MØLLEBJERGHAVES KOSTPOLITK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MØLLEBJERGHAVES KOSTPOLITK"

Transkript

1 MØLLEBJERGHAVES KOSTPOLITK At børnene får en sund og ernæringsmæssig rigtig kost minimering af sukkerindtaget som minimum økologiske basisprodukter At vi gennem dialog, samarbejde og vidensdeling hele tiden udvikler kostpolitikken MØLLEBJERGHAVE BØRNEHUS, MØLLEBJERGVEJ 6, 4330 HVALSØ TELEFON MAIL: irpo@lejre.dk (leder Irene Porse)

2 Med en kostpolitik vil vi sikre børns tryghed, trivsel og gode kostvaner. Vi vil gøre vores til, at børnene får en sund og varieret kost i institutionen. Mennesket har brug for brændstof til hjerne og krop. Barnets kostindtagelse har stor betydning for en sund udvikling. Overordnet mener vi, at det er forældrene, der har grundansvaret for, at deres børn får en sund tilgang til sund kost. Men da vi efterhånden har børnene mange timer om dagen, har vi selvfølgelig et medansvar. MØLLEBJERGHAVES KOSTPOLITIK At børnene får en sund og ernæringsmæssig rigtig kost minimering af sukkerindtaget som minimum økologiske basisprodukter At vi gennem dialog, samarbejde og vidensdeling hele tiden udvikler kostpolitikken Nedenfor er relevante punkter i forhold til kostpolitikken beskrevet uddybende. Vi har valgt, kun at beskrive hvad vi gør, idet vi opfordrer forældre til at søge baggrundsviden andetsteds. Det er vigtigt, at huske på, at vi også i forbindelse med kosten og måltiderne tager udgangspunkt i vores overordnede statements. MØLLESBJERGHAVES STATEMENTS (VÆRDIER) Følgende fire statements/værdier er grundstenene i vores hverdag. At skabe tryghed, nærvær og glæde. At have respekt for individet (rummelighed) + følge barnets spor. At give anerkendelse gennem positiv ledelse/pædagogik. At skabe børn der tør stå ved sig selv og tror på sig selv.

3 MÅLTIDERNE I MØLLEBJERGHAVE: I Møllebjerghave har vi både vuggestue med fuld forplejning samt børnehave, hvor I forældrene medbringer madpakker til børnene. Kostpolitikken afspejler de retningslinier, som vi i Møllebjerghave følger i forbindelse med servering for børnene. Vi håber, at I forældre vil bakke op om de samme retningslinier for den kost børnene får med i institutionen. Følgende måltider serveres i Møllebjerghave Måltid Vuggestue, anrettet af Børnehave, anrettet af Drikkevarer Morgenmad Institutionen Institutionen Mælk Formiddagsmad Institutionen Forældrene Mælk Frokost Institutionen Forældrene Vand 2) Frugt/eftermiddagsmad Institutionen Institutionen 1) Mælk 1) Forældrebetalt frugtordning 2) Vi serverer vand til frokosten. Det er for at undgå, at børnene drikker sig mæt i mælk og dermed ikke har plads til maden. MÅLTIDET - ET VIGTIGT SOCIALT SAMLINGSPUNKT. Måltiderne skal være en god og positiv oplevelse for børnene. Der skal være ro til at fordybe sig og til at synke lidt ind i sig selv. Dagligdagen i en daginstitution er meget hektisk, og måltiderne kan fungere som små oaser i den hektiske hverdag. Under måltidet lærer børnene af de andre børn. De får lyst til at spise det samme som de andre, og de øver sig i at gøre tingene ligesom de andre. Vi benævner måltidets ingredienser og handlinger. Børnenes sprog styrkes, og deres evne til selv at vælge og mærke egne behov udvikles. Vi blander os så lidt som muligt i børnenes spisning. Børnene støttes positivt vejledende, med bevidsthed om, at bevare den positive stemning omkring bordet for alle. Det er vigtigt, at respektere det enkelte barns følelse af sult, mæthed, smagsoplevelse - eksempelvis skal den voksne respektere et nej, hvis barnet ikke vil spise mere. Vi skal med andre ord respektere børnenes egen integritet. Det vil sige helhed, ukrænkelighed her forstået sådan, at hvis vi sår tvivl hos børnene om de evner, at mærke egne behov, så fratager vi dem deres dømmekraft og tro på sig selv. Måltiderne arrangeres så børnene kan være så selvhjulpne som muligt. For vuggestuebørnene betyder det eksempelvis, at de selv øser op, hælder vand/mælk op mv.. For børnehavebørnene betyder det desuden, at de dækker borde, henter vand mv.. At kunne selv giver en stor personlig tilfredsstillelse og er vigtig for barnets udvikling af selvet.

4 MORGENMAD Børnene har mulighed for at få morgenmad mellem klokken 6:30 7:45. Morgenmaden er lagt an som en buffet, så børnene har mulighed for selv at vælge. Samtidig giver det børnene mulighed for at være selvhjulpne. I forældre opfordres til at hjælpe jeres børn. Husk at børnene kan meget selv, og er gode til at vælge, hvis man giver dem roen til at overveje. Når I hjælper Jeres børn med morgenmaden, så sørg for at give en begrænset mængde. Vi hjælper dem gerne med at tage mere. Morgenmadsbuffeten består af: økologiske cornflakes uden sukker økologiske havregryn havregrød af økologiske havregryn økologisk rugbrød med pålægschokolade De mindste børn får en smørklat og evt. mælk på havregrøden, de større har opdaget sukker og får (højst) en teskefuld sukker på. Chokolademadderne er smurt på forhånd, så det sikres, at chokolade kun serveres på rugbrød rosiner, kan bl.a. bruges til havregryn, cornflakes fibertoastbrød, knækbrød, rugbrød ost, syltetøj, frugtpålæg frisk frugt yoghurt naturel, A38 økologisk letmælk the Basis produkterne (brød, gryn, mælk) serveres dagligt. De øvrige produkter serveres på skift efter behov og årstid og for samtidig, at medvirke til variation. Medbringer I selv morgenmadsprodukter skal disse have lavt sukkerindhold og generelt følge Møllebjerghaves kostpolitik. MELLEMMÅLTID Vuggestuebørnene tilbydes et mellemmåltid formiddag og eftermiddag. Brød med smør/ost/pålæg, pasta/ kartofler eller grød serveres til alle mellemmåltider, suppleret med frugt eller grønt. Børnehavebørnene må som hovedregel spise af deres madpakker, når de har lyst. Der er mange børnehavebørn, som ofte tager sig en formiddagsmad eller to. Tag højde for dette, når I smører madpakkerne.

5 FROKOST Det er fra regeringens side vedtaget, at alle børn i daginstitutioner skal tilbydes et sundt måltid mad fra den 1. januar I dag er det kun vuggestuebørnene i Møllebjerghave, som tilbydes fuld forplejning. Frokosten skal derfor deles op i to: 1. vuggestuen, hvor Møllebjerghave står for servering af frokosten 2. børnehaven, hvor der spises madpakker medbragt hjemme fra. Frokost i vuggestuen Frokosten i vuggestuen består hovedsagelig af varm mad. Vi får færdigproduceret mad udefra (vores køkken er ikke godkendt til madlavning og pt. er der ikke økonomiske ressourcer til ansættelsen af en køkkenassistent). Maden er varierende, således at vi i løbet af ugen både får kød, fisk og fjerkræ. Der serveres naturligvis dagligt grøntsager til frokosten. Når dagens måltider sammensættes, tages der hensyn til, at børnene skal have noget, der mætter længe samt vitaminer og mineraler i afbalanceret mængde. Børnene skal dagen igennem sikres et stabilt blodsukker og den rette energi, til at håndtere de udfordringer de møder i Møllebjerghave. Maden anrettes så børnene kan se, hvad de spiser og vælge det, de synes om. Det skaber mulighed for at tilfredsstille børnenes lyst og nysgerrighed til at spise. Børnene får mod på at smage noget nyt. Vi prøver at opmuntre dem til at smage, men tvinger dem ikke. Frokost i børnehaven - madpakker I børnehaven skal børnene selv have mad med. Madpakken skal sikre børnene sunde kalorier og energi til at klare hele dagen. Madpakken bør være indbydende, varierende og mættende. Børnene har brug for lidt grønt i madpakken, eks gulerod, cherrytomater, agurke- eller peberfrugtstænger. Madpakkerne bliver pakket ud på en tallerken, så børnene kan få et overblik over deres mad. Vi blander os almindeligvis ikke i hvilken rækkefølge, børnene spiser deres mad. Kun hvis vi ser en tendens til at barnet mistrives på grund af madens sammensætning, vil vi blande os, og da er det i samråd med forældrene som de ansvarlige. Barnet må ikke komme i klemme og problemstillingen tages naturligvis ikke op under frokosten i børnenes nærvær. Børnene er velkomne til, at medbringe gårsdagens ret som frokost. Vi vil så vidt muligt sørge for, at den bliver varmet i mikrobølgeovnen. Vi henstiller til, at Kindersnitter eller Danone yoghurt o.lign. undgås i madpakkerne grundet deres store sukkerindhold.

6 FRUGT I børnehaven købes frugt og eftermiddagsmad for frugtordningens penge (forældre betalt). Børnene er på skift med til bestemme og tilberede frugten (Kameler og Pandaer) Frugten arrangeres som en buffet i fællesrummet for de to store grupper (Kameler og Pandaer), hvor de kan spise indenfor et bestemt tidsrum. I dette tidsrum skal leg foregå stille af hensyn til stemningen omkring måltidet. Vaskebjørnene spiser deres frugt på stuen. Frugten bliver skåret ud i passende stykker og lagt på fade, således børnene kan vælge, hvilken slags frugt de vil have. Frugten varieres løbende, så børnene får smagt mange forskellige slags frugt og samtidig opleves der en nyhedsværdi i frugtbuffeten. Til frugten serveres der som hovedregel brød, pasta eller kartofler, der sammen med frugten giver mæthed. Der serveres økologisk frugt i det omfang, hvor økonomien tillader det. Vi har dog valgt, at lade variationen og mængden have størst betydning. DRIKKEVARER Børnene får hver dag økologisk letmælk og vand. Vi vil gerne være med til, at vænne børnene til at drikke mælk og postevand. På den måde lærer vi børnene, at mærke deres egen tørst og de får ikke overflødige kalorier eller sukkerkick. Børnene har fri adgang til vand hele dagen via vandhanerne og vandbeholderne. Vi gør meget for løbende, at påminde børnene om at drikke vand. Saft Der serveres almindeligvis ikke saft i hverdagene. Ved særlige lejligheder (fastelavn, kaffedage, sommerfesten, fødselsdagsfesten, den årlige julemiddag) bliver der tilbudt saftevand. Sukkerholdige drikkevarer, som saft og sodavand er tomme kalorier med ingen eller meget få vitaminer. Det betyder, at for meget sukker optager pladsen for andre sundere fødevarer - eller kommer oveni og så bliver man for tyk. ½ liter sodavand svarer til 25 sukkerknalder. - sundhedsstyrelsens folder Hvad skal dit barn drikke. Drikkedunke Drikkedunke skal medbringes, når vi skal på ture. Drikkedunkene skal indeholde postevand og ikke saft/juice/sodavand. Børnene vil ofte drikke store unødige mængder af saft/juice/sodavand - ikke på grund af tørsten, men på grund af smagen. Det kan betyde flere toiletbesøg på turene. Endvidere bliver børnene ofte tørstige senere på turen, hvor de så mangler drikkevarer. Modermælkserstatning I vuggestuen tilbydes modermælkserstatningen Allumin til de yngste børn. Ønskes andet, skal det medbringes hjemmefra.

7 ØKOLOGI I Møllebjerghave prøver vi - som et minimum at bruge økologiske basisprodukter (brød, mælk og smør), da disse varegrupper udgør en stor del af børnenes kost. Af økonomiske hensyn er vi ikke i stand til at sikre økologi på alle områder. SUKKER Der er meget fokus på børns sukkerindtag og i Møllebjerghave har vi også kunne mærke denne udvikling gennem de seneste år. Slikposerne til fødselsdagene er blevet mindre eller forsvundet. Børnenes sukkerindtag skal begrænses for at undgå de kendte bivirkninger ved et stort sukkerindtag. Vi forsøger, at sikre, at det sukker børnene indtager, hovedsagelig er knyttet til produkter, der samtidig indeholder gode vitaminer, mineraler, olier eksempelvis frisk frugt, rosiner mv.. Vi forsøger at minimere det daglige sukker indtag, men uden et decideret sukkerforbud. Til orientering kan oplyses følgende anbefaling fra sundhedsstyrelsen: Råderum af tomme kalorier pr. uge for børn I alderen 3-6 år 25 cl. sodavand 5 stykker vingummi 2 små stykker chokolade 1 håndfuld popcorn 1 lille sodavandsis 1 lille stykke kage I alderen 0-3 år ingen tomme kalorier, da de har brug for alt den energi, de kan til at udvikle sig. Højtider Ved fastelavn kan tønden indeholde rosiner, klementiner eller frugtstænger. Derudover servers der fastelavnsboller og kakao. Ved jul kan godteposen indeholde klementiner, rosiner, pebernødder eller frugtstænger. Kaffedage Vi opfordrer til, at I på kaffedagene serverer boller og frugt frem for kage. Det væsentlige ved kaffedagene er det sociale, hvor I får talt med de øvrige forældre og I er sammen med børnene i institutionen. Sommerfest, fællesspisning Ved disse arrangementer skal I forældrene selv medbringe drikkevarer.

8 FØDSELSDAGE Vi nyder at fejre børnene og gør det med stor glæde både i Møllebjerghave og også gerne i Jeres private hjem (inden for gå-afstand eller offentlige busruter). Vi har mange børn, og derfor mange fødselsdage. Der er tradition for at fødselsdage kan fejres på mange forskellige måder, så aftal med os hvordan I ønsker festen skal foregå. Enten fødselsdagen afholdes i Møllebjerghave eller i Jeres private hjem, er det vigtigt, at arrangementet aftales i dialog med os. I forældrene serverer for alle børn og derfor henstiller vi til, at menuen afspejler Møllebjerghaves kostpolitik. Det vigtige ved fødselsdagsfesten er, at børnene sikres et godt måltid inden de eventuelle søde sager indtages. Prøv at vær kreativ, når I skal serverer for børnene; landgangsbrød, frugtspyd, frugt på snor, is lavet af frosne bær og bananer mv.. Erfaringen er, at børnene lige så gerne spiser frugt og grønsagsstænger som slik. Der behøves ikke en slikpose for at glæde børn. Få ideer på eller Sammenfattet har Møllebjerghave følgende retningslinier for traktement ved fødselsdage Fødselsdagsmenuen planlægges altid i samarbejde med os enten fødselsdagen holdes i Møllebjerghave eller i Jeres private hjem. Boller og kakao/saft kan serves som formiddagsmad såvel som eftermiddagsmad. Is, kage eller lignende betragtes som dessert og kan derfor først serveres, når børnene har spist frokost. Egentlig slik gives til fødselsdagen kun i begrænset mængde. Sodavand frabedes ved fødselsdage SPECIELLE HENSYN Er der mistanke om eller konstateret allergi, der kræver speciel kost, skal en udtalelse fra lægen foreligge. I forældre skal selv medbringe de fødevarer, som ikke kan købes i almindelige dagligvareforretninger samt fødevarer, der er væsentlig dyrere end de hverdagsprodukter, der bliver serveret i Møllebjerghave. I de tilfælde, hvor der i vuggestuen er særlige forhold, kan der medbringes en madpakke til frokosten. Vi skal opfordre til, at madpakken har et varieret og ernæringsrigtigt indhold, således at barnet får den nødvendige energi til at udvikle sig. Tåler Jeres børn ikke komælk, er I velkomne til selv at medbringe anden mælk (soja-/ris-/gedemælk). Mælkeerstatning skal overholde vores regler om lavt sukkerindhold. Der tages naturligvis hensyn til børn med religiøst begrundede kostvaner (fx ingen svinekød). Vi er, som beskrevet ovenfor, ikke fanatiske i forhold til sukkerindtag, men forsøger at begrænse sukkerindtaget. Hvis jeres barn ikke må få sukkerholdige sager overhovedet, vil vi meget gerne vide det, så vi kan tage dette hensyn.

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Hvorfor en kostpolitik? I Magdalene Haven mener vi, det er vigtigt, at børn spiser sundt og varieret hver dag! Derfor har vi udarbejdet denne kostpolitik.

Læs mere

Kostpolitik for Trækronerne

Kostpolitik for Trækronerne Kostpolitik for Trækronerne Udarbejdet af Forældrebestyrelsen Revideret 2012 Kostpolitik for Trækronerne Mad er vigtig som brændstof, nydelse og som samlende element i hverdagen. Både derhjemme, i institutionen

Læs mere

Kostpolitik. Tovværkets Børnegård

Kostpolitik. Tovværkets Børnegård Kostpolitik Tovværkets Børnegård Formålet med en kostpolitik Vi har på Tovværkets Børnegård valgt at udarbejde en kostpolitik for at tydeliggøre, hvilke pædagogiske overvejelser vi har gjort os i forhold

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere

Kostpolitik. Regnbuen, Valhalla og Fjelsted Harndrup Skole

Kostpolitik. Regnbuen, Valhalla og Fjelsted Harndrup Skole Kostpolitik, Valhalla og Fjelsted Harndrup Skole Kære forældre! Middelfart Kommune ønsker at sætte fokus på sund levevis herunder sunde fødevarer og gode kostvaner i alle kommunens dagtilbud, skoler og

Læs mere

Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2008. Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: De 8 kostråd (fra www.altomkost.

Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2008. Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: De 8 kostråd (fra www.altomkost. Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2008 Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: Den mad, der serveres i kommunens institutioner, er sund, varieret og ernæringsrigtig Institutionerne

Læs mere

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg

Madmod og Madglæde. i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Madmod og Madglæde i daginstitutionen Agtrupvej/Brunebjerg Småfolk er elskelige og sårbare, opmærksomme og letpåvirkelige. De er indlæringsparate og har alle muligheder for sammen med de voksne at skabe

Læs mere

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by

Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Mad og måltidspolitik Sunde børn i en sund by Dagplejen NORD Forord Horsens Kommune ønsker at fremme sund kost, motion og god hygiejne blandt børn i alderen 0-6 år. Som led heri er der udarbejdet en fælles

Læs mere

Kostpolitik i Sognefogedgården

Kostpolitik i Sognefogedgården Kostpolitik i Sognefogedgården Lidt om baggrunden for kostpolitikken Kostpolitikken er udarbejdet i samarbejde mellem personalet og bestyrelsen. Som udgangspunkt er Sognefogedgården en sund institution.

Læs mere

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård

Kostpolitik i Hørsholm Børnegård Kostpolitik i Hørsholm Børnegård I Hørsholm Børnegård har vi valgt, at prioritere børnenes kost højt. Det indebærer, at vi har ansat en køkkenmedarbejder, der står for indkøb,samt tilberedelse af dagens

Læs mere

Kostpolitik i Antvorskov børnegård 2013

Kostpolitik i Antvorskov børnegård 2013 Kostpolitik 2013 1 Kostpolitik i Antvorskov børnegård 2013 Forord De holdninger, normer og rammer som børn møder til hverdag, også uden for hjemmet, har stor indflydelse på deres kostvaner og derfor har

Læs mere

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Formålet med at have en kostpolitik, er at bidrage til styrkelse af børns sundhed, både her og nu og på længere sigt. For HellumHejHuset er det

Læs mere

Børnehuset Bakketoppen. Børnehaven Porskjær. Børnehuset Gyvelhøjen. Børnehaven Rønnehaven. Børnehaven Viften

Børnehuset Bakketoppen. Børnehaven Porskjær. Børnehuset Gyvelhøjen. Børnehaven Rønnehaven. Børnehaven Viften Børnehuset Bakketoppen Børnehaven Porskjær Børnehuset Gyvelhøjen Børnehaven Rønnehaven Børnehaven Viften Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Kostpolitikken... 3 Kostpolitikken i praksis:... 7

Læs mere

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012

KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 KOSTPOLITIK for Børnehus Nord- og sydpolen marts 2012 Formål: Samfundsmæssigt er der sket en stigning i antallet af overvægtige børn og nu kan overvægt konstateres helt ned i 3 års alderen. Et stigende

Læs mere

KOSTPOLITIK TORVETS BØRNEHUS

KOSTPOLITIK TORVETS BØRNEHUS BILAG 4 KOSTPOLITIK TORVETS BØRNEHUS Torvets Børnehus/ Torvegade 10/ 3300 Frederiksværk/ Tlf. 4778 41 80 4181/ e-mail: jawi@halsnaes.dk Udgård: 4778 4182/ Asgård: 4778 4183/ Midgård: 4778 4184 www.torvetsboernehus.halsnaes.dk

Læs mere

Mad- og måltidspolitik

Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Dalgården revideret 2016 Et væsentligt omdrejningspunkt i børnenes hverdag er måltiderne. At få mad i maven er et grundlæggende behov, og måltiderne giver samtidig

Læs mere

Ved 14 tiden spiser vi frugt og brød. Vi har en frugtordning, som forældrene mod betaling kan tilslutte sig.

Ved 14 tiden spiser vi frugt og brød. Vi har en frugtordning, som forældrene mod betaling kan tilslutte sig. Mad og kostpolitik Børnehaven har tilbud om morgenmad i tidsrummet fra 6.15-7.30. Til frokost, som vi spiser ved ca. 11.15 tiden, skal børnene selv medbringe madpakke hjemmefra. Ved 14 tiden spiser vi

Læs mere

KOSTPOLITIK. Børneoasen Lind. Vuggestuen Børnehaver Fritidshjem 1 og 2 (Fritidsklubben) 01-01-2015

KOSTPOLITIK. Børneoasen Lind. Vuggestuen Børnehaver Fritidshjem 1 og 2 (Fritidsklubben) 01-01-2015 2015 KOSTPOLITIK Børneoasen Lind Vuggestuen Børnehaver Fritidshjem 1 og 2 (Fritidsklubben) 01-01-2015 Kostpolitik i Børneoasen Kostpolitikken i Børneoasen skal være med til at sikre børnenes trivsel og

Læs mere

Kostpjece. Lyngby-Taarbæk Kommunale Dagpleje L Y N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E

Kostpjece. Lyngby-Taarbæk Kommunale Dagpleje L Y N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E Kostpjece Lyngby-Taarbæk Kommunale Dagpleje L Y N G B Y - T A A R B Æ K K O M M U N E Forord Dagplejen i Lyngby Taarbæk Kommune har udarbejdet en kostpjece i samråd med cand.brom Bodil Damgård Høegh.

Læs mere

Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2011. Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: De 8 kostråd (fra www.altomkost.

Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2011. Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: De 8 kostråd (fra www.altomkost. Mad - og måltidspolitik for Børnehuset Hyrdehøj August 2011 Roskilde Kommunes mål for kostpolitikken er at: Den mad, der serveres i kommunens institutioner, er sund, varieret og ernæringsrigtig Institutionerne

Læs mere

Kræmmerhusets mad- og måltidspolitik

Kræmmerhusets mad- og måltidspolitik Kræmmerhusets mad- og måltidspolitik Overordnede rammer - visioner og mål for politikken Formålet med at have en mad- og måltidspolitik i Kræmmerhuset er at sikre den ernæringsmæssige kvalitet af den mad,

Læs mere

Regnbuens kostpolitik

Regnbuens kostpolitik Udgivet April 2011 Regnbuens kostpolitik Bestyrelsen og personalet i Regnbuen har udarbejdet en kostpolitik, da vi gerne vil være medvirkende til at lære børnene gode kostvaner. Det er forældrenes ansvar,

Læs mere

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på:

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på: Kostpolitik Målet med denne politik er: - At understøtte gode kostvaner i samarbejde med forældrene. - At tage medansvar, når vi serverer noget i børnehaven, for at børnene får så gode kostvaner som muligt

Læs mere

Børnecentret Høllevang kostpolitik

Børnecentret Høllevang kostpolitik Børnecentret Høllevang kostpolitik Børnecentret Høllevangs kostpolitik Børnecentret Høllevangs kostpolitik er udarbejdet i samarbejde med personale og forældrebestyrelse. Vi følger de retningslinjer som

Læs mere

Sund mad gi r glade Guldænder

Sund mad gi r glade Guldænder Sund mad gi r glade Guldænder Indledning. Nærværende pjece er opdelt i to dele. Èn del hvor vi redegør for institutionens kostpolitik. Her er der overvejende taget udgangspunkt i det, der allerede er beskrevet

Læs mere

SanseSlottets Madpolitik

SanseSlottets Madpolitik SanseSlottets Madpolitik Revideret februar 2014 Indhold Hvem får mad?... 2 Formål... 2 Målsætning... 2 Morgenmad... 2 Formiddags og eftermiddagsmad... 2 Frokost... 3 Drikkelse... 3 Spise-café... 3 Måltids-miljø...

Læs mere

Kostpolitik Sfo Åen Sengeløse skole 2010

Kostpolitik Sfo Åen Sengeløse skole 2010 Kostpolitik Sfo Åen Sengeløse skole 2010 Formålet: At stille alle børn på Sfoèn lige At give børnene gode og sunde kostvaner og dermed på længere sigt større livskvalitet At børn, personale og forældre

Læs mere

Mad og Måltid i Dagplejen. Oktober 2012. Natur og Udvikling

Mad og Måltid i Dagplejen. Oktober 2012. Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Oktober 2012 Natur og Udvikling Mad og Måltid i Dagplejen Børn skal have dejlig og nærende mad, i trygge rammer. Forord Halsnæs kommune har udarbejdet en overordnet Mad- og Måltidspolitik

Læs mere

Mariagerfjord kommunes. Mad- og måltidspolitik

Mariagerfjord kommunes. Mad- og måltidspolitik Mariagerfjord kommunes Mad- og måltidspolitik Mad- og måltidspolitik for børn og unge i kommunale institutioner, selvejende institutioner samt opholdssteder og disses interne skoler 1 1. kosten, der serveres

Læs mere

Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade

Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade Kostpolitik for Børnehuset Nansensgade Børnehuset Nansensgade Nansensgade 46 1366 Kbh K 82562950 37511@buf.kk.dk Kosten er afgørende for børns vækst og trivsel, derfor er det vigtigt, at børn fra begyndelsen

Læs mere

kost politik Børnehuset Kaninbjerget

kost politik Børnehuset Kaninbjerget kost politik Børnehuset Kaninbjerget 1 2 kære forældre Børnehuset Kaninbjerget har en kostpolitik. Denne indebærer, at børnene skal have en sund og ernæringsrigtig mad, den tid der er i institutionen.

Læs mere

De kommer desuden oftere i konflikter med de andre børn, samt har let til gråd.

De kommer desuden oftere i konflikter med de andre børn, samt har let til gråd. KOSTPOLITIK FOR BØRNEHUSET SMØRBLOMSTEN Kostpolitikken i Børnehuset Smørblomsten er udarbejdet med udgangspunkt i Sundheds og levnedsmiddelstyrelsens anvisninger, samt Slagelse kommunes kostpolitik.* Vi

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Marthagården

Mad- og måltidspolitik i Marthagården Mad- og måltidspolitik i Marthagården På baggrund af sundhedsprofilen af de 0-25-årige i Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at der skal udarbejdes og implementeres mad- og måltidspolitikker

Læs mere

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens.

Vi vil sikre at børnene får viden om mad, smag og konsistens. Mad og måltider i Børnehuset Hvidehøj. Overordnede mål: Hvidehøjs mad og måltider tager afsæt i Egedals kommunes politik samt Ganløse Slagslundes bestyrelses overordnede mål for mad og måltider. Vi vil

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Børnebyens kostpolitik

Børnebyens kostpolitik Børnebyens kostpolitik Kernehuset / Kastanjehuset PILDAMSVEJ 4 C HAVNBJERG 6430 NORDBORG Kostpolitik: Sund mad God madpakke Hyggelige måltider God oplevelse behov Redigeret oktober 2011 Forord Kostpolitikken

Læs mere

F:\bhmfælles\Kost og Mad\Kostvejledning Molevitten.docx

F:\bhmfælles\Kost og Mad\Kostvejledning Molevitten.docx Kostvejledning Måltidet er en oplevelse for barnet og en pause fra dagens andre aktiviteter. Gode måltider fremmer sunde spisevaner og god trivsel. I Molevitten vil vi gerne give børnene sunde spisevaner

Læs mere

Børneinstitutionen Lindehuset Mad og måltidspolitik

Børneinstitutionen Lindehuset Mad og måltidspolitik Vedtaget 22. juni 2012 1. Lindehusets visioner og mål for mad og måltidspolitikken Et ernæringsrigtigt og varieret måltid som skal være med til at danne en sund og varieret madkultur hos børnene Børnene

Læs mere

Nedenfor er beskrevet de rammer Frederiksberg Kommune har opstilet for bestyrelsens arbejde med mad og måltidspolitikken for Børnehuset Adilsvej.

Nedenfor er beskrevet de rammer Frederiksberg Kommune har opstilet for bestyrelsens arbejde med mad og måltidspolitikken for Børnehuset Adilsvej. Baggrund Nedenfor er beskrevet de rammer Frederiksberg Kommune har opstilet for bestyrelsens arbejde med mad og måltidspolitikken for Børnehuset Adilsvej. Frederiksberg Kommune har besluttet, at der skal

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Kostpolitik. Regnbuen

Kostpolitik. Regnbuen Kostpolitik Regnbuen 1 Indholdsfortegnelse Forside side 1 Indholdsfortegnelse side 2 Forklaring til kostpolitikken side 3 Økologi og næringsværdi side 4 Måltider side 5 Sukkerforbrug side 7 Udarbejdelse

Læs mere

Lokal mad og måltidspolitik. Folderen er udarbejdet i samarbejde med Forældrebestyrelsen og følger de 8 kostråd.

Lokal mad og måltidspolitik. Folderen er udarbejdet i samarbejde med Forældrebestyrelsen og følger de 8 kostråd. Lokal mad og måltidspolitik Folderen er udarbejdet i samarbejde med Forældrebestyrelsen og følger de 8 kostråd. Udarbejdet Marts 2013 Indholdsfortegnelse Forord Side 3 Det sunde frokostmåltid Side 4-5

Læs mere

Integreret Institution Tangebo

Integreret Institution Tangebo Integreret Institution Tangebo Kostpolitik 1 Tangebos kostpolitik. Forældrebestyrelsen og personalet i Tangebo har sammen udarbejdet nedenstående kostpolitik. Vi har søgt viden og vejledning hos rejseholdsmedarbejder

Læs mere

Kære forældre. Madpakker

Kære forældre. Madpakker KOSTPOLITIK Kære forældre Vi har i bestyrelsen og personalegruppen besluttet, at vi i Børne- og Familiehuset har en kostpolitik. Denne indebærer, at børnene skal have en sund og ernæringsrigtig mad, den

Læs mere

Sandved Børnegårds Kostpolitik

Sandved Børnegårds Kostpolitik Kostpolitik Sandved Børnegårds Kostpolitik Vi vil, fra børnegårdens side, tage initiativ til at børnenes sundhed gøres til et emne, vi diskuterer og forholder os mere bevidst til. Det, at mange børn spiser

Læs mere

Kostpolitik. Dokumentnavn: Folder Dokument #: 2115084 Forfatter: DL9YJS

Kostpolitik. Dokumentnavn: Folder Dokument #: 2115084 Forfatter: DL9YJS 1 Kostpolitik 1 Forord: Tønder kommunes overordnede kostpolitik danner grundlag for børnehavens kostpolitik. 2 Målsætningen: Vi vil sikre sunde og glade børn i Tønder Kommune. Tønder Kommune forventer

Læs mere

Center for Børn og Familie DAGTILBUD. Kost og madkultur i Dagplejen

Center for Børn og Familie DAGTILBUD. Kost og madkultur i Dagplejen Center for Børn og Familie DAGTILBUD Kost og madkultur i Dagplejen April 2015 Mætte børn er glade børn - der har lyst og energi til at lege og lære. Det er derfor vigtigt at børnene dagen igennem får nok

Læs mere

Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje

Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje Kostpolitik for Rudersdal Dagpleje Denne kostpolitik henvender sig til alle forældre der ønsker at vide mere om maden i dagplejen. Kostpolitikken er samtidig et vigtigt arbejdsredskab for dagplejerne,

Læs mere

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer:

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer: Vores mål med en kostpolitik er, at sikre børnene en sund kost i det daglige og dermed indføre sunde kostvaner på længere sigt. De fleste børn opholder sig en stor del af dagen i børnehaven, personalet

Læs mere

Kost og sundhedspolitik

Kost og sundhedspolitik Kost og sundhedspolitik Ud fra Slagelse kommunes vejledning har Børnehuset ved Noret, i samarbejde med forældrebestyrelsen sammensat følgende principper for kost og sundhedspolitik. Formål Formålet med

Læs mere

I henhold til fødevarestyrelsens anbefaling har vi i Spiloppen besluttet, at der ikke længere serveres riskiks til børnene.

I henhold til fødevarestyrelsens anbefaling har vi i Spiloppen besluttet, at der ikke længere serveres riskiks til børnene. Spiloppens mad og måltids-politik Vi ønsker med mad og måltids-politikken at sikre at sunde mad- og måltidsvaner bliver en naturlig del af børns hverdag at børnene lærer om alternative, sunde måder at

Læs mere

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset

Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Mad- og måltidspolitik Bakkehuset Forord Bakkehusets mad- og måltidpolitik er tænkt som et arbejdsredskab for at bevidstgøre børn, forældre og personale i forhold til sunde madvaner og livsstil. Igennem

Læs mere

Kostpolitik for Duponts Gård

Kostpolitik for Duponts Gård Kostpolitik for Duponts Gård VI MINDSKER SUKKERET Fredericia Kommune vælger at se råderummet som forældrenes, og derfor skal børn og unge så vidt muligt ikke tilbydes sukkerholdig kost og drikke, mens

Læs mere

Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde

Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde Boeslunde Børnehus Hovstien 36 4242 Boeslunde Kostpolitik for Boeslunde Børnehus Formål Slagelse kommune har en overordnet kostpolitik, som har til formål at: - Fremme sunde kostvaner, herunder skabe forudsætning

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Kvalitet Døgnet Rundt Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din familie.

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK I TINSOLDATEN

SUNDHEDSPOLITIK I TINSOLDATEN SUNDHEDSPOLITIK I TINSOLDATEN Politikken er udarbejdet af personalet og bestyrelsen i fælleskab og ved opstart har hele forældregruppen været inddraget. Overordnet målsætning Vi ønsker i fællesskab med

Læs mere

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014

Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 Planetens mad og måltidspolitik, redigeret 2014 I Planeten er det vigtigt, at børnene oplever det at spise som noget rart og trygt således at børnene får lyst til at deltage i måltidet. Det betyder at

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012

Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Mad- og måltidspolitik for børnehuset Harmonien 2012 Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet af og godkendt af bestyrelsen i Harmonien. Politikken skal sætte rammerne for den mad- og måltidspraksis,

Læs mere

Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sund mad/ sunde måltider og bidrage til at skabe og fastholde sunde mad- og måltidsvaner.

Politikken skal medvirke til at udvikle og sikre sund mad/ sunde måltider og bidrage til at skabe og fastholde sunde mad- og måltidsvaner. Mad- og måltidspolitik for Cassiopeia 1. Indledning Cassiopeias mad- og måltidspolitik er udarbejdet på baggrund af Gentofte Kommunes overordnede mad- og måltidspolitik. Gentofte Kommune ønsker at sætte

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Thorsø Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Thorsø Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Børnehavens daglige virke. Politikker vedtaget i forældrebestyrelsen. (alfabetisk)

Børnehavens daglige virke. Politikker vedtaget i forældrebestyrelsen. (alfabetisk) Børnehavens daglige virke. Politikker vedtaget i forældrebestyrelsen. (alfabetisk) 1. Alkohol: Børnehaven er alkoholfri zone. Det betyder, at der til arrangementer, hvor børn er med, ikke må medbringes/indtages

Læs mere

Til nye børn og deres forældre

Til nye børn og deres forældre Velkommen til Børnegården Information fra Køkkenerne Til nye børn og deres forældre Vores Hus Vi består af 4 vuggestuegrupper, 1 fast udflyttergruppe i Auderød, samt 2 turnusudflytterbørnehavegrupper som

Læs mere

Mål for vores kostpolitik

Mål for vores kostpolitik Mål for vores kostpolitik Daginstitutionen Nørremarken har et mål om at børnene er sunde og i trivsel, og vi arbejder for at styrke børnenes sundhed. Det er vigtigt for os at både forældre og personale

Læs mere

Tovværkets Børnegårds

Tovværkets Børnegårds Tovværkets Børnegårds Kostpolitik Formålet med en kostpolitik Vi har på Tovværkets Børnegård valgt at udarbejde en kostpolitik for at tydeliggøre, hvilke pædagogiske overvejelser vi har gjort os i forhold

Læs mere

DIGTERHUSETS KOSTPOLITIK

DIGTERHUSETS KOSTPOLITIK DIGTERHUSETS KOSTPOLITIK Indledning: Digterhuset har en kostpolitik, da den kost vi spiser har stor betydning for vores trivsel for blodsukkerbalance, indlæringsevne, koncentrationsevne, humør og velvære.

Læs mere

Kostpolitik. Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015

Kostpolitik. Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015 Kostpolitik Hillerød Kommunale Dagpleje. Revideret 2015 Kostpolitik Hillerød Dagpleje har valgt at udarbejde en kostpolitik, hvor vi arbejder for en sund dansk kost. Vi tilstræber, at alle produkter er

Læs mere

Forældrefolder. for. Børnehuset Jordbærvangen

Forældrefolder. for. Børnehuset Jordbærvangen Forældrefolder for Børnehuset Jordbærvangen Indholdsfortegnelse VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET JORDBÆRVANGEN... 4 PRÆSENTATION... 5 PRAKTISKE OPLYSNINGER... 6 HJEMMESIDE... FEJL! BOGMÆRKE ER IKKE DEFINERET.

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden.

Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. Kostpolitik Børnehuset Solgå rden. I Børnehuset Solgården ønsker vi at være med til at, grundlægge nogle sunde kostvaner. Vi vil gerne følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger og derfor har vi i nedenstående

Læs mere

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017

Mad- og måltidskultur i. Ulstrup Børnehus. Favrskov Kommune. April 2017 Mad- og måltidskultur i Ulstrup Børnehus April 2017 Favrskov Kommune Denne mad- og måltidspolitik er udarbejdet i samarbejde med forældrebestyrelsen. Bestyrelsen har besluttet, at hver enhed udarbejder

Læs mere

Høringsforslag Forvaltningens kommentar Forslag til ændring

Høringsforslag Forvaltningens kommentar Forslag til ændring Politik for mad, måltider og bevægelse i fritidsinstitutioner og klubber Forord Mad, måltider og bevægelse er vigtige elementer i børns hverdag. Mange børn tager hjemmefra om morgenen uden at have spist,

Læs mere

KOSTPOLITIK. Emmerske Efterskoles

KOSTPOLITIK. Emmerske Efterskoles Emmerske Efterskoles KOSTPOLITIK Vi vil gerne servere en sund og varieret kost. Vi vil give gode spisevaner og madkultur. Vi vil opdrage til god dansk bordskik. Et måltid skal være en god sanseoplevelse.

Læs mere

Retningslinjer for uddeling

Retningslinjer for uddeling Retningslinjer for uddeling til andre børn. Fødselsdage og specielle lejligheder Bestyrelsen og personalet anbefaler, at der kun deles ud, ved fødselsdag og afslutning i børnehuset. For at begrænse børnenes

Læs mere

Kostpolitik - En sund start på livet

Kostpolitik - En sund start på livet Kostpolitik - En sund start på livet Udarbejdet af forældrerepræsentanter og pædagoger i Børnehuset Himmelblå 2016 Hvorfor en kostpolitik Børnene opholder sig mange af deres vågne timer i institutionen

Læs mere

Børn og Unge. MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune

Børn og Unge. MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune Børn og Unge MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK For dagtilbud i Furesø Kommune MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK 2 FORORD Denne overordnede Mad- og måltidspolitik for dagtilbud i Furesø Kommune skal medvirke til at skabe gode

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Børnehuset Hanens kostpolitik

Børnehuset Hanens kostpolitik Børnehuset Hanens kostpolitik Kostpolitik i Børnehuset Hanen I Børnehuset Hanen bliver der lavet mad til alle børn hver dag. Maden består af økologiske produkter, friske varer, årstidens grønsager og hjemmebagt

Læs mere

Mad og måltidspolitik for Eventyrhaven.

Mad og måltidspolitik for Eventyrhaven. Mad og måltidspolitik for Eventyrhaven. Mål og visioner. For at sikre at arbejdet med børnenes mad og måltider bliver en succes, er det nødvendigt at konkretisere i hvilken retning arbejdet skal gå. Hvad

Læs mere

Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre

Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre I Busters Verden har personalet og forældrerådet i fællesskab udarbejdet en vejledende kostpolitik med retningslinjer gældende for Busters Verden. Kosten

Læs mere

Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år

Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år Dagplejen Dagplejerne i Ravsted Børneunivers har i gennemsnit en erfaring på 18 år I dagplejen har vi fleksible åbningstider, der aftales med den enkelte dagplejer. Vi har barnevogne og dyner til rådighed,

Læs mere

Mad- og måltidspolitik. i Børnehuset Gravhunden

Mad- og måltidspolitik. i Børnehuset Gravhunden Mad- og måltidspolitik i Børnehuset Gravhunden 0 Kost, kok og økologi Visioner og mål for politikken Forhold som ernæring har stor indflydelse på barnets fysiske og psykiske sundhed. Sundheden er vigtig

Læs mere

Kost- og sukkerpolitik 2017

Kost- og sukkerpolitik 2017 HORSENS KOMMUNE Kost- og sukkerpolitik 2017 Daginstitution Midtby Forældrebestyrelsen Kost- og sukkerpolitikken er udarbejdet af forældrebestyrelsen. Politikken gælder for alle vuggestueog børnehavebørn

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

Indhold. Praktiske oplysninger. Aflevering og afhentning. Dagens rytme. Her kan du læse om de praktiske oplysninger.

Indhold. Praktiske oplysninger. Aflevering og afhentning. Dagens rytme. Her kan du læse om de praktiske oplysninger. Indhold Praktiske oplysninger... 1 Aflevering og afhentning... 1 Dagens rytme... 1 Mad og madpakker... 2 Skiftetøj... 3 Blebørn... 3 Fravær ved ferie... 3 Sygdom... 3 Fødselsdage... 4 Medbragt legetøj...

Læs mere

Kostpolitik. Fjelsted Harndrup Børneunivers

Kostpolitik. Fjelsted Harndrup Børneunivers Kostpolitik Fjelsted Harndrup Børneunivers Kære forældre! Middelfart Kommune ønsker at sætte fokus på sund levevis herunder sunde fødevarer og gode kostvaner i alle kommunens dagtilbud, skoler og klubber.

Læs mere

Kostpolitik i Regnbuen Udarbejdet 2010

Kostpolitik i Regnbuen Udarbejdet 2010 Kostpolitik i Regnbuen Udarbejdet 2010 Indledning Det er vigtigt for børns trivsel og helbred, at de under deres opvækst får en god og ernæringsrigtig kost. Regnbuen har siden august 2005 haft en forældrebetalt

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHAVEN

VELKOMMEN TIL BØRNEHAVEN VELKOMMEN TIL BØRNEHAVEN Svend Poulsensvej 154, 3060 Espergærde, Åbningsningstid: mandag-fredag kl. 6.30 17.00 Galaksen: 49284357 Himmel Stuen: 49284356 Stjernerne: 49284358 Leder David Seebach: 49282451

Læs mere

Ernæringsprincipper. For børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune

Ernæringsprincipper. For børn og unge 0-16 år. Ishøj Kommune 2015 Ernæringsprincipper For børn og unge 0-16 år Ishøj Kommune 1 Forord Ishøj Kommunes Børne- og Ungepolitik har visionen at børn og unge sejrer i eget liv og får muligheder for og rammer til at nå deres

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK BØRNEHUSET STJERNEN Redigeret 28/8-14

SUNDHEDSPOLITIK BØRNEHUSET STJERNEN Redigeret 28/8-14 SUNDHEDSPOLITIK BØRNEHUSET STJERNEN Redigeret 28/8-14 Her kan I læse om vores retningslinier for mad & måltider, bevægelse samt hygiejne. Vi har i Børnehuset Stjernen udarbejdet en sundhedspolitik på områderne

Læs mere

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000.

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000. 1 2 Indhold: Forord og formål Kostpolitik Aldersvarende mad Småt spisende børn Allergi Kontakt med børnehaven Børn fra fremmed kulturer Morgenmad Madpakken Eftermiddag Drikkevarer Fødselsdag Slik Festlige

Læs mere

Måltidspolitik. på dagtilbudsområdet

Måltidspolitik. på dagtilbudsområdet Måltidspolitik på dagtilbudsområdet Maj 2015 Indledning Kommunalbestyrelsen har pligt til at tilbyde et sundt frokostmåltid til alle børn i daginstitutioner med mulighed for opkrævning af en forældrebetaling.

Læs mere

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET MØLLEBAKKEN

VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET MØLLEBAKKEN VELKOMMEN TIL BØRNEHUSET MØLLEBAKKEN 1 BØRNEHUSET MØLLEBAKKEN Møllebakken 3 4230 Skælskør Tlf. 40 12 28 10 Email: bh-mollebakken@slagelse.dk Leder Åse Møller Børnehuset Møllebakken består af 3 børnehavegrupper.

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben.

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. ugust 2008. Vi tror på god sund mad af høj kvalitet tilberedt med kærlighed 1 Indholdsfortegnelse Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben....

Læs mere

Sundhed i. Daginstituitonen Skovhuset Vintersbølle Strand 4760 Vordingborg Tlf. 5536 3777 E-mail dagskov@vordingborg.dk

Sundhed i. Daginstituitonen Skovhuset Vintersbølle Strand 4760 Vordingborg Tlf. 5536 3777 E-mail dagskov@vordingborg.dk Sundhed i Daginstituitonen Skovhuset Vintersbølle Strand 4760 Vordingborg Tlf. 5536 3777 E-mail dagskov@vordingborg.dk Kostpolitik Skovhuset havde i årene 2004-2005 valgt at sætte fokus på mad, måltider

Læs mere

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken:

Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Kostpolitik for Daginstitution Ådalsparken: Hovedansvaret for børnenes kost er forældrenes, men da vi skal sørge for mad til de yngste og arrangerer maddage for de store, har vi et medansvar for børnenes

Læs mere

Kost- og bevægelsespolitik. Børnehuset Nysgerrium

Kost- og bevægelsespolitik. Børnehuset Nysgerrium Kost- og bevægelsespolitik Børnehuset Nysgerrium Revideret december 2015 Indledning Denne kost og bevægelsespolitik er blevet til på baggrund af drøftelser i forældrebestyrelsen, Sundhedsstyrelsens anbefalinger

Læs mere

Kost- og ernæringspolitik

Kost- og ernæringspolitik Kost- og ernæringspolitik Sommersted skole Forord 1 På Sommersted Skole har kostudvalget, pædagogisk råd og skolebestyrelsen udarbejdet en politik for kost- og ernærings området, der kan læses i denne

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN

MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN MAD & MÅLTIDER MAD OG MÅLTIDER I BØRNEHAVEN Det overordnede mål med vores kostpolitik er at fremme børnenes sundhed og velbefindende - vi véd, at glade børn trives. Måltiderne er en vigtig del af hverdagen

Læs mere

Børnehuset kost og motionspolitik

Børnehuset kost og motionspolitik Børnehuset kost og motionspolitik Overordnede mål Vi ønsker gennem sund kost at skabe glade aktive børn som trives og udvikles optimalt Vi ønsker at give børnene bevidsthed om sund mad. Vi ønsker at give

Læs mere

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene

Kostpolitik For. Børnehuset Skovtroldene Kostpolitik For Børnehuset Skovtroldene Skovtroldenes kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens anbefalinger om de 8 kostråd. Den

Læs mere