Hyldekærparken Gundsømagle, 4000 Roskilde. Overordnet disponering Friarealerne i Hyldekærparken inddeles i følgende beplantingselementer m.m..

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hyldekærparken Gundsømagle, 4000 Roskilde. Overordnet disponering Friarealerne i Hyldekærparken inddeles i følgende beplantingselementer m.m.."

Transkript

1 Tilstand firarealer Overordnet disponering Friarealerne i Hyldekærparken inddeles i følgende beplantingselementer m.m.. Græs Kortklippet græs Slåning af volde Opsamling af blade Træer og randplantninger Fritvoksende træer Trærækker Trægrupper Randplantninger Buske og hække Solitære / fritvoksende buske Busketter/krat Bunddækkende buske Klippet hæk Befæstelser Asfalt Fliser Trapper Legeplads Materialeplads Forslag til renoveringer Træ der gør en stor forskel for oplevelsen Skadet røn. Det bliver aldrig et flot træ.

2 Beskrivelse af arealerne Hyldekærparken Græs Kortklippet græs Langt det meste af friarealet er klippet græs. Det er store åbne flader imellem blokkene og imod syd. Mindre mod vest. Det er åbne flader der ikke giver fantasien meget spillerum, da man uhindret kan se fra den ene ende til den anden. Græsarealerne ligger vest øst. Dvs. at de samtidig er udsat for de fremherskende vinde fra vest. Her er ikke meget læ at finde. Det er ikke her man opholder sig. Græsset slås mellem gange. Der klippes græs ca. hver 10 dag. Nedfaldne blade samles ikke op, men slås sammen med græsset, og indgår i den almindelige omsætning ag græs m.m. Slåning af volde Da terrænet falder fra nord mod syd, er der lidt terrænspring mellem blokkene. Terrænspringet tages umiddelbart før stien der fører til boligerne, eller lige efter boligen (rækken mod syd). Disse skråninger er oftest inddraget til nærmeste parcels dyrkning. Men der skal slås græs på godt halvdelen af skråningerne. Græsslåning er beboernes ansvar. Træer og randplantninger Træer og randplantninger m.m. deles op i flere kategorier, da de skal behandles og plejes forskelligt, samtidig med at deres udtryk og oplevelsen er forskellig. Fritvoksende træer Fritvoksende træer skal fremstå karakteristisk for arten. Formen på planten, uanset det er sommer eller vinter. Solisterne skal samtidig give beboeren en god oplevelse af sin fuldkommenhed, gennem form, blade, blomster, frugt, høstfarver m.m. Hyldekærparken har flere fine træer stående rundt omkring, som fortjener at man passer på dem. Enkelte nyere træer er plantet i græsplænerne. Disse træer tirves overhovedet ikke, og flere af den er alvorligt skadet ved rodhalsen, hvor der er store sår. Her bør en anden praksis overvejes, hvis man skal have et godt resultat.

3 Enkelte fritvoksende træer findes i små øer på parkeringsarealerne. Ingen af disse træer har det godt, pga. problemer med vækstgrundlaget. Det er ingen chance for at planterne bliver pæne. Kun en omlægning kan gøre det bedre. Trærækker Rækker at træer er i sin tid plantet på friarealet mod øst. Her er rækker af østrigsk fyr, vortebirk og lind. Træerne er efterhånden blevet store, og den oprindelige underplantning er forsvundet. I dag står mange af træerne i bede, holdt fri for ukrudt. Når bunden her er grøn bliver det fræset. Det sker 1 2 gange om året. En stillingtagen til den fremtidige udvikling bør ske. Trægrupper Grupper af træer findes som sådan kun et par steder, bl.a. i det nordøstlige hjørne ud mod vejen og mellem nr. 1 og nr. 20 Plantningerne fungerer i dag, men det er på høje tid at det tages stilling til hvordan man skal udvikle plantningerne. Træerne er ved at blive høje, og skygger dermed underbeplantningen bort. Eller også skygger de meget i nabohaverne. Randplantninger Randplantninger findes mod nord in mod boldbanen. Det meste ejes af kommunen, der ikke er villig til at ofte ret meget på at vedligeholde plantingen. Træer og store buske hælder sine steder temmelig meget ind over stien frem til boligerne Enkelte grundejere har taget sagen i egen hånd og reduceret i frodigheden. Her står samtidig enkelte træer der har en meget fin virkning, fx. hængepil. Netop denne pil er blevet alt for stor og hænger ned i taget på nr. 8. Der bør laves en aftale med kommune om, hvad man kan tillade sig at gøre, og hvilke pligter kommunen har i den henseende. Buske og hække Solitære / fritvoksende buske Fritvoksende buske skal opfylde de samme krav som fritvoksende træer. At være karakteristiske for arten, være sunde, frodige og blomsterrige.

4 Flere steder klippes disse buske til ukendelighed, og evt. blomstrende grene skæres bort. En anden plejemetode bør overvejes. Busketter/krat Tre steder er der det som karakteriseres som krat/busket. Oprindeligt har det nok været busket, der er buske plantet så planterne fremhæver hinanden og holdes i en rimelig højde og fylde. Her er plantningerne vokset fra den oprindelige tanke, og er i dag en stor tæt og uigennemtrængelig plantning. Plantningerne virker forvoksede. Der bør tages stilling til deres fremtid. Bunddækkende buske Bunddækkebuske er konsekvent brugt på voldene ud mod fællevejen mod øst. Voldene fremstår velplejede stedsegrønne som meget karakteristiske former, der beskytter og indrammer mellemarealerne på en fin måde. Bunddækket Cotoneaster dammeri Skogholm trimmet 1 gang om året. Det sker om efteråret. Kanter rettes/klippes til og kantstenen renses. Evt. genstridigt ukrudt fx agertidsel stikker nu og da toppen op over bunddækket. Når det sker hives de formastelige op, når man nu er der og slår græs alligevel. Klippet hæk Mod Hovedgaden og Piledyssen er der en meget velplejet avnbøgehæk. Udenfor hækken mod vej holdes arealet af kommunen. Men realiteterne er at Marianne Henriksen må slå en stribe græs udenfor hække, for at have mulighed for at kunne pleje hækken ordentligt. Hække klippet 2 gange om året. Mod vest ind mod Hyldetoften, er der ikke plantet hæk, men en skønsom blanding. Dette holdes som en bred hæk. Der er kun få træer der kommer op her. Men det ses at der har været flere tæer, som efterhånden er fældet. Man bør overveje hvordan forløbet langs stien skal være oplevelsesmæssigt. Befæstelser Asfalt Kørevejene består af asfalt, der tilsyneladende ser fin og velfungerende ud. Kørevejene er kommunalt ejet, og vedligeholdes derfor af kommunen.

5 Fliser Belægningen er fra dengang husene blev opført. Samme flise er anvendt over alt på stierne. Det giver et godt sammenhæng i bebyggelsen. Tidens tand gør at fliserne sætter sig lidt eller forskubber sig. Fliserne ligger ikke lige jævnt over alt. Man bør overveje omlægninger de værste steder. Man skal under ingen omstændigheder prøve at rense fliserne med højtryksspuler eller kemikalier. Det vil kun ødelægge fliserne. Herved forvitrer de meget hurtigere. Lavvæksten på fliserne fortæller om jeres udemiljø. Jo flere arter af lav jo bedre er jeres miljø. Det er en botanisk have, som lever på stenene, og de skader overhovedet ikke fliserne. Belægningen renholdes af de enkelte beboere. Trapper Trapper er hvor stierne skal forcere terrænspring. De fleste steder ligger trappestenen fint og gelændere holdes ved lige. De enkelte husstande har vedligeholdelsespligten. Legeplads Legepladsen er placeret udfor nr. 35 og 54. Den er af ældre dato, og ser ikke ud til at blive benyttet så meget. Men det er dog et vigtigt aktiv for Hyldekærparken, selvom der ikke er så mange familier med mindre børn. Men det kommer enten som tilflyttere eller børnebørn, og så er den vigtig at have. Legepladsen bør leve op til to EU-standarder DS 1176 og DS Den er ikke gået igennem i denne undersøgelse. Legepladsen er ved at gro til i kanterne med græs. For at legepladsen skal være attraktiv bør pleje m.m. tages op til overvejelse. Materialeplads En oplagsplads til diverse materialer er nødvendig for enhver bebyggelse. Også denne. Materialer oplagres i det nordøstligste hjørne under birketræerne, og fremtræder fin og meget ordentlig. Materialepladsen trænger til en mere præcis udformning. Vintervedligeholdelse Veje og indkørsler Kommunen ejer og vedligeholder vejene inkl. vintervedligeholdelse.

6 Sneen skubbes op på nærliggende græsarealer. Der saltes. Stier og trapper Stier og trapper holdes rene og farbare af de enkelte husstande. Vedr. saltning, skal I være opmærksom på at salt er en plantegift. Salt ødelægger jordens struktur, og udtørrer planters rødder, så de dør. Salt skal bruges med omtanke. Bland gerne skarpt grus med lidt salt eller brug kun skarpt grus, så undgås skader. Den flot klippede hæk, og trærækker i barjordsbede. Et kik ovre det sydlige fællesareal, med den skarpt klippede hæk.

7 Udvikling af firarealer Hyldekærparken Græs Kortklippet græs er det største område i Hyldekærparken. Især midterarealerne opleves som lange stræk, hvor der ikke sker ret meget, og oplevelserne ligger i kanterne, hvor de private områder skaber oplevelsen. Det bør overvejes om der ikke skal skabes flere rum og muligheder for ophold herude til leg, fest og grill m.m. Tænk over hvad I kunne tænke jer at bruge arealerne til. Her kunne med ny beplantninger skabes flere oplevelser året rundt. Potentialet er stort her. Det behøver ikke være det store indgreb. Små og enkle plantninger og hække vil kunne skabe en stor forandring i oplevelsen af Hyldekærparken. Træer og randplantninger Fritvoksende træer er med til at skabe Hyldekærparken som et dejligt sted at færdes. Der kunne godt plantes mange flere træer. Arter og sorter skal vælges ud fra størrelse, form, blade og deres farver og former, blomstring og frugtsætning. Vigtigst er at træer plantes på den rigtige måde og slet ikke plantes i græs, men sikres på den rigtige måde. Der er flere eksempler på plantning i græs og masser af påkørsler. At plante på den måde er at kaste penge, energi og drømme ud i kloakken. De mange fine træer I har nu skal der laves en bevaringsplan for. Det vil også gælde fremtidige plantninger. Trærækker fungerede godt i de første årtier. I dag er de blevet store og temmelig anmassende. Men de giver læ for østenvinden. Hele fællesarealet mod øst bør tages op til behandling. Der bør laves en samlet plan for, hvordan det skal udvikles, tilplantes og plejes bør udarbejdes. Arealet er jeres entre og fortjener en god behandling. Det er her I bliver budt velkommen hjem, det er her gæster får et indtryk af hvad det er for et sted de bydes velkommen til. Udførslen af en plan for området vil sagtens kunne ske over nogle år, så det ikke føles som om man begynder forfra. Trægrupper er der kun et par stykker af. De er forvoksede og der bør tages

8 stilling til, hvad der skal ske med områderne. Trægrupperne kan dog sagtens fungere fornuftigt i flere år endnu. Randplantningen i nord Her skal især holdes øje med store træer, der hænger ind over tagene, fx hængepilen. Man skal overveje om den ikke skal stynes. Dvs. at man skærer de store kronegrene tilbage, så træet kommer til at ligne en stumtjener. Skær ikke grenene for langt tilbage. Fra enderne vil træet om foråret skyde en masse nye grene. Det vil se meget flot ud de første mange år, indtil man igen må skære tilbage. Buske og hække Solitære / fritvoksende buske findes spredt rundt omkring på græsarealerne Mange steder klipper man buskene i en og anden rund form. Beskæremetoden kaldes varmemester klipning. Det er den sikreste måde af forhindre en busk i at blomstre. Man bør overveje at ændre klippemetode, så buske kun tyndes, men beholder sin naturlige vækstform. Herved sikres blomstringen. I det hele taget bør der være så få buske som muligt frit i græsplænen. Det er et meget unaturligt miljø for en busk. Buske bokser bedst i selskab med andre buske og urter. Busketter/krat findes tre steder. Det eneste sted det fungerer godt er mellem nr. 17 og 35. Buskettet virker som krat i dag. Det består af 2 fine blodblommer i en bund af rød kornel, som i bunden igen har vedbend og Cotoneaster dammeri Skogholm Det fungerer godt. Det eneste der bør gøres her er en udtynding i kornellerne. De to andre busketter/krat bør fornys. Der er ikke noget at gennem på. Bunddækkende buske findes på voldene. Voldene passe og plejes forbilledligt. Det skal I bare fortsætte med. Klippet hæk - Avnbøgehækken mod vejene passes forbilledligt. Det må I ikke ændre på. Der klippes hæk ind mod Hyldetoften, ved legepladsen og ind til børnehaven i nord.

9 Overvej om det ikke var på tide at finde en anden løsning ind mod Hyldetoften. Det er meget lidt spændende at gå her. Der er ingen oplevelser blot en lang sti. Hvorfor ikke plante lavere bunddækkende buske med mindre træer i som giver oplevelse, struktur og et meget bedre miljø. Det samme gælder ved legepladsen. Mod børnehaven bør der ikke ske ændringer, da det vedrører hele hegnet. Befæstelser Asfalt her skal der kun gøres noget når der opstår revner og lign. Hus at gøre kommunen opmærksom på når der opstår revner. Fliser er som tidligere beskrevet fra den gang bebyggelsen blev opført. Sine steder ligger de meget ujævnt. I den takt det bliver generende bør dele af belægningen lægges om. Trapper ikke alle trapper ligger lige godt. Dette er også tiden tand. En omsætning af en trappe gøres efter behov. Legeplads bør gås igennem sikkerhedsmæssigt for klem og snorrefælder m.m.. faldunderlaget bør ses efter og mindst renses for det ukrudt der breder sig ind i faldunderlaget. Normerne for legepladser bør overholdes. Dvs. at redskaberne gås efter for fejl og evt. snorrefælder m.m., samt faldunderlaget renses for ukrudt mindst en gang om året. En indramning at legeområdet bør overvejes, med en lille terrasse og bord bænk. Herved bliver det hyggeligere for både børn og voksne at være der. Materialeplads er nødvendigt for enhver bebyggelse. I bør finde ud af jeres behov og fremtidige ønsker. En mere officiel indramning af et område til jeres behov vil være godt. Selvom den måde I har gjort det på absolut fremtræder pænt og ordentligt. Placering af materialepladsen bør ske i samme område. Adgangen er god fra vejsiden. En evt. indkørsel bør skabes. I forbindelse med etablering af materialepladsen, bør udformningen af hele det lille område øst for nr. 2 tages op. Beplantningen skal fornys indenfor en årrække.

10 Vintervedligeholdelse Vejene sortere under kommunen. Men sørg for at det kun er minimalt med salt der bruges, da salt er et stærkt plantegift. Glatførebekæmpelse på stier og trapper er den enkelte husstands opgave. Overvej politikken for brug af salt. Skarpt grus alene eller iblandet en lille del salt vil kunne holde stier og trapper farbare, når is og sne ikke helt kan fjernes. Volden virker som en fin oplevelse, men på baggrund af træerne. Udtrykket er som på volden, men her er det ikke den samme stærke karakterfyldte oplevelse. Her mangler træerne.

11 Vedligeholdelsesplan Hyldekærparken Græs Kortklippet græs For at holde den nuværende standard, skal græsset klippes ca. hver 10 dag. Det svarer til gange om året i perioden april oktober. I tørre perioder er der længere mellem slåningerne, og fugtige perioder vil slåningen være uregelmæssig, pga. at græsset er vådt og dermed umuligt at slå ordentligt. Der slås en stribe græs lige uden for hækken mod vej, for a sikre hækken mod tilgroning og for at lette klipningen af hækken. Slåning af volde På volde og skråning har beboerne ansvaret for at slå græsset. Træer og randplantninger Fritvoksende træer Generende grene fjernes af hensyn til græsslåning. Grene fjernes efter behov. Ingen træer må stå sådan at man kan skade træets bark ved påkørsel. Dvs. at man må og skal tolerere at der er en stor tot græs ved træets fod gælder kun for veletablerede træer i god vækst. Øvrige træer må SLET IKKE stå i græs. Læg 3 stk. store sten diameter cm beskyttende ved hvert træ der vokser i græsplænen. Dette sår er om nogle år træets død. Trærækker Trærækkerne mod øst står i en rabat af jord, der 1 2 gange om året fræses. Miljømæssigt og biologisk er det en dårlig løsning. Planter vokser ingen steder naturligt i bar jord. Planter vokser altid sammen med andre planter. Dette bør I overveje.

12 Indtil området skal renoveres, bør rabatterne blot lægges ud i græs. Men man skal passe på med slåmaskinen, så træernes bark ikke skades. Trægrupper Trægrupper skal løbende forynges gennem tilbageskæring/foryngning af planterne. Foryngning sker i perioden marts april. En løbende ukrudtsbekæmpelse forår = maj og efterår august/september. Randplantninger Foryngelse af randen sker ved årlig regulering i marts måned. Det sker efter forudgående gennemgang af plantningen og ønsker og anbefallinger. Fritrumsbeskæring sker sidst i maj og igen i august. Dette for at sikre passage på stierne. Buske og hække Solitære / fritvoksende buske Udtynding sker i marts efter forudgående gennemgang, med afvejning af ønsker og anbefalinger. Busketter/krat Tynding af og i beplantningerne sker i marts efter forudgående gennemgang, med afvejning af ønsker og anbefalinger. Plantningerne luges sidst i maj og igen i august. Ellers efter behov og ønske fra bestyrelsen som en tillægsopgave. Bunddækkende buske Volden trimmes i september/orkober. Opvækst af fremmede buske begrænses i løbet af sommeren, samtidig med at der slås græs. Der er opvækst af liguster og roser. Disse buske holdes nede eller om muligt graves op. Titter en formastelig tidsel frem rives den op. Det anbefales at man i fremtiden lader bunddækket nå ud over den hvide kantsten. Det betyder at der ikke kommer lys til jorden i bagkanten af kantstenen. I dag etablere græs m.m. sig her. I værste fald kan det være med til at ødelægge beplantningen.

13 Rendestenen skal være fri så den kan renses. Klippet hæk Hæk klippe 2 gange om året i juni og igen i august. Befæstelser Fliser Vedligehold tilhører den enkelte husstand. Trapper Vedligehold tilhører den enkelte husstand. Legeplads Legepladsen renses for ukrudt der vokser ud i faldunderlaget i maj og august. Legeredskaberne gås igennem i april for fejl og mangler. Redskaberne mål og basketball mål gås igennem for reparation m.m. april og august. Vintervedligeholdelse Vintervedligeholdelse sortere under den enkelte husstand. Anbefaling Det anbefales at bestyrelsen går friarealerne igennem 1 2 gange årligt, for at fastlægge mål og fornyelser, og hvad der skal rettes op på m.m. Gennemgangen sker evt. med en fagmand 1 gang om året. Træerne gør en stor forskel på oplevelse

14 Forslag til omlægning og fornyelse af udearealerne Forslagene er nummererede Det skal tages som forslag, da jeg regner med at det skal diskuteres igennem om det er det i ønsker jer. Mit udgangspunkt er et plantningerne skal indeholde oplevelser i form af planternes strukturer, barkfarver, løvfarver forår eller og efterår. Blomstring der er værd at se på, og med variation mellem arterne, så blomstringen strækkes så langt over året som muligt. Gerne frugtsætning, som lyser op, og kan være til gavn for fugle og mennesker. Der er valgt sunde arter og sorter, ellers bliver det hele kedeligt at se på. Måden at plante på giver i løbet af et par år minimal pleje, da jeg bruger meget med bunddækkende buske. I har en god bunddækkende busk i form af Cotonasteren på voldene. Stykket mod vejen er langt og smalt. Her vil jeg foreslå skovstykker af stammede træer i bunddækkende buske, med en sti lagt ind imellem træerne, så man får en særlig oplevelse ved at gå mellem stammer af forskellig farve og struktur. Lyset der falder ned gennem løvet giver ligeledes et meget forskellig oplevelse afhængig af hvilken art men går under. Bunddækkebuskene skal være skovbunden, som dækker af for evt. ukrudt, også de er med deres løv og farver med til at udbygge oplevelsen. Efter et par års vækst skulle det næsten blot være et fornøjelse at gå gennem og imellem/under trætoppene. Træerne er alle valgt udfra at de har særlige karakteristike som stamme farver og strukturer, det samme gælder løvet. Nogle arter har også et meget fin blomstring. Det skulle i løbet at få år blive to små fine skovstykker at bevæge sig igennem, samtidg med at det skal være med til at byde velkommen til Hyldekærparken. 2 områder foreslår jeg der etableres fælles terrasser, der omkranses af bøgehække med enkelte mindre træer i. Som bægehæk foreslås produktet færdighæk der fås i fædrig størrelse på 150 cm fix og færdig. Legepladsen skærmes af mod stien og der etablers en mindre terrasse for enden af det store sandområde. Som bagvæg til terrassen foreslås en bøgehæk. Udfor og foreslås en afslutning mod sti, lidt som mellem Der foreslås større buske i bunddække, så det ikke vokser jer over hovedet indenfor de næste mange år. Alt i blomstrende buske. Mod naboerne i vest langs med stien, fornys hele plantningen, så i får en oplevelse når i bevæger jer den vej.

15 Det plantes mindre træer, som paradisæbler, røn, en lavere prydkirsebær og hjertetræer i vekslende grupper af bunddækkende buske. Buske der får en højde på cm højde. Træerne vil give oplevelser og dybde i billedet, når i vandrer på stien. Træerne placeres så de ikke kommer til at genere haverne med skygge. Mellem 1 20 ryddes det eksisterende og erstattes med en planting af fx paradisæbler i en bund af Cotoneaster. Det giver et interessant indtryk forår og efterår med farver og om vinteren med strukturer i der rækker højt om over den stedsegrønne bund. Mellem 19 og 38 etableres ligeledes en beplantning af træer og buske i en bunddækkende buske. Her er målet ligeledes at give oplevelser det meste af året. Samtidig skal de to plantninger stoppe det vide syn man i dag har ned langs græsplænerne. Plantningerne skal være med til at danne rum på jeres fællesarealer så de bliver en god oplevelse at gå langs med stierne ind til jeres huse. Mod nordøst hvor i har oplagspladsen/materialplads, vil jeg foreslå at den hegnes ind med et 2 m højt planteværk, og gerne med en låge i. Eksisterende træer kan bevares. Ved siden af kan i evt. etablere en petanque bane 3 m bred og 12 m lang. Bagved materialpladsen er der plads til et par bænke.

16 Hvad koster det? Her er mange forslag der ikke er udarbejdet i detaljer, da det kræver en ordentlig opmåling og en nærmere samtale om hvad og hvor meget I ønsker. Som forslagene ligger her, er omkostningerne ved anlæg af de enkelte numre ca. NR. Opgave Ca. pris 1 Materialgård, hegn omkring i 2 m højde inkl. låge 3 m. bred kr. Der er ikke regnet med anden bund end græs for nuværende. 2 Petanque bane kr. 3 Buskrække mod vej der lukker af mod skov kr. 4 2 skove lille og stor ( ) kr. 5 Lille skov med fx oktoberkirsebær kr. 6 Hegnet blandet buskhegn med mindre træer, småplanter kr. 7 Kirsebærlunden bunddække og kirsebær kr. 8 Hegn mod sti ved legeplads kr. 9 Terrasse og hæk ved legeplads kr. (færdighæk og 30 m2 terrasse) 10 Lille hegn mod sti af bunddækkende buske og højere buske kr. 11 Lille hegn af blomstrende buske, lave og højere kr. 12 Lille plantning der skal bryde kikket kr. 13 Fælles terrasseplads indrammet med færdighæk og enkelte kr. mindre blomstrende træer 14 Fælles terrasseplads indrammet med færdighæk og enkelte kr. mindre blomstrende træer 15 En tibetansk kirsebærskov i bunddække kr. 16 Bed med bunddække blomstrende buske og træer kr. 17 Hegn mod naboer mod vest kr. Priserne er estimater udfra de sidste udbudsrunder jeg har været med til. I priserne indgår rydning af eksisterende, bearbejdning af jordbunden, plantning af træer og buske, inkl. opbinding af træer. Samt pleje og pasning det første år. Jeg har brugt planter i størrelserne buske for alle buske og bunddækkende planter. For træerne er størrelsen brugt. Dvs. det er opstammede træer med en krone på. Træerne ser altså ud af noget med det samme. Det samme gælder buskene.

Elementbeskrivelser - Beplantning

Elementbeskrivelser - Beplantning Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 15 Elementbeskrivelser - Beplantning Overstregede elementer indgår ikke i denne entreprise. Element PRYDBUSKE BUNDDÆKKENDE BUSKE BUSKET FRUGTBUSKE KRAT BUSKET MED

Læs mere

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side

KØGE KOMMUNE, Driftsentreprise for parker og grønne områder i Køge vest SAB - Lokal standard for pleje af elementer Side Indholdsfortegnelse: Græs Brugsplæne 2 Græsflade 3 Fælledgræs 4 Naturgræs 5 Buske Bunddækkende buske 6 Prydbuske 7 Busket 8 Krat 9 Hæk Hæk 10 Fritvoksende hæk 11 Hegn 12 Træer Fritvoksende træer 13 Trægrupper

Læs mere

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet.

Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. 1 September 2012 Pleje og beplantningsplan for Hyldespjældet. Friarealerne i Hyldespjældet er planlagt med idé og omhu. De gennemgående stræder og torve er beplantet med ahorn (spidsløn) for stræderne

Læs mere

Plejeplan for Farum Bymidte og nærliggende parker

Plejeplan for Farum Bymidte og nærliggende parker Plejeplan for Farum Bymidte og nærliggende parker Maj 2014 PLEJEPLN - Farum Bymidte og nærliggende parker Indholdsfortegnelse 1.0 Græs 2.0 Blomster 3.0 Buske 4.0 Hække Indledning Visioner og målsætninger

Læs mere

Drift af grønne områder ved institutioner

Drift af grønne områder ved institutioner Drift af grønne områder ved institutioner Park & Natur har ansvaret for vedligeholdelse af alt det grønne omkring institutionerne i Aalborg kommune. For at brugernes forventninger svarer til det, der udføres

Læs mere

Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet

Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet Plantning af ny hæk, nye grunde på Faldet Som lovet, vil jeg hermed komme med forslag og anbefalinger, som forhåbentlig vil gøre det lidt nemmere, når vi skal vælge hvilken hæk der skal plantes omkring

Læs mere

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling.

Referat generalforsamling 28.05.13. Gug plejehjem. Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Referat generalforsamling 28.05.13 Gug plejehjem Der var 30 personer og 21 parceller repræsenteret ved årets generalforsamling. Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent Bestyrelsen havde taget

Læs mere

Referat fra Grundejerforeningen Damgårdens Jorder mandag den 16. marts 2015 i Fårup-Sabro Sognegård.

Referat fra Grundejerforeningen Damgårdens Jorder mandag den 16. marts 2015 i Fårup-Sabro Sognegård. Hjemmeside: www.damgaardens jorder.dk Referat fra Grundejerforeningen Damgårdens Jorder mandag den 16. marts 2015 i Fårup-Sabro Sognegård. 1. Valg af dirigent Efter at de fremmødte var budt velkomne af

Læs mere

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet.

Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser Vildtremiser - nr. 3 på demonstrationsarealet. Vildtremiser er beplantninger, hvis eneste formål er at være til gavn for vildtet. Det kan de f.eks. være som ynglested, dækning og spisekammer.

Læs mere

Område 1. (Rød 1) Område 2. (Rød 1) Område 3. (Rød 1)

Område 1. (Rød 1) Område 2. (Rød 1) Område 3. (Rød 1) Område 1. (Rød 1) Et område bestående af eg, skovfyr i uklippet rough. Sidste del ved rød tee hul Rød 1, bestående af fyr med god afstand så der kan klippes imellem dem. Den første del af området fra Rød

Læs mere

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal Stråmosen naturgenopretning i Ølstykke i Egedal 18. april 2016 extern Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt, placering, og ejerskab... 4 3. Tidligere initiativer og status...

Læs mere

1. Boldbane, firbold Den eksisterende boldbane påføres en firboldbane i termoplast. Basketnet bevares.

1. Boldbane, firbold Den eksisterende boldbane påføres en firboldbane i termoplast. Basketnet bevares. 1 FORSLAG TIL NY LEGEPLADS O.H. Bærentzens Fritidshjem, Grækenlandsvej 76, 2300 Københavns S Tallene herunder henviser til tegn. nr. 1 A dateret 30.03.2013 Eksisterende forhold Rydning Eksisterende småhuse

Læs mere

Uderum for alle og til alle

Uderum for alle og til alle Uderum for alle og til alle Udearealer skal have forskellige rum Udearealerne skal (ligesom vi gør i vores boliger) indrettes i forskellige rum alt efter vores behov for ophold, aktivitet og opbevaring.

Læs mere

Rudersdal kommune 22-11-2012. Ansøgning om placering af infostander og renovering af Porten mellem golfbanen og Hestkøbgaard.

Rudersdal kommune 22-11-2012. Ansøgning om placering af infostander og renovering af Porten mellem golfbanen og Hestkøbgaard. Hestkøbvænge 4 DK-3460 Birkerød +45 4581 7444 www.fggolf.dk kontor@fggolf.dk Rudersdal kommune 22-11-2012 Ansøgning om placering af infostander og renovering af Porten mellem golfbanen og Hestkøbgaard.

Læs mere

Insekter og planter Elev ark - Opgaver

Insekter og planter Elev ark - Opgaver INSEKTER Insekter og lugte Nu skal I tage det rødvin, som jeres lærer har taget med. I skal bruge 1 deciliter rødvin og 1 deciliter sukker. I blander det indtil alt sukkeret er opløst i rødvinen I skal

Læs mere

Referat generalforsamling 08.05.07 Gug plejehjem

Referat generalforsamling 08.05.07 Gug plejehjem Referat generalforsamling 08.05.07 Gug plejehjem Der var fremmødt 25 personer repræsenterende 18 parceller. Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent Bestyrelsen pegede på Hans Østergaard nr. 84.

Læs mere

Boligforeningen Grønnevangen Solsikkehaven HAVE OG ORDENSREGLEMENT

Boligforeningen Grønnevangen Solsikkehaven HAVE OG ORDENSREGLEMENT Boligforeningen Grønnevangen Solsikkehaven HAVE OG ORDENSREGLEMENT 2013 Indhold: Generelt.. 3 Hæk. 3 Græs. 4 Træer 4 Terrasser 4 Facader 5 Redskaber, værktøjer og færdsel.. 5 Haveaffald og andet affald...

Læs mere

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund.

Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Formålet med udsætningen er at få hønsene til at blive på terrænet. Foto: Danmarks Jægerforbund. Jagt og prøver med stående hund kræver en passende bestand af fuglevildt. Der er ikke meget ved at gå over

Læs mere

Opfølgning på besigtigelse af idrætsanlæg 2012

Opfølgning på besigtigelse af idrætsanlæg 2012 Opfølgning på besigtigelse af idrætsanlæg 2012 Generelt: Flot standard på banerne i hele kommunen. Meget bløde baner flere steder i område vest og øst p.g.a. de store nedbørs mængder over en længere periode.

Læs mere

Beboerinformation Denne information er skrevet af Lennart Rasmussen og Niels Stærup

Beboerinformation Denne information er skrevet af Lennart Rasmussen og Niels Stærup Beboerinformation Denne information er skrevet af Lennart Rasmussen og Niels Stærup Juni 2015 Sommerhilsen Så er forårets generalforsamling og den ekstraordinære generalforsamling overstået. Jeg vil gerne

Læs mere

Tillykke med. grundkøbet. - og lidt om ret og pligt

Tillykke med. grundkøbet. - og lidt om ret og pligt Tillykke med grundkøbet - og lidt om ret og pligt Først og fremmest tillykke med din nye byggegrund. Da du nu har taget én af livets store beslutninger, håber vi, at du får opfyldt dine drømme om både

Læs mere

HASLE OMRÅDEFORNYELSE

HASLE OMRÅDEFORNYELSE HASLE OMRÅDEFORNYELSE REVITALISERING AF HASLE FÆLLED SKITSEFORSLAG FOR BØRNE/UNGE GRUPPEN 9.SEPTEMBER 2009 ALGREEN ARKITEKTER MAA OVERSIGTSKORT HASLE FÆLLED M.M. Overordnet for område skal man være varsom

Læs mere

Beslutningsreferat fra ekstraordinær generalforsamling afholdt. Poul gav følgende information:

Beslutningsreferat fra ekstraordinær generalforsamling afholdt. Poul gav følgende information: Beslutningsreferat fra ekstraordinær generalforsamling afholdt tirsdag den 8. juni 1993. Punkt 1 : Per Ludvigsen valgtes til dirigent Punkt 2 : Poul gav følgende information: * på et bestyrelsesmøde i

Læs mere

for prangende og påfaldende. Den der lever skjult lever godt.

for prangende og påfaldende. Den der lever skjult lever godt. På en blæsende, iskold og klar dag beslutter vi at tage til Voderup lyset er flot. I dag kan der skydes gode billeder. Vinden er i nordvest og går susende langs øen. Vandet bliver drevet modvilligt frem.

Læs mere

Byggeri og anlæg på Klitten. anbefalinger til bevaring og forbedring

Byggeri og anlæg på Klitten. anbefalinger til bevaring og forbedring Byggeri og anlæg på Klitten anbefalinger til bevaring og forbedring 1 Grundens indretning Områdets naturpræg bevares ved at vælge elementer med mindst mulig villapræg og ved at minimere belægningerne,

Læs mere

Formandens beretning for året 2006. Jeg vil hermed gøre rede for nogle af de primære aktiviteter gartnerne og bestyrelsen har arbejdet med i 2006.

Formandens beretning for året 2006. Jeg vil hermed gøre rede for nogle af de primære aktiviteter gartnerne og bestyrelsen har arbejdet med i 2006. Formandens beretning for året 2006 Jeg vil hermed gøre rede for nogle af de primære aktiviteter gartnerne og bestyrelsen har arbejdet med i 2006. Glatførebekæmpelse. Er der et emne der altid kan skabe

Læs mere

Velkommen til. Generalforsamling

Velkommen til. Generalforsamling Velkommen til Generalforsamling 2012 Dagsorden 1. Valg af dirigent 2. A. Bestyrelsens beretning B. Orientering fra udvalg 3. A. Regnskab for 2011 B. Budget 2012 4. Indkomne forslag 5. Valg til bestyrelsen

Læs mere

Praktiske foranstaltninger for friarealer

Praktiske foranstaltninger for friarealer Praktiske foranstaltninger for friarealer 1 Indledning Dette bilag giver råd til, hvad man kan gøre for at undgå eksponering fra let forurenet jord: Generelt for alle råd er, at man skal tildække eller

Læs mere

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen

Tid til haven. Havetips uge 10. Af: Marianne Bachmann Andersen Tid til haven Havetips uge 10 Af: Marianne Bachmann Andersen De allerførste forårsdage Billede: Perlehyasint.jpg Vi har allerede haft de første dejlige forårsdage og marts måned har vist sig fra sin pæneste

Læs mere

CARLSHØJ Direkte tlf.: 7732 0507 Dato: 08.06.2012

CARLSHØJ Direkte tlf.: 7732 0507 Dato: 08.06.2012 Den selvejende almene boligorganisation CARLSHØJ DAB mrk.: ASG-2011-032338 Direkte tlf.: 7732 0507 Dato: 08.06.2012 GRØN RAPPORT Rapporten er udarbejdet på baggrund af gennemgangen d. 24.05.2012 Deltagere:

Læs mere

AFD. FR.NR. SB.NR. BESKRIVELSE BEMÆRKNINGER BILLEDE

AFD. FR.NR. SB.NR. BESKRIVELSE BEMÆRKNINGER BILLEDE 1 På alle enhedens arealer gælder: At sten- og jorddiger skal betragtes som fredede fortidsminder. Det er tilstræbt at få indtegnet samtlige sten- og jorddiger på skovkortene, men der findes uden tvivl

Læs mere

Generalforsamlingsreferat 2014 Ulstrup Forsamlingshus 24. maj kl. 10.00

Generalforsamlingsreferat 2014 Ulstrup Forsamlingshus 24. maj kl. 10.00 Generalforsamlingsreferat 2014 Ulstrup Forsamlingshus 24. maj kl. 10.00 1. Valg af dirigent og 2 stemmetællere. a. Bestyrelsen foreslog John Westhausen som blev valgt b. Stemmetællere: Bente Jensen og

Læs mere

Naturplan Ånæssegård okt. 2009

Naturplan Ånæssegård okt. 2009 1 Naturplan Ånæssegård okt. 2009 V. Niels Peter Ravnsborg Udarbejdet af skovrider Søren Paludan, Paludan Skov og Naturkonsulent Landbrug Landskab Natur Jagt Park 2 Indhold Sammendrag... 3 Remiser og tilag

Læs mere

Formandens beretning for Vejlby Strand grundejerforening for året 2012/2013

Formandens beretning for Vejlby Strand grundejerforening for året 2012/2013 Ja, så er der gået endnu et år, det er så min fjerde beretning. Efter at vi i bestyrelsen nu i et par år, har haft fokus på at få en god struktur, sikre en stor åbenhed i foreningen og få styr på økonomien,

Læs mere

Notat om belægningstyper på Fodsporet

Notat om belægningstyper på Fodsporet Notat om belægningstyper på Fodsporet Indledning I dette notat gennemgås 11 forskellige løsningsmodeller, som enten er fremkommet i den offentlige debat og/eller er foreslået af projektgruppen. Modellerne

Læs mere

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster

Fuchsia. Havens Perler. Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Fuchsia Havens Perler Passe & Plejevejledning til fuchsiaer af Bomhusets Blomster Voksemedium. Jord til Fuchsia skal være humusrig og luftførende. Her i haven bruger vi en grov næringsberiget spagnum tilsat

Læs mere

HAVEREGULATIV. Generelt for haverne

HAVEREGULATIV. Generelt for haverne Afdeling Langhusene HAVEREGULATIV Haveregulativet er et supplement til afdelingens gældende vedligeholdelsesreglement, råderetsreglement og husorden. Generelt for haverne Ændringer omfattet at dette regulativ

Læs mere

Dit haveaffald sådan gør du!

Dit haveaffald sådan gør du! Dit haveaffald sådan gør du! Din have og dit affald Som haveejer er du selv ansvarlig for at komme af med dit haveaffald. I denne folder kan du se, hvordan du kan komme af med det. Du kan også læse om,

Læs mere

Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler

Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler Sprøjtefri Have Slip for ukrudt uden sprøjtemidler Det finder du i folderen Drop sprøjtemidler i haven... 3 Fjern ukrudtet... 4 Ukrudt i køkkenhave og staudebed... 5 Græsplænen... 6 Mos i græsplænen...

Læs mere

Ansøgning til LAG Randers. Q. 1. Etablering af rekreativt område i Lem.

Ansøgning til LAG Randers. Q. 1. Etablering af rekreativt område i Lem. Ansøgning til LAG Randers. Q. 1. Etablering af rekreativt område i Lem. 2. Ansøger er Lem Borgerforening, 8930 Randers. Lem Borgerforening er en 5 år gammel Forening, som blev stiftet af byens borgere

Læs mere

* Veje og stier Nr. 47 Bliver vejen fra rundkørslen belagt med sten med det samme? Hvis nej, kan man benytte Søvangsvej i stedet?

* Veje og stier Nr. 47 Bliver vejen fra rundkørslen belagt med sten med det samme? Hvis nej, kan man benytte Søvangsvej i stedet? Referat af generalforsamling på Kerteminde Skole d. 20. marts 2007 Velkomst v. Formand Jørgen Andersen 1) Valg af Dirigent. Bestyrelsen foreslog Mogens Jacobsen. Mogens blev valgt. Nr. 61 Generalforsamling

Læs mere

Rettet for beregningsfejl

Rettet for beregningsfejl Forslag 4.2.1 Særlig vedligeholdelse grønne områder Grundejerforeningen har indtil den ekstraordinære generalforsamling i april 2009, stået for al den udvendige vedligeholdelse af medlemmernes huse. Det

Læs mere

Årets gang i Grundejerforeningen

Årets gang i Grundejerforeningen Årets gang i Grundejerforeningen 2015. Julehilsen Da året 2015 nu synger på sidste vers, udsender bestyrelsen hermed Info-hæfte berettende om aktiviteterne i det forgangne år. Som I kan læse af de forskellige

Læs mere

FÆLLES GÅRDANLÆG. I samarbejde med beboere og ejere kan Grønne Gårde indrette fælles gårdanlæg til ophold og leg.

FÆLLES GÅRDANLÆG. I samarbejde med beboere og ejere kan Grønne Gårde indrette fælles gårdanlæg til ophold og leg. FÆLLES GÅRDANLÆG I samarbejde med beboere og ejere kan Grønne Gårde indrette fælles gårdanlæg til ophold og leg. Formålet er at forbedre trivsel og livskvalitet for beboerne i de tæt bebyggede områder

Læs mere

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk )

Vores Haveklub. Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Vores Haveklub Noget om roser (fra hjemmesiden www.rosenposten.dk ) Plantning Ved plantning af roser er det vigtigste at få rosen sat så dybt, at podestedet er mindst 7 til 10 cm. under jorden, og at rødderne

Læs mere

Side 1 af 5 25. januar 2008. Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark

Side 1 af 5 25. januar 2008. Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark Side 1 af 5 25. januar 2008 Gladsaxe Kommune By- og Miljøforvaltningen Rosenkæret 39 2860 Søborg Att.: Vej- og Parkafdelingen Biodiversitetsgruppens kommentarer til plejeplan for Bagsværd Søpark Først

Læs mere

Køge Boligselskab Havereglement for Hastrupvænget

Køge Boligselskab Havereglement for Hastrupvænget Køge Boligselskab Havereglement for Hastrupvænget Fælles bestemmelser: Ifølge Køge Kommunes lokalplan er det ikke lovligt at foretage haveudvidelser. Ændringer på udendørsarealer (undtagen levende hegn)

Læs mere

MARIELYST KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET

MARIELYST KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET KARAKTER OG KVALITET I SOMMERHUSOMRÅDET Marielyst - Karakter og kvalitet i sommerhusområdet er udarbejdet af Guldborgsund Kommune, Stab og Plan i samarbejde med Hasløv & Kjærsgaard, Byplankonsulenter,

Læs mere

Generalforsamling i Grundejerforeningen Musvågevej

Generalforsamling i Grundejerforeningen Musvågevej Generalforsamling i Grundejerforeningen Musvågevej 5. marts 2016 Bestyrelsens beretning 2.1 Bestyrelsen, som den ser ud i dag Formand: Niels Bloch Musvågevej 52 Ikke på valg Kasserer: Kai Jensen Musvågevej

Læs mere

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire.

Nicholas: Jeg bor på Ørholmgade, lige herovre ved siden af parken. I nummer fire. Samtalevandring d. 2. maj 2012. Nicholas, 25. Biologistuderende. Bor på Ørholmgade. Interviewer: Nå, og det var Nicholas, du hedder? Nicholas: Ja, korrekt. Interviewer: Og hvor gammel er du? Nicholas:

Læs mere

vinter i københavn Når vinteren kommer, gælder det om at få saltet og ryddet veje og fortove for sne, så alle kan komme godt og sikkert gennem

vinter i københavn Når vinteren kommer, gælder det om at få saltet og ryddet veje og fortove for sne, så alle kan komme godt og sikkert gennem vinter i københavn Når vinteren kommer, gælder det om at få saltet og ryddet veje og fortove for sne, så alle kan komme godt og sikkert gennem byen. Læs mere om Teknik- og Miljøforvaltningens opgaver og

Læs mere

Munkerup Grundejerforenings Strandareals naturforhold

Munkerup Grundejerforenings Strandareals naturforhold Munkerup Grundejerforenings Strandareals naturforhold Silva Danica / Jørgen Stoltz, juni 2010 5993 0216 silvadanica@msn.com Fællesarealet består af en kystskrænt samt et nedenfor liggende strandareal.

Læs mere

Rydning af skov i bondestenalderen

Rydning af skov i bondestenalderen Figur 1: Arkæologer klædt i stenaldertøj brænder et stykke skov. De vil finde ud af hvordan bønderne i stenalderen fik nye marker. Rydning af skov i bondestenalderen I bondestenalderen begyndte man at

Læs mere

SKRÆNTEN UDEAREALER. www.algreenarkitekter.dk

SKRÆNTEN UDEAREALER. www.algreenarkitekter.dk SKRÆNTEN UDEAREALER RESUME Indgreb 2b 5 Forslaget går i korthed ud på gradvist at renovere og forny beplantning og aktiviteter i takt med at der er økonomisk råderum. Forslaget er ikke fuldstændigt, men

Læs mere

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde:

Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: Damhusengen: Dokumentnr. Lokalisering af park/naturområde: 2010-580340 Damhusengen er beliggende i kommunens nordlige del, mellem Damhussøen og Krogebjergparken. Vestsiden af engen løber i skellet til

Læs mere

Natur Ansgar Anlæg. Alléer

Natur Ansgar Anlæg. Alléer Natur Ansgar Anlæg Ansgar Anlæg ses i midten af billedet. I forgrunden ses OB s baner, Kastanievej, Odense Å og et hjørne af Munke Mose. I baggrunden ses Assistens Kirkegården Alléer Ansgar Anlæg vender

Læs mere

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013

Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Strategi for udvikling af offentlige lege- og motionsarealer 15.02.2013 Frederiksberg Kommune har i alt 18 offentlige legepladser. Herudover er der 12 åbne legepladser på skoler og daginstitutioner, 5

Læs mere

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010

Masser af grønsager på et lille areal Af Peter Norris, 2010 Denne lille manual til dyrkning af egne grønsager er skrevet af Peter Norris. Peter Norris har 25 års erfaring med økologisk havebrug. Han er ekspert i at dyrke grønsager også i ydersæsonen, og har derfor

Læs mere

Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen

Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen Høringsbemærkninger til revision af plejeplan for Storebjerg-fredningen Der er indkommet 7 høringssvar, derudover kommentarer fra DN Furesø efter markvandring i september 2015. Høringspart Bemærkning Kommunens

Læs mere

NB.: Godkendt på afdelingsmøde den 4. april 2006 og ændret den 26. februar 2007

NB.: Godkendt på afdelingsmøde den 4. april 2006 og ændret den 26. februar 2007 Side 1 af 5 Tillæg til vedligeholdelsesreglement Model A Råderetsregler samt ordens- og vedligeholdelsesregler for udendørsarealer for afdeling 766, Humlekærgård i Køge NB.: Godkendt på afdelingsmøde den

Læs mere

Kvalitetsbeskrivelser for drift af grønne områder

Kvalitetsbeskrivelser for drift af grønne områder Gladsaxe Kommune 03.11.2004 Kvalitetsbeskrivelser for drift af grønne områder Side 1 af 41 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 Formål... 3 Kvalitetsbeskrivelserne... 3 2. Græs... 4 Sportsplæne... 4

Læs mere

Espegårdens Grundejerforening Bestyrelsens beretning for 2010, marts 2011 Side 1af 7

Espegårdens Grundejerforening Bestyrelsens beretning for 2010, marts 2011 Side 1af 7 Bestyrelsens beretning for 2010, marts 2011 Side 1af 7 Bestyrelsens beretning omfatter de i årets løb behandlede væsentlige forhold vedrørende foreningen og dens medlemmer, samt andre forhold, der måtte

Læs mere

Referat af generalforsamling i Grundejerforeningen Duemosen.

Referat af generalforsamling i Grundejerforeningen Duemosen. Referat af generalforsamling i Grundejerforeningen Duemosen. Torsdag d. 12. april 2012 kl. 19:00 Rejsestanden, 3630 Jægerspris. Bestyrelsesmedlemmer repræsenteret på generalforsamlingen: Cathrine Axelsen,

Læs mere

Hvorfor denne pjece? GODE RÅD OM BØRNS UDENDØRSLEG PÅ LETTERE FORURENET JORD

Hvorfor denne pjece? GODE RÅD OM BØRNS UDENDØRSLEG PÅ LETTERE FORURENET JORD Hvorfor denne pjece? Den 1. januar 2008 indføres der nye regler på jordforureningsområdet. Der indføres et begreb, der kaldes områdeklassificering. Områdeklassificering betyder, at al jord i byzonen er

Læs mere

LUNDEGÅRDS- PARKEN. Talerør for beboere i Grundejerforeningen Lundegårdsparken

LUNDEGÅRDS- PARKEN. Talerør for beboere i Grundejerforeningen Lundegårdsparken LUNDEGÅRDS- PARKEN Talerør for beboere i Grundejerforeningen Lundegårdsparken Nr. 113 Årgang 41 December 2015 2 Lundegårdsparken Glædelig Jul Beboerne i Lundegårdsparken ønskes en Rigtig Glædelig Jul samt

Læs mere

Referat fra generalforsamling i Tømrerbakkens grundejerforening den 28/6 2014.

Referat fra generalforsamling i Tømrerbakkens grundejerforening den 28/6 2014. Referat fra generalforsamling i Tømrerbakkens grundejerforening den 28/6 2014. Tilstede: 13 stemmeberettigede parceller Dirigent: Niels Carlsson blev valgt som dirigent og konstaterede at generalforsamlingen

Læs mere

Elementbeskrivelser - Beplantning

Elementbeskrivelser - Beplantning Vejdirektoratet, Driftsområdet Side 1 af 18 Elementbeskrivelser - Beplantning Overstregede elementer indgår ikke i denne entreprise. Beplantning: Element PRYDBUSKE BUNDDÆKKENDE BUSKE BUSKET KRAT KLIPPET

Læs mere

Formandens beretning Generalforsamling, Landsbyen, 13. april 2011 i Bramdrupdam Hallerne.

Formandens beretning Generalforsamling, Landsbyen, 13. april 2011 i Bramdrupdam Hallerne. Formandens beretning Generalforsamling, Landsbyen, 13. april 2011 i Bramdrupdam Hallerne. Dette er sket siden sidste generalforsamling. Generalforsamling 2010 Der var mødt 12 beboere op på generalforsamlingen

Læs mere

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham.

LEKTIE. Det store, store træ. Parat til at undervise. Guds kærlighed hjælper os med at komme til at ligne Jesus mere, når vi vokser i ham. LEKTIE År B 2. kvartal Lektie 9 Det store, store træ Ugens tekst og referencer: Matt 13,31-32. Christ s Object Lessons, side 76-79. Huskevers: Voks i Jesu nåde (2 Pet 3,18) Hovedformålet er, at børnene

Læs mere

Tillæg til. VEDTÆGT for Horsens Kirkegårde. Beskrivelse og særlige bestemmelser for gravsteder. Vestre Kirkegård

Tillæg til. VEDTÆGT for Horsens Kirkegårde. Beskrivelse og særlige bestemmelser for gravsteder. Vestre Kirkegård Tillæg til VEDTÆGT for Horsens Kirkegårde Beskrivelse og særlige bestemmelser for gravsteder Vestre Kirkegård Horsens Kirkegårde den 14. oktober 2014 Side 1 af 18 Side 2 af 18 Generelt Disse beskrivelser

Læs mere

1. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER

1. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER RENOVERING AF GÅRDHUSENE ALBERTSLUND VEST 1. TEMAGRUPPEMØDE UDEAREALER UDEAREALER AFTENENS PROGRAM kl. 17.00-19.45 kl. 17.00 kl. 17.30 kl. 17.40 kl. 18.40 kl. 19.00 kl. 19.20 kl. 19.45 Gennemgang af aftenens

Læs mere

Gør dig nogle overvejelser, inden

Gør dig nogle overvejelser, inden Af Tine Edinger og Susie Helsing Nielsen. Foto: Tine Edinger Gør dig nogle overvejelser, inden du anlægger en duftende terrasse: Det er vigtigt at vælge forskellige blomster, der blomstrer i hele udendørssæsonen,

Læs mere

90104 -BØRGLUMPARKEN HUSORDEN

90104 -BØRGLUMPARKEN HUSORDEN 90104 -BØRGLUMPARKEN HUSORDEN GODE RÅD OG ANVISNINGER Vi lever ret tæt sammen i en boligafdeling og vi er forskellige. Det kan være spændende og udviklende, samt give et varmt menneskeligt fællesskab.

Læs mere

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011

HØJE KOLSTRUPS IMAGE. Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 HØJE KOLSTRUPS IMAGE Holdningsundersøgelse Høje Kolstrup 2011 Helhedsplanen for Høje Kolstrup blev igangsat for 4 år siden. Derfor gennemfører vi nu en opfølgende undersøgelse af planens betydning for

Læs mere

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune

Naturværdier i sø-landskabet. Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Naturværdier i sø-landskabet Resultater fra spørgeskemaundersøgelse i forbindelse med debatarrangement d. 14. januar, Ringsted kommune Antal Spørgeskema om naturværdier Respondenter 33 personer, 23 mænd,

Læs mere

Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1. Referat

Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1. Referat Generalforsamling i Skibelund Grundejerforening, den 27. juni 2015 Side 1 Referat 1. Dirigent Per (nr. 24). Generalforsamlingen er lovlig varslet erklæres lovlig og beslutningsdygtig 2. Valg af stemmetællere

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Formandens beretning for 2015

Formandens beretning for 2015 Hermed følger min beretning for året der gik i 2015, og et kig ind i 2016. Arealpleje Arealpleje omhandler de aktiviteter som primært udføres af vore 3 gartnere. Aktiviteterne er sæsonbestemte, og mange

Læs mere

Grundejerforeningen Frugtparken

Grundejerforeningen Frugtparken Grundejerforeningen Frugtparken Formand Per Toft Kjelstrup Nøddevej 41 7800 Skive Tlf: 97 51 01 13 Udskrevet 16. marts 2010 Fejning: Stikvejene vil også i år blive fejet, hvilket vil ske inden konfirmationerne,

Læs mere

Indsatsområder i prioriteret rækkefølge tidsmæssigt

Indsatsområder i prioriteret rækkefølge tidsmæssigt FREDENSBJERGPARKEN GENEREL PLEJE Klipning af pur mellem boligblokke. Beskæring af beplantninger frem til renovering eller udskiftning. Vedligeholdelse af nyplantninger efter 3 års etableringspleje. 11.

Læs mere

Drift af grønne områder ved skoler

Drift af grønne områder ved skoler Drift af grønne områder ved skoler Park & Natur har ansvaret for vedligeholdelse af alt det grønne omkring institutionerne i Aalborg kommune. For at brugernes forventninger svarer til det, der udføres

Læs mere

Besøg biotopen Heden

Besøg biotopen Heden Danmarks flora, danmarksflora.dk Besøg biotopen Heden Informationer og opgaver om heden som kulturlandskab, om naturpleje, jordbundsforhold, flora især lyng og ene, dyr og insekter, mad og drikke og endelig

Læs mere

skoven NATUREN PÅ KROGERUP

skoven NATUREN PÅ KROGERUP skoven NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Ny bydel på Gormsvej

Ny bydel på Gormsvej Ny bydel på Gormsvej Byen og grunden STATION IDRÆT SKOLE HANDELSSKOLE PARK GYMNASIUM SITE PARK 2 CENTRUM Indhold INTRODUKTION 5 VISION 5 KONCEPT 6-9 BOLIGERNE 13 SITUATIONSPLAN 14 LEJLIGHEDSEKSEMPEL 15-16

Læs mere

Roskilde Kommune Vindinge Skole

Roskilde Kommune Vindinge Skole 1 Roskilde Kommune Vindinge Skole Stærkendevej 5, Vindinge 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 42 00 Fax: 46 31 42 10 E-mail: Vindinge.skole@roskildekom.dk Hjemmeside: www.vindingeskole.roskilde.dk 22. november

Læs mere

Vordingborg Boligselskab Rådhustorvet 15 4760 Vordingborg 15. marts 2011 HUS- OG HAVEORDEN

Vordingborg Boligselskab Rådhustorvet 15 4760 Vordingborg 15. marts 2011 HUS- OG HAVEORDEN Vordingborg Boligselskab Rådhustorvet 15 4760 Vordingborg 15. marts 2011 HUS- OG HAVEORDEN For beboere i Vordingborg Boligselskab, Afdeling 424, Egelyparken, Præstø Under henvisning til husleje kontraktens

Læs mere

Lad det vokse -1. Du høster, hvad du sår.

Lad det vokse -1. Du høster, hvad du sår. Lad det vokse -1 Du høster, hvad du sår. Mål: Børnene lærer om forudsætninger for vækst. Børnene lærer hvilke ting, der kan stå vækst i vejen; de indser, at man høster det, man sår - både i det naturlige

Læs mere

Retningslinjer for træer. Forvaltning af træer

Retningslinjer for træer. Forvaltning af træer Retningslinjer for træer Forvaltning af træer Træplan Udarbejdet af: Afdeling for Trafik, Park og Havne Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Tlf. 55 36 36 36 www.vordingborg.dk 2 Indledning

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Odsherred Kommune har i 2007 modtaget mange henvendelser omkring vedligeholdelse af vandløb

Odsherred Kommune har i 2007 modtaget mange henvendelser omkring vedligeholdelse af vandløb Information om vandløbsvedligeholdelse Odsherred Kommune har i 2007 modtaget mange henvendelser omkring vedligeholdelse af vandløb og dræn. For at mindske risikoen for vand på grundene anbefaler Odsherred

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

Og hvad så med en fremtid uden buxbom?? Marshwood Topiary -New Zealand

Og hvad så med en fremtid uden buxbom?? Marshwood Topiary -New Zealand Og hvad så med en fremtid uden buxbom?? Marshwood Topiary -New Zealand Udvikling i planteskolebranchen Før Nu Mange plante producenter Lokale levarandører Lille specialisering Små produktioner Lille

Læs mere

tegning NATUREN PÅ KROGERUP

tegning NATUREN PÅ KROGERUP tegning NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje

PAPEGØJE SAVNES. 3-4. klasse. undervisningsmateriale. Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje PAPEGØJE SAVNES 3-4. klasse. undervisningsmateriale Lær om: Regnskoven & den grønne papegøje 1 Hej venner jeg er den grønne ara 4 3 1 1 5 5 3 5 Farv de rigtige numre 1. Sort 2. Rød 3. Lyserød 4. Grøn 5.

Læs mere

Move@School LEGEKATALOG

Move@School LEGEKATALOG Move@School LEGEKATALOG Legekataloget er udgivet af Move@School, Folkesundhed København December 2006 For yderligere information eller spørgsmål kontakt: Glen Nielsen Projektleder Projekt Move@School E-mail:

Læs mere

SØFRYD inviterer børnekulturkonsulenten

SØFRYD inviterer børnekulturkonsulenten SØFRYD inviterer børnekulturkonsulenten Solen skinner denne 4. juni, hvor jeg besøger Søfryd og allerede ved indgangen får en lille snak med to piger. De skal i skole efter sommerferien fortæller de. Den

Læs mere

Retningslinier for Godt naboskab i Svenstrup Strand

Retningslinier for Godt naboskab i Svenstrup Strand Godt naboskab Et godt naboskab i det daglige kan forebygge mange af de kon3likter, som ellers kan give bekymringer og søvnløse nætter. Specielt hvis irritationen over naboen bliver til en egentlig kon3likt.

Læs mere

VELKOMMEN TIL N/F SUNDVÆNGET

VELKOMMEN TIL N/F SUNDVÆNGET VELKOMMEN TIL N/F SUNDVÆNGET En kort introduktion til nye medlemmer 27-03-2013 1 OM NF SUNDVÆNGET Nyttehaverne på Amager Strandvej 5 blev etableret på et tidligere lossepladsareal som De Unges Skolehaver

Læs mere

Det mindede os om, hvilken elendig stand, vores fortove efterhånden er i.

Det mindede os om, hvilken elendig stand, vores fortove efterhånden er i. Beretning 2014/15 Grundejerforeningen Kløverbladet Vejene For et års tid siden, lige efter sidste generalforsamling blev bestyrelsen underrettet om seks grundejere, der havde fået påbud fra kommunen om

Læs mere

Referat fra. Ordinær generalforsamling i Grundejerforeningen Stangkjær. Onsdag den 14. marts 2012 kl. 19.00 i Kulturhuset

Referat fra. Ordinær generalforsamling i Grundejerforeningen Stangkjær. Onsdag den 14. marts 2012 kl. 19.00 i Kulturhuset GRUNDEJER FORENINGEN STANGKJÆR Referat fra Ordinær generalforsamling i Grundejerforeningen Stangkjær Onsdag den 14. marts 2012 kl. 19.00 i Kulturhuset Dagsorden ifølge vedtægterne: 1. Valg af dirigent.

Læs mere