Idet vi tager budgethjulet i brug 2008, gøres ældre- og handicapområdet til genstand for en nærmere analyse.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Idet vi tager budgethjulet i brug 2008, gøres ældre- og handicapområdet til genstand for en nærmere analyse."

Transkript

1 126 Fagligt område: Ældreområdet Politiske mål: Samarbejdet med borgerne i Kalundborg Kommune tager udgangspunkt i værdier, som tillid, respekt, medansvar og dialog, hvilket for borgeren skaber tryghed, tillid, trivsel. Dette er en afgørende forudsætning for, at ældre og handicappede kan fastholde og udvikle deres kompetencer som selvstændigt individ til gavn for sig selv, netværket og samfundet. Det er også en forudsætning for at anmode om kompenserende hjælp i tilfælde af behov for dette. Kalundborg Kommune har altid borgeren i centrum og respekterer denne som en ligeværdig samarbejdspartner i forhold til løsning af den enkelte borgers situation. Kalundborg Kommune ser ikke på den enkelte borger isoleret fra sin omverden, hvilket forudsætter, at opgaveløsning i forhold til den enkelte borger tænkes bredt og tværfagligt. Her tages der udgangspunkt i de ressourcer, som den enkelte borger og dennes netværk er i besiddelse af. Kalundborg Kommune vil arbejde forebyggende ved bl.a. at have fokus på uafhængighed og derved føje kvalitet til ekstra leveår. Kalundborg Kommune vil have opmærksomheden rettet mod de svageste borgere, og efter behov yde pleje, omsorg og lindring. Kalundborg Kommune vil indenfor den økonomiske ramme være en aktiv medspiller med henblik på at opnår optimal livskvalitet for den enkelte borger. Kalundborg Kommunes tilbud og serviceniveau, der udarbejdes i dialog med de ældre og handicappede, udmeldes klart og tydeligt, hvorved det er muligt at afstemme forventninger med faktisk oplevet service. Hensigtserklæringer: I forbindelse med enighed mellem grupperne i Kommunalbestyrelsen omkring budget 2008 er der samtidig enighed om følgende målsætninger på området: Voksenløn til elever over 25 år i ældreområdet. Der skal laves en analyse af udgifterne i udførerdelen på plejecentre for at fastslå årsagen til forskelle i ressourceforbrug. Idet vi tager budgethjulet i brug 2008, gøres ældre- og handicapområdet til genstand for en nærmere analyse.

2 127 Besparelser: I forbindelse med budgetvedtagelsen er der besluttet følgende besparelser på ældreområdet: Plejecentre, hjemmehjælp og sygepleje: Ændring af adm. og planlægningsmæssige rutiner såsom optimering af dagsplanlægning, samarbejde omkring f.eks. rengøring med private, planlægning af kurser, akuthjælp efter disponering fra udfører, fordeling af nødkald, implementering af dosisdispensering i alle områder, relevant faggruppe til relevant arbejde, optimering af mødetid og telefontid, bedre disponering af arbejdstiden, optimering arbejdsgange i fbm. hjælpemiddelbevillinger og boligudlejning, fælles kommunalt vikarkorps, adfærd ved sygdom Hjemmehjælp: Optimering af anvendelsen af sygeplejen som konsulenter for hjemmeplejen og dermed reduktion af udgifterne til hjemmehjælp (helhedsorienteret tænkning) Digitalisering af ældreplejen, mobil omsorg: Alt administrativt arbejde, som dokumentation, journalskrivning m.v. foregår i forbindelse med det enkelte besøg i hjemmet via PDA. Der er skønnet rationale i 2008 svarende til ½ årsvirkning Digitalisering af ældreplejen, komme/gå registreringer: Den mobile omsorg åbner mulighed for at registrere komme og gå tider direkte i forbindelse med besøg i hjemmet. I dag registreres manuelt. Der er skønnet rationale i 2008 svarende til ½ årsvirkning Hjemmesygepleje: Oprettelse af en kommunal sygeplejeklinik: Borgere, der er i stand til at transportere sig selv, kan tilbydes sygepleje i klinik. Rationale ligger i, at sygeplejerskerne kan spare transporttid kr kr kr kr kr.

3 128 Plejecentre: Kommunens plejetilbud til svært demente borgere med behov for specialpleje samles på Nyvangsparken. De små skærmede enheder på Lillebo, Enggården, Rørmosecentret og Odinscentret ændres til at rumme somatiske borgere. Demente borgere uden behov for specialpleje rummes i de somatiske enheder, som i 2008 gennemgår en allerede planlagt kompetenceudvikling på demensområdet. Det forventes, at ændringen kan gennemføres ved naturlig udskiftning eller i samarbejde med nuværende beboere. Der er skønnet rationale i 2008 svarende til ½ årsvirkning. Fremover ændres omfanget af pleje ikke i forbindelse med at en borger flytter på plejecenter, men pågældende fortsætter med at modtage pleje svarende til de ydelser, pågældende modtog i eget hjem inden flytningen. Hvis der skal ske ændring i plejen, sker dette ved revisitering. Pt. foretages ikke visitation af borgere på plejecentre. Revisitering er i forslaget til besparelse forudsat gennemført af personale på plejecentrene inden for bestående normering. Besparelsen er kun vægtet med 50% i Forhøjelse af beboeres betaling for vask af personligt tøj og sengelinned svarende til udgiften Dagcentre og aktiviteter: Dagcentersatellitter til åbne brugere: Borgere som er selvhjulpne og selv kan klare transporten til og fra dagcenter benytter de nuværende satellitter til fælles aktiviteter, en form for aktivitetscenter. En medarbejder i dagcentret fungerer som konsulent, hvilket betyder at medarbejderen ikke nødvendigvis er til stede i hele åbningstiden, men bistår når borgerne/brugerne har brug for hjælp i forhold til afholdelse af arrangementer, ture ud af huset, vedligeholdelsestræning etc. Altså enheder som er selvstyrende, men har mulighed for at "trække" på de professionelle medarbejdere i dagcentret når behov opstår. Nogle satellitter benyttes i dag også af visiterede borgere som har behov for professionel hjælp. Visiterede borgere kr kr kr.

4 129 kan flyttes fra satellitten til dagcentret eller der kan være dage hvor det er selvhjulpne borgere, der alene benytter satellitten Plejecentrene aktiverer enten selv beboerne i plejecentret eller sender personale med, hvis beboere i stedet aktiveres i dagcenter. Kørslen til dagcentre bringes i udbud. Forventet mindreudgift på 10%. Der skal udarbejdes kravspecifikation og gennemføres udbud. På denne baggrund er forslaget kun angivet med ½ års effekt i 2008 Brugerbetaling for kørsel til dagcentrene Brugerbetaling for anvendelse af dagcentre Fuld brugerbetaling for pensionistsvømning Fuld brugerbetaling for pensionistfesterne Hjælpemidler: I alt Udvidelse af sygeplejeopgaver: Nye sygeplejeopgaver, der tidligere har ligget i ambulante hospitalsbesøg, vil kunne varetages i sygeplejen. Besparelsen vil på eks. kompressionsstrømper o. lign. hentes i hjælpemiddelafdelingen kr kr kr kr kr kr kr kr kr Pleje og omsorg m.v. af ældre og handicappede Hjemmehjælp Der ydes hjælp efter lov om social service 83 og 95 til praktiske opgaver, pleje og omsorg til borgere, der ikke selv er i stand til at udføre opgaverne. Hjælpen ydes uanset om borgeren bor i privat hjem, ældrebolig eller plejebolig. Hjælpen ydes efter en individuel vurdering, hvor der tages udgangspunkt i borgerens helbredsmæssige forhold, borgerens funktionsniveau, boligens indretning og standard samt borgerens nære pårørende. Hjælpen skal ydes med et aktiverende sigte om muligt. Afgørelser om hjemmehjælp træffes af myndighedsafdelingens visitatorer. På plejecentrene kan der dog vælges, at der i visitationen til denne boform allerede er taget højde for hjælpen til den enkelte borger. Serviceniveauet til pleje, omsorg og praktiske opgaver er

5 130 nærmere beskrevet i de enkelte kvalitetsstandarder for området. For den udførende hjemmehjælpsorganisation afregnes efter BUM-modellen, hvor myndighedsdelen afregner indvisiterede timer med leverandøren. For plejebolig/plejehjemsdelens vedkommende aftales et budget via partnerskabsaftalen, hvor der gives en økonomisk ramme til aflønning af medarbejdere og øvrige driftsudgifter. Det indebærer, at der vil være en række mål, som den organisatoriske enhed skal opfylde. Det kan være af både kvalitativ og kvantitativ karakter såsom tilfredshedsanalyser, udnyttelsesgrad, sygefraværsprocent etc. Tilskud til ansættelse af hjælpere til personer med nedsat funktionsevne (Serviceloven 96): Der kommer løbende flere personer, som ønsker at bo i egen bolig med personlig hjælperordning. Desuden er der et lovforslag på vej, som giver endnu flere denne mulighed. Dette kan indebære at nogle personer fra boopholdsstederne vælger at flytte i egen bolig med en hjælperordning. På denne baggrund er budgettet forøget med 9 mio. kr Pleje og omsorg m.v. af ældre og handicappede Hjemmesygepleje Ifølge retningslinier for tilrettelæggelse af Hjemmesygeplejerskeordningen 1987 nr ydes hjemmesygepleje i hjem og lokalsamfund, og det omfatter ansvar for sundhed og sygepleje, herunder omsorg og sundhedsvejledning i forbindelse med sygdomsbehandling, genoptræning, sygdomsforebyggelse og sundhedsfremme. Hjemmesygeplejeordningen skal tilgodese mennesker hos hvem sygdom er opstået, og hvor sygeplejefaglig indsats er påkrævet. For borgere, der lider af alvorlig evt. dødelig forløbende sygdom, og som ønsker at være i eget hjem (plejehjem, plejebolig), tilbydes der sygeplejefaglig ekspertise mhp. at gennemføre et værdigt og forsvarligt forløb for denne gruppe borgere. Hjemmesygeplejersken samarbejder med andre faggrupper både mono- og tværsektorielt om forebyggelse, sundhedsfremme, behandling og rehabilitering, og er her ansvarlig for kontinuitet og kvalitet af sygeplejen. Sygeplejerskeområdet samles i en organisatorisk enhed med en leder, men med 3 decentrale placeringer. Dette vil på sigt betyde en serviceharmonisering i Kalundborg Kommune og et fagligt løft på et område, hvor der i de gamle kommuner er store forskelle. Specialistfunktionerne samles i en organisation, men kan benyttes i hele kommunen. Det forventes, at det nyoprettede Sundhedsområde også ønsker at gøre brug af de sygeplejefaglige kompetencer. Ressourcerne til dette område aftales i partnerskabsaftalen, og skal dække både personaleressourcer, sygeplejedepot, tje-

6 131 nestebiler oma. På selve sygeplejeområdet forventes der for 2007 en rationaliseringsgevinst fremkommet ved samkørsel af vagtbyrden. Herudover er det politisk besluttet, at der skal ske en reduktion på yderligere en mill.kr. på sygeplejebudgettet, som endnu ikke nærmere er beskrevet. Der forventes også en besparelse ved reduktion af sygefraværet Pleje og omsorg m.v. af ældre og handicappede Mad til borgere i eget hjem Der leveres i henhold til Lov om Social Service 83 mad til hjemmeboende borgere, der har behov derfor. Maden produceres på kommunens nye produktionskøkken MADSERVI- CE.DK, hvorefter den bringes ud til borgerne i deres eget hjem. Maden leveres som køle-vacuumpakket. Transporten varetages af produktionskøkkenets medarbejdere. Borgerne visiteres til denne ydelse af myndighedsafdelingens visitatorer. Borgerne betaler for det mad, de efter eget valg bestiller, og dette samt transportomkostninger betales der for. Der leveres mad til borgerne en gang om ugen. Mikroovn udlånes fra produktionskøkkenet Pleje og omsorg m.v. af ældre og handicappede Plejecentre plejehjem I Kalundborg Kommune findes der 125 boliger på 140 plejehjem (Høng Ældrecenter, Odinscentret samt en del af Nyvangsparken) og 287 ældreboliger, der indgår i plejecentre, som har døgnvagt (Rørmosecentret, Enggården, Jernholtparken, Lillebo, Ellebo samt en del af Nyvangsparken). Af disse boliger benyttes 24 til enten aflastnings- eller akutstuer. Borgere med et stort plejebehov, fysisk, psykisk samt socialt visiteres af myndighedsafdelingens visitatorer til disse boliger, hvis det er meget komplekst at løse opgaven i borgerens eget hjem. Loven foreskriver ikke specifikt, hvilket serviceniveau kommunen skal give, men der skal udarbejdes individuelle mål og handleplaner for den enkelte borger, og disse tager udgangspunkt i de kvalitetsstandarder samt ydelseskatalog, der besluttes vedr. hjemmehjælp efter Servicelovens 83. Der aflægges årlige besøg af Embedslægeinstitutionen samt kommunale tilsyn mhp. at følge disse områder. Budgettet på denne funktion består hovedsagelig af lønomkostninger til hjemmehjælp, og derudover en ramme til diverse omkostninger i f.m. omsorg, pleje, ernæring, administration etc.

7 Forebyggende indsats for ældre og handicappede Dagcentre og aktiviteter Formålet med dagcentrene er, at tilbyde diverse aktiviteter til borgere, der pga. fysisk, psykisk eller sociale årsager har behov for dette tilbud og ikke selv er i stand til at opfylde behovet. Der tilbydes sociale aktiviteter, vedligeholdelsestræning, hobbybetonede aktiviteter, ADL såsom bl.a. køkkentræning, mentalstimulering oma. Aktivitetsområdet samles til en organisatorisk enhed med en leder mhp. at tilbyde et ensartet tilbud til borgerne. Der placeres dagcenterfunktion i de gamle fem kommuner. Satellitfunktionerne i de gamle kommuner bibeholdes. Borgerne visiteres til dagcentertilbud af lederen af Dagcentret efter en ansøgning, hvis der til aktiviteten benyttes personaleressourcer. Der vil dog i harmoniseringsfasen være behov for at bibeholde "åbne tilbud" i begrænset omfang. De fleste pladser er halvdagspladser for at kunne tilgodese flest mulige brugeres behov, dog med mulighed for daghjemspladser (heldags) i de nuværende fem kommuner til evt. aflastning af pårørende. Dagcenterområdet vil via partnerskabsaftalen, tildeles et fast beløb pr. dagcenter- og daghjemsplads samt et rådighedsbeløb til f. eks. materialer, kontorhold etc. Der er ikke brugerbetaling på tilbud i dagcentrene, dog betales der for materialer, der bruges af den enkelte borger Plejehjem og beskyttede boliger På dette område registreres den del af udgifterne, der indgår i beregning af beboernes betaling for husleje, el og varme i forbindelse med ophold på 140 plejehjem, samt de indtægter der er forbundet hermed. Udgifter til drift af servicearealer indgår også i dette område Hjælpemidler, forbrugsgoder, boligindretning og befordring Der skal i henhold til Lov om Social Service 112 og 113 bevilliges hjælpemidler (og særlige forbrugsgoder), når hjælpemidlet (det særlige forbrugsgode) i væsentligt omfang afhjælper de varige følger af nedsat funktionsevne, letter den daglige tilværelse, eller er nødvendigt for at den pågældende kan udøve et erhverv. Der skal i henhold til Lov om Social Service 114 ydes støtte til køb af invalidebil, når det i væsentligt omfang afhjælper de

8 133 varige følger af nedsat funktionsevne og er nødvendigt for at den pågældende kan udøve et erhverv eller følge en uddannelse etc. Der skal i henhold til Lov om Social Service 116 ydes hjælp til indretning af bolig til personer med varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, når indretningen er nødvendig for at gøre boligen bedre egent som opholdssted for den pågældende. Det er svært at budgetlægge på dette område, da en enkelt foranstaltning kan være meget dyr. Budgettet til formålet er forøget med 3,5 millioner kr. Der skal i henhold til Lov om Social Service 117 ydes tilskud til individuel befordring til personer med varig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som har behov for det Plejevederlag og hjælp til sygeartikler o.lign. ved pasning af døende i eget hjem Der skal i henhold til Lov om Social Service 118 og ydes plejevederlag til pasning af døende og nærtstående med handicap eller alvorlig sygdom. En række betingelser skal være overholdt, og der er klare regler for hvad der i så fald skal udbetales i månedligt vederlag. Visitation til ovenstående tilbud varetages af handicap- eller visitationsteamet Administrationen (vedr. Ældre og Voksenhandicap) Området dækker aflønning af det administrative personale og i budget 2008 er der en samlet normering på 39,1 stillinger. Udover løn er der budgetlagt med uddannelse, transport, møder og rejser samt udgifter til abonnementer, håndbøger og tidsskrifter.

9 134 Fagligt område: Voksenhandicapområdet Politiske mål: Samarbejdet med borgerne i Kalundborg Kommune tager udgangspunkt i værdier, som tillid, respekt, medansvar og dialog, hvilket for borgeren skaber tryghed, tillid, trivsel. Dette er en afgørende forudsætning for, at ældre og handicappede kan fastholde og udvikle deres kompetencer som selvstændigt individ til gavn for sig selv, netværket og samfundet. Det er også en forudsætning for at anmode om kompenserende hjælp i tilfælde af behov for dette. Kalundborg Kommune har altid borgeren i centrum og respekterer denne som en ligeværdig samarbejdspartner i forhold til løsning af den enkelte borgers situation. Kalundborg Kommune ser ikke på den enkelte borger isoleret fra sin omverden, hvilket forudsætter, at opgaveløsning i forhold til den enkelte borger tænkes bredt og tværfagligt. Her tages der udgangspunkt i de ressourcer, som den enkelte borger og dennes netværk er i besiddelse af. Kalundborg Kommune vil arbejde forebyggende ved bl.a. at have fokus på uafhængighed og derved føje kvalitet til ekstra leveår. Kalundborg Kommune vil have opmærksomheden rettet mod de svageste borgere, og efter behov yde pleje, omsorg og lindring. Kalundborg Kommune vil indenfor den økonomiske ramme være en aktiv medspiller med henblik på at opnår optimal livskvalitet for den enkelte borger. Kalundborg Kommunes tilbud og serviceniveau, der udarbejdes i dialog med de ældre og handicappede, udmeldes klart og tydeligt, hvorved det er muligt at afstemme forventninger med faktisk oplevet service Botilbud for personer med særlige sociale problemer ( ) en omfatter betaling til kvindekrisecentre herunder Heradøtrenes Krisecenter samt forsorgshjem. Der har i en årrække været ydet statstilskud til drift af Heradøtrenes Krisecenter. Dette statstilskud aftrappes årligt, og i overensstemmelse med tidligere beslutning i Vestsjællands Amt er der kompenseret herfor ved en forøgelse af budgettet med kr. Der ydes 50 % statsrefusion af nettoudgifterne på denne funktion. Refusionen er efter konkret beregning forøget med kr.

10 Botilbud for længerevarende ophold ( 108) Der kan i henhold til Lov om Social Service 108 bevilliges længerevarende botilbud til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Støtten omfatter pleje, vejledning, socialpædagogisk støtte, fysioterapi etc. Dette tilbud leveres i Kalundborg Kommune af Bo- og Servicecenter Høng, Bo- og Servicecenter Kalundborg og Center 3. Derudover købes der pladser på andre institutioner uden for kommunen. Kommunen er forpligtet til at yde støtte, men må på baggrund af skøn i den enkelte sag vurdere, om det skal gives i form af længerevarende botilbud. I forbindelse med valg af botilbud er der en vis frihedsgrad med hensyn til at fastsætte omfanget af hjælpen, herunder: hvem der visiteres til de forskellige botilbud hvem der vurderes at kunne gøre nytte af specifikke behandlingstilbud hvor meget hjælp der gives pr. døgn hvor ofte der gives hjælp til ledsagelse hvilken kvalitet disse ydelser skal have, etc. Disse forhold er med til at bestemme de samlede udgifter på området. Visitation til dette tilbud varetages af handicapteamet i Ældre- Voksenhandicapstaben. Budgettet på Bo- og Servicecenter Høng er opreguleret med brutto kr. til realistisk niveau. Ud af 78 beboere er kun 7 fra Kalundborg Kommune, så merudgiften modsvares delvis af flere indtægter fra andre kommuner, således at nettoudvidelsen af budgettet er kr. På Specialcenter Kalundborg er der dels sket en omplacering af budgetbeløb mellem funktion og , og dels er der foretaget diverse rettelser. Samlet forøgelse af budgettet på funktion er kr Botilbud til midlertidigt ophold ( 107) Der skal i henhold til Lov om Social Service 85 ydes støtte i form af hjemmevejlederbistand til udviklingshæmmede borgere. Støtten omfatter vejledning og socialpædagogisk bistand ved hjemmevejledere, herunder oplæring/genoplæring i daglige færdigheder, omsorg, støtte til udvikling af personlige og sociale ressourcer og ledsagelse, herunder at kommunikere og indgå i samvær med andre. Hjemmevejlederstøtten ydes til udviklingshæmmede personer i egen bolig eller bokollektiver/bofællesskaber. Formålet er at skabe de bedste betingelser for, at den udviklingshæmmede kan bevare eller forbedre sine psykiske, fysi-

11 136 ske eller sociale funktioner og således mestre at bo i egen bolig i lokalområdet og føre et så vidt muligt normalt hverdagsliv. Denne funktion omfatter hjemmevejlederfunktioner organiseret under Center 3 fra Støttecentret Solsikken i Kalundborg, Banemarken i Høng og Kirsebærstien i Bjergsted. Kommunen er forpligtet til at yde støtte, men må på baggrund af skøn i den enkelte sag vurdere, om det skal gives i form af hjemmevejledning eller eventuelt et botilbud.. Visitation til dette tilbud varetages centralt af Myndighedsafdelingen. Der kan i henhold til Lov om Social Service 107 bevilliges midlertidigt ophold på kommunale bo- og behandlingstilbud til voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne. Hjælpen omfatter pleje, vejledning, socialpædagogisk støtte, fysioterapi, behandlingsterapi etc. Denne funktion omfatter bl.a. køb af pladser på en lang række boinstitutioner uden for kommunen samt Finderuplund i Høng. Kommunen er forpligtet til at yde støtte, men må på baggrund af skøn i den enkelte sag vurdere, om det skal gives i form af midlertidigt boophold. I forbindelse med valg af botilbud er der en vis frihedsgrad med hensyn til at fastsætte omfanget af hjælpen, herunder: hvem der visiteres til de forskellige botilbud hvem der vurderes at kunne gøre nytte af specifikke behandlingstilbud hvor meget hjælp der gives pr. døgn hvor ofte der gives hjælp til ledsagelse hvilken kvalitet disse ydelser skal have, etc. Disse forhold er med til at bestemme de samlede udgifter på området. Visitationen varetages af Handicapteamet i Ældre- og Voksenhandicapstaben. På Specialcenter Kalundborg er der dels sket en omplacering af budgetbeløb mellem funktion og , og dels er der foretaget diverse rettelser. Samlet reduktion af budgettet på funktion er kr Kontaktperson- og ledsageordninger ( 45, 97-99) Der skal i henhold til Lov om Social Service 96 ydes tilskud til dækning af udgifter ved ansættelse af hjælpere til pleje, overvågning og ledsagelse til personer med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, der har et aktivitetsniveau, som gør det nødvendigt at yde en ganske særlig støtte. Den handicappede kan ansætte hjælpere til disse opgaver. Tilskuddet forudsætter, at modtageren selv er i stand til at administrere hjælpeordningen, herunder at ansætte den nødvendige hjælp og være ansvarlig for den daglige arbejdstilrettelæggelse.

12 137 Hjælpen kan i det enkelte tilfælde være i alle døgnets 24 timer. Opgaven er lovbunden, men loven er ikke så specifikt formuleret, at der direkte deraf kan udledes, hvilket serviceniveau kommunen (som minimum) skal give. Kommunen har en vis frihedsgrad med hensyn til at fastsætte omfanget af hjælpen på baggrund af skøn i den enkelte sag. Handicapteamet visiterer til dette tilbud. Der skal i henhold til Lov om Social Service 97 ydes ledsageordning til borgere mellem 18 og 67 år, der ikke kan færdes alene udenfor eget hjem på grund af alvorlig og varig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse. Ledsageordningen kan ydes op til 15 timer om måneden til forskellige fritidsaktiviteter. Ordningen kan ikke erstatte hjemmehjælp eller pædagogisk støtte, men er alene et supplement dertil. Visitation til dette tilbud varetages af Handicapteamet. Der skal i henhold til Lov om Social Service 98 ydes hjælp til ansættelse af kontaktpersoner til døvblinde. Denne ordning benyttes primo 2007 af 4 personer i Kalundborg Kommune. Opgaven købes fra institution udenfor kommunen. Der kan enten i henhold til Lov om Social Service 85 ydes støtte i form af hjemmevejlederbistand eller i henhold til 99 tildeles støtte- og kontaktperson til borgere med sindslidelse. Ud fra ønsket om at borgeren bevarer selvaktivitet og indflydelse på egen situation ydes blandt andet: støtte til vedligeholdelse af funktionel hverdag hjælp til etablering af sociale netværk støtte til benyttelse af behandlingsforløb vejledning ved samarbejde med myndigheder ledsagelse til aktiviteter uden for hjemmet Denne støtte er medvirkende til, at borgere med svære sindslidelser kan vedblive at bo i egen bolig og undgå hyppige indlæggelser på sygehus. Denne funktion omfatter hjemmevejlederfunktioner og støtteog kontaktpersoner fra Støttecentret Solsikken i Kalundborg, Illebjerghus i Gørlev og Valmuen i Bjergsted, organiseret i Socialpsykiatrisk Center. Kommunen er forpligtet til at yde støtte, men må på baggrund af skøn i den enkelte sag vurdere, om det skal gives i form af hjemmevejledning eller støtte-kontakt-person eller eventuelt et botilbud. Visitationen til dette tilbud varetages af handicapteamet i Myndighedsafdelingen. Lønudgifterne på Socialpsykiatrisk Center er forøget med kr. med henblik på korrektion svarende til den godkendte organisationsplan.

13 Beskyttet beskæftigelse ( 103) Der skal i henhold til Lov om Social Service 103 bevilliges beskyttet beskæftigelse til personer under 65 år, med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer, som har behov for et sådant tilbud. De beskyttede arbejdspladser, der benyttes, forefindes dels i kommunens egne værksteder og aktivitetscentre organiseret samlet i Center 4. Dertil kommer, at der også købes pladser andre steder beliggende i andre kommuner. Værkstedstilbud ydes ofte i forbindelse med ophold i særligt botilbud, eller hvis den unge handicappede borger bor hos forældre. Opgaven er lovbunden, men kommunen har på baggrund af skøn i den enkelte sag en vis frihedsgrad med hensyn til at fastsætte omfanget af hjælpen, herunder hvem der visiteres til de forskellige beskæftigelsestilbud. Visitationen til disse tilbud varetages i Myndighedsafdelingens handicapteam Aktivitets- og samværstilbud ( 104) Der skal i henhold til Lov om Social Service 104 stilles aktivitets- og samværstilbud til rådighed for personer med betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer med henblik på at opretholde eller forbedre deres personlige færdigheder og/eller livsvilkår. I Kalundborg Kommune er der kommunale væresteder for sindslidende organiseret under Socialpsykiatrisk Center, samt den selvejende institution Minihøjskolen med driftsaftale med kommunen og Medborgerhuset med madlevering og aktiviteter for socialt udsatte. Dertil kommer samværstilbud organiseret under Socialt Vækstcenter. og dagtilbud Brinken under Bo- og Servicecenter Høng. Opgaven er lovbunden, men kommunen har på baggrund af skøn i den enkelte sag en vis frihedsgrad med hensyn til at fastsætte omfanget af hjælpen, herunder hvem der visiteres til de forskellige samværstilbud. Visitationen varetages af handicapteamet i Ældre- og Voksenhandicapafdelingen.

14 139 Fagligt område: Misbrugsområdet Botilbud for personer med særlige sociale problemer ( ) Natherberget Natherberget har fået tilført kr. fra Sæbyhus til brug af ekstra vikarløn. På grund af uheldige episoder med ekstrem påvirkede og truende brugere har det af hensyn til personalets sikkerhed været nødvendigt at være to personaler på vagt om natten. Dvs. sætte personalenormeringen op fra et team på 4 til et team på 5 personer, således at alle vagter kan besættes. Natherberget er puljefinansieret fra Socialministeriet, hvor puljen nedsættes med 20 % pr. år frem til år 2010, hvor hensigten er, at Kalundborg kommune overtager den fulde udgift med 50 % statsrefusion. Som kompensation for nedtrapningen af statstilskuddet er budgettet forøget med kr. Jf. konkret beregning af statsrefusionen er denne forøget med kr Alkoholbehandling og behandlingshjem for alkoholskadede (sundhedslovens 141) Der er overført kr. fra Sæbyhus til alkoholbehandling på Rådgivningscentret Behandling af stofmisbruger (servicelovens 101 og sundhedslovens 142) Budgettet for Sæbyhus har været temmelig højt, der er blevet arbejdet på at nedbringe dette for at kunne fastsætte en konkurrencedygtig takst. Der er overført kr. til Natherberget, til Rådgivningscentret til alkoholbehandling og til misbrugsbehandling. Rådgivningscentret vil i 2008 få en merudgift til substitutionsmedicin til stofmisbrugsbehandling. På denne baggrund er budgettet forøget med kr Kontaktperson- og ledsageordninger ( 45, 97-99) Der er afsat et rammebeløb stil støtte- og kontaktpersonordning for misbrugere og hjemløse jf. 99.

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

ocial- og Sundhedsudvalget

ocial- og Sundhedsudvalget Furesø Kommune Regnskab S ocial- og Sundhedsudvalget Social og Sundhedsudvalgets bevillingsområde omfatter følgende aktivitetsområder: Sundhed Borgerservice Ældre Voksenhandicap Regnskab Korr. Rest korr.

Læs mere

Institutioner for voksne side 1

Institutioner for voksne side 1 Institutioner for voksne side 1 Indhold 3.17 Specialpædagogisk bistand til voksne... 2 3.46 Ungdomsuddannelse for unge med særlige behov... 3 5.07 Indtægter fra den centrale refusionsordning... 4 5.32

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget: Ældre

Social- og sundhedsudvalget: Ældre 1. Budgettildelings- og styringsprincipper Ingen bemærkninger 2. Demografiregulering Hjemmeplejen Hjemmeplejen demografireguleres på baggrund af de 67+ årige som er hjemmeplejens målgruppe. Det harmoniserede

Læs mere

Handicap og udsatte voksne

Handicap og udsatte voksne Handicap og udsatte Skema over sammenhæng mellem ydelser, tilbud, paragraffer og kontoplansnumre Ydelse Ydelse underbegreber Tilbud Paragraf Kontoplansnummer Kommentar Notation aktivitets- og samværsydelse

Læs mere

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for visitering til dag- og aktivitetscenter på ældreområdet

Bornholms Regionskommune. Kvalitetsstandard for visitering til dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for visitering til dag- og aktivitetscenter på ældreområdet Godkendt af Socialudvalget den 7. maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 1 2. GRUNDLAG... 1

Læs mere

Egne borgere Mulighed for besparelser Bemærkninger. Pris pr. enhed/serviceniveau

Egne borgere Mulighed for besparelser Bemærkninger. Pris pr. enhed/serviceniveau Bilag 2: Politikområde Handicappede - Oversigt Frihedsgrader og bindinger på udvalgets område Politikområdet handicappede består af følgende delområder: Budget 2015 Egne borgere Egne borgere Mulighed for

Læs mere

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet.

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. Dato 24.4.2013 Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. 1. Indledning Kvalitetsstandarder på området for voksenhandicap og socialpsykiatri i Tårnby Kommune

Læs mere

Socialforvaltningens driftsbudget 2013

Socialforvaltningens driftsbudget 2013 KØBENHAVNS KOMMUNE Socialforvaltningen Center for tværgående kontorer NOTAT Bilag 1c. Generel beskrivelse af Socialudvalgets budget Det fremgår af Økonomiforvaltningens indkaldelsescirkulære for budgetforslag

Læs mere

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang)

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 108 Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Godkendt i Socialudvalget

Læs mere

SOCIALUDVALG. Sammendrag Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Korrigeret budget 2014* pr. 01.07.14. Oprindeligt budget 2014.

SOCIALUDVALG. Sammendrag Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Korrigeret budget 2014* pr. 01.07.14. Oprindeligt budget 2014. SOCIALUDVALG Sammendrag Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Regnskab 2013 Oprindeligt 2014 Korrigeret 2014* pr. 01.07.14 Budget 2015 Visitations- og Hjælpemiddelsenheden U 34.038 32.256 0 0 I -2.385-2.184

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Præsentation af ældre- og socialområdet. Den 8. februar 2010

Præsentation af ældre- og socialområdet. Den 8. februar 2010 Præsentation af ældre- og socialområdet Den 8. februar 2010 ÆLDREOMRÅDET Målgrupper på ældreområdet Hjemmeplejen Borgere, der på grund af funktionstab og/eller sygdom har brug for hjemmehjælp og/eller

Læs mere

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde:

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde: Regnskab 2006 Ældreudvalgets bevillingsområde: 990 Ældrepleje og omsorg 991 Folkepension 107 Bevilling 990 Ældrepleje og omsorg Beløb i 1.000 kr. Udg. Regnskab Budget inkl. omplacering Afvigelse Tillægsbevilling

Læs mere

601 Ældre/handicappede

601 Ældre/handicappede 601 Ældre og handicappede 601 Ældre/handicappede OPGAVEOMRÅDER Serviceudgifter: Ældreboliger Pleje og omsorg m.v. af ældre og handicappede Forebyggende indsats for ældre og handicappede Plejehjem og beskyttede

Læs mere

Vejledning nr. 9 af 15-2-2011. Social og Handicap

Vejledning nr. 9 af 15-2-2011. Social og Handicap Kvalitetsstandard Borgerstyret Personlig Assistance Lovgrundlag Servicelovens 96 Vejledning nr. 9 af 15-2-2011 Visitation Sagsbehandlingstid Målgruppe Sundhed & Omsorgs Kvalitetsmål Social og Handicap

Læs mere

Voksen-Ældreområdet. Ringsted Kommune. Januar 2010

Voksen-Ældreområdet. Ringsted Kommune. Januar 2010 Voksen-Ældreområdet i Ringsted Kommune Januar 2010 2 af 13 Indholdsfortegnelse 1. Nøgletal for Voksenområdet...4 2. Nøgletal for Ældreområdet...4 3. Organisationen...4 3. 1. Myndighedsenheden...5 3. 2.

Læs mere

Kvalitetsstandard Plejeboliger Greve Kommune Borgerversion

Kvalitetsstandard Plejeboliger Greve Kommune Borgerversion Kvalitetsstandard Plejeboliger Greve Kommune Borgerversion Hvad er en plejebolig? Plejeboliger er særligt indrettede boliger med sygeplejefaglig og plejefaglig døgnbemanding. Plejeboliger er indrettet,

Læs mere

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper

BILAG 1. Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper BILAG 1 Begreber og boligtyper i plejeboligplanen I dette notat beskrives følgende begreber og pladstyper Almindelige somatiske plejeboliger Tryghedsboliger Ældreboliger Specialiserede pladser målrettet

Læs mere

Svendborg Kommune. service til ældre og handicappede

Svendborg Kommune. service til ældre og handicappede Svendborg Kommunes service til ældre og handicappede - på plejecentre - i ældreboliger tilknyttet plejecentre Serviceinformation Svendborg Kommune Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 1. Forord:...3

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2013

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2013 2013 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede samt plejehjem. Endvidere omfatter området

Læs mere

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930 Familieområdet Opgaver under området Budget omfatter udgifter i forbindelse psykologbetjening på skole og institutioner mv, børns og unges ophold uden for hjemmet, forebyggende foranstaltninger, rådgivning

Læs mere

Notat. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal 2012

Notat. Til: Økonomiudvalget og Byrådet. Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal 2012 Notat Til: Økonomiudvalget og Byrådet Oversigt over det specialiserede socialområde - 4. kvartal Ifølge Budget- og regnskabssystem for kommuner skal der hvert kvartal - henholdsvis ultimo marts, ultimo

Læs mere

Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik.

Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik. Center for Socialpsykiatri og Neuropædagogik. Socialpsykiatriske fagspeciale. Næstved Kommune Indholdsfortegnelse Lovgrundlag:... 3 Generel beskrivelse af tilbudstypen Socialpsykiatriske fagspeciale....

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Generelt om Socialudvalget

Generelt om Socialudvalget Generelt om Socialudvalget Socialudvalgets samlede regnskab udgjorde 652,4 mio. i 2007. Regnskabet dækker over følgende områder: Ældreområdet Ældreområdet omfatter tilbud om serviceydelser i form af hjemmepleje,

Læs mere

Budget 2016-19 Budgetområde 619 Omsorg og Ældre

Budget 2016-19 Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Indledning Hovedydelserne på budgetområde 619 Omsorg og Ældre omfatter: - Hjemmepleje og plejehjem/ældreboliger - Hjemmesygepleje - Akutpladser - Dagcentre/dagcentre for demente - Rehabilitering - vedligeholdende

Læs mere

Uddrag af serviceloven:

Uddrag af serviceloven: NOTAT Dato 13.11.2007 Uddrag af serviceloven: Kapitel 16 Personlig hjælp, omsorg og pleje samt plejetestamenter 83. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 1) personlig hjælp og pleje og 2) hjælp eller støtte

Læs mere

Kvalitetsstandard. Serviceloven 104. Daghjem for demente

Kvalitetsstandard. Serviceloven 104. Daghjem for demente Kvalitetsstandard Serviceloven 104 Daghjem for demente Godkendt i Byrådet den 29. januar 2013 Værdigrundlag og politiske mål. Formålet med at yde hjælp efter serviceloven er at fremme den enkeltes muligheder

Læs mere

Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016

Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 Budget- og regnskabssystem for kommuner 4.5.4 - side 1 Dato: Maj 2015 Ikrafttrædelsesår: Budget 2016 RÅDGIVNING (35) 5.35.40 Rådgivning og rådgivningsinstitutioner På denne funktion registreres udgifter

Læs mere

Plejebolig Kvalitetsstandard 2013

Plejebolig Kvalitetsstandard 2013 Plejebolig Kvalitetsstandard 2013 Du kan blive visiteret til en plejebolig, hvis du på grund af væsentlig nedsat funktionsevne har brug for hjælp og støtte hele døgnet. Hvad er formålet? Hvad tilbydes

Læs mere

Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov

Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov Generelt dokument for Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på det sociale område voksne med særlige behov Kvalitetsstandardernes formål Formålet med Hillerød Kommunes kvalitetsstandarder på områderne

Læs mere

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889

Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 Budgetopfølgning pr. 31. marts 2014 Udvalg: Sundhedsudvalget Note Område Beløb i 1.000 kr. Sundhedsudvalget 1.111 Egentlige tillægsbevillinger 12.000 Finansieret til/fra andre udvalg -10.889 10.1 10 Social

Læs mere

FORANSTALTNINGER FOR VOKSNE HANDICAPPEDE

FORANSTALTNINGER FOR VOKSNE HANDICAPPEDE Budget- og regnskabssystem 4.5.7 - side 1 Dato: 1. december 2004 Ikrafttrædelsesår: Regnskab 2004 FORANSTALTNINGER FOR VOKSNE HANDICAPPEDE 5.50 Botilbud til længerevarende ophold for udviklingshæmmede,

Læs mere

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 BRØNDBY KOMMUNE 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Lovgrundlag... 3 Visitationskriterier... 4 Serviceniveau og

Læs mere

Afledte Kommunale konsekvenser ved etablering af friplejehjem i Randers Kommune.

Afledte Kommunale konsekvenser ved etablering af friplejehjem i Randers Kommune. Afledte Kommunale konsekvenser ved etablering af friplejehjem i Randers Kommune. Randers Kommune har modtaget to konkrete henvendelser fra organisationer der er interesseret i at etablere friplejehjem

Læs mere

Besparelser på ældreområdet Ofte stillede spørgsmål - og de svar, du kan give på dem

Besparelser på ældreområdet Ofte stillede spørgsmål - og de svar, du kan give på dem Besparelser på ældreområdet Ofte stillede spørgsmål - og de svar, du kan give på dem Derfor skal vi spare på pleje og omsorg, og sådan kommer vi videre Pengene skal passe Esbjerg Kommunes udgifter stiger

Læs mere

Budget 2009 til 1. behandling

Budget 2009 til 1. behandling 50.50. Serviceområdet handler om særlig støtte til børn og unge i henhold til serviceloven kapitlerne 11 og 12. Formålet er at yde støtte til børn og unge, der har særligt behov for denne, er at skabe

Læs mere

Korrigeret budget kr. Forbrug kr. Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt. Tekst.

Korrigeret budget kr. Forbrug kr. Forventet regnskab kr. Forventet merudgift/ mindreindtægt. Tekst. BUDGETOPFØLGNING PR. 31.03.2015 Sundhedsudvalget Tekst Forbrug 31.03.15. Boligstøtte og pensioner 101.400 24.400 99.785-1.615 Sundhed 68.460 8.310 69.334 874 Ældre- og handicapområdet 172.438 42.377 172.938

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 1. juli 2014 - Socialudvalget

Budgetopfølgning pr. 1. juli 2014 - Socialudvalget Socialudvalget i alt 33.143.835 81.727.599 48.583.764 41-2.385.917 Ældre og handicappede 12.421.452 29.248.776 16.827.324 42 69.240 053232 Pleje og omsorg mv. af ældre og handicappede 5.457.673 11.872.571

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Kommunalreform fremtidig organisering af genoptræning 524283 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Katalog med indsatser til Ældrepulje 2015

Katalog med indsatser til Ældrepulje 2015 Katalog med er til Ældrepulje 2015 Det er muligt at søge ift. følgende emner: 1. Styrket rehabiliterings- og genoptrænings 2. Bedre praktisk hjælp og personlig pleje 3. Bedre forhold for de svageste ældre

Læs mere

Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2011 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele kr.)

Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2011 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele kr.) Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2011 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele 1.000 kr.) Budget 2011 Korrigeret Korrigeret Korrigeret Korrigeret Forventet Eventuelle generelle

Læs mere

Sundheds- og Omsorgsudvalget

Sundheds- og Omsorgsudvalget Sundheds- og Omsorgsudvalget Sundheds- og Omsorgsudvalgets består af følgende serviceområder: Voksenhandicap Plejehjem, daghjem m.v. Hjemmehjælp og primærsygepleje Sociale formål og omsorgsarbejde Hjælpemidler

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08 Budget 2004-2007 Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Socialudvalget

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013 Acadre doc.: 150839-13

Læs mere

Sammendrag over udgifter til det specialiserede socialområde 4. kvartal 2011

Sammendrag over udgifter til det specialiserede socialområde 4. kvartal 2011 Sammendrag over udgifter til det specialiserede socialområde Oprindeligt Merforbrug (+) Mindreforbrug (-) Udsatte børn og unge Særlige dagtilbud og særlige klubtilbud 2.590.556 1.910.000 2.195.000 285.000

Læs mere

Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018

Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændringer indenfor vedtaget serviceniveau 6.796 5.722 6.831 8.493

Læs mere

Tekniske korrektioner Voksen- og plejeudvalgets område

Tekniske korrektioner Voksen- og plejeudvalgets område Tekniske korrektioner s område Oversigt over tekniske korrektioner på voksen- og plejeområdet 14. august 2008 2009 2010 2011 2012 Doknr. Socialområdet Botilbud Sødisbakke stigende takster 2.249 2.249 2.249

Læs mere

Funktion Aktivitet Udgifter (kr.) Indtægter (kr.) 05.32.33 Forebyggende indsats for ældre og handicappede 1.428.000 0 05.32 I alt 1.428.

Funktion Aktivitet Udgifter (kr.) Indtægter (kr.) 05.32.33 Forebyggende indsats for ældre og handicappede 1.428.000 0 05.32 I alt 1.428. 05.32 Udgifter: 1.428.000 kr. Tilbud til ældre og handicappede Indtægter: 0 kr. 05.32.33 Forebyggende indsats for ældre og handicappede 1.428.000 0 05.32 I alt 1.428.000 0 05.32.33 Forebyggende indsats

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 9 af 4. april 2008 om hjælp til personer med vidtgående handicap Historisk

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 9 af 4. april 2008 om hjælp til personer med vidtgående handicap Historisk Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. 9 af 4. april 2008 om hjælp til personer med vidtgående handicap Historisk I medfør af 3 stk. 2, 5, 8 stk. 3, 8 a, 11, 12, 15, 18 stk. 3, 18 a stk. 3, 20 stk. 3, 22 stk.

Læs mere

Service deklaration Lindegården 2010 1

Service deklaration Lindegården 2010 1 Service deklaration Lindegården 2010 1 Værdigrundlag...3 Målgrupperne...4 Formål og målsætning...4 Visitation...4 Fysiske rammer...5 Personale...5 Pædagogik...6 Bruger og pårørende råd...6 Ledsagerordning...7

Læs mere

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Servicelovens 85 paragraffens ordlyd Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller

Læs mere

Bemærkninger til bevillingskontrollen pr. 31/10-2015 på Social- og Sundhedsudvalgets område.

Bemærkninger til bevillingskontrollen pr. 31/10-2015 på Social- og Sundhedsudvalgets område. Bemærkninger til bevillingskontrollen pr. 31/10- på Social- og Sundhedsudvalgets område. (De to første sider er et resume af bemærkningerne, efterfølgende sider specifikation af samme). s * 1.000 DKK 0025

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen Overordnet kvalitetsstandard 2015 Servicelovens 83 og 83a, 84 samt klippekort. Skive Kommune Myndighedsafdelingen Forord Skive Kommunes overordnede kvalitetsstandard beskriver den personlige og praktiske

Læs mere

Notat vedr. overflytning af opgaver fra Haderslev Kommune til Socialtilsynet i Region Syddanmark.

Notat vedr. overflytning af opgaver fra Haderslev Kommune til Socialtilsynet i Region Syddanmark. Notat vedr. overflytning af opgaver fra Haderslev Kommune til Socialtilsynet i Region Syddanmark. Folketinget vedtog i juni 2013 Lov om Socialtilsyn. Loven medfører at der fra 1. januar 2014 vil blive

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

Tilbudsoversigt - Handicap, Psykiatri og Socialt Udsatte 2014 VELFÆRD OG SUNDHED

Tilbudsoversigt - Handicap, Psykiatri og Socialt Udsatte 2014 VELFÆRD OG SUNDHED soversigt - B Handicap, Psykiatri og Socialt Udsatte 2014 VELFÆRD OG SUNDHED soversigt Handicap, Psykiatri og Socialt Udsatte Forord Det er Byrådets ønske, at alle borgere, der har en væsentlig og varig

Læs mere

Kvalitetsstandard: Skærmede boliger

Kvalitetsstandard: Skærmede boliger 2013 Kvalitetsstandard: Skærmede boliger Ydelsens lovgrundlag Lov om Social Service 192. Lov om Almene Boliger 5,stk.2. Hvilke behov dækker ydelsen Skærmet bolig kan bevilges af kommunens visitator til

Læs mere

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2014

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2014 Indledning Området er henlagt til Socialudvalget, og omfatter tilbud til børn og unge med særlige behov, tilbud til ældre og handicappede, rådgivning, tilbud til voksne med særlige behov, støtte til frivilligt

Læs mere

Beløb i 1.000 kr. R2014 B2015 B2016 BO2017 BO2018 BO2019

Beløb i 1.000 kr. R2014 B2015 B2016 BO2017 BO2018 BO2019 Bevilling 33 Sundhed Beskrivelse Bevilling 33 Sundhed hører under Social- og Sundhedsudvalget. Bevillingen omfatter Center for Sundhed og omhandler Den kommunale tandpleje, Sygeplejen, Hjælpemidler og

Læs mere

Indsatser finansieret af værdighedspuljen

Indsatser finansieret af værdighedspuljen Indsatser finansieret af værdighedspuljen Indsatsbeskrivelse 2016 2017 2018 2019. Styrkelse af kvaliteten i den midlertidige indsats 1 stilling á 32 timer/uge Den nuværende Centersygepleje blev finansieret

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter pleje og omsorg for ældre og handicappede, forebyggende indsats for ældre og handicappede, plejehjem, inkontinenshjælpemidler samt hjælpemidler

Læs mere

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Godkendt i Byrådet den 15. december 2015 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.36.00-P23-1-15

Læs mere

Egne borgere Mulighed for besparelser Bemærkninger. Pris pr. enhed/serviceniveau

Egne borgere Mulighed for besparelser Bemærkninger. Pris pr. enhed/serviceniveau Bilag 2: Politikområde Handicappede - Oversigt Frihedsgrader og bindinger på udvalgets område Politikområdet handicappede består af følgende delområder: Budget 2016 Egne borgere Egne borgere Mulighed for

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Den 21/8-2013 Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Lovgrundlag Lov om social service 83 Her står, at: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde: 1) personlig hjælp og pleje og

Læs mere

Plejebolig. Information til dig der søger eller bor i plejebolig

Plejebolig. Information til dig der søger eller bor i plejebolig Plejebolig Information til dig der søger eller bor i plejebolig Kolofon: Udgivet af Frederiksberg Kommune 2013 GOD SERVICE PÅ FREDERIKSBERG... 3 VÆRDIGRUNDLAGET... 4 RESPEKT FOR DET ENKELTE MENNESKE...

Læs mere

Råderum Social- og Seniorudvalget Budgetdrøftelse juni 2013, Budget 2014-2017

Råderum Social- og Seniorudvalget Budgetdrøftelse juni 2013, Budget 2014-2017 Politikområde 41 Effektivisering grundet omstrukturering Titel: Sammenlægning af Kammerhuset og plejeboligerne Sophielund Som konsekvens af en tilbygning til Aktivitetscentret Sophielund flyttes daghjemmet

Læs mere

Notat vedrørende indberetning til Indenrigs- og Socialministeriet og Sundhedsministeriet på det specialiserede socialområde, 4.

Notat vedrørende indberetning til Indenrigs- og Socialministeriet og Sundhedsministeriet på det specialiserede socialområde, 4. Regnskab Notat Til: Udvalget for Voksne og Sundhed Sagsnr.: 2010/04167 Dato: 5. februar 2013 Sag: Sagsbehandler: Notat vedrørende indberetning til Indenrigs- og Socialministeriet og Sundhedsministeriet

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2016

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2016 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2016 MÅL OG VÆRDIER Byrådet i Allerød Kommune fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud. Ældre og Sundhed

Læs mere

Henvendelse om daghjem sker til visitationsenheden.

Henvendelse om daghjem sker til visitationsenheden. Kvalitetsstandarder på ældreområdet Godkendt i byrådet den 15.december 2015 VISITATIONSRETNINGSLINJER 2.5.1 DAGHJEM Hvem kan få hjælp? Hjælpen ydes efter principperne for hverdagsrehabilitering, der har

Læs mere

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER. Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne

KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER. Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne Odder Kommune KVALITETSSTANDARD FOR ÅHUSENES BOSTEDER Bostøtte til borgere med varig og betydelig nedsat psykisk eller fysisk funktionsevne dækker ydelsen? Overordnet formål med indsatsen: 85 og 107 i

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Den 1/1 2011 Jr. nr.: 2006/04953 Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Lovgrundlag Lov om social service 83 Her står, at: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde: 1) personlig

Læs mere

Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2012 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele kr.)

Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2012 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele kr.) Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2012 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele 1.000 kr.) Budget 2012 Korrigeret Korrigeret Korrigeret Korrigeret Forventet Generelle kommentarer

Læs mere

Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2012 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele kr.)

Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2012 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele kr.) Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2012 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele 1.000 kr.) Budget 2012 Korrigeret Korrigeret Korrigeret Korrigeret Forventet Generelle kommentarer

Læs mere

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter

SENIORPOLITIK Drift, serviceudgifter 2012 Indledning Området administreres af Seniorudvalget. Området omfatter boliger og institutioner samt pleje og omsorg for ældre og handicappede. Endvidere omfatter området inkontinenshjælpemidler samt

Læs mere

NOTAT. Oversigt over sagsbehandlingsfrister på det sociale område med ændringsforslag. Sagsbehandlingsfrist. Ansvarligt center eller afdeling

NOTAT. Oversigt over sagsbehandlingsfrister på det sociale område med ændringsforslag. Sagsbehandlingsfrist. Ansvarligt center eller afdeling NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk D 4646 4725 Oversigt over sagsbehandlingsfrister på det sociale område med ændringsforslag Dato: April 2014 J.nr.:

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Frelsens Hærs Krisecenter og Botilbud Svendebjerggård

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Frelsens Hærs Krisecenter og Botilbud Svendebjerggård Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Frelsens Hærs Krisecenter og Botilbud Svendebjerggård Nærværende driftsoverenskomst vedrører driften af den selvejende institution

Læs mere

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2015

Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2015 Tilbud til Ældre Kvalitetsstandarder 2015 MÅL OG VÆRDIER Byrådet i Allerød Kommune fastsætter serviceniveauet på ældreområdet. Byrådet har dermed det overordnede ansvar for kommunens tilbud. Mål for ældreområdet

Læs mere

Fakta om Ballerup Kommune?

Fakta om Ballerup Kommune? Vivi Abben, september 2009 Fakta om Ballerup Kommune? Praktikstedsbeskrivelsen indeholder en kort beskrivelse af Ballerup Kommunes ældre- og handicappleje. Ballerup blev i 2004 og 2005 blevet nomineret

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune Indhold 1.0 Formål... 2 2.0 Lovgrundlag... 2 3.0 Indsatsen... 2 3.1 Hvem kan modtage indsatsen?... 2 3.2 Indsatsens karakter... 2 3.3 Levering af indsatsen...

Læs mere

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Introduktion Greve Kommune bevilger socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85. Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk

Læs mere

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015

SOCIALPOLITIK Drift, serviceudgifter Budget 2015 Indledning Området er henlagt til Socialudvalget, og omfatter tilbud til børn og unge med særlige behov, tilbud til ældre og handicappede, rådgivning, tilbud til voksne med særlige behov, støtte til frivilligt

Læs mere

Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2011 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele kr.)

Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2011 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele kr.) Kvartalsoversigt over det specialiserede socialområde 2011 Nettodriftsudgifter ekskl. dr 2, grp 001 *) (hele 1.000 kr.) Budget 2011 Korrigeret Korrigeret Korrigeret Korrigeret Forventet Eventuelle generelle

Læs mere

Tabelrapport til sammenligningskommuner

Tabelrapport til sammenligningskommuner INDLEVELSE SKABER UDVIKLING Benchmarkanalyse på ældreområdet udført for Hillerød Kommune Tabelrapport til sammenligningskommuner WWW.BDO.DK Indholdsfortegnelse INDLEDNING OG BAGGRUND... 3 1.1 Indledende

Læs mere

Samsø Kommune arbejder ud fra værdierne: Ordentlighed Anerkendelse Tillid Tydelighed. Værdighedspolitik

Samsø Kommune arbejder ud fra værdierne: Ordentlighed Anerkendelse Tillid Tydelighed. Værdighedspolitik INDSATSER PRINCIPPER OVERORDNET POLITIK Godkendt af Samsø Kommunes kommunalbestyrelse 26.4.2016 Værdighedspolitik I Samsø Kommune ønsker vi, at alle borgere skal have mulighed for en værdig alderdom. For

Læs mere

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder

Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Kvartalsvis opfølgning på de specialiserede socialområder Social- og Sundhedsudvalg Som led i økonomiaftalen for 2010 er det aftalt, at der skal foretages en kvartalsvis opfølgning på de specialiserede

Læs mere

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med 3. Hvilke aktiviteter indgår i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Palliative tilbud Kvalitetsstandard 2016

Palliative tilbud Kvalitetsstandard 2016 Palliative tilbud Kvalitetsstandard 2016 Hvad er palliative tilbud? Palliation betyder lindring. Denne kvalitetsstandard indeholder en beskrivelse af de lindrende, og praktiske tilbud til den alvorligt

Læs mere

SOCIALUDVALG. Sammendrag. Budgetoversigt, kr. excl. moms: Korrigeret budget 2014* pr Oprindeligt budget 2014.

SOCIALUDVALG. Sammendrag. Budgetoversigt, kr. excl. moms: Korrigeret budget 2014* pr Oprindeligt budget 2014. SOCIALUDVALG Sammendrag Budgetoversigt, 1.000 kr. excl. moms: Regnskab 2013 Oprindeligt 2014 Korrigeret 2014* pr. 01.07.14 Budget 2015 Visitations- og Hjælpemiddelsenheden U 34.038 32.256 0 0 I -2.385-2.184

Læs mere

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Socialudvalg

01-01-2013 31-12-2013 Politisk udvalg: Socialudvalg Aktiv Pleje type: Fagsekretariat/Stab Kommunen har en stor udfordring i forhold til, at antallet af ældre borgere er stigende, og der bliver flere ældre med behov for hjælp samtidig med, at der bliver

Læs mere

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen)

Udkast. Forslag til lov om ændring af lov om social service (værdighedspolitikker for ældreplejen) Sundheds- og Ældreministeriet Udkast Enhed: Primær sundhed, Ældrepolitik og Jura Sagsbeh.: DEPCHS/SSK Sagsnr.: 1507412 Dok. nr.: 1843181 Dato: 09. december 2015 Forslag til lov om ændring af lov om social

Læs mere

Budget 2016 muligheder og begrænsninger

Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budget 2016 muligheder og begrænsninger Budgetforslag 2016 Velfærd og sundhed Budget 2016 fordelt på hovedpolitikområder Politikområde 2016 priser Regnskab 2014 Korrigeret Budget 2015 Budget 2016 Borgerservice

Læs mere

BUDGET 2010-13 Afsnit: SOCIALUDVALG Side: 1 REDUKTIONSBLOKKE Oprettet: 24.03.09 Rev.: 10.06.09 FORELØBIGT UDKAST

BUDGET 2010-13 Afsnit: SOCIALUDVALG Side: 1 REDUKTIONSBLOKKE Oprettet: 24.03.09 Rev.: 10.06.09 FORELØBIGT UDKAST SOCIALUDVALG Side: 1 FORELØBIGT UDKAST Socialudvalget Generelt: 1000 kr. 2010 2011 2012 2013 1) Generel rammebesparelse -1.000-1.000-1.000-1.000 I alt -1.000-1.000-1.000-1.000 1: Generel rammebesparelse

Læs mere

Mål 8-1. Specialiserede tilbud til voksne og ældre

Mål 8-1. Specialiserede tilbud til voksne og ældre Politikområdet omfatter tilbud efter en række love indenfor det sociale område. Borgerne modtager botilbud og forebyggende foranstaltninger, samt rådgivning og vejledning på områderne: Mål Kompenserende

Læs mere

Socialudvalgets forslag til udmøntning af allerede vedtagne besparelser

Socialudvalgets forslag til udmøntning af allerede vedtagne besparelser Socialudvalgets forslag til udmøntning af allerede vedtagne besparelser 2007 2008 2009 2010 Besparelser vedtaget i forb. m. budget 2007 (1.000 kr.) Allerede udmøntede besparelser i alt 20.854 36.894 45.039

Læs mere

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Greve Kommune bevilger ophold i midlertidigt og længerevarende botilbud

Læs mere

Serviceinformation. Personlig og praktisk hjælp jf. Lov om social service 83

Serviceinformation. Personlig og praktisk hjælp jf. Lov om social service 83 Serviceinformation Personlig og praktisk hjælp jf. Lov om social service 83 Hvad er Personlig og praktisk hjælp og hvem kan få? Personlig og praktisk hjælp er for dig, der er bosiddende i Lolland Kommune,

Læs mere

Budgetopfølgning pr. 1. juli Socialudvalget

Budgetopfølgning pr. 1. juli Socialudvalget Socialudvalget i alt Ældre og handicappede 43.739.116 115.856.465 72.117.349 38 2.206.547 12.385.296 31.234.279 18.848.983 40 1.221.017 052510 Fælles formål 8.199 8.199 0 8.199 8.199 8.199 8.199 8.199

Læs mere