Dyrkningsvejledning. Avl af egne læggekartofler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Dyrkningsvejledning. Avl af egne læggekartofler"

Transkript

1 Dyrkningsvejledning Avl af egne læggekartofler

2 2 Dyrkningsvejledning læggekartofler Indhold En krævende produktion...3 Lovens krav...4 Et sundt udgangspunkt...4 Før lægning...5 Lægning... 6 Speciel gødskning... 6 Ukrudtsbekæmpelse...7 Optimal vanding... 8 Skimmelfrie kartofler... 8 Cikader & tæger... 9 Forebyggende lugning... 9 Nødvendig nedvisning...10 Omhyggelig optagning...11 Sårheling & nedkøling...12 Opbevaring under tilsyn Husk! Dyrkningsvejledning: Avl af egne læggekartofler 2012 KMC, Herningvej 60, 7330 Brande Design og layout: DeltaComm Tryk: CS Grafisk A/S

3 Dyrkningsvejledning læggekartofler 3 En krævende produktion En del mel- og pulveravlere producerer deres egne læggekartofler nogle med større held end andre! Der er flere forhold, man skal have afklaret, inden man går i gang med sådan en produktion: At man har lyst og energi til at lave egne læggekartofler og gøre det optimalt, hvilket betyder, at man også skal være klar til at investere den fornødne tid i det. At man har plads i sit sædskifte, at man råder over et areal af en tilpas størrelse, og at dette areal er veldrænet og helt igennem sund jord, der rent faktisk egner sig til produktion af læggekartofler. At man har de fornødne muligheder for lagring, hvad enten det er i hus eller i kule. At man har de fornødne håndteringsfaciliteter til at klargøre læggekartoflerne i foråret. Risiko for en dyr besparelse Læggematerialets kvalitet kan påvirke efterårets høst af mel- og pulverkartofler med op til %. Derfor må avl af læggekartofler ikke blive

4 4 Dyrkningsvejledning læggekartofler venstrehåndsarbejde, fordi man lige tror man kan spare lidt penge ved at lave læggekartofler selv. Hvis der kommer til at mangle 20 % af avlen pga. af dårlige læggekartofler, kan det let betyde et tab på kr./ ha. I den situation kunne det måske have været fornuftigt at indkøbe materialet 100 %. Det diskuteres ofte, hvad den interne pris på egne læggekartofler egentlig er? Sætter man prisen til nul, kan man altid lave en forretning ud af det, men her snyder man sig selv. Hvis man sætter den interne pris på læggekartoflerne til ca. 110 kr./td., har man sikret sig en ordentlig pris for egen produktion. Lovens krav I Danmark er det lovpligtigt at udskifte læggekartofler. I henhold til Plantedirektoratets bekendtgørelse om kartofler kan man vælge 2 veje: 1: 100 % udskiftning hvert år eller 2: en løbende 10 % udskiftning. De 10 % er af den mængde, man forventer at lægge det næste år. Har man f.eks. 50 ha med kartofler, skal man regne med at skulle bruge ca tdr., og man skal derfor året før indkøbe 125 tdr. til denne opformering. Man skal være opmærksom på, at de 10 % gælder pr. sort. Et sundt udgangspunkt Eftersom det materiale man regner med at skulle lægge næste år skal være sundt, er det vigtigt, at man køber sundt opformeringsmateriale. Med sundt materiale menes der certificeret materiale uden virus og med fejlfri markkontrolrapport, dvs. ingen sortbensyge. Alle partier af læggekartofler bliver markkontrolleret, og derfor er det nemt for sælger at fremskaffe en kopi af Plantedirektoratets data fra marken. Ikke alle sorter bliver virus kontrolleret ved vintertest kræv af din leverandør, at der er lavet en vintertest. Er der ikke en vintertest, kan det skyldes, at man helst vil undgå en sådan.

5 Dyrkningsvejledning læggekartofler 5 Jo højere klassificering materialet har, desto dyrere er det, men normalt også lidt bedre. Ved opformering til industribrug behøver man ikke indkøbe kl. S, da disse ofte er uforholdsmæssigt dyre i forhold til normale, certificerede basiskartofler (Kl. E). Men stil krav til din leverandør, det højner kvaliteten. Før lægning De marker, man forventer at skulle producere sine egne læggekartofler på, skal have et sundt sædskifte, hvilket betyder mindst 3 kartoffelfrie år. Lad være med at vælge et stykke jord, der normalt bliver betragtet som ustabilt. Jorden skal være veldrænet og uden våde pletter. Det er vigtigt, at man kan køre på stykket i august/september og få høstet avlen, mens vejret er godt. Forbehandling af udsæden inden lægning Alle læggekartofler, egne som indkøbte, bør forvarmes inden lægning. Knoldtemperaturen skal nogenlunde være lig med jordtemperaturen, hvilket vil sige ca. 7,5-8 C.

6 6 Dyrkningsvejledning læggekartofler Indkøbte læggekartofler er typisk sorteret i størrelsen 35/55 mm. Hvorvidt man skal sortere sine egne i den størrelse (eller måske op til 60 mm eller i 2 størrelser, f.eks 30/45 og 45/60) er lidt forskelligt fra sted til sted, og alt efter hvilken sort, der er tale om. Jo mere snævert læggekartoflerne er sorteret, jo mere ensartet bliver marken og de knolde der høstes. Jo større læggekartoflerne er, desto mere livskraft har de og desto sværere er de at lægge ordentligt. 30/45 mm er til gengæld lette at lægge, men måske knap så grokraftige, f.eks. hvis de får en gang frost i begyndelsen af juni. Lægning Opformeringsmaterialet skal lægges så snart jorden er tjenlig og tilpas varm. Tilpas varm er ca. 8 C. Er udsæden godt forvarmet, kan man sagtens lægge kartoflerne i den første del af april. Det giver optimale vækstbetingelser i udsædsmarken. Nedsprøjtning kan ske tidligt, og man kan få høstet kartoflerne i begyndelsen af september. Plantetallet kan regulere knoldstørrelsen Plantetallet i læggekartoffelmarken skal være planter/ha. I storknoldede sorter som Kuras og Aviala, kan det betale sig med endnu højere plantetal for at sikre, at knoldene ikke bliver for store. Jo højere plantetal, desto mere bliver planterne presset på pladsen, og derved sikrer man, at knoldene ikke bliver for store (lidt modsat af hvad man gør, når man producerer til fabrikken). Kartoflerne skal bejdses med Monceren eller Rizolex mod rodfiltsvamp. Speciel gødskning Læggekartofler skal ikke gødskes som industrikartofler. Da målet er at opnå en jævn størrelsesfordeling af knolde mellem 30 og 60 mm, vil overgødskning give for mange store knolde og gøre det særdeles vanskeligt at sprøjte kartoflerne ned.

7 Dyrkningsvejledning læggekartofler 7 Afhængig af sort, jordtype og erfaring fra den enkelte ejendom skal de fleste læggekartoffelmarker have kg N/ha! Man skal undgå husdyrgødning/gylle på arealet, da den forsinker afmodningen og gør nedsprøjtningen vanskeligere. Endelig skal marken være velforsynet med P og K og øvrige mikronæringsstoffer, og derfor skal man bruge en god PK gødning. Anbefalet mængde er kg P/ha og kg K/ha. Ukrudtsbekæmpelse Ukrudtsbekæmpelse kan udføres på samme måde som i produktionsmarkerne med en vigtig undtagelse: Der må ikke anvendes RoundUp eller andre glyphosat midler. Glyphosat kan give skader på toppen, også inden planterne er fremspiret. Derfor ingen glyphosat.

8 8 Dyrkningsvejledning læggekartofler Optimal vanding Ved avl af læggekartofler er det meget vigtigt, at vandforsyningen er optimal i hele vækstperioden. Specielt omkring knolddannelsen (normalt begyndelsen af juni) skal der være fugt ved rødderne. Dels for at sikre, at der dannes flest muligt knolde, dels for at forhindre voldsomme angreb af skurv. I storknoldede sorter som Kuras og Oleva er det ekstra vigtigt. Det er bl.a. en af årsagerne til, at man aldrig skal avle sine læggekartofler på jorde, der ikke kan vandes! Skimmelfrie læggekartofler Læggekartoffelmarken skal holdes fri for skimmel i hele vækstperioden. Derved undgås også knoldskimmel, der vil kunne være årsagen til de første angreb i produktionsmarken året efter.

9 Dyrkningsvejledning læggekartofler 9 Start tidligt med første behandling, når planterne er 15 cm høje. Undgå at bruge Ridomil i læggekartoffelmarken for at undgå resistensopbygning. Ranman er effektivt mod knoldskimmel og bør indgå i den sidste sprøjtning inden nedvisning. Cikader & tæger Det vil normalt ikke kunne betale sig at Prestige-bejdse sin læggekartoffelmark, da den typisk skal nedvisnes midt/sidst i juli. De insekter, der kan plage læggekartoffelmarken er cikader og tæger, og én eller to sprøjtninger med et pyrethroid eller Mospilan vil kunne holde skaderne i ave. Disse sprøjtninger kan laves samtidig med skimmelbehandlingerne. Forebyggende lugning Selv om man indkøber nye læggekartofler hvert år til opformering, er det en god investering at gå gennem opformeringsmarken flere gange for at fjerne mistænkelige planter.

10 10 Dyrkningsvejledning læggekartofler Det er i de fleste melsorter relativt nemt at se virusangreb. Virusangrebene ses tydeligst i overskyet vejr, mens højt solskin ofte gør det sværere at se angrebene. Desuden giver inspektionsturen i marken mulighed for at se eventuelle angreb af sortbensyge. Man bør gå igennem marken umiddelbart før nedvisning for at fjerne sortbensyge planter. Nødvendig nedvisning For at undgå virussmitte og for at få en jævn størrelsesfordeling af læggekartoflerne skal opformeringsmarken nedvisnes, når 5-7 % af de største knolde er over mm. Det kræver, at man fra ca. 10. juli og fremefter overvåger udviklingen af knoldene i marken. Når knoldene har den passende størrelse, skal væksten stoppes ved at man slår toppen ihjel. Flere behandlinger 2-3 sprøjtninger med Reglone vil i de fleste tilfælde kunne slå toppen ihjel. 1. sprøjtning foretages med ca. 2 l/ha og efterfølges 4-6 dage efter

11 Dyrkningsvejledning læggekartofler 11 af endnu en sprøjtning med 2 l/ha evt. suppleret med endnu en sprøjtning. Specielt sene sorter kan være svære at nedvisne 100 %, og her skal man gøre sine egne erfaringer med kvælstofmængden og ens jordtype. Optimal nedvisning foretages om formiddagen med udsigt til en dag med solskin og skyfri himmel. Sprøjtningen skal ske senest kl Derved sikres optimal effekt, og risikoen for at skade knoldene er meget lille. Omhyggelig optagning 2-4 uger efter nedvisning er de fleste sorter klar til optagning. Forudsætningen for at optagningen forløber uden problemer er, at knoldene kan holde skindet. Hvis skindet kan tåle, at man presser/skubber med en tommelfinger, er kartoflerne klar til optagning. Brug den fornødne tid Optagningen skal foregå således, at man laver færrest mulige beskadigelser. Vil man have ordentlige læggekartofler ud af det, skal man give sig tid til at gøre arbejdet ordentligt det vil sige: Behersket fremkørselshastighed. Jord på bundkæden og en differenshastighed på 0 hvilket betyder, at bundkæden ikke kører stærkere end fremkørselshastigheden. Folk på maskinen til at fjerne toprester, sten, jordklumper, klumper af ukrudt og eventuelle ikke-rådnede moderknolde. Læsning i vogne, kasser eller kule med lavest mulig faldhøjde (under 30 cm), ellers brug falddæmpere. Hold kartofler fra vand- og sprøjtespor for sig selv. Luft, luft og mere luft Al optagning af læggekartofler skal forgå i absolut tørvejr og ved temperaturer over C. Kolde knolde bliver lettere beskadigede og har sværere ved at sårhele hurtigt nok. Nyoptagne kartofler skal ventileres, også selv om vejret er godt. Specielt er de første døgn efter optagning meget vigtige her kan man

12 12 Dyrkningsvejledning læggekartofler ikke ventilere for meget. En beskeden investering i et par tørrevogne er næsten essentiel. 6-8 timer i en tørrevogn gør det stort set altid nemmere at opbevare sine kartofler. Brug den tid der skal bruges. Avlen af egne læggekartofler er grundlaget for hele produktionsavlen næste år. Er kvaliteten ikke god nok, kan et udbyttetab på tdr./ha let blive en realitet. Sårheling & nedkøling Efter optagning skal knoldene sårheles i 3-4 uger. Det sker bedst ved C og med løbende ventilation. Lavere temperaturer gør sårhelingen langsommere og øger risikoen betydeligt for infektioner med lagersygdomme som phoma og fusarium. I sårhelingsperioden hærdes skrællen og overskydende vand fjernes fra knoldenes overflade. Det er essentielt at få fjernet dette vand, inden nedkølingen startes. Omhyggelig temperaturstyring Når sårhelingen er overstået, dvs. når knoldene er skindfaste, kan nedkølingen begynde. De fleste sorter til industribrug skal opbevares ved temperaturer på 3,5-4,5 C.

13 Dyrkningsvejledning læggekartofler 13 Nedkølingen skal ikke startes før efter 1. november, og den skal derefter ske med et fald på 0,3-0,5 C i døgnet. Hvis man køler langsommere ned, risikerer man, at kartoflerne begynder at spire, inden de når opbevaringstemperaturen, og køler man hurtigere ned, risikerer man dannelse af kondens. Det er en kunst, man skal lære, og det kræver opsyn og overvågning. I nogle situationer kan man blive tvunget til at fravige fra planen, og det skal man være parat til. Opbevaring under tilsyn Når opbevaringstemperaturen er nået, skal der løbende ventileres med intern luft, og der skal også en gang imellem ventileres med frisk luft. Har man et lagerhus med automatisk styring, kan programmet indstilles præcist som man ønsker, men pas på ikke at gøre tingene mere vanskelige end nødvendigt. Ligger kartoflerne i kule, kræver det opsyn med halmen: er den våd, er den tør, og er der halm nok (mindst 50 cm)? Måske kan det blive nødvendigt at skifte noget af halmen ud i toppen af kulen. Fugten vil normalt samle sig i toppen af kulen, og derfor skal man være opmærksom på halmen i toppen af kulen.

14 14 Dyrkningsvejledning læggekartofler Kuler med læggekartofler skal ikke indeholde mere end tdr. pr. løbende meter. Plastikken skal trækkes op og ned afhængig af vejret, og vær specielt påpasselig når det fryser og blæser samtidig så skal der lukkes ned. Kartoflen udvikler sig i lagerperioden Uanset om man opbevarer på den ene eller den anden måde, skal der løbende være tilsyn med kartoflerne. Kend temperaturen og følg den, skriv temperaturen ned i din lommebog, så du kan huske, hvordan det så ud for 14 dage siden. Lagring af egne læggekartofler kræver, at man har forståelse for de processer, der løbende sker igennem lagringsperioden. Læggekartoflerne ældes gennem vinteren, og på et tidspunkt er de klar til at skulle spire. De første dage efter optagningen befinder knoldene sig i en såkaldt spirehvile, og i den periode kan knoldene overhovedet ikke spire. Spirevillige sorter som f.eks. Oleva er klar til at spire i midten af november, mens en spiretræg sort som Kuras først er klar i løbet af januar. Opbevaringen ved ca. 4 C forhindrer sorterne i at spire for tidligt.

15 Dyrkningsvejledning læggekartofler 15 Husk! Jo varmere luft er, desto mere vand kan den indeholde. Varm luft stiger op og kold luft falder ned. De første timer efter optagning skal alle kartofler ventileres, også selvom man synes, at de er helt tørre, og at de blev taget op i godt vejr osv. Der skal ventileres. Produktion af egne læggekartofler kræver, at man jævnligt tilser kartoflerne, uanset hvordan de er lagret. Er der fugt på kartoflerne, er tingene ikke som de skal være find ud af hvad der er galt. Hold et sundt sædskifte i de marker, hvor egne læggekartofler bliver produceret, dvs. minimum 3 kartoffelfrie år Læggekartofler skal avles som læggekartofler, og de er ikke bare de yderste 40 rækker i marken med produktionskartofler. Det er heller ikke den ene ende af en kule, hvor kartoflerne ser nogenlunde ud. Hold god hygiejne i alle led af læggekartoffelproduktionen det vil sige at man skal rengøre og desinficere lægger, optager og lagerudstyr (kasser, bånd etc.) og rengøre og desinficere hele huset, hvis man bruger løslager. Produktion af egne læggekartofler kræver omhu og tilsyn, og man skal afsætte den fornødne tid til at gøre arbejdet ordentligt ellers lad være!

16 KMC Herningvej 60 DK-7330 Brande Denmark Tel.: Fax:

Dyrkningsvejledning. Avl af pulverkartofler

Dyrkningsvejledning. Avl af pulverkartofler Dyrkningsvejledning Avl af pulverkartofler 2 Dyrkningsvejledning pulverkartofler Indhold Specifikke krav...3 Udsædsmateriale & lægning...4 Gødskning...4 Vanding er vigtig... 6 Ensartet afmodning... 6 Nænsom

Læs mere

Hva gjør Samsøprodusenten for å sikre god settepotetkvalitet. Knud Ravn Nielsen, LMO Samsø

Hva gjør Samsøprodusenten for å sikre god settepotetkvalitet. Knud Ravn Nielsen, LMO Samsø Hva gjør Samsøprodusenten for å sikre god settepotetkvalitet Knud Ravn Nielsen, LMO Samsø Dyrkning tidlig kartoffel i DK Finde de bedste arealer Stenstreng lægge eller stenfræsning Sædskifte (ingen) Tidlig

Læs mere

Læggekartoflerne/opformering Ib Clemmensen Planterådgiver SAGRO kartofler Herning. Aftenkongres Aulum 2016

Læggekartoflerne/opformering Ib Clemmensen Planterådgiver SAGRO kartofler Herning. Aftenkongres Aulum 2016 Læggekartoflerne/opformering Ib Clemmensen Planterådgiver SAGRO kartofler Herning Aftenkongres Aulum 2016 Disposition Indledning Forudsætninger for succes Phoma og Fusarium Vejrets indflydelse i høst og

Læs mere

Dyrkningsvejledning. Avl af stivelseskartofler

Dyrkningsvejledning. Avl af stivelseskartofler Dyrkningsvejledning Avl af stivelseskartofler 2 Dyrkningsvejledning stivelseskartofler Indhold Den største kartoffelavl...3 Udsædsmateriale & lægning...4 Gødskning af melkartofler...5 Ryd op i ukrudtet...

Læs mere

Beskadigelser, lagring og Stivelsestab i kartofler. Brug af elektronisk kartoffel. V. Esben Sangild BJ-Agro, Hovborg

Beskadigelser, lagring og Stivelsestab i kartofler. Brug af elektronisk kartoffel. V. Esben Sangild BJ-Agro, Hovborg Beskadigelser, lagring og Stivelsestab i kartofler. Brug af elektronisk kartoffel. V. Esben Sangild BJ-Agro, Hovborg Kartoffelstød hen af gulvet. 25 % med 150-175 Gram stød Læggekartofler!!! 31% 50-75

Læs mere

KartoffelNyt. Den 15. marts 2011 Nr. 7

KartoffelNyt. Den 15. marts 2011 Nr. 7 KartoffelNyt Den 15. marts 2011 Nr. 7 Behandling af læggekartofler Plantetæthed Bejdsning af læggekartofler Sædskiftets betydning for angreb af rodfiltsvamp Mustang forte kan give misvækst i kartofler

Læs mere

Metoder og teknikk for lysgroing av tidligpotet i Danmark. Knud Ravn Nielsen, LMO Samsø

Metoder og teknikk for lysgroing av tidligpotet i Danmark. Knud Ravn Nielsen, LMO Samsø Metoder og teknikk for lysgroing av tidligpotet i Danmark. Knud Ravn Nielsen, LMO Samsø Tidlig høst Lysgroning Forspiring Fordele merudbytte på 15 20 pct. eller 50 80 hkg pr. ha ved korrekt forspiring

Læs mere

Best practise så n gør vi!

Best practise så n gør vi! 1 Temadag om økologiske spisekartofler Gram Slot, 16. august 2018 Best practise så n gør vi! Kjeld Forsom og Anne Eriksen, Økologirådgivning Danmark Projektet Topkvalitet i Økologiske Spisekartofler gennemføres

Læs mere

Begrænsning af spredning af sortbensyge og andre sygdomme ved langtidsfrilægning

Begrænsning af spredning af sortbensyge og andre sygdomme ved langtidsfrilægning Begrænsning af spredning af sortbensyge og andre sygdomme ved langtidsfrilægning Rapport 2016 Skrevet af: Henrik Pedersen og Claus Nielsen AKV Langholt AmbA Gravsholtvej 92 9310 Vodskov Indhold Resumé...

Læs mere

Begrænsning af spredning af sortbensyge og andre sygdomme ved langtidsfrilægning

Begrænsning af spredning af sortbensyge og andre sygdomme ved langtidsfrilægning Begrænsning af spredning af sortbensyge og andre sygdomme ved langtidsfrilægning Delrapport 2015 Skrevet af: Henrik Pedersen og Claus Nielsen AKV Langholt AmbA Gravsholtvej 92 9310 Vodskov Indhold Resumé...

Læs mere

Sortben og nedvisningsmetoder. Endelig Rapport 2014

Sortben og nedvisningsmetoder. Endelig Rapport 2014 Sortben og nedvisningsmetoder Endelig Rapport 2014 Skrevet af: Henrik Pedersen og Claus Nielsen AKV Langholt AmbA Gravsholtvej 92 9310 Vodskov Indhold Resumé... 3 Baggrund... 4-5 Gennemførelse af forsøg...

Læs mere

KMC områdemøder vedr. nye sorter

KMC områdemøder vedr. nye sorter KMC områdemøder vedr. nye sorter Marts 2014 Bjarne Thisgaard Scanax A/S KMC Granules områdemøde Dyrkningsteknik Verdi Gødskning Mikronærring Modenhed Optagning Opbevaring Opformering Gødskning N min 160-180kg,

Læs mere

Stivelseskartofler hvordan optimerer vi udbyttet. Kan vi nå 20 t (kartofler) Af Agronom og Planteavlskonsulent Jan Baunsgaard Pedersen BJ-Agro

Stivelseskartofler hvordan optimerer vi udbyttet. Kan vi nå 20 t (kartofler) Af Agronom og Planteavlskonsulent Jan Baunsgaard Pedersen BJ-Agro Stivelseskartofler hvordan optimerer vi udbyttet. Kan vi nå 20 t (kartofler) Af Agronom og Planteavlskonsulent Jan Baunsgaard Pedersen BJ-Agro Dagens tekst 20 T forsøg i stivelseskartofler Hvordan er det

Læs mere

Eftergødskning nedbørsregnskab Lagring Forvarmning Hypning Spildkartofler/gengroninger Spireprøve Vanding Plantetal Ukrudt

Eftergødskning nedbørsregnskab Lagring Forvarmning Hypning Spildkartofler/gengroninger Spireprøve Vanding Plantetal Ukrudt af 6 2-4-28 13:41 Et dokument fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret www.landscentret.dk Find mere faglig information på www.landscentret.dk/landbrugsinfo Udskrevet 2. april 28 LandbrugsInfo > Planteavl

Læs mere

Eftergødskning nedbørsregnskab Lagring Modtagelse af læggekartofler Hypning Spildkartofler/gengroninger Forspiring - forvarmning Vanding

Eftergødskning nedbørsregnskab Lagring Modtagelse af læggekartofler Hypning Spildkartofler/gengroninger Forspiring - forvarmning Vanding 1 af 6 2-4-28 13:47 Et dokument fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret www.landscentret.dk Find mere faglig information på www.landscentret.dk/landbrugsinfo Udskrevet 2. april 28 LandbrugsInfo > Planteavl

Læs mere

Reduktion af mekaniske skader

Reduktion af mekaniske skader Reduktion af mekaniske skader Indlæg på Fagmøte potet d. 28/1-2009 hos Norsk Landbruksrådgivning, ved teknikrådgiver Gunnar Schmidt Herning, Danmark Reduktion af mekaniske skader Emner - oplæg Tiltak for

Læs mere

Avlermøde AKS Højt udbytte Helt enkelt

Avlermøde AKS Højt udbytte Helt enkelt Avlermøde AKS Højt udbytte Helt enkelt Jan Baunsgaard Pedersen, BJ-Agro Høje udbytter I melkartofler der får du som regel det udbytte du fortjener Udbyttet afhænger af en lang række faktorer. Jo flere

Læs mere

Kartoffeldyrkning. Bayer Magasinet forår Nem og enkel bejdsning. Effektiv beskyttelse imod skadedyr og rodfiltsvamp. En ren kartoffelmark

Kartoffeldyrkning. Bayer Magasinet forår Nem og enkel bejdsning. Effektiv beskyttelse imod skadedyr og rodfiltsvamp. En ren kartoffelmark Bayer Magasinet forår 2013 Kartoffeldyrkning Nem og enkel bejdsning Effektiv beskyttelse imod skadedyr og rodfiltsvamp En ren kartoffelmark bayercropscience.dk / 2 Bejdsning med / 3 Nem og enkel beskyttelse

Læs mere

Kartoffelsygdomme. Forebyggelse af blødråd

Kartoffelsygdomme. Forebyggelse af blødråd Kartoffelsygdomme Forebyggelse af blødråd 2 Kartoffelsygdomme blødråd Indhold Forebyg blødråd...3 Forebyggelse af sortbensyge...4 Kartoffelblødråd-sortbensygekomplekset... 6 Kartoffelblødråd...10 Teksten

Læs mere

PLANTEVÆRN I KARTOFLER AKS 10. marts 2017

PLANTEVÆRN I KARTOFLER AKS 10. marts 2017 PLANTEVÆRN I KARTOFLER AKS 10. marts 2017 KARTOFLER Bejdsning og ukrudt Bejdsning Rodfiltsvamp Bejdsemetoder Middelvalg Ukrudt Midler og anvendelse Sort natskygge Middelvalg RODFILTSVAMP AKS 10. marts

Læs mere

Succes eller katastrofe. Dansk Landbrugsrådgivning

Succes eller katastrofe. Dansk Landbrugsrådgivning Succes eller katastrofe Analyse af begrænsende faktorer i melkartofler i Holland Samarbejdsprojekt mellem Avebe og PPO Formål: at afdække årsagen til store udbytteforskelle mellem avlere hæve nettoudbyttet

Læs mere

Økologisk demonstrationsforsøg i stivelseskartofler Afsluttende rapport

Økologisk demonstrationsforsøg i stivelseskartofler Afsluttende rapport Økologisk demonstrationsforsøg i stivelseskartofler Afsluttende rapport Projektansvarlig: Deltagere: KMC- Annette Dam Jensen Økologisk landmand Flemming Skov Resume: Der er ikke tidligere lavet sortsforsøg

Læs mere

Sortsforsøg Baby/salatkartofler

Sortsforsøg Baby/salatkartofler 215 Sortsforsøg Baby/salatkartofler Baby/salatkartofler Sortsforsøg 215 BJ-Agro har de sidste par år sammenlignet forskellige sortrepræsentanters bedste bud på gode salat- og babykartoffelsorter til det

Læs mere

Sortsforsøg Baby/salatkartofler

Sortsforsøg Baby/salatkartofler 26 Sortsforsøg Baby/salatkartofler BJ-Agro har de sidste par år sammenlignet forskellige sortrepræsentanters bedste bud på gode salat- og babykartoffelsorter til det danske marked med støtte fra Kartoffelafgiftsfonden.

Læs mere

Sortsforsøg rapport 2010

Sortsforsøg rapport 2010 Sortsforsøg rapport 21 BJ-Agro har over flere år sammenlignet forskellige sortrepræsentanters bedste bud på gode middeltidlige og sildige spisekartoffelsorter til det danske marked. De afprøvede sorter

Læs mere

Sortsforsøg Baby/salatkartofler

Sortsforsøg Baby/salatkartofler 1 Sortsforsøg Baby/salatkartofler Baby/salatkartofler Sortsforsøg 1 BJ-Agro har over flere år sammenlignet forskellige sortrepræsentanters bedste bud på gode middeltidlige og sildige spisekartoffelsorter

Læs mere

Økologisk demonstrationsforsøg i stivelseskartofler

Økologisk demonstrationsforsøg i stivelseskartofler Økologisk demonstrationsforsøg i stivelseskartofler Projektansvarlig: Deltagere: KMC- Annette Dam Jensen Landmand Flemming Skov Resume: Der er ikke tidligere lavet sortsforsøg i økologiske stivelseskartofler.

Læs mere

Sortsforsøg Baby/salatkartofler

Sortsforsøg Baby/salatkartofler 213 Sortsforsøg Baby/salatkartofler Baby/salatkartofler Sortsforsøg 213 BJ-Agro har de sidste par år sammenlignet forskellige sortrepræsentanters bedste bud på gode salat- og babykartoffelsorter til det

Læs mere

Sortsforsøg Baby/salatkartofler

Sortsforsøg Baby/salatkartofler 217 Sortsforsøg Baby/salatkartofler Baby/salatkartofler Sortsforsøg 217 BJ-Agro har de sidste par år sammenlignet forskellige sortrepræsentanters bedste bud på gode salat- og babykartoffelsorter til det

Læs mere

Afrapportering af tilskud fra Fonden i 2016

Afrapportering af tilskud fra Fonden i 2016 27. februar 2016 Afrapportering af tilskud fra Fonden i 2016 Titel. Udvikling af videnbase og specialrådgivning inden for kartoffeldyrkning. Projektansvarlig og deltagere. SEGES, Landbrug & Fødevarer F.m.b.A.,

Læs mere

Produktionsøkonomi i kartofler. Martin Andersen LandboNord 9. november 2009

Produktionsøkonomi i kartofler. Martin Andersen LandboNord 9. november 2009 Produktionsøkonomi i kartofler Martin Andersen LandboNord 9. november 2009 Kartoffelavlen i dag Færre avlere Større arealer Specialister Større krav til omkostningsstyring Større krav til administration

Læs mere

Hestebønner - praktiske erfaringer Søren Ilsøe www.ilsoe.info

Hestebønner - praktiske erfaringer Søren Ilsøe www.ilsoe.info Knudstrupgård 260 hektar 5000 slagtesvin Jordtype JB 6 Hestebønner - praktiske erfaringer Ingen jordbearbejdning Conservation Agriculture Kulstof og humus i jord Lagring af CO2 Brændstofbesparelse Regnorme

Læs mere

Bejdsning af kartofler og cikadebekæmpelse 2019

Bejdsning af kartofler og cikadebekæmpelse 2019 Bejdsning af kartofler og cikadebekæmpelse 2019 BJ-Agro Kartoffelkursus Hovborg Kro, 7. januar 2019 Benny Jensen, BJ-Agro Uden Prestige hvad så? Hvordan kontrollerer vi cikader? Lidt om Cikader Bekæmpelse

Læs mere

DYRKNINGSVEJLEDNING BELFRY

DYRKNINGSVEJLEDNING BELFRY DYRKNINGSVEJLEDNING BELFRY TM BELFRY STØRRE UDBYTTE, MINDRE STRESS Hyvido hybrid vinterbygsorter adskiller sig på en række områder rent dyrkningsteknisk fra linjesorter. Det drejer sig specielt om såtid,

Læs mere

Kartoffelkursus 2013 Udfordringer ved dyrkning af læggekartofler til eksport

Kartoffelkursus 2013 Udfordringer ved dyrkning af læggekartofler til eksport Kartoffelkursus 2013 Udfordringer ved dyrkning af læggekartofler til eksport Af Ole Munk Truelsen BJ-Agro Fremtidsudsigter for dansk avl af kvalitets læggekartofler Disposition Kan vi producere kvalitets

Læs mere

Sortsforsøg Stivelseskartofler. Sortsforsøg Stivelseskartofler

Sortsforsøg Stivelseskartofler. Sortsforsøg Stivelseskartofler 2015 Sortsforsøg Stivelseskartofler Sortsforsøg Stivelseskartofler Indledning BJ-Agro har som tidligere år lavet en sortssammenligning af stivelsessorter. De afprøvede sorter er leveret af KMC, Karmark,

Læs mere

Melsortsforsøg 2015 afprøvning af sorter til anvendelse til kartoffelstivelsesproduktion.

Melsortsforsøg 2015 afprøvning af sorter til anvendelse til kartoffelstivelsesproduktion. Melsortsforsøg 2015 afprøvning af sorter til anvendelse til kartoffelsproduktion. Projektansvarlig: Deltagere: 1.optagning Sort /ha KMC- Annette Dam Jensen Ytteborg Steen Møller Madsen DJF Jyndevad Ove

Læs mere

Chips/Pulver/Pommes Frites sorter

Chips/Pulver/Pommes Frites sorter 15 Chips/Pulver/Pommes Frites sorter Indledning BJ-Agro har som tidligere år lavet en sortssammenligning af kartofler til forarbejdning. De afprøvede sorter er leveret af AKV-Langholt, MYCO A/S, Danespo,

Læs mere

Overskæring af læggekartofler

Overskæring af læggekartofler Overskæring af læggekartofler Skrevet af: Henrik Pedersen og Claus Nielsen AKV Langholt AmbA Gravsholtvej 92 9310 Vodskov i samarbejde med Lars Bødker, Videncentret for Landbrug Indhold Resumé... 3 Baggrund...

Læs mere

7 trin til den perfekte græsplæne

7 trin til den perfekte græsplæne 7 trin til den perfekte græsplæne Børnene spiller fodbold med bare tæer. Hyggelig picnic på den tætte græsplæne. Hunden løber glad og frisk. En flot grøn og mosfri græsplæne er meget værd. Ved at følge

Læs mere

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ!

KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! KOLOGISKE RÅVARER KOSTER MERE, OG DET SKAL DE OGSÅ! Mange mener ikke, at der er forskel på konventionelle og økologiske fødevarer, men det er ikke rigtigt. Økologi er det rigtige valg, hvis du også tænker

Læs mere

Betydningen af forbehandling for læggekartofler i økologisk kartoffelavl. Konsulent Rolf Thostrup Poulsen Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret

Betydningen af forbehandling for læggekartofler i økologisk kartoffelavl. Konsulent Rolf Thostrup Poulsen Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret Betydningen af forbehandling for læggekartofler i økologisk kartoffelavl Konsulent Rolf Thostrup Poulsen Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret Skejby, maj 2010 Betydningen af læggekartoflernes forbehandling

Læs mere

Anvendelse af bladanalyser i praksis. Rapport 2015 og 2016

Anvendelse af bladanalyser i praksis. Rapport 2015 og 2016 Anvendelse af bladanalyser i praksis Rapport 2015 og 2016 Skrevet af: Henrik Pedersen, Svend Bøgh Larsen og Claus Nielsen AKV Langholt AmbA Gravsholtvej 92 9310 Vodskov Indhold Resumé... 3 Baggrund...

Læs mere

Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017

Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017 Miscantus på Julianelyst - sommer og efterår 2017 Af Knud R. Nielsen Indholdsfortegnelse TIRSDAG DEN 23. MAJ... 3 TIRSDAG DEN 6. JUNI... 5 TIRSDAG DEN 27. JUNI... 5 FREDAG DEN 7. JULI... 7 BESØG DEN 8.

Læs mere

NeothermVentilation. Hvis huset ikke kan ånde, bliver vi syge, og boligen tager skade. Løsningen er ventilation. THE FLOW OF ENERGY BROCHURE

NeothermVentilation. Hvis huset ikke kan ånde, bliver vi syge, og boligen tager skade. Løsningen er ventilation. THE FLOW OF ENERGY BROCHURE NeothermVentilation Hvis huset ikke kan ånde, bliver vi syge, og boligen tager skade. Løsningen er ventilation. THE FLOW OF ENERGY 2 Hvorfor er ventilation nødvendig? Moderne huse er velisolerede og helt

Læs mere

Opgavebeskrivelse og kravspecifikation

Opgavebeskrivelse og kravspecifikation Bilag 1 Opgavebeskrivelse og kravspecifikation Marksyn af præbasislæggekartofler. Side 1 af 8 1. Introduktion... 3 Opformering... 3 2. Opgaven... 4 3. Samarbejde mellem leverandør og styrelse... 4 Opgaver

Læs mere

Lav ultra lav input. Landmand Carl Heiselberg

Lav ultra lav input. Landmand Carl Heiselberg Lav ultra lav input Projektansvarlig: Deltagere: KMC- Annette Dam Jensen Ytteborg Ole Elkjær Landmand Carl Heiselberg Resume: Der snakkes meget om IPM produktion i øjeblikket, men hvad er IPM i kartofler?

Læs mere

Spisekartoffel. Økologisk dyrkningsvejledning Ajourført den 28. marts 2008. www.landscentret.dk. Gødskning Lægning Nedvisning Kvalitetskrav

Spisekartoffel. Økologisk dyrkningsvejledning Ajourført den 28. marts 2008. www.landscentret.dk. Gødskning Lægning Nedvisning Kvalitetskrav 1 af 5 03-04-2008 09:18 Et dokument fra Dansk Landbrugsrådgivning, Landscentret www.landscentret.dk Find mere faglig information på www.landscentret.dk/landbrugsinfo Udskrevet 3. april 2008 LandbrugsInfo

Læs mere

Melsortsforsøg 2014 afprøvning af sorter til anvendelse til kartoffelstivelsesproduktion.

Melsortsforsøg 2014 afprøvning af sorter til anvendelse til kartoffelstivelsesproduktion. Melsortsforsøg 2014 afprøvning af sorter til anvendelse til kartoffelsproduktion. Projektansvarlig: Deltagere: Forsøget: 1.optagning KMC- Annette Dam Jensen Ytteborg Ole Elkjær DJF-Jyndevad Ove Edlefsen

Læs mere

Elefantgræs. Markplan/sædskifte. Etablering. Elefantgræs (Miscanthus) kan anvendes til en række formål såsom:

Elefantgræs. Markplan/sædskifte. Etablering. Elefantgræs (Miscanthus) kan anvendes til en række formål såsom: Side 1 af 5 Elefantgræs Elefantgræs (Miscanthus) kan anvendes til en række formål såsom: Råmateriale til produktion af plader til f.eks. bilindustrien Tækkemateriale Vækstmedium (som spaghnumerstatning)

Læs mere

Potetnytt, bransjemøte Lars Bødker SISTE NYTT FRA DANSK POTETFORSKNING

Potetnytt, bransjemøte Lars Bødker SISTE NYTT FRA DANSK POTETFORSKNING Potetnytt, bransjemøte Lars Bødker SISTE NYTT FRA DANSK POTETFORSKNING TALENTBEHANDLING ESSENTIELLE OLIER AF KOMMEN- OG DILDFRØ (Foto: Makhteshim-Agan) 2... TALENTBEHANDLING ESSENTIELLE OLIER AF KOMMEN

Læs mere

Beskadigelser af melkartofler ved nye optagningsteknikker

Beskadigelser af melkartofler ved nye optagningsteknikker Beskadigelser af melkartofler ved nye optagningsteknikker Skrevet af: Henrik Pedersen, Claus Nielsen, Niels Jørgen Kristensen og Svend Bøgh Larsen AKV Langholt AmbA Gravsholtvej 92 9310 Vodskov Indhold

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 12 Side 1 af 9 Det er forår! YES!!! Endelig kan vi se frem til en periode med tørvejr

Læs mere

SIKKER RAPSDYRKNING. Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen?

SIKKER RAPSDYRKNING. Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen? SIKKER RAPSDYRKNING Hvordan sikrer vi høje udbytter i rapsavlen? v./ Planteavlskonsulent Emil Busk Andersen Eba@vkst.dk Direkte telefon 5484 0976 Mobil 51150887 Fokus Såtider og udbytte Høst og udbytte

Læs mere

Kvalitetskorn fra såning til salg

Kvalitetskorn fra såning til salg Kvalitetskorn fra såning til salg Pernille Plantener Økologikonsulent, Økologisk Rådgivning Det vil jeg fortælle om: Kvalitet? Sådan dyrker vi den gode brødhvede Grynhavre Fra høst til levering Handle

Læs mere

Økologisk dyrkning af peberrod fra den danske klondyrkning på Skyttes Gartneri i 2018.

Økologisk dyrkning af peberrod fra den danske klondyrkning på Skyttes Gartneri i 2018. Bilag 3 Økologisk dyrkning af peberrod fra den danske klondyrkning på Skyttes Gartneri i 2018. Af Lars Skytte De tre sorter af peberrod der afprøves i praktisk dyrkning er: Klon nr. 9: Sindal Klon nr.

Læs mere

Sortsforsøg Stivelseskartofler. Sortsforsøg Stivelseskartofler

Sortsforsøg Stivelseskartofler. Sortsforsøg Stivelseskartofler 2017 Sortsforsøg Stivelseskartofler Sortsforsøg Stivelseskartofler Indledning BJ-Agro har som tidligere år lavet en sortssammenligning af stivelsessorter. De afprøvede sorter er leveret af KMC, Semagri,

Læs mere

Økonomiske konsekvenser ved et krav om ingen jordbearbejdning i efteråret før forårssåede afgrøder Jacobsen, Brian Højland; Vinther, Finn Pilgaard

Økonomiske konsekvenser ved et krav om ingen jordbearbejdning i efteråret før forårssåede afgrøder Jacobsen, Brian Højland; Vinther, Finn Pilgaard university of copenhagen Københavns Universitet Økonomiske konsekvenser ved et krav om ingen jordbearbejdning i efteråret før forårssåede afgrøder Jacobsen, Brian Højland; Vinther, Finn Pilgaard Publication

Læs mere

VÆKSTREGULERING. En nødvendighed i Vækstregulering i korn fordele/ulemper

VÆKSTREGULERING. En nødvendighed i Vækstregulering i korn fordele/ulemper VÆKSTREGULERING En nødvendighed i 2019 Vækstregulering i korn fordele/ulemper A Tab ved lejesæd, i hvede 20 % af arealet går i leje 50 dage før høst i 65 grader Primo juli, udbytte tab ca. 20% Forventet

Læs mere

Optimering af kartoffelavlen. V. Benny Jensen. BJ-Agro ApS, Hovborg

Optimering af kartoffelavlen. V. Benny Jensen. BJ-Agro ApS, Hovborg Optimering af kartoffelavlen V. Benny Jensen BJ-Agro ApS, Hovborg www.bj-agro.dk Agenda Lidt om optimering Spise- / læggekartofler Stivelseskartofler Optimering Optimering Optimering er en matematisk metode

Læs mere

Ukrudtsmiddel Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i private haver herunder indkørsler, fortove, havegange og terrasser.

Ukrudtsmiddel Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i private haver herunder indkørsler, fortove, havegange og terrasser. DKXXXXXXXXA 200 ml Rækker til 645 m 2 Holder arealet ukrudtsfrit i 3-4 mdr. Bekæmper alt ukrudt blade & rødder Forhindrer nyt ukrudt i at spire frem Ukrudtsmiddel Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse

Læs mere

Instruks til kontrol af bedrifter med kartoffelbrok - hvorvidt påbud for smittede marker og marker i bufferzone efterleves

Instruks til kontrol af bedrifter med kartoffelbrok - hvorvidt påbud for smittede marker og marker i bufferzone efterleves Instruks til kontrol af bedrifter med kartoffelbrok - hvorvidt påbud for smittede marker og marker i bufferzone efterleves Kolofon Instruks til kontrol af bedrifter med kartoffelbrok Kontrolinstruks til

Læs mere

Chips/Pulver/Pommes Frites sorter

Chips/Pulver/Pommes Frites sorter 17 Chips/Pulver/Pommes Frites sorter Hkg pr ha Indledning BJ-Agro har som tidligere år lavet en sortssammenligning af kartofler til forarbejdning. De afprøvede sorter er leveret af AKV-Langholt, Thorsen

Læs mere

Strategi for dyrkning af Majshelsæd 4. Marts 2015

Strategi for dyrkning af Majshelsæd 4. Marts 2015 Strategi for dyrkning af Majshelsæd 4. Marts 2015 Strategi for dyrkning af Majshelsæd Jordbearbejdning forud for majs Plante antal Sortsvalg Placering af Fosfor Gødskning med Kalium Ukrudtsstrategi Svampestrategi

Læs mere

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte

Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Genbrug af økologisk halm til frostsikring af gulerødder og jordforbedring i det økologiske sædskifte Formål: At undersøge om det er muligt at opsamle og genbruge halm i forbindelse med halmdækning af

Læs mere

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering

Hundegræs til frø. Jordbund. Markplan/sædskifte. Etablering Side 1 af 5 Hundegræs til frø Formålet med dyrkning af hundegræs er et stort frøudbytte med en høj spireprocent, og frø som er fri for ukrudt. Hundegræs er langsom i udvikling i udlægsåret, hvorimod den

Læs mere

Sortsforsøg Stivelseskartofler. Sortsforsøg Stivelseskartofler

Sortsforsøg Stivelseskartofler. Sortsforsøg Stivelseskartofler 2018 Sortsforsøg Stivelseskartofler Sortsforsøg Stivelseskartofler Knolde pr plante Indledning BJ-Agro har som tidligere år lavet en sortssammenligning af stivelsessorter. De afprøvede sorter er leveret

Læs mere

Beskyt nytilvæksten bedst muligt. Start programmet med Revus

Beskyt nytilvæksten bedst muligt. Start programmet med Revus Beskyt nytilvæksten bedst muligt Start programmet med Revus TM Beskyt nytilvæksten bedst muligt Start programmet med Revus Skimmelangreb giver de største tab i kartoffelproduktionen. Kartoffelskimmel stopper

Læs mere

ØKOLOGISKE GRØNSAGER. dyrkningsdata

ØKOLOGISKE GRØNSAGER. dyrkningsdata ØKOLOGISKE GRØNSAGER dyrkningsdata Landbrugets Rådgivningscenter Sektion for Økologi Juni 1998 Hæftet Økologiske grønsager - dyrkningsdata er udgivet af: Specialudvalget for Økologi Landbrugets Rådgivningscenter

Læs mere

Vejledning for lokale varer, kartofler

Vejledning for lokale varer, kartofler Vejledning for lokale varer, kartofler Formål Formålet med denne vejledning for kartofler er at sikre gode, sikre og lovlige fødevarer til Coops kunder. Denne vejledning og tilhørende bilag skal ses som

Læs mere

Sortsforsøg Baby/salatkartofler

Sortsforsøg Baby/salatkartofler 28 Sortsforsøg Baby/salatkartofler BJ-Agro har de sidste par år sammenlignet forskellige sortrepræsentanters bedste bud på gode salat- og babykartoffelsorter til det danske marked med støtte fra Kartoffelafgiftsfonden.

Læs mere

KERAMISK VARMEBLÆSER 1500 W

KERAMISK VARMEBLÆSER 1500 W KERAMISK VARMEBLÆSER 1500 W ART NR 330347 EAN NR 5709133330415 LÆS BRUGERMANUAL FØR BRUG. SIKKERHEDSANVISNINGER Læs brugermanualen grundigt igennem før brug. Varmeblæseren må kun tilsluttes 230V. Opbevares

Læs mere

Vårbyg, uden udlæg (foder)

Vårbyg, uden udlæg (foder) Vårbyg, uden udlæg (foder) 7 Jordtype: JB 1&3 u. vanding Kerne, pris 4.kvartal 3800 kg 1,22 4636 1,00 3800-836 -18 Halm 2,5 tons 400 1000 400 1000 0 0 I alt 5636 4800 0 Udsæd 150 kg 2,45 368 2,60 390 22

Læs mere

Sortsforsøg Stivelseskartofler. Sortsforsøg Stivelseskartofler

Sortsforsøg Stivelseskartofler. Sortsforsøg Stivelseskartofler 214 Sortsforsøg Stivelseskartofler Sortsforsøg Stivelseskartofler Stivelsessorter, BJ-Agro 214 Indledning BJ-Agro har som tidligere år lavet en sortssammenligning af stivelsessorter. De afprøvede sorter

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 31 Vi må snyde os til høst indimellem regnbygerne. Raps er klar til høst de fleste steder og mange er nu også i gang. Den sidste hvede og vårbyg

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2016 uge 30 Høsten er så småt i gang. Vinterbyg er de fleste steder færdighøstet og vinterraps og græsfrø er netop i gang. Vinterbyg skuffer med små kerner

Læs mere

Forsøgsresultater 2013

Forsøgsresultater 2013 Mekanisk ukrudtsbekæmpelse Forsøgsresultater 2013 Jordløsning i kartofler Jordløsning ved lægning Bejdsemetoder Jordløsningsforsøg i Nordjylland 8 forsøg i 2011-13 Gns. udbytte i forsøgene 576 hkg med

Læs mere

Økologisk dyrkning af proteinafgrøder

Økologisk dyrkning af proteinafgrøder Økologisk dyrkning af proteinafgrøder Peter Mejnertsen, - 74 - Økologisk dyrkning af proteinafgrøder v/ Peter Mejnertsen Produktionen af økologisk protein har hele tiden været interessant, men med indførelsen

Læs mere

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11

Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11 Aktuelt MarkNyt v/hanne Schønning Hornsyld Købmandsgaard A/S Aktuelt MarkNYT fra Hornsyld Købmandsgaard A/S 2017 uge 11 Trods en lidt kølig weekend i vente, ser det alligevel ud til at vi har en tørvejrsperiode

Læs mere

Gødskning af stivelseskartofler. Kasper K. Jensen SAGRO kartofler

Gødskning af stivelseskartofler. Kasper K. Jensen SAGRO kartofler Gødskning af stivelseskartofler Kasper K. Jensen SAGRO kartofler Gødskning af stivelseskartofler Det handler om balance Minimumsloven Kvælstof Væsentlig bestanddel (protein, klorofyl) Afgørende for knoldudbyttet

Læs mere

Foråret 2012. Kartoffeldyrkning. Bejdsning den bedste forsikring. Succes med lægge- og spirekartofler. Nytænkning er nødvendig. bayercropscience.

Foråret 2012. Kartoffeldyrkning. Bejdsning den bedste forsikring. Succes med lægge- og spirekartofler. Nytænkning er nødvendig. bayercropscience. Foråret 2012 Kartoffeldyrkning Bejdsning den bedste forsikring Succes med lægge- og spirekartofler Nytænkning er nødvendig bayercropscience.dk Forsøg viser, at manglende bejdsning i værste fald kan betyde

Læs mere

Gødskning af kartofler

Gødskning af kartofler Gødskning af kartofler 1. april 1. maj 1. juni 1. juli 1. august 1. september Hvorfor så lav stivelse i 2018? Nye muligheder i bladanalyser og bladgødskning v. Ole Munk Truelsen, BJ-Agro Hvad er optimale

Læs mere

Lav stivelse tidlig afgroning. Af planterådgiver Jesper Kjelde

Lav stivelse tidlig afgroning. Af planterådgiver Jesper Kjelde Lav stivelse tidlig afgroning Af planterådgiver Jesper Kjelde Kartofler Lav stivelse hvorfor? v/jesper Kjelde Effektiv bekæmpelse af spildkartofler v/john N. Schmidt Timing af cikade bekæmpelsen v/jesper

Læs mere

Slutrapport. Økologisk dyrkning af kartofler uden husdyrgødning på Strynø. af Peter Bay Knudsen feb 2010.

Slutrapport. Økologisk dyrkning af kartofler uden husdyrgødning på Strynø. af Peter Bay Knudsen feb 2010. Slutrapport Økologisk dyrkning af kartofler uden husdyrgødning på Strynø af Peter Bay Knudsen feb 2010. DATO: 02.02.2010 Ministeriet for Fødevarer, FødevareErhverv Landbrug og Fiskeri Slutrapport for forsknings-

Læs mere

ØKOLOGISKE SPISEKARTOFLER

ØKOLOGISKE SPISEKARTOFLER Dyrkningsvejledning for ØKOLOGISKE SPISEKARTOFLER DYRKNINGSVEJLEDNING FOR ØKOLOGISKE SPISEKARTOFLER INDHOLD TOPKVALITET I ØKOLOGISKE SPISEKARTOFLER S. 3 1. KLARGØRING INDEN DYRKNINGSSÆSONEN S. 5 Registrering

Læs mere

Lav ultra lav input Afsluttende rapport

Lav ultra lav input Afsluttende rapport Lav ultra lav input Afsluttende rapport Projektansvarlig: KMC Annette Dam Jensen Deltagere: Ytteborg Ole Elkjær Landmand Carl Heiselberg Resume: Der snakkes meget om IPM produktion i øjeblikket, men hvad

Læs mere

Om Circular Computing

Om Circular Computing Om Circular Computing Vores mission er at ændre verdens syn på køb af IT. Bæredygtighed er altafgørende men må ikke gå på kompromis med ydeevne og kvalitet. På den måde kan alle leve i en bedre verden

Læs mere

Kontrolmark for økologisk dyrkede læggekartofler

Kontrolmark for økologisk dyrkede læggekartofler Rapport Kontrolmark for økologisk dyrkede læggekartofler Støttet af Kartoffelafgiftsfonden Januar 214 Projektansvarlig og deltagere. Landskonsulent Lars Bødker, Videncentret for Landbrug, e-mail: lab@vfl.dk

Læs mere

Udvikling i skimmelstrategier

Udvikling i skimmelstrategier Skimmel og Bladplet Udvikling i skimmelstrategier Periode Basis middel Frem til ca. 1997 Dithane Rimelig beskyttelse mod bladplet 1997-2008 Shirlan ½, ¾ eller fuld dosis 2009 2014 Ranman eller Revus ½,

Læs mere

Spar op til kr. om året. Spareguide. Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten.

Spar op til kr. om året. Spareguide. Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten. Spar op til 5.000 kr. om året Spareguide Få tips til, hvordan du sparer på varme, vand og el - uden at gå på kompromis med komforten. Spar på varmen Sørg for at indstille alle radiatorer ens (f.eks. på

Læs mere

De vigtigste tendenser i den danske økologiske kartoffelproduktion lige nu.

De vigtigste tendenser i den danske økologiske kartoffelproduktion lige nu. De vigtigste tendenser i den danske økologiske kartoffelproduktion lige nu. Lars Bødker TOPKVALITET I ØKOLOGISKE SPISEKARTOFLER, Gram Slot den 16. august 2018 Projektet Topkvalitet i Økologiske Spisekartofler

Læs mere

Regler for jordbearbejdning

Regler for jordbearbejdning Regler for jordbearbejdning Juli 2012 vfl.dk Indhold Forbud mod jordbearbejdning forud for forårssåede afgrøder... 2 Stubbearbejdning og pløjetidspunkt... 2 Ukrudtsbekæmpelse... 2 Økologiske bedrifter...

Læs mere

AKS - Avlermøder. 22. og 23. november 2017

AKS - Avlermøder. 22. og 23. november 2017 AKS - Avlermøder 22. og 23. november 2017 Emner Erfaringer 2017 Skimmel Dækningsbidrag Udbyttestyring Biomassekort mm. Transportomkostninger Erfaringer 2017 Kontrol af skimmel vanskelig Kuras har igen

Læs mere

Strandsvingel til frøavl

Strandsvingel til frøavl Side 1 af 5 Strandsvingel til frøavl Markplan/sædskifte Til frøavl lykkes strandsvingel bedst på gode lermuldede jorder og svære lerjorder, men den kan også dyrkes på lidt lettere jorder. Vanding kan medvirke

Læs mere

Vejledning i at anmelde arealer til avl af læggekartofler.

Vejledning i at anmelde arealer til avl af læggekartofler. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri NaturErhvervstyrelsen Center for Jordbrug, Planter Nyropsgade 30, 1780 København V. E-mail: xkar@naturerhverv.dk Vejledning i at anmelde arealer til avl af

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 7/2017. Majssåning...1 Græs-proteingødskning...3 Ukrudtsbekæmpelse i udlæg...4

Nyhedsbrev nr. 7/2017. Majssåning...1 Græs-proteingødskning...3 Ukrudtsbekæmpelse i udlæg...4 Nyhedsbrev nr. 7/2017 Majssåning...1 Græs-proteingødskning...3 Ukrudtsbekæmpelse i udlæg...4 25. april 2017 Majssåning Majs bør ikke sås før jordtemperaturen i 10 cm dybde er på 8 o C eller der i hvert

Læs mere

Pløjefri dyrkning af majs. Planterådgiver Kjeld Nørgaard

Pløjefri dyrkning af majs. Planterådgiver Kjeld Nørgaard Pløjefri dyrkning af majs Planterådgiver Kjeld Nørgaard Pløjefri dyrkning af majs på sandjord Fordele Udfordringer Hvad viser forsøgene? Økonomi og kapacitet Erfaringer med striptill i majs fra Tyskland

Læs mere

IV Bekæmpelse af kartoffelskimmel (Phytophthora infestans) Bent J. Nielsen

IV Bekæmpelse af kartoffelskimmel (Phytophthora infestans) Bent J. Nielsen Pesticidafprøvning 2008 Aarhus Universitet, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, DJF Markbrug nr. 140, s. 71-80 IV Bekæmpelse af kartoffelskimmel (Phytophthora infestans) Bent J. Nielsen I 2008 er der

Læs mere

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L

Gødningsåret. Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L Gødningsåret Claus Jerram Christensen, DJ Lars Bo Pedersen, S&L 57 mm 123 33 63 0,0 º C 5,0-0,9 3,6 Jordprøver kan udtages i ikke frossen jord. Nåleprøver kan udtages. Jorden er både kold og våd. Udvaskning

Læs mere

Effektiv beskyttelse indefra og ud NYHED! Revus et nyt middel med unike egenskaper i bekæmpelsen af kartoffelskimmel

Effektiv beskyttelse indefra og ud NYHED! Revus et nyt middel med unike egenskaper i bekæmpelsen af kartoffelskimmel Effektiv beskyttelse indefra og ud NYHED! Revus et nyt middel med unike egenskaper i bekæmpelsen af kartoffelskimmel Høj biologisk effekt Regnfast let at bruge fri for at blande Beskytter bladenes nytilvækst

Læs mere