Bilag 12 Typer af godkendte spildevandsanlæg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bilag 12 Typer af godkendte spildevandsanlæg"

Transkript

1 Bilag 12 Typer af godkendte spildevandsanlæg Bundfældningstank (septiktank, trixtank) Forinden spildevand fra en ejendom tilledes et spildevandsanlæg, skal spildevandet passere en min. 2-kammer bundfældningstank. Tanken skal være CE-mærket i henhold til DS/EN ( Små spildevandsanlæg op til 50 PE del; Præfabrikerede septiktanke). For beboelser op til 5 personer skal bundfældningstanken have et volumen på mindst 2 m 3 (målt fra udløb) og være opdelt i to eller flere kamre. Tanken skal kunne tilbageholde bundfældeligt stof og flydestof. Det tilladelige udslip ved hydraulisk prøvning, jf. DS/EN Annex B, må maksimum være 5 g. Opføringsrøret skal have en indvendig dimension på minimum 500 mm på tanke op til 6 m3 og en indvendig dimension på minimum 780 mm på tanke større end 6 m3, eller tanken skal uanset størrelse forsynes med 2 opføringsrør med en indvendig dimension på minimum 500 mm. Udløbet skal være forsynet med t-stykke eller dykplade, hvis højde skal være minimum 200 mm over vandoverfladen. Højdetabet gennem tanken skal være mm. Højden af skillevægge skal være minimum 200 mm over vandoverfladen. Bundfældningstanke skal kunne klare belastningen fra en jorddækning på 1,5 meter over udløbet og samtidig et grundvandsspejl i terræn. Funktionskravene skal være dokumenteret på et notificeret laboratorium. Der findes en liste over godkendte bundfældningstanke på Teknologisk Instituttets hjemmeside ( Bundfældningstanken skal placeres således, at inspektion, pasning og tømning er mulig. Bundfældningstankens dæksel skal være synlig, ligge i terræn og være let aftagelig af hensyn til tømning og inspektion. Bundfældningstanken vil blive tilmeldt den kommunale tømningsordning, hvorefter tanken vil blive tømt en gang årligt af Vestforsynings entreprenør. Udgiften i forbindelse med tømningsordningen påhviler ejeren. Anlæggets drift og vedligeholdelse, samt evt. ekstratømninger af tanken påhviler alene ejeren.

2 Nedsivningsanlæg Anlæggets opbygning I Miljøstyrelsens vejledning nr om nedsivningsanlæg op til 30 PE, er der nøje gjort rede for anlæggets opbygning. Figur 1 Opbygning af nedsivningsanlæg Der anvendes normalt 2 x 15 m sivedræn (ved jordtype A). Det anbefales at pumpe spildevandet ud i nedsivningsanlægget, da der herved opnås den bedste fordeling af spildevandet i anlægget. Alternativt anvendes fordelerbrønd, hvor vandet ledes til sivedrænene ved gravitation. På kortet vedr. potentielle nedsivningsområder er vist, i hvilke områder nedsivning er mulig eller måske er mulig. Kortet er udarbejdet på baggrund af en vurdering af jordbundsforhold, grundvandsstand og afstand til vandindvindingsanlæg. Kortbilaget skal alene ses som en vejledning om, hvor der er mulighed for nedsivning. Såfremt der ønskes etableret et nedsivningsanlæg skal grundejeren gennemføre en lokal undersøgelse af jordbundsforholdene samt grundvandsstanden. Såfremt det ikke er muligt at etablere et traditionelt nedsivningsanlæg pga. høj grundvandsstand eller pga., at jorden ikke er egnet til nedsivning, er der mulighed for at nedsive i et hævet anlæg/sandmile. Sivedrænene hæves så højt, at der er mindst 1 m til højeste grundvandsstand, dog mindst 2,5 m i OSD-områder. Sandfilteret skal bestå af sand, der er egnet til nedsivning. Herved renses spildevandet i sandmilen og det rensede spildevand siver ned i jorden under anlægget. Det rensede spildevand forårsager ikke tilstopning af revner og sprækker i jorden, da det organiske stof allerede er omsat i sandmilen. Såfremt jorden er meget lerholdigt kan anlægget dog ikke etableres. Rensegrad Et nedsivningsanlæg (uanset type, jf. ovenstående) opfylder alle renseklasser. Der er ingen direkte udledning af spildevand til vandløb, søer eller havet. Spildevandet renses ved, at mikroorganismer i jorden nedbryder organisk stof. Fosfater bindes i en vis udstrækning til jordpartikler afhængig af jordtype. Afstandskrav Et nedsivningsanlæg skal overholde de afstandskrav, der er angivet i kapitel 6. Placeringen af anlægget, tilhørende ledninger og brønde skal respektere afstandskravene i byggeloven, bygningsreglementet, funderingsnormen, vejledning for vandforsyning samt evt. byggelinier fastlagt ved fredningsbestemmelser eller anden form for servitutter. Drift Evt. pumpe skal tilses og renses en gang om året. Det må forventes, at fordelerrør skal spules en gang årligt. Bundfældningstank skal tømmes efter behov, dog mindst en gang årligt.

3 Levetiden for et anlæg, der er anlagt og drevet rigtigt skønnes at være omkring år. Pumpen må forventes at have en kortere levetid. Elforsyning til evt. pumpe Evt. pumpe skal strømforsynes. Pumpen skal være forsynet med alarm for fejlfunktion. Det anbefales at føre alarmen ind i huset.

4 Biologisk sandfilter Anlæggets opbygning I Vejledning fra Miljøstyrelsen, nr. 3, 1999 vedr. biologiske sandfiltre er der nøje gjort rede for anlæggets opbygning. Figur 2 Opbygning af sandfilter Sandfilteret opbygges af et fordelerlag, et filter og et opsamlingslag. Det anbefales at pumpe spildevandet ud i nedsivningsanlægget, da der herved opnås den bedste fordeling af spildevandet i anlægget. Alternativt anvendes fordelerbrønd, hvor vandet ledes til sivedrænene ved gravitation. Fra pumpebrønden pumpes vandet ind i et fordelerlag. Fra fordelerlaget siver vandet ned gennem et ca. 0,8 m tykt lag veldefineret sandfilter, hvor den biologiske omsætning af det organiske stof finder sted. Under filtersandet opsamles vandet i et lag perlesten med opsamlingsdræn, som ledervandet til en udløbsbrønd og herfra til recipient. Hele filteret afdækkes med muld/jord og der skal etableres udluftning fra fordelerlaget til jordoverfladen, således at der er en vis luft-tilførsel til filterets mikroorganismer. Filtergrus I Miljøstyrelsens vejledning nr. 3, 1999 om biologiske sandfiltre er kravet til filtergrusets sammensætning angivet. Det kan være svært at finde filtergrus, hvor kornkurven holder sig inden for de angivne linier. Landsforeningen af Danske Maskinstationer, Konsulenttjenesten, har udarbejdet en liste over leverandører af filtergrus til biologiske sandfiltre. Rensegrad I sandfilteret sker der alene en nedbrydning af organisk stof. Fosformængden reduceres ikke. Det biologiske sandfilter kan således kun anvendes, hvor der ikke stilles højere krav end renseklasse SO (skærpet organisk rensning). Der udføres forsøg med fosforfjernelse i sandfilteranlæg med positive resultater. Afstandskrav Et biologisk sandfilter skal overholde de samme afstandskrav som nedsivningsanlæg. Se kapitel 6. Placeringen af anlægget, tilhørende ledninger og brønde skal respektere afstandskravene i byggeloven, bygningsreglementet, funderingsnormen, vejledning for vandforsyning samt evt. byggelinier fastlagt ved fredningsbestemmelser eller anden form for servitutter. Drift Evt. pumpe skal tilses og renses en gang om året. Det må forventes, at fordelerrør og dræn skal spules med mellemrum.

5 Levetiden for et anlæg, der er anlagt og drevet rigtigt skønnes at være omkring år. Pumpen må forventes at have en kortere levetid. Elforsyning til evt. pumpe Evt. pumpe skal strømforsynes. Pumpen skal være forsynet med alarm for fejlfunktion. Det anbefales at føre alarmen ind i huset.

6 Pilerenseanlæg I Miljøstyrelsens retningslinjer nr. 25, 2003 om etablering af pileanlæg op til 30 PE, er der nøje gjort rede for anlæggets opbygning. Anlæggets opbygning Figur 3 Opbygning af pileanlæg Pilerenseanlægget består af et 1,5 m dybt bassin, der skal dimensioneres efter husstandens vandforbrug og ud fra den aktuelle nedbør, der falder på anlægget. I et pileanlæg fordampes spildevandet. Det vil sige, at der hverken udledes eller nedsives vand fra anlægget. Anlægget er pladskrævende, omkring m 2 pr. 100 m 3 spildevand. Anlægget kan indpasses i læbælter. Hele anlæggets bund og sider tætnes med en stærk tæt membran. Anlægget omkranses af en 0,3 m jordvold hvori membranen er ført op. En særlig type pileanlæg kombinerer pilenes fordampning med nedsivning. Disse anlæg er uden membran i bunden. Ved etablering af disse anlæg stilles der krav til jordbundsforhold og grundvandsstand. Afstandskravene til vandindvindingsanlæg svarer til afstandskravene ved etablering af nedsivningsanlæg. Anlægget beplantes i marts-april med stiklinger af hurtigt voksende pilekloner. I vinterperioden er der ingen fordampning fra anlægget. I denne periode opsamles spildevandet i bassinet og fordampes så den følgende sommersæson. Rensegrad Et afløbsfrit pileanlæg opfylder alle renseklasser, da der ikke er afløb fra anlægget. Det organiske stof og sandsynligvis også de miljøfremmede stoffer omsættes i jorden. Pilen optager næringsstoffer og en del tungmetaller.

7 Afstandskrav for pileanlæg med tæt bund Pileanlæg sammenlignes umiddelbart med samletanke og skal overholde afstandskrav gældende for disse. Se kapitel 6. Placeringen af anlægget, tilhørende ledninger og brønde skal respektere afstandskravene i byggeloven, bygningsreglementet, funderingsnormen, vejledning for vandforsyning samt evt. byggelinier fastlagt ved fredningsbestemmelser eller anden form for servitutter. Drift I etableringsåret er det vigtigt at pilene holdes rene for ukrudt, så pileplanterne kommer godt i gang. Pilen skal "høstes" ca. hvert tredje år, eller man kan høste en tredjedel hvert år. Pilestavene kan anvendes til flis, flethegn m.m.. Man skal være opmærksom på, at pilen optager en del tungmetaller. Ved afbrænding opkoncentreres indholdet ca. 100 gange, og asken kan derfor overskride grænseværdierne for visse tungmetaller. Det forventes, at anlægget skal tømmes for vand med salte ca. hver 10. år. Pumpen skal tilses og renses en gang om året. Det må forventes, at fordelerrør skal spules med mellemrum. Levetiden for et anlæg, der er anlagt og drevet rigtigt skønnes at være omkring år. Pumpen må forventes at have en kortere levetid. Elforsyning til pumpe Pumpen skal strømforsynes. Pumpen skal være forsynet med alarm for fejlfunktion. Det anbefales at føre alarmen ind i huset.

8 Typegodkendt minirenseanlæg I Vejledning fra Miljøstyrelsen, nr. 4, 1999 vedr. typegodkendelsesordning for minirenseanlæg er der nøje gjort rede for anlæggets opbygning. Opbygning Anlæggene er små kopier af de store kommunale renseanlæg. Efter bundfældningen sker der en biologisk rensning af det organiske materiale. De fleste minirenseanlæg er også i stand til at fjerne fosfor ved hjælp af kemisk rensning. I henhold til bek. nr. 500 af 21/ om typegodkendelsesordning for minirenseanlæg med anlægskapacitet mellem 5 og 30 PE skal anlæggene være typegodkendte før markedsføring og salg i Danmark. Renseklasse Minirenseanlæggene typegodkendes, så de kan leve op til en eller flere af renseklasserne O, OP, SO, SOP. Afstandskrav Typegodkendte minirenseanlæg sammenlignes umiddelbart med samletanke og skal overholde afstandskrav gældende for disse. Se kapitel 6. Placeringen af anlægget, tilhørende ledninger og brønde skal respektere afstandskravene i byggeloven, bygningsreglementet, funderingsnormen, vejledning for vandforsyning samt evt. byggelinier fastlagt ved fredningsbestemmelser eller anden form for servitutter. Drift og vedligeholdelse Til driften af et typegodkendt minirenseanlæg skal der knyttes en serviceordning, hvorunder der indgår slamtømning og driftseftersyn. Et typegodkendt anlæg skal undergå serviceeftersyn mindst 1 gang årligt. Ejeren af anlægget er efter installationen ansvarlig for, at der til enhver tid består en serviceordning. Hvis der er tegnet et medlemsskab af kloakforsyningen, er kommunen ansvarlig for, at der til en hver tid består en serviceordning. I forbindelse med driftseftersyn udarbejder den serviceansvarlige en servicerapport, der sendes til typegodkendelsesmyndigheden og kommunen.

9 Samletanke for husspildevand En samletank for husspildevand er en lukket beholder, hvortil afløbene fra huset føres. Spildevandet transporteres derefter med slamsuger til renseanlæg. En typisk tankstørrelse vil være 6-12 m. Etablering af en samletank kan være en fordelagtig løsning for ejendomme med et meget lille vandforbrug. Det kan ligeledes være aktuelt, såfremt der ikke er andre muligheder for afledning af husspildevandet. En samletank kan ikke VA godkendes. Rørcenteret oplyser, at plasttanke til nedgravning ikke længere typegodkendes af Prøvningsudvalget for olietanke. Samletanke kan have svenske Swedcert, SITAC eller anden typegodkendelse. Swedcert opfylder de krav, der stilles i Miljøstyrelsens bekendtgørelse om spildevandstilladelser. Det er Rørcentrets overbevisning, at de svenske prøvninger, godkendelser og kontrolordninger er fuldt på højde med de krav, der stilles i Bekendtgørelse om spildevandstilladelser i forbindelse med typegodkendelse givet af Prøvningsudvalget for Olietanke og endog dækker flere væsentlige forhold, når det drejer sig om samletanke til spildevand. Afstandskrav Samletankene skal overholde afstandskrav, se kapitel 6. Placeringen af samletanken skal respektere afstandskravene i byggeloven, bygningsreglementet, funderingsnormen, vejledning for vandforsyning samt evt. byggelinier fastlagt ved fredningsbestemmelser eller anden form for servitutter.

10 Beplantet filteranlæg I Miljøstyrelsens retningslinjer nr. 52, 2004 om etablering af beplantet filteranlæg op til 30 PE, er der nøje gjort rede for anlæggets opbygning. Opbygning I et beplantet filteranlæg siver spildevandet lodret gennem et sandlag, hvori der er plantet tagrør. Spildevandets nedbrydelige dele omsættes af de mikroorganismer, der sidder på planterødderne og på sandkornene, under forbrug af luftens ilt. Et beplantet filteranlæg er et grønt, energi-, plads- og vedligeholdelses-besparende anlæg som integrerer de bedste egenskaber fra rodzoneanlæg, biologisk sandfilter, pilefordampningsanlæg, minirenseanlæg og nedsivningsanlæg. Det kaldes også for et hybrid anlæg eller en moderne version af et rodzoneanlæg. I et beplantet filteranlæg ledes halvdelen af det rensede spildevand tilbage til bundfældningstankens første kammer eller til pumpebrønden. Herved omsættes afløbsvandets indhold af nitrat til luftformigt kvælstof, som frigives til atmosfæren, og spildevandet renses bedre fordi det passerer det beplantede filteranlæg to gange. Figur 4 - Skematisk opbygning af et beplantet filteranlæg (længdesnit). Planterne modvirker ved deres rodvækst at filtermaterialet klogger til. Derudover har rødderne en stor overflade hvor de mikroorganismer, der nedbryder spildevandet indhold af forurenende stoffer, kan sidde på. Om vinteren isolerer det visne plantemateriale filteranlægget mod frost. Planternes optag af næringssalte er ubetydelig i forhold til de mængder, der tilledes anlægget med spildevandet. Derfor skal planterne i anlægget ikke høstes. Drift og vedligeholdelse Det beplantede filter har minimale krav til vedligeholdelse og tilsyn. Naturen gør det meste af arbejdet. Planterne skal fx. ikke høstes, da de visne planter blot isolerer anlægget endnu bedre mod frost om vinteren. Anlægget er så enkelt at det ikke kræver service-eftersyn.

11 Fordelerrørene i anlægget skal spules hvert andet år. i enderne af rørene. Renseklasse Anlægget fylder ca. 16 m 2 og kan standard opfylde rensekrav SO og O. Ved hjælp af enkle tekniske foranstaltninger kan det beplantede filter også opfylde P-krav. Afstandskrav Der gælder ikke særlige miljøbetingede afstandskrav for placering af beplantede filteranlæg på en ejendom. Placeringen af anlægget, tilhørende ledninger og brønde skal respektere afstandskravene i byggeloven, bygningsreglementet, funderingsnormen, vejledning for vandforsyning samt evt. byggelinier fastlagt ved fredningsbestemmelser eller anden form for servitutter.

12 Anlægs- og driftsudgifter I tabel 1 er vist en oversigt over udgifterne for den enkelte grundejer ved etablering og drift af forskellige spildevandsløsninger. Overslagspriserne er kun gældende for håndtering af husspildevand og omfatter ikke håndtering af tag- og overfladevand. Grundejeren skal altid selv afholde følgende udgifter i forbindelse med et påbud om forbedret rensning, uanset valg af spildevandsløsning. Det eksisterende kloaksystem på ejendommen skal adskilles (separeres). Tag- og overfladevand samles i en kloakledning og afledes til eksisterende system. Kloakledninger for husspildevand skal samles og tilledes en evt. ny bundfældningstank på min. 2 m 3. Det private anlæg skal være godkendt af kommunen. I de tilfælde hvor der tilsluttes offentlig kloak på traditionel vis skal grundejeren forestå anlæg af kloakledningen for husspildevand frem til skel. Der er i tabel 1 angivet overslagspriser for etablering, drift og afskrivning af enkeltanlæg samt pris for tilslutning til offentlig kloak. Anlægspriserne kan variere ± 25%. Ud over anlægsprisen kan der være behov for øvrige investeringer til eventuel ny bundfældningstank og omlægning af kloakledninger. De øvrige investeringer vurderes at udgøre mellem kr. De skønnede anlægs- og driftsomkostninger er nærmere beskrevet i nedenstående tabel. Anlægs- og driftsudgifter, inkl. moms, for den enkelte grundejer (priser er for ejendomme op til 5 PE) 2010 priser. Anlægsudgift Kr. Driftsomkostninger kr./år Gældende spildevands afgift Kr/m 3 Fremtidig spildevands afgift** kr./m 3 A Nedsivningsanlæg standard: Gravitationsanlæg, fordelerbrønd med 2 stk. sivestrenge á ca. 15 m kr. til spuling af dræn 0,5 0,75 B Nedsivningsanlæg med pumpe: Tryksat system. Etablering af pumpe indbygget i fordelerbrønd med 2 stk. sivestrenge Á ca. 15 m kr. til strøm til pumpe 350 kr. til spuling af dræn 0,5 0,75 C Hævet nedsivningsanlæg (sandmile): Tryksat system. Etablering af pumpe indbygget i fordelerbrønd med 2 stk. sivestrenge á ca. 15 m kr. til strøm til pumpe 350 kr. til spuling af dræn 0,5 0,75 D Biologisk sandfilteranlæg: Etablering af pumpe, fordelerbrønd, sivestrenge, opsamlingsdræn, filtermateriale, membran, målebrønd og udløb til recipient kr. til strøm til pumpe 350 kr. til spuling af dræn 1,4 2,1

13 Anlægs- og driftsudgifter, inkl. moms, for den enkelte grundejer (priser er for ejendomme op til 5 PE) 2010 priser. Anlægsudgift Kr. Driftsomkostninger kr./år Gældende spildevands afgift Kr/m 3 Fremtidig spildevands afgift** kr./m 3 E Minibiologisk renseanlæg: Typegodkendte anlæg med iltning og udledning/nedsivning F Pilerenseanlæg: Pilerenseanlæg med eller uden membran. Uden udledning. Arealbehov svarende til 5PE, ca. 300 m 2 G Beplantet filter: Moderne version af rodzoneanlæg. Sandfilteranlæg med tryknedsivning og beplantet med tagrør og membran samt recirkulering samt udledning H Samletank: Typisk tankstørrelse, 6 m A, B, C, D, E, F og G Ved accept af kloakforsyningens tilbud: kr. til service, kemikalier, strøm kr. til strøm, Beskæring 100 kr. til strøm til pumpe 350 kr. til spuling af dræn ( kr. pr. tømning) (Årlig 100 m 3 ) 23,40 kr/m 3 i vandafledningsbidrag samt et fast årligt bidrag Strøm Bundfældningstank: Typisk tankstørrelse, 2 m kr. (1 årlig tømning) Kloakering: Uanset valg af kloakeringsmetode (traditionel via gravitation fra ejendommen evt. til fælles pumpestation, eller etablering af mini-pumpestationer for en eller flere ejendomme), så skal grundejeren betale tilslutningsbidrag svarende til 1 boligenhed hvis der er tale om en alm. boligenhed* og efterfølgende betales vandafledningsbidrag (2010-priser) 23,40 kr/m 3. i vandafledningsbidrag (2010-priser) samt et fast årligt bidrag. 0,5-1,4 0,75 2,1 0 0 kr. 0,5-1,4 0,75-2, Tabel 1. Priser på forskellige spildevandsløsninger samt driftsomkostninger pr år for anlægget og vandafledningsafgift. *Hvis der er tale om en erhvervsvirksomhed, så betales standardtilslutningsbidrag indenfor byzone pr. påbegyndt 800 m2 og i landzone udregnes det på baggrund af bebygget areal. Ved kloakering af husstanden i forbindelse med landbrugsejendomme er kun opkrævet for selve husstanden, idet det kun er den del, der er kloakeret. **Ifølge ny bekendtgørelse skulle spildevandstaksterne være trådt i kraft pr. 1. januar Ikrafttrædelse er udsat på ubestemt tid.

Figur 1 Skitse af nedsivningsanlæg

Figur 1 Skitse af nedsivningsanlæg Nedsivningsanlæg I et nedsivningsanlæg bortskaffes spildevandet ved, at vandet siver ned gennem jordlagene til grundvandet. Spildevandet pumpes fra bundfældningstanken over i selve nedsivningsanlægget,

Læs mere

Fredericia Kommune Bilag 2 Spildevandsplan for det åbne land 2007-2011. Side 1

Fredericia Kommune Bilag 2 Spildevandsplan for det åbne land 2007-2011. Side 1 Spildevandsplan for det åbne land 2007-2011. Side 1 ANLÆGSTYPER 1.0 Generelt. Fredericia kommune er godkendelsesmyndighed for anlæg på 30 PE og derunder. Ansøgning ved anlæg større end 30 PE skal indsendes

Læs mere

Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land

Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land Velkommen til borgermøde om spildevandsrensning i det åbne land Program: Velkomst og præsentation Hvorfor vi sender påbud til jer? Hvad du som ejer skal foretage dig? Typer af løsninger, der opfylder kravet

Læs mere

Pjece om forbedret spildevandsrensning i det åbne land - Roskilde Nord

Pjece om forbedret spildevandsrensning i det åbne land - Roskilde Nord Pjece om forbedret spildevandsrensning i det åbne land - Roskilde Nord Indledning og baggrund I Vandplan 1 for Hovedvandopland 2.2 Isefjord og Roskilde Fjord 2009-2015 er Isefjord og Roskilde Fjord, udpeget

Læs mere

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER

Mere information: Spildevand i det åbne land. Forbedret rensning af husspildevand i Silkeborg Kommune KOMMUNEN INFORMERER Mere information: Du kan finde yderligere informationer, herunder vejledninger og retningslinjer for de forskellige typer af rensningsanlæg på kommunens hjemmeside: www.silkeborgkommune.dk ( > Borger >

Læs mere

LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND

LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND 1 Indholdsfortegnelse Om spildevandsrensning i det åbne land 5 Den juridiske baggrund 5 Etablering eller ændring af spildevandsanlæg 6 Anlægstyper

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Rensning af spildevand i det åbne land Information til borgerne om renseløsninger og anlægstyper A Ap prriill 22001188 4 Spildevand i det åbne land I mange år har der været øget fokus på at mindske forureningen

Læs mere

Spildevandet skal renses bedre

Spildevandet skal renses bedre - 1 - - 2 - Spildevandet skal renses bedre Som en del af vandmiljøplanen har Folketinget besluttet, at spildevandet skal renses bedre i de områder, der ikke er kloakeret. Det berører ca. 1.600 ejendomme

Læs mere

Helsingør Kommune er i øjeblikket ved at gennemgå

Helsingør Kommune er i øjeblikket ved at gennemgå Spildevand i det a bne land En oversigt over de forskellige løsninger til håndtering af spildevand i Helsingør Kommune Helsingør Kommune er i øjeblikket ved at gennemgå spildevandsrensningen på alle ejendomme

Læs mere

SMÅ RENSEANLÆG. - til spildevand i det åbne land

SMÅ RENSEANLÆG. - til spildevand i det åbne land SMÅ RENSEANLÆG - til spildevand i det åbne land 1 SMÅ RENSEANLÆG - til spildevand i det åbne land Spildevand i det åbne land, indledning s. 3 Små renseanlæg og rensekrav s. 4 Bundfældningstanke og nye

Læs mere

Spildevandet skal renses bedre

Spildevandet skal renses bedre - 1 - - 2 - Spildevandet skal renses bedre Som en del af vandmiljøplanen har Folketinget besluttet, at spildevandet skal renses bedre i de områder, der ikke er kloakeret. Det berører ca. 1.600 ejendomme

Læs mere

Individuelle renseanlæg

Individuelle renseanlæg Individuelle renseanlæg Det er forholdene på din ejendom der afgør, hvilke typer af renseanlæg, du må etablere. Der kan være forskel på forholdene imellem dig og din nabo, således at du skal opfylde én

Læs mere

Spildevand i det åbne land. Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune

Spildevand i det åbne land. Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune Spildevand i det åbne land Rensning af spildevand i det åbne land i Skive Kommune Indhold Spildevandet skal renses bedre... 3 Sådan skal spildevandet renses... 4 Oversigtskort... 5 Hvem, hvor og hvornår?...

Læs mere

SPILDEVANDSLOSNINGER. Samletank Nedsivningsanlæg Minirenseanlæg Biologisk Sandfilter Pileanlæg Beplantet filter Rodzoneanlæg Biofilter Pumpestationer

SPILDEVANDSLOSNINGER. Samletank Nedsivningsanlæg Minirenseanlæg Biologisk Sandfilter Pileanlæg Beplantet filter Rodzoneanlæg Biofilter Pumpestationer SPILDEVANDSLOSNINGER Samletank Nedsivningsanlæg Minirenseanlæg Biologisk Sandfilter Pileanlæg Beplantet filter Rodzoneanlæg Biofilter Pumpestationer Vi vejleder om den optimale løsning til opgaven! 2 SPILDEVAND

Læs mere

BØRKOP KOMMUNE. Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND

BØRKOP KOMMUNE. Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND BØRKOP KOMMUNE Rensning af spildevand i det åbne land DET ÅBNE LAND Jan 2004 Hvorfor skal spildevandet på landet renses? Gennem de sidste mange år har der været fokus på at fjerne forureningen i vores

Læs mere

LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND

LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND LØSNINGER TIL FORBEDRET SPILDEVANDSRENSNING I DET ÅBNE LAND Side 1 af 14 Mariagerfjord Kommune, Teknik og Miljø Juni 2011 Side 2 af 14 Mariagerfjord Kommune, Teknik og Miljø Juni 2011 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Spildevand i det åbne land Denne pjece omhandler spildevand i det åbne land, og er udarbejdet i forbindelse med at der skal ske forbedret spildevandsrensning på en række ejendomme i Skanderborg Kommune.

Læs mere

RENSNING AF SPILDEVAND I DET ÅBNE LAND

RENSNING AF SPILDEVAND I DET ÅBNE LAND RENSNING AF SPILDEVAND I DET ÅBNE LAND - En oversigt over løsningsmuligheder DANVA Dansk Vand- og Spildevandsforening Forord Indholdsfortegnelse 1 Katalogets indhold...4 2 Forudsætninger for valg af teknik...5

Læs mere

Spildevand i det åbne land. Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det?

Spildevand i det åbne land. Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? Spildevand i det åbne land Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? Indholdsfortegnelse Forord 2 Hvorfor? - Hvad siger loven? 3 Hvor? 4 Hvornår? 5 Hvordan? 6 Hvad koster det? 7 Hvad sker der nu?

Læs mere

Spildevandsrensning i det åbne land

Spildevandsrensning i det åbne land Spildevandsrensning i det åbne land Ejendomme og sommerhuse i det åbne land, som ikke er tilsluttet offentlig kloak, skal have en lovlig og godkendt spildevandsløsning. Kan du svare ja til et eller flere

Læs mere

Spildevandsrensning i det åbne land

Spildevandsrensning i det åbne land Spildevandsrensning i det åbne land Hvorfor denne Pjece? Denne pjece henvender sig til ejere af ejendomme i det åbne land, som ifølge vore nuværende oplysninger udleder spildevand til grøfter, vandløb

Læs mere

NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune. Rensning af spildevand i det åbne land. www.naturogmiljoe.dk

NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune. Rensning af spildevand i det åbne land. www.naturogmiljoe.dk NATUR OG MILJØ Teknik og Miljø Aarhus Kommune Rensning af spildevand i det åbne land www.naturogmiljoe.dk Forord Folketinget har besluttet, at rensning af spildevand fra ejendomme i det åbne land skal

Læs mere

Spildevand i det åbne land Problemstillinger i den daglige sagsbehandling

Spildevand i det åbne land Problemstillinger i den daglige sagsbehandling Spildevand i det åbne land Problemstillinger i den daglige sagsbehandling Nyborg Strand 22. - 23. maj 2012 Bente Uhre 3. En virksomhed kan blive autoriseret af Sikkerhedsstyrelsen som: 3) kloakmester til

Læs mere

Andre danske anlægstyper

Andre danske anlægstyper Andre danske anlægstyper Biologiske sandfiltre Pileanlæg Pileanlæg med nedsivning Beplantede filteranlæg Tryksatte kloaksystemer 1 Biologiske sandfiltre 2 Biologiske sandfiltre For standardanlæg med en

Læs mere

Spildevand - i det åbne land

Spildevand - i det åbne land Teknik og Miljø Spildevand - i det åbne land Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Hvorfor hvad siger loven? 4 hvor? 5 hvornår? 6 hvordan? 7 hvad koster det? 8

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Spildevand i det åbne land Forbedret rensning af husspildevand i Herning Kommune Herning Kommune Teknik og Miljø Rådhuset, Torvet, Indgang C 7400 Herning Tlf.: 96 28 28 28 Fax: 96 28 80 19 E-mail: teknik@herning.dk

Læs mere

Nedsivningsanlæg - i det åbne land

Nedsivningsanlæg - i det åbne land Nedsivningsanlæg - i det åbne land HVOR KAN MAN NEDSIVE? De ejendomme som ligger udenfor de kloakerede områder, kan vælge at rense deres spildevand ved f.eks. at etablere eget nedsivningsanlæg. Det drejer

Læs mere

NOTAT: BBR afløbskoder inklusiv vejledende tekst

NOTAT: BBR afløbskoder inklusiv vejledende tekst 1 Fælleskloakeret: Spildevand + tag- og 2 Fælleskloakeret: Spildevand + delvis tagog Anvendes til grunde, hvor alt spildevand og alt tag- og ledes fra grundens fælleskloakerede spildevandssystem. Anvendes

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Spildevand i det åbne land Hvorfor? Hvordan? Hvad koster det? 1 FORORD Spildevandet, der kommer fra ejendomme i det åbne land, skal renses bedre. Det åbne land er betegnelsen for områder med spredt bebyggelse,

Læs mere

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand overslag for private renseanlæg til spildevand Formålet med dette notat er at give dig et overblik over prisniveauet for de forskellige løsninger til forbedret rensning af spildevandet på din ejendom.

Læs mere

Ansøgning Etablering af biologisk sandfilteranlæg

Ansøgning Etablering af biologisk sandfilteranlæg Nordfyns Kommune Teknik og Miljø Rådhuspladsen 2 5450 Otterup E-mail: teknisk@nordfynskommune.dk Ansøgning Etablering af biologisk sandfilteranlæg Ejers navn: Ejers adresse: Ejendommen, hvor anlægget skal

Læs mere

Spildevand i det åbne land

Spildevand i det åbne land Spildevand i det åbne land Beskyttelse af natur og miljø er vores fælles ansvar Spildevand i det åbne land i Struer Kommune I Struer Kommune bor der ca. 22.500 indbyggere, heraf 18.000 i byer og 4.500

Læs mere

Renere spildevand Rensning af spildevandet i det åbne land på Mors

Renere spildevand Rensning af spildevandet i det åbne land på Mors Renere spildevand Rensning af spildevandet i det åbne land på Mors Morsø Kommune 1 Spildevandet skal renses bedre Som en del af vandmiljøplanen har Folketinget besluttet, at spildevandet skal renses bedre

Læs mere

Hvordan slipper man af med spildevandet i områder, hvor der ikke er kloakker? v/ Inge Faldager, Teknologisk Institut, Rørcentret

Hvordan slipper man af med spildevandet i områder, hvor der ikke er kloakker? v/ Inge Faldager, Teknologisk Institut, Rørcentret Hvordan slipper man af med spildevandet i områder, hvor der ikke er kloakker? v/ Inge Faldager, Teknologisk Institut, Rørcentret Spildevandsafledning i det åbne land Der findes 360.000 ejendomme i det

Læs mere

SPILDEVAND. I det åbne land. Teknik & Miljø. Bedre rensning af spildevand. Hvorfor? Hvor? Hvordan? Hvad sker der nu? Hvad koster det?

SPILDEVAND. I det åbne land. Teknik & Miljø. Bedre rensning af spildevand. Hvorfor? Hvor? Hvordan? Hvad sker der nu? Hvad koster det? Teknik & Miljø SPILDEVAND I det åbne land Bedre rensning af spildevand Hvorfor? Hvor? Hvordan? Hvad sker der nu? Hvad koster det? INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 2 HVORFOR HVAD SIGER LOVEN?... 3 HVOR?...

Læs mere

SPILDEVAND. I det åbne land. Teknik & Miljø. Bedre rensning af spildevand. Hvorfor? Hvor? Hvordan? Hvad sker der nu? Hvad koster det?

SPILDEVAND. I det åbne land. Teknik & Miljø. Bedre rensning af spildevand. Hvorfor? Hvor? Hvordan? Hvad sker der nu? Hvad koster det? Teknik & Miljø SPILDEVAND I det åbne land Bedre rensning af spildevand Hvorfor? Hvor? Hvordan? Hvad sker der nu? Hvad koster det? INDHOLDSFORTEGNELSE FORORD... 2 HVORFOR HVAD SIGER LOVEN?... 3 HVOR?...

Læs mere

Spildevandsplan

Spildevandsplan Spildevandsplan 2017-2027 Juni 2017 Lolland Spildevandsplan 2017-2027 Vedtaget d. 22. juni 2017 Foto på forsiden: Erik Graham Lindstrøm & Lolland Kommune Indholdsfortegnelse Det åbne land 4 6.1 Administrative

Læs mere

Holstebro Kommune. Teknik og Miljø. Spildevand i det åbne land

Holstebro Kommune. Teknik og Miljø. Spildevand i det åbne land Holstebro Kommune Teknik og Miljø iljø - og m r u t a fn else a t t y k es -B er e t s fælle r! a v s n a Spildevand i det åbne land Holstebro Kommune Holstebro Kommune Teknik og Miljø er bl.a. i forbindelse

Læs mere

Ansøgning Etablering af beplantet filteranlæg

Ansøgning Etablering af beplantet filteranlæg Nordfyns Kommune Teknik og Miljø Rådhuspladsen 2 5450 Otterup E-mail: teknisk@nordfynskommune.dk Ansøgning Etablering af beplantet filteranlæg Ejers navn: Ejers adresse: Ejendommen, hvor anlægget skal

Læs mere

Tilladelse til nedsivning af husspildevand (60 PE) via beplantet filteranlæg med aktiv beluftning fra Økosamfundet Dyssekilde i Hundested.

Tilladelse til nedsivning af husspildevand (60 PE) via beplantet filteranlæg med aktiv beluftning fra Økosamfundet Dyssekilde i Hundested. Natur og Miljø Rådhuspladsen1 3300 Frederiksværk 10-08-2018 Sagsnr. 06.01.05-P19-38-18 Økosamfundet Dyssekilde Solen 15 3390 Hundested Tilladelse til nedsivning af husspildevand (60 PE) via beplantet filteranlæg

Læs mere

TILLADELSE TIL ETABLERING AF AFLØBSFRIT PILERENSEANLÆG, PETERSBORGVEJ 40

TILLADELSE TIL ETABLERING AF AFLØBSFRIT PILERENSEANLÆG, PETERSBORGVEJ 40 Niels Ole Ladefoged l Petersborgvej 40 8570 Trustrup TEKNIK OG MILJØ Dato: 18. februar 2013 Reference: Flemming H. Nielsen Direkte telefon: 89594002 E-mail: fhn@norddjurs.dk Journalnr.: 11/27060 TILLADELSE

Læs mere

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.:

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.: Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved spildevand@naestved.dk Tlf.: 5588 6170 www.naestved.dk Sags nr. Modtaget, dato: Ejendommens matr. nr.: Ansøgning om etablering

Læs mere

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.:

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.: Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved spildevand@naestved.dk Tlf.: 5588 6170 www.naestved.dk Sags nr. Modtaget, dato: Ansøgning om etablering af biologisk Minirenseanlæg,

Læs mere

tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1

tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1 tømningsregulativ for bundfældningstanke - med virkning fra 1. april 2011 1 Indhold 1. LOVGRUNDLAG, FORMÅL OG OMFANG 3 2. ODSHERRED FORSYNINGS ORGANISERING 3 3. DEFINITION OG ANVENDELSE 3 4. FUNKTIONSKRAV

Læs mere

Nedsivning af husspildevand

Nedsivning af husspildevand Nedsivning af husspildevand Revideret november 2010 Vejledning Før du etablerer nedsivningsanlæg Indhent faglig bistand Kontakt en autoriseret kloakmester, som skal vurdere, om jordbunden på ejendommen

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af privat spildevandsanlæg

Ansøgning om tilladelse til etablering af privat spildevandsanlæg Natur og Miljø Ansøgning om tilladelse til etablering af privat spildevandsanlæg Ejendommen: Matrikel nr. og ejerlaug Adresse Ejendoms nr. Ejers navn, adresse, mail og tlf. nr. Ejers underskrift og dato

Læs mere

Spildevandsanlæg i det åbne land, samt

Spildevandsanlæg i det åbne land, samt Spildevandsanlæg i det åbne land, samt ansvarsforhold ved udførelsen beregning af faskiner til tag- og overfladevand BK anvisning 001 5. udgave - 2012 Forord Denne anvisning er udarbejdet af Byggeriets

Læs mere

Rensning af spildevand i det åbne land

Rensning af spildevand i det åbne land Rensning af spildevand i det åbne land Information Oktober 2010 Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? Randers Kommune 1 Hvorfor denne pjece? Folketinget har besluttet, at rensningen af spildevand

Læs mere

Spildevand i det åbne land. Hvorfor, hvor og hvordan

Spildevand i det åbne land. Hvorfor, hvor og hvordan Spildevand i det åbne land Hvorfor, hvor og hvordan Forord Spildevandet, der kommer fra ejendomme i det åbne land, skal renses bedre. Det har Folketinget besluttet. Det åbne land er betegnelsen for områder,

Læs mere

Minirenseanlæg & Nedsivningsanlæg

Minirenseanlæg & Nedsivningsanlæg Minirenseanlæg & Nedsivningsanlæg TV-INSPEKTION STRØMPEFORING KLOAKRENOVERING AUT. KLOAKMESTER Minirenseanlæg Minirenseanlæg er et biologisk renseanlæg, hvis funktion er, med et minimum af styring og økonomiske

Læs mere

Spildevandsrensning. landet

Spildevandsrensning. landet Spildevandsrensning på landet 2 Nu også spildevandsrensning på landet En del vandløb og søer er trods en stor indsats stadig forurenet. Derfor har Folketinget besluttet, at spildevandet fra ejendomme på

Læs mere

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.:

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.: Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved spildevand@naestved.dk Tlf.: 5588 6170 www.naestved.dk Sags nr. Modtaget, dato: Ansøgning om etablering af Biologisk sandfilter

Læs mere

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.:

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.: Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved spildevand@naestved.dk Tlf.: 5588 6170 www.naestved.dk Sags nr. Modtaget, dato: Ansøgning om etablering af pilerenseanlæg Pileanlæg

Læs mere

Vejledning om etablering af nedsivningsanlæg

Vejledning om etablering af nedsivningsanlæg Adresser og henvisninger: Ringkøbing-Skjern Kommune Ved Fjorden 6 6950 Ringkøbing. 9974 2424 www.rksk.dk Land, By og Kultur Toften 6 6880 Tarm Land.by,kultur@rksk.dk Autoriserede kloakmester kan findes

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand

Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand Ansøgning om tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg til spildevand 1. EJENDOM Vejnavn og husnummer Ejerlav og matrikelnummer Postnummer og by Type af beboelse Helårsbeboelse Fritidsbeboelse 2. EJER

Læs mere

Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND

Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND Velkommen til borgermøde om DET ÅBNE LAND 1 Borgermøder den 9. og 11. juni 2009: Velkomst Fremvisning af video Spildevand på landet Hvad siger lovgivningen, Regionplan, Spildevandsplan mm. om det åbne

Læs mere

Sivedræn lever ikke op til nogen renseklasse. Der er stort terrænfald mod recipient. Der forventes hydraulisk sammenhæng via grundvandet.

Sivedræn lever ikke op til nogen renseklasse. Der er stort terrænfald mod recipient. Der forventes hydraulisk sammenhæng via grundvandet. VEJ_NAVN HUS_NR Afledningsform fra spildevand i det åbne land Renseklasse Vandområdeplan Vurdering Påbud Ballerup Byvej 314 trixtank -> faskine O Trixtank og faskine er en gammel spildevandsløsning, der

Læs mere

Nedsivningsanlæg Installationsvejledning & driftog vedligeholdelsesvejledning

Nedsivningsanlæg Installationsvejledning & driftog vedligeholdelsesvejledning Installationsvejledning & driftog vedligeholdelsesvejledning Installationsvejledning WaterCare nedsivningsanlæg BEMÆRK AT GARANTIEN BORTFALDER, HVIS IKKE DENNE VEJLEDNING FØLGES! Opbygning Et WaterCare

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer., SOP krav, med efterfølgende nedsivning : Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der består af en (ny) bundfældningstank og

Læs mere

Tilladelse til at etablere nedsivningsanlæg

Tilladelse til at etablere nedsivningsanlæg Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65, Erritsø 7000 Fredericia 24. november 2015 Tilladelse til at etablere nedsivningsanlæg Silkeborg Kommune meddeler hermed tilladelse til at etablere nedsivningsanlæg for husspildevand

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning Hvorfor skal spildevandet renses?... 4 Hvad siger loven?... 4 I Faxe Kommune... 5 Spildevand i naturen...

Indholdsfortegnelse. Indledning Hvorfor skal spildevandet renses?... 4 Hvad siger loven?... 4 I Faxe Kommune... 5 Spildevand i naturen... Spildevandsrensning i det åbne land Faxe Kommune Hvorfor? Hvordan? - og hvad gælder for min ejendom? Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvorfor skal spildevandet renses?... 4 Hvad siger loven?... 4 I

Læs mere

Bortskaffelse af spildevand i områder uden kloakker

Bortskaffelse af spildevand i områder uden kloakker Bortskaffelse af spildevand i områder uden kloakker v/inge Faldager, 1 s hovedaktiviteter Prøvning og udvikling af prøvningsmetoder Skadesudredning Kontrolordninger: Ledningsrenovering DTVK (TV-inspektion)

Læs mere

Ansøgning Etablering af nedsivningsanlæg

Ansøgning Etablering af nedsivningsanlæg Nordfyns Kommune Teknik og Miljø Rådhuspladsen 2 5450 Otterup E-mail: teknisk@nordfynskommune.dk Ansøgning Etablering af nedsivningsanlæg Ejers navn: Ejers adresse: Ejendommen, hvor anlægget skal etableres:

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til udledning af renset spildevand via typegodkendt minirenseanlæg

Ansøgning om tilladelse til udledning af renset spildevand via typegodkendt minirenseanlæg Ansøgning om tilladelse til udledning af renset spildevand via typegodkendt minirenseanlæg Ejers navn: Ejers adresse: Ejendommen, hvor anlægget skal etableres: Matr. nr.: Ejerlav: Telefonnr.: e-mail: Kontakt

Læs mere

rensning AF SPILDEVAND I DET ÅBNE LAND

rensning AF SPILDEVAND I DET ÅBNE LAND rensning AF SPILDEVAND I DET ÅBNE LAND Forsyningsvirksomhederne, Kloakforsyningen Teknik- og Miljøforvaltningen Hvorfor? Hvor? Hvornår? Hvordan? Hvad koster det? Hvorfor denne pjece? Folketinget har besluttet,

Læs mere

Ansøgning om tilladelse til etablering af mini-biologisk renseanlæg.

Ansøgning om tilladelse til etablering af mini-biologisk renseanlæg. Journal nr.: Ansøgning modtaget, dato: Ansøgning om tilladelse til etablering af mini-biologisk renseanlæg. Ansøgningen sendes til: Brønderslev Kommune, Ny Rådhusplads 1, 9700 Brønderslev, email: raadhus@99454545.dk.

Læs mere

Rensning af dit spildevand. Hvorfor? Hvordan? Hvad koster det?

Rensning af dit spildevand. Hvorfor? Hvordan? Hvad koster det? Rensning af dit spildevand Hvorfor? Hvordan? Hvad koster det? Indhold Hvorfor skal dit spildevand renses?.......................... 3 Hvordan? Du har 3 muligheder.............................. 4 Hvad koster

Læs mere

Indstik i Hedeselskabets tidsskrift Vækst 3-2002 2. oplag. Renseløsninger, regler og økonomi. Spildevand i det åbne land

Indstik i Hedeselskabets tidsskrift Vækst 3-2002 2. oplag. Renseløsninger, regler og økonomi. Spildevand i det åbne land Indstik i Hedeselskabets tidsskrift Vækst 3-2002 2. oplag Renseløsninger, regler og økonomi Spildevand i det åbne land Forord Vigtigt beslutningsgrundlag for grundejere og kommuner I løbet af de kommende

Læs mere

REGULATIV for TØMNING AF BUNDFÆLDNINGSTANKE, SAMLETANKE M.M. på SPILDEVANDSANLÆG i NÆSTVED KOMMUNE

REGULATIV for TØMNING AF BUNDFÆLDNINGSTANKE, SAMLETANKE M.M. på SPILDEVANDSANLÆG i NÆSTVED KOMMUNE REGULATIV for TØMNING AF BUNDFÆLDNINGSTANKE, SAMLETANKE M.M. på SPILDEVANDSANLÆG i NÆSTVED KOMMUNE INDLEDNING I henhold til bekendtgørelse om spildevandstilladelser m.v. efter miljøbeskyttelsesloven kap.

Læs mere

Tilbage til indholdsfortegnelsen. Spildevand på landet

Tilbage til indholdsfortegnelsen. Spildevand på landet Spildevand på landet 21 Indhold 2 FORORD 3 KRAV TIL RENSNING 4 HVAD SKAL DER SKE? 5 PROCES 6 HVAD KOSTER DET? 7 LØSNINGER 8 NEDSIVNINGSANLÆG 9 BIOLOGISK SANDFILTERANLÆG 10 BEPLANTET FILTERANLÆG 11 PILEANLÆG

Læs mere

Indhold. Økonomisk sammenligning af renseløsninger i det åbne land i Faxe Kommune NOTAT. Projekt : Spildevandsplan. Kundenavn : Faxe Kommune

Indhold. Økonomisk sammenligning af renseløsninger i det åbne land i Faxe Kommune NOTAT. Projekt : Spildevandsplan. Kundenavn : Faxe Kommune NOTAT Projekt : Spildevandsplan Kundenavn : Faxe Kommune Emne : Notat vedrørende økonomi i det åbne land Til : Faxe Kommune / Poul Jensen Fra : Orbicon Leif Hansen Projektleder : HLAR Kvalitetssikring

Læs mere

Regulativ TØMNINGSORDNING

Regulativ TØMNINGSORDNING Egedal Kommune Regulativ for TØMNINGSORDNING for bundfældningstanke til husspildevand i Egedal Kommune INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 DEFINITION OG ANVENDELSE... 3 2 NYE TANKE... 3 3 EKSISTERENDE TANKE...

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter aktiv beluftning

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter aktiv beluftning Installationsadresse: Dato: Det beplantede filter er dimensioneret for personer og opfylder SO krav. Det beplantede filter med aktiv beluftning (Forced Bed Aeration, FBA ): Bundfældningstank pumpebrønd

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer og opfylder SO-krav. : Bundfældningstank pumpebrønd beplantet filter afløb Husets spildevand ledes til en bundfældningstank, hvor der foregår en

Læs mere

Tilladelse til etablering af SO minirenseanlæg til udledning i Ballerup

Tilladelse til etablering af SO minirenseanlæg til udledning i Ballerup Mogens Dyrlund Petersen Baltorpvej 208 2750 Ballerup BALLERUP KOMMUNE Rådhuset Hold-an Vej 7 2750 Ballerup Tlf: 4477 2000 www.ballerup.dk Dato: 22. december 2017 Tlf. dir.: 41750124 E-mail: Mt-miljo@balk.dk

Læs mere

De mest almindelige spørgsmål

De mest almindelige spørgsmål De mest almindelige spørgsmål om spildevand i det åbne land Indhold Hvad er Spildevand i det åbne land?... 1 Hvor kan man læse at min ejendom er omfattet?... 2 Er det kun mig, der bliver kontaktet af kommunen?

Læs mere

Tømningsregulativ i Horsens Kommune. Januar 2019

Tømningsregulativ i Horsens Kommune. Januar 2019 Tømningsregulativ i Horsens Kommune Januar 2019 Indhold Formål... 3 Lovgrundlag... 3 Gyldighedsområde... 3 Benyttelsespligt... 4 Adgangsforhold og indretning... 4 Tømning... 6 Tankejers ansvar... 6 Dispensation/fritagelse/af-

Læs mere

Ballerup Kommune. Spildevandsplan Bilag 11 Oversigt over ejendomme i det åbne land og deres spildevandsløsninger

Ballerup Kommune. Spildevandsplan Bilag 11 Oversigt over ejendomme i det åbne land og deres spildevandsløsninger Ballerup Kommune Spildevandsplan 2017-2027 11 Bilag 11 versigt over ejendomme og deres spildevandsløsninger versigt over ejendomme Vejnavn Husnr. Afledningsform Ballerup Byvej 314 Trixtank -> faskine Trixtank

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land

HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan Bilag 7 Det åbne land HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 7 Det åbne land Vedtaget 15 maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 SPILDEVANDSHÅNDTERING I DET ÅBNE LAND 4 1.1 Udpegning af vandområder 4 1.2 Ejendomme 4 1.3

Læs mere

Kontraktligt medlemskab af spildevandsforsyningen

Kontraktligt medlemskab af spildevandsforsyningen Kontraktligt medlemskab af spildevandsforsyningen Langeland forsyning A/S Langeland Forsyning A/S er en selvstændig multiforsyningsvirksomhed, der er dannet den 9.11.2009 som en konsekvens af Vandsektorloven.

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter/biologisk sandfilter (Polonite)

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter/biologisk sandfilter (Polonite) Installationsadresse: Dato: Det beplantede filter er dimensioneret for personer. Det beplantede filter, SOP krav, med Polonite-fosforbrønd: Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der

Læs mere

Pilefordampningsanlæg

Pilefordampningsanlæg DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Pilefordampningsanlæg Installationsadresse : Dato : Pilefordampningsanlægget er dimensioneret for personer Pilefordampningsanlæg: Husets spildevand/afløb afledes til

Læs mere

Det åbne land Overløbsbygværker Renseanlæg

Det åbne land Overløbsbygværker Renseanlæg Det åbne land Overløbsbygværker Renseanlæg Det åbne land Tidsplan for påbud i det åbne land K ø g e R i n g s t e d 2012-2015 Terslev Haslev Dalby Karise S t e v n s Mindst 700 ejendomme i det åbne land

Læs mere

Bilag 3.A. Signatur ændres til. Det er ikke i planperioden planlagt at kloakere området.

Bilag 3.A. Signatur ændres til. Det er ikke i planperioden planlagt at kloakere området. Bilag 3.A Udenfor kravopland Området ligger uden for rensekravopland. Det betyder at der ved etablering af nyanlæg skal vælges en tidsvarende løsning, hvilket som minimum er en godkendt bundfældningstank.

Læs mere

N O T A T. Ringkøbing-Skjern Kommune. Miljømæssig vurdering af spildevandsafledningen på Klitten

N O T A T. Ringkøbing-Skjern Kommune. Miljømæssig vurdering af spildevandsafledningen på Klitten N O T A T Ringkøbing-Skjern Kommune Miljømæssig vurdering af spildevandsafledningen på Klitten Udarbejdet den 28. september 2015 M i l j ø m æ s s i g v u r d e r i n g a f s p i l d e v a n d s a f l

Læs mere

Tømning af septiktanke I det følgende gives en generel beskrivelse af, hvordan en septiktank tømmes:

Tømning af septiktanke I det følgende gives en generel beskrivelse af, hvordan en septiktank tømmes: SØNDERBORG KOMMUNE 1 Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanketanke. 1 Formål Formålet med regulativet er at fastlægge regler for tømning af bundfældnings- og samletanke i Sønderborg kommune.

Læs mere

tømningsregulativ for samletanke

tømningsregulativ for samletanke tømningsregulativ for samletanke - med virkning fra 1. april 2011 1 Indhold 1. LOVGRUNDLAG, FORMÅL OG OMFANG 3 2. ODSHERRED FORSYNINGS ORGANISERING 3 3. DEFINITION OG ANVENDELSE 3 4. KRAV TIL SAMLETANKE

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer., SOP krav, med fosforbrønd: Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der består af en (ny) bundfældningstank med en fosforfældningsbrønd

Læs mere

KONGENSHUS MINDEPARK FOR HEDENS OPDYRKERE Klostermarken Viborg

KONGENSHUS MINDEPARK FOR HEDENS OPDYRKERE Klostermarken Viborg Natur og Vand Prinsens Alle 5 8800 Viborg KONGENSHUS MINDEPARK FOR HEDENS OPDYRKERE Klostermarken 12 8800 Viborg Tilladelse til etablering af nedsivningsanlæg tilhørende ejendommene Vestre Skivevej 142

Læs mere

Indstik i Hedeselskabets tidsskrift Vækst 3-2002 2. oplag. Renseløsninger, regler og økonomi. Spildevand i det åbne land

Indstik i Hedeselskabets tidsskrift Vækst 3-2002 2. oplag. Renseløsninger, regler og økonomi. Spildevand i det åbne land Indstik i Hedeselskabets tidsskrift Vækst 3-2002 2. oplag Renseløsninger, regler og økonomi Spildevand i det åbne land Forord Vigtigt beslutningsgrundlag for grundejere og kommuner I løbet af de kommende

Læs mere

Med regulativet fastsættes pligter og rettigheder for berørte grundejere, samt for Middelfart Spildevand.

Med regulativet fastsættes pligter og rettigheder for berørte grundejere, samt for Middelfart Spildevand. Bilag 3 TØMNINGSREGULATIV FOR BUNDFÆLDNINSTANKE Indhold 1 Formål 2 Lovgrundlag 3 Gyldighedsområde 4 Benyttelsespligt 5 Adgangsforhold og indretning 6 Tømning 7 Grundejers ansvar 8 Dispensation/fritagelse/af-

Læs mere

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand

Prisoverslag for private renseanlæg til spildevand overslag for private renseanlæg til spildevand Formålet med dette notat er at give dig et overblik over prisniveauet for de forskellige løsninger til forbedret rensning af spildevandet på din ejendom.

Læs mere

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter

DRIFTS- OG VEDLIGEHOLDELSESVEJLEDNING Det beplantede filter Installationsadresse: Dato: er dimensioneret for personer., SOP krav, med hævert pumpe og efterfølgende nedsivning: Husets spildevand/afløb afledes til et beplantet filter, der består af en (ny) bundfældningstank

Læs mere

Ansøgning Etablering af pileanlæg

Ansøgning Etablering af pileanlæg Nordfyns Kommune Teknik og Miljø Rådhuspladsen 2 5450 Otterup E-mail: teknisk@nordfynskommune.dk Ansøgning Etablering af pileanlæg Ejers navn: Ejers adresse: Ejendommen, hvor anlægget skal etableres: Matr.

Læs mere

Ansøgning om etablering af nedsivningsanlæg

Ansøgning om etablering af nedsivningsanlæg Ansøgning om etablering af nedsivningsanlæg Ansøgningsdato: Bilag: 1. Ansøgningsinformation: Ejer/bygherre: Ansøger (f.eks. kloakmesters stempel): 2. Anlæggets beliggenhed: Adresse: Matrikel nr. og by:

Læs mere

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.:

Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved Tlf.: Næstved Kommune Center for Miljø og Natur, Rådmandshaven 20, 4700 Næstved spildevand@naestved.dk Tlf.: 5588 6170 www.naestved.dk Sags nr. Modtaget, dato: Ansøgning om etablering af Samletank - som anført

Læs mere

Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke i Ballerup Kommune

Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke i Ballerup Kommune Regulativ for tømning af bundfældnings- og samletanke i Ballerup Kommune Forsyning Ballerup december 2009 Regulativ for tømning af bundfældningsog samletanke i Ballerup Kommune 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Læs mere

Notat FORSLAG TIL TILLÆG NR. 4 TIL SPILDEVANDSPLAN 2013. Spildevandsrensning i det åbne land Favrskov Kommune

Notat FORSLAG TIL TILLÆG NR. 4 TIL SPILDEVANDSPLAN 2013. Spildevandsrensning i det åbne land Favrskov Kommune Notat FORSLAG TIL TILLÆG NR. 4 TIL SPILDEVANDSPLAN 2013 Spildevandsrensning i det åbne land Favrskov Kommune Postadresse: Favrskov Kommune Virksomheder og Grundvand Skovvej 20 8382 Hinnerup Tlf. 8964 1010

Læs mere

Regulativ. for tømning af bundfældningstanke

Regulativ. for tømning af bundfældningstanke Regulativ for tømning af bundfældningstanke I henhold til Miljøbeskyttelsesloven, med tilhørende bekendtgørelse nr. 1448 af 11. december 2007 om spildevandstilladelser m.v. efter Miljøbeskyttelseslovens

Læs mere

Regulativ for kontrol og tømning af hustanke i Hjørring Kommune

Regulativ for kontrol og tømning af hustanke i Hjørring Kommune Regulativ for kontrol og tømning af hustanke i Hjørring Kommune Med virkning fra 15. august 2018 Indhold 1 Formål 2 Lovgrundlag 3 Gyldighedsområde 4 Benyttelsespligt 5 Adgangsforhold og indretning 6 Tømning

Læs mere