Borgermøde om udvidelse af Emmelev A/S 6. november 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Borgermøde om udvidelse af Emmelev A/S 6. november 2014"

Transkript

1 OBS! Nedenstående skema er ikke direkte citater fra borgermødet, men noter præsenteret på en læselig måde. Borgermøde om udvidelse af Emmelev A/S 6. november 2014 SPØRGSMÅL FRA SALEN Spørgsmål-stiller nr. 1 Det er en meget alvorlig sag. Hexan er giftigt. Hvordan er hexan giftigt? Vi er blevet beroliget med inspektion hvert 4. år og regler Emmelev A/S skal overholde. Hvad så hvis og når der sker uheld? Vi bliver stavnsbundne, da vores huse ikke kan sælges. Jeg synes, det er kynisk at spille hassard med vores helbred. Spørgsmål-stiller nr. 1 Spørgsmål-stiller nr. 2 Vi går ind og ser på scenarierne ved udarbejdelsen af sikkerhedsdokumentet. Vi kigger på udbredelse af stofferne ved udslip. Hexan og metanol er tungere end luft og vil derfor hovedsageligt blive ved virksomheden under udslip. Hvad sker der ved os ved udslip? Kvalme, svimmelhed, opkast. Ikke nogen langvarige helbredspåvirkninger. Jeg er kemiker og har arbejdet med hexan i nogle år. Når hexan kommer ind i kroppen, kan det ødelægge nervesystemet. Hexan omdannes så nerverne i arme og ben ødelægges. Det er sjældent, at det er kemikalier, der er farlige, men det er derimod menneskerne der bruger kemikalierne. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad Emmelev vil gøre? Der har været flere større uheld med hexan: Rapskage-eksplosion i København. Eksplosionsulykke med hexan i Aarhus, hvor en omkom. Ulykke i Kentucky hvor 3 km vej blev sprængt op på grund af en hexan eksplosion i kloakken. Det er ikke hexan, der er farligt, men de mennesker der håndtere stoffet, når der sker en eksplosion. Der er manglende ryddelighed og kontrol på Emmelev. Vi ansætter kemiingeniører og uddanner personale i produktionen, så de bliver

2 Spørgsmål-stiller nr. 3 Henrik Boesen Spørgsmål-stiller nr. 4 Spørgsmål-stiller nr. 5 fagligt kompetente. Hvem har det sidste ord i forhold til om Emmelev får lov til at gennemføre virksomhedsudvidelsen? Der er flere myndigheder, der er involveret. Der er ikke én myndighed, der er vigtigere end de andre. Høringssvar betyder meget i myndighedernes arbejde. Hvorfor bruger I ikke enzymer i stedet for et ekstraktionsanlæg? Så er alle glade og I skal ikke ud i alt det et ekstraktionsanlæg medfører. Proces med enzymer kan ikke udvinde de mængder, vi har med at gøre i Emmelev A/S. Hvorfor kan man ikke halvere skorstenen? Jo højere skorsten, jo mere generer I naboerne med friture lugt. Spørgsmål-stiller nr. 6 Vi bruger meget energi på at løse problemet med lugtegener. Jo lavere temperatur vi bruger, jo mindre vil det lugte. Vi er ikke utilfredse med, hvor I [Emmelev A/S] ligger, men det er jeres håndtering af tingene, vi ikke er trygge ved. Hvor langt vil I gå i en HACCP*? *Hazard Analysis and Critical Control Points: Internationalt anerkendt metode til at finde frem til risici i forhold til fødevaresikkerheden. Spørgsmål-stiller nr. 6 Spørgsmål-stiller nr. 7 HACCP er ikke noget nyt. HACCP sikrer, at vi håndterer fødevaredelen. Vi har ikke planer om at spare på denne del. Emmelev har en historik med mange hovsa løsninger. Der ligger ni miljøsager på Emmelev. I forbindelse med udslip i bækken udtalte Emmelev, at det kun er planteolie, men resultatet er, at der ikke er liv i store strækninger af bækken. Ja, vi havde en frostsprængning sidste vinter, hvor der desværre ikke var nogen til stede, så det blev ikke opdaget. Er der nogen nedbrydningsstoffer, der kan slå organismer i jorden ihjel?

3 Spørgsmål-stiller nr. 7 Spørgsmål-stiller nr. 8 Franz Rohde Spørgsmål-stiller nr. 8 HACCP er en del af sikkerhedsdokumentet. Jeg fik ikke svar på mit spørgsmål. Vi vil se på dette i forbindelse med udarbejdelse af sikkerhedsdokumentet. Til Franz Rohde: I forbindelse med jeres beslutning, har I da spurgt myndigheder om de har verserende sager med virksomheden? Der er ikke forelagt udvalget noget. Jeg bor ca. 600 m fra Emmelev. Jeg ankede den lokalplan, der blev udarbejdet i forbindelse med Emmelevs udvidelse af glycerintårn. Jeg fik mail fra Miljøstyrelsen, at lokalplanen var vedtaget. Hvor meget undersøger politikerne, hvad borgerne mener? Jeg har fået lavet støjmålinger med vidner. Støjniveau ligger over støjgrænser, og når man henvender sig til Miljøstyrelsen, får man henvisninger til støjmålinger foretaget i 2007 og Franz Rohde Spørgsmål-stiller nr. 9 Jeg står ved, at der er truffet den rigtige beslutning i Kommunalbestyrelsen. I den proces der nu er sat i gang, får vi indsamlet viden og lavet analyser. I det arbejde bliver myndigheder, borgerne og virksomheden hørt. Jeg bor i nord og der hvor jeg bor, bliver vi generet af støj, når vinden er i den rigtige retning. Støjniveauet er over støjgrænsen. Vi kan ikke sove med åbne vinduer. Hvornår har I sidst lavet en støjmåling om natten? Spørgsmål-stiller nr. 10 Vi skal nok få lavet en støjmåling, men jeg er ikke sikker på, at det bliver om natten. Angående uheldet sidste vinter, hvor du ikke var der. Gentag lige det. Ja, vi var der ikke.

4 Spørgsmål-stiller nr. 10 Spørgsmål-stiller nr. 11 Hvordan skal vi så være trygge ved det, I vil lave nu? Hvad gør beredskabet i Nordfyns Kommune? Hvordan vil man opsamle udslip med hexan og hvad med opsamling af slukningsvand? Spørgsmål stiller nr. 11 Spørgsmål-stiller nr. 12 Det kommer til at ligge i tanke i jorden. Der vil blive set på, hvordan slukningsvand kan opsamles. Myndighederne har fået fokus på opsamling af slukningsvand og det skal der redegøres for. Man skal jo også have mere beredskab, da der jo er skiftehold. Nedkøling vil være mandskabskrævende og det lokale beredskab vil ikke have mandskab og materiale nok. Derfor vil der være slukningsanlæg på selve anlægget. Jeg får det dårligere og dårligere på det her møde. Emmelev har tidligere haft uheld og så skal de bare betale en mindre bøde. Vi bliver syge med kræft osv. Kære venstre folk pas på os. Spørgsmål-stiller nr. 13 I sådanne anlæg bliver dampe genvundet, hvilket gør, at der er mindre chance for udslip af dampe. Pølsemanden i Otterup skal udfylde papirer hver dag på grund af lugt fra pølsevognen, hvorfor skal Emmelev ikke det? Spørgsmål-stiller nr. 14 Birgitte Wendelboe (Naturstyrelsen) Henning Christiansen Lugt er en svær ting at måle. Men støj har jeg lovet at måle, og det gør jeg. Der skal hvert år transporteres tons hexan ud til Emmelev - hvordan forholder Naturstyrelsen sig til dette? Min rolle er at samle alle informationer, som Emmelev og deres konsulent kommer med. Så skal Naturstyrelsen med Miljøstyrelsen vurdere om, der er for store risici. Du henviser nok til miljøgodkendelsen. Miljøstyrelsen vil se på dette i forbindelse med miljøgodkendelsen.

5 (Miljøstyrelsen) Spørgsmål-stiller nr. 15 Birgitte Wendelboe (Naturstyrelsen) Henning Christiansen (Miljøstyrelsen) Spørgsmål-stiller nr. 15 Spørgsmål-stiller nr. 16 Birgitte Wendelboe (Naturstyrelsen) Spørgsmål-stiller nr. 17 Henrik Boesen Spørgsmål-stiller nr. 18 Jeg har tre ting jeg gerne vil spørge om: 1) På hvilke områder udfører Emmelev egenkontrol? 2) Hvad er tidsrammen i forhold til virksomhedsudvidelsen? 3) Hvor går grænsen mellem meget farligt og farligt? Vi har egenkontrol på vores produkter og spildevand. Virksomheden er opmærksom på, at hexan er et farligt stof. Naturstyrelsen har ikke viden om stoffets farlighed. Vi trækker på Miljøstyrelsen, hvad angår dette, og kan de ikke hjælpe os, finder vi andre eksperter der kan. Hexan er et ikke særlig rart stof, som står på Miljøstyrelsens liste over uønskede stoffer. I miljøgodkendelsen skal der redegøres for, om der er alternative stoffer der kan anvendes i stedet for hexan. Hvad med tidsrammen? Om der går 2-4 år er ikke vigtigt for os. Er der kortlagt vandressourcer i området og kan hexan smages? Naturstyrelsen Grundvand har undersøgt grundvandsforhold i forbindelse med VVM-screeningen, og det sårbare grundvand er ikke udsat. Der er i den forbindelse også givet anbefalinger til mulige tiltag. Jeg er nabo til Emmelev. Bliver vi fritaget for ejendomsskat? Det er væsentligt, at I kommer med de her ting som høringssvar i de høringer, der kommer i den videre proces. I min anke fra 2011 skrev jeg, i forbindelse med idéfasen til udvidelsen, et forslag om bedre støjdæmpning. Jeg fik ikke svar, hverken fra Miljøstyrelsen eller virksomheden. Virksomheden gør ikke noget ekstra for at holde sig på god fod med borgerne i området, når borgerne lever i respekt med virksomheden. Dialog mødes med dyb tavshed.

6 Det er et problem at der ikke tages hånd om lys, støj og lugt gener. Spørgsmål-stiller nr. 19 Støjdæmpning af tårn kan ikke lade sig gøre på grund af høj temperatur. Lys skal jeg undersøge om vi kan gøre noget ved. Jeg har nogle spørgsmål angående eksplosionsfare: - Hvad sker der ved nærmeste bolig, Otterup og så videre? - Hvad med følgeeksplosionen med metanol? - Påvirkning på 5000 ppm medfører bevidstløshed, hvordan evakueres der på skolerne efter eksplosion? - Hvor hurtigt kan beredskabet rykke ud? i Otterup er det delvist et frivilligt beredskab. Henning Christiansen (Miljøstyrelsen) Afslutning Franz Rohde Alle de her forhold skal undersøges. Konsekvenser kommer frem ved analyser. Det er en del af miljøgodkendelsen, at alle de her informationer skal foreligges Miljøstyrelsen. Hvis der er et støjproblem, skal det bringes i orden. I det videre arbejde vil der komme nogle høringsrunder, hvor I vil blive hørt meld ind! Tak for i dag.