Det er derfor vigtigt, at dagtilbuddene fokuserer på børns fællesskaber, idet det er i fællesskaber, at børn kan udvikle sociale kompetencer.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det er derfor vigtigt, at dagtilbuddene fokuserer på børns fællesskaber, idet det er i fællesskaber, at børn kan udvikle sociale kompetencer."

Transkript

1 Årsplan for Aktiviteter for børnene i Strøby børnehave. Januar Uge 1 til 3: Fokus på leg i de forskellige rum. Sociale kompetencer Der skal arbejdes med dannelse af venskaber og kammeratskaber, og der skal i denne sammenhæng sættes fokus på omsorg, respekt og nærvær. Det er afgørende for barnets trivsel og udvikling, at de føler sig som en del af et fællesskab, hvor den enkeltes bidrag til fællesskabet har betydning. Det er derfor vigtigt, at dagtilbuddene fokuserer på børns fællesskaber, idet det er i fællesskaber, at børn kan udvikle sociale kompetencer. Læringsmål: Børnene udvikler social identitet og være en del af et fællesskab Børnene mødes med empatiske og anerkende voksne Udvise respekt for forskelligheder Udvikle hjælpsomhed blandt børnene Metode: Interview af børn om deres relation til andre børn Benytte ideer og materialer fra Barnet i centrum Fokus modtagelse Evalueringsmål: Kan barnet samarbejde og indgå i fællesskaber Barnet yder trøst og kærlig omsorg, når en anden er ked af det Barnet hjælper en kammerat eks i garderoben Dokumentation: Praksisfortællinger Diagram for, hvor er børn nu og hvor er de efter projektet Projekt for teamet sociale kompetencer Overskrift: Relationsarbejde Der arbejdes med projektet i ugerne 4,5,6 i år 2015 og med særlig fokus på vuggestuen og de mindste børnehavebørn.

2 Den nedsatte arbejdsgruppe er tovholder for projektet, og den enkelte skaber interesse for teamet i egen institution Projektet vil tage udgangspunkt i barnet i centrum og arbejdet med ICDP Der vil blive benyttet ideer og materialer fra de nævnte projekter Der vil ligeledes blive tilknyttet en konsulent Anne Linder til projektet Der vil blive arbejde med de 8 samspilstemaer, der indgår i ICDP konceptet. Der bliver endvidere indkøbt bogen: Fællesskabets pædagogik, som aktivt skal indgå de pædagogiske overvejelser. Februar Uge 4, 5, 6 og 7: Åbent værksted. (Samtidig med sociale kompetencer) Traditionen tro skal vi forberede fastelavnsfest og lave fastelavnsris. Børnene får her brugt deres kreativitet og de prøver at inspirere andre eller lade sig inspirere. Alle må indimellem vente på f.eks. at få en saks, maling eller hjælp fra en voksen, og børnene hjælper hinanden. Samtidig kommer der også mange små dialoger i gang, når børn og voksne sådan sidder og sysler med noget. Alle børn får deres fastelavnsris med hjem. Uge 7: Fredag den 13. februar, er der fastelavnsfest med udklædning, tøndeslagning, guf og en omgang bide til bolle. En sjov og anderledes dag fyldt med traditioner og masser af sociale udfordringer! Uge 8: Skolernes vinterferie. Uge 9: Fredag den 27. februar holder vi Børnehavens 18 års fødselsdag. Traditionen tro vil der være en teateroplevelse denne dag. Vi skal til Ishøj teater og se forestillingen: Pjerrot og månen. Om eftermiddagen inviteres forældre og søskende til kaffe og kage. Marts Torsdag den 5. marts skal storbørnsgruppen til Strøby Skolen og se fortælleteater med Claus Faber. Uge 10 og 11: Dialogisk læsning Uge 12: I denne uge er der fokus på de kommende skolebørn, som skal overflyttes til SFO 1. april. Skolebørnene bliver samlet for at male t-shirts, handle ind, lave madplan, bordpynt og bordkort, alt sammen som forberedelse til en fælles børnefest i

3 børnehaven tirsdag den 31. marts. Ideen med denne uge og fest er, at give børnene et godt minde fra børnehaven, og samtidig styrke børnefællesskabet, så overgangen til skole bliver en positiv oplevelse. Uge 13: Mellemgruppen forbereder frokostfest den sidste dag - for skolebørnene. Uge 13: Fredag den 27.marts er skolebørnenes sidste dag i børnehaven, og vi siger farvel til dem med en ordentlig afslutningsfest for alle børn og personale. Skolebørnene kommer med forskellige retter mad til frokost. Mellemgruppen dækker bord, pynter op og retter an. Alle samles til spisning i fællesrummet, hvor skolebørnene får afskedsgaver og alle synger farvelsang. Fra kl til afholdes sidste fest for de kommende skolebørn. Personalet står for underholdningen. Skolebørnene spiser sammen og forældre bliver inviteret til at komme og hygge fra kl til April Uge 14: Påske lukkedage og helligdage. I april vil vi opleve et skift i børnegruppen. Vi har lige sagt farvel til de kommende skolebørn og nye vil komme til. Vi danner nye nuller-, mellem- og storbørnsgrupper. Fra uge 15: Modtagelse af nye børn. Vi skaber to indslusning rum i klodserummet og dukkekrogen. Her vil de nye børn starte deres dag. Der vil som regel være 1-2 voksne i rummet, så børnene kan føle sig trygge i de kendte voksnes nærvær. De vil efter eget tempo blive sluset ud i den store børnehavegruppe. Uge 17 og 18: Storbørnsgruppen og Mellemgruppen tager på ture ud af huset. Ved fælles oplevelser og aktiviteter udenfor huset kommer børnene tættere på hinanden. Det er med til at styrke de sociale fællesskaber. Det er desuden et brud i hverdagen, og det giver børnene nogle gode natur oplevelser, med vand, sand og dyreliv og andet Uge 17 og 18: Højbede/Urtehave for dem som ikke er på tur.

4 Maj. Uge 19, 20 og 21:Der skal arbejdes med læreplanstemaet Natur og naturfænomener Natur og naturfænomener I dette tema arbejdes både med naturen, naturfænomener, planter samt dyr. Dette betyder, at temaet er temmelig bredt og består af flere dele, som alle skal implementeres i det pædagogiske arbejde. Barnet skal have oplevelser i med med naturen, herunder naturens indhold, som eksempelvis kan være arbejde med de dyr, som lever i naturen eller arbejdet med de ingredienser, naturen består af (planter) Barnet skal sikres oplevelser, udforinger og erfaringer omkring arbejdet med naturen og naturfænomener, og denne skal ske igennem leg, eksperimenter, fordybelse og kontinuitet, der skal sættes ind i aktiviteter og forløb. Læringsmål: Lege og lave aktiviteter ude i skov og strand (kommunes sommerhus). At lærer naturen bedre at kende igennem fordybelse og eksperimenter. Udvise respekt og omsorgsfuldhed for naturen Metode: Gør brug af kommunens sommerhus. Der lægges op til, at der indgår en overnatning med børnene (de 4 årige). Evalueringsmål: Fremvisning/fernisering af projektet for forældre ude i sommerhuset Tager børnene eget initiativ til at spørge ind til naturen. Dokumentation: Logbog for spørgsmål og dokumentation. Fernisering som en tur rundt i landskabet til forskellige poster med udstilling fra projektet. Projekt for teamet Natur og naturfænomener. Overskrift: Jord, ild, vand og luft Der arbejdes med projektet i ugerne 19,20,21 i år 2015 og med særlig fokus på mellemgruppen i børnehaven. Alder?? Den nedsatte arbejdsgruppe er tovholder for projektet, og den enkelte skaber interesse for teamet i egen institution Dette projekt vil daglig i fællesskab foregå i naturen Det vil blive undersøgt om en overnatning i kommunens sommerhus vil være muligt

5 Der tages kontakt til en naturvejleder, og der tages udgangspunkt i materiale fra friluftsrådet og Danmarks naturfredningsforening. Bogen fra Karsten Gotlib bestilles Den enkelte institution vælger deres eget tema, og laver i fællesskab en aktiv fernisering. Uge 21: Forberedelser til bedstedag: Her øves sange og laves bord pynt. Uge 21:Torsdag den 21. maj: Bedsteforældre dag. Denne dag er en mulighed for bedsteforældrene til at være sammen med børnebørnene i deres børnehave og få et indblik i børnenes hverdag. Der er fælles kage bord og børnene underholder med lidt sang/sprog? Uge 22: Dialogisk læsning (mellemgruppe) Uge 22: Forældresamtaler mellemgruppe Juni. Uge 23 og 24: Åbent værksted. Vi skal lave Feriekasser. Dette gør vi for at børnene har mulighed for at samle minder og oplevelser fra deres sommerferie. Når de kommer tilbage til børnehave efter ferie, vil vi tale med hvert enkelt barn om deres ferieoplevelser, ud fra de ting de har samlet sammen. Uge 25: Udeliv. Vi kan evt. bruge bålpladsen og lave bål mad. Der skal desuden laves heks til Sct. Hans festen. Uge 25: Torsdag den 18. juni Cikus Maskot - Strøby Brugs plæne. Uge 25: Besøg af naturvejleder og jæger Jan Lindberg. (Vivi undersøger mulighed) Uge 26: Tirsdag den 23. juni holder vi traditionen tro Sct. Hans fest for børnene. Nogle børn har lavet heks og bygget bål. Bålet tændes, vi spiser hekseslik og synger heksesange. Uge 26: Vi går så småt i gang med forberedelserne til sommerfesten i august. Se læringsmål for august måned.

6 Juli. Uge 27 32: Sommerferie. Ture og aktiviteter afhængigt af, hvor mange børn og ansatte, der holder ferie. I sommerferieugerne vil vi også gå så småt i gang med forberedelse af sommerfesten. (Bordpynt, rekvisitter m.m.) August. Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål: At give børnene en fællesskabsfølelese omkring faste traditioner. Metode: Et planlagt forløb med forberedelse af sommerfesten. Børnene deles i grupper. Hvordan: Der skal laves rekvisitter, og øves på vores optræden. Evaluerings spørgsmål: Ser vi børnene spontant optræde med det øvede fra sommerfesten? Taler de om sidste og næste års traditioner? Uge 33, 34 og 35: Vi vil arbejde med ovenstående tema. Uge 35. Fredag den 28. august er der sommerfest for børn, forældre og personale - en fast tradition i børnehaven. Festen har et tema som viser sig i udsmykningen og underholdningen. Alle medbringer en ret mad til fælles tag selv bord. September Oktober Uge 37 og 38: Storbørnsgruppen samles for at lave forskellige skoleforberedende aktivitet. Som personale planlægger vi et forløb, hvor vi kan vurdere hvor skoleparate børnene er og på den måde kan vi få øje på hvad der skalarbejdes videre med. Uge 39,40 og 41: Barnets alsidige personlige udvikling; Særligt tilrettelagt forløb for mellemgruppen. Barnets alsidige personlige udvikling Barnets identitet, selvopfattelse, selvoplevelse og selvtillid er vigtige elementer for barnets generelle udvikling og muligheder for at tilegne og lære nye ting.

7 Barnet skal have muligheder i daginstitutionen for at deltage i sociale og kulturelle sammenhænge, og her skal barnets personlige muligheder og egne grænser udfordres, styrkes og stimuleres. Barnet skal udfordres med tilbud og muligheder, hvor barnet kan agere, udforske og deltage med det potentiale og de resurser barnet har. Læringsmål At barnet kan udtrykke sine tanker, følelser og give sin mening til kende Barnet tør udforske sine egne grænser Metode: Arbejde mede trin for trin eller et tilsvarende koncept Via en teaterforestilling hvor der vises følelser En oplevelse i trætoppene hvor egne grænser afprøves Evalueringsmål: Børnene bliver bevidste om egne følelser Børnene kender egne grænser Dokumentation: Udsagn og praksis fortællinger om oplevelserne i forløbet med teaterforestillingen og trætoppene. Spørge ind til forskellige følelser Billeder og notater Projekt for teamet Barnets personlige udvikling Overskrift: Personlige grænser afprøves Der arbejdes med projektet i ugerne 39,40,41 i år 2015 og med særlig fokus på mellemgruppen i børnehaven. Den nedsatte arbejdsgruppe er tovholder for projektet, og den enkelte skaber interesse for temaet i egen institution Temaet vil være en 3 deling, hvor følgende indgår Genopfriske kursus i trin for trin (dog helst et nyt koncept) Teatertrup til inspiration Instruktør fra Adventparken (trætopperne) Den første del af projektet øves der i eget hus som tryg base. Den anden og den sidste del planlægges sammen med de andre institutioner i området. Forestillinger, hvor egne grænser afprøves, samt øvrige kan være med øvrige institutioner eller sammen med en enkelt anden institution. Ligeledes udfordring af grænser i trætopperne. Uge 42: Skolernes efterårsferie.

8 Uge 43 og 44: Skolesamtaler: Samtaler med de forældre hvis børn kan starte i skole til sommer. Uge 44: Statusmøde for specialgruppen torsdag den 29. oktober. November Uge 45 til 48: Julegaver - åbent hemmeligt værksted. Personalet vælger en gave, som alle børn skal lave. Derudover kan børnene frit vælge at lave andre gaver, hvis de har lyst. Formålet med denne aktivitet, er at skabe en tradition, lære børnene glæden ved at give og spændingen ved at holde på en hemmelighed. Øve finmotorik, og via den faste opgave, at kunne inspirere børnene til at bruge deres fantasi og lave andre gaver. December Uge 49: Torsdag den 3. december holder vi juletræsfest. Festen er for børn og forældre. Vi klipper julepynt, spiser risengrød og danser om juletræet. Forældrebestyrelse planlægger denne fest. Uge 51: Tirsdag den 15. dec. holder vi julefrokost for børnene. Vi deler børnene op i små grupper, for at gøre det hyggeligt for alle, og mindre stressende. Børnehaven står for frokosten, som bliver tilberedt sammen med børnene, med indkøb, borddækning osv. Alle børn får en opgave. Uge? : Julegudstjeneste i Strøby Kirke. Herudover er december en måned fyldt med faste traditioner. Hver dag samles børnene til en lidt længere samling i deres grupper. Vi tænder kalenderlys, læser julehistorier, og børnene åbner på skift dagens pakke, som altid indeholder noget, der er til hele børnehaven. Børnene er på skift Dagens Nisse, noget som alle børnene glæder sig rigtig meget til at skulle være! Børnehaven er lukket den 24. december til og med den 1. januar Særlige aktiviteter for specialgruppen Specialgruppens 6 børn vil sammen med deres primærpædagoger deltage i de aktiviteter som er i årsplanen. Da børnene i specialgruppen ofte trives bedst i mindre

9 grupper, vil vi tage udgangspunkt i det enkelte barns ressourcer og deltage i det omfang barnet får udbytte af aktiviteten. Anden information OBS: Ud over alt det der er planlagt på kalenderen er der jo også lige ca. 50 børnefødselsdage der også skal fejes. Børne- og læringsmiljø? Børne -APV? Fokus på det fysiske, det psykiske og det æstetiske børnemiljø? I år 2015 vil vi sætte fokus på særligt to punkter ved børne- og læringsmiljø: 1. Håndhygiejne (Hvordan kan vi forbedre rutiner omkring håndhygiejnen og skabe bevidsthed hos børnene om hvor vigtigt det er at vaske hænderne grundigt) 2. Relationer. Vi vil fortsætte det spændende arbejde med at have fokus på barn/voksen relation, som vi ser som grundlaget for at børnene har lyst til at være aktive kritiske deltagere i de mange pædagogiske aktiviteter og derved grundlag for udvikling, trivsel, læring og dannelse. Vi vil arbejde med relations matrixer, som en måde at få status på hvordan det ser ud i forhold til børnegruppen. Der vil desuden blive arbejdet med barn/barn relationer under udviklingsplanen sociale kompetencer. Områdets arbejde med de politiske besluttede indsats og kvalitetsmål Der bliver fra kommunalbestyrelsen hvert år udstukket nye kvalitetsmål, som vi skal arbejde med. Der bliver formidlet mål, indikator og resultatkrav. Området kobler så vidt muligt nye kvalitetsmål på de eksisterende læreplanstemaer og her finde metode og evalueringsspørgsmål. Ligesom med læreplanstemaerne gennemgås indhold, formulering, pædagogiske metoder og realiseringen af disse ved en efterfølgende evaluering. Vi har erfaring for, at vi efter fokus med et (kvalitets)mål efterhånden vil opleve det som en naturlig implementeret del af hverdagen. Kvalitetsmål for 2015 ligger på børneintra under området Nordstevns

10

11

12

13

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag Pædagogiske læreplaner Generelt pædagogisk grundlag Vi ønsker at skabe et børneliv for børn og forældre, som ruster børnene til livets udfordringer, til glæde for dem selv, deres omgivelser og samfundet

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

Aktiviteter Hele året

Aktiviteter Hele året Aktivitetsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2012 til Juli 2013 Aktiviteter Hele året Motorik i salen, på legepladsen og i naturen Hver stue/gruppe har en formiddag i salen. Derudover bliver der

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Grundlæggende værdier... 4 Læringssyn pædagogisk tilgang... 5 Barnets alsidige personlige udvikling... 6 Barnets alsidige personlige udvikling... 7 Sociale kompetencer...

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Virksomhedsplan for Helps SFO Rosenhaven (tilknyttet Helsingør Privatskole) Udarbejdet af personalet

Virksomhedsplan for Helps SFO Rosenhaven (tilknyttet Helsingør Privatskole) Udarbejdet af personalet Virksomhedsplan for Helps SFO Rosenhaven (tilknyttet Helsingør Privatskole) Udarbejdet af personalet Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse SFO ens tilhørsforhold... 3 Projekt SFO... 3 Fysiske rammer... 3 Normering...

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 Firkløveren er et børnehus som består af fire institutioner med en fælles distriktsleder. Firkløverens institutioner ligger alle i Greve Midt. Bebyggelsen i Greve

Læs mere

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse.

Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Maglegårdens arbejde med børns overgang fra børnehave til SFO/børnehaveklasse. Vores mål med at have disse arbejdspapirer er, at vi kan blive mere præcise i vores udførelse af opgaven. Vi ønsker at blive

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i alderen 0-2 år og børn i aldersgruppen 3 år til barnets skolestart.

Læs mere

Mad- og måltidspolitik i Marthagården

Mad- og måltidspolitik i Marthagården Mad- og måltidspolitik i Marthagården På baggrund af sundhedsprofilen af de 0-25-årige i Frederiksberg Kommune har kommunalbestyrelsen besluttet, at der skal udarbejdes og implementeres mad- og måltidspolitikker

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

AFRAPPORTERING AF ARBEJDET MED PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ JANUAR

AFRAPPORTERING AF ARBEJDET MED PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ JANUAR AFRAPPORTERING AF ARBEJDET MED PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 BØRNEHAVEN HIMMELBLÅ JANUAR 2015 De 6 temaer indenfor de pædagogiske læreplaner er en del af den daglige pædagogiske praksis. Vi arbejder i dybden

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe

Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Vuggeriet og Lysegrøn gruppe Faktaoplysninger: Børnetal og stuer: Vuggestuen i Tusenfryd er delt op i stuer. Der er plads til ca. 12 børn på hver stue. Alt efter antal af børn i afdelingen er barnet tilknyttet

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Præsentation af Daginstitutionen Regnbuen:... 2. Pædagogisk læreplan:... 3. Tema 1, barnets alsidige personlige udvikling:... 3

Præsentation af Daginstitutionen Regnbuen:... 2. Pædagogisk læreplan:... 3. Tema 1, barnets alsidige personlige udvikling:... 3 Regnbuens Læreplan Indholdsfortegnelse Præsentation af Daginstitutionen Regnbuen:... 2 Pædagogisk læreplan:... 3 Tema 1, barnets alsidige personlige udvikling:... 3 Tema 2, barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe.

Skema til beskrivelse af specifik indsats i et tema i henhold til lov om læreplaner: Der udfyldes et skema pr. tema pr. aldersgruppe. læreplaner: Tema: 2009 Målgruppe: ½ 2 år: xxxxx 3 6 år: Barnet skal blive mere selvhjulpent og udvikle dets selvværd. Målet skal være medvirkende til, at udvikle barnet til et helt harmonisk individ. Barnet

Læs mere

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune

Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune 1 Mål og principper for den gode overgang i Aalborg Kommune Indledning Med disse mål og principper for den gode overgang fra børnehave til skole ønsker vi at skabe et værdisæt bestående af Fællesskaber,

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Krop og Bevægelse At børnene oplever glæden ved, accept af og forståelse for deres egen krop og oplever glæden ved at være i bevægelse. At der i dagtilbuddet er muligt at styrke

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen.

Forord: I vuggestuen har vi delt børnene op i to primærgrupper. De yngste og de ældste. Daglige rutiner i vuggestuen. Vuggestue 2012/2013 Forord: Vuggestuepædagogik er både omsorg, trivsel og læring. Det lille barn er tidligt i stand til at imitere, og det viser, at det lille barn er et lærende barn. Vi arbejder meget

Læs mere

Aktiviteter Hele året

Aktiviteter Hele året Aktivitetsplan For Vuggestuen August 201til Juli 2012 Aktiviteter Hele året Motorik i salen, på legepladsen og i naturen Hver stue/gruppe har en formiddag i salen. Derudover bliver der bevægelse i dagligdagen

Læs mere

Personalets kompetencer i Børnehuset Knolden

Personalets kompetencer i Børnehuset Knolden ÅRSHJUL 2014 Personalets kompetencer i Børnehuset Knolden De fastansatte personaler har særlige kompetencer (se kompetenceprofiler s.8), som udnyttes i det daglige pædagogiske arbejde samt i relation til

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

ÅRSHJUL 2016 Personalets kompetencer i Børnehuset Knolden

ÅRSHJUL 2016 Personalets kompetencer i Børnehuset Knolden ÅRSHJUL 2016 Personalets kompetencer i Børnehuset Knolden De fastansatte personaler har særlige kompetencer (se kompetenceprofiler s.8), som udnyttes i det daglige pædagogiske arbejde samt i relation til

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV...

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV... UDVIKLINGSPLAN (LÆREPLANER) 2008 OG 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV...6 8. FOKUSPUNKTER

Læs mere

Havbrisens pædagogiske læreplaner

Havbrisens pædagogiske læreplaner Havbrisens pædagogiske læreplaner (Under områdets pædagogiske læreplaner ses værdigrundlag og beskrivelser som er lavet i samarbejde og dermed er fælles for alle 6 filialer) Havbrisen eget tillæg: Fokuspunkt

Læs mere

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur.

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur. Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske læreplaner er udarbejdet for at sikre at børn tilegner sig de nødvendige kompetencer, samt synliggøre det pædagogiske arbejde der udføres i børnehaver. De seks kompetenceområder

Læs mere

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 VÆRDIER, PRINCIPPER OG LÆRINGSFORSTÅELSE 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 5 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv

Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Børnehuset Himmelblås fokusområde : Udeliv Naturen er et ekstra læringsrum og udelivet har stor betydning for os, da vi mener det er vigtigt at børnene får et godt kendskab til naturen, og hvordan og hvad

Læs mere

Velkommen til Gadekæret

Velkommen til Gadekæret Velkommen til Gadekæret Velkommen til Gadekæret Gadekæret er tegnet af arkitektgruppen Regnbuen og institutionen åbnede i 1998 og var med i en konkurrence om fremtidens daginstitutioner. Gadekæret er

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN

NATURBØRNEHAVE GL. TØLLØSE - PÆDAGOGISK LÆREPLAN INDLEDNING Naturbørnehaven Gl. Tølløse A/S er en aldersintegreret institution for børn i alderen 9 måneder til 6 år (skolestart). Vi er blevet godkendt af Holbæk kommune til 60 børneenheder, deraf 15 vuggestuepladser.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner I Skovparkens Børnehus arbejder vi ud fra de 6 læreplanstemaer i vores pædagogiske praksis. Da vi også er en del af Grønne spirer projekt, som sætter fokus på miljø, udeliv og et

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2. TEMA: Sociale kompetencer. Bandholm Børnehus 2011 Sociale kompetencer udvikles i fællesskaber og gennem relationer til andre, f. eks i venskaber, grupper og kultur. I samspillet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering I Børnehaven Landsbyhaven er de pædagogiske læreplaner en ganske naturlig del af vores dagligdag. Vi arbejder meget målrettet med at synliggøre de overordnede

Læs mere

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1

Læreplan 2012. Børnehuset Diamanten. det bedste sted at være. - og lege og lære. Side 1 Læreplan 2012 Børnehuset Diamanten det bedste sted at være - og lege og lære Side 1 At føle, at høre, at se At tale, at græde, at le At danse, at cykle, at gå At opdage, lære, forstå At spørge hvorfor

Læs mere

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering D. 1. juli 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

Velkommen til Børnehuset Kærnen

Velkommen til Børnehuset Kærnen Velkommen til Børnehuset Kærnen VELKOMMEN I BØRNEHUSET KÆRNEN NORMERING Børnehuset Kærnen er en integreret institution med 24 vuggestuebørn og 80 børnehavebørn, heraf 40 børn i vores skovafdeling i Nibsbjerg

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Børnehaven Møllegården. Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre

Børnehaven Møllegården. Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre Børnehaven Møllegården Velkommen i Møllegården. Nyttige informationer til forældre 01-07-2014 Velkommen i Børnehaven Møllegården, vi håber, I alle falder godt til! I denne brochure kan I læse lidt om alt

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

PIPPI- HUSET. Evaluering. 2013 og 2014. Beskrivelse af det pædagogiske arbejde

PIPPI- HUSET. Evaluering. 2013 og 2014. Beskrivelse af det pædagogiske arbejde 1 PIPPI- HUSET 2013 og 2014 Beskrivelse af det pædagogiske arbejde Vores udgangspunkt for arbejdet er et helhedssyn på børns læring, hvor de enkelte læreplanstemaer er integreret i hinanden, og sættes

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Nedenfor er beskrevet de rammer Frederiksberg Kommune har opstilet for bestyrelsens arbejde med mad og måltidspolitikken for Børnehuset Adilsvej.

Nedenfor er beskrevet de rammer Frederiksberg Kommune har opstilet for bestyrelsens arbejde med mad og måltidspolitikken for Børnehuset Adilsvej. Baggrund Nedenfor er beskrevet de rammer Frederiksberg Kommune har opstilet for bestyrelsens arbejde med mad og måltidspolitikken for Børnehuset Adilsvej. Frederiksberg Kommune har besluttet, at der skal

Læs mere

Fokuspunkter for Juniorhuset for okt.-nov.-dec. måned 2010:

Fokuspunkter for Juniorhuset for okt.-nov.-dec. måned 2010: Fokuspunkter for Juniorhuset for okt.-nov.-dec. måned 2010: Sociale kompetencer Design Kulturelle udtryksformer og værdier Uge 40-41: Mandag: Bål Forskellige supper på bål (hvis vejret driller os, bliver

Læs mere

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer.

I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. I Svenstrup Børnehus arbejdes der med pædagogiske lære planer. De pædagogiske læreplaner indholder følgende temaer: Personlige kompetencer Sociale kompetencer Sproglige kompetencer Krop og bevægelse Naturen

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Dus indholdsplan for Dus Troldhøj.

Dus indholdsplan for Dus Troldhøj. Dus indholdsplan for Dus Troldhøj. Dus indholdsplanen er revideret på personale weekenden d. 18/3 2011. Der er stillet op efter SMTTE model, dvs. sammenhæng, mål, tegn, tiltag og evaluering. Personlig

Læs mere

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen.

Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Pædagogiske læreplaner på Abildgårdskolen. Om skolen: Abildgårdskolen er beliggende i Vollsmose i Odense. Skolen har pt. 655 elever hvoraf ca. 95 % er tosprogede. Pr. 1. august 2006 blev der indført Heldagsskole

Læs mere

Overgang fra børnehave til skole på Sønderbro

Overgang fra børnehave til skole på Sønderbro Overgang fra børnehave til skole på Sønderbro BØRN OG UNGE Forord Baggrunden for denne pjece er, at det kan være rigtig svært at starte på noget nyt. For barnet der skal i skole kan det være svært at lære

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Skovparken!

Velkommen til Børnehaven Skovparken! Velkommen til Børnehaven Skovparken! Med disse sider vil vi gerne give jer nogle praktiske oplysninger og give jer et indtryk af, hvordan det er at gå i vores børnehave. Der er specielt to forhold, der

Læs mere

Børnehaven Brumbassen

Børnehaven Brumbassen Børnehaven Brumbassen Det er lovkrav at alle dagtilbud udarbejder pædagogiske læreplaner. Kommunalbestyrelse og forældrebestyrelse skal godkende planen, og forældrebestyrelsen skal hvert år vurdere om

Læs mere

Faktaoplysninger... 5. Grundlæggende værdier... 6. Læringssyn pædagogisk tilgang... 7. Barnets alsidige personlige udvikling... 8

Faktaoplysninger... 5. Grundlæggende værdier... 6. Læringssyn pædagogisk tilgang... 7. Barnets alsidige personlige udvikling... 8 1 2 3 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 5 Grundlæggende værdier... 6 Læringssyn pædagogisk tilgang... 7 Barnets alsidige personlige udvikling... 8 Barnets alsidige personlige udvikling... 9 Sociale

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet

Storebørnsgruppen for kommende skolebørn i Afdeling Mariesminde. Skoleparat - parat til livet Personlige Kompetencer Sætte ord på følelser, eller det der er svært. Bidrage med egen fantasi i legen, komme med små input. Udtrykke sig via sprog og gå i dialog. Vælge til og fra. Drage omsorg for andre

Læs mere

Velkommen i småbørnsgruppen Filurerne i Børnegården

Velkommen i småbørnsgruppen Filurerne i Børnegården Velkommen i småbørnsgruppen Filurerne i Børnegården De største børn på vej på koloni Børnegården er en daginstitution med børn i alderen 2 6 år. Børnene er opdelt i 3 grupper, Filurerne som er de mindste

Læs mere

Holstebro Kommune. Dagtilbudspolitik 2011-2014. Udviklingsplan for Vuggestuen Søstjernen

Holstebro Kommune. Dagtilbudspolitik 2011-2014. Udviklingsplan for Vuggestuen Søstjernen Holstebro Kommune Dagtilbudspolitik 2011-2014 Udviklingsplan for Tingvej 39, Mogenstrup 7800 Skive 1 1. Indledning... 3 2. Præsentation af dagtilbuddet.... 3 3. Børne- og læringssyn.... 3 3.1 Holstebro

Læs mere

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015.

Evaluering af årshjul for Børnehuset Mariehønen 2014 2015. Årshjul 2014 2015: Årshjulet 2014 2015 er beskrevet i form af en skriftlig redegørelse, en planche, ugeplanerne, dokumentationsmapperne samt Barnet bog, der alt sammen er placeret i vores fællesrum, hvori

Læs mere

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen.

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen. Farvekodesystemet Farvekodesystemet i dokumentationen af praksis på baggrund af de seks temaer For at gøre arbejdet med de seks temaer overskueligt både for personalet, forældre og børn bruger vi et farvekodesystem.

Læs mere

Kurser efterår 2014. - nu også for børnehavepædagoger

Kurser efterår 2014. - nu også for børnehavepædagoger Kurser efterår 2014 - nu også for børnehavepædagoger Kære børnehavepædagoger I har modtaget en folder fra Center for Undervisningsmidler, henvendt til pædagoger, der arbejder med kommende skolestartere.

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Anja Bech Andersen, Børnehuset Grønnebakken, Næstved Kommune og leder Jonna Pfeil Nielsen, Piletræet, Ishøj Kommune

Beskrevet med input fra pædagog Anja Bech Andersen, Børnehuset Grønnebakken, Næstved Kommune og leder Jonna Pfeil Nielsen, Piletræet, Ishøj Kommune 182 Overgangsritual Beskrevet med input fra pædagog Anja Bech Andersen, Børnehuset Grønnebakken, Næstved Kommune og leder Jonna Pfeil Nielsen, Piletræet, Ishøj Kommune Overgange Overgangsritual BAGGRUND

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

DesignBørnehuset SanseSlottet

DesignBørnehuset SanseSlottet DesignBørnehuset SanseSlottet Vi vil gerne byde jer velkommen i Designbørnehuset SanseSlottet. SanseSlottet er en afdeling af Børnehusene i Vonsild. Vi håber, denne skrivelse kan give jer et lille indblik

Læs mere

Årsplan Røde Kors Børnehus i Vuggestuen August 2015 til Juli 2016 Aktiviteter Hele året. Aktiviteter hele året. Turdagen: Vi går tur i nærmiljøet når vind og vejr mm. tillader det. Børnene får trænet deres

Læs mere

Personlige kompetencer

Personlige kompetencer Personlige kompetencer At styrke og udvikle børnenes IT kendskab, så de har et fælles udgangspunkt for at arbejde med IT. At børnene lærer turtagning. METODER OG AKTIVITETER: Vi bruger IT i børnehøjde.

Læs mere

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016

ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 ÅRSPLAN FOR 4 ÅRIGE BØRNEHUS SYD 2015-2016 Årsplan for mellemgruppen i Børnebo og Paraplyen april 2015 april 2016 Med udgangspunkt i vores værdi og arbejdsgrundlag har vi beskrevet, hvad vi vil lægge vægt

Læs mere

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution

Idræt og sundhed. Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution Idræt og sundhed Tovværkets Børnegård er idræt og sundhedsinstitution I 2009 fik Tovværkets Børnegård bevis på at være Idræts- og sundhedsinstitution. Tovværkets Børnegård har gennem et kursusforløb skabt

Læs mere

INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL

INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL INDSKOLINGS ALFABET/ PROFIL Arrangementer For at styrke samarbejdet og fællesskabet afholder vi arrangementer, hvor børn, forældre og lærere/pædagoger kan være sammen udenfor almindelig åbningstid. Vi

Læs mere

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN.

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Vi er beliggende i et område med en blanding af ejer og lejeboliger. Der er mange grønne områder og stisystemer,

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Priser Prisen fastsættes af skolens bestyrelse. Der gives søskenderabat svarende til de kommunale takster. Der kan desuden søges friplads.

Priser Prisen fastsættes af skolens bestyrelse. Der gives søskenderabat svarende til de kommunale takster. Der kan desuden søges friplads. VIRKSOMHEDSPLAN Fribørnehuset Øster Jølby, Præstbrovej 276, 7950 Erslev, 97741157 Overordnet Fribørnehuset Øster Jølby er et Grundtvig-koldsk børnehus for børn fra 24 uger til skolestart. Fribørnehuset

Læs mere

Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN

Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN Velkommen til vort nye barn og forældre i Børnehaven SVALEN Vi vil med denne velkomstfolder byde jer velkommen til Svalen og håber på et godt samarbejde med jer forældre. Folderen indeholder lidt om Svalens

Læs mere

Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset. Hasselhusets Værdier. Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04. Respekt.

Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset. Hasselhusets Værdier. Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04. Respekt. Præsentation af D.I.I Hasselhuset. D.I.I Hasselhuset Kærgårdsvej 4A 8355 Solbjerg Tlf: 87 13 83 04 Hasselhuset er en del af Solbjergs dagtilbud 8411. Vi er en integreret institution, som åbnede i foråret

Læs mere