Notat. Høringsnotat med Kirkeministeriets bemærkninger til høringssvarene vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Notat. Høringsnotat med Kirkeministeriets bemærkninger til høringssvarene vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi"

Transkript

1 Kirkeudvalget L 6 Bilag 1 Offentligt Høringsnotat med Kirkeministeriets bemærkninger til høringssvarene vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Dato: 20. september 2019 Sagsbehandler Anette Mia Rasmussen I perioden fra den 12. juli til den 16. august 2019 har et udkast til forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (herefter benævnt høringsudkastet) været i høring hos: ADF Det Administrative Fællesskab, Budgetfølgegruppen vedr. fællesfonden, Danmarks Kirketjenerforening, Danmarks Kordegnsforening, Danmarks Provsteforening, Dansk Kirkemusiker Forening, Dansk Organist og Kantor Samfund, Den Danske Præsteforening, Erhvervsstyrelsen, Finansministeriet, Forbundet af Kirke og Kirkegårdsansatte, Foreningen af Danske Kirkegårdsledere, Foreningen af Danske Revisorer, Foreningen af Provstisekretærer, Foreningen af Statsautoriserede Revisorer, FUV Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter, Kirkekultur.nu, kirkemusikskolerne, Landsforeningen af Menighedsråd, Moderniseringsstyrelsen, Organistforeningen, Rigsrevisionen, samtlige biskopper, samtlige provstirevisorer, samtlige provstiudvalg, samtlige stiftsråd, samtlige stiftsøvrigheder og 3F. Kirkeministeriet har modtaget 28 høringssvar fra i alt 35 høringsparter. De indkomne høringssvar er fordelt på følgende høringsparter: Biskopper i folkekirken: biskoppen over København Stift, biskoppen over Helsingør Stift, biskoppen over Roskilde Stift, biskoppen over Lolland-Falsters Stift og biskoppen over Fyens Stift. Stiftsøvrigheder: Fyens Stiftsøvrighed, Aalborg Stiftsøvrighed, Aarhus Stiftsøvrighed, Viborg Stiftsøvrighed, Ribe Stiftsøvrighed og Haderslev Stiftsøvrighed. Stiftsråd: Stiftsrådet i Københavns Stift, Stiftsrådet i Roskilde Stift, Stiftsrådet i Lolland-Falsters Stift, Stiftsrådet i Fyens Stift, Stiftsrådet Aalborg Stift, Stiftsrådet i Viborg Stift og Stiftsrådet i Aarhus Stiftsråd. Stiftsrådene i Roskilde, Viborg og Aarhus stifter er modtaget foreløbige høringssvar før høringsfristens udløb og endelige høringssvar efter høringsfristen. Provstiudvalg: Bispebjerg-Brønshøj Provstiudvalg, Falster Provstiudvalg, Frederiksværk Provstiudvalg, Gentofte Provstiudvalg, Haderslev Domprovstiudvalg, Køge Provstiudvalg, Maribo Provstiudvalg, Rudersdal Provstiudvalg og Thisted Provstiudvalg. Kirkelige organisationer: Den danske Præsteforening, Foreningen af danske Kirkegårdsledere og Landsforeningen af Menighedsråd. Folkekirkens Administrative Fællesskab (AdF). Offentlige myndigheder, statslige institutioner m.v.: Erhvervsstyrelsen, FSR-Danske Revisorer, Moderniseringsstyrelsen og Rigsrevisionen.

2 Side 2 1. Generel opbakning til lovforslaget 20 høringsparter har ingen bemærkninger til høringsudkastet, mens 11 høringsparter støtter høringsudkastet. Nogle af de 11 høringsparter, som støtter høringsudkastet, indeholder bemærkninger til dele af høringsudkastet. Disse bemærkninger gennemgås nedenfor. De 20 høringsparter, der ikke har bemærkninger til høringsudkastet, er: biskoppen over Fyens Stift, Fyens Stiftsøvrighed, Aalborg Stiftsøvrighed, Aarhus Stiftsøvrighed, Viborg Stiftsøvrighed, Ribe Stiftsøvrighed, Haderslev Stiftsøvrighed, Stiftsrådet i Københavns Stift, Stiftsrådet i Fyens Stift, Stiftsrådet i Viborg Stift, Stiftsrådet i Aarhus Stift, Bispebjerg-Brønshøj Provstiudvalg, Frederiksværk Provstiudvalg, Haderslev Domprovstiudvalg, Rudersdals Provstiudvalg, Foreningen af Danske Kirkegårdsledere, Den danske Præsteforening, FSR-Danske Revisorer, Erhvervsstyrelsen og Rigsrevisionen. 2. Finansiering af pensionsforpligtelsen vedr. tjenestemandsansatte kirkefunktionærer Som nævnt er der 11 høringsparter, der tilslutter sig, at kirkekassernes pensionsbidrag fastholdes på det nuværende niveau på 18,4 pct. af den pensionsgivende løn til tjenestemandsansatte kirkefunktionærer, og at den del af pensionsforpligtelsen, der ikke kan dækkes af de indbetalte pensionsbidrag fra kirkekasserne, kan finansieres af fællesfonden. Disse høringsparter er: biskopperne over Københavns Stift, Helsingør Stift, Roskilde Stift, Lolland-Falsters Stift, Stiftsrådet i Lolland-Falsters Stift, Stiftsråd et i Aalborg Stift, Det Administrative Fællesskab AdF, Falster Provstiudvalg, Maribo Domprovstiudvalg, Thisted Provstiudvalg og Landsforeningen af Menighedsråd. Tre biskopper (København, Helsingør og Roskilde) peger i den forbindelse på, at det vil være meget uhensigtsmæssigt, såfremt finansieringen af den øgede pensionsforpligtelse får negativ indvirkning på driften af de af fællesfondens finansierede institutioner. 1 høringssvar fra Stiftsrådet i Roskilde Stift udtaler sig hverken for eller imod forslaget, men undrer sig over, at der ikke har været grund til at justere bidragsprocenten eller se på tilpasning tidligere. I forholdt til en evt. stigning i kirkeskatten bemærkes, at det efter stiftsrådets opfattelse kan betyde, at flere folkekirkemedlemmer vil overveje deres medlemskab. 2 høringssvar fra Gentofte og Køge Provstiudvalg støtter ikke lovforslaget og peger i den forbindelse på, at bidragsprocenten for de menighedsråd, der har ansat tjenestemandsansatte kirkefunktionærer, bør forhøjes i stedet for den valgte løsning.

3 Af høringssvaret fra Moderniseringsstyrelsen fremgår, at en finansiering af pensioner med pensionsbidrag, beregnet af de erhvervsaktive tjenestemænds lønninger, har den væsentlige svaghed når der er tale om lukkede grupper - at antallet af erhvervsaktive vil bevæge sig mod 0, hvorfor dette element i finansieringen af fællesfondens hensættelser vil bortfalde. Allerede over perioden må der være indtruffet et fald i antallet af erhvervsaktive, som har medvirket til underfinansiering i relation til de 18,4 pct. Endvidere bemærkes det, at fællesfondens tjenestemandspensionsforpligtelse vil stige i takt med den generelle lønudvikling, hvorfor forudsætningerne omkring inflation (prisudviklingen) og rente vil skulle tilpasses hertil. Side 3 Kirkeministeriets vurdering Det er ministeriets vurdering, at bidragsprocenten på 18,4 pct. bør fastholdes. Som nævnt i lovforslagets almindelige bemærkninger afsnit 2.1.2, vil en forøgelse på over 18,4 pct. sætte flere af kirkekasserne under økonomisk pres. Det ville desuden indebære en ujævn byrdefordeling mellem menighedsråd, som tilfældigvis fortsat har aktive tjenestemandsansatte kirkefunktionærer, og menighedsråd der ikke længere har ansat tjenestemænd. Dertil kommer, at kirkekasserne som hovedregel ikke har valgfrihed omkring anvendelse af tjenestemandsansættelse og derfor ved en forøgelse af pensionsbidraget vil blive tvunget til at bære byrden for kirkekasser, hvor der er sket en udfasning af tjenestemænd. Ministeriet finder det i den forbindelse urealistisk at hæve bidragsprocenten til 91,5 pct. for at finansiere den fremtidige forpligtelse for de 800 aktive tjenestemænd. I forhold til balancen i fællesfondens udgifter fremgår det af lovforslagets almindelige bemærkninger afsnit 3, at det konkret er hensigten at sikre fællesfondens finansiering af den større pensionsbyrde gennem en forøgelse af landskirkeskatten samt gennem anvendelse af en del af fællesfondens frie egenkapital. Det fremgår også, at muligheden for at omprioritere inden for fællesfondens løbende udgiftsposter er blevet overvejet. Muligheden er dog begrænset af, at størstedelen af fællesfondens budget vedrører bundne udgifter til bl.a. folkekirkens andel af præstelønninger, udligningstilskud til de lokale kasser samt de eksisterende pensionshensættelser til tjenestemandsansatte kirkefunktionærer. Kirkeministeriet bemærker i øvrigt, at den valgte løsning foreslås efter anbefaling fra budgetfølgegruppen, som består af repræsentanter for folkekirkens økonomiske interessenter. Kirkeministeriet er opmærksom på den af Moderniseringsstyrelsen påpegede effekt i en lukket gruppe (som kirkefunktionærerne), at antallet af erhvervsaktive falder til nul og dermed, at finansieringskilden andel af erhvervsaktives løn tørrer ud. Dette er tillige årsagen til den meget markante forøgelse, der er nødvendig, hvis pensionsbidraget ud over den optjente pensionsret skal finansiere et historisk underskud.

4 Beregningen af et pensionsbidrag på 18,4 pct. i 2007 skulle således alene dække den pension, som de erhvervsaktive kirkefunktionærer optjente fra og med januar Faldet i antallet af erhvervsaktive i perioden har således ikke i sig selv medvirket til nogen form for underfinansiering. Da det er en relativ homogen gruppe, så har de 18,4 pct. stort set dækket hvert enkelt medlems optjente pensionsret i perioden. Underfinansieringen er derimod opstået, fordi de forventede levetider er steget markant i forhold til beregningerne før 2007, og fordi de realistiske grundlagsrenter i dag er markant lavere. Disse effekter har ligeledes påvirket værdien af den del af pensionsforpligtelsen, som stammer fra optjent pension før Side 4 Det påpeges i høringssvaret fra Moderniseringsstyrelsen, at pensionsforpligtelsen vil stige i takt med den generelle lønudvikling, hvilket vil medføre behov for at tilpasse forudsætninger omkring inflation og rente. Kirkeministeriet har, som nævnt, forsøgt at lave det bedste skøn over realistiske niveauer for renteog reguleringsniveauer. Kirkeministeriet er tillige opmærksom på, at såfremt forudsætningerne svigter, så vil finansieringen skulle forøges enten ved højere årlige beløb og/eller en længere betalingsperiode. Forudsætningssvigtene kan være lavere afkast, højere regulering, længere levetider, tidligere tilbagetrækning m.v. Kirkeministeriet vil fremover jævnligt få genberegnet forpligtelserne for at følge udviklingen og sikre kvaliteten i budgetterne. Høringssvarene giver på den baggrund ikke anledning til ændringer i lovforslaget inden fremsættelsen for Folketinget. 3. Investeringspolitik for pensionsformuen I alt 10 høringsparter har bemærkninger til lovforslagets bestemmelser om anbringelse af fællesfondens likviditet. Disse høringsparter er: biskopperne over Københavns, Helsingør og Lolland- Falsters stifter, Stiftsrådet i Roskilde Stift, Stiftsrådet i Lolland- Falsters Stift, Falster Provstiudvalg, Køge Provstiudvalg, Maribo Domprovstiudvalg, ADF Det Administrative Fællesskab og Landsforeningen af Menighedsråd. Det anføres bl.a., at lovforslagets bemærkninger bør udbygges, således at fremadrettede forvaltningsmodeller og investeringsrammer for fællesfondens likviditet tager højde for, at de økonomiske risici minimeres mest muligt, samt at risikoen for etisk uforsvarlige investeringer elimineres. Der peges også på, at der bør udarbejdes fælles retningslinjer for investeringer for fællesfonden og stiftsmidlerne, som bestyres af stiftsrådene, og at fællesfondens investeringer bliver en selvstændig afdeling under stiftsmidlerne, Endvidere peges der på, at mulige forvaltningsmodeller og investeringsrammer bør sendes i høring. To høringssvar nævner, at budgetsamrådet vedr. fællesfonden bør inddrages i arbejdet, herunder i arbejdet med udformning af etiske retningslinjer vedr. investering af pensionsformuen.

5 Kirkeministeriets vurdering Lovforslagets bemærkninger om, hvordan bemyndigelsen til kirkeministeren tænkes anvendt, foreslås udbygget. Side 5 Det fremgår således af lovforslagets særlige bemærkninger til 1, nr. 3, at Kirkeministeriet vil uddelegere forvaltningen af fællesfondens kapitaler til eksterne kapitalforvaltere, der vælges på baggrund af en udbudsrunde. Kapitalforvalterne vil få mandat til at placere midlerne inden for de investeringsrammer, som kirkeministeren bemyndiges til at fastsætte efter lovforslagets 1, nr. 3. De rammer, som kapitalforvalterne vil være underlagt, vil blandt andet tage udgangspunkt i bekendtgørelse nr. 957 af 10. juli 2013 om anbringelse og bestyrelse af fondes midler. Kommunerne og Stifternes Kapitalforvaltning tager ligeledes udgangspunkt i bekendtgørelsens rammer. Formålet med kapitalforvaltningen er, at kapitalerne placeres med henblik på sikker anbringelse og bedst mulig forrentning til gavn for folkekirkens medlemmer. Det er i den sammenhæng naturligt, at investeringen sker på etisk og socialt forsvarligt grundlag, med hensyntagen til at indbetalingerne til pensionsformuen er finansieret af kirkeskatten og hermed folkekirkens medlemmer. Som grundlag herfor vil Kirkeministeriet tage udgangspunkt i Stifternes Kapitalforvaltnings tilsvarende arbejde hermed. Ministeriet vil sikre, at budgetfølgegruppen og budgetsamrådet vedr. fællesfonden bliver inddraget i det videre arbejde med udmøntning af bemyndigelsen, ligesom den bekendtgørelse, der vil skulle udarbejdes, kommer til offentlig høring. Bestyrelsen for Den fælles Kapitalforvaltning forvalter kirkekassernes midler herunder forudbetalinger for gravstedsvedligeholdelse. Ministeren har ansvaret for fællesfonden og fællesfondens investeringer, og dette ansvar kan ikke delegeres til repræsentanterne for stiftsrådene i bestyrelsen for Den fælles kapital Forvaltning. 4. Øvrige synspunkter 8 høringsparter biskoppen over Lolland-Falsters Stift, stiftsrådet i Lolland- Falsters Stift, stiftsrådet i Aalborg Stift, Gentofte Provstiudvalg, Falster Provstiudvalg, Maribo Domprovstiudvalg, Thisted Provstiudvalg og Landsforeningen af Menighedsråd - peger på, at ansættelse af tjenestemænd bør bringes til ophør hurtigst muligt. Kirkeministeriets vurdering I 2005 opsagde Kirkeministeriet tjenestemandsansættelsen for de fleste kirkefunktionærgrupperer, og i 2009 indgik Kirkeministeriet efter bemyndigelse fra Finansministeriet aftaler med en række faglige organisationer om overenskomstdækning af en stor gruppe af kirkefunktionærerne, så der i langt de fleste kirkefunktionærstillinger ikke længere ansættes tjenestemænd. De få tilbageværende grupper af kirkefunktionærer, hvor der fortsat kan ske tjenestemandsansættelse, omfatter kirkegårdsledere, kirkegårdsassistenter samt 1. organisten ved domkirkerne og ved Holmens Kirke og Frederiksborg

6 Slotskirke, svarende til samlet omkring tjenestemands- og tjenestemandslignende stillinger på landsplan. Side 6 Det er Moderniseringsstyrelsen, som har kompetencen til at fastsætte løn- og ansættelsesvilkår for personalegrupper i folkekirken. Kirkeministeriet er i løbende dialog med Moderniseringsstyrelsen i den anledning og inddrager i den forbindelse bl.a. erfaringer fra overenskomstforhandlingerne og forskellige ønsker fra både medarbejdergrupper og arbejdsgivere i folkekirken.

UDKAST Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

UDKAST Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Finansiering af pensionsforpligtelsen vedrørende tjenestemandsansatte kirkefunktionærer, investeringspolitik for pensionsformuen) 1 I lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Lovforslag nr. L 10 Folketinget 2010-11 Fremsat den 6. oktober 2010 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Præcisering af bemyndigelsesbestemmelse

Læs mere

Notat. 1 Høringssvarene

Notat. 1 Høringssvarene Høringsnotat vedrørende Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Finansiering af nye præstestillinger, forenkling og bedre styring af fællesfonden m.v.) Dato: * 14. november 2005 Dokument

Læs mere

Den gældende ordning for folkekirkens styre

Den gældende ordning for folkekirkens styre Den gældende ordning for folkekirkens styre Oplæg ved departementschef Henrik Nepper-Christensen Indledning Når man skal drøfte, om noget skal forandres, er det altid nyttigt at begynde med et overblik

Læs mere

Notat. 1 Høring om betænkning 1477/2006

Notat. 1 Høring om betænkning 1477/2006 Dato: 29. september 2006 Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi, lov om menighedsråd, lov om folkekirkens kirkebygninger og kirkegårde og forskellige andre love (Budgetlægning

Læs mere

Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden

Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden Bekendtgørelse om budget og regnskabsvæsen m.v. for fællesfonden I medfør af 10, 11, stk. 1, nr. 5-6, 12, 15, stk. 1, 17, stk. 2, i lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. 560 af 17. juni

Læs mere

Notat. Høringsnotat debatoplæg: Opgaver i sogn, provsti og stift

Notat. Høringsnotat debatoplæg: Opgaver i sogn, provsti og stift Dato: 21. april 2006 Høringsnotat debatoplæg: Opgaver i sogn, provsti og stift Høringssvarerne og høringsprocessen Arbejdsgruppen om ændring af den kirkelige struktur, der er nedsat af kirkeministeren,

Læs mere

Notat. Kirkeudvalget L 104 Bilag 1 Offentligt

Notat. Kirkeudvalget L 104 Bilag 1 Offentligt Kirkeudvalget 2012-13 L 104 Bilag 1 Offentligt Notat Høringsnotatvedrørende rapport om sognebåndsløsning m.v. (med udkast til forslag til lov om ændring af lov om menighedsråd, lov om valg til menighedsråd,

Læs mere

Notat. Talepunkter til samråd i Folketingets Kirkeudvalg den 13. april 2011 om samrådsspørgsmål K

Notat. Talepunkter til samråd i Folketingets Kirkeudvalg den 13. april 2011 om samrådsspørgsmål K Kirkeudvalget 2010-11 KIU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 15 Offentligt Notat Dato: 13. april 2011 Talepunkter til samråd i Folketingets Kirkeudvalg den 13. april 2011 om samrådsspørgsmål K Kirkeministeriet

Læs mere

Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Kommissorium for Udvalg om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Dato: 10. september 2012 I de senere år har der adskillige gange været debat om folkekirkens styringsstruktur.

Læs mere

Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden. Referat af møde i budgetsamrådet. Dagsorden. Møde d. 3. september 2013, kl. 10.00-14.

Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden. Referat af møde i budgetsamrådet. Dagsorden. Møde d. 3. september 2013, kl. 10.00-14. Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden Møde d. 3. september 2013, kl. 10.00-14.00 Referat af møde i budgetsamrådet Deltagere: Kjeld Holm, Paw Kingo Andersen, Helle Samson, Klaus Kerrn-Jespersen, Verner

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi 2011/1 LSF 89 (Gældende) Udskriftsdato: 25. april 2019 Ministerium: Ministeriet for Ligestilling og Kirke Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, j.nr. 16362/12 Fremsat den 22. februar 2012

Læs mere

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning

Notat. Model for evaluering af stiftsråd. 1 Indledning Dato: 27.februar 2007 Model for evaluering af stiftsråd 1 Indledning I regeringsgrundlaget Nye mål er anført følgende om stiftsråd: For at øge demokratiet og den lokale selvbestemmelse i folkekirken er

Læs mere

Søren Abildgaard, Formand for Landsforeningen af Menighedsråd Klaus Kerrn-Jespersen, kontorchef Kirkeministeriet Mette Bock, kirkeminister

Søren Abildgaard, Formand for Landsforeningen af Menighedsråd Klaus Kerrn-Jespersen, kontorchef Kirkeministeriet Mette Bock, kirkeminister Budgetsamråd vedrørende fællesfonden Møde d. 23. marts 2017, kl. 11.00-15.00 i Kirkeministeriet Dato: 3. april 2017 Referat c/o Kirkeministeriet ILG Der træffes ikke beslutninger på budgetsamrådet, men

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Ændring af revisionsklausul) I lov nr. 506 12. juni 2009 om ændring af lov om folkekirkens økonomi foretages følgende ændring: 1. I 3 ændres

Læs mere

Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken

Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken Høringsnotat om Debatoplæg fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken (høringsnotat af 7. november, der er korrigeret den 12. november 2013) Dato: 12. november 2013

Læs mere

Notat. Indkomne høringssvar i forbindelse med høringen over Rapport fra arbejdsgruppen om gejstlige læresager m.v.

Notat. Indkomne høringssvar i forbindelse med høringen over Rapport fra arbejdsgruppen om gejstlige læresager m.v. Dato: 15. januar 2007 Indkomne høringssvar i forbindelse med høringen over Rapport fra arbejdsgruppen om gejstlige læresager m.v. Indledning Ved brev af 9. november 2006 (dokumentnr. 293631) udsendte Kirkeministeriet

Læs mere

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler

Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Dok. 32805/15 Årsrapport 2014 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2015 dok. nr. 32805/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden

Læs mere

FOLKEKIRKENS OPGAVE- OG ROLLEFORDELING DEL 2

FOLKEKIRKENS OPGAVE- OG ROLLEFORDELING DEL 2 FOLKEKIRKENS OPGAVE- OG ROLLEFORDELING DEL 2 Både Finansministeriet og Ministeriet for Ligestilling og Kirke har vigtige opgaver og beføjelser i forhold til kirkefunktionærers løn- og ansættelsesforhold.

Læs mere

6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget

6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget 6. Forsøgsramme vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Mange menighedsråd

Læs mere

Notat. 1 Høring om betænkning 1477/2006

Notat. 1 Høring om betænkning 1477/2006 Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om menighedsråd, lov om valg til menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi (Menighedsrådets sammensætning, loyalitetskrav til valgte menighedsrådsmedlemmer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi 2008/1 LSF 58 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin. Fremsat den 13. november 2008 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2009.

Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2009. Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2009 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2009. Kirkeministeriet Frederiksholms

Læs mere

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2010

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2010 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2010 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2010. Kirkeministeriet Frederiksholms

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi

Forslag. Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi Forslag til Lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Etablering af permanente stiftsråd sammensætning, opgaver m.v.) 1 I lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. 609 af 6. juni 2007,

Læs mere

1. Velkomst ved biskop Kjeld Holm, formand for budgetfølgegruppen

1. Velkomst ved biskop Kjeld Holm, formand for budgetfølgegruppen c/o Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015 København K www.km.dk Telefon 3392 3390 Telefax 3392 3913 e-post km@km.dk Dokument nr. /13 Dato: 8. marts 2013 Dagsorden 1. Velkomst ved biskop Kjeld Holm,

Læs mere

Status for kirkegårdenes økonomi. DKL og FDK årsmøde 6. september 2016

Status for kirkegårdenes økonomi. DKL og FDK årsmøde 6. september 2016 Status for kirkegårdenes økonomi DKL og FDK årsmøde 6. september 2016 Udviklingen i kirkeskatteprocenten 0,88 2 Højeste og laveste kirkeskatteprocenter Kommune Kirkeskattepct. Gentofte 0,43 Frederiksberg

Læs mere

2. Orientering Ændring af bekendtgørelse for fællesfonden - budgetfølgegruppens sammensætning i forbindelse med ændring af stiftsøvrighedens

2. Orientering Ændring af bekendtgørelse for fællesfonden - budgetfølgegruppens sammensætning i forbindelse med ændring af stiftsøvrighedens Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden Møde d. 1. juli 2013, kl. 10.00-14.00 Referat af møde i budgetfølgegruppen Deltagere: Kjeld Holm, Paw Kingo Andersen, Helle Samson, Inge Lise Pedersen, Klaus

Læs mere

Notat. Fase 1 - Opstart

Notat. Fase 1 - Opstart Forsøgsvilkår nr. 6 vedr. placering af visse eller alle administrative opgaver, ansvaret herfor (kompetencen) og finansiering heraf i provstiudvalget Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindh old Mange

Læs mere

Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing

Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing Tre kirkepolitiske budskaber til det nye Folketing Folketinget er folkekirkens lovgivningsmagt. Det er menighedsrådene trygge ved, og de forventer en fortsat demokratisering af folkekirken. Landsforeningen

Læs mere

REFERAT. Møde den 13. september Budgetsamråd. Mødetid: kl. 11:00 Deltagere: Afbud:

REFERAT. Møde den 13. september Budgetsamråd. Mødetid: kl. 11:00 Deltagere: Afbud: REFERAT Møde den 13. september 2018 - Budgetsamråd Mødetid: 13-09-2018 kl. 11:00 Deltagere: Afbud: Deltagere: Tine Lindhardt, formand, Biskop Fyens stift Mette Bock, Kirkeminister Søren Abildgaard, formand

Læs mere

UDKAST. VEDTÆGT for Design Society (fond) 1 Fondens navn og hjemsted

UDKAST. VEDTÆGT for Design Society (fond) 1 Fondens navn og hjemsted UDKAST VEDTÆGT for Design Society (fond) Stk. 1. Fondens navn er Design Society (fond). 1 Fondens navn og hjemsted Stk. 2. Fonden er stiftet af Erhvervs- og Vækstministeriet, Dansk Design Center (fond),

Læs mere

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne

Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Årsrapport 2014 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Marts 2015 dok. nr. 24503-15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Cirkulære om delegation af forhandlingskompetence vedrørende lokal- og chefløn til visse tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte i folkekirken

Cirkulære om delegation af forhandlingskompetence vedrørende lokal- og chefløn til visse tjenestemænd og tjenestemandslignende ansatte i folkekirken CIS nr 10228 af 19/08/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 14. juni 2019 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin., j.nr. 87154/15 Senere ændringer til forskriften Ingen Cirkulære om delegation

Læs mere

Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler Årsrapport 2014 for Roskilde Stift Stiftsmidler marts 2015 Dok.nr. 32473/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Vejledende FORRETNINGSORDEN. for. Stiftsrådet i Viborg Stift

Vejledende FORRETNINGSORDEN. for. Stiftsrådet i Viborg Stift Vejledende FORRETNINGSORDEN for Stiftsrådet i Viborg Stift 1. Stiftsrådet er nedsat i henhold til kapitel 5 a i Lovbekendtgørelse om folkekirkens økonomi herefter Økonomiloven (Aktuel LBK nr. 753 af 25.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi. Lovforslag nr. L 105 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi. Lovforslag nr. L 105 Folketinget Lovforslag nr. L 105 Folketinget 2009-10 Fremsat den 14. januar 2010 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til Lov om ændring af lov om menighedsråd og lov om folkekirkens økonomi (Samarbejde

Læs mere

Notat. Forsøgsvilkår nr. 1 vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart

Notat. Forsøgsvilkår nr. 1 vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart Forsøgsvilkår nr. 1 vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen Dato: 6. f ebruar 2019 Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindh old Det øgede økonomiske fokus i provstier og menighedsråd

Læs mere

Notat. 3. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen.

Notat. 3. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen. 3. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Flere store samarbejder har udtrykt ønske om

Læs mere

Christian Dons Christensen, departementschef i Kirkeministeriet Klaus Kerrn-Jespersen, Kontorchef Kirkeministeriet

Christian Dons Christensen, departementschef i Kirkeministeriet Klaus Kerrn-Jespersen, Kontorchef Kirkeministeriet Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden Møde d. 23. maj 2017, kl. 10.30-14.30 Deltagere Tine Lindhardt, Formand, Biskop i Fyens Stift Jette Marie Bundgaard-Nielsen, Formand Danmarks Provsteforening

Læs mere

Årsrapport 2014 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2014 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport for Aalborg Stifts stiftsmidler Februar 2015 dok. nr. 31716/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Notat. 1. Forsøgsramme vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart

Notat. 1. Forsøgsramme vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen. Fase 1 - Opstart 1. Forsøgsramme vedr. placering af formålsbestemte puljer i provstiudvalgskassen Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Det øgede økonomiske fokus i provstier og menighedsråd har ført til en række

Læs mere

Én folkekirke men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold til folkekirken

Én folkekirke men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold til folkekirken Én folkekirke men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold til folkekirken Kirkeministeriet Juni 2004 Én folkekirke - men tæt på Et debatoplæg om demokrati, økonomi og statens forhold

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi. (Ophævelse af revisionsklausul)

Forslag. til. Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi. (Ophævelse af revisionsklausul) Forslag til Lov om ændring af lov om ændring af lov om folkekirkens økonomi (Ophævelse af revisionsklausul) I lov nr. 506 af 12. juni 2009 om ændring af lov om folkekirkens økonomi, som ændret ved lov

Læs mere

Claus Helsbøl Sendt: 5. februar :19. Tønder Provsti; Ribe Stift (Hast) Høringssvar. Kirkeministeriet. Bloktilskud

Claus Helsbøl Sendt: 5. februar :19. Tønder Provsti; Ribe Stift (Hast) Høringssvar. Kirkeministeriet. Bloktilskud Fra: Claus Helsbøl Sendt: 5. februar 2010 08:19 Til: Kirkeministeriet Cc: Tønder Provsti; Ribe Stift Emne: (Hast) Høringssvar Kirkeministeriet Bloktilskud Jeg henvise til Finn Riber Jensen -tidligere provst

Læs mere

Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2015 for Viborg Stifts stiftsmidler Marts 2016 dok. nr. 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes der en

Læs mere

2008/1 LSF 157 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar Fremsat den 26. februar 2009 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag.

2008/1 LSF 157 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar Fremsat den 26. februar 2009 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag. 2008/1 LSF 157 (Gældende) Udskriftsdato: 4. januar 2017 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin., j.nr. Fremsat den 26. februar 2009 af kirkeministeren (Birthe Rønn Hornbech) Forslag til

Læs mere

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2013

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2013 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2013 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2013. Udskrivningsgrundlaget ten

Læs mere

Notat. Fase 1 - Opstart

Notat. Fase 1 - Opstart 5. Forsøgsramme vedr. samarbejde mellem menighedsråd, hvor hele eller dele af bygningsadministrationen og vedligeholdelsen, ansvaret herfor (kompetencen) og finansieringen heraf placeres i provstiudvalget

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v.

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v. Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v. LBK nr 8 af 03/01/2007 (Gældende) Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Kapitel

Læs mere

Vejledning om folkekirkens konsulenter.

Vejledning om folkekirkens konsulenter. Udkast Vejledning om folkekirkens konsulenter. 1. Indledning. Kirkeministeriet har med ikrafttrædelse den 1. januar 2010 udstedt bekendtgørelse nr.... af... om folkekirkens konsulenter samt fællesinstruks

Læs mere

Notat. Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre

Notat. Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre Høringsnotat vedr. betænkning 1544 om folkekirkens styre Betænkning 1544 Folkekirkens styre fra Udvalget om en mere sammenhængende og moderne styringsstruktur for folkekirken blev sendt i høring den 2.

Læs mere

Diagrammer over styringsmodeller Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning

Diagrammer over styringsmodeller Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning Indre anliggender Model 1: Lovregulering med udgangspunkt i nuværende ordning Model 1 indebærer: at den praksis, som er udviklet omkring regulering af indre anliggender, bliver lovfæstet. Der fastsættes

Læs mere

Notat. 7. Forsøgsramme vedr. ny organisering af menighedsrådets arbejde - Fra roller til ansvar og opgaver. Fase 1 - Opstart

Notat. 7. Forsøgsramme vedr. ny organisering af menighedsrådets arbejde - Fra roller til ansvar og opgaver. Fase 1 - Opstart 7. Forsøgsramme vedr. ny organisering af menighedsrådets arbejde - Fra roller til ansvar og opgaver Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold I dag indeholder menighedsrådsloven en meget stram styring

Læs mere

PROVSTIUDVALGETS ØKONOMISKE POLITIK

PROVSTIUDVALGETS ØKONOMISKE POLITIK PROVSTIUDVALGETS ØKONOMISKE POLITIK Indhold: Hvorfor har Syddjurs Provsti en økonomisk politik? Hvilke opgaver skal provstiudvalget prioritere Vurdering af fordelingsnøgle til driftsramme Menighedsrådets

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi

Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi LBK nr 609 af 06/06/2007 (Gældende) Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi Herved bekendtgøres lov om folkekirkens økonomi, jf. lovbekendtgørelse nr. 4 af 3. januar 2007, med de ændringer, der følger

Læs mere

2 732 / Provstiudvalgskassen. a) Godkendt. a) Tilrettet budgetbidrag for provstiudvalgskassen for 2015. Bilag. b) Godkendt

2 732 / Provstiudvalgskassen. a) Godkendt. a) Tilrettet budgetbidrag for provstiudvalgskassen for 2015. Bilag. b) Godkendt Dagsorden for: Holstebro provstiudvalg PU møde d. 18. august 2014 kl. 14.00 Mødested: Provstiudvalgets mødelokale, Holstebro Sognehus Version: 1 Pkt./Sag / Emneord / Resume Beslutning Dagsorden 1 980 /

Læs mere

Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden. Deltagere. Dagsorden. Møde d. 15. september 2016, kl

Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden. Deltagere. Dagsorden. Møde d. 15. september 2016, kl Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden Møde d. 15. september 2016, kl. 10.30-14.00 Deltagere Tine Lindhardt, Formand, Biskop i Fyens Stift Jette Marie Bundgaard-Nielsen, Formand Danmarks Provsteforening

Læs mere

Notat. 2. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde.

Notat. 2. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde. 2. Forsøgsramme vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhold Flere store samarbejder har udtrykt ønske om at

Læs mere

Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler Årsrapport 2018 for Helsingør Stifts stiftsmidler Marts 2019 Akt. nr. 2018/42978/15 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden

Læs mere

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2017 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2018 Dok. nr. 26114/18 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Resultataftale For. Viborg Stift

Resultataftale For. Viborg Stift Resultataftale 2009 For Viborg Stift 1. Præsentation 1.1 Det formelle grundlag for institutionens virke Denne aftale vedrører Viborg stiftsadministrations opgavevaretagelse. Stiftsadministrationen varetager

Læs mere

Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden. Deltagere. Dagsorden. Dagsorden. Møde d. 25. maj 2016, kl , Roskilde Stift

Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden. Deltagere. Dagsorden. Dagsorden. Møde d. 25. maj 2016, kl , Roskilde Stift Budgetfølgegruppen vedrørende fællesfonden Møde d. 25. maj 2016, kl. 11.30-15.00, Roskilde Stift Deltagere Tine Lindhardt, Formand, Biskop i Fyens Stift Jette Marie Bundgaard-Nielsen, Formand Danmarks

Læs mere

ÅRSREGNSKAB for Viborg Domprovstiudvalg. i Viborg Domprovsti. i Viborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr

ÅRSREGNSKAB for Viborg Domprovstiudvalg. i Viborg Domprovsti. i Viborg Kommune. Myndighedskode CVR-nr ÅRSREGNSKAB for Viborg Domprovstiudvalg i Viborg Domprovsti i Viborg Kommune Myndighedskode 4468 CVR-nr. 24982092 Årsregnskabet indeholder: A B C D E F G H Bilag 1 Bilag 2 Provstiudvalgets erklæring Revisors

Læs mere

Årsrapport 2018 for Haderslev Stifts Stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Haderslev Stifts Stiftsmidler Årsrapport 2018 for Haderslev Stifts Stiftsmidler Februar 2019 Akt 379438 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Forsøgsvilkår nr. 5 vedr. samarbejde mellem menighedsråd, hvor hele eller dele af bygningsadministrationen og vedligeholdelsen, ansvaret herfor

Forsøgsvilkår nr. 5 vedr. samarbejde mellem menighedsråd, hvor hele eller dele af bygningsadministrationen og vedligeholdelsen, ansvaret herfor Forsøgsvilkår nr. 5 vedr. samarbejde mellem menighedsråd, hvor hele eller dele af bygningsadministrationen og vedligeholdelsen, ansvaret herfor (kompetencen) og finansieringen heraf placeres i provstiudvalget

Læs mere

Danske Regioners pensionspolitik 27. januar 2012

Danske Regioners pensionspolitik 27. januar 2012 N O T A T Danske Regioners pensionspolitik 27. januar 2012 Fokus på pension Danske Regioner ønsker at sætte fokus på temaet pension ved at formulere en pensionspolitik. Pensionsområdet er i stigende grad

Læs mere

Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2018 for Viborg Stifts stiftsmidler Februar 2019 Akt.nr. 416269 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Notat. Høringsnotat om udvalgsrapporten "Folkekirken og registreret partnerskab"

Notat. Høringsnotat om udvalgsrapporten Folkekirken og registreret partnerskab Dato: 18. januar 2011 Høringsnotat om udvalgsrapporten "Folkekirken registreret partnerskab" Kirkeministeriet KM-2 Sagsbehandler Jørgen Engmark Den 17. september 2010 sendte Kirkeministeriet udvalgsrapporten

Læs mere

Årsrapport 2016 for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler Årsrapport for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler Februar 2017 dok. nr. 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Årsrapport 2012 for Stiftsmidlerne Fyens Stift

Årsrapport 2012 for Stiftsmidlerne Fyens Stift Årsrapport 2012 for Stiftsmidlerne Fyens Stift Maj 2013 dok. nr. 49554-13 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 647 af 1. juni 2011 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v.

Bekendtgørelse af lov om ansættelse i stillinger i folkekirken m.v. LBK nr 472 af 13/05/2011 Udskriftsdato: 26. juni 2019 Ministerium: Kirkeministeriet Journalnummer: Kirkemin., j.nr. 42992/11 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1250 af 18/12/2012 LBK nr 297 af 14/03/2013

Læs mere

2012/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Forslag. til

2012/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Forslag. til 2012/1 LSF 29 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Ligestilling og Kirke Journalnummer: Ministeriet for Ligestilling og Kirke, 103937/12 Fremsat den 10. oktober 2012 af

Læs mere

Referat af møde i budgetsamrådet

Referat af møde i budgetsamrådet Referat af møde i budgetsamrådet Deltagere: Tine Lindhardt (formand budgetfølgegruppen (bfg)), stiftskontorchef Jørgen Lützau Larsen (bfg), Klaus Kerrn-Jespersen (kontorchef i Kirkeministeriet (bfg)),

Læs mere

Årsrapport 2018 for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler Lolland-Falsters Stift

Årsrapport 2018 for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler Lolland-Falsters Stift Årsrapport 2018 for Lolland-Falsters Stift stiftsmidler Lolland-Falsters Stift Marts 2019 dok. nr. 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for

Læs mere

Årsrapport 2018 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2018 for Aalborg Stifts stiftsmidler Marts 2019 dok. nr. 416452 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Notat. Forsøgsvilkår nr. 3 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen.

Notat. Forsøgsvilkår nr. 3 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen. Forsøgsvilkår nr. 3 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed - budgetsamrådsmodellen Dato: 6. f ebruar 2019 Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindh old Flere store samarbejder

Læs mere

Årsrapport 2016 for Viborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Viborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2016 for Viborg Stifts stiftsmidler Marts 2017 Dok. nr. 31826/17 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Årsrapport 2015 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2015 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport for Aalborg Stifts stiftsmidler Februar 2016 dok. nr. 25134/16 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. April 2010

Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond. April 2010 Notat til Statsrevisorerne om beretning om folkekirkens Fællesfond April 2010 RIGSREVISORS FORTSATTE NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om folkekirkens Fællesfond (beretning nr. 10/02) 9.

Læs mere

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2019

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2019 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2019 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2019. Udskrivningsgrundlaget

Læs mere

Forslag. til. (Udvidelse af kredsen af præster der kan modtage sognebåndsløsere)

Forslag. til. (Udvidelse af kredsen af præster der kan modtage sognebåndsløsere) Forslag til Lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken, kirkelig betjening og sognebåndsløsning (Udvidelse af kredsen af præster der kan modtage sognebåndsløsere) 1 I lov nr. 352 af 6. juni 1991

Læs mere

Forsøgsvilkår nr. 2 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde Dato: 6.

Forsøgsvilkår nr. 2 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde Dato: 6. Forsøgsvilkår nr. 2 vedr. ændret organisering af samarbejder som selvstændig juridisk enhed Bevillingssamarbejde Dato: 6. f ebruar 2019 Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindh old Flere store samarbejder

Læs mere

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2015

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2015 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2015 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2015. Udskrivningsgrundlaget

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi

Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi Side 1 af 10 Dato for udstedelse 28-04-2006 Dokumenttype Lovbekendtgørelse Forskriftens nr. 376 Forskriftens titel Bekendtgørelse af lov om folkekirkens økonomi Ressortministerium Kirkeministeriet Status

Læs mere

Tilstedeværende. Budgetfølgegruppen Kjeld Holm, Leif Sondrup, Paw Kingo Andersen, Inge Lise Pedersen, Helle Samson, Klaus Kerrn-Jespersen

Tilstedeværende. Budgetfølgegruppen Kjeld Holm, Leif Sondrup, Paw Kingo Andersen, Inge Lise Pedersen, Helle Samson, Klaus Kerrn-Jespersen Budgetsamråd for fællesfonden Referat af møde d. 5. september 2012, kl. 10-14 i Ministeriet for Ligestilling og Kirke C/O Ministeriet for Ligestilling og Kirke Frederiksholms Kanal 21 Postboks 2123 1015

Læs mere

Årsrapport 2015 for Haderslev Stift stiftsmidlerne

Årsrapport 2015 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Årsrapport 2015 for Haderslev Stift stiftsmidlerne Februar 2016 dok. nr. 22102/16 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Notat. Forsøgsvilkår nr. 7 vedr. ny organisering af menighedsrådets arbejde - Fra roller til ansvar og opgaver. Fase 1 - Opstart Inspiration

Notat. Forsøgsvilkår nr. 7 vedr. ny organisering af menighedsrådets arbejde - Fra roller til ansvar og opgaver. Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsvilkår nr. 7 vedr. ny organisering af menighedsrådets arbejde - Fra roller til ansvar og opgaver Fase 1 - Opstart Inspiration Forsøgsindhol d I dag indeholder menighedsrådsloven en meget stram styring

Læs mere

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2014

Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2014 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskat og udligningstilskud for 2014 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskat og udligningstilskud for 2014. Udskrivningsgrundlaget ten

Læs mere

Årsrapport 2017 for Haderslev Stifts Stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Haderslev Stifts Stiftsmidler Årsrapport for Haderslev Stifts Stiftsmidler Februar 2018 dok. nr. 21437-18 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Kirkegårdenes økonomi - og muligheder

Kirkegårdenes økonomi - og muligheder Kirkegårdenes økonomi - og muligheder Årsmøde 2019 for FDK & DKL 4. september 2019 6. 1 september 2019 ØKONOMI FOLKEKIRKEN Rammerne for kirkegårdenes økonomi 2 6. september 2019 Økonomi Folkekirken Mio.

Læs mere

Årsrapport 2016 for Haderslev Stifts Stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Haderslev Stifts Stiftsmidler Årsrapport 2016 for Haderslev Stifts Stiftsmidler Februar 2017 dok. nr. 20438-17 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Årsrapport 2013 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2013 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport 2013 for Aalborg Stifts stiftsmidler Maj 2014 dok. nr. 58905/14 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Hver kommunes andel af landskirkeskatten fremgår af vedlagte bilag 1.

Hver kommunes andel af landskirkeskatten fremgår af vedlagte bilag 1. Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2016 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2016. Udskrivningsgrundlaget

Læs mere

Årsrapport 2016 for Aalborg Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2016 for Aalborg Stifts stiftsmidler Årsrapport for Aalborg Stifts stiftsmidler Februar 2017 dok. nr. 31863/17 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Resultataftale 2012. for. Fyens Stift

Resultataftale 2012. for. Fyens Stift Resultataftale 2012 for Fyens Stift 1. Præsentation 1.1. Det formelle grundlag for stiftsadministrationens virke Denne aftale vedrører Fyens Stiftsadministrations opgavevaretagelse. Stiftsadministrationen

Læs mere

Årsrapport 2018 for Aarhus Stift Stiftsmidler

Årsrapport 2018 for Aarhus Stift Stiftsmidler Årsrapport 2018 for Aarhus Stift Stiftsmidler Februar 2019 dok. nr. 416634 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Beretning fra mødet i Stiftsrådet for Lolland-Falsters Stift mandag den 12. september 2011

Beretning fra mødet i Stiftsrådet for Lolland-Falsters Stift mandag den 12. september 2011 Beretning fra mødet i Stiftsrådet for Lolland-Falsters Stift mandag den 12. september 2011 Følgende deltog i mødet: Bent Normann Olsen, formand Erik Rasmussen, næstformand Sognepræst Ulla Schou Rasmussen

Læs mere

Årsrapport 2017 for Helsingør Stifts stiftsmidler

Årsrapport 2017 for Helsingør Stifts stiftsmidler Årsrapport 2017 for Helsingør Stifts stiftsmidler Marts 2018 dok. nr. 2018/71/2 1. Indledning I henhold til bekendtgørelse nr. 813 af 24. juni 2013 om budget og regnskabsvæsen mv. for fællesfonden udarbejdes

Læs mere

Beregning af landskirkeskat. Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2017

Beregning af landskirkeskat. Samtlige kommuner, stifter og provstier. Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2017 Samtlige kommuner, stifter og provstier Fordeling af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2017 Hermed udmeldes fordelingen af landskirkeskatten og udligningstilskuddet for 2017. Udskrivningsgrundlaget

Læs mere