Energinet.dks køb af 10 regionale transmissionsnet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Energinet.dks køb af 10 regionale transmissionsnet"

Transkript

1 ENERGITILSYNET Punkt 5 Energitilsynets møde den 29. januar januar 2013 Engros & Transmission 12/07907 /HGO, HTh Energinet.dks køb af 10 regionale transmissionsnet Resumé 1. Energitilsynet er ansvarlig for den økonomiske regulering af Energinet.dk. I den forbindelse skal Energitilsynet bl.a. tage stilling til, om Energinet.dk vil kunne indregne købsprisen på 5,677 mia. kr. for 10 regionale transmissionsnet i transmissionstarifferne som en nødvendig omkostning ved effektiv drift. Købsprisen er fastlagt med udgangspunkt i en værdiansættelse fra PWC/Energinet.dk, der fastlægger markedsværdien af selskaberne til mellem 5,35 mia. kr. og 5,95 mia. kr. og en værdiansættelse/fairness opinion fra KPMG, der fastlægger markedsværdien til mellem 4,6 mia. kr. og 5,7 mia. kr. Sekretariatet for Energitilsynet Carl Jacobsens Vej Valby Tlf Mail post@energitilsynet.dk Web 2. Energitilsynets afgørelse herom vil skulle tages i forbindelse med behandlingen af Energinet.dks årsrapport 2012 i efteråret 2013, og Energitilsynet ville altså under alle omstændigheder få forelagt denne sag om en handel i mia. klassen til afgørelse. Dette tidspunkt ligger imidlertid mere end 1½ år efter overtagelsen har fået virkning. Det findes derfor hensigtsmæssigt at forelægge spørgsmålet nu med henblik på en tilkendegivelse om, hvorvidt Energitilsynet vil vurdere købesummen som en nødvendig omkostning ved effektiv drift, der helt eller delvist vil kunne indregnes i transmissionstarifferne. 3. Energitilsynet har tidligere i forbindelse med behandling af Energinet.dks årsrapport 2009 taget stilling til indregning af en købspris for et regionalt transmissionsselskab. På baggrund af behandlingen af denne overtagelse vedtog og offentliggjorde Energitilsynet i december 2010 et notat, Energitilsynets vurderingskriterier for Energinet.dks indregning af køb af regionale transmissionsnet i transmissionstarifferne, der beskrev og redegjorde for Energitilsynets vurderingskriterier for køb af regionale transmissionsnet. 4. Med udgangspunkt i disse kriterier har sekretariatet vurderet værdiansættelsen og forudsætninger herfor af de 10 regionale transmissionsselskaber. Sekretariatet har således gennemgået: Værdiansættelsesmetoden og vurderet de enkelte elementer heri, synergieffekter samt andre forpligtende aftaler i forbindelse med aftalen om Energinet.dks køb af de regionale transmissionsselskaber.

2 2/21 5. SET lægger til grund, at værdiansættelsen og fastlæggelsen af de enkelte elementer heri følger de tilkendegivelser, Energitilsynet gav i notatet Energitilsynets vurderingskriterier for Energinet.dks indregning af køb af regionale transmissionsnet i transmissionstarifferne. 6. Værdifastsættelsen sker således med udgangspunkt i gældende regler, rammebetingelser og regulering for de regionale transmissionsnet samt at øvrige antagelser mv. i vidt omfang er belyst ved empiriske sammenligninger med andre, sammenlignelige selskaber, Energitilsynets tilkendegivelser/afgørelser mv. 7. SET vurderer samlet, at Energinet.dks købspris på ca. 5,7 mia. kr. for de 10 regionale transmissionsselskaber ikke ligger over, hvad der kan anses for en nødvendig omkostning ved effektiv drift. 8. SET lægger vægt på, at værdifastsættelsen ligger inden for de rammer de angives i KPMGs fairness opinion samt kammeradvokatens vurdering i relation til elforsyningslovens bestemmelser og ekspropriationsbestemmelserne. 9. I forbindelse med købet af de 10 regionale transmissionsnet har Energinet.dk indgået 2-3 årige overgangsaftaler (driftsaftaler) og integrationsaftaler med Fyns Net A/S, Vestjyske Net A/S og SEAS-NVE (herefter SEAS). 10. På baggrund af det foreliggende materiale og oplysninger vurderer SET, at det må lægges til grund, at Energinet.dks drifts- og integrationaftaler med de nævnte regionale transmissionsselskaber og omkostningerne forbundet hermed er udtryk for nødvendige omkostninger ved en effektiv drift. Sekretariatet bemærker dog, at spørgsmålet om aftalernes markedskonformitet og dermed spørgsmålet om hvorvidt de kan indregnes som en nødvendig omkostning ved effektiv drift vil kunne tages op igen, såfremt der bliver konkret anledning hertil. Indstilling 11. Det indstilles, at Energitilsynet på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering tilkendegiver følgende: At Energitilsynet på baggrund af det foreliggende materiale anser Energinet.dks omkostninger til køb af 10 regionale transmissionsselskaber for en nødvendig omkostning ved effektiv drift, der kan indregnes i selskabets tariffer, jf. bekendtgørelse af 21. september 2006 om økonomisk regulering af Energinet.dk 2.

3 3/21 Sagsfremstilling 12. Energinet.dk har med virkning fra 1. januar 2012 købt 10 regionale transmissionsselskaber 1 samt driftsselskabet N1 A/S, der ejes af Syd Net A/S, Sydøstjyske Net A/S, Midtjyske Net A/S og NV Net A/S. N1 A/S udfører driftsopgaver for ejerne. Købsprisen udgør 5,677 mia. kr. 13. Det fremgår af Energinet.dks indstilling til bestyrelsen Indstilling om køb af regionale eltransmissionsnet (bilag 1, bilagsside 3), at en realistisk købesum for de 10 regionale transmissionsselskaber vurderes til at ligge mellem 5,350 mia. kr. og 5,950 mia. kr. på gældfri basis. Vurderingen bygger på en værdifastsættelse foretaget af PwC og Energinet.dk, jf. bilag Energitilsynet skal i denne sag vurdere Energinet.dks køb af disse selskaber med henblik på en tilkendegivelse om, hvorvidt købesummen for disse selskaber er en nødvendig omkostning ved effektiv drift, jf. BEK 965, 3, der helt eller delvist kan indregnes i Energinet.dks tariffer. 15. De særlige økonomiske/juridiske rammer for Energinet.dks overtagelse af regionale transmissionsnet fremgår af elforsyningslovens 35 og i elforsyningsloven (EFL) fastslår en statslig køberet og pligt til transmissionsnet på mellem 100 kv og 200 kv. Formålet med bestemmelsen er at sikre, at staten får mulighed for at varetage de offentlige interesser, som er knyttet til driften af disse net, hvis ejerne heraf ønsker at sælge nettene. 17. Det fremgår yderligere af EFL 35, stk. 12, at pris- og betalingsvilkår for overtagelse af transmissionsnet fastsættes af Taksationskommissionen efter reglerne i kapitel 4 i lov om fremgangsmåden ved ekspropriation af fast ejendom, hvis parterne (Energinet.dk og ejerne af det regionale transmissionsnet) ikke kan blive enige om pris og vilkår for overtagelsen. 18. Energinet.dk har overtaget de regionale transmissionsselskaber med virkning fra 1. januar 2012 for en samlet pris af ca. 5,7 mia. kr. (5,677 mia. kr.). Energitilsynet ville derfor få forelagt spørgsmålet om egentlig godkendelse af indregning af købesummen i tarifferne i forbindelse med godkendelse af årsrapport 2012 i efteråret Dette tidspunkt ligger imidlertid mere 1½ år efter overtagelsen har fået virkning, og sekretariatet og Energinet.dk finder det derfor hensigtsmæssigt, at forelægge sagen for Energitilsynet allerede nu. 19. I forbindelse med handelens indgåelse har ejeren af Energinet.dk, Klima- Energi- og Bygningsministeriet anmodet Kammeradvokaten om at vur- 1 NV Net A/S, Vestjyske Net A/S, Syd Net A/S, Midtjyske Net A/S, Sydøstjyske Net A/S, FynsNet A/S, SEAS-NVE Net A/S, Regionale Net.dk, KE Transmission A/S, Frederiksberg Eltransmission, SEAS-NVE Transmission A/S.

4 4/21 dere handelen og betingelserne herfor. Kammeradvokatens vurdering er vedlagt som bilag 3. Endvidere har ministeriet indhentet en fairness opinion fra KPMG, der vedlægges som bilag Kammeradvokaten vurderer, jf. bilag 3, bilagsside 349, at Energinet.dks værdiansættelse af de 10 regionale transmissionsselskaber overholder elforsyningslovens 35. De anvendte økonomiske forudsætninger og metoder i Energinet.dks værdiansættelse svarer til, hvad der ville følge af reglerne om udmåling af en ekspropriationserstatning for afståelse af nettene. 21. Det fremgår endvidere af KPMGs fairness opinion, at man her vurderer entrepriseværdien af de regionale transmissionsnet til at ligge i intervallet 4,6 mia. kr. og 5,7 mia. kr., jf. bilag 4, bilagsside I forbindelse med tilsynets godkendelse af Energinet.dks årsrapport 2009 tog Energitilsynet stilling til Energinet.dks køb af selskabet Regionale Net A/S af DONG Energy. 23. På baggrund af behandlingen af denne overtagelse vedtog og offentliggjorde Energitilsynet i december 2010 et notat, Energitilsynets vurderingskriterier for Energinet.dks indregning af køb af regionale transmissionsnet i transmissionstarifferne, der beskrev og redegjorde for Energitilsynets vurderingskriterier for køb af regionale transmissionsnet (bilag 5). 24. Med udgangspunkt i dette notat vil sekretariatet for Energitilsynet (SET) i det følgende vurdere købsprisen på knap 5,7 mia. kr. for de 10 regionale transmissionsselskaber med vægten lagt på gennemgang og analyse af Energinet.dk og PwCs værdiansættelse samt de aftaler, der knytter sig til handelen: Forudsætninger og lovbestemmelser for værdifastsættelse Værdifastsættelsesmetode (Valg af model) Gennemgang, analyse og vurdering af de enkelte elementer i værdifastsættelsesmodellen Synergieffekter Andre forpligtende aftaler i forbindelse med overtagelsen 25. I relation til elforsyningslovens 69 der fastslår, at Energinet.dks tariffer ikke må stige som følge af overtagelsen bemærkes, at det fremgår at Energinet.dks indstilling til bestyrelsen, at der vil være positive priseffekter (lavere tariffer) for forbrugerne allerede fra år 2013, jf. bilag 1, bilagsside 17.

5 5/ Det bemærkes yderligere, at Energitilsynet godkendte en metode til sikring af opfyldelsen af elforsyningslovens 69 i forbindelse med Energinet.dks køb af Regionale net A/S i 2008 og tilsynets godkendelse af årsrapport Metoden sikrer gennem en udjævning af de tarifmæssige konsekvenser af opkøb over en årrække, at opkøb ikke får tarifferne til at stige. 27. Købet af de 10 regionale transmissionsselskaber vil blive behandlet i overensstemmelse hermed og vil blive forelagt Energitilsynet i forbindelse med behandlingen af Energinet.dks årsrapport Spørgsmålet om handelens prispåvirkning vil derfor ikke blive behandlet yderligere i dette notat. Høring 28. Nærværende notat blev sendt i høring hos Energinet.dk den 7. januar Energinet.dk har meddelt, at man ikke har bemærkninger til notatet.

6 6/21 Lovgrundlag 29. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes i lyset af lovgrundlaget. Gennemgangen omfatter to overordnede temaer bestemmelser om overdragelse af transmissionsnet og bestemmelser om økonomisk regulering af Energinet.dk. Gennemgangen er tilrettelagt kronologisk og med udgangspunkt i retskildehierakiet, således at lov og bekendtgørelser citeres før eventuel retspraksis og de lidt blødere retskilder som litteratur citeres afslutningsvist. Bestemmelser vedrørende overdragelse 30. Elforsyningslovens (EfL) 35, stk. 1 fastsætter, at transmissionsnet på mellem 100 kv og 200 kv (regionale transmissionsnet) udelukkende kan afstås til staten (dvs. Energinet.dk). 31. EfL 35, stk. 2 fastslår herudover, at en virksomhed, der ejer et regionalt transmissionsselskab eller andele heri har pligt til at sælge disse, hvis ejervirksomheden skifter ejer, hvis 50 % eller mere af ejervirksomheden skifter ejer eller hvis ejere af ejerandele i ejervirksomheden mister bestemmende indflydelse i ejervirksomheden. 32. I de tilfælde, hvor Energinet.dk og ejerne af et transmissionsselskab ikke kan blive enige om pris- og vilkår for overtagelse af ejerskab til regionale transmissionsnet i henhold til EfL 35, stk. 1 og 2, fastsættes pris og vilkår for overtagelsen af taksationskommissionen efter reglerne i kapitel 4 i lov om fremgangsmåden ved ekspropriation af fast ejendom, jf. EfL 35, stk. 12. Kapitel 7 Overdragelse, forbrugerindflydelse, udskillelse af aktiviteter m.v. 35. Transmissionsnet på mellem 100 kv og 200 kv samt udlandsforbindelser på under 100 kv, der er stillet til rådighed for Energinet.dk, og ejerandele i transmissionsvirksomheder, der ejer sådanne net (transmissionsandele), kan udelukkende afstås til staten. Ejere, der ønsker at foretage afståelser omfattet af denne bestemmelse, giver særskilt skriftlig underretning herom til Energinet.dk. Stk. 2. En virksomhed, der ejer transmissionsandele (ejervirksomheden), har pligt til at afstå samtlige sine transmissionsandele til staten ved ejerskifte i ejervirksomheden. Ved ejerskifte efter denne bestemmelse forstås, 1) at 50 pct. af ejerandelene i ejervirksomheden eller i en virksomhed, der direkte eller indirekte besidder ejerandele i ejervirksomheden, har skiftet ejer, 2) at ejere af ejerandele i ejervirksomheden eller i en virksomhed, der direkte eller indirekte ejer andele i ejervirksomheden, enten ved erhvervelsen eller senere alene

7 7/21 eller i forening med andre har opnået bestemmende indflydelse i ejervirksomheden eller i en virksomhed, der direkte eller indirekte ejer andele i ejervirksomheden, eller 3) at ejere af ejerandele i ejervirksomheden eller i en virksomhed, der direkte eller indirekte ejer andele i ejervirksomheden, har mistet bestemmende indflydelse i ejervirksomheden eller i en virksomhed, der direkte eller indirekte ejer andele i ejervirksomheden. Stk. 12. I mangel af enighed fastsættes pris- og betalingsvilkår for overtagelse af ejerskab til transmissionsnet efter stk. 1 og 2 af Taksationskommissionen efter reglerne i kapitel 4 i lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom. Søgsmål til prøvelse af kendelser om pris- og betalingsvilkår truffet af Taksationskommissionen skal være anlagt inden 6 måneder efter, at kendelsen er meddelt den pågældende. 33. Det fremgår af EfL 69, stk. 1, at priserne for ydelser fra kollektive forsyningsnet ikke må stige som følge af det vederlag, der erlægges ved overdragelse af virksomheden. Kapitel 10 Priser og betingelser for elektricitet Elforsyningsvirksomhedernes priser og betingelser 69. Priserne for ydelser fra de kollektive elforsyningsvirksomheder fastsættes under hensyntagen til virksomhedernes nødvendige omkostninger til indkøb af energi, lønninger, tjenesteydelser, administration, vedligeholdelse, andre driftomkostninger og afskrivninger samt forrentning af kapital og under hensyntagen til de andre indtægter, som opnås ved driften af den bevillingspligtige virksomhed. Ved nødvendige omkostninger forstås omkostninger, som virksomheden afholder ud fra driftsøkonomiske overvejelser med henblik på at opretholde en effektiv drift. Ved fastsættelsen af priser tages desuden hensyn til udgifter, som afholdes som følge af, at virksomhederne hæfter for gældsforpligtelser stiftet inden den 1. januar 2000 eller udgifter som følge af, at en netvirksomhed stiller sikkerhed til fordel for en elproduktionsvirksomhed, som helt eller delvis ejes af netvirksomheden, når sikkerhedsstillelsen kun omfatter gældsforpligtelser, som elproduktionsvirksomheden påtager sig med henblik på restfinansiering af anlægsarbejder påbegyndt inden den 29. april Priserne for ydelser fra en kollektiv elforsyningsvirksomhed må ikke stige som følge af det vederlag, der erlægges ved overdragelse af virksomheder. Bestemmelser vedrørende økonomisk regulering 34. Den økonomiske regulering af Energinet.dk er fastlagt i bekendtgørelse nr. 965 af 21. september 2006 om økonomisk regulering af Energinet.dk (BEK 965). Reguleringen er en hvile-i-sig-selv regulering og bygger på en prisregulering, der kun tillader selskabet at indregne såkaldt nødvendige omkostninger ved effektiv drift i tarifferne, jf. 2 og 3 i BEK 965:

8 8/21 Priser 2. Energinet.dk kan i priserne for de aktiviteter, der varetages i medfør af 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet Danmark, indregne nødvendige omkostninger ved effektiv drift og nødvendig forrentning af kapital. Nødvendige omkostninger 3. Nødvendige omkostninger vil især vedrøre: 1) Indkøb af energi. 2) Lønninger. 3) Tjenesteydelser. 4) Administration. 5) Vedligeholdelse. 6) Andre driftsomkostninger, som eksempelvis: a) Til demontering og bortskaffelse af teknisk forældede net i forbindelsemed f.eks. kabellægning. b) Som følge af krav pålagt af offentlige myndigheder. 7) Afskrivninger som nævnt i 5. 8) Nedskrivninger, der udløses af teknisk værdiforringelse af aktiver. 9) Betalte skatter og afgifter. 10) Renter af fremmedkapital og øvrige finansielle omkostninger. 35. Energitilsynet administrer hvile-i-sig-selv reguleringen og fører tilsyn med Energinet.dks overholdelse heraf, jf. 11 i BEK 965: Tilsyn 11. Energinet.dk indsender hvert år senest den 1. juni til Energitilsynet årsrapport og øvrige regnskaber for det foregående regnskabsår, jf. 9 og 10, samt årsrapporter fra helejede datterselskaber. Stk. 2. Energinet.dk indsender årligt investerings- og finansieringsplaner, jf. 4, stk. 4, til Energitilsynet. Ved ændringer indsendes en revideret plan. Stk. 3. Energinet.dk redegør samtidig med indsendelse af regnskaber og investerings- og finansieringsplaner efter stk. 1 og 2 for konstateret difference mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning for det pågældende regnskabsår. Endvidere redegør Energinet.dk for den planlagte afvikling af konstaterede differencer i overensstemmelse med 7. Stk. 4. Energitilsynet meddeler senest 4 måneder efter modtagelsen af regnskaber og investerings- og finansieringsplaner efter stk. 1 og 2 eventuelle korrektioner til den af Energinet.dk konstaterede difference mellem realiserede indtægter og nødvendige omkostninger og forrentning, jf. stk. 3. Inden for samme frist kan Energitilsynet pålægge Energinet.dk en ændret afvikling af konstateret difference. Stk. 5. Energitilsynet kan til brug for tilsynets afgørelser efter stk. 4 pålægge Energinet.dk at fremkomme med yderligere oplysninger. Fristen i stk. 4 regnes i så fald fra modtagelsen af de pågældende oplysninger.

9 9/21 Vurdering 36. Udgangspunktet for Energitilsynets vurdering af Energinet.dks købspris for de 10 regionale transmissionsnet er helt overordnet værdifastsættelsesbestemmelsen i elforsyningslovens (EfL) 35, stk. 12 (købspris fastsat af Taksationskommissionen), der udgør det maksimale loft for den pris, Energinet.dk kan betale for et regionalt transmissionsnet og dermed også loftet for, hvad der kan indregnes i Energinet.dks tariffer som en nødvendig omkostning ved effektiv drift. 37. Energitilsynet har i notatet Energitilsynets vurderingskriterier for Energinet.dks indregning af køb af regionale transmissionsnet i transmissionstarifferne redegjort for, at den umiddelbart relevante værdi ved prisfastsættelsen i overensstemmelse med EfL 35, stk. 12, vil være aktivets handelsværdi eller aktivets brugsværdi, der i forhold til regionale transmissionsnet ofte vil være sammenfaldende. Dette lægges også til grund i det følgende. 38. Det fremgår af materialet, at Energinet.dk og PwCs værdiansættelse bygger på en stand alone værdi, hvor værdien af transmissionsselskaberne er fastsat eksklusive synergier. Det fremgår endvidere, at selv om der afgives et samlet bud på de 10 regionale transmissionsselskaber, så baseres stand alone værdiansættelsen på en konkret vurdering af en fair markedsværdi (ekskl. synergier) for hvert enkelt selskab samt at indtægtsrammesynergier opgøres særskilt. SET finder ikke denne fremgangsmåde i strid med Energitilsynets udmeldte vurderingskriterier mv. Værdifastsættelsesmodel 39. Det fremgår af materialet fra Energinet.dk, at værdifastsættelsen af de regionale transmissionsselskaber er foretaget efter discounted cashflow (DCF) modellen, jf. bilag 2, bilagssiderne 62 og 67. Ved en DCF værdifastsættelse bliver et selskabs fremtidige pengestrøm omregnet til nutidsværdi og udtrykker dermed, hvad ejerne ville have fået af indtægter i årenes løb, hvis de fortsat havde ejet selskabet. SET har i underbilag 1 til bilag 5 beskrevet DCF-modellen nærmere. 40. I Energitilsynets notat Energitilsynets vurderingskriterier for Energinet.dks indregning af køb af regionale transmissionsnet i transmissionstarifferne vurderes, at DCF modellen vil være en hensigtsmæssig metode til at opgøre en troværdig handelsværdi for et regionalt transmissionsnet. Det skyldes udover at metoden generelt er den oftest anvendte til værdiansættelse af aktiver, virksomheder eller forretningsprojekter at den økonomiske regulering af de regionale transmissionsselskaber (indtægtsrammeregulering) giver et relativt sikkert grundlag for estimering af det frie cash flow og modellens øvrige parametre.

10 10/ Sekretariatet for Energitilsynet (SET) finder derfor valget af værdifastsættelsesmetode relevant og velbegrundet og har ikke yderligere bemærkninger hertil. Konkrete forudsætninger og antagelser der anvendes i DCF-modellen 42. Anvendelsen af DCF-modellen bygger på en række forudsætninger, antagelser (fx renteforhold, udvikling i indtægtsrammer mv.), der har betydning for, hvilket resultat (værdi) modellen når frem til. 43. SET bemærker i den forbindelse, at der ikke er eksakte præmisser at basere forudsætninger mv. på. I vurderingen af disse vil der derfor blive lagt vægt på, at der er argumenteret overbevisende for de valg og skøn, der er foretaget. Endvidere vil der blive lagt vægt på, at forudsætninger, skøn mv. ligger inden rammerne af, hvad der må anses for rimeligt dels under hensyntagen til de særlige forhold omkring regionale transmissionsnet og reguleringen heraf, dels i relation til de overordnede hensyn i energilovgivningen. Endvidere vil der blive lagt særlig vægt på, at forudsætninger mv. bygger på gældende rammevilkår og regulering for de regionale transmissionsnet. Indtægtsrammer 44. Et helt afgørende input til prisfastsættelsen efter DCF-modellen er de 10 regionale transmissionsselskabers indtægtsrammer (rådighedsbeløb). Indtægtsrammerne fastsættes årligt af Energitilsynet. De godkendte indtægtsrammer udgør samtidig de rådighedsbeløb, Energinet.dk hidtil har betalt for at have rådighed over de regionale transmissionsnet. 45. I værdifastsættelsen af de 10 regionale transmissionsnet er der taget udgangspunkt i opgørelse af selskabernes indtægtsrammer for 2010, jf. bilag 2, bilagsside 70. Undervejs i forhandlingerne om Energinet.dks køb af de 10 regionale transmissionsnet er opgørelsen af indtægtsrammerne blevet opdateret som følge af flere forhold: Energitilsynet har færdigbehandlet flere dispensationsansøgninger fra de regionale selskaber, Der er foretaget en mere præcis opgørelse af virksomhedernes merforrentning, Der er sket en opdatering af det pristal, hvorefter rådighedsbeløbene er blevet justeret. 46. En justering/ændring af indtægtsrammen for det enkelte selskab i år 2010 har betydning for købsprisen, idet en forøgelse af indtægtsrammen vil betyde en højere købspris. Tilsvarende vil en nedsættelse af indtægtsrammen betyde en lavere købspris.

11 11/ SET vurderer, at den anvendte opgørelse af de indtægtsrammer, der indgår i værdifastsættelsen af de 10 regionale transmissionsnet, er retvisende. SET vurderer samtidig, at de justeringer/ændringer af indtægtsrammerne der er foretaget undervejs i forhandlingsforløbet er baseret på rimelige og objektive forhold, således at de endelige opgørelser af indtægtsrammer, der er indgået i værdifastsættelsen, er de bedst mulige på det tidspunkt, hvor beregningerne er foretaget. Effektivitetskrav 48. I forbindelse med Energitilsynets fastsættelse af indtægtsrammer for de regionale transmissionsselskaber fastsættes der også effektivitetskrav, der alt andet lige nedsætter/begrænser indtægtsrammerne. Effektivitetskravene vil således påvirke købsprisen i nedadgående retning. Det er derfor væsentligt, at der indgår fair og rimelige antagelser omkring de fremtidige effektivitetskrav i prisfastsættelsen. 49. Det fremgår af materialet om værdiansættelsen, at der i beregningerne vedrørende værdiansættelsen er indregnet et gennemsnitligt, langsigtet effektiviseringskrav på 0,52 pct. p.a., jf. bilag 2, bilagsside 43. Det svarer til det gennemsnitlige effektiviseringskrav for selskaberne udmeldt af Energitilsynet for årene SET konstaterer indledningsvis, at der hermed tages højde for Energitilsynets effektivitetsregulering af de regionale transmissionsselskaber i værdiansættelsen. 51. SET vurderer endvidere, at det indregnede forventede fremtidige effektivitetskrav på 0,52 pct. p.a. er rimeligt ud fra de effektivitetskrav, Energitilsynet hidtil har udmeldt til de regionale transmissionsselskaber. Sekretariatet har derfor ikke yderligere bemærkninger til dette punkt. Nødvendige nyinvesteringer 52. Et væsentligt element i Energitilsynets fastsættelse af indtægtsrammer for de regionale transmissionsselskaber er nødvendige nyinvesteringer. I henhold til den økonomiske regulering kan selskaberne således få indregnet nødvendige nyinvesteringer i indtægtsrammen og dermed hæve denne. Kabelhandlingsplanen 53. Den væsentligste del af disse nødvendige nyinvesteringer følger af kabelhandlingsplanen samt af nødvendig netudbygning som følge af udbygningen af vindkraft. 54. I beregningerne i DCF-modellen er der taget udgangspunkt i de investeringer, der følger af den politisk aftalte kabelhandlingsplan, jf. bilag 2, bilagsside 48. Der er i den forbindelse foretaget korrektioner for de ændringer,

12 12/21 der blev aftalt i energiforliget 2012 (dvs. udskydelse af en række netinvesteringer). 55. Der er herudover lagt til grund, at kablerne har en levetid på 40 år og herefter udskiftes. For at kunne indregne disse geninvesteringer i modellen er virkninger af nødvendige nyinvesteringer beregnet på en 80-årig tidshorisont. 56. SET bemærker, at det følger af DCF-modellen, at eventuelle investeringer foretaget først i perioden vil have den største påvirkning (opadgående) af den beregnede købspris. Omvendt vil investeringer sidst i perioden have en lille effekt på den beregnede købspris. 57. SET skal indledningsvis bemærke, at der efter sekretariatets opfattelse kunne sættes spørgsmålstegn ved en mekanisk anvendelse af en levetid på 40 år for kablerne i modellen for nødvendige nyinvesteringer. Alle erfaringer viser, at kablerne kan have en meget længere levetid. Imidlertid vil disse kabeludskiftninger efter 40 år have en mindre betydning for den beregnede købspris. Set i sammenhæng med den usikkerhed omkring antagelser mv., der i øvrigt er knyttet til en værdiansættelse af denne karakter, finder sekretariatet ikke anledning til at forfølge dette spørgsmål yderligere. 58. SET finder således, at kabelhandlingsplanen er et rimeligt udgangspunkt for estimering af fremtidige nødvendige nyinvesteringer. Tilsvarende gælder andre kendte/vedtagne investeringsplaner og beslutninger. SET konstaterer endvidere, at der er foretaget konsekvensjusteringer som følge Energiforlig 2012 m.v. SET vurderer på denne baggrund, at disse beregninger med rimelighed kan indgå i værdifastsættelsen. 59. SET finder det endvidere rimeligt, at der (jf. bilag 2, bilagsside 47) er indregnet en årlig effektivisering på 0,25 pct. i ny- og geninvesteringerne. Andre nødvendige nyinvesteringer 60. Det fremgår af materialet (jf. bilag 2, bilagsside 47), at der udover investeringer som følge af kabelhandlingsplanen også er indregnet 58 mio. kr. til andre nødvendige nyinvesteringer i de kommende 40 år på baggrund af Dansk Energi s udmeldte investeringsbudget for de enkelte selskaber. 61. Det anføres i materialet (bilag 2, bilagsside 48), at dette beløb er endog meget konservativt, idet der i perioden faktisk er investeret for ca. 1,5 mia. kr. i andre nødvendige nyinvesteringer (heraf udgør tilslutning af havvindemølleparkerne Horns Rev 2 ca. 0,5 mia. kr.). Da der fremadrettet samtidig forudses investeringer på baggrund af strukturelle ændringer og udbygning af nettene, bl.a. som følge af Energiforlig 2012, er der tillagt 1,5 mia. kr. i faste 2010-priser i perioden 2012 til 2051.

13 13/ I relation til det tillagte beløb på 1,5 mia. kr. over 40 år til andre nødvendige nyinvesteringer bemærkes, at SET er enig i, at der ikke er rimelig grund til at anse et beløb på 58 mio. kr. for fyldestgørende. SET vurderer således, at Energiforlig 2012 samt de kendte planer og energipolitiske målsætninger på baggrund af de historiske erfaringer der omtales for perioden med stor sandsynlighed må forventes at medføre yderligere nødvendige nyinvesteringer ud over kabelhandlingsplanen i de regionale transmissionsnet. 63. I beregningerne er der som nævnt indregnet 1,5 mia. kr. over de næste 40 år. SET konstaterer, at der naturligvis knytter sig en ikke uvæsentlig usikkerhed til denne antagelse. Baseret på de historiske erfaringer fra perioden finder SET imidlertid ikke antagelsen urimelig. Der er således sammenhæng mellem de historiske erfaringer og antagelsen om beløbets størrelse, ligesom antagelsen bygger på kendte forhold omkring energipolitiske mål og handlingsplaner mv. SET har derfor ikke yderligere bemærkninger til den konkrete indregning af et beløb på 1,5 mia. kr. nødvendige nyinvesteringer udover kabelhandlingsplanen i DCF-modellen. Diskonteringsrente (WACC) 64. Diskonteringsrenten i DCF-modellen (WACC 2 ) fastlægger afkastet til den investerede kapital i en virksomhed. WACC en er således sammensat af et afkastkrav til egenkapital og et afkastkrav til fremmedkapital (lånekapital), og den samlede WACC udregnes som et vægtet gennemsnit af de to afkastkrav. I beregningerne vil de fremtidige indtægter og udgifter blive tilbagediskonteret til nutidsværdi med WACC en. 65. I beregningerne af købsprisen fastlægges WACC en i to scenarier dels baseret på dagens rente på købstidspunktet (hvilket er gængs praksis), dels på historisk rente, der er fastlagt til den gennemsnitlige rente målt over de seneste 6 måneder, jf. bilag 2, bilagsside 50. Grunden til at der anvendes to scenarier er, at renteniveauet er historisk lavt. 66. Dagens rente scenariet giver en WACC på 3,76 pct. baseret på den 10- årige risiko fri rente 3 pr. 22. maj 2012 på 1,33 pct., en markedsrisikopræmie på 5,4 pct., en beta 4 (ugearet) på 0,38 pct., et kreditspread på 1,52 pct. og et forhold mellem fremmedkapital (gæld) og egenkapital på 47 pct. fremmedkapital og 53 pct. egenkapital. Historisk rente scenariet giver en WACC på 4,17 pct. baseret på den gennemsnitlige risiko fri rente over de sidste 6 måneder (med udgangspunkt WACC Weighed average cost of capital, se tekstboks nedenfor 3 Den risiko fri rente er fastlagt som renten på en 10-årig statsobligation. 4 Beta er udtryk for risikoen ved selskabets aktiviteter. En beta på 1 er således udtryk for en gennemsnitlig risiko ved et selskabs aktiviteter.

14 14/21 maj 2012) svarende til 1,79 pct. og samme øvrige forudsætninger som i dagens rente scenariet. WACC Den generelle formel til beregning af WACC er: WACC = Kd * (1- skat) * (D/EV) + Ke * (E/EV) hvor: WACC = Vægtede gennemsnitlige kapitalomkostninger Kd = Gældsomkostninger D/EV = Nettorentebærende fremmedkapital i % af den samlede kapital (EV) EV = Markedsværdi af selskabet på gældfri basis (EV = D + E) Ke = Egenkapitalomkostninger E/EV = Egenkapital i procent af den samlede kapital (EV) Afkastkravet til egenkapitalen (egenkapitalomkostningerne) beregnes efter Capital Asset Pricing Modellen (CAPM) som: Ke=Rf + (MRP * beta), hvor Rf= den risikofrie rente. MRP: markedsrisikopræmien, som udtrykker en investors afkastkrav til en markedsportefølje af aktiver ud over den risikofrie rente. beta: beta, som udtrykker den specifikke risiko for virksomheden eller aktivet under hensyntagen til den forudsatte kapitalstruktur. 67. SET skal indledningsvis bemærke, at man finder det anvendte datamateriale til fastlæggelse af elementerne i WACC en (risikovillighed, krav til markedsrente mv.) relevant i sammenhængen. mv. Det fremgår således, at der ved fastsættelse af de forskellige elementer er taget udgangspunkt i internationale empiriske studier og analyser mv. (jf. bilag 2, bilagssiderne 64, 98, 103 og 320) og inddraget relevante afgørelser fra Energitilsynet 5. Baseret herpå er der endvidere redegjort for overvejelserne omkring de enkelte elementer, og sekretariatet finder overordnet ikke anledning til at rejse spørgsmål hertil. 68. SET finder dog, at der kan rejses spørgsmål om markedsrisikopræmien (MRP) på 5,4 pct. Der henvises i den forbindelse bl.a. til, at tilsynet i sagen om forrentningen af indskudskapitalen i EnergiGruppen Jylland A/S i årene fastsatte en markedsrisikopræmie på 4,5 pct. 5 Energitilsynets afgørelse af 30. november 2009 vedr. forrentning af indskudskapitalen i Energigruppen Jylland Varme A/S og Energitilsynets fastlæggelse af indtægtsrammer for naturgasdistributionsselskaberne

15 15/ Grundlaget for fastsættelsen af MRP i beregningerne er en opgørelse af den gennemsnitlige MRP gennem en årrække, som PwC har gennemført, jf. bilag 2, bilagsside 97. Opgørelsen viser, at den gennemsnitlige MRP har ligget stabilt på ca. 4,5 pct. i en længere periode, men vist svagt stigende tendens fra Senest i 2011 viser opgørelsen en gennemsnitlig MRP på 5,4 pct. 70. Sekretariatet bemærker, at fastsættelsen af MRP i de konkrete beregninger til brug for købet af de regionale transmissionsselskaber skal indgå i DCF-modellen og dermed dække et meget langt fremadrettet tidsrum (40 år). Konkret indebærer en MRP på 5,4 pct. i forhold til en MRP på 4,5 pct. isoleret set og med en anvendelse af i øvrigt samme forudsætninger en forøgelse af WACC på 0,34 procentpoint. SET lægger afgørende vægt på, at fastsættelsen må ses som en måde at håndtere den usikkerhed, som knytter sig til beregningernes lange, fremadrettede tidsperspektiv og vurderer på den baggrund ikke, at fastsættelsen af MRP på 5,4 pct. i den konkrete beregning af købsprisen for de 10 regionale transmissionsselskaber er urimelig. 71. Sekretariatet vurderer således samlet, at elementerne til fastlæggelse af elementerne i WACC en rimelige og ikke ligger uden for de skønsmæssige rammer, som sådanne forhold må fastsættes under. 72. I relation til de to scenarier for beregning af WACC ( dagens rente og historisk rente ) bemærker SET, at renteniveauet såvel i maj 2012 som p.t. er lavt. Set i et længere perspektiv finder SET det således ikke principielt urimeligt, at der i denne situation anlægges et lidt bredere perspektiv end dagens rente ved estimeringen af den fremtidige markedsrente til brug i modellen. 73. Konkret er der i dette tilfælde brugt den gennemsnitlige markedsrente i en 6-måneders periode på 10-årige statsobligationer i scenariet med historisk rente. Sekretariatet vurderer, at denne estimering ikke er urimelig i den konkrete situation eller går længere end, hvad der kan holdes inden for de skønsmæssige rammer, der må være omkring disse forhold. Der lægges her vægt på, at den tidsmæssige udstrækning 6 måneder ikke går længere, end at der stadig er en klar sammenhæng til tidspunktet for fastlæggelse af købsprisen. 74. Det bemærkes i den forbindelse, at Kammeradvokaten i bilag 3, bilagsside 350 anfører, at man anbefaler at Klima-, Energi- og Bygningsministeriet ikke bør basere værdiansættelsen på dagens rente men på et historisk gennemsnit. 75. SET har derfor ikke yderligere bemærkninger til dette punkt.

16 16/ Samlet vurderer SET således, at WACC beregningerne, der indgår i fastlæggelse af købsprisen for de 10 regionale transmissionsselskaber, er baseret på rimeligt fastsatte antagelser og forudsætninger, og de beregnede WACC på henholdsvis 3,76 pct. og 4,17 pct. må derfor vurderes at være rimelige. Forrentningsloft 77. I indtægtsrammereguleringen af de regionale transmissionsselskaber er fastsat et forrentningsloft, der fastsætter, at virksomhedernes forrentning af den investerede kapital ikke må overstige den lange byggerente + 1 pct. Overskrides dette forrentningsloft nedsættes indtægtsrammen. 78. Det fremgår at materialet (jf. bilag 2, bilagsside 50) at forrentningsloftet i beregningerne er fastsat ud fra et samtidighedsprincip dvs. at forrentningsloftet fastlægges ud fra renteniveauet på samme tidspunkt som WACC en. I dagens rente scenariet er forrentningsloftet fastlagt til 4,68 pct. baseret på realkreditrådets offentliggjorte lange byggerente i uge I historisk rente scenariet er forrentningsloftet tilsvarende opgjort til 4,98 pct. baseret på gennemsnittet af Realkreditrådets offentliggjorte lange byggerente over de seneste 6 måneder. 80. SET bemærker indledningsvis, at det er spændet mellem WACC og forrentningsloft, der har betydning for størrelsen af købsprisen. WACC en har historisk været lavere end forrentningsloftet (den lange byggerente + 1 pct.), hvilket betyder, at købsprisen bliver større. Omvendt ville en WACC, der var højere end forrentningsloftet, betyde, at købsprisen ville blive lavere. 81. I relation til anvendelsen af samtidighedsprincippet vurderer SET, at det er naturligt, at anvende samme tidsmæssige udgangspunkt for fastsættelse af WACC og forrentningsloft, således at der er konsistens og sammenhæng i de enkelte antagelser og forudsætninger, der anvendes i beregningerne 82. SET vurderer endvidere, at estimeringen af forrentningsloftet bygger på rimelige data og kendte reguleringsmæssige forhold. SET har derfor ikke yderligere bemærkninger til dette punkt. 83. Samlet vurderer SET således, at de anvendte DCF-beregninger ved fastsættelsen af købsprisen for de 10 regionale transmissionsnet bygger på rimelige og konsistente antagelser baseret på relevante empiriske data mv. Synergieffekter 84. Det fremgår af materialet (bilag 2, bilagsside 52-60), at der er estimeret indtægtsrammesynergier og operationelle synergier til en samlet værdi på mia. kr. afhængig af WACC scenarie.

17 17/ Det fremgår yderligere, at der ikke er indregnet sælgersynergier ligesom der ikke er indregnet ulempeerstatning i værdifastsættelsen, jf. bilag 2, bilagsside 60. Dette ligger i tråd med Energitilsynets udmeldte vurderingskriterier, hvor det tilkendegives, at Energitilsynet som udgangspunkt vil forholde sig kritisk til indregning af synergier herunder navnlig negative sælgersynergier. 86. Indtægtsrammesynergier fremkommer ved, at de forskellige regionale transmissionsselskaber afviger meget fra hinanden, nogle har således en forrentning der ligger under forrentningsloftet, mens andre har en forrentning, der ligger over, og derfor får nedsat deres indtægtsramme. Indtægtsrammesynergier indregnes 100 pct. til fordel for sælger, mens de operationelle synergier deles mellem køber og sælger i forholdet 40/ Hvis alle selskaberne fusioneres vil disse forskelle kunne udligne hinanden således at selskaberne samlet ligger under forrentningsloftet. Derved undgås en nedsættelse af indtægtsrammerne. 88. SET bemærker i relation til disse synergier, at de almindelige principper for ekspropriation, der lægger rammen for fastsættelsen af købsprisen for de regionale selskaber, forudsætter, at der gives en pris for transmissionsnettene, der svarer til, hvad der kunne opnås i handel og vandel. 89. Ifølge den almindelige regulering af de regionale transmissionsnet ville indtægtsrammesynergier kunne realiseres ved en fusion af nettene, og dermed en sammenlægning af selskabernes indtægtsrammer. 90. På denne baggrund vurderer SET, at indtægtsrammesynergierne tillagt effekt af reduktion af omkostninger og investeringer er estimeret til kan indgå i fastsættelsen af købsprisen fuldt ud. Der lægges herved vægt på, at det er synergier, som sælger kunne have realiseret ved fusion af selskaberne dvs. uden et salg til Energinet.dk. 91. De operationelle synergier består af driftssynergier (omkostningsreduktion på drifts- og serviceydelser) samt anlægssynergier (forventede besparelser på anlægsopgaver) som følge af de stordriftsfordele mv., en køber ville kunne opnå ved at købe selskaberne. 92. Indregning af disse synergier i købsprisen er sket ved et split mellem køber sælger på 40/60 dvs. at køber betaler 60 pct. af de forventede synergier til sælger. Det fremgår, at kursen er en konservativt skønnet markedspris på synergier ud fra en samlet vurdering af henholdsvis sandsynlighed for realisering af synergierne og deling af synergierne mellem køber og sælger. Det bemærkes i materialet, at det vurderes, at der ved nylige danske transaktioner inden for elsektoren er betalt væsentligt over kurs 60 for synergier.

18 18/ SET vurderer, at indregning af sådanne operationelle synergier i købsprisen ikke i sig selv strider mod de vurderingskriterier, Energitilsynet tilkendegav i notatet Energitilsynets vurderingskriterier for Energinet.dks indregning af køb af regionale transmissionsnet i transmissionstarifferne (bilag 5). 94. Det fremgår således af notatet, at Energitilsynet vil lægge stor vægt på, at konkret indregnede synergier, som en almindelig køber ville kunne realisere, tager udgangspunkt i gældende regler, rammebetingelser og regulering på overtagelsestidspunktet. 95. I relation til de konkret opgjorte operationelle synergier vurderer SET på baggrund af det foreliggende materiale, at der er tale om synergier, som en almindelig køber af de 10 regionale selskaber ville kunne realisere. 96. SET bemærker endvidere, at der ikke i det foreliggende materiale er forhold omkring opgørelsen af disse synergier, der tager udgangspunkt i ændrede regler, rammebetingelser mv. Synergierne opgøres således med udgangspunkt i gældende regler, rammebetingelser og regulering, og de er således ikke i modstrid med de vurderingskriterier, Energitilsynet har tilkendegivet. 97. I relation til fordelingen af synergierne mellem køber sælger vurderer SET, at splittet på 40/60 mellem køber og sælger ikke er urimeligt. Herved lægges der først og fremmest vægt på, at det fastsatte split sikrer at en betydelig del af synergierne vil tilfalde Energinet.dk og dermed komme forbrugerne til gode gennem lavere tariffer. 98. SET vurderer herudover, at delingen af operationelle synergier i forbindelse med virksomhedskøb er et forhold, der typisk kan indgå i en kommerciel forhandling. Der må derfor indrømmes parterne et betydeligt skønsmæssigt rum for fastsættelsen bl.a. baseret på parternes individuelle vurderinger af mulighederne for at realisere synergier mv. Det væsentlige i relation til Energitilsynets regulering er, at en væsentlig del af synergierne tilfalder Energinet.dk og dermed forbrugerne gennem lavere tariffer. 99. I den forbindelse skal SET også pege på, at det fremgår af bestyrelsesindstillingen ((bilag 1, bilagsside 17), at Energinet.dk herudover forventer, at købet af de regionale transmissionsselskaber vil give besparelser på ca. 220 mio. kr./år i forhold til en fortsat betaling af rådighedsbetaling for brug af de regionale transmissionsnet. Disse besparelser vil også komme forbrugerne direkte til gode gennem lavere tariffer. Samlet vurdering af værdiansættelse 100. SETs gennemgang og analyse af værdifastsættelsen efter DCFmetoden mv. har ikke givet anledning til, at der kan stilles alvorlige spørgsmål til de antagelser mv., der har indgået i værdifastsættelsen. SET

19 19/21 vurderer derfor samlet, at Energinet.dks købspris på ca. 5,7 mia. kr. for de 10 regionale transmissionsselskaber ikke ligger over, hvad der kan anses for en nødvendig omkostning ved effektiv drift SET lægger herved til grund, at værdiansættelsen og de enkelte elementerne heri følger Energitilsynets tilkendegivelser i notatet Energitilsynets vurderingskriterier for Energinet.dks indregning af køb af regionale transmissionsnet i transmissionstarifferne Værdifastsættelsen sker således med udgangspunkt i gældende regler, rammebetingelser og regulering for de regionale transmissionsnet samt at øvrige antagelser mv. i vidt omfang er belyst ved empiriske sammenligninger med andre, sammenlignelige selskaber, Energitilsynets tilkendegivelser/afgørelser mv SET lægger endvidere vægt på, at værdifastsættelsen ligger inden for de rammer, der angives i KPMGs fairness opinion samt kammeradvokatens vurdering i relation til elforsyningslovens bestemmelser og ekspropriationsbestemmelserne. Kammeradvokatens vurdering og KPMGs fairness opinion 104. Som tidligere omtalt har Klima, Energi- og Bygningsministeriets rådgiver KPMG i en fairness opinion anført en markedsværdi for de 10 regionale transmissionsselskaber i intervallet 4,6 5,7 mia. kr., jf. bilag 4, bilagsside Envidere har Kammeradvokaten anført, at den foretagne prisfastsættelse (PWCs) ikke kan antages at være strid med bestemmelserne i EfL 35, stk. 12, jf. kapitel 4 i lov om ekspropriation af fast ejendom, jf. bilag 3, bilagsside SET bemærker i relation hertil, at Energinet.dks og PwCs værdiansættelse således ligger inden for såvel de juridiske som økonomiske rammer, som disse rådgivere har vurderet. Dog ligger værdiansættelsen i det absolut øvre spænd angivet af KPMG. Sekretariatet finder imidlertid ikke, at dette i sig selv kan føre til anden vurdering. Som det fremgår, ligger såvel PwCs som KPMGs værdiansættelse inden for relativt store spænd, og det afspejler efter sekretariatets opfattelse de rammer, der er for værdiansættelser som de foreliggende. Andre forpligtende aftaler i forbindelse med overtagelsen 107. I forbindelse med købet af de 10 regionale transmissionsnet har Energinet.dk indgået 2-3 årige overgangsaftaler (driftsaftaler) og integrationsaftaler med Fyns Net A/S, Vestjyske Net A/S og SEAS-NVE (herefter SEAS).

20 20/ Baggrunden for driftsaftalerne er, at Energinet.dk ikke har mulighed for at drive nettene i de første 1-3 år efter købet. Integrationen af 10 regionale transmissionsnet i Energinet.dk vil tage noget tid, og driftsaftalerne er indgået med henblik på at sikre driften af nettene i denne periode Integrationsaftalerne er indgået for at regulere den assistance Energinet.dk har behov for at kunne integrere nettene i egne systemer SET skal indledningsvis bemærke, at sekretariatet ikke har spørgsmål til behovet for at indgå disse aftaler. Integrationen af 10 regionale transmissionsselskaber i Energinet.dk må forventes at strække sig over en længere periode i hvilken der er behov for, at sikre drift mv. af anlæggene. Ligeledes er det naturligt, at behovet for assistance til integration af nettene i Energinet.dk fastlægges I relation til omfanget af opgaver mv. i de enkelte aftaler bemærkes, at SET ikke finder anledning til at stille spørgsmål hertil, idet der må lægges til grund, at de enkelte aftaler afspejler de krav og behov, Energinet.dk har i forhold til de forskellige net I relation til priserne for de ydelser, sælgerne skal levere i henhold til aftalerne, er disse fastlagt i bilag til de enkelte aftaler. Det fremgår således af aftalerne, hvilke timepriser mv. hvert selskab beregner sig for forskellige typer medarbejdere, betaling for overtid mv SET vurderer i den forbindelse, at de anførte priser (timepriser mv.) i aftalerne generelt ikke giver anledning til bemærkninger, idet der ikke er holdepunkter for at fastslå, at disse priser skulle ligge over, hvad der skal betales for sammenlignelige ydelser mv. på andre områder Det bemærkes, at der er forskel i de enkelte selskabers timepriser mv. Dette afspejler bl.a. forskellige lønforhold mv. mellem selskaberne og er et forhold, der også ses på andre konkurrenceudsatte områder. SET finder derfor ikke, at dette forhold i selv giver anledning til bemærkninger På baggrund af det foreliggende materiale og oplysninger vurderer SET således, at det må lægges til grund, at Energinet.dks drifts- og integrationsaftaler med de nævnte regionale transmissionsselskaber og omkostningerne forbundet hermed er udtryk for nødvendige omkostninger ved en effektiv drift. Omkostningerne vil derfor i overensstemmelse med den økonomiske regulering kunne indregnes i tarifferne Sekretariatet bemærker dog i den forbindelse, at spørgsmålet om aftalernes markedskonformitet og dermed spørgsmålet om hvorvidt de kan indregnes som en nødvendig omkostning ved effektiv drift vil kunne tages op igen, såfremt der måtte blive konkret anledning hertil.

21 21/ Det kan endvidere i denne forbindelse oplyses, at sekretariatet er ved at gennemgå Energinet.dks køb af de regionale transmissionsselskaber og de tilknyttede drifts- og integrationsaftaler mv. i relation til certificeringsbestemmelserne. Hvis sekretariatets gennemgang viser, at købet nødvendiggør en re-certificering af Energinet.dk, vil tilsynet få sagen forelagt. Viser gennemgangen, at der ikke synes behov for en re-certificering vil tilsynet blive orienteret herom. Indstilling 118. Det indstilles, at Energitilsynet på baggrund af vedlagte sagsfremstilling og vurdering tilkendegiver følgende: At Energitilsynet på baggrund af det foreliggende materiale anser Energinet.dks omkostninger til køb af 10 regionale transmissionsselskaber for en nødvendig omkostning ved effektiv drift, der kan indregnes i selskabets tariffer, jf. bekendtgørelse af 21. september 2006 om økonomisk regulering af Energinet.dk 2.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen.

De godkendte metoder skal offentliggøres af Energi Fyn med angivelse af godkendelsesdatoen, jf. 1, stk. 3 i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net 13. oktober 2014 Sagnr. 14/10480 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Nets (herefter Energi Fyn) anmeldelse af ny metode

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Nibe El-forsyning Net A.m.b.a. 9. november 2015 Detail & Distribution 15/08223 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nibe El-forsyning Net A.m.b.a.

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref.

Dansk Energi Rosenørns Alle Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 27. november 2013 Sag 13/11638 / LBA Deres ref. SEKRETARIATET FOR Anmeldelse af branchevejledning af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet

Læs mere

Ejermæssig unbundling af TSO erne

Ejermæssig unbundling af TSO erne 20-12-2010 GAS 4/0720-0200-0090 /HGO Energitilsynets vurderingskriterier for Energinet.dks indregning af køb af regionale transmissionsnet i transmissionstarifferne Baggrund Elforsyningsloven 1 har fastsat

Læs mere

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen

Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen ENERGITILSYNET 31-10-2006 ENR 4/0904-0300-0004 /Ca Indregning af afskrivninger og henlæggelser i fjernvarmeprisen Nedenfor findes en gennemgang af hovedreglerne i forbindelse med brug af reglerne i afskrivningsbekendtgørelsen

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 2. maj 2014 Ret & Administration 13/10069 /OTS, PAJ Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på elog naturgasområdet Resumé 1. I dette notat orienteres om

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 16. december 2014 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 16. december 2014 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA SK Elnet A/S OVER Energitilsynets afgørelse

Læs mere

Energitilsynets administrations- og dokumentationskrav i forbindelse med begrebet nødvendige nyinvesteringer i indtægtsrammebekendtgørelsen Resumé

Energitilsynets administrations- og dokumentationskrav i forbindelse med begrebet nødvendige nyinvesteringer i indtægtsrammebekendtgørelsen Resumé ENERGITILSYNET 16. februar 2005 Punkt 4 Notat til beslutning 3/1320-0200-0079 HTH Energitilsynets møde den 28. februar 2005 ENERGITILSYNET Energitilsynets administrations- og dokumentationskrav i forbindelse

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net 2 20. maj 2015 Detail & Distribution 14/12974 LBA/LRN AFGØRELSE AFGØRELSE OM ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net 2 A/S (RAH2) anmeldelse af ny metode for fastsættelse

Læs mere

Værdiansættelse af virksomheder: Sådan fastlægges afkastkravet i praksis

Værdiansættelse af virksomheder: Sådan fastlægges afkastkravet i praksis www.pwc.dk/vaerdiansaettelse Værdiansættelse af virksomheder: Sådan fastlægges afkastkravet i praksis Foto: Jens Rost, Creative Commons BY-SA 2.0 Februar 2016 Værdiansættelse af virksomheder er ikke en

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet forhøjer EnergiMidt Net A/S reguleringspris med de årlige beløb, som er angivet i Tabel 4, kolonne 3.

Sekretariatet for Energitilsynet forhøjer EnergiMidt Net A/S reguleringspris med de årlige beløb, som er angivet i Tabel 4, kolonne 3. EnergiMidt Net A/S Tietgensvej 2-4 8600 Silkeborg 23. oktober 2015 Detail & Distribution 14/13276 /BEJ AFGØRELSE OM FORHØJELSE AF ENERGIMIDT NET A/S IND- TÆGTSRAMME SOM Sekretariatet for Energitilsynet

Læs mere

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering

Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering 21. januar 2014 Sag 12 /14378 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse vedrørende nødvendig nyinvestering Sekretariatet for Energitilsynet har den 24. september 2012 modtaget en henvendelse fra SEAS-NVE Net

Læs mere

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder.

Der blev truffet afgørelse i sagen d. 19. december 2013, dog med et enkelt forbehold vedr. et særligt tillæg for engros/afgiftsfrie kunder. EnergiMidt Net A/S 8. maj 2014 Sagnr. 13/12677 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet modtog EnergiMidt Net A/S (herefter EnergiMidt) anmeldelse af ny metode for

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S 17. december 2014 Sagnr. 12/07839 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S (RAH) anmeldelse af ny metode for fastsættelse af

Læs mere

Afgørelse om anmeldt metode for tilslutning til ladestander samt deling af eksisterende leveringsomfang

Afgørelse om anmeldt metode for tilslutning til ladestander samt deling af eksisterende leveringsomfang Dong Energy Eldistribution 13.02.2012 Sag 4/0720-0200-0122 / Deres ref. Laa & lba Afgørelse om anmeldt metode for tilslutning til ladestander samt deling af eksisterende leveringsomfang Anmeldelsen Energitilsynets

Læs mere

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER

DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen Virum AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 7. september 2015 Detail & Distribution 15/04316 lba, lna AFGØRELSE: TARIF METODE FOR KATEGORISERING AF KUNDER DONG Energy Eldistribution A/S (DEE)

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Allé 9 1970 Frederiksberg C 14. december 2015 Detail & Distribution 15/11090 laa ANMELDELSE AF TILSLUTNINGSBIDRAG FOR LADESTANDERE I DET OF- FENTLIGE RUM Dansk Energi anmelder en

Læs mere

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold:

SAGSFREMSTILLING Af NRGis anmodning af 2. juli 2015 fremgår, at virksomheden ønsker en vejledende udtalelse omkring følgende forhold: NRGi Net A/S Bjerrevej 139 8700 Horsens 1. september 2015 Detail & Distribution 15/06596 AE VEJLEDENDE UDTALELSE PRAKSISÆNDRING FOR INDTÆGTSFØ- RING AF NRGi Net A/S (herefter NRGi ) har ved mail af 2.

Læs mere

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved)

Horsens Kraftvarmeanlæg Måbjerg Kraftvarmeanlæg Affaldplus (Slagelse og Næstved) Affaldsforbrænding Stranded cost 1. Indledning Miljøstyrelsen overvejer i øjeblikket forskellige modeller for modernisering af forbrændingssektoren. Som led i den proces herunder Kammeradvokatens undersøgelse

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse GEV Net A/S 15. marts 2018 Detail & Distribution 18/09414/bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget GEV Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse

Læs mere

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S

Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand) gældende for Vejen Rensningsanlæg A/S Vejen Rensningsanlæg A/S Att.: Anja Myrhøj Nytofte-Bæk Grønhøjgade 45 6600 Vejen 16.april 2014 Sag 13/02607 Afgørelse om prisloftet for 2013 som følge af spaltningen af Vejen Forsyning A/S (Spildevand)

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2015

Afgørelse om prisloft for 2015 Herning Vand A/S (Spildevand) Att.: Poul Schlosser Ålykkevej 5 7400 Herning Den 24. februar 2015 Sag nr. 14/03754 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2015 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Thy-Mors Energi Elnet A/S Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Forsyningstilsynet har modtaget

Læs mere

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8,

- At differencer i reguleringsårene skal opgøres og afvikles efter reglerne i bekendtgørelse 1520/2004, jf. 33, stk. 8, LOVGRUNDLAG 1. I det følgende gennemgås de love og bekendtgørelser mv., der har relevans for de betragtninger og vurderinger, der fremgår i det efterfølgende kapitel, hvor sagsfremstillingens fakta vurderes

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Energi Fyn Net A/S 20. november 2015 Detail & Distribution 15/10509 LH AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Energi Fyn Net A/S (Energi Fyn) anmeldelse

Læs mere

Parallelopstilling for EFL 35 og 37

Parallelopstilling for EFL 35 og 37 Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 111 Offentligt Parallelopstilling for EFL 35 og 37 Gældende 35 i EFL 35. Transmissionsnet på mellem 100 kv og 200 kv samt udlandsforbindelser under 100 kv,

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af standardgebyrer, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af standardgebyrer, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. RAH Net A/S 16. januar 2018 Detail & Distribution 18/01250 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDGEBYR: Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode

Læs mere

Forrentning af indskudskapital 2003-2010 i EnergiGruppen Jylland Varme A/S

Forrentning af indskudskapital 2003-2010 i EnergiGruppen Jylland Varme A/S ENERGITILSYNET 26. 06. 2012 VARME 4/0920-0303-0052 Forrentning af indskudskapital 2003-2010 i EnergiGruppen Jylland Varme A/S 1 Indledning... 2 2 Afgørelse og tilkendegivelse... 5 3 Sagsfremstilling...

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Thy-Mors Elnet A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/10213 LBA AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors A/S (Thy-Mors) anmeldelse af ny

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. TRE-FOR Elnet 16. januar 2014 Sagnr. 13/13842 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldt metode til fastsættelse af rådighedsbetaling Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TRE-FORs anmeldelse af ny

Læs mere

Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S gældende for Ringkøbing-Skjern Renseanlæg

Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S gældende for Ringkøbing-Skjern Renseanlæg Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S Att.: Hans A. Schmidt Østergade 130 6900 Skjern Den 20. april 2015 Sag nr. 14/05486 Deres ref.rlj/pmo Afgørelse om prisloftet for 2014 som følge af spaltningen af det tideligere

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. Nakskov Elnet A/S 9. august 2017 Detail & Distribution 17/09825 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nakskov Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba

Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba Nibe Elforsyning Netvirksomhed Amba 8. maj 2017 Detail & Distribution 17/04291 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STAN Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Nibe Elforsyning Netvirksomhed

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2015

Afgørelse om prisloft for 2015 Hørsholm Vand ApS (Vand) Att.: Gitte Benner Storm Håndværkersvinget 2 2970 Hørsholm Den 3. oktober 2014 Sag nr. 14/04229 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2015 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i prislofterne Forsyningssekretariatet

Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i prislofterne Forsyningssekretariatet Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i prislofterne Forsyningssekretariatet Marts 2015 Vejledning om fusioner, overtagelser og spaltninger i prislofterne Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 2. februar 2011 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 2. februar 2011 stadfæstes. (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA DONG Energy Eldistribution A/S OVER

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Thy-Mors Energi Elnet A/S 16. maj 2017 Detail & Distribution 17/06135 bf GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER TIL VARMEPRODUKTION Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget Thy-Mors

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af rådighedstarif, jf. mail af den 23. november 2015. RAH Net A/S 24. november 2015 Detail & Distribution 15/11094 LBA/LAA GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget RAH Net A/S anmeldelse

Læs mere

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg

NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N. Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg NRGi Net A/S Dusager 22 8200 Aarhus N 27. maj 2014 Sag 13/09826 Deres ref. LRN Vejledende udtalelse til NRGi Net A/S om den regulatoriske behandling af et nyt, kollektivt forsyningsanlæg 1. Sagsfremstilling

Læs mere

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber

Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber (Varmeforsyning) Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. over Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2006 undersøgelse af Hedensted Fjernvarme a.m.b.a. budgetter og regnskaber Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Fhv.

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. TREFOR Elnet A/S 21. december 2015 Detail & Distribution 15/11171 laa GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF RÅDIGHEDSTARIF Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget TREFOR Elnet A/S anmeldelse

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Konstant Net A/S GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF TARIFFER/ TARIFMODEL 2.0 Forsyningstilsynet har modtaget Konstant Net A/S anmeldelse af metode for fastsættelse af tariffer jf. 1, stk.

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NOE Net Att. Mads Johnsen 30. september 2014 Sag 14/06466 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 31. maj 2014 har NOE Net anmeldt tariferingsmetode for

Læs mere

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Energinet.dks erhvervelse af ti regionale transmissionsselskaber.

Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Energinet.dks erhvervelse af ti regionale transmissionsselskaber. Dato: 13. august 2012 Sag: ITE-12/06453 Sagsbehandler: /MOH, LVS KONKURRENCE- OG FORBRU- GERSTYRELSEN Godkendelse på baggrund af en forenklet sagsbehandling af Energinet.dks erhvervelse af ti regionale

Læs mere

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet

o At projektet vedrører en begrænset købergruppe o At SE offentliggør alle resultater vedr. tariferingen i pilotprojektet Syd Energi c/o Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 9. februar 2012 Sag 4/0720-8901-0211 /LBA Deres ref. Ansøgning vedrørende pilotprojekt med afregning med dynamiske nettariffer 1. SE (Syd

Læs mere

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel

Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel Radius Elnet A/S Afgørelse om godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer og forgæves kørsel 15. maj 2019 19/06938 Forsyningstilsynet har modtaget Radius Elnet A/S anmeldelse af metode

Læs mere

WACC VURDERING AF DONG S SYNSPUNKTER. Markedsrisikopræmie for perioden

WACC VURDERING AF DONG S SYNSPUNKTER. Markedsrisikopræmie for perioden BILAG 23 WACC 10. november 2016 Engros & Transmission 14/11594 LVT/MHB/SAAN/IHO VURDERING AF DONG S SYNSPUNKTER Markedsrisikopræmie for perioden 1980-2015 1. DONG mener, at det er forkert, at SET anvender

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Nord Energis bagudrettede reguleringspris er 17,92 øre/kwh i 2015. Nord Energi Net A/S Ørstedsvej 2 9800 Hjørring 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06114 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR NORD ENERGI NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Anlæggene er overtaget løbende i 2008 og kabellægningen er idriftsat løbende

Anlæggene er overtaget løbende i 2008 og kabellægningen er idriftsat løbende DONG Energy Eldistribution A/S c/o DONG Energy Nesa Allé 1 2820 Gentofte 19. oktober 2015 Sag 12/04936 / KBS Deres ref. Afgørelse om forhøjelse af DONG Energy Eldistribution A/S indtægtsramme Sekretariatet

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Midtfyns Elforsyning amba Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardgebyrer Forsyningstilsynet har modtaget Midtfyns Elforsyning amba anmeldelse af metode for fastsættelse af standardgebyrer

Læs mere

Ordningen har været gældende siden 2011, og er siden gen-anmeldt i 2013 og i 2015, senest med udløb af 2017.

Ordningen har været gældende siden 2011, og er siden gen-anmeldt i 2013 og i 2015, senest med udløb af 2017. Dansk Energi Att. Torben Møller Pedersen 18. december 2017 Detail & Distribution 17/12024 laa Afgørelse Dansk Energis gen-anmeldelse af tilslutningsbidrag for ladestandere Med mail af 2. oktober 2017 har

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om etablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat

Bekendtgørelse af lov om etablering og benyttelse af en rørledning til transport af råolie og kondensat LBK nr 277 af 25/03/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 13. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 1014/1026-0002

Læs mere

Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau?

Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau? N O T AT 18. januar 2012 J.nr. 3401/1001-3799 Ref. AHK Kabellægning af eltransmissionsnettet udsættelse eller lavere ambitionsniveau? I forhandlingerne om finansieringsbehovet i regeringens energiudspil

Læs mere

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil.

Sekretariatet kan til enhver tid tage den anmeldte vejledning op til fornyet vurdering, hvis situationen giver anledning hertil. Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 28. april 2015 Ret & Administration 14/06768 nhom Anmeldelse af vejledning om elkedler Dansk Energi har den 4. juni 2014 i medfør af elforsyningslovens

Læs mere

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes.

Energitilsynets påbud af 23. juni 2008 om udarbejdelse af en redegørelse stadfæstes. (Elforsyning) DONG Energy City Elnet A/S over Energitilsynet af 23. juni 2008 påbud om udarbejdelse af en redegørelse vedrørende "andre driftsmæssige indtægter" i reguleringsregnskabet for 2004. Nævnsformand,

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen. NRGi Net 23. november 2015 Detail & Distribution 15/11009 LBA AFGØRELSE AFGØRELSE OM ANMELDTE METODER Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget NRGI Net A/S (NRGI) anmeldelse af ny metode for fastsættelse

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og pristillæg for vindmølleproduceret elektricitet m.m. 1) BEK nr 1063 af 07/09/2010 (Historisk) Udskriftsdato: 25. juni 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima- og Energimin., Energistyrelsen, j.nr. 2110/1181-0045 Senere

Læs mere

Indstilling om køb af regionale eltransmissionsselskaber

Indstilling om køb af regionale eltransmissionsselskaber Til Energinet.dk s bestyrelse Offentlig udgave, januar 2013 Indstilling om køb af regionale eltransmissionsselskaber 19. juni 2012 PST/MYD Dok. 43231/12, Sag 11/1992 1/25 1. Sammenfatning og indstilling

Læs mere

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDINVESTERINGSBIDRAG

GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDINVESTERINGSBIDRAG El-net Øst A/S GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FASTSÆTTELSE AF STANDARDINVESTERINGSBIDRAG Forsyningsstilsynet har modtaget El-net Øst A/S) anmeldelse af metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag

Læs mere

Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2015 stadfæstes.

Energitilsynets afgørelse af 6. juli 2015 stadfæstes. (Varmeforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA Arbejdernes Boligselskab Gladsaxe

Læs mere

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR

AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR AFGØRELSE VEDRØRENDE SKIFT AF BA- LANCEANSVARLIG AKTØR 14. januar 2016 Engros & Transmission 15/09396-1 PCO SAGSFREMSTILLING BAGGRUND 1. I denne sag skal Sekretariatet for Energitilsynet (SET) tage stilling

Læs mere

Afgørelse om prisloft for 2016

Afgørelse om prisloft for 2016 Odder Spildevand A/S Att.: Michael Lind-Frandsen Rude Havvej 9 8300 Odder Den 28. september 2015 Sag nr. 15/02407 (herefter benævnt selskabet ) Afgørelse om prisloft for 2016 KONKURRENCE- OG Indledning

Læs mere

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29.

Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet. Bilagsoversigt. Bilag til punkt 7. Energitilsynets møde den 29. ENERGITILSYNET Bilag til punkt 7 Energitilsynets møde den 29. april 2014 9. april 2014 Ret & Administration 13/10069 OTS Revision af anmeldelsesbekendtgørelserne på el- og naturgasområdet ENERGITILSYNET

Læs mere

MODEL FOR FORHØJELSE AF REGULE- RINGSPRISEN I FORBINDELSE MED NETVIRK- SOMHEDERNES INVESTERING I FJERNAFLÆ- STE MÅLERE

MODEL FOR FORHØJELSE AF REGULE- RINGSPRISEN I FORBINDELSE MED NETVIRK- SOMHEDERNES INVESTERING I FJERNAFLÆ- STE MÅLERE PUNKT [X] ENERGITILSYNETS MØDE DEN 23. JUNI 2015 MODEL FOR FORHØJELSE AF REGULE- RINGSPRISEN I FORBINDELSE MED NETVIRK- SOMHEDERNES INVESTERING I FJERNAFLÆ- STE MÅLERE 24. april 2015 Detail & Distribution

Læs mere

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005

Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 (Elforsyning) Energinet.dk over Energitilsynet af 26. marts 2007 Energinet.dk s overskudsdisponering for regnskabsåret 2005 Nævnsformand, dommer Poul K. Egan Næstformand, professor, dr. polit. Chr. Hjorth-Andersen

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Østkraft Net Att. Poul Sonne-Pedersen 26. juni 2014 Sag 14/04899 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. april 2014 har Østkraft Net A/S anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Thy-Mors Elnet Att. Henrik Petersen 5. september 2014 Sag 14/07865 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 16. juli 2014 har Thy-Mors Elnet anmeldt tariferingsmetode

Læs mere

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...]

Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse fra [...] SEAS Distribution A.m.b.A. Slagterivej 25 4690 Haslev Afgørelsen offentliggøres i anonymiseret form Vedr. kommunens klage over Energitilsynets afgørelse af 3. juli 2002 ang. manglende flyttemeddelelse

Læs mere

Udgave 1, 20. november 2013

Udgave 1, 20. november 2013 BEK nr 9287 af 20/11/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2016 Ministerium: Transportministeriet Journalnummer: Trafikstyrelsen, j.nr. TS30302-00026 Senere ændringer til forskriften Ingen Bestemmelser

Læs mere

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg

HEF Net A/S Over Bækken Aalborg HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 28. juni 2016 Detail & Distribution 14/10399 NOJ, BEJ AFGØRELSE GODKENDELSE AF ANMELDT METODE FOR FAST- SÆTTELSE AF TARIFFER Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

Foreløbig værdi-indikation af Startup Inno

Foreløbig værdi-indikation af Startup Inno Nordic Valuation www.nordicvaluation.dk Morten Christensen cand.merc., MBA Email: morten@nordicvaluation.dk Mobil: 21 30 27 22 CVR: 25376153 Foreløbig værdi-indikation af Startup Inno Anvendt model: Variant

Læs mere

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET

ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- OMRÅDET PUNKT 5 ENERGITILSYNETS MØDE DEN 19. MAJ 2015 ÆNDRET PRAKSIS VED BEHANDLING AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER PÅ EL- 19. maj 2015 Detail & Distribution 15/01397 RESUMÉ 1. Denne sag forelægges Energitilsynet

Læs mere

Vedlagt afgørelsen er de økonomiske modeller, beregningseksempel samt retsgrundlag anvendt konkret til afgørelsen.

Vedlagt afgørelsen er de økonomiske modeller, beregningseksempel samt retsgrundlag anvendt konkret til afgørelsen. Aars-Hornum Net A/S Industrivej 91 9600 Aars CVR nr. 25 72 40 62 10. november 2016 Detail & Distribution 16/00620, 16/00619, 16/00618, 16/00498 KAAS AFGØRELSE FORHØJELSE AF AARS-HORNUM NET A/S REGULE-

Læs mere

Notat om billiggørelse af energiaftalen - overblik

Notat om billiggørelse af energiaftalen - overblik Notat om billiggørelse af energiaftalen - overblik På baggrund af forhandlingerne om en kommende energiaftale er der udarbejdet et samlet forslag til at billiggøre regeringens udspil i Vores energi. Forslaget

Læs mere

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a.

Afgørelse Det skal i den anledning meddeles, at den anmeldte metode til tarifering af solcellekunder godkendes i medfør af elforsyningslovens 73 a. Struer Forsyning Elnet Att. Torben Poulsen 25. september 2014 Sag 14/10004 / LBA Deres ref. Anmeldelse af tariferingsmetode for kunder med solcelleanlæg I mail af 17. september 2014 har Struer Forsyning

Læs mere

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser

Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 29. februar 2016 Ret & Administration 15/09331 OTS Anmeldelse af opdaterede Tilslutningsbestemmelser Syd Energi Net A/S har den 25. september 2015 anmeldt

Læs mere

Energitilsynets sekretariats bemærkninger til de forskellige høringssvar

Energitilsynets sekretariats bemærkninger til de forskellige høringssvar ENERGITILSYNET Bilag 3 d. 11. juni 2010 Energicenter EL 4/0720-0200-0096 /LR Energitilsynets sekretariats bemærkninger til de forskellige høringssvar Høringssvar fra 1. høringsrunde ENERGITILSYNET sekretariatsbetjenes

Læs mere

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum

Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum NOE Net A/S Godkendelse af anmeldt metode for fastsættelse af standardinvesteringsbidrag for nedsat betaling ved tilslutning af ladestandere i det offentlige rum Forsyningstilsynet har modtaget NOE Net

Læs mere

Benchmarking af kvalitet i levering af strøm i 2006

Benchmarking af kvalitet i levering af strøm i 2006 ENERGITILSYNET Bilag til Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat til Energitilsynets møde den 17. december 2007 12-12-2007 ENR 4/0720-0200-0065 /TNE,CJU Punkt B Benchmarking af kvalitet i levering

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen,

Sekretariatet for Energitilsynet godkender endvidere, jf. 1, stk. 2, i metodebekendtgørelsen, DONG Energy Eldistribution Teknikerbyen 25 2830 Virum 1. marts 2016 Ret & Administration 16/01703 OTS Metodeanmeldelse af gebyrer DONG Energy Eldistribution har i mail af 21. januar 2016 metodeanmeldt

Læs mere

REGULERINGSREGNSKAB 2005

REGULERINGSREGNSKAB 2005 Status : Uændret Serienummer : Uændret (teknisk) Virksomhed : CVR-nummer og branchekode Virksomhedens CVR-nummer (eller P-nummer) samt branchekode. Navn: Navn på virksomhed Gadenavn og husnummer Virksomhedens

Læs mere

AURA El-net GE A/S Smedeskovvej 55 8464 Galten AFGØRELSE OM FORHØJELSE AF AURA EL-NET GE A/S IND- TÆGTSRAMME SOM FØLGE AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER

AURA El-net GE A/S Smedeskovvej 55 8464 Galten AFGØRELSE OM FORHØJELSE AF AURA EL-NET GE A/S IND- TÆGTSRAMME SOM FØLGE AF NØDVENDIGE NYINVESTERINGER AURA El-net GE A/S Smedeskovvej 55 8464 Galten 2. november 2015 Detail & Distribution 12/05234 /BEJ AFGØRELSE OM FORHØJELSE AF AURA EL-NET GE A/S IND- TÆGTSRAMME SOM Sekretariatet for Energitilsynet har

Læs mere

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail

TDC A/S regulering@tdc.dk. Fremsendes alene via mail 23. maj 2012 TDC A/S regulering@tdc.dk /camibo Fremsendes alene via mail RHVRVSSTYRLSN Afgørelse om fastsættelse af WACC for regnskabsåret 2011 i forbindelse med omkostningsdokumentation af priserne i

Læs mere

Vedlagt afgørelsen er de økonomiske modeller, beregningseksempel samt retsgrundlag anvendt konkret til afgørelsen.

Vedlagt afgørelsen er de økonomiske modeller, beregningseksempel samt retsgrundlag anvendt konkret til afgørelsen. Aars-Hornum Net A/S Industrivej 91 9600 Aars CVR nr. 25 72 40 62 10. november 2016 Detail & Distribution 16/00497, 16/00486 KAAS AFGØRELSE FORHØJELSE AF AARS-HORNUM NET A/S REGULE- RINGSPRIS SOM Sekretariatet

Læs mere

Referat Energitilsynsmøde den 30. maj 2011

Referat Energitilsynsmøde den 30. maj 2011 Referat Energitilsynsmøde den 30. maj 2011 22-06-2011 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 123. 2. Meddelelser fra formanden. 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra chefen

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Thy-Mors Energi Elnets bagudrettede reguleringspris er 13,95 øre/kwh i 2015. Thy-Mors Energi Elnet A/S Elsøvej 107 7900 Nykøbing 23. august 2016 Detail & Distribution 12/09072 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR THY-MORS EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen.

Energitilsynets godkendelse af metoderne er en forudsætning for selskabets anvendelse af tarifferne, jf. 1, stk. 2 i metodebekendtgørelsen. SEAS-NVE Net A/S 30. januar 2015 Sagnr. 14/11309 / LBA Deres ref. Afgørelse om anmeldte metoder Sekretariatet for Energitilsynet har modtaget SEAS-NVE Net A/S (SEAS) anmeldelse af ny metode for fastsættelse

Læs mere

Vedlagt afgørelsen er den økonomiske model, beregningseksempel samt retsgrundlag anvendt konkret til afgørelsen.

Vedlagt afgørelsen er den økonomiske model, beregningseksempel samt retsgrundlag anvendt konkret til afgørelsen. Syd Energi Net A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N 2. spetember 2016 Detail & Distribution 15/05700, 15/05701, 15/05702 og 15/05703 MSS AFGØRELSE FORHØJELSE AF SYD ENERGIS A/S REGULERINGS- PRIS SOM FØLGE

Læs mere

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser

SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29. september 2015 metodeanmeldt nye Tilslutningsbestemmelser SEAS-NVE Net A/S Hovedgaden 36 4520 Svinninge 24. februar 2016 Ret & Administration 15/09333 OTS Metodeanmeldelse af nye Tilslutningsbestemmelser for SEAS-NVE Net A/S SEAS-NVE Net A/S har i mail af 29.

Læs mere

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net).

FFV El er pr. januar 2016 opkøbt af Energi Fyn Net A/S (herefter Energi Fyn Net). Energi Fyn Net A/S Sanderumvej 16 5250 Odense SV 6. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06069 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR ENERGI FYN FAABORG NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Bornholms El-Nets bagudrettede reguleringspris er 27,65 øre/kwh i 2015. Bornholms El-Net A/S Skansevej 2 3700 Rønne 11. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06071 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR BORNHOLMS EL-NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at Grindsted Elnets bagudrettede reguleringspris er 9,70 øre/kwh i 2015. Grindsted Elnet A/S Tårnvej 24 7200 Grindsted 26. juli 2016 Detail & Distribution 16/06410 AE AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR GRINDSTED EL- NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den

Læs mere

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende:

Den anmeldte definitionen af stikledningen i betingelsernes andet afsnit er følgende: DONG Energy Eldistribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum 18. august 2015 Ret & Administration 15/05258 LRN AFGØRELSE BETINGELSER FOR STIKLEDNINGER OVERDRAGET TIL DONG ENERGY Sekretariatet har i mail af

Læs mere

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015.

Sekretariatet for Energitilsynet træffer afgørelse om, at HEF Nets bagudrettede reguleringspris er 18,57 øre/kwh i 2015. HEF Net A/S Over Bækken 6 9000 Aalborg 7. oktober 2016 Detail & Distribution 16/06423 KSB AFGØRELSE INDTÆGTSRAMMEUDMELDING FOR HEF NET A/S FOR Denne afgørelse indeholder en opgørelse af den bagudrettede

Læs mere

4. Energinet.dks metoder i forbindelse med datahubben. 5. Enerinet.dk overtagelse af regionale transmissionsnet

4. Energinet.dks metoder i forbindelse med datahubben. 5. Enerinet.dk overtagelse af regionale transmissionsnet Referat Energitilsynsmøde den 29. januar 2013 Dagsorden: 1. Inhabilitet på møde nr. 139 2. Meddelelser fra formanden 3. Meddelelser fra Energitilsynets sekretariat samt information fra direktøren Sager

Læs mere

Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C

Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C Dansk Energi Rosenørns Alle 9 1970 Frederiksberg C 15. december 2011 Sag 4/0720-8901-0211 / LBA Deres ref. Anmeldelse af betaling af tilslutningsbidrag for ladestandere til elbiler opstillet i det offentlige

Læs mere

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg

Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum. I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Forsyning Helsingør Varme Att.: Jacob Brønnum I/S Nordforbrænding Att.: Tonny Juul Jensen 30. juni 2011 Sag 4/0920-8901-0690 /SB Deres ref. Vattenfall A/S Att.: Kjeld Oksbjerg Helsingør Kraftvarmeværk

Læs mere

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag

Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse af betaling af transportbidrag Statoil Refining Denmark A/S v/ Kromann Reumert/Ida Sander Rådhuspladsen 3 8000 Århus C 19. december 2012 Engros 12/06484 HTH/SEY Statoil Refining Denmark A/S klager over Energinet.dk s afslag på fritagelse

Læs mere