Budget 2018 Temaforslag drift Udvalget for Børn og Unge

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Budget 2018 Temaforslag drift Udvalget for Børn og Unge"

Transkript

1 Oversigt over temaer Læring for alle - det starter i dagtilbud Puljen til mere pædagogisk personale Unge og rusmidler Akuthus for 0-12årige I alt Læring for alle - det starter i dagtilbud. Drift Anlæg Finansiering I alt Børne- og ungeområdet tilgodeses med et beløb på op til 5 mio. kr. med henblik på at give dagtilbuddene mulighed for at have et særligt fokus på udvikling af børns evner og kompetencer til at indgå i sociale fællesskaber. Børne- og ungeområdet tilgodeses med et beløb på op til 5 mio. kr. med henblik på at give dagtilbuddene mulighed for at have et særligt fokus på udvikling af børns evner og kompetencer til at indgå i sociale fællesskaber, dette under henvisning til KL"s udspil "Læring for alle - det starter i dagtilbud", januar Det foreslås at der afsættes op til kr. Pulje til mere pædagogisk personale i dagtilbud Puljen til mere pæd Program for læringsled Forældrebetaling Afledt tilskud til privat I alt Med aftale om finansloven for 2015 blev der på landsplan afsat 250 mio. kr. årligt til mere pædagogisk personale i dagtilbud. Svendborg Kommunes andel heraf udgjorde 2,3 mio. kr. Fra 2017 er puljen overgået til kommunernes bloktilskud.

2 godkendte den 3. februar 2015, at pulje til mere pædagogisk personale i dagtilbud anvendes til styrkelse af Dagplejens gæstepleje, og til ansættelse af pædagoger til differentieret normering i børnehuse. Det blev desuden besluttet at der skulle beregnes forældrebetaling af puljen, som delvist skulle finansiere program for læringsledelse. Dagplejen har etableret faste gæstepladser hos dagplejere, det vil sige pladser som alene anvendes til gæstebørn. Ved placering af faste gæstepladser bliver der taget hensyn til de områder, hvor gæsteplejen er udfordret. Forventningen er, at de faste gæstepladser vil øge antallet af børn, der tilbydes en fast/kendt gæstepleje det vil sige 2-3 gæsteplejere fra egen dagplejegruppe. På baggrund af en sociodemografisk analyse er børnehusene Børnebyøster Paraplyen, Børnebyøster Kobberbækken, Vesterlunden Nordlyset, Fyrtårnet Byparkens Vuggestue og Fyrtårnet Børnegården Byparken blevet tildelt mellem otte og 28 pædagogtimer pr. uge til børn og familier med særlige udfordringer. Børn og familier med særlige udfordringer kan medføre flere forældresamtaler, sprogtest, samarbejde med de tværfaglige samarbejdspartnere og yderligere underretninger. En forskel der ikke tages højde for i ressourcetildelingen til kommunale og selvejende dagtilbud. Alle fem børnehuse har som mål, at de ekstra pædagogtimer skal medvirke til, at alle børn er en del af fællesskabet. Alle fem børnehuse anvender således de ekstra pædagogtimer til sårbare og udsatte børn, hvis betingelser for at kommunikere og danne relationer er vanskelig. Sprogvurdering af alle 3-årige i Svendborg Kommune besluttede den 11. maj 2016 at sprogvurdere alle 3-årige i Svendborg Kommune, og at afledte indsatser heraf skal inddrages i budgettemaet "Pulje til mere pædagogisk personale i dagtilbud". Sprogvurdering af alle 3-årige kan afholdes indenfor den afsatte ramme. Flere sprogvurderinger vil medføre større behov for sprogstimulerende aktiviteter. Denne udgift skal prioriteres indenfor den afsatte ramme jævnfør ressourcetildelingen til kommunale og selvejende dagtilbud. skal i budgetforhandlingen vurdere, om der i pulje til mere pædagogisk personale i dagtilbud skal afsættes yderligere midler til sprogstimulerende aktiviteter. Fra 2017 og frem er midlerne overgået permanent til kommunernes bloktilskud. Temaet blev ikke politisk prioriteret ved Budget 2017, hvorfor der i 2017 er en udfordring på 0,4 mio. kr. årligt til udgiften til program for læringsledelse. Såfremt temaet ikke politisk prioriteres vil denne udfordring fortsætte i 2018.

3 Unge og rusmidler - Styrkelse af den forebyggende rusmiddelindsats over for unge i Svendborg Kommune Drift Anlæg Finansiering I alt Formålet med forslaget er at understøtte og videreudvikle forebyggelse, opsporing og håndtering af unge med rusmiddelproblematikker. Der afsættes kr. fra 2018 til en styrkelse af det tværfaglige rusmiddelnetværk RUSK. Der afsættes kr. fra 2019 til fastholdelse af en brobygger ved ophør af projektet Metodeprojekt Svendborg. Administrationen er blevet bedt om, at komme med oplæg til en styrket rusmiddelindsats over for unge i Svendborg Kommune. I de seneste år har især to rusmiddelindsatser målrettet unge fremvist positive resultater. Der er dels tale om det tværfaglige netværk RUSK(Rusmiddelforebyggelse på ungdomsuddannelserne i Svendborg Kommune), og så projektet Metodeprojekt Svendborg. En mere fokuseret rusmiddelindsats for unge, kan med fordel bygges op med udgangspunkt i disse to initiativer. Baggrund RUSK er et samarbejde mellem Svendborg Kommune og ungdomsuddannelserne i kommunen. RUSK overgik i 2015 fra projekt til forankring. Netværket er aktuelt forankret under styregruppen for Campus Svendborg. RUSK-netværket udgøres af en nøglemedarbejder fra hver ungdomsuddannelse og faglige videns personer fra Svendborg Kommune. Netværksdeltagerne arbejder løbende med rusmiddelproblematikker på ungdomsuddannelserne. Metodeprojekts Svendborgs overordnede mål er at afprøve evidensbaserede metoder i stofmisbrugsbehandlingen af unge, sådan at kvaliteten i den sociale behandling af brug af stoffer kan løftes. Et centralt element i Metodeprojekt Svendborg er projektets brobygger, som fungerer som brobygger til uddannelsesinstitutioner og det øvrige ungeliv, med det formål at opspore og rekruttere unge der kan have brug for misbrugsvejledning. Metodeprojekt Svendborg er forankret i Ungeafdelingen under Socialområdet. Status og anbefaling RUSK netværket har for nuværende ikke noget større økonomisk råderum. Den energi og kontinuitet der er i netværket stammer fra netværkets deltagende ungdomsuddannelser, som i høj grad har taget arbejdet med RUSK netværket til sig. RUSK netværket er således begunstiget ved, at Ungdomsuddannelserne har taget ejerskab til rusmiddelindsatsen i Svendborg Kommune. Samtidig er netværket dog udfordret af, at der ikke er et egentligt fælles økonomisk råderum til etablering af fælles netværksaktiviteter i RUSK regi. Med et årligt tilskud på kr. vil RUSK netværket kunne fortsætte dets udvikling af netværkets synlighed og åbenhed, samtidig med at der vil være råderum til at initiere andre af netværkets udviklingsplaner.

4 I Metodeprojekt Svendborg har brobyggeren fået opbygget et tæt samarbejde med flere ungdomsuddannelser. Et samarbejde som samtlige af projektets samarbejdende ungdomsuddannelser vurderer meget positivt, da brobyggerens fysiske tilstedeværelse på institutionerne gør en forskel i forhold til dels forebyggelse på individniveau og så dels i forhold til opsporing, behandling og fastholdelse af unge i uddannelse med rusmiddelproblematikker. Tidlig opsporing og fastholdelse i uddannelse er vigtige elementer i arbejdet med unge der er på vej til eller har et misbrug. Projektet stopper ved udgangen af Der afsættes en halv stilling til fastholdelse af en brobygger på ungdomsuddannelserne og til det øvrige ungeliv. Ved en forankring af brobygningsindsatsen kan kontinuiteten i det forebyggende og opsøgende rusmiddelarbejde fastholdes. Udgiften til en halv stilling udgør kr. Stillingen forankres fagligt i ungemisbrugsbehandlingen, mens den ledelsesmæssige forankring forankres i en tværsektoriel styregruppe mellem Børn og Unge og Social og Sundhed. Indsatsen er vurderet til at koste kr. i 2018 og kr. fra Akuthus til Familieområdet (0-12årige) Drift Anlæg???? Finansiering???? I alt har bedt administrationen undersøge mulighederne for etableringen af et akuthus. Administrationen anbefaler, at forene to indsatser i huset for at skabe et fagligt og økonomisk bæredygtigt tilbud et akut døgntilbud og et dagbehandlingstilbud. har bedt administrationen undersøge mulighederne for etableringen af et akuthus. Administrationen har taget udgangspunkt i strategiplanen for Familieområdet , da tilbuddet blandt andet understøtter, at børnene forbliver i nærområdet. Det anbefales, at forene to indsatser i huset for at skabe et fagligt og økonomisk bæredygtigt tilbud. Akut døgntilbud: Der foreslås etableret et akut døgntilbud med plads til fire til seks børn. Formålet med akutopholdet er at skabe mulighed for, at børnene forbliver i nærområdet frem til det er blevet vurderet, hvor børnene skal bo på sigt. Herudover vil tilbuddet sikre, at søskende kan anbringes sammen.

5 Under opholdet fortsætter børnene deres eventuelle skolegang/daginstitutionsplads for at sikre normalitet og kontinuitet. Opholdet bør have en varighed på maksimalt tre måneder. For at sikre driften af akutberedskabet vil det være nødvendigt med en kontinuerlig grundnormering, som i de perioder akutpladserne ikke er i brug vil indgå i en dagforanstaltningsfunktionen. Grundnormeringen vil skønsmæssigt koste 2.5 til 3.0 mio. kr. årligt i drift alene til personale (døgnbemanding). Udgifterne vil være højere i takt med, at børnene visiteres til tilbuddet. Den konkrete økonomi skal beskrives yderligere. Dagbehandlingstilbud: Som den anden indsats i akuthuset foreslås etableringen af et dagbehandlingstilbud. Huset skal danne rammerne for, at børn med og uden forældre kan komme i tidsrummet efter skole og frem til tidlig aften. I det tidsrum vil medarbejderne støtte op om eksempelvis lektiehjælp, forældreguidning, socialt samvær, madlavning, relevante aktiviteter for børn og familier. Derudover vil en del af de nuværende aktiviteter i CBUF fremadrettet indgå i dagbehandlingstilbuddet. For at drifte tilbuddet vil det kræve en normering på en stilling samt drift af selve huset. Personalet vil forløbe sig til ca kr. årligt. Hertil kommer en forventet bygningsdrift på ca kr. Ud fra en skønsmæssig vurdering vil driften af huset samlet set løbe op i 3.5 til 4.0 mio. kr. årligt, for de to tilbud inklusiv normeringer og beredskab. Administrationen har endnu ikke foretaget de nødvendige vurderinger af anlægsudgifterne samt drift af bygninger m.m. Herudover vil indsatserne i Akuthuset delvist erstatte nuværende indsatser som finansieres af Familieafdelingen, hvorfor dette vil indgå i en eventuel finansiering af Akuthuset. Der er ikke foretaget en konkret vurdering.

1.000 kr Drift Anlæg Finansiering I alt

1.000 kr Drift Anlæg Finansiering I alt Oversigt over temaer Læring for alle - det starter i dagtilbud 5.000 5.000 5.000 5.000 Puljen til mere pædagogisk personale 2.300 2.300 2.300 2.300 Unge og rusmidler 75 295 295 295 Akuthus for 0-12årige

Læs mere

Budget Temaforslag drift. Udvalget for Børn og Unge. Samlet oversigt på temaer

Budget Temaforslag drift. Udvalget for Børn og Unge. Samlet oversigt på temaer Samlet oversigt på temaer Læring for alle - det starter i dagtilbud 5.000 5.000 5.000 5.000 Særlig undervisningsindsats Sydfyns ErhvervsForskole 285 285 285 285 Garantimodel til dagtilbudsområdet 625 625

Læs mere

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer

Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer Punkt 3. Godkendelse: Løft af dagtilbudsområdet - sociale normeringer 2014-45827 Familie- og Socialudvalget indstiller, at Magistraten/byrådet godkender, at de afsatte midler til sociale normeringer i

Læs mere

Budget Temaforslag drift. Udvalget for Børn og Unge. Samlet oversigt på temaer

Budget Temaforslag drift. Udvalget for Børn og Unge. Samlet oversigt på temaer Samlet oversigt på temaer Læring for alle - det starter i dagtilbud 5.000 5.000 5.000 5.000 Særlig undervisningsindsats Sydfyns ErhvervsForskole 285 285 285 285 Garantimodel til dagtilbudsområdet 625 625

Læs mere

Budget 2017 Temaforslag drift Udvalget for Børn og Unge

Budget 2017 Temaforslag drift Udvalget for Børn og Unge Samlet oversigt på temaer Særlig undervisningsindsats Sydfyns ErhvervsForskole 285 285 285 285 Garantimodel til dagtilbudsområdet 625 625 625 625 Etablering af heldagslegestuer i dagplejen 261 261 261

Læs mere

Forslag til anvendelse af midler fra puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud

Forslag til anvendelse af midler fra puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Forslag til anvendelse af midler fra puljen til mere pædagogisk personale i dagtilbud Indledning og baggrund for puljen Der er i forbindelse med aftalen om finansloven for 2015 afsat 250 mio. kr. årligt

Læs mere

Budget 2019 Anlæg : Investeringsoversigt - Udvidelsesforslag

Budget 2019 Anlæg : Investeringsoversigt - Udvidelsesforslag Projektnavn: Anlægsforslag kapacitet på dagtilbudsområdet plan mod parallelsamfund Projektbeskrivelse Fysisk location (adresse) Overordnet beskrivelse Svendborg by Den 28. maj 2018 indgik regeringen sammen

Læs mere

Arbejdsgruppens beskrivelse af tilbud / indsatser til sårbare børn og familier

Arbejdsgruppens beskrivelse af tilbud / indsatser til sårbare børn og familier Svendborg Kommune Børn og Unge Ramsherred 5 5700 Svendborg Arbejdsgruppens beskrivelse af tilbud / indsatser til sårbare børn og familier Med baggrund i de politiske beslutninger af 12. Januar 2011 om

Læs mere

Kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser

Kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser Kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser I forbindelse med budgetforliget for 2018 blev der afsat 10 mio. kr. fordelt med 7,1 mio. kr. i 2018 og 2,9 mio. kr. i 2019 til kapacitetsudvidelse af 0-2 års pladser

Læs mere

Ansøgning om dispensation fra regler om bedre fordeling i dagtilbud for Fyrtårnet Byparkens Vuggestue og Fyrtårnet Børnegården Byparken

Ansøgning om dispensation fra regler om bedre fordeling i dagtilbud for Fyrtårnet Byparkens Vuggestue og Fyrtårnet Børnegården Byparken Ansøgning om dispensation fra regler om bedre fordeling i dagtilbud for Fyrtårnet Byparkens Vuggestue og Fyrtårnet Børnegården Byparken I notatet er angivet den tekst, der indberettes via Børne- og Socialministeriets

Læs mere

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE

UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE UDFORDRINGER TIL ALLE & UDDANNELSE FOR FLERE Hermed præsenteres et oplæg om folkeskole og dagtilbud (0 16 årige) i Viborg Kommune. Oplægget er udarbejdet af Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2014 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatsområder, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle

Læs mere

Indledning side 2. Baggrund side 3. Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4. Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5

Indledning side 2. Baggrund side 3. Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4. Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5 1 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Baggrund side 3 Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4 Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5 Folkeskolen side 6 Ungdomsuddannelserne side

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2016-17 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 433 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Samråd sammen med justitsministeren om ventetider

Læs mere

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet

Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Ny velfærd på Børne- og Ungeområdet Byrådet har ultimo 2011 taget hul på drøftelserne af de aktuelle velfærdsudfordringer, og hvordan vi håndterer dem her i Køge. Afsættet er blevet den fælles overordnede

Læs mere

Favrskov Kommune Budget 2018 Driftsforslag

Favrskov Kommune Budget 2018 Driftsforslag Nr. U-301 Forslag Harmonisering af normeringen i distriktsspecialklasserne Politikområde 301 Folkeskoler og fritidstilbud Det foreslås, at kommunens seks distriktsspecialklasser for elever med generelle

Læs mere

Omlægning af dagplejen

Omlægning af dagplejen Omlægning af dagplejen Børne- og Undervisningsudvalget besluttede på udvalgsmødet d. 11.3. 2014 følgende i forbindelse med fremlæggelsen af udmøntningsplanen for omlægningen af dagplejen.: Dagplejen overgår

Læs mere

Indledning side 2. Baggrund side 3. Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4. Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5

Indledning side 2. Baggrund side 3. Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4. Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5 1 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Baggrund side 3 Principper for Svendborg Kommunes rusmiddelpolitik side 4 Svendborg Kommunes overordnede rolle side 5 Folkeskolen side 6 Ungdomsuddannelserne side

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Den 4. december Løft af elever, der har svært ved indlæring

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Den 4. december Løft af elever, der har svært ved indlæring Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Den 4. december 2018 Afrapportering på byrådets arbejdsprogram. Løft af elever, der har svært ved indlæring Kontekst og baggrund for indsatsområdet: Arbejdet med byrådets

Læs mere

Delpolitik for børn og unge med særlige behov. Nuværende og forslag til fremtidige foranstaltninger Ultimo 2007

Delpolitik for børn og unge med særlige behov. Nuværende og forslag til fremtidige foranstaltninger Ultimo 2007 Delpolitik for børn og unge med særlige behov Nuværende og forslag til fremtidige foranstaltninger Ultimo 2007 Lov om social service 52 Foranstaltningerne 52 stk. 3 nr. 1-10 1) Konsulentbistand med hensyn

Læs mere

NOTAT. Høringssvar vedrørende budget Generelle bemærkninger:

NOTAT. Høringssvar vedrørende budget Generelle bemærkninger: Høringssvar vedrørende budget 2014 DATO 1. september 2013 SAGSNR. anvi Høringssvar fra De Pædagogiske Teamledere, MEDudvalg og Områdebestyrelsen i Børnehusene Buldervang. Generelle bemærkninger: Vedr.

Læs mere

Dagplejen 12 kommunale daginstitutioner - heraf 3 med vuggestuepladser 4 selvejende daginstitutioner 1 specialbørnehave 6 privatinstitutioner

Dagplejen 12 kommunale daginstitutioner - heraf 3 med vuggestuepladser 4 selvejende daginstitutioner 1 specialbørnehave 6 privatinstitutioner 11.1 Dagtilbud Opgaver og målsætninger/organisation: Dagtilbudsområdet består bl.a. af: Dagplejen 12 kommunale daginstitutioner - heraf 3 med vuggestuepladser 4 selvejende daginstitutioner 1 specialbørnehave

Læs mere

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015

Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 1 of 5 Bilag 1 Samlet status alkohol Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: november 2015 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen

Læs mere

Økonomiske konsekvenser og personaleændringer

Økonomiske konsekvenser og personaleændringer Sektor: Forslagets betegnelse: 5.50 Børn og Unge Forslag til alternative besparelser i Børn og Unge i stedet for forslaget om børnehavestart ved to år og ni måneder Økonomiske konsekvenser og personaleændringer

Læs mere

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget

Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Økonomivurdering 2. kvartal 2019 for Børne- og Familieudvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og Merforbrug jævnfør disponeringen. særlige behov ungeområde Dagtilbud

Læs mere

Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018

Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018 Ret til en god start BUPL s udspil om tidlig indsats 2018 1 Alle børn har ret til en god start At blive i stand til at klare sig godt i livet handler ikke kun om fremtiden. Det handler i høj grad om at

Læs mere

Barnets stemme. fra data til intervention. Anne Bang Olsen, Britt Lykke Ejby Dagtilbud Svendborg Hans Jørn Søberg PPR Svendborg

Barnets stemme. fra data til intervention. Anne Bang Olsen, Britt Lykke Ejby Dagtilbud Svendborg Hans Jørn Søberg PPR Svendborg Barnets stemme fra data til intervention Anne Bang Olsen, Britt Lykke Ejby Dagtilbud Svendborg Hans Jørn Søberg PPR Svendborg Overblik finder mønstre Oplægs oversigt 1. Udgangspunkter for arbejdet 2. Det

Læs mere

Pol. Org. Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Bemærkninger. 003.00.01 Skoleområdet -375-1.500-1.500-1.500

Pol. Org. Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Bemærkninger. 003.00.01 Skoleområdet -375-1.500-1.500-1.500 BUDGET 2016-19 UDVALGET for BØRN OG UNGE REDUKTIONSBLOKKE Afsnit: Side: Oprettet:11.03.15 Rev.:28.04.15 1000 kr. DRIFT Pol. Org. Nr. Tekst 2016 2017 2018 2019 Bemærkninger 003.00.01 Skoleområdet -375-1.500-1.500-1.500

Læs mere

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven

Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Sagsnr. 28.00.00-P00-15-17 Oversigt over ændringer i dagtilbudsloven Dato: 30.5.2018 Styrelsesvedtægten Delegations- og kompetencefordelingsplan Indhold Styrelsesvedtægten for dagtilbud i Horsens Kommune

Læs mere

Udvidelsesforslag - drift

Udvidelsesforslag - drift mprioriterings -16 Udvidelses - drift versigt over udvidelses Administrationens udvidelses for centeret er vist nedenfor. Det drejer sig om udvidelses vedrørende nettodriftsudgifterne. Tabel 1 Udvidelses

Læs mere

Beskrivelse og udmøntningsforslag for et aldersintegreret 0-6 års tilbud i Varde Kommune

Beskrivelse og udmøntningsforslag for et aldersintegreret 0-6 års tilbud i Varde Kommune Dok 85261-14 Sag 14-3758 rikn/anbr Beskrivelse og udmøntningsforslag for et aldersintegreret 0-6 års tilbud i Varde Kommune Det foreliggende udmøntningsforslag indeholder beskrivelse af: Pædagogiske rammer

Læs mere

Børne-, Unge- og Familieudvalget

Børne-, Unge- og Familieudvalget Børne-, Unge- og Familieudvalget Tillægsreferat Dato 03. marts 2015 Mødetidspunkt 17:00 Sluttidspunkt 19:30 Sted Medlemmer Fraværende Lokale 1, Vordingborg Rådhus Kirsten Overgaard (formand), Helle Mandrup

Læs mere

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000

Forslag til prioritering af midlerne fra omstillingspuljen på 1,5 % 2016 2017 2018 2019 375.000 375.000 375.000 375.000 Nr. Overskrift Beskrivelse 1 Et attraktivt uddannelses- og Fagligt løft til ledere og medarbejdere. ungdomsmiljø. Visionen peger på at uddannelsesniveauet i kommunen skal styrkes. Nyere forskning peger

Læs mere

Oversigt over forventet udmelding og udmøntning af ansøgningspuljer i Socialstyrelsen i 2018

Oversigt over forventet udmelding og udmøntning af ansøgningspuljer i Socialstyrelsen i 2018 Oversigt over forventet udmelding og udmøntning af ansøgningspuljer i Socialstyrelsen i 2018 Socialstyrelsen udmelder og udmønter 30 ansøgningspuljer i Ansøgningspuljerne er i denne kalender oplistet ud

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm

Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune. Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Børn- og Familieafdelingen Assens Kommune Til: Fra: Børn- og Familiechef Morten Madsen Leder af Børn og Unge, familieplejeafsnittet Lene Stokholm Dato: 12. oktober 2012 Overgrebspakken Socialministeriet

Læs mere

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution

Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution December 2013 Godkendelseskriterier ved oprettelse af en privat daginstitution Private leverandører kan efter lov om dag-, fritids-, og klubtilbud m.v. til børn og unge(dagtilbudsloven) oprette og drive

Læs mere

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim

Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim N O T A T Til Børne- og Familieudvalget Kopi Fra Dagtilbud og Undervisning Emne Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Modeller for dagpleje og vuggestue i Tim Afdeling Dagtilbud og Undervisning Telefon

Læs mere

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET

SKOLE- OG BØRNEUDVALGET SKOLE- OG BØRNEUDVALGET Skole- og Børneudvalget består af følgende delområder: Daginstitutioner og dagpleje Folkeskoler og ungdomsskole Pædagogisk psykologisk rådgivning (PPR) og specialundervisning Skolefritidsordninger

Læs mere

Viborg Kommune. Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015. Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Børnehuset Spangsdal UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Barnet i centrum - forskningsprojekt 3 2 Matematisk Opmærksomhed i dagtilbud 4 3 Overgange

Læs mere

Børnetalsprognose og kapacitet

Børnetalsprognose og kapacitet Børnetalsprognose og kapacitet 2019-2023 Udarbejdet af Sekretariat og Dagtilbud og Økonomi, april 2019. Acadre nr. 19/6582 Indhold 1. Indledning...3 2. Forventet behov for pladser...3 2.1 Befolkningsprognosen...3

Læs mere

Aftale mellem chefen for Dagtilbud og lederen af Lerbjerg Børnehus for 2013

Aftale mellem chefen for Dagtilbud og lederen af Lerbjerg Børnehus for 2013 Aftale mellem chefen for Dagtilbud og lederen af Lerbjerg Børnehus for 2013 Lederen af Lerbjerg Børnehus er forpligtet til at arbejde målrettet på at efterleve og opfylde aftalens indhold, herunder følge

Læs mere

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG

Prioriteringsskema budget 2017 BESKRIVELSE AF FORSLAG REDUKTION Lb. Nr. BFU-OM-01 Tildelingsmodel til Dagplejen Udvalg: Børne- og Familieudvalget Område: Dagtilbud, dagplejen Funktion: 5.25.11 Dagplejen bliver i dag tildelt ressourcer med udgangspunkt i en

Læs mere

Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder

Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder Skabelon til beskrivelse af udvalgte indsatsområder Indsatsens navn Mentorordningen Indsats Formål Hvad er formålet med indsatsen? Hvilke udfordringer adresserer den? Mentorordningen skal medvirke til

Læs mere

Afrapportering anmeldt tilsyn 2016 Ovinehøj

Afrapportering anmeldt tilsyn 2016 Ovinehøj Afrapportering anmeldt tilsyn 2016 Ovinehøj Børn og Unge Sekretariat og Dagtilbud Centrumpladsen 7, 1. sal th. 5700 Svendborg Tlf. 62 23 45 19 Britt.lykke.ejby@svendborg.dk www.svendborg.dk Oktober 2016

Læs mere

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget

Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Økonomivurdering 1. kvartal 2019 for Børne- og Familie-udvalget Resume Sektor Område Bemærkning Børn og unge med Specialiseret børne- og særlige behov ungeområde Merforbrug jævnfør disponeringen. Dagtilbud

Læs mere

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009.

Indstilling. Mere synlig og fleksibel dagpleje. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Børn og Unge. Den 17. december 2009. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Børn og Unge Den 17. december 2009 Århus Kommune Administrationsafdeling Børn og Unge 1. Resume Dagplejen er karakteriseret ved end dog meget høj tilfredshed

Læs mere

.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København

.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Center for Policy NOTAT 26. april 2019.Bilag 1. De lovgivningsmæssige rammer for det obligatoriske læringstilbud og udmøntningen i København I dette notat

Læs mere

Strategiplan for familieområdet vedr. børn og unge med særlige behov

Strategiplan for familieområdet vedr. børn og unge med særlige behov Svendborg kommune Familieafdelingen Marts 2011 Strategiplan for familieområdet vedr. børn og unge med særlige behov Vedtaget sept. 2010 i Byrådet med i krafttræden 1. januar 2011. Udgangspunktet og målsætning

Læs mere

Informationsmøde om ansøgningspuljer i Ansøgningspuljer på dagtilbudsområdet

Informationsmøde om ansøgningspuljer i Ansøgningspuljer på dagtilbudsområdet Informationsmøde om ansøgningspuljer i 2018 Ansøgningspuljer på dagtilbudsområdet Flere pædagoger til institutioner med mange børn i udsatte positioner Ansøgerkreds: Kommuner, som ansøger på vegne af kommunale

Læs mere

Afdækning af normeringer i kommunale og selvejende dagtilbud i Svendborg Kommune

Afdækning af normeringer i kommunale og selvejende dagtilbud i Svendborg Kommune Afdækning af normeringer i kommunale og selvejende dagtilbud i Svendborg Kommune 1 Indhold Afdækning af normeringer i kommunale og selvejende dagtilbud i Svendborg Kommune...3 Baggrund...3 Styringsprincipper

Læs mere

Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet

Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Evaluering af ny tildelingsmodel på dagtilbudsområdet Indledning Byrådet i Rebild Kommune besluttede på sit møde den 30. marts 2017 at indføre en ny model for tildeling af ressourcer til dagtilbudsområdet

Læs mere

Sprogstrategi dagtilbud Januar 2017

Sprogstrategi dagtilbud Januar 2017 Sprogstrategi dagtilbud Januar 2017 Indledning Børn er født til at lære. Gennem hele barndommen tilegner børn sig kompetencer, som gør, at de kan deltage i sociale fællesskaber og forstå sig selv og deres

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.33

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME 30.33 Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Beskrivelse af opgaver Bevillingsrammen omfatter aktiviteter omkring indsatser på almenområdet i skoler,

Læs mere

Højkvalitetsdagtilbud Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget d. 15. maj Bilag 7. Plancher vedr. højkvalitetsdagtilbud

Højkvalitetsdagtilbud Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget d. 15. maj Bilag 7. Plancher vedr. højkvalitetsdagtilbud Højkvalitetsdagtilbud Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget d. 15. maj 2017 Bilag 7. Plancher vedr. højkvalitetsdagtilbud Følgende scenarier beskrives i tal, økonomi og faglig kvalitet 1) Flere ressourcepædagoger

Læs mere

Tilsynsskema - Pædagogisk tilsyn i daginstitutioner Anvendes i børnehaver, aldersintegrerede institutioner, vuggestuer og selvejende institutioner.

Tilsynsskema - Pædagogisk tilsyn i daginstitutioner Anvendes i børnehaver, aldersintegrerede institutioner, vuggestuer og selvejende institutioner. Tilsynsskema - Pædagogisk tilsyn i daginstitutioner Anvendes i børnehaver, aldersintegrerede institutioner, vuggestuer og selvejende institutioner. Tilsynets indhold og formål Det pædagogiske tilsyn i

Læs mere

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud

Pasningsordninger for børn / Egenbetaling og tilskud KB 26.03.15: Godkendt (Sag nr. 347) 3.410 Pulje til mere personale i dagtilbud IKKE indarbejdede ændringer Nr. Funk- Børneudvalget Regn- Basis Udvalgets beslutning tion skab Opr. budget BF BO BO BO - serviceudgifter 2014 Ændr. udover vedtaget serviceniveau Pasningsordninger for børn

Læs mere

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret

BØRNE- OG SKOLEUDVALGET BEVILLINGSRAMME Bevillingsramme Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning Ansvarligt udvalg Børne- og Skoleudvalget Sammendrag Bevillingsramme 30.33 Pædagogisk psykologisk rådgivning viser følgende for regnskabsåret : Det

Læs mere

Drøftelse af budget 2018: Temadrøftelse af socialrådgivere på skolen

Drøftelse af budget 2018: Temadrøftelse af socialrådgivere på skolen Punkt 4. Drøftelse af budget 2018: Temadrøftelse af socialrådgivere på skolen 2016-055595 Skoleforvaltningen indstiller, at Skoleudvalget orienteres og drøfter temaemnet, og tilkendegiver i hvilket omfang

Læs mere

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013

Center for Børn og Undervisning. Frokostordning til børnehavebørn 2014. 16. juli 2013 Center for Børn og Undervisning 16. juli 2013 Frokostordning til børnehavebørn 2014 Som en del af budgetaftalen for 2013 blev det aftalt, at der udarbejdes oplæg til frokostordninger til børnehavebørn.

Læs mere

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud

Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud Oplæg om den styrkede pædagogiske læreplan V. Christina Barfoed-Høj, kontorchef i Kontor for dagtilbud 1 OPLÆG OM DEN STYRKEDE PÆDAGOGISKE LÆREPLAN Baggrund for den styrkede pædagogiske læreplan Indhold

Læs mere

Ny budgetmodel fra 1. januar 2020 på dagtilbudsområdet

Ny budgetmodel fra 1. januar 2020 på dagtilbudsområdet Ny budgetmodel fra 1. januar 2020 på dagtilbudsområdet Sendt i høring af Børne- og Ungeudvalget d. 3. april 2019 Høringsperiode: 4. april 2019 22. maj 2019 Liste over høringssvar Nr. Høringssvar 1. Sundbyøster

Læs mere

Vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse

Vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse Vi skaber trivsel og arbejdslivsglæde gennem refleksion over faglighed og ledelse Organisering Refleksiv kompetence Professionel Pædagogisk faglighed i Dagtilbuddet Kommunikation Pædagogisk praksis Faglig

Læs mere

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud

Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Bemærkninger til budget 2018 Politikområde Dagtilbud Politikområdet Dagpasning dækker al pasning af førskolebørn, og i denne sammenhæng skal pasning forstås som en sikring af det enkelte barns udvikling.

Læs mere

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Dansk Socialrådgiverforenings konference 16. april Kvalitet i sagsbehandlingen Udsatte børn og unge Fremtiden

Læs mere

Dialogmøde. Udfordringer til alle og uddannelse for flere Viborg Kommune

Dialogmøde. Udfordringer til alle og uddannelse for flere Viborg Kommune Dialogmøde 18-09-2017 Udfordringer til alle og uddannelse for flere Program 17:30 Velkomst v/ Claus Clausen 17:35 Opdatering på budgetforhandlinger v/claus Clausen 17:45 Oplæg om udspillet og det videre

Læs mere

Børn snydt for to milliarder. Af: Mikkel Kamp

Børn snydt for to milliarder. Af: Mikkel Kamp Page 1 of 5 søg redaktion nyt job annoncer tema skriv til os print artikler leder noter opslagstavlen debat årgange 23/2008 Børn snydt for to milliarder I 2005 bevilgede regeringen to milliarder kroner

Læs mere

Gellerup Dagtilbud - Gudrunsvej Brabrand Mågen - Lærken - Spurven - Det Nye Børnehus

Gellerup Dagtilbud - Gudrunsvej Brabrand Mågen - Lærken - Spurven - Det Nye Børnehus Gellerup Dagtilbud - Gudrunsvej 82-8220 Brabrand Mågen - Lærken - Spurven - Det Nye Børnehus Lokal Udviklingsplan 2015 Indholdsfortegnelse 1. Den lokale udviklingsplan - hvad og hvorfor 2 1.1 Politiske

Læs mere

Strategisk blok - S05

Strategisk blok - S05 Fortsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart Forsættelse af ordningen tidlig frivillig børnehavestart -500-500 -500-500 I alt netto -500-500 -500-500 På baggrund i tallene for 2017 er der

Læs mere

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 INDLEDNING Faxe Kommunes rusmiddelpolitik skal sikre, at visioner, værdier og mål for indsatsen bliver udmøntet i alle kommunens afdelinger og i alle kommunens

Læs mere

Janesvej 29a, 8220 Brabrand. Tovshøj Dagtilbud består af: DII Junglen Vuggestuen Tovshøj Børnehaven Skræppen Vuggestuen Mælkebøtten Børnehaven Spiren

Janesvej 29a, 8220 Brabrand. Tovshøj Dagtilbud består af: DII Junglen Vuggestuen Tovshøj Børnehaven Skræppen Vuggestuen Mælkebøtten Børnehaven Spiren Janesvej 29a, 8220 Brabrand Tovshøj Dagtilbud består af: DII Junglen Vuggestuen Tovshøj Børnehaven Skræppen Vuggestuen Mælkebøtten Børnehaven Spiren Revideret d. 10.4.15 Den lokale udviklingsplan hvad

Læs mere

Mål og Midler Dagtilbud

Mål og Midler Dagtilbud Fokusområder i 2015 Fokusområder er de faglige og økonomiske mål/indsatser, som der sættes særligt fokus på i budgetperioden. De udvælges ud fra politiske målsætninger, ny lovgivning eller aktuelle udfordringer.

Læs mere

Forvaltningen foreslår, at denne opsøgende indsats i forhold til forældrene sker inden for rammerne af allerede eksisterende aktiviteter.

Forvaltningen foreslår, at denne opsøgende indsats i forhold til forældrene sker inden for rammerne af allerede eksisterende aktiviteter. Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 307636 Brevid. 3039480 Ref. CHBJ Dir. tlf. 4631 4578 charlottebj@roskilde.dk Obligatorisk læringstilbud til 1-årige børn i udsatte boligområder 13. februar 2019 I dette

Læs mere

Orientering om omsætning af lovændring om bedre fordeling i dagtilbud og obligatorisk læringstilbud til 1-årige i udsatte boligområder

Orientering om omsætning af lovændring om bedre fordeling i dagtilbud og obligatorisk læringstilbud til 1-årige i udsatte boligområder Punkt 2. Orientering om omsætning af lovændring om bedre fordeling i dagtilbud og obligatorisk læringstilbud til 1-årige i udsatte boligområder 2018-043153 Familie- og Socialudvalget fremsender til byrådets

Læs mere

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud

Bilag 7. Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Bilag 7 Idékatalog for anvendelsessporet - dagtilbud Det følgende er et idékatalog bestående af forslag til tiltag, som ville kunne styrke forudsætningerne for en øget faglig progression og trivsel hos

Læs mere

Bilag 1, Oversigt budgettilpasninger BSU

Bilag 1, Oversigt budgettilpasninger BSU Økonomiudvalget ( kr.) -2021 Bilag 1, Oversigt budgettilpasninger BSU Drift Nummer Navn 241 Investeringsmodel Handicap - investering 887 887 887 887 Beskrivelse 241 Investeringsmodel Handicap - investering

Læs mere

Oplæg til udmøntning af eventuelle besparelsesforslag indenfor dagtilbudsområdet, der indgår i budgetbehandlingen for 2011 og overslagsårene

Oplæg til udmøntning af eventuelle besparelsesforslag indenfor dagtilbudsområdet, der indgår i budgetbehandlingen for 2011 og overslagsårene Svendborg d. 4. juni 2010 Oplæg til udmøntning af eventuelle besparelsesforslag indenfor dagtilbudsområdet, der indgår i budgetbehandlingen for 2011 og overslagsårene I forbindelse med at der er fremsat

Læs mere

Handleplan for styrkelse af ungeindsatsen i Esbjerg Kommune

Handleplan for styrkelse af ungeindsatsen i Esbjerg Kommune 1 Handleplan for styrkelse af ungeindsatsen i Esbjerg Kommune En fælles handleplan for at få flere unge i uddannelse og job - med fokus på de uddannelsesegnede 15-25-årige 1. Indledning Beskæftigelsesregion

Læs mere

Politik for mad, måltider og bevægelse

Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse Politik for mad, måltider og bevægelse 2013-2016 Indledning Politik for mad, måltider og bevægelse har siden 2007 dannet grundlag for de tilbud og aktiviteter inden

Læs mere

Referat Udvalget for Børn og Unge's møde Tirsdag den 13-01-2015 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 3

Referat Udvalget for Børn og Unge's møde Tirsdag den 13-01-2015 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 3 Referat Udvalget for Børn og Unge's møde Tirsdag den 13-01-2015 Kl. 15:30 Udvalgsværelse 3 Deltagere: Mette Kristensen, Dorthe Ullemose, Andreas Pless, Helle Caspersen, Flemming Madsen, Susanne Gustenhoff,

Læs mere

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Udvalg for skole og ungdomsuddannelse Beslutning: Afrapportering på Fortsat Fremgang for Furesø: Løft af elever, der har svært ved indlæring (pkt. 3.6) Sagsnr. i ESDH: 18/18826 Beslutningskompetence: Beslutningstema: Udvalg for skole og ungdomsuddannelse

Læs mere

Institutions- og Skoleudvalget

Institutions- og Skoleudvalget Referat Dato: Onsdag den Mødetid: 18:30-20:00 Mødelokale: Mødelokale B105 Medlemmer: Anne Mette Bak (A), Ekrem Günbulut (A), Flemming Andersen (V), Jeanette Ingemann (C), Jesper Kirkegaard (C), Kurt Scheelsbeck

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Oplæg til temadrøftelse BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE Revideret forår 2016 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber... 5 Børn og unge med særlige

Læs mere

Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag:

Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag: Plan for mariagerfjord Kommunes mål og rammer for sprogvurdering og sprogstimulering jf. Dagtilbudslovens 11 stk. 7. Lovgrundlag: Dagtilbudslovens 11: Stk. 7. Kommunalbestyrelsen skal udarbejde og offentliggøre

Læs mere

Viborg Kommune. Hald Ege Børnehave UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Hald Ege Børnehave UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Hald Ege Børnehave UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 10-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Barnet i centrum - forskningsprojekt 3 2 Sprogindsats 4 3 TOPI 5 2 1 Barnet i centrum

Læs mere

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016

Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 Rusmiddelpolitik Vedtaget i Byrådet d. xx.xx.2016 INDLEDNING Faxe Kommunes rusmiddelpolitik skal sikre, at visioner, værdier og mål for indsatsen bliver udmøntet i alle kommunens afdelinger og i alle kommunens

Læs mere

Notat. Udkast til Fælles mål 0-6 år. Den 26. marts 2015

Notat. Udkast til Fælles mål 0-6 år. Den 26. marts 2015 Notat Emne: Udkast til Fælles mål 0-6 år Den 26. marts 2015 I forbindelse med behandlingen af kvalitetsrapporten for 2013, blev det i byrådet besluttet, at Børn og Unge over de kommende år styrker og investerer

Læs mere

Notater med besvarelse af spørgsmål rejst på Børne- og Ungeudvalgets møde den 06.06.2013 punkt 1:

Notater med besvarelse af spørgsmål rejst på Børne- og Ungeudvalgets møde den 06.06.2013 punkt 1: Notater med besvarelse af spørgsmål rejst på Børne- og Ungeudvalgets møde den 06.06.2013 punkt 1: Indhold: Kan anvendelsen af vikarer optimeres således, at der kan opnås en besparelse? Mulighed for bedre

Læs mere

Børn & Unge. Direktør Hans Henrik F. Gaardsøe

Børn & Unge. Direktør Hans Henrik F. Gaardsøe Direktør Hans Henrik F. Gaardsøe Overordnet organisering Kerneopgaver dagtilbud Dagtilbudsloven som overordnet ramme Fremme børns trivsel, udvikling og læring Forebygge negativ social arv og eksklusion,

Læs mere

Budgetudfordring 2020 Puljemidler

Budgetudfordring 2020 Puljemidler Budgetudfordring 2020 Puljemidler Dette notat belyser de budgetudfordringer i 2020, som følger af udløb af puljer og kendte tidsbegrænsede indsatser/projekter på CPOs og CSKFs områder. Værdighedspuljens

Læs mere

Den nuværende sprogindsats i de københavnske vuggestuer og børnehaver lægger vægt på:

Den nuværende sprogindsats i de københavnske vuggestuer og børnehaver lægger vægt på: KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen BUDGETNOTAT Bilag 8 En styrket og udvidet sprogindsats Baggrund I juni 2011 blev der i forbindelse med Integrationspakken iværksat en række tiltag på sprogområdet

Læs mere

Samlet oversigt over forslag til effektiviseringer og budgetreduktioner på Udvalget for Børn og Skole

Samlet oversigt over forslag til effektiviseringer og budgetreduktioner på Udvalget for Børn og Skole Samlet oversigt over forslag til effektiviseringer og budgetreduktioner på Udvalget for Børn og Skole Nr. Effektiviseringer 2019 2020 2021 2022 LAER 4.1 takst på de takstfinansierede områder Skoler 0.-9.

Læs mere

NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge

NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge Skole og Børn Sekretariatet Sagsnr. 313600 Brevid. 3121839 Ref. MAUF Dir. tlf. 46315211 martinuf@roskilde.dk NOTAT: Anbefalinger og beslutningsoplæg på det specialiserede socialområde for børn og unge

Læs mere

Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR. Informationsmøde om puljen

Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR. Informationsmøde om puljen Investering i den tidlige og forebyggende indsats i PPR Informationsmøde om puljen Velkommen Formål med informationsmødet Socialstyrelsens perspektiver på den tidlige og forebyggende indsats på børnog

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Børn, Unge og Familie 2014

Aftale mellem Varde Byråd og Børn, Unge og Familie 2014 Aftale mellem Varde Byråd og Børn, Unge og Familie 2014 Varde Kommunes overordnede vision Varde Kommune skal opleves som et sted: - med et hav af muligheder og plads til fyrtårne - hvor det gode liv kan

Læs mere

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018

UDKAST. Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og Skole. 30. maj 2018 UDKAST Oplæg til indsatser - dagtilbud og skoler Udvalget for Børn og 30. maj 2018 Fra politiske mål til indsatser - hvor kommer vi fra? Nationale mål: Ny styrket læreplan: 2 landsdækkende læringsmål for

Læs mere

Indledning Læsevejledning

Indledning Læsevejledning 1 Indledning Mariagerfjord Kommunes Sundhedspolitik fastslår, at Mariagerfjord arbejder på at skabe rammer og vilkår for det gode liv. Det gode liv handler om et godt helbred, psykisk velvære, gode relationer

Læs mere

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik

Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Handleplan for den sammenhængende børnepolitik Indledning Alle børn og unge i Glostup skal have mulighed for at blive i stand til at mestre deres liv og udfolde deres potentialer. Med den sammenhængende

Læs mere

Læring og trivsel hos børn og unge

Læring og trivsel hos børn og unge Læring og trivsel hos børn og unge Omstillingsgruppens anbefalinger Materiale til byrådet - juni 2014 På baggrund af de første to møder i omstillingsgruppen er der formuleret tre temaer: Større sammenhæng

Læs mere

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde.

Svendborg Kommune. Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen. Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Svendborg Kommune Udviklingsplan for 2019 i Familieafdelingen Kvalitet i sagsbehandlingen og Tværgående samarbejde. Børn, Unge, Kultur og Fritid Familie og Uddannelse Centrumpladsen 7, 1. sal 5700 Svendborg

Læs mere