GENTOFTE KOMMUNE Værdier, Handleplan, Evaluering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "GENTOFTE KOMMUNE Værdier, Handleplan, Evaluering"

Transkript

1 GENTOFTE KOMMUNE Værdier, Handleplan, Evaluering

2

3

4 Børnehavens værdier Det er værdifuldt at børnene: - er trygge og tillidsfulde - udviser respekt over for deres venner og de voksne i børnehaven - udvikler deres fantasi og kreativitet og indgår i det sociale fællesskab, så de som voksne kan udvikle sig som selvstændige frie mennesker. Det er værdifuldt at forældrene: - tager ansvar for deres barn - er lyttende og forstående og bakker op om pædagogikken - er nysgerrige og spørgende - er deltagende i div. aktiviteter, f.eks. forældremøder, arbejdsdage, årstidsfester og barnets fødselsdag. Det er værdifuldt at bestyrelsen: - støtter personalet i det pædagogiske arbejde - er mellemled mellem skole og børnehave - har det overordnede økonomiske overblik og er med til at lægge budget. - varetager div. opgaver f.eks. madordning, støtteforening, arbejdsdage, forældre cafe - deltager eller informeres ved ansættelser og afskedigelser. Det er værdifuldt at personalet: - sørger for at det lille barn bliver set og hørt - varetager det enkelte barns behov på en kærlig og iagttagende måde og aldrig er dømmende. - gennem iagttagelse og handling udvikler barnet til et frit, selvstændigt tænkende individ med sociale kompetencer. - indgår i et pædagogisk samarbejde - er aktiv og tager ansvar - sørger for at børnehaven står æstetisk og enkelt frem - er lyttende og forstående over for børn, forældre, kollegaer. Det er værdifuldt at lederen: - sørger for at børnene, forældrene og personalet trives og er trygge i børnehaven - at alle har tillid til hinanden og pædagogikken - uddelegere, støtter og vejleder omkring pædagogiske og administrative opgaver, således at personalet føler begejstring og udfordret inden for den enkeltes kompetencer. - at formidle informationer fra relevante instanser - arbejder for at skabe et gunstigt samarbejde mellem børnehaven og forældregruppen.

5 Børnehavens pædagogiske principper Vi arbejder ud fra Rudolf Steiners menneskebillede antroposofi som betyder visdom om mennesket. I dette billede indgår den opfattelse at mennesket er et legemligt, sjæleligt og åndeligt væsen. For barnet i børnehavealderen er særlig 3 forhold væsentlige Barnet er et efterlignende væsen Barnet er et sansende væsen Barnet er et rytmisk væsen Barnet efterligner både i det fysiske og det sjælelige, derfor er det vigtigt at de voksne som omgiver barnet er tydelige og udføre meningsfyldt arbejde og tænker positivt. Barnet er et stort sanseorgan, derfor er det vigtigt at det omgiver sig med smukke og naturlige materialer, så det bliver stimuleret på en måde der tager sigte på barnet udvikling. Barnet er et rytmisk væsen. Derfor er dagen, ugen og året meget rytmisk, med genkendelighed og overskuelighed, som giver barnet tryghed og mulighed for at udvikle sig frit.

6 Børnehavens pædagogiske praksis Børnehaven er inddelt i en dagsrytme, ugerytme og en årstidsrytme. Dagsrytme: Kl Børnehaven åbner og børnene begynder ude i haven. Kl Alle børn er kommet Kl Sanglege Kl Brød og gulerødder Kl Oprydning Kl Spise Kl Eventyr Kl Lege inde/ aktiviteter. Kl Frugt og brød Kl Ude leg Kl Døren låses. Fredag kl Vi laver vegetarisk, biodynamisk/økologisk mad alle dage med flg. menu: MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Grød eller salat rugbrød med div. pålæg grønsagssuppe grønsagspostej med rugbrød rugbrød og boller med pålæg. Hver ugedag har også sin aktivitet. MANDAG TIRSDAG ONSDAG TORSDAG FREDAG Tegne i skovtur male vådt i eurytmi bage boller mapper vådt Årstidsrytmen vises ved de mange fester vi holder og det arbejde og de aktiviteter som gøres før selve festen. JANUAR FRBRUAR MARTS APRIL MAJ JUNI JULI AUGUST SEPTEMBER OKTOBER NOVEMBER DECEMBER Hellig tre konger fest Fastelavn Kyldenmisse Blomster fest Påskefest Maj fest Pinsefest Sommerfest Høst fest Sankt Michaels fest Lanterne fest Advent og jule fest

7 Sundhedskompetancer At gøre noget at mærke noget Pædagogiske læremål for børnenes læring Barnet: - udvikler sit kendskab til og passer på sin krop - udfordrer sin krops formåen - befinder sig godt i verden Opmærksomhedspunkter eller tegn på læring Vi vil gerne give børnene et sundt og naturligt forhold til kost, hygiejne og motion Indsatser / aktiviteter 1. Vi laver biodynamisk, vegetarisk mad alle dage, hvor børnene er med, hvor de kan. De bager boller, skære grønsager, vasker op, dækker bord 2. Hver gang børnene har været på toilet skal der vaskes hænder, ligesom når de skal hjælpe med forskellige opgaver. 3. Vi indretter børnehaven, både ude og inde, så der er rig mulighed for at udfolde sig fysisk. F.eks. lægger vi madrasser så børnene kan slå kolbøtter, vi har mange kravle steder og plads til at løbe ude. Dokumentationsmetode 1.Alle børn lære at spise det mad der bliver serveret. Vi ser de vokser når der er brug for dem til at hjælpe til. 2. Det bliver en naturlig vane at vaske hænder 3. Vi kan se de svagere børn tør mere og mere når tilbuddet er der.

8 Evaluering Hvilken betydning har vores indsatser/ aktiviteter haft på børnenes udvikling? 1. De bliver gode til at kende forskel på grønsager og til at håndtere redskaber 2. Der er ikke særlig mange syge børn, der er meget lidt fravær pga. sygdom. 3. Alle børn får en stærk, krop som de udvikler bevidsthed om. Hvilke fag-profesionelle erfaringer har vi gjort os? Vi bliver hele tide bevidste om barnets evne til at efterligne, idet vi aldrig er forklarende, men altid er i handlingen. Hvilken betydning får det for vores handlinger fremadrettet? 1.Vi vil udvide vores mad kundskaber, nu da vi har en profesionel kok til at stå for maden og gøre endnu mere ud af at børnene er med i de daglige gøre mål. 2. Vi vil fortsat være meget bevidste om at børnene hele tiden er gode til at tænke på hygiejnen. 3. Vi vil udvikle vores legeredskaber, således der kommer endnu flere fysiske udfordringer.

9 Personlige kompetencer: At være nogen at blive nogen Pædagogiske læremål for børnenes læring Barnet: - udfolde og udvikler sin vilje til at handle - udfordrer og udvikler eget personligt udtryk - udfolder og udvikler emotionelle kompetencer Opmærksomhedspunkter eller tegn på læring Vi vil gerne have at det enkelte barn kan udtrykke sine egne behov og udvikle sig til et frit tænkende menneske Indsatser/aktiviteter -Hver morgen bliver det enkelte barn mødt med håndtryk og et godmorgen sagt af en voksen og set i øjenene. - når barnet går hjem siger vi farvel og tak for i dag. -Hver morgen har vi sangleg hvor alle børn har mulighed for at blive noget i en rolle. -Når vi spiser formiddagsmad er der mulighed for at børnene kan fortælle om hjemlige oplevelser. -Når barnet fylder 5 år, må det smøre sin egen mad, øse op, hjælpe de mindre børn og snitte med en skarp dolk. Dokumentationsmetode -Vi kan se at det har en positiv virkning at barnet dagligt bliver mødt. De bliver trygge ved alle voksne og tør altid henvende sig. -Børnene bliver på en naturlig måde vant til at stå frem Da vi har de samme sange i 14 dage bliver de mindst trygge, langsomt mere sikre og tør f.eks at blive prinsessen i Tornerose. Vi kan opleve børnenes glæde ved at vente på at blive 5 år, fordi de ved,at de så må gøre noget særligt.

10 Evaluering. Hvilken betydning har vores indsatser/ aktiviteter haft på børnenes udvikling? De bliver gode til at så frem og udtrykke sig og til at spille forskellige roller, som de også tager med i deres fri leg Hvilke fag-profesionelle erfaringer har vi gjort os? Det er vigtigt at den voksne er tydelig i sine gebærder og udviser ro, så barnet hele tiden kan føle sig tryg. Hvilke betydning får det for vores handlinger fremadrettet? Vi vil fortsat iagttage det enkelte barn og støtte det i dets udvikling og sørge for at barnet hele tiden har mulighed for at udfolde sine personlige udtryk.

11 Sociale kompetencer: At være og blive nogen sammen med andre Pædagogiske læremål for børnenes læring Barnet: - har mod på og lyst til, at danne relationer og venskaber - udvikler fællesskabets aktiviteter og værdier i samspil med andre - har mod på og lyst til, at udfolde sig i differentierede fællesskaber Opmærksomhedspunkter eller tegn på læring Vi vil gerne lære børnene at respektere både børn og voksne og have gensidig respekt og tolerance for menneskelige forskelligheder. Indsatser / aktiviteter -Ved sangleg skal børnene lære at holde alle i hånden og vente til det bliver deres tur. -Vi deler børnene i små grupper ved forskellige aktiviteter, på tværs af alder, køn og venskaber. Vi kan også dele i alder så de kan spejle sig i hinanden og lege alderssvarende lege, især er det godt at tage de mindste for sig selv, så de ikke bliver overrumplet af de større. -Vi voksne laver meningsfyldt arbejde som børnene kan være med til. F.eks havearbejde, vaske op, snitte, save, sy. Ved disse forskellige aktiviteter kan børnene være med af lyst. -Vi sætter også børn sammen bevidst ved vores månedlige forældre rengøring, hvor 3-4 børn og forældre gør rent i børnehaven en lørdag. -I den frie leg leger børnene med hvem de vil, men de voksne er hele tiden opmærksom på, at alle er med og ingen bliver holdt ude.

12 Dokumentationsmetode På personalemøderne taler vi om, hvem der leger med hvem og om der skal gøres ekstra indsatser for særlige lege relationer. Vi iagttager når børnene har fundet nye relationer og laver nye legeaftaler efter børnehavetid. Evaluering Hvilken betydning har vores indsatser/aktiviteter haft på børnenes udvikling? Ved bevidst at dele børnene får de øje på nye relationer og ser at der er flere børn de kan lege med. De mindste finder hurtigt hinanden i den store gruppe, da de har haft plads og tid til sig selv. Hvilke fag-profesionelle erfaringer har vi gjort os? -At det er vigtigt hele tide at observere lege gruppen -At man kan få løst mange konflikter ved at få børnene til at arbejde sammen i nye sammenhænge -Vi kan se det er godt de voksne hjælper med at tage beslutninger. Hvilken betydning får det for vores handlinger fremadrettet? -Vi vil fortsætte ved med at dele børnene i forskellige sammenhænge, f.eks, gå tur, madlavning, borddækning og fri leg. -Vi kan se det er vigtigt at tale om børnerelationer på vores møder.

13 Læringskompetencer: At blive til noget Pædagogiske læremål for børnenes læring Barnet: - er kreativ, eksperimenterende og reflekterende - udvikler sin evne til at fordybe sig - er kommunikerende Opmærksomhedspunkter eller tegn på læring Vi vil gerne lære børnene ro, fordybelse og engagement. Indsatser/aktiviteter -Hver mandag efter eventyr får børnene en stor bog at tegne i, de må tegne helt frit, men der skal være ro. Hvis børnene er hurtig færdige, kan de sidde og iagttage de andre eller tegne på et lille stykke papir. -Ved eventyret skal børnene være stille, se og lytte til historien og dukkerne som bliver ført. Da vi hører det samme eventyr i 14 dage, genkender børnene det og kan efterhånden sige med og indleve sig i historien. Ofte tager de eventyret med i deres frileg. -Onsdag maler vi med akvaralfarver, vådt papir med våde farver, rød, gul og blå så farverne løber sammen i alverdens farver og mønstre, her øver børnene også at være stille og koncentreret. Ved disse aktiviteter hjælper det at synge sange, idet børnene så bedre forbliver rolige og fordyber sig. -Ved måltidet taler vi meget bevidst med hviske stemmer

14 Dokumentationsmetode Bogen med fritegning og de øvrige tegninger børnene laver gennem året samt deres malerier bliver gemt. Disse får de med hjem til jul og til sommer, med datoer på, så forældrene kan følge med i udviklingen. Evaluering Hvilken betydning har vores indsatses/aktiviteter haft på børnenes udvikling? -Børnene bliver mere rolige og kan sidde længere, hvis de voksne synger eller fortæller små historier. -Finmotorik øves gennem tegning og maling. Hvilke fag- profesionelle erfaringer har vi gjort os? -Når de voksne er til stede, fysisk og mentalt, og udviser ro og fordybelse ved deres arbejde, smitter det af på børnene og de bliver bedre til at fordybe sig. -Vi ser det tydeligt ved måltidet, hvor der nu er mere ro ved bordene. Hvilken betydning får det for vores handlinger fremadrettet? -Vi vil blive ved med at give børnene roen og tiden til at udfolde deres eksperimenterende, reflekterende kreativitet. - Hele tiden arbejde på at de voksne er til stede i nuet.

15 Billededokumentation De fire pædagogiske kompetencer vist gennem en årstidsfest, Pinsen 1. Eventyrstunden - befinder sig godt i verden - udfolder og udvikler emotionelle kompetencer - udvikler fællesskabets aktiviteter og værdier i samspil med andre - udvikler sin evne til at fordybe sig 2. At stå frem - udfordrer sin krops formåen - udfolder og udvikler sin vilje til at handle - har mod på og lyst til at udfolde sig i differentierede fællesskaber - er kommunikerende 3. Sanglegen - udvikler sit kendskab til og passer på sin krop - udfordrer og udvikler eget personligt udtryk - udvikler fællesskabets aktiviteter og værdier i samspil med andre - er kreativ, eksperimenterende og reflekterende 4. Den frie leg - udfordre sin krops formåen - udfolder og udvikler sin vilje til at handle - har mod og lyst til at danne relationer og venskaber - er kreativ, eksperimenterende og reflekterende 5. Efterligning - befinder sig godt i verden - udfordrer og udvikler eget personligt udtryk - udvikler fællesskabets aktiviteter og værdier i samspil med andre - udvikler sin evne til at fordybe sig 6. Måltidet - befinder sig godt i verden - udfolder og udvikler emotionelle kompetencer - har mod og lyst til at udfolde sig i differentierede fællesskaber - er kreativ, eksperimenterende og reflekterende

16

17 Fysiske visioner 2014 Udemiljø - Vi mangler noget at kravle og balancere på. - En stor træstamme eller en gammel robåd. - Jordbakken skal være lidt større så der kan komme en rutsjebane. - Der skal plantes humle rundt om troldehulerne, så de kan blive mere lukkede. - Der skal bygges et lege køkken så gryder mm. Kan stå ordnet. Indemiljø - Spisestuen skal inddrages mere til leg når vi ikke spiser. - Der skal mere orden på legereolen i dukkekrogen, så det bliver mere overskueligt og nemmere at rydde op. - Vi har lavet en garderobeoversigt til personale og forældre, så alle kan se, hvad skal ligge hvor, så det er lettere at holde orden - Alt i alt hjælper det når hver ting har sin plads og det er enkelt og overskueligt - Så bliver det lige så sjovt at rydde op som at rode tingene frem.

18 FREMTIDIGE PÆDAGOGISKE VISIONER Vi vil fortsætte med at udvikle det pædagogiske arbejde ud fra det antroposofiske menneskebillede, så vi f.eks. hele tiden bliver bedre til at iagttage. - Derved kan vi udvikle vores egne kompetencer og blive endnu bedre til at hjælpe det enkelte barn med at opfylde dets behov og udvikle dets kompetencer. - Dette gør vi dels ved at lave børnebetragtninger på vores personalemøder og dels via daglige samtaler. - Udvikle en levende rytme i gennem året og i dagligdagen. - Vi vil deltage i relevante kurser og efteruddannelser - Vi vil styrke samarbejdet med forældre, lærer og andre pædagoger.

19 Børnemiljøvurdering tillæg til lærerplanen 2014 Børnespørgeguide til æstetisk/fysik miljø ude og inde Børnene der blev spurgt er 4-5 år og en enkelt på 6 år. De blev spurgt i grupper på 3-4, drenge og piger adskilt. Vi har valgt at fjerne Smiley, da det forvirrede børnene og de ikke forstod dem. Udemiljø 1. Hvor er det bedste sted udenfor i børnehaven? De fleste børn svarede græsplænen 2. Hvorfor? Fordi der kan man løbe, kravle i træer, slå koldbøtter, bygge huler, kravle og grave på bakken og gynge. 3. Syntes du haven( vi har ingen legeplads) er god? Vi har ingen lege plads,men to haver en med sandkasse og en med græs. Alle syntes der er godt at være begge steder. Hvad var det bedste? Der svarede børnene at det er dejligt, at man kan lege, hvad man vil og der er mange lege kammerater. Hvad er det værste? Der var ingen som rigtig kunne give udtryk for hvad der var det værste, den 6- årige brød sig ikke så meget om sandkassen. 4. Er der steder man kan lege vildt Der var enighed om at det kunne man mange steder, men især på græsplænen og rundt om sandkassen. 5. Er der steder, hvor man kan være i fred? PÅ terrassen, hvor man kan sidde og tegne, hjælpe med at smøre mad og skære gulerødder og lege med klodser og i troldehulerne som er bagerst i græshaven. 6. Hvad kunne i ønsker jer udenfor, hvis i selv kunne vælge? Det kunne de ikke rigtig svare på.

20 Hvor vil du helst lege? Hvor vil du helst slappe af? Dukkestuen Spisestue

21 Hvor vil du helst lege? Hvor vil du helst slappe af? Eventyrrum Guldstuen

22 Indemiljø 1. Er det rart at være indenfor i børnehaven? Alle børn syntes det er dejligt at lege inde, men mange kan bedst lide at være ude. 2. Hvor er det bedst at være, hvis man vil have ro? Der svarede både drenge og piger dukkekrogen Hvor man kan lave mad og lege købmand. Eller i spise stuen når man hjælper de voksne med at dække bord og lave mad, så er der ikke så mange børn. 3. Hvor er det bedst at være, hvis man vil lege? Drengene svarede Guldstuen, da det er der de leger med biler og tog og bygger borge og har rutsjebane. Pigerne svarede Dukkekrogen, hvor man kan klæde sig ud og lege med dukker og lave huler 4. Er der nogen steder indenfor som er: ulækre flotte sjove grimme hyggelige ikke rare? Børnene syntes dukkekrogen og eventyrrummet er hyggelige og flotte og i guldstuen og garderoben leger man det sjove. 5. Hvor er det bedst at være indenfor i børnehaven? Samlet må man svare sådan. I spise stuen når man skal spise, eventyrrummet, når der er eventyr, guldstue og dukkekrog når der skal leges. 6. Hvor er det dårligste sted at være indenfor i børnehaven? Få svarede spisestuen, idet de er der kun når vi spiser, de fleste kunne ikke svare. 7. Hvad kunne blive bedre indenfor? De fleste var godt tilfredse, nogle drenge ville gerne have flere biler.

23 Hvor vil du helst lege? Hvor vil du helst slappe af? Sandkasse Troldehuler

24 Hvor vil du helst lege? Hvor vil du helst slappe af? Græshaven Terassen

25 Hvad syntes du om disse steder? Garderoben Alle syntes der er dejligt og det er rart at komme om morgenen. Det er også et godt sted fordi man kan lege der. Toilet Nogle svarede at det er ok( Ligesom at det bare er noget der skal overstås) Andre syntes der er sjovt, fordi der er en voksen som synger sange. Køkken Alle børn syntes det er et dejligt sted, for der laver de mad og vasker op og de får lidt rosiner når de har hjulpet.

26 Hvad synes du om disse steder? Garderobe Toilet Køkken

LÆREPLAN FOR VIDARSKOLENS BØRNEHAVE 2017 REGNBUEN GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN, EVALUERING

LÆREPLAN FOR VIDARSKOLENS BØRNEHAVE 2017 REGNBUEN GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN, EVALUERING LÆREPLAN FOR VIDARSKOLENS BØRNEHAVE 2017 REGNBUEN GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN, EVALUERING Børnehavens værdier Det er værdifuldt at børnene: - er trygge og tillidsfulde - udviser respekt over

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Kong Christian d. IX og Dr. Louises Børneasyl. Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering D. 1. juli 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere

Læs mere

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling.

Børnegården. Nye mål. Bilag pkt.8 Alsidige personlige udvikling. Alsidige personlige udvikling. Målsætning 0 3 år Barnet udvikler en begyndende kompetence til: At handle selvstændigt. At have indlevelse i andre. At være psykisk robust. Vi har en anerkendende tilgang

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue

Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Læreplaner for Nørreå Børnehus -børnehave og vuggestue Indledning Nørreå Børnehus er en privat integreret institution med børnehave og vuggestue. Den er oprettet i august 2010 og er normeret til 40 børn.

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Værdier, handleplaner og evaluering

Værdier, handleplaner og evaluering Bilag 2 ] SKOVHUSET. Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. august 2013 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års

Læs mere

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen.

Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Pædagogiske læreplaner for sammenslutningen. Sprog: I de første 7 år af barnets liv, grundlægges barnets forudsætninger for at kommunikerer ved hjælp af sproget. Barnet øver sig på at sætte ord på deres

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier

Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Læringsmål (mål og tegn) Læreplaner - Højer Danske Børnehave LÆREPLANSTEMA- Kulturelle udtryksformer og værdier Praksissituation (baggrund) At børnene lærer om traditioner, både danske og kulturelle At

Læs mere

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering

Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering Pædagogiske læreplaner og børnemiljøvurdering I Børnehaven Landsbyhaven er de pædagogiske læreplaner en ganske naturlig del af vores dagligdag. Vi arbejder meget målrettet med at synliggøre de overordnede

Læs mere

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil.

Mål Handlinger Niveau. ansatte-børn - Holde samling. - Opøve og bruge sproget gennem forskellige spil. Sprog forstået som: Ordforråd, udtale, kendskab til skriftsprog, rim og remser, eksistensen af tal og bogstaver og hvad de kan bruges til, IT/medier og kommunikation, m.m. Indgå og formulere sig i - Give

Læs mere

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur.

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur. Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske læreplaner er udarbejdet for at sikre at børn tilegner sig de nødvendige kompetencer, samt synliggøre det pædagogiske arbejde der udføres i børnehaver. De seks kompetenceområder

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan

Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan ] 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte Kommune har Børn, Unge og Fritid som frikommune udfordret lovgivningen

Læs mere

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv.

LEGEN. Vi vil gerne slå fast, at leg ikke bare er tidsfordriv. LEGEN. Legen er barnets allervigtigste aktivitet. Gennem legen lærer barnet virkeligheden at kende. Ikke bare om de genstande der omgiver det, men også om de menneskelige relationer, der eksisterer. Vi

Læs mere

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING

BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING L.P. Tema 3 6 år BARNETS SPROGLIGE UDVIKLING SAMMENHÆNG MÅL TILTAG TEGN Glentereden er en institution med få tosprogede børn. Vi ser en børnegruppe der er sproglig velfungerende. Ordforråd, udtale kendskab

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Velkommen til Humlebien

Velkommen til Humlebien Velkommen til Humlebien Humlebien Sct. Jørgens Park 17 4700 Næstved Tlf. 55 88 75 10 Email:Humlebien@naestved.dk Kære forældre Med denne folder vil vi gerne byde Jer og Jeres barn velkommen i Humlebien.

Læs mere

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her?

Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Hej Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvem er vi? Hvem er du? Har du søskende? Ved du hvorfor du er her? Du er her i dette hus, fordi dine voksne har problemer, og det hjælper vi med at løse. Her i dette

Læs mere

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til. Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk Hvem er vi Sct. Michaels Børnehave er en privat daginstitution,

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV...

INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV... UDVIKLINGSPLAN (LÆREPLANER) 2008 OG 2009 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. LUKKEDAGE 2009...3 2. AKTIVITETSOVERSIGT 2009...3 3. LÆREPLANER...4 4. OVERGANG MELLEM DAGTILBUD...6 5. BØRNEMILJØLOV...6 8. FOKUSPUNKTER

Læs mere

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner

De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner De pædagogiske læreplaner konkrete handleplaner Indholdsfortegnelse De pædagogiske læreplaner - konkrete handleplaner... 0 Mål for barnets personlige udvikling... 2 Mål for barnets sociale kompetencer...

Læs mere

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring.

Fokusområder Identitet og venskaber I Engum Skole / SFO kommer dette til udtryk ved: Leg, læring og mestring. Fokusområder 1 Mål- og indholdsbeskrivelsen for Vejle Kommune tager afsæt i Vejle Kommunes Børne- og Ungepolitik og den fælles skoleudviklingsindsats Skolen i Bevægelse. Dette afspejles i nedenstående

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. - udvikle sig til et selvstændigt menneske

Læs mere

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave

Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Velkommen til Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Børnehave Sct. Michaels Gade 10 6000 Kolding Tlf. 75529438 email: post@sct-michaels-bornehave.dk 12 kan der være oplæg fra enten personalet eller andre,

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven.

Vores læreplaner er målrettet og tilpasset alle de børn der går i børnehaven. Som udgangspunkt for vores arbejde med læreplaner ligger vores værdigrundlag og dermed troen på, at udvikling bedst sker, når barnet trives, og er tryg ved at være i institutionen. Værdigrundlaget er derfor

Læs mere

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken

Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken Pædagogiske læreplaner Hyrdebakken At arbejde med pædagogiske læreplaner er en proces, der konstant er i bevægelse og forandring. Hyrdebakken har det sidste års tid har været gennem store forandringer

Læs mere

Vuggestuen Heimdalsvej

Vuggestuen Heimdalsvej Velkommen til Vuggestuen Heimdalsvej Heimdalsvej 5 8230 Åbyhøj Tlf: 87 13 81 51 Kære. og forældre. Vi glæder os til, at du skal starte her hos os i vuggestuen Du skal gå på.. stue. De voksne på din stue

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Krop og Bevægelse At børnene oplever glæden ved, accept af og forståelse for deres egen krop og oplever glæden ved at være i bevægelse. At der i dagtilbuddet er muligt at styrke

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej

Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Læreplaner i Børnehaven Brolæggervej Bekendtgørelsen om pædagogiske læreplaner i daginstitutioner blev indført i august 2004. Det betyder, at vi i institutionen skal: Have mål for læring. Beskrive valg

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FOR BØRNEHUSET MARIEHØNEN 2012 Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i alderen 0-2 år og børn i aldersgruppen 3 år til barnets skolestart.

Læs mere

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011

BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 BØRNEHUSET VED SKELLET DE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Udarbejdet 2011 I børnehuset Ved skellet arbejder vi med den inkluderende tankegang, hvor hvert enkelt barn oplever at være en del af fællesskabet. Vi har

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn Integreret institution Tangebo. Adresse Seminarievej 23 b-c & bwillemoesvej 1, 6760 Ribe. Telefonnummer 76165330

Fatkaoplysninger. Institutionens navn Integreret institution Tangebo. Adresse Seminarievej 23 b-c & bwillemoesvej 1, 6760 Ribe. Telefonnummer 76165330 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering

Villa Maj. Gentofte Kommune. Værdier, handleplaner og evaluering Villa Maj Gentofte Kommune Værdier, handleplaner og evaluering Den 1. juni 2014 1 Gentofte Kommunes fælles pædagogiske læreplan Som en del af arbejdet med at realisere visionen for 0 6 års området i Gentofte

Læs mere

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen

Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Musik og Idræts dagplejer Janett Larsen Kirsebærbakken 3, 4572 Nr. Asmindrup 26216884/59311033 Jeg vil gerne give børnene en tryg og rolig hverdag i dagpleje. Der er altid tid til knus, kram og trøst.

Læs mere

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling

Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd. Barnets alsidige personlige udvikling Generel pædagogisk læreplan Børnehuset Tumlebo Hornsherred Syd Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå

Læs mere

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL

MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL MINI-SØHULEN LÆRINGSMÅL Velkommen i Mini-Søhulen! Vi håber, I finder jer til rette og føler jer vel modtaget - vi er spændte og forventningsfulde, og glæder os til at se jer. Anni Iversen 21-03-2012 Side

Læs mere

Velkommen til vuggestuen

Velkommen til vuggestuen Velkommen til vuggestuen I Børnehuset kogletræet Kære Vi byder dig og din familie velkommen i Børnehuset Kogletræet. Vi glæder os til at lære dig og din familie at kende. Du skal starte på og Skal være

Læs mere

Læreplaner i Rudolf Steiner Børnehoven Turmalin

Læreplaner i Rudolf Steiner Børnehoven Turmalin Læreplaner i Rudolf Steiner Børnehoven Turmalin Al opdragelse er selvopdragelse, og som lærere og opdragere er vi egentlig kun omgivelserne for barnet, der opdrager sig selv. Vi må skabe de bedste omgivelser,

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV. Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk

PÆDAGOGISK LÆREPLAN. For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV. Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk For Børnehuset Bavnehøj Tranehavevej 17-19 2450 Københaven SV Telefon: 3331 4439 www.bornehusetbavnehoj.dk 1 Vi har taget udgangspunkt i både vejledningen til læreplanen og Pædagogisk Perspektivplan. Det

Læs mere

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse

dagplejen pædagogisk læreplan Natur og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Alsidig personlig udvikling Sproglige Krop og bevægelse dagplejen pædagogisk læreplan elle udtryksformer og værdier og naturfænomener Alsidig personlig udvikling lige kompetencer e kompetencer oktober 2009 den pædagogiske læreplan Menneskesyn I dagplejen mener

Læs mere

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave.

LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. LÆREPLANER I Snedsted Børnehave. 2009/2010 Læreplaner. Værdier: Udgangspunktet for vores pædagogik er, at vi er forskellige. Vi har forskellige forudsætninger og evner, som danner udgangspunkt for vores

Læs mere

Personlige kompetencer Ønskede tilstande: Børnene skal have mulighed for at opleve: Tegn på, at børnene er på vej:

Personlige kompetencer Ønskede tilstande: Børnene skal have mulighed for at opleve: Tegn på, at børnene er på vej: Efter at børnehaven Kollegieparken blev privatiseret 1. juli 2011, har vi valgt fortsat at benytte de ønskede tilstande som Hjørring kommune har sat som mål for de forskellige områder i læreplanen. Personlige

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Melita 2014

Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Værdier og menneskesyn: Vores pædagogiske arbejde tilrettelægges ud fra et værdigrundlag præget af det kristne menneskesyn og et socialt engagement. I børnehøjde betyder

Læs mere

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT

ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT ÅRSTIDS-DAGPLEJER NINNA SCHMIDT Som årstidsdagplejer skal man introducere dagplejebørnene for årstidens skiften højtider og traditioner, der er forbundet hermed ud fra børnenes præmisser. Gennem arbejdet

Læs mere

Velkommen til Børnehaven Skovparken!

Velkommen til Børnehaven Skovparken! Velkommen til Børnehaven Skovparken! Med disse sider vil vi gerne give jer nogle praktiske oplysninger og give jer et indtryk af, hvordan det er at gå i vores børnehave. Der er specielt to forhold, der

Læs mere

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag

September 2014. Pædagogiske læreplaner. Generelt pædagogisk grundlag Pædagogiske læreplaner Generelt pædagogisk grundlag Vi ønsker at skabe et børneliv for børn og forældre, som ruster børnene til livets udfordringer, til glæde for dem selv, deres omgivelser og samfundet

Læs mere

Forord. Indholdsfortegnelse

Forord. Indholdsfortegnelse Forord Folketinget vedtog i 2004 at alle dagtilbud fra 1. august 2004 skal udarbejde en pædagogisk læreplan. Den pædagogiske læreplan skal beskrive hvordan dagtilbuddet giver barnet rum for leg, læring

Læs mere

Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken

Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken Lokal bevægelsespolitik for Børnehuset Arken Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes bevægelsespolitik har bestyrelsen i Børnehuset Arken vedtaget følgende lokale bevægelsespolitik: Det vil vi (vores mål

Læs mere

Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409

Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409 Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409 Kontakt mig gerne for uforpligtende besøg. Velkommen til min dagpleje. Mine åbningstider:

Læs mere

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag

Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Vi får løbende mange nye børn og mange nye forældre i Andedammen. Derfor har vi i BjørneBanden valgt at lave et lille introduktionsbrev, for at give et indblik i hvad der foregår i hverdagen. Når man starter

Læs mere

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer

Vi vil gennem positive oplevelser give børnene lyst til at søge nye udfordringer Læreplan for Vuggestuen Barnets alsidige personlighedsudvikling Barnets personlighed udvikles over tid i de sociale fællesskab, som barnet indgår i. Barnet skal mødes af en omverden, hvor det trygt kan

Læs mere

I disse krav og formuleringer ligger der en del informationer om, hvad det er vi vægter i det pædagogiske arbejde.

I disse krav og formuleringer ligger der en del informationer om, hvad det er vi vægter i det pædagogiske arbejde. Indledning: I forbindelse med Espebo Børnecenters ansøgning om at blive privatiseret under De Frie Børnehaver og Fritidshjem, ønsker vi at benytte lejligheden til at orientere om de forhold, som vi finder

Læs mere

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset

Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Ændringer fra Æblehuset: Beskrivelse af det fysiske børnemiljø i Motorik Børnecenter Æblehuset Motorik Børnecenter Æblehuset, er beliggende i en lille landsby nær Skærbæk. Beliggende ved skov, idrætshal

Læs mere

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene.

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. Bilag Grønærten Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. 1) Er der tiltag eller aktiviteter, som kan styrke børnenes personlige udvikling, som du

Læs mere

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING BØRNEHUSET REGNBUEN HANDLEPLAN FRA 01-08-2013-31-12-2014 EVALUERING FRA 01-10-2014.

GENTOFTE KOMMUNE VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING BØRNEHUSET REGNBUEN HANDLEPLAN FRA 01-08-2013-31-12-2014 EVALUERING FRA 01-10-2014. GENTOFTE KOMMUNE BØRNEHUSET REGNBUEN VÆRDIER, HANDLEPLAN OG EVALUERING HANDLEPLAN FRA 01-08-2013-31-12-2014 EVALUERING FRA 01-10-2014 Hjernen&Hjertet GENTOFTE GENTOFTE KOMMUNES KOMMUNES FÆLLES FÆLLES PÆDAGOGISKE

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner

PIPPI- HUSET. Pædagogiske læreplaner 1 PIPPI- HUSET 2014-2016 Indhold Forord 2 Pippihusets værdigrundlag og overordnet mål 2 Børnesyn 3 Voksenrollen 3 Læringssyn og læringsmiljø 3 Børnemiljøet 4 Det fysiske børnemiljø Det psykiske børnemiljø

Læs mere

Velkommen i Svalen. En daginstitution for de 0-6 årige. Et godt sted at være

Velkommen i Svalen. En daginstitution for de 0-6 årige. Et godt sted at være Velkommen i Svalen Et godt sted at være En daginstitution for de 0-6 årige Skolegade 2, Holbøl 6340 Kruså. Tlf. : 73 76 84 45 Mail:svalen@aabenraa.dk Hjemmeside: svalen-holbøl.dk eller svalen-holboel.dk

Læs mere

Vuggestuen Vestervang

Vuggestuen Vestervang Vuggestuen Vestervang 2 Velkommen 3 Vuggestuen Vestervang er, beliggende midt i boligområdet Vestervang lige ned til Botanisk Have. Huset har tre stuer og et stort fællesrum i midten. På hver stue er der

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr

Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Pædagogisk læreplan for Naturbørnehaven Lillemyr Indledning Naturbørnehaven Lillemyr startede med de første børn d. 1. september 2000. Vi er en integreret ins

Læs mere

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren 1 Hej Alle børn og voksne på fritidshjemmet, vil hermed ønske dig velkommen til fritidshjemmet. På fritteren er vi 30 skolebørn og 20 førskolebørn. De

Læs mere

Nordstjernens Læreplan

Nordstjernens Læreplan RUDOLF STEINER VUGGESTUE OG BØRNEHAVE NORDSTJERNEN Nordstjernens Læreplan Valby 2015 15-11-2015 Høffdingsvej 43 og 21, 2500 Valby tlf 36170346/ 36176646 Indholdsfortegnelse Introduktion..3 Rudolf Steiner

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN.

Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Den Integrerede Institution Tornebakken, Institutionen er en afdeling af DAGTILBUDDET JELLEBAKKEN. Vi er beliggende i et område med en blanding af ejer og lejeboliger. Der er mange grønne områder og stisystemer,

Læs mere

Læringsmål og indikatorer

Læringsmål og indikatorer Personalets arbejdshæfte - Børn på vej mod børnehave Århus Kommune Børn og Unge Læringsmål og indikatorer Status- og udviklingssamtale. Barnet på 2 3 år 1. Sociale kompetencer Barnet øver sig i sociale

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely

Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Pædagogisk læreplan for Børnehuset Bøgely Børnehuset Bøgely Åbningstid: Bøgelunden 1.3 & 5 Man-Fredag 2635 Ishøj 06.30-17.00 Tlf: 4373 5243 Velkommen til Børnehuset Bøgelys pædagogiske læreplan 2010-2011

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave.

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. 1. Barnets alsidige personlige udvikling. Børns personlige udvikling trives bedst i en omverden, der er lydhør og medlevende. Voksne, der engagerer sig i og

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR FIRKLØVEREN 2008 Firkløveren er et børnehus som består af fire institutioner med en fælles distriktsleder. Firkløverens institutioner ligger alle i Greve Midt. Bebyggelsen i Greve

Læs mere

Præsentation af Nordlyset. Personalet. Mål for Personalet

Præsentation af Nordlyset. Personalet. Mål for Personalet Præsentation af Nordlyset Nordlyset er en kommunal børnehave Vi har en basis normering til 25 børnehavebørn i alderen 3-6 år og 5 småbørn i alderen 2,6-3 år. Vi har ind imellem dagplejebørn i gæstepleje.

Læs mere

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018

PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 PÆDAGOGISK LÆREPLAN FOR VUGGESTUEN SOLSTRÅLEN 2018 Der skal i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, hvori børnemiljøvurderingen indgår. Den pædagogiske læreplan skal beskrive

Læs mere

Virksomhedsplan for Helps SFO Rosenhaven (tilknyttet Helsingør Privatskole) Udarbejdet af personalet

Virksomhedsplan for Helps SFO Rosenhaven (tilknyttet Helsingør Privatskole) Udarbejdet af personalet Virksomhedsplan for Helps SFO Rosenhaven (tilknyttet Helsingør Privatskole) Udarbejdet af personalet Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse SFO ens tilhørsforhold... 3 Projekt SFO... 3 Fysiske rammer... 3 Normering...

Læs mere

Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave

Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave Forældre udsagn fra Vestbirk Naturbørnehave Hvorfor valgte vi netop Vestbirk Naturbørnehave?: Vi valgte Vestbirk børnehave, fordi vi ønskede en børnehave med mulighed for nærhed og tryghed. Fordi vi fornemmede

Læs mere

Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007. Eriksminde Vuggestue

Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007. Eriksminde Vuggestue Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007 Forældrebestyrelsen har med indførelse af lov om Pædagogiske Læreplaner fået en ny opgave. Det er nu et lovkrav at de en gang årligt skal evaluere de Pædagogiske

Læs mere

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet

GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015. Hjernen&Hjertet GREVE KOMMUNE PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR FRA 01-04-2013 TIL 01-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 VÆRDIER, PRINCIPPER OG LÆRINGSFORSTÅELSE 4 1.1 Dagtilbuddets værdier 5 1.2 Dagtilbuddets pædagogiske

Læs mere

Skovbørnehaven Søborgen. Skal fællesskab, natur og udeliv præge dit barns liv?

Skovbørnehaven Søborgen. Skal fællesskab, natur og udeliv præge dit barns liv? Skovbørnehaven Søborgen Skal fællesskab, natur og udeliv præge dit barns liv? Velkommen til Skovbørnehaven Søborgen Denne informations- og velkomstfolder er til jer forældre, som har barn/børn i Skovbørnehaven

Læs mere

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren

Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren Velkommen til Molevitten Fritidshjemmet Trekløveren 1 Hej Alle børn og voksne på fritidshjemmet, vil hermed ønske dig velkommen til fritidshjemmet. På fritteren er vi 30 skolebørn og 20 førskolebørn. De

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013 Resultatudtrækket er foretaget 4. november 2013 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011

Side 1 af 10. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011 Resultatudtrækket er foretaget 31. marts 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning andre

Læs mere

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011

Side 1 af 10. 1. Simple tabeller. Generel tilfredshed. Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011 Resultatudtrækket er foretaget 13. oktober 2011 Følgende emner indgår i resultatvisningen: Generel tilfredshed, Dig og de andre i børnehaven, Drilleri og mobning, Underspørgsmål til drilleri og mobning

Læs mere

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov

Metoder og aktiviteter til inklusion af børn med særlige behov OVERORDNEDE RAMMER FOR ARBEJDET MED DE SEKS LÆREPLANSTEMAER Overordnede læringsmål Inklusion i det omfang det enkelte barn kan magter det! I Storebjørn og Skovhulen arbejder vi funktionsopdelt mandag -

Læs mere

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene.

Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. Bilag Kohavehuset Forældrene har haft mulighed for at komme med uddybende kommentarer til en række af spørgsmålene. 1) Er der tiltag eller aktiviteter, som kan styrke børnenes personlige udvikling, som

Læs mere