Sendt per til: 31. januar 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sendt per til: 31. januar 2018"

Transkript

1 Lægemiddel Industri Foreningen Medicinrådet Dampfærgevej 27-29, 3. sal København Ø Lersø Parkallé København Ø Telefon Mail Sendt per til: 31. januar 2018 Lifs høringssvar til ændringer i Medicinrådets metoder Lif takker for muligheden for at afgive bemærkninger til de foreslåede justeringer i Medicinrådets metodehåndbog for vurdering af nye lægemidler med hensyn til processen for litteratursøgning i og forhold til kategoriseringen af den kliniske. Samtidig finder vi dog den meget korte høringsperiode utilfredsstillende set i lyset af de meget komplicerede forslag til tekniske ændringer i metodehåndbøgerne. Ændringer som efter Lifs overbevisning vil medføre en mere restriktiv adgang for nye lægemidler på det danske marked. På grund af de avancerede tekniske problemstillinger vil Lifs detaljerede bemærkninger fremgå af bilagsmaterialet. Samtidig savner vi en præcisering af de problemer, som de foreslåede ændringer skal løse. Hertil kommer, at der efter Lifs opfattelse er andre og flere udfordringer ved metoderne for Medicinrådets arbejde, som med fordel kan håndteres ved metodeændringer. For at leve op til Folketingets syv principper for prioritering af lægemidler bør der således være fokus på, hvordan metoderne for vurdering af nye lægemidler og terapiområder kan understøtte en kortere sagsbehandlingstid, en bedre koordinering af vurderingen af nye lægemidler og efterfølgende opdatering af behandlingsvejledningerne og endelig indførsel af en særlig model for vurderingen af lægemidler til små patientgrupper. Foreslåede ændringer til klassifikation af Det er t, at Medicinrådets sekretariat ønsker at sikre en mere entydig metode til klassificering af. Som det fremgår nedenfor, vil de foreslåede metodeændringer dog ikke løse denne udfordring. De foreslåede konfidensintervaller vil i stedet resultere i forkerte klassifikationer af. Derfor bør Medicinrådet have fokus på punktestimaterne for lægemidlernes værdi, hvilket kan sikre den ønskede entydighed. Lif har herudover forståelse for, at man med de foreslåede kategorier 3 og 4 ønsker at belønne produkter, der (når en er begrænset) har et snævert konfidensinterval. Der er dog to utilsigtede problemer ved de foreslåede metodeændringer: - Effektmål med samme øvre grænse for konfidensintervallet vil alt andet lige have et lavere (bedre) punktestimat, hvis der er et bredere konfidensinterval. Dermed vil det overordnet set bedre resultat risikere at blive klassificeret dårligere, fordi et effektmål, hvis nedre konfidensinterval krydser den prædefinerede nedre grænse, nedklassificeres fra kategori 3 til kategori 4. - Derudover findes der effektmål, for hvilket man selv med samme konfidensinterval, men med bedre (lavere) punktestimat vil gå fra lille til ukendt.

2 2 De omtalte problemstillinger er illustreret grafisk i vedlagte bilag 2. Problemet er, at der foreslås en nedre grænseværdi til at beskrive et mindre konfidensinterval, hvilket kan give utilsigtede klassifikationsproblemer. Lif foreslår, at der i stedet defineres lille og ukendt ud fra samme øvre grænse på konfidensintervallet, men med punktestimat over og under en given værdi omkring samme niveau som det nuværende nedre konfidensinterval. Vi bemærker desuden, at der er sat en øvre grænse for konfidensintervallet på den foreslåede kategori 5, ingen, hvilket betyder at alt ud over et snævert konfidensinterval vil blive klassificeret som negativ værdi. Ingen bør efter Lifs opfattelse gælde alle outcomes, hvor konfidensintervallet krydser 1, uden øvre grænser, da negativ allerede er defineret skarpere. I det nuværende forslag er det muligt at falde mellem kategorierne utilsigtet. Forslag til ændret søgestrategi Det fremgår af forslaget til ændring af søgestrategi, at det kan føre til større arbejdspres i Medicinrådets sekretariat. Det rejser en umiddelbar bekymring for, at sagsbehandlingstiderne vil blive endnu længere, end tilfældet er i dag. Hurtig adgang er som bekendt en del af de politisk vedtagne principper for vurderingen af ny sygehusmedicin, og et princip som særligt bør prioriteres. For at sikre et bedre beslutningsgrundlag, vil Lifs kraftigt opfordre til, at Medicinrådet på samme måde som man gør i andre lande - gør det muligt at anvende data-on-file i forbindelse med virksomhedernes ansøgninger, da disse data indeholder relevant information for Medicinrådets beslutninger. Det vil understøtte en hurtigere vurderingsproces. Lif vil samtidig foreslå, at anvendelsen af data-on-file kombineres med en forpligtelse for ansøger til at offentliggøre resultaterne inden for fx 12 måneder efter ansøgning. Det vil gøre det muligt forsat at kunne offentliggøre studieresultaterne i videnskabelige tidsskrifter, hvilket tilsvarende understøtter evidens af høj kvalitet, som Medicinrådet rettelig skal efterspørge. Det vil også sikre en fortsat høj grad af transparens i Medicinrådets evalueringer og samtidigt tage højde for de restriktioner, virksomhederne har i forbindelse med at offentlige data for tidligt, da det fratager virksomhederne muligheden for at offentliggøre studieresultaterne i videnskabelige tidsskrifter. Endelig vil Lif påpege, at de foreslåede ændringer alt andet lige vil besværliggøre adgangen for nye lægemidler. Det skyldes, at værdivurderingerne som følge af de foreslåede metodikker løbende vil blive nedjusteret. Merværdien vil blive nedgraderet som følge af en indirekte sammenligning og en yderligere nedgradering sker, hvis der skal gennemføres analyser af subgrupper. Resultatet af de foreslåede justeringer giver bredere konfindensintervaller, der vil påvirke værdisætningen yderligere. Herudover konstateres det, at Medicinrådet selvstændigt kan foretage yderligere nedjustering efter, at fagudvalget har foretaget en vurdering.

3 3 Lif står gerne til rådighed med yderligere uddybning af kommentarerne til de foreslåede metodeændringer, eller hvis der er spørgsmål til høringssvaret. Med venlig hilsen På vegne af Lifs Sygehusudvalg Henrik Vestergaard Viceadm. direktør Jørgen Clausen Cheføkonom Bilag: 1) Lifs detaljerede bemærkninger til Høringsmateriale 1/2. 2) Præsentation vedr. bemærkninger til ændringer af Medicinrådets metoder.

4 BILAG 1 Lifs detaljerede bemærkninger til Høringsmateriale 1/2: Høring over forslag til ændring af afsnit 3.2 om søgestrategi i Metodehåndbog for Medicinrådets arbejde med at udarbejde fælles regionale vurderinger af nye lægemidlers og nye indikationers kliniske 1.1 Direkte sammenligninger Indirekte sammenligninger bør kun være relevante i særlige situationer. Lif er enig i, at de kontrollerede forsøg og særlig head-to-head studier er at foretrække i forhold til vurderingen af nye lægemidler i de situationer, hvor der findes et reelt sammenligningsgrundlag. Derfor vil Lif også opfordre til, at Medicinrådet i metodebeskrivelsen åbner for, at rådet og sekretariatet udviser den nødvendige fleksibilitet i forhold til valg af komparator, således at også head-to-head studier, hvor komparator ikke er dansk standardbehandling kan anvendes i vurdering af. Lif ønsker også den samme fleksibilitet i de situationer, hvor Medicinrådet efterspørger nye supplerende analyser, fordi effekt-målet ikke er fuldstændig magen til det, man ønsker. 1.2 Indirekte sammenligninger Det vil i visse tilfælde være nødvendigt med indirekte sammenligninger, ikke mindst hvis der stilles særlige danske krav til sammenligningsgrundlaget i den kliniske dokumentation, der er gennemført i andre lande. Lif anmoder i den forbindelse om, at metodebeskrivelsen gør det tydeligt, at Medicinrådet kun anvender indirekte sammenligninger restriktivt. Det skal også bemærkes, at fx metaanalyser kan være meget omkostningstunge og tidskrævene at gennemføre. Det er derfor vigtigt at vurdere, om fx en meget omkostningstung metaanalyse vil bibringe ekstra viden i forhold til fx eksisterende head-to-head studier med en komparator, der ikke er dansk behandlingsstandard. Dertil kommer, at Medicinrådet bør informere virksomhederne om behovet for en indirekte sammenligning på et så tidligt tidspunkt som muligt, idet det vil medføre en betydelig forsinkelse af processerne, hvis der først sker i forbindelse med protokollen. Søgestrategi En meget detaljeret angivelse af søgetermer og -strategi og samtidig krav om, at disse skal følges eksakt i SLR (systematic litterature review) vil kunne føre til en væsentlig forsinkelse af den endelige ansøgning. Typisk vil SLR ligge klar i virksomhederne inden tidspunktet for protokollen. Hvis søgetermer/søgestrategi i protokollen afviger fra den gennemførte SLR, vil det kræve screening på ny, uden at der nødvendigvis fremkommer flere eller andre studier til den indirekte sammenligning, eksempelvis ved ikke-substantielle forskelle i beskrivelse af indikationen, eller hvis SLR en bruger en bredere definition af indikationen i søgestrengen, og herefter ekskluderer irrelevante studier ved gennemlæsning. Derudover skal Lif opfordre til, at Medicinrådets sekretariat validerer søgestrengen inden, den fremsendes til virksomhederne.

5 I forhold til det tidsmæssige i den foreslåede proces ligger EPAR typisk først klar to til fire uger efter markedsføringsgodkendelse, hvilket gør det svært at konsultere den endelige EPAR ved udarbejdelsen af den endelige ansøgning. Det bør derfor være tilladt at tage udgangspunkt i EPAR-udkastet og efterfølgende supplere med den endelige version. Det skal i den forbindelse understreges, at EPAR-udkastet skal betragtes som konfidentielt materiale, der alene henhører til den ansøgende virksomhed. Lif efterlyser i forlængelse heraf, at metodebeskrivelsen for nye lægemidler eller indikationer åbner for, at data omfattet af konfidentialitet kan anvendes i vurderingsprocessen. Herudover bør det være muligt at anvende data fra produktresuméet, da EMA må betragtes som en peer-reviewer. Der må ligeledes tages udgangspunkt i udkastet til produktresumeet, indtil den endelige version foreligger. Udvælgelse af litteratur Upublicerede data Det anføres i høringsmaterialet, at: Upublicerede data kun indgår i vurderingen i de tilfælde, hvor Medicinrådet finder, at de er nødvendige for at sikre en fair sammenligning. Data skal i så fald stamme fra de forsøg, hovedpublikationerne rapporterer fra, og ansøger skal acceptere, at Medicinrådet offentliggør dem i ansøgningsskemaet og i rapporten vedrørende klinisk. Konferenceabstracts medtages ikke. I modsætning til eksempelvis NICE skitserer Medicinrådet en markant anden tilgang til anvendelsen af fortrolige data. Med den foreslåede praksis afskærer Medicinrådet sig i praksis fra adgang til sådanne data. Det er grundlæggende Lifs holdning, at det er kvaliteten af data, der bør være afgørende for, om den kan tillægges en betydning i en vurdering. Det vil sige, at de pågældende studiers kvalitet bør være afgørende, og ikke hvorvidt de er offentliggjort eller ej på tidspunktet for ansøgning. Ved at ændre praksis i Medicinrådet og udelukkende inkludere data, som er offentliggjort, afskærer man sig potentielt set fra fortrolige data, der kan berige Medicinrådets beslutningsgrundlag markant. Ofte vil det være data, der er under embargo og ikke er offentliggjort endnu, men forventes offentliggjort senere. I sidste ende kan det medføre, at danske patienter, der venter på en ny behandling, afskæres fra behandlingsmuligheden. Hensynet til patienterne og kvaliteten af deres behandling bør vægtes højere end Medicinrådets behov for transparens. Anvendelse af ikke-publicerede data omtales således flere steder i høringsmaterialet. Det understreges af Medicinrådet, at konferenceabstracts ikke inkluderes, samt at det er Medicinrådet, som afgør, hvorvidt ikke-publicerede data kan finde anvendelse i en ansøgning. Ligeledes anføres det, at ansøger skal være villig til at offentliggøre data, som er en del af ansøgningen. Det er Lifs klare indstilling, at konferenceabstracts medtages for så vidt, at de studier (data), som de baserer sig på, er af høj kvalitet. Endvidere vil særligt produkter, som har været i et accelereret forløb ved EMA (accelerated assessment), blive mødt af markante udfordringer i Medicinrådet, hvis ikke-publicerede data ikke kan indgå i vurderingen. Disse produkter har relativ begrænset data offentliggjort ved EMA-godkendelse. Medicinrådets praksis er dermed i modstrid med intentionen bag de accelererede forløb i EMA, som vel at mærke er skabt for produkter, hvor fagfolk har vurderet, at de imødekommer et ikke opfyldt medicinsk behov på patienter. EMA anvender navnlig accellerated assessment ved små indikationer, herunder orphan drugs. Lif vil derfor benytte 2

6 denne lejlighed til at påpege, at de eksisterende metoder ikke er designet til at tage højde for de specielle udfordringer, der opstår i godkendelsesprocessen af lægemidler til små patientgrupper. Efter Lifs opfattelse bør data-on-file kunne indgå i vurderingen, men være udeladt af offentliggørelsen, såfremt producenten påregner at offentliggøre data i et tidsskrift. Det sikrer, at Medicinrådet har det bedst mulige grundlag til at træffe en informeret beslutning. Det er i øvrigt en tilgang, som anvendes af tilsvarende myndigheder i vores nordiske nabolande. For nye lægemidler vil alle data ofte endnu ikke være publiceret på tidspunktet for regulatorisk godkendelse. Data-on-file vil i disse tilfælde ofte være eksempelvis en længere opfølgning på et allerede kendt studie eller livskvalitetsdata, som ikke var indeholdt i den primære publikation begge dele må antages at være af stor interesse for Medicinrådet. Det virker administrativt tungt, at Medicinrådets sekretariat skal godkende indsendelse af andre typer studier end RCT. Det foreslås derfor, at Medicinrådet som udgangspunkt og uden yderligere godkendelse accepterer de studier, som EMA har anvendt i deres bedømmelse. Lif vil foreslå en praktisk løsning, hvor ansøger i forbindelse med ansøgningen anfører, hvilke data der er fortrolige. Dertil kan ansøger supplere med et forventet tidspunkt for offentliggørelse af fortrolige data. Det vil efterfølgende være ansøgers ansvar at oplyse Medicinrådet om, hvornår de pågældende data er offentliggjort med henblik på, at det fulde beslutningsgrundlag gøres transparent. Sammenlagt efterspørger Lif en større grad af fleksibilitet og pragmatisme i Medicinrådet i forhold til hvilke data, der kan indgå i ansøgningerne og vurderingerne, og at Medicinrådet samtidig respekterer virksomhedernes ønsker til fortrolighed. 3

7 Lifs detaljerede bemærkninger til Høringsmateriale 2/2: Høring over forslag til ændring afsnit 6 vedrørende kategorisering af klinisk i Metodehåndbog for Medicinrådets arbejde med at udarbejde fælles regionale vurderinger af nye lægemidlers og nye indikationers kliniske Det er t, at der arbejdes for en præcisering af kategoriseringen af, så denne gøres mere entydig. Derfor deler Lif også opfattelsen af de identificerede problemstillinger ved den nuværende metode til kategorisering af klinisk. Det gælder for eksempel uklarhed om betydningen af de enkelte kategorier, særligt kategori 4, ingen klinisk og kategori 6, ikke-dokumenterbar. Lif efterlyser imidlertid en uddybet redegørelse for, hvilke problemstillinger der er oplevet ved den nuværende metode, og hvilke problemstillinger den foreslåede nye metode tænkes at løse. Der er efter Lifs opfattelse fortsat en række udfordringer ved selve modellen for vurderingerne, det gælder ikke mindst metoden for skalering af de enkelte kategorier. Medicinrådets kategorisering af den kliniske (Forslag til ny formulering af afsnit 6) Det er vanskeligt at vurdere konsekvenserne af den foreslåede nye kategori 4, Ukendt, når kategoriseringen ikke sættes i forhold til den resterende proces i Medicinrådet. Vil det eksempelvis være muligt at præsentere nye data og efterfølgende få en højere kategorisering (1-3)? En eventuel anvendelse af den nye metode for kategorisering bør derfor forudsætte, at der følges op på anvendelsen, og at udviklingen monitoreres. Der har tidligere været diskuteret og præsenteret visse former for protokolleret ibrugtagning for lægemidler, hvor den kliniske ikke kunne dokumenteres (nuværende kategori 6). Det bør fremgå, hvordan Medicinrådet i denne sammenhæng vil håndtere lægemidler i den nye kategori, Klinisk kan ikke kategoriseres. 6.1 Sådan vægter Medicinrådet effektmål Det er fortsat uklart, hvordan kritisk og vigtig/moderat vægter relativt (hvor meget tungere vægter kritisk end vigtigt/moderat. Det er dermed stadig ikke transparent, hvordan kategorier fastsættes. 6.2 Sådan vurderer Medicinrådet relative effektforskelle Som udgangspunkt finder Lif det t, at det med de foreslåede ændringer bliver muligt at klassificere e effektmål. Når det er sagt vil Lif pege på en række forhold, der kræver en nærmere udredning. I det første afsnit i høringsmaterialet fremgår det, at foreløbig kategori bestemmes på baggrund af den øvre grænse for konfidensintervallet. Dette er ikke tilfældet med de foreslåede ændringer, da det ikke er nok til at skelne mellem kategori 3 og 4, her er den nedre grænse afgørende. Det er ikke specificeret (heller ikke i den gamle metodehåndbog), hvilket konfidensinterval, der er tale om (95 procent?). Det bør beskrives, hvorledes det skal håndteres, når studier har flere co-primary endepunkter og interim-analyser og derfor ikke rapporterer 95-procents konfidensintervaller, men eksempelvis 99-procents konfidensintervaller. Grænseværdier vil i 4

8 disse tilfælde være højere, men spørgsmålet vil forsat være hvorledes lægemidlerne kategoriseres? Det fremgår endvidere - øverst på side 4 i høringsmaterialet, at der kan være gode forklaringer på brede konfidensintervaller, eksempelvis etiske eller praktiske årsager. Det er uklart, hvad der sker i disse tilfælde, hvor der netop ér en god forklaring, eksempelvis et studie stoppet før tid pga. overbevisende effekt. Vil lægemidlet kategoriseres med stor på trods af en øvre grænse på CI på over 0,85 på overlevelse? Med andre ord, hvis der er en god forklaring, gælder tabel 1 så ikke? 6.3 Sådan vurderer Medicinrådet absolutte effektforskelle Det er t, at Medicinrådet vil inkludere absolutte effektmål i deres vurderinger, hvilket Lif også tidligere har påpeget. På den anden side er det en bekymring, at indførelsen af konfidensintervaller omkring den absolutte effektforskel og fokus på den nedre grænseværdi vil øge kravene for at få markant og dermed sandsynligvis som afledt effekt mindske danske patienters adgang til nye behandlinger. Vi ser følgende problematikker, hvoraf flere også gør sig i forbindelse med den nedre grænse for relative effekter: Der er typisk ikke rapporteret konfidensintervaller omkring absolutte forskelle i de kliniske publikationer. Forestiller Medicinrådet sig, at de selv vil beregne disse konfidensintervaller baseret på de relative effektmål? Denne problemstilling er især vigtig i lyset af Medicinrådets holdning til data-on-file og den manglende mulighed for at holde data konfidentielle. Lif kan derudover ikke støtte, at Medicinrådets sekretariat selv beregner egne konfindensintervaller, da det kan give store udfordringer, hvis de afviger fra virksomhedernes egne beregninger, der anvendes i andre lande. - Der er allerede nu en tendens til, at mindste klinisk relevante forskel (MKRF) baseres på tidligere Medicinrådsprotokoller for andre lægemidler. Disse er lavet uden fokus på nedre grænseværdi, og hvis de fortsat anvendes med de nye metoder, giver det en skævvridning i vurderingen, og barren hæves yderligere for, hvornår et lægemiddel har. Som eksempel kan nævnes området for reumatoid artrit, hvor fagudvalget har fastlagt en MKRF som særlig høj klinisk effekt og en forbedret sikkerhed pga. god effekt af eksisterende behandlinger (med 15 procentpoint på ACR50). Dette må nødvendigvis have været tænkt som en forskel i forventet effekt (altså punktestimatet) og ikke worst case effekten, som de nye metoder angiver skal være det afgørende. - MKRF er et subjektivt mål, der fastsættes af fagudvalget uden krav om konkret datadrevet eller videnskabelig begrundelse. Derfor er det t, at MKRF for de relative effektvurderinger ser ud til at få en mindre betydning, end det er tilfældet i de eksisterende metoder. Det er imidlertid problematisk, at der lægges op til, at MKRF bliver det eneste kriterie for vurdering af for de effektmål, der kun vurderes ved absolutte effektforskelle. Her bør metoderne være åbne for, at andre faktorer kan tillægges betydning i konkrete velbegrundede tilfælde. 5

9 - Studier er baseret på en sample size beregning med udgangspunkt i ønsket klinisk forskel, samt betragtninger omkring sandsynlighed for type 1 fejl og power. De er dermed powered til at vise en statistisk signifikant forskel (eksempelvis at konfidensintervallet for HR skal være under 1), hvorimod Medicinrådet kræver, at konfidensintervallet eksempelvis skal være under 0,85 for relativ effekt på mortalitet for at opnå stor. Ligeledes for den absolutte effektforskel, hvor man designer et studie for at vise en forventet (gennemsnitlig) effekt, der er større end den klinisk relevante forskel og ikke med en worst case effekt, der er større end den klinisk relevante forskel. Hvis det eksempelvis vurderes, at en forlængelse af levetiden med 6 måneder er klinisk relevant, vil et studie, der viser forventet overlevelse på yderligere 6 måneder, ikke som udgangspunkt blive betragtet som havende af Medicinrådet, som vil kræve en forventet effekt, der markant overstiger de 6 måneder, for at konfidensintervallet ikke vil inkludere de 6 måneder. - Medicinrådets fokus på øvre konfidensintervalsgrænser vil kræve markant større studiepopulationer og længere opfølgningstid. Begge er etisk problematiske. Det første fordi, at flere patienter udsættes for potentielt virkningsløs behandling, og det andet fordi patienter uden for studier skal vente længere på behandling, som har vist overbevisende effekt. Endeligt er det åbenlyst, at Medicinrådet og Danmark ikke alene vil kunne gennemtrumfe en sådan ændring i studiedesign på studier, som gennemføres globalt, og konsekvensen vil derfor alene være, at danske patienter ikke vil få adgang til nye behandlinger pga. danske særkrav til evidens, som er større end i EMA og vores nabolande. - Det er værd at bemærke, at European Society for Medical Oncology i deres vurdering af Clinical Benefit lægger vægt på den nedre konfidensintervalsgrænse for relativ effekt kombineret med den absolutte effekt i kontrast til den foreslåede metode af Medicinrådet. Af den nuværende metodehåndbog fremgår følgende omkring livskvalitet: Når Medicinrådet vurderer lægemidlets i forhold til helbredsrelateret livskvalitet, tillægges de absolutte effektforskelle en større betydning. Det sker, fordi Medicinrådet ikke anvender væsentlighedskriterier for de relative effektforskelle på livskvalitetsmålinger. Ovenstående praksis står til at blive ændret med de foreslåede ændringer i høringsmaterialet. Her fremgår det, at data på livskvalitet aldrig vil kunne afstedkomme en højere foreløbig kategorisering end en ukendt (ny forslåede kategori 4). Vi finder det yderst problematisk, at man ikke længere vil kunne kategorisere et lægemiddels på baggrund af indflydelse på patienters livskvalitet som værende enten stor, moderat eller lille (kategori 1-3). Med de foreslåede ændringer vil det maksimalt være muligt at vurdere et lægemiddels indflydelse på livskvalitet som ukendt. Denne praksis er ikke ønskværdig og må være i modstrid med Folketingets princip om faglighed i relation til prioritering af sygehuslægemidler. Lif foreslår derfor, at man revurderer de foreslåede grænser for absolutte effektmål. Det er t, at der ses på konceptet, men det er fejlagtigt at tale om Ukendt i situationer, hvor der med 97,5% sandsynlighed ligger over mindste kliniske relevante forskel (MKRF). Den klassificering burde ses som Stor, således at alle seks kategorier bliver indført også for absolutte effektmål. Derudover bør der ses nærmere på definitionerne, da bl.a. Ingen dokumenteret for øjeblikket er forkert defineret. Hvis nedre konfidensinterval er over MKRF, vil øvre konfidensinterval allerede være over 0. 6

10 6.4 Sådan vurderer Medicinrådet den samlede kliniske for enkelte effektmål I forhold til den samlede vurdering af den kliniske fremgår det af høringsmaterialet, at lægemidler, som er godkendt på enkeltarmsstudier, vil få kategorien Klinisk kan ikke kategoriseres og dermed i bedste fald opnå ingen dokumenteret (jf. afsnit 6.6). Lægemidler til små patientpopulationer vil dermed kun ekstremt sjældent kunne blive anbefalet af Medicinrådet, hvilket er i strid med Folketingets principper for prioritering. 6.6 Endelig vurdering af lægemidlets kliniske Det anføres i forbindelse med de situationer, hvor der ikke kan foretages kategorisering af den kliniske, at fagudvalget skal give en klinisk faglig vurdering af. I den sammenhæng anføres det, at Argumentationsrækken bør være funderet på medicinsk faglige præmisser og være tydeligt beskrevet i vurderingsrapporten. Lif foreslår, at argumentationsrækken skal være baseret på medicinske faglige præmisser og ikke bør. Andre bemærkninger Lif vil endelig bemærke, at vi i flere tilfælde har noteret, at Medicinrådet har ændret i fagudvalgenes -kategoriseringen som følge af kvaliteten af evidensen. Disse to aspekter ( og evidenskvalitet) er holdt adskilt i de gældende metodehåndbøger og problemstillingen berøres ikke i denne høring. Såfremt der er en opfattelse af, at lægemidler med meget lav kvalitet af evidens ikke bør kunne opnå kategori 2 eller højere, bør det af hensyn til transparens fremgå af metodehåndbogen. 7

11 Bemærkningertilændringeraf Medicinrådetsmetoder Januar 2018

12 Foreslåede ændringer til Medicinrådets metoder Der er tre overordnede ændringer: 1. Nye grænser for kategorisering af for (nuværende) negative effektmål 2. Indførelse af kategorisering af for e effektmål 3. Indførelse af en form for kategorisering af kontinuerte effektmål 2

13 Negative effektmål 1,5 1,0 0,5 Konfidensinterval må ikke krydse her Nedre konfidensinterval skal krydse her Øvre konfidensinterval skal krydse her 0,0 1. Stor 2. Moderat 3. Lille 4. Ukendt 5. Ingen dokumenteret 6. Negativ Ikke relevant 3

14 Positive effektmål 2,0 1,5 1,0 Konfidensinterval må ikke krydse her Øvre konfidensinterval skal krydse her Nedre konfidensinterval skal krydse her 0,5 1. Stor 2. Moderat 3. Lille 4. Ukendt 5. Ingen dokumenteret 6. Negativ Ikke relevant 4

15 Kontinuerte effektmål 5

16 Problem #1: Forkert valg mellem lille og ukendt 1,5 1,0 0,5 Eksempel 1 Et alvorligt symptom optræder sjældnere end i komparatorarmen: OR=0,87 (0,77-0,97). Det giver hverken stor eller moderat, men ganske korrekt en lille. Alt er godt. 0,0 1. Stor 2. Moderat 3. Lille 4. Ukendt 5. Ingen dokumenteret 6. Negativ 6

17 Problem #1: Forkert valg mellem lille og ukendt 1,5 1,0 0,5 Kravet om LL 0,75 er ikke opfyldt, da 0,73 ikke er større end 0,75 Eksempel 2 Vi antager at resultatet var endnu bedre. Et alvorligt symptom optræder sjældnere end i komparatorarmen: OR=0,83 (0,73-0,93). Et bedre resultat end før (med samme længde på konfidensintervallet) går nu fra lille til ukendt. Forslag: Skal vi bytte om på krokodille-næbbene for LL for kategori 3 og 4? 0,0 1. Stor 2. Moderat 3. Lille 4. Ukendt 5. Ingen dokumenteret 6. Negativ 7

18 Problem #2: Når man ændrer grænser for både øvre og nedre konfidensinterval samtidigt 1,5...hvorfor det tidligere eksempel ikke er perfekt 1,0 0,5 Hvis konfidensintervallet er smalt (stort forsøg og bedre evidens), kan man risikere samme problem som før men af den modsatte grund. 0,0 1. Stor 2. Moderat 3. Lille 4. Ukendt 5. Ingen dokumenteret 6. Negativ 8

19 Problem #3: Ingen dokumenteret bliver til negativ værdi 1,5 1,0 0,5 Den øvre grænse for UL gør at parametre med stort konfidensinterval kan risikere at havne i negativ effekt (mellem to stole). Dette er der stor risiko for, i sager hvor man foretager en indirekte sammenligning (hvor usikkerheden som bekendt ofte kan blive høj) 0,0 1. Stor 2. Moderat 3. Lille 4. Ukendt 5. Ingen dokumenteret 6. Negativ 9

20 Forslag til en forbedret kategorisering Formålet er, at bedre resultater, der samtidigt har det mindst mulige konfidensinterval, får den bedste prioritering. Det nuværende forslag gør det muligt at forestille sig scenarier, hvor den forkerte beslutning træffes, fordi man med grænser på på UL og LL tror at man kan forudse alle scenarier. Der bør som udgangspunkt kun være grænser fra én side 10

BILAG Direkte sammenligninger

BILAG Direkte sammenligninger BILAG 1 Lifs detaljerede bemærkninger til Høringsmateriale 1/2: Høring over forslag til ændring af afsnit 3.2 om søgestrategi i Metodehåndbog for Medicinrådets arbejde med at udarbejde fælles regionale

Læs mere

6 Medicinrådets kategorisering af den kliniske merværdi (Forslag til ny formulering af afsnit 6)

6 Medicinrådets kategorisering af den kliniske merværdi (Forslag til ny formulering af afsnit 6) Høringsmateriale 2/2: Høring over forslag til ændring afsnit 6 vedrørende kategorisering af klinisk merværdi i Metodehåndbog for Medicinrådets arbejde med at udarbejde fælles regionale vurderinger af nye

Læs mere

Informationsmøde 10. december Ændringer i metoden for vurdering af nye lægemidler

Informationsmøde 10. december Ændringer i metoden for vurdering af nye lægemidler Informationsmøde 10. december 2018 Ændringer i metoden for vurdering af nye lægemidler Formål med i dag Introduktion til de vigtigste justeringer til metoderne Medicinrådets intention med justeringerne

Læs mere

Til Danske Regioner Lifs høringssvar vedrørende evaluering af Medicinrådet

Til Danske Regioner Lifs høringssvar vedrørende evaluering af Medicinrådet Lægemiddel Industri Foreningen Til Danske Regioner tad@regioner.dk Lersø Parkallé 101 2100 København Ø Telefon 39 27 60 60 Mail info@lif.dk 11. juni 2019 Lifs høringssvar vedrørende evaluering af Medicinrådet

Læs mere

Høringsrapport vedrørende forslag til ændringer af Medicinrådets metoder ved vurdering af nye lægemidler og indikationsudvidelser

Høringsrapport vedrørende forslag til ændringer af Medicinrådets metoder ved vurdering af nye lægemidler og indikationsudvidelser Høringsrapport vedrørende forslag til ændringer af Medicinrådets metoder ved vurdering af nye lægemidler og indikationsudvidelser Medicinrådet fremsendte den 5. januar 2018 forslag til ændringer af Medicinrådets

Læs mere

1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet for at sikre en effektiv anvendelse af især sygehusmedicin.

1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet for at sikre en effektiv anvendelse af især sygehusmedicin. N O T A T Model for vurdering af lægemidler 04-04-2016 Sag nr. 16/551 Dokumentnr. 13982/16 Thomas Birk Andersen Ann Vilhelmsen 1. Indledning Danske Regioner har iværksat en række initiativer på medicinområdet

Læs mere

Referat af 15. rådsmøde i Medicinrådet (tematisk rådsmøde)

Referat af 15. rådsmøde i Medicinrådet (tematisk rådsmøde) Referat af 15. rådsmøde i Medicinrådet (tematisk rådsmøde) Afholdt torsdag d. 24. maj 2018 Kl. 13.00-16.00 Tilstedeværende medlemmer af Rådet Steen Werner Hansen (formand) Jørgen Schøler Kristensen (formand)

Læs mere

MORGENMØDE OM SUNDHEDSØKONOMI

MORGENMØDE OM SUNDHEDSØKONOMI MORGENMØDE OM SUNDHEDSØKONOMI Brug af omkostninger på terapiområder samt proces for indsendelse og vurdering af omkostningsanalyser af nye lægemidler Regionernes Hus 23. november 2017 MORGENENS PROGRAM

Læs mere

TIDSPLAN. 8:30 9:00: Morgenmad og registrering 9:00-10:30: Præsentation Terapiområder Nye lægemidler Forhandling 10:30-11:00: Spørgsmål og afrunding

TIDSPLAN. 8:30 9:00: Morgenmad og registrering 9:00-10:30: Præsentation Terapiområder Nye lægemidler Forhandling 10:30-11:00: Spørgsmål og afrunding TIDSPLAN 8:30 9:00: Morgenmad og registrering 9:00-10:30: Præsentation Terapiområder Nye lægemidler Forhandling 10:30-11:00: Spørgsmål og afrunding 1 06.06.2019 Morgenmøde om terapiområder og nye lægemidler

Læs mere

Lægemidlernes vej gennem Medicinrådet. Tirsdag den 20. december 2016 kl

Lægemidlernes vej gennem Medicinrådet. Tirsdag den 20. december 2016 kl Lægemidlernes vej gennem Medicinrådet Tirsdag den 20. december 2016 kl. 16-18 Velkommen Danske Regioner Status Medicinrådet Lægemidlernes vej gennem Medicinrådet: Nye lægemidler og nye indikationer Ansøgning,

Læs mere

Ny model for vurdering af lægemidler

Ny model for vurdering af lægemidler Ny model for vurdering af lægemidler RESUMÉ Dette punkt beskriver en næsten endelig model for vurdering af lægemidler. Det nye i forhold til den model, som bestyrelsen på sit møde den 10. december 2015

Læs mere

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 671 af 3. juni 2016 om medicintilskud,

Høringssvar vedr. udkast til ændring af bekendtgørelse nr. 671 af 3. juni 2016 om medicintilskud, Lægemiddel Industri Foreningen Sundheds- og Ældreministeriet E-mail: SUM@SUM.dk cc: rss@sum.dk, rhh@sum.dk Lersø Parkallé 101 2100 København Ø Telefon 39 27 60 60 Mail info@lif.dk 15. november 2018 Høringssvar

Læs mere

Lif takker for muligheden for at kommentere på Danske Regioners oplæg til ændringer af Medicinrådet, jf. høringsbrev af 4. september 2019.

Lif takker for muligheden for at kommentere på Danske Regioners oplæg til ændringer af Medicinrådet, jf. høringsbrev af 4. september 2019. Lægemiddel Industri Foreningen Danske Regioner Dampfærge 22 2100 København Ø Lersø Parkallé 101 2100 København Ø Telefon 39 27 60 60 Mail info@lif.dk Sendt pr. e-mail til: Tad@regioner.dk 24. september

Læs mere

Medicinrådet seneste nyt!

Medicinrådet seneste nyt! Medicinrådet seneste nyt! VELKOMST Status på arbejdet med Medicinrådet Faglig og økonomisk metode Tidsplan for opstart af Medicinrådet Det videre forløb Medicinrådet og tværregionalt forum for koordination

Læs mere

Vedr.: Høring over Medicinrådets faglige metoder og metode for Amgros omkostningsanalyse

Vedr.: Høring over Medicinrådets faglige metoder og metode for Amgros omkostningsanalyse Danske Regioner Att.: Tommy Kjelsgaard, Thomas Birk Andersen - Fremsendt pr. e-mail: tad@regioner.dk Blekinge Boulevard 2 2630 Taastrup Telefon 33 14 00 10 mail@sjaeldnediagnoser.dk www.sjaeldnediagnoser.dk

Læs mere

Metodehåndbog for Medicinrådets arbejde med at udarbejde fælles regionale vurderinger af nye lægemidlers og nye indikationers kliniske merværdi

Metodehåndbog for Medicinrådets arbejde med at udarbejde fælles regionale vurderinger af nye lægemidlers og nye indikationers kliniske merværdi Metodehåndbog for Medicinrådets arbejde med at udarbejde fælles regionale vurderinger af nye lægemidlers og nye indikationers kliniske merværdi Version 1.1 Indhold 1 Introduktion... 2 1.0 Om metodehåndbogen...

Læs mere

1. Baggrund Danske Regioners bestyrelse har den 4. februar 2016 besluttet en ny medicinmodel. Hovedprincipperne beskrives nedenfor.

1. Baggrund Danske Regioners bestyrelse har den 4. februar 2016 besluttet en ny medicinmodel. Hovedprincipperne beskrives nedenfor. N O T A T 05-02-2015 Sagsnr. 15/1370 Dok.nr. 7114/16 Ny model for vurdering af lægemidler 1. Baggrund Danske Regioners bestyrelse har den 4. februar 2016 besluttet en ny medicinmodel. Hovedprincipperne

Læs mere

Beslutningsgrundlag til Medicinrådet

Beslutningsgrundlag til Medicinrådet Amgros I/S Dampfærgevej 22 2100 København Ø Danmark T +45 88713000 F +45 88713008 Medicin@amgros.dk www.amgros.dk Beslutningsgrundlag til Medicinrådet Dette dokument er Amgros indstilling om anbefaling

Læs mere

Fortrolighedspolitik Medicinrådet

Fortrolighedspolitik Medicinrådet Fortrolighedspolitik Medicinrådet Formål Transparens er vigtigt for Medicinrådet. Ifølge princippapir om prioritering for sygehusmidler fra Sundhedsog Ældreministeriet af marts 2016 fremgår det, at der

Læs mere

Lifs bemærkninger og forslag til de skitserede processer og metoder er struktureret efter følgende overskrifter:

Lifs bemærkninger og forslag til de skitserede processer og metoder er struktureret efter følgende overskrifter: Lægemiddel Industri Foreningen Til Danske Regioner tad@regioner.dk Lersø Parkallé 101 2100 København Ø Telefon 39 27 60 60 Mail info@lif.dk 1. november 2016 Lifs høringssvar vedr. Medicinrådets metoder,

Læs mere

Håndbog for Medicinrådets proces og metode vedr. nye lægemidler og indikationsudvidelser. Version 2.0

Håndbog for Medicinrådets proces og metode vedr. nye lægemidler og indikationsudvidelser. Version 2.0 Håndbog for Medicinrådets proces og metode vedr. nye lægemidler og indikationsudvidelser Version 2.0 Indhold 1 Baggrund... 3 1.1 Introduktion til metodehåndbogen... 3 1.2 Om Medicinrådet... 3 1.3 Medicinrådets

Læs mere

Invitation til møde med RADS Fagudvalg for medicinsk behandling af myelomatose

Invitation til møde med RADS Fagudvalg for medicinsk behandling af myelomatose Til leverandørerne 2013.09.20 Invitation til møde med RADS Fagudvalg for medicinsk behandling af myelomatose Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) har nedsat ovenanførte fagudvalg jf. Danske

Læs mere

2. Medicinrådets formål Medicinrådets formål kan opsummeres som følgende tre punkter:

2. Medicinrådets formål Medicinrådets formål kan opsummeres som følgende tre punkter: N O T A T Modelbeskrivelse for ny medicinorganisation 1. Indledning Dette notat beskriver modellen for en ny medicinorganisation, som bygger videre på erfaringerne fra regionernes to eksisterende medicinråd,

Læs mere

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG BIOLOGISKE LÆGEMIDLER TIL SVÆR EOSINOFIL ASTMA 2. VURDERING Camilla Munk Mikkelsen Jeannette Bundgaard Bach Lianna Geertsen AMGROS 17. maj 2018 INDHOLD Omkostninger forbundet

Læs mere

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til førstelinjebehandling af uhelbredelig ikkesmåcellet

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til førstelinjebehandling af uhelbredelig ikkesmåcellet Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til førstelinjebehandling af uhelbredelig ikkesmåcellet lungekræft Versionsnr.: 1.0 Om Medicinrådet Medicinrådet er et uafhængigt råd, som udarbejder

Læs mere

Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi.

Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi. Metodebog til udarbejdelse af korte kliniske retningslinjer (KKR) indenfor det ortopædkirurgiske område i DOT regi. Indhold 1. Hvad er en KKR? 2. Hvordan skal en KKR udarbejdes? 3. Årshjul for udarbejdelse

Læs mere

Statistik og beregningsudredning

Statistik og beregningsudredning Bilag 7 Statistik og beregningsudredning ved Overlæge Søren Paaske Johnsen, medlem af Ekspertgruppen Marts 2008 Bilag til Ekspertgruppens anbefalinger til videreudvikling af Sundhedskvalitet www.sundhedskvalitet.dk

Læs mere

Medicinrådet. Torsdag den 14. september Kl (Frokost kl ) Rådsmødet afholdes i Medicinrådets egne lokaler

Medicinrådet. Torsdag den 14. september Kl (Frokost kl ) Rådsmødet afholdes i Medicinrådets egne lokaler Side 1 af 87 Der indkaldes til 7. rådsmøde i Medicinrådet Medicinrådet Torsdag den 14. september 2017 Kl. 10.00-15.00 (Frokost kl. 12.00-13.00) Rådsmødet afholdes i Medicinrådets egne lokaler Dampfærgevej

Læs mere

Lægemidler: Godkendelse, ibrugtagning, betaling. Hvem bestemmer -?

Lægemidler: Godkendelse, ibrugtagning, betaling. Hvem bestemmer -? Lægemidler: Godkendelse, ibrugtagning, betaling Hvem bestemmer -? Lægemidler EU: Politisk ønske om rettidig (hurtig) og lige adgang til nye lægemidler til sygdomme med stort behov for ny behandling Ved

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende sjældne knoglemetaboliske sygdomme

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende sjældne knoglemetaboliske sygdomme Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende sjældne knoglemetaboliske sygdomme 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december

Læs mere

Beslutningsgrundlag til Medicinrådet

Beslutningsgrundlag til Medicinrådet Amgros I/S Dampfærgevej 22 2100 København Ø Danmark T +45 88713000 F +45 88713008 Medicin@amgros.dk www.amgros.dk Beslutningsgrundlag til Medicinrådet Dette dokument er Amgros indstilling om anbefaling

Læs mere

Beslutningsgrundlag til Medicinrådet

Beslutningsgrundlag til Medicinrådet Amgros I/S Dampfærgevej 22 2100 København Ø Danmark T +45 88713000 F +45 88713008 Medicin@amgros.dk www.amgros.dk Beslutningsgrundlag til Medicinrådet Dette dokument er Amgros vurdering af ixekizumab (Taltz)

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende leverkræft

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende leverkræft Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende leverkræft 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december 2016 Medicinrådet

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende gigtsygdomme

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende gigtsygdomme Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende gigtsygdomme 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december 2016 Medicinrådet

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende cerebral parese

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende cerebral parese Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende cerebral parese 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december 2016 Medicinrådet

Læs mere

FIND VEJ GENNEM EMA SÅDAN BEHANDLER EMA OG HORIZON SCANNING I AMGROS ANSØGNINGER VEDRØRENDE MARKEDSFØRINGSTILLADELSER FOR LÆGEMIDLER

FIND VEJ GENNEM EMA SÅDAN BEHANDLER EMA OG HORIZON SCANNING I AMGROS ANSØGNINGER VEDRØRENDE MARKEDSFØRINGSTILLADELSER FOR LÆGEMIDLER FIND VEJ GENNEM EMA SÅDAN BEHANDLER EMA OG HORIZON SCANNING I AMGROS ANSØGNINGER VEDRØRENDE MARKEDSFØRINGSTILLADELSER FOR LÆGEMIDLER FORORD I Amgros har vi en meget vigtig opgave i at skabe bedre beslutningsgrundlag

Læs mere

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af:

Generelt. Bemærkning Begrundelse for bemærkning Bemærkning fremsat af: Høringsnotat Ekstern høring om ny bekendtgørelse om indsendelse af indlægssedler til Lægemiddelstyrelsen og om udkast til cirkulære om ændring af variationsvejledningen, marts 2011. Link til høringen på

Læs mere

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG HÆMOFILI B EVIDENSBASERET VALG AF FAKTOR IX PRÆPARATER Jeannette Bundgaard Bach Camilla Munk Mikkelsen Lianna Geertsen AMGROS 26. september 2018 INDHOLD Omkostninger forbundet

Læs mere

Sundhedsstyrelsen har modtaget ni høringssvar til retningslinjen fra nedenstående parter, listet i indkommen rækkefølge:

Sundhedsstyrelsen har modtaget ni høringssvar til retningslinjen fra nedenstående parter, listet i indkommen rækkefølge: NOTAT Høringsnotat - national klinisk retningslinje for behandling af obsessivkompulsiv tilstand (OCD) Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en national klinisk retningslinje for behandling af OCD, som led

Læs mere

Model for udarbejdelse af fælles regionale vurderinger af nye lægemidlers og nye indikationers kliniske merværdi. Metodehåndbogen. Version 1.

Model for udarbejdelse af fælles regionale vurderinger af nye lægemidlers og nye indikationers kliniske merværdi. Metodehåndbogen. Version 1. Model for udarbejdelse af fælles regionale vurderinger af nye lægemidlers og nye indikationers kliniske merværdi Metodehåndbogen Version 1.0 0 Model for udarbejdelse af fælles regionale vurderinger af

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende hoved- og halskræft

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende hoved- og halskræft Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende hoved- og halskræft 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december 2016 Medicinrådet

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende transthyretin amyloidose vers. 1.1

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende transthyretin amyloidose vers. 1.1 Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende transthyretin amyloidose vers. 1.1 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december

Læs mere

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG BIOLOGISKE LÆGEMIDLER TIL SVÆR EOSINOFIL ASTMA Camilla Munk Mikkelsen Jeannette Bundgaard Bach Lianna Geertsen AMGROS 12. januar 2018 INDHOLD Omkostninger forbundet med biologiske

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende øvre gastrointestinale sygdomme vers. 1.1

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende øvre gastrointestinale sygdomme vers. 1.1 Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende øvre gastrointestinale sygdomme vers. 1.1 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den

Læs mere

Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til von Willebrand sygdom

Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til von Willebrand sygdom Medicinrådets lægemiddelrekommandation og behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til von Willebrand sygdom Versionsnr.: 1.0 Om Medicinrådet Medicinrådet er et uafhængigt råd, som udarbejder anbefalinger

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende tværgående kræftlægemidler vers. 1.0

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende tværgående kræftlægemidler vers. 1.0 Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende tværgående kræftlægemidler vers. 1.0 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende behandling med immunoglobuliner

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende behandling med immunoglobuliner Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende behandling med immunoglobuliner 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende Duchennes muskeldystrofi

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende Duchennes muskeldystrofi Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende Duchennes muskeldystrofi 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december 2016

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende lungekræft

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende lungekræft Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende lungekræft 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december 2016 Medicinrådet

Læs mere

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til knoglemarvskræft (myelomatose)

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til knoglemarvskræft (myelomatose) Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til knoglemarvskræft (myelomatose) Versionsnr.: 1.0 Om Medicinrådet Medicinrådet er et uafhængigt råd, som udarbejder anbefalinger og vejledninger

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende kræft i mavesæk og mavemund

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende kræft i mavesæk og mavemund Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende kræft i mavesæk og mavemund 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december 2016

Læs mere

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014

Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 2. juli 2014 Sag Høringsnotat om ændring af definitioner og indberetningsskema til Bredbåndskortlægning 2014 1. Indledning Den 9. maj 2014 sendte Erhvervsstyrelsen et notat om ændring af definitioner og

Læs mere

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende lungeemfysem

Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende lungeemfysem Kommissorium for Medicinrådets fagudvalg vedrørende lungeemfysem 1. Baggrund for fagudvalget 1.1 På baggrund af erfaringerne med RADS og KRIS oprettede Danske Regioner den 15. december 2016 Medicinrådet

Læs mere

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG LÆGEMIDLER TIL ATTAKVIS MULTIPEL SKLEROSE

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG LÆGEMIDLER TIL ATTAKVIS MULTIPEL SKLEROSE UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG LÆGEMIDLER TIL ATTAKVIS MULTIPEL SKLEROSE Lianna Geertsen Camilla Munk Mikkelsen Jeannette Bundgaard Bach AMGROS d. 12. april 2019 INDHOLD OM DET UDVIDEDE SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG

Læs mere

Nationale referenceprogrammer og SFI

Nationale referenceprogrammer og SFI Nationale referenceprogrammer og SFI Lisbeth Høeg-Jensen Sekretariatet for Referenceprogrammer, Center for Evaluering og Medicinsk Teknologivurdering www.sst.dk/sfr Sekretariatet for Referenceprogrammer

Læs mere

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet

Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Justitsministeriet Lovafdelingen Sendt pr. mail til: lovkvalitetskontoret@jm.dk 18. august 2017 Dansk Erhvervs høringssvar over udkast til Vejledning om lovkvalitet Dansk Erhverv konstaterer, at Justitsministeriet

Læs mere

Høringsnotat - national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter

Høringsnotat - national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter NOTAT 6 Høringsnotat - national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en national klinisk retningslinje for behandling af nyopståede lænderygsmerter.

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att. Pernille Westh Mail pwn@sum.dk

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att. Pernille Westh Mail pwn@sum.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att. Pernille Westh Mail pwn@sum.dk KL s høringssvar vedr. udkast til revision af bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt H Ø RI NGSNO T AT 1 18. september 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til ændret bekendtgørelse om pristillæg

Læs mere

RADS og KRIS. Møde mellem Danske Regioner og Folketingets sundhedsudvalg den 18. november 2014

RADS og KRIS. Møde mellem Danske Regioner og Folketingets sundhedsudvalg den 18. november 2014 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2014-15 SUU Alm.del Bilag 118 Offentligt Møde mellem Danske Regioner og Folketingets sundhedsudvalg den 18. november 2014 RADS og KRIS 16-11-2014 Danske Regioner Formål

Læs mere

Nedenstående bilag skal tilføjes den udsendte dagsorden fra onsdag den

Nedenstående bilag skal tilføjes den udsendte dagsorden fra onsdag den Medicinrådet 2017 Side 88 af 132 Eftersendelse til det 7. rådsmøde i Medicinrådet Torsdag den 14. september 2017 Nedenstående bilag skal tilføjes den udsendte dagsorden fra onsdag den 30.08.2017. Det er

Læs mere

Høringssvar over udkast til bekendtgørelser om oprettelse af Nationalt Genom Center mv.

Høringssvar over udkast til bekendtgørelser om oprettelse af Nationalt Genom Center mv. Sundheds- og Ældreministeriet Fremsendt pr. e-mail 01-03-2019 EMN-2019-00272 1263632 Thomas Birk Andersen Høringssvar over udkast til bekendtgørelser om oprettelse af Nationalt Genom Center mv. Sundheds-

Læs mere

Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser

Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser Noter til SfR checkliste 3 Kohorteundersøgelser Denne checkliste anvendes til undersøgelser som er designet til at besvare spørgsmål af typen hvad er effekten af denne eksponering?. Den relaterer sig til

Læs mere

Høringssvar over udkast til vejledning om institutionsakkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

Høringssvar over udkast til vejledning om institutionsakkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner ACE Denmark Akkrediteringsinstitutionen Att. sekretariatschef Rune Heiberg Hansen acedenmark@acedenmark.dk Høringssvar over udkast til vejledning om institutionsakkreditering af videregående uddannelsesinstitutioner

Læs mere

Metodehåndbog for Medicinrådets vurdering af flere lægemidler inden for samme terapiområde. Version 1.1

Metodehåndbog for Medicinrådets vurdering af flere lægemidler inden for samme terapiområde. Version 1.1 Metodehåndbog for Medicinrådets vurdering af flere lægemidler inden for samme terapiområde Version 1.1 Indhold 1 Introduktion... 2 1.0 Om metodehåndbogen... 2 1.1 Hvad skal Medicinrådet?... 2 1.2 Fordeling

Læs mere

Danske Regioners høringssvar til udkast til lov om ændring af sundhedsloven (Egenbetaling for tolkebistand)

Danske Regioners høringssvar til udkast til lov om ændring af sundhedsloven (Egenbetaling for tolkebistand) Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Att.: Patrick Kofod Holm Danske Regioners høringssvar til udkast til lov om ændring af sundhedsloven (Egenbetaling for tolkebistand) 07-02-2018

Læs mere

rapporter som intern viden.

rapporter som intern viden. VEJ nr 9973 af 09/10/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 13. oktober 2017 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 132-0012 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

IHE forum. Decisions on pharma in Denmark. En generell beskrivning av det danska läkemedelssystemet och hur Amgros arbetar med hälsoekonomi

IHE forum. Decisions on pharma in Denmark. En generell beskrivning av det danska läkemedelssystemet och hur Amgros arbetar med hälsoekonomi IHE forum Decisions on pharma in Denmark En generell beskrivning av det danska läkemedelssystemet och hur Amgros arbetar med hälsoekonomi Ved adm. direktør Flemming Sonne DISPOSITION Hvem er Amgros og

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR MEDICINRÅDET

KOMMISSORIUM FOR MEDICINRÅDET KOMMISSORIUM FOR MEDICINRÅDET 1. Baggrund 1.1 I 2009 besluttede Danske Regioner at stifte et rådgivende råd, Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin ( RADS ). RADS har fungeret som et regionalt samarbejde,

Læs mere

Medicinrådets vurdering af klinisk merværdi af tofacitinib til Reumatoid Artrit

Medicinrådets vurdering af klinisk merværdi af tofacitinib til Reumatoid Artrit Medicinrådets vurdering af klinisk af tofacitinib til Reumatoid Artrit Handelsnavn Generisk navn Firma ATC kode Virkningsmekanisme Administration/dosis EMA Indikation Godkendelsesdato Offentliggørelsesdato

Læs mere

HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117

HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117 København 31. maj 2016 HØRINGSSVAR TIL UDKAST TIL REVIDERET BEKENDTGØRELSE OG VEJLEDNING VEDRØRENDE SERVICELOVENS 32 A OM HJEMME-TRÆNING SOM FØLGE AF L 117 Bemærkninger til bekendtgørelsen 1 stk. 1: Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar i forhold til udkast til bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra

Læs mere

Hvilke regulatoriske krav er der til kliniske forsøg, når børn udgør patientgruppen?

Hvilke regulatoriske krav er der til kliniske forsøg, når børn udgør patientgruppen? Hvilke regulatoriske krav er der til kliniske forsøg, når børn udgør patientgruppen? Lone Ekstrøm Ragn, RA/QA Konsulent Tirsdag den 17. juni 2014, 17.10 17.30 Ragn Regulatory Consulting Børn som forsøgsdeltagere

Læs mere

Ansøgningsskema til Regionernes Medicinpulje

Ansøgningsskema til Regionernes Medicinpulje Ansøgningsskema til Regionernes Medicinpulje Baggrund Danske Regioners bestyrelse har etableret en uafhængig forskningspulje på medicinområdet. Puljens størrelse er 22 mio. kr. i 2015 og ansøgningsfristen

Læs mere

Beslutningsgrundlag til Medicinrådet

Beslutningsgrundlag til Medicinrådet Amgros I/S Dampfærgevej 22 2100 København Ø Danmark T +45 88713000 F +45 88713008 Medicin@amgros.dk www.amgros.dk Beslutningsgrundlag til Medicinrådet Dette dokument er Amgros vurdering af vonicog alfa

Læs mere

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose

Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose Medicinrådets behandlingsvejledning vedrørende lægemidler til attakvis multipel sklerose Versionsnr.: 1.1 Om Medicinrådet Medicinrådet er et uafhængigt råd, som udarbejder anbefalinger og vejledninger

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed ***I UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 2008/0045(COD) 26.6.2008 ***I UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af

Læs mere

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG LÆGEMIDLER TIL KNOGLEMARVSKRÆFT (MYELOMATOSE)

UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG LÆGEMIDLER TIL KNOGLEMARVSKRÆFT (MYELOMATOSE) UDVIDET SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG LÆGEMIDLER TIL KNOGLEMARVSKRÆFT (MYELOMATOSE) Jeannette Bundgaard Bach Camilla Munk Mikkelsen Lianna Geertsen AMGROS d. 13. august 2019 INDHOLD OM DET UDVIDEDE SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG

Læs mere

KORT OG GODT RADS RÅDET FOR ANVENDELSE AF DYR SYGEHUSMEDICIN

KORT OG GODT RADS RÅDET FOR ANVENDELSE AF DYR SYGEHUSMEDICIN KORT OG GODT RADS RÅDET FOR ANVENDELSE AF DYR SYGEHUSMEDICIN RADS KORT OG GODT TIDSSVARENDE OG ENSARTET BEHANDLINGSTILBUD TIL ALLE OM RADS Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin (RADS) har til opgave

Læs mere

Udlændinge- og Integrationsudvalget (Omtryk Præcisering af bilag) UUI Alm.del Bilag 124 Offentligt

Udlændinge- og Integrationsudvalget (Omtryk Præcisering af bilag) UUI Alm.del Bilag 124 Offentligt Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 (Omtryk - 09-02-2017 - Præcisering af bilag) UUI Alm.del Bilag 124 Offentligt Ministeren Udlændinge- og Integrationsudvalget Folketinget Christiansborg 1240

Læs mere

Metodevejledning for omkostningsanalyser af nye lægemidler og indikationer i hospitalssektoren

Metodevejledning for omkostningsanalyser af nye lægemidler og indikationer i hospitalssektoren Metodevejledning for omkostningsanalyser af nye lægemidler og indikationer i hospitalssektoren Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 2 2 Metodevejledning for omkostningsanalyser af nye lægemidler og indikationer

Læs mere

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 1. Vurderingsmetode. Juni 2013

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 1. Vurderingsmetode. Juni 2013 Miljøministeriet Naturstyrelsen Måde Havnedeponi Bilag 1 Vurderingsmetode Juni 2013 Notat Vurderingsmetode 1. november 2012 Metode til vurdering af miljøpåvirkninger (Virkninger på Miljøet, VVM) En vurdering

Læs mere

KL's høringssvar på lovforslag om ændrede kriterier for visitation til de særlige pladser i psykiatrien

KL's høringssvar på lovforslag om ændrede kriterier for visitation til de særlige pladser i psykiatrien Til Sundheds- og ældreministeriet sum@sum.dk, nff@sum.dk, kari@sum.dk og sagl@sum.dk KL's høringssvar på lovforslag om ændrede kriterier for visitation til de særlige pladser i psykiatrien KL har modtaget

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Til Hospitalsdirektioner Afdelingsledelser Lokale lægemiddelkomitéer

Til Hospitalsdirektioner Afdelingsledelser Lokale lægemiddelkomitéer Center for Sundhed Kvalitet & Patientsikkerhed Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Til Hospitalsdirektioner Afdelingsledelser Lokale lægemiddelkomitéer Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38 66 53 18 Mail

Læs mere

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade 110 2100 København Ø Mæglere - ændringsforslag til god skik bekendtgørelsen for mæglere - høringssvar fra Finanstilsynet har den 30. marts 2012 sendt forslag til

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø. Den 22. september 2005

Erhvervs- og Byggestyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø. Den 22. september 2005 Erhvervs- og Byggestyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Den 22. september 2005 Vedr. Vejledning om brug af nøgletal i det statslige byggeri Håndværksrådet har modtaget Erhvervs-

Læs mere

Til Teknik og Miljøudvalget, Københavns Kommune, Købehavns Rådhus. Byggeriet på Provstevej 5, København NV

Til Teknik og Miljøudvalget, Københavns Kommune, Købehavns Rådhus. Byggeriet på Provstevej 5, København NV Til Teknik og Miljøudvalget, Københavns Kommune, Købehavns Rådhus Byggeriet på Provstevej 5, København NV side 1 / 4 Bispebjerg Lokaludvalg har fulgt sagen nøje fra start. Vi har også tilkendegivet vores

Læs mere

Medicinrådets vurdering af klinisk merværdi af atezolizumab til behandling af ikke-småcellet lungekræft (NSCLC)

Medicinrådets vurdering af klinisk merværdi af atezolizumab til behandling af ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) Medicinrådets vurdering af klinisk merværdi af atezolizumab til behandling af ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) Handelsnavn Generisk navn Firma ATC-kode Virkningsmekanisme Administration/dosis EMA-indikation

Læs mere

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K. Sendt pr. mail til med kopi til

Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal København K. Sendt pr. mail til med kopi til Børne- og Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 København K Sendt pr. mail til lzhj@sm.dk med kopi til jurint@sm.dk Høringssvar fra KL vedr, foreslåede ændringer af retssikkerhedsloven Børne- og Socialministeriet

Læs mere

Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget L 64 Bilag 1, L 64 A Bilag 1, L 64 B Bilag 1 Offentligt

Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget L 64 Bilag 1, L 64 A Bilag 1, L 64 B Bilag 1 Offentligt Skatteudvalget, Skatteudvalget, Skatteudvalget 2017-18 L 64 Bilag 1, L 64 A Bilag 1, L 64 B Bilag 1 Offentligt 26. september 2017 J.nr. 2017-3508 Til Folketinget Skatteudvalget Til udvalgets orientering

Læs mere

Vejledning om forsøgsordning om generelt klausuleret tilskud til lægemidler på vilkår om risikodeling

Vejledning om forsøgsordning om generelt klausuleret tilskud til lægemidler på vilkår om risikodeling Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: MEDINT Sagsbeh.: DEPRSS Koordineret med: Sagsnr.: 1807871 Dok. nr.: 716621 Dato: 22-10-2018 Vejledning om forsøgsordning om generelt klausuleret tilskud til lægemidler

Læs mere

Nyhedsbrev Udbud

Nyhedsbrev Udbud Nyhedsbrev Udbud 30.11.2015 UDBUDSKALENDER: NU ÅBNES DEN FØRSTE LÅGE 30.11.2015 I anledningen af vedtagelsen af udbudsloven udsender vi en udbudskalender med fire låger. Denne gang stiller vi skarpt på

Læs mere

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven.

Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Dato 27. april 2017 Side 1 af 5 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø erst@erst.dk Landbrug & Fødevarers bemærkninger til ændringsforslag til L 121 om modernisering af planloven. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om digital kommunikation samt feltlåsning

Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om digital kommunikation samt feltlåsning Skatteministeriet Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Tony.Nielsen@skat.dk Høringssvar om udkast til bekendtgørelse om digital kommunikation samt feltlåsning Skatteministeren har den 13. april 2010

Læs mere

Høringssvar fra Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning til høringsudgaven af Evaluering af høreappartsområdet på baggrund af L59

Høringssvar fra Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning til høringsudgaven af Evaluering af høreappartsområdet på baggrund af L59 Høringssvar fra Private Audiologiske Klinikkers Sammenslutning til høringsudgaven af Evaluering af høreappartsområdet på baggrund af L59 PAKS arbejder for, at sikre fri og enkel adgang til moderne, personlige

Læs mere

Nr. 41 af 12. marts 2018

Nr. 41 af 12. marts 2018 Nr. 41 af Fra: Anette Lyneborg Sørensen Til: AB-udvalget Emne: j.nr. BS0601-00007 Høringssvar fra Aarhus Kommune Dato: 16:56:22 Vedhæftede filer: Høringssvar fra Aarhus Kommune vedr. udkast til AB18 og

Læs mere

FAQ om aftalen mellem Lif og Region Sjælland

FAQ om aftalen mellem Lif og Region Sjælland FAQ om aftalen mellem Lif og Region Sjælland Baggrund og formål Den 1. december 2018 trådte samarbejdsaftalen SamarbejdsaftalenKlikHer mellem Lif og Region Sjælland i kraft, som regulerer samarbejdet om

Læs mere

Udkast til reviderede Anbefalinger for god Selskabsledelse Komitéens høring af 15. december 2009.

Udkast til reviderede Anbefalinger for god Selskabsledelse Komitéens høring af 15. december 2009. Komitéen for god Selskabsledelse Sekretariatet Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Kampmannsgade 1 1780 København V. Sendt til: cg-komite@eogs.dk København, den 4. februar 2010 Udkast til reviderede Anbefalinger

Læs mere

FRI Høringssvar til Udkast om bekendtgørelse om certificeringsordninger for dok. af tekniske forhold

FRI Høringssvar til Udkast om bekendtgørelse om certificeringsordninger for dok. af tekniske forhold Skabelon til kommentering FRI Høringssvar til Udkast om bekendtgørelse om certificeringsordninger for dok. af tekniske forhold Afsender: Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI Inge Ebbensgaard ime@frinet.dk

Læs mere