDEN Bopraktik, Kostskoleafdeling og Klubværelser CSU Holbæk 17-03-2014 CSU STUDIEGÅRDEN Bopraktik, Kostskoleafdeling og Klubværelser CSU Holbæk 1 CSU STUDIEGÅRDEN Bopraktik, Kostskoleafdeling og Klubværelser på CSU Holbæk Hvem er CSU Holbæk?... 2 Hvad tilbyder

Læs mere

Dagtilbud Autismecenter Nord-Bo kan give dagtilbud til personer, der er diagnosticeret med en autismespektrumforstyrrelse.

Dagtilbud Autismecenter Nord-Bo kan give dagtilbud til personer, der er diagnosticeret med en autismespektrumforstyrrelse. Dagtilbud Autismecenter Nord-Bo Autismecenter Nord-Bo er en ikke-erhvervsdrivende fond, og blev etableret i 1998 som et lære- og værested omfattende et individuelt tilrettelagt og struktureret pædagogisk

Læs mere

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune

Redegørelse pr. 1. maj 2008 fra: Albertslund Kommune Albertslund Kommune Albertslund Kommune Kontaktperso n Line Friis Brorholt/Cec ilie Engell Tlf. nr. 43686115/43686 525 Line.friis.brorholt@albertslund.dk/cecilie.engell@alb Mail.: ertslund.dk Skemaet er

Læs mere

En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse

En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse En særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse Personlig udvikling Fedt fællesskab med situeret læring Godt Netværk Læringsakademiet STU på Ringsted produktionshøjskole Gode venskaber Stærkt springbræt Robusthed

Læs mere

Læseafdelingens årsrapport 2012. tendenser, udvikling og visioner

Læseafdelingens årsrapport 2012. tendenser, udvikling og visioner Læseafdelingens årsrapport 2012 tendenser, udvikling og visioner Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Indledning... 2 Læseafdelingens arbejdsområder... 2 Økonomi og lovområder... 3 Målgruppen i

Læs mere

De fysiske rammer De fysiske rammer i STU Kirkebæk er indrettet med udgangspunkt i de unge menneskers behov.

De fysiske rammer De fysiske rammer i STU Kirkebæk er indrettet med udgangspunkt i de unge menneskers behov. STU Kirkebæk Ungdomsuddannelse og klub Målgruppe STU Kirkebæk optager unge, der har afsluttet grundskolen og som således har afsluttet undervisningspligten. Den primære målgruppe er unge med multiple funktionsnedsættelser

Læs mere

Kravspecifikation. Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU)

Kravspecifikation. Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) 22112017 Kravspecifikation Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU) 1 Indhold 1 INDHOLD...1 1 INDLEDNING...2 2 KRAV TIL DET ENKELTE UDDANNELSESFORLØB...2 2.1 KRAV TIL UDDANNELSESFORLØBET FOR DE ENKELTE

Læs mere

Årsrapport 2012. Slagelse Kommune

Årsrapport 2012. Slagelse Kommune Årsrapport 2012 Slagelse Kommune CSU-Slagelse Norgesvej 14 4200 Slagelse Tlf. 58 57 57 60 csu-slagelse@slagelse.dk www.csu-slagelse.dk Indholdsfortegnelse 4 Indledning 5 Indbyggertal - Vestsjælland 6 Kommunikationsafdelingen

Læs mere

Virksomheden Levuk 2013

Virksomheden Levuk 2013 Fritidsklub for unge med handicap Levuk tilbyder særligt tilrettelagt undervisning og aktiv fritid for unge over 13 år, der har betydelig og varigt nedsat fysisk og/eller psykisk funktionsevne. Det kan

Læs mere

3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE

3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE 3-ÅRIG UNGDOMSUDDANNELSE I HADERSLEV KOMMUNE For unge med særlige behov Hvad er STU? STU står for Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse i Haderslev CSK Center for specialundervisning og kommunikation

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Sten Dokkedahl Dato: 29. sep. 2010 Sagsid.: std Version nr.: 3 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE. Serviceramme. Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede

SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE. Serviceramme. Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede SOCIAL, SUNDHED OG BESKÆFTIGELSE Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til fysisk handicappede og senhjerneskadede Januar 2012 1 Socialpædagogisk bostøtte i eget hjem Lovgrundlag Hvilke behov skal

Læs mere

Specialafdelingen på Lykkesgårdskolen

Specialafdelingen på Lykkesgårdskolen Specialafdelingen på Lykkesgårdskolen Specialafdelingen på Lykkesgårdskolen er et skoletilbud, der henvender sig til elever med generelle indlæringsvanskeligheder. Eleverne kommer fra hele Varde Kommune

Læs mere

10. KlasseCentret. Dronninglund KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse!

10. KlasseCentret. Dronninglund KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KlasseCentret Dronninglund 2014-15 2 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! Indhold 10. KLASSE DIT VALG! Introforløb 3 Tværsuger og skolerejse 3 Dit præg på arbejdsmiljøet 3 Brobygning 4

Læs mere

Kildebjerget Tørring. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) med botilbud. Region Midtjylland Center for Børn, Unge og Specialrådgivning

Kildebjerget Tørring. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) med botilbud. Region Midtjylland Center for Børn, Unge og Specialrådgivning Kildebjerget Tørring Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) med botilbud Region Midtjylland Center for Børn, Unge og Specialrådgivning Kildebjerget Tørring 2 KILDEBJERGET TØRRING unges springbræt

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte efter Servicelovens 85 2015

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte efter Servicelovens 85 2015 Kvalitetsstandard for hjælp og støtte efter Servicelovens 85 2015 21. april 2015 Center for Handicap & Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Lovgrundlag... 3 2.1.

Læs mere

Storskoven STU

Storskoven STU Storskoven 42 13 15 81 STU SÆRLIGT TILRETTELAGT UNGDOMSUDDANNELSE STU på Storskoven Målet for Storskovens skoles STU forløb er klart: At give den unge en tilknytning til arbejdsmarkedet, og at indgå aktivt

Læs mere

Tag på Bornholms Højskole

Tag på Bornholms Højskole Bornholms Bornholms Erhvervsskole UU Bornholm Tag på Bornholms og bliv klar til en erhvervsuddannelse Tilbud til dig mellem 17½ og 25 år uden ungdomsuddannelse. HØJSKOLE Brug højskolen som et led i en

Læs mere

10. KlasseCentret. Dronninglund 2015-16. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse!

10. KlasseCentret. Dronninglund 2015-16. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KlasseCentret Dronninglund 2015-16 2 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. klasse - dit valg! Hvad skal du efter 9. klasse? Der er mange muligheder, og valget kan være svært. Dronninglund

Læs mere

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning

Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning Kvalitetsstandard for voksenspecialundervisning - VSU Udarbejdet af: Job og Aktiv Dato: 1. oktober 2012 Sagsid.: std Version nr.: 6 Kvalitetsstandard for Område Specialundervisning for voksne Kompenserende

Læs mere

Nedenfor finder du beskrivelse af en række af de vigtigste elementer i 10. klasse i skoleåret 2019/20

Nedenfor finder du beskrivelse af en række af de vigtigste elementer i 10. klasse i skoleåret 2019/20 ÅRET I 10. KLASSE 2019/20 Vi har på Marstal Skole en god 10. klasse som vi er stolte af. Vi har de seneste år ændret vores tilbud, og arbejder løbende på at blive endnu bedre. Med vores erfaringer fra

Læs mere

Uddannelsescenter UiU

Uddannelsescenter UiU Uddannelsescenter UiU STU i København Alle ca. 450 unge i STU i København er visiteret til STU-tilbud ud fra en målgruppe kategorisering. 1. Unge med specifikke vanskeligheder, som f.eks. autisme 2. Unge

Læs mere