Lavbundsprojekt Vinding Sømose

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lavbundsprojekt Vinding Sømose"

Transkript

1 Lavbundsprojekt Vinding Sømose Ejendomsmæssig forundersøgelse Dato: jan Projekt: Til : Silkeborg Kommune Fra : Karin Ølgaard Uhrenholt Kontrolleret : Hans Paarup Thomsen Vedlagt : Bilag 1-3

2 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 RESUME 3 2 RESUMÉ AF PROJEKTFORSLAG PRÆSENTERET FOR LODSEJERE Baggrund for lavbundsprojektet Eksisterende forhold Projektforslag Konsekvenser Erstatningsmuligheder 6 3 LODSEJERE OG MATRIKLER I PROJEKTOMRÅDET 7 4 LODSEJERHOLDNINGER Specifikke lodsejerønsker og forbehold 8 5 AREALANVENDELSE 9 6 LODSEJERES ØNSKER MED HENSYN TIL KOMPENSATION Tilskud Jordfordeling Salg 11 7 ØKONOMISK BEHOV TIL LODSEJERKOMPENSATION VED REALISERING AF PROJEKT Salg årigt fastholdelsestilskud Overslag på økonomisk behov til lodsejerkompensation ved realisering af projekt 15 8 KONKLUSION 16 Bilag Bilag 1 Kort over lodsejere og matrikler Bilag 2 Kort over lodsejere og holdninger Bilag 3 Interwiew-skemaer

3 Side 3 1 RESUME Sweco A/S har for Silkeborg Kommune gennemført en ejendomsmæssig forundersøgelse omkring et lavbundsprojekt i området Vinding Sømose. Den ejendomsmæssige forundersøgelse er den ene del af den todelte forundersøgelse, som også omfatter en teknisk forundersøgelse. I forbindelse med den ejendomsmæssige forundersøgelse, er der gennemført kaffebordsmøder med samtlige af de lodsejere indenfor projektområdet, som kan blive berørt i forbindelse med en eventuel realisering af lavbundsprojektet. Derudover er der lavet et overslag på den på den økonomiske ramme i forhold til lodsejerkompensationer. Lodsejerne stiller sig forskelligt til et projekt i Vinding Sømose. En del er positivt stemt for det præsenterede projekt, nogle er modstandere og endelig er der en gruppe som er neutrale eller positive med forbehold. 2 RESUMÉ AF PROJEKTFORSLAG PRÆSENTERET FOR LODSEJERE Ved møder gennemført hos de respektive lodsejere d. 18., 19. og 25. oktober, blev de enkelte lodsejere præsenteret for: baggrunden for udarbejdelsen af lavbundsprojekter eksisterende forhold projektforslaget konsekvenser i forhold til nuværende og fremtidige drænforhold kompensationsmuligheder De følgende afsnit vil kort beskrive, hvad der blev præsenteret for lodsejere. For yderligere detaljer, henvises til den tekniske forundersøgelse. 2.1 Baggrund for lavbundsprojektet Lavbundsprojekter skal bidrage til opfyldelsen af Danmarks EU-forpligtelser på natur-, miljø- og klimaområdet. Udtagning af lavbundsjorder bidrager både til sikring af natur og biodiversitet, reduktion af kvælstofudvaskningen og lavere udledning af drivhusgasser fra landbruget. Klimaeffekten opstår ved, at jorden tilføres mindre ilt ved hævning af vandstanden og ophør af dyrkning. Jordens kulstofindhold afbrændes derfor langsommere, hvormed der udledes færre drivhusgasser. Området i Vinding Sømose er udpeget som en egnet lokalitet til gennemførelse af et lavbundsprojekt. Forundersøgelsen skal tilvejebringe et tilstrækkeligt grundlag til at vurdere, om projektet skal realiseres. 2.2 Eksisterende forhold Lodsejere blev præsenteret for nedenstående figur med projektafgræsning samt de drænoplysninger som har været tilgængelige for Sweco. Lodsejerne blev adspurgt, om de kunne bekræfte de indtegnede dræn og om de havde yderligere kendskab til dræn, som ikke var indtegnet på kortet.

4 Side 4 Figur 1. Oversigtskort over undersøgelsesområdet. 2.3 Projektforslag Projektforslaget indebærer en genåbning og genslyngning af Kringelbæk, samt afbrydelse af dræn indenfor projektområdet. Grøfter og dræn 2.4 Konsekvenser Interne dræn i området afbrydes ved gennemgravning. Herved vil afstrømning ske i jordmatricens øvre lag, svarende til diffust tilstrømmende terrænnært grundvand. Der vil ikke ske nogen ændring i dræningsforholdende for arealer der ligger udenfor projektområdet. Lodsejere er blevet præsenteret for nedenstående drændybdekort. Kortene viser års middel drændybden for nuværende forhold og for fremtidige forhold ved eventuel gennemførelse af projektet.

5 Side 5 Figur 2 Drændybdekort for nuværende forhold Figur 3 Drændybdekort for fremtidige forhold. Vandløbets nye tracé er indtegnet.

6 Side Erstatningsmuligheder Samtlige lodsejere er blevet præsenteret for de tre erstatningsmuligheder der ligger i ordningen: 20-årigt fastholdelsestilskud Salg af jord til staten med mulighed for forkøbsret Erstatningsjord (jordfordeling) Lodsejere har desuden modtaget fakta-ark om vådområde- og lavbundsprojekter, udarbejdet af SEGES (kan findes på Landbrugsstyrelsens hjemmeside). 20-årigt fastholdelsestilskud Lodsejerne er blevet oplyst om at fastholdelsestilskuddet udregnes på baggrund af den drift, som er på arealerne. Der ydes en 20-årig erstatning på kr./ha/år for omdriftsjord, kr./ha/år for permanente græsarealer samt 300 kr./ha/år for naturarealer. Det er lodsejeren selv der årligt skal sørge for at søge tilskuddet hjem. Salg af jord til staten med mulighed for forkøbsret Lodsejere er blevet gjort opmærksom på, at salg af jord til staten med mulighed for forkøbsret kan være en mulighed for at få kompensationen udbetalt på én gang. Der er en forventning om, at jordprisen vil være lavere efter realisering af vådområdeprojektet end, da lodsejere solgte til staten før realisering. Erstatningsjord (jordfordeling) For de lodsejere, som kan komme i bekneb med deres gødningsregnskab, kan erstatningsjord være den bedste løsning, så projektet ikke lægger begrænsninger i forhold til antallet af husdyr de kan have. I afsnit 6 er de enkelte lodsejeres ønsker i forhold til erstatning beskrevet.

7 Side 7 3 LODSEJERE OG MATRIKLER I PROJEKTOMRÅDET Der er 16 lodsejere med matrikler inden for projektområdet (Tabel 1 og bilag 1). Heraf er der to ejendomme med delt ejerskab. Silkeborg Kommune er ejer af en enkelt matrikel i området. Lodsejeroversigt Ejendom Navn Adresse Matrikler indenfor projekt Matr. ha nr. 1 13C 2,09 Lodsejer Vindingvej Bryrup 36AF 1, ,19 2 Lodsejer Løndalvej Bryrup 72 1,00 3 Lodsejer Burgårdevej AQ 0,47 Bryrup 51 0, , ,67 Lodsejer Burgårdevej ,66 Bryrup 5C 0, ,74 5 Lodsejer Burgårdevej Bryrup 52 1,12 6 Lodsejer Slagballevej Bryrup 61 1,54 7 Lodsejer Vindingvej 19 A I 2,43 8 Lodsejer Bryrup Vindingvej Brædstrup 53 0,70 2C 1,83 36CA 4, , , ,51 9D 1,52 9 Lodsejer Fuglsangvej Bryrup 68 0,65 10 Lodsejer Løndalvej Bryrup 47 0,18 11 Lodsejer Burgårdevej ,37 Bryrup 12 Lodsejer Burgårdevej Bryrup 45 2,57 13 Lodsejer Vindingvej Bryrup 62 0,16 14 Silkeborg Kommune Søvej Silkeborg 73 0,69 Tabel 1 Oversigt over lodsejere, hvis matrikler ligger helt eller delvist inden for projektgrænsen. Ejerlavet for samtlige matrikler er: Vinding By, Vinding Der er i alt 27 matrikler, som er helt eller delvist beliggende indenfor projektområdet. Den ejendomsmæssige forundersøgelse er gennemført blandt de lodsejere, hvis jord der, ifølge den tekniske forundersøgelse, kommer til at indgå i projektet. Der er gennemført individuelle samtaler med de berørte lodsejere. Deres holdning til projektet fremgår af Tabel 2 og bilag 2.

8 Side 8 4 LODSEJERHOLDNINGER Lodsejernes holdning til projektet fremgår af Tabel 2 og bilag 2. Rød farve: ikke interesseret i at deltage i projektet, gul farve: vil måske deltage/uafklaret, grøn farve: positiv i forhold til at deltage i projektet (evt. med forbehold/betingelser). Ejendom Navn 1 Lodsejer 2 Lodsejer 3 Lodsejer 4 Lodsejer 5 Lodsejer 6 Lodsejer 7 Lodsejer 8 Lodsejer 9 Lodsejer 10 Lodsejer 11 Lodsejer 12 Lodsejer 13 Lodsejer 14 Silkeborg Kommune Tabel 2 Oversigt over lodsejeres holdning til projektet. Som det fremgår af Tabel 2 og Bilag 2, så er der tre lodsejere der ikke ønsker at deltage i projektet, én lodsejer der ikke ønskede at tage stilling på nuværende tidspunkt og én lodsejer der er afvisende hvad angår nogle af hans arealer og uafklaret på resten. De resterende ni lodsejere er positivt indstillet over for projektforslaget evt. med visse betingelser/forbehold, se uddybning nedenfor. 4.1 Specifikke lodsejerønsker og forbehold Nedenfor er opridset de væsentligste ønsker og forbehold som lodsejerne har givet udtryk for under samtalerne. For en mere uddybende beskrivelse af den enkeltes holdning til projektet se bilag 3. Lodsejer 8 Er den største lodsejer i projektet med flere matrikler indenfor projektområdet. Han er skeptisk overfor projektet og hælder til at være modstander. Men han siger, at han er meget mere positiv hvis projektgrænsen kan flyttes mod vest, således at hans omdriftsjord holdes fri af projektet og det kun er de afgræssede arealer der berøres. Lodsejer 2 Har det forbehold, at der hvor det er nødvendigt laves ny vejadgang til matriklerne og at lodsejerne i projektet i øvrigt kompenseres rimeligt. Lodsejer 3 Er imod projektet, men kan undtagelsesvis acceptere, at et lille hjørne (nordøstlige hjørne af matr.nr. 51) medtages i projektområdet.

9 Side 9 Lodsejer 4 Har det forbehold, at han fortsat vil kunne bruge den dyrkede del af matr.nr. 5c som udbringningsareal. Han behøver ikke at kunne opdyrke stykket, men har brug for det som udbringningsareal. Lodsejer 7 Har det forbehold at det vestlige hjørne af den del af matr.nr.18i der ligger indenfor projektafgrænsningen (opdyrket del) skal holdes ude af projektet for at bevare en kvadratisk mark. Lodsejer 6, Lodsejer 10, Lodsejer 11 og Lodsejer 13 ønsker alle at træer med værdi som brænde på deres arealer skoves og leveres som brænde på deres adresser. Lodsejer 13 har desuden som forbehold at han fortsat vil være sikret vej-ret til hans matrikel. 5 AREALANVENDELSE På baggrund af markkort fra 2014 kan projektarealet opdeles i - omdriftsjord - arealer men permanent græs - arealer med natur/krat. Nedenstående tabel 3 viser fordelingen af de tre arealtyper på matriklerne indenfor projektområdet. Matrikel nr Ejerlav Arealanvendelse efter markkort 2014, ha Omdrift Permanent græs Natur/krat 47 Vinding By, Vinding - - 0,18 45 Vinding By, Vinding 2,46-0,12 50 Vinding By, Vinding - 1,53 0,02 5c Vinding By, Vinding 0,26 0,17 0,01 67 Vinding By, Vinding - 0,67 0,07 55 Vinding By, Vinding - 0,65 0,02 56 Vinding By, Vinding - 0,65-2c Vinding By, Vinding 1,10 0,10 0,63 48 Vinding By, Vinding - 0,73 0,01 54 Vinding By, Vinding 0,02 2,35 0,03 64 Vinding By, Vinding 0,50-0,01 36ca Vinding By, Vinding 3,98-0,08 9d Vinding By, Vinding 0,91 0,07 0,55 18i Vinding By, Vinding 0,07 2,33 0,03 53 Vinding By, Vinding 0,02 0,67-13c Vinding By, Vinding - 2,06 0,03 49 Vinding By, Vinding 1,12-0,07 36af Vinding By, Vinding 1,47-0,37

10 Side Vinding By, Vinding - 0,98 0,02 61 Vinding By, Vinding - 0,91 0,63 68 Vinding By, Vinding - 0,63 0,02 73 Vinding By, Vinding 0,14 0,10 0,46 65 Vinding By, Vinding - - 0,37 36aq Vinding By, Vinding 0,38-0,09 51 Vinding By, Vinding 0,30-0,01 62 Vinding By, Vinding - - 0,16 52 Vinding By, Vinding - 1,12 - Tabel 3 Oversigt over arealanvendelse for matrikler helt eller delvist indenfor projektgrænsen. Arealanvendelse er baseret på 3 tema fra Danmarks Miljøportal (arealinformation.miljoeportal.dk) samt marktema for 2014 fra NaturErhvervstyrelsen (naturerhverv.dk). Samlet projektareal: 32,41 ha. 6 LODSEJERES ØNSKER MED HENSYN TIL KOMPENSATION Ejendom Navn Tilskud Salg Erstatningsjord 1 Lodsejer 2 Lodsejer 3 Lodsejer X (med forkøbsret) 4 Lodsejer X 5 Lodsejer X 6 Lodsejer X X 7 Lodsejer X 8 Lodsejer X * 9 Lodsejer X X 10 Lodsejer Lodsejer Lodsejer 13 Lodsejer Silkeborg Kommune Tabel 4 Oversigt over lodsejerønsker mht. erstatning. Lodsejere markeret med lysegrå er negativt indstillet overfor projektet og er derfor ikke adspurgt om ønske til kompensation. Felter udfyldt med markerer at lodsejer ikke finder, at de præsenterede kompensationsmuligheder er relevante. * Angår kun de arealer som han er uafklaret omkring (gule arealer på bilag 2). Der blev ikke talt om kompensation med de lodsejere der var afvisende m.h.t gennemførelse af et projekt. Tre af lodsejerne ejer meget små arealer, og for disse er der ikke nogle af de nævnte kompensationsmuligheder der umiddelbart giver mening, hvorfor de er indstillet på at deltage i projektet uden kompensation. Silkeborg Kommune ejer en matrikel indenfor arealet, som kan indgå i projektet uden kompensation.

11 Side Tilskud 6.2 Jordfordeling 6.3 Salg Fem af lodsejer oplyste, at de kunne være interesseret i det 20-årige-fastholdelses tilskud (to af disse så samtidig salg som en alternativ mulighed). Enkelte lodsejere nævnte under samtalerne et ønske om erstatningsjord, men troede ikke på, at det ville være muligt at finde erstatningsjord indenfor en fornuftig radius, hverken nu eller indenfor de kommende år, hvorfor de ikke anså denne kompensationsform som værende en mulighed. Fire lodsejere så salg af deres jord som en mulighed (to af disse så samtidig den 20- årige kompensation som en alternativ mulighed). Kun en enkelt lodsejer udtrykte ønske om af få forkøbsret til tilbagekøb af jorden. 7 ØKONOMISK BEHOV TIL LODSEJERKOMPENSATION VED REALISERING AF PROJEKT 7.1 Salg Der er indhentet prisoverslag for jord i området fra en ejendomsmægler ved LandboGruppen MidtØst. Han vurderer, at omdriftsjord i området ligger på omkring kr./ha, at arealer med permanentgræs og gødningskvote ligger på omkring kr./ha. Engarealer uden gødningskvote ligger på omkring kr./ha og naturarealer uden tilskud ligger på maks kr./ha. Jordpriserne skal læses som et groft overslag da de afhænger af mange faktorer så som f.eks. de eksisterende tilskudsordninger på de enkelte arealer, hvilke restriktioner der ligger på arealerne, adgangsmulighed, bonitet, jagtmulighed osv. I nedenstående skema er samtlige arealer indenfor projektarealet oplistet med en før og en efterpris baseret på de indhentede prisoverslag. Det antages at omdriftsarealer og arealer med permanent græs vil falde i værdi til et niveau svarede for engarealer uden gødningskvote. Dette er muligvis lidt højt sat, da arealerne efter en realisering vil være bundet af at være lavbundsprojekt med en tinglyst servitut, og nogle af arealerne vil være for våde til at kunne afgræsses/tages slæt på. For naturarealer forventes ikke noget værditab, da den eksisterende arealanvendelse med høslet, afgræsning kan fortsættes i det omfang det er muligt, mens jagtværdien på arealerne vil forblive de samme eller bedres.

12 Ejer Matrikel Omdrift ha. Førpris i kr. efterpris i kr. Græs ha. førpris i kr. efterpris i kr Natur ha. førpris i kr efterpris i kr værditab Nr kr/ha kr/ha kr/ha kr/ha kr/ha kr/ha 1 13c , , ,00 0,03 900,00 900, , , , , , , , , af 1, , , , , , , , , ,00 0,02 600,00 600, , aq* 0, , , , , , , , , , ,01 300,00 300, , , , ,00 0,02 600,00 600, ,00 4 5c 0, , ,00 0, , ,00 0,01 300,00 300, , , , ,00 0, , , , , , ,00 0,02 600,00 600, , , , , , , , , , , , ,00 0, , , , i 0, , ,00 2, , ,00 0,03 900,00 900, , , , ,00 0, , , ,00 8 2c 1, , ,00 0, , ,00 0, , , , , , ,00 0,01 300,00 300, , , , ,00 2, , ,00 0,03 900,00 900, , , , , ,01 300,00 300, , ca 3, , , , , , ,00 8 9d 0, , ,00 0, , ,00 0, , , , , , ,00 0,02 600,00 600, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,00 0, , ,00 0, , , ,00 I alt 12,73 15,72 3, ,00 Tabel 5. Oversigt over areal indenfor projektgrænsen der vil kunne handles i forbindelse med realisering. Grå markering viser hvilke lodsejere der ved samtalerne har givet udtryk for at salg kan være en mulighed for matr. 9d gælder dette kun for en del af matriklen der ikke er i omdrift. *Der er i prissætningen ikke taget højde for, at der er en bygning på matriklen.

13 Værditab af jord i projektområdet kan jfr. Tabel 5 opgøres samlet til kr. For de lodsejere der har udtrykt at salg kunne være en mulighed skal der med de anslåede priser afsættes omkring kr. til opkøb af deres jord, med et værditab af jorden på kr årigt fastholdelsestilskud Det samlede areal af omdriftsjord inden for projektområdet kan opgøres til 12,73 ha. Permanente græsarealer udgør i alt 15,72 ha og naturarealer udgør 3,99 ha. Tilskud til årlig fastholdelse udgør for omdriftsjord 3.500krpr. ha/år. For permanente græsarealer 1.800,- pr. ha/år og for naturarealer er tilskuddet 300 kr. pr. ha/år. Økonomisk opgørelse for hele projektområdet fremgår af nedenstående tabel 6, mens Tabel 7 viser en opgørelse fordelt på matrikelniveau. Arealtype Antal ha Enhedspris kr. 1 årig udgift kr. 20 årig udgift kr. Omdrift 12, Permanent græs 15, Natur 3, Sum 32, Tabel 6 Oversigt over udgifter til fastholdelse af vådområde for hele projektområdet.

14 Ejer Matrikel Omdrift ha. Tilskud i kr Perm. græs ha. Tilskud i kr Natur ha. Tilskud i kr I alt I alt pr lodsejer pr år Nr kr/ha 1800 kr/ha 300 kr/ha kr. 1 13c 0-2, ,00 0,03 9, , , , ,00 0-0,07 21, , af 1, ,00 0-0,37 111, , , ,00 0,02 6, , , aq 0, ,00 0-0,09 27, , , , ,00 0-0,01 3, , , ,00 0,02 6, , ,00 4 5c 0,26 910,00 0,17 306,00 0,01 3, , , ,00 0,07 21, , , ,00 0,02 6, , , , , , , , , , ,00 0,63 189, , , i 0,07 245,00 2, ,00 0,03 9, , , ,02 70,00 0, , ,00 8 2c 1, ,00 0,1 180,00 0,63 189, , , , ,00 0,01 3, , ,02 70,00 2, ,00 0,03 9, , , ,00 0-0,01 3, , ca 3, ,00 0-0,08 24, ,00 8 9d 0, ,00 0,07 126,00 0,55 165, , , ,00 0,02 6, , , ,18 54,00 54,00 54, ,37 111,00 111,00 111, , ,00 0-0,12 36, , , ,16 48,00 48,00 48, ,14 490,00 0,1 180,00 0,46 138,00 808,00 808,56 I alt 12,73 15,72 3,99 Tabel 7 Årlige udgifter til 20-årigt fastholdelsestilskud fordelt på matrikler. Lysegrå markering viser de lodsejere som har angivet at fastholdelsestilskud kan være en mulig kompensationsform.

15 7.3 Overslag på økonomisk behov til lodsejerkompensation ved realisering af projekt Da et par af lodsejerne er uafklaret mht. salg vs. tilskud og da tre af lodsejerne er imod projektet og deres holdning til kompensation derfor ikke kendes, opstilles der to økonomiske scenarier. Det samme er gældende for den lodsejer, der er afvisende på nogle arealer og ønsker salg af de resterende. De fire lodsejere der som udgangspunkt ikke ønsker kompensation er udeladt af beregningerne. Da ingen af lodsejerne har udtrykte ønske om erstatningsjord (eller tror på dette som en mulighed), er denne kompensationsform ligeledes udeladt af beregningerne. I begge scenarier antages det at projektet har den nuværende afgrænsning. Scenarie 1 Scenarie 2 Ejendom Navn Tilskud Salg Tilskud Salg 1 Lodsejer x x 2 Lodsejer x x 3 Lodsejer x x 4 Lodsejer x x 5 Lodsejer x x 6 Lodsejer x x 7 Lodsejer x x 8 Lodsejer x x Lodsejer x x 9 Lodsejer x x 12 Lodsejer x x Tabel 8 De to økonomiske scenarier der er opstillet. De lodsejere der ved møderne gav udtryk for enten at være interesseret i tilskud eller salg er fast i den kategori i begge scenarier. For de andre er de for scenarie 1 sat til at ville have tilskud og i scenarie 2 til at ville sælge. Ved salg regnes der med det værditab som staten vil have ved videresalg af købte arealer. Ved scenarie 1 vil udgiften til lodsejerkompensation hvis projektet realiseres være kr kr. Ved scenarie 2 vil udgiften til lodsejerkompensation hvis projektet realiseres være kr kr.

16 Side 16 8 KONKLUSION Der er i alt 14 ejendomme der har jord indenfor projektområdet. Tre af lodsejere er imod projektet, en lodsejer er uafklaret og en er delvist imod og delvist uafklaret. De resterende 9 lodsejere er positive. De lodsejere der ikke ønsker at deltage bør orienteres igen med henblik på, at informere om muligheden for at de kan sælge deres jord i projektområdet. Alternativt, må projektafgrænsningen ændres, så disse lodsejere ikke bliver påvirket af projektet det er afgørende at der findes en tilfredsstillende løsning med de lodsejere der er imod hvis projektet skal kunne realiseres. Det anslås at udgiften til lodsejerkompensation hvis det fulde projekt gennemføres vil ligge på omkring

Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk

Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Rekvirent Silkeborg Kommune Natur og Miljø

Læs mere

VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE

VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE Ejendomsmæssig forundersøgelse af N-vådområde Udarbejdet til: Varde Kommune Naturcenteret Bytoften 2 6800 Varde Att. Jan Pedersen Udarbejdet af: EnviDan A/S Projektleder:

Læs mere

EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE

EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE APRIL 2012 VIBORG KOMMUNE EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDEPROJEKT FISKBÆK Å I VIBORG KOMMUNE ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg Danmark TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Skjern Hovedgaard. Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Skjern Hovedgaard. Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Skjern Hovedgaard Vådområdeprojekt 1 Skjern Hovedgaard EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Viborg Kommune har anmodet Orbicon A/S, Vand- og Naturressourcer i

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Gørup Enge. Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Gørup Enge. Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Gørup Enge Vådområdeprojekt 1 Gørup Enge EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Viborg Kommune har anmodet Orbicon A/S, Vand & Naturressourcer i Aarhus, om at gennemføre

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Odder Å / Rævs Å. Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Odder Å / Rævs Å. Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Odder Å / Rævs Å Vådområdeprojekt 1 Odder Å / Rævs Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Odder Kommune har anmodet Orbicon A/S, Vand & Naturressource afdelingen

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Karstoft Å Vådområdeprojekt Juni 2011

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Karstoft Å Vådområdeprojekt Juni 2011 Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Karstoft Å Vådområdeprojekt Juni 2011 1 Karstoft Å SUPPLERING AF EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Ikast Brande Kommune har anmodet Orbicon A/S, Vand og Naturressource

Læs mere

Silkeborg Kommune. Lavbundsprojekt Salten Ådal EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Silkeborg Kommune. Lavbundsprojekt Salten Ådal EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt Salten Ådal EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE 1 Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt Salten Ådal EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Rekvirent Rådgiver Projektnavn Silkeborg Kommune

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Salmosen Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Salmosen Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Salmosen Vådområdeprojekt 1/7 Salmosen EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Roskilde Kommune har anmodet Orbicon A/S, Natur og Plan Roskilde, om at gennemføre

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Karstoft Å. Natur- og Miljøprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Karstoft Å. Natur- og Miljøprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Karstoft Å Natur- og Miljøprojekt 1 Karstoft Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE I forbindelse med udarbejdelsen af planlægningsprojektet omkring Karstoft

Læs mere

Silkeborg Kommune. Fosforområde Funder Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Silkeborg Kommune. Fosforområde Funder Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Silkeborg Kommune Fosforområde Funder Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE 1 Silkeborg Kommune Fosforområde Funder Å EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Rekvirent Rådgiver Projektnavn Silkeborg Kommune Orbicon

Læs mere

Svendborg Kommune. Vådområdeprojekt i Bøllemosen EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE

Svendborg Kommune. Vådområdeprojekt i Bøllemosen EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Svendborg Kommune Vådområdeprojekt i Bøllemosen EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Denne forundersøgelse er gennemført med tilskud fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. Rekvirent Svendborg Kommune

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse for kvælstofvådområdeprojekt Skive Karup

Ejendomsmæssig forundersøgelse for kvælstofvådområdeprojekt Skive Karup Skive Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse for kvælstofvådområdeprojekt Skive Karup Version 1.1 - September 2017 1 Indhold Resume... 3 Indledning og baggrund... 3 Formål... 3 Beskrivelse af projektområdet...

Læs mere

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt Dagsordenpunkt Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt Åben - 2009/00313 Beslutning Godkender indstillingen. Indstilling Direktøren for Teknisk Område indstiller, at ansøger

Læs mere

Kresten K. Skrumsager, Konsulenthuset Allégade 24 ApS. Ejendomsmæssig forundersøgelse Vigersdal Å

Kresten K. Skrumsager, Konsulenthuset Allégade 24 ApS. Ejendomsmæssig forundersøgelse Vigersdal Å Kresten K. Skrumsager, Konsulenthuset Allégade 24 ApS Ejendomsmæssig forundersøgelse Vigersdal Å Kresten K. Skrumsager Uddannelse: agronom Tidligere ansættelser: Sønderjyllands Amt og NaturErhvervstyrelsen

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vejlerne v. Tude Å. Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri FødevareErhverv Miljøkontoret

Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vejlerne v. Tude Å. Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri FødevareErhverv Miljøkontoret Ejendomsmæssig forundersøgelse Vejlerne v. Tude Å Ministeriet for Landbrug, Fødevarer og Fiskeri FødevareErhverv Miljøkontoret Ejendomsmæssig forundersøgelse af Vådområdeprojekt under Grøn Vækst Vejlerne

Læs mere

Elkjær Enge. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Elkjær Enge. Kort sammendrag af forundersøgelsen Elkjær Enge Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Skive Kommune

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse af. vådområdeprojekt langs Hørup Å i delområde Syd og Nord, Svendborg Kommune

Ejendomsmæssig forundersøgelse af. vådområdeprojekt langs Hørup Å i delområde Syd og Nord, Svendborg Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse af vådområdeprojekt langs Hørup Å i delområde Syd og Nord, Svendborg Kommune December 2012 Ejendomsmæssig forundersøgelse af vådområdeprojekt langs Hørup Å i delområde Syd

Læs mere

Indhold: Kortbilag: Ejendomsplan Arealanvendelsesplan Erstatningsønskeplan. Ejendomsmæssig forundersøgelse for VMP II-projektet Bølling Bæk.

Indhold: Kortbilag: Ejendomsplan Arealanvendelsesplan Erstatningsønskeplan. Ejendomsmæssig forundersøgelse for VMP II-projektet Bølling Bæk. Ejendomsmæssig forundersøgelse for VMP II-projektet Bølling Bæk. Indhold: Indledning... 2 Beskrivelse af området... 2 Erstatningsønsker... 3 Puljejord... 4 Realisering... 5 Prisvurdering... 6 Erstatningsberegning...

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Fly Enge. Vådområdeprojekt

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med. Fly Enge. Vådområdeprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Fly Enge Vådområdeprojekt 1 Fly Enge EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Viborg Kommune har anmodet Orbicon A/S, Vand- og Naturressourcer i Århus om at gennemføre

Læs mere

Lbnr: Kurt Pilgaard Kristensen Ejer adresse: Vejlevej 20 Reg areal: 37,5710 ha

Lbnr: Kurt Pilgaard Kristensen Ejer adresse: Vejlevej 20 Reg areal: 37,5710 ha Lbnr: Ejer: Kurt Pilgaard Kristensen Ejer adresse: Vejlevej 20 Reg areal: 37,5710 ha Postnr by: Hodde, 6862 Tistrup Ejd adresse: Vejlevej 20 Postnr by: Hodde, 6862 Tistrup Tlf: Dato for interview: 9/5-2017

Læs mere

Orientering om vådområder ved Åsemosebækken og Stigmosen

Orientering om vådområder ved Åsemosebækken og Stigmosen Orientering om vådområder ved Åsemosebækken og Stigmosen Grønt Råd 22. marts 2018 Hvorfor vådområder Historisk forringelse af tilstanden bl.a. i vandmiljøet i kystnære områder VRD kræver gode økologisk

Læs mere

Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt

Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Skals Enge Naturlig hydrologiprojekt Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J 87 38 61 66 info@orbicon.dk www.orbicon.dk CVR nr: 21 26 55 43 Nordea: 2783-0566110733

Læs mere

Bradstrup Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Bradstrup Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Kort sammendrag af forundersøgelsen Bradstrup Sø Kort sammendrag af forundersøgelsen Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres vådområdeindsatsen

Læs mere

Torsted Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Torsted Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen Torsted Sø Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Rebild Kommune

Læs mere

Norddjurs Kommune. Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER

Norddjurs Kommune. Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER Norddjurs Kommune Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER Rekvirent Norddjurs Kommune Teknik & Miljø Kirkestien 1 8961 Allingåbro Rådgiver Orbicon A/S Jens

Læs mere

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fiskbæk Å Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Lemming Å Silkeborg Kommune

Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Lemming Å Silkeborg Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Lemming Å Silkeborg Kommune Rekvirent Projektnavn Projektleder Rådgiver Silkeborg Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse Lemming Å Kresten K.

Læs mere

Ho Bugt Naturlig hydrologiprojekt

Ho Bugt Naturlig hydrologiprojekt Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med Ho Bugt Naturlig hydrologiprojekt Orbicon A/S Jens Juuls Vej 16 8260 Viby J 87 38 61 66 info@orbicon.dk www.orbicon.dk CVR nr: 21 26 55 43 Nordea: 2783-0566110733

Læs mere

Lindenborg å udspring

Lindenborg å udspring Lindenborg å udspring Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Mariagerfjord Kommune Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, lancerede

Læs mere

Velkommen til indledende møde Hørup Å 19. Marts 2015

Velkommen til indledende møde Hørup Å 19. Marts 2015 Velkommen til indledende møde Hørup Å 19. Marts 2015 Dagsorden til orientering om jordfordeling Præsentation af NaturErhvervstyrelsen v/lars Grumstrup Hvorfor Jordfordeling v/lars Grumstrup NaturErhvervstyrelsens

Læs mere

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune Simested Å udspring Kort sammendrag af forundersøgelsen Mariagerfjord kommune Indledning Rebild Kommune har i samarbejde med Mariagerfjord Kommune undersøgt mulighederne for at etablere et vådområde langs

Læs mere

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fly Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Velkommen. Til offentligt jordfordelingsmøde i Fly Enge

Velkommen. Til offentligt jordfordelingsmøde i Fly Enge Velkommen Til offentligt jordfordelingsmøde i Fly Enge Mødedeltagere Keld Schrøder-Thomsen Agronom, Viborg Kommune Tlf. 8787 5558 Hans Fink Planlægger, Agronom, NaturErhvervstyrelsen Tlf. 2523 8509 Morten

Læs mere

Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø.

Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø. Sagsbehandler: Linda Adelfest Oprettet: 21012014 Baggrundsnotat om vådområdeprojektet i den tidligere Røddinge, Askeby og Lind Sø. Generel information om vådområder I forbindelse med den tidligere regerings

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse til etablering af lavbundsprojekt ved Trevad Møllebæk Viborg kommune

Ejendomsmæssig forundersøgelse til etablering af lavbundsprojekt ved Trevad Møllebæk Viborg kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse til etablering af lavbundsprojekt ved Trevad Møllebæk Viborg kommune Rekvirent Projektnavn Projektleder Rådgiver Viborg Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse Trevad Møllebæk

Læs mere

Baggrundsnotat om vådområdeprojekt til udvalgsmødet d

Baggrundsnotat om vådområdeprojekt til udvalgsmødet d Sagsbehandler: Linda Adelfest Oprettet: 24022014 Baggrundsnotat om vådområdeprojekt til udvalgsmødet d. 1032014 Generel information om vådområder I forbindelse med den tidligere regerings vedtagelse af

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Vigersdal Å Ringsted kommune

Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Vigersdal Å Ringsted kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse af etablering af P-Vådområde Vigersdal Å Ringsted kommune Rekvirent Projektnavn Projektleder Rådgiver Ringsted Kommune Ejendomsmæssig forundersøgelse Vigersdal Å Kresten

Læs mere

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - afslutning af forundersøgelser

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - afslutning af forundersøgelser Dagsordenpunkt Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - afslutning af forundersøgelser Åben - 2009/00313 Beslutning Godkender indstillingen. Indstilling Direktøren for Teknisk Område indstiller, at sagen tages

Læs mere

Lerkenfeld Å. Forundersøgelse i kort version

Lerkenfeld Å. Forundersøgelse i kort version Lerkenfeld Å Forundersøgelse i kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv lancerede den tidligere regering Grøn Vækst pakken. Et af målene under Grøn vækst er at

Læs mere

Vådområde Granslev By Enge

Vådområde Granslev By Enge Granslev Forsamlingshus, 22. januar 2015 Copyright 2015 Grontmij A/S CVR 48233511 Vådområde Granslev By Enge Grontmij a/s Rådgivende ingeniørvirksomhed Ca. 1200 fuldtidsansatte i DK Naturafdeling i Århus/Glostrup

Læs mere

Midtmarksrende. Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø. Det Sydfynske Øhav

Midtmarksrende. Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø. Det Sydfynske Øhav Midtmarksrende Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø Det Sydfynske Øhav Juni 2016 Projektnavn Formål Placering/ lokalitet Vådområdeprojekt Midtmarksrende Projektets formål er at reducere kvælstofudledningen

Læs mere

Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Udsigt over det meget store, flade og åbne område i Gørup enge Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse ved Slivsø

Ejendomsmæssig forundersøgelse ved Slivsø Ejendomsmæssig forundersøgelse ved Slivsø Indhold: Indledning Beskrivelse af projektområdet Lodsejerønsker Puljejord Jordfordeling Prisvurdering Værdien af projektarealerne efter projektgennemførelse Projektgennemførlighed

Læs mere

Vådområdeprojekter - Hvad skal lodsejere være opmærksom på? Lodsejermøde Rævind Bæk v/ Ulla Plauborg, LMO,

Vådområdeprojekter - Hvad skal lodsejere være opmærksom på? Lodsejermøde Rævind Bæk v/ Ulla Plauborg, LMO, Vådområdeprojekter - Hvad skal lodsejere være opmærksom på? Lodsejermøde Rævind Bæk v/ Ulla Plauborg, LMO, ulp@lmo.dk Tilskud til 20-årig fastholdelse af vådområder Formål Kompensere for omkostninger og

Læs mere

Sådan udfylder du siden Ansøgning om nye miljø- og økologitilsagn

Sådan udfylder du siden Ansøgning om nye miljø- og økologitilsagn Sådan udfylder du siden Ansøgning om nye miljø- og økologitilsagn Indhold 1 Start med at indtegne markerne og hente dem til fællesskemaet... 2 2 Overfør marker til ansøgning om nye tilsagn... 2 3 Tilsagn

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL

TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL PRÆSENTATION Indhold af teknisk forundersøgelse Projektgrænsen Projektforslag Konsekvensberegninger TEKNISK

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse. for Søborg Sø

Ejendomsmæssig forundersøgelse. for Søborg Sø Ejendomsmæssig forundersøgelse for Søborg Sø Indholdsfortegnelse Indledning.... 2 Projektarealet.... 3 Arealanvendelse.... 3 Landbrugsstrukturer og husdyrsproduktion.... 4 Arealanvendelse efter nedlæggelse

Læs mere

Engangskompensation ved udtagning af landbrugsarealer til vådområder Jacobsen, Brian H.

Engangskompensation ved udtagning af landbrugsarealer til vådområder Jacobsen, Brian H. university of copenhagen Engangskompensation ved udtagning af landbrugsarealer til vådområder Jacobsen, Brian H. Publication date: 2015 Document Version Også kaldet Forlagets PDF Citation for published

Læs mere

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med hydrologiprojekt på Aarø

Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med hydrologiprojekt på Aarø Ejendomsmæssig forundersøgelse i forbindelse med hydrologiprojekt på Aarø Denne forundersøgelse er gennemført med tilskud fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram. Rekvirent Projektnavn Projektleder

Læs mere

Biskæret. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Biskæret. Kort sammendrag af forundersøgelsen Biskæret Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Morsø Kommune

Læs mere

Aktuelle og nye tilskudsmuligheder ved naturpleje

Aktuelle og nye tilskudsmuligheder ved naturpleje Aktuelle og nye tilskudsmuligheder ved naturpleje Kvægkongressen, Herning d. 1. marts 2010 Heidi Buur Holbeck, Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret Hvorfor er afgræsningen vigtig? Tilgroning = få plantearter

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

Tre læringspunkter til kommende projektejer

Tre læringspunkter til kommende projektejer N-Vådområdeprojekt ved Odder Med kommunen som projektejer v/ Christian Petersen, Atkins/Odder Kommune P-vådområdeprojekt ved Silkeborg Fra en rådgivers vinkel v/ Rasmus Bang, Atkins Tre læringspunkter

Læs mere

Forslag til reguleringsprojekt af privat grøft, Mademose Bæk, ved Nørreholmvej 11, 7490 Aulum.

Forslag til reguleringsprojekt af privat grøft, Mademose Bæk, ved Nørreholmvej 11, 7490 Aulum. Forslag til reguleringsprojekt af privat grøft, Mademose Bæk, ved Nørreholmvej 11, 7490 Aulum. Oversigtskort Maj 2015-1 Herning Kommune behandler og gemmer alle dokumenter i alle sager elektronisk. Hvis

Læs mere

Regionplantillæg nr. 72 Udvidelse af potentielle vådområder med Nørre Enge nord for Viborg Nørresø

Regionplantillæg nr. 72 Udvidelse af potentielle vådområder med Nørre Enge nord for Viborg Nørresø Regionplantillæg nr. 72 Udvidelse af potentielle vådområder med Nørre Enge nord for Viborg Nørresø 1 Indholdsfortegnelse: Indledning side 3 Tilføjelser til Regionplan 200 side 4 Redegørelse side 5 Det

Læs mere

Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland

Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland Skov- og Naturstyrelsen, Midtjylland UDKAST NOTAT 3. april 2009 Fjederholt Å ejendomsmæssig forundersøgelse resultater og projektforslag 1. Undersøgelsen 1.1 Sammenstilling Bilag 1. Opgørelse af den ejendomsmæssige

Læs mere

Genopretning af vådområder

Genopretning af vådområder Genopretning af vådområder Tillæg nr 33 til Regionplan 1997-2009 Viborg Amtsråd august 1999 /.nr. 8-50-11-2-6-98 Regionplantillæg nr. 33 til Regionplan 1997-2009 er udarbejdet af Miljø og Teknik Skottenborg

Læs mere

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Indhold 1. Grundbetaling under artikel 32... 1 2 Sådan finder du kortet over tidligere godkendte og afviste arealer for artikel 32... 3 3 Indtegning af marker

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL

TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL Formål med fosforvådområde PRÆSENTATION Fosforvådområder Indhold af teknisk forundersøgelse FORMÅL At

Læs mere

Udfordringer og muligheder i tilskudsordningerne set fra en planteavlskonsulents stol. v. Anders Vestergaard, LMO

Udfordringer og muligheder i tilskudsordningerne set fra en planteavlskonsulents stol. v. Anders Vestergaard, LMO Udfordringer og muligheder i tilskudsordningerne set fra en planteavlskonsulents stol v. Anders Vestergaard, LMO Disposition Hvilke tilskudsmuligheder er der, og for hvilke typer bedrifter vil det være

Læs mere

Aktuelt tinglyst dokument

Aktuelt tinglyst dokument Aktuelt tinglyst dokument Dokument: Dato/løbenummer: 20.01.2016-1007025841 : Senest påtegnet: 20.01.2016 15:20:27 Ejendom: Landsejerlav: Matrikelnummer: 0036 Arealanvendelse: Anvendelsesforhold tekst:

Læs mere

Anmodning om igangsætning af VVM-procedure ved gennemførelse af vådområdeprojekt i Alling Ådal mellem Robdrup og Vester Alling.

Anmodning om igangsætning af VVM-procedure ved gennemførelse af vådområdeprojekt i Alling Ådal mellem Robdrup og Vester Alling. Til Randers kommune Favrskov kommune Syddjurs kommune Norddjurs kommune Fussingø Statsskovdistrikt J.nr. SNS-434-00109 Ref. kjelj Den 20. marts 2007 Anmodning om igangsætning af VVM-procedure ved gennemførelse

Læs mere

Planlægningsprojekt Karstoft Å

Planlægningsprojekt Karstoft Å Danmarks Center for Vildlaks Ikast-Brande Kommune Orbicon A/S Planlægningsprojekt Karstoft Å REFERAT AF WORKSHOP II Møde dato 3. juni 2009 kl. 19-22 Referat dato 18. juni 2009 Sted Blåhøj Multihus Deltagere

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Projektgruppen for vådområdeprojektet Dato 26. juli 2017 Sagsnr. 06.02.15-P19-1-17 BYGGERI OG NATUR Tilladelse efter vandløbslovens 16, 17 og 38 til nedlæggelse af et enkeltmands pumpelag og regulering

Læs mere

Ansøgningsfristen er 16. april 2014 kl. 23.59.59. Fællesskema. Støtteordninger Nyt i 2014 Landbrugsreform 2015-2020

Ansøgningsfristen er 16. april 2014 kl. 23.59.59. Fællesskema. Støtteordninger Nyt i 2014 Landbrugsreform 2015-2020 Ansøgningsfristen er 16. april 2014 kl. 23.59.59 Fællesskema Støtteordninger Nyt i 2014 Landbrugsreform 2015-2020 Januar 2014 1 Kolofon Fællesskema 2014 Design: Clienti Foto: Torben Åndahl og Colourbox

Læs mere

Arealstøtteordninger under det nye landdistriktsprogram. 21. januar 2015. Per Faurholt Ahle

Arealstøtteordninger under det nye landdistriktsprogram. 21. januar 2015. Per Faurholt Ahle Arealstøtteordninger under det nye landdistriktsprogram 21. januar 2015 Per Faurholt Ahle 1 Miljø- og økologi ordninger fra 2015 Nyt eller fortsætter Økologisk arealtilskud (5-årig) Pleje af græs- og naturarealer

Læs mere

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32

Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Sådan søger du grundbetaling under artikel 32 Indhold Sådan søger du grundbetaling under artikel 32... 1 1 Hvordan søger du under artikel 32?... 2 1.1 Tjek om der blev udbetalt retmæssig Enkeltbetaling

Læs mere

Tilskudsmuligheder og regler. Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392

Tilskudsmuligheder og regler. Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392 Tilskudsmuligheder og regler Naturrådgiver Anne Robenhagen Ravnshøj arr@jlbr.dk tlf: 76602392 Emner Kort om Grundbetaling og græs Rekreative arealer Pleje af græs og naturarealer Regler HNV-værdi valg

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV VÅDOMRÅDEPROJEKT SKJOLD ÅDALEN August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV BAGGRUND Skjold Ådalen blev i 1999 sammen med andre

Læs mere

Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune 2016

Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune 2016 Jordbrugsanalyse for Syddjurs Kommune 2016 Jordbrugsanalysen har til formål at danne grundlag for udpegning og sikring af særligt værdifulde landbrugsområder og de jordbrugsmæssige interesser, når der

Læs mere

Bekendtgørelse om randzonekompensation til landbrugere

Bekendtgørelse om randzonekompensation til landbrugere Udkast af 9. august 2012 Bekendtgørelse om randzonekompensation til landbrugere I medfør af 3, jf. 2, nr. 4, litra b, 5, stk. 1, 7, stk. 4, og 11, stk. 4, i lov nr. 316 af 31. marts 2007 om udvikling af

Læs mere

Sådan søger du om tilskud til målrettede efterafgrøder

Sådan søger du om tilskud til målrettede efterafgrøder Sådan søger du om tilskud til målrettede efterafgrøder Indhold 1 Hvem kan søge... 1 2 Først-til-mølle ansøgning... 1 2.1 Ansøgningsrunden kan lukke før 21. april 2017... 2 3 Sådan finder du kortemaerne

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Miljøministeriet Naturstyrelsen REALISERING Ansøgning om tilskud til kommunalt Vådområdeprojekt Oktober 2013 jf. Miljøministeriets bekendtgørelse

Læs mere

Samarbejdsaftale mellem Aarhus Vand A/S og Aarhus Kommune v/natur og Miljø om etablering af nye kommunale skove

Samarbejdsaftale mellem Aarhus Vand A/S og Aarhus Kommune v/natur og Miljø om etablering af nye kommunale skove Samarbejdsaftale mellem Aarhus Vand A/S og Aarhus Kommune v/natur og Miljø om etablering af nye kommunale skove 1 Formål Formålet er at etablere kommunale skovområder, som beskytter vigtige grundvandsinteresser,

Læs mere

Simested Å midt. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune

Simested Å midt. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune Simested Å midt Kort sammendrag af forundersøgelsen Mariagerfjord kommune Indledning Rebild Kommune har i samarbejde med Mariagerfjord Kommune undersøgt mulighederne for at etablere et vådområde langs

Læs mere

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019)

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019) Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins (6 juni 2019) Formål med kvælstofvådområder At genskabe naturlige hydrologiske forhold for derved at mindske kvælstofudledningen

Læs mere

Vejledning til Kontrolrapporten fra arealkontrol 2016

Vejledning til Kontrolrapporten fra arealkontrol 2016 Vejledning til Kontrolrapporten fra arealkontrol 2016 Når NaturErhvervstyrelsen har været på kontrol af dine arealstøtteordninger, modtager du et orienteringsbrev om resultatet af kontrollen og en kontrolrapport,

Læs mere

Vådområdeprojekt Svenstrup Å

Vådområdeprojekt Svenstrup Å Fig. 1. Projektområdet i.h.t. tekniske forundersøgelser af Orbicon Leif Hansen Baggrundskort: Kort- og Matrikelstyrelsen 1 : 25.000 Forundersøgelser for genetablering af vådområde ved Svenstrup Å Konklusion:

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F NOTAT Dato 28-05-2013 Projekt Jordbro Å Kunde Naturstyrelsen Aalborg Notat nr. 1.2 Dato 28-05-2013 Til Fra KS af Kjeld Lundager Jørgensen, Naturstyrelsen Mads Bøg Grue, Rambøll A/S Dennis Søndergård Thomsen,

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0627 Bilag 2 Offentligt Landbrug Fødevarer, Økologisektion Økologisk Landsforening 4. juni 2010 Forslag til nyt tilskudssystem indenfor Klima, miljø, natur og dyrevelfærd

Læs mere

Ansøgning modtaget 14. marts 2017

Ansøgning modtaget 14. marts 2017 Ansøgning modtaget 14. marts 2017 Ansøgning om tilladelse til at etablere en mættet randzone på hos Jesper Thomsen, Intrupvej 2 7800 Skive, Matr.nr.: 11f, V. Lyby By, Lyby. Jesper Thomsen, SEGES og Landbo

Læs mere

Omkostninger ved alternative virkemidler til ændret vandløbsvedligeholdelse Jacobsen, Brian H.

Omkostninger ved alternative virkemidler til ændret vandløbsvedligeholdelse Jacobsen, Brian H. university of copenhagen Københavns Universitet Omkostninger ved alternative virkemidler til ændret vandløbsvedligeholdelse Jacobsen, Brian H. Publication date: 2011 Document Version Også kaldet Forlagets

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Pioner Alle 9 Marts 2015 6270 Tønder U D B U D S M A T E R I A L E.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Pioner Alle 9 Marts 2015 6270 Tønder U D B U D S M A T E R I A L E. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Pioner Alle 9 Marts 2015 6270 Tønder U D B U D S M A T E R I A L E Vøvelbæk et vådområdeprojekt vedrørende Matr.nr. 36 Djørup By, Bislev

Læs mere

Projektbeskrivelse statsligt vådområdeprojekt Enge ved Sidinge Fjord

Projektbeskrivelse statsligt vådområdeprojekt Enge ved Sidinge Fjord Naturstyrelsen Vestsjælland OGC 1. juni 2015 Projektbeskrivelse statsligt vådområdeprojekt Enge ved Sidinge Fjord Bilag til VVM screenings anmeldeskema Baggrund: Projektet Enge ved Sidinge Fjord er et

Læs mere

Aktuelt tinglyst dokument

Aktuelt tinglyst dokument Aktuelt tinglyst dokument Dokument: : Dokument type: Senest påtegnet: Adresse: Serup Tinghøjvej 1 8632 Lemming 0001ac 0012ad 0001k 0012a Adresse: Serup Tinghøjvej 18 8632 Lemming 0006z 0008p 0006a Adresse:

Læs mere

Muligheder i naturpleje

Muligheder i naturpleje Muligheder i naturpleje Forum for okse- og kalveproducenter, 22. april, Koldkærgaard Specialkonsulent Heidi Buur Holbeck Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret Samfundets ønske: At sikre den biologiske

Læs mere

Hvorfor jordfordeling og NaturErhvervstyrelsens rolle i projektet v/ricky Weissenborn

Hvorfor jordfordeling og NaturErhvervstyrelsens rolle i projektet v/ricky Weissenborn Velkommen til indledende møde Karstoft Å Ikast/Brande Jordfordeling Hvorfor jordfordeling og NaturErhvervstyrelsens rolle i projektet v/ricky Weissenborn Køb og salg af jord og fremskaffelse af puljejord

Læs mere

Bilag A : Skema til brug for screening (VVM-pligt): Omlægning af strækning af Kejserlungafløbet. VVM Myndighed

Bilag A : Skema til brug for screening (VVM-pligt): Omlægning af strækning af Kejserlungafløbet. VVM Myndighed Bilag A : Skema til brug for screening (VVM-pligt): Omlægning af strækning af Kejserlungafløbet VVM Myndighed Basis oplysninger Tekst Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Omlægning af strækning af Kejserlungafløbet

Læs mere

Teknisk notat. Bilag 6. Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND

Teknisk notat. Bilag 6. Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND Bilag 6 Teknisk notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Naturlig hydrologi ved Strandet Ejendomsmæssig forundersøgelse 13. maj 2015 Vores reference: 31.1014.04

Læs mere

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Vådområdeprojekt Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Lodsejermøde Indlæg: Hvad er et vådområde Hvordan foregår kvælstoffjernelsen Hvilke muligheder

Læs mere

De nye natur- og miljøordninger - mål og indhold

De nye natur- og miljøordninger - mål og indhold De nye natur- og miljøordninger - mål og indhold DIAPLAN møde Koldkærgård den 11. juni 2012 Landskonsulent Heidi Buur Holbeck Videncentret for Landbrug Hvorfor interessere sig for støtteordningerne? Vigtigste

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG

MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG Til Kolding Kommune Dokumenttype Lodsejerresumé Dato 29. juni 2011 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker

Læs mere

Teknisk notat. Bilag 5. Naturlig hydrologi ved Karup Å og Resen Bæk Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND

Teknisk notat. Bilag 5. Naturlig hydrologi ved Karup Å og Resen Bæk Ejendomsmæssig forundersøgelse. Vedlagt : Kopi til : 1 BAGGRUND Bilag 5 Teknisk notat Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Naturlig hydrologi ved Karup Å og Resen Bæk Ejendomsmæssig forundersøgelse 23. juli 2015 Vores

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om tilskud til fastholdelse og pleje af vådområder

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om tilskud til fastholdelse og pleje af vådområder (Gældende) Udskriftsdato: 10. februar 2015 Ministerium: Fødevareministeriet Journalnummer: Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 14-810-000054 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

LIFE Højmoseprojektet seminar 2010 FORUNDERSØGELSER. Hydrologiske Ejendomsmæssige Biologiske Tekniske

LIFE Højmoseprojektet seminar 2010 FORUNDERSØGELSER. Hydrologiske Ejendomsmæssige Biologiske Tekniske FORUNDERSØGELSER Hydrologiske Ejendomsmæssige Biologiske Tekniske HYDROLOGISKE FORUNDERSØGELSER En vurdering af hvordan hævning af vandstanden påvirker det aktuelle projektareal og dets omgivelser Oplysninger

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Vurdering af arealerstatninger. Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen. Teknisk notat. 1 Baggrund

Indholdsfortegnelse. Vurdering af arealerstatninger. Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen. Teknisk notat. 1 Baggrund Skov- og Naturstyrelsen Naturgenopretning i Åmosen Vurdering af arealerstatninger Teknisk notat COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Indtegning af marker med miljø- og økologitilsagn

Indtegning af marker med miljø- og økologitilsagn Indtegning af marker med miljø- og økologitilsagn Indhold 1. Når du indtegner marker med miljø- og økologtilsagn... 1 1.1 Sådan finder du korttemaer med tilsagn... 2 1.2 Sådan opretter du en mark ud fra

Læs mere

Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO)

Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO) Grønt krav om 5 procent miljøfokusområder (MFO) Indhold 1 Opdatér hver gang du retter i oplysningerne... 1 2 Sådan beregnes dit krav om 5 procent miljøfokusareal (MFO) felt A1 til A4... 1 3 Typer af miljøfokusområder

Læs mere