Slovakiske mobile enheder i Rusland

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Slovakiske mobile enheder i Rusland"

Transkript

1 Slovakiske mobile enheder i Rusland Indledning Slovakiske enheder deltog i operation Barbarossa næsten fra starten af felttoget. I Slovakiet begyndte mobiliseringen om morgenen d. 22. juni Samtidigt gav forsvarsministeren ordre til at danne en mobil gruppe. Denne var klar allerede samme aften og rykkede ind i Rusland d. 25. juni. Gruppen bestod da af følgende: En opklaringsbataljon med to kompagnier En kampvognsbataljon med to kampvognskompagnier og to panserværnskompagnier En motoriseret infanteribataljon med fire kompagnier En motoriseret artilleriafdeling med to batterier Den slovakiske hærs udstyr stammede, ikke overraskende, fra den gamle tjekkoslovakiske hær. Det betød at udstyret, specielt kanoner og lette håndvåben af en ganske udmærket kvalitet. Kampvogne og panserværns kanoner var til gengæld ikke noget at råbe hurra for. Kampvognene var fra Skoda (Panser 35 & 38), bevæbnet med 37mm kanoner og panserværnskanonerne var 37mm kanoner fra samme firma. Den mobile gruppe krydsede San floden og kom under kommando af det tyske 17. Arme korps. Gruppen kommer hurtigt i kamp med russiske styrker ved Wojtkowa og må trække sig tilbage. Den 27. juni angriber slovakkerne russiske stillinger ved Sanok. Man må her konstatere at 37 mm kanoner ikke er særligt effektive over for beton bunkere, med det ledsagende infanteri, nedkæmper de russiske stillinger. Gruppen mister her en enkelt kampvogn. Herefter rykkes der videre mod øst og i den første uge af juli når den mobile gruppe frem til Sambor. I mellemtiden en det Slovakiske feltkorps blevet formeret, og begynder langsomt at rykke ind i Rusland. Korpset består af to infanteridivisioner, to artilleriregimenter og diverse støtte tropper. Da fremrykningen foregår til fods og korpset samtidig er startet senere end den mobile gruppe er det langt bagefter.

2 Den 4. juli bliver gruppen omdøbt til den Mobile brigade. Den overtager hovedparten af de mobile enheder fra feltkorpset. Den 8. juli består brigaden af følgende: En opklaringsbataljon med tre kompagnier (primært på cykel) En motoriseret infanteribataljon med fire kompagnier Et kampvognsregiment med tre kampvognskompagnier og tre panserværnskompagnier Et artilleriregiment med tre afdelinger Et ingeniør- og et luftværnskompagni. Det er også her at de får deres første morterer, 2 stk. middeltunge morterer. Den 9. juli fortsætter fremrykningen mod øst og den 21. juli nærmer man sig byen Lipovec. De tyske efterretninger oplyser, at der befinder sig hovedparten af to russiske infanteriregimenter i og omkring byen. Forsvaret af byen bliver ledet af General Tkacenko, som er chef for 44. Sibiriske bjergdivision. Han har to helt friske infanteriregimenter og to noget slidte regimenter til forsvar af området. Angrebet startes tidligt om morgenen af opklaringsbataljonen. Man støder hurtigt på russiske enheder. Disse formår at holde det Slovakiske infanteri stangen, men da der indsættes kampvogne bryder man igennem. Dette skyldes bl.a. den russiske mangel på panserværn. Ved middagstid er de forreste russiske linier taget og man er klar til et angreb på selve byen. Kampvognene begynder angrebet efterfulgt af det motoriserede infanteri og panserværn, som benytter vejen ind mod byen. Denne kommer hurtigt under ild af russisk artilleri, som ødelægger en hel del lastbiler. En del af byen inklusive jernbanestationen bliver indtaget hen under aftenen. På det tidspunkt indsætter russerne et infanteriregiment i et modangreb på brigadens højre flanke. Dette angreb ender med at dele brigaden i to dele og stoppes da der indsættes to tyske infanterikompagnier fra 97. infanteri division.

3 I løbet af aftenen trækker brigaden sig ud af Lipovec og må efterlade fem ødelagte kampvogne, en panservogn og en hel del lastbiler. Syv kampvogne og to panservogne blev svært beskadiget. Der var reservedele nok til at reparere de fleste kampvogne, men det lykkes personellet at foregive at det ikke var tilfældet og alle kampvogne blev sendt tilbage til Slovakiet. Holdningen var at kampvognene kunne bruges bedre i Slovakiet under et oprør mod Tyskland, end i Rusland. Resten af brigaden blev underlagt den tyske 295. infanteri division, men moralen må have været lav efter Lipovec. Oberst Turanec (nyudnævnt chef) skriver i hvert fald følgende om infanteriet: "Personellet er generelt nogle kujoner; så snart det russiske artilleri begynder at skyde, løber de tilbage. Officererne er bagerst under angreb og forrest under retræter." I starten af august bliver de slovakiske styrker reorganiseret. Den mobile brigade bliver gjort til en mobil division og Feltkorpset bliver til en sikkerhedsdivision. Det overskydende personel ( mand) bliver sendt hjem, tids nok til at deltage i høsten. Divisionen består nu af: To motoriserede infanteriregimenter Et artilleri regiment En opklarings bataljon En ingeniør bataljon Diverse støtte tropper Efter tre ugers træning og reorganisering fortsætter divisionen mod øst og den 14. september når den frem til Dnieper floden, ved Kremenchug. Her går den i stilling og afviser et russisk forsøg på at krydse floden.

4 I slutningen af september fortsættes fremrykningen og i starten af november bliver divisionen sent til det Azovske hav, mellem Mariupol og Taganrog. Her anskaffe divisionen sig en fiskekutter, som behørigt udstyret med det slovakiske flag, bliver brugt til patruljering langs med kysten. I slutningen af november bliver det meste af divisionen flyttet til defensive stillinger ved Mius floden. Divisionen modstår alle russiske angreb på denne stilling og forbliver i disse stillinger i 7½ måned. I slutningen af juli 1942 deltager divisionen i angrebet på Rostov og er den første enhed der krydser floden Don. I september indtager divisionen stillinger syd for Krasnodar og forbliver i disse stillinger. Divisionen får en ny chef - Oberst Jurech. Han er en stærk modstander af styret i Slovakiet og planlæger at lade hele divisionen går over til russerne. Overgangen var planlagt til udførelse den 28. januar På grund af den tyske tilbagetrækning efter Stalingrad bliver det ikke til noget. Divisionen bliver evakueret til Krim, men mister en meget stor del af sit tunge udstyr. Den har f.eks. kun syv kanoner tilbage.

5 Divisionen deltager i kystforsvaret på Krim, omkring Perekop. 1. august bliver divisionen omdøbt til 1. infanteridivision. Dette har ingen praktisk indvirkning på enheden, da den allerede har mistet hovedparten af sine køretøjer. Divisionen bliver evakueret til Rumænien og omdannet til 1. tekniske division. Resten af krigen bygger divisionen stillinger m.m. primært i Ungarn. I september 1944, bliver den afvæbnet og ved slutningen af krigen går den i russisk fangenskab. Generelt om de Slovakiske styrker Den slovakiske hær havde ved krigens start rigeligt med materiel og generelt af en god kvalitet. Der var som i mange andre hære en mangel på lastbiler. Personellet var dog en anden sag. Der var en stor mangel på officerer og befalingsmænd. Disse to grupper var i den gamle Tjekkoslovakiske hær primært besat af personer fra den Tjekkiske del af landet og de var jo ikke længere til rådighed. Generelt gjorde den mobile brigade/division en god indsats i Rusland. Dens indsats påvirkes selvfølgelig af manglen på officerer. Samtidigt var en del af officererne stærkt tysk fjendtlige og dette sammenholdt med, at man ikke havde nogen udeståender med Rusland, har selvfølgelig påvirket indsatsen. Dette kommer jo også til udtryk i forsøget på at arrangere divisionens overgang til russisk side. Russerne opretter senere i krigen en tjekkoslovakisk faldskærmsbrigade. Den består primært af slovakker og bliver indsat i det oprør der finder sted i Slovakiet i efteråret Moralen daler kraftigt i løbet af vinteren/ foråret 1942 og det hele ender til sidst med enhedens afvæbning i Slovakkerne havde store problemer med at forsyne deres tropper i Rusland og en overgang bliver den Mobile divisions artilleri udskiftet med tyske kanoner, som er nemmere at forsyne. Der sker selvfølgelig det, at når tyskerne så selv mangler kanoner, så tager man dem igen, hvilket næppe har højnet moralen. Slovakkerne udskifter i løbet af krigen personellet i enhederne, efterhånden som deres tjenestetid udløber. Det var der sikkert en del tyske og russiske soldater der gerne ville have haft mulighed for.

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment.

Nordvest for byen GLEBOVKA blev der i de tidlige morgentimer den 4. februar 1943 nedkastet et kompagni fra 31. Faldskærmsregiment. Ozereika Udgangssituation Vi befinder os ved Sortehavet i februar 1943. Det aktuelle terrænområde er besat af en tysk kystartilleriafdeling (789.) og en rumænsk infanteribataljon (+) (1./38. Infanteriregiment).

Læs mere

Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? -

Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? - Forsvarets Arkiver - Hvordan griber man det an? - Hæren bestod af: Infanteriet Rytteriet Artilleriet Ingeniørkorpset Vejkorpset Indtil ca. 1800 Da havde mange kompagnier navn efter kompagnichefen. Indtil

Læs mere

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni

Om dansk fodfolk , Regimentets kanonkompagni Om dansk fodfolk 1932-1941, Regimentets kanonkompagni Indledning Fodfolksregimenternes kanonkompagnier blev oprettet som en del af 1937-ordningen, og udrustet med en - efter datidens forhold - slagkraftig

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

Et tysk kampvognsangreb i 1918

Et tysk kampvognsangreb i 1918 Et tysk kampvognsangreb i 1918 Indledning Tysk kampvognskommandør foran en Sturm-Panzerkraftwagen A7V, oktober 1918. Fra Nigel Thomas & Ramiro Bujeiro: The German Army in World War I (3), Osprey Publishing,

Læs mere

Operation OVERLORD-1. Indledning. Spillet. Billedmateriale

Operation OVERLORD-1. Indledning. Spillet. Billedmateriale Operation OVERLORD-1 Indledning I sommeren 2000 blev der i kredsen af krigsspillere talt om, at det kunne være spændende at prøve et spil fra Invasionen i Normandiet, den 6. juni 1944, også kaldet D-Dag.

Læs mere

af Michael Zilmer-Johns

af Michael Zilmer-Johns FALL GELB Slaget om Frankrig maj 1940 Modangrebet ved Arras Kortudsnittet er fundet hos http://www.wwiidaybyday.com/ af Michael Zilmer-Johns Modangrebet ved Arras Frankrig, maj 1940 Allieret Grundlag

Læs mere

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3

Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Udklipsark - Danske soldater - Infanteri, Del 3 Indledning Det så vidt vides fjerde og sidste udklipsark i serien Danske Soldater (fra cirka 1946), tegnet og/eller udgivet af N.C.W. - se Udklipsark: Danske

Læs mere

Tung selvkørende kanon ISU-152

Tung selvkørende kanon ISU-152 Tung selvkørende kanon Lidt om historien En tung selvkørende kanon med en 152 mm haubits så dagens lys første gang i 1943, hvor køretøjer af type SU-152 blandt andet deltog i Slaget ved Kursk. Grundlaget

Læs mere

Krigsspil - Kampen om Schnee Eifel og St. Vith

Krigsspil - Kampen om Schnee Eifel og St. Vith Krigsspil - Kampen om Schnee Eifel og St. Vith Baggrund Spillet startede på offensivens første dag d. 16. december 1944 (Null Tag) ved daggry i Schnee Eifel bjergene lige øst for St. Vith. Området lå i

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864.

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. Krigen 1864 15:04:19 07-12-2014 Side 1 af 11 Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. L Heltborg 07-12-2014 15:04 Regiment Brigade Bataillon Bemærkn. Kompagni Leder - Division Armeens overkommando

Læs mere

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk

10 + SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2-4. www.hasbro.dk SPILLET OM VERDENSHERREDØMMET 2006 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, 2600 Glostrup. www.hasbro.dk Made in Ireland 120614575108

Læs mere

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi

Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Slaget om Vesteuropa 1940 en kronologi Kronologi i punktform for krigen i Vesteuropa: 10. maj - 25. juni 1940. Kort Udtrykket "den allierede hovedstyrke" skal her forstås som den belgiske hær og de dele

Læs mere

The Black Watch (Royal Highland Regiment) Af Canada i Operation "forår", 25 JULY 1944

The Black Watch (Royal Highland Regiment) Af Canada i Operation forår, 25 JULY 1944 The Black Watch (Royal Highland Regiment) Af Canada i Operation "forår", 25 JULY 1944 I dette slag omkom Svend Emanuel Moustgaard Jensen, som canadisk soldat. Ministeren for nationalt forsvar udsendt følgende

Læs mere

~4~.-. E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j.

~4~.-. E ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u. ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j. N&YY~ S&hy cl..2.j}-t.. /9t~:J-o E" ~/ar~/~ t'-ah a:, / n:. oy- At-u /1.hk..L/s t!~-7 o y o~ e/.rk.,~,~;,~ d'c::vm- /1,. CJ~...,b~4,_, / Vr. s 4-fJ_y /'1 ;-../:j ~ ø~ L~~/s< c:aj ~«~h~~/, '?.J. ~4~.-.

Læs mere

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge.

Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. 14538i08 2/18/00 4:31 PM Page 1 Rækkefølgen af faserne i en spilleomgang Nedenfor ses et resumé af faserne i en spilleomgang, som SKAL udføres i nævnte rækkefølge. Forstærkningsfase - 1/3 af de besatte

Læs mere

Temarute: Atlantvolden (26 km)

Temarute: Atlantvolden (26 km) Temarute: Atlantvolden (26 km) DK Denne cykeltur fører jer rundt til nogle af de mest markante anlæg, der blev opført af den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. Mange steder på Fanø ses stadig

Læs mere

Spillet om verdensherredømmet

Spillet om verdensherredømmet Spillet om verdensherredømmet 2004 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Distributed in the Nordic region by Hasbro Nordic, Ejby Industrivej 40, DK-2600 Glostrup, Denmark. www.hasbro.dk 040414538108 K O

Læs mere

TRICOLORE. Udgave 3.0 november 2009

TRICOLORE. Udgave 3.0 november 2009 Definitioner...4 Skala...4 Basering...4 Tabsregler...4 Terningdefinitioner...4 Officererne...4 Enhederne...5 Formationer...5 Uorden...6 Manøvre og bevægelser...6 Pivotering og vendinger...6 Formationsskift...6

Læs mere

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864.

Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. Krigen 1864 12:52:26 18-05-2014 Side 1 af 9 Oversigt over de Danske tropper i krigen 1864. L Heltborg 18-05-2014 12:52 Brigade Bataillon Bemærkn. Kompagni Leder - Division Armeens overkommando Overg eneral

Læs mere

Torden over Europa Stortaktisk krigsspil fra Napoleonstiden

Torden over Europa Stortaktisk krigsspil fra Napoleonstiden Torden over Europa 7. udgave af 18. oktober 2006 VEXprint udgave 7.0 Forord Regelsættet har nu siden første udgave stået sin prøve dels i Dansk Figurspilsforening og dels i Chakoten både ved mindre som

Læs mere

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849.

Frederik Knudsen til sin Kone Taarup, 18. Maj 1849. Taarup, 18. Maj 1849. Kære elskede Kone! Dit Brev fra den 11. modtog jeg den 16., og det glæder mig at se, at I er ved Helsen. Jeg er Gud ske Lov også ved en god Helsen, og har det for tiden meget godt,

Læs mere

Angrebet. Styrker og planer. 2. udgave ved udgiver Keld Yding, Svendborg, 2014. angrebet@takys.dk. www.angrebet.dk

Angrebet. Styrker og planer. 2. udgave ved udgiver Keld Yding, Svendborg, 2014. angrebet@takys.dk. www.angrebet.dk 1 Angrebet Styrker og planer 2. udgave ved udgiver Keld Yding, Svendborg, 2014 angrebet@takys.dk www.angrebet.dk Bogen er beskyttet i henhold til lov om ophavsret 2 2. udgave er delt i 3 bind. Opmarch

Læs mere

Tysk luftværnsartilleri

Tysk luftværnsartilleri Tysk luftværnsartilleri Nu er turen så kommet til en lille beskrivelse af mit tyske luftværnsbatteri. Som med mine øvrige tyske krigsspilsenheder er der tale om brug af modeller fra mange forskellige fabrikater

Læs mere

Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division

Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division Tyske faldskærmsjægere - Enheder fra 9. Fallschirmjäger Division Indledning Under forstudierne til det, der senere blev til Chakotens krigsspil i april 2000 - Kampene om Seelow- Højderne - stødte jeg for

Læs mere

2. verdenskrig i Europa

2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet den 5. maj 1945. Krigsudbrud Den 1. september

Læs mere

TRICOLORE. Udgave 1.1 August_ 2003

TRICOLORE. Udgave 1.1 August_ 2003 Definitioner...4 Skala... 4 Basering... 4 Tabsregler... 4 Terningdefinitioner... 4 Officererne... 4 Enhederne... 5 Formationer... 5 Uorden... 6 Manøvre og bevægelser... 6 Pivotering og vendinger... 6 Formationsskift...

Læs mere

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab.

Hohen Tauern Stabsbarakken på Silkeborg Bad. Barakken var indrettet med kontorer for generalen og hans nærmeste stab. Vi har rekronstrueret en typisk tysk barak i 3d, som de så ud mange steder i Danmark. I begyndelsen af krigen ankom færdige moduler fra Tyskland, dvs. vægge af en meter i bredden med eller uden vinduer

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta.

Den Store Nordiske Krig. foto. Lynkrig. Neutralitet. foto2. Invasionen af Skåne. Svensk kapitulation i Nordtyskland. Invasionen af Norge. fakta. Historiefaget.dk: Den Store Nordiske Krig Den Store Nordiske Krig foto Den Store Nordiske Krig var den sidste af svenskekrige i danmarkshistorien. Danmark stod denne gang på vindernes side, men kunne dog

Læs mere

III Panserinfanteribataljon/Jydske Dragonregiment i 1985

III Panserinfanteribataljon/Jydske Dragonregiment i 1985 III Panserinfanteribataljon/Jydske Dragonregiment i 1985 Dette er en redigeret og sammenskrevet version af endnu en række indlæg fra det nu nedlagte Taktisk Forum. I dette her tilfælde er der tale om en

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 1 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 1 Indledning Efter Hærloven af 1932 var skytskompagniet i praksis et morterkompagni (chef med kommandogruppe samt 3 delinger á 2 mortergrupper og 1 ammunitionsdeling),

Læs mere

Pz Kpfw IV. Indledning. Billeder

Pz Kpfw IV. Indledning. Billeder Pz Kpfw IV Indledning Mit andet kompagni med tyske kampvogne er udrustet med typen Pz IV. Sådanne kamvogne indgik blandt andet i 2. Bataljon i SS-Panserregiment 9 fra "Hohenstaufen" divisionen. Mine modeller

Læs mere

November, Aarhus. Flames of War real time kampagne. Aroscon 2018 II. Breakout on the Eastern Front. Tilmelding:

November, Aarhus. Flames of War real time kampagne. Aroscon 2018 II. Breakout on the Eastern Front. Tilmelding: 10. -11. November, Aarhus Flames of War real time kampagne Aroscon 2018 II Breakout on the Eastern Front Tilmelding: www.aroscon.dk Al den info du skal bruge I dette dokument får du alle reglerne og info,

Læs mere

HELGENÆS: RYES SKANSER

HELGENÆS: RYES SKANSER HELGENÆS: RYES SKANSER Ved Dragsmur, ved overgangen fra Mols til Helgenæs, finder vi Ryes Skanser, et imponerende skanseanlæg, der stammer fra Treårskrigen 1848-51. Skanserne stod færdige i 1848 og blev

Læs mere

"Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941

Ungarische Reiter in der Ukraine - Ungarske husarer, 1941 "Ungarische Reiter in der Ukraine" - Ungarske husarer, 1941 Indledning Det tyske tidsskrift Die Wehrmacht, Nr. 18/5. årgang, fra 27. august 1941, indeholder en malerisk beretning af krigskorrespondenten

Læs mere

Indhold: Spillebræt 5 hære med 40 infanteri-, 12 kavaleri- og 8 artillerienheder i hver 43 kort 2 referencekort 5 terninger

Indhold: Spillebræt 5 hære med 40 infanteri-, 12 kavaleri- og 8 artillerienheder i hver 43 kort 2 referencekort 5 terninger REGLER FOR 2 TIL 5 SPILLERE, FRA 10 ÅR S P I L L E T O M V E R D E N S H E R R E D Ø M M E T 2010 Hasbro. Alle rettigheder forbeholdt. Produceret af: Hasbro SA, Route de Courroux 6, 2800 Delemont CH Repræsenteret

Læs mere

Historien er om en dansk bondefangers udnyttelse af arbejdsløshed, eventyrlyst, klassekampsstemning og hvid russisk desperation.

Historien er om en dansk bondefangers udnyttelse af arbejdsløshed, eventyrlyst, klassekampsstemning og hvid russisk desperation. Tak for invitationen. Historien er om en dansk bondefangers udnyttelse af arbejdsløshed, eventyrlyst, klassekampsstemning og hvid russisk desperation. Billedet viser danske frivillige på vej til Murmansk

Læs mere

maj, Aarhus Flames of War kampagne. Aroscon Slaget om St. Lô. Tilmelding:

maj, Aarhus Flames of War kampagne. Aroscon Slaget om St. Lô. Tilmelding: 12. -13. maj, Aarhus Flames of War kampagne Aroscon 2018 - Slaget om St. Lô Tilmelding: www.aroscon.dk Al den info du skal bruge I dette dokument får du alle reglerne og info, som du skal bruge som deltager

Læs mere

Den danske Brigade i Sverige 1939-1945 - 5. (tunge) Bataljon, Del 1

Den danske Brigade i Sverige 1939-1945 - 5. (tunge) Bataljon, Del 1 Den danske Brigade i Sverige 1939-1945 - 5. (tunge) Bataljon, Del 1 Indledning Brigadens 5. (tunge) bataljon havde følgende krigsstyrke: Bataljonsstab: Chef med stab (34) samt 2 personvogne, 5 lastvogne

Læs mere

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Userneeds, 17. marts 2015 Metode Målgruppe: 18-86 årige mænd og kvinder i Danmark Metode: Online undersøgelse. Medlemmer

Læs mere

kanoner). fjendens position.

kanoner). fjendens position. Præsenteret af: To-kanonen her er en kopi af Garderhøjfortets rigtige To-kanon. Øverste etage er kanonrummet med to kanoner. I den nederste etage drejer man kanonen i den retning, den skal skyde. Den rigtige

Læs mere

Stalin s Europe. Steen Villarsen

Stalin s Europe. Steen Villarsen Steen Villarsen Stalin s Europe Wupti, så er vi tilbage på Ostfronten. Man bliver sku helt svimmel af al denne hoppen rundt mellem de forskellige tidsperioder; man kan kun håbe at Battlefront selv kan

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

Russisk ingeniørkampvogn - PT-34

Russisk ingeniørkampvogn - PT-34 Russisk ingeniørkampvogn - PT-34 Indledning Kontoret udfasede på et tidspunkt en IBM matrixprinter af ældre model. Printerens farvebånd blev ført frem og tilbage ved hjælp af nogle tandhjul fremstillet

Læs mere

B: Kommer vi tilbage til.

B: Kommer vi tilbage til. 1 2 A: Kommer vi tilbage til. B: Kommer vi tilbage til. C: Er et dogme med rødder i 1864, 9. april og Irak Afghanistan traumet: Militære krav og professionalisme er derfor irrelevant og er blevet afviklet

Læs mere

Besøg i heltebyen Volgograd

Besøg i heltebyen Volgograd Besøg i heltebyen Volgograd Slaget ved Stalingrad fremstår formodentlig som en af de vigtigste begivenheder i det 20. århundrede, hvis ikke hele verdenshistorien. Slagets omfang, blodighed og betydning

Læs mere

T A K T I S K K R I G S S P I L F R A D E N A M E R I K A N S K E B O R G E R K R I G 1 8 6 1-1 8 6 3

T A K T I S K K R I G S S P I L F R A D E N A M E R I K A N S K E B O R G E R K R I G 1 8 6 1-1 8 6 3 T A K T I S K K R I G S S P I L F R A D E N A M E R I K A N S K E B O R G E R K R I G 1 8 6 1-1 8 6 3 2. UDGAVE 1992 Dette regelsæt kan uden tilladelse kopieres til privat brug og distribueres på ikke-kommercielle

Læs mere

Anmeldelse. De Væbnede Styrkers Museum i Moskva. Anmeldt af Christian Riegels Hjorth

Anmeldelse. De Væbnede Styrkers Museum i Moskva. Anmeldt af Christian Riegels Hjorth Anmeldelse De Væbnede Styrkers Museum i Moskva Anmeldt af Christian Riegels Hjorth Det første der møder én ved indgangen til De væbnede styrkers Museum i Moskva er en T34-85 kampvogn; kampvognen der som

Læs mere

I krig med US riffelkompagnier

I krig med US riffelkompagnier Steen Villarsen I krig med US riffelkompagnier Så er tiden kommet til det FOW kompagni jeg nok kender bedst. Beklageligvis (eller heldigvis vil nogle måske sige) har kompagniet gennemgået en del omvæltninger

Læs mere

Krasnograd maj Krigsspil fra den russiske forårsoffensiv ved Kharkov. Russisk Grundlag

Krasnograd maj Krigsspil fra den russiske forårsoffensiv ved Kharkov. Russisk Grundlag Krasnograd maj 1942 Krigsspil fra den russiske forårsoffensiv ved Kharkov Russisk Grundlag 1. Baggrund. I foråret 1942 var optimismen udbredt på begge sider af Østfronten. Stalin og de øverste militære

Læs mere

Operation ZITADELLE-1

Operation ZITADELLE-1 Operation ZITADELLE-1 Indledning Operation ZITADELLE var den sidste større tyske offensiv på Østfronten og skulle lukke den lomme i fronten, som var omkring KURSK. Yderligere skulle russernes mulighed

Læs mere

Om belgisk organisation og uniformering 1914

Om belgisk organisation og uniformering 1914 Om belgisk organisation og uniformering 1914 Indledning Denne artikel kan læses som et supplement til Ryttertræfningen ved Haelen, 12. august 1914 og det er hensigten at give et rids af periodens belgiske

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 4

Om dansk rytteri , Del 4 Om dansk rytteri 1932-1940, Del 4 1939-1940 Gardehusarregimentet Regimentet formeredes 2. september 1939 i henhold til mobiliseringsbestemmelserne, men med reducerede styrker, da hærordningen ikke var

Læs mere

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig

Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Om engelsk jernbaneartilleri under Anden Verdenskrig Indledning Som supplement til min artikel Om engelsk jernbaneartilleri under Første Verdenskrig kan historien rundes af med en omtale af den engelske

Læs mere

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I

Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Den røde Hærs brobygnings- og overgangsmateriel - Del I Indledning Et fælles træk i beretningerne om krigen på Østfronten er russernes imponerende evne til at krydse vandløb ved hjælp af improviserede

Læs mere

Krydstogtsprogram Moskva - Rostov, 19 dage

Krydstogtsprogram Moskva - Rostov, 19 dage Krydstogtsprogram Moskva - Rostov, 19 dage med M/S Rakhmaninov Velkommen ombord på M/S Rakhmaninov på dennes sidste rejse inden vinterpausen i Rostov. Rejsen starter i Moskva og slutter 19 dage senere

Læs mere

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864.

Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Preussiske og østrigske husarregimenter der deltog i krigen 1864. Efter at have set DR-udgaven af 1864-krigen, har jeg lyst til at komme med nogle bemærkninger, der har interesse for uniforms- og militærhistorisk

Læs mere

Hærens dominerende grundopfattelse under kampagnen : Felthærens muligheder generelt efter 1864 erfaringen: Underlegen i mobil kamp

Hærens dominerende grundopfattelse under kampagnen : Felthærens muligheder generelt efter 1864 erfaringen: Underlegen i mobil kamp HOVEDPUNKTERNE Hærens grundopfattelse under kampagnen i 1870 1880 erne Flådens oprindelige syn Højres grundopfattelse Venstres grundopfattelse Kühnels variation Kofoed Hansens opfattelse De radikales dominerende

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

Om begivenhederne omkring Søgaard- Tinglev den 9. april 1940. Af Carl Georg Bartholdy.

Om begivenhederne omkring Søgaard- Tinglev den 9. april 1940. Af Carl Georg Bartholdy. Om begivenhederne omkring Søgaard- Tinglev den 9. april 1940. Af Carl Georg Bartholdy. Mandag 8. april holdt jeg med mit kompagni (cyklister) en øvelse mellem Graasten og Dybbøl. Øvelsen skulle sluttes

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Waffen SS " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Waffen SS  Vejledning Lærer Waffen-SS Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS - Hitlers elite" Udsendelse 5: Waffen SS ----------------------------------------------------------------------------- Indhold a. Filmens

Læs mere

Dette til forskel fra som det er det normale at have opfattelser, er der faste og hvis dele ikke udsættes for kritisk bedømmelse på grundlag af

Dette til forskel fra som det er det normale at have opfattelser, er der faste og hvis dele ikke udsættes for kritisk bedømmelse på grundlag af 1 2 3 Dette til forskel fra som det er det normale at have opfattelser, er der faste og hvis dele ikke udsættes for kritisk bedømmelse på grundlag af erfaringen og anden viden. 4 5 Muligheden vælges (eks.

Læs mere

Den radikale forsvarsminister Peter Rochegune Munch ( )

Den radikale forsvarsminister Peter Rochegune Munch ( ) Den radikale forsvarsminister Peter Rochegune Munch (1870-1948) - og hvad mellemnavnet Rochegune eventuelt hentyder til. Peter Munch I den fortsatte jagt på "horeungen", Peter Rochegune Munch, den radikale

Læs mere

UKLASSIFICERET Fagplan 6086 DeMars DIR D 02625473 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN

UKLASSIFICERET Fagplan 6086 DeMars DIR D 02625473 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN FAGPLAN UKLASSIFICERET Fagplan 6086 DeMars DIR D 02625473 DEC 2009 HJEMMEVÆRNSSKOLEN Side 1 A. Langt navn 6086 Eskortetjeneste 1 B. Kort navn ESKORTE 1 FAGPLAN C. Formål Uddannelsen skal sætte enheden i stand

Læs mere

Russisk feltartilleri indsat som luftværn

Russisk feltartilleri indsat som luftværn Russisk feltartilleri indsat som luftværn Indledning Det følgende er essensen af en russisksproget artikel, som jeg har funder på Internettet. Artiklen ( http://www.weapon.df.ru/ poligon/ contents/ number1/

Læs mere

Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret

Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret Glimt af luftværnsartilleriet indsats i neutralitetsforsvaret 1939-40 Indledning Som kilde til belysning af hvorledes luftværnsartilleriet var organiseret og virkede, har jeg brugt bogen 9. April, som

Læs mere

6 marts Landroveren med LMG på taget. Javel Hr. Sgt. Hvordan er det de støvler ser ud. Puds dem

6 marts Landroveren med LMG på taget. Javel Hr. Sgt. Hvordan er det de støvler ser ud. Puds dem 2009: 1. Øvelse støtte til hæren 04-01-09 (Den Norske Telemarkbataljon) havnen Ålborg. 2. Delings Øvelse 060309. 3. PTR-KUR Støtte til JGK 11 til 12-03-09 Klokkeholm og Hals. 4. 60års jubilæum hjv. 5.

Læs mere

4. Faner, estandarter og heraldik. Fordelt efter geografi og årstal.

4. Faner, estandarter og heraldik. Fordelt efter geografi og årstal. 4. Faner, estandarter og heraldik. Fort efter geografi og årstal. Kend heraldikkens grundbegreber Belgien Lidt om faner, Belgien, Frankrig, Italien, Schweiz, Østrig-Ungarn, Tyskland, 2. Årstal Nr. Emne

Læs mere

Den svenske hær Pansertropperne

Den svenske hær Pansertropperne Den svenske hær 1939-1945 - Pansertropperne Indledning De svenske pansertropper blev oprettet som selvstændig våbenart pr. 1. oktober 1942, stillede ved mobilisering bl.a. følgende enheder: Brigade Stamenhed

Læs mere

Unternehmen Wacht am Rhein

Unternehmen Wacht am Rhein Unternehmen Wacht am Rhein Kampen om Schnee Eifel og St. Vith Et krigsspilsgrundlag fra Ardenneroffensiven af Michael Zilmer-Johns December 2004 Wacht am Rhein december 1944/2004 TYSK GRUNDLAG 1. Baggrund.

Læs mere

Ungarsk feltartilleri

Ungarsk feltartilleri Ungarsk feltartilleri Indledning Med denne artikel ønsker jeg at vise billeder af de pjecer, som indgik i det ungarske feltartilleri. Mit håb er, at artiklen dels kan tjene som inspiration ved opstilling

Læs mere

1864 Lærervejledning og aktiviteter

1864 Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Truslerne. Udgangspunktet. Klargøringen

Truslerne. Udgangspunktet. Klargøringen Truslerne Udgangspunktet Klargøringen 1 Truslerne: Kupangreb mod havnen før stormagtskrig, dvs. i fredstid: Blev analyseret i detaljer i begyndelsen af århundredet af premierløjtnant Henri Wenck for et

Læs mere

Inspiration til fagligt indhold

Inspiration til fagligt indhold Inspiration til fagligt indhold På dette ark finder du inspiration til det faglige indhold til aktiviteten Kilde-kålorm. I dette tilfælde er kilderne tekststykker, som kan klippes i mindre bidder. Der

Læs mere

Deployment Rasmus skulle stille op først, og han vælger klogeligt at stille sine tre Grenadier-delinger så de dækker hvert sit objekt.

Deployment Rasmus skulle stille op først, og han vælger klogeligt at stille sine tre Grenadier-delinger så de dækker hvert sit objekt. Just bevæbnet med D-Day skulle der kæmpes i "The Bocage". Samtidig var det faktisk første gang jeg skulle spille LW med Festung Europa (FE), så det var spændende nok. Kompagnierne fra FE US Rifle company

Læs mere

ERINDRINGSMEDALJE 1864

ERINDRINGSMEDALJE 1864 ERINDRINGSMEDALJE 1864 UNDERSKRIFTER Ansøgningerne om en erindringsmedalje blev primært indsendt til Krigsministeriet. Herfra blev de videresendt til den enhed, som lå inde med arkivet efter det regiment

Læs mere

Om dansk fodfolk Ammunitionstjenesten

Om dansk fodfolk Ammunitionstjenesten Om dansk fodfolk 1932-1941 - Ammunitionstjenesten Indledning En nylig diskussion af krigsspilsregler for ammunitionstildeling og regnskab med forbrug har affødt behovet for at klarlægge hvorledes ammunitionstjenesten

Læs mere

Det ungarske infanteri under Anden Verdenskrig

Det ungarske infanteri under Anden Verdenskrig Det ungarske infanteri under Anden Verdenskrig Indledning Formålet med denne artikel er at give et indtryk af, hvorledes det ungarske infanteri var uniformeret umiddelbart før og under Anden Verdenskrig.

Læs mere

Den svenske hær Luftværnsartilleriet

Den svenske hær Luftværnsartilleriet Den svenske hær 1939-1945 - Luftværnsartilleriet Indledning Luftværnsartilleriets rolle i Operation Rädda Sjælland var, efter de foreliggende kilder at dømme, ganske beskeden - i alt 24 luftværnskanoner

Læs mere

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH

DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH DEN ULTIMATIVE GUIDEBOG SKREVET AF JULIA MARCH INDHOLD Indledning 6 General #1 34 Ninjago City 8 Garmadons robot 36 Lord Garmadon 10 Master Wu 38 Hajhæren 12 De voksnes visdomsord 40 Ninjastyrken 14 Skæbnebåden

Læs mere

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4

Om dansk fodfolk , Skytskompagniet, Del 4 Om dansk fodfolk 1932-1941, Skytskompagniet, Del 4 Maskinkanondelingen Maskinkanondelingen blev indført så sent i perioden, at det p.t. rådige kildemateriale ikke omtaler den i samme detalje, som øvrige

Læs mere

Tysk organisation og uniformering 1914

Tysk organisation og uniformering 1914 Tysk organisation og uniformering 1914 Udmarchen i 1914. Samtidigt postkort tegnet af A. Roloff, gengivet fra hjemmesiden The Great War in a Different Light. Indledning I forbindelse med læsningen af Walter

Læs mere

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement

Om dansk rytteri , Del 2 - Supplement Om dansk rytteri 1932-1940, Del 2 - Supplement Motorcyklisteskadronen Motorcyklisteskadronen var organiseret således: Stab Stab Kommandodeling (kommandogruppe og forbindelsesgruppe) 4 motorcyklistdelinger

Læs mere

B E L L E A L L I A N C E

B E L L E A L L I A N C E B E L L E A L L I A N C E Regler for krigsspil fra Napoleonstiden 1809-1815 på bataljonsniveau Lexnet 2001 Anden udgave Belle Alliance, anden udgave, 18. juni 2001 Side 1 Indholdsfortegnelse Forord..........................

Læs mere

Eksplosionen i Flensborg 14. juni Ødelæggelsen af de fire danske torpedobåde af Dragen- og Glenten-klassen.

Eksplosionen i Flensborg 14. juni Ødelæggelsen af de fire danske torpedobåde af Dragen- og Glenten-klassen. Eksplosionen i Flensborg 14. juni 1945 - Ødelæggelsen af de fire danske torpedobåde af Dragen- og Glenten-klassen. Marinehistorisk Tidsskrift nr, 4, november 2002, bragte en artikel af undertegnede, der

Læs mere

Operation BUG-2. Vej. Målestok: Skov, åben. Jernbane. Bygning, træ. Bunker, beton. Bygning, sten. 5. januar 2003 Bilag 1A LJASNAJA 100,3 100,2 BUG

Operation BUG-2. Vej. Målestok: Skov, åben. Jernbane. Bygning, træ. Bunker, beton. Bygning, sten. 5. januar 2003 Bilag 1A LJASNAJA 100,3 100,2 BUG N A B C D E 1 1 2 LJASNAJA 2 Mod BREST 3 3 4 MATYKALY 4 5 100,3 5 100,2 6 6 7 7 8 BUG 8 9 9 10 100,1 PATULIN 10 Vindretning A B C D E Målestok: Flod Vandløb Vej 30 cm Jernbane Bakke Skov, åben (600 m)

Læs mere

FANATIC LIVE. Nye regler for KP, rustning, skade, evner og magi. Gældende fra spilgangen d. 16 / 11-2014. war war : never : changes

FANATIC LIVE. Nye regler for KP, rustning, skade, evner og magi. Gældende fra spilgangen d. 16 / 11-2014. war war : never : changes FANATIC LIVE : f a n a t i c l i v e Nye regler for KP, rustning, skade, evner og magi. Gældende fra spilgangen d. 16 / 11-2014 war war : never : changes KP og skade. KP: Til Fanatic Live spilles der med

Læs mere

Den danske Hær Veterinærtjenesten

Den danske Hær Veterinærtjenesten Den danske Hær 1932-1941 - Veterinærtjenesten Indledning Hvor Lægekorpset tager sig af sårede og syge soldater, sørger Dyrlægekorpset for sårede og syge heste. Yderligere havde Dyrlægekorpset fra 1932

Læs mere

Velkommen til. Haderslev Kasernes Venners Generalforsamling 2019

Velkommen til. Haderslev Kasernes Venners Generalforsamling 2019 Velkommen til Haderslev Kasernes Venners Generalforsamling 2019 1 Haderslev Kasernes Venner Bestyrelsens beretning om foreningens virksomhed i det forgangne år. 2 Til Forsvarsministeren. Formanden for

Læs mere

NÅR EN KRIG BLIVER FOR LANG

NÅR EN KRIG BLIVER FOR LANG NÅR EN KRIG BLIVER FOR LANG - må medaljebåndet strækkes til det yderste - Tekst & billeder: Poul Christensen I starten af 2. verdenskrig tromlede tyskerne modstanderne fra en side med deres nye militære

Læs mere

NOTAT. Sagsbehandler: KORSEK02. Notat vedr. beskrivelse af operation GREEN DESERT

NOTAT. Sagsbehandler: KORSEK02. Notat vedr. beskrivelse af operation GREEN DESERT FORSVARSKOMMANDOEN NOTAT Bilag: Bilag 1: Principper for afsøgning Bilag 2: Kommandoforhold Sagsbehandler: KORSEK02 Sag: 2012/002534 Dokument: 559790 Dato: 2012-03-01 Notat vedr. beskrivelse af operation

Læs mere

Selv i autoritære regimer er vold situationsbestemt

Selv i autoritære regimer er vold situationsbestemt Selv i autoritære regimer er vold situationsbestemt Når de gode og de onde støder sammen på skærmen hjemme i vores stuer, er der almindeligvis tale om vold mellem to nogenlunde lige stærke parter. Netop

Læs mere

Udklipsark: Danmarks hær og flaade

Udklipsark: Danmarks hær og flaade Udklipsark: Danmarks hær og flaade Indledning "Danmarks Hær og Flaade" er titlen på et hæfte med udklipsark, som er udgivet en gang i 1940'erne. Arkene er tegnet af Ove Meier og udgivet på Arthur Jensens

Læs mere

2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment,

2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment, 2/7th og 2/8th Battalion, Middlesex Regiment, 1914-1916 Indledning Denne artikel kan læses i sammenhæng med Senussi Opstanden, og som baggrundsoplysninger for de enheder, der deltog i nedkæmpelsen af Senussi

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Den danske hærs 8 Brigade Kilde: Magne Lund og Forsvarets arkiver

Den danske hærs 8 Brigade Kilde: Magne Lund og Forsvarets arkiver Page 1 of 7 Den danske hærs 8 Brigade Kilde: Magne Lund og Forsvarets arkiver Ved krigen i 1864 bestod den danske hær af cirka 38.000 mand fordelt i 4 divisioner. Hver division var delt op i 3 brigader.

Læs mere