Indberetningsskabelon

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indberetningsskabelon"

Transkript

1 Indledning Indberetningsskabelon Indberetningsskabelon for Ikast-Brande Kommune af tilsynet med kommunens udbyder af danskuddannelse LærDansk, Herning. Skabelonen er opdelt i fire dele: 1. Overordnet om udbyder af danskuddannelse og det førte tilsyn. 2. Administrativt tilsyn. 3. Økonomisk tilsyn. 4. Pædagogisk tilsyn. Hver del er yderligere opdelt i forskellige fokusområder. Der skal som udgangspunkt redegøres for alle fokusområder i skabelon. Den samlede indberetning i skemaet skal have et omfang på estimeret sider. Der er imidlertid mulighed for at vedlægge bilag, og det anbefales, hvis der er fokuspunkter, der overstiger en halv side. Hvis kommunen har flere forskellige udbydere indsendes en rapport for hver udbyder. Har en udbyder flere forskellige afdelinger, redegøres der for det samlede tilsyn med afdelingerne i én rapport. Hvis en kommune har skiftet udbyder i løbet af en tilsynsperiode angives det løbende tilsyn med de to udbyderne i én rapport, hvis det er muligt. Det skal tydeligt fremgå hvilken udbyder, de enkelte tilsynsaktiviteter handler om. Vi benytter begreberne generelle mål og lokale mål i skabelonen. De generelle mål henviser til de genelle love, bekendtgørelser, regler og vejledninger indenfor danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl., imens de lokale mål henviser til kommunens lokale udviklingsaktiviteter, pejlemærker og visioner for danskuddannelserne. Personoplysninger Personoplysninger i indberetningen Rapporten på hjemmesiden Der bedes om oplysninger om de tilsynsførende i forbindelse med afrapporteringen. Styrelsen for International Rekruttering og Integrations (SIRI) behandler disse oplysninger efter reglerne i databeskyttelsesforordningen (GDPR) og databeskyttelsesloven. Se mere her Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) vil gerne dele tilsynsrapporten på Danskuddannelsernes hjemmeside. Det er frivilligt for kommunerne og gøres udelukkende med henblik på videndeling. Angiv venligst herunder om der gives tilladelse til dette. De tilsynsførendes m.fl. navne m.fl. vil ikke blive offentliggjort.

2 Overordnet om udbyder af danskuddannelse og det førte tilsyn Fokusområde Oplysninger om udbyderen/udbyderne Redegørelse Beskriv kort den eller de danskuddannelsestilbud, som kommunen har indgået driftsaftale med og derfor ført tilsyn med. Angiv herunder, om udbyderen er kommunal eller privat, samt om kommunen har skiftet udbyder inden for den toårige tilsynsperiode. Hvis der er skiftet udbyder angives tidspunktet. Herning og Ikast-Brande Kommuner har haft fælles udbudsforretning i 2014/15 hvor der blev indgået selvstændige kontrakter på Danskuddannelsen. Ikast-Brande Kommune har indgået driftsaftale/ kontrakt med Lærdansk Herning om levering af Danskuddannelse 1, Danskuddannelse 2 og Danskuddannelse 3. Kontrakten er gældende til 30. april 2021, og Ikast-Brande Kommune har ikke skiftet leverandør i tilsynsperioden. Lærdansk Herning er en privat institution, hørende under Dansk Flygtningehjælp Beskrivelse af tilsynene og den/de tilsynsførende Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen Beskriv hvordan tilsynene er ført og kom i den sammenhæng ind på, hvilke metoder og redskaber der er anvendt i forbindelse med tilsynene (se punkt 2.5. i vejledningen for mere information om redskaber i tilsynet), hyppigheden og omfanget af tilsynene, den/de tilsynsførendes navn/navne og profession/professioner, samt i hvilket omfang der har været anvendt personale med pædagogisk kompetence i dansk som andetsprog for voksne i opfølgning og vurdering af undervisningens kvalitet (se punkt 2.6. i vejledningen for mere information om inddragelse af fagpersoner). Tilsynets forankring Tilsynet udføres på flere niveauer dels igennem de 3 etablerede samarbejdsfora, dels ved Ikast-Brande Kommunes daglige administration af Danskuddannelsen. Tilsynet via de 3 samarbejdsfora: Sprogcenterforum varetager ansvaret for visioner og overordnet strategi herunder ansvaret for sprogundervisningens tilrettelæggelse, integration og arbejdsliv. Sprogcenterforum mødes 2 gange årlig og derudover ad hoc. Der udarbejdes referat fra møderne. I tilsynsperioden har Sprogcenterforum haft fokus på blandt andet fremmøde, afrapportering omkring afholdt eksamen, pædagogisk udvikling af medarbejderstaben, tilpasning af ressourcer og lokaler, særlig events og eksterne besøg, samarbejdet med frivillige, status på de enkelte projekter, lovgivningsmæssige ændringer og deraf følgende tilpasningsbehov, orientering om virksomhedsforlagte forløb mv. Repræsentanter fra Ikast-Brande Kommune: Arbejdsmarkedschef Charlotte Gye Sørensen og lederen af Beskæftigelses- og Integration, Bjarne Nørgaard Jensen. Styregruppen varetager ansvaret for den overordnede administration af Danskuddannelsen samt ansvaret for det pædagogiske tilsyn. Styregruppen mødes 4 gange årligt og derudover ad hoc.

3 Der udarbejdes referat fra møderne. I tilsynsperioden har Styregruppen haft fokus på blandt fremmøde og tiltag til styrkelse af fremmødet, drøftelse af lovgivningsmæssige ændringer og opfølgning i forhold hertil, virksomhedsforlagte forløb, IGU-forløb i samarbejde med Herning Kommune på Sundhed og Ældre området, administration af klippekortordning og brugerbetaling, FVU, afholdte eksamener og opnåede eksamensresultater, tilrettelæggelsen af særlig forløb mv. Repræsentant fra Ikast-Brande Kommune: Lederen af Beskæftigelses- og Integration Bjarne Nørgaard Jensen. Sagsbehandlerforum varetager ansvaret for koordinering, praktisk planlægning og erfaringsudveksling og bidrager ved pædagogisk og administrativt tilsyn. Der udarbejdes referat fra møderne. I tilsynsperioden har Sagsbehandlerforum haft fokus på blandt andet Status på udviklingen i antallet af kursister, særlige branchepakker, udfordringer ift. niveauopdelte kursisthold, henvisningsproblematikker, håndtering af s-kursister efter bortfald af arbejdsmarkedsdansk, etablering af åben rådgivning omkring depositum og klippekort, udfordringer og håndtering i forbindelse med lukkedage mv. Repræsentanter fra Ikast-Brande Kommune: Faglig koordinator Jeanette Kjeldahl, sagsbehandler Anita Pavlovic og Jan Kristensen Herudover bidrager udviklingskonsulent Hans Christian Mikkelsen, Beskæftigelsessekretariatet, Herning Kommune og Afdelingsleder Bjarne Nørgaard Jensen, Ikast-Brande Kommune ved udarbejdelsen af tilsynsrapporten samt ad hoc. Organiseringen af samarbejdet omkring Danskuddannelsen Sprogcenterforum Deltagere: Arbejdsmarkedschefen, Lederen af Beskæftigelses- og Integrationsafdelingen, samt ledere fra Herning Kommune og Lærdansk Ansvarsområder: Visioner og overordnet strategi herunder samspillet imellem sprogundervisningens tilrettelæggelse, integration og arbejdsliv Mødehyppighed: 2 møder årligt samt ad hoc Deltagere: Styregruppen Lederen af Beskæftigelses- og Integrationsafdelingen, samt ledere fra Herning Kommune og Lærdansk Ansvarsområder: Overordnet administration med Danskuddannelsen pædagogisk og administrativt tilsyn Mødehyppighed: 4 møder årligt samt ad hoc Sagsbehandler/erfa-gruppe Deltagere: Integrationssagsbehandlere og jobkonsulenter fra Ikast-Brande Kommune, samt repræsentanter fra Herning Kommune og Lærdansk. Herudover deltager personale ad hoc Ansvarsområder: Koordinering, praktisk planlægning og erfaringsudveksling, administrativt og pædagogisk tilsyn Mødehyppighed: Ad hoc min. 2 gange årligt

4 Den overordnede vurdering af tilsynet Beskriv den samlede vurdering af de førte tilsyn. Kom i den sammenhæng ind på vurderingen af både de økonomiske, administrative og pædagogiske tilsyn. Angiv desuden, i hvilken grad udbyder har nået de generelle og lokale mål, der er aftalt mellem udbyderen og kommunen. Hvis kommunen har udarbejdet en handleplan på baggrund af mål, der ikke er indfriet, bedes dette ligeledes oplyst. Sammenfattende konkluderer Ikast-Brande Kommune, at der eksisterer et meget velfungerende samarbejde imellem Herning og Ikast-Brande Kommuner og leverandøren Lærdansk Herning, og tilsynet har ikke givet anledning til alvorlige påtaler over for leverandøren Lærdansk. Det administrative tilsyn Tilsynet viser, at Lærdansk administrerer uddannelserne i god overensstemmelse med lovens intentioner, og der pågår en tæt, løbende dialog imellem Ikast-Brande Kommune og Lærdansk om behovet for justeringer og tilpasning af administrativ praksis. Samarbejdet i såvel Styregruppen som i Sagsbehandlerforum bidrager i høj grad til at sikre smidige arbejdsgange samt sikker og effektiv drift. Det pædagogiske tilsyn Sammenfattende godtgør det gennemførte pædagogiske tilsyn, at Lærdansk Herning fremstår som en meget velfungerende uddannelsesinstitution, hvor såvel ledelse som medarbejdere sikrer et højt pædagogisk niveau til gavn for kursister og virksomheder i lokalområdet. Underviserne er veluddannede, læringsmiljøet er godt, og der er en høj grad af fleksibilitet i tilrettelæggelse og gennemførelse af undervisningsforløbene herunder i forhold til de særlige virksomhedsrettede forløb. Ikast-Brande Kommune og Lærdansk Herning aftaler løbende kommende mål og indhold ift. de enkelte forløb, og Lærdansk afrapporterer løbende til henholdsvis Sprogcenterforum og til Styregruppen. Ikast-Brande Kommune konkluderer, at Lærdansk beredvilligt stiller alle relevante oplysninger til rådighed, og at Lærdansk i meget høj grad efterlever de aftale mål for undervisningen. Det økonomiske tilsyn Sammenfattende konkluderes, at det økonomiske tilsyn ikke har givet anledning til påtaler eller skærpelse af tilsynet.

5 Administrativt tilsyn Fokusområde Redegørelse Dokumentation Hvordan har tilsynet Beskriv kort hvordan det administrative tilsyn har været ført, samt hvilke fokuspunkter der har været. været ført Se punkt 2.5. og kapitel 3 i vejledningen Den praktiske gennemførelse af tilsynet udmøntes dels igennem Ikast-Brande Kommunes deltagelse i Styregruppen og i Sagsbehandlerforum, og ved den daglige drift, samt ved tilsynsbesøg udført af Beskæftigelsessekretariatet i Herning Kommune og Afdelingslederen i Ikast-Brande Kommune. Der henvises i øvrigt til ovenstående skematiske illustration Organiseringen af samarbejdet omkring Danskuddannelsen. Formålet med det administrative tilsyn er at tilse og herigennem understøtte, at administrationen af Danskuddannelsen sker i overensstemmelse med gældende lovgivning. Ligeledes skal det administrative tilsyn understøtte smidige arbejdsgange samt sikker og effektiv drift. Det administrative tilsyn har særligt haft fokus på følgende: Dialog omkring håndtering af nye regler om betaling af depositum Administration af ny klippekortordning Lovgivningsmæssige ændringer og Lærdansk Hernings tilpasning hertil Henvisningsprocedurer Tilrettelæggelse og gennemførelse af eksamener Tilrettelæggelse og udmøntning af særligt tilrettelagte forløb Udfordringer i forhold til niveauopdelt undervisning Håndtering af udfordringer i forbindelse med lukkedage mv. Håndtering af S-kursister efter ophør af arbejdsmarkedsdansk Rationelle og effektive sagsgange. Se kap 3 og punkt 3.3. i vejledningen Beskriv hvordan udbyderen/udbyderne og kommunen arbejder sammen for at sikre rationelle og effektive sagsgange, herunder også de særlige forhold, der gælder I kursister. Lærdansk Herning anvender google apps for education/ edulife.

6 Der stilles en pædagogisk platform til rådighed for kursister og undervisere. Alle kursister har egen opslagstavle og herigennem mulighed for at tilgå læseplaner, meddelelser fra læreren, mulighed for at orientere sig om lektier, tilgå online undervisningsprogrammer mv. Lærerne kan tilgå fagportal herunder opgaver og programmer udviklet i fællesskab, lærernes materialebank til inspiration ift. tilrettelæggelse af undervisningen, adgang til branchespecifikt materiale, branchespecifikke mål mv. eksempelvis i forhold til brancherne Pleje og omsorg, lager og logistik, transport, industri, produktion samt Bygge og anlæg. Herudover findes online-materiale, alfabetiseringssprogram til analfabeter (DU 1), IT-didaktik, danskmål med beskrivelser af, hvad man skal kunne på dette modul mv. Ludus/ kursistregistreringssystem indeholder alle oplysninger om kursister Her trækkes oplysninger til brug for indberetning til Ministeriet. Indberetning af data til Udlændinge- og Integrationsministeriet Se punkt 3.4 i vejledningen Indberetning af fravær til kommunen Se punkt 3.2. i vejledningen Beskriv om udbyderen/udbyderne overholder sin forpligtelse til at indberette data til ministeriet. Der indberettes kvartalsvis på baggrund af data i Ludus, og Ikast-Brande Kommune modtager en orientering om indberetningen. Det konkluderes, at udbyderen overholder sin forpligtelse til at indberette data til ministeriet. Beskriv hvordan udbyderen/udbyderne indberetter kursisternes fravær til kommunen. Lærdansk Herning indberetter månedligt kursisternes fravær til Beskæftigelses- og Integrationsafdelingen i Ikast-Brande Kommune. Indberetningen sker via mail og indeholder oplysninger om fraværets årsag og omfang på cpr. niveau. Der kan i særlige tilfælde laves indberetninger ofte hvis der er forhold der tilsiger dette. Herudover kan det oplyses, at Lærdansk tager et nyt registreringssystem i brug pr. januar 2019, hvorefter den enkelte sagsbehandler i Kommunerne vil have direkte adgang til at trække diverse oplysninger om fravær. Endvidere skal det anføres, at fraværsproblematikker indgår som et fast fokuspunkt på dagsordenen i Sprogcenterforum, Styregruppen og i Sagsbehandlerforum, og i Styregruppen arbejdes der til stadighed med nye ideer og tiltag for at bedre fremmødet.

7 Tilsyn med udbydernes interne administrative procedurer Se punkt 3.1. i vejledningen Overordnet vurdering af det administrative tilsyn Redegør kort for udbyderens/udbydernes interne praksis i forhold til overholdelse af regler tilmelding til prøver og fx deltagerbetaling, depositum, administration af klippekort og andet relevant. Angiv, hvis der er udfordringer med danskudbydernes interne administrative procedurer. Tilsynet viser, at der er etableret vejlederfunktion i forhold til brug af klippekortet, og kursisterne har løbende adgang til overblik over det aktuelle forbrug i forhold til klippekortet. Ingen kursister holdsættes før indbetaling af depositum og deltagerbetaling. Der er etableret faste arbejdsgange og beskrivelser i forbindelse med tilmelding til prøver dokumenteret ved tilsynsbesøg. Lærdansk anvender endvidere Ludus apps som styringsinstrument i administrationen, og de tilgængelige funktioner i Ludus apps er dokumenteret ved tilsynsbesøg. Beskriv kommunens overordnede vurdering af det administrative tilsyn og angiv eventuelle opfølgningspunkter og udviklingsmål. Tilsynet viser, at Lærdansk administrerer uddannelserne i god overensstemmelse med lovens intentioner, og der pågår en tæt, løbende dialog imellem Ikast-Brande Kommune og Lærdansk om behovet for justeringer og tilpasning af administrativ praksis. Samarbejdet i såvel Styregruppen som i Sagsbehandlerforum (erfa-gruppen) bidrager i høj grad til at sikre smidige arbejdsgange samt sikker og effektiv drift.

8 Økonomisk tilsyn Fokusområde Redegørelse Dokumentation Revision Angiv hvis der har været anmærkninger til revisionen af danskudbyderens/danskudbydernes regnskab. Se kap. 4 og punkt 4.1. i vejledningen Ikast-Brande Kommune har fået forelagt konklusionen fra Controlling-besøg samt statusrevision 2017, udført den 16. november Modultakster Se punkt 4.2. i vejledningen Hensigtsmæssig udnyttelse af offentlige ressourcer Se punkt 4.2. i vejledningen Heraf fremgår følgende: Konklusion Forretningsgange overholdes. Alt er veldokumenteret, og der er flere ting der er dobbelt dokumenteret, således at fejl undgås. Der er en del manuelle processer, der forventes optimeret i forbindelse med indførelse af ERP. Der er styr på alle afstemninger i Herning og Skjern *. *Lederen af Lærdansk Herning varetager ligeledes ledelsesansvaret for Lærdank, Skjern-afdelingen. På baggrund af ovenstående konkluderer Ikast-Brande Kommune, at der ikke har været anmærkninger til danskudbyderens regnskab. Angiv modultakster og foretag en samlet vurdering af modultaksterne. Uddannelse Landsgennemsnit (2017) Kommunens udbyder DU ,68* DU ,67* DU ,00 *Modulpriserne varierer marginalt på DU1 og DU2 der angivne pris er udtryk for gennemsnitsprisen på de enkelte moduler på DU1 og DU2 alle i 2017-priser. Modul-priserne for henholdsvis DU1, DU2 og DU3 ligger således alle under gennemsnitspriserne på landsplan. Beskriv kommunens vurdering af sammenhængen mellem pris og kvalitet i danskuddannelsen. Ikast-Brande Kommune og Lærdansk Herning gennemførte i 2014 en forhandling om modulpriserne. Ved prisforhandlingen opnåede Ikast-Brande Kommune en reduktion af modulpriserne på 7,36 % med virkning fra Af ovenstående oversigt fremgår det da også, at modultaksten for såvel DU 1, DU 2 og DU 3 ligger lavere i Ikast-Brande Kommune sammenlignet med gennemsnitspriserne på landsplan.

9 Udbud Se punkt 4.4. i vejledningen Overordnet vurdering af det økonomiske tilsyn Det er Ikast-Brande Kommunes konklusion, at de gældende modulpriser sammenstillet med undervisningens kvalitet herunder eksamensresultater, fleksibel tilrettelæggelse af undervisningen, undervisningsfaciliteter m.m. understøtter en hensigtsmæssig ressourceudnyttelse af offentlige midler. Hvis danskuddannelsestilbuddet har været i udbud i enten 2017 eller 2018, bedes det beskrevet, hvordan driftsaftalen med den nye danskudbyder sikrer en hensigtsmæssig ressourceudnyttelse af offentlige midler. Undervisningen har ikke været i udbud i 2017 eller i Beskriv kommunens overordnede vurdering af det økonomiske tilsyn. anbefalinger, opfølgningspunkter og udviklingsmål. Sammenfattende konkluderes, at det økonomiske tilsyn ikke har givet anledning til alvorlige påtaler eller skærpelse af tilsynet.

10 Pædagogisk tilsyn Fokusområde Redegørelse Dokumentatio n Udbyders danskuddannelsestilbu d og profil Beskriv udbyderens/udbydernes samlede tilbud, herunder danskuddannelse, brancherettede tilbud, virksomhedsforlagt undervisning og tilbud til kursister med særlige behov. Se punkt 5.1. i vejledningen Udbyderes samlede tilbud omfatter følgende: Danskuddannelse 1, 2 og 3 Lærdansk samarbejder med Synergaia en pædagogisk institution for traumatiserede flygtninge, hvor der arbejdes med rehabilitering af kursisterne samt danskundervisning. Ligestillingsprojekt med fokus på ligestilling mellem kønnene centrale puljemidler Læse- skriveværksted Ordblindehold FVU og udtaleundervisning Danskuddannelse på IGU-forløb i Ældre- og sundhedsområdet i Ikast-Brande Kommune Ungdomsklassen Lægedansk særlige forløb tilrettelagt for fremmedsprogede læger med arbejdssted i Danmark Udbyderens målgruppe Beskriv hvilken målgruppe af kursister, kursisttyper (I-kursister og S-kursister), samt fordeling på danskuddannelser, udbyderen/udbyderne har. Antallet af kursister samt kursisternes fordelingen på daghold, aftenhold, rekvireret undervisning samt Dansk på arbejde Antallet af kursister (cpr. kursister) hos Lærdansk Herning udgjorde i Kursisternes fordeling på daghold, aftenhold, rekvireret undervisning samt Dansk på arbejde var i 2016 og 2017 følgende:

11 Kursistfordeling Dag Aften Rekvireret (1) Dansk på arbejde (2) Kilde: Årsstatistik fra Lærdansk Herning Fordelingen på kursisternes kommunale tilhørsforhold Kursisternes fordeling på kommunale tilhørsforhold var som følger: Kommunefordeling 2016 Kommunefordeling % 26% 8% 66% 27% 67% Herning Ikast-Brande Andre Herning Ikast-Brande Andre Kilde: Årsstatistik fra Lærdansk Herning

12 Kursistfordelingen på DU 1, DU 2 og DU 3 Nedenstående figur viser kursisternes fordelingen på DU 1, DU 2 og DU 3 i henholdsvis 2016 og 2017: Uddannelsesfordeling 2016 Uddannelsesfordeling % 10% 24% 11% 16% 41% 19% 46% DU1 DU2 DU3 AD DU1 DU2 DU3 AD Figuren viser, at DU 1-kursisternes andel af det samlede antal kursister har været svagt stigende fra 2016 til 2017, at andelen af DU 2-kursister er steget med 5 % point, og at andelen af DU 3-kurister er steget med 3 % point. Kursisterne på Arbejdsmarkedsrettet Danskundervisning faldt markant i perioden fra 2016 til 2017, hvilket skyldes at tilbuddet om Arbejdsmarkedsrettet Danskundervisning bortfaldt medio 2017.

13 Fordelingen af I-kursister, S-kursister, arbejdsmarkedsrettet danskundervisning mv. Fordelingen imellem I-kursister, s-kursister, arbejdsmarkedsrettet danskundervisning mv. var i 2016 og 2017 følgende:

14 Kursisterne fordelt på nationalitetsgrupper Nedenstående figur viser fordelingen på nationalitetsgrupper i henholdsvis 2016 og 2017: De 12 største nationalitetsgrupper Undervisningens fleksibilitet Se punkt i vejledningen Kilde: Årsstatistik 2016 og 2017 fra Lærdansk Herning Af diagrammet fremgår det, at Syrerne er langt den største gruppe, herefter Polakker og Rumænere. Beskriv i hvor høj grad undervisningen er fleksibel, herunder om der er mulighed for dag-, aften- og weekendundervisning mv. Vurder på baggrund af det, om undervisningen lever op til de generelle og lokale mål. Lærdansk Herning tilbyder undervisning på følgende tidspunkter: Mandag: Tirsdag: Onsdag: Torsdag: Fredag:

15 Udbyderens samarbejdspartnere Se punkt i vejledningen Herudover tilbydes virksomhedsforlagt undervisning på alle dag fra kl der er gennemført virksomhedsforlagt undervisning på blandt andre AUH-Herning (Aarhus Universitet), Bestseller, Siemens, Landbrugshold i Ørnhøj, PCP, Blúcher, Herning Varmeforzinkning, Via, FC Midtjylland, JAI, Kelsen Group og Brande bibliotek Det er Ikast-Brande Kommunes vurdering, at tilrettelæggelsen af undervisningen herunder de angivne åbningstider samt de tilbud muligheder for virksomhedsforlagt undervisning er fleksibel og i vidt omfang tilgodeser de individuelle behov hos kursister og de lokale virksomheder. Beskriv udbyderens/udbydernes samarbejde med lokale aktører som fx offentlige og private virksomheder, uddannelsesinstitutioner og kulturinstitutioner. Vurder på baggrund af det, om det samlet set lever op til de generelle og lokale mål. Lærdansk Herning samarbejder med en bred vifte af aktører her i blandt i forhold til følgende initiativer: Konkrete forløb eksempler Ny Start - IGU forløb indenfor Ældreplejen Et samarbejde mellem Herning og Ikast-Brande kommuner, SOSU-skolen og FOA omkring IGU-uddannelse til indvandrerkvinder. Ny Fremtid Et metodeudviklingsprojekt i samarbejde med Herning Kommune, Industriens Fond, Erhvervsrådet, Herningsholms Erhvervsskole, Ikast-Brande Kommune. Events eksempler Lucia-optog Lucia optog med en stor gruppe eleverne fra Herningsholmskolen. Kursisterne var ganske overvældet af det flotte optog. Sker som led i at vise danske traditioner. Valgmøde Valgmøde i november 2017 forud for kommunevalget. Alle kursisterne inviteret, og hver klasse (på de højere moduler) har formuleret spørgsmål til politikerne. Stor succes, og lærerrigt for både kursister og politikere. Sangprojekt Sangprojektet med Sangens Hus Juleklippeeftermiddag Juleklipeftermiddag med de frivillige fra Taldansk Cafeen Ugentlig morgensang Der er ugentlig morgensang hver fredag (fremmer sprogindlæring og bevægelse).

16 Undervisningens omfang Se punkt i vejledningen Beskæftigelsesrettet danskundervisning Øvrigt samarbejde eksempler Samarbejde med gymnasieklasse Gymnasiet kommer en gang ugentligt som lektiehjælpere, og de unge inviteres til events på Gymnasiet. Sundhedsprojektet Forebyggende projekt omkring sundhed, sygdom kost og motion. Projektet er et samarbejdsprojekt mellem Herning og Ikast- Brande kommuner og faciliteres herfra. Praktikker Lærdansk stiller sig gerne til rådighed som praktiksted for vores samarbejdskommuner, og har næsten altid mellem 1 og 3 praktikanter. Frivilligt arbejde - eksempler Taldansk cafe En træningsplads i uformelle rammer Book en frivillig Netværksfamilier Beskriv undervisningens omfang. Kom i den sammenhæng ind på, hvor mange timers undervisning der udbydes på de tre danskuddannelser, samt hvilke forskellige elementer undervisningen består af. Vurder på baggrund af det, om omfanget lever op til de generelle og lokale mål. Deltagerne undervises 15 timer ugentligt på daghold pr. deltager herudover deltager kursisterne i praktik og beskæftigelse. 6 lektioner tilbydes som aftenlektioner, og der er fleksibelt skift mellem dag- og aftenhold. Der henvises i øvrigt til ovenstående beskrivelse af åbningstider. Det er Ikast-Brande Kommunes vurdering, at tilrettelæggelsen efterlever de generelle, centralt fastsatte mål. Beskriv på hvilken måde udbyderen/udbyderne arbejder med beskæftigelsesrettet danskundervisning. Lærdansk Herning arbejder særdeles bredt og meget målrettet for at beskæftigelsesrette Danskundervisningen. Lærdansk har udarbejdet et omfattende undervisningsmateriale eksempelvis brancherettede film og branchespecifikke opgaveprogrammer mv. undervisningsmateriale, som er lettilgængelig og som giver en fin pædagogisk tilgang til arbejdet inden for de enkelte brancher. Undervisningsmaterialerne er it-baserede, og brugen af disse undervisningsredskaber bidrager således også til styrke og kvalificere kursisternes it-færdigheder.

17 Fysiske rammer Afdelinger og placering Se punkt i vejledningen Lokalernes egnethed Se punkt og i vejledningen Beskriv udbyderens/udbydernes antal afdelinger og deres placering og vurder i den forbindelse, om undervisningslokalerne er placeret hensynsmæssigt. Lærdansk Herning er beliggende på adressen Mercurvej 1C, 7400 Herning. Placeringen af undervisningen ligger centralt i Herning Centret, og der er gode parkeringsforhold ligesom der er særdeles gode muligheder for at benytte offentlig transport til og fra stedet. Beskriv lokalernes egnethed i forhold til mulighederne for relevante fleksible undervisningsaktiviteter. Vurder på baggrund af det, hvorvidt lokalerne lever op til de generelle og lokale mål. Tilsynet med de fysiske rammer udføres løbende i forbindelse med de kommunale repræsentanters besøg på Lærdansk - herunder i forbindelse med arbejdet i regi af arbejdet i de tre samarbejdsfora. Herudover afholder kommunale sagsbehandlerne møder og samtaler ad hoc på Lærdansk. Lokalernes indretning Se punkt i vejledningen Relevant tilgængelig information Se punkt i vejledningen Overordnet vurdering af de fysiske rammer Tilsynet viser, at lokalefaciliteterne fremstår lyse, venlige og indbydende og lokalerne er i god stand. Beskriv indretningen af udbyders undervisningslokaler, samt på hvilken måde disse medvirker til at skabe de nødvendige voksenpædagogiske rammer for undervisningen. Kom i den forbindelse ind på muligheden for forskellige aktiviteter, såsom fx gruppebaserede aktiviteter, selvstudie, specialundervisning og tilgængelighed for handicappede. Det er ligeledes relevant, om der er adgang til pc, projektor, smartboard osv. Undervisningsstedet er centralt beliggende og der er gode muligheder for anvendelse af offentlig transport til og fra Lærdansk. Undervisningslokalerne er fremstår lyse og venlige. Lærdansk Herning benytter moderne undervisningsudstyr på et tidssvarende, højt niveau. Der benyttes smart-boards i undervisningen, og alle kursister har fri adgang til at benytte skolens bibliotek, tal dansk-caféen samt adgang til brug af pc, printere mv. Beskriv i hvor høj grad relevant information er tilgængelig hos udbyderen, herunder fx information om undervisningsmuligheder, hold, depositum, deltagerbetaling og prøver. Inddrag herunder information til S-kursister. Vurder på den baggrund, om informationen er tilstrækkelig og tilgængelig for kursisterne. Relevant information er lettilgængelig hos udbyderen dels på hjemmesiden, i receptionen og via den pædagogiske platform. Der er oprettet særligt rådgiverfunktion ift. deltagernes betaling af depositum, deltagerbetaling mv. Beskriv kommunens overordnede vurdering af de fysiske rammer. anbefalinger, opfølgningspunkter og udviklingsmål. Tilsynet viser, at lokalefaciliteterne fremstår lyse, venlige og indbydende og lokalerne er i god stand der henvises endvidere til ovenstående beskrivelse. Ikast-Brande Kommune har ikke fundet anledning til at udpege opfølgningspunkter og udviklingsmål ift. de fysiske rammer.

18 Undervisningens indhold og kvalitet Tilsyn med undervisningen Se punkt , 5.3.2, 5.3.3, og i vejledningen Beskriv hvordan tilsynet med den konkrete undervisning har været ført løbende, herunder observation af undervisningen, evt. fagfællebedømmelse, granskning af læreplaner samt evt. interview med undervisere og kursister. Vurder i denne sammenhæng tilsynsaktiviteterne. Herning og Ikast-Brande Kommuner har påbegyndt inddragelsen af en medarbejder fra Herning Kommune med pædagogiske kompetencer i dansk som andetsprog for voksne i opfølgning og vurdering af undervisningens kvalitet. I første omgang gælder dette henholdsvis et særligt tilrettelagt for løb for mænd og et særligt tilrettelagt forløb for kvinder. Medarbejderens pædagogiske kompetencer i dansk som andetsprog Kompetencer til at støtte voksne, der tilegner sig fremmedsprog Viden om centrale teorier inden for andetsprogsforskning og indsigt i andetsprogspædagogiske tilgange Kompetencer til at formidle problemstillinger og løsninger til samarbejdspartnere Fokusområder: Kursistundersøgelser Se punkt i vejledningen Fokus på at underviserne har de nødvendige faglige kompetencer Tilrettelæggelse af arbejdsmarkedsrettet dansk i undervisning Helhedsfokus på kvindernes/mændenes samlede situation i tilrettelæggelse af danskuddannelses- og arbejdsmarkedstilbud Samarbejde med eksterne samarbejdspartnere, bl.a. med virksomhedskonsulenterne i forbindelse med etablering af praktik Løbende evaluering og udvikling af undervisningen Observationer: Observationerne foregår systematiske på holdene 2 gange om måneden med henblik på vurdering af kvaliteten af undervisning og hvorvidt den lever op til lovens formål: At kursisterne, som deltager i forløbet, kan varetage en praktik, som fører til erhvervsarbejde og kunne fungere aktivt som samfundsborgere i Danmark. Opfølgning: Resultaterne samles og drøftes i Styregruppen og med ledelsen fra Herning og Ikast-Brande Kommuner og Lærdansk med henblik på at vurdere eller videreudvikle indsatsen. Ikast-Brande Kommune vurderer løbende behovet for eventuel yderligere observation af undervisningen. Beskriv om kommunen anvender kursistundersøgelser, herunder hvorvidt det er udbyderens/udbydernes egen kursistundersøgelse. I foråret 2018 har Rambøll gennemført en kursisttilfredshedsundersøgelse hos Lærdansk Herning. Tilsvarende undersøgelser er gennemført i årene 2010, 2012, 2014, 2015 og 2016.

19 Fremmøde og fravær Se punkt i vejledningen I 2018 konkluderer Rambøll bl.a., at: 60 % af de adspurgte kursister vil anbefale Lærdansk Herning det er en stigning på 8 %-point i forhold til 2016 Hele 86 % af kursisterne er tilfredse med undervisningen hos Lærdansk Herning, hvilket er højere end totalt i Lærdansk. Den samlede tilfredshed med undervisningen hos Lærdansk Herning er dog faldet i forhold til 2016 Kursisterne føler sig velkommen ved Lærdansk Herning og samtidig respekteret af personalet. Kursisterne værdsætter endvidere det sociale samvær Spørgsmål, der vedrører kommunikation af læringskrav og det faglige udbytte af undervisningen vurderes generelt lavt 88 % udviser tilfredshed med holdundervisningen, hvilket er en marginal stigning på 1%-point i forhold til 2016 De faglige rammer har den største betydning for den generelle tilfredshed med undervisningen ved Lærdansk Herning Ikast-Brande Kommune finder det meget tilfredsstillende, at 86 % af kursisterne er tilfredse med undervisningen hos Lærdansk og, at 88 % udviser tilfredshed med holdundervisningen. Ikast-Brande Kommune og Lærdansk Herning har dog også frem over fokus på evt. behov og muligheder for tilpasninger og justeringer, som kan bidrage til at opretholde eller styrke kursisttilfredsheden. Der er udarbejdet en handleplan på kursisttilfredshedsundersøgelsen. Beskriv fraværsprocenten på alle tre danskuddannelser, samt hvad sprogcentret specifikt gør for at nedbringe fraværet og motivere kursisterne til i højere grad at møde op til undervisningen. Fraværet blandt kursisterne på alle tre danskuddannelser ligger samlet set på 31,8 % hos Lærdansk Herning det tilsvarende fravær ligger på landsplan på 36,4 %. Fremmøde har været et stort tema i hele 2017 og 2018 på Styregruppemøderne og i Sprogcenterforum. Der er taget følgende initiativer med henblik på at styrke fremmødet og mindske fraværet: Økonomiske sanktioner via tæt opfølgning og skærpet fokus på fraværsårsager Tæt opfølgning og samtaler med kursister med stort fravær, obstruktion mm Ved de flygtninge der har størst fravær laves aftale med deres praktiserende læge om lægeerklæring ved første sygedag, samt opfølgning ved 3 parts samtaler mm I efteråret 2018 implementerer Lærdansk Herning elektroniske fremmøderegistrering i systemet InLogic. Systemet er udviklet specielt til Lærdansk.

20 Gennemførselshastighed Se punkt i vejledningen Prøvekarakterer Se punkt i vejledningen Udfyld tabellen nedenfor og beskriv kursisternes gennemførselshastighed pr. danskuddannelse. Uddyb med informationer om gennemførselshastighed pr. modul (se vejledningens bilag 2). Gennemførselshastigheden betegner det gennemsnitlige antal skemalagte undervisningslektioner pr. kursist før bestået modultest (der skelnes ikke mellem forskellige typer kursister). Vurder på baggrund af det sprogcentrets gennemførselshastighed sammenlignet med landsgennemsnittet. Uddannelse Landsgennemsnit (2017) Sprogcentrets gennemførselshastighed DU DU DU Det fremgår af tabellen, at gennemløbstiderne hos Lærdansk Herning ligger meget tæt på gennemløbstiderne på landsplan. Gennemførselshastigheden påvirkes generelt af flere forhold eksempelvis kursisternes DU-indplacering ift. de faktiske forudsætninger (f.eks. høj indplacering på DU 3 versus lav indplacering på DU2 osv.), den enkelte kursists frihedsgrader i forhold til at kombinere beskæftigelse og danskuddannelse, overvægt af dagkursister vs aftenkursister mfl. Herudover skal det anføres, at studerende ofte har en hurtigere gennemførselshastighed, hvilket da bidrager til at give en kortere gennemsnitlig gennemførselshastighed på DU 3. Lærdansk har stort set ikke haft undervisning på VIA og på AUH i Det er Ikast-Brande Kommunes vurdering, at den opnåede gennemførselshastighed er tilfredsstillende. Gennemførselshastighederne følges fremadrettet i Styregruppen og i Sprogcenterforum. Udfyld tabellen nedenfor og beskriv kursisternes karaktergennemsnit for hver danskuddannelse. Vurder på baggrund af det sprogskolens karaktergennemsnit sammenlignet med landsgennemsnittet. Uddannelse Landsgennemsnit (2017) Sprogcentrets karaktergennemsnit DU1 6,1 6,6 DU2 6,7 7,3 DU3 6,7 5,8 Af oversigten fremgår det, at karaktergennemsnittet hos Lærdansk Herning i 2017 lå over landsgennemsnittet på DU 1 og DU 2 karaktergennemsnittet på DU 3 lå lavere i Herning end gennemsnittet på landsplan. Om baggrunden for det relativt lave karaktergennemsnit for DU3 oplyser Lærdansk følgende: Årsagen til det afvigende karaktergennemsnit i 2017 skyldes primært et meget svagt daghold i forårssemestret. Holdet bestod af 19 kursister: Heraf havde 3 fuldtidsjob: sporadisk fremmøde 1 kursist havde meget fravær pga. et barn med særlige behov.

21 Overordnet vurdering af undervisningens indhold og kvalitet Lærerkvalifikationer og kompetenceudvikling Lærerkvalifikationer Se punkt i vejledningen Kompetenceudvikling Se punkt i vejledningen 1 kursist var gravid og havde fravær i den forbindelse. 1 kursist var fuldtidsstuderende på TEKO (var stadig inden for 3-års retten): mødte kun til eksamen 5 kursister: overflyttet fra DU2 til DU3 (alle havde et eksamensresultat langt under gennemsnittet). heraf 3 læger som ville/skulle have PD3 Altså ca. 50% af kursisterne, der ikke får eller har mulighed for at få optimalt udbytte af undervisningen. Gennemsnittet for dette hold er 4,38. Gennemsnittet for dagholdet i efterårssemestret er 6,5 Gennemsnittet for dagholdet i foråret 2018 er 6,7 Ikast-Brande Kommune tager oplysningerne fra Lærdansk omkring det afvigende karaktergennemsnit til efterretning, og anerkender at resultatet er hævet til 6,7 for dagholdet i foråret Beskriv kommunens overordnede vurdering af undervisningens indhold og kvalitet. anbefalinger, opfølgningspunkter og udviklingsmål. Lærdansk Herning fremstår som en meget velfungerende uddannelsesinstitution, hvor såvel ledelse som medarbejdere sikrer et højt pædagogisk niveau til gavn for kursister og virksomheder i lokalområdet. Underviserne er veluddannede, læringsmiljøet er godt, og der er en høj grad af fleksibilitet i tilrettelæggelse og gennemførelse af undervisningsforløbene herunder i forhold til de særlige virksomhedsrettede forløb. Beskriv antallet af ansatte undervisere, samt hvor mange der har gennemført eller er optaget på uddannelsen til underviser i dansk som andetsprog for voksne. Hvis udbyderen/udbyderne har ansat undervisere, der ikke har de formelle undervisningskompetencer, bedes dette oplyst samt en begrundelse herfor. 22 ansatte undervisere har afsluttet uddannelsen til underviser i dansk som andetsprog for voksne, 4 er i gang med uddannelsen og 1 er optaget fra januar Sidstnævnte er netop vendt tilbage efter barsel. Beskriv hvilke efteruddannelsesaktiviteter udbyderen/udbyderne har gennemført som led i kompetenceudvikling af underviserne. Medarbejderne efteruddannes løbende ud fra de behov som kræves i undervisningen på IT området og i administrationen. Ved udførelsen af tilsynet, har Lærdansk bl.a. oplyst følgende omkring kompetenceudvikling af medarbejdere:

22 At der I årsplanen er indlagt ca. 25 timers pædagogiske udviklingstimer, hvor der er fokus på den pædagogiske udvikling. Dette års tema har været Beskæftigelsesrettet danskundervisning og implementering af ny lovgivning på området. At lærerne hvert år deltager i de af ministeriet tilbudte censorkonferencer, eksaminatorkurser, modultestseminar og lærerkonference. Den enkelte lære deltager i særligt tilrettelagte interne og eksterne kursus med fokus på den pågældendes undervisningsområde. Fx udtalekurser, IT som understøttende til danskundervisningen og Alfabetiseringskurser. Herudover deltager mange lærere i udviklingsarbejder på tværs af Lærdansk skolerne, hvor der udvikles nye materialer til brug for undervisningen. I år har fokus været på beskæftigelsesrettet og brancheorienteret materiale, nyt eksamens forberedende materiale til DU2 og DU3, som alt sammen lægges op i FAGPORTALEN på den pædagogiske platform til gavn for alle lærere og kursister. Overordnet vurdering af lærerkvalifikationer og kompetenceudvikling Der er ud over Danskundervisning på danskholdene også udviklet metoder og materialer til brug for projektundervisningen på de særligt tilrettelagte Mande- og Kvindehold og UNG. Udvikling af særligt kursusforløb BASISDANSK for kursister uden om danskuddannelsesloven (pga. deltagerbetaling), ligesom FVU har været et stort fokus- og udviklingsområde. Beskriv kommunens overordnede vurdering af undervisernes lærerkvalifikationer og muligheder for kompetenceudvikling. Angiv eventuelle anbefalinger, opfølgningspunkter og udviklingsmål. Det er Ikast-Brande Kommunes overordnede vurdering, at lærerne generelt er klædt godt på til opgaven. Lærerne har pligt og ret til op til 37 timers udvikling årligt. Der sker løbende pædagogisk udvikling, og lærergruppen deltager i såvel interne som eksterne kurser Charlotte Gye Sørensen, Arbejdsmarkeds- og Borgerservicechef Bjarne Nørgaard Jensen, Afdelingsleder Beskæftigelse og Integration

Indberetningsskabelon

Indberetningsskabelon Indledning Indberetningsskabelon Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med kommunens udbyder/udbydere af danskuddannelse. Skabelonen er opdelt i fire dele: 1. Overordnet

Læs mere

Lærerne opkvalificeres og udvikles løbende via kurser og efteruddannelse. Skive Kommune har ikke skiftet udbyder inden for den toårige tilsynsperiode.

Lærerne opkvalificeres og udvikles løbende via kurser og efteruddannelse. Skive Kommune har ikke skiftet udbyder inden for den toårige tilsynsperiode. Sprogcenter Skives lærere arbejder i teams og tilrettelægger undervisningen med henblik på den enkelte kursists læring og jobmål. Lærerne opkvalificeres og udvikles løbende via kurser og efteruddannelse.

Læs mere

Indberetningsskabelon

Indberetningsskabelon Indledning Indberetningsskabelon Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med kommunens udbyder/udbydere af danskuddannelse. Skabelonen er opdelt i fire dele: 1. Overordnet

Læs mere

TILSYNSRAPPORT - HERNING KOMMUNES TILSYN MED DANSKUDDANNELSEN V/ LÆRDANSK HERNING. Perioden fra 1. oktober 2011 til 30.

TILSYNSRAPPORT - HERNING KOMMUNES TILSYN MED DANSKUDDANNELSEN V/ LÆRDANSK HERNING. Perioden fra 1. oktober 2011 til 30. Herning Kommune, oktober 2014 TILSYNSRAPPORT - HERNING KOMMUNES TILSYN MED DANSKUDDANNELSEN V/ LÆRDANSK HERNING Perioden fra 1. oktober 2011 til 30. november 2014 1. Indledende bemærkninger Indledningsvist

Læs mere

Indberetningsskabelon

Indberetningsskabelon Indledning Indberetningsskabelon Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med kommunens udbyder/udbydere af danskuddannelse. Skabelonen er opdelt i fire dele: 1. Overordnet

Læs mere

Beskriv om udbyderen/udbyderne overholder sin forpligtelse til at indberette data til ministeriet.

Beskriv om udbyderen/udbyderne overholder sin forpligtelse til at indberette data til ministeriet. Indberetning af data til Udlændinge- og Integrationsministeriet Se punkt 3.4 i vejledningen Indberetning af fravær til kommunen Se punkt 3.2. i vejledningen Tilsyn med udbydernes interne administrative

Læs mere

Udbyderens samarbejdspartnere Se punkt i vejledningen Undervisningens omfang Se punkt i vejledningen Beskæftigelsesrettet danskundervisnin

Udbyderens samarbejdspartnere Se punkt i vejledningen Undervisningens omfang Se punkt i vejledningen Beskæftigelsesrettet danskundervisnin Udbyderens samarbejdspartnere Se punkt 5.1.2 i vejledningen Undervisningens omfang Se punkt 5.1.3 i vejledningen Beskæftigelsesrettet danskundervisning Beskriv udbyderens/udbydernes samarbejde med lokale

Læs mere

Det løbende tilsyn i Høje-Taastrup Kommune har fokus på økonomi, administration og pædagogik. De elementer som konstituerer det løbende tilsyn er:

Det løbende tilsyn i Høje-Taastrup Kommune har fokus på økonomi, administration og pædagogik. De elementer som konstituerer det løbende tilsyn er: sprogcentret. Det løbende tilsyn i Høje-Taastrup Kommune har fokus på økonomi, administration og pædagogik. De elementer som konstituerer det løbende tilsyn er: Mødeaktivitet Kommunens overordnede politikker:

Læs mere

Indberetning af data til Udlændinge- og Integrationsministeriet. Indberetning af fravær til kommunen

Indberetning af data til Udlændinge- og Integrationsministeriet. Indberetning af fravær til kommunen Se kap 3 og punkt 3.3. i vejledningen Indberetning af data til Udlændinge- og Integrationsministeriet Se punkt 3.4 i vejledningen Indberetning af fravær til kommunen Se punkt 3.2. i vejledningen Tilsyn

Læs mere

TILSYNSRAPPORT. - Tilsyn med Danskuddannelsen til voksne udlændinge m.fl. i perioden

TILSYNSRAPPORT. - Tilsyn med Danskuddannelsen til voksne udlændinge m.fl. i perioden Herning, november 2016 TILSYNSRAPPORT - Tilsyn med Danskuddannelsen til voksne udlændinge m.fl. i perioden 2014 2016 1. Indledende bemærkninger Indledningsvist skal det anføres, at Herning Kommune har

Læs mere

Indberetningsskabelon

Indberetningsskabelon Indledning Indberetningsskabelon Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med kommunens udbyder/udbydere af danskuddannelse. Skabelonen er opdelt i fire dele: 1. Overordnet

Læs mere

Indberetningsskabelon

Indberetningsskabelon Indledning Indberetningsskabelon Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med kommunens udbyder/udbydere af danskuddannelse. Skabelonen er opdelt i fire dele: 1. Overordnet

Læs mere

Det er et krav i kontrakten, at leverandøren skal overholde sin forpligtigelse til at indberette data til Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Det er et krav i kontrakten, at leverandøren skal overholde sin forpligtigelse til at indberette data til Udlændinge- og Integrationsministeriet. 4 vejledningen Indberetning af data til Udlændinge- og Integrationsministeriet Se punkt 3.4 i vejledningen Indberetning af fravær til kommunen Se punkt 3.2. i vejledningen Tilsyn med udbydernes interne

Læs mere

Indberetningsskabelon

Indberetningsskabelon Indledning Indberetningsskabelon Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med kommunens udbyder/udbydere af danskuddannelse. Skabelonen er opdelt i fire dele: 1. Overordnet

Læs mere

Den overordnede vurdering af tilsynet

Den overordnede vurdering af tilsynet UCplus er ISO-certificeret jf. næste spørgsmål Den overordnede vurdering af tilsynet Beskriv den samlede vurdering af de førte tilsyn. Kom i den sammenhæng ind på vurderingen af både de økonomiske, administrative

Læs mere

Guldborgsund Kommune er enig i udtagelserne fra eksternet tilsyn.

Guldborgsund Kommune er enig i udtagelserne fra eksternet tilsyn. Rationelle og effektive sagsgange. Se kap 3 og punkt 3.3. i vejledningen ved visitation. BDO s metode: BDO s tilsynskoncept kombinerer en række forskellige metoder til indsamling af viden, som alle tager

Læs mere

Besøgsrapport fra tilsynsbesøg hos leverandør af danskuddannelse

Besøgsrapport fra tilsynsbesøg hos leverandør af danskuddannelse Besøgsrapport fra tilsynsbesøg hos leverandør af danskuddannelse EMNE OPLYSNINGER/KOMMENTARER AFTALER vedrørende opfølgning/ændringer Faktaoplysninger Leverandør navn og adresse VUC Nordjylland, Himmerland

Læs mere

Indberetningsskabelon

Indberetningsskabelon Indberetningsskabelon Indledning Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med kommunens udbyder/udbydere af danskuddannelse. Skabelonen er opdelt i fire dele: 1. Overordnet

Læs mere

Rapport vedrørende Tilsyn med Danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. Esbjerg, Varde, Vejen og Fanø December 2016

Rapport vedrørende Tilsyn med Danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. Esbjerg, Varde, Vejen og Fanø December 2016 Rapport vedrørende Tilsyn med Danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. Esbjerg, Varde, Vejen og Fanø December 2016 Indledning: Esbjerg Kommune er Driftsansvarlig Kommune for Vejen, Varde og Fanø Kommuner.

Læs mere

Rationelle og effektive sagsgange.

Rationelle og effektive sagsgange. Der har været fokus på kursisternes mødetider i forbindelse med praktik og arbejde og i den forbindelse har der også være løbende fokus på kursisternes fravær. Rationelle og effektive sagsgange. Se kap

Læs mere

Tilsyn med danskuddannelsen for udlændinge, Rebild Kommune

Tilsyn med danskuddannelsen for udlændinge, Rebild Kommune Tilsyn med danskuddannelsen for udlændinge, Rebild Kommune Indhold Indledning og formål med tilsynet... 2 Tilsynsførendes hovedkonklusioner... 2 Sådan føres tilsynet... 3 Elementerne i tilsynet... 3 Fysiske

Læs mere

Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats

Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats Status og politiske tendenser i den beskæftigelsesrettede integrationsindsats 22. marts 2017 De kommunale netværk om integration, Aarhus v. Direktør Kasper Højvang Kyed Integrationsudfordringen Antallet

Læs mere

Samarbejdsaftale Danskuddannelse til voksne udlændinge 2018

Samarbejdsaftale Danskuddannelse til voksne udlændinge 2018 Samarbejdsaftale Danskuddannelse til voksne udlændinge 2018 mellem Køge Kommune, Stevns Kommune og Center for Dansk og Integration 1. Samarbejdsaftalens parter Denne samarbejdsaftale er indgået mellem:

Læs mere

Den overordnede vurdering af tilsynet

Den overordnede vurdering af tilsynet Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen og profession/professioner, samt i hvilket omfang der har været anvendt personale med pædagogisk kompetence i dansk som andetsprog for voksne i opfølgning og vurdering

Læs mere

Tilsynsgruppen holdt efterfølgende et individuelt evaluerings- og dialogmøde med underviserne. Den pædagogiske del af tilsynet er.

Tilsynsgruppen holdt efterfølgende et individuelt evaluerings- og dialogmøde med underviserne. Den pædagogiske del af tilsynet er. Tilsynsgruppen holdt efterfølgende et individuelt evaluerings- og dialogmøde med underviserne. Tilsynsgruppen holdt desuden et møde på 2 timer På mødet drøftedes observationer fra undervisningen. Tilsynsgruppen

Læs mere

Beskrivelse af tilsynene og den/de tilsynsførende

Beskrivelse af tilsynene og den/de tilsynsførende Beskrivelse af tilsynene og den/de tilsynsførende Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen Det administrative og pædagogiske tilsyn er udført af det eksterne firma BDO, mens det økonomiske tilsyn er gennemført

Læs mere

Københavns Kommune: Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (CLAVIS, UCplus & CIP)

Københavns Kommune: Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning (CLAVIS, UCplus & CIP) Indberetningsskabelon Københavns Kommune: Arbejdsmarkedsrettet danskundervisning 2016-17 (CLAVIS, UCplus & CIP) Indledning Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med kommunens

Læs mere

Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen

Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen Se punkt 2.5. og 2.6 i vejledningen BDO s tilsynskoncept kombinerer en række forskellige metoder til indsamling af viden, som alle tager afsæt i den anerkendende metode og en konstruktiv tilgang. Den anerkendende

Læs mere

Tilsynsrapport 2018 Sprogcenter Thisted

Tilsynsrapport 2018 Sprogcenter Thisted Indberetning af data til Udlændinge- og Integrationsministeriet Se punkt 3.4 i vejledningen Indberetning af fravær til kommunen Se punkt 3.2. i vejledningen Tilsyn med udbydernes interne administrative

Læs mere

Tilsyn med danskuddannelserne til voksne udlændinge m.fl. Tilsynsrapport Rebild Kommune

Tilsyn med danskuddannelserne til voksne udlændinge m.fl. Tilsynsrapport Rebild Kommune Tilsyn med danskuddannelserne til voksne udlændinge m.fl. Tilsynsrapport 2016 Rebild Kommune Tilsyn med danskuddannelsen for udlændinge, Rebild Kommune Indhold Indledning og formål med tilsynet...1 Tilsynsførendes

Læs mere

Tilsyn med danskuddannelse

Tilsyn med danskuddannelse Rapport Tilsyn med danskuddannelse Esbjerg Kommune samt Vejen Kommune Varde Kommune Fanø Kommune Indledning Esbjerg Kommune har indgået aftale med henholdsvis Fanø, Vejen og Varde Kommune om overdragelse

Læs mere

voksenpædagogisk undervisning. Kursisterne på sprogcenteret udtrykker høj tilfredshed med undervisningen samt at de får meget støtte og vejledning til

voksenpædagogisk undervisning. Kursisterne på sprogcenteret udtrykker høj tilfredshed med undervisningen samt at de får meget støtte og vejledning til voksenpædagogisk undervisning. Kursisterne på sprogcenteret udtrykker høj tilfredshed med undervisningen samt at de får meget støtte og vejledning til at kunne klare eget liv som ny borger på Samsø. Udbyderens

Læs mere

Tilsynsrapport. Tørring sprogskole. Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted T: 79755000

Tilsynsrapport. Tørring sprogskole. Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted T: 79755000 Tilsynsrapport Tørring sprogskole Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted T: 79755000 Indhold Indledning... 3 Tilsynets gennemførelse... 3 Det administrative tilsyn... 4 Det økonomiske tilsyn... 4 Det pædagogiske

Læs mere

Vejledning til kommunernes tilsyn med danskuddannelserne

Vejledning til kommunernes tilsyn med danskuddannelserne Vejledning til kommunernes tilsyn med danskuddannelserne Vejledning Indholdsfortegnelse 1. Indledning og formål... 3 1.1 Læsevejledning... 5 2. Tilsyn med danskuddannelsesområdet... 5 2.1 Hvad er tilsyn,

Læs mere

Indhold. Vejledning til ansøgning om støtte til puljen efteruddannelse af medarbejdere ved danskuddannelserne m.fl

Indhold. Vejledning til ansøgning om støtte til puljen efteruddannelse af medarbejdere ved danskuddannelserne m.fl Vejledning til ansøgning om støtte til puljen efteruddannelse af medarbejdere ved danskuddannelserne m.fl. 14.62.07.10 Indhold 1. Indledning... 1 2. Puljens formål... 2 3. Puljens prioriterede temaer i

Læs mere

Beskrivelse af tilsynene og den/de tilsynsførende

Beskrivelse af tilsynene og den/de tilsynsførende Indhold Overordnet om udbyder af danskuddannelse og det førte tilsyn... 2 Administrativt tilsyn... 7 Økonomisk tilsyn... 9 Pædagogisk tilsyn...10 Fysiske rammer...15 Undervisningens indhold og kvalitet...16

Læs mere

Undervisning af unge fra januar 2017

Undervisning af unge fra januar 2017 Målgruppe: Formål: Målsætning: Periode: Overordnet tilgang: Unge fra 18 25 år med opholdstilladelse efter 7, 8 eller 9c i Udlændingeloven. Unge fra 16 18 år, der ikke har relevant skoletilbud jf. Folkeskoleloven

Læs mere

MAJ 2017 STRATEGI FOR DANSKUNDERVISNING FOR VOKSNE UDLÆNDINGE I KOLDING KOMMUNE

MAJ 2017 STRATEGI FOR DANSKUNDERVISNING FOR VOKSNE UDLÆNDINGE I KOLDING KOMMUNE MAJ 2017 STRATEGI FOR DANSKUNDERVISNING FOR VOKSNE UDLÆNDINGE I KOLDING KOMMUNE Det danske sprog er en væsentlig kilde til at kunne begå sig i Danmark og blive en aktiv del af arbejdsmarkedet og samfundet.

Læs mere

VIRKSOMHEDSPLAN 2013 og 2014

VIRKSOMHEDSPLAN 2013 og 2014 VIRKSOMHEDSPLAN 2013 og 2014 Virksomhedsbeskrivelse Navn: Adresse: Tlf. nr.: 48 22 78 80 Sprogcenter Nordsjælland Milnersvej 41C, 3400 Hillerød Sprogcenter Nordsjælland er en uddannelsesinstitution for

Læs mere

Faktaark om Danskuddannelse

Faktaark om Danskuddannelse Faktaark om Danskuddannelse 1. Baggrund og formål Den grundlæggende danskundervisning for nyankomne udlændinge sker efter lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. Formålet med uddannelse i dansk

Læs mere

Tilsyn med danskuddannelserne til voksne udlændinge m.fl.

Tilsyn med danskuddannelserne til voksne udlændinge m.fl. Tilsyn med danskuddannelserne til voksne udlændinge m.fl. Rapport Styrelsen for International Rekruttering og Integration 1. december 2016 1 Indhold 1. Indledning:... 3 2. Udviklingen på området siden

Læs mere

Indberetningsskabelon

Indberetningsskabelon Indledning Indberetningsskabelon Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med kommunens udbyder/udbydere af danskuddannelse. Skabelonen er opdelt i fire dele: 1. Overordnet

Læs mere

Bilag 3. Att. Uddannelseschef Susan Otte Hilden Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Lindevangs Allé Frederiksberg

Bilag 3. Att. Uddannelseschef Susan Otte Hilden Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Lindevangs Allé Frederiksberg Bilag 3 Att. Uddannelseschef Susan Otte Hilden Voksenuddannelsescenter Frederiksberg Lindevangs Allé 10 2000 Frederiksberg Tilsynsrapport for Statsligt tilsyn med visitation og indplacering D. 6. april

Læs mere

Spørgsmål 1: Vil kommunen stadig sende danskundervisning i udbud, for voksne udlændinge?

Spørgsmål 1: Vil kommunen stadig sende danskundervisning i udbud, for voksne udlændinge? Notat Side 1 af 7 Til Til Medlem af Byrådet Knud N. Mathiesen (DF) Orientering Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra DF om danskundervisning til udlændinge Spørgsmål 1: Vil kommunen stadig sende danskundervisning

Læs mere

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte

Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte HANDLINGSPLAN Esbjerg Kommunes beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte Juni 2016 Indhold 1. Introduktion 2. Formål og målsætninger 3. Indsatser og aktiviteter 4. Koordination og samarbejde

Læs mere

Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte

Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte HANDLINGSPLAN Jobcenter Esbjerg - beskæftigelsesindsats for flygtninge og familiesammenførte Juni 2016 Indhold 1. Introduktion 2. Formål og målsætninger 3. Indsatser og aktiviteter 4. Koordination og samarbejde

Læs mere

Faktaark om Danskuddannelse

Faktaark om Danskuddannelse Faktaark om Danskuddannelse 1. Baggrund og formål Den grundlæggende danskundervisning for nyankomne udlændinge sker efter lov om danskuddannelse til voksne udlændinge m.fl. Formålet med uddannelse i dansk

Læs mere

Orientering: Sprogcenter Aalborgs årsrapport 2014

Orientering: Sprogcenter Aalborgs årsrapport 2014 Punkt 4. Orientering: Sprogcenter Aalborgs årsrapport 2014 2015-016886 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Beskæftigelsesudvalgets orientering Sprogcenter Aalborgs Årsrapport 2014. kl.

Læs mere

Til udbydere af danskuddannelse, kommuner og centerkommuner

Til udbydere af danskuddannelse, kommuner og centerkommuner Ministeriet for Flygtninge Indvandrere og Integration Til udbydere af danskuddannelse, kommuner og centerkommuner Dato: 9. oktober2003 Kontor: 1. integrationskontor J. nr.: 2003/5123-8 Sagsbeh.: ml Fil-navn:

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune Notat Side 1 af 5 Til Til Kopi til Social- og Beskæftigelsesudvalget Drøftelse Opfølgning på byrådsbehandling af "Forslag fra EL om at danskundervisningen på Lærdansk ikke skal genudbydes" SOCIALE FORHOLD

Læs mere

Københavns Kommune: Danskuddannelse (IA Sprog, Københavns Sprogcenter og Studieskolen)

Københavns Kommune: Danskuddannelse (IA Sprog, Københavns Sprogcenter og Studieskolen) Indberetningsskabelon Københavns Kommune: Danskuddannelse 2016-18 (IA Sprog, Københavns Sprogcenter og Studieskolen) Indledning Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med

Læs mere

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Virksomhedsplan

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Virksomhedsplan Virksomhedsplan 2014 Om IA Sprog Et vel implementeret Intro-dansk tilbud allerede først på året er et af IA Sprogs store mål i 2014. Lovgivningen om det nye danskuddannelsestilbud kom på plads sent i 2013

Læs mere

Indberetningsskabelon

Indberetningsskabelon Indledning Indberetningsskabelon Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med kommunens udbyder/udbydere af danskuddannelse. Skabelonen er opdelt i fire dele: 1. Overordnet

Læs mere

Tilsynsrapporten omhandler udviklingen på danskuddannelsesområdet og det førte tilsyn i perioden 2012-2014.

Tilsynsrapporten omhandler udviklingen på danskuddannelsesområdet og det førte tilsyn i perioden 2012-2014. Tilsynsrapport danskuddannelse i Frederikshavn Kommune 28. november 2014 Baggrund Frederikshavn Kommune har til opgave at føre økonomisk, administrativt og pædagogisk tilsyn med danskuddannelserne for

Læs mere

Rigsrevisionens notat om beretning om integrationsindsatsen

Rigsrevisionens notat om beretning om integrationsindsatsen Rigsrevisionens notat om beretning om integrationsindsatsen Maj 2017 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om integrationsindsatsen (beretning nr. 8/2014) 3. maj 2017 RN 305/17 1. Rigsrevisionen

Læs mere

Center for Dansk og Integration / FAB. Virksomhedsplan 2015

Center for Dansk og Integration / FAB. Virksomhedsplan 2015 Center for Dansk og Integration / FAB Virksomhedsplan Center for Dansk og Integration / FAB Virksomhedsplan INDHOLD Forord 3 Virksomhedens rammer 4 Opgaver 4 Organisation 4 Personale 5 Sygefravær 5 Økonomi

Læs mere

Årsrapport Kommunalt Tilsyn Specialundervisning for voksne

Årsrapport Kommunalt Tilsyn Specialundervisning for voksne Årsrapport Kommunalt Tilsyn 2015 Specialundervisning for voksne Tilsynsenheden Afdelingsleder Pia Strandbygaard Tilsynsførende Mia Mortensen Tilsynsførende Joan Dahl Nørgaard Indledning Tilsynsenheden

Læs mere

Vurdering af danskuddannelsestilbuddet på det særligt tilrettelagt grundforløb på Social- og Sundhedsskolen

Vurdering af danskuddannelsestilbuddet på det særligt tilrettelagt grundforløb på Social- og Sundhedsskolen Sagsnr.: 312434 Dokumentnr.: 1947874 Vurdering af danskuddannelsestilbuddet på det særligt tilrettelagt grundforløb på Social- og Sundhedsskolen RESUMÉ Indberetninger om sprogligt standpunkt ved start

Læs mere

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel beskæftigelsesrettet danskundervisning

Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel beskæftigelsesrettet danskundervisning NOTAT Dato: 2008-10-31 Kontor: Integration J.nr.: 2007/5147-35 Sagsbeh.: PVV Fil-navn: projektbeskrivelse Bilag 1: Kravspecifikation for evaluering af Grundkursus i arbejdsmarkedsdansk pulje til ny fleksibel

Læs mere

Pædagogisk tilsyn med danskuddannelserne

Pædagogisk tilsyn med danskuddannelserne Hanne Søndergård Pedersen og Mette Slottved Pædagogisk tilsyn med danskuddannelserne Vurdering af den kommunale praksis danskuddannelserne Vurdering af den kommunale praksis kan hentes fra hjemmesiden

Læs mere

Fremmøde til danskundervisning. Indledning

Fremmøde til danskundervisning. Indledning Fremmøde til danskundervisning Indledning Jobcentret og A2B enige om, at nedbringelse af fraværet fortsat bliver et fælles indsatsområde og på det årlige kommunale tilsynsmøde d. 27.9.18, blev det aftalt,

Læs mere

Tilsynsenheden. Tilsyn Uanmeldt tilsyn D Timrings læringscenter Birkmosevej 26, Timring. Leder: Rudi Mikkelsen

Tilsynsenheden. Tilsyn Uanmeldt tilsyn D Timrings læringscenter Birkmosevej 26, Timring. Leder: Rudi Mikkelsen Tilsyn Uanmeldt tilsyn D. 28.2.2014 Timrings læringscenter Birkmosevej 26, Timring Leder: Rudi Mikkelsen Tilsynsførende: Joan Dahl Nørgaard Hanne V Fogdal Tilsyn 2014 gennemføres som uanmeldte besøg der

Læs mere

Åbent Referat. til. Integrationsrådet

Åbent Referat. til. Integrationsrådet Åbent Referat til Integrationsrådet Mødedato: Onsdag den 15. april 2015 Mødetidspunkt: 19:00-21:30 Mødested: Deltagere: Fraværende: Referent: Kantine BCV (lille del) Abder Razak Jenayah, Lone H. Pedersen,

Læs mere

Lov nr. 375 af 28. maj 2003 om danskuddannelse af voksne udlændinge m.fl.

Lov nr. 375 af 28. maj 2003 om danskuddannelse af voksne udlændinge m.fl. Ministeriet for Flygtninge Indvandrere og Integration Til udbydere af danskuddannelse, kommuner og driftsansvarlige kommuner Dato: 17. december 2003 Kontor: 1.i J. nr.: 2003/5123-8 Sagsbeh.: ml Fil-navn:

Læs mere

DIGITALISERINGSSTRATEGI Center for Specialundervisning for Unge og Voksne Vejle Ungdomsskole Sprogcenter Vejle

DIGITALISERINGSSTRATEGI Center for Specialundervisning for Unge og Voksne Vejle Ungdomsskole Sprogcenter Vejle DIGITALISERINGSSTRATEGI 2016-20 Center for Specialundervisning for Unge og Voksne Vejle Ungdomsskole Sprogcenter Vejle 2 FORORD Denne strategi er blevet til i et samarbejde mellem Center for Specialundervisning

Læs mere

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Virksomhedsplan

IA Sprog Vibevej 9-11 2400 København NV. Virksomhedsplan Virksomhedsplan 2016 Om IA Sprog Pædagogikken vil som sædvanlig få fokus, men 2016 bliver også præget af en strømlining af forretningsgange og kommunikationsveje på IA Sprog. Det sker ikke mindst ved hjælp

Læs mere

Vejledning til ansøgning om støtte til virksomhedsorganiseret Ansøgningsfristen er den 17. august 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE

Vejledning til ansøgning om støtte til virksomhedsorganiseret Ansøgningsfristen er den 17. august 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE Vejledning til ansøgning om støtte til virksomhedsorganiseret danskundervisning 14.62.08.30 Ansøgningsfristen er den 17. august 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 2 2. Puljens målgruppe... 3 3.

Læs mere

TILSYNSRAPPORT RANDERS KOMMUNE LILLESKOLEN FOR VOKSNE

TILSYNSRAPPORT RANDERS KOMMUNE LILLESKOLEN FOR VOKSNE TILSYNSRAPPORT LILLESKOLEN FOR VOKSNE Anmeldt socialfagligt tilsyn August 2017 1. TILSYNSRESULTAT 1.1 OVERORDNET VURDERING BDO har på vegne af Randers Kommune foretaget et anmeldt tilsyn på Lilleskolen

Læs mere

TILSYNSVEJLEDNING. Maj 2019

TILSYNSVEJLEDNING. Maj 2019 Re TILSYNSVEJLEDNING Maj 2019 Indhold 1. Indledning... 2 2. Regelgrundlag for tilsynet... 2 3. Tilsynets formål... 2 4. Tilsynets tilrettelæggelse... 3 5. Forslag til temaer for tilsyn... 5 6. Tilskud

Læs mere

Virksomhedsplan. IA Sprog

Virksomhedsplan. IA Sprog IA Sprog Virksomhedsplan 2018 Om IA Sprog IA Sprogs målsætning Områder med særligt fokus i 2018: Nyt undervisningsmateriale med fokus på blended learning Lærerhåndbog i blended learning Én online indgang

Læs mere

2. Sammenfatning af analysens scenarier. I analysen skitseres to scenarier for den fremadrettede varetagelse af sprogundervisningsopgaven.

2. Sammenfatning af analysens scenarier. I analysen skitseres to scenarier for den fremadrettede varetagelse af sprogundervisningsopgaven. analyse 1. Indledning og baggrund Denne analyse af de økonomiske og styringsmæssige forhold for Furesø skal afdække effektiviseringspotentialer i forhold til kommunens varetagelse af danskundervisningsopgaven.

Læs mere

Randers Social- og Sundhedsskole Godkendt dec. 2013

Randers Social- og Sundhedsskole Godkendt dec. 2013 Strategi 2014-2016 Udfordringerne i perioden 2014 2016 Nye uddannelser I den kommende strategiperiode skal skolen implementere en ny erhvervsskolereform og dermed være med til at højne erhvervsuddannelsernes

Læs mere

December Tilsyns-rapport. Tørring sprogskole. Niels Espes Vej Hedensted T:

December Tilsyns-rapport. Tørring sprogskole. Niels Espes Vej Hedensted T: December 2016 Tilsyns-rapport Tørring sprogskole Niels Espes Vej 8 8722 Hedensted T: 79755000 Indhold Indledning...3 Tilsynets gennemførelse...3 Det administrative tilsyn...4 Det økonomiske tilsyn...4

Læs mere

Job- og personprofil for leder af nyoprettet integrationsafdeling

Job- og personprofil for leder af nyoprettet integrationsafdeling Job- og personprofil for leder af nyoprettet integrationsafdeling Jobcenter Horsens søger pr. 1. marts 2017 en leder til nyoprettet integrationsafdeling. Integration af flygtninge og familiesammenførte

Læs mere

UDKAST TIL TILSYNSVEJLEDNING. December 2016

UDKAST TIL TILSYNSVEJLEDNING. December 2016 Re UDKAST TIL TILSYNSVEJLEDNING December 2016 Indhold 1. Indledning... 2 2. Regelgrundlag for tilsynet... 2 3. Tilsynets formål... 2 4. Tilsynets tilrettelæggelse... 3 5. Forslag til temaer for tilsyn...

Læs mere

Kvalitet i danskuddannelserne

Kvalitet i danskuddannelserne Kvalitet i danskuddannelserne V. Susanne Hvidtfeldt, Pædagogisk konsulent, SIRI Uddannelsesforbundet og De Danske Sprogcentres konference den 30.05.2018 Hvem er vi Udlændinge- og Integrationsministeriet

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Medlem af Byrådet Keld Hvalsø (EL) Orientering

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Beskæftigelsesforvaltningen Aarhus Kommune. Medlem af Byrådet Keld Hvalsø (EL) Orientering Notat Til Til Medlem af Byrådet Keld Hvalsø (EL) Orientering Side 1 af 4 Svar på 10-dages forespørgsel om udbud af sprogundervisning Spørgsmål 1: Hvad er der sket i andre kommuner? Hvem har tabt flere

Læs mere

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg

Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Pædagogisk IT-strategi for Social- og Sundhedsskolen Esbjerg Introduktion Social- og Sundhedsskolen Esbjergs Pædagogiske IT-strategi er gældende for perioden 2014 til 2018. Strategien indeholder: Introduktion

Læs mere

Københavns Kommune: Danskuddannelse 2018 CLAVIS sprog & kompetence

Københavns Kommune: Danskuddannelse 2018 CLAVIS sprog & kompetence Indberetningsskabelon Københavns Kommune: Danskuddannelse 2018 CLAVIS sprog & kompetence Indledning Denne Indberetningsskabelon skal anvendes til indberetning af tilsynet med kommunens udbyder/udbydere

Læs mere

Temamøde med fokus på udenlandske medarbejdere

Temamøde med fokus på udenlandske medarbejdere Temamøde med fokus på udenlandske medarbejdere Marianne Jensen, konst. forstander 14.9.2017 Agenda 1. Danskuddannelsen; opbygning og kompetencer 2. Undervisning på virksomheden - muligheder 3. Sprog og

Læs mere

Introduktion til redskaber

Introduktion til redskaber December 2007 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Projekt "Sammenhængende Børnepolitik"...1 Lovgrundlag...2 Vejledning til redskabssamlingen...3 Hvordan bruges redskabssamlingen?...3 Læsevejledning...4

Læs mere

God start til udenlandske medarbejdere og deres familier

God start til udenlandske medarbejdere og deres familier Lærdansk Erhverv God start til udenlandske medarbejdere og deres familier Danskundervisning, modtageprogrammer, undervisning i dansk kultur og samfundsforståelse 2 Gode tilbud til erhvervslivet Har jeres

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 18. maj 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

Tilsynsenheden. Uanmeldt tilsyn D Fonden Sparta

Tilsynsenheden. Uanmeldt tilsyn D Fonden Sparta Uanmeldt tilsyn D28.11. 2012 Fonden Sparta Tilbuddets navn og adresse Sparta,afd. Tjørring, Fredbovej og administrationen Tilbuddets målgruppe Tilbuddets leder Tilsynsførende Dato for tilsyn Michael Poulsen,

Læs mere

Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016

Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016 Øget beskæftigelsesfokus i integrationsindsatsen Februar 2016 Integration på arbejdsmarkedet er en helt central del af integrationen i det danske samfund. En forstærket indsats for flygtninge og familiesammenførte

Læs mere

Pædagogisk og økonomisk tilsyn med interne skoler i Holstebro Kommune

Pædagogisk og økonomisk tilsyn med interne skoler i Holstebro Kommune Pædagogisk og økonomisk tilsyn med interne skoler i Holstebro Kommune 1. Tilsyn med interne skoler Skoleafdelingen fører tilsyn med undervisningen og økonomien på de interne skoler i Holstebro Kommune.

Læs mere

1. Beskrivelse af evaluering af undervisning

1. Beskrivelse af evaluering af undervisning 1 UCL, Læreruddannelsen. Evaluering af undervisning. Orientering til studerende. Marts 2011 Orientering om evaluering af undervisning består af: 1. Beskrivelse af evaluering af undervisning 2. Mål for

Læs mere

Sagsnr.: Dok.nr.: Danskundervisningen i Mor/barn ordningen

Sagsnr.: Dok.nr.: Danskundervisningen i Mor/barn ordningen Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Integrationskontoret NOTAT Dato: 19-03-2007 Sagsnr.: 2007-13425 Dok.nr.: 2007-85075 Danskundervisningen i Mor/barn ordningen Historik 1/1 2000 blev der etableret

Læs mere

Opkvalificering i Jobcentrenes Rekrutteringsservice Sjælland BLIV KLAR TIL SOSU. - Arbejdsgange og rollefordeling

Opkvalificering i Jobcentrenes Rekrutteringsservice Sjælland BLIV KLAR TIL SOSU. - Arbejdsgange og rollefordeling Opkvalificering i Jobcentrenes Rekrutteringsservice Sjælland BLIV KLAR TIL SOSU - Arbejdsgange og rollefordeling Indholdsfortegnelse 1. Formål med opkvalificering 2. Rollefordeling omkring opkvalificering

Læs mere

Kvalitetssikringssystem. Kvalitetssikringssystem. Sønderborg Statsskole. Aug. 2013

Kvalitetssikringssystem. Kvalitetssikringssystem. Sønderborg Statsskole. Aug. 2013 Kvalitetssikringssystem Sønderborg Statsskole Aug. 2013 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Sønderborg Statsskole - profil... 3 2.1 Organisering af skolen...4 3. Skoleevaluering...5 3.1. Gennemgående

Læs mere

Fakta om undersøgelsen af plejeboliger

Fakta om undersøgelsen af plejeboliger Fakta om undersøgelsen af plejeboliger Målingen af administrative opgaver i plejeboliger viser, at den største gruppe ansatte social- og sundhedshjælpere bruger 71 pct. af deres tid på direkte brugerrettede

Læs mere

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12

Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task Force forløb. Ansøgningsfrist d. 23. oktober 2015 kl. 12 Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Socialstyrelsen Den Permanente Task Force på området udsatte børn og unge Vejledning til ansøgning om deltagelse i et længerevarende Task

Læs mere

VEU-STRATEGI RAR-Hovedstaden

VEU-STRATEGI RAR-Hovedstaden VEU-STRATEGI RAR-Hovedstaden RAR Hovedstaden Dato: 18. maj 2018 Fremme af voksen- efter- og videreuddannelse i RAR Hovedstadens område Globaliseringen og den teknologiske udvikling medfører forandringer

Læs mere

Projekt Jobguideenhed på integrationsområdet i Viborg Kommune

Projekt Jobguideenhed på integrationsområdet i Viborg Kommune Bilag 3 Side 1-7 Projekt Jobguideenhed på integrationsområdet i Viborg Kommune Generel beskrivelse Projektet er et 2-årigt samarbejdsprojekt mellem Sprogskolen i Viborg og Jobcenter Viborg. Projektet har

Læs mere

1. Optimering af arbejdsvilkår for personalet på SOSU Fyn på baggrund af de aftalte rammer og ressourcer

1. Optimering af arbejdsvilkår for personalet på SOSU Fyn på baggrund af de aftalte rammer og ressourcer 2018.01.30 Bestyrelsens strategiske fokusområder frem til 2020. Overordnet har bestyrelsen besluttet i særlig grad at gøre Social- og Sundhedsskolen Fyn til attraktiv skole for ambitiøse elever og kursister.

Læs mere

DANSK FLYGTNINGEHJÆLP

DANSK FLYGTNINGEHJÆLP DANSK FLYGTNINGEHJÆLP KURSISTUNDERSØGELSE 2015 RESULTATER OG ANBEFALINGER KURSISTUNDERSØGELSE 2015 INDHOLD - Svarprocent - Hvem har svaret? - Resultater for udvalgte nøgleindikatorer; overordnet tilfredshed,

Læs mere

Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i 2015 Årsrapport 2015

Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i 2015 Årsrapport 2015 Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i 2015 Årsrapport 2015 08/06/16 Indledning Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i 2015 Årsrapport

Læs mere

Frederiksberg kommunalbestyrelses rapport over tilsyn med danskuddannelserne til voksne udlændinge m. fl. til Styrelsen for International

Frederiksberg kommunalbestyrelses rapport over tilsyn med danskuddannelserne til voksne udlændinge m. fl. til Styrelsen for International Frederiksberg kommunalbestyrelses rapport over tilsyn med danskuddannelserne til voksne udlændinge m. fl. til Styrelsen for International Rekruttering og Integration November 2016 Kommunalbestyrelsen på

Læs mere

Model for danskkurser til internationale medarbejdere på Københavns Universitet udbudt af Center for Internationalisering og Parallelsproglighed

Model for danskkurser til internationale medarbejdere på Københavns Universitet udbudt af Center for Internationalisering og Parallelsproglighed D E T H U M A N I S T I S K E F A K U L T E T K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Model for danskkurser til internationale medarbejdere på Københavns Universitet udbudt af Center for Internationalisering

Læs mere

Tilsyn på sprogcentrene

Tilsyn på sprogcentrene Tilsyn på sprogcentrene Til: Den driftsansvarlige kommunalbestyrelse i forbindelse med tilsyn på Vestegnens Sprog & Kompetencecenter Skabelon til vurdering af sprogcentrets praksis Af informationsbrev

Læs mere