Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sanne Boddum og Martin Mikkelsen. Kulturhistorisk rapport. Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48. Bygherre: B&C Grusgrav ApS"

Transkript

1 1 Ørndrup Vest - aktivitetsspor fra yngre stenalder - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder - grøftanlæg fra yngre jernalder eller historisk tid Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk rapport Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 48 Bygherre: B&C Grusgrav ApS ISBN

2 2 Indledning Der er i mange år foretaget råstofindvinding vest for Hersomgård, som ligger ca. 15 km NNØ for Viborg (figur 1). Allerede i 1974 blev der således udgravet rester af en jættestue vest for Tungdal på det sted, hvor teglværket senere blev anlagt. I de følgende år blev der kun foretaget sporadiske arkæologiske undersøgelser, nogle gange fordi interesserede meddelte, at man havde gjort fund i området. Derfor blev der ved udvidelserne af råstofgraven ved Teglværket vest for Tungdal kun undersøgt resterne af en formodet egekistegrav fra ældre bronzealder og en brandgrav, der formodes at være fra tidlig jernalder. Der har dog givetvis været mange flere fine fortidsminder i de efterhånden omfattende områder, som blev inddraget i råstofindvindingen ved Teglværket, men de er for altid gået tabt. Figur 1: Det undersøgte areal NV for Hersomgård. På kortet ses også, hvor der i nærheden tidligere var registreret fortidsminder. Kort fra I 2006 skulle der etableres en hel ny grusgrav lige øst for Tungdal, og tiderne var skiftet, i hvert fald hvad angår arkæologiske undersøgelser. Det var nu blevet praksis, at arealerne systematisk blev prøvegravet før råstofindvindingen gik i gang. Derfor foretog museet en prøvegravning af et ca. 2 ha stort areal, hvor der ikke tidligere var registreret fortidsminder, om end resterne af en rundhøj med en fuldstændig bortsprængt dysse var placeret lige i skellet i den sydøstlige del af arealet. Ved prøvegravningen af det nye areal blev der fundet overraskende mange spor efter fortidsminder. Faktisk var hele den relativt højt beliggende plane del fyldt med stolpehuller, gruber, og selv et enkelt ildsted blev fundet. Da råstofindvinderen fastholdte at der skulle foretages grusgravning i området, blev der foretaget en egentlig arkæologisk udgravning af betydelige dele af arealet, som nu kaldes Ørndrup Vest.

3 3 Gennemgang Ved de arkæologiske udgravninger blev der fundet spor af aktiviteter fra yngre stenalder efter langhuse, ildsteder, gruber og en ovn, alt sammen fra bronzealder og ældre jernalder samt hjørnet af et stort grøftanlæg, hvis datering og anvendelse er uvis, men som måske har omkranset et gårdsanlæg fra yngre jernalder. Aktivitetsspor fra yngre stenalder I det sydøstlige hjørne af råstofindvindingsområdet er der rester af en formodet dysse fra yngre stenalder ( f.kr.) (figur 1, nr. 52). Dyssen anes nu blot som en svag højning på marken, da de store sten fra gravkammeret er sprængt og genanvendt, formodentlig inden for de sidste par hundrede år. På forsidefotoet ses dysseresten for enden af læhegnet øverst i venstre hjørne. Ved prøvegravningen blev der trukket en søgegrøft tæt ved dyssen, hvor der fremkom gruber og andre spor efter aktiviteter. Her blev råstofindvindingen opgivet, således at de sidste rester af dyssen kunne bevares for eftertiden. Figur 2: Oversigtsplan med gruber fra yngre stenalder og dyssen (megalitgrav) sydøst for udgravningen. De to gruber, som indeholdt lerkarskår fra yngre stenalder er markeret med rødt. Indenfor den røde stiplede cirkel var der flere små lave og lyse gruber, som formodentlig ligeledes er fra yngre stenalder.

4 4 Der blev ikke fundet spor efter huse fra samme periode som dyssen, men gruberne kan være spor efter aktiviteter, der har knyttet sig til dyssen. I en koncentration af lave gruber ca. 75 m nordvest for dyssen blev der i en af gruberne bl.a. fundet lerkarskår og en flintskraber fra yngre stenalder, hvilket også var tilfældet i grube K627 tættere på dyssen (figur 2-5). Figur 3: To gruber fra yngre stenalder (grube K627 til højre), set fra øst. Figur 4: En flintskraber fra grube K627. Figur 5: Skår fra en lerskive fra grube K627. Fundene kan være samtidige med dyssen og dermed måske afspejle aktiviteter, der er foretaget i relation til dyssens anvendelse. Men de kan også være noget yngre.

5 5 Bebyggelse fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ved undersøgelsen blev der fundet spor efter mindst 20 hustomter, hvoraf otte formodes at være fra yngre bronzealder ( f.kr.), seks formodes at være fra førromersk jernalder (500 f.kr. til år 0) (figur 6), mens de øvrige formodes at være fra samme tid. Figur 6: Oversigtsplan med de 20 huse markeret med grønt. Alle 20 huse var såkaldte treskibede huse, der på langs af huset har haft to indre rækker stolper, som har båret taget. Disse rækker har delt huset op i tre sektioner: et bredt midterskib og to smallere sideskibe langs husets vægge. Det treskibede langhus var datidens form for typehus. Ofte har dyr og mennesker boet under samme tag. Stalden findes som regel i husets østende og beboelsen i vestenden, således fandtes i flere af husene ildsteder eller kogegruber i vestenden (figur 7-9).

6 6 Figur 7: Hus 3 med ildsted/ovn i vestenden. Figur 8: Profil af bunden af ildsted eller ovn i Hus 3. Figur 9: Hus 14 med indgangsstolpehuller (sorte), vægstolpehuller og mulig grebning eller svag forsænkning (grå) i østenden. I husets vestende var der en lille grube (K503) med et lerkar og en knusesten. Huset formodes at være fra ældre jernalder. I Hus 14 fra ældre jernalder var der en grube nær vestgavlen (figur 9 og 10). I gruben var der skår fra et lerkar med bemaling (figur 12). Lerkar med bemaling er ikke almindelige, og ofte kan der være tvivl, om der har været bemaling eller ej (se Bygherrerapport nr. 36). Ved lerkaret fra Ørndrup Vest kan stregen følges rundt på et stort stykke, og der er ingen tvivl om, at der er tale om en bevidst udsmykning af det store lerkar. Figur 10: Grube K503 i Hus 14. Figur 11: Knusesten fra grube K503. Ved tre huse blev der i stedet for vægstolpehuller fundet rester af cm brede grøfter (figur 13 og 14). Dybden på grøfterne varierede lidt, men fælles for grøfterne var, at der ikke var spor efter, at der havde stået stolper til husenes vægge i grøfterne. Derfor er grøfterne tolket som markeringsgrøfter anvendt ved opførelsen af husene til markering af, hvor tørvevæggen skulle starte.

7 7 Figur 12: Skår fra et stort lerkar. Karret er bemalet med en omløbende mørk stribe. Figur 13: Hus 15. Stolpehuller og grøften fremstår som mørke områder i den lyse undergrund. Huset er fra ældre jernalder. Figur 14: Plan af Hus 7 med grøften markeret med gråt og tagstolpehullerne markeret med sort. De mørkegrå stolpehuller har været fra rumadskillelsen. Den brune farve angiver, hvor der formodes at have stået en tørvevæg. Huset er fra ældre jernalder. Figur 15: I et af tagstolpehullerne til Hus 7 stod der en kop, som havde mistet hanken. Huse med tørvebyggede vægge er fundet i den nordvestlige del af Jylland. Her var der allerede i midten af bronzealderen områder, hvor der kun var begrænsede skovarealer tilbage, formodentlig fordi skoven var blevet fældet til fordel for dyrkning og græsningsarealer. I disse områder har man kunnet spare på forbruget af træ ved at bygge huse med tørvevægge.

8 8 Hus 21 Figur 16: To formodede gårdsenheder ved Ørndrup Vest. De grønne huse formodes at være en gård dateret til yngre bronzealder, mens de blå huse formodes at være en gård dateret til ældre jernalder. Der var ingen hegnsforløb ved Ørndrup Vest og dermed ingen sikre angivelser af gårdenes størrelse. Alligevel skal det her forsøges at foreslå samhørighed mellem nogle af langhusene. Vi foreslår således, at de to langhuse 7 og 21, der begge formodes at have haft græstørvsvægge, hører sammen ud fra deres konstruktion (bl.a. formodede græstørvsvægge),

9 9 indbyrdes placering og ensartede orientering. Endvidere kan der have været indgange placeret lige over for hinanden i de to huse. Der er ikke fundet ildsteder i nogen af husene, og det er derfor usikkert, om de begge har været beboelseshuse eller det mindre hus har været en økonomibygning. Der blev fundet fire knusesten, som lå samlet i grøften langs nordvæggen i det lille hus (figur 17). Gården med de to langhuse formodes at være fra en tidlig del af ældre jernalder. Figur 17: Fire knuse- eller slagsten fra grøften langs nordvæggen i det lille hus fra gården med Hus 7 (figur 16). Stenen længst til venstre har svage knusemærker midt på den flade side, det kunne tyde på, at stenen både har været brugt som slagsten og været anvendt som ambolt. Det andet forslag til samhørighed mellem huse/konstruktioner er mere usikkert. Det omfatter Hus 13 og den nordfor beliggende lille konstruktion med kun fire stolper (figur 16). Det er usikkert, om denne konstruktion skal tolkes som en staklade eller et meget lille hus. De to konstruktioner har samme orientering, og desuden står de to vestlige sæt tagstolpehuller på linie, og det er disse forhold, der muliggør, at de har været samtidige og dermed kan have hørt til samme gårdsenhed. Denne gård foreslås dateret til yngre bronzealder, og i lighed med andre gårde fra samme tid kan det ikke udelukkes, at der har hørt endnu et langhus til gården, i så fald et langhus der er placeret ca. 60 m længere mod nord. På pladsen blev der foruden husene fundet spredtliggende gruber, hvoraf flere var ild- /kogegruber med ildskørnede sten og tykke lag af trækul. Især to gruber skilte sig ud fra det normale mønster. Figur 18: I grube K500 var det et gennemgående lag af rødbrændt ler, som tolkes som resterne fra en ovn, hvorfra der kom enkelte ukarakteristiske lerkarskår. Set fra nord.

10 10 Den ene grube (K500) havde flere faser og indeholdt et rødbrændt lag, der tolkes som resterne af en ovn. Det er usikkert, hvad ovnen har været brugt til, men måske kan den være brugt til brænding af lerkar (figur 16, 18). Ved siden af den formodede ovn var der endnu en lidt usædvanlig grube (K501), idet gruben var smallest i toppen (figur 16, 19). Dens funktion er uvis. Figur 19: Grube K501, set fra vest. Grøftanlæg fra yngre jernalder eller historisk tid Ved udgravningen blev der fundet en spidsbundet grøft, som var 1-1,7 m bred i toppen og op til ca. 0,7 m dyb (figur 20-22). Denne grøft kunne i udgravningsfeltet følges i et næsten vinkelret forløb, som måtte fortsætte videre mod øst og nord (figur 6). På luftfotos taget den efterfølgende sommer, kan man se grøftens videre forløb på nabomarken mod øst. Her anes det, at grøften udgør et rektangel, der indrammer et område på ca. 58x92 m. Dateringen af grøften er usikker, da der kun blev gjort fund fra toppen af grøften. Disse fund kan sige noget om, hvornår den øverste del af grøften er fyldt helt op, men kan ikke angive, hvornår grøften blev gravet. I det øverste lag i et snit gravet gennem den sydøstlige del af grøften blev der fundet jernalderskår, som kan stamme fra det hus (Hus 8), som havde ligget på området, inden grøften blev gravet (figur 22). Øverst i grøften blev der fundet en halv teglsten, som tidligst kan være fra omkring 1200 e.kr., men nok nærmere er fra 1500-tallet. Grøften er enten ikke ældre end 1200/1500 e.kr. eller også har den øverste del af den stadig stået åben helt op til dette tidspunkt. Figur 20: Profil på tværs af grøften, set fra syd. Figur 21: Profil på tværs af grøften, set fra øst.

11 11 Figur 22: Luftfoto med markering af Hus 8 og af den udgravede del af grøften samt dens fortsættelse mod øst. Tolkningen af denne usædvanlige grøft er derfor stadig usikker, men måske kan andre fund give nogle ideer. I undersøgte Vejle Museum et ca. 110x110 m stort noget lignende grøftanlæg Erritsø (P. Mohr Christiansen 2009: 9 ff.). Langs grøften ved Erritsø havde der stået en palisade, og den 1,5-3 m brede og op mod 2 m dybe grøft er tolket som en voldgrav omkring to huse. Der har ikke været en palisade i tilknytning til grøften ved Ørndrup Vest, og grøftens bredde og dybde er væsentlig mindre end anlægget ved Erritsø. Grøften er dog alligevel så stor og dyb, at den måske også har tjent forsvarsmæssige formål. Der skal dog laves yderligere udgravninger af selve grøften og området inden for grøften, hvis anlægget ved Ørndrup skal tolkes nærmere. Grøften ved Ørndrup Vest har en beliggenhed i landskabet på et næs med udsyn over ådalen, der minder meget om placeringen af bebyggelsen ved Erritsø. Hvis grøftanlægget ved Ørndrup Vest er fra yngre jernalder, har det ikke hørt til en helt almindelig bebyggelse. Sydøst for Ørndrup Vest ligger den nuværende Hersomgård. Hovedgården er allerede nævnt i 1485, men fremtidige undersøgelser på marken øst for Ørndrup Vest vil måske vise, at der også har været en betydningsfuld gård i området allerede i yngre jernalder. Ørndrup Vest i perspektiv Ørndrup Vest er beliggende på kanten af højdedraget lige nord for Skalsådalen. Lige syd for fundstedet er ådalen relativt bred, og den har derfor formodentlig ikke været let at komme over. Når man skal se på fundene i et lokalt perspektiv, har vi valgt at fokusere på et topografisk ret velafgrænset område på knap 25 km². Det udgøres især af det gamle Hersom

12 12 sogn og skal her kaldes Hersom-området. Dette område er mod sydøst afgrænset af Hærup Sø, mod syd/sydvest af Skalsådalen, mod vest/nordvest af Navndrup Møllebæk/Skravad Bæk, der mod nord fortsætter i Lund Bæk. Kun mod nordøst er afgrænsningen ikke klar, da højdedraget her fortsætter ubrudt. Figur 23: Hersom-området med registrerede fortidsminder. Cirkler er gravhøje, kors er grave på flad mark, firkanter er bopladser, udfyldte stjerne er et depotfund og tynde stjerner er løsfund. Rød er fund fra y. stenalder, grøn er fra bronzealderen, turkis er fra y. bronzealder/tidlig æ. jernalder mens sort er udateret I Hersom-området er der registreret et betydeligt antal fortidsminder (figur 23). Det gælder ikke mindst ca. 140 gravhøje, hvorfra der dog kun kendes få fund. Dertil kommer nogle fladmarksgrave, en del mere eller mindre sikre bopladsfund, hvoraf nogle er vanskelige at datere, et enkelt depotfund samt endelig nogle løsfund, hvor det præcise fundsted ofte er ukendt. Fund fra tragtbægerkulturen i yngre stenalder. På Hersom-højningen er der tilsyneladende to let adskilte områder med dysser eller jættestuer fra tragtbægerkulturen (figur 23 røde cirkler). Det gælder dels et område med fem høje i den nordlige del mellem Navndrup og Møllehøje, og dels et område med mindst otte gravhøje med megalitgrave i den sydlige del omkring Ørndrup Vest. Det er derfor ikke mærkeligt, at vi

13 13 fandt spor efter aktiviteter fra denne tid på Ørndrup Vest. Men vi må erkende, at de nye fund er så begrænsede, at de ikke bringer væsentligt nyt. Vores kendskab til tragtbægerkulturens bebyggelse og kultpladser er dermed stadig så begrænsede, at vi hilser alle nye fund velkomne. Det ser for os ud til, at Hersom-højningen med dens to grupper af megalithøje potentielt set rummer spændende muligheder, men vi kommer først videre, hvis der engang i fremtiden dukker nye fund op. Så kan vi måske for alvor belyse de tidlige bønders aktiviteter på Hersom-højningen. Fund fra y. bronzealder og tidlig førromersk jernalder. I relation til Ørndrup Vest er det fundene fra yngre bronzealder og den tidligste jernalder i Hersom-området, der er de mest interessante. Ud over Ørndrup Vest kender vi i dag til trefire-fem andre bopladser fra denne tid: - Ved Haugårdsvej (FF og -115, jf. kulturhistorisk rapport nr. 47) er der udgravet mindst fire hustomter og en del andre anlægsspor. - Ved Øster Teglgaard (FF ) er der ved en prøvegravning fundet enkelte gruber og stolpehuller, og her formodes det, at der også er et større bosættelsesområde. - Ved Navndrup er der fundet spor efter et par formodede hustomter fra bronzealderen (FF ), men de kan dog være fra ældre bronzealder og dermed lidt ældre end de ældste huse fra Ørndrup Vest. - Endelig er der gjort overfladefund og desuden udgravet en større grube med store mængder lerkarskår fra overgangen mellem yngre bronzealder og ældre jernalder ved Troestrup (FF , se Iversen og Näsman 1978). Det er rimeligt at antage, at der også i dette område er en boplads. De tre førstnævnte lokaliteter er sammen med Ørndrup Vest næsten placeret på en linje med en indbyrdes afstand på 0,8-1,0 km (figur 23). Men placeringen på en linje er formodentlig mere et udtryk for, hvor vi de sidste 10 år har foretaget arkæologiske undersøgelser end det er et udtryk for et reelt billede af fordelingen af bronzealderens bopladser på egnen. Det er nok ikke noget tilfælde, at vi næsten hver eneste gang, vi foretager en lidt større arkæologisk undersøgelse, støder på bopladsspor fra yngre bronzealder i Hersom-området. Tidligere er der fundet adskillige gravfund fra y. bronzealder, og der har i flere tilfælde været tale om usædvanligt fine og rige fund: - Det gælder en ragekniv fra Neder Hvolris, der med de klare afbildninger af bl.a. flere solheste og et skib hører til de fineste eksemplarer af slagsen i Danmark (figur 24). Figur 24: Ragekniven fra Neder Hvolris med skibsafbildning og solheste. (Kaul 1998, p. 99)

14 14 - Det er dog ikke den eneste bronzegenstand fra Hersom-højningen, der rummer figurer, der viser noget om bronzealderens forestillingsverden. Her kan vises et mindre kendt fund fra nabohøjen Fladhøj (FF ). Heri er fundet en rig brandgrav med en tveægget kniv ornamenteret med solhest og slange og måske en stiliseret skibsafbildning (figur 25). Graven rummede desuden et bronzesværd, en ornamenteret pincet, en ragekniv, en sjælden syl, samt et fragment af et formodet bensmykke. Yderligere en urne med bronzer er i øvrigt fundet i samme høj. Dertil kommer to helleristningssten, begge med skåltegn og begge fundet i højens randstenskæde. Det er dog usikkert, om de skal knyttes til de omtalte grave eller skal knyttes til én eller flere ældre grave i højen. Figur 25: Fund fra rig urnegrav i Fladhøj (FF ) - Endnu et rigt gravfund fra Hersom-højningen skal omtales, fordi der er tale om et fund med usædvanlige bevaringsforhold. Dette fund blev købt af Viborg Stiftsmuseum i 1941: "Fundet hidrører fra en Urnegrav i Rester af Høj "Skamrishøj" paa Gaardejer (Kresten) Skaarup Søndergaards Ejendom (Stensgaard) i Troestrup, Hersom sogn Matr. No. 2A. - Urnen var omsat med Sten, uden Laag. Den var hel, men knustes efter optagelsen." Der er tale om et relativt rigt gravfund, da urnen rummede hele 6 bronzegenstande i form af kniv/pilespids, ragekniv, pincet, syl, nål og dobbeltknap (figur 26). Det, der desuden gør fundet meget usædvanligt, er, at ragekniven (med formodet skibsafbildning) er omviklet med en læderstrimmel og skede til at beskytte æggen, at kniven er indsat i et 'læderetui', og at sylen har rester af et træskaft.

15 15 Figur 26: Fund fra urne i Skamrishøj. Der er flere andre spændende gravfund fra Hersom-området, bl.a. et fund med guldnåle fra Møgelhøj ( ) og en urnegrav med bronzering og knap fra Hestehøj ( ). På Nationalmuseet findes i øvrigt yderligere en ragekniv med skibsafbildning.

16 16 Der er også enkelte løsfund med relation til yngre bronzealders forestillingsverden. Her skal nævnes en hjulkorssten fra Skovbakken ved Hvolris (figur 27). Blandt løsfundene er også to skaftlejehamre, den ene fra Skovbakken og den anden fra Lundgaards mark i den nordligste del af Hersom-området, men der er nogen usikkerhed om, hvad de har været brugt til. Figur 27: Hjulkorssten fra Skovbakken Fremtidige perspektiver Bopladsen fra y. bronzealder ved Ørndrup Vest adskiller sig fra de fleste andre bopladser fra samme tid, idet antallet af hustomter er usædvanligt stort sammenlignet med næsten alle andre bopladser på Viborg-egnen. Ved Ørndrup Vest er det endvidere komplicerende for tolkningen af den undersøgte del af bopladsen, at kun en del af bebyggelsen er undersøgt. Flere af husene blev ikke afgrænset mod øst, og de fortsætter ind på marken øst for udgravningen. Men der kan sagtens ligge mange flere huse øst for det udgravede område. Hvor mange huse, der har stået samtidigt, er derfor meget vanskeligt at afgøre. For at forstå denne lokalitets kompleksitet og betydning er det vigtigt at få hele den resterende del af bosættelsesområdet undersøgt, men det bliver nok kun aktuelt, såfremt grusgravningen fortsætter mod øst, og det er der ikke udsigt til. Men på baggrund af ikke mindst de usædvanligt mange fine fund af bronzegenstande med afbildninger, der har relation til bronzealderens mytologi, vil alle nye fund fra Hersomhøjningen påkalde sig speciel interesse i fremtiden. Derfor vil det være et af de områder, hvor museet har særlige interesser i nye fund. Tak til B&C Grusgrav ApS for det gode samarbejde i forbindelse med udgravningen.

17 17 Relevant litteratur Mette Iversen & Ulf Näsman, 1978: En 2½ tusind år gammel ildgrav i Troestrup. MIV 8, 1973: Jørgen Jensen, 2004: Danmarks Oldtid Bronzealder f.kr. Jørgen Jensen, 2004: Danmarks Oldtid Ældre Jernalder 500 f.kr. 400 e.kr. Flemming Kaul, 1998: Ships on Bronzes. A Study in Bronze Age Religion and Iconography. Catalogue of Danish Finds. Per Ethelberg et. al., 2000: Det Sønderjyske landbrugs historie jernalder, vikingetid & middelalder. Per Mohr Christiansen, 2009: Erritsø. I: Skalk nyt om gammelt 4, august S Jakob Westermann og Dorthe K. Mikkelsen, 2009: Birgittelyst boplads og aktivitetsområde fra yngre bronze alder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid. Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 36. Diverse oplysninger: Viborg Stiftsmuseums j. nr.: VSM G755 Lokalitet: Ørndrup Vest Sogn, herred og amt: Hersom sogn, Rinds herred, Viborg Amt Dansk Kulturhistorisk Centralregister: , -116, Kulturarvsstyrelsens j. nr.: /VSM-0037 Bygherre: B&C Grusgrav, Jan Nielsen Areal: Ca. 4,5 ha Rendegravemaskine fra: Jan Nielsen Deltagere i udgravningen: Martin Mikkelsen (arkæolog, sagsansvarlig), Sanne Boddum (arkæolog, daglig leder), Mette Klingenberg (arkæolog), Kurt Overgaard Glintborg (arkæolog), Ole Ingvard Jensen (arbejdsmand), Abdolkarim Torabinejad (arbejdsmand). Dokumentationsmaterialet bestående af beretning, tegninger, fund, fotos m.v. opbevares på Viborg Stiftsmuseum, Hjultorvet 4, 8800 Viborg. Undersøgelsen er betalt af bygherren, Kulturarvsstyrelsen og Viborg Stiftsmuseum

18 18 Om bygherrerapporter Når der er foretaget en arkæologisk udgravning, der er helt eller delvist finansieret af en privat eller offentlig bygherre, skal der udarbejdes en særskilt rapport til bygherren. Bygherrerapporten skal være almindeligt tilgængelig, præsentere udgravningens resultater og sætte dem i sammenhæng med det omgivende landskabs kulturhistorie. 1 Viborg Stiftsmuseum har besluttet at udgive museets bygherrerapporter i en fortløbende serie. Ældre numre kan købes for 20 kr. (medmindre andet er anført) ved henvendelse til museet. Liste over Viborg Stiftsmuseums bygherrerapporter 1. Båndruplund en boplads fra bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Nordentoften, Skals en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Brokbakken en samlingsplads fra bronzealder og en gravplads fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Lynderup SV et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder. Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Teglværksvej en boplads fra ældre bronzealder. Martin Mikkelsen Klejtrup Syd en boplads fra sen yngre stenalder / tidlig ældre bronzealder. Marianne Høyem Andreasen Krogen, Aidt. Under udarbejdelse. 8. Højvangen, Ørum. Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 9. Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Ørum Sportsplads et aktivitetsområde fra ældre jernalder. Mikael H. Nielsen Sundstrup Øst en boplads fra yngre stenalder. Mikkel Kieldsen Ettrupvej, Fjelsø to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Løvel Syd - bebyggelsesspor fra yngre bronzealder og ældre germansk jernalder. Malene R. Beck & Dorthe Kaldal Mikkelsen Skaldehøj og Arildsvej - to bopladser fra førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen. Under udarbejdelse. 15. Liseborg- et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Lindum syd langhus fra middelalderen. Jesper Hjermind Søhuset, Viborg - på kanten af middelalderbyen. Marianne Greve Iversen Formyre SØ - hustomt og grave fra sen ældre bronzealder - fladmarksgravpladser fra tidlig jernalder. Martin Mikkelsen Tindbækvej 25 - Gravhøj fra enkeltgravskultur. Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen Langmosegård - en boplads fra yngre bronzealder. Martin Mikkelsen Løgstrup SØ - en boplads fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder. Sanne Boddum, Mikkel Kieldsen & Mikael H. Nielsen Viborg Vestermark - Bopladser fra bronzealderen. og Martin Mikkelsen. Under udarbejdelse. 23. Ridder Munks Vej - En gravplads m.m. fra stenalder, bronzealder og jernalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen Rødding SV - bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Randrup Mølle et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder. Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Spangsdal II og Gl. Asmild. Under udarbejdelse. 27. Bjerring Hede - en gravplads fra ældre jernalder - en boplads- og aktivitetsspor fra ældre jernalder. Asger V. Amundsen og Martin Mikkelsen Under udarbejdelse. 28. Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid. Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Stenshede Syd - Gravhøj fra enkeltgravskultur - bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Claus Sørensen og Martin Mikkelsen Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder. Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen. 31. Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Rådmandshus bebyggelse fra yngre vikingetid og ældre middelalder på Viborg Vestermark. Mikkel Kieldsen Højlund Spangsdal I landsby fra yngre jernalder. Sanne Boddum Rugballegård brandgrave og boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen Kokær Høj bebyggelse fra jernalder. Mikkel Kieldsen Kulturarvsstyrelsen: Retningslinjer for udformning af rapport til bygherre/anlægsmyndighed

19 36. Birgittelyst boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid. Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Ørum Industrivej boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder. Elin Vanting Mølgård, Resen boplads fra førromersk jernalder. Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Iller en bebyggelse fra yngre jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen Toftumvej, Mønsted. Jættestuetomt fra yngre stenalder samt boplads fra romersk jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Hulbækvej 31 boplads og grave fra ældre jernalder. Martin Mikkelsen Hørup bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Tindbæk Hestehave en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder. Sanne Boddum Møllegård, Klejtrup boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder. Sanne Boddum Neder Hallum, Ravnstrup bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid. Mette Klingenberg Løgstrup Nord bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder. Mikkel Kieldsen Haugårdvej 17 en bebyggelse fra yngre bronzealder. Lars Agersnap Larsen Ørndrup Vest aktivitetsspor fra yngre stenalder og bebyggelse fra yngre bronzealder og ældre jernalder. Sanne Boddum

20 20 Gengivet med tilladelse fra tidsskriftet SKALK

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder 1 Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 38 Bygherre: Kristian Kjær ISBN 978-87-87272-80-3

Læs mere

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder

Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Spangsdal II - boplads fra yngre bronzealder og/eller ældre jernalder Sanne Boddum Viborg Museum 2012 Bygherrerapport 64 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-14-7 2 Indledning I forbindelse med byudvikling

Læs mere

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder

Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Møllegård, Klejtrup - boplads fra sen yngre stenalder og bronzealder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 44 Bygherre: Jan Nielsen ISBN 978-87-87272-97-1 2 Indledning I området syd

Læs mere

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder

Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder 1 Tindbæk Hestehave - en boplads fra yngre stenalder samt en boplads og en urnegrav fra yngre jernalder Sanne Boddum Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 43 Bygherre: Pipers Teglværker A/S, Hammershøj

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

Lindum Syd Langhus fra middelalderen

Lindum Syd Langhus fra middelalderen Lindum Syd Langhus fra middelalderen Jesper Hjermind De fremgravede spor efter et middelalderhus i Lindum diskuteres på kanten af udgravningen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 16 Bygherre:

Læs mere

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder

Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder 1 Låstrupbakken - Bebyggelse fra yngre bronzealder/førromersk jernalder Bente Grundvad, Sidsel Wåhlin, Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 57 Bygherre:

Læs mere

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder

Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder 1 Randrup Mølle - et langhus med forsænket østende fra yngre stenalder Sidsel Wåhlin og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2008 Bygherrerapport nr. 25 Bygherre: Poul Justesen, Randrup Mølle 2 Indledning

Læs mere

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder

Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder 1 Kragsøgård - boplads fra yngre bronzealder Martin Mikkelsen Kulturhistorisk rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 58 Bygherre: Christian Nors ISBN 978-87-92778-09-3 2 Indledning Vælger vi i

Læs mere

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder

Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Aalestrup - To bebyggelser fra førromersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 70 Bygherre: Aalestrup Kommune ISBN 978-87-92778-21-5 1 Indledning

Læs mere

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder

Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Stenshede Syd Gravhøj fra enkeltgravskultur Bopladser fra yngre bronzealder og ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 29 Bygherre: Viborg

Læs mere

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid

Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid 1 Neder Hallum Bebyggelse og aktivitetsspor fra germansk jernalder og vikingetid Mette Klingenberg og Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 45 Bygherre: Lars Rosgaard ISBN 978-87-87272-92-6

Læs mere

Linjearkæologi på et naturgasprojekt

Linjearkæologi på et naturgasprojekt Linjearkæologi på et naturgasprojekt Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 76 Bygherre: Naturgas Midt-Nord I/S ISBN 978-87-92778-33-8 2 Indledning I 1980-1900

Læs mere

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2

Kamilla Fiedler Terkildsen. Kulturhistorisk Rapport. Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 71. Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-92778-22-2 Rishøjen - bebyggelse fra yngre stenalder og bebyggelse og gravplads fra yngre bronzealder/ældre førromersk jernalder samt tre grave i én, måske fra yngre jernalder. Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk

Læs mere

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid.

Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Selli Ager, Aidt En urnegrav med ringgrøft fra sen førromersk jernalder samt en gravplads fra ældre vikingetid. Marianne Greve Iversen, Martin Mikkelsen og Astrid Skou Hansen Kulturhistorisk rapport Viborg

Læs mere

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder

Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder 1 Brokbakken - en samlingsplads? fra bronzealder og - en gravplads fra ældre jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 3 Bygherre: Bjerringbro Kommune ISBN

Læs mere

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen

Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Bygdalgård - bebyggelse fra yngre stenalder til slutningen af bronzealderen Mikkel Kieldsen & Sidsel Wåhlin Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 62 Bygherre: Bjarne Nielsen ISBN

Læs mere

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder

Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Hulbækvej 31 - bopladser og grave fra ældre jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 41 Bygherre: Tage Knudsen ISBN 978-87-87272-86-5 2 Indledning. Tage Knudsen har en gård

Læs mere

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid

Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Birgittelyst Syd - boplads og aktivitetsområde fra yngre bronzealder og førromersk jernalder samt vejforløb fra historisk tid Jakob Westermann og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport

Læs mere

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen

Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen 1 Duehøj Syd - boplads og begravelser fra bronzealderen Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2011 Kulturhistorisk rapport nr. 54 Bygherre: Gert Vester, Batum ISBN 978-87-92778-02-4 2 Indledning. Gert Vester

Læs mere

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder

Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Nederhede - samlingspladser fra yngre stenalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 74 Bygherre: Pipers Teglværk ISBN 978-87-92778-29-1 1 Indledning

Læs mere

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg

Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Begravelser og kirkegårdshegn fra Sct. Mathias kirkegård i Viborg Jesper Hjermind Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 72 Bygherre: Energi Viborg Spildevand A/S ISBN 978-87-92778-24-6

Læs mere

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder

Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder 1 Teglværksvej, Bygum - en boplads fra ældre bronzealder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 5 Bygherrer: Lise-Lotte og John Nielsen 2 Indledning. I og lige omkring Aalestrup er registreret

Læs mere

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder

Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Toftum - bebyggelse fra ældre jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 55 Bygherre: René Lund ISBN 978-87-92778-05-5 2 Indledning Toftum

Læs mere

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder?

Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? 1 Liseborg Høje II Små treskibede huse fra y. stenalder? Kamilla Fiedler Terkildsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 59 Bygherre: Viborg kommune ISBN:

Læs mere

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder

Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder 1 Korsbakken - bebyggelse fra yngre romersk ældre germansk jernalder Bente Grundvad Nielsen og Kamilla Fiedler Terkildsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport nr. 60 Bygherre: Viborg

Læs mere

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen

Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Asmild Mark SV bebyggelse fra bronzealderen Casper Sørensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 82 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-41-3 2 Indledning Viborg Museum

Læs mere

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid

Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Liseborg Høje - boplads fra yngre bronzealder - begravelse i vognfading fra vikingetid Elin Vanting & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 28 Bygherre: Hector APS ISBN 978-87-87272-77-3

Læs mere

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder

Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk ( f. Kr.) jernalder 1 Rugballegård - brandgrave og boplads - fra ældre førromersk (550-300 f. Kr.) jernalder Martin Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 34 Bygherre: Jens Bøgild, Rugballegård Hjorthede ISBN

Læs mere

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder

Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Hørup - bebyggelsesspor fra ældre og yngre jernalder Mikkel Kieldsen & Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 42 Bygherre: Kjellerup Kommune ISBN 978-87-87272-87-2 2 Indledning

Læs mere

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder

Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder 1 Tapdrup Vest - bebyggelse og aktivitetsområde fra ældre jernalder samt overpløjet gravhøj fra yngre stenalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 52 Bygherre:

Læs mere

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder

Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Sønder Mose - en bebyggelse fra ældre bronzealder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 31 Bygherre: John Staaling ISBN 978-87-87272-81-0 2 Indledning Lokaliteten ved Sønder

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder

Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Hjortdalgård - en boplads fra ældre jernalder Claus Frederik Sørensen og Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 30 Bygherre: Betina og Torben Jensen ISBN 978-87-87272-73-5

Læs mere

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder

Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Stanghedevej 13 -bebyggelse fra yngre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 81 Bygherre: Jens og Jacob Adler Jensen ISBN 978-87-92778-40-6 2 Indledning

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder

Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder 1 Troelstrup - bebyggelse fra ældre jernalder Mikkel Kieldsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 53 Bygherre: Viborg kommune ISBN 978-87-92778-03-1 2 Indledning Det berørte

Læs mere

VHM 00163 Gammel Hjallerup

VHM 00163 Gammel Hjallerup VHM 00163 Gammel Hjallerup En boplads med bebyggelse og brandgrave fra romersk jernalder Dronninglund sogn Fund og Fortidsminder Stednr: 100203-386 Geodatastyrelsen. Luftfoto fra 2012 med alle udgravningsfelter

Læs mere

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder

Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Hulager - bebyggelse fra ældre bronzealder Casper Sørensen Billede taget fra udgravningen. Viser K1, hvor landmålerstokkene er sat i de tagbærende stolpehuller. Landmålerstokkene til højre viser indgangen.

Læs mere

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477

HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 HAM 4665 Elholm 3, Ulkebøl sogn, Als Sønder herred, Sønderborg amt. St. nr. 230210-477 1 Indholdsfortegnelse Resumé... 3 Undersøgelsens resultat... 3 Perspektivering... 4 Oversigtstegning Tidstavle med

Læs mere

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder

Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Højlund Spangsdal I - landsby fra yngre jernalder Sanne Boddum & Sidsel Wåhlin Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 33 Bygherre: Poulsen Projekt & Invest ApS ISBN 978-87-87272-70-4 2 Indledning

Læs mere

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder

Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Abildal En boplads fra sen yngre stenalder, samt brandgrave fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 65 Bygherre: Hersom Bjerregrav Idrætsforening

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport.

Ausumgaard. Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder. Kulturhistorisk Rapport. Ausumgaard Treskibede langhuse og aktivitetsspor. Bebyggelse fra yngre romersk jernalder Mette Klingenberg Kulturhistorisk Rapport Holstebro Museum 2013 Bygherre: Ausumgaard I/S Indledning Det udgravede

Læs mere

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder 1 Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 2 Bygherre: Møldrup Kommune 2 Indledning.

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave Bygherrerapport Viumgård I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder og yngre bronzealder samt gravplads fra yngre germansk jernalder ved Viumgård I. Sagsinfo SMS 1016A Viumgård 1 Stednr. 13.02.05-65.

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder.

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder. Bygherrerapport Viumvej I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder, yngre bronzealder og ældre/yngre jernalder ved Viumvej I Sagsinfo SMS 1022A Viumvej I Stednr. 13.02.05 69 Hjerk sogn Harre herred

Læs mere

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder

Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Ørum Industrivej - boplads fra yngre bronzealder og førromersk jernalder Elin Vanting Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 37 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-79-7 2 Indledning Indenfor

Læs mere

BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II

BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II SKIVE MUSEUM, ARK.AFD. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ BYGHERRERAPPORT SMS 930A FRILANDSVEJ II UDGRAVNING AF BOPLADSSPOR

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen

Stenshede. en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder. Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 1 Stenshede en gravhøj og andre fund fra yngre stenalder Sanne Boddum og Martin Mikkelsen 5 cm Skår til to lerkar samt en del af en flintflække fundet i grube K7. Bygherre: Bjerringbro Kommune Viborg Stiftsmuseum

Læs mere

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder

Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Løgstrup Nord - bebyggelse fra yngre stenalder til førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2010 Bygherrerapport nr. 46 Bygherrer: Jens Jørgen N. Nielsen og Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-89-6

Læs mere

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder.

Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Krogen, Aidt Gravplads, huse, kirke, og agersystemer fra jernalder og middelalder. Astrid Skou Hansen og Njal J. Geertz Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 7 Bygherre: Hvorslev

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Frejlevgaard, Frejlev Boplads med langhuse fra ældre jernalder og stenbygget grav fra romersk jernalder. J.nr. ÅHM 6120 Februar 2014 Ved Museumsinspektør

Læs mere

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder

Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder 1 Rødding SV - bebyggelse fra bronzealder og ældre førromersk jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 24 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-87272-74-2 2 Indledning. I forbindelse

Læs mere

En landsby fra sen førromersk og ældre romersk jernalder syd for Lisbjerg

En landsby fra sen førromersk og ældre romersk jernalder syd for Lisbjerg Fig. 229. Bunden af en urne med de brændte ben fra en ung person. Få centimeter skilte resterne af denne urne ved Kankbølle fra helt at blive taget af ploven se fig. 228. Ved de mange undersøgelser af

Læs mere

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder

Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder 1 Domdalsgård - gravplads fra ældre romersk jernalder - landsby fra ældre og yngre germansk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen og Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2011 Bygherrerapport

Læs mere

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497

VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 VSM 09116, Langdyssegård, Roum sogn, Rinds herred, Viborg amt 130909-107 og - 123 (areal) KUAS j.nr.: 2003-2123-1497 Udkast til rapport fra prøvegravning forud for byggeri af maskinhus Udført d. 14-15.

Læs mere

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder

Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Kokær Høj - Bebyggelse fra jernalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 35 Bygherre: Dennis A. Eriksen & Brian Sønderby ISBN 978-87-87272-78-0 2 Indledning. At Tapdrup har en

Læs mere

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard

SIM 22-2011 Silkeborg Langsø, Kulturhistorisk rapport. K.G. Overgaard Langsø Journalnummer: SIM 22/2011 Sted: Silkeborg Langsø Sted og SB nr. 16.01.08-11 KUAS j.nr.: 2011-7.24.02/SIM-0006 Kulturhistorisk rapport for udgravning ved Silkeborg Matr. nr.:171a, 173, 175a og 177

Læs mere

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt

VSM 10021, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt VSM 002, Mønsted sogn, Fjends herred, Viborg amt Kulturstyrelsens j.nr.: 203-7.24.02/VSM-0003 300-43(areal) 54 (lok) Rapport for prøvegravning forud for byggemodning Udført af Astrid Skou Hansen og Kamilla

Læs mere

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr.

Liseborg. - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder. Dorthe Kaldal Mikkelsen. Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. Liseborg - et forsvarsværk fra tidlig førromersk jernalder Dorthe Kaldal Mikkelsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 15 Bygherre: E. Meldgaard Sørensen ISBN 978-87-87272-83-4 2 Liseborg ligger

Læs mere

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder

Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Hjarbækvej - en lille samlingsplads fra yngre bronzealder Lars Agersnap Larsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Stiftsmuseum 2011 Bygherrerapport nr. 51 Bygherre: Energi Viborg Spildevand ISBN 978-87-87272-99-5

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark Museum Sydøstdanmark KNV00156 Bjerggade, Ølby og Hastrup KUAS journalnummer 2014-7.24.02/KNV-0011 Matrikelnummer 10a Ølby By, Højelse Højelse Sogn, Ramsø Herred, Roskilde Amt. Stednummer 020105-105 og

Læs mere

Sundstrup Øst - en boplads fra yngre stenalder

Sundstrup Øst - en boplads fra yngre stenalder 1 Sundstrup Øst - en boplads fra yngre stenalder Mikkel Kieldsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 11 Bygherre: Erik Rohde 2 Indledning. Bopladser fra yngre stenalder er en fundgruppe som museet

Læs mere

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset.

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset. VIBORG STIFTSMUSEUM Dato: Viborg Golfklub Spangsbjerg Alle 50 8800 Viborg Kultur & Service Viborg Stiftsmuseum Hjultorvet 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 38 38 Fax.: 87 99 79 72 vibmus@viborg.dk www.viborgstiftsmuseum.dk

Læs mere

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø

SBM1232 Johannelund. Kulturhistorisk rapport. Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM1232 Johannelund Kulturhistorisk rapport Den sydlige del af området ligger med smuk udsigt til Skanderborg Sø SBM 1232 Johannelund, Skanderup sogn, Hjelmslev herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr.

Læs mere

Fårdalfundet i yngre bronzealders kulturlandskab

Fårdalfundet i yngre bronzealders kulturlandskab Fårdalfundet i yngre bronzealders kulturlandskab fra periferi til centrum? Af Martin Mikkelsen Fårdalfundet (FF 131211-43) er et depotfund fra yngre bronzealder periode V, der ud over de velkendte figurer

Læs mere

Kulturhistorisk Museum Randers BERETNING. KHM 2473 Basager. Harridslev by, Harridslev, matr. nr. 10k. Harridslev Sogn.

Kulturhistorisk Museum Randers BERETNING. KHM 2473 Basager. Harridslev by, Harridslev, matr. nr. 10k. Harridslev Sogn. Kulturhistorisk Museum Randers Stemannsgade 2 - DK - 8900 Randers - Telefon 86 42 86 55 - Fax 86 41 86 49 - Hjemmeside: www.khm.dk - Email: khm@khm.dk BERETNING KHM 2473 Basager Harridslev by, Harridslev,

Læs mere

Tinggård 1 og 2. Gravhøj med grave fra yngre bronzealder/ældre jernalder og bopladsspor fra bondestenalder, yngre bronzealder og ældre jernalder

Tinggård 1 og 2. Gravhøj med grave fra yngre bronzealder/ældre jernalder og bopladsspor fra bondestenalder, yngre bronzealder og ældre jernalder Tinggård 1 og 2 Gravhøj med grave fra yngre bronzealder/ældre jernalder og bopladsspor fra bondestenalder, yngre bronzealder og ældre jernalder Benita Clemmensen og Niels Terkildsen Vesthimmerlands Museum

Læs mere

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder

Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Vammen - bebyggelse fra vikingetid/tidlig middelalder Lotte Bach Christensen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2014 Bygherrerapport nr. 77 Bygherre: Viborg Kommune ISBN 978-87-92778-35-2 2 Indledning

Læs mere

SBM1131 Kalbygård grusgrav

SBM1131 Kalbygård grusgrav SBM1131 Kalbygård grusgrav Kulturhistorisk rapport Figur 1; Vue over udgravningsfeltet og grusgraven. Set fra Ø. Foto: MSB Låsby sogn, Gjern herred, tidl. Skanderborg amt. Sted nr. 16.01.06. Sb.nr. 21.

Læs mere

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn

OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn OBM 2409, Hindsgavl Mark, Middelfart sogn - Arkæologisk forundersøgelse forud for opførelse af Aktivitets- og Naturcenter Hindsgavl, Middelfart kommune Af arkæolog Jesper Langkilde Arkæologisk rapport

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Journalnummer: SIM 41/2009 Sted: Grusgrav Hvinningdal SB Stednummer: 130307-12 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009

Læs mere

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder

Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mammen Søndervang - bebyggelse og aktivitetsområde fra yngre bronzealder Mikkel Kieldsen og Martin Mikkelsen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2013 Bygherrerapport nr. 66 Bygherre: Bjerringbro Kommune

Læs mere

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid

Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid Bygherrerapport for arkæologisk udgravning af boplads fra yngre germansk jernalder og vikingetid ROM 2265 Foldager Glim sogn Sømme herred Københavns amt Stednr. 020402 I forbindelse med at firmaet Kongstrup

Læs mere

HAM5251 Lerdal II, Bevtoft sogn, Nørre Rangstrup herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr. 20.04.02. Sb.nr. 264

HAM5251 Lerdal II, Bevtoft sogn, Nørre Rangstrup herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr. 20.04.02. Sb.nr. 264 HAM5251 Lerdal II, Bevtoft sogn, Nørre Rangstrup herred, tidl. Sønderjyllands amt. Sted nr. 20.04.02. Sb.nr. 264 Arkæologisk undersøgelse i forbindelse med afgravningskontrol af kabeltracé fra Nustrup

Læs mere

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række N Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport RESUME: På udgravningsområdet og tilstødende arealer har

Læs mere

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby

Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby SIM 5/2010 motorvejen Hårup-Låsby Staderapport for prøvegravning ved Nyløkkevej, 8. etape på motorvejen Hårup Låsby Journalnummer: SIM 5/2010 Etape 8 Sted: Motorvejen Hårup-Låsby Deletape:Nyløkkevej SB

Læs mere

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder

Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder 1 Toftumvej, Mønsted - jættestuetomt fra yngre stenalder, samt boplads fra romersk jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 40 Bygherre: Rene Lund ISBN 978-87-87272-85-8

Læs mere

KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi

KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi Afdeling for Arkæologi Bygherrerapport om den arkæologiske udgravning forud for byggemodning af område vest for Københavns lufthavn ved Tømmerupvej

Læs mere

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder

Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Hovedgaden 3a, Løgstrup - bebyggelse fra yngre jernalder - aktivitetsspor fra yngre bronzealder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2016 Bygherrerapport nr. 87 Bygherre: O.J. Truck Holding

Læs mere

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder

Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Vestre Skivevej, Kobberup Bebyggelse fra yngre jernalder Ida Westh Hansen Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2015 Bygherrerapport nr. 83 Bygherre: Ole Martinussen ISBN 978-87-92778-43-7 2 Indledning

Læs mere

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport

SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport SBM983 Kildebjerg Etape II Bygherrerapport Dover sogn, Hjemslev Herred, tidl. Skanderborg Amt. Stednummer: 16.02.03. sb. nr. 263 Ved en arkæologisk undersøgelse af et ca. 400 meter langt vejtracé og en

Læs mere

Oversigtskort. Luftfoto med søgegrøfterne omkring Dybdal. Kilde: Muse um, Arkæologi. Kort over Hostrup Strandpark. Kilde: Arkæologisk Afdeling

Oversigtskort. Luftfoto med søgegrøfterne omkring Dybdal. Kilde: Muse um, Arkæologi. Kort over Hostrup Strandpark. Kilde: Arkæologisk Afdeling Bygherrerapport Undersøgelse af diverse gruber og stolpehuller i forbindelse med separatkloakering i området omkring Hostrup Strandpark og Lem. Sagsinfo SMS 1231 Hostrup Strandpark Stednr. 13.10.04-121

Læs mere

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Svendborg sogn, Sunds herred, tidligere Svendborg amt sted.nr. 090513-124. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0006 Forfatter: Anne Garhøj Rosenberg, museumsinspektør

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

1. Hus fra yngre stenalder

1. Hus fra yngre stenalder . Hus fra yngre stenalder ca. 400 før Kristus Dette hus er det ældste, der blev fundet i. Det er fra overgangen mellem enkeltgravstid og dolktid, ca. 400 f. Kr. Huset er ca. m langt og m bredt. Det er

Læs mere

Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder

Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder Kvorning 9a - boplads fra yngre bronzealder - gravplads og bebyggelse fra yngre romersk jernalder Sanne Boddum Kulturhistorisk Rapport Viborg Museum 2012 Bygherrerapport nr. 67 Bygherre: Lundgaard Teglværk

Læs mere

Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted

Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted Sæby Havmøllepark Kulturhistorisk Analyse for to landbufferzoner VHM 00542 Sæby-Volstrup-Hørby VHM 00549 Understed-Gærum-Flade-Åsted Fund og Fortidsminder Sted- og lok.nr. 100214-206 Volstrup Sogn, og

Læs mere

Beretning. Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse. RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011.

Beretning. Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse. RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011. Beretning Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse RSM j.nr. 10.128 KUA: 2010-7.24.02/RSM-0022 RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011. Udgravningsberetning, udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder

Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder 1 Lynderup SV - et aktivitetsområde fra sen yngre stenalder og bronzealder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 4 Bygherre: Møldrup Kommune ISBN 978-87-87272-82-7

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011

VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011 VSM 09896 Hjordhøjgård Sydvest, Løvel sogn, Nørlyng herred, Viborg amt 130808-190 Kulturstyrelsens j.nr.: 2011-7.24.02/VSM 0011 1 Rapport for udgravning forud for etablering af elkabel, Skagerrak 4 Udført

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård Journalnr.: SIM 32/2010 Sted og sb. nr.: 130303-211 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Kirkebjeggård Matr. nr.: 1an og 19bd

Læs mere

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur 1 Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen 1cm 1cm Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport nr. 19 Bygherre: Asger Risgaard ISBN 978-87-87272-57-5 2 Indledning. Nogle

Læs mere

Bygherrerapport om de arkæologiske udgravninger forud for anlægsarbejde på Jasonsminde TAK 1449

Bygherrerapport om de arkæologiske udgravninger forud for anlægsarbejde på Jasonsminde TAK 1449 KROPPEDAL Museum for Astronomi. Nyere tid. Arkæologi Afdeling for Arkæologi Bygherrerapport om de arkæologiske udgravninger forud for anlægsarbejde på Jasonsminde TAK 1449 Af Maria Lisette Jacobsen Bygherrerapport,

Læs mere