Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder"

Transkript

1 14. juni 2019 Sag Bilag 2.2.3: One-pagers for hvert af de tværgående indsatsområder Introduktion til notatet One-pagers for de tværgående indsatsområder har til formål at give en indholdsmæssig ramme, som sekretariatet kan tage udgangspunkt i ved udarbejdelsen af et samlet udkast til strategien for decentral erhvervsfremme 2020 og frem. Indholdet tjener ligeledes at danne udgangspunkt for bestyrelsens drøftelse med en række nationale interessenter på den nationale strategikonference den 21. august. ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej Silkeborg Tlf CVR-nr E-post deb@erst.dk Frem mod forelæggelsen af et samlet strategi-udkast for bestyrelsen på mødet den 24. september vil der blive arbejdet med en yderligere fokusering af de tværgående indsatsområder, herunder i forhold til at understøtte sammenhæng uden overlap til eksisterende nationale strategier, politikker og indsatser. ERHVERVSMINISTERIET One-pagerne baseret på det data- og videngrundlag, der blev udarbejdet i foråret 2019, samt øvrige nationale og internationale analyser og rapporter. One-pagerne er opbygget efter følgende skabelon: Introduktion til området Udfordrings- og mulighedsbillede Hvert tværgående indsatsområde forventes at fylde ca. 2 sider i strategien. Nærværende notat er opbygget sådan, at de tre tværgående indsatsområder, som skal drøftes på dette bestyrelsesmøde, fremgår først. Herefter følger one-pagers for de tværgående indsatsområder, der blev drøftet på bestyrelsesmødet den 13. maj.

2 2/7 One-pager Globalisering og internationalisering Indledning Øget internationalisering kan styrke danske SMV ers konkurrenceevne. Dels ved at give adgang til internationale markeder for afsætning af danske produkter samt adgang til international viden og kompetencer, og dels ved at danske SMV er deltager i internationale værdikæder (herunder som underleverandør og gennem international sourcing) samt modtager investeringer fra udlandet. Danske virksomheder er generelt gode til at udnytte globaliseringens muligheder, men udfordres i disse år af en øget global usikkerhed, markedsfragmentering og volatilitet. Det udfordrer især de mindre SMV er, som er en væsentlig del af målgruppen for decentral erhvervsfremme. Parathed, eksportgrad og vedvarende kunderelationer: 10 pct. af danske SMV er eksporterer deres produkter og services, men 43 pct. af alle eksportordrer er enkeltstående. I mange SMV er er internationaliseringen hæmmet af såvel interne (fx strategi, finansiering, kompetencer mv.) og eksterne faktorer (fx adgang til rådgivning og anden hjælp). Global usikkerhed og kompleksitet: En stigende global usikkerhed, øget fokus på geopolitisk hensyn og strategisk autonomi medfører ændrede rammevilkår. Det udfordrer danske virksomheder på flere niveauer. Dette øger vigtigheden af bl.a. kunde- og markedsdiversificering. Internationale samarbejder: Manglende stærke samarbejder med udenlandske partnere, herunder fokus i forhold til værdikædesamarbejde og sourcing/import. Øget internationalisering inden for danske styrkepositioner: Fokus på internationalisering inden for danske styrkepositioner. E-handel: Øget eksport gennem e-handel, herunder bedre udnyttelse af digitale platforme. Omstillingsparathed: At ruste særligt SMV erne til at omstille sig til nye tendenser, generel usikkerhed og omskiftelighed på det globale marked bl.a. med et fokus på værdikædesamarbejde, specialisering og anvendelsen af platforme, herunder e-handel. Eksportparathed: Øge andelen af internationale SMV er, især med redskaber, der hjælper virksomhederne ift. de indre og eksterne linjer. Verdensmålene som løftestang for internationalisering: Verdensmålene åbner for et voksende globalt marked. Virksomhederne skal understøttes i at udnytte de muligheder, der følger heraf fx gennem partnerskabsbaserede programmer og projekter.

3 3/7 One-pager - Grøn og cirkulær omstilling Indledning/indflyvning Ved mere effektiv og smartere brug af energi og materialer samt anvendelse af vedvarende energiformer kan virksomheder få mere værdi ud af de samme ressourcer, reducere deres CO2 aftryk og bidrage til en bæredygtig og klimaneutral udvikling, der kan medvirke til at løse samfundsmæssige udfordringer samt indfri FN s verdensmål og Paris-aftalen om klima. Samtidig rummer grøn og cirkulær omstilling et stort potentiale for øget vækst og indtjening, styrket konkurrencekraft og eksportmuligheder for dansk erhvervsliv. Der er dog behov for at tilskynde flere SMV er til at udnytte nye forretningsmuligheder. Omstilling: Mange danske SMV er tøver med grøn og cirkulær omstilling bl.a. pga. manglende kompetencer og viden samt ressourcer ift. at forstå business casen. Forretningsmuligheder og -udvikling: Danske virksomheder udnytter ikke de digitale muligheder til fulde til at forbedre og skabe nye grønne og cirkulære forretningsmuligheder. Stigende efterspørgsel: Stigende nationalt og internationalt fokus på klima og bæredygtighed blandt borgere, politikere, erhvervslivets topledere og investorer betyder stigende efterspørgsel efter grønne og cirkulære løsninger, som danske virksomheder kan udnytte. Øget ressourceforbrug: Stigende befolkningstal, urbanisering og højere indkomster medfører øget ressourceforbrug, som fordrer en fortsat grøn og accelereret cirkulær omstilling for at give erhvervslivet konkurrencefordele. Eksport: Dansk erhvervsliv har styrker inden for grøn omstilling, herunder energieffektivitet, vedvarende energi, energilagring, bæredygtig forsyning og miljøteknologi, som giver stort potentiale i at styrke dansk eksport af både grønne og cirkulære forretningsløsninger. Forretningsudvikling via anvendelse af digitalisering og teknologi samt inddragelse af data inden for det grønne og cirkulære område. Kompetenceudvikling, der understøtter grønne og cirkulære forretningsmodeller i SMV er, herunder ledelseskompetenceudvikling mv. Omstilling: Understøtte grøn og cirkulær omstilling i SMV er med henblik på forbedring af virksomhedernes indtjening, innovation og konkurrencekraft. Forretningsudvikling via anvendelse af digitalisering og teknologi samt inddragelse af data inden for det grønne område. Partnerskaber: Understøtte virksomhedernes involvering i offentlige og private partnerskaber med henblik på forretningsudvikling, bl.a. om politiske initiativer vedr. klima og den grønne og cirkulære dagsorden. Eksport: Eksportfremme af grønne og cirkulære danske løsninger, herunder Smart City løsninger.

4 4/7 One-pager Innovation Indledning Innovation handler om, at virksomhederne omsætter viden og idéer til forretningsmæssig og samfundsmæssig værdi. Kilden til innovation kan være forskning og udvikling, men også kunder, samarbejdspartnere/leverandører, medarbejdere m.fl. Danmark er blandt de lande i OECD, der investerer mest i forskning og udvikling. Danmark ligger dog væsentligt under OECD-gennemsnittet inden for omsætning af innovative produkter. Særligt i forhold til andelen af innovative SMV ere halter Danmark bagud. Manglende investeringer i innovation i SMV er: En stor del af de private investeringer i forskning og udvikling er koncentreret om store virksomheder. Danske SMV er er således i mindre grad rustet til fremtidige innovation i produkter, processer og services. Geografisk ulighed mellem innovative virksomheder i Danmark. Partnerskaber: Den decentrale erhvervsfremme skal understøtte samspillet om virksomhedernes innovation. Dette kan ske i innovations- og videnssamarbejde mellem virksomheder og videninstitutioner samt gennem andre former for innovationssamarbejde. Sammenhængende indsatser: Skabe bedre og nemmere adgang for virksomhederne til innovationsinitiativer gennem et sammenhængende og koordineret erhvervsfremmesystem Samspil: Øget innovation i virksomhederne i samspil med aktører i virksomhedernes værdikæder og omverden. Vækstpotentiale inden for det offentlige: Virksomheder udvikler nye forretningsmodeller på baggrund af efterspørgslen inden for det offentlige og i tæt samarbejde baseret på forskellige samarbejdsmodeller, herunder med kommuner, regioner, forsyningsvirksomheder mv. Innovationsfremme gennem klynger og innovationsnetværk: Gennem klynger og innovationsnetværk at initiere til faglig funderet innovation, der bl.a. involverer samarbejder mellem virksomheder og videninstitutioner Innovations- og vidensamarbejde: Styrkelse af innovations- og vidensamarbejde mellem SMV er og videninstitutioner, der bidrager til produkt-, service- og procesinnovation. Organisatorisk innovation: Understøtte SMV ers evne til at tænke nyt og afprøve nye ideer (organisatorisk innovation).

5 5/7 One-pager Kvalificeret arbejdskraft og social inklusion Indledning/Indflyvning Adgang til kvalificeret arbejdskraft er en central forudsætning for virksomhedernes mulighed for drift og udvikling, og det spiller derfor en afgørende rolle for vækst og velstand i fremtiden. I hele landet og på tværs af brancher oplever virksomheder problemer med at rekruttere den ønskede arbejdskraft, om end der er lokale forskelle afhængig af branchestruktur og uddannelsesniveau. Det er ligeledes nødvendigt at have fokus på at sikre et bæredygtigt arbejdsmarked, blandt andet gennem social inklusion. Et fokus på et bæredygtigt arbejdsmarkeds sker dels for at øge arbejdsstyrken og virksomhedernes adgang til arbejdskraft dels for at understøtte borgere på kanten af arbejdsmarkedet. Rekrutteringsudfordring: Konjunkturudviklingen nationalt og globalt øger virksomhedernes rekrutteringsudfordring, da erhvervslivet i store dele af verden efterspørger den samme højtkvalificerede og specialiserede arbejdskraft. Dette gælder både faglært og højtuddannet arbejdskraft. Faldende arbejdsstyrke: Den demografiske udvikling medfører en faldende arbejdsstyrke, og dermed et øget behov for at udvide arbejdsstyrken, herunder med personer på kanten af arbejdsmarkedet. Adgang til specialiserede kompetencer: Den teknologiske udvikling stiller store krav til innovative løsninger. Det medfører et stigende behov for, at virksomhederne har adgang til specialiserede kompetencer, herunder alle typer af digitale kompetencer, og kompetencer indenfor STEM (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Efteruddannelse: Mange virksomheder er tilbageholdende med efteruddannelse af deres medarbejdere, hvilket ellers kan udgøre en del af løsningen på udfordringerne. Uddannelse af arbejdsstyrken til fremtidens arbejdsmarked: Andelen af unge med en erhvervsuddannelse og/eller en videregående uddannelse skal i højere grad afspejle virksomhedernes behov nationalt og lokalt. Efteruddannelse: Højere grad af omskoling og efteruddannelse af den eksisterende arbejdsstyrke. Udvidelse af arbejdsstyrken bl.a. gennem inklusion af udsatte ledige. Tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft. Social inklusion: Understøtte et bæredygtigt arbejdsmarked, bl.a. gennem uddannelse og inklusion af flere, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Kompetencer: Udvikle arbejdsstyrkens kompetencer inden for digitalisering og automatisering, herunder STEM-kompetencer. Flere højtkvalificerede faglærte til fremtidens job. Rekruttering af kvalificeret arbejdskraft: Øge virksomhedernes muligheder for at rekruttere udenlandske højtkvalificerede medarbejdere Kontinuerlig efteruddannelse: Omskoling og efteruddannelse af den eksisterende arbejdsstyrke i takt med virksomhedernes behov.

6 6/7 One-pager Digitalisering og automatisering Indledning/Indflyvning Digitalisering og automatisering er vigtig for danske virksomheders produktivitet, forretnings- og innovationsudvikling og konkurrencedygtighed, da digitale løsninger og teknologier kan medvirke til nye produktions- og serviceformer, forretningsmodeller mv. En analyse fra Erhvervsministeriet viser, at de mest digitale virksomheder i gennemsnit har ca. 20 pct. højere arbejdsproduktivitet end de mindst digitale virksomheder. Udvikling og investering inden for området bidrager til effektiviseringer gennem nye og forbedrede arbejdsgange og reducerede driftsomkostninger. Samtidig skaber det grobund for udvikling af nye digitale produkter og services. SMV ers potentiale i den digitale transformation: Særligt danske SMV er har et uforløst potentiale ved digital transformation. SMV er er generelt mindre digitale, hvilket blandt andet skyldes, at de mangler tid, ressourcer og overblik over mulighederne. Kompetencer: SMV erne har ikke de fornødne digitale kompetencer. Digitalt udgangspunkt varierer: Danske virksomheder befinder sig på forskellige digitale udgangspunkter, og har derfor forskellige behov og forudsætninger. Desuden er der geografiske og branchemæssige forskelle. Finansiering: Virksomheder kan have udfordringer med at finansiere digitale investeringer og digitale transformationer. Automatisering: Der ligger et potentiale i at flere virksomheder automatiserer hele eller dele af deres værdikæde for at effektivisere produktion, drift og service, herunder ved brug af bl.a. robotter. Formidling af viden: Øget formidling af viden om gevinsterne ved digital omstilling og rådgivning til at komme i gang med eller komme videre med virksomhedens digitale udvikling. Avancerede teknologier og dataanvendelse: At flere virksomheder inkorporerer avanceret teknologi og dataanvendelse (herunder kunstig intelligens) i deres interne processer samt produkter og services. Digital sikkerhed og ansvarlig datahåndtering er i stigende grad et grundvilkår for virksomhedernes fortsatte konkurrenceevne. Øget viden og incitament: Understøtte digital transformation blandt SMV er gennem øget viden omkring digitaliseringens muligheder, blik for ressourcer og digitale kompetencer. Automatisering: Understøtte, at SMV er inden for produktion og serviceområdet får automatiseret deres processer og værdikæder, herunder fx gennem brug af robotter i bred forstand. Kontinuerlig udvikling: Understøtte virksomhedernes blik for anvendelse af digitale løsninger, avancerede teknologier og de forretningsmuligheder det giver i værdikæden fra produktion, til produkter og services.

7 7/7 One-pager Iværksætteri Indledning/Indflyvning Danmark har stærke institutioner, gode rammevilkår og en række styrkepositioner, der giver gode betingelser for at blive en førende iværksætternation. Global Entrepreneurship Index 2018 rangerer således rammerne for iværksætteri i Danmark som de 6. sundeste i verdenen. Andelen af nye vækstvirksomheder ligger dog et stykke under OECD-gennemsnittet og Global Startup Ecosystem Report 2019 placerer Danmark uden for top-30 over regionale økosystemer. Det peger på, at der er plads til forbedringer, hvis Danmark skal have et førende økosystem for iværksætteri og skalering/vækst. Få vækstiværksættere: Få af de nye iværksættervirksomheder bliver til egentlige vækstvirksomheder. Andelen af vækstvirksomheder i Danmark ligger under OECD-gennemsnittet og er lavere end både Sverige og Norge. Opstartsrate og overlevelse: Iværksætteraktiviteten uden for Region Hovedstaden er relativt lav og et stykke under niveauet fra før finanskrisen. Samtidig er overlevelsesraten for virksomheder det første år generelt et stykke under OECD-gennemsnittet. Mangelfuld iværksætterkultur: Kun hver anden iværksætter vurderer, at Danmark har en stærk iværksætterkultur og peger bl.a. på manglende netværksaktiviteter som en af årsagerne. Lokale netværk og iværksættermiljøer kan inspirere flere til at starte virksomhed og give dem kompetencerne til at skabe succesfulde virksomheder. Kompetenceudvikling: Øget viden, kompetencer og forretningsforståelse i opstartsfasen vil sikre, at flere iværksættervirksomheder overlever. Økosystem: Understøtte et stærkt og sammenhængende økosystem, også udenfor storbymiljøerne, er afgørende for, at iværksætterne har de rette betingelser for at kunne vokse og skalere deres virksomhed. Understøtte entreprenørskab på alle niveauer i uddannelsessystemet for at skabe viden, interesse og kompetencer inden for området med henblik på at styrke iværksætterkulturen. : Øget iværksætterrate: Understøtte iværksætterkulturen i hele landet blandt andet via kompetenceudvikling og øget viden samt fokus på entreprenørskab på alle niveauer i uddannelsessystemet. Netværk og events: Skabe flere og stærkere netværk, der inspirerer iværksættere til at mødes på tværs af faglighed og løfter iværksætternes kompetencer og skaber stærke relationer på tværs i de danske økosystemer. Vækstiværksættere: Understøtte at flere iværksættere kan vokse til vækstvirksomheder ved at styrke økosystemer for iværksætteri, herunder iværksætternes kompetencer, samt adgangen til kvalificeret arbejdskraft, kapital og internationale miljøer. Stille skarpt på iværksætteri inden for værdiskabende og bæredygtige teknologier (impact iværksættere).

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Temaer for kommende drøftelser Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Temaer for kommende drøftelser Overordnede temaer, som partnerskabet skal drøfte 1. Nye teknologier og forretningsmodeller 2. Fremtidens kompetencer 3.

Læs mere

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi

Regional Vækst- & Udviklingsstrategi [UDKAST] Regional Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 e mål og indsatsområder Region Sjælland Maj 2018 Styrke virksomhedernes konkurrencekraft Virksomhederne skal omstille sig til fremtidens måde at

Læs mere

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer

Boks 1 Digital vækst i Danmark. Muligheder. Udfordringer MAJ 2017 Digitalisering og ny teknologi giver virksomhederne nye muligheder for at effektivisere produktion og arbejdsprocesser og skaber samtidig grobund for nye forretningsmodeller, innovation og nye

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder

Bilag : Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.2.2: Indsats vedr. vækstrettet kompetenceudvikling i virksomheder Udfordring Mange virksomheder har ikke et strategisk fokus på kompetenceudvikling og efteruddannelse,

Læs mere

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015

Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer. Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Det nordjyske erhvervsfremmesystem styrker og udfordringer Oplæg på ErhvervsCamp 2015 Hvordan afdækker man kvaliteten af et regionalt erhvervsfremmesystem?? Fem centrale spørgsmål: 1. Effekt: Hvad får

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder

Bilag : Indsats vedr. innovationssamarbejder 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.3.1.2: Indsats vedr. innovationssamarbejder Udfordring Innovation er en central drivkraft for virksomheders vækst, udvikling og konkurrenceevne. Danske virksomheder

Læs mere

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark

Nye erhvervspolitiske satsninger i Region Syddanmark Nye erhvervspolitiske satsninger i Syddanmark Udviklingsdirektør Mikkel Hemmingsen Syddanmark Odense, den 22. september 2008 Den regionalpolitiske vækstredegørelse Vækstredegørelsen sætter udfordringen

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft

Bilag : Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.3.2: Indsats vedr. tiltrækning af højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft Udfordring Den nuværende højkonjunktur og mangel på højtkvalificeret arbejdskraft i Danmark

Læs mere

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform

Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid. Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Disruptionrådet Partnerskab for Danmarks fremtid Udkast til temaer og formål samt arbejdsform Overordnede temaer til drøftelse i partnerskabet Nye teknologier og forretningsmodeller Fremtidens kompetencer

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet

NATIONAL VÆKSTPOLITIK. Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet NATIONAL VÆKSTPOLITIK Andreas Blohm Graversen Kontorchef, Erhvervsministeriet Danmark som vækstnation Gode rammevilkår Det skal være attraktivt for danske og udenlandske virksomheder at investere i Danmark

Læs mere

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark?

FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? FREMTIDENS GIGANTER - hvordan skaber vi fremtidens store industrivirksomheder i Danmark? Vice President, Chemicals, R&D, Martin Skov Skjøth-Rasmussen, Haldor Topsøe A/S 1 Hovedanbefalinger Til universiteterne

Læs mere

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet

Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Hvordan kan de regionale vækstfora bidrage til vækst og job i de danske regioner? Sigmund Lubanski, Erhvervs- og Vækstministeriet Dagsorden 1. Danmarks vækstudfordringer 2. Danmarks Vækstråd 3. Rammerne

Læs mere

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling

Uddannelsespolitik Region Midtjylland. Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik 2016-2020 Region Midtjylland Regional Midtjylland Regional udvikling Uddannelsespolitik udmøntning af den regionale vækst- og udviklingsstrategi Uddannelsespolitik 2016-2020 Kolofon

Læs mere

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig

UDFOR- DRINGERNE. For mange midler går til administration. Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet. Kvaliteten er ikke tilstrækkelig UDFOR- DRINGERNE Udbudsdrevet frem for efterspørgselsdrevet Kvaliteten er ikke tilstrækkelig høj For mange midler går til administration Virksomhederne ved ofte ikke, hvor de skal henvende sig For mange

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17

Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17 Oplæg 3 fyrtårne i erhvervshandlingsplanen for 2016-17 Erhvervsudviklingschef, Jette Rau www.ballerup.dk 3 nye fyrtårne 1. Klyngesamarbejde 2. Investeringsstrategi 3. Vækstiværksættere Målgruppen er i

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

Strategiske muligheder og anbefalinger

Strategiske muligheder og anbefalinger Strategiske muligheder og anbefalinger Bilag 3, til Region Nordjyllands Regionale Vækst og Udviklingsstrategi (REVUS) - 2015 til 2018. Indledning I dette bilag gives anvisninger til erhvervspolitiske handlinger

Læs mere

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland

Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år. v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Udfordringer og muligheder for nordjysk erhvervsliv de kommende år v/ Lars Erik Jønsson Adm. Direktør, Erhvervshus Nordjylland Specialiseret vejledning til alle nordjyske virksomheder Virksomheder modtager

Læs mere

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 VIRKSOMHEDER ARBEJDSMARKED VÆKSTOMRÅDER SAMMENHÆNG Oktober 2018 Forord sammen skaber vi en attraktiv region I går det godt. De fleste virksomheder

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. rådgivning af iværksættere

Bilag : Indsats vedr. rådgivning af iværksættere 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 3.3.2.1: Indsats vedr. rådgivning af iværksættere ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Udfordring I Danmark er antallet af nyetablerede virksomheder i forhold

Læs mere

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi

Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi Region Sjællands Vækst- & Udviklingsstrategi 2019-2022 VIRKSOMHEDER ARBEJDSMARKED VÆKSTOMRÅDER SAMMENHÆNG Oktober 2018 Forord sammen skaber vi en attraktiv region I Region Sjælland går det godt. De fleste

Læs mere

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020

KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 NOTAT KKR MIDTJYLLAND Den 16. september 2015 KKR Midtjyllands bemærkninger til udkast til Vækstplan 2016-2020 KKR Midtjylland har den 10. september 2015 drøftet første udkast til Vækstplan 2016-2020 Handlingsplan

Læs mere

Innovationspotentialet ligger i en virksomhedsnær indsats med fokus på højtuddannede, iværksætteri og øget samarbejde om udvikling og forskning.

Innovationspotentialet ligger i en virksomhedsnær indsats med fokus på højtuddannede, iværksætteri og øget samarbejde om udvikling og forskning. Første AC-bidrag til en national innovationsstrategi: Innovationspotentialet ligger i en virksomhedsnær indsats med fokus på højtuddannede, iværksætteri og øget samarbejde om udvikling og forskning. De

Læs mere

Om erhvervsfremme set fra en national vinkel

Om erhvervsfremme set fra en national vinkel Om erhvervsfremme set fra en national vinkel Udkast MEA kursus 2017 Set af: Preben Gregersen Regionalchef Tilgange til regional/lokal vækst Stedbaseret tilgang Baseret på de regionale/lokale Muligheder

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. cirkulær omstilling i SMV'er

Bilag : Indsats vedr. cirkulær omstilling i SMV'er 15. marts 2019 Sag 2018-17917 Bilag 5.2.4.2: Indsats vedr. cirkulær omstilling i SMV'er ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Sagen vedrører Der skal tages stilling til et forslag om at udmønte

Læs mere

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene

Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene Jes Lerche Ratzer, chefkonsulent jelr@di.dk, 3377 4518 AUGUST 2019 Virksomhederne søger forskellig vejledning fra erhvervshusene Virksomhederne efterspørger forskellig vejledning fra erhvervshusene afhængig

Læs mere

Bilag: Regionalfonden - programindhold. Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er

Bilag: Regionalfonden - programindhold. Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er Bilag: Regionalfonden - programindhold Prioritet 1: Styrket innovation i SMV er Der er afsat ca. 17,2 mio. kr. (44% af midlerne) i perioden 2014-2020. Under indsatsområde 1 er der mulighed for at give

Læs mere

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen

Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling. Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Regionalfonden: Midler til klynger, smart specialisering og regional udvikling Chefkonsulent Pernille von Lillienskjold, Erhvervsstyrelsen Aktiviteter Tematiske mål Specifikke mål Tentativt Regionalfondsprogrammet

Læs mere

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling

ReVUS. Region Sjælland. Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling Region Sjælland Vi sætter kursen mod 2030! Samlet opsamling 1 Introduktion Vækstforum Sjælland og Region Sjælland udarbejder i 2018 en ny og ambitiøs Regional Vækst- og Udviklingsstrategi for 2019 til

Læs mere

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI

STRATEGI / SIDE 1 AF 6 STRATEGI STRATEGI / 13-05-2019 SIDE 1 AF 6 STRATEGI 2019-2020 SIDE 2 AF 6 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 2. MISSION... 4 3. MÅL... 4 4. FORUDSÆTNINGER... 4 5. AKTIVITETSOMRÅDER... 4 5.1 Projektudvikling... 5 5.2 Interessevaretagelse...

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Vision 2029: Ballerup - en førende erhvervsby Vi forstår os selv som en integreret del af én af Europas

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan 2015-2016 Frederikshavn Kommune Grenen 2 Udarbejdet maj 2015. Business Region North Denmark Introduktion...4 Erhvervsudvikling og jobskabelse.6 Turisme 8 Kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen

Fremtidige indsatser målrettet industrien. Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Fremtidige indsatser målrettet industrien Pernille von Lillienskjold Erhvervsstyrelsen Regeringens vækstpakke 2014 Danmark helt ud af krisen Eksempler på initiativer: Vækstprogram for små og mellemstore

Læs mere

Kompetencer til en teknologisk og digital fremtid

Kompetencer til en teknologisk og digital fremtid Kompetencer til en teknologisk og digital fremtid Behov for tekniske og digitale kompetencer Avanceret teknologi og digitale løsninger bliver i stigende grad en del af vores samfund og afgørende for erhvervslivets

Læs mere

Kommissorium for vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi

Kommissorium for vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi Kommissorium for vækstteam for grøn energi- og miljøteknologi Baggrund Digitalisering og ny teknologi åbner for helt nye muligheder for borgere, virksomheder og samfund. Disse nye muligheder har store

Læs mere

Styrket automatisering og digitalisering af små og mellemstore virksomheders produktionsprocesser. Danmark som Produktionsland

Styrket automatisering og digitalisering af små og mellemstore virksomheders produktionsprocesser. Danmark som Produktionsland Styrket automatisering og digitalisering af små og mellemstore virksomheders produktionsprocesser. Danmark som Produktionsland Vicedirektør Anders Hoffmann Informationsmøde om den konkurrenceudsatte pulje

Læs mere

Ny strukturfondsperiode 2014-2020

Ny strukturfondsperiode 2014-2020 Ny strukturfondsperiode 2014-2020 Gete Villefrance e-mail: anna-gete.villefrance@ru.rm.dk www.regionmidtjylland.dk Processen 2014-2020 EU 2020 EU s strategiske retningslinier DK s nationale reform program

Læs mere

Bilag 4a. Syddansk Vækstforum Erhvervsudviklingsstrategi

Bilag 4a. Syddansk Vækstforum Erhvervsudviklingsstrategi Bilag 4a Syddansk Vækstforum Erhvervsudviklingsstrategi 2012-2020 UDKAST 1 Forord (uddybes) Forord af formand for Syddansk Vækstforum, Carl Holst Vision 2020 Forretningsområder De strategiske mål 2 Potentialer

Læs mere

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard

Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden. v/ Hans Henrik Nørgaard Introduktion til medfinansiering fra Regionalfonden v/ Hans Henrik Nørgaard Regionalfondsprogrammet 2014-2020 Knap 1.400 mio. kr. i 2014-2020 Godt 700 mio. kr. tilbage Styrke vækst og udvikling i hele

Læs mere

Region Midtjylland - på vej mod en ny programperiode.

Region Midtjylland - på vej mod en ny programperiode. Region Midtjylland - på vej mod en ny programperiode. Bornholm, 19. juni 2014 v/ Bent Mikkelsen, Region Midtjylland www.vaekstforum.rm.dk En globalt konkurrencedygtig region - Erhvervsudviklingsstrategi

Læs mere

DANSK ERHVERVS INNOVATIONSPOLITIK VIDEN, INNOVATION OG VÆKST ALLE IDEER SKAL HAVE EN FAIR CHANCE

DANSK ERHVERVS INNOVATIONSPOLITIK VIDEN, INNOVATION OG VÆKST ALLE IDEER SKAL HAVE EN FAIR CHANCE fremtiden starter her... DANSK ERHVERVS INNOVATIONSPOLITIK VIDEN, INNOVATION OG VÆKST ALLE IDEER SKAL HAVE EN FAIR CHANCE dansk erhvervs innovationspolitik / Dansk Erhverv 3 Innovation Innovation handler

Læs mere

STRATEGIPLAN

STRATEGIPLAN STRATEGIPLAN 2018 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2018 2020 2 Vision og mission DI Energi arbejder for, at virksomheder i energibranchen har de bedst mulige optimale rammevilkår. Det er en forudsætning for,

Læs mere

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved

UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST. Veje til ny viden. - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved UDDANNELSERNES BY NÆSTVED VÆKST OG UDDANNELSE UDKAST Veje til ny viden - En del af Næstved Kommunes vision Mærk Næstved VÆKST OG UDVIKLING Sammen om fremtiden I Næstved Kommune skal uddannelse være for

Læs mere

Udkast Strategi for decentral erhvervsfremme

Udkast Strategi for decentral erhvervsfremme Udkast Strategi for decentral erhvervsfremme 2020-2023 Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Indhold Forord... 2 Indledning... 2 Del 1. Drivkræfter for vækst og udvikling i hele landet... 6 1. Kvalificeret

Læs mere

KlyngeMIDT 2009-2011

KlyngeMIDT 2009-2011 KlyngeMIDT 2009-2011 Vækstforums regionale partnerskab om netværk og klynger. v/ Bent B. Mikkelsen, Region Midtjylland Væksthus Midtjylland d. 15 januar 2009 1 www.regionmidtjylland.dk Dagsorden Vækstforum

Læs mere

Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland

Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland Status på ny erhvervsfremmestrategi Erhvervshus Sydjylland Endnu ikke behandlet i Erhvervsfremmebestyrelsen 23/5 Fælles sydjyske prioriteter i strategien Eksport & Internationalisering Digitalisering

Læs mere

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh

ManagEnergy workshop. Kontorchef Morten Lemvigh ManagEnergy workshop Kontorchef Morten Lemvigh Region Nordjyllands rolle inden for regional udvikling Region Nordjyllands rolle og mission er at være dynamo for regional udvikling og skabe grundlag for

Læs mere

Entreprenørskab i uddannelserne

Entreprenørskab i uddannelserne Entreprenørskab i uddannelserne Informationsmøde 9. marts 2016 Vision Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig vækstregion. Det betyder, at vi ser ud over regionens grænser og samarbejder med de

Læs mere

Er fokus på grøn omstilling og arbejdet med verdensmålene tydeligt nok i indledning og på tværs af strategien?

Er fokus på grøn omstilling og arbejdet med verdensmålene tydeligt nok i indledning og på tværs af strategien? 13. september 2019 Sag: 2018-17922 ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg Bilag 2.2.2: Diskussionsoplæg Sekretariatet har udarbejdet et samlet udkast til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses (DEB)

Læs mere

Digitaliseringsstrategi

Digitaliseringsstrategi gladsaxe.dk Digitaliseringsstrategi 2015-2018 Gladsaxe Kommune er med stor fart i gang med at forandre og effektivisere opgaveløsningen og skabe mere velfærd for borgerne ved at udnytte mulighederne gennem

Læs mere

Vækstlaget og brugen af erhvervs- og innovationssystemet i Region Midtjylland

Vækstlaget og brugen af erhvervs- og innovationssystemet i Region Midtjylland Vækstlaget og brugen af erhvervs- og innovationssystemet i Region Midtjylland Væksthus Midtjyllands bestyrelsesmøde, Hadsten, den 26. august 2015. v/ Bent Mikkelsen, Region Midtjylland www.vaekstforum.rm.dk

Læs mere

Smart Greater Copenhagen

Smart Greater Copenhagen Smart Greater Copenhagen Vision for fremtidens "Smart Greater Copenhagen" Greater Copenhagen er en grøn og innovativ metropol, hvor ny teknologi og data anvendes i partnerskaber på en sikker og etisk måde

Læs mere

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland

IKT. Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland. Sammenligning med året før. Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Temperaturen på IKT i Aalborg og Nordjylland Temperaturen på IKT-virksomheder i Nordjylland Hvordan går det med IKT-klyngen i Nordjylland? Hvilke forventninger har IKT-virksomheder til 2015? Få svarene

Læs mere

Spor 1: Hvordan skaber vi stærke klynger? GLENDA NAPIER ANALYSECHEF REG X DET DANSKE KLYNGEAKADEMI

Spor 1: Hvordan skaber vi stærke klynger? GLENDA NAPIER ANALYSECHEF REG X DET DANSKE KLYNGEAKADEMI Spor 1: Hvordan skaber vi stærke klynger? GLENDA NAPIER ANALYSECHEF REG X DET DANSKE KLYNGEAKADEMI 1 Vi definerer en klynge som en gruppe af virksomheder, der har lokaliseret sig tæt ved hinanden og som

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed

Bilag : Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed 14. juni 2019 Sag 2018-17921 Bilag 4.2.1.2: Indsats vedr. inklusion via uddannelse til erhvervsparathed Udfordring Unge med særlige udfordringer, der ingen eller sparsom tilknytning har til uddannelsessystemet

Læs mere

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan

En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance Odder Kommunes udviklingsplan 2018-2022 Forord Odder Kommunes udviklingsplan En vækstkommune i balance skal medvirke til at indfri Byrådets vision om at skabe: rammerne for det

Læs mere

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler

Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 12. januar 2007 Oplæg til regionale partnerskabsaftaler 1. Formål med partnerskabsaftalerne Det fremgår af globaliseringsstrategien, at der skal indgås partnerskabsaftaler mellem de regionale vækstfora

Læs mere

STRATEGIPLAN 2015 2020

STRATEGIPLAN 2015 2020 STRATEGIPLAN 2015 2020 DI Energi STRATEGIPLAN 2015 2020 2 Branchefællesskab for energibranchens virksomheder De sidste 40 år har den danske energiindustri omstillet sig fra at være afhængig af olie fra

Læs mere

Erhvervsstrategi

Erhvervsstrategi Erhvervsstrategi 2019-2022 Aalborg Erhvervsråd 7. Maj 2018 Erhvervsindsatsen i Aalborg Kommune Aalborg Erhvervsråd Bredt sammensat, Rådgivende for byrådet, Erhvervspuljen, Erhvervsstrategi Aalborg Byråd

Læs mere

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og Vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune [Skriv tekst] Forord Ballerup er en førende erhvervskommune med et mangfoldigt og stærkt erhvervsliv. De private virksomheder

Læs mere

Nyt program for kompetenceforsyning i Region Midtjylland - kompetencer til vækst. Vækstforum. Iværksætteri og kapital

Nyt program for kompetenceforsyning i Region Midtjylland - kompetencer til vækst. Vækstforum. Iværksætteri og kapital Nyt program for kompetenceforsyning i Region Midtjylland - kompetencer til vækst Kompetencerådets møde den 16.8.2016 v/bent Mikkelsen, Region Midtjylland Vækstforum www.vaekstforum.rm.dk Vækstplan 2016-2020

Læs mere

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015

Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Opgaver og mål for Business Center Bornholm, 2015 Med Vækstforums erhvervsudviklingsstrategi 2015-2020 Vilje til vækst er erhvervslivet sat i centrum for indsatsen. For at tydeliggøre, at det ikke blot

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

Iværksætteri i uddannelsessystemet

Iværksætteri i uddannelsessystemet Iværksætteri i uddannelsessystemet Udvalget vedr. Regional Udvikling den 7. oktober 2015 v/ruth Strøm Iværksætteri Rationalet Øget produktivitet Flere job Innovation Bringer nye produkter, services og

Læs mere

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme.

Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse deb@erst.dk 19. august 2019 19/01035-5 theang-dep Det Nationale Turismeforums bidrag til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses strategi for decentral erhvervsfremme. Turisme

Læs mere

DI Rådgiverne. DI Rådgiverne. H.C. Andersens Boulevard København V raadgiverne.di.dk

DI Rådgiverne. DI Rådgiverne. H.C. Andersens Boulevard København V raadgiverne.di.dk 12 H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V DIRaadgiverne@di.dk +45 3377 4601 raadgiverne.di.dk Dansk Industris branchefællesskab for rådgivervirksomheder Følg på LinkedIn Følg på Twitter Bestil s

Læs mere

1.4 VIDEN, VÆKST OG VIRKSOMHEDER. Randers Kommune - Visionsproces 2020

1.4 VIDEN, VÆKST OG VIRKSOMHEDER. Randers Kommune - Visionsproces 2020 1.4 VIDEN, VÆKST OG VIRKSOMHEDER Randers Kommune - Visionsproces 2020 Viden, vækst og virksomheder Her beskrives en række udfordringer på arbejdsmarkeds- og erhvervsområdet Færre beskæftigede i industrien,

Læs mere

Vækst- og udviklingsstrategien

Vækst- og udviklingsstrategien Vækst- og udviklingsstrategien Rådgivende Udvalg for Regional Udvikling, 10. september 2015 Udviklingsdirektør Lars Vildbrad www.regionmidtjylland.dk Vækst- og udviklingsstrategien Flere processer Tidsplan

Læs mere

Hvordan udvikler vi sammen Danmark til en Science & Engineering Region i verdensklasse?

Hvordan udvikler vi sammen Danmark til en Science & Engineering Region i verdensklasse? NØGLETAL om Danmarks teknologi- og videns-økosystem SWOT-analyse af Danmarks udfordringer og muligheder ANBEFALINGER: Hvad skal der til, for at Danmark bliver en globalt førende Science & Engineering-region?

Læs mere

Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019

Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019 13. september 2019 Sag 2018-17922 Bilag 3.1.2: Sigtelinjer for udmøntning efter 2019 ERHVERVSSTYRELSEN Vejlsøvej 29 8600 Silkeborg 1. Indledning På bestyrelsesmødet i november 2019 vil bestyrelsen blive

Læs mere

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune

Erhvervs- og vækstpolitik Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Erhvervs- og vækstpolitik 2017-2021 Vi skaber rammer for udvikling Ballerup Kommune Vision 2029 Ballerup en førende erhvervsby Ballerup er en førende erhvervsby. Ballerup Kommune er en integreret del af

Læs mere

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet

Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer til sundheds- og velfærdsområdet Regionshuset Viborg Regional Udvikling Skottenborg 26 8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til initiativet Innovationsdrevet vækst hos virksomheder, der leverer

Læs mere

Bilag : Indsats vedr. SMV ers konkurrencekraft

Bilag : Indsats vedr. SMV ers konkurrencekraft 3. maj 2019 Sag 2018-17919 Bilag 3.3.2.2: Indsats vedr. SMV ers konkurrencekraft Udfordring Mange virksomheder er etableret af en ejer, der har en praktisk tilgang til at løse helt konkrete opgaver/projekter

Læs mere

Temaspor: Faglærte og ufaglærte iværksættere

Temaspor: Faglærte og ufaglærte iværksættere Temaspor: Faglærte og ufaglærte iværksættere Godt syv ud af ti af de ca. 88.000 virksomheder oprettet i perioden 2005-2009 er skabt af enten faglærte eller ufaglærte iværksættere. Udover det høje antal

Læs mere

Hvorfor er ejerleder-agendaen vigtig? Thomas Hofman-Bang Adm. direktør Industriens Fond

Hvorfor er ejerleder-agendaen vigtig? Thomas Hofman-Bang Adm. direktør Industriens Fond Hvorfor er ejerleder-agendaen vigtig? Thomas Hofman-Bang Adm. direktør Industriens Fond SMV spiller en hovedrolle af Danmarks virksomheder er små og mellemstore virksomheder. af omsætningen i danske virksomheder

Læs mere

UDKAST. Strategi for decentral erhvervsfremme Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 1/93

UDKAST. Strategi for decentral erhvervsfremme Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 1/93 UDKAST Strategi for decentral erhvervsfremme 2020-2023 Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 1/93 Forord... 3 Indledning... 4 Del 1. Drivkræfter for vækst og udvikling i hele landet... 9 1. Kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

Strategi og handlingsplan 2015-2016

Strategi og handlingsplan 2015-2016 Strategi og handlingsplan 2015-2016 Frederikshavn Kommune Grenen 2 Udarbejdet maj 2015. Business Region North Denmark Introduktion...4 Erhvervsudvikling og jobskabelse.6 Turisme 8 Kvalificeret arbejdskraft

Læs mere

KKR den 11. juni 2014

KKR den 11. juni 2014 KKR den 11. juni 2014 Erhverv, vækst og beskæftigelse Fokuseret Vækstdagsorden Regional erhvervs- og udviklingsstrategi, herunder turisme Klimastrategi (punkt 2.2) KKR SJÆLLAND En brændende platform OECD

Læs mere

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse 13. maj 2019 Sag 2019-4785 Indkaldelse af ansøgninger under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse Annoncering af Strategisk pulje til erhvervsfremmeindsatser Resume Danmark Erhvervsfremmebestyrelse har besluttet

Læs mere

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions

SDSD CLEAN. Innovating Green Solutions SDSD CLEAN Innovating Green Solutions AGENDA 1. Hvem er CLEAN? 2. Hvad laver vi? 3. Hvordan arbejder vi? 2 STÆRKESTE CLEANTECH KLYNGE I DANMARK CLEAN er resultatet af en fusion mellem Lean Energy Cluster

Læs mere

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi

Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Juni 2015 Høringssvar fra Danmarks Vækstråd om de vækst- og erhvervsrettede dele af Region Syddanmarks vækst- og udviklingsstrategi Baggrund Syddansk Vækstforum har udarbejdet udkast til de erhvervs- og

Læs mere

Infomøde om: - Pulje til Kvalificeret arbejdskraft - Pulje til Social inklusion. Vejle, 25. marts 2015

Infomøde om: - Pulje til Kvalificeret arbejdskraft - Pulje til Social inklusion. Vejle, 25. marts 2015 Infomøde om: - Pulje til Kvalificeret arbejdskraft - Pulje til Social inklusion Vejle, 25. marts 2015 1 PROGRAM 1. Velkomst 2. Vækstforum: Handlingsplan, mål og kriterier 3. Socialfonden 2014-20 rammer,

Læs mere

Notat om MEA Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi

Notat om MEA Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi Notat om MEA Midtjysk ErhvervsudviklingsAkademi 22.9.215 Baggrund Iværksætter- og vækstpolitikken står i disse år over for en række store, spændende udfordringer. I Danmark starter hvert år mellem 17.

Læs mere

12. november Regional aftale for Væksthus Hovedstadsregionen 2016

12. november Regional aftale for Væksthus Hovedstadsregionen 2016 12. november 2015 Regional aftale for Væksthus Hovedstadsregionen 2016 Denne regionale aftale mellem Væksthus Hovedstadsregionen og KKR Hovedstaden er enslydende med den aftale, der indgås mellem KKR Sjælland

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 AARHUS UNIVERSITET

AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 AARHUS UNIVERSITET 2. FEBRUAR 2009 2. FEBRUAR 2009 FORSKNINGSBASERET VIDEN TIL VIDENSERVICEERHVERV SØREN E. FRANDSEN FUNGERENDE SDIREKTØR, PROREKTOR FOR DET STRATEGISKE OMRÅDE FORSKNINGSBASERET VIDEN TIL VIDENSERVICEERHVERV

Læs mere

Thomas Bustrup, Direktør, DI

Thomas Bustrup, Direktør, DI Thomas Bustrup, Direktør, DI Agenda 1. 2. Det danske 3. Kamp om talenterne 4. Tendenser 5. Hvordan imødekommer vi udviklingen? 6. Hjælp til international rekruttering og mobilitet 2 Talent, not capital,

Læs mere

Netværk som løftestang til erhvervsudvikling. MEA d. 23. maj 2013. Kim Kofod Hansen Udviklingsdirektør Norddjurs Kommune

Netværk som løftestang til erhvervsudvikling. MEA d. 23. maj 2013. Kim Kofod Hansen Udviklingsdirektør Norddjurs Kommune Netværk som løftestang til erhvervsudvikling MEA d. 23. maj 2013 Kim Kofod Hansen Udviklingsdirektør Norddjurs Kommune Vækstudfordringer for Danmark - Demografisk pres Arbejdsstyrken reduceres de kommende

Læs mere

Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm

Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm 19. maj 2014 Forslag til målgrupper og ydelser for fremtidens erhvervsservice på Bornholm Baggrund I kommissoriet for arbejdsgruppen om Fremtidens erhvervsservice på Bornholm, står der overordnet som formål

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018

BilagKB_141216_pkt.19.01 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSPOLITIK 2015-2018 ERHVERVSKOMMUNEN HVIDOVRE I Hvidovre har vi mange virksomheder og arbejdspladser, både private og offentlige. Vi har et af Nordeuropas største erhvervsområder, Avedøre Holme,

Læs mere

Vækstlaget i Syddanmark

Vækstlaget i Syddanmark Tænk Stort 22. sep. 08 Vækstlaget i Syddanmark Undersøgelse af mindre og mellemstore virksomheders rammevilkår og vejen til innovation Organisation for erhvervslivet DI er en privat arbejdsgiver- og erhvervsorganisation,

Læs mere

Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag.

Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag. Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag. Virksomheder i vækst Århus 16. september 2015 1 Disposition 1. Profil af det

Læs mere

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber.

Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Informationsmøde om: Bred indsats for kvalificeret arbejdskraft - Vækstrettet kompetenceudvikling herunder branchepartnerskaber. Vejle, 4. april 2017 1 PROGRAM Velkomst og introduktion Flere veje til kvalificeret

Læs mere

Mål for B Drift og Service (Rengøringsenheden) Fokusområde. Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen

Mål for B Drift og Service (Rengøringsenheden) Fokusområde. Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen for B2019 Serviceområde 08 Drift og Service (Rengøringsenheden) Socialt ansvar - SmåJobs+ indsatsen Håndtering af personer på kanten af arbejdsmarkedet som en del af kernedriften i Drift og Service. Dette

Læs mere

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients

UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER. Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients UNIK OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Use of New Technologies in Innovative Solutions for Chronic Patients OVERSIGT OVER FUNDING TIL INNOVATIONSPROJEKTER Indhold Danske Fonde 3 Det Frie Forskningsråd

Læs mere

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt

Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Den Grønne Vækstklynge - kort fortalt Varig og bæredygtig vækst i gartneriklyngen. Det er formålet med Den Grønne Vækstklynge. Projekt igangsat af Udvikling Odense og Dansk Gartneri, og bakkes op af en

Læs mere