Besvarelse af spørgsmål mv. i høringssvarene

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Besvarelse af spørgsmål mv. i høringssvarene"

Transkript

1 Notat Side 1 af 11 Til Til Kopi til Byrådet Besvarelse af spørgsmål mv. i høringssvarene Der er høringssvar, som har rejst tvivl om forudsætninger for enkelte af spareforslagene. I det følgende svares der på disse spørgsmål, og der er mindre præciseringer af enkelte forslag. Høringssvarene har ikke givet anledning til at fremsende nye spareforslag. Der er kommentarer til følgende forslag: 1. Tidlig SFO-start 2. Tidlig start i fritidsklub 3. Alternative forslag til børnehavestart ved to år og ni måneder 4. Sammenlægning af dagtilbud 7. Nedlæggelse af Center Ændret klassekvotient i specialklasserne på klassetrin 13. Effektiviseringer af IT-support og IT-infrastruktur 14. Lokalefællesskaber mellem skoler og FU-tilbud 19. Nedsættelse af tilskud til fritvalgsordningen 20. Reduktion i særlige tilskud til Gyngehesten, Legeland og Aarhus Lokalkreds BØRN OG UNGE Stabe Aarhus Kommune Ledelsessekretariatet Rådhuspladsen Aarhus C Telefon: Direkte telefon: Direkte birmo@aarhus.dk Sag: 15/ Sagsbehandler: Birgit Møller 1. Tidlig SFO-start Hvem er omfattet af tidlig SFO-start Det foreslås, at børnene starter i SFO den 16. maj i det år, hvor de skal starte i skole efter sommerferien. Af forslaget fremgår, at forslaget omfatter alle børn med undtagelse af børn, som skal starte på specialskole eller i specialklasse. Det fremgår endvidere, at børn, som skal gå i privatskole, vil have mulighed for at gå i kommunal SFO fra den 16. maj til skolestarten efter sommerferien. Det skal præciseres, at børn, som skal gå i privatskole, også vil kunne starte i SFO på privatskolen fra den 16. maj. Privatskolen vil få tildelt et beløb pr. barn svarende til det beløb, som de kommunale SFO er ville have fået. I flere høringssvar er der blevet stillet spørgsmålstegn ved, om heldagsskoler og KRAI-skoler er omfattet af forslaget. Det er de. For KRAI-skolerne dog

2 kun i forbindelse med skolestarten efter sommerferien, hvor børnene vil starte i SFO den 16. maj og i skole efter sommerferien. Børnene, som starter i skole på de øvrige tidspunkter i løbet af året, vil starte i skole og SFO samtidigt. Side 2 af 11 Lokaler til tidlig SFO-start I flere høringssvar er der blevet spurgt til, hvilke skoler der er afsat midler til ombygning eller tilbygning af, og der er udtrykt bekymring for, at der ikke tilstrækkeligt med midler til etablering af de fysiske rammer til tidlig SFOstart, og at ombygninger og tilbygninger kan være klar til maj Der er i forslaget afsat 129,8 mio. kr. til etablering af fysiske rammer for tidlig SFO-start. Forudsætningen for udmøntningen har været, at der skal etableres fysiske rammer, der opfylder bygningsreglement for lokaler til børnepasning, og at lokalerne i den periode de anvendes til tidlig SFO-start ikke skal være indrettet til andre formål. På nogle skoler vil eksisterende lokaler kunne indrettes til tidlig SFO-start, mens der på andre skoler vil være behov for ombygninger. På enkelte skoler vil etableringen bedst kunne gennemføres ved at gennemføre det i sammenhæng med fx planlagte RULL-projekter eller udbygninger på skolen. Der er på nuværende tidspunkt i sagens natur ikke udarbejdet konkrete beskrivelser af, hvordan etableringen skal udmøntes på hver enkelt skole. Dette skal ske i dialog med skolen og andre berørte parter. Ud fra det gennemsnitlige forventede antal børn over de kommende år, som skal starte i SFO pr. 16. maj, er der en forventning om, at der skal være ca netto m 2 til rådighed til lokaler til tidlig SFO-start på alle skoler. I gennemsnit svarer det til et kvadratmeterbeløb på ca kr. Taget i betragtning, at en del skoler alene har brug for mindre indretningsmæssige tilpasninger, er der således mulighed for at afsætte et højere beløb svarende til almindelig skoleudbygning på de skoler, hvor det ikke umiddelbart er enkelt at etablere lokaler til tidlig SFO-start. Til sammenligning koster det at kr. at bygge en m 2 ved tilbygninger. Det vurderes derfor, at det vil være et tilstrækkeligt beløb til at sikre, at der er lokaler til tidlig SFO-start på alle skoler. Når der skal etableres de fysiske rammer til tidlig SFO-start er det forventningen, at de fleste skoler vil ved opstart af tidlig SFO-start den 16. maj 2017 have en permanent fysisk løsning på plads. Det vil typisk være ved indretning eller ombygning af eksisterende lokaler. For nogle skoler vil der skulle findes midlertidige løsninger, inden der findes permanente løsninger i forbindelse med anlægsprojekter på skolerne.

3 2. Tidlig start i fritidsklub Det foreslås, at børn i 4. klasse starter i fritidsklub den 16. maj, og at SFOtilbuddet og dermed pasningsgarantien for børn i 4. klasse ophører fra 16. maj. Side 3 af 11 Det skal præciseres, at det betyder, at tilskuddet til børn i SFO i 4. klasse i privatskoler bortfalder fra den 16. maj, hvor pasningsgarantien ophører. 3. Alternative forslag til børnehavestart ved to år og ni måneder Et af de alternative forslag til forslaget om børnehavestart ved to år og ni måneder er reduceret driftstilskud til børn i deltidspladser. I forhold til det forslag skal det præciseres, at forældre skal give besked to måneder i forvejen, hvis de ønsker at skifte mellem en deltids- og en fuldtidsplads, mens placeringen af timetallet inden for åbningstiden skal aftales med dagtilbuddet. 4. Sammenlægning af dagtilbud Der peges i Børn og Unges forslag på at sammenlægge dagtilbud fire steder. I høringssvarene er der konkrete bemærkninger til forudsætningerne for sammenlægningerne. Vejlby og Jellebakken Dagtilbud De to dagtilbud bakker op om forslaget, men de giver udtryk for, at de gerne vil have fusionen til at følges med den analyse der pågår omkring en eventuel skoledistriktsændring, hvilket kan medføre flytning af afdelinger fra disse dagtilbud til nabodagtilbuddene. Der vil i processen omkring eventuelle distriktsændringer blive taget højde for, at fusionsprocessen så vidt muligt skal ske i sammenhæng hermed. Nørrebro og Ø-gadernes Dagtilbud Begge dagtilbud udtrykker ønske om at fastholde en af de nuværende dagtilbudsledere. I fusionsprocessen vil der med afsæt i ønsker fra dagtilbudslederne samt dagtilbuddene blive udvalgt de ledere, som vurderes at passe bedst muligt til at være dagtilbudsledere for de fusionerede dagtilbud. Langenæsstien og Læssøesgade Dagtilbud Bestyrelse og MED-udvalg i Langenæsstien Dagtilbud er positive over for forslaget og ser fordele ved at have et samlet dagtilbud til et skoledistrikt. Bestyrelse og MED-udvalg i Læssøesgade Dagtilbud er kritiske over for forslaget og ønsker at bevare den nuværende struktur, hvor de tilrettelægger opgaverne på en anden måde end i Langenæsstien Dagtilbud.

4 Læssøesgades Dagtilbud problematiserer endvidere, at det foreslås, at de to dagtilbud skal sammenlægges efter, at en sammenlægning af de to dagtilbud tidligere er blevet sat i bero. Set i lyset af besparelserne, der skal findes på Børn og Unges område, er det vurderingen, at det er bedre at spare på ledelsen i de to dagtilbud, end have en større besparelse, som vil ramme børnene. Side 4 af 11 Elsted og Lystrup Dagtilbud Sammenlægningerne af Elsted og Lystrup Dagtilbud har været i høring umiddelbart før forslaget blev indarbejdet som en besparelse. I den tidligere høring bakkede Elsted Dagtilbud op omkring en fusion, men i Lystrup Dagtilbud bakkede man ikke op om en fusion ud fra en betragtning om, at man ikke ønsker flere ledelsesskift. Efter høring af besparelsesforslagene har Elsted Dagtilbud valgt at trække deres opbakning til fusionen, da de mener, at præmisserne er ændret. Det, der er sendt i høring som besparelsesforslag, er det samme, som det, der tidligere er sendt i høring, blot er teksten forkortet. Det fremgår ligeledes tydeligere i besparelsesforslaget, at det kommende dagtilbud i Lystrup og Elsted vil være et af de største dagtilbud i Aarhus. Der er ikke ændret i de økonomiske rammer for forslaget. Der vil således fortsat være en decentral besparelse på ledelse såvel som en central besparelse. Der stilles i høringssvar fra Møllehuset, som er en afdeling i Lystrup Dagtilbud, tvivl om, hvorvidt der er opgivet de korrekte indskrivningstal i det tidligere fremsendte høringsmateriale. Oplysningerne i det tidligere materiale stammer fra Børn og Unges ledelsesinformationssystem. Tallene er trukket før skolestart 2015, hvilket kan forklare, at der er en del af børnene fra Elev, som ikke længere er indskrevet i Møllehuset. Der er efterspørgsel på pladser i Elev. Hvis Møllehuset organisatorisk flyttes til Elev Dagtilbud, vil børn fra Elev få fortrinsret, hvorfor der på sigt forventes at være en relativt højere andel af børn fra Elev, såfremt forslaget vedtages. Elev Dagtilbud er positive over for, at Møllehuset forankres under Elev Dagtilbud. Herudover er der spurgt til, hvorvidt de fusionerede dagtilbud også skal have opsparet underskud med fra de eksisterende dagtilbud. Som det tidligere har været praksis, vil dagtilbuddene have både eventuelt overskud og underskud med sig ind i det fusionerede dagtilbud. 7. Nedlæggelse af Center 10 I høringssvar vedrørende nedlæggelse af Center 10 bliver elevtallet, som ligger til grund for forslaget, problematiseret. Nedenfor redegøres der for udvikling i efterspørgsel efter 10. klasse, indskrevne elever i 10. klasse samt optagelsesprocedurer på 10. klassesområdet.

5 Det er endvidere påpeget i høringssvar, at hvis Center 10 nedlægges, vil de øvrige 10. klassescentre være placeret i den sydlige del af Aarhus Kommune. Side 5 af 11 Elevtallet på Center 10 I spareforslaget indgår data for elevernes valg af 10. klassestilbud de såkaldte martstal. Martstallene er anvendt, fordi de er udtryk for udviklingen i elevernes søgning til de forskellige 10. klassestilbud. Tabel 1 viser udviklingen. Tabel 1. Elevsøgningen til kommunal 10. klasse pr. 15. marts (antal elever) 10. kl. Center Udvikling Center % Vestergårdskolen % Rundhøjskolen % Tranbjergskolen % I alt % Udvikling ift. foregående år - 12 % -12 % -25 % Kilde: UU Aarhus. Efter 15. marts indskrives flere elever til 10. klasse i Aarhus Kommune. Disse elever kan eksempelvis være tilflyttere til kommunen eller komme tilbage fra efterskoler. Det aktuelle elevtal vil derfor variere i forhold til martstallene (særligt på Center10). Baggrunden herfor skal dog især findes i den måde, hvorpå eleverne fordeles mellem de kommunale 10. klassescentre jf. afsnittet nedenfor. Nedenstående tabel 2 viser udviklingen for elevtallet pr. 5. september i perioden Dette viser ligeledes et faldende elevtal generelt til de kommunale 10. klasser og særligt på Center10. Tabel 2. Elevtallet pr. 5. september i 10. klasse Udviklingen Center % Rundhøjskolen % Vestergårdskolen % Tranbjergskolen % I alt %

6 Fordeling af elever mellem de kommunale 10. klassescentre Baggrunden for elevtalsudviklingen på Center 10 fra marts og fremefter skal blandt andet findes i proceduren for fordelingen af eleverne mellem de kommunale 10. klassescentre. Side 6 af 11 Det er styregruppen for 10. klasse, der fordeler eleverne mellem de kommunale 10. klassescentre. Center 10 er et bydækkende tilbud. De øvrige centre skal jævnfør folkeskoleloven optage elever fra eget skoledistrikt og fyldes herefter op jf. de aftaler, der er indgået omkring antal klasser på de enkelte skoler (2 klasser på Tranbjergskolen, 4 klasser på Rundhøjskolen og 3 klasser på Vestergårdskolen). Når elever ønsker indskrivning i 10. klasse efter 15. marts, er det styregruppen for 10. klasse, der fordeler eleverne. Elever indskrives på Center 10, når de tre øvrige 10. klassescentre er fyldt op jf. antallet af klasser ovenfor. Det betyder, at det aktuelle antal indskrevne elever på Center 10 blandt andet er udtryk for, at der ikke har været ledig plads til tilflyttere eller eksempelvis elever fra efterskoler på de øvrige 10. klassescentre. Opgørelser over ledig lokalekapacitet på de øvrige 10. klassescentre viser, at der vil kunne oprettes flere klasser på Vestergårdskolen og Tranbjergskolen, hvis spareforslaget tiltrædes af byrådet, således at behovet dækkes. Det skal samtidig tilføjes, at oprettelsen af eud10 på erhvervsuddannelserne vil medføre et fald i elevtallet på Center 10. Der er således ikke lagt op til, at der skal oprettes færre klasser på de øvrige centre i forbindelse med denne beslutning. De aktuelle elevtal på Center 10 og udviklingen siden skolestart Det nævnes, at der indskrives mange elever på Center 10 efter skoleårets start. Det hører med til billedet, at en del elever også udmelder sig fra 10. klasse. Samlet set er elevtallet således ret stabilt fra august og frem. I august var der 203 elever på indskrevet, mens der var 198 elever i december Øvrige elever på Center 10 Vedrørende modtagelsesklasserne er der det seneste år etableret modtagelsesklasser på Center 10. Der er pt. oprettet tre klasser. Oplysningen om to modtagerklasser er baseret på tallet pr. 5. september Siden er der kommet flere modtagerklasseelever til således, at der i dag er 3 modtagerklasser. I Børn og Unge er det besluttet at gennemføre en analyse af hele modtagelsesklasseområdet for fremadrettet at sikre en mere robust struktur i en tid,

7 hvor vi må forvente modtagelse af flere flygtningebørn i de kommende år. En lukning af Center 10 vil skulle tænkes ind i en sådan analyse. Side 7 af 11 Vedrørende fokusskolen og Unge i Centrum kan disse tilbud kunne etableres/flyttes til et andet sted. Den geografiske placering af 10. klassestilbud i kommunen I flere høringssvar er det påpeget, at det er uhensigtsmæssigt, at alle 10. klassescentre vil være placeret på skoler, som ligger i den sydlige del af kommunen. Der er ledig kapacitet på Skæring Skole. Det vil således være muligt at flytte et af 10. klassescentrene fra Vestergårdsskolen, Rundhøjskolen eller Tranbjergskolen til Skæring Skole. Hermed vil der være 10. klassescentre i både den nordlige og sydlige del af kommunen. Fritidsbrugere på Center 10 Center 10 bliver, som andre skoler, brugt af fritidsbrugere på hverdage mellem kl. 15 og 22 og i weekender. Børn og Unge stiller vederlagsfrit lokaler på skolerne til rådighed for fritidsbrugerne. Kultur og Borgerservice står for fordelingen af lokalerne. Når der bygges nye skoler eller bygges til på skoler, bliver kapaciteten for fritidsbrugerne også større. På samme måde, når der bliver lukket skoler, bliver kapaciteten i forhold til fritidsbrugerne mindre. Kultur og Borgerservice har oplyst, at sportssalen og gymnastiksalen på Center 10 bruges henholdsvis 55 timer og 8 timer om ugen af fritidsbrugere. Lukningen af Center 10 vil betyde, at disse fritidsbrugere skal placeres andre steder. Mulighederne for dette skal ses i sammenhæng med, at der planlægges at bygge nye haller i flere lokalområder, jf. beslutningsforslag som blev behandlet i byrådet den 16. december Dertil kommer, at det kan undersøges på, hvilke skoler, hvor tidsrummet, som fritidsbrugerne bruger skolerne, vil kunne udvides indtil kl Ændret klassekvotient i specialklasserne på klassetrin I et høringssvar er der spurgt til, hvordan forslaget vil blive implementeret, herunder om forslaget vil gælde for etableringen af nye specialklasser eller medføre nedlæggelse af klasser og flytning af elever. Det fremsatte forslag vedrører alle specialklasser på klassetrin, således at specialklasserne fra skoleåret 2016/2017 vil have en normering på 8 elever mod tidligere 7 elever. Der tilføres ekstra ressourcer til den 8. elev

8 svarende til halvdelen af, hvad en elev i en specialklasse tidligere udløste i ressource. Side 8 af 11 Ved planlægningen af det kommende skoleår vil der overordnet blive taget hensyn til, at så få elever som muligt skal flytte klasse på baggrund af den ændrede klassekvotient på klassetrin. For nogle specialklasser på klassetrin er det kendetegnende, at der løbende er stor udskiftning i elevsammensætningen. Flertallet af specialklasserne på klassetrin dækker over to eller flere årgange, og flere af klasserne på disse årgange bliver derfor omlagt ved skoleårets afslutning grundet elever, der går ud af folkeskolen. Som følge heraf sker der i planlægningen af specialklasserne på klassetrin ofte en række klassesammenlægninger. Fremover vil de sammenlagte klasser skulle planlægges med 8 elever. Endelig vil der i planlægningen også blive fundet plads til en række nytilkomne elever, elever der kommer hjem fra efterskole mv. Ligesom tidligere skal det fremover tilstræbes at finde en plads til disse elever i de eksisterende specialklasser, således klassekvotienten bliver på 8 elever. 13. Effektiviseringer af IT-support og IT-infrastruktur I høringssvarene til forslaget om effektivisering af IT-supporten på skolerne er der udtrykt en overordnet bekymring fra især skolerne, som omhandler den fremtidige fysiske tilstedeværelse af IT-support på skolerne i dagligdagen og i forhold til afvikling af digitale eksamener og nationale test. Bekymringen går på, at man i den foreslåede struktur vil kunne risikere at komme i en situation, hvor fx en eksamen ikke vil kunne gennemføres på grund af manglende IT-support på skolen. Som situationen er i dag, er der stor forskel på skolernes evne til at sikre velfungerende IT. Det skyldes, at der er mangler i den centralt styrede infrastruktur, som skal adresseres, men det skyldes også et uensartet supportniveau, hvor nogle skoler har prioriteret lokal support højere end andre skoler. Forslaget om effektiviseringer af IT-supporten indebærer et mere stabilt og ensartet niveau for IT-support på skolerne. For at dette kan lykkes er der dog samtidig behov for at investere i et mere velfungerende IT-landskab på skolerne, herunder at gøre den nuværende IT-infrastruktur mindre supportkrævende. Derfor indeholder forslaget samtidig en investeringsdel som skal understøtte dette formål. Det er intentionen med forslaget at bringe skolernes IT til en situation, hvor stabiliteten er markant højere end i dag og samtidig arbejde hen imod en situation, hvor man som underviser i højere grad selv er i stand til at løse de mere basale IT-problemer igennem udarbejdelse af vejledninger og opkvalificering. Den konkrete indretning af IT-supporten vil dog blive således, at

9 hvis skolen ikke på den pågældende dag har IT-support fysisk til stede på skolen, vil det være muligt at tilkalde support i tilfælde af, at der er problemer, som ikke kan løses ved egen kraft. Side 9 af 11 I en fremtidig struktur, hvor der ikke på dagsbasis er en IT-supporter til hver skole, kan der opstå situationer, hvor der er behov for et udvidet beredskab, således at fx eksaminer kan gennemføres digitalt uden problemer. Der kan stilles med et udvidet beredskab på disse dage, således at der kan etableres fysisk support på de steder, som ikke har en supporter den dag, hvor eksamen afholdes. 14. Lokalefællesskaber mellem skoler og FU-tilbud I høringssvar vedrørende lokalefællesskaber mellem skoler og FU-tilbud bliver der udtrykt undren over, at planerne om indflytningen af SFO en på Lystrup Skole ikke er nævnt. Der er ingen ændring i disse planer. Grunden til, at det ikke er nævnt i forslaget er, at planerne om denne indflytning ikke er en forudsætning for at etablere fælles lokaler til fritids- og ungdomsskoleområdet i Lystrup. I et høringssvar bliver der udtrykt bekymring for, hvad der vil ske med FOklubberne, som har til huse i de klubber, som flyttes ind på skolerne. Børn og Unge er opmærksom på sin forpligtelse i forhold til at genhuse de FOklubber, som måtte blive berørt af forslaget. Genhusning vil ske inden for de økonomiske rammer. 19. Nedsættelse af tilskud til fritvalgsordningen Foreningen af Selvstændige Børnepassere har fremsendt et høringssvar vedrørende forslag om nedsættelse af tilskuddet til fritvalgsordningen. Foreningen fremhæver, at det ikke er korrekt, når det fremgår af forslaget, at kommunen giver et tilskud til de selvstændige børnepassere. Tilskuddet gives i stedet til forældrene som et økonomisk tilskud til betaling for privat pasning i stedet for kommunal pasning. Af spareforslaget fremgår det indledningsvist, at forældre til børn i Aarhus Kommune kan vælge at få tilskud til en privat pasningsordning i stedet for en plads i et kommunalt dagtilbud. Dette er korrekt, men i den efterfølgende tekst i spareforslaget kan det fremstå som om, at det er et tilskud, der udbetales direkte til de private børnepassere. Børn og Unge er enige i, at teksten kan opfattes forkert og understreger, at der er tale om et tilskud, der gives til forældrene til betaling for privat pasning. Foreningen af Selvstændige Børnepassere påpeger endvidere, at der ikke [er] hjemmel i Dagtilbudsloven til, at kommunen også kan fratrække andre

10 udgifter, såsom udgifter til lokaler, som det fremgår af spareforslaget, at kommunen påtænker. Side 10 af 11 Tilskuddet til privat pasning skal udgøre mindst 75 procent af den billigste budgetterede nettodriftsudgift pr. plads eksklusive udgifter til støttepædagog i et dagtilbud til samme aldersgruppe i kommunen. Af dagtilbudslovens 32, stk. 2 fremgår, at kommunens tilskud til kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner opgøres på grundlag af de budgetterede bruttodriftsudgifter for ophold i daginstitutioner eksklusive udgifter til et sundt frokostmåltid og ejendomsudgifter, herunder husleje og vedligeholdelse. Nettodriftsudgifterne forstås som bruttodriftsudgifterne fraregnet forældrebetalingen. I vejledningen til dagtilbudsloven er det beskrevet (der er tale om vejledende retningslinjer), hvilke anlægsudgifter og ejendomsrelaterede udgifter, der kan indregnes i bruttodriftsudgiften. Det følger af vejledningen, at hvis det vurderes, at en udgift kan indgå i bruttodriftsudgiften, så skal den indregnes i bruttodriftsudgiften. Børn og Unge følger vejledningen, dvs. at alle de ejendomsrelaterede udgifter, der i vejledningen er opremset som dem, der kan (og dermed skal) indregnes i bruttodriftsudgiften, rent faktisk medregnes i bruttodriftsudgiften. Det er Børn og Unges opfattelse, at efter gennemgangen af beregningen af driftstilskuddet til fritvalgsordningen i samarbejdet med kommunens revision, at beregningen af tilskuddet til fritvalgsordningen følger dagtilbudsloven og vejledningen til den. 20. Reduktion i særlige tilskud til Gyngehesten, Legeland og Aarhus Lokalkreds Børn og Unge har modtaget et høringssvar til forslaget om lukning af Legestuen Gyngehesten i form af (kritiske) bemærkninger til det administrative grundlag for beslutningen. Indledningsvist skal det bemærkes, at konklusionen i det modtagne svar er, at driftstilskuddet til Gyngehesten vil kunne indstilles i overensstemmelse med i aftalen indeholdte varsel. Nedenfor findes Børn og Unges kommentarer til de centrale pointer i bemærkningerne i øvrigt. Pasningstilbud I Børn og Unges fremsendte forslag er det anført, at der ikke er tale om et pasningstilbud, da børnene kommer ifølge med voksne. Det skal nævnes, at det er usikkert om tilbuddet i dagtilbudslovens forstand er et pasningstilbud.

11 Når det er sagt, er tilbuddet i Gyngehesten indholdsmæssigt meget forskelligt fra de øvrige pasningstilbud i kommunen, da udgangspunktet er, at børnene kommer ifølge med en voksen. Side 11 af 11 Åbent for alle Det anføres i Børn og unges forslag, at tilbuddet ikke er åbent for alle. Det skal præciseres, at denne sentens sigter på, at tilbuddet har et begrænset antal (92) pladser fordelt på forskellige hold. Byens øvrige pædagogisk ledede legepladser er derimod åbne tilbud uden ventelister. Formuleringen skal derfor forstås som en oplysning om, at det er en relativt begrænset del af børnefamilierne i Aarhus Kommune, der har glæde af tilbuddet sammenlignet med andre tilbud i kommunen. Hjemmel til lokaletilskud Det anføres i Børn og Unges forslag, at der ikke er hjemmel til at stille lokaler til rådighed for Gyngehesten. Det skal præciseres, at det er Børn og Unge, der ikke har mulighed for at stille lokaler til rådighed, hvis puljeordningen ophører. Børn og Unge stiller heller ikke lokaler til rådighed i dag, så der er alene tale om en supplerende oplysning.

Høring Besparelser MBU. 246 høringssvar

Høring Besparelser MBU. 246 høringssvar Høring Besparelser MBU 246 høringssvar Organisering Organisering Antal Skole 52 Privatskoler 5 Dagtilbud 73 Selvejende dagtilbud 24 FU 9 Fællesfunktionerne 6 Faglige organisationer 4 Lederforeninger 6

Læs mere

Regler om optagelse i dagtilbud og tilskud til anden pasning

Regler om optagelse i dagtilbud og tilskud til anden pasning Regler om optagelse i dagtilbud og tilskud til anden pasning - gældende pr.??. juni 2014 Gæ ldende fra 1. oktober 2014 Foto: Modelfoto Regler om optagelse af børn i dagtilbud og tilskud til anden pasning

Læs mere

Notat. Forældrebetalingen for pasnings- og fritidstilbud for budget 2016 m. v. 2. fællesmøde. Aarhus Kommune. Den 23.

Notat. Forældrebetalingen for pasnings- og fritidstilbud for budget 2016 m. v. 2. fællesmøde. Aarhus Kommune. Den 23. Notat Emne Til Forældrebetalingen for pasnings- og fritidstilbud for budget 2016 m. v. 2. fællesmøde Den 23. september 2015 Aarhus Kommune Børn og Unge I det følgende er en beskrivelse af udviklingen i

Læs mere

Indstilling. Udvidelse af Elev Skole. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 23. oktober 2013.

Indstilling. Udvidelse af Elev Skole. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg. Den 23. oktober 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 23. oktober 2013 Udvidelse af Elev Skole Nybyggeri af ca. 200 m 2 på Elev Skole til fælles brug for skole og SFO Aarhus Kommune Børn og

Læs mere

Forslag. Dagtilbudslov

Forslag. Dagtilbudslov Fremsat den {FREMSAT} af Familie- og Forbrugerminister Lars Barfoed Forslag til Dagtilbudslov (lov om dag, -fritids- og klubtilbud mv. til børn og unge) Afsnit I Indledning Kapitel 1 Formål 1. Formålet

Læs mere

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Mere effektiv ferieplanlægning dagtilbud Forældre varsler ikke altid daginstitutioner om ferie, hvilket resulterer i overbemanding. Hvis alle forældre

Læs mere

1. Godkendelseskriterier for oprettelse af privatinstitutioner i Fredensborg Kommune pr.2.2.2016

1. Godkendelseskriterier for oprettelse af privatinstitutioner i Fredensborg Kommune pr.2.2.2016 1. Godkendelseskriterier for oprettelse af privatinstitutioner i Fredensborg Kommune pr.2.2.2016 Private leverandører, som jf. Dagtilbudsloven 19-20 ønsker at etablere og drive en privatinstitution i Fredensborg

Læs mere

Sagsbeh.: Aase Schmidt/Jan Heilmann Sagsnr.: 2013-21177

Sagsbeh.: Aase Schmidt/Jan Heilmann Sagsnr.: 2013-21177 Sagsbeh.: Aase Schmidt/Jan Heilmann Sagsnr.: 2013-21177 Sagsfremstilling Sag nr. 178 Finansiering af folkeskolereformen blev udsat på mødet i Børneudvalget den 28. oktober. Sagen fremlægges nu med et supplement

Læs mere

Glostrup Kommune tilbyder pt. flere former for dagtilbud for børn i alderen 0 år og til skolestart (SFO start):

Glostrup Kommune tilbyder pt. flere former for dagtilbud for børn i alderen 0 år og til skolestart (SFO start): 01.04.2012 sagnr.:09/8119 Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Glostrup Kommune Retningslinjer for optagelse af børn i dagtilbud i Glostrup Kommune er udarbejdet i henhold til lov nr. 501

Læs mere

Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner

Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner Økonomi og Administration Sagsbehandler: Anne Lund Sagsnr. 28.09.44-G01-1-13 Dato:20.3.2014 Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner De supplerende

Læs mere

Vejledning for etablering af privatinstitution

Vejledning for etablering af privatinstitution Vejledning for etablering af privatinstitution Denne vejledning beskriver godkendelseskriterier og kvalitets - og leverandørkrav for etablering af privatinstitutioner i henhold til Dagtilbudslovens 19

Læs mere

Udgangspunktet for opfølgningen på punkterne A-D er de tre ændringer i bestemmelserne fra 2009 nemlig mulighe- derne for:

Udgangspunktet for opfølgningen på punkterne A-D er de tre ændringer i bestemmelserne fra 2009 nemlig mulighe- derne for: Bilag Status på frit valg-ordningen I Aarhus har det siden 1997 været muligt at få tilskud til privat børnepasning via en frit valg-ordning, og i 2009 vedtog byrådet Udvidelse af mulighederne for tilskud

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10

Forslag. Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge m.v. Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Lovforslag nr. L 35 Folketinget 2009-10 Fremsat den 8. oktober 2009 af indenrigs- og socialministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og

Læs mere

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov

NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 309331 Brevid. 2915737 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Deltidspladser til børn af forældre på barsels- eller forældreorlov 20. august 2018 I

Læs mere

SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT

SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT Spørgsmål Til spørgsmålet vedr. 10. klasse spørger vi til sammenlægning med Kattegatskolen, vil også gerne have belyst konsekvenserne ved en sammenlægning med Ung Norddjurs.

Læs mere

Pr. 18.9.2013 er der indskrevet 1051 børn i den kommunale dagpleje i Herning Kommune.

Pr. 18.9.2013 er der indskrevet 1051 børn i den kommunale dagpleje i Herning Kommune. Den kommunale dagpleje i Herning Kommune Drift og etablering af kommunale dagpleje i Herning Kommune er forankret i Dagtilbudslovens kapitel 3 21 stk. 1 og 2 og 22. Ved tilskud til dagtilbud og forældrenes

Læs mere

Oversigt (indholdsfortegnelse)

Oversigt (indholdsfortegnelse) Side 1 af 14 BEK nr 1082 af 20/11/2009 Gældende Offentliggørelsesdato: 24-11-2009 Indenrigs- og Socialministeriet Senere ændringer til forskriften BEK nr 1112 af 30/11/2009 Oversigt (indholdsfortegnelse)

Læs mere

Plads i Halsnæs Kommune... 3. Målsætning... 3. Pladsanvisningen:... 3. Nedsættelse af forældrebetaling:... 3. Betalingsspørgsmål:...

Plads i Halsnæs Kommune... 3. Målsætning... 3. Pladsanvisningen:... 3. Nedsættelse af forældrebetaling:... 3. Betalingsspørgsmål:... Visitationsregler for s Dagtilbud Natur og Udvikling Indholdsfortegnelse Plads i... 3 Målsætning... 3 Pladsanvisningen:... 3 Nedsættelse af forældrebetaling:... 3 Betalingsspørgsmål:... 4 Opskrivning af

Læs mere

Godkendelseskriterier for oprettelse og drift af private daginstitutioner

Godkendelseskriterier for oprettelse og drift af private daginstitutioner Godkendelseskriterier for oprettelse og drift af private daginstitutioner Fanø Kommune godkender private daginstitutioner i henhold til Dagtilbudsloven 20a, hvis de lever op til lovgivningen og Kommunens

Læs mere

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Børn, unge og læring oktober 2015 1 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Tidsplan 3 2. Forslag til nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole

Læs mere

Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune

Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune Hvor henvender jeg mig? I pladsanvisningen, Odinsgade 12, 8900 Randers C. Tlf.: 8915 1420 Mail: pladsanvisningen@randers.dk Pladsanvisningens

Læs mere

2013 Status 2. halvår 2013 Ledelsesinformation for BUF. Vordingborg Kommune Børneområdet

2013 Status 2. halvår 2013 Ledelsesinformation for BUF. Vordingborg Kommune Børneområdet 0 Status. 0 Ledelsesinformation for BUF Vordingborg Kommune Børneområdet Ledelsesinformation for BUF Udgivet af Vordingborg Kommune 0 Udarbejdet af fagcheferne for skoler, børn og familie samt dagtilbud

Læs mere

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre:

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre: SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD NOTAT Emne: Til: Ressourcetildelingsmodel - folkeskolen Byrådet Dato: 23. januar 2014 Sagsbeh.: Thomas Petersen Sagsnr.: Tildelingsmodellen i Solrød Kommune er baseret

Læs mere

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag.

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag. 2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-831 Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til

Læs mere

Sådan får dit barn en plads i dagtilbud

Sådan får dit barn en plads i dagtilbud Sådan får dit barn en plads i dagtilbud - og andre nyttige oplysninger Indhold Pladsanvisning... 3 Dagpleje... 4 Optagelse på venteliste... 5 Placering på ventelisten... 5 Tildeling af plads... 6 Søskendehensyn...

Læs mere

Godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud for børn i Herning Kommune.

Godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud for børn i Herning Kommune. Godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud for børn i Herning Kommune. Målgruppe Målgruppen er de børn, der ellers vil kunne tilbydes en plads i et dagtilbud i Herning Kommune, jfr. Dagtilbudsloven.

Læs mere

2008/1 LSF 16 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016. Fremsat den 9. oktober 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespesen) Forslag.

2008/1 LSF 16 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016. Fremsat den 9. oktober 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespesen) Forslag. 2008/1 LSF 16 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2016 Ministerium: Velfærdsministeriet Journalnummer: Velfærdsmin., j.nr. 2008-1796 Fremsat den 9. oktober 2008 af velfærdsministeren (Karen Jespesen) Forslag

Læs mere

Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019

Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019 Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019 ÅFO anbefaler byrådet at forkaste de spareforslag, som forringer kvaliteten yderligere i vores dagtilbud, SFOer og klubber. Forslagene om tidlig børnehavestart,

Læs mere

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Børne- og Ungdomsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 18. marts 2008 Lokale: Mødelokale 268, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: kl. 8.00-8.45 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/154

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven)

Forslag. Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge (dagtilbudsloven) Socialudvalget 2009-10 SOU alm. del Bilag 174 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af socialminister Benedikte Kiær Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om dag-, fritids- og klubtilbud m.v.

Læs mere

Høringssvar til forslag om harmonisering af åbningstid i. 0-6 års-institutioner i Faxe Kommune

Høringssvar til forslag om harmonisering af åbningstid i. 0-6 års-institutioner i Faxe Kommune Høringssvar til forslag om harmonisering af åbningstid i 0-6 års-institutioner i Faxe Kommune 1 Vurdering af sagsfremstilling Det er vigtigt at understrege at vi i bestyrelsen ser dette forslag som et

Læs mere

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform

Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform 14. september 2014 Dok.nr. 118104-14 Udgift til gennemførelse af den nye folkeskolereform Med den nye folkeskolereform er der fastsat et gennemsnitligt ugentligt minimumstimetal, som kommunerne skal tilbyde

Læs mere

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80 Børneudvalget Børneudvalget varetager forvaltningen af kommunens undervisningsmæssige, pædagogiske, sociale og sundhedsmæssige opgaver for børn og unge, herunder dagpleje, vuggestuer, børnehaver, daginstitutioner,

Læs mere

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden Der er et årligt besparelsespotentiale på ca. 7 mia. kr., hvis de dyreste kommuner sænkede deres nettodriftsudgifter

Læs mere

REGLER OG RETNINGSLINJER. for dagtilbudsområdet for børn i alderen 0-6 år

REGLER OG RETNINGSLINJER. for dagtilbudsområdet for børn i alderen 0-6 år REGLER OG RETNINGSLINJER for dagtilbudsområdet for børn i alderen 0-6 år Oktober 2014 Forord Du sidder nu med Tønder Kommunes Regler og Retningslinjer for dagtilbudsområdet for børn i alderen 0 6 år. Som

Læs mere

Hvidovre Kommune Børne- og Ungeforvaltningen August 2011. Godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud

Hvidovre Kommune Børne- og Ungeforvaltningen August 2011. Godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud Hvidovre Kommune Børne- og Ungeforvaltningen August 2011 Godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud Indhold 1. Generelle krav... 3 1.1. Depositum... 3 1.2. Driftsgaranti... 3 1.3. Vedtægter...

Læs mere

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014.

Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Børne- og Skoleudvalget, den 11. november 2013, sag nr. 2 Godkendelse af takster, budget 2014. Notat vedrørende tilskud til private og kommunale Nærværende notat beskriver følgende: 1. Tilskud til private

Læs mere

privat pasning og tilsyn med privat pasning m.v.

privat pasning og tilsyn med privat pasning m.v. Notat Sagsnr.: 2014/0004315 Dato: 14. april 2014 Titel: Halsnæs Kommunes kriterier for godkendelse af privat pasning, tilskud til privat pasning og tilsyn med privat pasning m.v. Sagsbehandler: Torben

Læs mere

Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven

Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven 2018 Servicetjek af frit valg efter dagtilbudsloven Indhold 1. Indledning... 1 2. Introduktion til dagtilbudsområdet og dagtilbudsloven... 2 2.1 Tilskud til privat pasning... 2 2.2 Tilskud til pasning

Læs mere

11. december Besvarelse af spørgsmål stillet på udvalgsmøde den 10. december vedrørende skolestruktur

11. december Besvarelse af spørgsmål stillet på udvalgsmøde den 10. december vedrørende skolestruktur 11. december 2012 Besvarelse af spørgsmål stillet på udvalgsmøde den 10. december vedrørende skolestruktur Spørgsmål på baggrund af foretræde 1. Hvor stor en gæld har Holme, Rosenvang og Rundhøjskolen?

Læs mere

Fælles kommunal ledelsesinformation på dagtilbudsområdet. Endelig beskrivelse af indikatorer

Fælles kommunal ledelsesinformation på dagtilbudsområdet. Endelig beskrivelse af indikatorer Fælles kommunal ledelsesinformation på dagtilbudsområdet KL Endelig beskrivelse af indikatorer KL Fælles kommunal ledelsesinformation på dagtilbudsområdet Endelig beskrivelse af indikatorer Rambøll Management

Læs mere

Notat vedrørende kapacitet for Karensmindeskolen og Bavnebakkeskolen

Notat vedrørende kapacitet for Karensmindeskolen og Bavnebakkeskolen Notat vedrørende kapacitet for og Bavnebakkeskolen Forudsætninger for beregning af forventet elevtal Dette notat omhandler udelukkende og Bavnebakkeskolen. Antal elever i skoleåret 16/17 er faktiske elever

Læs mere

Sådan får dit barn plads i Svendborg Kommune

Sådan får dit barn plads i Svendborg Kommune Sådan får dit barn plads i Svendborg Kommune Der er pladsgaranti i Svendborg Kommune. Garantien omfatter alle børn over 26 uger og indtil barnet starter i skolen. Du får en garantidato for, hvornår dit

Læs mere

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Beskæftigelsesforvaltningen. rådsgruppe om flygtninge Spørgsmål 1. Byrådets medlemmer Til Orientering Kopi til

Notat. SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Beskæftigelsesforvaltningen. rådsgruppe om flygtninge Spørgsmål 1. Byrådets medlemmer Til Orientering Kopi til Notat Side 1 af 6 Til Byrådets medlemmer Til Orientering Kopi til Besvarelse af 10-dages forespørgsel fra den konservative bytil Aarhus Kommune rådsgruppe om flygtninge Spørgsmål 1. Hvor mange kvoteflygtninge

Læs mere

PSF foreslår derfor med følgende begrundelser at kvoten udvides:

PSF foreslår derfor med følgende begrundelser at kvoten udvides: Oktober 2015 Produktionsskolernes forslag i forbindelse med finanslovsforhandlinger 2016: Der skal gives bedre mulighed for at unge der deltager i et målrettet forløb på produktionsskolen kan gå på produktionsskolen

Læs mere

Der har været nedsat en arbejdsgruppe, samt afholdt en workshop med deltagelse af alle ledere.

Der har været nedsat en arbejdsgruppe, samt afholdt en workshop med deltagelse af alle ledere. Notat af 27. februar 2015 Ny ledelsesstruktur 1. Indledning: I forbindelse med Byrådets behandling af sagen styrket kvalitet og organisering på dagtilbudsområdet den 24-06-2014 blev det besluttet, at der

Læs mere

2014 Status 2. halvår 2014 Ledelsesinformation for BUF. Version 3. Vordingborg Kommune Børneområdet

2014 Status 2. halvår 2014 Ledelsesinformation for BUF. Version 3. Vordingborg Kommune Børneområdet 0 Status. 0 Ledelsesinformation for BUF Version Vordingborg Kommune Børneområdet Ledelsesinformation for BUF Udgivet af Vordingborg Kommune 0 Udarbejdet af fagcheferne for skoler, børn og familie samt

Læs mere

Høringssvar vedr. budget 2015.

Høringssvar vedr. budget 2015. Skuldelev, d. 22/9 2014. Til Byrådet Høringssvar vedr. budget 2015. Bestyrelsen ved Skuldelev skole har nærlæst høringsmaterialet og har følgende kommentarer. Hvorfor ødelægge et velfungerende læringsmiljø?

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven Til lovforslag nr. L 212 Folketinget 2009-10 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2010 Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven (Fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v.)

Læs mere

Norddjurs Kommune. Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2.

Norddjurs Kommune. Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2. Norddjurs Kommune Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2. April 2013 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Muligheder for ændringer i dagtilbudsstrukturen....4 De lovgivningsmæssige

Læs mere

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v.

Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Side 1/6 Regler for opskrivning på venteliste og optagelse i kommunale dagtilbud m.v. Reglerne er revideret i Udvalget for Børn og Unge den 22. oktober 2015, og de træder i kraft d. 23.oktober 2015. Indhold

Læs mere

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk

www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk www.aalborg-friskole.dk Sohngårdsholmsvej 47, 9000 Aalborg, Tlf.98 14 70 33, E-mail: kontor@aalborgfriskole.dk BETALINGSVEDTÆGTER FOR AALBORG FRISKOLE Vedtaget af Bestyrelsen for Aalborg Friskole Maj 2010

Læs mere

Kommunen skal fastsætte og offentliggøre sine kriterier for godkendelse af privatinstitutioner.

Kommunen skal fastsætte og offentliggøre sine kriterier for godkendelse af privatinstitutioner. Notat Børneafdelingen Rådhuset Torvet 1 5800 Nyborg Tlf. 6333 7000 Fax. 6333 7001 nyborg@kommune.dk www.nyborg.dk Retningslinjer for etablering og drift af privatinstitutioner, herunder Nyborg Kommunes

Læs mere

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner

Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner Informationsmateriale til forældre om den fleksible frokostordning i Furesø Kommunes daginstitutioner I dette materiale gennemgås baggrunden for indførelse af den fleksible frokostordning i daginstitutioner

Læs mere

Center for Børn & Undervisning

Center for Børn & Undervisning Center for Børn & Undervisning Dato 16-01-2019 j./sagsnr. 28.00.00-A00-212-18 Retningslinjer for optagelse i dagtilbud i Faxe Kommune gældende fra 1. januar 2019. Disse retningslinjer omfatter opskrivning

Læs mere

Du kan ønske 3 institutioner/dagpleje indenfor hver aldersgruppe (0-2 årige og 3-5 årige), som så vidt muligt vil blive opfyldt.

Du kan ønske 3 institutioner/dagpleje indenfor hver aldersgruppe (0-2 årige og 3-5 årige), som så vidt muligt vil blive opfyldt. Opskrivning på venteliste Du kan opskrive dit barn til dagtilbud, når barnet er født. Opskrivning skal ske digitalt med NemId via Den digitale Pladsanvisning på www.fredensborg.dk. Opskrivning på venteliste

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Bilag 2. Baggrundsnotat om 10. klasse: Søgemønstre, elevsammensætning og effekt

Bilag 2. Baggrundsnotat om 10. klasse: Søgemønstre, elevsammensætning og effekt Bilag 2. Baggrundsnotat om 10. klasse: Søgemønstre, elevsammensætning og effekt Side 1 af 10 I dette baggrundsnotat præsenteres et uddrag af analyser og fakta for 10. klasse i Aarhus Kommune: Udviklingen

Læs mere

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Budgetforslag 2016 Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Børn og forældre efterspørger mere fleksibilitet, længere åbningstid og mere aktive dag-, fritids- og klubtilbud. Børne- og Ungdomsudvalget ønsker,

Læs mere

Kravspecifikationer til private dagtilbud. september 2010

Kravspecifikationer til private dagtilbud. september 2010 Kravspecifikationer til private dagtilbud september 2010 Indledning Det er muligt for organisationer, forældre, virksomheder og andre interesserede at oprette en privat daginstitution. Randers Kommune

Læs mere

Høringsmateriale: Fremtidens skole i Struer kommune Høringsperiode: 30. april -23. maj 2014 kl. 12

Høringsmateriale: Fremtidens skole i Struer kommune Høringsperiode: 30. april -23. maj 2014 kl. 12 HØRINGSFORSLAG: B: LUKNING AF STRUER ØSTRE SKOLE Med det faldende børnetal er der brug for at vurdere antallet af skoler i midtbyen: Struer Østre Skoles elever fordeles på Gimsing Skole og Parkskolen.

Læs mere

Notat om høringssvar vedr. forslag om sammenlægning af Hattingskolen og Torstedskolen.

Notat om høringssvar vedr. forslag om sammenlægning af Hattingskolen og Torstedskolen. Økonomi og Administration Sagsbehandler: Gitte Munk Nielsen Sagsnr. 17.01.04-K04-1-14 Dato:25.1.2015 Notat om høringssvar vedr. forslag om sammenlægning af Hattingskolen og Torstedskolen. I det følgende

Læs mere

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 Velfærd Velfærdssekretariatet Sagsnr. 239826 Brevid. 1721274 Ref. MESE Dir. tlf. 46 31 52 35 mettese@roskilde.dk NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 14. august 2013 Med

Læs mere

Godkendelseskriterier for Private leverandører af dagtilbud - pengene følger barnet, 2. udgave. Indledning

Godkendelseskriterier for Private leverandører af dagtilbud - pengene følger barnet, 2. udgave. Indledning ØU 030209 Bilag pkt. 25 Godkendelseskriterier for Private leverandører af dagtilbud - pengene følger barnet, 2. udgave Indledning Den ny lov om Private leverandører af dagtilbud pengene følger barnet,

Læs mere

Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten

Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Notat Vedrørende: Forslag til ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Sagsnavn: Ændring af kommunale fokusområder i kvalitetsrapporten Sagsnummer: 17.01.10-P00-1-16 Skrevet af: Louise Bisgaard

Læs mere

Kommunens navn: _Silkeborg

Kommunens navn: _Silkeborg KVALITETSRAPPORT PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET SILKEBORG KOMMUNE KVALITETSRAPPORT PÅ DAGTILBUDSOMRÅDET Kommunens navn: _Silkeborg Formål Denne kvalitetsrapport henvender sig til dagtilbud, forvaltning og kommunalbestyrelse.

Læs mere

Kapacitetsvurdering på integrationsområdet i Halsnæs Kommune

Kapacitetsvurdering på integrationsområdet i Halsnæs Kommune Notat Sagsnr.: 2015/0004938 Dato: 30. oktober 2015 Titel: Kapacitetsvurdering på integrationsområdet i Halsnæs Kommune Sagsbehandler: Annie Lucca Løkke Vestergaard Udviklingskonsulent Når strategi for

Læs mere

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO

Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Ændrede åbningstider og lukkedage i SFO Dagtilbudsloven 1 stk. 2, 4 23 Formålet med loven er at 1 stk. at fremme børns og unges trivsel, udvikling og læring gennem dag-, fritids- og klubtilbud samt andre

Læs mere

3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området

3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området 3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området Efter Før Dette forslag er et alternativ til forslag 6A. Planen

Læs mere

Private leverandører af dagtilbud for børn under skolealderen (Dagtilbudsloven 19 og 20) Kun dagtilbud (ikke dagplejere)

Private leverandører af dagtilbud for børn under skolealderen (Dagtilbudsloven 19 og 20) Kun dagtilbud (ikke dagplejere) Private leverandører af dagtilbud for børn under skolealderen (Dagtilbudsloven 19 og 20) Kun dagtilbud (ikke dagplejere) Lovgivningen giver kvalificerede private leverandører ret til at oprette og drive

Læs mere

Dagpleje og daginstitutioner

Dagpleje og daginstitutioner Området dækker dagpasning af 0 6-årige i dagpleje, kommunale og selvejende daginstitutioner og puljeordninger. Tilskud privat pasning af børn i alderen 0-2 år samt specialbørnehaver. Desuden afholdes udgifter

Læs mere

Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen ift. det skøn, der blev anvendt ved budgetvedtagelsen

Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen ift. det skøn, der blev anvendt ved budgetvedtagelsen Pl regulering februar 2014 Korrektionsårsag Teknisk ændring Byrådet den: Indtastningsdato Korrektionsnr 4 Fagudvalg den: Regulering af kommunens driftbudget som følge af ændret skøn for pris- og lønudviklingen

Læs mere

Høringssvar fra leder Anna Marie Kehlet ved Jættehøj Vuggestue.

Høringssvar fra leder Anna Marie Kehlet ved Jættehøj Vuggestue. Høringssvar fra leder Anna Marie Kehlet ved Jættehøj Vuggestue. Økonomisk bæredygtighed. Det er klart, som leder af Jættehøj Vuggestue, er jeg godt klar over at det ikke er økonomisk bæredygtig med sådan

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet

Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Analyse af visiteringen til specialundervisning i ekskluderende undervisningstilbud på skoleområdet Maj 2016 Indledning Børne-, Unge- og Familieudvalget har i forbindelse med behandlingen af en samlet

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 1. august 2008 Samlet oversigt over beløb til udvalgsbehandling. Plejefamilier, opholdssteder m.v. for børn og unge 2.594.

Budgetopfølgning pr. 1. august 2008 Samlet oversigt over beløb til udvalgsbehandling. Plejefamilier, opholdssteder m.v. for børn og unge 2.594. Budgetopfølgning pr. 1. august 2008 Samlet oversigt over beløb til udvalgsbehandling Plejefamilier, opholdssteder m.v. for børn og unge 2.594.000 Siden sidste budgetopfølgning, er der iværksat 5 nye anbringelser

Læs mere

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Børn og Unge December 2015 Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Notatets opbygning: 1. Formål og indledning 2. Beskrivelse af de nuværende forhold a. Den kommunale

Læs mere

Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi

Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Center for Børn og Undervisning September 2012 Handleplan vedrørende digitaliseringsprojekter på børne- og undervisningsområdet i Ishøj Kommune jf. den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Ishøj Kommunes

Læs mere

Bilag til Børne- og Skoleudvalgets møde den 2. april 2014. Oversigt over driftsformer og økonomi

Bilag til Børne- og Skoleudvalgets møde den 2. april 2014. Oversigt over driftsformer og økonomi Oversigt over driftsformer og økonomi I det følgende redegøres i oversigtsform for lovgivning vedr. økonomi og drift af følgende driftsformer: dagtilbud (efter 19, stk. 2 i Dagtibudsloven) institutioner

Læs mere

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr.

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr. Samlenotat for Børn & Undervisning Budgetopfølgning pr. 30. september 2011 Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 886.000 kr. På nuværende

Læs mere

Det nye kontanthjælpsloft trådte i kraft den 1. april 2016 og får virkning seks måneder senere, hvilket vil sige den 1. oktober 2016.

Det nye kontanthjælpsloft trådte i kraft den 1. april 2016 og får virkning seks måneder senere, hvilket vil sige den 1. oktober 2016. Notat Side 1 af 5 Til Til Aarhus Byråd Orientering Orientering om Magistratsafdelingen for Sociale Forhold og Beskæftigelses indsatser i forbindelse med implementering af kontanthjælpsloft, 225-timers

Læs mere

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune

Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Børn og Unge 20. november 2013 Folkeskolernes ramme for implementering af ny skolereform i Fredericia Kommune Det er vigtigt, at der er en klar defineret lokalpolitisk ramme for implementering af den nye

Læs mere

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016

HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 HG s repræsentantskabsmøde 24.02.2016 Foreningsåret 2015 REPRÆSENTANTSKABSMØDE 24.02.2016 Beretning I min beretning vil jeg komme ind på følgende emner 1. Medlemstal og afdelinger 2. HG s vision og værdier

Læs mere

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner

RETNINGSLINIER. Frokostordning i daginstitutioner Børn & Kultur Dagtilbud RETNINGSLINIER Frokostordning i daginstitutioner LOVGIVNING Folketinget vedtog den 4. juni 2010 lov om fleksibel frokostordning i daginstitutioner. Med denne lov er kommunen forpligtet

Læs mere

Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven.

Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven. Udvalget for Børn Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven. Politikområde 5 Almene dagtilbud,

Læs mere

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider

NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider Skole og Børnesekretariatet Sagsnr. 305600 Brevid. 2810528 Ref. LHJ Dir. tlf. 46 31 40 08 lenehj@roskilde.dk NOTAT: Kombinationstilbud til familier med skæve arbejdstider 27. august 2018 I dette notat

Læs mere

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154.

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154. Bilag 1 til Masterplan for specialundervisningen i 2015-2018: Økonomisk redegørelse Denne masterplan vedrører kun den del af det indsatsstyrede område for specialundervisning. Den økonomiske masterplan

Læs mere

Plan for Dagplejens fremtid - analyse

Plan for Dagplejens fremtid - analyse Børn og Kultur Daginstitutioner Sagsnr. 229411 Brevid. 1634337 Ref. HEMC Dir. tlf. 46 31 40 68 hellemc@roskilde.dk Plan for Dagplejens fremtid - analyse 14. marts 2013 1. Indledning Notatet indeholder

Læs mere

Fastsættelse af børnepolitikken B I I. Evaluering og dokumentation af politikkens fremdrift B I I

Fastsættelse af børnepolitikken B I I. Evaluering og dokumentation af politikkens fremdrift B I I Delegationsplan - ørne- og undervisningsudvalget Ringsted Kommune = eslutter, = ndstiller yrådet Økonomiudvalget ørne- og undervisnings-ud valget Generelt Fastsættelse af børnepolitikken Evaluering og

Læs mere

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494

Køb af pladser* 2.820 1.884 1.276 666 Salg af pladser 2.828 2.828 2.828 2.828 Teknisk korrektion - Netto 5.648 4.713 4.104 3.494 BAGGRUNDSNOTAT Teknisk budget 2016-2019 Køb/salg af plejeboligpladser Gennemgang af de tekniske budgetter for køb- og salg af plejeboliger 2016-2019 har vist, at de nuværende budgetter ikke kan realiseres

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Privat daginstitution Herudover

Læs mere

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur

Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Bilag 4: Dagtilbudsstruktur Der er følgende dagtilbud til førskolebørn i Rebild Kommune jf. dagtilbudsloven: Børn under 2 år og 11 måneder: Kommunal dagpleje Kommunal vuggestue Private dag Herudover gives

Læs mere

Børn og Unge. Børnemiljø i dagtilbud

Børn og Unge. Børnemiljø i dagtilbud Børn og Unge Børnemiljø i dagtilbud 1 Indledning Folketinget vedtog i maj 2006 loven om vurderinger af børnemiljø i dagtilbud. Lover trådte i kraft d. 1. juli 2006 for dagtilbud og pr. 1. januar 2007 for

Læs mere

Ballerup Kommune Anvisningsregler for dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart gældende pr. 1. januar 2019

Ballerup Kommune Anvisningsregler for dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart gældende pr. 1. januar 2019 Ballerup Kommune Anvisningsregler for dagtilbud til børn i alderen indtil skolestart gældende pr. 1. januar 2019 Indhold 1 Generel information...2 1.1 Dagtilbud til børn fra 0 år og indtil skolestart...2

Læs mere

2014 Status 1. halvår 2014 Ledelsesinformation for BUF. Version 3. Vordingborg Kommune Børneområdet

2014 Status 1. halvår 2014 Ledelsesinformation for BUF. Version 3. Vordingborg Kommune Børneområdet 0 Status. 0 Ledelsesinformation for BUF Version Vordingborg Kommune Børneområdet Ledelsesinformation for BUF Udgivet af Vordingborg Kommune 0 Udarbejdet af fagcheferne for skoler, børn og familie samt

Læs mere

Administrativ strategi for udmøntning af boligplacering af flygtninge

Administrativ strategi for udmøntning af boligplacering af flygtninge Administrativ strategi for udmøntning af boligplacering af flygtninge Byrådet vedtog i maj 2008 Integrationspolitikken for Skanderborg Kommune. Overordnet fremgår følgende Politiske visioner og udviklingsmål:

Læs mere

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner.

Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. N O TAT FAQ om frokostordninger i daginstitutioner Denne FAQ har til formål at besvare de typiske spørgsmål, som kommunerne stiller vedr. frokostordninger i daginstitutioner. Lov nr. 631 af 11. juni 2010

Læs mere

Vejledning om tilskud til private pasningsordninger

Vejledning om tilskud til private pasningsordninger Vejledning om tilskud til private pasningsordninger 1. Indledning: Forældre i Horsens Kommune har mulighed for at vælge privat pasning af deres barn. Horsens Kommune yder tilskud til privat pasning i henhold

Læs mere

Omlægning af Dagplejen NordVest og Dagplejen SydØst

Omlægning af Dagplejen NordVest og Dagplejen SydØst Omlægning af Dagplejen NordVest og Dagplejen SydØst sendt i høring på møde i Udvalget for Børn og Unge d. 3. februar 2015 Høringsperiode: 4. februar 2. marts 2015 Liste over høringssvar: Nr. Høringssvar

Læs mere

Privatinstitutioner. Vesthimmerlands Kommunes kriterier for godkendelse af privatinstitutioner efter dagtilbudslovens 20

Privatinstitutioner. Vesthimmerlands Kommunes kriterier for godkendelse af privatinstitutioner efter dagtilbudslovens 20 Privatinstitutioner Vesthimmerlands Kommunes kriterier for godkendelse af privatinstitutioner efter dagtilbudslovens 20 1 Lovgivning Privatinstitutioner skal leve op til gældende bekendtgørelser og vejledninger

Læs mere