BUDGETOPFØLGNING PR. 30. NOVEMBER 2007

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BUDGETOPFØLGNING PR. 30. NOVEMBER 2007"

Transkript

1 Generelle bemærkninger Budgetopfølgningen pr. 31. oktober 2007 viste, at 5 aftaleholdere under Pleje og Omsorg forventede en afvigelse på over 5 %. De 5 aftaleholdere har indsendt budgetopfølgning pr. 30. november 2007, jf. gældende spilleregler. Fagsekretariatet og økonomistaben har gennemført en besøgsrunde, hvor plejecentrenes budgetter er gennemgået sammen med aftaleholderne. Gennemgangen viser, at aftaleholdernes forventede afvigelser har ændret sig. Nogle aftaleholdere er kommet over 5 % og andre er kommet under 5 % i forhold til de tidligere indsendte budgetopfølgninger. Ved besøgsrunden blev der også sat fokus på gennemsnitslønnen. Økonomistaben arbejder videre med beregning af gennemsnitslønnen med henblik på at vurdere, om den anvendte gennemsnitsløn ved beregning af budget 2007 er korrekt. I nedenstående er de enkelte aftaleholderes kommentarer anført i hovedtræk efterfulgt af økonomistabens bemærkninger. Plejecenter Steensvang: Plejecenter Steensvang ,1 Den konstituerede aftaleholder har i samarbejde med økonomistaben og ældrechefen gennemgået forbruget pr. 30. november 2007 og der er foretaget en vurdering af det forventede forbrug pr. 31. december Det forventede merforbrug på kr. forklares primært ved en for høj personalenormering i Der er iværksat tiltag for at nedbringe forbruget, herunder harmonisering af personalestaben. Der er udbetalt store beløb i feriepenge til medarbejdere, som er opsagt. Merforbruget forklares også ved megen sygdom. Medarbejderne er præget af den store omvæltning, som Steensvang er i gang med og der har været et højt vikarforbrug. Der er fokus på sygefravær og opfølgning. Den konstituerede aftaleholder arbejder på at iværksætte en ny arbejdsplan. Der arbejdes på 2 arbejdsplaner, 1 traditionel rulleplan og en model. Det forventes, at en ny arbejdsplan samt selvstyrende teams vil træde i kraft pr. 1. februar I den nye arbejdsplan indarbejdes en form for selvafløsning i de selvstyrende teams, for herved at nedbringe vikarforbruget. Der er afskediget 5 medarbejdere og smertegrænsen er nået. Der er iværksat en analyse, for at synliggøre, hvad det koster at drive det psykiatriske afsnit på Steensvang.

2 Den tidligere leder er stoppet den 31. oktober 2007 og der er konstitueret en leder i perioden fra den 1. november 2007 til den 31. marts Der er overført et overskud på kr. fra 2005/2006. Merforbruget kan henføres til: Lønudtræk fra juni 2007 viser, at gennemsnitslønnen på centeret ligger over kr., der danner grundlag for budget Dette skyldes en personalesammensætning med få uuddannede og mange sygehjælpere med høj anciennitet. Omkostninger ved opsigelse af personale som følge af harmoniseringen. Usædvanligt højt vikarforbrug. Kan bl.a. forklares ved ansættelse af fast vikarkorps. Harmoniseringsprocessen er ikke iværksat rettidigt har afventet resultatet af analysen på plejecentrene. Aftalte tiltag vil først få fuld virkning i Regnskab 2006 viser et merforbrug på kr. til fast personale og vikarer. Endvidere bemærkes, at budget 2006 (korrigeret for helårsvirkning af reduktion pr ) ligger ca. 3 mio. kr. over budget Det lavere budget i 2007 er en konsekvens af harmoniseringen. Plejecenter Lykkevalg Plejecenter Lykkevalg ,1 Det forventede merforbrug på kr. skyldes primært løn til plejepersonale. Endvidere er der udbetalt feriekort til medarbejdere, der er fratrådt. Der er ikke ydet dagpengerefusion på kr. for en sygemeldt medarbejder, der blev fritstillet. Pr. 31. oktober er personalestaben reduceret med 7 fuldtidsstillinger. Aftaleholderen bemærker, at personalenormeringen er på et minimum. På hverdage er der 8 medarbejdere og der skal derfor indkøbes en ekstra telefon, så personalet kan ringe til hinanden for at få hjælp. Der er overført et overskud på kr. fra 2005/2006. Regnskab 2006 viser et merforbrug på ca kr. til fast personale og vikarer. Samlet set er budget 2006 overholdt.

3 Lønudtræk fra juni 2007 viser, at gennemsnitslønnen ikke ligger væsentligt over kr., der danner grundlag for budget Plejecenter Åløkkeparken: Plejecenter Åløkkeparken ,8 Aftaleholder har i samarbejde med økonomistaben og ældrechefen gennemgået forbruget pr. 30. november 2007 og der er foretaget en vurdering af det forventede forbrug pr. 31. december Det forventede merforbrug på kr. svarer til en afvigelse på 4,8 %. Derved er aftaleholderen kommet under 5 %. Tingager Ældrecenter: Tingager Ældrecenter ,6 Aftaleholder har i samarbejde med økonomistaben og ældrechefen gennemgået forbruget pr. 30. november 2007 og der er foretaget en vurdering af det forventede forbrug pr. 31. december Det forventede merforbrug på kr. svarer til en afvigelse på 2,6 %. Derved er aftaleholderen kommet under 5 %. Prices Have og Demensbofællesskab: kr. Aktuelt budget Forventet forbrug Forventet afvigelse Afvigelse i pct. Prices Have ,3 Demensbofællesskab ,0 Prices Have: Ledelsen har fulgt budgettet nøje. Det bemærkes, at forbrugsrapporten pr er den første rapport, der har synliggjort det reelle lønforbrug, idet alle tidligere forbrugsrapporter har været med fejlkonteringer på lønområdet, og det har ikke været muligt, at få et sandt billede af det aktuelle forbrug. Det aktuelle merforbrug på Prices Have ligger primært på fastlønskontoen. Allerede i 2006 blev der udarbejdet og effektueret en handleplan med besparelser svarende til kr. med årsvirkning med henblik på at tilpasse lønbudgettet til harmoniseringen indenfor plejecentrene i Faaborg-Midtfyn Kommune i Dette viser sig nu ikke at være tilstrækkeligt, idet der tilsyneladende ikke har været indkalkuleret lønudgifter til køkkenpersonalet.

4 Ledelsen har iværksat processer og handlinger for at imødekomme de politiske beslutninger om personalereduktion i forhold til den negative balance i lønbudgettet Der arbejdes for at opnå budgetbalance i 2007/2008. Det svarer til, at der i forhold til det harmoniserede budget foretages personalereduktioner på 4,3 stillinger. Der er overført et overskud på kr. fra 2005/2006. Lønudtræk fra juni 2007 viser, at gennemsnitslønnen på centeret ligger over kr., der danner grundlag for budget Dette skyldes en personalesammensætning med få uuddannede og mange sygehjælpere med høj anciennitet. Regnskab 2006 viser et merforbrug på ca kr. til fast personale og vikarer. Samlet set er budget 2006 overholdt. Demensbofællesskab: Årsagen til merudgifterne er, at Bofællesskabet tidligere var en del af Plejecentret Tømmergården, hvor dette personale hjalp i Bofælleskabet med afløsning ved ferie, sygefravær samt vakante stillinger mm. I 2007 er denne ordning ophørt, idet plejecentret Tømmergården er nedlagt som døgnbemandet plejecenter. Konsekvensen er, at Bofællesskabet nu selv afholder alle udgifter til vikardækning. Der skal fortsat opretholdes døgnbemanding i Bofælleskabet, selvom det er en meget lille enhed. Dette bevirker, at der f. eks. er 1 nattevagt til ganske få beboere. Ledelsen har i første kvartal 2007 analyseret alle arbejdsplaner og rutiner i Bofællesskabet, og har medio 2007 iværksat en ny handleplan for optimering af arbejdstidens tilrettelæggelse samt udnyttelse af det faglige personales ressourcer. Der er en forventning om, at tiltagene vil kunne nedbringe udgifterne til især vikarer - afhængig af plejetyngden og ekstra belastning i perioder. Konsekvenserne af de nye arbejdsplaner og rutiner vil fremover være, at der er færre personaler i bl.a. dagtimerne til beboerne og daghjemgæsterne, og der vil kunne forekomme situationer, hvor f. eks. de dørsøgende og urolige personer vil være uden opsyn. Der er overført et overskud på kr. fra 2005/2006. Regnskab 2006 viser et merforbrug på ca kr. til fast personale og vikarer i bofællesskabet. Hertil kommer, at vikardækning i et vist omfang blev registreret under det daværende plejecenter. Samlet set gav regnskab 2006 et overskud på ca kr. Til budget 2007 blev det besluttet at afsætte en lønsum på 2,9 mio. kr. Det hidtidige lønbudget var på 3,2 mio. kr.

5 Plejecenter Præstekærgård: Plejecenter Præstekærgård ,2 Det forventede merforbrug på kr. skyldes primært merforbrug på fast personale og vikarer. Endvidere var der fast vagt på en beboer 6 uger i januar/februar og der er udbetalt feriepenge til medarbejdere, der er stoppet på Præstekærgård. Primo 2008 planlægges møde med økonomistaben og fagsekretariatet for Pleje og Omsorg med henblik på at bringe balance mellem forbrug og budget. Der er overført et overskud på kr. fra 2005/2006.