Specialeseminar KU 28. september 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Specialeseminar KU 28. september 2017"

Transkript

1 Specialeseminar KU 28. september 2017

2 Specialeemner 1. Offentlig forsyningsvirksomhed og renovation: Analyse af, om der er overensstemmelse mellem national praksis i Momslovens 3, stk. 2, nr. 2 og Momssystemdirektivets artikel 13 samt det tilhørende Bilag I. 2. Licens: På baggrund af EU-Domstolens dom i sag C-11/15 ønskes en analyse af, om det er med rette, at Danmark opretholder moms på licens. 3. Frister for ændring af afgiftsgodtgørelse: Fra hvilket tidspunkt løber fristerne for ændring af virksomheders godtgørelse af afgifter? 4. Overskudsvarme: Hvordan defineres overskudsvarme? Og hvor meget skal en virksomheds godtgørelse af energiafgifter nedsættes ved afsætning af overskudsvarme? 5. Levering af fast ejendom: Afgrænsning mellem levering af en bebygget fast ejendom og en byggegrund i henhold til national praksis, jf. momslovens 13, stk. 1, nr. 9. Herunder en analyse og vurdering af, hvorvidt national praksis er i overensstemmelse med EU-retten.

3 1. Offentlig forsyningsvirksomhed og renovation Siden implementeringen af det 6. momsdirektiv (i dag Momssystemdirektivet) fra den 17. maj 1977 omkring harmonisering af medlemsstaternes lov om omsætningsafgifter, har Danmark været forpligtet til at harmonisere landets omsætningsafgifter i overensstemmelse med direktivet. Ifølge lovbemærkningerne til Momslovens 3, stk. 2, nr. 2 forstås der ved offentlige forsyningsvirksomheder offentlige virksomheder, der leverer varer eller ydelser til virksomheder og private borgere, som f.eks. leverancer af el, gas, vand og varme, men også udførelse af servicefunktioner som renovation og offentlig transport. Af Momssystemdirektivets art. 13, stk. 1, tredje afsnit og bilag I, nr. 2 fremgår det, at offentligretlige organer anses som afgiftspligtige personer for så vidt angår vand-, gas-, elektricitets- og varmeforsyning, medmindre den udøvede virksomhed er ubetydelig. Der ønskes en analyse af, om den nationale praksis om at opkræve moms ved levering af renovationsydelser til private og grundejerforeninger er i overensstemmelse med Momssystemdirektivets artikel 13 og Bilag I. Skatterådet har behandlet emnet i et bindende svar, som er offentliggjort som SKM SR.

4 2. Licens På baggrund af EU-Domstolens dom i sag C-11/15 ønskes en analyse af, om det er med rette, at Danmark opretholder moms på licens. I Danmark opkræver DR moms på radio- og TV-licens fra den enkelte husstand og momsen indbetales efterfølgende til SKAT. Den 22. juni 2016 fastslog EU-domstolen i en dom om tjekkisk radiolicens, at det var ulovligt at opkræve moms af den tjekkiske radiolicens. Der ønskes en analyse af, om det er med rette, at Danmark opretholder moms på radio- og TVlicens.

5 3. Frister for ændring af afgiftsgodtgørelse Fra hvilket tidspunkt løber fristerne for ændring af virksomheders godtgørelse af afgifter? Som udgangspunkt skal SKAT afsende varsel om ændring af en virksomheds godtgørelse af afgifter senest 3 år efter det tidspunkt, hvor kravet om godtgørelse tidligst kunne gøres gældende. Den samme frist gælder for en virksomheds fremsættelse af nye oplysninger, hvis virksomheden vil have ændret godtgørelsen. Energiafgifter godtgøres som hovedregel ved, at der angives et fradrag på momsangivelsen. I praksis har man derfor anset fristen for momsangivelsen for det tidspunkt, hvor kravet om godtgørelse tidligst kunne gøres gældende. Der findes dog i energiafgiftslovgivningen regler om tilbagebetaling, som ikke nødvendigvis skal angives på momsangivelsen, f.eks. lempelsen i henhold til elpatronordningen, jf. gasafgiftslovens 8, stk. 4 og 5. Endvidere findes der regler om fremskyndet tilbagebetaling af energiafgifter, og i elafgiftslovens 11 a findes særlige regler om opgørelse og modregning af energiafgifter for virksomheder, der har både godtgørelsesberettiget og ikke-godtgørelsesberettiget forbrug. Hvordan spiller disse regler sammen med fristerne for ændring af godtgørelse, som fremgår af skatteforvaltningslovens 31?

6 4. Overskudsvarme Hvordan defineres overskudsvarme? Og hvor meget skal en virksomheds godtgørelse af energiafgifter nedsættes ved afsætning af overskudsvarme? Momsregistrerede virksomheder kan få godtgjort energiafgifter. I 1995 blev der vedtaget en lov, der ophævede muligheden for godtgørelse af afgifter af forbrug, som direkte eller indirekte anvendes til rumvarme eller varmt vand. Der blev samtidigt indført regler, om at virksomheder kan få godtgjort afgift, selvom de udnytter overskudsvarme til produktion af rumvarme. Godtgørelsen skal i henhold til disse regler nedsættes. Det er denne nedsættelse af godtgørelsen af energiafgifter, som populært kaldes for overskudsvarmeafgiften. Af lovens forarbejder fremgår, at reglerne blev indført for at skabe balance mellem samfundsøkonomiske og energi- og miljømæssige hensyn. Afgrænsningen af situationer, hvor der sker udnyttelse af overskudsvarme over for situationer, hvor der sker samtidig produktion af rum- og procesvarme, har betydning for i hvilket omfang en virksomhed kan få godtgjort energiafgifter, hvilket i sidste ende kan få betydning for fjernvarmeprisen. Problemstillingen er blevet behandlet i nogle afgørelser, men der råder stadig en vis uklarhed. Ved afsætning af overskudsvarme udgør nedsættelsen af godtgørelsen højst en i loven fastsat procentandel af det samlede vederlag for varmeleverancen. Skatterådet har truffet en række afgørelser om, hvordan denne regel skal anvendes, herunder om hvad der skal indregnes i det samlede vederlag for varmeleverancen. Den seneste er SKM SR. Reglerne om godtgørelse af energiafgifter findes i mineralolieafgiftslovens 11, gasafgiftslovens 10, elafgiftslovens 11 og kulafgiftslovens 8.

7 5. Levering af fast ejendom (s. 1) Afgrænsning mellem levering af en bebygget fast ejendom og en byggegrund i henhold til national praksis, jf. momslovens 13, stk. 1, nr. 9. Herunder en analyse og vurdering af, hvorvidt national praksis er i overensstemmelse med EU-retten. Overdragelse af fast ejendom var indtil 1. januar 2011 generelt set fritaget for moms i Danmark. Efter de nye regler er udgangspunktet forsat, at overdragelse af fast ejendom er fritaget for moms, jf. momslovens 13, stk. 1, nr. 9. Der er dog indført 2 væsentlige undtagelser hertil. Momsfritagelsen omfatter ikke længere overdragelse af nye bygninger med tilhørende jord, jf. momslovens 13, stk. 1, nr. 9, litra a. Ifølge momsbekendtgørelsens 54, stk. 2, er en bygning ny, hvis den overdrages inden første indflytning. En bygning anses også som ny, når den overdrages første gang efter indflytningen, hvis overdragelsen sker mindre end 5 år efter bygningens færdiggørelse. Det følger modsætningsvist heraf, at overdragelse af bebygget fast ejendom, hvor bygningerne ikke er nye, fortsat er en momsfritaget transaktion.

8 5. Levering af fast ejendom (s. 2) Momsfritagelsen omfatter heller ikke længere overdragelse af byggegrunde, jf. momslovens 13, stk. 1, nr. 9, litra b. Som byggegrunde anses i henhold til momsbekendtgørelsens 56, stk. 1, ubebyggede arealer som i henhold til planloven kan bebygges. Medlemsstaterne er i MSD art. 12, stk. 3, tillagt beføjelse til at definere begrebet byggegrund. Det er denne kompetence, som er udnyttet i momsbekendtgørelsens 56, stk. 1, der definerer en byggegrund som et ubebygget areal, som efter lov om planlægning eller forskrifter udstedt i medfør heraf er udlagt til formål, som muliggør opførelse af bygninger. Det er i den forbindelse uden betydning, om grunden er byggemodnet eller ej. Se herom Den Juridiske Vejledning , afsnit D.A Anden overdragelse af ubebyggede grunde, herunder landbrugsjord, er fortsat momsfritaget. Sondringen mellem byggegrund og bebygget fast ejendom er afgørende for, om overdragelsen af den faste ejendom er fritaget for moms eller ej. Sondringen har givet anledning til tvivl i fx tilfælde, hvor der overdrages et areal, der også rummer eksisterende ældre bygninger, der formentlig skal nedrives helt eller delvist af køber efter overdragelsen med henblik på opførsel af en eller flere nye bygninger. Der findes flere bindende svar fra SKAT og Skatterådet og kendelser fra Landsskatteretten. Dette område er specielt relevant efter Vestre Landsrets kendelse af 15. maj 2017, SKM VLR, hvor spørgsmålet vedrørende denne sondring er blevet forelagt for EU- Domstolen på baggrund af Landsskatterettens afgørelse SKM LSR.

9 Ansøgningsprocedure Har du spørgsmål til specialeemne 1, 2 og 5 er du velkommen til at kontakte Christina Bjørke, telefon eller mail CBjo@sanst.dk. Ved spørgsmål til specialeemne 3 og 4 er du velkommen til at kontakte Klaus Beier Nielsen, telefon eller mail KBN@sanst.dk Spørgsmål til processen kan rettes til Gitte Danielsen, telefon Send din ansøgning til HR, Gitte Danielsen, GD@sanst.dk I ansøgningen skal det fremgå, hvilket specialeemne du ønsker at skrive om, og hvorfor du er motiveret for at skrive om det pågældende emne Du skal vedhæfte dit karakterblad Du skal angive tidspunktet for den periode, du skriver specialet indenfor HR screener ansøgningerne og vil sammen med fagkontoret udvælge de pågældende kandidater til specialeemnet

Høring om styresignal vedrørende moms på salg af byggegrunde, H

Høring om styresignal vedrørende moms på salg af byggegrunde, H SKAT Østbanegade 123 København Ø 8. november 2016 Høring om styresignal vedrørende moms på salg af byggegrunde, H318-16. SKAT har den 14. oktober 2016 fremsendt ovennævnte forslag til styresignal til FSR

Læs mere

5. september Er afgifter en barriere ved vurdering af om man skal levere/anvende overskudsvarme?

5. september Er afgifter en barriere ved vurdering af om man skal levere/anvende overskudsvarme? 5. september 2017 Er afgifter en barriere ved vurdering af om man skal levere/anvende overskudsvarme? Emner I dag: Lov og praksis indtil nu Praksis fremover Afgifts- og tilskudsanalysen Hvad er overskudsvarme?

Læs mere

Momsregistrerede virksomheder, herunder producenter af varme og kulde

Momsregistrerede virksomheder, herunder producenter af varme og kulde Dato for offentliggørelse Til 25 nov 2011 13:06 Sagsnummer 2011-260-0607 Ansvarlig fagkontor Resumé Yderligere oplysninger - klik her. Momsregistrerede virksomheder, herunder producenter af varme og kulde

Læs mere

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen

Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse. Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Danske Miljøadvokater Ekspropriation og overtagelse Moms og ekspropriationserstatning v. Kristoffer Juul Bertelsen Hvornår er lodsejer afgiftspligtig? Overordnede betingelser for afgiftspligt Der er tale

Læs mere

Moms på fast ejendom. Ved advokat Peter Nordentoft Uddannelsesdagen 2014

Moms på fast ejendom. Ved advokat Peter Nordentoft Uddannelsesdagen 2014 Moms på fast ejendom Ved advokat Peter Nordentoft Uddannelsesdagen 2014 Skatter og moms 2 3 Retskilder EF-traktaten art. 99 Momssystemdirektivet (2006/112/EØF) m.fl. Momsloven (Lovbekendtgørelse nr. 106

Læs mere

Moms i forbindelse med fast ejendom. Opdatering på udviklingen i praksis

Moms i forbindelse med fast ejendom. Opdatering på udviklingen i praksis Moms i forbindelse med fast ejendom Opdatering på udviklingen i praksis Indhold Salg af udlejningsejendomme Seneste nyt om praksis, muligheder og risici Praksis omkring salg af gamle bygninger SKATs udvidelse

Læs mere

Moms i ekspropriationsprocesser

Moms i ekspropriationsprocesser Moms i ekspropriationsprocesser Aarhus, den 3. november 2016 2 Problemstilling Der findes mange ekspropriationshjemler i lovgivningen, men alle hjemler skal administreres under hensyntagen til grundlovens

Læs mere

Afgiftsnyheder. Møde EY 29. august The better the question. The better the answer. The better the world works.

Afgiftsnyheder. Møde EY 29. august The better the question. The better the answer. The better the world works. Afgiftsnyheder Møde EY 29. august 2017 The better the question. The better the answer. The better the world works. Eksportmomsordningen foreslås afskaffet Eksportmomsordningen giver en likviditetsfordel

Læs mere

Moms i forbindelse med fast ejendom. Opdatering på udviklingen i praksis

Moms i forbindelse med fast ejendom. Opdatering på udviklingen i praksis Moms i forbindelse med fast ejendom Opdatering på udviklingen i praksis Indhold Salg af udlejningsejendomme Seneste nyt om praksis, muligheder og risici Momsfri virksomhedsoverdragelse Ny praksis nu også

Læs mere

Specialeseminar KU. 8. Maj 2018

Specialeseminar KU. 8. Maj 2018 Specialeseminar KU 8. Maj 2018 Skatteankestyrelsen som arbejdsplads Over 500 medarbejdere fordelt på lokationer i København, Odense, Silkeborg og Aalborg. Skatteankestyrelsen behandler klagesager over

Læs mere

Momsfritagelse af anden egentlig sundhedspleje - styresignal

Momsfritagelse af anden egentlig sundhedspleje - styresignal Side 1 af 5 Til forsiden Nyhedsmail Kontakt Om koncernen Links Presse A-Å Borger Virksomhed Rådgiver Brug af afgørelser domme kendelser mv. Vis alle afgørelser Momsfritagelse af anden egentlig sundhedspleje

Læs mere

Nyhedsbrev. Skatter og afgifter

Nyhedsbrev. Skatter og afgifter Nyhedsbrev Skatter og afgifter 05.10.2017 SKATTERÅDET BEKRÆFTER: SALG AF BOLIGUDLEJNINGS EJENDOMME KAN SKE UDEN MOMS 5.10.2017 I et nyt bindende svar har Skatterådet bekræftet, at overdragelse af en momsfritaget

Læs mere

Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom

Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom Indholdsfortegnelse Moms ved frivillig registrering for udlejning af fast ejendom Indledning Registrering Udlejning Bortforpagtning Salg Hvordan du bliver registreret Registrering i mindst 2 år Moms af

Læs mere

Landsskatteretskendelse vedr. anmodning om udbetaling af el- og CO2-afgift

Landsskatteretskendelse vedr. anmodning om udbetaling af el- og CO2-afgift KEN nr 9043 af 18/12/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 30. juni 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin. Landsskatteretten, j. nr. 08-01041 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Landsskatteretskendelse

Læs mere

Moms og fast ejendom. Danske Skatteadvokaters forårsseminar

Moms og fast ejendom. Danske Skatteadvokaters forårsseminar Moms og fast ejendom Danske Skatteadvokaters forårsseminar Salg af fast ejendom v/[ ] Momspligt Momslovens 1 og 4 (MSD art. 1 og 2) Erhvervsmæssig levering af varer og ydelser med leveringssted i Danmark

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 4. juli 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 4. juli 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 4. juli 2014 Sag 198/2013 Hovedstadens Lokalbaner A/S (advokat Tom Kári Kristjánsson) mod Skatteministeriet (kammeradvokaten ved advokat David Auken) Hovedstadens

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt)

Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) Skatteministeriet J. nr. 14-4348922 Udkast (1) Forslag til Lov om ændring af momsloven (Bemyndigelse til lempelse og fritagelse for faktureringspligt) 1 I momsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 106 af 23.

Læs mere

POWERPOINT TEMPLATE TITLE

POWERPOINT TEMPLATE TITLE POWERPOINT TEMPLATE TITLE Få styr på MOMS ved køb og salg af fast ejendom v/advokat Tine Seehausen, den 2.11.2015 Ejendomsforeningen Fyn A focused subheading Date Fast ejendom og moms A. Moms ved køb og

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg

Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Bilag 110 Offentligt Notat 8. januar 2019 J.nr. 2018-8540 Kontor: Grund- og nærhedsnotat til Folketingets Europaudvalg Forslag til Rådets direktiv om ændring af Rådets

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af momsbekendtgørelsen 1)

Bekendtgørelse om ændring af momsbekendtgørelsen 1) BEK nr 825 af 25/06/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 25. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 14-0430208 Senere ændringer til forskriften BEK nr 808 af 30/06/2015

Læs mere

Den danske Fondsmæglerforenings bemærkninger til styresignaler vedr ATP-sagen

Den danske Fondsmæglerforenings bemærkninger til styresignaler vedr ATP-sagen SKAT Sendt pr. e-mail til juraskat@skat.dk Dato: 29. juni 2015 Vores ref.: SAG-2012-04786 Tre styresignaler i høring - ATP sagen s bemærkninger til styresignaler vedr ATP-sagen SKAT den 8. juni 2015 sendt

Læs mere

Tatto-Branchen, Danmark Rod i Reglerne

Tatto-Branchen, Danmark Rod i Reglerne Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del Bilag 10 Offentligt Tatto-Branchen, Danmark Rod i Reglerne VI SKAL HAVE ARBEJDSRO!...og vi vil meget gerne arbejde helt efter reglerne Efter mange års hårdt arbejde og

Læs mere

Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v. (Momspakken m.v.

Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v. (Momspakken m.v. Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter inden for EU m.v.(momspakkenm.v.) Her står du: Nyhedsbreve > 2009 Nye momsregler for EU-handel med ydelser, godtgørelse af momsudgifter

Læs mere

2010/1 LSV 195 A (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj Forslag.

2010/1 LSV 195 A (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj Forslag. 2010/1 LSV 195 A (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Skatteministeriet, j.nr. 2011-231-0042 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 27. maj 2011 Forslag

Læs mere

Afgift på overskudsvarme Hvad er op og ned?

Afgift på overskudsvarme Hvad er op og ned? www.pwc.dk Afgift på overskudsvarme Hvad er op og ned? Sebastian Houe 17. december 2015 Revision. Skat. Rådgivning. Agenda Emner 1. Introduktion til 2. Introduktion til reglerne og baggrunden herfor 3.

Læs mere

Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011. Lone Friis

Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011. Lone Friis Nye momsregler for kursusvirksomhed 1. februar 2011 Lone Friis Agenda Generel SKAT-momspligt hos skoler, herunder seneste udvikling på momsområdet for skoler Lønsumsafgiftspligtige aktiviteter Styresignalet

Læs mere

Overskudsvarme og afgifter. Fredericia 30. september 2015

Overskudsvarme og afgifter. Fredericia 30. september 2015 Overskudsvarme og afgifter Fredericia 30. september 2015 Momsangivelsen Salgsmoms Moms af varekøb mv. i udlandet Moms af ydelseskøb i udlandet med omvendt betalingspligt Fradrag Købsmoms Olie- og flaskegasafgift

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 *

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 * SKATTEMINISTERIET / HENRIKSEN DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 13. juli 1989 * I sag 173/88, angående en anmodning, som Højesteret i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for

Læs mere

Landsskatteretskendelse vedr. fradrag for købsmoms ved tilbygning - integreret del af logen - momsfritagelse

Landsskatteretskendelse vedr. fradrag for købsmoms ved tilbygning - integreret del af logen - momsfritagelse KEN nr 9670 af 17/01/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juli 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin. Landsskatteretten, j. nr. 11-02108 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Landsskatteretskendelse

Læs mere

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K oktober 2009 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2009\H

Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade København K oktober 2009 mbl (X:\Faglig\HORSVAR\2009\H Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: pafgft@skm.dk Foreningen af Statsautoriserede Revisorer Kronprinsessegade 8, 1306 København K. Telefon 33 93 91 91 Telefax nr. 33 11

Læs mere

INFORMATION OM LICENSMOMS.DK-GRUPPESØGSMÅLET MOD SKATTEMINISTERIET

INFORMATION OM LICENSMOMS.DK-GRUPPESØGSMÅLET MOD SKATTEMINISTERIET Til licensbetalerne INFORMATION OM LICENSMOMS.DK-GRUPPESØGSMÅLET MOD SKATTEMINISTERIET INDHOLDSFORTEGNELSE 1 INDLEDNING... 2 1.1 Formålet med at deltage i Licensmoms.dk-gruppesøgsmålet... 2 1.2 De vigtigste

Læs mere

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg

Grundnotat om. Notatet sendes til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Skatteudvalg Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 2 Offentligt Notat SKATTEMINISTERIET Departementet Skatte- og Afgiftsadministration 17. april 2008 8. april 2008 J.nr. 2008-251-0070 Grundnotat om Europa-Kommissionens

Læs mere

Kasper L. Knudsen Studie nr Emnefelt indledning Problemformulering Metode...

Kasper L. Knudsen Studie nr Emnefelt indledning Problemformulering Metode... Indholdsfortegnelse 1. Emnefelt... 3 1.1. indledning... 3 1.2. Problemformulering... 3 1.3. Metode... 4 1.4. Retskilder... 4 1.5. Afgrænsning... 5 1.6. Opgavens opbygning... 6 2. Regelgrundlag... 7 2.1.

Læs mere

MOMS PÅ YDELSER TIL INVESTERINGSFORENINGER. v/ partner Niclas Holst Sonne, leder af Hortens skatteafdeling 30. november 2015

MOMS PÅ YDELSER TIL INVESTERINGSFORENINGER. v/ partner Niclas Holst Sonne, leder af Hortens skatteafdeling 30. november 2015 MOMS PÅ YDELSER TIL INVESTERINGSFORENINGER v/ partner Niclas Holst Sonne, leder af Hortens skatteafdeling 30. november 2015 BAGGRUND OG INDLEDNING side 2 Momsfritagelsen i Artikel 13, punkt B, litra d),

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 6. maj 1992 *

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 6. maj 1992 * DOM AF 6. 5. 1992 SAG C-20/91 DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 6. maj 1992 * I sag C-20/91, angående en anmodning, som Nederlandenes Hoge Raad (Tredje Afdeling) i medfør af EØF-traktatens artikel 177 har

Læs mere

Moms- og afgiftsregler for byggebranchen

Moms- og afgiftsregler for byggebranchen Moms- og afgiftsregler for byggebranchen 2018 Succes skaber vi sammen... Byggebranchen er underlagt komplekse regler, hvilket betyder, at mange virksomheder ikke behandler moms og afgifter hverken korrekt

Læs mere

Hvad er op og ned i afgiftsjunglen, og overskudsvarme. 12. november 2014

Hvad er op og ned i afgiftsjunglen, og overskudsvarme. 12. november 2014 www.pwc.dk Hvad er op og ned i afgiftsjunglen, når vi taler varmepumper og overskudsvarme 12. november 2014 ID: Introduktion Hvem er vi? 2 Hvem er vi? Generelt Revisions- og rådgivningsvirksomhed Ca. 1.700

Læs mere

Notat til Folketingets Europaudvalg

Notat til Folketingets Europaudvalg Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del Bilag 209 Offentligt Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Telefon 3392 3392 Fax 3314 9105 CVR-nr. 19552101 EAN-nr. 5798000033788 www.skm.dk J.nr. 13-0004720 Notat

Læs mere

Skatteministeriet J.nr. 2005-021-0023

Skatteministeriet J.nr. 2005-021-0023 Finansudvalget (2. samling) L 175 - Svar på 38 Spørgsmål 5 Offentligt Skatteministeriet J.nr. 2005-021-0023 Den Til Folketingets Finansudvalg Hermed sendes i 5 eksemplarer endeligt svar på spørgsmål nr.

Læs mere

MOMSPLIGTIG LEVERING AF FAST EJENDOM

MOMSPLIGTIG LEVERING AF FAST EJENDOM Kandidatafhandling Cand.merc.aud. Forfatter: Jurgita Bauzyte Vejleder: Anja Gärtner Dahlgaard MOMSPLIGTIG LEVERING AF FAST EJENDOM En analyse af lov nr. 520 af 12. juni 2009 Antal anslag: 173.294 Antal

Læs mere

Læs mere om udgivelsen på shop.karnovgroup.dk. Merete Andersen. Moms 2. Fritagelser og lønsumsafgift

Læs mere om udgivelsen på shop.karnovgroup.dk. Merete Andersen. Moms 2. Fritagelser og lønsumsafgift Søren Engers Pedersen Merete Andersen Linda-Sophia Danielsen Moms 2 Fritagelser og lønsumsafgift Søren Engers Pedersen, Merete Andersen & Linda-Sophia Danielsen Moms 2 Fritagelser og lønsumsafgift 4. udgave/1.

Læs mere

Høringssvar til teknisk høring om ændring af EU s momssystemdirektiv fsv. angår den momsmæssige behandling af vouchere (j. nr. 2012-221-0047) H112-12

Høringssvar til teknisk høring om ændring af EU s momssystemdirektiv fsv. angår den momsmæssige behandling af vouchere (j. nr. 2012-221-0047) H112-12 Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K E-mail: js@skat.dk 07. september 2012 mbl (H:\Fagligt Center\HORSVAR\2012\H112-12.doc) Høringssvar til teknisk høring om ændring af EU s momssystemdirektiv

Læs mere

Grundnotat om. Resumé Kommissionens forslag indeholder ændringer af momsdirektivet for så vidt angår:

Grundnotat om. Resumé Kommissionens forslag indeholder ændringer af momsdirektivet for så vidt angår: Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0677 Bilag 1 Offentligt SKATTEMINISTERIET Departementet Afgift 12. december 2007 Grundnotat om Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF af 28. november

Læs mere

Tre styresignaler i høring - ATP sagen

Tre styresignaler i høring - ATP sagen SKAT Østbanegade 123 2100 København Ø 26. juni 2015 Tre styresignaler i høring - ATP sagen Dansk Erhvervs bemærkninger til styresignaler vedr ATP-dommen SKAT den 8. juni 2015 sendt udkast til tre styresignaler

Læs mere

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113,

DIREKTIVER. under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, 7.12.2018 L 311/3 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV (EU) 2018/1910 af 4. december 2018 om ændring af direktiv 2006/112/EF, for så vidt angår harmonisering og forenkling af visse regler i det fælles merværdiafgiftssystem

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 2009/162/EU

RÅDETS DIREKTIV 2009/162/EU L 10/14 Den Europæiske Unions Tidende 15.1.2010 DIREKTIVER RÅDETS DIREKTIV 2009/162/EU af 22. december 2009 om ændring af visse bestemmelser i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem RÅDET

Læs mere

AFGIFT AF OVERSKUDSVARME INDLEVELSE SKABER UDVIKLING

AFGIFT AF OVERSKUDSVARME INDLEVELSE SKABER UDVIKLING AFGIFT AF OVERSKUDSVARME PRÆSENTATION Klaus Kalsmose Jakobsen Senior Manager, BDO Statsautoriseret Revisionsaktieselskab A/S Mail: KJA@bdo.dk D: +45 89307800 I +45 60704818 LinkedIn: www.linkedin.com/in/klaus-kalsmose-jakobsen-3b8360a

Læs mere

12848/18 HOU/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12848/18. Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS)

12848/18 HOU/zs ECOMP.2.B. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) 12848/18. Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. november 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0251 (CNS) 12848/18 FISC 397 ECOFIN 881 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: RÅDETS

Læs mere

fastsat ved internationale konventioner om oprettelse af disse organer eller ved aftaler om hjemsted.

fastsat ved internationale konventioner om oprettelse af disse organer eller ved aftaler om hjemsted. Til lovforslag nr. L 12 Folketinget 2011-12 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 22. marts 2012 Forslag til Lov om ændring af lønsumsafgiftsloven, momsloven, opkrævningsloven, lov om offentligt

Læs mere

D O M. afsagt den 7. februar 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Lis Frost og Nadine Mogensen (kst.)) i 1.

D O M. afsagt den 7. februar 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Lis Frost og Nadine Mogensen (kst.)) i 1. D O M afsagt den 7. februar 2017 af Vestre Landsrets 2. afdeling (dommerne Annette Dellgren, Lis Frost og Nadine Mogensen (kst.)) i 1. instanssag mod Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat David

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.10.2016 COM(2016) 645 final 2016/0315 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af beslutning 2007/884/EF om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige

Læs mere

Det komplicerede afgiftssystem, som det ser ud i dag og måske i morgen. Claus Meineche Middelfart 24. Marts 2017

Det komplicerede afgiftssystem, som det ser ud i dag og måske i morgen. Claus Meineche Middelfart 24. Marts 2017 Det komplicerede afgiftssystem, som det ser ud i dag og måske i morgen Claus Meineche Middelfart 24. Marts 2017 1 Agenda 1. Definition af overskudsvarme ift. afgift 2. Lovgivningens ånd (hensigt) og ord

Læs mere

Dansk Skattevidenskabelig Forening

Dansk Skattevidenskabelig Forening www.pwc.dk Dansk Skattevidenskabelig Forening Moms og fast ejendom status på en 7 år lang tur med rutschebanen Revision. Skat. Rådgivning. Hvem er jeg? Asger Hauchrog Engvang Director Tlf: 8932 5555 /

Læs mere

LOV nr 1564 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2016

LOV nr 1564 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2016 LOV nr 1564 af 21/12/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 2010-231-0039 Senere ændringer til forskriften LBK nr 124 af 08/02/2011

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Kapitel 1. Indledning 11

Indholdsfortegnelse. Kapitel 1. Indledning 11 Kapitel 1. Indledning 11 Kapitel 2. Momspligtens omfang 13 2.1. Afgiftspligtig person (subjektiv momspligt) 14 2.1.1. Lovgivningen 14 2.1.2. Momssystemdirektivet 14 2.1.3. Fysiske eller juridiske personer

Læs mere

Merværdiafgift af levering af byggegrunde

Merværdiafgift af levering af byggegrunde Kandidatafhandling Forfatter: Mikkel W. Thomsen Studienr.: 289635 Vejleder: Henrik Stensgaard Studieretning: Cand.merc.aud Aflevering: 1. januar 2013 Merværdiafgift af levering af byggegrunde Aarhus School

Læs mere

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0421 Offentligt

Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0421 Offentligt Europaudvalget 2017 KOM (2017) 0421 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 9.8.2017 COM(2017) 421 final 2017/0188 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af gennemførelsesafgørelse

Læs mere

Bindende svar - Udførsel som rejsegods af rejsende med bopæl i Norge

Bindende svar - Udførsel som rejsegods af rejsende med bopæl i Norge AFG nr 9568 af 26/04/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 16. juni 2019 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: 16-0231630 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Bindende svar - Udførsel som rejsegods af

Læs mere

Momslovens anvendelsesområde

Momslovens anvendelsesområde Moms for foreninger Agenda Momslovens anvendelsesområde Moms og tilskud Momsfritagelser Moms af kursusaktiviteter Udlejning af fast ejendom Den generelle momsfradragsret Energi- og lønsumsafgift Kantinemoms

Læs mere

MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM)

MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM) MCI Association Day Moms i foreninger Jens A. Staugaard VAT Director (LLM) Foreninger generelt Momspligtigt, momsfritaget og lønsumsafgift Foreningers momsforhold adskiller sig i princippet ikke fra andre

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 7. oktober 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0315 (NLE) 13066/16 FISC 149 FORSLAG fra: modtaget: 7. oktober 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi

Læs mere

Skatteministeriet Moms, Afgifter og Told Att.: Lone Lau-Jensen Nicolai Eigtveds Gade København K

Skatteministeriet Moms, Afgifter og Told Att.: Lone Lau-Jensen Nicolai Eigtveds Gade København K Skatteministeriet Moms, Afgifter og Told Att.: Lone Lau-Jensen Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Pr. mail: lovgivningogoekonomi@skm.dk og llj@skm.dk 13. august 2018 Høringssvar Forslag om ændring

Læs mere

Årsafslutning 2018 Moms og afgifter

Årsafslutning 2018 Moms og afgifter Nyt fra Beierholm med værdifuld viden til vores kunder Årsafslutning 2018 Moms og afgifter I det følgende har vi kort omtalt forhold, der kan være relevante at overveje før udgangen af 2018. Vi har samlet

Læs mere

Juli 2002. Specielle regler for promsaftaler og rumvarme

Juli 2002. Specielle regler for promsaftaler og rumvarme Juli 2002 Specielle regler for promsaftaler og rumvarme Specielle regler for promsaftaler I dette bilag beskrives specielle regler for aftaler, der indgås på baggrund af promskriteriet. Beskrivelsen er

Læs mere

Titel indsættes ved at vælge SKAT menuen. Præsentation og forventninger

Titel indsættes ved at vælge SKAT menuen. Præsentation og forventninger Ajour 2014 Afgifter på energi og køling Odense 27. November 2014 Kenneth Hestehauge Præsentation og forventninger Hvem er jeg? Kenneth Hestehauge Punktafgifter i Køge Har været beskæftiget med punktafgifter

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love Skatteudvalget SAU alm. del - Bilag 285 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2009-231-0022 Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love (Forhøjelse af energiafgifterne,

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0546 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0546 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0546 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.10.2015 COM(2015) 546 final 2015/0254 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om tilladelse til Letland til

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. august 2017 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. august 2017 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. august 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0188 (NLE) 11653/17 FISC 173 FORSLAG fra: modtaget: 9. august 2017 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Jordi

Læs mere

Årsmøde. Campingrådet. Godtgørelse af afgifter

Årsmøde. Campingrådet. Godtgørelse af afgifter Årsmøde Campingrådet Godtgørelse af afgifter v/ Jens A. Staugaard VAT Director (LLM) Indblik retten til at opnå godtgørelse af afgifter Betingelser (generelt) Procesenergi og energi anvendt til komfort

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat om

Grund- og Nærhedsnotat om Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0381 Bilag 1 Offentligt Notat Skatteministeriets Koncerncenter Jura og Samfundsøkonomi Skatteadministration 1. september 2010 1. september 2010 J.nr. 2010-221-0032 Grund-

Læs mere

Den momsmæssige omkvalifikation af levering af bebygget fast ejendom til levering af byggegrunde

Den momsmæssige omkvalifikation af levering af bebygget fast ejendom til levering af byggegrunde Den momsmæssige omkvalifikation af levering af bebygget fast ejendom til levering af byggegrunde af HELLE TAISBAK Nærværende afhandling belyser den problemstilling som opstår, når bebygget fast ejendom

Læs mere

2. Baggrund. Notat. 1. Resumé

2. Baggrund. Notat. 1. Resumé Skatteudvalget 2012-13 SAU alm. del Bilag 66 Offentligt Notat J.nr. 12-0245075 26. november 2012 Grund- og nærhedsnotat om rapport fra Kommissionen til Rådet om beskatningsstedet for levering af varer

Læs mere

LOV nr 70 af 30/01/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 2. oktober 2016

LOV nr 70 af 30/01/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 2. oktober 2016 LOV nr 70 af 30/01/ (Gældende) Udskriftsdato: 2. oktober 2016 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 12-0226912 Senere ændringer til forskriften LBK nr 1118 af 26/09/2014 LBK nr

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love. Lovforslag nr. L 207 Folketinget 2008-09

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love. Lovforslag nr. L 207 Folketinget 2008-09 Lovforslag nr. L 207 Folketinget 2008-09 Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love (Forhøjelse

Læs mere

Har du styr på energiafgifterne i detailhandlen?

Har du styr på energiafgifterne i detailhandlen? Har du styr på energiafgifterne i detailhandlen? I Danmark opkræves et stadigt stigende provenue til statskassen i form af afgifter. Der pålægges afgifter på miljø- og energiforbrug ligesom en lang række

Læs mere

Moms på salg af nye bygninger og byggegrunde

Moms på salg af nye bygninger og byggegrunde Moms på salg af nye bygninger og byggegrunde Heidi Ravnsgaard Rolskov Studieretning: Cand.merc.aud Studienr.: 280610 Vejleder: Henrik Stensgaard Institut: Erhvervsjuridisk Institut Aflevering: 1. juni

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love Lovforslag nr. L 207 Folketinget 2008-09 Fremsat den 22. april 2009 af skatteministeren (Kristian Jensen) Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet og forskellige andre love (Forhøjelse

Læs mere

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0497 Offentligt

Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0497 Offentligt Europaudvalget 2016 KOM (2016) 0497 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 5.8.2016 COM(2016) 497 final 2016/0245 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Republikken

Læs mere

Forslag. J.nr. 13-0076486. Skatteministeriet Udkast (09.8.2013 ) til

Forslag. J.nr. 13-0076486. Skatteministeriet Udkast (09.8.2013 ) til Skatteministeriet Udkast (09.8.2013 ) J.nr. 13-0076486. Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om afgift af naturgas og bygas, lov om afgift af stenkul, brunkul og koks m.v.,

Læs mere

Skatteudvalget L 203 - Bilag 18 Offentligt

Skatteudvalget L 203 - Bilag 18 Offentligt Skatteudvalget L 203 - Bilag 18 Offentligt J.nr. 2009-211-0009. Dato: 13. maj 2009 Til Folketinget - Skatteudvalget L 203 Forslag til lov om ændring af lov om merværdiafgift og lov om afgift af lønsum

Læs mere

Moms og holdingselskaber - en statusopdatering

Moms og holdingselskaber - en statusopdatering Moms og holdingselskaber - en statusopdatering Revision. Skat. Rådgivning. Præsentation Asger Hauchrog Engvang Director Email: ahg@pwc.dk Telefon: 4040 2260 2 1 Velkommen Agenda Fradrag for omkostninger

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 20.8.2018 COM(2018) 599 final 2018/0314 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om tilladelse til Ungarn til at indføre en foranstaltning, der fraviger artikel

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.11.2018 COM(2018) 725 final 2018/0381 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af gennemførelsesafgørelse 2009/1008/EU om bemyndigelse af Republikken

Læs mere

Grund- og Nærhedsnotat

Grund- og Nærhedsnotat Europaudvalget 2012 KOM (2012) 0185 Bilag 1 Offentligt Notat Til Folketingets Europaudvalg (Kopi til Folketingets Skatteudvalg) 22. juni 2012 J.nr. 2012-721-0039 Grund- og Nærhedsnotat Forslag til Rådets

Læs mere

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 KOM (2008) 0147 Bilag 3 Offentligt J.nr. 2008-251-0070 Dato: Til Folketinget - Europaudvalget og Skatteudvalget Til udvalgenes orientering vedlægges supplerende Grundnotat, høringsskema

Læs mere

Skatteministeriet J. nr. 2010-231-0039 Udkast. 1. I 11, stk. 17, 2. pkt., ændres 50,1 til: 52,2, og 18,1 til: 18,8.

Skatteministeriet J. nr. 2010-231-0039 Udkast. 1. I 11, stk. 17, 2. pkt., ændres 50,1 til: 52,2, og 18,1 til: 18,8. Skatteudvalget 2010-11 L 80 Bilag 1 Offentligt Skatteministeriet J. nr. 2010-231-0039 Udkast Forslag til lov om ændring af lov om afgift af elektricitet, lov om kuldioxidafgift af visse energiprodukter,

Læs mere

Høring om styresignal vedrørende moms på fast ejendom ved salg efter udlejning, H

Høring om styresignal vedrørende moms på fast ejendom ved salg efter udlejning, H SKAT Østbanegade 123 København Ø 7. november 2016 Høring om styresignal vedrørende moms på fast ejendom ved salg efter udlejning, H317-16. SKAT har den 14. oktober 2016 fremsendt ovennævnte forslag til

Læs mere

Dansk Fjernvarme. Emne: Fjernkøling Hos Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a.

Dansk Fjernvarme. Emne: Fjernkøling Hos Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a. Dansk Fjernvarme Emne: Fjernkøling Hos Høje Taastrup Fjernvarme a.m.b.a. Troels Bagger Hviid Senior, Indirect TAX Aarhus 25 29 47 95 Troels.Hviid@dk.ey.com Fjernkøling Ud fra et afgiftsmæssigt synspunkt

Læs mere

VESTRE LANDSRET KENDELSE

VESTRE LANDSRET KENDELSE VESTRE LANDSRET KENDELSE afsagt den 15. maj 2017 Sag BS-82/2016-VLR (3. afdeling) Skatteministeriet (Kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) mod A (advokat Kaspar Bastian) Landsdommerne Lisbeth

Læs mere

Spørgsmål 198 Vil ministeren redegøre for alle ændringer i forholdene for ejere af eksisterende solcelleanlæg siden november 2012?

Spørgsmål 198 Vil ministeren redegøre for alle ændringer i forholdene for ejere af eksisterende solcelleanlæg siden november 2012? Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 198 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Ministeren Dato 6. marts 2019

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 8.10.2010 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0192/2010 af Klaus P. Schacht, tysk statsborger, og 50 spiludbydere, om fritagelse for merværdiafgift

Læs mere

Pia Reinholdt Schmidt Afleveringsdato: 16. maj 2012 Vejleder: Charlotte Sørensen. Moms på salg af byggegrunde

Pia Reinholdt Schmidt Afleveringsdato: 16. maj 2012 Vejleder: Charlotte Sørensen. Moms på salg af byggegrunde Kandidatspeciale: Forfattere: Juridisk fakultet Lisa Hyttel Mathiesen Pia Reinholdt Schmidt Afleveringsdato: 16. maj 2012 Vejleder: Charlotte Sørensen Moms på salg af byggegrunde Value added tax on sale

Læs mere

Forslag. Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013. til

Forslag. Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13. Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013. til Til lovforslag nr. L 219 Folketinget 2012-13 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 25. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af affalds- og råstofafgiftsloven, lov om kuldioxidafgift af

Læs mere

EF-domstolens praksis på udbudsområdet i 2007. Advokat Simon Evers Hjelmborg, Bech-Bruun E-mail: seh@bechbruun.com

EF-domstolens praksis på udbudsområdet i 2007. Advokat Simon Evers Hjelmborg, Bech-Bruun E-mail: seh@bechbruun.com EF-domstolens praksis på udbudsområdet i 2007 Advokat Simon Evers Hjelmborg, Bech-Bruun E-mail: seh@bechbruun.com Statistik EF-domstolen 2007 Indenfor udbudsområdet (herunder art. 43/49) har EF-domstolen

Læs mere

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 16.12.2014 COM(2014) 736 final 2014/0352 (NLE) Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om bemyndigelse af Rumænien til at anvende foranstaltninger, der fraviger artikel

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 27.01.2012 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende 0458/2010 af Garbiș Vincențiu Kehaiyan, rumænsk statsborger, for foreningen til beskyttelse af

Læs mere

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2008 2872 - Økofin Bilag 3 Offentligt 22. maj 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 3. juni 2008 Dagsordenspunkt 6a: Moms på finansielle tjenesteydelser og forsikringstjenesteydelser

Læs mere

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober

Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 30. september 2008 Supplerende samlenotat vedr. rådsmødet (ECOFIN) den 7. oktober 2008 Dagsordenspunkt 3a: Bekæmpelse af momssvig: i) Svigsbekæmpelse Resumé Der ventes en drøftelse af Kommissionens forslag

Læs mere

Udkast til styresignal vedr. økonomisk virksomhed ved erhvervelse og besiddelse af kapitalandele mv.

Udkast til styresignal vedr. økonomisk virksomhed ved erhvervelse og besiddelse af kapitalandele mv. SKAT Østbanegade 123 København Ø 24. marts 2017 Udkast til styresignal vedr. økonomisk virksomhed ved erhvervelse og besiddelse af kapitalandele mv. FSR har den 6. marts modtaget SKATs udkast til styresignal

Læs mere

Jens Holger Helbo Hansen, Skatteministeriet. Overskudsvarme Dansk Fjernvarme 23. maj 2017

Jens Holger Helbo Hansen, Skatteministeriet. Overskudsvarme Dansk Fjernvarme 23. maj 2017 Jens Holger Helbo Hansen, Skatteministeriet Overskudsvarme Dansk Fjernvarme 23. maj 2017 Afgifts- og tilskudsanalyser 1. Generel beskrivelse af nuværende systemer offentlig 2. PSO offentlig 3. Eksterne

Læs mere